Energetická psychologie a terapie EFT

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Energetická psychologie a terapie EFT"

Transkript

1 Energetická psychologie a terapie EFT Energetická psychologie a terapie EFT je účinná a elegantní metoda celostního léčení psychických a fyzických problémů. Přináší trvalé a skutečné uzdravení i tam, kde mnoho jiných technik selhalo. Toto jsou některé z možných problémů, se kterými nám může EFT pomoci: Strachy a fobie všechny velikosti strachů u dětí, dospělých i zvířat Stres jakýkoli druh stresu Úzkost a panika odstranění příčin i strachu z opakování Deprese včetně odstranění příčiny Alergie všechny druhy alergií a přecitlivělostí Problémy dětí noční můry, pomočování, problémy ve škole, kamarádské problémy Neplodnost odstranění stresu z nezdaru, strach z negativní zkušenosti Fyzické bolesti jakékoli bolesti včetně poúrazových stavů Nespavost příčiny, strach z opakování Nadváha příčiny Závislosti odstranění příčiny vedoucí k závislosti Traumata odstranění negativních vzpomínek Nízké sebevědomí Pocit viny Poruchy příjmu potravy příčina, závislost Chronická onemocnění Vztahové problémy Kariéra, finance obava z neúspěchu, neschopnost vydělat peníze Dosažení cílů Léčba zvířat od fyzických až po psychické problémy Nemusíte této metodě věřit, aby Vám pomohla. Funguje i přes veškerý skepticismus, protože se jedná o mechanickou opravu vašeho vnitřního tělesného vedení. Podrobněji o metodě a o tom jak funguje, se dozvíte v článku Co to je EFT? Objednat se můžete telefonicky: nebo em: dina.chaloupkova@gmail.com Cena 1,5 hodinová konzultace 600,- Kč 1 hodinová konzultace 400,- Kč Terapie EFT nenahrazuje lékařskou péči. Podrobněji O průběhu konzultace

2 CO JE TO EFT? EFT je zkratka pro Emotional freedom techniques, což je volně přeloženo jako Technika emoční svobody a v roce 2005 ji s požehnáním jejího tvůrce pana Garyho Craiga přivezla do naší země paní Zdena Katayama. Jedná se o techniku, která nám pomáhá osvobodit se od negativních emocí, které nám brání v prožívání plnohodnotného života. Omezení mohou být fyzická nebo psychická. Mezi fyzická omezení patří hlavně bolest a nemoc. Mezi sychická omezení se řadí převážně strach. EFT patří mezi metody energetické psychologie, která si získává čím dál větší popularitu nejen mezi zastánci alternativní medicíny, ale i lékaři, psychology a psychiatry. Metody energetické psychologie efektivně spojují práci na psychice a fyzickém těle a z toho důvodu obvykle rychle dosahují skvělých výsledků jak při léčbě psychických, tak i fyzických problémů. EFT vzniklo z metody TFT, amerického psychologa dr. Rogera Callahana. TFT je zkratka pro Thoughts field therapy a volně se to dá přeložit jako Terapie myšlenkových polí. Dr. Callahan byl renomovaný psycholog a jednou z jeho klientů byla paní Mary, která měla fobický strach z vody. Mary byla v léčbě dr. Callahana asi rok, ale bez výsledků. Callahan byl svým neúspěchem velmi frustrovaný. Kromě psychologie se zajímal i o čínskou medicínu, akupresuru a akupunkturu. Proto, když se jednoho dne Mary vyjádřila, že její strach leží v žaludku, ukázal jí Callahen bod na jejím tělě a řekl, ať se soustředí na pocit ve svém žaludku a přitom si na daný bod ťuká. Mary tak učinila a po chvíli prohlásila, že její pocit v žaludku je pryč a potvrdila to tím, že se přiblížila k nejbližšímu vodnímu zdroji a začala beze strachu vodu na sebe stříkat. To se odehrálo v 70. Letech a výsledek je do dneška stále stejný. Její strach se nevrátil. O několik let později pomáhal lidem za pomoci hypnoterapie a metody NLP (neurolingvistické programování) Stadforský inženýr Gary Craig. I přesto, že měl Gary s metodami velký úspěch, stále měl pocit, že tomu ještě něco chybí. Když se dozvěděl oúspěších Callahanovy metody, rozhodl se projít jeho výcvikem. Na základě svých zkušeností a svého inženýrského myšlení upravil metodu TFT a vytvořil metodu EFT. JAK EFT FUNGUJE? EFT je založeno na Callahanově objevu, že příčinou všech negativních emocí je porucha v tělesném energetickém systému. Většina metod obvykle řeší problémy na úrovni FYZICKÉHO TĚLA a PSYCHIKY problém, který je fyzický a jeho původ je uložen v psychice se nazývá psychosomatický. Pokud je problém na úrovni fyzického těla, léčíme tělo masážemi, rehabilitacemi, léky a podobně. Pokud jde o problém v psychice, léčení probíhá např. formou meditace, psychoterapie, hypnózy, kineziologie a podobně. V případě, že jde o problém psychosomatický, obvykle se tyto dva druhy léčení doplňují. Poté, co nepomůže léčba fyzického těla, dojde se obvykle k závěru, že problém bude v psychice a přicházejí na řadu metody léčící oblast psychiky.

3 Dle mého názoru a mých zkušeností, každý zdravotní problém má původ v psychice, tudíž každý zdravotní problém je psychosomatický. Nelze oddělit tělo od psychiky nebo psychiku od těla. Dr. Callahan udělal ve své práci objev, a to, že objevil spojnici mezi psychikou a tělem. Touto spojnicí je náš energetický systém nebo li soustava meridiánů. Callahan objevil, že příčinou většiny našich problémů není psychika, jak se většina lidí do té doby domnívala, ale porucha v proudění energie v našem těle, která se projeví buď fyzickou bolestí nebo psychickými problémy. Meridány jsou dráhy v našem těle, kterými proudí životní energie. Body, kde se tyto dráhy nejvíce přibližují povrchu lidského těla, jsou body, které používá akupunktura, akupresura a metody energetické psychologie. Stimulací těchto bodů dochází k harmonizaci toku energie v meridiánech a tím i k odstranění či ústupu problému. Stará čínská medicína říká: Pokud by energie v meridiánech lidského těla byla stále v rovnováze, jsme nesmrtelní. EFT je vytvořeno tak, že použitím dané soustavy bodů projde nová energie celým systémem a dojde k odstranění poruchy právě tam, kde se nachází, bez toho abychom ji museli dlouho a složitě hledat. Tím se nám fyzické tělo a psychika rozšiřuje o další úroveň a tou je energetický systém. Samozřejmě, že s energetickým systémem pracují i jiné metody, např. akupunktura, akupresura, reflexní terapie atd., rozdíl je však v principu, který tyto metody využívají. EFT pracuje s tímto systémem v úzké návaznosti na psychiku, spojuje tyto dvě součásti dohromady a tím dosahuje neuvěřitelných výsledků. Princip léčení můžeme přirovnat k fungování elektrického vedení: Žárovka = fyzické tělo Vypínač = psychika Elektrické vedení = energetický systém Začne li vám doma blikat žárovka, obvykle ji nejprve utáhnete nebo případně vyměníte za novou. To odpovídá tomu, že když vás něco bolí, nejprve si zajdete na masáž nebo k lékaři apod. Na nějakou dobu se vše vyřeší a žárovka svítí. Za týden však začne žárovka blikat znovu nebo praskne a vy ji vyměníte. Pokud se tato situace zopakuje, začnete problém hledat ve vypínači. Stejně jako když na fyzické tělo nic nezabírá, bude vám doporučeno hledat problém v psychice. Rozeberete tedy vypínač, spojíte spojení, stejně jako v případě psychického problému zajdete k psychologovi nebo k přátelům. Vše je v pořádku, světlo svítí a tělu se také ulevilo. Pokud to ovšem za pár dnů či týdnů nezačne nanovo. Takhle to může jít i několik let. Pokud se situace se žárovkou opakuje, zřejmě vyhledáte elektrikáře a ten vám sdělí, že příčina není ani v žárovce ( ve vašem fyzickém těle) ani ve vypínači ( ve vaší psychice), ale že porucha je ve vedení, v drátu, který není vidět, stejně jako meridián v těle, ale vede energii ( životní či elektrickou) od vypínače k žárovce. Pak už zbývá jen opravit porušený spoj a světlo svítí, tělo funguje!

4 Úspěch této i ostatních metod energetické psychologie spočívá v tom, že zpracovává problém na úrovni energetického systému. Jako příčinu problému nebere například prožité trauma jako většina jiných metod, ale za příčinu problému považuje poruchu v energetickém systému, která vznikla následkem prožitého traumatu. Spínač, tedy psychika v tomto případě slouží jako indikátor poruchy. Pokud bychom nezmáčkli vypínač, těžko bychom zjistili, že vůbec v našem systému je nějaká porucha. Například fóbie: Bojíte - li se pavouka a nikde ho nevidíte, jste v klidu, porucha se neprojevuje. Stačí ovšem jen představa pavouka a cítíte strach. Představa totiž aktivuje související dráhu. Díky přítomné poruše nemůže energie hladce proudit procházející drahou a vy to poznáte na negativním prožitku, který cítíte ve svém fyzickém těle. Pokud pavouka nikdy neuvidíte, nemusíte ani nikdy zjistit, že se ho bojíte. Původní událost, která takový strach způsobila, může být dávno zapomenuta nebo může pocházet z minulého života. Vznik problému u většiny klasických metod: 1. Prožití nepříjemné události, negativní vzpomínka 2. Vznik problému Vznik problému u EFT: 1. Prožití nepříjemné události, negativní vzpomínka 2. Vznik poruchy v energetickém systému 3. Vznik problému Během traumatu vznikne v našem energetickém systému porucha, která následně způsobí nežádoucí prožitek v našem těle, ať už formou negativní emoce nebo bolesti, později nemoc. Z toho vyplívá, že léčíme li problém, který je na úrovni energetického systému na úrovni psychiky, budeme léčit bezvýsledně. Toto je zřejmě důvod, proč EFT často pomáhá i tam, kde všechny ostatní metody selhaly. Tyto metody totiž neléčily problém na úrovni, ve které se nacházel, léčily ho na jiných úrovních. K odstranění problémů pomocí EFT dochází aktivací příslušné dráhy, na které se nachází porucha, pomocí afirmace a současného poklepávání na EFT body. Tím dojde k harmonizaci a znovuobnovení toku energie v meridiánu a následně ke zmírnění nebo úplnému vymizení negativního prožitku ve fyzickém těle. Je to stejný princip, jako když se někomu zastaví srdce. Srdce je elektrický orgán. Zastaví li se tok elektrické energie v srdci, je potřeba ji znovuobnovit, to se dá udělat za pomoci defibrilátoru, který za pomoci silného výboje způsobí restartování a znovuobnovení toku elektrické energie v srdci a to začne opět bít. V případě, že není dostupný defibrilátor, může pomoci masáž srdce, která je vlastně to samé jako EFT, jen s větší razancí. PSYCHOLOGICKÝ REVERZ Další významný objev, s kterým Callahan pracoval, je tzv. psychologický revers. Psychologický revers je jev, který nastává při změně polarity energie v systému. Jednoduše se to dá přirovnat k bateriím v ovladači na televizi. Pokud koupíte nové

5 baterie do ovladače, nestačí je jen do ovladače vložit, ale musíte je vložit správně. Jistě jste si všimli, že na každé straně mají značku plus nebo mínus. Pokud je vložíte obráceně a dojde ke změně polarity, ovladač nebude fungovat i přesto, že baterie jsou nové. Stejně tak nebude fungovat ani vaše tělo, v případě, že taková změna polarity nastane ve vašem těle. Taková změna polarizace může nastat, když porucha na meridiánu je už tak velká, že energie nemůže dál proudit směrem, kterým má a nastává její obrácení, otočení proti proudu. Je to, jako by se vaše energie otočila proti vlastnímu směru proudění a začala proudit proti vám. Pokud energie v těle proudí správným směrem, všechno je jak má být. Pokud ovšem dojde ke změněn polarity energie, energetický systém nefunguje jak by měl. Může se to projevit únavou, jako yo yo efekt u diet či sebesabotáž v čemkoli, čeho snažíme dosáhnout. Psychologický reverz je přítomen ve 20 40% případů. Téměř vždy je přítomen u chronických a vážných nemocí, depresí, závislostí. ZÁVĚR EFT vám může pomoci zlepšit nejen váš zdravotní stav, ale i celkovou kvalitu vašeho osobního života. Může vám pomoci dosáhnout úspěchu, zlepšit vaše vztahy, zvýšit sebevědomí a mnoho jiného. Z. Katayama 2009

6 O průběhu konzultace Terapie začíná tím, že klient sdělí problém, který chce vyřešit. 1. Společně zhodnotíme problém klienta a určíme, s čím začneme 2. Začneme pracovat na odstraňování Vašeho problému 3. V případě potřeby dostanete doporučení jak pokračovat sami doma Odstraňování problémů metodou EFT Naladěním se na daný problém a současnou stimulací (jemným poklepáváním) určitých akupresurních bodů na obličeji, těle a rukou dochází k doplnění energie v meridiánu a k zacelení poruchy - odstranění problému. Nepoužívají se žádné jehly, nemusíte ležet, svlékat se, používat žádné léky ani znovu dlouze prožívat nepříjemné situace. Z hlediska energetické psychologie není problém v myšlence, jak se domnívá většina klasických metod, ale v poruše toku energie, v meridiánech (energetických drahách v lidském těle). Myšlenka při tom slouží jen jako spouštěč a aktivuje příslušný meridián, na kterém je porucha. K odstranění problému je tedy zapotřebí tento tok energie harmonizovat a obnovit. Úlevu u většiny problému pocítíte hned během sezení nebo v průběhu několika následujících dnů. Komplikovanější případy se řeší odhalením všech negativních aspektů a jejich postupným odblokováním během několika sezení. Při úspěšném odstranění všech nalezených aspektů, je výsledek metody EFT trvalý! Metoda EFT nenahrazuje lékařskou péči. Nedoporučuji Vám vysazovat jakoukoliv léčbu a léky. Po ukončení EFT terapie se Váš stav zlepší. Je velice pravděpodobné, že po předchozí dohodě se svým ošetřujícím lékařem, budete moci snížit dávky léků nebo je úplně vysadit. Názory pacientů na metodu EFT. Překvapivě jednoduchá a funkční metoda, která mi přijde jako psychoterapie a decentní masáž zároveň. Úžasné ťukání, a když už si dám práci s co nejpřesnější formulací svého problému, tak výsledek je vážně překvapivý. Myslím, že EFT je velmi kvalitní způsob osobní terapie."

Cítit se dobře, to je to, oč tu běží

Cítit se dobře, to je to, oč tu běží Cítit se dobře, to je to, oč tu běží Emočním osvobozením ke zdraví a k úspěchu Co je to energetická psychologie a EFT? EFT (Emotional Freedom Techniques), neboli techniky emoční svobody, jsou v podstatě

Více

NEURORESTART EMOCE VÝUKOVÝ A PRACOVNÍ MANUÁL AUTOR: MONIKA URBANOVÁ A JIŘÍ VOKÁČ ČMOLÍK

NEURORESTART EMOCE VÝUKOVÝ A PRACOVNÍ MANUÁL AUTOR: MONIKA URBANOVÁ A JIŘÍ VOKÁČ ČMOLÍK 2015 NEURORESTART EMOCE VÝUKOVÝ A PRACOVNÍ MANUÁL AUTOR: MONIKA URBANOVÁ A JIŘÍ VOKÁČ ČMOLÍK Kapitola - DEN 0 ZAČÍNÁME Připravte se na trénink NEURORESTART EMOCE. Věnujte pozornost informacím ve videu

Více

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L.

představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Celostní přístupy ke zdraví HOLISMUS Teorie vzniku nemoci představy o vzniku nemoci ovlivněny vědeckým a kulturním myšlením doby (př. posedlost ďáblem, trest za hřích ) 19.stol vědecké objevy (př. L. Pasteur)

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

TERAPIE A SLUŽBY. Mgr. Marek Vít: psycholog a homeopat, Pardubice. www.marekvit.eu. tel.: 777 052 569.

TERAPIE A SLUŽBY. Mgr. Marek Vít: psycholog a homeopat, Pardubice. www.marekvit.eu. tel.: 777 052 569. TERAPIE A SLUŽBY Aroma a shiatsu masáže, jejich kombinace vhodná i pro těhotné, 15 let praxe. V. Vačkářová, mob: 721 734 816, metro C (Praž. povstání). Mgr. Marek Vít: psycholog a homeopat, Pardubice.

Více

PRAKTICKÝ MANUÁL Lenka Štěpánková Certifikovaný terapeut praktik EFT & NLP www.aneltherapy-eft.cz

PRAKTICKÝ MANUÁL Lenka Štěpánková Certifikovaný terapeut praktik EFT & NLP www.aneltherapy-eft.cz PRAKTICKÝ MANUÁL Lenka Štěpánková Certifikovaný terapeut praktik EFT & NLP www.aneltherapy-eft.cz 2013 Lenka Štěpánková 1 Tento manuál byl vytvořen jako pomůcka k 1.výukovému videu. Není dovoleno tento

Více

CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY. MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava

CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY. MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava CO PŘINÁŠÍ PEDIATROVI ZNALOST PSYCHOSOMATIKY MUDr. Barbora Branna Praktický lékař pro děti a dorost Ostrava Praktický lékař pro děti a dorost Lékařská fakulta Olomouc ARO Dětské, atestace pediatrie Praktický

Více

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM

SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZPĚTNÝCH VAZEB NA PACIENTSKÝ PROGRAM AD VITAM 2013 Dotazníkové šetření u pacientů s roztroušenou sklerózou 1. Cíle a způsob provedení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření mezi pacienty

Více

Stručná informace o terapii vedené na základech Energetické psychologie EFT (Emotional Freedom Technique)

Stručná informace o terapii vedené na základech Energetické psychologie EFT (Emotional Freedom Technique) Stručná informace o terapii vedené na základech Energetické psychologie EFT (Emotional Freedom Technique) Pavel Zinburg email: eft-zinburg@seznam.cz mobil: +420 604 613 673 Obsah: 1. O EFT... 3 1.1. Původ...

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, IHOK FN Brno Bolest u MM Při postižení kostí je bolest častá Intenzita bolesti v průběhu léčby výrazně kolísá V pokročilých stádiích onemocnění je bolest

Více

AUTOŘI MEDUŇKY ČTENÁŘŮM

AUTOŘI MEDUŇKY ČTENÁŘŮM AUTOŘI MEDUŇKY ČTENÁŘŮM MARTA FOUČKOVÁ, PhDr. PŘEDNÁŠKY: Praha divadlo Gong, 28. 10., 17. 11., ve 14 h. 10. 12. v 17.00 h.. Brno Semilaso 7. 11. ve 14 h. SEMINÁŘE: Kolín 23. 25. 10., 27. 29. 11. Dlouhé

Více

Štěstí na konečcích dvou prstů... 3 Předmluva... 6 Důležité upozornění... 8

Štěstí na konečcích dvou prstů... 3 Předmluva... 6 Důležité upozornění... 8 Štěstí na konečcích dvou prstů... 3 Předmluva... 6 Důležité upozornění... 8 Úvod... 9 Co je EFT... 11 30 let historie EFT... 13 Gary Craig... 15 Jak funguje metoda EFT?... 16 Tři jedinečné vlastnosti EFT...

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Trauma, vazby a rodinné konstelace

Trauma, vazby a rodinné konstelace Trauma, vazby a rodinné konstelace Terapeutická práce systemické psychotraumatologie (VSP) www.franz-ruppert.de mezi metodou systemických konstelací, vlastnostmi toho, kdo konstelaci vede. ten, kdo konstelaci

Více

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz

1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu. Mgr. Petra Léblová. p.leblova@seznam.cz 1. Konference integrativní psychoterapie Skálova institutu Mgr. Petra Léblová p.leblova@seznam.cz Nádorová onemocnění patří mezi život ohrožující onemocnění Ročně onemocní 1 dítě ze 600 zdravých do 15

Více

P R A K T I C K Ý M A N U Á L

P R A K T I C K Ý M A N U Á L S p o l e č n o s t t e r a p e u t ů a l e k t o r ů E F T J e d n o d u c h á t e c h n i k a s e b e l é č e n í P R A K T I C K Ý M A N U Á L P R O K A Ž D O D E N N Í P O U Ž I T Í Mgr. Jiří Kadlec

Více

Brian L. Weiss. Zrcadla času

Brian L. Weiss. Zrcadla času Brian L. Weiss Zrcadla času 1 2 Zrcadla času Od tohoto autora již vyšlo Mnoho životů, mnoho Mistrů Poselství Mistrů Jedna duše, mnoho těl Jen láska je skutečná Minulými životy k uzdravení Zázraky se dějí

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta ZÁKLADY KOMPLEXNÍHO PSYCHOSOMATICKÉHO PŘÍSTUPU (podpora pro kombinovanou formu studia) PhDr. Ing. Hana Konečná, Ph.D. Cíle předmětu:

Více

Michal Ježek TĚLOVÉ SVÍCE. Terapie pomocí tělových svící

Michal Ježek TĚLOVÉ SVÍCE. Terapie pomocí tělových svící Michal Ježek TĚLOVÉ SVÍCE Terapie pomocí tělových svící OBSAH O AUTOROVI...9 ALTERNATIVNÍ NEBOLI CELOSTNÍ MEDICÍNA... 11 SEZNÁMENÍ SE SVÍCEMI...13 Rituály v našem životě...13 Metoda stará tisíce let...

Více

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Studie SOLSTICE se provádí v přibližně 200 výzkumných centrech na celém světě.

Více

S p o l e č n o s t t e r a p e u t ů a l e k t o r ů E F T

S p o l e č n o s t t e r a p e u t ů a l e k t o r ů E F T S p o l e č n o s t t e r a p e u t ů a l e k t o r ů E F T pořádá certifikovaný kurz Terapeut metodou E F T Stručný přehled Kurz je pro každého, kdo chce pomáhat sobě a lidem s psychickými i fyzickými

Více

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém

Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Amethyst BioMat Infračervený Regenerační Systém Prevence Regenerace Relaxace www.richwayeu.com Feel Better - Heal Faster Amethyst BioMat systém ² Amethyst BioMat je infračervený systém určený pro každodenní

Více

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina

Duševní hygiena. Mgr. Kateřina Vrtělová. Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně. www.gaudia.org./rakovina Duševní hygiena Mgr. Kateřina Vrtělová Občanské sdružení Gaudia proti rakovině v Praze a v Brně www.gaudia.org./rakovina Co je to duševní hygiena? Často nás přinutí přemýšlet nad touto otázkou až nepříznivé

Více

OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA

OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA Co to je obsedantně-kompulzivní porucha? dále jen: OKP (Obsessive compulsive disorder, někdy se používá zkratka OCD) Uvedení do tématu: video a otázky, podněty pro studenty:

Více

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno

Léčba bolesti u mnohočetného myelomu. O. Sláma, MOU Brno Léčba bolesti u mnohočetného myelomu O. Sláma, MOU Brno Proč je důležité, aby si lékař s pacientem dobře rozuměli, když je řeč o bolesti Několik poznámek k léčbě bolesti morfinem a silnými opioidy Sedmero

Více

Co je védský horoskop. horoskop vám umožní. Jaký horoskop zvolit. Zvolte horoskop který vás zajímá:

Co je védský horoskop. horoskop vám umožní. Jaký horoskop zvolit. Zvolte horoskop který vás zajímá: Co je védský horoskop Védská astrologie je komplexní systém, který se používá se spolu s ájurvédskou medicínou v léčbě nemocí, porozumění karmě a harmonizaci zdraví a života. Sestavení osobního horoskopu

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_158. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_158. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_158 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Masáže Masáž ruční částečná Jedná se o masáže, které

Více

ARTHUR JANOV, Ph.D. PRVOTNÍ OTISKY. a jejich vliv na život člověka

ARTHUR JANOV, Ph.D. PRVOTNÍ OTISKY. a jejich vliv na život člověka PRVOTNÍ OTISKY 2012 ARTHUR JANOV, Ph.D. PRVOTNÍ OTISKY a jejich vliv na život člověka KATALOGIZACE V KNIZE NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Prvotní otisky : a jejich vliv na život člověka / Arthur Janov ; [z anglického

Více

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh

5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 5 + 1 věc, kterou potřebuje každý dobrý marketingový příběh 2014 Michal Garšic Tato publikace, ani žádná její část nesmí být kopírována, rozmnožována, ani poskytována třetím osobám. Také nesmí být šířena

Více

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže.

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Určeno nejen pro muže. Cukrovka může mít negativní vliv na Váš sexuální život. Tato brožurka je určena jen pro Vaši informaci. V žádném případě nemůže nahradit lékařské

Více

PSYCHOSOMATICKÁ MEDICÍNA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

PSYCHOSOMATICKÁ MEDICÍNA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje PSYCHOSOMATICKÁ MEDICÍNA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Květen 2011 Mgr.Olga Čadilová Psychosomatická medicína Psychická složka se účastní

Více

Trauma, vazby a rodinné konstelace

Trauma, vazby a rodinné konstelace Trauma, vazby a rodinné konstelace Terapeutická práce na základě vícegenerační systemické psychotraumatologie (VSP) / - konstelací traumatu www.franz-ruppert.de 1 Vzájemné působení mezi metodou systemických

Více

program terapie OptiForYou - klient-pacient

program terapie OptiForYou - klient-pacient Individuální program terapie OptiForYou - klient-pacient OptiForYou je individuální program metody OptiForLife. Jedná se o psychosomatickou terapii, jejímž působením dosáhne přetížený klient celkového

Více

KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ FORMULACE PŘÍPADU

KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ FORMULACE PŘÍPADU KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ FORMULACE PŘÍPADU MUDr. Petr Možný Formulace případu Výsledkem procesu vyšetření by měl být individuální popis pacientova problému, zahrnující jeho vznik a vývoj a vysvětlující,

Více

MANUÁL EFT EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUES

MANUÁL EFT EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUES MANUÁL EFT EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUES www.tapping.cz Co je EFT? EFT je zkratka pro anglický název EMOTIONAL FREEDOM TECHNIQUES, volně přeloženo jako TECHNIKY EMOČNÍ SVOBODY.Tvůrcem metody EFT je pan

Více

Seznam příloh (výběr)

Seznam příloh (výběr) Seznam příloh (výběr) Příloha 1: Dotazník pro klienty TČM Příloha 2: Dotazník pro pacienty západní medicíny Příloha 3: Dotazník pro praktiky TČM Příloha 4: Dotazník pro lékaře Příloha 1 DOTAZNÍK pro KLIENTY

Více

Psychosomatika v gynekologii. Mgr.Kateřina Ratislavová ratislav@kos.zcu.cz

Psychosomatika v gynekologii. Mgr.Kateřina Ratislavová ratislav@kos.zcu.cz Psychosomatika v gynekologii Mgr.Kateřina Ratislavová ratislav@kos.zcu.cz Psychosomatická medicína Z řečtiny: psyché (duše) a soma (tělo) Hledá souvislosti mezi: Tělem, tělesnem Psychikou, duší, vědomými

Více

Nabídka masáží hotelu Hostačovský zámek

Nabídka masáží hotelu Hostačovský zámek Nabídka masáží hotelu Hostačovský zámek Klasické relaxační, rekondiční a sportovní masáže (60min. - 650 Kč) Masáž vždy patřila mezi výborné regenerační prostředky. Bylo zjištěno, že masáž pomáhá při léčení

Více

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví.

Shrnutí. Organizace z oblasti péče o duševní zdraví. Shrnutí Průzkumu se zúčastnilo dvanáct zemí, jež jsou partnery projektu MENS. Cílovými skupinami byly organizace z oblasti péče o duševní zdraví, sportovní organizace, široká veřejnost a uživatelé služeb

Více

Každý si zaslouží, žít život naplněný, radostný a v zdravém těle s bystrou myslí. I Vy si to zasloužíte!

Každý si zaslouží, žít život naplněný, radostný a v zdravém těle s bystrou myslí. I Vy si to zasloužíte! Ctěná paní, ctěný pane, pokud máte zdravotní i jiný problém a hledáte řešení k uzdravení/vyřešení Vašeho problému našli jste neobyčejné přesto to nejpřirozenější řešení. Ať je Vaše situace jakkoliv vážná,

Více

Předmět psychologie zdraví

Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví Předmět psychologie zdraví Psychologie zdraví 1. Historie 2. Předmět psychologie zdraví 3. Definice zdraví 4. Přehled teorií zdraví 5. Legislativa Historie Vývoj vědního oboru také ovlivnil

Více

HODNOCENÍ SE ZÚČASTNILO CELKEM 30 689 RESPONDENTŮ

HODNOCENÍ SE ZÚČASTNILO CELKEM 30 689 RESPONDENTŮ A VYHODNOCENÍ CELOSTÁTNÍHO MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI PACIENTŮ ČESKÝCH NEMOCNIC 2011 HODNOCENÍ SE ZÚČASTNILO CELKEM 30 689 RESPONDENTŮ 1 VYHODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH OTÁZEK 1.1 UVÍTALI BYSTE VÍCE INFORMACÍ O VÝSLEDCÍCH

Více

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0}

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0} Adresa: Soběšovice 273 Telefon: 603 10 5281, 604 288 940, 603 477 357 Mail: dobrapsychiatrie@seznam.cz Ordinační hodiny: V pracovní dny 8,00-14,00hod., Od září 2014: Víkendy jednou měsíčně pátek: 16,00-19,00hod,

Více

Trauma-vzniká působením extrémně stresujícího zážitku nebo dlouhotrvající stresující situace, které mají následující charakteristiky:

Trauma-vzniká působením extrémně stresujícího zážitku nebo dlouhotrvající stresující situace, které mají následující charakteristiky: Trauma-vzniká působením extrémně stresujícího zážitku nebo dlouhotrvající stresující situace, které mají následující charakteristiky: příčina je pro jedince vnější; je pro něj extrémně děsivá; znamená

Více

AUTOŘI MEDUŇKY ČTENÁŘŮM

AUTOŘI MEDUŇKY ČTENÁŘŮM AUTOŘI MEDUŇKY ČTENÁŘŮM MILOŠ MATULA: Semináře DUCHOVNÍ CESTA POKOJNÉHO BOJOVNÍKA SVĚTLA: zákl.st. "1" 6. 8. 11. zámek Hrubá Skála, pokr. st. "2" 13. 15. 11. zámek Hrubá Skála. Workshopy: 2. 11. Bratislava,

Více

Václav Vocásek Co je pro zdraví a dobrý psychický stav nejdůležitější

Václav Vocásek Co je pro zdraví a dobrý psychický stav nejdůležitější Stránka: 1 Co je pro zdraví a dobrý psychický stav nejdůležitější Jaký je kořen zdravého a kvalitního života Napsal Václav Vocásek Tvůrce školy tělesného a duševního rozvoje Perly čchi-kungu Napsáno pro:

Více

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance)

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) 1. Emoce jsou velmi důležité. - Emoce působí na naše tělo a mohou vyvolat onemocnění. - Emoce působí na naši mysl a mohou způsobit, že

Více

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog

Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí. Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí Poradenství pro rodiče, specifika symptomu užívání drog Pod pojmem užívání drog rozumíme širokou škálu drogového vývoje od fáze experimentování,

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 8 RODINA A SEXUÁLNÍ ŽIVOT Čas ke studiu: 60 minut Cíl: Studiem této kapitoly poznáte hodnotu zázemí

Více

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných?

Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Umí paliativní medicína zmírnit utrpení nevyléčitelně nemocných? Ondřej Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Téma utrpení a důstojnosti užívají stoupenci i odpůrci eutanázie Nevyléčitelné onemocnění

Více

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase

Úvod do psychoterapie. Mgr. Jan Haase Úvod do psychoterapie Mgr. Jan Haase Kdo je psycholog a kdo psychiatr? Psycholog je absolvent filozofické fakulty na vysoké škole (Mgr., PhDr.) - má humanitní vzdělání ve zdravotnictví se zaměřuje zejména

Více

Národní výzkum dopravních nehod

Národní výzkum dopravních nehod Národní výzkum dopravních nehod Obsahem Národního výzkumu dopravních nehod je především jejich hloubková analýza (HADN). Ta je prováděna nejprve na místě nehody (podrobné zdokumentování) a posléze na pracovišti

Více

Prenatální linie a její hlavní body

Prenatální linie a její hlavní body Prenatální linie a její hlavní body Linie, jež je pro metamorfózu podstatná, se nachází na vnitřní straně nártu. Zde je možné určit různé hlavní body, ze kterých lze vyčíst průběh prenatálního vývoje.

Více

Zvýšení výkonu Zdravý životní styl Odbourání stresu a napětí Motivační a odměňovací nástroje

Zvýšení výkonu Zdravý životní styl Odbourání stresu a napětí Motivační a odměňovací nástroje Zvýšení výkonu Zdravý životní styl Odbourání stresu a napětí Motivační a odměňovací nástroje CENTRUM CELOSTNÍ SOMATICKÉ PÉČE Vědomá práce s tělem ovlivňuje psychický i fyzický stav člověka, zvyšuje výkonnost

Více

Období srdce a tenkého střeva

Období srdce a tenkého střeva Období srdce a tenkého střeva 15.5. 14.7. Přednáší Soňa Navrátilová Záznam přednášky Tento záznam je určen pro ty, co přednášku slyšeli záznam přednášky najdete v sekci pro partnery. Servisní centrum Hradec

Více

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Příčiny vzniku duševní poruchy tělesné (vrozené genetika, prenatální

Více

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0}

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0} Adresa: Soběšovice 273 Telefon: 603105281, 604288940, 603477357 Mail: dobrapsychiatrie@seznam.cz Ordinační hodiny: V pracovní dny 8,00-14,00hod., Od září 2014: Víkendy jednou měsíčně pátek: 16,00-19,00hod,

Více

E-book Jak otěhotnět?

E-book Jak otěhotnět? E-book Jak otěhotnět? kolektiv autorek webu Chceme miminko 2019 Speciální poděkování patří Lence a Ivě. Za stovky hodin práce, motivaci, upřímnost a podporu. Za jakoukoliv škodu vzniklou užíváním této

Více

VYMEZENÍ SLUŽBY PORADNY

VYMEZENÍ SLUŽBY PORADNY VYMEZENÍ SLUŽBY PORADNY OBSAH PRAVIDLA 1. Poslání 2. Cíle 3. Zásady 4. Pro koho je služba určena 5. Jaké jsou formy služby 6. Základní informace ke službě 7. Poskytujeme 8. Neposkytujeme 9. Kdy máme otevřeno

Více

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Nelegální drogy. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Nelegální drogy Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr.Olga Čadilová PROBLEMATIKA ZÁVISLOSTÍ "Jakákoliv závislost je špatná,

Více

Více než psychosomatika...

Více než psychosomatika... Více než psychosomatika... þ Zajímá vás, jak přesně souvisí psychika s tělem? þ Chcete poznat jiný pohled na příčiny nemocí? þ Nestačí vám názor oficiální medicíny? þ Chcete být zodpovědní za své zdraví?

Více

Hemodynamický efekt komorové tachykardie

Hemodynamický efekt komorové tachykardie Hemodynamický efekt komorové tachykardie Autor: Kristýna Michalčíková Výskyt Lidé s vadami srdce, kteří během svého života prodělali srdeční infarkt, trpí zúženými věnčitými tepnami zásobujícími srdce

Více

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé,

Dobrý den, Dobrý den vážení lidé, Může se však stát, že takové štěstí mít nebudete a lékař vám oznámí, že narazil na zdravotní potíže onkologického charakteru a je třeba je řešit. Sám si dost těžko dokážu představit, co v této chvíli může

Více

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha Parkinsonova nemoc = primárně neurologické onemocnění doprovodné psychiatrické příznaky deprese psychiatrické

Více

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie.

Člověk a společnost. 10. Psychologie. Psychologie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 10. Psychologie. Člověk a společnost 10. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Jak porozumět svému dítěti

Jak porozumět svému dítěti Vítejte na prodejní stránce e-booku: Jak porozumět svému dítěti Jak pochopit, co se odehrává v hlavičce mého dítěte? Dělám vše správně? Jsem dobrá máma nebo táta? Jak to udělat, aby svému dítěti nezpůsobil/a

Více

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE

CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE VŽDYŤ TEN, KDO MĚ NALÉZÁ, NALEZL ŽIVOT Přísloví 8,35a CESTA K PROMĚNĚ A VYZBROJENÍ EXPLORE je novou verzí původní Modular School Srdce každého z nás volá po opravdovém spojení s Bohem, po tom, abychom

Více

Zdravotní péče ošetřovatelská péče

Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdravotní péče ošetřovatelská péče Zdeňka Mikšová Olomouc 29.11.2016 Ošetřovatelská péče Rozpoznání příznaků poruchy zdraví Svépomoc a pomoc Svépomoc a pomoc při poruše zdraví při poruše zdraví Dodržování

Více

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT

CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT Psychologická služba HZS ČR CRITICAL INCIDENT STRESS MANAGEMENT (posttraumatická péče) 1 CRITICAL INCIDENT Při záchranných akcích se hasiči setkávají s běžnými situacemi, ale také s těmi, které vyvolávají

Více

Dotazník o podstoupené terapii (TSR)

Dotazník o podstoupené terapii (TSR) Jméno tazatele ID tazatele ID klienta Název zařízení ID zařízení Datum (dd.mm.rrrr) Kontakt: osobně telefonicky Obecné instrukce pro tazatele Každá z oblastí služeb sledovaných Dotazníkem o podstoupené

Více

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM

STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM STAŇTE SE EXCELENTNÍM MASÉREM 2 Co Vás odliší od průměru tisíců? Masérů je opravdu hodně. Těch opravdu dobrých je málo. Co patří k základním věcem, bez kterých se z průměru nedostanete? Co dělat, abyste

Více

jazykové kurzy

jazykové kurzy jazykové kurzy www.jazygo.cz O škole JazyGo! JazyGo! je mladá a dynamická jazyková škola působící v Praze od roku 2018, kde se specializujeme na služby jazykového vzdělávání a workshopy osobnostního rozvoje

Více

Spektrum DOPORUČUJEME. obchod.portal.cz

Spektrum DOPORUČUJEME. obchod.portal.cz DOPORUČUJEME obchod.portal.cz 9 NOVINKA / E-KNIHA Stephen Joseph Autenticita Jak být sám sebou a proč na tom záleží PŘEKLAD MAGDALENA HERELOVÁ Autor nabízí svěží a inspirující pohled na psychologii autentického

Více

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna

Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Důležité informace k užívání přípravku Tasigna Co je důležité vědět o přípravku Tasigna... Přípravek Tasigna je lék vydávaný pouze na lékařský předpis. Tasigna se používá k léčbě leukemie nazývané chronická

Více

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI NOVÉ POMŮCKY V DOMOVĚ SENIORŮ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Pomáhají klientům zlepšit motorické i kognitivní funkce, navozují rozvoj smyslů ale i relaxaci. AROMADIFUZÉR A AROMA LAMPY Aromadifuzér nepracuje na základě

Více

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug

Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Scénář ukázkového testu Přetištěno z knihy Nenuťte uživatele přemýšlet! 2010 Steve Krug Ve webovém prohlížeči by měla být načtení nějaká neutrální stránka, například Google. Dobrý den. Jmenuji se a budu

Více

PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise

PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise Po Rozhodnutí Komise aktualizuje národní kompetentní autorita

Více

Vladimír Masopust SUGESCE, HYPNÓZA A IMAGINACE V LÉČBĚ BOLESTI

Vladimír Masopust SUGESCE, HYPNÓZA A IMAGINACE V LÉČBĚ BOLESTI Vladimír Masopust SUGESCE, HYPNÓZA A IMAGINACE V LÉČBĚ BOLESTI SUGESCE JE PROCES URČUJÍCÍ NEKRITICKÉ PŘEJETÍ MYŠLENKY,PROBÍHAJÍCÍ V NAŠEM NEVĚDOMÍ. MŮŽE SE DÍT CESTOU: -verbální (ovlivnění logickými významy

Více

BALÍČKY Z KERALEEYAMU, STŘEDISKA AJURVÉDY:

BALÍČKY Z KERALEEYAMU, STŘEDISKA AJURVÉDY: BALÍČKY Z KERALEEYAMU, STŘEDISKA AJURVÉDY: 1. Ajurvédský omlazující balíček: (Ayurvedic Rejuvenation Therapy) Určený k celkové regeneraci vašeho těla a zbystření vaší mysli. Zahrnuje v sobě kombinace kterýkoli

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

PSYCHOSOCIÁLNÍ ASPEKTY PANDEMIE CHŘIPKY

PSYCHOSOCIÁLNÍ ASPEKTY PANDEMIE CHŘIPKY PSYCHOSOCIÁLNÍ ASPEKTY PANDEMIE CHŘIPKY možnosti psychosociální podpory zasahujícím profesionálům INFORMACE PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY, PRACOVNÍKY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A ZASAHUJÍCÍ PERSONÁL Mgr. Michal Zelenka

Více

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. REALIZOVANÉ AKCE V ROCE 2016

Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. REALIZOVANÉ AKCE V ROCE 2016 Další vzdělávání dospělých Ústí n. L. REALIZOVANÉ AKCE V ROCE 2016 Datum Název Kraj 9.1.2016 Příprava na neohlášenou inspekci kvality sociálních služeb Ústecký kraj 21.1.2016 Povídejme si se seniory a

Více

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog)

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) 12. 11. 2013 O čem to dnes bude? Co vlastně psycholog v léčebně dělá? Proč děláme vyšetření, v čem se to liší

Více

Specifika psychoterapeutické podpory osob se zdravot. postižením a osob pečujících. Kateřina Ožanová Pracujeme společně 2015

Specifika psychoterapeutické podpory osob se zdravot. postižením a osob pečujících. Kateřina Ožanová Pracujeme společně 2015 Specifika psychoterapeutické podpory osob se zdravot. postižením a osob pečujících Kateřina Ožanová Pracujeme společně 2015 Představení Klinická psycholožka a psychoterapeutka v psychiatricko-psychologické

Více

Sebeuzdravující-Moment UK, Londýn Duben Potvrzené

Sebeuzdravující-Moment UK, Londýn Duben Potvrzené Sebeuzdravující-Moment UK, Londýn Duben Potvrzené Prožitkový večer Pátek, 7. Duben 19:30 Registrace 20:00 až cca. 22:00: Balance-Recovery Prožitkový večer Finanční vyrovnání: 30 Balance-Recovery Prožitkový

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku

Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku Co byste měl(a) vědět o léčivém přípravku Důležité bezpečnostní informace pro pacienty léčené přípravkem MabThera 1 Co byste měl(a) vědět o přípravku MabThera Pokud máte revmatoidní artritidu (RA), granulomatózu

Více

Zakladatelka institutu, lektorka, terapeutka, autorka, kouč úspěchu

Zakladatelka institutu, lektorka, terapeutka, autorka, kouč úspěchu Zakladatelka institutu, lektorka, terapeutka, autorka, kouč úspěchu Dobrý den, přátelé a známí mi už přes 20 let říkají Sindy (neděste se, není to nijak uměle vypočítané či pracovně vytvořené jméno...k

Více

Work Life Balance Lektoři: PhDr. Lenka Čadová, Mgr. Blanka Beránková

Work Life Balance Lektoři: PhDr. Lenka Čadová, Mgr. Blanka Beránková Program Work-Life Balance je určen všem, kdo chtějí zvýšit svoji pracovní výkonnost a získat více času na soukromý život. Motto: Bohové nám dali dlouhý život, ale my jsme si jej zkrátili. Seneca 1 Přínos

Více

Definice zdraví podle WHO

Definice zdraví podle WHO Zdravotní politika ZDRAVOTNÍ POLITIKA Zdraví a nemoc jsou předmětem sociální politiky. Zdraví je však pojímáno buď úzce (biologický stav člověka) nebo široce (biologicky přijatelné podmínky a prostředí).

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

Krize v životě člověka člověk v obtížných životních situacích obtížné životní situace z psychologického hlediska

Krize v životě člověka člověk v obtížných životních situacích obtížné životní situace z psychologického hlediska Krize v životě člověka člověk v obtížných životních situacích obtížné životní situace z psychologického hlediska Význam pojmu krize, psychická krize Krize bod obratu, zlom v situaci, v normálním průběhu

Více

DOTAZNÍK_Diplomové práce. Zakroužkujte písmeno, které pro vás platí: 1. Pohlaví:

DOTAZNÍK_Diplomové práce. Zakroužkujte písmeno, které pro vás platí: 1. Pohlaví: DOTAZNÍK_Diplomové práce Zakroužkujte písmeno, které pro vás platí: 1. Pohlaví: a. Muž (skončete tady. Dotazník je určen pro ženy) b. Žena (pokračujte v otázce č. 2) 2. Byla Vám diagnostikována rakovina

Více

Sociologický výzkum Alternativní životní styly

Sociologický výzkum Alternativní životní styly Sociologický výzkum Alternativní životní styly Lucie Stárková, Lucie Lukešová, Žaneta Slámová Cíl výzkumu Cílem výzkumu bylo zjistit, co si lidé myslí o alternativních stylech života. Jestli sami nějaký

Více

PhDr. Lucie Bělohlávková PSYCHOTERAPEUTICKÉ CENTRUM ŘIPSKÁ Život v rovnováze tel.: +420 776 713 118 VSTUPNÍ DOTAZNÍK

PhDr. Lucie Bělohlávková PSYCHOTERAPEUTICKÉ CENTRUM ŘIPSKÁ Život v rovnováze tel.: +420 776 713 118 VSTUPNÍ DOTAZNÍK VSTUPNÍ DOTAZNÍK Vyplňte, prosím, následující informace a odpovězte na níže uvedené otázky. Všechny uvedené informace jsou přísně důvěrné, slouží pouze k účelům terapie a nebudou zveřejněny bez Vašeho

Více

Tab. 4.1 Záznamový arch předpovědí a preventivních opatření

Tab. 4.1 Záznamový arch předpovědí a preventivních opatření Tab. 4.1 Záznamový arch předpovědí a preventivních opatření Záznamový arch předpovědí a preventivních opatření jste pocítili úzkost? moce a tělesné projevy (např. úzkost, panika, napětí, zrychlený tep)

Více

Převrat v psychoterapii

Převrat v psychoterapii Úvod Bez bolesti za pár minut příliš velký požadavek? Povíme vám jeden příběh. Birgit W. trpěla od dětství strachem z výšek. Tato Berlíňanka nebyla schopná vystoupat výše než na třetí příčku obyčejného

Více

Hyperkinetické poruchy. Bordel v bytě, chytré dítě. Z. Matějček

Hyperkinetické poruchy. Bordel v bytě, chytré dítě. Z. Matějček Hyperkinetické poruchy Bordel v bytě, chytré dítě. Z. Matějček Hyperkinetické poruchy - zmatené názvosloví LMD lehká mozková dysfunkce (dnes by se již nemělo používat) Porucha pozornosti a aktivity (takto

Více

Tradiční čínská medicína léčí i závislosti. Medichina otevřela ve Velichovkách - Broumovsko

Tradiční čínská medicína léčí i závislosti. Medichina otevřela ve Velichovkách - Broumovsko "Tradiční čínská medicína (TČM) mně samotné pomohla v životě několikrát. Bohužel jsem ji vyhledala vždy až ve chvíli, kdy si ta západní se mnou nevěděla rady. Bolesti hlavy, opakované angíny, problémy

Více