TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012"

Transkript

1 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ 1. Vymezení základní ošetřovatelské terminologie. Ošetřovatelství jako vědní disciplína. Předmět zkoumání ošetřovatelství. Definice ošetřovatelství (Hendersonová, Pacovský, WHO). Postavení ošetřovatelství v systému věd. Vztah teorie a praxe ošetřovatelství. Filosofická východiska ošetřovatelství. Holistické pojetí člověka a jeho význam pro obor ošetřovatelství. 2. Charakteristické rysy moderního ošetřovatelství. Holistická péče, individualizovaný přístup, týmový charakter práce, preventivní orientace, vědecký základ péče. Organizace práce na ošetřovací jednotce. Ochranně léčebný režim. Optimální prostředí pro pacienta. 3. Vývoj ošetřovatelství u nás a ve světě. Laická, charitativní a profesionální péče. Významné osobnosti českého i světového ošetřovatelství (historie a současnost). Komunitní ošetřovatelská a domácí péče (vymezení pojmu, vývoj domácí péče u nás, formy domácí péče, zákonné normy a právní předpisy, Agentury domácí péče, členové multidisciplinárního týmu a jejich náplň práce ). 4. Koncepce českého ošetřovatelství (obecná charakteristika a právní normy). Historické okolnosti vzniku první koncepce. Srovnání koncepce z roku 1998 a Profesní národní a mezinárodní organizace sester, jejich náplň a význam pro rozvoj oboru ošetřovatelství a pro vývoj profese. Filosofie pojetí zdraví a nemoci. Odkaz filosofie minulosti pro současné pojímání metaparadigmatu ošetřovatelství. 5. Vývoj ošetřovatelského vzdělávání u nás a ve světě. Specializační a celoživotní vzdělávání sester. Významné osobnosti ošetřovatelského školství.

2 Regulace ošetřovatelské profese. Regulace podle ICN. Regulace profese v ČR. Registrace nelékařských zdravotnických pracovníků (podrobněji sester). Adaptační proces sestry na pracovišti. 6. Kvalifikační vzdělávání sester podle zákona č. 96/2004 Sb. (zákon o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k nelékařským povoláním), ve znění pozdějších předpisů (č. 105/2011 Sb.). Akreditace studijních programů ošetřovatelství. Význam strategických dokumentů pro sestry. Kompetence všeobecné sestry (v souladu s vyhláškou č. 55/2011 Sb. o činnostech zdravotnických pracovníků). Osobnost sestry a její účast na image pracoviště. 7. Přehled konceptuálních modelů v oboru ošetřovatelství (funkce, struktura, hlavní jednotky, význam). Ošetřovatelské teorie a jejich typy. Postavení a funkce sestry v systému zdravotní a preventivní péče. Role a kompetence sestry. Role pacienta / klienta a jeho rodiny v současném ošetřovatelství. Etika práce s obtížnými pacienty. 8. Ošetřovatelský proces - pojem, historický vývoj, význam a využití v praxi. Projekt HOPE. Přehled fází ošetřovatelského procesu. Role sestry, pacienta a jeho blízkých v ošetřovatelském procesu. Edukace pacientů / klientů a její význam. Příprava sestry k edukaci. Zásady edukace u pacientů / klientů všech věkových kategorií. Specifické skupiny edukantů v edukaci. Edukační standardy. 9. Zhodnocení nemocného (assessment), tzn. získávání informací o nemocném, zdroje, záznam. Přehled hodnotících škál a testování, jejich využití a význam v ošetřovatelské praxi. Uspokojování psychosociálních potřeb novorozence a kojence. Význam denního režimů a rituálů u této věkové skupiny aplikace do ošetřovatelství. Charta práv hospitalizovaných dětí. 10. Ošetřovatelská diagnostika. Diagnostický algoritmus a jeho kroky. Rozdíly mezi pojetím ošetřovatelské a lékařské diagnostiky. Znalost základní terminologie. Klasifikační systémy v ošetřovatelství (NANDA, NIC, NOC a mezinárodní klasifikace ošetřovatelské praxe ICNP). Zásady ochrany důstojnosti nemocného při poskytování ošetřovatelské péče. 11. Plánování ošetřovatelské péče, formulace cíle a plánu ošetřovatelských intervencí. Zdravotnická dokumentace. Právní aspekty a zásady při vedení ošetřovatelské dokumentace.

3 Morální odpovědnost v profesi sestry. 12. Realizace ošetřovatelské péče, kompetence jednotlivých členů zdravotnického týmu, delegování úkolů. Skupinový a funkční systém péče. Zhodnocení efektivnosti ošetřovatelské péče - evaluace. Práva pacientů a jejich dodržování v praxi. 13. Tradiční biomedicíncký model ošetřovatelské péče. Funkční a dysfunkční vzorce zdraví M. Gordonové. Definice zdraví, ovlivňující faktory (determinanty zdraví), definice pojmů nemoc, choroba, pohoda. Pedagogické zásady výchovného působení sestry na různé skupiny pacientů (děti, mládež, dospělé, seniory). 14. Florence Nightingalová a její pojetí ošetřovatelské péče (environmentální model). Hygienicko - epidemiologický režim zdravotnického zařízení (prevence nozokomiálních nákaz, bariérová ošetřovatelská péče, péče o ruce, dezinfekce, sterilizace). Kompetence manažerek první, střední a vrcholové linie. Hodnocení nelékařských zdravotnických pracovníků. 15. Model základní ošetřovatelské péče Virginie Hendersonové. Ošetřovatelské problémy u dětí a dospělých v oblasti výživy a hydratace. Ošetřovatelská diagnostika a intervence u nemocného s poruchami výživy. Ošetřovatelský proces u nemocných s enterální a parenterální výživou. Prosociální chování a jeho determinace. 16. Model každodenních činností Roperové, Loganové, Tierneyové. Kvalita ošetřovatelské péče (nástroje), ošetřovatelské standardy (jejich tvorba a význam), akreditace zdravotnických zařízení. Sebereflexe, sebepoznání a sebezdokonalování (sebevýchova a sebevzdělávání) sestry. 17. Dorothea Oremová a teorie deficitu sebepéče. Hodnocení sebepéče a soběstačnosti nemocného dítěte a dospělého, měřící techniky. Ošetřovatelská diagnostika narušených denních aktivit. Význam aktivizace dospělých v ošetřovatelském procesu. 18. Multikulturní ošetřovatelství. Zvláštnosti ošetřovatelské péče spojené s ošetřováním příslušníků odlišných kultur. Madeleine Leiningerová a teorie kulturně rozdílné a shodné péče. Humanitární organizace, dobrovolnická činnost a jejich význam pro společnost. 19. Teorie lidských potřeb, vymezení pojmu lidská potřeba. Faktory ovlivňující lidské potřeby, projevy a dynamika lidských potřeb. Vztah motivace a faktory modifikující uspokojení

4 potřeb. Klasifikace a taxonomie potřeb, hierarchie lidských potřeb dle Maslowova, Index viscerogenních potřeb dle Murraye, Index biogenních potřeb. 20. Uspokojování potřeb nemocného v oblasti dýchání, změny a intervence sestry. Uspokojování spirituálních potřeb u nemocných. Paliativní a hospicová péče. Potřeby umírajících a jejich saturace. Syndrom vyhoření a jeho prevence. 21. Ošetřovatelský proces u dítěte a dospělého v oblasti pohybové aktivity. Faktory ovlivňující potřebu pohybu a tělesné aktivity, ošetřovatelské problémy, zhodnocení, diagnostika a intervence u nemocných s poruchou pohybové aktivity, kompenzační mechanizmy. Kinestetická mobilizace. 22. Ošetřovatelský proces u dítěte a dospělého v oblasti péče o hygienu. Faktory ovlivňující hygienickou péči. Ošetřovatelské problémy, zhodnocení, diagnostika a intervence u nemocných s deficitem sebepéče v oblasti hygieny. Využití konceptu bazální stimulace. 23. Ošetřovatelský proces u dítěte a dospělého v péči o spánek a odpočinek. Ovlivňující faktory. Zhodnocení nemocného. Ošetřovatelská diagnostika a intervence u nemocného s poruchou usínání a spánku. Etická problematika interpersonálních vztahů. 24. Ošetřovatelský proces u dítěte a dospělého v péči o vyprazdňování moči. Faktory ovlivňující vyprazdňování moče a stolice. Poruchy vyprazdňování. Ošetřovatelské problémy, zhodnocení, diagnostika a intervence u nemocných s poruchou vyprazdňování. Psychické zvláštnosti jedinců se zdravotním postižením / s rozvinutým následným handicapem a stigmatizací, etika přístupu k těmto jedincům a k jejich blízkým. 25. Ošetřovatelský proces u nemocného dítěte a dospělého s bolestí. Faktory ovlivňující bolest. Ošetřovatelské problémy, zhodnocení nemocného s využitím hodnotících škál a intervence sestry u akutní a chronické bolesti. Možnosti nefarmakologického ovlivnění bolesti.

5 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: SPECIÁLNÍ INTERNÍ A CHIRURGICKÉ OŠETŘOVATELSTVÍ 1. Onemocnění dýchacího systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, záněty, chronická obstrukční plicní nemoc, astma bronchiale, specifika dětského věku, edukace). Obranné systémy osobnosti využití těchto poznatků při poskytování ošetřovatelské péče. 2. Onemocnění srdce klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, vývojové vady, arytmie, ischemická choroba srdeční akutní formy). Determinace psychiky. Psychické funkce a procesy v normě i patologii využití těchto poznatků při poskytování ošetřovatelské péče. 3. Onemocnění srdce klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, záněty srdce, ischemická choroba srdeční chronické formy). Reakce pacientů na dlouhodobá a chronická onemocnění. Adaptace na nemoc, následky hospitalizace. 4. Onemocnění cévního systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, ateroskleróza, trombóza, flebitida, chronická žilní insuficience, hypertenze). Compliance pacienta - motivace, podpora ze strany sestry. 5. Onemocnění trávicího systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, dyspepsie, malabsorpční syndrom a celiakie, specifika dětského věku). Psychosociální aspekty a strategie zvládání dietních opatření u dětí a dospělých. 6. Onemocnění jater, slinivky břišní a žlučníku klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, jaterní cirhóza, hepatitis, cholelithiasa, cholecystitis, pankreatitis, nádory, transplantace). Temperament, charakter a sebesystém. 7. Onemocnění ledvin a močového systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, nefrotický syndrom, akutní a chronické selhání ledvin, hemodialýza, transplantace).

6 Chování a prožívání jedince v nemoci, reakce na nemoc. Psychosociální problematika dialyzovaných pacientů. 8. Onemocnění pohybového systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, artróza, revmatoidní artritida, dna, systémové onemocnění pojiva, Morbus Bechtěrev, osteoporóza, skolióza). Psychosociální aspekty onemocnění pohybového aparátu, specifika dětského věku. 9. Onemocnění krve klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetřovací metody, anemie, leukemie, poruchy srážení krve, transfuze krve, transplantace kostní dřeně, dárcovství a transplantace pupečníkové krve). Zásady psychologické intervence u umírajících dětí a dospělých, komunikace s rodinou (doprovázení pozůstalých). 10. Onemocnění endokrinního systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetřovací metody, léčba, hypofýza, štítná žláza, příštítná tělíska, nadledviny, specifika dětského věku). Iatrogenní poškození pacienta zdravotníkem. Stres, osobnostní předpoklady působící ve stresu, při zvládání stresu ze strany klienta, ze strany sestry. 11. Infekční onemocnění klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetření, léčba, Streptokokové, stafylokokové infekce, MRSA / methicilin rezistentní Staphylococcus aureus, bariérový systém, virové infekce, infekční průjmy, tropické choroby, dětské infekční choroby). Vývoj jedince od batolete do předškolního věku, uspokojování psychosociálních potřeb aplikace do ošetřovatelství. 12. Onemocnění metabolická klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetřovací metody, léčba, diabetes mellitus a komplikace chronické, akutní, edukace pacienta a rodičů diabetických dětí, obezita, podvýživa, dehydratace). Selfmonitoring. Psychosomatický pohled na nemoc využití těchto poznatků při poskytování ošetřovatelské péče. 13. Neurologická onemocnění klinická část, specifika ošetřovatelské péče (obecné projevy, vyšetřovací metody, léčba, iktus, tranzitorní ischemická ataka, epilepsie, vertebrogenní algický syndrom). Psychosociální problematika pacienta v intenzivní péči.

7 14. Onemocnění u seniorů klinická část, specifika ošetřovatelské péče (změny ve stáří, geriatrické syndromy, aktivizace seniorů, testování, sociální problematika). Imobilizační syndrom (hypokinetický), specifika přístupu a péče u dlouhodobě ležících nemocných, možnosti aktivizace a ošetřovatelské intervence. Psychosociální zvláštnosti seniorů aplikace do ošetřovatelství. Specifika komunikace se seniory. 15. Onemocnění psychiatrická klinická část, specifika ošetřovatelské péče (neurotické poruchy, organické duševní poruchy, Alzheimerova choroba, demence, psychosomatické poruchy, poruchy příjmu potravy). Poznávání osobnosti, možnosti sebepoznání a jeho funkce. Patologie osobnosti využití poznatků v ošetřovatelské praxi. 16. Traumatologie zlomeniny, traumatologické poškození mozku a míchy, hrudníku klinická část, specifika ošetřovatelské péče. Zásady a cíle poskytování první pomoci u dětí a dospělých. Komunikace s agresivním pacientem. 17. Šokové stavy klinická část, specifika ošetřovatelské péče. Problematika převodu krevních derivátů (úloha sestry). Bolest jako ošetřovatelský problém. Psychologie bolesti. Kulturně podmíněné vnímání bolesti. 18. Náhlé příhody břišní, kýly, klinická část, specifika ošetřovatelské péče po abdominální a laparoskopické operaci, pooperační ošetřovatelská péče v dětském věku. Význam denních režimů a rituálů u novorozenců a kojenců aplikace do ošetřovatelství. 19. Zánětlivá onemocnění močových cest a ledvin, lithiasa, onemocnění prostaty, nádorová onemocnění ledvin klinická část, specifika ošetřovatelské péče. Vývojová psychologie předmět studia, zákonitosti vývoje lidského jedince - aplikace do ošetřovatelství. 20. Onemocnění horní části trávicího systému onemocnění jícnu, vředová choroba gastroduodena, krvácení do zažívacího traktu, nádorová onemocnění - klinická část, specifika ošetřovatelské péče. Osobnost, její struktura a dynamika. Typologické a rysové koncepce osobnosti aplikace do ošetřovatelství.

8 21. Onkologická problematika - nádory prsu, zásady samovyšetření prsu, nádory kůže, kolorektální karcinom, nádory plic, žaludku, klinická část, specifika ošetřovatelské péče při onkologické léčbě. Psychosociální aspekty ošetřovatelské péče o pacienty s onkologickým onemocněním. 22. Kožní onemocnění klinická část, specifika ošetřovatelské péče (dermatomykózy, psoriáza, ekzémy, bércové vředy, alergie, sexuálně přenosné choroby). Psychosociální problematika dospělých nemocných a dětí s kožním onemocněním (dermatomykózy, psoriáza, ekzémy). 23. Oční onemocnění základní terapeutické a ošetřovatelské postupy u dětských i dospělých klientů s vadami zraku, kompenzace vad, úrazy očí, katarakta, glaukom. Zvláštnosti v komunikaci a přístupu k pacientům s poruchou zraku. Psychické zvláštnosti jedinců s handicapem aplikace do ošetřovatelství. 24. Ušní, nosní, krční onemocnění základní terapeutické postupy u dětských i dospělých klientů se zbytnělou nosohltanovou mandlí, onemocnění krčních mandlí, záněty středního ucha, vady sluchu - kompenzace vad. Psychosociální aspekty péče o osoby s poruchami sluchu. 25. Ošetřovatelská péče o ženu s gynekologickým onemocněním a péče o šestinedělku klinická část, specifika ošetřovatelské péče. Uspokojování psychosociálních potřeb novorozence a kojence participace otce. 26. Poruchy vědomí, klasifikace poruch vědomí, možnosti monitorování, příčiny bezvědomí a specifika ošetřovatelské péče u těchto nemocných. Péče o pacienta s tracheotomií. Specifika komunikace s pacienty s poruchou vědomí a jejich blízkými. 27. Specifika péče, přístupu a intervencí u nemocných s Parkinsonovou chorobou a roztroušenou sklerózou. Ošetřovatelský proces u nemocných s kognitivními poruchami ve stáří. Produktivní a neproduktivní rozhovor sestry s pacientem. 28. Onemocnění dolní části trávicího systému klinická část, specifika ošetřovatelské péče (zánětlivá onemocnění střev, nádorová onemocnění, péče o stomie). Psychologie v chirurgii (stomie, amputace, mutilizující výkony). Ve Zlíně dne 20. ledna 2012 Mgr. Anna Krátká, Ph.D. ředitelka Ústavu ošetřovatelství doc. Mgr. Martina Cichá, Ph.D. ředitelka Institutu zdravotnických studií

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: STUDIJNÍ OBOR: FORMA STUDIA: PŘEDMĚT: Ošetřovatelství 53-41-B Všeobecná sestra R009 Kombinovaná SPECIÁLNÍ INTERNÍ

Více

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA ROČNÍK 1. Semestr zimní (ZS) Délka přímé výuky: 45 minut Filozofie a etika v ošetřovatelství 8 + 9 z Veřejné zdravotnictví 8 + z, ZK Komunikace

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Kombinovaná PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy :

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Krizová intervence krize, vyjasnění pojmu, příčiny krize chování člověka v krizi a průběh krize krizová intervence, principy, cíle proces a formy krizové

Více

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 Studijní program: Ošetřovatelství Studijní obor: Všeobecná sestra Forma studia: Prezenční a kombinovaná Akademický rok: 2011/2012 Jedná se o

Více

I. INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ

I. INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s infekčním onemocněním

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2010/2011 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: BEHAVIORÁLNÍ VĚDY 1.

Více

Obsah. Úvod 13. 1 Epidemiologie diabetu. 2 Definice diabetes mellitus 19 2.1 Stávající definice 19 2.2 Příčiny nedostatku inzulinu 19

Obsah. Úvod 13. 1 Epidemiologie diabetu. 2 Definice diabetes mellitus 19 2.1 Stávající definice 19 2.2 Příčiny nedostatku inzulinu 19 Obsah Úvod 13 1 Epidemiologie diabetu 2 Definice diabetes mellitus 19 2.1 Stávající definice 19 2.2 Příčiny nedostatku inzulinu 19 3 Klasifikace onemocnění 20 3.1 Patogeneze diabetu 1. typu 22 3.2 Patogeneze

Více

Současnost a budoucnost ošetřovatelství v České republice

Současnost a budoucnost ošetřovatelství v České republice Současnost a budoucnost ošetřovatelství v České republice Doc. PhDr. Valérie Tóthová, Ph.D., R.N. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta 1 Žijeme v hlučícím proudu změn,

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

Katedra ošetřovatelství a porodní asistence FZS UJEP v Ústí nad Labem. Teorie v porodní asistenci KOPA/TPA5-2016/2017 1. ročník

Katedra ošetřovatelství a porodní asistence FZS UJEP v Ústí nad Labem. Teorie v porodní asistenci KOPA/TPA5-2016/2017 1. ročník Katedra ošetřovatelství a porodní asistence FZS UJEP v Ústí nad Labem Teorie v porodní asistenci KOPA/TPA5-2016/2017 1. ročník Datum Téma přednášky + semináře 20.9. 27.9. 4.10. 11.10. 18.10. 25.10. 1.11.

Více

1. Akutní forma ischemické choroby srdeční. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace.

1. Akutní forma ischemické choroby srdeční. Etiologie, klinický obraz, diagnostické a léčebné možnosti, průběh choroby, komplikace. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s kardiovaskulárním

Více

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence Marie Báňová Obsah příspěvku Jaký význam má individuální přístup Jak chápat individuální přístup Co všechno potřebuje personál vzít na vědomí,

Více

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ KATALOG AKREDITOVANÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ pro pracovníky v sociálních službách, sociální pracovníky a jejich zaměstnavatele 2013 OBSAH 1. ŠKOLENÍ V RÁMCI DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ........ 4 1.1. Základní informace...

Více

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM studijní program Speciální pedagogika studijní obor Speciální pedagogika akademický rok

Více

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Co je sociální práce? SP a jiné pomáhající obory Identita sociální práce Jak se pozná samostatný

Více

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013

TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 TEMATICKÉ OKRUHY K STÁTNÍ ZAVĚREČNÉ ZKOUŠCE AKADEMICKÝ ROK 2012/2013 STUDIJNÍ PROGRAM: Ošetřovatelství 53-41-B STUDIJNÍ OBOR: Všeobecná sestra R009 FORMA STUDIA: Prezenční PŘEDMĚT: OBECNÉ OŠETŘOVATELSTVÍ

Více

PŘÍLOHY. Příloha 1: Dotazník DOTAZNÍK

PŘÍLOHY. Příloha 1: Dotazník DOTAZNÍK Příloha 1: Dotazník PŘÍLOHY DOTAZNÍK Dobrý den, jmenuji se Simona Bartošová a jsem studentkou 2. ročníku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, oboru ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci

Více

Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník

Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník 1.) a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí 2.)

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... Učební plán....1 Učební

Více

Maturitní okruhy Ošetřovatelství

Maturitní okruhy Ošetřovatelství Maturitní okruhy Ošetřovatelství OP u klienta s chronickou obstrukční plicní nemocí OP u klienta s akutním infarktem myokardu OP u klienta s onemocněním žilního systému OP u klienta s onemocněním tepenného

Více

I. KARDIOLOGIE. 4. Levostranné srdeční selhání (akutní a chronické). Etiologie, klinický obraz,

I. KARDIOLOGIE. 4. Levostranné srdeční selhání (akutní a chronické). Etiologie, klinický obraz, Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s kardiovaskulárním

Více

UČEBNÍ PLÁN. Počet kreditů

UČEBNÍ PLÁN. Počet kreditů UČEBNÍ PLÁN Obor vzdělání: 53 41 N/1. Diplomovaná všeobecná sestra Vzdělávací program: 53 41 N/11 Diplomovaná všeobecná sestra Vyšší odborné studium, denní, tříleté Název Týdenní počet vyučovacích hodin

Více

TÉMATA K PRAKTICKÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

TÉMATA K PRAKTICKÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K PRAKTICKÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/01 Sociální činnost, sociálně výchovná činnost

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015 Fakulta zdravotnických studií UJEP v Ústí nad Labem Velká Hradební 13 400 01 Ústí nad Labem Katedra ošetřovatelství a porodní asistence OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

Více

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví

Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o duševní zdraví I. PSYCHIATRIE 1. Dětská a dorostová psychiatrie. Pedopsychiatrické vyšetření. Nejčastější příčiny

Více

1. Vybrané kapitoly z pediatrie

1. Vybrané kapitoly z pediatrie Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra se zaměřením na ošetřovatelskou péči v klinických oborech 1. Vybrané kapitoly z pediatrie

Více

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče

Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Maturitní okruhy z Ošetřovatelské péče Ošetřovatelský proces u nemocných s akutním onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský proces u nemocných s chronickým onemocněním dýchacího systému Ošetřovatelský

Více

Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra

Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra Proč studovat na Lékařské fakultě v Hradci Králové v prezenčním bakalářském studijním programu Ošetřovatelství obor Všeobecná sestra Lékařská fakulta v Hradci Králové je jednou ze 17 fakult Univerzity

Více

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním - Diabetes mellitus

Péče o K/N na interním oddělení. Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním - Diabetes mellitus Péče o K/N na interním oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním - Diabetes mellitus Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Zařaďte Humulín R do skupiny

Více

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie.

I. CHIRURGIE. 2. Onemocnění štítné žlázy. Struma eufunkční, struma maligní, struma hyperfunkční. Symptomatologie, diagnostika, terapie. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty v chirurgických oborech

Více

OBSAH AKREDITOVANÉHO KURZU PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. Obsahová struktura, použité vzdělávací metody + časový plán

OBSAH AKREDITOVANÉHO KURZU PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. Obsahová struktura, použité vzdělávací metody + časový plán OBSAH AKREDITOVANÉHO KURZU PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Obsahová struktura, použité vzdělávací metody + časový plán Obsah Metody; pomůcky Časová dotace Počet výukových hodin (1 výuková hodina =

Více

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním ledvin, renální kolika

www.zlinskedumy.cz Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním ledvin, renální kolika Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním ledvin, renální kolika Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných

Více

Proč o tom mluvit právě teď?

Proč o tom mluvit právě teď? P a v e l Z i k l Ú s t a v p r i m á r n í a p r e p r i m á r n í e d u k a c e P d F U H K Proč o tom mluvit právě teď? Nová právní úprava od 1. 9. 2016 (školský zákon ve znění 82/2015 Sb., nová vyhláška

Více

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007.

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace spojené se strategickým znalostním managementem a učícími se organizacemi, které jsou společensky významné.

Více

Virové hepatitidy B a C v Libereckém kraji v letech 2006-2009

Virové hepatitidy B a C v Libereckém kraji v letech 2006-2009 Virové hepatitidy B a C v Libereckém kraji v letech -2009 V roce bylo hlášeno 6 případů (v roce 2005 18), tj. 1,4 na 100 000 obyvatel 3 v okrese Liberec, a po 1 z okresů Česká Lípa, Semily, resp. Jablonec

Více

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam - Prima Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo vznik, vývoj,

Více

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová Studium pro výchovné poradce (Vyhláška č. 317/2005 Sb. 8) Plán studia: 1. ročník ZS LS Výchovné poradenství I, II 10 10 Právní rámec činnosti VP 10 - Speciální pedagogika I, II 10 10 Školní diagnostika

Více

Práce s informacemi šetří náklady

Práce s informacemi šetří náklady Práce s informacemi šetří náklady ISSS 2011, 4. dubna 2011, Hradec Králové Práce s informacemi je nedílnou součástí kvalitní, bezpečné a efektivní zdravotní péče České národní fórum pro ehealth občanské

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková ÚVOD DO AVK Mgr. Jindra Vladyková AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Jsou oborem hiporehabilitace Obsahují dvě základní i Sociální Pedagogická AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Pro obě i je kůň především silným motivačním

Více

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1.

Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Ošetřovatelská péče v interních oborech 1. Studijní opora Mgr. Kateřina Mařanová Liberec 2014 Cíle předmětu Cílem předmětu je seznámit studenty s odlišnostmi léčby a ošetřovatelské péče o nemocné v interních

Více

1. 2. 1. Am bulance 11 1. 2. 2. H ospitalizace 12 1. 2. 3. Pobyt v léčebných zařízeních 12

1. 2. 1. Am bulance 11 1. 2. 2. H ospitalizace 12 1. 2. 3. Pobyt v léčebných zařízeních 12 Obsah: ÚVOD 9 1. PÉČE O DÍTĚ 11 1.1. P e d ia t r ie a j e j í p o d íl v p é č i o d ít ě 11 1.2. O r g a n iz a c e p r e v e n t iv n í a l é č e b n é p é č e v a m b u l a n t n íc h a LŮŽKOVÝCH ZAŘÍZENÍCH

Více

8.6.2 Podávání stravy nemocným s pohybovým omezením,

8.6.2 Podávání stravy nemocným s pohybovým omezením, Obsah Předmluva 11 1 Organizace práce sestry (Renata Vytejčková) 13 1.1 Ošetřovatelská profese 13 1.2 Zdravotnický tým 14 1.2.1 Ošetřovatelský tým 14 1.2.2 Hierarchie v ošetřovatelském týmu 15 1.3 Organizace

Více

Sociální pedagogika 75 32 N / 06. Tématické okruhy k absolventským zkouškám. Odborné předměty

Sociální pedagogika 75 32 N / 06. Tématické okruhy k absolventským zkouškám. Odborné předměty Sociální pedagogika 75 32 N / 06 Tématické okruhy k absolventským zkouškám Odborné předměty Školní rok 2015/2016 1. Dospělost z pohledu psychologie, sociální pedagogiky, andragogiky a sociální práce. Dospělost

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1 Metodický list č. 1 Název tematického celku: Řízení lidských zdrojů význam a úloha v organizaci Pojetí a význam personální práce Vývojové fáze (koncepce) personální práce Personální činnosti, personální

Více

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ akademický rok 2013/14

TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ akademický rok 2013/14 FZS UJEP v Ústí nad Labem Katedra fyzioterapie a ergoterapie TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ akademický rok 2013/14 Studijní obor : FYZIOTERAPIE Doc.MUDr.Miroslav TICHÝ, CSc. (4 studenti) 1. Fyzioterapie u bolesti

Více

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra

Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra Okruh otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v pediatrii Dětská sestra I.. Výchova a vzdělávání v péči o děti a jejich význam 1. Význam výchovného působení dětské

Více

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ Kateřina Legnerová Mail: katerina.legnerova@fhs.cuni.cz SYSTÉM ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Předvýběr Ukončení PP Získávání zaměstnanců Výběr Vnější podmínky Plánování

Více

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči

8. Komplexní vysoce specializovaná ošetřovatelská péče a prevence imobilizačního syndromu u pacienta v intenzivní péči I. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči se zaměřením na kardiologii 1. Kardiopulmonální resuscitace

Více

Role KHS při formování zásad zdravotní politiky a tvorbě LEHAP. Malé poohlédnutí za možnostmi kraje Vysočina

Role KHS při formování zásad zdravotní politiky a tvorbě LEHAP. Malé poohlédnutí za možnostmi kraje Vysočina Role KHS při formování zásad zdravotní politiky a tvorbě LEHAP Malé poohlédnutí za možnostmi kraje Vysočina Zdravotní politika - KHS Zákon č. 258/2000 Sb. 82, odst. 2, písm. s: spolupracovat se správními

Více

VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00. Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008

VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00. Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008 VYSOKÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ o.p.s Se sídlem v Praze 5, Duškova 7, 150 00 Otázky ke státní bakalářské zkoušce v akademickém roce 2007/2008 Studijní obor: v š e o b e c n á s e s t r a Studijní program: o

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnickátřebíč. Žižkova 505, 674 23 Třebíč. nabízí

Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnickátřebíč. Žižkova 505, 674 23 Třebíč. nabízí Vyšší odborná škola a Střední škola veterinární, zemědělská a zdravotnickátřebíč Žižkova 0, 67 Třebíč nabízí vyšší odborné studium pro absolventy středních škol obor --N/. Diplomovaná všeobecná sestra

Více

Předmět: Ošetřovatelství. Obor: Zdravotnický asistent 4.D

Předmět: Ošetřovatelství. Obor: Zdravotnický asistent 4.D Předmět: Ošetřovatelství 4.D 1. Ošetřovatelská péče o nemocného s akutním infarktem myokardu 2. Ošetřovatelská péče o nemocného s CHOPN 3. Ošetřovatelská péče o nemocného s flebotrombózou 4. Ošetřovatelská

Více

Tematické setkání KAP Středočeského kraje

Tematické setkání KAP Středočeského kraje Tematické setkání KAP Středočeského kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská, PhDr. Praha 26. dubna 2016 Tento projekt je spolufinancován

Více

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta)

Obsah. 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) Obsah 1. Vývoj chirurgie, chirurgické obory (J. Valenta) 2. Druhy operací, indikace a kontraindikace operací (J. Valenta) 3. Vyšetření chirurgického nemocného (J. Valenta) 4. Endoskopie v chirurgii (J.

Více

O R G A N I Z A C E PRÁCE

O R G A N I Z A C E PRÁCE http://www.praisethealmighty.com/home/wp-content/uploads/2012/03/nurse1.jpg S Z d Š A O A R u m b u r k O R G A N I Z A C E PRÁCE Z D R AV O T N I C K É H O T Ý M U z p r a c o v a l a : M g r. E v a S

Více

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Předmět: Didaktika dramatické výchovy Obor: Předškolní a mimoškolní pedagogika

Více

Příloha č. 1 - Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky

Příloha č. 1 - Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky Příloha č. 1 - Podrobná specifikace předmětu plnění veřejné zakázky Zadavatel v Zadávací dokumentaci k veřejné zakázce Vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v Jihočeském a Plzeňském kraji požaduje,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Oddíl II. Údaje o odborných zástupcích 5 : A. Odborný zástupce pro obory specializačního vzdělávání lékařů obec 6........ ulice...... č.p./č.o. /... D

Oddíl II. Údaje o odborných zástupcích 5 : A. Odborný zástupce pro obory specializačního vzdělávání lékařů obec 6........ ulice...... č.p./č.o. /... D Krajský úřad Zlínského kraje Odbor zdravotnictví tř. T. Bati 21 761 90 Zlín Identifikátor datové schránky: scsbwku Žádost o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb právnická osoba dle 121 odst.

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy.

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy. MÍSTO, KDE ŽIJEME - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná

Více

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OKRUHY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Studijní program: Studijní obor: Speciální pedagogika Speciální pedagogika pro vychovatele SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Základní pojmy speciální

Více

Příloha č. 1. Difúznost viscerální aferentace (obrázek). 76. Příloha č. 2. Aferentní inervace střeva (obrázek)

Příloha č. 1. Difúznost viscerální aferentace (obrázek). 76. Příloha č. 2. Aferentní inervace střeva (obrázek) SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1. Difúznost viscerální aferentace (obrázek). 76 Příloha č. 2. Aferentní inervace střeva (obrázek) 77 Příloha č. 3. Dráha vedení viscerální bolesti (obrázky) 78 Příloha č. 4. Viscerosomatická

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 11 16. 7. 2013 Souhrn Činnost chirurgických oborů v Jihomoravském kraji v roce 2012 Activity

Více

1/ Základní pojmy SOPO (definice SOPO, sociální událost, příklady dávky), principy SOPO, nástroje SOPO

1/ Základní pojmy SOPO (definice SOPO, sociální událost, příklady dávky), principy SOPO, nástroje SOPO Systém řízení sociálních služeb 1/ Základní pojmy SOPO (definice SOPO, sociální událost, příklady dávky), principy SOPO, nástroje SOPO 2/ Vzájemné vztahy mezi SOPO a demografickým vývojem, vzájemné vztahy

Více

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D.

Témata bakalářských a diplomových prací pro akademický rok 2010-2011. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. MUDr. Milada Bezděková, Ph.D. Geriatrická péče o seniory - zařízení a služby pro seniory. Paliativní péče v České republice. Prevence zubního kazu v regionu. Systém zdravotnictví ve vybrané zemi - srovnání

Více

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo?

Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Problematika úhrad z veřejného zdravotního pojištění Konference Jsou pečující osoby pro naší legislativu neviditelné? Co dělat aby tomu tak nebylo? Kdo může poskytovat zdravotní služby Zákon č. 48/1997

Více

Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020

Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu a podporu zdraví Národní strategie ochrany a podpory

Více

Teorie ošetřovatelství 2

Teorie ošetřovatelství 2 Teorie ošetřovatelství 2 Studijní opora Bc. Petra Podrazilová, DiS. Liberec 2014 1 Cíle předmětu Cílem předmětu je osvojit si vědomosti o oboru Ošetřovatelství, jako samostatné moderní vědní disciplíně.

Více

Úloha technologií (CGM sensor v moderní léčbě diabetu 1. typu), poslední klinická data

Úloha technologií (CGM sensor v moderní léčbě diabetu 1. typu), poslední klinická data Úloha technologií (CGM sensor v moderní léčbě diabetu 1. typu), poslední klinická data Doc.MUDr.Kateřina Štechová, Ph.D. Interní klinika UK 2.LF a FN v Motole Obsah Úvod - diabetes a jeho léčba Vývoj tzv.

Více

Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu. MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009

Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu. MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009 Domácí zdravotní péče aktuální situace v segmentu MUDr. Libor Svět, MBA 14.10.2009 Domácí péče právní rámec dle ustanovení 22 zákona č.48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění v platném znění : Hrazenou

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru VÝŽIVA DĚTÍ

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru VÝŽIVA DĚTÍ Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... Učební plán....1 Učební osnova základního modulu....1.1

Více

CZ.1.07/3.2.05/02.0041

CZ.1.07/3.2.05/02.0041 CZ.1.07/3.2.05/02.0041 Zamyšlení Život sám je jeden velký projekt. Má svůj začátek i konec a je jedinečný. Musíme do něj hodně investovat a očekáváme dosažení cílů, které si přejeme. Je na každém z nás,

Více

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození...

zde nevyplňujte prosím Příjmení, jméno, titul dřívější příjmení 1... Datum narození (den, měsíc, rok). Místo narození... 44 ČČ RR ŽÁDOST O VYDÁNÍ ROZHODNUTÍ O ZPŮSOBILOSTI K VÝKONU ZDRAVOTNICKÉHO POVOLÁNÍ PRO STÁTNÍ PŘÍSLUŠNÍKY ČLENSKÝCH STÁTŮ EVROPSKÉ UNIE, kteří získali způsobilost k výkonu zdravotnických povolání v jiném

Více

Vzdělávací agentura REMISVIT,z.ú.

Vzdělávací agentura REMISVIT,z.ú. Vzdělávací agentura REMISVIT,z.ú. ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42). Nabízíme vzdělávání v akreditovaných kurzech u MPSV Kontakt: PhDr.

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství I. okruh Sociální pedagogika 1. Sociální pedagogika jako vědní disciplína, její vztah k příbuzným a participujícím

Více

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva

Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva Projekt Výchova ke zdraví a zdravému životnímu stylu Závěrečná zpráva červen 28 2 Projekt realizovala Univerzita Hradec Králové prostřednictvím Institutu dalšího vzdělávání UHK. Náklady projektu: 473 5

Více

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Telefon: 286 884 253 E-mail: msbojasova@seznam.cz www.msbojasova.cz ZÁKLADNÍ INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE Zřizovatel: MČ Praha 8 Právní

Více

MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Pečovatelství

MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Pečovatelství Střední zdravotnická škola, Mládeže 1102, 266 01 Beroun MATURITNÍ TÉMATA Předmět: Pečovatelství Třída: SZ4 (SČ) Školní rok: 2019/2020 Platí pro jarní a podzimní termín maturitní zkoušky. 1. Charakteristika

Více

Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah

Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah Standard ambulantní psychiatrické péče a rozšířené ambulantní péče o osoby s duševním onemocněním Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Kontext... 2 1.2 Cílová skupina... 2 1.3 Dostupnost péče... 3 2. Standard ambulantní

Více

Diplomovaná všeobecná sestra

Diplomovaná všeobecná sestra Vyšší odborná škola zdravotnická vzdělávací program Diplomovaná všeobecná sestra denní studium 53-41- N/11 Identifikační údaje vyšší odborné školy Název školy: Masarykovo gymnázium, Střední zdravotnická

Více

Jsou pojišťovny motivované k tomu, aby motivovaly své pojištěnce? Ing. Jaromír Gajdáček Ph.D., MBA

Jsou pojišťovny motivované k tomu, aby motivovaly své pojištěnce? Ing. Jaromír Gajdáček Ph.D., MBA Jsou pojišťovny motivované k tomu, aby motivovaly své pojištěnce? Ing. Jaromír Gajdáček Ph.D., MBA prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR viceprezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR pro pojišťovny

Více

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program

INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : Bakalářský studijního program INSTITUT ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ ÚSTAV OŠETŘOVATELSTVÍ VYPSÁNÍ TÉMAT PRO BAKALÁŘSKÉ PRÁCE AKADEMICKÝ ROK : 2009-2010 Bakalářský studijního program OŠETŘOVATELSTVÍ 53-41 - OBOR VŠEOBECNÁ SESTRA prezenční

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru nukleární medicína je získání potřebných teoretických a praktických dovedností v

Více

Sociální problematika dětské paliativní péče. Bronislava Husovská Mobilní hospic Ondrášek 12. května 2016

Sociální problematika dětské paliativní péče. Bronislava Husovská Mobilní hospic Ondrášek 12. května 2016 Sociální problematika dětské paliativní péče Bronislava Husovská Mobilní hospic Ondrášek 12. května 2016 Paliativní péče je aktivní a úplná péče o dětské tělo, mysl i ducha a zahrnuje také podporu rodiny

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

Školní strategie prevence

Školní strategie prevence Školní strategie prevence Obchodní akademie a Střední odborná škola gen. Františka Fajtla, Louny pracoviště Postoloprtská na období 2013-2018 Zpracovala: Mgr. Hana Topičová, výchovná poradkyně, školní

Více

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89

6 BŘIŠNÍ STĚNA A KÝLY (Filip Pazdírek) 83 6.1 Kýly 83 6.2 Záněty a nádory 88 6.3 Vývojové vady 89 OBSAH PŘEDMLUVA 7 1 CHIRURGIE KRKU (Petr Bavor) 17 1.1 Krční cysty, uzliny 17 1.2 Záněty, nádory 18 1.3 Štítná žláza 18 1.4 Příštítná tělíska 29 1.5 Útlakové krční syndromy 31 2 HRUDNÍ CHIRURGIE (Ronald

Více

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce - 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce Studijní obor: Sportovní a volnočasový pedagog Tematické okruhy SZZKb: I. DIDAKTIKA TV

Více

Zadání bakalářské práce (k vyzvednutí na katedře)

Zadání bakalářské práce (k vyzvednutí na katedře) Zadání bakalářské práce (k vyzvednutí na katedře) FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Ošetřovatelství B5341 Marcela Babková Studijní obor: Všeobecná sestra 5341R009 Kombinovaná forma studia

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII 1 Cíl specializačního vzdělávání... Vstupní podmínky a průběh specializačního vzdělávání... Učební plán....1 Učební

Více

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace 24. dubna 270, 664 43 Želešice ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Mgr. Dana Kadlčíková konzultační hodiny: Út 12 50 14

Více

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu.

1. Charakteristika metabolického syndromu: základy metabolismu, regulace metabolismu cukru, funkce inzulínu v organizmu, klasifikace diabetu. Okruhy otázek k atestační zkoušce pro obor specializačního vzdělávání Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s diabetem mellitem

Více

Příloha č. 1 Žádost o vyjádření etické komise

Příloha č. 1 Žádost o vyjádření etické komise Příloha č. 1 Žádost o vyjádření etické komise 1 Příloha č. 2a Informovaný souhlas pacienta vzor pro skupinu experimentální INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona

Více

Roční výkaz o zaměstnancích a o složkách platu ve zdravotnických organizacích

Roční výkaz o zaměstnancích a o složkách platu ve zdravotnických organizacích Ministerstvo zdravotnictví Schváleno ČSÚ pro Ministerstvo zdravotnictví. ČV 127/14 ze dne 30.10.2013 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2014. Vyplněný výkaz předložte pracovišti státní statistické

Více