Podnikání v Německu Vysílání pracovníků do SRN

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Podnikání v Německu Vysílání pracovníků do SRN"

Transkript

1 Podnikání v Německu Vysílání pracovníků do SRN Liberec, European Commission Enterprise and Industry

2 Základní informace o síti EEN Title of the presentation Date 2 Evropskásíť, jejímžhlavním cílem je podpora rozvoje malého a středního podnikání Iniciativa Evropské komise Vytvoření komplexní sítě integrovaných služeb pro MSP Podpora podnikání a inovačních přístupů Vytváření podmínek pro spolupráci podnikatelské sféry a institucí výzkumu a vývoje Předávánízpětných informacíod podnikatelůevropskékomisi k vytváření politik pro podporu MSP Cca 600 kontaktních míst působících na místníúrovni ve více než40 zemích V ČR se nacházícelkem 11 kontaktních míst sdružených do jednoho konsorcia.

3 PODNIKÁNÍV NĚMECKU

4 PODNIKÁNÍ V NĚMECKU Title of the presentation Date 4 Svoboda podnikání = právo zahajovat a provozovat samostatnou výdělečnou činnost na území členského státu za stejných podmínek jako mají domácí podnikatelé. Podnikatelé a OSVČ se mohou v SRN usadit, pokud splňují platné předpoklady k podnikání dle národního práva, vč. požadavků na kvalifikaci a předpisy EU k pobytu. Dva způsoby poskytování služeb Dočasný rámec bez nutnosti usazení - služby v zahraničí jsou poskytovány z ČR, kdy OSVČ nebo vysílaní pracovníci vyjíždějí do zahraničí poskytovat danou službu. Podmínka krátkodobá činnost. Usazení - trvalá činnost v jiné zemi, tj. vytvoření podniku v dané zemi či založení pobočky. Vyžaduje registraci.

5 ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU V NĚMECKU Title of the presentation Date 5 Rozdílný přístup: Region (spolková země), kde se chce český podnikatel usadit Charakter živnosti - některé živnosti vyžadují povolení (např. koncesovaná živnost, či prokázat fyzické prostory pro podnikání)

6 ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU V NĚMECKU Title of the presentation Date 6 Koncesované živnosti Povolení vyžaduje také zahájení činností řemeslného podniku. Vymezení činnosti konzultovat s živnostenským úřadem, IHK, HWK. Obecně se jedná o činnosti řemeslné, hostinskou činnost, služby v oblasti ubytování, cestovní kanceláře, doprava, služby v oblasti dohledu. Svobodná povolání Podle definice nevykonává žádnou živnost. Není povinnost ohlášení, pouze sdělení finančnímu úřadu zahájení výkonu samostatné činnosti. Jedná se tradičně o: vědeckou, uměleckou, vyučovací, léčitelskou, právně poradenskou činnost a podobný výkon služeb vyžadující vyšší vzdělání.

7 ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU V NĚMECKU Title of the presentation Date 7 Ohlášení živnosti Povinnost ohlášení platí pro každý podnik bez ohledu na právní formu. Přihlášení u příslušného úřadu v místě sídla podniku. Časový okamžik: pronájem prostor k podnikání, vstoupení na trh, zaměstnání pracovníků. Formality při založení živnosti Živnostenskému úřadu Formulář žádosti o zápis do živnostenského rejstříku Doklad identity (občanský průkaz nebo cestovní pas) Doklad o povolení k pobytu příp. výpis z OR u jednatele nebo prokuristy nebo plná moc k jednání u třetích osob příp. povolení (řemeslnická koncese, makléřské povolení apod.)

8 ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU V NĚMECKU Title of the presentation Date 8 Doklady při zřízení samostatné organizační složky podniku / provozovny (2x kopie vč. překlad) výpis z OR mateřské společnosti společenská smlouva mateřské společnosti plná moc k jednání mateřské firmy doklad o sídle firmy příp. povolení (řemeslnická koncese, makléřské povolení apod.) příp. prokázání existence provozovny

9 ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU V NĚMECKU Title of the presentation Date 9 Živnostenský úřad následně informuje další instituce: Finanční úřad IHK/HWK Úřad na ochranu před imisemi Úřad státního dozoru nad živnostenským podnikáním Cechovní úřad Agentura práce Profesní sdružení zaměstnanců Všeobecné místní pojišťovně

10 ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU V NĚMECKU Title of the presentation Date 10 Registrace a povolení k pobytu Platí pouze při pobytu v SRN delším než 3 měsíce. Povolení je udělováno příslušným cizineckým úřadem. Podmínky pro povolení (bydliště v Německu): zaměstnanci usazení jako OSVČ poskytovatelé služeb oprávnění k setrvání v místě pobytu (zaměstnanci nebo OSVČ, kteří mohou po ukončení své činnosti smí v Německu setrvat) nepracující, pokud mají dostatečné zdravotní pojištění a prostředky k zajištění své existence (např. rodinní příslušníci) Pobyt do 3 měsíců - bez jakýchkoli formalit a povolení (stačí pouze platný průkaz)

11 PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ V SRN Německý název Gesellschaft mit beschränkter Haftung (GmbH) Aktiengesellschaft (AG) Kleinunternehmer (Kleingewerbetriebender) Nejbližší český ekvivalent Společnost s ručením omezeným Akciová společnost Malý živnostenský podnik Title of the presentation Date 11 Poznámky, popis Minimální základní kapitál je EUR. Min. počet zakladatelů: 1 Minimální vklad společníka je 100 EUR, ručení omezeno výší základního kapitálu, povinně se zapisuje do obchodního rejstříku. Před zápisem do obchodního rejstříku společnost s r. o. (GmbH) jako právnická osoba ještě neexistuje. Teprve v okamžiku notářského ověření společenské smlouvy vzniká společnost s r.o. v založení (GmbH i. G. německy GmbH in Gründung). Od této chvíle je možno ohlásit živnost s označením GmbH i. G. (tzv. předspolečnost). Teprve zápisem do obchodního rejstříku a existencí výpisu z OR zaniká dodatek i.g. a společníci ručí jen do výše svých vkladů. Tuto změnu je nutno v ohlášení živnosti oznámit. Minimální základní kapitál je EUR. Min. počet zakladatelů: 1. Ručení omezené, povinně se zapisuje do obchodního rejstříku. Min. 5 % z ročního zisku musí být ročně vkládáno do zákonného rezervního fondu a to do chvíle, kdy jeho hodnota dosáhne 10 % základního kapitálu. Tuto formu podniku je možné použít v případě, kdy je obrat podniku v roce založení maximálně EUR a v následujících letech ročně max EUR. Není požadován minimální kapitál, ručení je neomezené, nezapisuje se do ř

12 PRÁVNÍFORMY PODNIKÁNÍV SRN II. Německý název Nejbližší český ekvivalent Title of the presentation Date 12 Poznámky, popis Einzelunternehmen Podnikatel (OSVČ) Není požadován minimální kapitál, neomezené ručení, povinně se zapisuje do obchodního rejstříku. Gesellschaft bürgerlichen Rechts (GbR) Gesellschaft mit beschränkter Haftung und Complementär Kommanditgesellschaft (GmbH Co. KG) Offene Handelsgesellschaft (OHG) Kommanditgesellschaft (KG) Není ekvivalent Není ekvivalent Veřejná obchodní společnost Komanditní společnost Sdružení charakteru podle občanského práva (Bürgerlichen Gesetzblatt), minimálně dva společníci, kteří mají společný vlastní kapitál nebo podnikatelský záměr, není požadován minimální kapitál, neomezené ručení, nezapisuje se do obchodního rejstříku. Tato právní forma je často používána nejen malými podniky, ale i většími v případě např. joint ventures apod. Není požadován minimální kapitál, ručení je omezené, povinně se zapisuje do obchodního rejstříku. Spojení s.r.o. s komanditní společností vhodné pro podnikatele, kteří chtějí formu komanditní společnosti, ale neomezené ručení je pro ně příliš riskantní. Obdoba české v. o. s. Obdoba české k. s.

13 PŘÍKLAD: založení společnosti s ručením Title omezeným of the presentation Date 13 Celková délka procesu: 16 dní Náklady na založení: cca 250 Krok Činnost Náklady Trvání Místo vyřízení 1. Schválení jména společnosti na místní průmyslové a obchodní komoře ( ) 2. Notářské ověření zakládací smlouvy a stanov společnosti (výše poplatků se odvíjí od hodnoty základního kapitálu) zdarma 1 den IHK (Industrie und Handskammer) 84 (podle výše základního kapitálu) 1 den Notář 3. Otevření bankovního účtu a vklad společného kapitálu společnosti, min. ¼ kapitálu musí být splacena předem zdarma 1 den Libovolná banka 4. Podání žádosti o registraci do OR (Handelsregister) a její úschova u místního soudu a oznámení o založení společnosti v místním tisku. ½ odvedených poplatků při kroku místní soud + 50 oznámení 10 dní Handelsregister (obchodní rejstřík)

14 Title of the presentation Date 14 Následující kroky probíhají současně Krok Činnost Náklady Trvání Místo vyřízení 5. Ohlášení místnímu ŽÚ (Gewerbeamt), některé druhy podnikání musí žádat o povolení živnosti (viz předchozí slide). ŽÚ vydá ŽL (Gewerbeschein) a informuje o ohlášení živnosti další instituce (viz předchozí slide) 6. Registrace u profesní komory řemesla vyjmenovaná v zákoně o řemeslech (Handwerkskammer) 7. Ohlášení na místním úřadu práce (Arbeitsamt) přidělení tzv. podnikového čísla 8. Registrace ke zdravotnímu a sociálnímu zabezpečení zaměstnanců u místní nemocenské pokladny 9. Registrace k platbě daní (do jednoho měsíce od zahájení činnosti) 31 3 dny Gewerbeamt (Živnostenský úřad) zdarma 1 den Handwerkskammer zdarma 1 den Arbeitsamt zdarma 1 den AOK (Allemeine Ortskrankenkasse) zdarma 1 den Steuerbehörde

15 Seznam užitečných odkazů Title of the presentation Date 15 Průmyslová a obchodní komora (Industrie- und Handelskammer IHK) Web: Řemeslnické komory (Handwerkskammer) Handelsregister (Obchodní rejstřík) Všeobecná nemocenská pokladna (Allgemeine Ortskrankenkasse AOK) Kontakt na místní nemocenské pokladny: Česko-německá obchodní a průmyslová komora Agentur für Arbeit (Agentury práce)

16 VYSÍLÁNÍ PRACOVNÍKŮ DO NĚMECKA

17 Vysílání pracovníků do SRN Title of the presentation Date 17 Pracovník (zaměstnanec), který na pokyn zaměstnavatele vykonává práci na území jiného státu (realizaci smluvní zakázky mezi vysílajícím podnikem a odběratelem zakázky z jiného státu, aj.). Přechodné období: od 1. května tohoto roku platí v 25 z 27 členských států EU neomezený volný pohyb pracovníků v EU.

18 Vysílání pracovníků do SRN Title of the presentation Date 18 Základní pravidlo: Firma může vyslat pouze svého zaměstnance a pouze v oborech, v nichž působí v zemi původu. Pracovníky lze vyslat: 1. při přeshraničním poskytování služeb 2. v rámci skupiny podniků 3. pracovními agenturami Poslední dvě jmenované možnosti se řídí specifickými pravidly.

19 Title of the presentation Date 19 Vysílání pracovníků do SRN - legislativa Vedle primárního práva EU je problematika upravena směrnicí 96/71/ES o vysílání pracovníků. Na vysílané zaměstnance se vztahuje právo platné v místě, v němž obvykle vykonávající svou práci v případě klasického vyslání platí právo země původu (vysílajícího státu). Nezávisle na tomto právu je však nutné dodržovat následující parametry: a)maximální délka pracovní doby a minimální délka odpočinku. b)minimální délka dovolené za kalendářní rok. c)minimální mzdy včetně sazeb za přesčasy. d)podmínky poskytování pracovníků, zejména prostřednictvím podniků pro dočasnou práci. e)ochrana zdraví, bezpečnosti a hygieny při práci. f)ochranná opatření týkající se pracovních podmínek těhotných, žen krátce po porodu a mladistvých. g)rovného zacházení pro muže a ženy a ostatní ustanovení o nediskriminaci. (Výjimka pro případ první instalace nebo montáže v max. délce 8 dnů na body b) a c).

20 Co je třeba učinit před vysláním, jaké doklady Title of the presentation jsou Date 20 potřeba Potvrzení formuláře A 1 (dříve E 101) vydané ČSSZ 30 dnů Formulář dokazuje, že vyslaný pracovník platní sociální a zdravotní pojištění v ČR. Zaměstnanec je v systému pojištění ČR min. 1 měsíc, platí 2 roky. Evropský průkaz zdravotního pojištění: právo na nutné zdravotní ošetření za stejných podmínek. Ohlásit kvalifikaci, pokud zakázka v zemi vyslání patří mezi regulované profese (dokládá se kvalifikace vysílajícího podniku) Dále se doporučují doklady: kopie pracovní smlouvy (forma a délka trvání) doklad potvrzující výši mzdy kopie smlouvy nebo objednávky, na jejímž základě došlo k vyslání

21 Co je třeba učinit na místě Title of the presentation Date 21 Pobyty delší než 3 měsíce povolení občana EU k přechodnému pobytu Kumulované vyslání, které v součtu překročí 183 dní za referenční období zaměstnavatel se registruje u místně příslušného daňového úřadu (platba daně ze závislé činnosti) Hlídat podmínky pro daně z příjmu a DPH Pobyty nad 2 roky žádat o výjimku z platby sociálního pojištění v zemi vyslání Minimální mzda V Německu neexistuje zákonná minimální mzda platná na celém území SRN. Minimální mzdy jsou upraveny kolektivními smlouvami (zaměstnavatel, odborové svazy).

22 Daň z příjmu Title of the presentation Date 22 Smlouvy o zabránění dvojímu zdanění: daně jsou odvedeny pouze v jedné ze zemí. Obecně zaměstnanec bude platit daň z příjmu v domovské zemi pokud: 1.doba působení je kratší než 183 dnů ve 12 po sobě jdoucích měsících (či kalendářním roce) 2.mzda nejde na vrub stálé provozovně v Německu 3.vysílající firma nemá sídlo v Německu Pravidlo určení: vznik stálé provozovny v Německu, tj. povinnosti registrovat se a platit daň z příjmu firmy, stanovení daňové rezidentury (místo, kde poplatník daní veškeré své příjmy).

23 Odvody za zaměstnance Title of the presentation Date 23 V Německu odvádí zaměstnavatel za zaměstnance tyto příspěvky: Zdravotní pojištění (Krankenversicherung) Pojištění pro případ nezaměstnanosti (Arbeitslosenversicherung) Penzijní pojištění (Rentenversicherung) Pojištění pro případ ošetřovatelské péče (Pflegeversicherung) V celkovém úhrnu se odvody zaměstnavatele pohybují okolo 50 % ze mzdy zaměstnance.

24 Děkuji za pozornost Kontakt: Dagmar Veselovská Enterprise Europe Network ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. Třída 1.máje 97/ Liberec III Telefon: d.veselovska@arr-nisa.cz

Podnikání v Německu. Zakládání podniku, podnikání

Podnikání v Německu. Zakládání podniku, podnikání Podnikání v Německu Svoboda podnikání = právo zahajovat a provozovat samostatnou výdělečnou činnost na území členského státu za stejných podmínek jako mají domácí podnikatelé. Právo na usazení, podnikání,

Více

VOLNÝ POHYB PRACOVNÍCH SIL A SLUŽEB PŘES HRANICE V RÁMCI EU Z POHLEDU LEGISLATIVY ČR V KONTEXTU PRÁVA EU. Passau, 2. 5. 2011 Radka Felgrová

VOLNÝ POHYB PRACOVNÍCH SIL A SLUŽEB PŘES HRANICE V RÁMCI EU Z POHLEDU LEGISLATIVY ČR V KONTEXTU PRÁVA EU. Passau, 2. 5. 2011 Radka Felgrová VOLNÝ POHYB PRACOVNÍCH SIL A SLUŽEB PŘES HRANICE V RÁMCI EU Z POHLEDU LEGISLATIVY ČR V KONTEXTU PRÁVA EU Passau, 2. 5. 2011 Radka Felgrová Přehled I. Vysílání pracovníků za hranice II. Přeshraniční poskytování

Více

Právní rámcové podmínky pro zákládání poboček českých společností v SRN

Právní rámcové podmínky pro zákládání poboček českých společností v SRN Právní rámcové podmínky pro zákládání poboček českých společností v SRN Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Advokát v ČR a SRN Sdružení českých podniků v Německu Podmínky pro zřízení kanceláře, reprezentace

Více

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE 1 Podnikatel fyzická osoba 1.1 Zahájení podnikatelské činnosti 1.1.1 Podnikatel

Více

Právní rizika při vstupu stavebních firem na zahraniční trhy

Právní rizika při vstupu stavebních firem na zahraniční trhy Právní rizika při vstupu stavebních firem na zahraniční trhy Magdaléna Vyškovská Daňový poradce www.peterkapartners.com Obsah Usazení Uznávání kvalifikace Volný pohyb služeb Vysílání pracovníků a pracovní

Více

OBSAH. Úvod... 13 Seznam použitých zkratek... 15 Přehled souvisejících právních předpisů... 17 Přehled právní úpravy zaměstnávání cizinců...

OBSAH. Úvod... 13 Seznam použitých zkratek... 15 Přehled souvisejících právních předpisů... 17 Přehled právní úpravy zaměstnávání cizinců... Úvod.......................................................................... 13 Seznam použitých zkratek.................................................... 15 Přehled souvisejících právních předpisů......................................

Více

Podnikání OSVČ (s českým živnostenským listem) v EU RNDr. Jitka Ryšavá VIII. Fórum, , Praha

Podnikání OSVČ (s českým živnostenským listem) v EU RNDr. Jitka Ryšavá VIII. Fórum, , Praha Podnikání OSVČ (s českým živnostenským listem) v EU RNDr. Jitka Ryšavá VIII. Fórum, 23. 9. 2015, Praha Enterprise Europe Network (EEN) Enterprise Europe Network poskytuje odborné služby zaměřené na podporu

Více

Podnikání českých firem ve Francii

Podnikání českých firem ve Francii Podnikání českých firem ve Francii Magdaléna Vyškovská Daňový poradce www.peterkapartners.com Obsah Usazení Uznávání kvalifikace Volný pohyb služeb Vysílání pracovníků a pracovní podmínky Stálá provozovna

Více

CESKÁ REPUBLIKA. Rámcové podmínky pro podnikání

CESKÁ REPUBLIKA. Rámcové podmínky pro podnikání CESKÁ REPUBLIKA Rámcové podmínky pro podnikání Karlovy Vary 31.5.2005 Podmínky živnostenského podnikání a kontrolu nad jejich dodržováním upravuje zákon c.455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský

Více

Přeshraniční poskytování služeb v EU Festival exportu, RNDr. Jitka Ryšavá

Přeshraniční poskytování služeb v EU Festival exportu, RNDr. Jitka Ryšavá Přeshraniční poskytování služeb v EU Festival exportu, 27. 6. 2013 RNDr. Jitka Ryšavá Volný pohyb služeb Právo dodavatele z jednoho členského státu poskytovat služby zákazníkovi z jiné členské země. Zahrnuje

Více

Jak založit S.R.O.? Založení s.r.o. krok za krokem

Jak založit S.R.O.? Založení s.r.o. krok za krokem Jak založit S.R.O.? Založení s.r.o. krok za krokem Založení s.r.o. Prvotní potřebné informace: 1) Jak se bude společnost jmenovat? 2) Kde bude mít sídlo (adresu podnikání)? 3) Jaký bude předmět podnikání?

Více

Enterprise Europe Network

Enterprise Europe Network Enterprise Europe Network Podpora podniků na dosah ruky European Commission Enterprise and Industry Základní informace o síti Title of the presentation Date 2 Evropskásíť, jejímžhlavním cílem je podpora

Více

Právní základy podnikání

Právní základy podnikání Mít vlastní zaměstnance? Ano či ne? Právní základy podnikání JUDr. Markéta Schormová Jan Mandík, HK ČR Hospodářská komora České republiky www.komora.cz 27.11.2018 Podnikání Podnikání je činnost vymezená

Více

Spolková republika Německo. Obsah: 1. informace o jurisdikci 2. všeobecné informace o zemi 3. zdanění 4. společnosti, právní formy 5.

Spolková republika Německo. Obsah: 1. informace o jurisdikci 2. všeobecné informace o zemi 3. zdanění 4. společnosti, právní formy 5. Spolková republika Německo Obsah: 1. informace o jurisdikci 2. všeobecné informace o zemi 3. zdanění 4. společnosti, právní formy 5. závěr informace o jurisdikci Německo je federativní parlamentní zastupitelská

Více

Miniškola podnikání. Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013

Miniškola podnikání. Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013 Miniškola podnikání Ing. Pavlína Novotná 15.10.2013 Podnikání Podnikání je činnost, kterou vykonává podnikatel soustavně, samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku.

Více

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti. -obchodní společnosti. -daň z příjmu fyzických osob

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti. -obchodní společnosti. -daň z příjmu fyzických osob ZÁKLADY PODNIKÁNÍ -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti -obchodní společnosti -daň z příjmu fyzických osob -další povinnosti podnikatele -možnost získání podpory dle zákona o zaměstnanosti

Více

2. Vstup do podnikání fyzická osoba

2. Vstup do podnikání fyzická osoba Odbor obecní živnostenský úřad Praktické rady - Jak postupovat při žádosti o živnostenské oprávnění Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti. -obchodní společnosti. -daň z příjmu fyzických osob

ZÁKLADY PODNIKÁNÍ. -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti. -obchodní společnosti. -daň z příjmu fyzických osob ZÁKLADY PODNIKÁNÍ -živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti -obchodní společnosti -daň z příjmu fyzických osob -další povinnosti podnikatele -možnost získání podpory dle zákona o zaměstnanosti

Více

Osnova: Založení Evropské společnosti Založení společnosti cizincem v ČR Založení společnosti v EU

Osnova: Založení Evropské společnosti Založení společnosti cizincem v ČR Založení společnosti v EU Založení podniku Osnova: Výběr právní formy podnikání Zahájení podnikání živnostenské podnikání Založení společnosti Vznik společnosti Založení a vznik s.r.o. detailní postup rozklíčování zřizovacích výdajů

Více

Rozšíření vnitřního trhu ES o Bulharsko a Rumunsko

Rozšíření vnitřního trhu ES o Bulharsko a Rumunsko Rozšíření vnitřního trhu ES o Bulharsko a Rumunsko Mgr. Martin Líčeník Odbor vnitřního trhu a služeb EU Jak úspěšně exportovat do Bulharska a Rumunska (Exportní klub CzechTrade) Hotel International, Brno,

Více

NĚMECKÉ PRÁVO. Právní základy podnikání v SRN pro české start-upy. Dr. David Kouba Rechtsanwalt a usazený evropský advokát

NĚMECKÉ PRÁVO. Právní základy podnikání v SRN pro české start-upy. Dr. David Kouba Rechtsanwalt a usazený evropský advokát NĚMECKÉ PRÁVO Právní základy podnikání v SRN pro české start-upy Dr. David Kouba Rechtsanwalt a usazený evropský advokát Program 1. Úvod 2. Formy podnikání v Německu 3. Sídlo a firma 4. Živnostenské oprávnění

Více

Živnostenské podnikání

Živnostenské podnikání Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha Druhy živností - živnosti ohlašovací, - živnost volná (příloha č. 4) - živnosti řemeslné

Více

Rádce (nejen pro začínající) podnikatele

Rádce (nejen pro začínající) podnikatele Ministerstvo průmyslu a obchodu Rádce (nejen pro začínající) podnikatele Publikováno: 1.7.2008 Autor: sekce 04000 OBSAH 1. Úvod 2. Vstup do podnikání - fyzická osoba 2.1. Funkce CRM 2.2. Získání živnostenského

Více

Vysílání pracovníků do Německa a Rakouska po 1. 5. 2011 Jitka Ryšavá. European Commission Enterprise and Industry

Vysílání pracovníků do Německa a Rakouska po 1. 5. 2011 Jitka Ryšavá. European Commission Enterprise and Industry Vysílání pracovníků do Německa a Rakouska po 1. 5. 2011 Jitka Ryšavá European Commission Enterprise and Industry Jednotný vnitřní trh Je dle Smlouvy o fungování EU (dříve Smlouvy o založení Evropských

Více

Rádce (nejen pro začínající) podnikatele

Rádce (nejen pro začínající) podnikatele Page 1 of 8 Ministerstvo průmyslu a obchodu Rádce (nejen pro začínající) podnikatele Publikováno: 5.1.2011 Autor: sekce 04000 OBSAH 1. Úvod 2. Vstup do podnikání - fyzická osoba 2.1. Funkce CRM 2.2. Získání

Více

Požadované doklady pro výplatu náhrad vkladů oprávněným osobám na pobočce

Požadované doklady pro výplatu náhrad vkladů oprávněným osobám na pobočce Požadované doklady pro výplatu náhrad vkladů oprávněným osobám na pobočce 1. Oprávněná osoba: Fyzická osoba Fyzická osoba prokazuje svoji totožnost platným průkazem totožnosti: a) osoba se státní příslušností

Více

Ing. Michal Proks. Příkop 6, Brno tel., fax:

Ing. Michal Proks.  Příkop 6, Brno tel., fax: METODICKÉ SDĚLENÍ SPOLEČNOSTI AUDIT ÚČETNICTVÍ, s.r.o. EXPATRIOTI OSOBY EKONOMICKY AKTIVNÍ V ZAHRANIČÍ daň z příjmů l sociální a zdravotní pojištění Ing. Michal Proks ŘÍJEN 2012 www.auditucetnictvi.cz

Více

Řeznický mistr z Německa by si rád v Karlových Varech otevřel pobočku

Řeznický mistr z Německa by si rád v Karlových Varech otevřel pobočku Scénář: Řeznický mistr z Německa by si rád v Karlových Varech otevřel pobočku Úkolem bylo přezkoumat, jaké předpoklady jsou nutné k tomu, aby si německý řeznický mistr mohl otevřít pobočku v České republice.

Více

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ

PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ PODNIKÁNÍ A PODNIKATELÉ Podnikání Podnikání je činnost: ( 2 odst. 1 ObZ) 1. soustavná, 2. prováděná samostatně, 3. vlastním jménem podnikatele, 4. na vlastní odpovědnost, 5. za účelem dosažení zisku. Rozdělení

Více

Podnikání cizinců z tzv. třetích zemí

Podnikání cizinců z tzv. třetích zemí Schéma: Podnikání cizinců z tzv. třetích zemí Živnostenský úřad---- Obchodní rejstřík ----- Cizinecká policie --------Finanční úřad----- Každý žadatel o dlouhodobý pobyt se musí dostavit na Živnostenský

Více

Definice oprávněných žadatelů, požadavky na partnerství a stakeholdery

Definice oprávněných žadatelů, požadavky na partnerství a stakeholdery Příloha č. 1 výzvy č. 03_15_024 Definice oprávněných žadatelů, požadavky na partnerství a stakeholdery Žadatelé, školy, vysoké školy a veřejné výzkumné instituce, osoby samostatně výdělečně činné, obce,

Více

Zaměstnávání cizinců v ČR 31.3.2012 ACERT KONFERENCE BŘEZEN 2012

Zaměstnávání cizinců v ČR 31.3.2012 ACERT KONFERENCE BŘEZEN 2012 Zaměstnávání cizinců v ČR 31.3.2012 ACERT KONFERENCE BŘEZEN 2012 Úvod - legislativa Zákony upravující pobyt cizinců na území ČR: z.č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění; z.č. 262/2006 Sb.,

Více

Vysílání pracovníků Otázky o vysílající společnosti

Vysílání pracovníků Otázky o vysílající společnosti I. Všeobecné otázky (článek 1 a 2) I.2. Otázky týkající se vysílající společnosti Vysílání pracovníků Otázky o vysílající společnosti 1. 1. 1 Kdo je pro účely směrnice 96/71/ES podle vašeho vnitrostátního

Více

Daňové zatížení podniků v Bavorsku činí průměrně 28,7% (v Německu: 29,8%). To je méně než v mnoha jiných průmyslově vyspělých zemích.

Daňové zatížení podniků v Bavorsku činí průměrně 28,7% (v Německu: 29,8%). To je méně než v mnoha jiných průmyslově vyspělých zemích. Všeobecně Daně v Bavorsku Daňové zatížení podniků v Bavorsku činí průměrně 28,7% (v Německu: 29,8%). To je méně než v mnoha jiných průmyslově vyspělých zemích. Kromě toho existuje řada daňových úlev a

Více

POŽADOVANÉ DOKLADY PRO VÝPLATU NÁHRAD VKLADŮ OPRÁVNĚNÝM OSOBÁM NA POBOČCE VYPLÁCEJÍCÍ INSTITUCE

POŽADOVANÉ DOKLADY PRO VÝPLATU NÁHRAD VKLADŮ OPRÁVNĚNÝM OSOBÁM NA POBOČCE VYPLÁCEJÍCÍ INSTITUCE POŽADOVANÉ DOKLADY PRO VÝPLATU NÁHRAD VKLADŮ OPRÁVNĚNÝM OSOBÁM NA POBOČCE VYPLÁCEJÍCÍ INSTITUCE 1. Oprávněná osoba: fyzická osoba Fyzická osoba prokazuje svoji totožnost platným průkazem totožnosti: a)

Více

KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU / GLOSÁŘ ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU Leden 2008

KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU / GLOSÁŘ ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU Leden 2008 KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU / GLOSÁŘ ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU Leden 2008 KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU Sedm kroků k založení vašeho podniku jednoho vlastníka 1. Poradenství ohledně založení a financování a právní poradenství

Více

Aktualizovaná a rozšířená pravidla pro volný pohyb služeb a svobodu usazování v EU SK 1. Výše HDP na osobu 17.584 USD (2006) Srovnání (HDP ČR = 1) 0,8

Aktualizovaná a rozšířená pravidla pro volný pohyb služeb a svobodu usazování v EU SK 1. Výše HDP na osobu 17.584 USD (2006) Srovnání (HDP ČR = 1) 0,8 Aktualizovaná a rozšířená pravidla pro volný pohyb služeb a svobodu usazování v EU SK 1 Slovensko Slovenská republika 1 Základní informace 1.1 Obecné informace Rozloha 48.845 km 2 Obyvatelstvo (mil.) 5,382

Více

1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE

1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE Obsah Úvod........................................................ 17 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE....................................... 21 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti

Více

Obsah. Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV

Obsah. Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV Seznam použitých zkratek...x Úvod... XV 1 Hlavní principy zdaňování fyzických osob v České republice...1 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti se zaměřením na zdaňování cizinců...2 1.2 Určení daňové rezidence

Více

KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU/ GLOSÁŘ ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU (Schritte der Betriebsgründung/Glossar Unternehmensgründung Tschechisch) Leden 2014

KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU/ GLOSÁŘ ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU (Schritte der Betriebsgründung/Glossar Unternehmensgründung Tschechisch) Leden 2014 KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU/ GLOSÁŘ ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU (Schritte der Betriebsgründung/Glossar Unternehmensgründung Tschechisch) Leden 2014 KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU Prosinec 2007 Sedm kroků k založení vašeho

Více

M A N A G E M E N T P O D N I K U

M A N A G E M E N T P O D N I K U M A N A G E M E N T P O D N I K U 1 1 Podnikání Právo podnikat je ústavně zaručeným subjektivním právem a omezení podnikatelské činnosti může být stanoveno jedině zákonem. Základní vymezení právní úpravy

Více

Podnikání a jeho právní úprava

Podnikání a jeho právní úprava Podnikání a jeho právní úprava Základní pojmy - definice pojmu Podnikání Dřívější definice Podnikání /dle obchodního zákoníku zrušeného ke dni 1. 1. 2014/ soustavná činnost prováděná podnikatelem samostatně,

Více

1. 1. Způsoby placení hotovostní a bezhotovostní platební styk

1. 1. Způsoby placení hotovostní a bezhotovostní platební styk 1. 1. Způsoby placení hotovostní a bezhotovostní platební styk Klíčová slova Podnikání, Obchodní zákoník, Živnostenský zákon, fyzická osoba, právnická osoba, osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), podnikatel,

Více

IMI REPORT. Číslo: PW - Vyslání pracovníků Sdělení případných nesrovnalostí

IMI REPORT. Číslo: PW - Vyslání pracovníků Sdělení případných nesrovnalostí IMI REPORT Číslo: 5892.1 PW - Vyslání pracovníků Sdělení případných nesrovnalostí Předmět Datum odeslání 28/08/2017 SDĚLENÍ SKUTEČNOSTÍ NAZNAČUJÍCÍCH MOŽNÉ NESROVNALOSTI (2014/67/ES ČL.7 ODST.4) Toto sdělení

Více

Podnikání v EU Eurocentrum 20. 9. 2007 Ing. Kateřina Joklová RNDr. Jitka Ryšavá Centrum pro regionální rozvoj ČR Euro Info Centrum (EIC) Praha

Podnikání v EU Eurocentrum 20. 9. 2007 Ing. Kateřina Joklová RNDr. Jitka Ryšavá Centrum pro regionální rozvoj ČR Euro Info Centrum (EIC) Praha Podnikání v EU Eurocentrum 20. 9. 2007 Ing. Kateřina Joklová RNDr. Jitka Ryšavá Centrum pro regionální rozvoj ČR Euro Info Centrum (EIC) Praha Vinohradská 46, 120 00 Praha 2 Tel.: 221 580 294, 221 580

Více

Úvod 10. Seznam použitých zkratek 11. Související předpisy 13. 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15

Úvod 10. Seznam použitých zkratek 11. Související předpisy 13. 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15 OBSAH Úvod 10 Seznam použitých zkratek 11 Související předpisy 13 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15 2 Exkurz do historie agenturního zaměstnávání 16 3 Právní prameny agenturního

Více

POVINNOSTI ŽIVNOSTNÍKŮ podle zák. č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání a dalších zákonů Mgr. Ivana Svozilová

POVINNOSTI ŽIVNOSTNÍKŮ podle zák. č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání a dalších zákonů Mgr. Ivana Svozilová POVINNOSTI ŽIVNOSTNÍKŮ podle zák. č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání a dalších zákonů Mgr. Ivana Svozilová Podnikající fyzická osoba (P FO) je po zahájení živnosti ve vztahu k FÚ povinna podat

Více

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce.

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce. ČR Notifikační povinnost Právnická nebo fyzická osoba, ke které jsou občané EU/EHP/Švýcarska nebo cizinci vysláni k výkonu práce, musí informovat úřad práce o jejich vyslání. Cizinci navíc (až na zákonné

Více

Přeshraniční poskytování služeb příležitosti a bariéry

Přeshraniční poskytování služeb příležitosti a bariéry Přeshraniční poskytování služeb příležitosti a bariéry Ing. Eva Hrubešová, RNDr. Jitka Ryšavá Centrum pro regionální rozvoj ČR Enterprise Europe Network Vinohradská 46, 120 00 Praha 2 Tel.: 221 580 295,

Více

Založení společnosti s ručením omezeným:

Založení společnosti s ručením omezeným: Založení společnosti s ručením omezeným: Obchodní firma: (nesmí se krýt s již zapsanou firmou v obch. Rejstříku - lze ověřit na serveru www.justice.cz) Sídlo: (ve společenské smlouvě lze uvést jak přesnou

Více

Jak založit vlastní živnost fyzické osoby? Ladislav Šiška

Jak založit vlastní živnost fyzické osoby? Ladislav Šiška Jak založit vlastní živnost fyzické osoby? Ladislav Šiška Živnostenský zákon (zákon 455/1991 Sb., v platném znění) 2 Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost,

Více

JEDNOTNÝ REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ pro fyzické osoby

JEDNOTNÝ REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ pro fyzické osoby podací razítko JEDNOTNÝ REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ pro fyzické osoby Základní část V případě, že jste se rozhodli učinit níže uvedené úkony pomocí jednotného registračního formuláře na Centrálním registračním

Více

Podstata podnikání, právní úprava

Podstata podnikání, právní úprava Podstata podnikání, právní úprava Podstatou podnikání je samostatné rozhodování podnikatele o oboru podnikání (co bude vyrábět nebo jaké služby bude poskytovat) kde bude vyrábět (umístění podniku) jak

Více

JEDNOTNÝ REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ Fyzická osoba - základní a živnostenská část

JEDNOTNÝ REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ Fyzická osoba - základní a živnostenská část ČÁST A - PODNIKATEL 01 Podnikatel a) titul podací razítko JEDNOTNÝ REGISTRAČNÍ FORMULÁŘ Fyzická osoba - základní a živnostenská část b) jméno c) příjmení d) titul 1) *) e) pohlaví f) rodné příjmení g)

Více

POKYNY K VYPLNĚNÍ JEDNOTNÉHO REGISTRAČNÍHO FORMULÁŘE FYZICKÁ OSOBA

POKYNY K VYPLNĚNÍ JEDNOTNÉHO REGISTRAČNÍHO FORMULÁŘE FYZICKÁ OSOBA 10JedRegFormFO2info.pdf ČÁST A - PODNIKATEL 01 Podnikatel POKYNY K VYPLNĚNÍ JEDNOTNÉHO REGISTRAČNÍHO FORMULÁŘE FYZICKÁ OSOBA o) Vyplní osoba, které již bylo identifikační číslo přiděleno. p) Vyplní pouze

Více

Podnikový management. Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy

Podnikový management. Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy Podnikový management Právní formy podnikání, kritéria rozhodování o volbě právní formy Právní úprava Zakládání, provozování i zánik podnikatelských aktivit v ČR upravuje především živnostenský zákon (zákon

Více

Podnikání v Rakousku Mgr. Markéta Deimelová e n w c Natlacen Walderdorff Cancola v.o.s. advokáti

Podnikání v Rakousku Mgr. Markéta Deimelová e n w c Natlacen Walderdorff Cancola v.o.s. advokáti www.enwc.com Podnikání v Rakousku Mgr. Markéta Deimelová e n w c Natlacen Walderdorff Cancola v.o.s. advokáti Mezinárodní advokátní kancelář Široce zaměřená právní praxe Více než 70 právníků Kanceláře

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených

Je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených Je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem (zákon č. 455/1991 Sb. v platném znění) provozování

Více

Ohlášení živnosti fyzickou a právnickou osobou

Ohlášení živnosti fyzickou a právnickou osobou Ohlášení živnosti fyzickou a právnickou osobou 03. Pojmenování (název) životní situace Hlášení živnosti volné, řemeslných a vázaných dle 9 odst.a) živnostenského zákona, tzv. živností ohlašovacích 4. Základní

Více

Příručka pro podnikání v roce 2010

Příručka pro podnikání v roce 2010 Příručka pro podnikání v roce 2010 Vydavatel: Hospodářská komora České republiky Aktuální elektronická forma publikace je k dispozici na http://www.komora.cz Copyright Hospodářská komora České republiky,

Více

Žádost o úhradu nákladů na zabezpečení rekvalifikace zaměstnanců

Žádost o úhradu nákladů na zabezpečení rekvalifikace zaměstnanců Určeno pro záznamy Úřadu práce ČR: RZ Tiskopis vyplňte, prosím, strojem nebo hůlkovým písmem Žádost o úhradu nákladů na zabezpečení rekvalifikace zaměstnanců 110 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,

Více

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním

Více

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů 1. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

CZ DLOUHODOBÉ POBYTY

CZ DLOUHODOBÉ POBYTY DLOUHODOBÉ POBYTY DLOUHODOBÉ POBYTY POVINNÉ PODMÍNKY ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ DŮCHODOVÉ NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ PRACOVNÍ POVOLENÍ ŽIVNOSTENSKÝ LIST S JAKÝMI ÚŘADY SE CIZINEC S DLOUHODOBÝM POBYTEM

Více

KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU. GLOSÁŘ ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU (Schritte der Betriebsgründung/Glossar Unternehmensgründung Tschechisch) Leden 2019

KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU. GLOSÁŘ ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU (Schritte der Betriebsgründung/Glossar Unternehmensgründung Tschechisch) Leden 2019 KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU/ GLOSÁŘ ZAKLÁDÁNÍ PODNIKU (Schritte der Betriebsgründung/Glossar Unternehmensgründung Tschechisch) Leden 2019 KROKY K ZALOŽENÍ PODNIKU Sedm kroků k založení vašeho podniku jednotlivce

Více

Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz. Začínáte? Příručka pražského podnikatele

Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz. Začínáte? Příručka pražského podnikatele Kontaktní centrum, Opletalova 22, 110 00 Praha 1, tel.: 606 761 106, www.akcelerace-praha.cz Začínáte? Příručka pražského podnikatele 1. Připravte si svůj podnikatelský záměr Sepište svůj plán na podnikání.

Více

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnické osoby)

Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnické osoby) Ohlášení živnosti volné pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnické osoby) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná

Více

Právnická osoba je organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, tj. způsobilost mít práva a povinnosti.

Právnická osoba je organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, tj. způsobilost mít práva a povinnosti. 2 2. O b č a n s k é p r á v o I I P r á v n i c k á o s o b a P r á v n í o s o b n o s t a u s t a v e n í Právnická osoba je organizovaný útvar, o kterém zákon stanoví, že má právní osobnost, tj. způsobilost

Více

ZAHRANIČNÍ PRACOVNÍCI V PROJEKTECH. Mgr. Viktória Bodnárová, Sychrov, 20.05.2011

ZAHRANIČNÍ PRACOVNÍCI V PROJEKTECH. Mgr. Viktória Bodnárová, Sychrov, 20.05.2011 ZAHRANIČNÍ PRACOVNÍCI V PROJEKTECH Mgr. Viktória Bodnárová, Sychrov, 20.05.2011 EURAXESS Česká republika www.euraxess.cz Poskytujeme informace, poradenství a asistenci ohledně následujících témat: vstupní

Více

Živnostenský úřad a obchodní rejstřík. Vytvořila: Bc. Veronika Škrnová, NÚV 2018

Živnostenský úřad a obchodní rejstřík. Vytvořila: Bc. Veronika Škrnová, NÚV 2018 Živnostenský úřad a obchodní rejstřík Vytvořila: Bc. Veronika Škrnová, NÚV 2018 Živnostenský úřad a obchodní rejstřík. všeobecné podmínky: bezúhonnost 18 let a více u FO společenská smlouva nebo zakladatelská

Více

UČÍME SE PODNIKAT. Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/

UČÍME SE PODNIKAT. Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ UČÍME SE PODNIKAT Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/54.0055 www.kvalitaskoly.cz/podnikavost 4. PRÁVNÍ STRÁNKA ZALOŽENÍ FIKTIVNÍ FIRMY Klíčová slova Živnost Živnostenský zákon Typy obchodních společností

Více

POKYNY K VYPLNĚNÍ JEDNOTNÉHO REGISTRAČNÍHO FORMULÁŘE PRÁVNICKÁ OSOBA

POKYNY K VYPLNĚNÍ JEDNOTNÉHO REGISTRAČNÍHO FORMULÁŘE PRÁVNICKÁ OSOBA 10JedRegFormPO2info.pdf - Adobe Acrobat Professional ČÁST A - PODNIKATEL 01 Podnikatel POKYNY K VYPLNĚNÍ JEDNOTNÉHO REGISTRAČNÍHO FORMULÁŘE PRÁVNICKÁ OSOBA a) Obchodní firma je název, pod kterým je podnikatel

Více

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů

Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů Kontrolní otázky podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů 1. Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

Více

MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ

MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ Podniky podle právní formy Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání - podniky jednotlivce Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích - obchodní korporace, tj.

Více

Všeobecnými podmínkami provozování živnosti fyzickými osobami jsou:

Všeobecnými podmínkami provozování živnosti fyzickými osobami jsou: Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

E U R E S. EURopean Employment Services. Hana Pořízková, EURES poradce, Úřad práce Brno-venkov 19.2.2009

E U R E S. EURopean Employment Services. Hana Pořízková, EURES poradce, Úřad práce Brno-venkov 19.2.2009 E U R E S EURopean Employment Services 19.2.2009 Hana Pořízková, EURES poradce, Úřad práce Brno-venkov EURES Evropské služby zaměstnanosti Systém propojující veřejné služby zaměstnanostičlenských států

Více

Právní aspekty podnikání v Bulharsku

Právní aspekty podnikání v Bulharsku Právní aspekty podnikání v Bulharsku Martin Vacek Ředitel PETERKA & PARTNERS, Sofie www.peterkapartners.com Ochrana zahraničních investic Úprava systému podpory zahraničních investic od 17.3.2009: Došlo

Více

Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc

Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc. 14. 10. 2015 Co způsobuje stres podnikům a jejich manažerům? 1. Nemají dostatek financí na rozvoj

Více

SEM. 4. série VZOROVÉ ŘEŠENÍ

SEM. 4. série VZOROVÉ ŘEŠENÍ SEM 4. série VZOROVÉ ŘEŠENÍ Příklad 1 Počet lidí s vysokoškolským vzděláním v ČR z posledního sčítání lidí v roce 2011 lze nalézt na stránkách ČSÚ: https://www.czso.cz/csu/czso/souhrnna_data_o_ceske_republice

Více

Aspekty řízení vlastního podniku

Aspekty řízení vlastního podniku Aspekty řízení vlastního podniku Osnova: Živnostenské podnikání Proces založení Volba místa podnikání Kroky po založení živnosti Proces řízení provozu živnosti Proces ukončení provozu živnosti Obchodní

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10. Úvod 15. 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10. Úvod 15. 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17 Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10 Úvod 15 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17 1 Sídlo s. r. o. v bytě, který je v podílovém vlastnictví manželů 20 2 Povinné

Více

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE

KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE KVALIFIKAČNÍ DOKUMENTACE aktualizovaná verze v souvislosti s přijetím zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek OBSAH 1. OBECNÉ POŽADAVKY ZADAVATELE NA PROKÁZÁNÍ SPLNĚNÍ KVALIFIKACE... 2 1.1

Více

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Ohlášení živnosti vázané pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním

Více

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Prokázání odborné způsobilosti není podmínkou provozování volné živnosti. Provozování volné živnosti je podmíněno ohlášením.

Prokázání odborné způsobilosti není podmínkou provozování volné živnosti. Provozování volné živnosti je podmíněno ohlášením. Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Živnostenský úřad Praha 1

ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Živnostenský úřad Praha 1 Živnostenské úřady»»třístupňová soustava: Obecní (vykonávají obce s rozšířenou působností), Krajský (vykonávají krajské úřady jednotlivých krajů) Živnostenský úřad České republiky (vykonává Odbor živností

Více

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba)

Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Ohlášení řemeslné živnosti pro právnické osoby, které nemají sídlo na území ČR, EU, EHP a Švýcarska (Zahraniční právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná

Více

Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc. 14. 10. 2014

Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc. 14. 10. 2014 Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc. 14. 10. 2014 Co způsobuje stres podnikům a jejich manažerům? 1. Nemají dostatek financí na rozvoj

Více

EURES. www.eures.cz www.eures.europa.eu

EURES. www.eures.cz www.eures.europa.eu EURES Evropské služby zaměstnanosti www.eures.cz www.eures.europa.eu EURES EUROPEAN EMPLOYMENT SERVICES vznik 1993, iniciátor a koordinátor Evropská komise Od r. 2004 je EURES v ČR také součástí veřejných

Více

Na kterém živnostenském úřadu se ohlášení podá? Jaké doklady předkládá ohlašovatel živnostenskému úřadu při ohlášení živnosti?

Na kterém živnostenském úřadu se ohlášení podá? Jaké doklady předkládá ohlašovatel živnostenskému úřadu při ohlášení živnosti? Ohlášení živnosti volné pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba kromě občanů členských států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského

Více

Obsah 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE...21

Obsah 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE...21 Obsah Ú vod...17 1 HLAVNÍ PRINCIPY ZDAŇOVÁNÍ FYZICKÝCH OSOB V ČESKÉ REPUBLICE...21 1.1 Vývoj od roku 1993 do současnosti se zaměřením na zdaňování cizin ců...21 1.2 Určení daňové rezidence v České republice...22

Více

Založení a provozování firmy

Založení a provozování firmy Založení a provozování firmy legislativní a podnikatelské minimum, povinná administrativa Rozhodnutí o podnikání Je potřeba ujasnit si, zda se bude jednat o podnikání dodržení zákona, který definuje podnikání

Více

Kdo může ohlásit řemeslnou živnost?

Kdo může ohlásit řemeslnou živnost? Ohlášení řemeslné živnosti pro fyzické osoby, které nemají bydliště na území České republiky (Zahraniční fyzická osoba občan členského států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského

Více

PŘIHLÁŠKA K REGISTRACI k dani z přidané hodnoty Zvláštní část

PŘIHLÁŠKA K REGISTRACI k dani z přidané hodnoty Zvláštní část 01 Identifikační část: příjmení, jméno / obchodní firma / identifikační číslo / datum narození*) název*) 02 Daňové identifikační číslo (bylo-li přiděleno) PŘIHLÁŠKA K REGISTRAI k dani z přidané hodnoty

Více

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba)

Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Žádost o koncesi pro právnické osoby se sídlem na území České republiky (Česká právnická osoba) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

CEFIF Založení FF s. r. o. Živnostenské oprávnění I

CEFIF Založení FF s. r. o. Živnostenské oprávnění I CEFIF Založení FF s. r. o. Živnostenské oprávnění I Dana Batelková dana.batelkova@nuov.cz Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno

Více

SOLVIT. efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU. Mgr. Eva Tluková. 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu

SOLVIT. efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU. Mgr. Eva Tluková. 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU Mgr. Eva Tluková 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Vznik SOLVITu Založen Evropskou komisí v roce 2002 V ČR zřízen usnesením vlády č. 458/2004 1.

Více

Uzavření a podepsání společenské smlouvy nebo zakladatelské listiny

Uzavření a podepsání společenské smlouvy nebo zakladatelské listiny Otázka: Založení a vznik společnosti s ručením omezeným Předmět: Ekonomie Přidal(a): Majký Základní charakteristika společnosti s ručením omezeným (s.r.o.) nejnižší počet zakladatelů 1 fyzická nebo 1 právnická

Více

ŽÁDOST O JMENOVÁNÍ ZNALCEM 1

ŽÁDOST O JMENOVÁNÍ ZNALCEM 1 Krajský soud v Hradci Králové k rukám předsedy soudu Československé armády 218 502 08 Hradec Králové ŽÁDOST O JMENOVÁNÍ ZNALCEM 1 Žadatel (titul, jméno a příjmení):... adresa:... OBOR, ODVĚTVÍ A SPECIALIZACE

Více