V borné v sledky v testování úrovnû v uky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "V borné v sledky v testování úrovnû v uky"

Transkript

1 B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v fiíjnu 2011 V borné v sledky v testování úrovnû v uky Co je E-learning? Anglick projekt rok druh Sportovní úspûchy Aktuální informace se mûïete pfieãíst na webov ch stránkách na í koly:

2 2 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Pokraãujeme v odkazu Josefa Kozlíka Uãitel Josef Kozlík je stále na ím vzorem svou pracovitostí, dûsledností i ãinorodostí. Jeho pedagogické zásady mûïeme najít i v pokraãující kolské reformû, která se na na í kole uplat- Àuje jiï pát m rokem. Ve v ech obcích, kde Josef Kozlík pûsobil, vãetnû Bílovic, zakládal mimo jiné i ãtenáfiské krouïky. Jak si pfieãtete v tomto ãísle na ich kolních listû zapojili jsme se do akce Celé âesko ãte dûtem, probûhla i Andersenova noc. Ke svému úvodu pfiipojuji i krátkou ukázku z pofiadu âeského rozhlasu Jak to vidí, související právû s hnutím Celé âesko ãte dûtem: Max KA PARÒ, psychiatr, teolog, spisovatel: âe tina je krásn jazyk a má pfiedpony a pfiípony, které ho je tû zkrá lují. A v ãe tinû existuje pfiedpona pfií. A ty tfii pfií jsou velice dûleïité pro kultivaci nejenom dûtské du e, ale i pro kultivaci dospûlého ãlovûka. A to je pfiíkaz, pfiíklad a pfiíbûh. A teì se zastavme u tûchto jednotliv ch pojmû: Pfiíkaz vede k tomu, abychom se nauãili, co se smí a nesmí. Pfiíklad nás uãí, jak co dûlat a jak co nedûlat. A pfiíbûh nás uãí rozli ovat mezi dobrem a zlem, krásou a o klivostí, pravdou a lïí. A vrátíme-li se do dal í fií e, a to je fií e pohádek, tak v pohádkách také, a já si tady velice uï jako dospûl ãlovûk hodnotím takovou Nûmcovou, Andersena, ktefií do tûch pohádek vloïili právû ukázku toho, Ïe skromnost je více neï p cha, stateãnost je více neï zbabûlost, pravda je více neï leï. A právû na tûchto pfiíbûzích, které jsou také trvale platné a nikdy svou platnost neztratí, tak právû tyto pfiíbûhy kultivují dûtskou du i, protoïe ten pfiíkaz se dostává do mozku prostfiednictvím sluchu. Ten pfiíklad se dostává do mozku prostfiednictvím zraku. A i kdyï ucho od oka není pfiíli vzdáleno, je to pár centimetrû, tak ta koneãná stanice má nûkdy nekoneãnou vzdálenost od sebe, protoïe dítû na jedné stranû nûco vidí a na druhé stranû nûco sly í. A teì ono to spolu nekoresponduje. Zvlá tû u rodiãû nebo pedagogû nebo vûbec na vefiejnosti. Proto ten pfiíbûh má vlastnû kultivovat tu dûtskou du i. A ono to ãtení kultivuje také toho ãtenáfie dospûlého. Nemysleme si, Ïe my dospûlí jsme úplnû hotoví a kvalitní na to, abychom se nemuseli kultivovat. Dûtem by se mûlo ãíst alespoà 20 minut dennû 20 minut veãer. Mûl by to b t urãit rituál, a to by bylo právû to ãtení dûtem, kdy se dítû poloïí do post lky, maminka, babiãka nebo tatínek si sednou a tomu dítûti právû ãtou nûjak, ale skuteãnû moudr a kvalitní pfiíbûh. Nebudou to nûjaké bláboly, protoïe to dítû z toho nic nemá. Dagmar Peãenková, fieditelka koly

3 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 3 Pedagogick sbor Z Bílovice nad Svitavou kolní rok 2011/2012 Druhá fiada zleva: Katefiina Koãvárková, Miroslav Kotol, Hana Meluzínová, Libor Îanda, Pavel Vlãek, Dagmar Peãenková fieditelka, Lydie Makoviãková, Hana Andrésová, Jitka Horáková, Ivana Eberhardová, Vûra Josefi, Marcela Holá, Jolana Kadlecová, Petra Glosová a Pavel Kováã První fiada zleva: Hana Kuãerová, Martina Horváthová, Marie Nedopilová, Martina Kfiiãková, Bohdan Kousalík, Svûtlana Mauerová, Jifiina Havlenová, Jana Klimková, Bohuslava Hamáková, Katefiina Bene ová, Eva Mátlová, Iva âaãková a Lenka Nováková Zápis dûtí do 1. tfiídy ve k. roce V úter 1. února 2011 se v na í kole uskuteãnil zápis budoucích prvàáãkû. K zápisu se dostavilo celkem 90 dûtí, z toho z ícmanic bylo dûtí 17. V dobû od 14 do 18 hodin ãekaly na dûti a jejich rodiãe pohádkové postavy, které je provázely novû zrekonstruovanou kolou. Tfiídy byly pûknû vyzdobeny a pro dûti i rodiãe jsme pfiipravili v stavku fotografií z akcí na í koly. Bûhem zápisu, kter probíhal souãasnû v 5-ti tfiídách se zku ené paní uãitelky vûnovaly dûtem a formou rozhovoru a zábavn ch úkolû získávaly základní informace o dítûti. Z celkového poãtu dûtí u zápisu, byl rodiãi poïádán odklad u 12 dûtí a 5 dûtí do na í koly od záfií 2011 nenastoupí. Ve kolním roce budou novû pfiijatí Ïáci rozdûleni do 3 tfiíd. V1.A bude 24 ÏákÛ, tfi. uã. Mgr. Bohuslava Hamáková V1.B bude 24 ÏákÛ, tfi. uã. Mgr. Jifiina Havlenová V1.C bude 25 ÏákÛ, tfi. uã. Mgr. Lydie Makoviãková Zpracovala Mgr. Bohuslava Hamáková 1. Hurá! Teď už se těším do školy.

4 4 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY V sledky testování úrovnû v uky na na í kole Pfii srovnávacích testech spolupracujeme uï osm rok se spoleãností SCIO. Dobrá spolupráce mezi ní a na í kolou byla ocenûna udûlením Zlatého certifikátu. K pomûfiení úrovnû na í v uky pouïíváme programy StonoÏka a KEA. StonoÏka obsahuje testy pro Ïáky 3. aï 9. roãníkû z vybran ch pfiedmûtû. Program KEA je programem, kter sleduje 6. tfiídu a její v voj v prûbûhu následujících ãtyfi let pomocí balíãku, kter obsahuje sady testû StonoÏka a dal ích dotazníkû pro mûfiení postojû ke kole a názorû na ni, kter m fiíkáme Klíãové kompetence. V nich zkoumáme napfi. sociální dovednosti, pozitivní vztah k vlastní budoucnosti, ekologické chování, vzájemná tolerance, pozitivní studijní návyky ad. Testování STONOÎKA 6. tfiíd 2010/2011 modul KEA stonoïka 6 âesk JAZYK V sledky Va í koly v ãeském jazyce jsou piãkové. Va e kola patfií mezi 10 % nejúspû nûj ích kol v testování. VyuÏití studijního potenciálu Porovnáním v sledkû testu z ãeského jazyka s v sledky testu OSP jsme zjistili, Ïe ve va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v ãeském jazyce vyuïíván dobfie. V sledky ÏákÛ jsou na vy í úrovni, neï jaká odpovídá úrovni jejich studijních pfiedpokladû, uãitelé s ním zfiejmû velmi dobfie zacházejí a Ïáci pracují nad svoje moïnosti. MATEMATIKA V sledky Va í koly v matematice jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 80 % zúãastnûn ch kol. VyuÏití studijního potenciálu Porovnáním v sledkû testu z matematiky s v sledky testu OSP jsme zjistili, Ïe ve va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v matematice vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. Testování STONOÎKA 7. tfiíd 2010/2011 modul KEA stonoïka 7 âesk JAZYK V sledky Va í koly v ãeském jazyce jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 80 % zúãastnûn ch kol. VyuÏití studijního potenciálu Porovnáním v sledkû testu z ãeského jazyka s v sledky testu OSP jsme zjistili, Ïe ve va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v ãeském jazyce vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. MATEMATIKA V sledky va í koly v matematice jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 70 % zúãastnûn ch kol. VyuÏití studijního potenciálu Porovnáním v sledkû testu z matematiky s v sledky testu OSP jsme zjistili, Ïe ve va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v matematice vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. 2. Koukej, co už dokážu.

5 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 5 Klíãové kompetence 2010/ roãník KLÍâOVÉ KOMPETENCE V sledky Va í koly v testu klíãov ch kompetencí jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 80 % zúãastnûn ch kol. Hodnocení podle ãásti testu Z hodnocení matematické ãásti textu vypl vá, ÏeprÛmûrné v sledky mûli va i Ïáci ve v ech kompetencích komunikativní, sociálnûpersonální, k uãení, k fie ení problémû, obãanská, pracovní. KEA 2010/ roãníky âesk JAZYK V sledky va í koly v ãeském jazyce jsou piãkové. Va e kola patfií mezi 10 % nejúspû nûj ích kol v testování. VyuÏití studijního potenciálu Porovnáním v sledkû testu z ãeského jazyka s v sledky testu OSP jsme zjistili, Ïe ve va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v ãeském jazyce vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. MATEMATIKA V sledky Va í koly v matematice jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 80 % zúãastnûn ch kol. VyuÏití studijního potenciálu Porovnáním v sledkû testu z matematiky s v sledky testu OSP jsme zjistili, Ïe ve va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v matematice vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. ANGLICK JAZYK V sledky va í koly v anglickém jazyce jsou nadprûmûrné. Patfiíte mezi úspû né koly a máte lep í v sledky neï 70 % zúãastnûn ch kol. VyuÏití studijního potenciálu Porovnáním v sledkû testu z anglického jazyka s v sledky testu OSP jsme zjistili, Ïe ve va í kole je studijní potenciál ÏákÛ v anglickém jazyce vyuïíván optimálnû, v sledky ÏákÛ v testech odpovídají úrovni jejich studijních pfiedpokladû. BliÏ í informace najdete na webov ch stránkách na í koly: 3. Už se umím učit.

6 6 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Náv tûva Lipky Ekologické programy Lipky, kolského zafiízení pro environmentální vzdûlávání, nav tûvujeme hojnû s dûtmi z 1. stupnû. Tentokrát jsem se se tfiídou 4.A vydala na program Náv tûva u babky bylináfiky. Mûli jej skvûle pfiipraven! Hned za dvefimi nás pfiivítali s otevfienou náruãí a mil m úsmûvem. Na úvod nás ãekala krásná pohádka o Krakono ovi, kde pán kouzelnû mûnil hlas. Následnû jsme byli pomocí skládanek hefimánku a ãerného bezu rozdûleni na dvû skupiny a uï jsme se vrhli do práce. První skupina kreslila jednotlivé ãásti kvûtu, takïe nám vznikla spoleãná fantazijní rostlina, a poté jsme rozebírali jejich v znam. Zajímavé bylo, Ïe v znamné jsou téï klimatizaãní schopnosti rostliny, neb pfiijímá teplo a vyluãuje páru, nejen její schopnost fotosyntézy. Také jsme fiadily léãivé byliny ke správnému obrázku nemoci jak co ãím léãit (tfieba, Ïe meduàka je na uklidnûní a ne na bolest Ïaludku). Potom jsme li ven a ukazovali si rostoucí bylinky mnuli si v prstech mátu, vonûli k bazalce, tymiánu Nakonec jsme jich nûkolik utrhli a naloïili je do sluneãnicového oleje a jableãného octa na ochucení salátu. Druhá ãást z nás ochutnávala bylinkové ãaje a hádala, které bylinky byly na jejich v robu pouïity. Poslední nám byl pfiedloïen pelyàkov, kter byl velmi hofik. Ale byli mezi námi i stateãní jedinci, ktefií jeho odvar vypili aï do dna. Pak jsme si ili pytlíãky z látky a plnili je dobromyslem nebo levandulí. Dûti byly velmi pochváleny za svou ikovnost. Lydie Makoviãková 4. Už vím, proč je tráva zelená a obloha modrá.

7 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 7 Anglick projekt pokraãuje rok druh Projekt Posilování jazykov ch kompetencí ÏákÛ a uãitelû na Z Bílovice nad Svitavou rok druh. JiÏ druh m rokem uãí na na í kole anglick uãitel, pan Darren Robert Leach.V rámci projektu operaãního programu Vzdûlávání pro konkurenceschopnost, zamûfieného na zvy ování kvality ve vzdûlávání v Jihomoravském kraji, spolufinancovaného ze státního rozpoãtu âeské republiky a Evropského sociálního fondu, vyuãuje nepovinn pfiedmût Anglické odpoledne urãen pro Ïáky tfiíd ve tfiech úrovních znalosti jazyka. V uka probíhá 1x t dnû 90 minut a je zamûfiena na procviãování konverzace a gramatiky, pfiiãemï Ïáci pfiivykají v slovnosti rodilého mluvãího a uãí se mu rozumût. Tyto hodiny nav tûvuje 62 chlapcû a dûvãat. Jedenkrát t dnû se Ïáci nûkteré ze tfiíd II. stupnû setkávají s anglick m uãitelem i pfii v uce jin ch pfiedmûtû, napfi. matematiky, zemûpisu, pfiírodopisu, v tvarné v chovy, pracovních ãinností, kde se vyuãující snaïí propojit svûj pfiedmût s angliãtinou. Probíhají také kurzy angliãtiny pro pedagogy, v nichï si uãitelé zvy ují svoji odbornost a studují cizí jazyk v rámci dal ího vzdûlávání. Velmi úspû n mi aktivitami byly tfii tzv. workshopy, tedy akce zamûfiené na praktické ãi zájmové ãinnosti. Byly pfiipravené pro v echny zájemce urãité vûkové skupiny, pozváni byli také rodiãe. Koncem fiíjna jsme uspofiádali Halloween party, v dubnu Ïáci podle anglické velikonoãní tradice hledali vajíãka v lese v rámci akce Easter Egg Hunt, v kvûtnu probûhla exkurze s v kladem na leti ti v Tufianech. Závûrem kolního roku odjelo 30 ÏákÛ plus ãtyfii uãitelé angliãtiny na English Camp, neboli pûtidenní anglickou kolu v pfiírodû, jejímï cílem bylo procviãování jazyka pfii kaïdodenních ãinnostech, sportech a zájmov ch aktivitách. V uka i dal í aktivity byly zamûfieny na ekologii, ochranu Ïivotního prostfiedí a pfiírodních zdrojû. V echny jmenované aktivity jsou financovány z rozpoãtu projektu, pro dûti jsou tedy zcela zdarma. BliÏ í podrobnosti o v ech akcích a spoustu fotografií najdete pod heslem Projekty AJ na webov ch stránkách koly ( videozáznamy jste mohli vidût nebo je tû uvidíte v místní kabelové televizi. Rok druh byl rokem zlep ování práce na základû zku eností získan ch v roce prvním. Velk zájem dûtí o v uku s panem uãitelem Darrenem v pfií tím kolním roce svûdãí o tom, Ïe je v uka baví. Mgr. Hana Meluzínová, koordinátorka projektu Tento projekt je spolufinancován Evropsk m sociálním fondem a státním rozpoãtem âeské republiky. 5. Rozumím si s kamarády z celého světa, no problem.

8 8 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Rozvoj ãtenáfiské gramotnosti u nás na kole Co je to ãtenáfiská gramotnost? Je to totéï, co umût ãíst? Anebo nûco navíc? Nûco úplnû jiného? Odpovûì se nevejde do dvou tfií fiádkû, tak alespoà ve struãnosti bych Vám ráda sdûlila, proã je dûleïité mít ãtenáfiskou gramotnost a proã je ãtenáfiská gramotnost jedním z hlavních vzdûlávacích cílû kaïdého Ïáka na í koly. Ukazuje se, Ïe nejen u nás, ale ve vût inû vyspûl ch státû existuje naléhavá potfieba toho, aby absolventi kol dokázali dobfie porozumût sdûlení. âtení je prostfiedek i nástroj lidské kultury a proto obsahuje mnoho skryt ch i zjevn ch sloïek znalosti, dovednosti, ale také postoje, hodnoty a zku enosti. Dovednost ãíst s porozumûním je nezbytn m základem k tomu, aby se dûti mohly dál dozvídat, uãit, rozvíjet své chápání i cítûní a to témûfi v kaïdém pfiedmûtu. K tomu, aby na e kola kaïdému z ÏákÛ umoïnila ovládnout tuto velmi sloïitou kompetenci, které se nyní fiíká ãtenáfiská gramotnost, je potfieba dosáhnout mnohem víc neï jen toho, aby Ïák znal písmena a doslovnû rozumûl slovûm a vûtám. Díky rozvíjení ãtenáfiské gramotnosti ve kolách se z kaïdého Ïáka mûïe stát pfiem liv a nezávisl ãtenáfi. Pro mnoho dûtí je kola jediná ance, jak objevit svût ãtení, vytvofiit si pozitivní vztah ke ãtení a zvládnout potfiebné ãtenáfiské postupy. âtení není ztráta ãasu! âtûme dûtem, s dûtmi a oni zase nám! A jak se tedy snaïíme rozvíjet ãtenáfiskou gramotnost? V na í kole se kaïdoroãnû koná kolní kolo recitaãní soutûïe a její vítûzové pak úspû nû reprezentují kolu v navazujících vy - ích kolech. JiÏ od prvních tfiíd vedeme s dûtmi ãtenáfiské deníky, chodíme s Ïáky do knihovny a sna- Ïíme se v nich vzbudit zájem o ãtení, protoïe KDO âte, UMÍ SE LÉPE VYJAD OVAT KDO âte, LÉPE SE UâÍ KDO âte, DOKÁÎE HLE- DAT INFORMACE KDO âte, NENUDÍ SE KDO âte, ROZVÍJÍ SVOU FANTAZII. S leto ními prvàáãky jsme se zaãátkem kolního roku zúãastnili slavnostní akce Pasování prvàáãkû na ãtenáfie v Knihovnû Jifiího Mahena v Brnû-Malomûfiicích. KaÏd z nás si postupnû poklekl pfied královnu (Ing. Libu e Nivnická fieditelka KJM Brno) a po pasování stfiíbrn m meãem dostal erpu ãtenáfie. Kdo mûl vyplnûnou pfiihlá ku od rodiãû, obdrïel i ãtenáfisk prûkaz. No a minul t den, tedy na závûr kolního roku, jsme si do knihovny zajeli opût, tentokrát pro zlat klíã od v ech kníïek svûta, protoïe uï z nás jsou opravdoví ãtenáfii. Umíme nejen ãíst, ale také víme, jak s kníïkami zacházet, proã je dûleïité ãíst, kdo je to spisovatel, ilustrátor Ráda bych touto cestou podûkovala paní knihovnici Radce Müllerové z poboãky KJM v Brnû-Malomûfiicích za vfielé pfiijetí a paní fieditelce KJM Brno Ing. Libu i Nivnické za pofiádání akce Pasování prvàáãkû a Klíãování. A co dál? Bfiezen je mûsícem knihy a vyvrcholením celého mûsíãního slavení svátku knih, ãtení a ãtenáfiû je Andersenova noc, která se koná vïdy na pfielomu bfiezna a dubna. V âeské republice a mnoha dal ích zemích svûta se uskuteãnil jiï 11. roãník této akce a tak jsme se letos zapojili i my z bílovické Z. Myslím, Ïe to opravdu stálo za to! Letos jsme si pfiipomnûli 100. v roãí narození pana Václava âtvrtka a proto jsme se rozhodli vûnovat Andersenovu noc právû jemu. Kdo by neznal Kfiemílka a VochomÛrku, Makovou panenku, Rumcajse, Vílu Amálku a mnohé dal í postaviãky. V echny dûti musely nejprve bûhem mûsíce bfiezna splnit ãtyfii úkoly a za kaïd splnûn úkol dostaly kousek skládaãky. Kdo sloïil celou skládaãku a uhodl, kdo na ní je, získal vstupenku na Andersenovu noc u nás ve kole. Prozradím Vám, Ïe v echny dûti ze zúãastnûn ch tfiíd splnily v e potfiebné a uhodly, Ïe na skládaãce byl skfiítek Hajaja, u jehoï zrodu stál právû Václav âtvrtek, a kterého stále mûïete sl chávat kaïd veãer v rádiu. Vstupní brána do na í pohádkové koly se otevfiela 1. dubna 2011 v 18:00 a hemïilo se to v ní postaviãkami právû od Václava âtvrtka. Na zaãátku jsme se v ichni rychle rozdûlili do skupin a vyrazili na pohádkové putování lesem áholcem. Dûti plnily rûzné úkoly, lu tily kfiíïovky, zpívaly, hrály, tancovaly a pak se lo spát do pafiezov ch chaloupek. Dûkuji v em uãitelûm za nasazení, chuè a odvahu do toho jít, ÏákÛm, ktefií se noci zúãastnili, za fajn atmosféru, na í paní fieditelce za umoïnûní této akce a celé kolní kuchyni za nachystanou bájeãnou snídani. Pfií tí rok se tû ím AHOOOJ!

9 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 9 Leto ní 11. roãník Andersenovy noci se uskuteãnil v 1065 fiádnû zaregistrovan ch místech âeska, Polska, Slovenska, Slovinska, USA, Austrálie Celkov poãet úãastníkû byl dûtí a k tomu dospûl ch organizátorû. Andersen by se, myslím, divil! Mgr. Katefiina Koãvárková KníÏka KdyÏ si v de ti do stanu zaleze jak my ka, kdo tû nejlíp pobaví? DobrodruÏná KNÍÎKA. Nepozná li jestfiába, datla nebo ãíïka, kdo ti nejlíp poradí? Samozfiejmû KNÍÎKA. Neví, jak se vafií hrách, jak se dûlá jí ka? Nedûlej si starosti! ekne ti to KNÍÎKA. Kdyby kroupy padaly kaïdá jako i ka, kdy ti bude veselo? KdyÏ je s tebou KNÍÎKA. Co se dává na rány, na bolení bfií ka? Jak se to má dozvûdût? Poví ti to KNÍÎKA. VÏdycky bude ikovn, chytr jako li ka, kdyï ti bude pomáhat tvûj kamarád KNÍÎKA.

10 10 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY E-learning moderní metody v uky Zahájení realizace dal ího projektu s názvem E-learning moderní metody v uky Od do je realizován na základní kole Bílovice nad Svitavou v pofiadí jiï tfietí projekt s názvem E-learning moderní metody v uky. Projekt má za cíl zlep ení a zjednodu ení pfiístupu ÏákÛ Základní koly Bílovice nad Svitavou k informacím potfiebn m pro jejich vzdûlávání. Snahou je zkvalitnit prostfiednictvím e-learningu jejich uãení, zv it jejich moïnosti zapojit se do vzdûlávacího procesu. Îáci budou moci zpracovávat a studovat jak ve kole, tak ve svém domácím prostfiedí avdobû, která jim bude vyhovovat. Prostfiednictvím vzdûlávacího prostfiedí bude umoïnûno fiízené pûsobení moderních v ukov ch metod na Ïáky. Díky názornosti a interaktivitû tûchto metod Ïáci snáze pochopí probíranou látku. V rámci projektu budou e-learningové materiály vyuïity pfii v uce pfiírodopisu, chemie, fyziky, zemûpisu, dûjepisu, matematiky a ãeského jazyka. Prostfiedkem k docílení této aktivity bude pofiízení potfiebné techniky a ICT technologií. Celková v e finanãní podpory je Kã. Tento projekt je spolufinancován Evropsk m sociálním fondem a státním rozpoãtem âeské republiky. Co je to e-learning? E-LEARNING je forma vzdûlávání moderním, úsporn m a efektivním zpûsobem, elektronickou, dálkovou formou, prostfiednictvím internetu. Jednodu e fieãeno, posadíte se kdekoliv k poãítaãi pfiipojeného k internetu a mûïete v ãase, kter vám vyhovuje, absolvovat potfiebná kolení. KaÏd vámi absolvovan kurz ( kolení) je zakonãen testem. Mgr. Dagmar Peãenková Toto ãíslo Kozlíka vy lo za podpory Tiskárny Helbich, a. s. 6. Nalistuji, nebo kliknu...

11 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 11 EVVO Projekt umava kolní vzdûlávací akce EVVO Projekt umava, Na konci leto ního kolního roku se 37 ÏákÛ z 6., 7. a 9. tfiídy na í koly vydalo za poznáním dal ích zákoutí na í vlasti. Navázali tak na jiï pûtiletou tradici tûchto pfiírodovûdnû vlastivûdn ch programû. V rámci estidenního programu poznávali zajímavá místa Národního parku umava a jeho okolí napfi. Boubínsk prales, Tfiíjezerní slaè, Jezerní slaè, Kvildu, soutok Vydry s Kfiemelnou, âeàkovu pilu apod. V rámci tûchto poznávacích dnû si lesní pedagogové ze Správy NP Vimperk a Ka perské Hory pfiipravili pro na e dûti fiadu pracovních listû a ãinnostních aktivit. Dále jsme nav tívili malebnou vesniãku Ho tice u Volynû, která je známa díky natáãení filmové trilogie ZdeÀka Tro ky a je zároveà rodn m místem známého country zpûváka Michala Tuãného. Ve Vimperku pak mûly moïnost prohlédnout si zámek a muzeum NP umava, muzeum knihovnictví, skláfiství a stavebnice Merkur. Akce byla pfii zpáteãní cestû obohacena o exkurzi v pivovaru v âesk ch Budûjovicích. Ing. Tomá Louda 7. Jsme prima parta.

12 12 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Dûti z Kociánky na na í kole Náv tûva dûtí z Ústavu pro tûlesnû posti- Ïenou mládeï Kociánka Brno Dne 31. bfiezna 2011 si s vydanou pomocí fiady dûtí z prvního i druhého stupnû a za pfiispûní nûkter ch vyuãujících pfiipravili Ïáci 9. tfiídy na í koly odpolední program pro dûti z brnûnské Kociánky. V novû vybudované aule ve kole Ïáky pfiivítala fieditelka koly a kolní metodik prevence. Na úvod si pfiipravil taneãní soubor Bystrou ka velice hezké vystoupení. Hlavní aktivitou odpoledne, která byla pro dûti pfiipravena, byla obdoba Pohádkového lesa v tûlocviãnû koly. V místû bylo rozmístûno est stanovi È s pohádkov mi postavami, které dûtem zadávaly nejrûznûj í úkoly. Dûti z Kociánky na oplátku mûly pro nás pfiipraveny rovnûï svûj program. Akce byla zakonãena spoleãn m posezením s mal m obãerstvením ve kolní jídelnû. Ing. Tomá Louda 8. Už si umím poradit sama.

13 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 13 Programy primární prevence ve kole Centrum prevence SdruÏení Podané ruce, o.s. kola se v rámci aktivit, které jsou realizovány v oblasti prevence sociálnû patologick ch jevû, snaïí vytváfiet vhodné a bezpeãné prostfiedí pro v chovu a vzdûlávání sv ch ÏákÛ. Sociálnû patologick mi jevy se napfiíklad rozumí zá koláctví, násilí a ikanování, projevy rasismu, rûzné formy násilného chování jako napfiíklad vandalismus a kriminalita, problematika sexuálního zneuïívání dûtí apod. K tomu vyuïíváme nejen fiadu v ukov ch programû, které jsou zaji Èovány externisty, ale i nemalé mnoïství sv ch vlastní aktivit. Dne 7. dubna 2011 realizovalo obãanské sdruïení Podané ruce na na í kole tfii v ukové programy. Ve 3. tfiídách se lektofii sv m programem zamûfiili na tematiku prevence koufiení a prevence uïívání alkoholu, ãímï se snaïili o podporu zdravého Ïivotního stylu. V 9. tfiídû byl pak v ukov program zamûfien na problematiku tvrd ch drog. Tûmito sv mi programy se snaïí oddálit experimentování s návykov mi látkami u dûtí a mládeïe do pozdûj ího vûku, popfiípadû docílit ztráty zájmu o experimentování vûbec. V estém roãníku byl pak uskuteãnûn tfiíhodinov program zamûfien na mapování vztahû mezi Ïáky ve tfiídû. S oblastí primární prevence jsou na kole provázány i aktivity, které probíhají v rámci environmentálního vzdûlávání jen pro pfiedstavu jsou to napfiíklad t denní v ukové pobyty v jiïních âechách, Krkono ích, âeském v carsku nebo na umavû. Dal í zajímavou akcí, která stojí za zmínku, je v sadba stromkû v lese, kterou mûïeme realizovat díky ochotû a vstfiícnosti vedení polesí v Bílovicích nad Svitavou. Ing. Tomá Louda 9. Drogy? Nezájem, radši kolo nebo fotbálek.

14 14 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Îáci 5.A poznávali Moravsk kras Îáci 5.A poznávali Moravsk kras a úspû nû soutûïili Správa jeskyní âeské republiky a Správa jeskyní Moravského krasu vypsala vûdomostní soutûï pro Ïáky základních kol Po stopách nejstar ích lovcû a jeskynních medvûdû. Ve vlastivûdû se dûti uãí o pravûku i o na em okolí Moravském krasu, proto nás tato soutûï zaujala. První podzimní den 23. záfií 2010 byl pro Ïáky obou pát ch tfiíd mimofiádn. Vypravili jsme se na v let do Moravského krasu. Autobusem jsme vyjeli do Babic a pû ky jsme do li k jeskyni V pustek. Po prohlídce jeskynû jsme si vyïádali dotazník k soutûïi, ale zpracovali jsme ho aï následující den ve kole, protoïe nás ãekala dlouhá a nároãná cesta do Adamova na vlak. Na soutûï uï jsme málem zapomnûli, kdyï nás v dubnu pfiekvapila milá zpráva. Dozvûdûli jsme se, Ïe jsme se pfii vyhodnocení soutûïe umístili dokonce tfiikrát. V kategorii Nejlep í stanice lovcû sobû a koní obsadila 5.A tfietí místo a získali jsme volnou vstupenku do jeskyní pro celou tfiídu. V kategorii Nejvût í pravûk lovec se umístil na tfietím místû Hynek Podlipn, kter vyhrál repliky nástrojû, zbraní, umûní, trofejí paleolitick ch lovcû, sadu pohlednic a publikace o Moravském krasu. V kategorii Nejlep í kresebné práce byl vyhodnocen na druhém místû David Paufiík a obdrïel dvû kopie paleolitického umûní a knihu. Oba v herci byli je tû ocenûni volnou vstupenkou do jeskyní. Volnou vstupenku pro celou tfiídu jsme pouïili pro vstup na del í okruh do Sloupsko- - o Ûvsk ch jeskyní. Vydali jsme se tam na kolní v let 9. ãervna Poãasí nám sice moc nepfiálo, ale do jeskynû nepr í. Díky pûknému umístûní v soutûïi se na e kola dostala i do oblastních novin pro Boskovice a Blansko. Iva âaãková, tfiídní uãitelka 5.A 10. Snaž se ve škole jdi do toho!

15 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY 15 Îáci a uãitelé uklízeli Bílovice V úter 22. bfiezna 2011 vyrazili kluci a holky se sv mi uãiteli do ulic sbírat odpadky. Nejsme spokojeni s ãistotou obce, a proto jsme se rozhodli spolu s na ím anglick m kolegou Darrenem vyhlásit akci Let s clean Bílovice up!. Do akce se zapojily v echny uãitelky I. stupnû se sv mi tfiídami (180 dûtí) a uklízely v urãen ch lokalitách dopoledne. Na II. stupni jsme vyhlásili úklid na odpoledne mimo vyuãování. Pfii lo 40 dobrovolníkû z 6. aï 9. tfiíd, a to nás pfiíjemnû pfiekvapilo. Uklízelo se pfiedev ím v centru obce, v okolí nádraïí a zastávek MHD, ale také u Sokolovny, v Trávníkách, na Obfianské a Havlíãkovû ulici, na Polance, v Husím parku. Nasbírali jsme 20 velk ch pytlû odpadkû. Dûkujeme v em kolákûm za pomoc pfii vyãi tûní obce. Díky patfií i jejich rodiãûm, ktefií dali sv m dûtem písemn souhlas a nepfiímo tak úklid podpofiili. V rámci akce jsme v otevfieném dopise panu starostovi a zastupitelûm obce vyjádfiili na i nespokojenost s ãistotou vefiejn ch prostranství. Touto cestou prosíme také v echny obyvatele Bílovic, aby nebyli lhostejní k prostfiedí, v nûmï Ïijí, a ãistotu obce udr- Ïovali. Je to záleïitost nás v ech! Za uãitele a Ïáky Z Bílovice Mgr. Hana Meluzínová

16 16 KOZLÍK BÍLOVICKÉ KOLNÍ LISTY Na e úspûchy v minulém kolní roce Co se nám ve kolním roce 2010/2011 podafiilo? I. místo v znamného úspûchu dosáhli Ïáci tfiíd , kdyï zvítûzili v okrskovém turnaji halového fotbalu ve lapanicích (Ïáky vedl pan uãitel Libor Îanda). II. místo získali Ïáci I. III. tfiíd v minikopané Mc Donalds Cup 2011 v okrskovém turnaji, kter se uskuteãnil v Újezdu u Brna ( ) a z nûho plynoucí postup do okresního finále, které se uskuteãnilo v Zastávce u Brna. I. místo tito Ïáci na tomto okresním turnaji ( ) zvítûzili historick úspûch koly a stali se tak poprvé úãastníky krajského finále Mc Donalds Cup 2011 v Brnû ( ), kde s osmi úãastníkû obsadili mimofiádnû cenné 5. místo. III. místo pohár do koly také pfiivezla dûvãata 7. a 9. tfiídy, kter vybojovala na okresním turnaji ve vybíjené v Adamovû. A na nakonec je tû jedna dobrá zpráva. Îáci a Ïákynû I. V. tfiíd se probojovali mezi 35 kol jihomoravského kraje lehkoatletické soutûïe Kinderiáda 2011, která se uskuteãnila 12. dubna 2011 v Brnû. A b t na 29. místû v nejvût ím kraji âeské republiky je tfieba pova- Ïovat za v razn úspûch (Ïáky vedla paní uãitelka Petra Glosová). kolní rok 2010/2011 byl ze sportovního pohledu rokem velmi úspû n m a opakovanû je potfieba podûkovat za reprezentaci ÏákÛm, uãitelûm a také rodiãûm, ktefií nám pomáhali, jmenovitû pp. Adamcovi a enkovi. V ichni odvedli pro dobré jméno koly velik kus práce. Pavel Kováã, uãitel TV Grafická úprava a zpracování Jifií Sedláãek, tisk Tiskárna Helbich, a.s., Valchafiská 36, Brno

Vstupujeme do 120. kolního roku v na í kole

Vstupujeme do 120. kolního roku v na í kole B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v fiíjnu 2012 Vstupujeme do 120. kolního roku v na í kole Dobré v sledky v uky

Více

B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY. Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v listopadu 2010

B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY. Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v listopadu 2010 B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v listopadu 2010 Na e v borné v sledky v testování úrovnû v uky Pfiístavba uãeben

Více

OBSAH. Úvod... 11 Seznam zkratek uïit ch právních pfiedpisû... 15 Seznam jin ch zkratek... 16. Díl 1 Obecné principy poznávání dítûte...

OBSAH. Úvod... 11 Seznam zkratek uïit ch právních pfiedpisû... 15 Seznam jin ch zkratek... 16. Díl 1 Obecné principy poznávání dítûte... Diagnostika_zlom(4) 13.3.2012 14:49 Stránka 5 Úvod........................................................ 11 Seznam zkratek uïit ch právních pfiedpisû........................ 15 Seznam jin ch zkratek..........................................

Více

REGIONÁLNÍ INFORMAâNÍ SYSTÉM KOMUNITNÍCH SLUÎEB MùSTA ÚSTÍ NAD LABEM

REGIONÁLNÍ INFORMAâNÍ SYSTÉM KOMUNITNÍCH SLUÎEB MùSTA ÚSTÍ NAD LABEM REGIONÁLNÍ INFORMAâNÍ SYSTÉM KOMUNITNÍCH SLUÎEB MùSTA ÚSTÍ NAD LABEM www.socialni-sluzby-usti.cz Dvacet nov ch informaãních kioskû s vefiejn m pfiístupem k internetu Vám mimo jiné poskytne informace o

Více

Stfiední odborné uãili tû Jifiice. Jifiice, Ruská cesta 404, 289 22 Lysá nad Labem PLÁN DVPP. na kolní rok 2013/2014

Stfiední odborné uãili tû Jifiice. Jifiice, Ruská cesta 404, 289 22 Lysá nad Labem PLÁN DVPP. na kolní rok 2013/2014 Stfiední odborné uãili tû Jifiice Jifiice, Ruská cesta 404, 289 22 Lysá nad Labem PLÁN DVPP na kolní rok 2013/2014 Vypracoval: Ing. Pavel Gogela, metodik DVPP Schválil: Mgr. Bc. Jan Beer, fieditel koly

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Stfiední odborné uãili tû Jifiice,. p. o. Ruská cesta 404, Jifiice, PSâ: 289 22 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM kolní rok 2013 2014 Po projednání v Pedagogické radû dne 26. 8. 2013 schválil s úãinností ode

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Stfiední odborné uãili tû Jifiice Ruská cesta 404, Jifiice, PSâ: 289 22 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM kolní rok 2014/2015 Po projednání v Pedagogické radû dne 26. 8. 2014 schválil s úãinností ode dne 1.

Více

Matematicko-fyzikální fakulta UK

Matematicko-fyzikální fakulta UK Matematicko-fyzikální fakulta UK Adresa: Ke Karlovu 3, 2 6 Praha 2 Telefon: 02/29 (ústfiedna), 02/29 262, 02/29 254 Fax: 02/29 292 www adresa: http://www.mff.cuni.cz Den otevfien ch dvefií: 23.. 2000 Termín

Více

1.8 Budoucnost manaïersk ch kompetencí v âeské republice

1.8 Budoucnost manaïersk ch kompetencí v âeské republice 1.8 Budoucnost manaïersk ch kompetencí v âeské republice Souãasn manaïer ví, Ïe t mová práce a nepfietrïité uãení jsou ãasto skloàovan mi moderními pfiístupy k fiízení, pfiesto se stále více izoluje od

Více

12. NepfietrÏit odpoãinek v t dnu

12. NepfietrÏit odpoãinek v t dnu 12. NepfietrÏit odpoãinek v t dnu 12.1 Právní úprava 92 (1) Zamûstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zamûstnanec mûl nepfietrïit odpoãinek v t dnu bûhem kaïdého období 7 po sobû jdoucích

Více

dodavatelé RD na klíã

dodavatelé RD na klíã dodavatelé RD na klíã Ekonomické stavby, a. s. Ke KfiiÏovatce 466 330 08 Zruã u Plznû Tel.: 377 825 782 Mobil: +420 602 435 452, +420 777 743 411 e-mail: info@ekonomicke-stavby.cz www.ekonomicke-stavby.cz

Více

1. lékafiská fakulta UK

1. lékafiská fakulta UK 1. lékafiská fakulta UK Adresa: Katefiinská 32, 121 08 Praha 2 Telefon: 02/961 511 11 Fax: 02/249 154 13 WWW adresa: www. lf1.cuni.cz Den otevfien ch dvefií: 25.11.2000 v 10.00 13.00 hodin Velká posluchárna

Více

K ÍÎOVKA, KTERÁ NIKDY NEKONâÍ NÁVOD

K ÍÎOVKA, KTERÁ NIKDY NEKONâÍ NÁVOD K ÍÎOVKA, KTERÁ NIKDY NEKONâÍ NÁVOD CZ CZ Hra pro: 2-4 hráãe Délka hry: 45 minut Hra obsahuje: 1 herní plán 101 písmeno ze silného kartonu 4 plastové stojánky 32 záznamové tabulky 1 látkov sáãek 1 návod

Více

Více naleznete na www.bohousek.cz, www.spjf.cz, www.zememeric.cz/foglar

Více naleznete na www.bohousek.cz, www.spjf.cz, www.zememeric.cz/foglar se budou cel mûsíc od 27. listopadu do 17. prosince 2006 dívat na PraÏany z balkonu kteréhosi domu na Starém Mûstû v Praze Zkuste je nalézt a vyfotografovat nebo namalovat, aby byl balkon na obrázku poznat.

Více

Fakulta sociálních vûd UK

Fakulta sociálních vûd UK Fakulta sociálních vûd UK Adresa: Smetanovo nábfi. 955/6, 110 01 Praha 1 Tel: 02/22 112 111 Fax: 02/24 23 56 44 Den otevfien ch dvefií : 27. ledna 2001 obor Bc. Ekonomie, Opletalova 26, Praha 1 Termín

Více

DS-75 JE TO TAK SNADNÉ. kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí

DS-75 JE TO TAK SNADNÉ. kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí DS-75 JE TO TAK SNADNÉ kombinace produktivity v estrannosti a pohodlí DS-75 OBÁLKOVÁNÍ JE TAK SNADNÉ Pracujete v prostfiedí, kde je zpracování zásilek klíãová otázka? Kompaktní obálkovací stroj má mnoho

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 137 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2004 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 4 Rozesláno dne 28. ãervna 2004 O B S A H 3. Obecnû závazná vyhlá ka

Více

O tom starém pécéãku by se také dalo hodnû vyprávût, ale k tomu se je tû dostaneme.

O tom starém pécéãku by se také dalo hodnû vyprávût, ale k tomu se je tû dostaneme. MÛj otec zemfiel pfied jedenácti lety. Byly mi tehdy jen ãtyfii roky. Nikdy mû nenapadlo, Ïe od nûj je tû nûkdy dostanu nûjakou zprávu, ale teì spolu pí eme tuhle knihu. První fiádky pí u já, otec do ní

Více

My pracujeme, vy žijte.

My pracujeme, vy žijte. IND_FS_CK_LVS_CONS@1-20new 2-08-2006 10:14 Pagina 20 Indesit Company âeská s.r.o. U Nákladového nádraïí 2/1949 130 00 Praha 3, âeská republika Tel: (+420) 21 1 614 Fax: (+420) 222 204 www.indesit.cz Modrá

Více

ale ke skuteãnému uïití nebo spotfiebû dochází v tuzemsku, a pak se za místo plnûní povaïuje tuzemsko.

ale ke skuteãnému uïití nebo spotfiebû dochází v tuzemsku, a pak se za místo plnûní povaïuje tuzemsko. Místo plnûní pfii poskytnutí telekomunikaãní sluïby, sluïby rozhlasového a televizního vysílání a elektronicky poskytované sluïby zahraniãní osobou povinnou k dani osobû nepovinné k dani ( 10i zákona o

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 169 Vûstník právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 1/2008 Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 5 Rozesláno dne 13. srpna 2010 O B S A H 2. Rozhodnutí hejtmana Libereckého

Více

pouïívání certifikátû; ãímï byl poprvé umoïnûn pfiístup externích zákazníkû k interním datûm PRE, souãasnû probíhal projekt www100, kter tato

pouïívání certifikátû; ãímï byl poprvé umoïnûn pfiístup externích zákazníkû k interním datûm PRE, souãasnû probíhal projekt www100, kter tato Transformovna a rozvodna 110/22 kv Chodov v roce 2006 63 pouïívání certifikátû; ãímï byl poprvé umoïnûn pfiístup externích zákazníkû k interním datûm PRE, souãasnû probíhal projekt www100, kter tato zákaznická

Více

Nabízíme pro pfied koláky krouïek Li ãata

Nabízíme pro pfied koláky krouïek Li ãata B Í L O V I C K É K O L N Í L I S TY P R O Î Á KY, R O D I â E A P Á T E L E K O LY Vydává vedení Z Bílovice nad Svitavou v fiíjnu 2013 Nabízíme pro pfied koláky krouïek Li ãata V sledky testû úrovnû v

Více

www:nuts2severozapad.cz

www:nuts2severozapad.cz PROJEKTY ROZVOJE INFRASTRUKTURY OBCE VELKÉ B EZNO Obec Velké Bfiezno pfiipravila nové projekty rozvoje infrastruktury. Ty mohla uskuteãnit díky dotaci z Regionálního operaãního programu Severozápad. V

Více

Vstup dûtí mlad ích esti let narozen ch mezi lednem a ãervnem do první tfiídy základní koly

Vstup dûtí mlad ích esti let narozen ch mezi lednem a ãervnem do první tfiídy základní koly A 2.6 1 Vstup dûtí mlad ích esti let narozen ch mezi lednem a ãervnem do první tfiídy základní koly P H D R. VÁCLAV M ERTIN, UNIVERZITA K ARLOVA, KATEDRA PSYCHOLOGIE??? Víte, jaké jsou novinky t kající

Více

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje Strana 137 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 3 Rozesláno dne 18. kvûtna 2006 O B S A H 2. Nafiízení PlzeÀského kraje

Více

Deset dopisû Olze VÁCLAV HAVEL

Deset dopisû Olze VÁCLAV HAVEL Deset dopisû Olze 1933 1996 Deset dopisû Olze VÁCLAV HAVEL 1997 OBSAH Îivotopis paní Olgy Havlové str. 9 Dopis ãíslo 1 str. 11 Dopis ãíslo 13 str. 15 Dopis ãíslo 16 str. 27 Dopis ãíslo 17 str. 57 Dopis

Více

Andel s hotel Prague StroupeÏnického 21 www.andelshotel.com

Andel s hotel Prague StroupeÏnického 21 www.andelshotel.com Andel s hotel Prague StroupeÏnického 21 www.andelshotel.com IBM Software forum 2003 V pfiípadû zájmu se laskavû registrujte na adrese: www.ps.avnet.com/cz/swforum2003 24. záfií 2003 Andel s hotel Prague

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Stfiední kola VIZE ã.p. 404, Jifiice, PSâ: 289 22 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM kolní rok 2015/2016 Po projednání v Pedagogické radû dne 26. 8. 2015 schválil s úãinností ode dne 1. 9. 2015 PhDr. Mgr. JAN

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2001 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 1 Rozesláno dne 2. ledna 2002 O B S A H 1. Obecnû závazná vyhlá ka o znaku

Více

ve které se seznámíme s Medvídkem Pú a vãelami; a vypravování zaãíná

ve které se seznámíme s Medvídkem Pú a vãelami; a vypravování zaãíná KAPITOLA 1, ve které se seznámíme s Medvídkem Pú a vãelami; a vypravování zaãíná Tady jde ze schodû za Kry tûfkem Robinem Michal Medvûd hlavou napfied, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale nûkdy mu pfiipadá,

Více

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje. âástka 8 Rozesláno dne 30. prosince 2006

Vûstník. právních pfiedpisû Pardubického kraje. âástka 8 Rozesláno dne 30. prosince 2006 Strana 301 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 8 Rozesláno dne 30. prosince 2006 O B S A H Nafiízení hejtmana Pardubického

Více

právních pfiedpisû Karlovarského kraje

právních pfiedpisû Karlovarského kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Karlovarského kraje âástka 1 Rozesláno dne 8. dubna 2010 O B S A H 1. Nafiízení Karlovarského kraje,

Více

POHYB a VÝŽIVA edukační program MŠMT pro 1. stupeň ZŠ

POHYB a VÝŽIVA edukační program MŠMT pro 1. stupeň ZŠ JAKÁ DOPORUČENÍ Z POKUSNÉHO OVĚŘOVÁNÍ PLYNOU? Na základě pokusného ověřování programu PaV lze stanovit následující doporučení. SOUHRNNÁ DOPORUČENÍ 1. Zřetelně začlenit ověřené a doporučené součásti programu

Více

Ponofite se s námi pro perly do Va eho oddûlení barev! Kompletní sortiment. pro obchodníky

Ponofite se s námi pro perly do Va eho oddûlení barev! Kompletní sortiment. pro obchodníky Ponofite se s námi pro perly do Va eho oddûlení barev! Kompletní sortiment pro obchodníky Platnost od: 01. 02. 2008 VáÏen zákazníku, právû jste otevfiel nové vydání na eho katalogu urãeného pro maloobchod

Více

Vzor tiskopisu podle 5 odst. 2 písm. d) Vysvědčení o maturitní zkoušce a vysvědčení o maturitní zkoušce v konzervatoři

Vzor tiskopisu podle 5 odst. 2 písm. d) Vysvědčení o maturitní zkoušce a vysvědčení o maturitní zkoušce v konzervatoři Příloha č. 19 k vyhlášce č. 223/2005 Sb. Vzor tiskopisu podle 5 odst. 2 písm. d) Vysvědčení o maturitní zkoušce a vysvědčení o maturitní zkoušce v konzervatoři Vysvědčení o maturitní zkoušce pro střední

Více

právních pfiedpisû Libereckého kraje

právních pfiedpisû Libereckého kraje Strana 141 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû Libereckého kraje âástka 6 Rozesláno dne 8. prosince 2006 O B S A H 6. Nafiízení o zfiízení pfiírodní

Více

MCS. Komplexní fie ení pro mûnící se potfieby rozvodu elektrické energie, fiízení a automatizace. Modulární skfiíàov systém

MCS. Komplexní fie ení pro mûnící se potfieby rozvodu elektrické energie, fiízení a automatizace. Modulární skfiíàov systém Komplexní fie ení pro mûnící se potfieby rozvodu elektrické energie, fiízení a automatizace MCS Modulární skfiíàov systém Mnohostranný, dobře navržený, rychlý systém - pro lokální i celosvětové použití

Více

OBSAH. Principy. Úvod Definice událostí po datu úãetní závûrky Úãel

OBSAH. Principy. Úvod Definice událostí po datu úãetní závûrky Úãel 23 POSOUZENÍ NÁSLEDN CH UDÁLOSTÍ OBSAH Principy Úvod Definice událostí po datu úãetní závûrky Úãel âinnosti Identifikace událostí do data vyhotovení zprávy auditora Identifikace událostí po datu vyhotovení

Více

právních pfiedpisû Olomouckého kraje

právních pfiedpisû Olomouckého kraje Strana 45 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2011 VùSTNÍK právních pfiedpisû Olomouckého kraje âástka 2 Rozesláno dne 27. ãervna 2011 O B S A H 7. Nafiízení Olomouckého kraje

Více

Více prostoru pro lep í financování.

Více prostoru pro lep í financování. LET NA TRHU Více prostoru pro lep í financování. LET NA TRHU LET NA TRHU LET NA TRHU Dimension specialista na firemní i spotfiebitelské financování Zku en a siln finanãní partner Koncern Dimension je jednou

Více

Sborník materiálû z národní konference ZKU ENOSTI INSPIRACE. VP na gymnáziích. Národní konference. Zku enosti Inspirace. Pilot G.

Sborník materiálû z národní konference ZKU ENOSTI INSPIRACE. VP na gymnáziích. Národní konference. Zku enosti Inspirace. Pilot G. Sborník materiálû z národní konference ZKU ENOSTI INSPIRACE Národní konference Pilot G Zku enosti Inspirace 20. 11. 2006 OBSAH ÚVODEM... 2 PILOT G/GP V DATECH... 3 PILOTNÍ KOLY SE P EDSTAVUJÍ... 6 GYMNÁZIUM

Více

právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje

právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje Strana 177 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2005 VùSTNÍK právních pfiedpisû Stfiedoãeského kraje âástka 7 Rozesláno dne 31. fiíjna 2005 O B S A H 2. Nafiízení o zfiízení

Více

6. DLOUHODOBÝ FINANČNÍ MAJETEK

6. DLOUHODOBÝ FINANČNÍ MAJETEK 6. DLOUHODOBÝ FINANČNÍ MAJETEK POSTUPY YHODNOCENÍ RIZIK Obecné principy Pfiedmûtem této kapitoly je dlouhodob finanãní majetek, tedy akcie a kapitálové úãasti, dluhopisy, dlouhodobé vklady, pûjãky propojen

Více

OBSAH. Pfiedmluva 5. Úvod 7

OBSAH. Pfiedmluva 5. Úvod 7 OBSAH Pfiedmluva 5 Úvod 7 Podzim 15 1. Pojì dál, zaãínáme 19 2. Kolem nás je mnoho zajímav ch vûcí 23 3. O malém bobrovi, kter na el pfiátele 27 4. Hurá, sklízíme úrodu! 33 5. Hurá, uï je podzim! 37 6.

Více

Stfiední odborné uãili tû Jifiice,. p. o. Ruská cesta 404, 289 22 Jifiice. V ROâNÍ ZPRÁVA. kolní rok 2011 2012

Stfiední odborné uãili tû Jifiice,. p. o. Ruská cesta 404, 289 22 Jifiice. V ROâNÍ ZPRÁVA. kolní rok 2011 2012 Stfiední odborné uãili tû Jifiice,. p. o. Ruská cesta 404, 289 22 Jifiice V ROâNÍ ZPRÁVA kolní rok 2011 2012 V roãní zpráva Stfiedního odborného uãili tû Jifiice,. p. o., Ruská cesta 404, 289 22 Jifiice,

Více

Na Long Beach jsem se pfiestûhoval z malého

Na Long Beach jsem se pfiestûhoval z malého Kapitola 2 CIZINEC V CIZÍ ZEMI Na Long Beach jsem se pfiestûhoval z malého mûsta teprve pfied nûkolika mûsíci. MÛÏete si o mnû klidnû myslet, Ïe mi ãouhá sláma z bot. Abych své vyprávûní zkrátil, povím

Více

United Technologies Corporation. Obchodní dary od dodavatelû

United Technologies Corporation. Obchodní dary od dodavatelû United Technologies Corporation Obchodní dary od dodavatelû Úvod Spoleãnost UTC pofiizuje zásoby a sluïby na základû jejich pfiedností; vyhledává jak nejlep í hodnotu, tak i stabilní obchodní vztahy s

Více

pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 805 Strana 805 Vûstník právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 7/2004

pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 805 Strana 805 Vûstník právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 7/2004 pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 805 Strana 805 Vûstník právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 7/2004 pfiíloha C,D 755-838 29.3.2005 16:13 Stránka 806 âástka 7/2004 Vûstník právních

Více

âernobílá laserová tiskárna, která umoïàuje barevn tisk

âernobílá laserová tiskárna, která umoïàuje barevn tisk âernobílá laserová tiskárna, která umoïàuje barevn tisk Moderní fiada Epson AcuLaser 2600 nejenom pfiiná í rychl a profesionální jednobarevn tisk. Nabízí vám také maximální flexibilitu. Jednoduch m pfiidáním

Více

OBECNÍ ZPRAVODAJ ZDARMA. Pfiezletice prosinec/2009. CVIâENÍ PRO ÎENY OBEC P EZLETICE VYDÁVÁ. I ZAHRADA LÉâÍ

OBECNÍ ZPRAVODAJ ZDARMA. Pfiezletice prosinec/2009. CVIâENÍ PRO ÎENY OBEC P EZLETICE VYDÁVÁ. I ZAHRADA LÉâÍ OBECNÍ ZPRAVODAJ vydává Obec Pfiezletice, evidenãní ãíslo MK âr E 19096, vychází ãtvrtletnû, náklad 500 kusû. Redakãní rada: ing. Ludmila âervínová, ing. Veronika Vrecionová, ing. Ladislava Kopáãová, grafická

Více

Kapitola 1 DAR MIMOŘÁDNÉ CITLIVOSTI A KŘEHKÝ SILÁK CO TO JE?

Kapitola 1 DAR MIMOŘÁDNÉ CITLIVOSTI A KŘEHKÝ SILÁK CO TO JE? Kapitola 1 DAR MIMOŘÁDNÉ CITLIVOSTI A KŘEHKÝ SILÁK CO TO JE? Tato kniha pojednává o tom, jak se nauãit Ïít s obûma stránkami své osobnosti. S tou silnou, plnou energie, nápadû a názorû, tvûrãího potenciálu

Více

Rozhovor s Dagmar Havlovou o du i Lucerny

Rozhovor s Dagmar Havlovou o du i Lucerny Rozhovor s Dagmar Havlovou o du i Lucerny Lucerna vznikla jako místo soustfieìující spoleãenské, kulturní a zábavní aktivity pod jednou stfiechou, a to zfiejmû jako jeden z prvních pfiíkladû svého druhu

Více

datum pfiíjmení tit. narození dosavadní zdravotní poji Èovna plátce pojistného na vefiejné zdravotní poji tûní zamûstnavatel stát OSVâ samoplátce

datum pfiíjmení tit. narození dosavadní zdravotní poji Èovna plátce pojistného na vefiejné zdravotní poji tûní zamûstnavatel stát OSVâ samoplátce originál pro ZP ãíslo (ãíslo poji tûnce) tit. narození trvalého bydli tû kontaktní kopie pro zamûstnavatele ãíslo (ãíslo poji tûnce) tit. narození trvalého bydli tû kontaktní kopie pro dosavadní zdravotní

Více

Zdravotní a oãkovací prûkaz dítûte a mladistvého (dále jen ZOP) slouïí k zápisu a rychlé a pfiehledné informaci na odborné úrovni pro zdravotníky i

Zdravotní a oãkovací prûkaz dítûte a mladistvého (dále jen ZOP) slouïí k zápisu a rychlé a pfiehledné informaci na odborné úrovni pro zdravotníky i Zdravotní a oãkovací prûkaz dítûte a mladistvého (dále jen ZOP) slouïí k zápisu a rychlé a pfiehledné informaci na odborné úrovni pro zdravotníky i pro rodiãe o základních údajích t kajících se zdravotního

Více

OBSAH. ZÁKON O ÚPADKU A ZPÒSOBECH JEHO E ENÍ (INSOLVENâNÍ ZÁKON)

OBSAH. ZÁKON O ÚPADKU A ZPÒSOBECH JEHO E ENÍ (INSOLVENâNÍ ZÁKON) Obsah OBSAH Úvod.............................................................. 11 UÏité zkratky....................................................... 12 ZÁKON O ÚPADKU A ZPÒSOBECH JEHO E ENÍ (INSOLVENâNÍ

Více

Manuál k uïití ochranné známky âeské televize a pfiedpisy související

Manuál k uïití ochranné známky âeské televize a pfiedpisy související Manuál k uïití ochranné známky âeské televize a pfiedpisy související I/1 Základní podoba logotypu, síèová konstrukce a ochrann prostor ; y ; y Ochrannou známkou âeské televize je logotyp tvofien grafick

Více

8 MùSTO ÚJEZD U BRNA HISTORIE A SOUâASNOST. VáÏení ãtenáfii,

8 MùSTO ÚJEZD U BRNA HISTORIE A SOUâASNOST. VáÏení ãtenáfii, VáÏení ãtenáfii, dostává se vám do rukou kníïka, o které nelze fiíct, Ïe je ke ãtení. Jde spí e o to, aby nám texty volnû plynoucí pfiipomínaly mozaiku dûjin lokality, kde z historické nutnosti vyrostl

Více

CIZINEC A VZDùLÁVÁNÍ V âeské REPUBLICE. Ludmila Bobysudová Julie Pikalová Hernandezová

CIZINEC A VZDùLÁVÁNÍ V âeské REPUBLICE. Ludmila Bobysudová Julie Pikalová Hernandezová CIZINEC A VZDùLÁVÁNÍ V âeské REPUBLICE Ludmila Bobysudová Julie Pikalová Hernandezová OBSAH 1. ÚVOD...5 2. SYSTÉM VZDùLÁVÁNÍ V âeské REPUBLICE...7 3. P ED KOLNÍ ZA ÍZENÍ...8 3.1. JESLE...8 3.2. MATE SKÁ

Více

III. Kontroly dodrïování reïimu práce neschopn ch zamûstnancû. 14. Co je reïim doãasnû práce neschopného poji tûnce

III. Kontroly dodrïování reïimu práce neschopn ch zamûstnancû. 14. Co je reïim doãasnû práce neschopného poji tûnce nahrada_mzdy_zlom(3) 22.12.2010 15:21 Stránka 84 III. Kontroly dodrïování reïimu práce neschopn ch zamûstnancû 14. Co je reïim doãasnû práce neschopného poji tûnce ReÏim doãasnû práce neschopného poji

Více

ZÁKLADNÍHO PROGRAMU PRO CÍRKEVNÍ JEDNOTKY

ZÁKLADNÍHO PROGRAMU PRO CÍRKEVNÍ JEDNOTKY P Í R U â K A ZÁKLADNÍHO PROGRAMU PRO CÍRKEVNÍ JEDNOTKY Obsah Úvod k Základnímu programu pro církevní jednotky 2 Pût ãástí Základního programu pro církevní jednotky 3 1. Organizace 3 2. Prostory pro shromaïìování

Více

Soubor podpůrných materiálů k učebnici Chit Chat 1 Zdena Hartingerová, Dana Hurtová, Joan Hood, Lenka Lánská KOPÍROVATELNÉ 2

Soubor podpůrných materiálů k učebnici Chit Chat 1 Zdena Hartingerová, Dana Hurtová, Joan Hood, Lenka Lánská KOPÍROVATELNÉ 2 Soubor podpůrných materiálů k Zdena Hartingerová, Dana Hurtová, učebnici Chit Chat 1 Joan Hood, Lenka Lánská KOPÍROVATELNÉ 2 Deníãek Nûkolik rad pro uãitele Proã? Deníãek je kopírovatelná pfiíruãka k uãebnici

Více

Mûstská ãást Brno-stfied rekonstruuje dûtské hfii tû pfii ulici StrÏ

Mûstská ãást Brno-stfied rekonstruuje dûtské hfii tû pfii ulici StrÏ městské části Brno-střed prosinec 2007 Vrtkavé podzimní poãasí nedovoluje pfii rekonstrukci hfii tû na míãové hry pfii ulici StrÏ postupovat tak rychle, jak bychom si v ichni pfiáli, ale dûti si mohou

Více

Velikonoce Pomlázky Klapaãe Kraslice Ptáãek Figurky Holubiãka Líto Tradiãní peãivo

Velikonoce Pomlázky Klapaãe Kraslice Ptáãek Figurky Holubiãka Líto Tradiãní peãivo OBSAH Velikonoce 5 Pomlázky 6 Pomlázka z osmi proutkû 7 Pomlázka s ozdobn m drïadlem 8 Pomlázka z devíti proutkû 9 Klapaãe 10 Jednoduch klapaã 11 Klapaã koník 12 Kraslice 14 Techniky 15 Vajíãka 16 Barvení

Více

právních pfiedpisû Ústeckého kraje

právních pfiedpisû Ústeckého kraje Roãník 2010 VùSTNÍK právních pfiedpisû Ústeckého kraje âástka 2 Rozesláno dne 19. dubna 2010 O B S A H 1. Nafiízení Ústeckého kraje o zfiízení pfiírodní památky RadouÀ a stanovení jejích bliï ích ochrann

Více

FOTOGRAFICKÝ SEMINÁŘ

FOTOGRAFICKÝ SEMINÁŘ 06 FOTOGRAFICKÝ SEMINÁŘ sgabriele Boiselle v Portugalsku Rok se s rokem se el a svûtoznámá fotografka koní opûtnû pofiádala semináfi pro fotografy, tentokrát v Portugalsku. A ãasopis Svût koní u toho samozfiejmû

Více

Îivot cizincû... Kap. 3: Vybrané statistiky cizinců 21 % 34 % 13 % 4 % 12 % 4 % 7 % 5 % 36 Graf 19: Poãty udûlen ch azylû v letech

Îivot cizincû... Kap. 3: Vybrané statistiky cizinců 21 % 34 % 13 % 4 % 12 % 4 % 7 % 5 % 36 Graf 19: Poãty udûlen ch azylû v letech 34 Graf 17: Îadatelé o azyl v âr v letech 1993-26 Žadatelé o azyl v ČR v letech 1993 26 (Graf 17) Azyl je forma mezinárodní ochrany, která se udûluje osobám, v jejichï pfiípadû bylo prokázáno poru ování

Více

právních pfiedpisû Ústeckého kraje

právních pfiedpisû Ústeckého kraje Strana 93 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû Ústeckého kraje âástka 4 Rozesláno dne 8. ãervna 2006 O B S A H 1. Nafiízení Ústeckého kraje,

Více

SGH-S300 ProhlíÏeã WAP Návod k pouïití

SGH-S300 ProhlíÏeã WAP Návod k pouïití * Obsah uveden v tomto návodu nemusí pfiesnû souhlasit s va ím telefonem, v závislosti na nainstalovaném softwaru nebo na va em poskytovali sluïeb. SGH-S300 ProhlíÏeã WAP Návod k pouïití ELECTRONICS World

Více

KERAMIKA II. figurky. Eta Placáková Marcela Po ustová Alena Vondru ková

KERAMIKA II. figurky. Eta Placáková Marcela Po ustová Alena Vondru ková KERAMIKA II figurky Eta Placáková Marcela Po ustová Alena Vondru ková Eta Placáková, Marcela Po ustová, Alena Vondru ková Keramika II figurky Vydala Grada Publishing, a.s., U PrÛhonu 22, Praha 7, obchod@gradapublishing.cz,

Více

5. 11. 6. 12. 2007. Galerie Zbraslav Mûstsk dûm, U malé fieky 3, Praha-Zbraslav

5. 11. 6. 12. 2007. Galerie Zbraslav Mûstsk dûm, U malé fieky 3, Praha-Zbraslav 2007 5. 11. 6. 12. 2007 Galerie Zbraslav Mûstsk dûm, U malé fieky 3, Praha-Zbraslav Nad v stavou pfievzala zá titu Mgr. Renata HÛrková, starostka Mâ Praha-Zbraslav VáÏení pfiátelé v tvarného umûní, mám

Více

přirozené! jednoduché! chytré!

přirozené! jednoduché! chytré! přirozené! jednoduché! chytré! www.popolini.cz Pleny doprovázejí Vás a Va e dítû hned od narození. Proto by se mûly pfiíjemnû nosit a umoïnit praktické a jednoduché pfiebalování. Vám nabízí urãitû více...

Více

roãník XXI. duben 2011 ãíslo 7 Noc s Andersenem v knihovnû www.tisnov.cz Vy lo 13. 4. 2011

roãník XXI. duben 2011 ãíslo 7 Noc s Andersenem v knihovnû www.tisnov.cz Vy lo 13. 4. 2011 roãník XXI. duben 2011 ãíslo 7 Noc s Andersenem v knihovnû Vy lo 13. 4. 2011 www.tisnov.cz Dubnové slovo starosty Jaro je v Ti novû jiï v plném proudu. Krásn je pohled na kvetoucí stromy i zelenající se

Více

Ticho je nejkrásnûj í hudba. Ochrana proti hluku s okny TROCAL.

Ticho je nejkrásnûj í hudba. Ochrana proti hluku s okny TROCAL. Ticho je nejkrásnûj í hudba. Ochrana proti hluku s okny TROCAL. 2 Nejde jen o ná klid, jde o na e zdraví. Ticho a klid jsou velmi dûleïité faktory, podle kter ch posuzujeme celkovou kvalitu na eho Ïivota.

Více

V KOPISNÁ ARCHEOLOGICKÁ MAPA 1:2 000 ÚZEMÍ âeské KONCESE V ABÚSÍRU Jaromír Procházka, Vladimír BrÛna

V KOPISNÁ ARCHEOLOGICKÁ MAPA 1:2 000 ÚZEMÍ âeské KONCESE V ABÚSÍRU Jaromír Procházka, Vladimír BrÛna V KOPISNÁ ARCHEOLOGICKÁ MAPA V KOPISNÁ ARCHEOLOGICKÁ MAPA 1:2 000 ÚZEMÍ âeské KONCESE V ABÚSÍRU Jaromír Procházka, Vladimír BrÛna V voj zamûfiení v kopisné mapy 1:2 000 Práce na vyhotovení archeologické

Více

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje

právních pfiedpisû PlzeÀského kraje Strana 261 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2006 VùSTNÍK právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 8 Rozesláno dne 18. prosince 2006 O B S A H 6. Nafiízení PlzeÀského kraje

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz OBSAH Úvod 4 Materiály a pomûcky 6 Parafín 6 Stearín 7 V tuku rozpustná barvítka 7 Bavlnûn knot 9 Forma na lampu 10 Vykrajovátka na plovoucí svíãky

Více

Skupina PRE 1897> >2007. Jsme energie tohoto města

Skupina PRE 1897> >2007. Jsme energie tohoto města Skupina PRE 1897> >2007 Jsme energie tohoto města Ing. Drahomír Ruta pfiedseda pfiedstavenstva a generální fieditel Vážení čtenáři, v dne ní dobû, kdy se bez elektrické energie neobejde Ïádn ãlovûk, Ïádná

Více

9/3.6.3 STAVOVÉ HODNOCENÍ

9/3.6.3 STAVOVÉ HODNOCENÍ INTEGROVANÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ část 9, díl 3, kapitola 6.3, str. 1 9/3.6.3 STAVOVÉ HODNOCENÍ Poslední z předkládaných alternativ posuzování stavu vyzrálosti systémů managementu organizací předpokládá, že míra

Více

OBSAH 1 Úvod do ekonomie 2 Základní v chodiska a kategorie ekonomické vûdy 3 Principy hospodáfiské ãinnosti 4 Trh a trïní mechanizmus

OBSAH 1 Úvod do ekonomie 2 Základní v chodiska a kategorie ekonomické vûdy 3 Principy hospodáfiské ãinnosti 4 Trh a trïní mechanizmus OBSAH 1 Úvod do ekonomie............................... 15 1.1 Pfiedmût, metoda a nûkteré charakteristiky ekonomie. 15 1.2 Definice ekonomické vûdy...................... 16 1.3 K metodû ekonomické vûdy.....................

Více

âíslo 1 ROâNÍK 2. B EZEN 2007

âíslo 1 ROâNÍK 2. B EZEN 2007 âíslo 1 ROâNÍK 2. B EZEN 2007 DVOUMùSÍâNÍK ZÁKLADNÍ KOLY A MATE SKÉ KOLY POVRLY kolaãky a koláci, Ïákynû a Ïáci, puber- Èaãky a puberèáci Zdá se vám toto oslovení divné? Zkrátka a dobfie, tento ãlánek

Více

Lex22660. LexCom Home. Nejpružnější domácí síť pro rozvod TV signálu, telefonu a dat jedním kabelem

Lex22660. LexCom Home. Nejpružnější domácí síť pro rozvod TV signálu, telefonu a dat jedním kabelem Lex22660 LexCom Home. Nejpružnější domácí síť pro rozvod TV signálu, telefonu a dat jedním kabelem Zabudovaná flexibilita Lex23150 Jakmile je jednou síè LexCome Home souãástí domácnosti, je velmi jednoduché

Více

XXXV. FLEBOLOGICKÉ DNY

XXXV. FLEBOLOGICKÉ DNY XXXV. FLEBOLOGICKÉ DNY s mezinárodní úãastí Mezioborová spolupráce v diagnostice a léãbû Ïilního onemocnûní BRNO, areál BVV 1. 2. fiíjna 2010 pofiádá âeská flebologická spoleãnost âeské lékafiské spoleãnosti

Více

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje

právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje Strana 133 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2005 VùSTNÍK právních pfiedpisû Moravskoslezského kraje âástka 5 Rozesláno dne 15. listopadu 2005 O B S A H 1. Nafiízení, kter

Více

Obsah. 1. Vznik organizace. 2. Poslání obãanského sdruïení. 3. Dlouhodobé cíle organizace

Obsah. 1. Vznik organizace. 2. Poslání obãanského sdruïení. 3. Dlouhodobé cíle organizace V roãní zpráva za rok 2004 Obsah 1. Vznik organizace 2. Poslání obãanského sdruïení 3. Dlouhodobé cíle organizace 4. Organizaãní struktura sdruïení Valná hromada Rada sdruïení Revizor úãtu V konn t m Sbor

Více

P ÍRUâKA PRO PROVÁDùNÍ AUDITU

P ÍRUâKA PRO PROVÁDùNÍ AUDITU P ÍRUâKA PRO PROVÁDùNÍ AUDITU 2012 P ÍRUâKA PRO PROVÁDùNÍ AUDITU Tato Pfiíruãka byla pro Komoru auditorû âeské republiky pfiipravena auditorskou spoleãností Deloitte Audit s.r.o. Karolinská 654/2, 186

Více

Vítejte v TESLE Jihlava

Vítejte v TESLE Jihlava KONTAKTY HYPCON Vítejte v TESLE Jihlava Praha D1 Rozvadov (Műnchen) Jihlava Znojmo (Wien) Brno PROFIL SPOLEâNOSTI Akciová spoleãnost TESLA Jihlava se zamûfiuje na konektory a spínací prvky. Od roku 1958

Více

Motivační rozhovor s pacientem o změně rizikového chování

Motivační rozhovor s pacientem o změně rizikového chování Motivační rozhovor s pacientem o změně rizikového chování PhDr. Jan Soukup, doc. MUDr. Hana Papežová, CSc. Univerzita Karlova v Praze, 1. LF a VFN, Psychiatrická klinika Klíčová slova komunikace zmûna

Více

Okénko do zahraniãí. Zdanûní v Evropû je vy í. NadprÛmûrné mzdy. Austrálie. Belgie

Okénko do zahraniãí. Zdanûní v Evropû je vy í. NadprÛmûrné mzdy. Austrálie. Belgie mezd je v JiÏní Koreji (14,1 %), Mexiku (17,3 %) a na Novém Zélandu (20,6 %). V Evropû je oproti ostatním ãlensk m zemím OECD vy í zdanûní i o desítky procent. V e prûmûrné mzdy je v ak jedna vûc, ale

Více

Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1. Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky

Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1. Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 1 Znaãková okna z profilû REHAU pro úspû né stavebníky Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 2 Znackova_okna 8.3.2002 9:08 Stránka 3 Klid, pohoda a odpoãinek - samozfiejmost

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz PROFI&HOBBY ZAKLÁDÁME ZAHRADU JIŘÍ FINGER GRADA PUBLISHING Jifií Finger Zakládáme zahradu Vydala Grada Publishing, a.s. U PrÛhonu 22, Praha 7 obchod@gradapublishing.cz,

Více

Podle mû by se mûla ve kole vyuãovat slu nost. A taky soucit a takt a vûbec prostû lidství. J. WERICH

Podle mû by se mûla ve kole vyuãovat slu nost. A taky soucit a takt a vûbec prostû lidství. J. WERICH Podle mû by se mûla ve kole vyuãovat slu nost. A taky soucit a takt a vûbec prostû lidství. J. WERICH VáÏená paní fieditelko, váïen pane fiediteli, váïení vefiejní pfiedstavitelé, kol tí a pedagogiãtí

Více

OBSAH Vûneãky a kytice Materiál a pomûcky Jaro Léto Podzim Zima

OBSAH Vûneãky a kytice Materiál a pomûcky Jaro Léto Podzim Zima OBSAH Vûneãky a kytice 5 Materiál a pomûcky 6 Pfiírodní materiály 6 Základy vûncû 7 PomÛcky a dekoraãní materiál 11 Jaro 12 Vûneãek pro princeznu 12 Léto 14 Vonící vûneãky a voniãky 14 Slavnostní vûnce

Více

SPISOVATELKA NEBO TROSKA

SPISOVATELKA NEBO TROSKA Kapitola 1 SPISOVATELKA NEBO TROSKA Správn úvod by mûl ãtenáfie okamïitû zaujmout. Hm. Co tfieba: Tato kniha vyzafiuje tajemné fluidum, které vám pfiinese vûãné tûstí. Ov em funguje to, jen kdyï ji je

Více

právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje

právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje Strana 1 Vûstník právních pfiedpisû PlzeÀského kraje âástka 1/2001 Roãník 2007 VùSTNÍK právních pfiedpisû Královéhradeckého kraje âástka 1 Rozesláno dne 26. bfiezna 2007 O B S A H 1. Nafiízení Královéhradeckého

Více

Koordinátor projektu: Jarmila Knight, MIL Administrace projektu: PaedDr. Lenka Kubrichtová Jana vejdová, Zuzana Hurychová

Koordinátor projektu: Jarmila Knight, MIL Administrace projektu: PaedDr. Lenka Kubrichtová Jana vejdová, Zuzana Hurychová Soubor PrÛvodce dûtského svûdka v trestním fiízení se skládá z následujících publikací: Pfiiprav se na roli svûdka je publikace urãená pro dûtské svûdky ve vûku 5 aï 9 let. ekni mi více o policii a o soudu

Více

PROJEKTU ROZVOJE INFRASTRUKTURY OBCE VELKÉ B EZNO

PROJEKTU ROZVOJE INFRASTRUKTURY OBCE VELKÉ B EZNO PROJEKTU ROZVOJE INFRASTRUKTURY OBCE VELKÉ B EZNO Malebná krajina kolem Velkého Bfiezna. JAK BUDE ROZVOJ VELKÉHO B EZNA A VALTÍ OVA? Dvacet let po Sametové revoluci se obãas setkáme s názorem nûkter ch

Více

AGENT OSS: PORUČÍK MIKE POWELL

AGENT OSS: PORUČÍK MIKE POWELL AGENT OSS: PORUČÍK MIKE POWELL Toto je va e postava, ãlovûk, s nímï budete bûhem esti následujících misí hrát. Pojìme se na nûj podívat trochu blíïe. Datum narození: 5. 5. 1916 Místo narození: Rice Lake,

Více

Vzor tiskopisu podle 5 odst. 1 písm. b) Vysvědčení pro 2. stupeň základní školy

Vzor tiskopisu podle 5 odst. 1 písm. b) Vysvědčení pro 2. stupeň základní školy Vzor tiskopisu podle 5 odst. 1 písm. b) Vysvědčení pro 2. stupeň základní školy Příloha č. 11 k vyhlášce č. 223/2005 Sb. Vysvědčení pro 2. stupeň - s předepsanými předměty - líc a rub Vysvědčení pro 2.

Více

HISTORICKÁ MùSTA âeské REPUBLIKY K

HISTORICKÁ MùSTA âeské REPUBLIKY K HISTORICKÁ MùSTA âeské REPUBLIKY K 31. 12. 2005 Mûsta jako stfiediska fiemesel a obchodu vznikala uï v dávné minulosti. Teprve ve 13. století se v ak zaãal mûstsk Ïivot v raznûji odli ovat od venkovského.

Více