Patologie srdce. Patologie myokardu Patologie perikardu Patologie endokardu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Patologie srdce. Patologie myokardu Patologie perikardu Patologie endokardu"

Transkript

1 Patologie myokardu Patologie perikardu Patologie endokardu

2 Patologie myokardu Normální hmotnost srdce ženy g, muže g. Srdeční svalovina je zvláštní typ příčně pruhované svaloviny. Převodní systém. Krevní zásobení. Onemocnění myokardu se podílí na celkové mortalitě asi 1/3.

3

4 Patologie myokardu Typy onemocnění myokardu: ( myokarditis ) Záněty ( CHICHS Onemocnění z hypoxie (ICHS, infarkt, ( kardiomyopatie ) Jiné

5 Patologie myokardu Srdeční insuficience: Selžou-li kompenzační mechanismy (zvýšený výkon svalu, zvýšený koronární průtok, hypertrofie, dilatace). Dochází k městnání krve před selhávajícím oddílem a k nedostatečnému průtoku za selhávajícím oddílem.

6 Patologie myokardu Onemocnění způsobená hypoxií A. Ischemická choroba srdeční Příčina: hypoxie srdečního svalu, nejčastěji ze zúžení nebo ucpání koronárních arterií, méně často z anémie. Myokard hypertrofuje. ICHS se může manifestovat jako: (a) angina pectoris, (b) infarkt myokardu, (c) chronická ischemická choroba srdeční, (d) náhlá srdeční smrt. Epidemiologie ICHS: vedoucí příčina smrti ve většině průmyslových zemí. Asi 80% všech úmrtí na nemoci srdce. V současné době ve většině vyspělých zemí zaznamenáváme pokles. Patogeneze: Koronární ateroskleróza, trombóza a trombembolie koronárních arterií, koronární vasospasmus, jiné choroby srdce, hemodynamické změny.

7 Patologie myokardu Onemocnění způsobená hypoxií B. Angina pectoris Paroxysmální ataky, projevuje se často substernální či prekordiální bolestí. Dělíme na: a) stabilizovaná a.p. stenozující atheroskleróza k. a. a spasmy k.a., je vázaná na fyzickou aktivitu, morfologicky se projevuje subendokardiálními ischemiemi.

8 b) Prinzmetalova a. p. spasmy k. a., v klidu, bez vztahu k fyzické námaze. c) nestabilní a. p. není vázána na námahu, preinfarktová angína. Způsobena prasknutím ateromového plátu a nástěnnou trombózou

9 Patologie myokardu Onemocnění způsobená hypoxií C. Infarkt myokardu 2 základní typy: transmurální IM, obvykle s těžkou koronární stenózou, subendokardiální IM, obvykle bez uzávěru s difuzní sklerózou. Možná kombinace obou. Predisponující faktory: Hypertenze, hyperlipémie, diabetes m., kouření.

10 Patologie myokardu C. Infarkt myokardu Vývoj změn po okluzi koronárních arterií: reverzibilní změny do min., pak ireverzibilní změny. 40 min. 4 až 6 hod.: Celulární edém, intersticiální edém, hyperkontrakce 4 až 6 hod 3 dny: Akutní infarkt myokardu, lokální úbytek aktivity dehydrogenáz, po 24 hod. zvýšená eosinofilie svalových vláken, ztráta barvitelnosti jader, leukocytární infiltrace (nejdříve lymfocyty, pak granulocyty a histiocyty).

11 3 dny až 7 dnů: Subakutní infarkt myokardu, fáze reparace, resorbce nekrotického materiálu makrofágy, fibroblastická a endoteliální proliferace více než 7 dnů: Chronický infarkt myokardu, dokončení reparace, kolagenizace, vznik jizvy.

12 Onemocnění myokardu Rozvinutý infarkt myokardu

13 Patologie myokardu C. Infarkt myokardu Prognóza IM: obecně špatná, ale zlepšující se spolu se zvyšující se úrovní zdravotní péče. Komplikace: 20% případů náhlá srdeční smrt, 10% kardiogenní šok, v akutním stavu téměř ve 100% plicní edém, v chronickém stavu v 60% srdeční insuficience, 15-40% trombembolie.

14 Patologie myokardu D. Chronická ischemická choroba srdeční Pomalý zákeřný průběh, histologicky nacházíme směs změn v myokardu (tzv. ischemická kardiomyopatie ).

15 Patologie myokardu Kardiomyopatie Onemocnění myokardu, která nemají příčinu v arterioskleróze ani zánětu, nejsou způsobena získanými chlopenními vadami nebo hypertenzí. U vrozených srdečních vad se kardiomyopatie výjímečně vyskytnout může.

16 Patologie myokardu Kardiomyopatie Klasifikace: ( kongestivní ) A) dilatační ( obstrukční ) B) hypertrofická C) restrikční Další možné dělení: Primární (příčina nejistá), sekundární (příčina známá)

17 Patologie myokardu A. Dilatační (kongestivní) kardiomyopatie. Je nejčastějším typem. Vyvíjí se nejčastěji po působení různých toxinů (soli kobaltu), při avitaminozách (beri-beri), jako následek prodělaných viroz (coxsackie). Morfologie: Značná dilatace všech oddílů srdce, současně značná hypertrofie, zejména komor. Při současné značné dilataci se však tlouštka komor může být zdánlivě normální. Histologicky se zjištuje směs výrazně hypertrofických, normálních a atrofických svalových buněk, se současným zmnožením intersticia.

18 Dilatační kardiomyopatie. A) Vzhled srdce při dilatační kardiomyopatii: dilatovaná levá komora a ztenčená komorová stěna vedoucí k srdeční insuficienci. B)) Ilustrace ukazující dilatovanou levou síň a levou komoru, které posunují interventrikulární septum zleva doprava, dále ztenčenou komorovou stěnu. Pro srovnání je uveden průřez normálním srdcem. IVC, vena cava inferior; IVS, interventrikulární septum; LA, levé atrium; LV, levá komora; RA, pravé atrium; RV, pravá komora; SVC, vena cava superior.

19 Patologie myokardu B. Hypertrofická (obstrukční, asymetrická, septální) kardiomyopatie. Je druhým nejčastějším typem. Příčinou je pravděpodobně nepravidelný průběh svalových vláken v horní části komorového septa. Jejich kontrakce při systole tvoří anatomickou překážku při výtoku krve z levé komory. Uvažuje se rovněž o abnormální citlivosti svalových buněk na katecholaminy, dále o poruše membrány svalových buněk se zvýšenou propustností Ca iontů. Morfologie: Hypertrofie především levé komory bez větší změny tvaru srdce. Hypertrofická svalovina vytváří prominující val pod aortální chlopní.

20 Hypertrofická kardiomyopatie. A) Srdce s těžkou hypertrofií (ztluštěním) interventrikulárního septa a zadní stěny levé komory, která vytváří zřetelný val. B) Schéma srdce s hypertrofickou kardiomyopatií ukazuje na těžké ztluštění interventrikulárního septa, které je tlustší než stěna levé komory. Levá komora je zmenšena.

21 Patologie myokardu C. Restrikční kardiomyopatie (nekompaktnost svaloviny levé komory). Za příčinu se nejčastěji považují různé alergické stavy po virové infekci. Je charakterizovány zhoršenou elasticitou a pohyblivostí myokardu s následným zhoršeným plněním srdce v diastole. Řadíme sem i endomyokardiální fibrózu vyskytující se zejména v Africe a Lofflerovu endokarditidu. Zhoršení pohyblivosti srdce se objevuje i u dalšího častějšího onemocnění srdce senilní izolované amyloidózy a u fibroelastózy. Morfologie není specifická. Výraznější fibróza.

22 a b Nekompaktnost levé komory. A), Spongiformní charakter komorové stěny způsobený děravým myokardem. Srdce má ztluštělou stěnu levé komory, která je současně dilatovaná. Dochází k srdeční insuficienci. LV, left ventricle; LVNC, trabeculations of left ventricular noncompaction. B), Ilustrace ztluštění a trabekulace stěny levé komory spolu s její dilatací.

23 Onemocnění perikardu A. PERIKARDIÁLNÍ VÝPOTEK A HEMOPERIKARD V prostoru mezi parietálním a viscerálním listem perikardu se z různých příčin může akumulovat různý, většinou tekutý obsah. Označuje se jako perikardiální výpotek, který může být serózní, fibrinózní nebo hnisavý (tzv. purulentní perikarditida). Pokud je obsahem krev, hovoříme o (hemoperikardu). Jde o vážné stavy, které mohou způsobovat kompresi síní a vena cava nebo při masívním objemu omezovat funkci srdečních komor. Tento fatální stav se nazývá srdeční tamponáda.

24 Onemocnění perikardu Onemocnění perikardu téměř vždy souvisí s chorobami jiných částí srdce nebo okolních struktur. Mohou být rovněž výsledkem systémových onemocnění. Izolované onemocnění perikardu je málo časté.

25 Onemocnění perikardu ( PERICARDITIS ) B. PERIKARDITIDA Zánět přestupuje na perikard většinou z okolních orgánů a struktur jako jsou např. myokard, mediastinum, plíce a pleura, nebo je projevem systémového onemocnění typu LE. Primární perikarditida je vzácná a pokud se vyskytne, je téměř výlučně virového původu.

26 Onemocnění perikardu ( PERICARDITIS ) B. PERIKARDITIDA B.1. Akutní perikarditida Serózní p.: nejčastěji jako následek neinfekčního zánětu (revmatická horečka, LE, sklerodermie, urémie, nádory). Fibrinózní a serofibrinózní p.: jsou mnohem častější než serózní p. (akutní infarkt myokardu, reparující se i. m., urémie, reakce na ozáření, revmatická horečka, LE a potraumatická reakce). Purulentní perikarditida: po invazi bakteriální infekce do perikardiálního prostoru z okolních struktur, hematogením či lymfogenním rozsevem nebo iatrogenně během operačního zásahu.

27 Hemoragická perikarditida: následek porušení cév vlivem např. tuberkulózy, nádoru, iatrogenního poškození. Kaseózní perikarditida: tuberkulóza nebo některé plísňové infekce.

28 Onemocnění perikardu ( PERICARDITIS ) B. PERIKARDITIDA B.2. Chronická (organizující se) perikarditida Organizace zánětlivého exudátu může způsobit ztluštění perikardu, adheze nebo úplnou obliteraci prostoru mezi parietálním a viscerálním perikardem.

29 Onemocnění perikardu Perikarditida v organizaci

30 Onemocnění perikardu C. ONEMOCNĚNÍ PERIKARDU REVMATICKÉHO PŮVODU Hlavními histologickými projevy jsou revmatoidní fibrinoid a Aschoffův granulom. Srdce bývá postiženo ve 20-40% případů těžké prolongované revmatoidní artritidy (RA).

31 Onemocnění perikardu C. ONEMOCNĚNÍ PERIKARDU REVMATICKÉHO PŮVODU Fibrinózní perikarditida je nejčastějším projevem. Může progredovat a vést ke ztluštění viscerálního i parietálního perikardu, popřípadě vést ke vzniků silných adhezí obou listů. Revmatoidní granulomy (Aschoffovy) se vyskytují jak pod povrchem perikardu, tak mohou penetrovat do myokardu nebo endokardu, včetně chlopní nebo baze aorty. Revmatoidní valvulitida vzhledem k tomu, že při ní dochází ke ztluštění chlopní, jejím kalcifikacím a deformacím, může být příčinou získaných chlopňových vad.

32 Onemocnění perikardu C. ONEMOCNĚNÍ PERIKARDU REVMATICKÉHO PŮVODU Co je akutní febrilní revmatismus? Reakce na streptokokovou infekci (betahemolytický s. skupiny A) projevující se abnormální imunitní reakcí na bakteriální antigeny a vyskytující se v akutní fázi ve 3 formách artritické, kardiální /perikardiální, myokardiální a endokardiální/ a mozkové. Příznaky se vyskytují za několik týdnů po infekční epizodě.

33 Jde zejména o onemocnění kloubů (migrující polyartritida velkých kloubů), avšak provázené rovněž postižením jiných tkání, např. vznikají podkožní revmatoidní uzly, akutní karditida a vaskulitida, vyvíjí se erythema marginatum kůže, různé neurologogické příznaky (Sydenhamova chorea apod.).

34 Onemocnění endokardu Postižení chlopňového endokardu způsobuje buď stenózu nebo insuficienci (regurgitaci) cévních ústí popřípadě kombinaci obou. Valvulární insuficience může být výsledkem vnitřních změn samotných chlopní nebo výsledkem poškození či pokroucení podpůrných struktur jako jsou aorta, papilární svaly nebo chlopňový annulus (prstenec). Tyto změny mohou být způsobeny buď akutně např. při infekční endokarditidě, či chronicky jako následek jizvení a retrakce. Naproti tomu, valvulární stenóza, je téměř vždy primárně způsobena chronickým postižením vlastních chlopní.

35 Onemocnění endokardu Nejčastější chlopňové vady jsou: Stenóza mitrální chlopně příčina: revmatické onemocnění endokardu, ( IE ) infekční endokarditida Insuficience mitrální chlopně příčina: myxoidní degenerace, IE Stenóza aortální chlopně příčina: kalcifikace, IE Insuficience aortální chlopně příčina: dilatace vzestupné aorty, IE

36 Onemocnění endokardu A. REVMATICKÉ ONEMOCNĚNÍ ENDOKARDU Akutní revmatická endokarditida (ARE) komplikuje aktivní fázi febrilního revmatismu a může progredovat až do stavu chronického, kdy dochází trvalým deformitám srdečních chlopní (chronická revmatická choroba srdeční). Vede zejména ke stenóze mitrální chlopně s příznaky těžké, někdy po letech až smrtelně končící kardiální dysfunkce.

37 Vrozené srdeční vady Stenóza mitrální chlopně revmatického původu

38 Onemocnění endokardu A. REVMATICKÉ ONEMOCNĚNÍ ENDOKARDU Morfologické znaky Aschoffovy uzly ložiska fibrinoidní nekrózy v okolí infiltrované lymfocyty a histiocyty epiteloidního charakteru (vícejaderné formy histiocytů se nazývají Aschoffovy obrovské buňky). Současné postižení endokardu a levostranných chlopní, projevující se jejich fibrinoidní nekrózou s tvorbou bradavičnatých vegetací, může kromě chlopňových deformit také vzácně způsobit embolizaci do velkého oběhu. Nejčastější lokalizací lézí vedoucích k abnormálnímu ztluštění endokardu je při parietální revmatické endokarditidě tzv. MacCallumovo políčko. Nachází se v levé síni nad zadním cípem mitrální chlopně.

39 Onemocnění endokardu B. MYXOIDNÍ DEGENERACE MITRÁLNÍ CHLOPNĚ ( CHLOPNĚ (PROLAPS MITRÁLNÍ Je spojena s měkkým ztluštěním chlopně a ztrátou její konzistence, což způsobuje její balónovité vyklenutí a zúžení postiženého cévního ústí. Příčina není jasná, pravděpodobně souvisí s hereditárním onemocněním pojivových tkání. Komplikace jsou vzácné (3%): infekční endokarditida, mitrální insuficience, mozková mrtvice, srdeční arytmie. C. KALCIFIKACE AORTÁLNÍ CHLOPNĚ Vede ke stenóze, může být získaná nebo senilní.

40 Onemocnění endokardu Myxoidní degenerace mitrální chlopně

41 Onemocnění endokardu Prolaps mitrální chlopně

42 Onemocnění endokardu D. INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA Jedna z nejvážnějších infekcí. Je charakterizována kolonizací nástěnného endokardu srdečních chlopní mikroby (bakterie, plísně, rickettsie). Vede k tvorbě křehkých vegetací složených z trombů, buněčného detritu a mikrobů. Klasifikuje se na základě klinického průběhu na: (1) akutní a (2) subakutní.

43 Klinické příznaky: horečka, poslechový šelest, kožní petechie. Morfologie: tvorba vegetací, destrukce chlopní, embolizace do velkého oběhu (systémová), sepse, septické infarkty. Komplikace: Kardiální (chlopňová insuficience nebo stenóza, srdeční selhávání, abscedující zánět srdečního prstence s možností perforace aorty, hnisavá perikarditida), embolické (do mozku, srdce, sleziny, ledvin apd.), renální (embolické infarkty, fokální a difusní glomerulonefritida, mnohotné korové abscesy).

44 Onemocnění endokardu Bakteriální endokarditida

45 Vrozené srdeční vady Kožní petechie u endokarditidy

46 Onemocnění endokardu E. NEINFEKČNÍ VEGETACE C.1. Nebakteriální trombotická endokarditida Je charakterizována ukládáním malého množství fibrinu, destiček a dalších krevních komponent na povrch srdečních chlopní. Na rozdíl od vegetací při infekční endokarditidě jsou tyto vegetace sterilní. Vyskytuje se často u pacientů s těžkými stavy (nádory, sepse), a proto se označuje někdy jako marantická endokarditida. Nemá výrazný vliv na činnost chlopní, vzhledem k možnosti utržení vegetací však existuje reálné nebezpečí embolizace do velkého oběhu s tvorbou malácií a infarktů v mozku, srdci a dalších orgánech. Příčina: pravděpodobně hyperkoagulace při syndromu DIC (diseminované intravaskulární koagulace).

47 C.2. Endokarditida při systémovém lupus erythematodes ( Libman-Sachsova (endokarditida Zánět mitrální nebo aortální chlopně s tvorbou malých sterilních vegetací na povrchu.

48 Onemocnění endokardu F. ONEMOCNĚNÍ SRDCE PŘI KARCINOIDU Projevuje se fibrózním ztluštěním intimy (endotelu) komor a chlopní, zejména pravého srdce. Postihuje přibližně polovinu pacientů se syndromem karcinoidu. Jde pravděpodobně o reakci srdce na karcinoidem produkované bioaktivní látky (serotonin, kallikrein, bradykinin, histamin, prostaglandiny atd.).

Patologie perikardu, myokardu a endokardu. I. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru

Patologie perikardu, myokardu a endokardu. I. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Patologie perikardu, myokardu a endokardu I. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Čerstvý infarkt srdeční Čerstvý infarkt srdeční 4 2 Kopie 2 3 koagulační nekróza subendokardiálně 2 hyperemický

Více

Kardiovaskulární systém. Ischemická choroba srdeční

Kardiovaskulární systém. Ischemická choroba srdeční Kardiovaskulární systém Ischemická choroba srdeční Ischemická choroba srdeční Ischémie - nepoměr mezi koronární perfúzí a nároky srdečního svalu na přísun okysličené krve - snížený přísun O2 a živin -

Více

Patologie krevního ústrojí, lymfatických uzlin a sleziny.

Patologie krevního ústrojí, lymfatických uzlin a sleziny. Patologie kardiovaskulárního systému. Patologie krevního ústrojí, lymfatických uzlin a sleziny. II. histologické praktikum 3. ročník zubního lékařství Hnědá atrofie myokardu Makroskopie: váha, síla stěny

Více

Patologie kardiovaskulárního systému

Patologie kardiovaskulárního systému Patologie kardiovaskulárního systému Onemocnění cév degenerativní ateroskleróza (postihuje tepny) mikroangiopatie (postihuje mikrocirkulaci arterioly, venuly, kapiláry) žilní městky (varixy) zánětlivé

Více

Kardiovaskulární systém

Kardiovaskulární systém Kardiovaskulární systém Frühaufová Šárka Ústav patologie FNKV a 3.lékařské fakulty UK Nemoci srdce Ischemická choroba srdeční Srdce při hypertenzi (systémové, plicní) Poruchy chlopenního aparátu Neischemická

Více

Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška. - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž

Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška. - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž Výstupový test (step-test), Letunovova zkouška - testy fyzické zdatnosti a reakce oběhového systému na zátěž 1 Hodnocení srdeční práce Hodnocení funkce systoly - ejekční frakce hodnotí funkční výkonnost

Více

Záněty srdce. Mgr. Martina Dohnalová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Záněty srdce. Mgr. Martina Dohnalová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Záněty srdce Mgr. Martina Dohnalová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Dělení Endokarditis Myokarditis Perikarditis Dostupné z https://cs.wikipedia.org/wiki/srdce Endokarditis Neinfekční Revmatický zánět autoimunní

Více

Srdeční selhání. Srdeční výdej [CO = SV f] Křivka tlak-objem. Srdeční výdej jako parametr srdeční funkce Definice srd. selhání Etiopatogeneze Důsledky

Srdeční selhání. Srdeční výdej [CO = SV f] Křivka tlak-objem. Srdeční výdej jako parametr srdeční funkce Definice srd. selhání Etiopatogeneze Důsledky Srdeční selhání Srdeční výdej jako parametr srdeční funkce Definice srd. selhání Etiopatogeneze Důsledky 1 2 Srdeční výdej [CO = SV f] 3 parametry cardiac output (CO) u dospělého člověka v klidu cca 4.5

Více

Patologie srdce. Z. Kolář. Patologie myokardu Patologie perikardu Patologie endokardu Vrozené srdeční vady

Patologie srdce. Z. Kolář. Patologie myokardu Patologie perikardu Patologie endokardu Vrozené srdeční vady Z. Kolář Patologie myokardu Patologie perikardu Patologie endokardu Vrozené srdeční vady Patologie myokardu Normální hmotnost srdce ženy 250-300g, muže 300-350g. Srdeční svalovina je zvláštní typ příčně

Více

Úvod do trombofilie. MUDr. Dagmar Riegrová, CSc.

Úvod do trombofilie. MUDr. Dagmar Riegrová, CSc. Úvod do trombofilie MUDr. Dagmar Riegrová, CSc. Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské fakultě a Fakultě zdravotnických

Více

9 Endokarditidy. Endokarditidy 9

9 Endokarditidy. Endokarditidy 9 9 Endokarditidy Echokardiografický průkaz typických vegetací a komplikací, které jsou spojeny s infekční endokarditidou, patří mezi základní kritéria pro stanovení této diagnózy. Endokarditidy vznikají

Více

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK

Hemodynamika srdečních vad. Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Hemodynamika srdečních vad Hana Maxová Ústav patologické fyziologie 2. LF UK Srdeční vady Získané - vada v dospělosti - v celé populaci 0,2 % - nad 70 let 12% Chlopenní vady - aortální st. - mitrální reg.

Více

Akutní formy ischemické choroby srdeční. Křivánková M. Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc

Akutní formy ischemické choroby srdeční. Křivánková M. Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc Akutní formy ischemické choroby srdeční Křivánková M. Oddělení urgentního příjmu FN Olomouc Ischemická choroba srdeční Akutní (nestabilní) formy nestabilní angina pectoris akutní infarkt myokardu s vývojem

Více

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Patofyziologické mechanismy šoku Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Šok Klinický syndrom projevující

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU V. ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní

Více

Kardiomyopatie Petr Kuchynka

Kardiomyopatie Petr Kuchynka Kardiomyopatie Petr Kuchynka II. interní klinika - klinika kardiologie a angiologie, Všeobecná fakultní nemocnice a 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze Definice kardiomyopatií Kardiomyopatie

Více

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace

KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM. a možnost jeho detoxikace KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM a možnost jeho detoxikace 1 SRDCE dutý svalový orgán, ústřední orgán krevního oběhu: přečerpává okysličenou krev z plic do tělního (velkého) oběhu přečerpává neokysličenou krev

Více

Nemoci oběhové soustavy

Nemoci oběhové soustavy Pravidla pro kódování diagnóz CZ-DRG: Nemoci oběhové soustavy Kardiologie KlasifiKon 2017 8.11.2017 MUDr. Martin Papáč, MBA MKN-10 Původně vznikla jako klasifikace příčin úmrtnosti, poté rozšířená pro

Více

Kardiovaskulární systém

Kardiovaskulární systém Kardiovaskulární systém Arterio-nebo ateroskleróza (askl.) pomalu postupující onemocnění tepen, při němž je ztluštělá intima fibrózními uloženinami, které postupně zužují lumen a současně jsou místem vzniku

Více

Historie. Lokalizace. Úvod. Patogeneze. Ateroskleróza

Historie. Lokalizace. Úvod. Patogeneze. Ateroskleróza Historie Ateroskleróza Václav Pavliňák II. interní klinika VFN a 1.LF UK 1820 prof. Lobstein - arterioskleróza: rigidní arterie se ztluštělou stěnou 1904 ateroskleróza Marchand 1974-76 - Ross, moderní

Více

Atestační otázky z oboru kardiologie

Atestační otázky z oboru kardiologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru kardiologie 1. Aortální stenóza CT a magnetická rezonance v kardiologii Antikoagulační léčba

Více

UČEBNÍ TEXTY UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE SRDEČNÍ SELHÁNÍ. Filip Málek, Ivan Málek KAROLINUM

UČEBNÍ TEXTY UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE SRDEČNÍ SELHÁNÍ. Filip Málek, Ivan Málek KAROLINUM UČEBNÍ TEXTY UNIVERZITY KARLOVY V PRAZE SRDEČNÍ SELHÁNÍ Filip Málek, Ivan Málek KAROLINUM Srdeční selhání doc. MUDr. Filip Málek, Ph.D. doc. MUDr. Ivan Málek, CSc. Recenzovali: prof. MUDr. František Kölbel,

Více

Kardioemboligenní ischemické CMP. Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LFUK a FN v Hradci Králové

Kardioemboligenní ischemické CMP. Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LFUK a FN v Hradci Králové Kardioemboligenní ischemické CMP Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LFUK a FN v Hradci Králové Určení subtypu icmp Určení subtypu, tj. v podstatě příčiny iktu na základě: zhodnocení klinického obrazu

Více

Patofyziologie kardiovaskulárního systému

Patofyziologie kardiovaskulárního systému Patofyziologie kardiovaskulárního systému Kardiovaskulární systém - opakování http://www.tv3.ktv-plzen.cz/zdr/zdr-praxe/pohybove-aktivity/pri-onemocneni-srdecniho-cevniho-systemu.html Fyziologická klasifikace

Více

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie

- Kolaps,mdloba - ICHS angina pectoris - ICHS infarkt myokardu - Arytmie - Arytmie bradyarytmie,tachyarytmie NÁHLÁ POSTIŽENÍ OBĚHOVÉHO SYSTÉMU NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. POSTIŽENÍ TEPEN - Onemocnění věnčitých tepen věnčité tepny zásobují srdeční sval krví a tedy i kyslíkem - Onemocnění

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_17_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA PROUDĚNÍ KRVE V CÉVÁCH Tlakové čerpadlo>> energii z metabolických procesů>>chemická >> na mechanickou

Více

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény)

Oběhová soustava. Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) Žíly (vény) Oběhová soustava - Zajišťuje stálý tělní oběh v uzavřeném cévním systému - motorem je srdce Krevní cévy - jsou trubice různého průměru, kterými koluje krev - dělíme je: Tepny (artérie) - pevné (krev proudí

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kazuistika č. 5, bolesti zhoršovaná nádechem ( perikarditida) P.K., muž, 51 let Popis případu a základní anamnesa 51 letý muž, kuřák, s anamnesou hypertenzní nemoci diagnostikované cca před 5 lety, tehdy

Více

infekční endokarditis Tomáš Paleček

infekční endokarditis Tomáš Paleček Chlopenní vady, infekční endokarditis Tomáš Paleček II. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha Chlopenní vady 1. Zúžení (stenóza) 2. Nedomykavost (regurgitace, insuficience) Symptomy: námahová dušnost stenokardie

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce

Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Oběhová soustava - cirkulace krve v uzavřeném oběhu cév - pohyb krve zajišťuje srdce Krevní cévy tepny (artérie), tepénky (arterioly) - silnější stěna hladké svaloviny (elastická vlákna, hladká svalovina,

Více

PYELONEFRITIDA A INTERSTICIÁLNÍ NEFRITIDY

PYELONEFRITIDA A INTERSTICIÁLNÍ NEFRITIDY PYELONEFRITIDA A INTERSTICIÁLNÍ NEFRITIDY Doc. MUDr. Květoslava Dostálová, CSc. Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

ICHS ICHS je nejčastější onemocnění (příčinou smrti) vyspělého světa 50% populace umírá na ICHS

ICHS ICHS je nejčastější onemocnění (příčinou smrti) vyspělého světa 50% populace umírá na ICHS Chirurgická léčba ICHS M. Šetina ICHS ICHS je nejčastější onemocnění (příčinou smrti) vyspělého světa 50% populace umírá na ICHS ICHS ICHS je způsobena postižením koronárního řečiště (arteriosklerosa)

Více

Otázky pro Zkoušku z interny - 5. ročník

Otázky pro Zkoušku z interny - 5. ročník Otázky pro Zkoušku z interny - 5. ročník 1. a) Synkopa, kolaps b) Hypovitaminózy 2. a) Respirační insuficience b) Reaktivní artritida a psoriatická artritida 3. a) Kardiomyopatie b) Adrenokortikální insuficience;

Více

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu

Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu Katetrizační léčba mitrální regurgitace u pacientů s chronickou srdeční nedostatečností pomocí MitraClipu V. Pořízka, M. Želízko, R. Kočková, Klinika kardiologie IKEM XXIV. výroční sjezd ČKS, Brno 6.5.06

Více

HOVÁ SOUSTAVA. Oběhová soustava. Srdce a cévy, srdeční činnost. srdce. tepny arterie žíly veny vlásečnice - kapiláry kapaliny krev míza tkáňový mok

HOVÁ SOUSTAVA. Oběhová soustava. Srdce a cévy, srdeční činnost. srdce. tepny arterie žíly veny vlásečnice - kapiláry kapaliny krev míza tkáňový mok OBĚHOV HOVÁ SOUSTAVA Srdce a cévy, srdeční činnost Oběhová soustava srdce cévy tepny arterie žíly veny vlásečnice - kapiláry kapaliny krev míza tkáňový mok Tepny, žíly, vláse sečnice Průchod krve vláse

Více

Poruchy cirkulace krve a lymfy. Z. Kolář

Poruchy cirkulace krve a lymfy. Z. Kolář a lymfy Z. Kolář a lymfy Obsah 1. Poruchy cirkulace krve a) Celkové (oběhová nedostatečnost městnání, venostáza, cyanóza, edém, indurace, šok) Šok (příčiny, dělení, morfologické změny) b) Místní (trombóza,

Více

Komorové arytmie. MUDr. Lucie Riedlbauchová,PhD. Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol

Komorové arytmie. MUDr. Lucie Riedlbauchová,PhD. Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol Komorové arytmie MUDr. Lucie Riedlbauchová,PhD Kardiologická klinika UK 2.LF a FN Motol 65let - kuřačka, hypertonička, porucha glc tolerance - IM před 15 lety- bez dispenzarizace??? - v posledních 2 letech

Více

Ischemická choroba srdeční a její detekce

Ischemická choroba srdeční a její detekce Ischemická choroba srdeční a její detekce Autor: Petřková Z. Ischemická choroba srdeční (dále ICHS) je nejčastější příčinou smrti nejen v české republice, ale v celém rozvinutém světě. Stres, kouření,

Více

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24

2 Antisepse, asepse, způsoby sterilizace, dezinfekce... 23. 3 Etiologie ran a proces hojení... 24 Obsah Předmluva... 13 OBECNÁ CHIRURGIE 1 Vyšetření chirurgického pacienta... 16 1.1 Anamnéza... 16 1.2 Fyzikální vyšetření..................................... 18 1.3 Paraklinická vyšetření... 20 1.4 Předoperační

Více

Chlopenní vady. prof. MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D.

Chlopenní vady. prof. MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D. Chlopenní vady prof. MUDr. Tomáš Paleček, Ph.D. Aortální vady- stenóza, regurgitace Infekční endokarditis Aortální stenóza Aortální stenóza - etiologie s věkem fibrotizace, kalcifikace chlopně proces podobný

Více

Patologie. PATOLOGIE, Všeobecné lékařství, 3. ročník. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.

Patologie. PATOLOGIE, Všeobecné lékařství, 3. ročník. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni. Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Patologie Napsal uživatel Marie Havlová dne 12. Leden 2010-0:00. PATOLOGIE, Všeobecné lékařství, 3. ročník Obecná

Více

Nonkompaktní kardiomyopatie

Nonkompaktní kardiomyopatie Nonkompaktní kardiomyopatie Jiří FIEDLER Kardiologická klinika FNM a 2. LF UK, Praha 11/2012 FNM Obsah Úvod, zařazení, terminologie Vývoj poznání choroby Diagnostika, ukázky zobrazovacích metod Výhledy

Více

MUDr Zdeněk Pospíšil

MUDr Zdeněk Pospíšil MUDr Zdeněk Pospíšil Srdečnice (aorta) horní dutá žíla poloměsíčitá chlopeň srdečnice pravá síň pravá komora plícnice levá síň levá komora poloměsíčitá chlopeň plícnice dolní dutá žíla trojcípá chlopeň

Více

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny.

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny. MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny 18. Brněnské dny urgentní medicíny www.fnhk.cz Guidelines Česká kardiologická společnost 2007 European Society of Cardiology 2018 Definice SYNKOPA: Přechodná

Více

Mitrální insuficience. Kateřina Linhartová Kardiologická klinika 2.LF UK a FN v Motole Praha

Mitrální insuficience. Kateřina Linhartová Kardiologická klinika 2.LF UK a FN v Motole Praha Mitrální insuficience Kateřina Linhartová Kardiologická klinika 2.LF UK a FN v Motole Praha Mitrální 43% Operace chlopní v ČR 2010 Σ=4009 Ao + Mi 7% Mi + Tr 13% Ao + Mi + Tr 3% Ostatní 5% Aortální 52%

Více

Arterioskleroza. Arterie. Vény. Ateroskleróza. Degenerativní choroby Arterioskleroza, jiné Aneurysmata Arteritidy. poškození intimy (endotelu)

Arterioskleroza. Arterie. Vény. Ateroskleróza. Degenerativní choroby Arterioskleroza, jiné Aneurysmata Arteritidy. poškození intimy (endotelu) Arterie Degenerativní choroby Arterioskleroza, jiné Aneurysmata Arteritidy Vény poškození intimy (endotelu) ztluštění intimy norm Arterioskleroza Ateroskleróza (Arteroskleróza) Mediokalcinóza (lumen nezúženo)

Více

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM

Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM Punkce perikardiálního výpotku Pořízka V. KK IKEM 11. 4. 2014 Perikardiální výpotek příčiny Mechanické: komplikace katetrizačních výkonů, trauma, poststernotomický sy Závažná celková onemocnění: celkové

Více

Akutní vaskulární příhody jsou nadále nejčastějšími příčinami úmrtí v ČR

Akutní vaskulární příhody jsou nadále nejčastějšími příčinami úmrtí v ČR Akutní vaskulární příhody jsou nadále nejčastějšími příčinami úmrtí v ČR 2015 62 111 osob hospitalizovaných pro ICHS Ošetřovací doba 6,4 dne Mortalita 4,1% (3122 nemocných) 16 888 osob hospitalizovaných

Více

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc ZÁNĚT - osnova Obecná charakteristika zánětu Klasifikace zánětu: podle průběhu podle příčiny podle patologicko-anatomického obrazu Odpověď

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI

KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI KOMPLIKACE AKUTNÍHO INFARKTU MYOKARDU V PŘEDNEMOCNIČNÍ NEODKLADNÉ PÉČI MUDr. Robin Šín ZZS Plzeňského kraje ZZS Libereckého kraje ČVUT v Praze, Fakulta biomedicínského inženýrství Úvod nekróza části myokardu

Více

Sepse a infekční endokarditida Michal Holub

Sepse a infekční endokarditida Michal Holub Sepse a infekční endokarditida Michal Holub Klinika infekčních nemocí 1.LF UK a ÚVN Definice sepse a septického šoku (Sepsis-3) sepse = život ohrožující orgánová dysfunkce způsobená aberantní odpovědí

Více

Diagnostika poškození srdce amyloidem

Diagnostika poškození srdce amyloidem Diagnostika poškození srdce amyloidem Tomáš Paleček Komplexní kardiovaskulární centrum 1. LF UK a VFN, II. Interní klinika kardiologie a angiologie, Praha ICRC-FNUSA, Brno Postižení srdce: 1. Pozitivní

Více

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ

MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ MECHANIKA SRDEČNÍ ČINNOSTI SRDCE JAKO PUMPA SRDEČNÍ CYKLUS SRDEČNÍ SELHÁNÍ VZTAH DÉLKA - TENZE Pasivní protažení, aktivní protažení, izometrický stah, izotonický stah, auxotonní stah SRDEČNÍ VÝDEJ (MO)

Více

Revmatická horečka a post-streptokoková reaktivní artritida

Revmatická horečka a post-streptokoková reaktivní artritida www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Revmatická horečka a post-streptokoková reaktivní artritida Verze č 2016 1. CO JE REVMATICKÁ HOREČKA 1.1 Co je to? Revmatická horečka je nemoc vyvolaná bakteriální

Více

Srdce jako pumpa. Srdeční výdej [CO = SV f] Křivka tlak-objem. Srdeční výdej. Etiopatogeneze SS. pro levou komoru (1) isovolumická relaxace

Srdce jako pumpa. Srdeční výdej [CO = SV f] Křivka tlak-objem. Srdeční výdej. Etiopatogeneze SS. pro levou komoru (1) isovolumická relaxace Srdeční selhání Srdce jako pumpa Srdeční výdej Definice i srd. selhání (SS) Etiopatogeneze SS Důsledky SS 1 2 Srdeční výdej [CO = SV f] 3 parametry cardiac output (CO) u dospělého člověka v klidu cca 4.5

Více

Poruchy krevního oběhu

Poruchy krevního oběhu Poruchy krevního oběhu Krevní oběh srdce + cévy + krev porucha jedné složky => selhávání systému srdce (cor) 300 400 g uloženo v osrdečníkovém vaku (perikard) 4 oddíly: pravá síň (ústí do ní horní a dolní

Více

10 Intrakardiální útvary a jiné zdroje periferních embolizací

10 Intrakardiální útvary a jiné zdroje periferních embolizací Intrakardiální útvary a jiné zdroje periferních embolizací 10 10 Intrakardiální útvary a jiné zdroje periferních embolizací Intrakardiálním útvarem nebo hmotou (masou) rozumíme patologickou strukturu lokalizovanou

Více

Zánět Prezentace z patologické anatomie, Ošetřovatelství, 2.ročník

Zánět Prezentace z patologické anatomie, Ošetřovatelství, 2.ročník Zánět Prezentace z patologické anatomie, Ošetřovatelství, 2.ročník Jan Hrudka, Ústav patolgie FNKV a 3.LF UK v Praze jan.hrudka@fnkv.cz Co je zánět? Reakce cévnaté tkáně na poškození. Příčiny poškození:

Více

Komplexní řešení pacientky s HOCM a sekundárně vzniklou závažnou mitrální regurgitaci. MUDr.Darina Krausová,Kardiocentrum Třinec Podlesí

Komplexní řešení pacientky s HOCM a sekundárně vzniklou závažnou mitrální regurgitaci. MUDr.Darina Krausová,Kardiocentrum Třinec Podlesí Komplexní řešení pacientky s HOCM a sekundárně vzniklou závažnou mitrální regurgitaci MUDr.Darina Krausová,Kardiocentrum Třinec Podlesí Kazuistika Žena 77 let HOCM s těžkou klidovou obstrukci Arteriální

Více

Patologie srdce a cév

Patologie srdce a cév Patologie srdce a cév Prezentace z patologické anatomie, Ošetřovatelství, 2.ročník Jan Hrudka, Ústav patolgie FNKV a 3.LF UK v Praze jan.hrudka@fnkv.cz Opakování anatomie a histologie Srdce (cor) 300 400

Více

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276

Elektronické srdce a plíce CZ.2.17/3.1.00/33276 Kasuistika č.28a, systolický šelest, aortální stenóza D.Z., žena, 49 let Popis případu a základní anamnéza: Pacientka odeslána do poradny pro srdeční vady k echokardiografickému vyšetření pro poslechový

Více

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín Civilizační choroby Jaroslav Havlín Civilizační choroby Vlastnosti Nejčastější civilizační choroby Příčiny vzniku Statistiky 2 Vlastnosti Pravděpodobně způsobené moderním životním stylem (lifestyle diseases).

Více

APKIN Veronika Kulyková Duben 2016

APKIN Veronika Kulyková Duben 2016 APKIN Veronika Kulyková Duben 2016 ATEROSKLERÓZA Ateroskleróza = dlouhodobě probíhající onemocnění cévní stěny, jejíţ struktura je narušována tvorbou plátů (ateromů). Hlavní příčina KVO. Etiopatogeneze

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

VÝZNAM ENDOMYOKARDIÁLNÍ BIOPSIE V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ PACIENTŮ S NEISCHEMICKOU KARDIOMYOPATIÍ

VÝZNAM ENDOMYOKARDIÁLNÍ BIOPSIE V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ PACIENTŮ S NEISCHEMICKOU KARDIOMYOPATIÍ VÝZNAM ENDOMYOKARDIÁLNÍ BIOPSIE V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ PACIENTŮ S NEISCHEMICKOU KARDIOMYOPATIÍ Autor: Doušková K.. Výskyt Srdeční selhání je stav, kdy srdce přestává být schopno pokrýt nároky organismu

Více

Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy

Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Fyziologický ústav Lékařská fakulta Masarykova univerzita 2015 Kateřina Fialová Úder srdečního hrotu Srdeční ozvy Vyšetření zevních projevů srdeční činnosti pomocí smyslů

Více

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE

REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE REZISTENTNÍ ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE Autor: Jakub Flašík Výskyt Hypertenze je definována jako obtížně léčitelná (rezistentni) tehdy když se nedaří dosáhnou cílových hodnot krevního tlaku (

Více

Popis anatomie srdce: (skot, člověk) Srdeční cyklus. Proudění krve, činnost chlopní. Demonstrace srdce skotu

Popis anatomie srdce: (skot, člověk) Srdeční cyklus. Proudění krve, činnost chlopní. Demonstrace srdce skotu Katedra zoologie PřF UP Olomouc http://www.zoologie. upol.cz/zam.htm Prezentace navazuje na základní znalosti z cytologie a anatomie. Doplňující prezentace: Dynamika membrán, Řízení srdeční činnosti, EKG,

Více

MUDr Zdeněk Pospíšil

MUDr Zdeněk Pospíšil MUDr Zdeněk Pospíšil Imunita Charakteristika-soubor buněk,molekul a humorálních faktorů majících schopnost rozlišit cizorodé látky a odstranit je /rozeznává vlastní od cizích/ Zajišťuje-homeostazu,obranyschopnost

Více

ZÁNĚTY SRDCE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

ZÁNĚTY SRDCE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové ZÁNĚTY SRDCE Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Zánětlivá onemocnění srdce A) Endokarditidy B) Myokarditidy C) Perikarditidy A) Endokarditidy 1 Neinfekční Revmatický zánět Etiologie Autoimunní zánět

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-18

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-18 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL 325-18 Název projektu: Číslo projektu: Název školy: Číslo materiálu: Autor: Předmět: Název materiálu: Cílová skupina: Zkvalitnění vzdělávání na SZŠ Děčín CZ.1.07/1.5.00/34.0829

Více

Záněty granulomatózní, imunopatologické, reparační a kompenzační procesy. VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru

Záněty granulomatózní, imunopatologické, reparační a kompenzační procesy. VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Záněty granulomatózní, imunopatologické, reparační a kompenzační procesy VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Zánět granulomatózní (specifický) chronický zánět,u kterého se tvoří granulomy

Více

Ateroskleróza a jiná onemocnění tepen

Ateroskleróza a jiná onemocnění tepen Ateroskleróza a jiná onemocnění tepen Z. Kolář Ateroskleróza Poškození cév při hypertenzi Záněty Aneuryzmata a disekce Degenerativní onemocnění Ateroskleróza Souhrnný název tří onemocnění tepen, která

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

MUDr Zdeněk Pospíšil

MUDr Zdeněk Pospíšil MUDr Zdeněk Pospíšil Srdečnice (aorta) horní dutá žíla poloměsíčitá chlopeň srdečnice pravá síň pravá komora plícnice levá síň levá komora poloměsíčitá chlopeň plícnice dolní dutá žíla trojcípá chlopeň

Více

Onemocnění srdce III. Záněty srdce Kardiomyopatie Získané srdeční vady Vrozené srdeční vady Onemocnění aorty

Onemocnění srdce III. Záněty srdce Kardiomyopatie Získané srdeční vady Vrozené srdeční vady Onemocnění aorty Onemocnění srdce III Záněty srdce Kardiomyopatie Získané srdeční vady Vrozené srdeční vady Onemocnění aorty Záněty srdce akutní perikarditida bez výpotku pericarditis sicca s výpotkem pericarditis exsudativa

Více

- tvořena srdcem a krevními cévami (tepny-krev ze srdce, žíly-krev do srdce, vlásečnice)

- tvořena srdcem a krevními cévami (tepny-krev ze srdce, žíly-krev do srdce, vlásečnice) Otázka: Oběhová soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Anet význam, základní schéma oběhu krve, stavba a činnost srdce, stavba a vlastnosti cév, EKG, civilizační choroby = oběhový systém = kardiovaskulární

Více

MUDr. Jiří Malý, Ph. D. KC IKEM

MUDr. Jiří Malý, Ph. D. KC IKEM CHIRURGICKÁ LÉČBA ONEMOCNĚNÍ SRDCE MUDr. Jiří Malý, Ph. D. KC IKEM ANATOMIE SRDCE CHIRURGICKÁ LÉČBA CHOROB SRDCE Ischemická choroba srdeční aortokoronární bypass Chirurgie srdečních chlopní Chirurgie srdečního

Více

Akutní formy ICHS. Jana Šmalcová. II. interní klinika kardiologie a angiologie Komplexní kardiovaskulární centrum VFN a 1.

Akutní formy ICHS. Jana Šmalcová. II. interní klinika kardiologie a angiologie Komplexní kardiovaskulární centrum VFN a 1. Akutní formy ICHS Jana Šmalcová II. interní klinika kardiologie a angiologie Komplexní kardiovaskulární centrum VFN a 1. LF UK Praha DEFINICE A POJMY ischémie myokardu - přechodný nepoměr mezi zásobením

Více

Všeobecné lekárstvo

Všeobecné lekárstvo (Endokarditídy, Kardiomyopatia, Mukoidná mediodystrofia aorty, Polyarteritis nodosa, Emfyzém pľúc, Bronchopneumónia, Lobárna pneumńia, Malobunkový karcinóm pľúc, Nosový polyp, Ateroskleróza.) Všeobecné

Více

Oběhová soustava. Srdce

Oběhová soustava. Srdce Oběhová soustava Srdce Srdce srdce asi 12 cm dlouhé a 8-9 cm široké hmotnost (M) 280-340 g, hmotnost (F) 230-280 g přední, vypouklá, obrácená ke sternu a k žebrům spodní ležící na bránici zadní,obrácená

Více

Oběhový systém. Oběhový systém. Obecná stavba cév. Tunica intima. Tunica media. Endotelové buňky. Srdce (cor) Krevní cévy. histologie.

Oběhový systém. Oběhový systém. Obecná stavba cév. Tunica intima. Tunica media. Endotelové buňky. Srdce (cor) Krevní cévy. histologie. Oběhový systém Oběhový systém histologie Srdce (cor) Krevní cévy tepny (arteriae) kapiláry (cappilariae) žíly (venae) Lymfatické cévy čtvrtek, 27. října 2005 15:02 Obecná stavba cév Tunica intima tunica

Více

Korelace prostého snímku a CT u nejčastějších změn plicní vaskularizace P. Eliáš, J. Brožík, L. Steinhart, J. Šťástek

Korelace prostého snímku a CT u nejčastějších změn plicní vaskularizace P. Eliáš, J. Brožík, L. Steinhart, J. Šťástek Korelace prostého snímku a CT u nejčastějších změn plicní vaskularizace P. Eliáš, J. Brožík, L. Steinhart, J. Šťástek Radiologická klinika, I. interní kardiologická klinika LF UK a FN Hradec Králové Skiagram

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace

ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace ŽILNÍ SYSTÉM a jeho detoxikace MUDr. Josef Jonáš 1 www.accessexcellence.org 2 Stavba žilní stěny relativně tenká a chudá svalovina, chlopně zabraňující zpětnému toku krve, vazivová vrstva (elastická i

Více

Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal

Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal Na co nejvíce umíráme? MUDr. Radan Gocal Na co nejvíce umíráme? 1.místo: nemoci srdce a cév A co náhlá smrt - nečekané úmrtí z plného zdraví? Bez předchozích příznaků-velmi často Co ji způsobuje: Závažné

Více

Racionalizace indikace echokardiografických vyšetření

Racionalizace indikace echokardiografických vyšetření základní principy doporučené postupy u vybraných diagnóz Oddělení neinvazivní kardiologie - Klinika kardiologie IKEM Únor 2009 Jednoznačné indikace : nový pacient Kliniky kardiologie ( Kardiocentra ) (akutní

Více

OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE, OBĚH

OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE, OBĚH Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_16_BI1 OBĚHOVÁ SOUSTAVA SRDCE, OBĚH SRDCE (COR, CARDIA) uloženo v mezihrudí, v dutině osrdečníkové dutý sval tvar kužele hrot

Více

Akutní koronární syndromy. Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené. Definice pojmů

Akutní koronární syndromy. Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené. Definice pojmů Akutní koronární syndromy Formy algické Forma arytmická Forma kongestivní Formy smíšené Definice pojmů Akutní koronární syndromy nestabilní angina pectoris (NAP) minimální léze myokardu - mikroinfarkt

Více

SRDCE A JEHO DETOXIKACE

SRDCE A JEHO DETOXIKACE SRDCE A JEHO DETOXIKACE MUDr. Josef Jonáš Joalis s.r.o. Všechna práva vyhrazena 1 Z hlediska moderní medicíny je srdce pumpa, která nasává a vytlačuje krev do celého těla. 2 Pohled čínské medicíny www.ucl.ac.uk

Více

učiněný ve smyslu ustanovení 2884 až 2886 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále také jen občanský zákoník )

učiněný ve smyslu ustanovení 2884 až 2886 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále také jen občanský zákoník ) Veřejný příslib učiněný ve smyslu ustanovení 2884 až 2886 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále také jen občanský zákoník ) Rozšíření pojistného krytí v pojištění

Více

Patologie zažívacího ústrojí II. část: střevo, žlučové cesty, pankreas a peritoneum. VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru

Patologie zažívacího ústrojí II. část: střevo, žlučové cesty, pankreas a peritoneum. VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Patologie zažívacího ústrojí II. část: střevo, žlučové cesty, pankreas a peritoneum VI. histologické praktikum 3. ročník všeobecného směru Hemoragická infarzace střeva Hemoragická infarzace střeva Infarzace

Více

Úskalí diagnostiky akutního infarktu myokardu

Úskalí diagnostiky akutního infarktu myokardu Úskalí diagnostiky akutního infarktu myokardu po srdeční zástavě Miroslav Solař I. Interní klinika FN Hradec Králov lové Úvod do problematiky Diagnostika akutního infarktu myokardu kardiomarkery koronarografie

Více

Pondělí Prezence, zahájení kurzu. Úterý Choroby periferních tepen a žil. Počet hodin.

Pondělí Prezence, zahájení kurzu. Úterý Choroby periferních tepen a žil. Počet hodin. Program předatestačního kurzu VNITŘNÍ LÉKAŘSTVÍ, včetně atestačního testu pro lékaře před atestační zkouškou z vnitřního lékařství, pořádaný LF MU Brno 13.4. 24.4.2015 Posluchárna č. 333, pavilon A 15,

Více

Trombocytopenie v těhotenství

Trombocytopenie v těhotenství Trombocytopenie v těhotenství doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze Definice normální počet trombocytů u netěhotných žen 150-400 x 10 9 /l v těhotenství

Více

Věnčité tepny Srdeční žíly Lymfatika Sympatikus Parasympatikus (X) Převodní systém, pacemaker Perikard, projekce

Věnčité tepny Srdeční žíly Lymfatika Sympatikus Parasympatikus (X) Převodní systém, pacemaker Perikard, projekce Srdce 2: Cévy, nervy, převodní systém Perikard a topografie Věnčité tepny Srdeční žíly Lymfatika Sympatikus Parasympatikus (X) Převodní systém, pacemaker Perikard, projekce David Sedmera Univerzita Karlova

Více

Základy patologických stavů kardiovaskulárního aparátu jejich diagnostika

Základy patologických stavů kardiovaskulárního aparátu jejich diagnostika 2016-08-26 12:03 1/9 Základy patologických stavů kardiovaskulárního aparátu jejich diagnostika Základy patologických stavů kardiovaskulárního aparátu jejich diagnostika Arterie mají pevné a pružné stěny,

Více