SE SLUNÍČKEM LETEM SVĚTEM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SE SLUNÍČKEM LETEM SVĚTEM"

Transkript

1 Základní škola a Mateřská škola Štědrá, okres Karlovy Vary příspěvková organizace Školní vzdělávací program Mateřská škola SE SLUNÍČKEM LETEM SVĚTEM Výchova dětí je činnost, při níž musíme obětovat čas, abychom ho získali. Jean Jacques Rousseau

2 OBSAH ŠVP 1. Identifikační údaje 2. Obecná charakteristika 3. Organizace a podmínky vzdělávání 4. Organizace dne v MŠ 5. Obecná charakteristika školního vzdělávacího programu 6. Vzdělávací obsah 7. Charakteristiky jednotlivých bloků 8. Evaluace

3 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název školy: Základní škola a Mateřská škola Štědrá, okres Karlovy Vary příspěvková organizace Adresa: Štědrá 49, Štědrá, (mateřská škola sídlí nad Obecním úřadem na adrese Štědrá 43) Zřizovatel školy: obec Štědrá Statutární zástupce: ředitelka školy Mgr. Klára Humlová Telefon: zsstedra@seznam.cz Provozní doba: hod. Kapacita mateřské školy: jednotřídní MŠ s kapacitou 24 dětí Zaměstnanci mateřské školy: - ředitelka MŠ: Mgr. Klára Humlová - učitelky MŠ: Mgr. Klára Humlová, Jitka Archmanová - vedoucí jídelny, kuchařka, uklízečka: Jitka Riedlová ŠVP zpracován: 7-8/2016, platný od

4 2. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA MATEŘSKÉ ŠKOLY Obec Štědrá, kde se mateřská škola nachází, leží obklopena přírodou v malebné krajině Karlovarského kraje. Mateřská škola sídlí v jedné budově společně s OÚ Štědrá. Celá budova je po kompletní rekonstrukci, stejně tak prošla revitalizací také šatna i celá třída. V přízemní budovy je umístěna šatna a školní kuchyně. Pro hry a různé činnosti je využívána herna v prvním poschodí, kde je rovněž prostor pro odpočinek dětí, menší místnost pro stravování dětí a kompletně zrekonstruované sociální zařízení. V herně je dětem k dispozici interaktivní tabule, s níž jsou seznamovány již od útlého věku. Volíme výukové a podnětné programy pro děti od 2 6ti let, převážně pak pracujeme na tabuli s předškoláky. Škola nabízí rovněž pro všechny děti bez vyjímky několikrát týdně výuku předškolní angličtiny. Ta je do činnosti zakomponována nenásilnou formou, děti se učí spontánně a cizí jazyk je baví. Při budově OÚ je malá zahrada, kterou MŠ využívá pro pobyt dětí venku. K dispozici je také velké přírodní hřiště nacházející se poblíž MŠ, které zahrnuje přírodní herní prvky a které děti velmi rády využívají ke svým pohybovým aktivitám. Vzhledem k poloze MŠ na okraji obce se nabízí mnoho možností vycházek do přírody. V dětech je plně rozvíjen smysl a cit pro vše živé.

5 3. ORGANIZACE A PODMÍNKY VZDĚLÁVÁNÍ Do MŠ se přijímají děti zpravidla od tří let věku, ale mohou být i přijaty děti mladší tří let. Zápis dětí do MŠ vyhlašuje ředitelka ZŠ a MŠ po dohodě se zřizovatelem a probíhá v době od do Rodiče mohou také přihlásit své dítě do MŠ v průběhu školního roku. Provoz mateřské školy je od 7.00 hod. do hod. Děti se do MŠ zpravidla přijímají od 7.00 do 8.00 hod. Děti mohou být vydány rodičům po obědě od hod. do hod., po odpolední svačině od hod. Úplata za předškolní vzdělávání v MŠ se nevybírá. Budova MŠ je zrekonstruovaná, ve třídě i šatně je nový nábytek. Vybavení hračkami, pomůckami, materiály a doplňky odpovídá počtu dětí i jejich věku. Děti se samy podílejí na úpravě a výzdobě prostředí, jejich práce jsou vystavovány a mohou si je prohlédnout i rodiče.

6 4. ORGANIZACE DNE V MŠ hod. příchod dětí do MŠ: hry a činnosti dle vlastního výběru dětí, volný výběr z činností nabízených učitelkou hod. pohybová chvilka pohybová, relaxační, zdravotní, dechová cvičení, činnost řízená učitelkou hod. hygiena, svačina hod. ranní kruh, řízená činnost připravená učitelkou hod. převlékání, pobyt venku hod. hygiena, oběd hod. hygiena, rozcházení dětí po obědě, převlékání, příprava na odpočinek hod. odpočinek dětí poslech pohádky, relaxační hudba, klidové činnosti pro nespící děti, práce s předškoláky hod. vstávání spících dětí, osobní hygiena, svačina hod. volné hry dle vlastního výběru dětí, dokončování činností z dopoledne, hry nabízené učitelkou, individuální práce s dětmi, rozcházení dětí Z každodenní organizace dne jsou závazné pouze časy na jídlo a na odpočinek. Dbáme tak na správnou životosprávu dětí, včetně pitného režimu, zdravé stravy a pobytu na čerstvém vzduchu. Při volných hrách a činnostech mají děti právo vybrat si samy hračku, místo na hraní, ale také samotnou činnost nebo kamaráda, s nímž si budou hrát. Společných řízených činností se děti účastnit nemusí, pokud skutečně momentálně nechtějí, ale neruší je. Děti jsou vedeny k dodržování společně dohodnutých pravidel.

7 Pedagogický personál plně respektuje a přizpůsobuje se nejen věkovým rozdílům, ale také osobním dispozicím a individualitám jednotlivých dětí. Všem dětem bez vyjímky poskytujeme bezpečné a podnětné prostředí. Spolupráce s rodiči - Do adaptace dětí do MŠ jsou úzce zapojováni rodiče, kterým je umožněn pobyt ve třídě dle potřeb dítěte. - Pořádáme třídní schůzky s rodiči, dle potřeb dětí jsou po domluvě možná také individuální setkání. Pro rodiče jsme neustále k dispozici po telefonu. - Rodiče jsou pravidelně informování o veškerém dění v MŠ formou nástěnky v šatně dětí. Práce svých dětí si mohou prohlédnout po celé budově MŠ. - Pravidelně aktualizujeme webové stránky školy informace, fotografie. - Pro rodiče i širší veřejnost pořádáme besídky, slavíme různé svátky, dodržujeme tradice a oslavujeme jiné společné akce.

8 5. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU ŠVP vychází z Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. Respektuje přirozený vývoj dítěte a postupně se snaží naplňovat dlouhodobé vzdělávací cíle získávání samostatnosti dítěte, osvojení si základů hodnot naší společnosti a rozvíjení schopnosti učení. Vzdělávací program je koncipován tak, aby v něm byly zahrnuty všechny oblasti předškolního vzdělávání: 1. Dítě a jeho tělo 2. Dítě a jeho psychika 3. Dítě a ten druhý 4. Dítě a společnost 5. Dítě a svět Hlavním záměrem naší mateřské školy je vytvářet dětem klidné a podnětné prostředí, kde si mohou užívat spoustu radosti, učit je vzájemné důvěře mezi sebou i k zaměstnancům - dospělým osobám. Podporujeme a rozvíjíme u dětí plnou měrou zdravé sebevědomí, samostatnost a tvořivost. Název vzdělávacího programu napovídá, že se snažíme také o to, aby děti poznávaly svět kolem sebe, uměly se spontánně radovat a hrát si. Zároveň rozvíjíme schopnost sebeovládání a podporujeme nutnost respektování domluvených pravidel, stejně jako autority paní učitelek. Metody a formy vzdělávání Vzdělávání dětí probíhá ve všech činnostech a situacích, které se v průběhu dne vyskytnou. Snažíme se, aby byl poměr mezi řízenými a spontánními činnostmi vyvážený. Dětem poskytujeme vhodné vzdělávací prostředí, které je zajímavé a bohaté. Bavíme je pro ně přirozeným dětským způsobem, aby se cítily jistě a spokojeně. Vzdělávání probíhá nenásilnou formou, přirozeně a je založeno na motivaci dětí. Věkový rozdíl našich dětí je veliký, proto respektujeme v plné míře individuality a rozdíly každého dítěte.

9 V jedné třídě vzděláváme děti bez ohledu na jejich rozdílné schopnosti. Děti se snažíme vést také k co největší samostatnosti. Ze vzdělávacích metod upřednostňujeme kooperativní a prožitkové učení hrou. Uplatňujeme situační učení, spontánní sociální učení ukazuje dětem správný vzor, chování a postoje. Každý den procvičujeme s dětmi dialogy v komunikativním kruhu, pracujeme s knihami a encyklopediemi, experimentujeme a tvoříme z nejrůznějších materiálů, podílíme se na různých akcích a oslavách. Jelikož se mateřská škola nachází v klidné malebné obci obklopené přírodou, klademe velký důraz na environmentální výchovu dětí. Jeden ze tří integrovaných bloků ŠVP Sluníčko, popojdi maličko je kompletně postaven na EVVO (Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta). V rámci EVVO poskytujeme dětem co nejvíce příležitostí k pobytu v přírodě. Vedeme je k jejímu poznávání, k potřebě o ni pečovat a chránit, chovat se ohleduplně ke všemu živému. Environmentální výchova je zahrnuta prakticky do všech činností v MŠ. Hlavní vzdělávací nabídku doplňujeme každý rok různými akcemi a aktivitami, které se v průběhu roku naskytnou a navazují na školní vzdělávací program.

10 6. VZDĚLÁVACÍ OBSAH SE SLUNÍČKEM LETEM SVĚTEM Školní vzdělávací program Se Sluníčkem letem světem tvoří tři integrované bloky: 1. Se Sluníčkem letem světem 2. Jaro, léto, podzim zima, ve Sluníčku je nám prima 3. Sluníčko, popojdi maličko (EVVO) Vzdělávací program a práce naší MŠ vychází z názvu programu Se Sluníčkem letem světem. Děti se snažíme především hravou formou motivovat k poznávání všeho, co nás obklopuje. Po celé vzdělávací období se snažíme dětem ukázat vše zajímavé - v čem žijeme, co ovlivňuje nás a co můžeme ovlivnit my. V integrovaných blocích se odráží celoroční změny v přírodě, každodenní události doma, ve škole, společnosti. Klademe velký důraz na environmentální výchovu, proto prolíná celým ŠVP a je jí plně věnován samostatně jeden celý integrovaný blok. Každý integrovaný blok zahrnuje několik témat, která se k němu vztahují a která nastiňují oblasti poznávání daného bloku. Bloky vzdělávacího programu včetně témat vycházejí z přirozeného života kolem nás. Jednotlivá témata si dále rozpracovávají učitelky v třídním vzdělávacím programu dle konkrétních činností do týdenních plánů. Jak dlouho bude učitelka dané téma ke své pedagogické práci využívat, není pevně ohraničeno. Časovou délku určuje převážně zájem dětí.

11 Nabízené činnosti: - volné i řízené hry, tematicky zaměřené a námětové hry a činnosti - pohybové činnosti zdravotní cvičení, dechová cvičení, gymnastika mluvidel - praktické činnosti (didakticky zaměřené): ranní kruh - didakticky cílené činnosti skupinové i individuální - výtvarné činnosti grafomotorika - uvolňovací cviky, malování, kreslení, stříhání, lepení, práce s netradičními a recyklovatelnými materiály - hudební činnosti rytmizace, písničky, hudební nástroje (doprovod dětí převážně hrou na kytaru) - jednoduché pracovní a sebeobslužné činnosti - každý den prolínají celou výukou logopedické chvilky - do výuky je několikrát týdně nenásilnou formou zakomponována předškolní angličtina

12 7. CHARAKTERISTIKY JEDNOTLIVÝCH BLOKŮ 1. Se Sluníčkem letem světem Témata bloku: Hurá do školky Já a moje rodina Tam, kde bydlím Věci kolem nás Svět plný pohádek Světem sem a tam Charakteristika: Témata tohoto integrovaného bloku jsou věnována běžným činnostem a každodenním událostem, které nás denně provázejí. Děti se v nich učí poznávat nejen sebe, ale také svou rodinu, domov a vše ostatní, s čím jsou v denním kontaktu. Svět ale není jen naše obec nebo republika. Zjistíme také, že kousek dál bydlí třeba někdo úplně jiný a žije úplně jinak. Jaký by ale byl dětský svět také bez pohádek? Děti se díky tématům naučí poznávat samy sebe i kamarády kolem, budou se učit reagovat, porozumět, komunikovat, napodobovat, respektovat. Konkretizované očekávané výstupy: - Orientovat se bezpečně ve známém prostředí - Osvojit si elementární poznatky o okolním prostředí, které jsou dítěti blízké, přínosné, zajímavé a jemu pochopitelné a využitelné pro další učení a životní praxi

13 - Mít povědomí o širším společenském, věcném, přírodním, kulturním prostředí i jeho dění - Vnímat, že svět má svůj řád, že je rozmanitý a pozoruhodný - Uplatňovat návyky v základních formách společenského chování ve styku s dospělými i s dětmi - Utvořit si základní dětskou představu o pravidlech chování a společenských normách a ve vývojově odpovídajících situacích se podle této představy chovat - Uvědomovat si, že ne všichni lidé respektují pravidla chování, učit se odmítat společensky nežádoucí chování - Pochopit, že každý má ve společenství (v rodině, ve třídě, v herní skupině) svoji roli, podle které je třeba se chovat - Začlenit se do třídy a zařadit se mezi své vrstevníky, respektovat jejich rozdílné vlastnosti, schopnosti a dovednosti - Adaptovat se na život ve škole, aktivně zvládat požadavky plynoucí z prostředí školy - Uvědomovat si svá práva ve vztahu k druhému, přiznávat stejná práva druhým a respektovat je - Uplatňovat své individuální potřeby, přání a práva s ohledem na druhého, učit se přijímat a uzavírat kompromisy, řešit konflikt dohodou - Respektovat potřeby jiného dítěte - Chápat, že všichni lidé (děti) mají stejnou hodnotu, přestože je každý jiný, že osobní, resp. osobnostní odlišnosti jsou přirozené - Odmítnout komunikaci, která je dítěti nepříjemná - Přirozeně a bez zábran komunikovat s druhým dítětem - Spolupracovat s ostatními - Odloučit se na určitou dobu od rodičů a blízkých, být aktivní i bez jejich opory - Uvědomovat si svou samostatnost, orientovat se ve skupině - Vyjádřit svůj souhlas, umět říci ne v konkrétní situaci - Správně vyslovovat, ovládat dech, tempo i intonaci řeči - Pojmenovat většinu toho, čím je obklopeno

14 - Sledovat a vyprávět příběh, pohádku Základní škola Mateřská škola Štědrá, -Zvládat sebeobsluhu, uplatňovat základní kulturně hygienické a zdravotně preventivní návyky - Zvládat jednoduchou obsluhu a pracovní úkony - Pojmenovat části těla a některé orgány, znát základní pojmy užívané ve spojení se zdravím, pohybem a sportem - Mít povědomí o významu péče o čistotu a zdraví, aktivního pohybu a zdravé výživy - Chovat se obezřetně při setkání s cizími a neznámými osobami - Zacházet s běžnými předměty denní potřeby, hračkami, pomůckami, nástroji a materiály - Zachovávat správné držení těla - Zvládnout základní pohybové dovednosti a prostorovou orientaci, běžné způsoby pohybu v různém prostředí - Koordinovat lokomoci a další polohy a pohyby těla - Vědomě napodobit jednoduchý pohyb podle vzoru - Ovládat dechové svalstvo, sladit pohyb se zpěvem - Projevovat zájem o knížky, soustředěně poslouchat četbu, hudbu, sledovat divadlo, film - Těšit se z hezkých a příjemných zážitků, přírodních a kulturních krás i setkávání se s uměním - Prožívat a dětským způsobem projevovat, co cítí, snažit se ovládat své afektivní chování - Zachytit a vyjádřit své prožitky 2. Jaro, léto, podzim zima, ve Sluníčku je nám prima Témata bloku: Podzime, copak nám dáš? Když padá listí Ledové království

15 Zelené jaro Oslavujeme tradice Hurá léto Charakteristika: V tématech tohoto bloku si všímáme změn, které se dějí bezprostředně kolem nás. Poznáváme, co se děje ve kterém ročním období a co to s sebou přináší. Učíme se pozorovat nové věci kolem nás. Využívat dary podzimních zahrádek, radovat se ze zimní nadílky, slavit svátky. Těšíme se na jaro, učíme se poznávat jeho hlavní znaky, vítáme léto a s ním spojené radovánky. Každé roční období s sebou pro děti přináší nekonečné množství objevů, nápadů, vždy se najde něco zajímavého a nápaditého. Celým školním rokem prochází mnoho tradic a svátků, učíme je děti poznávat, ukazujeme jejich důležitost, jak je slavit a radovat se z nich. Témata přinášejí také spoustu výtvarných námětů z přírody. Konkretizované očekávané výstupy: - Vyvinout volní úsilí, soustředit se na činnost i její dokončení - Řešit problémy, úkoly a situace, myslet kreativně - Postupovat a učit se podle pokynů a instrukcí - Prožívat radost ze zvládnutého a poznaného - Chápat základní číselné a matematické pojmy, elementární matematické souvislosti a dle potřeby je využívat - Přijímat pozitivní ocenění i svůj případný neúspěch a vyrovnat se s ním - Rozlišovat některé obrazné symboly a porozumět jejich významu a funkci - Vnímat a rozlišovat pomocí všech smyslů - Zaměřovat se na to, co je z poznávacího hlediska důležité

16 - Záměrně se soustředit, udržet pozornost - Vyvinout volní úsilí, soustředit se na činnost a její dokončení - Podílet se na organizaci hry a činnosti - Vyjadřovat svou představivost a fantazii v tvořivých činnostech (konstruktivních, výtvarných, hudebních, pohybových či dramatických) - Ovládat koordinaci ruky a oka, zvládnout jemnou motoriku - Vyjadřovat samostatně a smysluplně myšlenky, nápady, pocity - Vést rozhovor, formulovat otázky, odpovídat - Chápat prostorové pojmy, elementární časové pojmy - Orientovat se v prostoru, částečně v čase 3. Sluníčko, popojdi maličko (EVVO) Témata bloku: Planeta Země (nejmladší děti co už znám. ) Máme rádi zvířata Co to fouká? Kapka ke kapce Duha plná barev - počasí Charakteristika: Celý tento integrovaný blok je věnován environmentální výchově. Umístění školky a příroda kolem přispívá k tomu, aby se děti učily poznávat a respektovat ji už od útlého věku. Učíme děti pozorovat, naslouchat, vědět, co ano a co ne. Měly by mít povědomí o tom, co nám příroda dává a co naopak bere, v čem ji můžeme využít a v čem může být naopak nebezpečná. Co s sebou přinášejí přírodní živly, proč musíme dýchat a pít, po čem to vlastně chodíme. Děti se neučí jen naslouchat, ale mohou si vše také vyzkoušet zařazujeme spoustu praktických činností, aby děti ve skutečnosti viděly, jak spousta věcí na světě funguje.

17 Konkretizované očekávané výstupy: Základní škola Mateřská škola Štědrá, - Všímat si změn a dění v nejbližším okolí - Porozumět, že změny jsou přirozené a samozřejmé, přizpůsobovat se jim - Rozlišovat aktivity, které mohou zdraví okolního prostředí podporovat a které je mohou poškozovat - Mít povědomí o významu životního prostředí (přírody i společnosti) pro člověka, uvědomovat si, že způsobem, jakým se lidé chovají, ovlivňují vlastní zdraví i životní prostředí - Pomáhat pečovat o okolní životní prostředí - Vědomě využívat všech smyslů, záměrně pozorovat - Zaměřovat se na to, co je z poznávacího hlediska důležité - Uvědomovat si svoje možnosti a limity - Přemýšlet, uvažovat, a své myšlenky i úvahy vyjádřit - Vnímat, že je zajímavé dozvídat se nové věci, využívat zkušeností k učení - Nalézat nová nebo alternativní řešení - Uvědomovat si příjemné a nepříjemné citové prožitky - Rozlišovat, co zdraví prospívá a co mu škodí - Mít povědomí o některých způsobech ochrany zdraví a bezpečí

18 8. EVALUACE Smyslem evaluace v mateřské škole je zkvalitnění výchovně vzdělávací práce této instituce. Vzhledem k malému kolektivu naší školy máme transparentní možnosti evaluace. Ta u nás zahrnuje průběžné sledování a vyhodnocování všech vzdělávacích činností, které ve škole probíhají. Kritický náhled na výsledky sledování pak umožňuje uvědomění si silných, ale hlavně slabých stránek, které se v procesu mohou vyskytnout. Závěrem se pak snažíme o co nejlepší nápravu těchto nedostatků. Evaluace je systematický proces. Při evaluaci sledujeme naplňování cílů školního vzdělávacího programu, realizaci obsahu ŠVP, průběh vzdělávání, kvalitu podmínek vzdělávání, kvalitu práce pedagogických pracovníků a výsledky vzdělávání. Zaznamenáváme individuální vývoj každého dítěte. K tomu využíváme portfolio dítěte, záznamy, konzultace s rodiči. Evaluace je vnitřní a vnější. Vnitřní evaluace zahrnuje sledování a zaznamenávání nejdůležitějšího faktoru, kterým je zpětná vazba od dětí a zaměstnanců školy. Vnější evaluace pak zahrnuje informace získané od rodičů dětí, odborníků, inspekce atd. Jako metody evaluace využíváme převážně pozorování, rozhovory, záznamy o dětech, hospitace, diagnostiku, dotazníky a ankety apod. Kritéria autoevaluace jsou obsažena v jednotlivých kapitolách Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání.

19 Školní vzdělávací program byl projednán a schválen na pedagogické radě dne Školní vzdělávací program nabývá platnosti a účinnosti dne Mgr. Klára Humlová ředitelka školy

Homolová Kateřina Mikurdová Hana

Homolová Kateřina Mikurdová Hana BAREVNÁ ANGLIČTINA Homolová Kateřina Mikurdová Hana Charakteristika a náplň zájmové činnosti na školní rok 2015/2016 Základním cílem zájmové aktivity Barevná angličtina je seznámit děti s cizím jazykem,

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

OTEVÍRÁME DEŠTNÍK PŘÍBĚHŮ

OTEVÍRÁME DEŠTNÍK PŘÍBĚHŮ Třídní vzdělávací program školní rok 2016/2017 OTEVÍRÁME DEŠTNÍK PŘÍBĚHŮ Zpracoval: Bc. Kateřina Homolová Marta Zoubková Mapa tematických celků Deštník Petrklíč k jaru klíč Souhrnný přehled integrovaných

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Projekt Příprava dětí na povinnou školní docházku v posledním roce před zahájením povinné školní docházky dle očekávaných

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Učím se žít s druhými HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ učení se základním

Více

Dodatek k ŠVP PV č. 2

Dodatek k ŠVP PV č. 2 Dodatek k ŠVP PV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Čas plný her a objevování Škola: Základní a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Ředitelka školy: RNDr. Jana Kalandrová

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 2. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Poznávám své tělo, své schopnosti HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR - rozvíjení a zdokonalování dovedností v oblasti hrubé i jemné motoriky

Více

1. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015. Název integrovaného bloku: UČÍM SE ŽÍT S DRUHÝMI

1. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015. Název integrovaného bloku: UČÍM SE ŽÍT S DRUHÝMI Školní rok 2014/2015 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: UČÍM SE ŽÍT S DRUHÝMI HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR - adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ - učení se

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

2. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015 SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI. Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ

2. INTEGROVANÝ BLOK. Školní rok 2014/2015 SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI. Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ Školní rok 2014/2015 2. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: POZNÁVÁM SVÉ TĚLO, SVÉ SCHOPNOSTI A DOVEDNOSTI HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR - Rozvíjení a zdokonalování dovedností v oblasti hrubé

Více

3. Charakteristika vzdělávacího programu přípravné třídy

3. Charakteristika vzdělávacího programu přípravné třídy 2. Základní údaje o přípravné třídě V základní škole a mateřské škole Petra Strozziho je od školního roku 2012/2013 nově zřízen přípravný ročník. Je určen pro děti v posledním roce před zahájením povinné

Více

II. BLOK Malíř podzim

II. BLOK Malíř podzim II. BLOK Malíř podzim Obsah: Rozvíjíme pocit sounáležitosti s živou a neživou přírodou Uvědomujeme si, že květiny okrašlují prostředí, ve kterém žijeme Dovedeme děti k poznatku, že je zelenina důležitou

Více

Koncepce rozvoje Mateřské školy

Koncepce rozvoje Mateřské školy Základní škola a Mateřská škola Březí, příspěvková organizace, Školní 194, 691 81 Březí Pracoviště Mateřská škola, U Školky 258, Březí 691 81 Koncepce rozvoje Mateřské školy Název mateřské školy Základní

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který si váží sám sebe, ale i druhých lidí. ROK S KRÁLÍKY Z KLOBOUKU Náš cíl: BOBEM A

Více

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL:

JUSTINKA VYCHÁZÍ VE SVÉ VÝCHOVĚ A PÉČI ZE ZÁKLADNÍCH PRAVIDEL: PLÁN VÝCHOVY A PÉČE - JUSTINKA Dětská skupina Ministerstva spravedlnosti ČR JUSTINKA (dále jen,,justinka ) se nachází v budově Ministerstva spravedlnosti ČR, se sídlem v ulici Vyšehradská 16, 128 10 Praha

Více

Zvířata domácí, divoká

Zvířata domácí, divoká ZÁŘÍ TÉMA: My se školy nebojíme Začíná škola Zvířata domácí, divoká tělo Přivítání dětí i jejich rodičů ve škole, navození atmosféry důvěry a pohody. Pomoci dětem i rodičům orientovat se v novém prostředí.

Více

ŽIVOT JE TAM, KDE SE TVOŘÍ, ZPÍVÁ, TANČÍ A CVIČÍ

ŽIVOT JE TAM, KDE SE TVOŘÍ, ZPÍVÁ, TANČÍ A CVIČÍ Školní vzdělávací plán pro předškolní vzdělávání ŽIVOT JE TAM, KDE SE TVOŘÍ, ZPÍVÁ, TANČÍ A CVIČÍ Mateřská škola, Praha 10, Ve Stínu 10/2103 Sídlo: 100 00 Praha 10, Ve Stínu 10/2103 IČO: 709 24 341 Právní

Více

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014

Školní vzdělávací program. Mateřská škola Chotusice. školní rok 2013/2014 Školní vzdělávací program Mateřská škola Chotusice školní rok 2013/2014 Stránka 1 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY DUHOVÁ ŠKOLKA Údaje o škole Zřizovatel: Obec Roztoky Název organizace: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA V ZAHRÁDKÁCH, ROZTOKY Adresa: V Zahrádkách 230.

Více

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ

KDO SI HRAJE NEZLOBÍ ANEB NA VĚKU NEZÁLEŽÍ Mateřská škola Jiříkov, Filipovská 686,okres Děčín, příspěvková organizace MŠ Slunečnice PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A DOMOVA SRDCE V DLANÍCH VE FILIPOVĚ S NÁZVEM KDO SI HRAJE NEZLOBÍ

Více

Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, p. Jedovnice

Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, p. Jedovnice Mateřská škola SENETÁŘOV, okr. Blansko, příspevková organizace Senetářov 74, 679 06 p. Jedovnice IC: 750 21 897, Tel:731518175, e-mail:mssenetarov@seznam.cz Koncepce školy V Senetářově 1.9.2015 ředitelka

Více

Třídní vzdělávací program

Třídní vzdělávací program Žlutá třída Třídní vzdělávací program Název třídy: Žlutá Třídní učitelky: Ladislava Nováková, Bc. Nikola Radová Analýza skupiny: Počet dětí:28 Věkové složení:2,5-7 Předškolní děti:4 Odkladové děti:2 Mladší

Více

Těšíme se na Ježíška

Těšíme se na Ježíška Vybrané vzdělávací cíle měsíčního bloku: Být citlivé ve vtahu k živým bytostem, k přírodě, k věcem Uvědomovat si příjemné a nepříjemné citové prožitky (lásku, soucítění, radost, spokojenost, strach) Prožívat

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Břežánek Obsah : 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS Identifikační údaje: Název zřizovatele: Spolek pro Hvězdičku Právní forma zřizovatele: zapsaný spolek Telefon: +420 604 287 375 Adresa provozovny: Kovářova

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání vypracovaný podle RVP PV Platnost: 1. 9. 2010 do 31. 8. 2013 Obsah: 1. Identifikační údaje o mateřské škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí, s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního prostředí.

Více

PROJEKT TŘÍDÍME ODPAD. Charakteristika. Záměrem tohoto projektu je dětem přiblížit životní prostředí a to zejména tříděním odpadů.

PROJEKT TŘÍDÍME ODPAD. Charakteristika. Záměrem tohoto projektu je dětem přiblížit životní prostředí a to zejména tříděním odpadů. PROJEKT TŘÍDÍME ODPAD Název organizace: Mateřská škola Hodkovice nad Mohelkou Podlesí č. 560, okres Liberec, příspěvková organizace Organizační schéma pedagogického projektu Charakteristika Záměrem tohoto

Více

Třídní vzdělávací plán Školní rok 2015/2016

Třídní vzdělávací plán Školní rok 2015/2016 Třídní vzdělávací plán Školní rok 2015/2016 Charakteristika Poznávání nového prostředí seznamování se s novými kamarády, pracovníky mš seznámení se s pravidly a režimem mš seznámení se s třídním vzdělávacím

Více

Výroční zpráva za školní rok

Výroční zpráva za školní rok Výroční zpráva za školní rok 2015-201 Zpracovala Mgr. Iva Burdová, MBA 31. 8.201 Projednáno se zřizovatelem 31. 8. 201 Projednáno pedagogickou radou 30. 11. 201 Obsah Výroční zpráva... 3 Charakteristika

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ

PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ PROJEKT EVALUACE MATEŘSKÉ ŠKOLY JANSKÉ LÁZNĚ Vypracovala: Hana Stránská 30. 6. 2007 ÚVOD: Evaluace je neustálý proces vyhodnocování podmínek vzdělávání a vzdělávacího procesu v MŠ. Jedná se o systematické

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka,, SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Janinka 1 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ SPOJENCŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Dívej se a poznávej barevný svět kolem nás Na kluky a na holčičky čeká dráček u školičky. Učí se tu barvičky, zpívají se písničky, ještě

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

Identifikační údaje o mateřské škole Mateřská škola Městečko, okres Rakovník Městečko 80, Křivoklát

Identifikační údaje o mateřské škole Mateřská škola Městečko, okres Rakovník Městečko 80, Křivoklát Identifikační údaje o mateřské škole Mateřská škola Městečko, okres Rakovník Městečko 80, 270 23 Křivoklát IČO : 709 88 226 č.tel.: 313 558 007 e-mail: ms.mestecko@centrum.cz Ředitel MŠ : Jana Fikejzová,

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD

ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro předškolní vzdělávání Třída plná pohody ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ZVOLE, OKR. PRAHA-ZÁPAD J ŠTULÍKA 39, ZVOLE Obsah: 1. Identifikační údaje 3 2. Charakteristika školy

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu

Školní vzdělávací program pro školní družinu 1. základní škola Cheb, Americká 36 Identifikační údaje Název programu: název školy 1. základní škola Cheb, Americká 36 REDIZO IČ 70987211 adresa školy Americká 36, Cheb 350 02 ředitel Mgr. Miroslav Janoušek

Více

Dana Bařinová ředitelka mateřské školy

Dana Bařinová ředitelka mateřské školy Dana Bařinová ředitelka mateřské školy Jsme v provozu od 6. 00 hodin do 16. 30 hodin. Není to však doba, po kterou musí dítě pobývat v mateřské škole. Rodiče se s třídními učitelkami domlouvají o aktuální

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOŘITOV, okres Blansko, příspěvková organizace, Školní 125, 679 21 Bořitov, tel.: 778 002 078

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOŘITOV, okres Blansko, příspěvková organizace, Školní 125, 679 21 Bořitov, tel.: 778 002 078 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BOŘITOV, okres Blansko, příspěvková organizace, Školní 125, 679 21 Bořitov, tel.: 778 002 078 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY VESELÁ ŠKOLKA Razítko a podpis ředitele:

Více

III. BLOK Vánoce přicházejí

III. BLOK Vánoce přicházejí III. BLOK Vánoce přicházejí Obsah: Seznamujeme se s lidovými tradicemi a zvyky běžnými v našem kulturním prostředí Poznáváme tradice a zvyky jiných národů Dílčí vzdělávací cíle Dítě a jeho tělo oblast

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY Základní škola a Mateřská škola Cheznovice, okres Rokycany, příspěvková organizace Cheznovice 136, 338 06 Cheznovice 1. Identifikační údaje Školní družina při Základní

Více

Třídní vzdělávací plán

Třídní vzdělávací plán Třídní vzdělávací plán Třída: BROUČCI Integrované bloky 1. Mám nové kamarády 2. Podzimní čarování 3. Vánoční zvonění 4. Co přináší zima 5. Příroda se probouzí 6. Jarní svátky 7. Letní pohoda 1. Mám nové

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886

Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Školní vzdělávací program pro školní družinu Školní družina při Základní škole v Mníšku pod Brdy, Komenského 886 Motto: Všichni bez rozdílu jsme součástí přírody Platnost dokumentu: 4 roky od 1.9.2012

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

ŠKOLNÍ KURIKULUM PODPORY ZDRAVÍ

ŠKOLNÍ KURIKULUM PODPORY ZDRAVÍ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO PŘEDŠKOLNÍVZDĚLÁVÁNÍ na období od 1. 3. 2013 do 31. 8. 2013 Mateřská škola Karviná Ráj U Mateřské školy 2/360 ŠKOLNÍ KURIKULUM PODPORY ZDRAVÍ,, Každý den trochu zpívej, tancuj

Více

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými.

Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. Celoroční projekt MŠ Sluníčko na rok 2010-2011 Motto: Nemůžeme všechny děti naučit všechno, ale můžeme je učinit šťastnými. ŠVP usiluje v souladu RVP o vytváření klíčových kompetencí: - Kompetence k učení

Více

Identifikační údaje organizace:

Identifikační údaje organizace: Identifikační údaje organizace: Název: Základní škola a Mateřská škola Zvole, okr.praha-západ Ulice: J. Štulíka 39 Obec: Zvole PSČ: 252 45 Kraj: Středočeský IČO: 71 00 79 03 E-mail: zszvole@seznam.cz Web:

Více

Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět

Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět Kdo chce poznat celý svět, půjde s námi tam i zpět Třídní vzdělávací program Platnost: 1.9.2015-31.8.2018 Vypracovala: Jarmila Karnovská Bc. Anna Žemlová OBSAH 1 Představení školy... 3 2 Charakteristika

Více

Objevujeme svět s Delfínkem

Objevujeme svět s Delfínkem ŠVP je uspořádán tak, aby osobnost dítěte byla rozvíjena co nejefektivněji dle rámcových cílů pro předškolní vzdělávání. Umožňujeme dětem, aby všechny dovednosti a nové poznatky mohly v ten okamžik také

Více

Přípravná třída tvoří přechod mezi mateřskou školou a základní školou a je určena pro děti s odkladem povinné školní docházky v posledním roce před

Přípravná třída tvoří přechod mezi mateřskou školou a základní školou a je určena pro děti s odkladem povinné školní docházky v posledním roce před Přípravná třída tvoří přechod mezi mateřskou školou a základní školou a je určena pro děti s odkladem povinné školní docházky v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. Děti jsou do přípravné

Více

ZÁŘÍ JÁ A MOJE OKOLÍ

ZÁŘÍ JÁ A MOJE OKOLÍ ZÁŘÍ JÁ A MOJE OKOLÍ PODTÉMA - Krtek se představuje Krtek a kamarádi Krtek na návštěvě Krtek se loučí s létem : - rozvoj řečových schopností - rozvoj komunikativních dovedností - získání relativní citové

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ

MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ MATEŘSKÁ ŠKOLA LÁZNĚ TOUŠEŇ Školní vzdělávací program BAREVNÁ ŠKOLKA Školní vzdělávací program předškolního vzdělávání BAREVNÁ ŠKOLKA Obsah 1. Identifikační údaje... 3 2. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 3.

Více

Charakteristika a zaměření tematických bloků

Charakteristika a zaměření tematických bloků ŠKOLNÍ DRUŽINA A PLÁN ČINNOSTI VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Činnost školní družiny se řídí ŠVP ŠD při Základní škole Dubnice. ŠVP se řídí mottem: Jaro, léto, podzim, zima v družině je vždycky prima Programy

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání zpracovaný podle RVP ZV s názvem : Člověk přírodě - příroda člověku ZÁKLADNÍ ŠKOLA okres Praha-východ ODOLENA VODA, Školní 200 Příloha 2 1.1.1 Školní vzdělávací

Více

Plán výchovy a péče. Dětská skupina Pupálek

Plán výchovy a péče. Dětská skupina Pupálek Plán výchovy a péče Dětská skupina Pupálek Identifikační údaje Název projektu: Dětská skupina - Miniškolka Pupálek Realizátor projektu: AGAPO, o.p.s. Zelný trh 1 602 00 Brno IČ: 29300550 Kontaktní osoba:

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura má komplexní charakter a pro přehlednost je rozdělen do tří složek: Komunikační

Více

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012

Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 - 1 - Základní škola a mateřská škola, Ostrava- Hrabůvka, Mitušova 8, příspěvková organizace Roční plán mateřské školy na školní rok 2011/2012 Obsah: I. Hlavní cíl výchovné činnosti pro šk.r.2011/ 2012

Více

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Název programu : POZNÁVÁME SVĚT KOLEM NÁS Jedna, dva, tři, čtyři, pět, poznáváme ten náš svět, postavíme z kostek hrady, najdeme si kamarády, zpívání

Více

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU číslo jednací: ZŠ-263/2013 RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Obsah: I. Identifikační údaje II. Charakteristika ŠD III. Výchovný program IV. Vzdělávací část programu 1 I. Identifikační

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIJ-73/14-J. Mateřská škola Malčín, 68

Česká školní inspekce Inspektorát v Kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIJ-73/14-J. Mateřská škola Malčín, 68 INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIJ-73/14-J Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby Mateřská škola Malčín, 68 Malčín 68, 582 91 Světlá nad Sázavou msmalcin@seznam.cz

Více

1. Vymezení funkční gramotnosti. Funkční gramotnost = schopnost jedince efektivně jednat v běžných životních situacích.

1. Vymezení funkční gramotnosti. Funkční gramotnost = schopnost jedince efektivně jednat v běžných životních situacích. Vztah mezi funkční gramotností, kompetencemi a standardy předškolního vzdělávání Zora Syslová Hradec Králové, 2012 Obsah: 1. Vymezení funkční gramotnosti 2. Vztah mezi kompetencemi a jednotlivými oblastmi

Více

projekt Malý zahradník

projekt Malý zahradník projekt Malý zahradník Cíl projektu: Děti se různorodými činnostmi seznamují s přírodou a jejími dary. Získávají poznatky a zkušenosti, jak se k přírodě chovat, jak o ní pečovat, aby nám dala, co potřebujeme.

Více

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání

Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Základní škola Rajhradice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Školní družina Obsah I. Identifikační údaje.. 3 II. Charakteristika ŠVP.. 4 Konkrétní

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Základní vize Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí,s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního

Více

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška Identifikace Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Adresa školy: Kpt. Jaroše 612, 432 01 Kadaň Ředitelka školy: Bc. Diana Roubová

Více

PROJEKT DOPRAVNÍ VÝCHOVA. ČASOVÝ ÚSEK: předpokládaná délka projektu 1 týden + projektové dny během roku

PROJEKT DOPRAVNÍ VÝCHOVA. ČASOVÝ ÚSEK: předpokládaná délka projektu 1 týden + projektové dny během roku PROJEKT DOPRAVNÍ VÝCHOVA ORGANIZAČNÍ SCHÉMA PEDAGOGICKÉHO PROJEKTU: CHARAKTERISTIKA: Děti se učí dopravní prostředky (dále DP), dopravní značky (dále DZ) a bezpečnost v určitých dopravních situacích. (jako

Více

Mateřskou školu navštěvovalo v roce 2015/2016 celkem 25 dětí. Byla naplněna kapacita mateřské školy.

Mateřskou školu navštěvovalo v roce 2015/2016 celkem 25 dětí. Byla naplněna kapacita mateřské školy. Mateřská škola je součástí právního subjektu ZŠ a MŠ v Novosedlech nad Nežárkou od listopadu roku 2002, je jednotřídní s celodenním provozem od 6,30 hod. - do 16,00 hod., délka provozu vyhovuje všem rodičům,

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program pro školní družinu Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2008 OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA ŠD...2 2. EKONOMICKÉ,

Více

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

Mateřská škola Štramberk. Bařiny 700

Mateřská škola Štramberk. Bařiny 700 Mateřská škola Štramberk Bařiny 700 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání CESTOU POZNÁNÍ Projednáno a schváleno na pedagogické poradě 28. 8. 2015. OBSAH: 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. OBECNÁ

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Základní škola a Mateřská škola Karolinka ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU MOTTO : Školní družina plná pohody. I. Identifikační údaje Adresa Ředitel školy : Základní škola a Mateřská škola

Více

Č.j. MŠ 479/2015 HO ŠVP příloha č.2. Mateřská škola Studénka. Odloučené pracoviště Butovická 106. Telefon: 552 302 759. Email: ms.butovicka@seznam.

Č.j. MŠ 479/2015 HO ŠVP příloha č.2. Mateřská škola Studénka. Odloučené pracoviště Butovická 106. Telefon: 552 302 759. Email: ms.butovicka@seznam. Mateřská škola Studénka Odloučené pracoviště Butovická 106 Telefon: 552 302 759 Email: ms.butovicka@seznam.cz Školní vzdělávací program Pro předškolní vzdělávání ZE ŠKOLKY DO SVĚTA Školní vzdělávací program

Více

Jen si, děti všimněte, co je krásy na světě

Jen si, děti všimněte, co je krásy na světě ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM : JEN SI, DĚTI VŠIMNĚTE, CO JE KRÁSY NA SVĚTĚ Ráj domova - Jan Čarek Jen si, děti všimněte, co je krásy na světě! Jen se děti, rozhlédněte, co tu kolem kvítí kvete! Kolik je tu

Více

Cestujeme se sluníčkem

Cestujeme se sluníčkem Mateřská škola Strakonice, Lidická 625 Odloučené pracoviště ul. Stavbařů 213 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Cestujeme se sluníčkem Zřizovatel: MěÚ Strakonice Adresa: Mateřská škola

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY Mateřská škola, Horní Bradlo ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÉ ŠKOLY Motto: Správně vidíme jen srdcem, co je důležité, je očím neviditelné. Antonie De Saint-Exupéry Zpracovala: Mgr. Jitka Matěnová Dne

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Školní vzdělávací program školní družiny I. Identifikační údaje Název : Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Adresa : Lípa 66, 582

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

ŠVP ŠD Barevné korálky

ŠVP ŠD Barevné korálky Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Bruntál 793 83 Jindřichov 457 ŠVP ŠD Barevné korálky Alžběta Vopelková, vychovatelka Blanka Foretková, vychovatelka V Jindřichově 1. 9. 2013.. Mgr. Zlata

Více

O ledovém království. Vzdělávací cíle měsíčního bloku:

O ledovém království. Vzdělávací cíle měsíčního bloku: Vzdělávací cíle měsíčního bloku: Pomáhat a pečovat o okolní životní prostředí (dbát o pořádek, a čistotu, nakládat vhodným způsobem s odpadky, starat se o rostliny a živé tvory Vnímat, že svět má svůj

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY Zpracovala: Mgr. Barbora Mrázková, ředitelka školy pro funkční období 2016 2022 VIZE Vhodně doplňovat rodinnou výchovu a v úzké vazbě na ni rozvíjet dítě s ohledem na jeho potřeby,

Více

O podzimním čarování. Vybrané vzdělávací cíle měsíčního bloku:

O podzimním čarování. Vybrané vzdělávací cíle měsíčního bloku: Vybrané vzdělávací cíle měsíčního bloku: Formulovat otázky, odpovídat, hodnotit slovní výkony, slovně reagovat Záměrně se soustředit na činnost a udržet pozornost Poznat a pojmenovat většinu toho, čím

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno Školní rok: 2017/2018 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno 616 00 I. Provoz mateřské školy - pondělí pátek 7,00-17,00 hod. - je možné předem dohodnout individuální dobu vyzvednutí

Více

Hudební a výtvarná výchova Díl II.

Hudební a výtvarná výchova Díl II. Hudební a výtvarná výchova Díl II. Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět Hudební a výtvarná výchova je zařazen v 1. - 10. ročníku v hodinové dotaci

Více

Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY

Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY Školní vzdělávací program pro školní družinu VESELÉ RYBIČKY Základní škola a Mateřská škola Šakvice příspěvková organizace Hlavní 41, 691 67 Šakvice, IČO 708 261 129 1 Identifikační údaje: Název programu:

Více

NA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 PROJDEME SE DO POHÁDKY

NA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 PROJDEME SE DO POHÁDKY VZDĚLÁVACÍ OBSAH ŠVP NA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 PROJDEME SE DO POHÁDKY PROJDEME SE DO POHÁDKY 1. PALEČEK A JEHO KAMARÁDI ZÁŘÍ PALEČEK POZNÁVÁ KAMARÁDY KAM SE ZTRATIL PALEČEK 2. O VELIKÉ ŘEPĚ ŘÍJEN/LISTOPAD

Více

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Jeden za všechny, všichni za jednoho Školní vzdělávací program ŠD Základní škola Bystřice n.p., Nádražní 615 Jeden za všechny, všichni za jednoho Obsah školního vzdělávacího programu 1. Charakteristika školního vzdělávacího programu - Název

Více

Školní vzdělávací program pro Školní družinu

Školní vzdělávací program pro Školní družinu Školní vzdělávací program pro Školní družinu Motto: Hrou za poznáním. Celý rok s úsměvem Obsah 1. Identifikační údaje 2. Charakteristika školní družiny 3. Cíle zájmového vzdělávání 4. Formy vzdělávání

Více

Plán výchovy a péče o dítě Dětská skupina Školička Grébovka. se sídlem Rybalkova 186/33, Praha 10 - Vršovice, název: Strom a květiny

Plán výchovy a péče o dítě Dětská skupina Školička Grébovka. se sídlem Rybalkova 186/33, Praha 10 - Vršovice, název: Strom a květiny Plán výchovy a péče o dítě Dětská skupina Školička Grébovka se sídlem Rybalkova 186/33, Praha 10 - Vršovice, 101 00 název: Strom a květiny Vypracovala: Mgr. Zuzana Vinšová Obsah: 1. Představení Školičky

Více

EVALUAČNÍ SYSTÉM. Systém evaluace a hodnocení v rámci mateřské školy. Vnější evaluace a hodnocení

EVALUAČNÍ SYSTÉM. Systém evaluace a hodnocení v rámci mateřské školy. Vnější evaluace a hodnocení EVALUAČNÍ SYSTÉM Systém evaluace a hodnocení v rámci mateřské školy Cílem evaluace je komplexní zkvalitňování práce mateřské školy a získání zpětné vazby, prospěch a pohoda dítěte, vytváření podmínek k

Více

Podle zákona č.561/2004 Sb.(školský zákon), 5, ve znění pozdějších předpisů vydává ředitelka mateřské školy tento školní vzdělávací program.

Podle zákona č.561/2004 Sb.(školský zákon), 5, ve znění pozdějších předpisů vydává ředitelka mateřské školy tento školní vzdělávací program. Podle zákona č.561/2004 Sb.(školský zákon), 5, ve znění pozdějších předpisů vydává ředitelka mateřské školy tento školní vzdělávací program. Celý ŠVP je veřejně přístupný v mateřské škole. Školní vzdělávací

Více

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92 Školní vzdělávací program školní družiny Platnost od 1.9.2016 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ 1. Identifikační údaje o škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 3.1 Materiální podmínky 3.2 Životospráva 3.3 Psychosociální podmínky 3.4 Organizace 3.5

Více

LETNÍ VÝLETY Charakteristika Cíle Vzdělávací nabídka

LETNÍ VÝLETY Charakteristika Cíle Vzdělávací nabídka 2. LĚTO LETNÍ VÝLETY Charakteristika Integrovaný blok je dlouhodobý. Vychází z vlastních prožitků dětí při uskutečňování výletů s různým zaměřením do přírody, do ZOO, za památkami apod. Posiluje v dětech

Více