8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči"

Transkript

1 I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na kardiologii 1. Kardiopulmonální resuscitace Definice, dělení, postupy základní podpory života, postupy rozšířené podpory života, externí kardiostimulace, defibrilace, kardioverze. Rozdíly v základní podpoře života u dětí. Základní léky užívané při KPR. Monitorování pacienta v intenzivní péči neinvazivní, invazivní.řízená hypotermie indikace, zásady užití, postupy. 2. Hygienický a protiepidemický režim pracovišť IM Nozokomiální infekce - charakteristika, rozdělení, nejčastější původci, rizikové faktory pro jejich vznik, předpokládané problémové oblasti, prevence (protiepidemický režim ARO a JIP, bariérová péče). Hlášení nozokomiálních nákaz. Sepse, septický stav. Ošetřovatelský proces význam, fáze, ošetřovatelská diagnóza. Organizační systémy práce sester (skupinový, primární) výhody, nevýhody 3. Úkoly sestry při odběru biologického materiálu u pacienta v kardiologii, laboratorní vyšetření Indikace k vyšetření. Druhy odebíraného biologického materiálu. Vyšetření biochemické, hematologické, mikrobiologické, toxikologické. Správný postup odběru a manipulace s odebraným biologickým materiálem. Fyziologické hodnoty jednotlivých vyšetření. 4. Úkoly sestry při infúzní léčbě a umělé výživě pacienta v závažném stavu Indikace infúzní léčby a parenterální výživy. Infúzní a náhradní roztoky, způsoby aplikace, komplikace a jejich prevence, pomůcky, přístroje. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti včetně laboratorní monitorace. 5. Úkoly sestry při enterální výživě pacienta v závažném stavu Enterální výživa rozdělení, indikace, kontraindikace, způsoby podání, příprava, komplikace a jejich řešení, využití přístrojů. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti včetně laboratorní monitorace. 6. Levostranné katetrizační techniky a vysoce specializovaná péče o pacienta Definice, indikace a kontraindikace, komplikace a jejich řešení, technika koronarografie, příprava pomůcek a vybavení, příprava pacienta před výkonem, postup při koronarografii, hodnocení výsledků koronarografie, úkoly sestry, sledování pacienta během výkonu, intenzivní péče o pacienta po výkonu, vedení dokumentace. 7. Úkoly sestry při terapeutických výkonech u pacienta na koronární jednotce Defibrilace, kardioverze, kardiostimulace indikace, energie výboje, odborná a psychologická příprava pacienta, příprava pomůcek a léků, asistence u výkonů, sledování a monitorování pacienta v průběhu a po výkonu. Rizika, komplikace a jejich řešení.

2 8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči Imobilizační syndrom - vliv na jednotlivé systémy, prevence, řešení komplikací. Využití hodnotících metodik a škál. Stimulace vnímání. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti. Rehabilitační ošetřování pacientů v závažných stavech - cíle, indikace, kontraindikace a náplň. Prevence sekundárních změn, polohování, technika pasivního cvičení. Typy dechových cvičení, vertikalizace, nácvik jednoduché sebeobsluhy. Sledování a monitorování pacienta při rehabilitaci. 9. Vysoce specializovaná ošetřovatelská péče o dospělého pacienta se zajištěnými dýchacími cestami Péče o dýchací cesty u pacienta s tracheální intubací a tracheostomií, způsoby odsávání, endobronchiální laváže, endobronchiální podávání léků sekretolytika, mukolytika, antibiotika. Polohování, metody komunikace s pacientem na umělé plicní ventilaci. Stanovení plánu ošetřovatelské péče se zaměřením na předpokládané problémové oblasti. 10. Dárcovský a transplantační program Diagnostická kriteria smrti mozku, legislativa odběru orgánů. Dárce orgánů indikace, kontraindikace, péče o dárce orgánů. Indikace k transplantaci, vhodný příjemce. Čekací listina. Transplantační tým, činnost transplantačního koordinátora. 11. Patofyziologie srdce a krevního oběhu Charakteristika jednotlivých forem ischemické choroby, angina pectoris, AIM, ischémie velkých tepen. Klinický obraz, diagnostika, léčba, hlavní lékové skupiny a úkoly sestry při jejich podávání 12. Vysoce specializovaná péče o pacienta se závažnou poruchou srdečního rytmu Rozdělení poruch srdečního rytmu podle příčiny, diagnostika, léčba, komplikace, ošetřovatelská péče o pacienta. Úkoly sestry při léčebných postupech, nejčastěji podávané léky zařazení do skupin, indikace, způsob podání 13. Vysoce specializovaná péče o pacienta s kardiomyopatií Dilatovaná, hypertrofická a restriktivní kardiomyopatie patogeneze, klinický obraz, diagnostika, léčba, plán ošetřovatelské péče o pacienta, vedení dokumentace. Sekundární kardiomyopatie (specifická onemocnění srdečního svalu) ischemická, chlopenní, hypertenzní, zánětlivá, metabolická a toxická kardiomyopatií - patogeneze, klinický obraz, diagnostika, léčba, plán ošetřovatelské péče o pacienta, vedení dokumentace. 14. Vysoce specializovaná péče o pacienta s akutní ischémií myokardu Diagnostika, monitorace, sledování potřebných údajů, léčebné postupy, komplikace. Intenzivní péče o pacienta s akutním infarktem myokardu. Hlavní lékové skupiny, charakteristika, zástupci, způsoby podání. 15. Vysoce specializovaná péče o pacienta se srdečním selháním Definice srdečního selhání, patogeneze, klinický obraz, diagnostika, léčba, hlavní lékové skupiny a úkoly sestry při podávání farmakologických přípravků, plán ošetřovatelské péče o pacienta se srdečním selháním, rehabilitace, prevence imobilizačního syndromu, psychoterapeutický přístup, vedení dokumentace.

3 16. Vysoce specializovaná péče o pacienta v kardiogenním šoku Definice, klinický obraz, diagnostika, léčba farmakologická, mechanická podpora oběhu. Sledování, monitorování (neinvazivní a invazivní), plán ošetřovatelské péče, komunikace, rehabilitace, prevence imobilizačního syndromu, psychoterapeutický přístup, vedení dokumentace. 17. Vysoce specializovaná péče o pacienta při plicní embolii Definice, patogeneze, patofyziologie, klinický obraz, diagnostika, léčba, plán ošetřovatelské péče o pacienta při a po plicní embolii, rehabilitace, prevence imobilizačního syndromu, psychoterapeutický přístup, vedení dokumentace, prevence tromboembolické nemoci. 18. Vysoce specializovaná péče o pacienta před a po kardiochirurgickém výkonu Druhy operací prováděné v kardiochirurgii, indikace, příprava pacienta na operaci psychologická a odborná, předání pacienta na operační sál včetně dokumentace, příprava pomůcek a přístrojů pro pacienta po operaci, převzetí pacienta ze sálu, pooperační péče o pacienta aseptický přístup k pacientovi, sledování, monitorování, plán ošetřovatelské péče, komunikace, rehabilitace, prevence imobilizačního syndromu, psychoterapeutický přístup, vedení dokumentace. 19. Vysoce specializovaná péče o pacienta s nestabilní hypertenzí Dělení hypertenze dle výšky krevního tlaku a podle stádií, patogeneze, diagnostika, léčba, komplikace, ošetřovatelská péče, vedení dokumentace. Hypertenzní krize definice, patogeneze, klinické příznaky, diagnostika, léčba, úkoly sestry, plán ošetřovatelské péče, rehabilitace, prevence imobilizačního syndromu, psychoterapeutický přístup, vedení dokumentace. 20. Vysoce specializovaná péče o pacienta se zánětlivým onemocněním srdce Infekční endokarditida, myokarditida, perikarditida definice, patogeneze, patofyziologie, klinický obraz, diagnostika, léčba, komplikace, plán ošetřovatelské péče o pacienta se zánětlivým onemocněním srdce, rehabilitace, prevence imobilizačního syndromu, psychoterapeutický přístup, vedení dokumentace.

4 Doporučená literatura 1. ADAMS, B., HAROLD, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN ANDĚL, M., BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, dopl. vyd. 101 s. ISBN X. 3. BOHUŠ, O. A KOL. Anesteziológia, resuscitológia a intenzívna starostlivosť. Martim: Osveta, s. ISBN BYDŽOVSKÝ, J. První pomoc. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN ČERNÝ, V. A SPOL. Invazivní hemodynamické monitorování v praxi. Praha:. Grada Publishing, vyd s. ISBN DOENGES, M.E., MOORHOUSE, M.F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN ERTLOVÁ, F., MUCHA, J. Přednemocniční neodkladná péče. Brno: NCONZO, přep. Vyd. 368 s. ISBN HANDL, Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči vybrané kapitoly. Brno: NCO NZO, přepracované vyd. 149 s. ISBN KALINA, M. Akutní neurologie - intenzivní péče v neurologii. Praha: Triton, 2000.vyd s. ISBN KOLÁŘ, J. A KOL. Kardiologie pro sestry intenzivní péče a studenty medicíny. Praha: Akcenta, vyd s. ISBN KOZIEROVÁ, B., ERBOVÁ, G., OLIVIEROVÁ, R. Ošetrovateľstvo 1, 2. Martin: Osveta, s. ISBN MAJOR, M., SVOBODA, L. Náhrada funkce ledvin hemodialýza, peritoneální dialýza, transplantace. Praha, Triton, POČTA, J. A KOL. Kompendium neodkladné péče. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN PROCHÁZKOVÁ, V., HOLFEUEROVÁ, J. Léková terapie v ošetřovatelství. Brno: NCONZO, vyd s. ISBN ŠEVELA, K., ŠEVČÍK,P., KRAUS, R. A KOL. Akutní intoxikace v intenzivní medicíně. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN

5 16. ŠEVČÍK, P., ČERNÝ, V., VÍTOVEC, J. Intenzivní medicína. Praha: Galén, vyd s. ISBN TRACHTOVÁ, E. A KOL. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: NCO NZO, s. ISBN TUČKOVÁ, J. A KOL. Ošetřovatelské postupy v péči o kriticky nemocné dítě. Brno: IDV PZ, vyd s. ISBN TYRLÍKOVÁ, I. A KOL. Neurologie pro sestry. Brno: IDV PZ, vyd s. ISBN ZEMAN, K. Poruchy srdečního rytmu v intenzivní péči. Brno: NCONZO, vyd s. ISBN HAMPTON, J.R. EKG stručně, jasně, přehledně. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN HUČÍN, B. Dětská kardiochirurgie. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN X. 23. CHALOUPKA, V. Základy funkčního vyšetření srdce a krevního oběhu. Brno: IDVPZ, přep. vyd. 198 s. ISBN SOVOVÁ, E., ŘEHOŘOVÁ, J. Kardiologie pro obor ošetřovatelství. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN SOVOVÁ, E. A KOL. EKG pro sestry. Praha: Grada Publishing, s. ISBN ŠAFRÁNKOVÁ, A., NEJEDLÁ M. Interní ošetřovatelství I. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN ŠTEJFA, M. A KOL. Kardiologie. Praha: Grada Publishing, vyd s. ISBN

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se

I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na anesteziologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

1. Akutní forma ischemické choroby srdeční. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

1. Akutní forma ischemické choroby srdeční. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s kardiovaskulárním

Více

I. KARDIOLOGIE. 4. Levostranné srdeční selhání (akutní a chronické). Etiologie, klinický obraz,

I. KARDIOLOGIE. 4. Levostranné srdeční selhání (akutní a chronické). Etiologie, klinický obraz, Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s kardiovaskulárním

Více

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na dlouhodobou umělou plicní ventilaci 1. Kardiopulmonální

Více

I. INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ

I. INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s infekčním onemocněním

Více

7. Koronarografie, PTCA a vysoce specializovaná péče o pacienta před, v průběhu a po výkonu

7. Koronarografie, PTCA a vysoce specializovaná péče o pacienta před, v průběhu a po výkonu I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na kardiologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

8. Úkoly sestry při anestézii u plánovaných a neodkladných operačních výkonů v gynekologii a porodnictví. 9. Celková a místní anestézie

8. Úkoly sestry při anestézii u plánovaných a neodkladných operačních výkonů v gynekologii a porodnictví. 9. Celková a místní anestézie I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na anesteziologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

11. Neodkladná péče o pacienta s náhlou příhodou břišní chirurgické neúrazové povahy v přednemocniční neodkladné péči

11. Neodkladná péče o pacienta s náhlou příhodou břišní chirurgické neúrazové povahy v přednemocniční neodkladné péči I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na neodkladnou péči 1. Medicína katastrof Definice,

Více

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA ROČNÍK 1. Semestr zimní (ZS) Délka přímé výuky: 45 minut Filozofie a etika v ošetřovatelství 8 + 9 z Veřejné zdravotnictví 8 + z, ZK Komunikace

Více

SV V OBORU PP Okruh otázek k atestační zkoušce - I. 1. Role sestry v perioperační péči

SV V OBORU PP Okruh otázek k atestační zkoušce - I. 1. Role sestry v perioperační péči SV V OBORU PP Okruh otázek k atestační zkoušce - I. Role sestry v perioperační péči 1. Role sestry v perioperační péči Perioperační péče - definice, cíle. Chirurgický tým - kategorie zdravotnických pracovníků

Více

Obsah. Úvod 13. 1 Epidemiologie diabetu. 2 Definice diabetes mellitus 19 2.1 Stávající definice 19 2.2 Příčiny nedostatku inzulinu 19

Obsah. Úvod 13. 1 Epidemiologie diabetu. 2 Definice diabetes mellitus 19 2.1 Stávající definice 19 2.2 Příčiny nedostatku inzulinu 19 Obsah Úvod 13 1 Epidemiologie diabetu 2 Definice diabetes mellitus 19 2.1 Stávající definice 19 2.2 Příčiny nedostatku inzulinu 19 3 Klasifikace onemocnění 20 3.1 Patogeneze diabetu 1. typu 22 3.2 Patogeneze

Více

I. Okruhy otázek k atesta ní zkoušce pro obor specializa ního vzd lávání Ošet ovatelská pé e v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní pé i se zam

I. Okruhy otázek k atesta ní zkoušce pro obor specializa ního vzd lávání Ošet ovatelská pé e v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní pé i se zam I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na přednemocniční neodkladnou péči 1. Medicína

Více

1. Vybrané kapitoly z pediatrie

1. Vybrané kapitoly z pediatrie Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v klinických oborech 1. Vybrané kapitoly z pediatrie

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra I.. Výchova a vzdělávání v péči o děti a jejich význam 1. Význam výchovného působení dětské

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v cévní chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v oční chirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Infekční nemoci v intenzivní péči. Michal Holub III. klinika infekčních a tropických nemocí 1. LF UK a FN Na Bulovce

Infekční nemoci v intenzivní péči. Michal Holub III. klinika infekčních a tropických nemocí 1. LF UK a FN Na Bulovce Infekční nemoci v intenzivní péči Michal Holub III. klinika infekčních a tropických nemocí 1. LF UK a FN Na Bulovce Důležité infekční nemoci v intenzivní péči Bakteriální meningitida Sepse Invazivní meningokoková

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v ortopedii I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační péče - definice,

Více

PŘÍLOHY. Příloha 1: Dotazník DOTAZNÍK

PŘÍLOHY. Příloha 1: Dotazník DOTAZNÍK Příloha 1: Dotazník PŘÍLOHY DOTAZNÍK Dobrý den, jmenuji se Simona Bartošová a jsem studentkou 2. ročníku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, oboru ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci

Více

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu.

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s diabetem mellitem

Více

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ

I. DERMATOVENEROLOGICKÁ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s dermatovenerologickým

Více

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v chirurgických oborech

Více

KONSENZUÁLNÍ STANOVISKO K POUŽITÍ TERAPEUTICKÉ HYPOTERMIE

KONSENZUÁLNÍ STANOVISKO K POUŽITÍ TERAPEUTICKÉ HYPOTERMIE 1. Základní východiska Terapeutická hypotermie prokazatelně zlepšuje klinický neurologický výsledek nemocných po kardiopulmonální resuscitaci pro netraumatickou zástavu oběhu s nálezem komorové fibrilace

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta ve stomatochirurgii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta ve stomatochirurgii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta ve stomatochirurgii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace

Více

Předoperační a časná pooperační péče z pohledu anesteziologické sestry. Vladimíra Palánová KARIM FN Hradec Králové

Předoperační a časná pooperační péče z pohledu anesteziologické sestry. Vladimíra Palánová KARIM FN Hradec Králové Předoperační a časná pooperační péče z pohledu anesteziologické sestry Vladimíra Palánová KARIM FN Hradec Králové Úvod Základní kroky jak předoperační, tak pooperační péče jsou definované ve standardech

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v traumatologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

HOT TOPICS RESUSCITACE

HOT TOPICS RESUSCITACE HOT TOPICS RESUSCITACE MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, UK v Praze, LFHK, FN Hradec Králové Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, Beroun

Více

3 Odběr biologického materiálu k vyšetření 3.1 Základní charakteristika odběrů biologického materiálu..

3 Odběr biologického materiálu k vyšetření 3.1 Základní charakteristika odběrů biologického materiálu.. 1 Infuze 1.1 Tělní tekutiny 1.2 Infuzní terapie 1.2.1 Účel infuzní terapie 1.2.2 Indikace infuzní terapie 1.2.3 Infuzní roztoky 1.2.4 Druhy infuzních roztoků 1.2.5 Místa aplikace infuze 1.2.5.1 Periferní

Více

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1.

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s odlišnostmi léčby a ošetřovatelské péče o nemocné v interních

Více

4.3.2014 Klinická cytogenetika, molekulární cytogenetika, onkocytogenetika základy Mgr. Marta Hanáková

4.3.2014 Klinická cytogenetika, molekulární cytogenetika, onkocytogenetika základy Mgr. Marta Hanáková Plán výuky Lékařská genetika LF ošetřovatelství, porodní asistentka, zdravotní záchranář presenční forma - jarní semestr 2014 Lékařská genetika přednáška Úterý 10.20 12.00 1x za 14 dnů sudé týdny Velká

Více

Obsah. Seznam používaných zkratek... 13. Úvod... 17

Obsah. Seznam používaných zkratek... 13. Úvod... 17 Obsah Seznam používaných zkratek... 13 Úvod... 17 1 Vyšetřovací metody v kardiologii... 19 1.1 Anamnéza, fyzikální vyšetření... 19 1.2 EKG vyšetření... 20 1.3 Zátěžová vyšetření... 20 1.3.1 Bicyklová ergometrie...

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 100+1 Eliška Sovová Jan Lukl otázek a odpovědí pro kardiaky Vyšetření Rizikové faktory Srdeční onemocnění (tištěná ISBN Grada 978-80-247-6021-6 Publishing,

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání je dosažení úplné kvalifikace v oboru pracovní lékařství, tzn. příprava absolventa schopného

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 9 1 2 U k á z k a k n i h

Více

Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů Vinařská 6, 603 00 BRNO

Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů Vinařská 6, 603 00 BRNO Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů Vinařská 6, 603 00 BRNO Otázky k atestační zkoušce v oboru Ošetřovatelská péče v pediatrii se zaměřením na intenzivní péči v pediatrii

Více

ULTRAZVUK BĚHEM SRDEČNÍ ZÁSTAVY

ULTRAZVUK BĚHEM SRDEČNÍ ZÁSTAVY ULTRAZVUK BĚHEM SRDEČNÍ ZÁSTAVY Roman Škulec Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, Beroun Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta

Více

NÁRODNÍ KARDIOVASKULÁRNÍ PROGRAM

NÁRODNÍ KARDIOVASKULÁRNÍ PROGRAM 1 NÁRODNÍ KARDIOVASKULÁRNÍ PROGRAM Návrh koncepce péče o nemocné s kardiovaskulárními chorobami v České republice. Vypracovala Česká kardiologická společnost ve spolupráci s Českou společností kardiovaskulární

Více

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta)

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) Obsah 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) 3. Vyšetření chirurgického nemocného (J. Valenta) 4. Endoskopie v chirurgii (J.

Více

Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník

Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník 1.) a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí 2.)

Více

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

1. Onemocnění jícnu. Reflexní choroba jícnu, hiátová hernie, divertikly jícnu. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním zažívacího traktu

Více

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

I. ONKOLOGIE. 1. Nádorové onemocnění pojivové tkáně (sarkom). Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onologickým onemocněním

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 205 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 7 Vydáno: 8. ČERVNA 205 Cena: 672 Kč OBSAH:. Vzdělávací program oboru Cévní chirurgie....3 2. Vzdělávací program oboru Infekční lékařství...26

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru ANESTEZIOLOGIE A RESUSCITACE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem vzdělávání ve specializačním oboru anesteziologie a resuscitace je získání specializované způsobilosti osvojením

Více

Vzdělávací program v nástavbovém oboru * DĚTSKÁ INTENZIVNÍ PÉČE

Vzdělávací program v nástavbovém oboru * DĚTSKÁ INTENZIVNÍ PÉČE Vzdělávací program v nástavbovém oboru * DĚTSKÁ INTENZIVNÍ PÉČE 1. Definice oboru a cíl specializačního vzdělávání....1 2. Minimální požadavky na specializační vzdělávání..2 2.1 Vlastní specializovaný

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru nukleární medicína je získání potřebných teoretických a praktických dovedností v

Více

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání

2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání Vzdělávací program oboru REHABILITAČNÍ A FYZIKÁLNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní, chirurgický nebo pediatrický kmen v délce

Více

Katedra ošetřovatelství a porodní asistence FZS UJEP v Ústí nad Labem. Teorie v porodní asistenci KOPA/TPA5-2016/2017 1. ročník

Katedra ošetřovatelství a porodní asistence FZS UJEP v Ústí nad Labem. Teorie v porodní asistenci KOPA/TPA5-2016/2017 1. ročník Katedra ošetřovatelství a porodní asistence FZS UJEP v Ústí nad Labem Teorie v porodní asistenci KOPA/TPA5-2016/2017 1. ročník Datum Téma přednášky + semináře 20.9. 27.9. 4.10. 11.10. 18.10. 25.10. 1.11.

Více

7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie.

7. Poruchy výměny látkové kostí. Rachitis, osteomalacie, osteoporóza. Příčiny, klinické projevy, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s onemocněním pohybového

Více

6 1. vydání IDVZP Brno 1998 ISBN 80-7013-263-9. 4 1. vydání IDVZP Brno 1998 ISBN 80-7013-270-1. 1 1. vydání IDVZP Brno 1999 ISBN 80-7013-282-5

6 1. vydání IDVZP Brno 1998 ISBN 80-7013-263-9. 4 1. vydání IDVZP Brno 1998 ISBN 80-7013-270-1. 1 1. vydání IDVZP Brno 1999 ISBN 80-7013-282-5 Bořík O. Nástin ušního, nosního a krčního lékařství 2 1. vydání IPVZ 1996 80-7013-220-5 Bártlová J. Čechová V., Mellanová A., Rozsypalová M. Patologie (pro bakálářské studium ošetřovatelství) 2 1. vydání

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru FYZIOTERAPIE V CHIRURGICKÝCH OBORECH A TRAUMATOLOGII 1 Cíl specializačního vzdělávání... 2 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1

Více

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo?

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Kdo může poskytovat zdravotní služby Zákon č. 48/1997

Více

Práce s informacemi šetří náklady

Práce s informacemi šetří náklady Práce s informacemi šetří náklady ISSS 2011, 4. dubna 2011, Hradec Králové Práce s informacemi je nedílnou součástí kvalitní, bezpečné a efektivní zdravotní péče České národní fórum pro ehealth občanské

Více

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ KARDIOLOGIE

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ KARDIOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ KARDIOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

O R G A N I Z A C E PRÁCE

O R G A N I Z A C E PRÁCE http://www.praisethealmighty.com/home/wp-content/uploads/2012/03/nurse1.jpg S Z d Š A O A R u m b u r k O R G A N I Z A C E PRÁCE Z D R AV O T N I C K É H O T Ý M U z p r a c o v a l a : M g r. E v a S

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 05 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 9 Vydáno: 30. ČERVNA 05 Cena: 607 Kč OBSAH:. Vzdělávací program v oboru Nukleární medicína...4. Vzdělávací program v oboru Plastická

Více

Správné vedení KPCR. Karel Cvachovec. KARIM.LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha

Správné vedení KPCR. Karel Cvachovec. KARIM.LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Správné vedení KPCR Karel Cvachovec KARIM.LF UK ve FN Motol KAIM IPVZ Praha Řetězec přežití Motto: každý řetěz je tak silný, jako jeho nejslabší článek. 1 2 3 4 1. Prevence a časná dg. 2. Ihned zahájit

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek:

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii. Okruhy otázek: SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Perioperační péče o pacienta v urologii Okruhy otázek: I. Základy perioperační péče II. III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

Více

Transplantační akční plán, nové legislativní úpravy MUDR. STANISLAVA PÁNOVÁ MZČR, 31.10.2011

Transplantační akční plán, nové legislativní úpravy MUDR. STANISLAVA PÁNOVÁ MZČR, 31.10.2011 Transplantační akční plán, nové legislativní úpravy MUDR. STANISLAVA PÁNOVÁ MZČR, 31.10.2011 Úvod Darování orgánů a transplantace je oblast medicíny, která v posledních letech zaznamenala velký rozvoj.

Více

Předběžné výsledky vyšetření psychomotorického vývoje ve 2. a 5. roce věku u dětí s perinatální zátěží

Předběžné výsledky vyšetření psychomotorického vývoje ve 2. a 5. roce věku u dětí s perinatální zátěží Předběžné výsledky vyšetření psychomotorického vývoje ve 2. a 5. roce věku u dětí s perinatální zátěží MUDr. M. Kašparová, Centrum komplexní péče pro děti s poruchami vývoje, Pediatrická klinika 2.LF UK

Více

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89 OBSAH PŘEDMLUVA 7 1 CHIRURGIE KRKU (Petr Bavor) 17 1.1 Krční cysty, uzliny 17 1.2 Záněty, nádory 18 1.3 Štítná žláza 18 1.4 Příštítná tělíska 29 1.5 Útlakové krční syndromy 31 2 HRUDNÍ CHIRURGIE (Ronald

Více

Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu. MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009

Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu. MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009 Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009 Domácí péče právní rámec dle ustanovení 22 zákona č.48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění v platném znění : Hrazenou

Více

I. OKRUH: ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI

I. OKRUH: ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče se zaměřením na Předsterilizační přípravu a sterilizaci zdravotnických prostředků základními a specifickými způsoby

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen v délce minimálně 24

Více

ANESTEZIOLOGICKÁ PÉČE U DĚTÍ JE PROČ SE BÁT?

ANESTEZIOLOGICKÁ PÉČE U DĚTÍ JE PROČ SE BÁT? ANESTEZIOLOGICKÁ PÉČE U DĚTÍ JE PROČ SE BÁT? Mgr. Gabriela Kovalčíková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny NOVOROZENECKÉ OBDOBÍ 0 28 DNÍ (zvláštní péče děti s NPH a předčasně narození)

Více

Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra

Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra Lékařská fakulta v Hradci Králové je jednou ze 17 fakult Univerzity

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří.

I. GERONTOLOGIE. 1. Fyziologie stárnutí a stáří. Charakteristické znaky chorob ve stáří. Farmakoterapie ve stáří. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v gerontologii I. GERONTOLOGIE

Více

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických

SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE. Zaměření: III. Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických SPECIALIZAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V OBORU PERIOPERAČNÍ PÉČE Zaměření: Předsterilizační příprava a sterilizace zdravotnických prostředků základními a specifickými způsoby a metodami Okruhy otázek: I. Základy perioperační

Více

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ

MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ R o č n í k 2006 V ě s t n í k MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 2 Vydáno: ÚNOR 2006 Kč OBSAH ZPRÁVY A SDĚLENÍ Rámcové vzdělávací programy pro specializační vzdělávání nelékařských zdravotnických

Více

ISBN 978-80-247-3211-4

ISBN 978-80-247-3211-4 Mgr. Taťána Filipová OŠETŘOVATELSTVÍ INTERNA Pracovní sešit 1. díl Recenzentka: PhDr. Jarmila Kelnarová, Ph.D. Grada Publishing, a. s., 2010 Ilustrace dodala autorka. Cover Photo fotobanka allphoto, 2010

Více

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

PITVY. Zákon 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách)

PITVY. Zákon 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) PITVY Zákon 372/2011 o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách) Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze 1 Základní rozdělení pitev 88 Pitvy

Více

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE ČÁSTKA 5 l VĚSTNÍK Vzdělávací program oboru Dětská neurologie 57 Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 57 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání...

Více

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní neurologický kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

Ošetřovatelský proces u pacienta s akutním IM (AIM) k PTCA

Ošetřovatelský proces u pacienta s akutním IM (AIM) k PTCA Ošetřovatelský proces u pacienta s akutním IM (AIM) k PTCA Fakultní Nemocnice Hradec Králové I. Interní klinika Akutní Kardiologie JIP I. Bc. Veronika Gigalová Hradec Králové 13. 15.5. 2009 1 Definice

Více

Změny v legislativě o radiační ochraně

Změny v legislativě o radiační ochraně Změny v legislativě o radiační ochraně Zuzana Pašková červen 2012 Konference radiologických fyziků v medicíně Skalský Dvůr Zákon č. 18/1997 Sb., v posledním znění 7 1. Lékařské ozáření se smí uskutečnit

Více

Střední zdravotnická škola Kroměříž www.szskm.cz

Střední zdravotnická škola Kroměříž www.szskm.cz Infarkt myokardu intervence dle NANDA taxonomie Střední zdravotnická škola Kroměříž www.szskm.cz Obsah Charakteristika Rozdělení Příznaky choroby Komplikace Příčiny Vyšetřovací metody Léčba Ošetřovatelský

Více

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní kmen v délce minimálně 4 měsíců.... Vlastní specializovaný výcvik

Více

KPR. Jana Nekudová NCO NZO Katedra ARIPP

KPR. Jana Nekudová NCO NZO Katedra ARIPP KPR Jana Nekudová NCO NZO Katedra ARIPP Kardiopulmonální resuscitace = neodkladná resuscitace = základní podpora života - BLS Je to soubor úkonů vedoucích k obnovení oběhu (průtoku) okysličené krve mozkem

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Verze 010 1 / 7 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM Platná verze MKN-10 Pro rok 2013 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních

Více

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

MZ ČR. Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní nebo radiologický kmen v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE

Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE Vzdělávací program oboru KARDIOLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní interní kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz EKG PRO SESTRY Eliška Sovová a kol. Motto: Nejhorší je promeškat čas, kdy se můžete bez obav zeptat PROČ GRADA PUBLISHING EKG PRO SESTRY Hlavní autorka:

Více

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE

Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE Vzdělávací program oboru KLINICKÁ BIOCHEMIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní nebo pediatrický kmen... 2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie. Odborný fyzioterapeut Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání aplikovaná fyzioterapie Odborný fyzioterapeut I. 1. Úrazové poškození ramenního kloubu, klinický obraz, druhy, fyzioterapie a 2. Klinický

Více

Dárcovský program v Krajské nemocnici Liberec a.s. MUDr. Zdeněk Krejzar

Dárcovský program v Krajské nemocnici Liberec a.s. MUDr. Zdeněk Krejzar Dárcovský program v Krajské nemocnici Liberec a.s. MUDr. Zdeněk Krejzar Konference anesteziologie a intenzivní péče 40.let lůžkové stanice ARO Liberec 9.11.2018 Historie transplantací v ČR trasplatace

Více

TEST 1 Kazuistika 1. Prezentace. Objektivní nález. Diferenciální diagnóza EKG

TEST 1 Kazuistika 1. Prezentace. Objektivní nález. Diferenciální diagnóza EKG TEST 1 Kazuistika 1 Prezentace 39-letý muž byl přijat pro klidovou bolest levého ramene, tlak na hrudi s lehkou závislostí na poloze, horší v předklonu. Vyšetřen na ambulanci a následně JIP interního oddělení,

Více

Vzdělávací program oboru PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program oboru PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program oboru PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 Minimální požadavky na specializační vzdělávání....1 Základní interní nebo hygienický kmen nebo základní kmen všeobecné

Více

Příprava kardiologa intenzivisty včera, dnes a zítra?

Příprava kardiologa intenzivisty včera, dnes a zítra? Příprava kardiologa intenzivisty včera, dnes a zítra? Tomáš Janota Kardio JIP, 3. interní klinika VFN a 1.LF UK, Praha Kdo je kardiolog intenzivista? Každý kardiolog je intenzivista, protože v intenzivní

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Perioperační péče o pacienta v gynekologii a porodnictví I. ROLE SESTRY V PERIOPERAČNÍ PÉČI 1. Sestra pro perioperační péči Perioperační

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č. 29, systolický šelest na hrotě, mitrální regurgitace: V.S., muž, 68 let Popis případu a základní anamnéza: Pacient s anamnézou rizikových faktorů ischemické choroby srdeční ( hypertenze,

Více

13. konference PS Akutní kardiologie České kardiologické společnosti 2015 PROGRAM KONFERENCE

13. konference PS Akutní kardiologie České kardiologické společnosti 2015 PROGRAM KONFERENCE 13. konference PS Akutní kardiologie České kardiologické společnosti 2015 PROGRAM KONFERENCE Neděle 6. 12. 2015 09.00 18.00 Registrace (foyer konferenčního sálu GH Pupp) 09.00 13.30 Příprava doprovodné

Více

Část II Vzdělávání a podpora lékařského personálu odborné vzdělání lékařů Otevřené kurzy. Detailní vymezení předmětu zakázky

Část II Vzdělávání a podpora lékařského personálu odborné vzdělání lékařů Otevřené kurzy. Detailní vymezení předmětu zakázky Příloha č. 7 Část II Vzdělávání a podpora lékařského personálu odborné vzdělání lékařů Otevřené kurzy Detailní vymezení předmětu zakázky Požadavky Zadavatele na všechny části zakázky: - součástí nabídkové

Více

ARYTMIE V PNP Z POHLEDU ZDRAVOTNICKÉHO ZÁCHRANÁŘE

ARYTMIE V PNP Z POHLEDU ZDRAVOTNICKÉHO ZÁCHRANÁŘE Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420 482 412 133; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz ARYTMIE V PNP Z POHLEDU ZDRAVOTNICKÉHO ZÁCHRANÁŘE

Více

Zdeněk Monhart Nemocnice Znojmo, p.o. Lékařská fakulta MU Brno

Zdeněk Monhart Nemocnice Znojmo, p.o. Lékařská fakulta MU Brno Zdeněk Monhart Nemocnice Znojmo, p.o. Lékařská fakulta MU Brno epidemiologie NZO, přednemocniční mortalita doporučené postupy - post-cardiac arrest care diagnostika AKS po KPR v podmínkách přednemocniční

Více

SRDEČNÍ SELHÁNÍ NÁKLADY VZP ČR

SRDEČNÍ SELHÁNÍ NÁKLADY VZP ČR SRDEČNÍ SELHÁNÍ NÁKLADY VZP ČR MUDr. JUDr. Petr Honěk PARLAMENT ČR 26. února 2016 Srdeční selhání (I50) Ambulantní péče* náklady a počet UOP v roce 2014 Typ zařízení Počet UOP Výkonové náklady v Kč Výkonové

Více

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam - Prima Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo vznik, vývoj,

Více

20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006

20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 Nemocnice na Homolce 20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 1 strana z 11 20 nejčetnějších diagnóz dle odborností - 1. pololetí 2006 CÉVNÍ CHIRURGIE Všechny diagnózy 1 350 28 64 let

Více

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE SV Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s alergologickým a imunologickým onemocněním A. ALERGOLOGIE

Více