IDEA StatiCa novinky. verze 5.4

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "IDEA StatiCa novinky. verze 5.4"

Transkript

1 IDEA StatiCa novinky verze 5.4

2 IDEA StatiCa Prestressing Spřažený spojitý nosník Postupná výstavba spojité konstrukce Hlavním vylepšením ve verzi 5 v části beton a předpjatý beton je modul pro analýzu a návrh spřaženého spojitého 2D a 3D nosníku vyrobeného z předem nebo dodatečné předpjatých prefabrikovaných nebo in situ betonovaných prvků následně zmonolitněných nad podporami pomocí diafragmat a dobetonované desky. Modul obsahuje nástroje pro jednoduché zadání, statickou analýzu s ohledem na fáze výstavby, dotvarování, smršťování a stárnutí betonu, a posouzení podle normy, a je rozšířením stávající funkcionality pro řešení prefabrikovaných a spřažených nosníků. Rozsah použití Nový modul je vhodný pro návrh různých typů železobetonových nebo předpjatých nosníků se spřaženou deskou, stropních konstrukcí složených z prefabrikovaných nosníků nebo žeber, které následně zmonolitní pomocí in situ betonované desky, stropních systémů se ztraceným bedněním, spřažených mostních nosníků a pro návrh oprav a zesílení existujících konstrukcí, a to podle norem EN a SIA.

3 Pro analýzu mohou být použity předdefinované katalogové průřezy, nebo průřezy zcela obecné. Snadné použití, správné a úplné řešení Osobitými rysy modulu pro spřažené konstrukce jsou úplnost a komplexnost. Návrhové metody jsou plně v souladu s požadavky Eurokódu a normy SIA. Zároveň je řešení snadné pro použití a efektivní pro každodenní potřeby odborníků z praxe. Zadávání se provádí rychle a jednoduše pomocí specializovaného průvodce. Veškeré údaje týkající se analýzy fází výstavby jsou generovány automaticky a jsou interpretovány způsobem inženýrům dobře známým, jako zatěžovací stavy, kombinace apod. Proto inženýr nemusí přizpůsobovat své pracovní postupy a logiku složitým metodám analýzy. Cílem bylo poskytnout správné a úplné řešení a zároveň problém zjednodušit. Proto je program spíše cíleně zaměřeným, jednoduchým a rychlým nástrojem, spíše než obecným a složitým hlavolamem připomínajícím puzzle.

4 Fáze výstavby Betonáž nosníků (mohou být různého stáří) novinky IDEA StatiCa 5.4 Předpínání předem Uskladnění na skládce Dočasné podpory Betonáž spřažené desky Konečné podpory a dodatečné předpínání kabelů spojitosti Fáze s ostatním stálým zatížením až do konce životnosti

5 Časově závislá analýza (TDA) Změny statického modelu konstrukce, průřezů nebo zatížení jsou modelovány pomocí fází výstavby. Účinky dotvarování, smršťování a stárnutí mají významný vliv na redistribuci napětí v čase, a tedy na napjatost průřezů v okamžiku zatížení konstrukce nahodilým zatížením. Tyto účinky jsou v IDEA Statica počítány modulem TDA. Časově závislá analýza byla rozšířena o možnost nelineárního výpočtu součinitele dotvarování podle EN , odstavec (4) v případě, že tlakové napětí v betonu v čase t 0 převyšuje hodnotu 0,45 f ck (t 0 ). Dosud byla hodnota napětí v betonu omezena na 0,45 f ck (t 0 ). Tato podmínka nemusí splněna být po zavedení nelineárního dotvarování, což zvyšuje hospodárnost návrhu konstrukce. Návrh průřezů Historie fáze výstavby a provozu ovlivňuje mezní únosnost a provozuschopnost těchto konstrukcí. Návrh průřezů dle norem EN a SIA v celém svém rozsahu plně odpovídá skutečnosti, že se ve dvou přilehlých vláknech pracovní spáry objeví rozdílná poměrná přetvoření a napětí.

6 o Mezní stavy únosnosti o Odezva napětí a přetvoření průřezu zatíženého jakoukoli kombinací vnitřních sil o Únosnost v ohybu, smyku a kroucení o Interakce všech složek vnitřních sil (N, My, Mz, Vy, Vz, T) o Smyková únosnost průřezů s/bez smykové výztuže, potrhané/nepotrhané v ohybu o Únava o Smyk ve spáře spřaženého průřezu o Obě metody nominální tuhosti a křivosti pro výpočet účinků druhého řádu o Mezní stavy použitelnosti o Omezení napětí o Šířka trhlin o Podmínka dekomprese o Křehký lom o Posouzení průhybu, výpočet, omezení podmínky štíhlosti Metoda podle Eurokódu 2 není vhodná pro výpočet smykového napětí ve spáře v případě rozdělení normálových napětí, které jsou právě typické pro betonový spřažený průřez. Metoda nezohledňuje redistribuci napětí v průřezu způsobenou postupnou výstavbou průřezu a rozdílným dotvarováním a smršťováním betonu obou spřažených částí průřezu. V rámci vývoje programu byla navržena, testována a implementována metoda výpočtu alternativní k metodě dle Eurokódu 2. Smykové napětí se vypočítá z rozdílu normálových sil působících na komponentách průřezu ve dvou sousedních řezech prvku. Numerické studie byly provedeny na základě skutečných příkladů spřažených nosníků z praxe. Metoda a výsledky byly prezentovány na mezinárodních konferencích a publikovány v odborných časopisech.

7 IDEA StatiCa Prestressing jiné typy konstrukcí novinky IDEA StatiCa 5.4

8 novinky IDEA StatiCa 5.4

9 IDEA StatiCa Concrete a Prestressing nové vlastnosti ve verzi 5.4 Nové vlastnosti vytvořily z IDEA StatiCa Prestressing kompletní profesionální nástroj pro analýzu a navrhování betonových a předpjatých konstrukcí. Kombinace pro mosty podle EN Zavedení skupin zatížení a možnost automatického generování kombinací mostů výrazně zlepšuje efektivitu a rychlost procesu navrhování, snižuje jeho pracnost, a pomáhá inženýrovi vyrovnat se s komplikovaností Eurokódu. Lze definovat, analyzovat a vyhodnocovat silniční i železniční skupiny zatížení a kombinace dle EN , tabulka 4.4a a Různé hodnoty součinitelů Ψ 0, Ψ 1 pro různé, ale současně působící zatížení jsou respektovány v souladu s tabulkami EN 1990/A1.

10 Prezentace vnitřních sil na nosníku se spřaženým průřezem Zlepšení srozumitelnosti a přehlednosti prezentace vnitřních sil působících na spřaženém průřezu bylo zavedeno ve výsledcích nosníků. Celkové výslednice vnitřních sil je možné nově prezentovat jak k těžišti celého spřaženého průřezu, tak k jeho aktuálně působící části. V případě zvolení možnosti zobrazit vnitřní síly k těžišti aktuálního průřezu se vnitřní síly budou vztahovat k těžišti ideálního průřezu určeného z aktuálně existujících fází průřezu a jejich přepínací výztuže. V betonových částech průřezu se uvažuje se změnou modulu pružnosti v důsledku stárnutí betonu. Ekvivalentní stáří betonu Odformování prefabrikovaného prvku, a vnesení předpětí se obvykle provádí ve stáří betonu menším než jeden den. Kapitola (5) normy EN ale neposkytuje vzorec pro pevnost betonu mladšího než 3 dny, což vlastně znemožňuje vnesení zatížení aniž by byla pevnost betonu ověřena zkouškami. Nová funkce IDEA Statica umožňuje zadání pevnosti betonu na základě zkoušek a výpočet ekvivalentního stáří betonu. Čas odpovídající fáze výstavby je příslušným způsobem upravena. Uživatelsky definované vnitřní síly Cílem bylo umožnit efektivní způsob navrhování předpjatých (mostních) desek / deskových a žebrových systémů / roštů v IDEA Statica. Předpokládejme, že mostní deska je modelován pomocí 2D prvků v některém ze 3D MKP systémů. "Integrační pásy" nebo "výsledkové nosníky" jsou v daném modelu definovány s cílem integrovat 1D vnitřní síly působící ve zvolených pásech. V 3D MKP systému je definováno a analyzováno pouze pohyblivé zatížení. Účinky pohyblivého zatížení jsou importovány do IDEA StatiCa Prestressing a následně jsou zde definovány skupiny zatížení pro mosty. Dále lze použít všechny specializované funkce IDEA Statica návrh a posouzení napětí a geometrie kabelu a zadání a analýza fází výstavby.

11 Jsou vypočteny ztráty předpětí a ekvivalentní zatížení od předpětí. Vnitřní síly způsobené všemi typy zatížení, kromě účinků pohyblivého zatížení, jsou určeny v IDEA StatiCa metodou konečných prvků v kombinaci s časovou analýzou TDA. Dále je v programu IDEA Statica proveden detailní a komplexní návrh průřezu. Nový HTML protokol v IDEA StatiCa RCS Je k dispozici nový typ protokolu o statickém výpočtu, což zvyšuje stabilitu a rychlost protokolu. Úhel tlakové betonové diagonály Úhel tlačené betonové diagonály (pro model příhradové analogie s variabilním úhel diagonál použitý v EN ), může být v programu stanoven různě pro různě vyztužené průřezy. Tato nová funkce zlepšuje variabilitu zadání, což může učinit návrh ekonomičtější.

12 Smyková výztuž ohyby v RCS Nový typ smykové výztuže ve formě ohýbaných vložek podélné výztuže lze definovat pro přenos posouvající síly, což zvyšuje rozsah použití programu. Prezentace reakcí nebo intenzity napětí v uložení Kromě kreslení reakcí v MKP uzlech jsou možné tři nové způsoby prezentace reakcí: Průměrná intenzita napětí v uložení, která připadá na jednotlivé uzly MKP Lineární intenzita napětí v uložení podél liniové podpory Konstantní intenzita napětí v uložení podél liniové podpory Prezentace vnitřních sil na nosníku se spřaženým průřezem v IDEA StatiCa RCS Podobně jako u prezentace výsledků na nosníku, viz výše, byla zavedena I v IDEA Statica RCS zlepšení srozumitelnosti a přehlednosti prezentace vnitřních sil působících na spřažené průřezy. Lambda 0 Zlepšení při výpočtu koeficientu podle normy EN (příloha NN 3.2, pro beton v tlaku podle NN. 115) velmi zjednodušuje práci uživatele při posuzování vlivů únavy. Byla rovněž rozšířena související část protokolu. Excentrická zatížení na nosníku Byla zavedena možnost zadání a analýzy excentricit vybraných typů zatížení: (a) bodové síly, (b) rovnoměrné zatížení, (c) liniové zatížení. Slovenská příloha EN Změny a opravy NA STN: Zmena NA V 03/07, Oprava AC V 05/08, Oprava AC2 V 01.11, Zmena NA / Z1 V 05/13

13 IDEA Connection Přípoje novinky IDEA StatiCa 5.4 Model Nová operace Obecný svar umožnuje spojit hranu kteréhokoliv plechu s jiným plechem. Svaru lze nastavit potřebné vlastnosti. Výpočet Výpočty v IDEA Connection jsou poměrně rychlé, ale u větších projektů a složitějších styčníků určitý čas vyžadují. Nová vlastnost ukládání výsledků může práci výrazně urychlit. Výsledky se ukládají zároveň s projektem. Po znovuotevření projektu jsou výsledky hned k dispozici. To projektant určitě ocení například při vytváření souhrnného protokolu. Posudky Stabilitní výpočet je zásadní inovací této verze. Pro každý zatěžovací stav lze nyní spočítat také lokální boulení. Program poskytne kritický násobek aplikovaného zatížení, při kterém dojde ke ztrátě stability některého z plechů. Výpočet rotační tuhosti připojení libovolného prutu ke styčníku byl k dispozici i v předchozích verzích. Nyní byly možnosti programu rozšířeny o výpočet normálové tuhosti připojení prvku.

IDEA StatiCa novinky

IDEA StatiCa novinky strana 1/22 IDEA StatiCa novinky IDEA StatiCa novinky verze 5 strana 2/22 IDEA StatiCa novinky IDEA StatiCa... 3 Natočení podpor... 3 Pružné podpory... 3 Únava a mimořádné návrhové situace... 4 Změny a

Více

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D

Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail. Navrhování betonových konstrukcí 1D Ing. Jakub Kršík Ing. Tomáš Pail Navrhování betonových konstrukcí 1D Úvod Nové moduly dostupné v Hlavním stromě Beton 15 Původní moduly dostupné po aktivaci ve Funkcionalitě projektu Staré posudky betonu

Více

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita

IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 1/12 Hello colleagues, IDEA Connection Release Listopad 2014 Nová a vylepšená funkcionalita strana 2/12 Hello colleagues, Uprostřed listopadu jsem dokončili další verzi IDEA Connection s řadu zajímavých

Více

Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017

Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017 IDEA StatiCa Problematika navrhování železobetonových prvků a ocelových styčníků a jejich posuzování ČKAIT semináře 2017 Praktické použití programu IDEA StatiCa pro návrh betonových prvků Složitější případy

Více

Novinky IDEA StatiCa Concrete & Prestressing verze 8.0

Novinky IDEA StatiCa Concrete & Prestressing verze 8.0 Novinky IDEA StatiCa Concrete & Prestressing verze 8.0 Release notes IDEA StatiCa Steel version 8.0 2/12 OBSAH KOMBINACE V KOMBINACI... 4 ZATĚŽOVACÍ STAVY PŘIŘAZENY DO VÍCE SKUPIN ZATÍŽENÍ V KOMBINACÍCH...

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Použitelnost. Žádné nesnáze s použitelností u historických staveb

Použitelnost. Žádné nesnáze s použitelností u historických staveb Použitelnost - funkční způsobilost za provozních podmínek - pohodlí uživatelů - vzhled konstrukce Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí: mezní stav napětí z hlediska podmínek použitelnosti,

Více

Co je nového 2019 R2

Co je nového 2019 R2 Co je nového 2019 R2 Obsah AKTUALIZACE... 4 NOVÁ VERZE ITALSKÉ NORMY NTC 2018... 4 Změna koeficientů zatížení pro ostatní stálé zatížení... 4 Doplnění nových tříd betonu... 5 Nové a aktualizované odkazy

Více

- Větší spotřeba předpínací výztuže, komplikovanější vedení

- Větší spotřeba předpínací výztuže, komplikovanější vedení 133 B04K BETONOVÉ KONSTRUKCE 4K Návrh předpětí Metoda vyrovnání napětí Metoda vyrovnání zatížení Metoda vyrovnání napětí Metoda vyrovnání zatížení - Princip vyrovnání napětí v průřezu - Větší spotřeba

Více

14/03/2016. Obsah přednášek a cvičení: 2+1 Podmínky získání zápočtu vypracovaná včas odevzdaná úloha Návrh dodatečně předpjatého konstrukčního prvku

14/03/2016. Obsah přednášek a cvičení: 2+1 Podmínky získání zápočtu vypracovaná včas odevzdaná úloha Návrh dodatečně předpjatého konstrukčního prvku 133 BK5C BETONOVÉ KONSTRUKCE 5C 133 BK5C BETONOVÉ KONSTRUKCE 5C Lukáš VRÁBLÍK B 725 konzultace: úterý 8 15 10 email: web: 10 00 lukas.vrablik@fsv.cvut.cz http://concrete.fsv.cvut.cz/~vrablik/ publikace:

Více

IDEA StatiCa Concrete. Novinky ve verzi 9.0

IDEA StatiCa Concrete. Novinky ve verzi 9.0 IDEA StatiCa Concrete Novinky ve verzi 9.0 Duben 2018 Obsah HLAVNÍ VYLEPŠENÍ... 3 IDEA STATICA DETAIL... 3 POSOUZENÍ MEZNÍHO STAVU POUŽITELNOSTI (MSP)... 3 VYZTUŽOVÁNÍ PŘES VÍCE PRVKŮ... 4 POLOMĚR ZAOBLENÍ

Více

Semestrální práce Železobetonové konstrukce 2011 LS:

Semestrální práce Železobetonové konstrukce 2011 LS: Semestrální práce Železobetonové konstrukce 2011 LS: Pro objekt dle níže uvedených schémat nakreslit pro vybrané prvky výkres tvaru a výztuže. Po dohodě s garantem předmětu lze řešit obdobné konstrukční

Více

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Skládání a rozklad sil Skládání a rozklad sil v rovině

Více

Co je nového 2017 R2

Co je nového 2017 R2 Co je nového 2017 R2 Co je nového v GRAITEC Advance BIM Designers - 2017 R2 Obsah STRUCTURAL BIM DESIGNERS... 4 STEEL STRUCTURE DESIGNER 2017 R2... 4 Možnost "Připojit osu do uzlu"... 4 Zarovnání" otvorů...

Více

Ocelobetonové konstrukce

Ocelobetonové konstrukce Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku

K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku K133 - BZKA Variantní návrh a posouzení betonového konstrukčního prvku 1 Zadání úlohy Vypracujte návrh betonového konstrukčního prvku (průvlak,.). Vypracujte návrh prvku ve variantě železobetonová konstrukce

Více

Stručná anotace článku - abstrakt (resumé) v angličtině - max. 6 řádků

Stručná anotace článku - abstrakt (resumé) v angličtině - max. 6 řádků VÝPOČET ZATÍŽITELNOSTI MOSTNÍCH KONSTRUKCÍ Ing. Michal Drahorád, Ph. D. ČVUT v Praze, FSv / MMD CZ Doc. Ing. Jaroslav Navrátil, CSc., Ing. Petr Ševčík IDEA RS s.r.o. Determination of load-bearing capacity

Více

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 7. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Téma : Spřažené ocelobetonové konstrukce - úvod Spřažené

Více

Statický výpočet komínové výměny a stropního prostupu (vzorový příklad)

Statický výpočet komínové výměny a stropního prostupu (vzorový příklad) KERAMICKÉ STROPY HELUZ MIAKO Tabulky statických únosností stropy HELUZ MIAKO Obsah tabulka č. 1 tabulka č. 2 tabulka č. 3 tabulka č. 4 tabulka č. 5 tabulka č. 6 tabulka č. 7 tabulka č. 8 tabulka č. 9 tabulka

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

Nová generace osvědčeného statického softwaru RIBtec FERMO 18.0

Nová generace osvědčeného statického softwaru RIBtec FERMO 18.0 Nová generace osvědčeného statického softwaru RIBtec FERMO 18.0 Dobetonávka Stabilita na klopení nelineárním výpočtem Prefabrikáty pozemních staveb s prostupy a ozuby Časová osa a změny statických schémat

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Stavební konstrukce Adresa.: Střední průmyslová

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B5. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B5. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 33PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B5 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Předpjatý beton 2. část návrh předpětí Obsah: Navrhování

Více

Obsah: 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2. Seznam použité literatury 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním otvorem

Obsah: 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2. Seznam použité literatury 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním otvorem Stavba: Stavební úpravy skladovací haly v areálu firmy Strana: 1 Obsah: PROSTAB 1. Technická zpráva ke statickému výpočtu 2 2. Seznam použité literatury 2 3. Návrh a posouzení monolitického věnce nad okenním

Více

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( )

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( ) Program předmětu YMVB 1. Modelování konstrukcí (17.2.2012) 1.1 Globální a lokální modelování stavebních konstrukcí Globální modely pro konstrukce jako celek, lokální modely pro návrh výztuže detailů a

Více

Eurocodes Solutions. Navrhování předpjatých konstrukcí

Eurocodes Solutions. Navrhování předpjatých konstrukcí Eurocodes Solutions Navrhování předpjatých konstrukcí Eurocodes Solutions Beton jako stavební materiál se stal nejrozšířenějším stavebním materiálem na světě. Je oblíbený především pro svou přizpůsobivost

Více

MEZNÍ STAVY POUŽITELNOSTI PŘEDPJATÝCH PRŮŘEZŮ DLE EUROKÓDŮ

MEZNÍ STAVY POUŽITELNOSTI PŘEDPJATÝCH PRŮŘEZŮ DLE EUROKÓDŮ 20. Betonářské dny (2013) Sborník Sekce ČT1B: Modelování a navrhování 2 ISBN 978-80-87158-34-0 / 978-80-87158-35-7 (CD) MEZNÍ STAVY POUŽITELNOSTI PŘEDPJATÝCH PRŮŘEZŮ DLE EUROKÓDŮ Jaroslav Navrátil 1,2

Více

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová

Principy návrhu 28.3.2012 1. Ing. Zuzana Hejlová KERAMICKÉ STROPNÍ KONSTRUKCE ČSN EN 1992 Principy návrhu 28.3.2012 1 Ing. Zuzana Hejlová Přechod z národních na evropské normy od 1.4.2010 Zatížení stavebních konstrukcí ČSN 73 0035 = > ČSN EN 1991 Navrhování

Více

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Předmět: Vypracoval: Modelování a vyztužování betonových konstrukcí ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Thákurova

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera Obsah přednášek 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4.. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017 Posouzení trapézového plechu - UT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 017 POSOUENÍ TAPÉOÉHO PLECHU SLOUŽÍCÍHO JAKO TACENÉ BEDNĚNÍ Úkolem je posoudit trapézový plech typu SŽ 11 001 v mezním stavu únosnosti a mezním

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B2. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B2. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B2 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Tahové zpevnění spolupůsobení taženého betonu mezi trhlinami

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY PŘEDMĚT BL001 rok 2017/2018

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY PŘEDMĚT BL001 rok 2017/2018 PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY PŘEDMĚT BL001 rok 2017/2018 Zkouška sestává ze dvou písemných částí: 1. příklad (na řešení 60 min.), 2. části teoretická (30-45 min.).

Více

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem

Cvičební texty 2003 programu celoživotního vzdělávání MŠMT ČR Požární odolnost stavebních konstrukcí podle evropských norem 2.5 Příklady 2.5. Desky Příklad : Deska prostě uložená Zadání Posuďte prostě uloženou desku tl. 200 mm na rozpětí 5 m v suchém prostředí. Stálé zatížení je g 7 knm -2, nahodilé q 5 knm -2. Požaduje se

Více

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu)

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Obsah 1 Obsah statického výpočtu... 3 2 Popis výpočtu... 3 3 Materiály... 3 4 Podklady... 4 5 Výpočet střešního nosníku... 4 5.1 Schéma nosníku

Více

STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Témata k profilové ústní maturitní zkoušce. Školní rok 2014 2015. Třída 4SVA, 4SVB. obor 36-47-M/01 Stavebnictví

STAVEBNÍ KONSTRUKCE. Témata k profilové ústní maturitní zkoušce. Školní rok 2014 2015. Třída 4SVA, 4SVB. obor 36-47-M/01 Stavebnictví Střední průmyslová škola stavební Střední odborná škola stavební a technická Ústí nad Labem, příspěvková organizace tel.: 477 753 822 e-mail: sts@stsul.cz www.stsul.cz STAVEBNÍ KONSTRUKCE Témata k profilové

Více

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu Průvodní zpráva ke statickému výpočtu V následujícím statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky ocelové konstrukce zesílení části stávající stropní konstrukce v 1.a 2. NP objektu ředitelství

Více

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí

Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí Marek Šorf Seminář Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí 27. září 2017 ČVUT Praha 1 Obsah 1. část Ing. Marek Šorf Rozdíl oproti navrhování konstrukcí

Více

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ Doporučená literatura: ČSN EN 99 Eurokód: zásady navrhování konstrukcí. ČNI, Březen 24. ČSN EN 99-- Eurokód : Zatížení konstrukcí - Část -: Obecná zatížení - Objemové tíhy,

Více

IDEA StatiCa Steel edice Expert

IDEA StatiCa Steel edice Expert Cena / za uživatele / Eur / lokální licence Trvalá licence Pronájem Produkt License Servis 3 měsíce 12 měsíců 36 měsíců IDEA StatiCa Steel Expert 1 695 297 254 678 1 526 IDEA StatiCa Steel Enhanced 2 695

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Mezní stavy únosnosti - zásady výpočtu, předpoklady řešení. Navrhování ohýbaných železobetonových prvků - modelování, chování a způsob porušení. Dimenzování

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009

STROPNÍ KONSTRUKCE Petr Hájek 2009 STROPNÍ KONSTRUKCE FUNKCE A POŢADAVKY Základní funkce a poţadavky architektonická funkce a poţadavky - půdorysná variabilita - estetická funkce - konstrukční tloušťka stropu statická funkce a poţadavky

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Předpjatý beton Přednáška 10

Předpjatý beton Přednáška 10 Předpjatý beton Přednáška 10 Obsah Analýza kotevní oblasti: Kotvení pomocí kotev namáhání kotevních oblastí, výpočetní model a posouzení oblastí pod kotvami. vyztužení kotevní oblasti. Kotvení soudržností

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Telefon: Zakázka: Položka: Dílec: masivní zákl.deska

Telefon: Zakázka: Položka: Dílec: masivní zákl.deska RIB Software SE BALKEN V18.0 Build-Nr. 31072018 Typ: Železobeton Soubor: Základová deska na pružném podloží.balx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Prvek Základová deska na pružném podloží masivní

Více

Předpjatý beton Přednáška 9. Obsah Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti, dimenzování.

Předpjatý beton Přednáška 9. Obsah Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti, dimenzování. Předpjatý beton Přednáška 9 Obsah Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti, dimenzování. Analýza napjatosti namáhání předpjatých prvků Analýza napjatosti namáhání předpjatých prvků Ohybový

Více

Telefon: Zakázka: Prefabrikovaný vazní Položka: D10 Dílec: Trám D10

Telefon: Zakázka: Prefabrikovaný vazní Položka: D10 Dílec: Trám D10 RIB Software SE BALKEN V18.0 Build-Nr. 31072018 Typ: Železobeton Soubor: Atyp Prefa.Balx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Prvek Prefabrikovaný vazní Vazník s proměnným průřezem D10 Trám D10 Systémové

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Mezní stavy únosnosti - zásady výpočtu, předpoklady řešení. Navrhování ohýbaných železobetonových prvků - modelování, chování a způsob porušení. Dimenzování

Více

Steel Series. Co je nového

Steel Series. Co je nového 2019 Steel Series Co je nového Obsah ADVANCE BIM DESIGNERS STEEL SERIES... 5 ADVANCE BIM DESIGNERS STEEL CONNECTION DESIGNER... 5 Nový typ spoje Čelní deska štítového sloupu... 5 Nový typ spoje Spojení

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření KSS

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření KSS CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření KSS Cvičení Program cvičení 1. Výklad: Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení, návrh

Více

LÁVKA HOLEŠOVICE KARLÍN

LÁVKA HOLEŠOVICE KARLÍN SITUACE 1:2000 Konceptem mostu je prostorová křivka (niveleta mostu) vinoucí se krajinou a reagující plynule na výškové a půdorysné požadavky zadání. Jemná prostorová křivka je konstruována jako plynulá

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB Cvičení Program cvičení 1. Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení, návrh

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB komplexní přehled Petr Hájek, Ctislav Fiala Praha 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

NÁVRH A POSOUZENÍ DŘEVĚNÝCH KROKVÍ

NÁVRH A POSOUZENÍ DŘEVĚNÝCH KROKVÍ NÁVRH A POSOUZENÍ DŘEVĚNÝCH KROKVÍ Vypracoval: Zodp. statik: Datum: Projekt: Objednatel: Marek Lokvenc Ing.Robert Fiala 07.01.2016 Zastínění expozice gibonů ARW pb, s.r.o. Posudek proveden dle: ČSN EN

Více

Aktuální trendy v oblasti modelování

Aktuální trendy v oblasti modelování Aktuální trendy v oblasti modelování Vladimír Červenka Radomír Pukl Červenka Consulting, Praha 1 Modelování betonové a železobetonové konstrukce - tunelové (definitivní) ostění Metoda konečných prvků,

Více

BL 04 - Vodohospodářské betonové konstrukce MEZNÍ STAV POUŽITELNOSTI

BL 04 - Vodohospodářské betonové konstrukce MEZNÍ STAV POUŽITELNOSTI BL 04 - Vodohospodářské betonové konstrukce MEZNÍ STAV POUŽITELNOSTI doc. Ing. Miloš Zich, Ph.D. Ústav betonových a zděných konstrukcí VUT FAST Brno 1 OSNOVA 1. Co je to mezní stav použitelnosti (MSP)?

Více

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení

Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení PŘEDNÁŠKY Účinky smršťování a dotvarování a opatření pro omezení jejich nepříznivého působení Pozemní stavby Pozemní stavby rámové konstrukce Vliv dotvarování a smršťování na sloupy a pilíře střední sloupy

Více

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB

CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB CL001 Betonové konstrukce (S) Program cvičení, obor S, zaměření NPS a TZB Cvičení Program cvičení 1. Výklad: Zadání tématu č. 1, část 1 (dále projektu) Střešní vazník: Návrh účinky a kombinace zatížení,

Více

Betonové konstrukce (S)

Betonové konstrukce (S) Betonové konstrukce (S) Přednáška 5 Obsah Mezní únosnost prvků namáhaných osovou silou a ohybem, stav dekomprese, počáteční napjatost průřezu. Prvky namáhané smykem a kroucením, analýza napjatosti (pružná,

Více

Část 3: Analýza konstrukce. DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce 0/ 43

Část 3: Analýza konstrukce. DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce 0/ 43 DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce DIF SEK Část 3: Analýza konstrukce 0/ 43 Požární odolnost řetěz událostí Θ zatížení 1: Vznik požáru ocelové čas sloupy 2: Tepelné zatížení 3: Mechanické zatížení R 4:

Více

Návrh zdiva podle Eurokódu v AxisVM X5. Modul MD1

Návrh zdiva podle Eurokódu v AxisVM X5. Modul MD1 Návrh zdiva podle Eurokódu v AxisVM X5 Modul MD1 Schopnosti modulu MD1 Modul nabízí jedinečnou příležitost posoudit stěny ze zdiva podle Eurokódu. Současný a budoucí vývoj: Nevyztužené zdivo, na které

Více

VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 ŽB rámové mosty

VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 ŽB rámové mosty Technická univerzita Ostrava 1 VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 miroslav.rosmanit@vsb.cz Charakteristika a oblast použití - vzniká zmonolitněním konstrukce deskového nebo trámového mostu

Více

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí

133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí. Přednáška B12. ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí 133PSBZ Požární spolehlivost betonových a zděných konstrukcí Přednáška B12 ČVUT v Praze, Fakulta stavební katedra betonových a zděných konstrukcí Spřažené konstrukce Obsah: Spřažení částečné a plné, styčná

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk,

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Způsoby porušení prvků se smykovou výztuží Smyková výztuž přispívá

Více

Použitelnost. Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: mezní stav omezení napětí, mezní stav trhlin, mezní stav přetvoření.

Použitelnost. Obvyklé mezní stavy použitelnosti betonových konstrukcí podle EC2: mezní stav omezení napětí, mezní stav trhlin, mezní stav přetvoření. Použitelnost Obvylé mezní stavy použitelnosti betonových onstrucí podle EC2: mezní stav omezení napětí, mezní stav trhlin, mezní stav přetvoření. je potřebné definovat - omezující ritéria - návrhové hodnoty

Více

NÁVRH A POSOUZENÍ DŘEVĚNÉHO PRŮVLAKU

NÁVRH A POSOUZENÍ DŘEVĚNÉHO PRŮVLAKU NÁVRH A POSOUZENÍ DŘEVĚNÉHO PRŮVLAKU Vypracoval: Zodp. statik: Datum: Projekt: Objednatel: Marek Lokvenc Ing.Robert Fiala 07.01.2016 Zastínění expozice gibonů ARW pb, s.r.o. Posudek proveden dle: ČSN EN

Více

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY předmět BL01 rok 2012/2013

PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY předmět BL01 rok 2012/2013 PRŮBĚH ZKOUŠKY A OKRUHY OTÁZEK KE ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU BETONOVÉ PRVKY předmět BL01 rok 2012/2013 Zkouška sestává ze dvou písemných částí: 1. příklad (na řešení 60 min.), 2. části teoretická (30-45 min.).

Více

9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti.

9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti. 9. Spřažené ocelobetonové nosníky Spřažené ocelobetonové konstrukce, návrh nosníků teorie plasticity a pružnosti. Spřažené ocelobetonové konstrukce (ČSN EN 994-) Spřažené nosníky beton (zejména lehký)

Více

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument...

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument... Novinky 2/2016 Obsah 1. Obecná vylepšení...3 2. Úpravy...7 3. Prvky...9 4. Zatížení... 11 5. Výpočet...4 6. Posudky a výsledky...5 7. Dokument...8 2 1. Obecná vylepšení Nové možnosti otáčení modelu, zobrazení

Více

Předpjatý beton Přednáška 7

Předpjatý beton Přednáška 7 Předpjatý beton Přednáška 7 Obsah Omezení normálových napětí od provozních účinků zatížení Odolnost proti vzniku trhlin Návrh předpětí Realizovatelná plocha předpětí Přípustná zóna poloha kabelu a tlakové

Více

INTERAKCE VNITŘNÍCH SIL PŘI DIMENZOVÁNÍ DLE EC2

INTERAKCE VNITŘNÍCH SIL PŘI DIMENZOVÁNÍ DLE EC2 20. Betonářské dny (2013) Sborník Sekce ČT1B: Modelování a navrhování 2 ISBN 978-80-87158-34-0 / 978-80-87158-35-7 (CD) INTERAKCE VNITŘNÍCH SIL PŘI DIMENZOVÁNÍ DLE EC2 Libor Michalčík 1 Jaroslav Navrátil

Více

Předpjaté stavební konstrukce. Mezní stavy použitelnosti Omezení napětí Mezní stav trhlin, výpočet šířky trhlin Deformace předpjatých konstrukcí

Předpjaté stavební konstrukce. Mezní stavy použitelnosti Omezení napětí Mezní stav trhlin, výpočet šířky trhlin Deformace předpjatých konstrukcí Předpjaté stavební konstrukce Mezní stavy použitelnosti Omezení napětí Mezní stav trhlin, výpočet šířky trhlin Deformace předpjatých konstrukcí MSP Použitelnost a trvanlivost: Cílem je zabránit takovým

Více

Nosné konstrukce II - AF01 ednáška Navrhování betonových. použitelnosti

Nosné konstrukce II - AF01 ednáška Navrhování betonových. použitelnosti Brno University of Technology, Faculty of Civil Engineering Institute of Concrete and Masonry Structures, Veveri 95, 662 37 Brno Nosné konstrukce II - AF01 1. přednp ednáška Navrhování betonových prvků

Více

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu:

Materiálové vlastnosti: Poissonův součinitel ν = 0,3. Nominální mez kluzu (ocel S350GD + Z275): Rozměry průřezu: Řešený příklad: Výpočet momentové únosnosti ohýbaného tenkostěnného C-profilu dle ČSN EN 1993-1-3. Ohybová únosnost je stanovena na základě efektivního průřezového modulu. Materiálové vlastnosti: Modul

Více

Telefon: Zakázka: A Položka: H08 Dílec: ŽB nosník

Telefon: Zakázka: A Položka: H08 Dílec: ŽB nosník RIB Software AG BALKEN V16.0 Build-Nr. 13062016 Typ: Železobeton Soubor: Úvodní příklad.balx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Dílec A122832015 Nosník o 4 polích H08 ŽB nosník Systémové informace

Více

Statika 2. Vybrané partie z plasticity. Miroslav Vokáč 2. prosince ČVUT v Praze, Fakulta architektury.

Statika 2. Vybrané partie z plasticity. Miroslav Vokáč 2. prosince ČVUT v Praze, Fakulta architektury. ocelových 5. přednáška Vybrané partie z plasticity Miroslav Vokáč miroslav.vokac@klok.cvut.cz ČVUT v Praze, Fakulta architektury 2. prosince 2015 Pracovní diagram ideálně pružného materiálu ocelových σ

Více

Posouzení mikropilotového základu

Posouzení mikropilotového základu Inženýrský manuál č. 36 Aktualizace 06/2017 Posouzení mikropilotového základu Program: Soubor: Skupina pilot Demo_manual_36.gsp Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit použití programu GEO5 SKUPINA

Více

PŘEDPJATÝ BETON V ESA PT 2006

PŘEDPJATÝ BETON V ESA PT 2006 PŘEDPJATÝ BETON V ESA PT 2006 Doc. Ing. Jaroslav Navrátil, CSc. SCIA CZ, Slavíčkova 1a, 638 00 Brno ÚBZK FAST, VUT v Brně, Veveří 95, 662 37 Brno www.scia.cz, www.vutbr.cz 1 ÚVOD Článek popisuje možnosti

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera, K134 Obsah přednášek 2 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4. 2. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

29.05.2013. Dřevo EN1995. Dřevo EN1995. Obsah: Ing. Radim Matela, Nemetschek Scia, s.r.o. Konference STATIKA 2013, 16. a 17.

29.05.2013. Dřevo EN1995. Dřevo EN1995. Obsah: Ing. Radim Matela, Nemetschek Scia, s.r.o. Konference STATIKA 2013, 16. a 17. Apollo Bridge Apollo Bridge Architect: Ing. Architect: Miroslav Ing. Maťaščík Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., - Alfa Bratislava 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT Design: Dopravoprojekt a.s.,

Více

POUŽITÍ MODULU TDA PRO ANALÝZU POSTUPNĚ BUDOVANÝCH MOSTŮ 1

POUŽITÍ MODULU TDA PRO ANALÝZU POSTUPNĚ BUDOVANÝCH MOSTŮ 1 POUŽITÍ MODULU TDA PRO ANALÝZU POSTUPNĚ BUDOVANÝCH MOSTŮ 1 Doc. Ing. Jaroslav Navrátil, CSc. Ústav betonových a zděných konstrukcí, VUT v Brně, Údolní 53, 662 42 Brno SCIA CZ, s.r.o. Slavíčkova 1a, 638

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 11 přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 11 přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 11 přednáška Mezní stavy použitelnosti (MSP) Použitelnost a trvanlivost Obecně Kombinace zatížení pro MSP Stádia působení ŽB prvků Mezní stav omezení napětí Mezní stav

Více

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet

Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Statický výpočet 47/2016 Strana: 1 Kancelář stavebního inženýrství s.r.o. Botanická 256, 362 63 Dalovice - Karlovy Vary IČO: 25 22 45 81, mobil: +420 602 455 293, +420 602 455 027, =================================================

Více

Nástroj. pro optimalizaci spřažených ocelobetonových. silničních mostů

Nástroj. pro optimalizaci spřažených ocelobetonových. silničních mostů Nástroj pro optimalizaci spřažených ocelobetonových silničních mostů 2 CompLOT Composite Bridges Lifecycle Optimization Tool Nástroj optimalizující spřažené trámové mosty na základě LCC a LCA Návrh optimální

Více

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02)

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02) Podklad k příkladu S ve cvičení předmětu Zpracoval: Ing. Petr Bílý, březen 2015 Návrh rozměrů Rozměry desky a trámu navrhneme podle empirických vztahů vhodných pro danou konstrukci, ověříme vhodnost návrhu

Více

Zakládání ve Scia Engineer

Zakládání ve Scia Engineer Apollo Bridge Apollo Bridge Architect: Ing. Architect: Miroslav Ing. Maťaščík Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., - Alfa Bratislava 04 a.s., Bratislava Design: DOPRAVOPROJEKT Design: Dopravoprojekt a.s.,

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Pro. Ing. František ald, CSc., místnost B 632

Více

TEST FAST LS 2010 ČÁST A

TEST FAST LS 2010 ČÁST A 2010-2011 TEST FAST LS 2010 ČÁST A 1. Mezi metody ke stanovení příčinkových čar statických veličin Gerberova nosníku nepatří a) styčníková metoda b) kinematická metoda c) analytická metoda d) kombinace

Více

Advance Design 2014 / SP1

Advance Design 2014 / SP1 Advance Design 2014 / SP1 První Service Pack pro ADVANCE Design 2014 přináší několik zásadních funkcí a více než 240 oprav a vylepšení. OBECNÉ [Réf.15251] Nová funkce: Možnost zahrnout zatížení do generování

Více

Efektivnější konstrukce s vyšší spolehlivostí a delší životností

Efektivnější konstrukce s vyšší spolehlivostí a delší životností Efektivnější konstrukce s vyšší spolehlivostí a delší životností EFEKTIVNĚJŠÍ KONSTRUKCE S VYŠŠÍ SPOLEHLIVOSTÍ A DELŠÍ ŽIVOTNOSTÍ Vedoucí projektu: ing. Michal Sýkora Zpracovatel: ing. Jan Komanec Konzultant:

Více

Železobetonové nosníky s otvory

Železobetonové nosníky s otvory Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Dejvice Česká republika Železobetonové nosníky s otvory 2 Publikace a normy Návrh výztuže oblasti kolem otvorů specifická úloha přesný postup nelze dohledat v závazných normách

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH KONSTRUKCÍ A JEJICH KRITICKÝCH OBLASTÍ

ZÁKLADNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH KONSTRUKCÍ A JEJICH KRITICKÝCH OBLASTÍ ZÁKLADNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH KONSTRUKCÍ A JEJICH KRITICKÝCH OBLASTÍ Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce Úvod do problematiky řešení

Více

Telefon: Zakázka: Dvoupolový nosník s p Položka: XY Dílec: Trám XY

Telefon: Zakázka: Dvoupolový nosník s p Položka: XY Dílec: Trám XY RIB Software SE BALKEN V19.0 Build-Nr. 20052019 Typ: Železobeton Soubor: Předpětí.Balx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Prvek Dvoupolový nosník s p Nosník s předpětím XY Trám XY Systémové informace

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 12 přednáška. Prvky namáhané kroutícím momentem Prvky z prostého betonu Řešení prvků při místním namáhání

Prvky betonových konstrukcí BL01 12 přednáška. Prvky namáhané kroutícím momentem Prvky z prostého betonu Řešení prvků při místním namáhání Prvky betonových konstrukcí BL01 12 přednáška Prvky namáhané kroutícím momentem Prvky z prostého betonu Řešení prvků při místním namáhání Prvky namáhané kroucením Typy kroucených prvků Prvky namáhané kroucením

Více

RFEM 5 RSTAB 8. Novinky. Dlubal Software. Strana. Obsah. Version: 5.05.0029 / 8.05.0029. Nové přídavné moduly. Hlavní programy.

RFEM 5 RSTAB 8. Novinky. Dlubal Software. Strana. Obsah. Version: 5.05.0029 / 8.05.0029. Nové přídavné moduly. Hlavní programy. Dlubal Software Obsah Strana 1 Nové přídavné moduly Hlavní programy 3 Přídavné moduly 3 Novinky RFEM 5 & RSTAB 8 Version: 5.05.009 / 8.05.009 (C) www.gbi-statik.de Dlubal Software s.r.o. Statické a dynamické

Více

SCIA ESA PT. Novinky programu. verze 5.2. Úvod. Novinky SCIA.ESA PT 5.2

SCIA ESA PT. Novinky programu. verze 5.2. Úvod. Novinky SCIA.ESA PT 5.2 Novinky programu SCIA ESA PT verze 5.2. Úvod Tento dokument popisuje zásadní změny programu SCIA.ESA PT 5.2 oproti jeho předešlé verzi 5.1. Nejsou zde uvedeny všechny změny a nezabývá se seznamem odstraněných

Více