Centrum adiktologie, Psychiatrická klinika 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze Ke Karlovu 11, Praha 2

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Centrum adiktologie, Psychiatrická klinika 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze Ke Karlovu 11, Praha 2"

Transkript

1 Název příspěvku: Možnosti použití metodiky Rapid Assessment and Response ve výzkumu drogové scény v menších sídlech: zhodnocení drogové situace v Pardubickém kraji Autor: Jakub Minařík Pracoviště: o.s. SANANIM Abstrakt: Studie popisuje region s centrální drogovou scénou ve velkém městě a regionálními drogovými scénami v malých sídlech v jeho okolí. Zabývá se rozdíly mezi jednotlivými drogovými scénami, mapuje jejich propojení a odlišnosti v rizikovém chování problémových uživatelů drog. Klíčová slova: Rapid Assessement and Response, cestování za drogou, typy drogové scény, skrytá populace, rizikové chování. Text příspěvku: Uvod: Jedním ze záměrů výzkumu drogové scény v Pardubickém kraji bylo popsat rozdíly mezi drogovými scénami ve velkých městech a v malých sídlech. Výrazné odlišnosti jsme již před zahájením studie tušili, díky práci týmu terénních pracovníků o.s. KHK v malých sídlech v regionu. Rozdíly mezi drogovou scénou v centru a na periferii zaznamenaly dvě ze substudií studie z roku 1998 (Bém et al., 1999; Minařík,1999a; Minařík, 1999b), které popisují přesun drogové scény, resp. výrobců pervitinu, do menších sídel v okolí Plzně vlivem tlaku policie. Plzeňský kraj, ve kterém byla studie realizována, vykazuje určité podobnosti, co se týče velikostní struktury sídel, demografických charakteristik, dopravní dostupnosti atp. s krajem Pardubickým (ČSÚ ; DB Krok 2003). 1. Popis studie Provedená studie byla založena na metodice Rapid Assessement and Response. Přípravná fáze proběhla v létě 2002, sběr dat od podzimu roku 2002 do jara roku Zadavatelem studie byl Krajský úřad v Pardubicích a na studii se podílelo o.s. KHK, resp. tým kontaktního centra a terénních programů (zasahuje celý Pardubický kraj). Očekávaným výstupem měla být strategie rozvoje terénních programů v Pardubickém regionu. Jednalo se tedy o studii, která měla zmapovat oblasti, na něž bylo třeba se zaměřit při rozvoji služeb harm reduction. Výsledkem studie měl být popis sledovaných oblastí a zjištění odlišností v rámci kraje. Důležitou úlohou bylo vytvořit difúzní mapu regionu s popisem lokálních drogových scén a jejich propojení v rámci kraje i mimo něj. Finální fáze studie implementace získaných dat do strategií protidrogových zařízení probíhá v současné době.

2 Metodika RAR vyžaduje zahrnutí mnoha typů dat. S ohledem na zadání studie jsme použili následující zdroje: Jádrem studie byly kvalitativní metody (semistrukturovaná interview a fokusní skupiny s UD). Výběrový soubor tvořili participanti především z řad klientů Pardubického kontaktního centra a regionálních terénních programů, část tvořily i prvokontakty tj. participanti, kteří byli poprvé kontaktováni v době studie. Cílová populace odpovídala definici problémového uživatele dle EMCDDA. Etnografické metody (přímé pozorování drogové scény) proběhlo v periferních částech regionu. Zahrnovalo i dynamiku změny drogové scény bezprostředně po policejní razii. Kvantitativní data (údaje o kraji z ČSÚ, data poskytnutá Hygienickou stanicí hl. m. Prahy). 2. Výsledky Drogová scéna v Pardubickém kraji byla v době sběru dat téměř výhradně pervitinová. Pervitin byl nejčastější primární drogou, jeho kvalita byla stabilně vysoká, ceny stálé. Dostupnost byla podle hodnocení participantů dobrá. Celkem obvyklá byla určitá nestabilita trhu, reprezentovaná výpadky v dostupnosti. Na výpadcích se do určité míry podílely i aktivity policie (Staňková, 2003). Různě dlouhá období relativní nedostupnosti byla častější v malých sídlech. Na druhé straně plnila malá sídla často roli jakéhosi rezervoáru, když došlo k výpadku zásobování drogou v centru. V oblasti působilo množství malovýrobců pervitinu a kaskáda prodejců měla málo mezičlánků. 2/3 participantů mělo kontakt na výrobce nebo prvoprodejce a většina participantů měla v regionu více kvalitních zdrojů, které intermitentně využívali. To odpovídá nízké profesionalizaci výroby a distribuce této drogy. V případě pervitinu tedy převládal přátelský model drogové scény se společnou výrobou a společnou konzumací. S tím souviselo i časté užívání v párech a ve skupinách. Heroin pronikal na drogovou scénu v Pardubickém kraji v omezené míře, dostupný byl obyčejně jen na objednávku, s dodáním v horizontu dní. Model distribuce heroinu vykazoval vyšší míru profesionalizace než v případě pervitinu. U heroinu se jednalo o čistě obchodní záležitost, model společného opatřování a společného užívání nebyl přítomen. O heroin byl podle participantů relativně malý zájem, který pravděpodobně souvisel s dobrou dostupností pervitinu. Většina participantů využívala sezónní zdroje drog především opium, lysohlávky, marihuanu a v malé míře i durman. Většina participantů za drogami situačně cestovala. To umožňovala velmi dobrá dopravní dostupnost regionu. Cestování bylo časté mezi sídly v regionu. Vyjma větších měst (Pardubice a Hradec králové) se jednalo o desítky obcí s malými regionálními drogovými scénami. Cílovými oblastmi mimo region byly hlavně: Praha, Morava (Brno, Ostrava), severní Čechy.

3 Studie potvrdila očekávané rozdíly v drogových scénách v rámci kraje. Je možné identifikovat 2 typy drogových scén: 1. Centrální drogová scéna ležící v oblasti konurbia Chrudim-Pardubice-Hradec Králové. 2. Drogové scény menších měst a obcí ve zbytku kraje. Závěry je možné s jistou rezervou generalizovat na celý region tj. i na kraj Královéhradecký, který tvoří s krajem Pardubickým jednu ohraničenou drogovou scénu s výše zmíněnými subtipy. Směrem severním tvoří hranici státní hranice s Polskem, směrem na jih jsou přirozenou hranicí Železné hory. Scéna je otevřená směrem k Praze a Moravě velkými železničními tepnami, které protínají Hradec Králové i Pardubice a umožňují rychlé přesuny po celé ČR. Srovnání drogové scény menších měst a obcí s centrální drogovou scénou vyznívá v mnoha ohledech nepříznivě pro drogové scény v menších sídlech kraje. Charakteristická je velmi malá znalost UD o službách pro ně určených a rizicích spojených s aplikací. Na vyšší frekvenci rizikového chování v malých sídlech se podílely především následující faktory. Většina z nich souvisela s typem drogové scény (malá sídla) a omezené možnosti jejich ovlivnění. 1. Situační nedostatek injekčního náčiní a parafernálií ve chvíli aplikace: Nestabilita trhu vede k obdobím vynucené abstinence. Při dodávce drogy často neměli UD u sebe injekční náčiní (čisté ani vlastní, již použité) a nebyli schopni aplikaci odložit na dobu, kdy si čisté injekční náčiní opatří. Injekční set pak sdíleli s dalšími UD, mnohdy ve větší skupině. Totéž se týkalo dalších parafernálií potřebných k aplikaci (dezinfekčních tampónů, aquae pro injectione, ). Sdílení parafernálií UD často nevnímali jako rizikové. 2. Vyšší podíl skryté populace v malých sídlech. Relativní velikost skryté populace v centru regionu byla podle zjištění studie odlišná od zbytku regionu (grafy 1 a 2), podíl skryté populace v celém regionu se pohyboval v rozmezí %. Na periferii byla většina drogové scény skrytá, relativně málo UD bylo v kontaktu s pomáhajícími institucemi. Na tom se podílel fakt, že některé oblasti zasahovaly jen terénní programy, a to jen některé dny v týdnu. Části regionu nebyly specializovanými službami pokryty vůbec. 3. Problematická dostupnost injekčního náčiní v malých sídlech. Výměnný program se nacházel ve vzdáleném větším městě, v místě někdy působili terénní pracovníci často však jen některé dny v týdnu. UD byli proto často odkázáni na

4 nákup v lékárnách. Ten byl spojen s identifikací nakupujícího jako uživatele drog. To pro značnou část participantů nebylo přijatelné. 4. Nedostatečné nebo nesprávné informace o bezpečném způsobu aplikace. Míra informovanosti v periferních částech regionu byla ve srovnání s centrem mnohem nižší. Důvodem byla nízká frekvence kontaktu UD se specializovanými službami, které jsou většinou zdrojem informací o bezpečném způsobu užívání. Závěry a doporučení: Metodika RAR představuje především praktický nástroj, který má na základě analýzy kvalitativních dat přinést jasná praktická doporučení. Proto jsme se v závěru tohoto příspěvku pokusili o krátký souhrn praktických doporučení vyplývajících ze zjištěných dat: Existují výrazné rozdíly mezi centrem a periferií regionu. Podíl skryté populace v malých sídlech regionu je mnohem vyšší než v centru. Mimo centrum regionu často neexistuje efektivní harm reduction program. UD v menších sídlech jsou proto mnohem méně informováni o rizicích, a chovají se proto mnohem rizikověji. Dostupnost injekčního náčiní je v malých sídlech problematická. Menší regiony se mohou snadno stát místem, odkud se budou šířit některé pro UD typické infekce (VHC, HIV). Jako vhodné se jeví mapování drogových scén v malých sídlech a rozšíření terénních programů do nich. Kontakt na autora: MUDr. Jakub Minařík CADAS SANANIM, SZÚ, Spálená 12, Praha 1, minarik@sananim.cz Literatura: Bém, P., Minařík, J., Kuda, A. & Hrdina, P. (1999). Charakteristiky rizikového chování u skryté populace problémových uživatelů drog - kvalitativní studie. Praha: SANANIM. Minařík, J. (1999). Kvalitativní studie rizikového chování skryté populace problémových uživatelů drog region Plzeň. Praha: SANANIM.

5 Minařík, J. (1999). Kvalitativní studie rizikového chování skryté populace problémových uživatelů drog region Hradec Králové. SANANIM. Český statistický úřad, Krajská reprezentace Pardubice: Charakteristika Pardubického kraje DB Krok (1997). Praha: Český statistický úřad. Staňková, J. (2003). Dopady policejní akce GOLF na místní drogovou scénu v regionu Česká Třebová. Nepublikováno. Using of the Rapid Assessment and Response methods in the drug scene research in small urban areas: assessment of the drug situation in Pardubice region Jakub Minařík SANANIM NGO Abstract The study describes a region, which has a big town with a wide drug scene in its centre and small urban areas with small drug scenes around. The focus is on differences among these scenes, their connections and differences in risky behaviour of problem drug users. Key words Rapid Assessment and Response, travellers, types of drug scenes, hidden population, risk behaviour Contact Jakub Minařík, M.D. CADAS SANANIM, SZÚ, Spálená 12, Praha 1, minarik@sananim.cz

Zhodnocení drogové situace na Broumovsku. MUDr. Jakub Minařík Mgr. Jiří Staníček

Zhodnocení drogové situace na Broumovsku. MUDr. Jakub Minařík Mgr. Jiří Staníček Zhodnocení drogové situace na Broumovsku MUDr. Jakub Minařík Mgr. Jiří Staníček Cíl a témata studie Zmapování drogové scény jejích změn, Identifikace hlavních užívaných drog a jejich dostupnosti, Identifikace

Více

V ý r oční zpráva. Praha 2009. Incidence, prevalence, zdravotní dopady a trendy. léčených uživatelů drog

V ý r oční zpráva. Praha 2009. Incidence, prevalence, zdravotní dopady a trendy. léčených uživatelů drog H y g i e n i c k á s t a n i c e hl. m. Prahy referát drogové epidemiologie V ý r oční zpráva Praha 2009 Incidence, prevalence, zdravotní dopady a trendy léčených uživatelů drog PRAHA březen 2010 referát

Více

Substituční léčba v ČR epidemiologická data. MUDr. Viktor Mravčík

Substituční léčba v ČR epidemiologická data. MUDr. Viktor Mravčík Substituční léčba v ČR epidemiologická data MUDr. Viktor Mravčík NMS Situační analýza ( klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné, harmreduction

Více

Epidemiologie užívání drog v ČR. Kateřina Škařupová, NMS

Epidemiologie užívání drog v ČR. Kateřina Škařupová, NMS Epidemiologie užívání drog v ČR Kateřina Škařupová, NMS NMS Situační analýza (5 klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné, harm-reduction intervence

Více

Užívání drog v ČR v r. 2011

Užívání drog v ČR v r. 2011 Užívání drog v ČR v r. Vlastimil Nečas, RVPPK 9// Klíčové indikátory celoživotní prevalence,,,,, - - - - -6 Marihuana nebo hašiš 6,,8, 6,8, Extáze, 6,,,, Pervitin nebo amfetaminy,8,,,, Kokain,,9,6,,6 Nové

Více

Centrum adiktologie. Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE

Centrum adiktologie. Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE Centrum adiktologie Bakalářský studijní obor ADIKTOLOGIE Název předmětu: Číslo předmětu: 1375 Systém léčebné péče I.: Nízkoprahové služby Semestr: 3. (2. ročník zimní, 2006/2007) Garant předmětu: Vyučující:

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZHODNOCENÍ DROGOVÉ SITUACE V NOVÉM BYDŽOVĚ. MUDr. Jakub Minařík. Mgr. Jiří Staníček. (Rapid assessment and Response)

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZHODNOCENÍ DROGOVÉ SITUACE V NOVÉM BYDŽOVĚ. MUDr. Jakub Minařík. Mgr. Jiří Staníček. (Rapid assessment and Response) ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA ZHODNOCENÍ DROGOVÉ SITUACE V NOVÉM BYDŽOVĚ (Rapid assessment and Response) MUDr. Jakub Minařík Mgr. Jiří Staníček 1 I. Úvod Nadměrné užívání legálních i nelegálních návykových látek s

Více

Potřeby klientů: připomínky vítány

Potřeby klientů: připomínky vítány Potřeby klientů: připomínky vítány Evaluace služeb snižování rizik na taneční scéně Struktura příspěvku 1) Úvod 2) Východiska 3) Charakteristika programu 4) Cíle evaluace 5) Metodika evaluace 6) Analýza

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

Aktuální trendy v užívání drog v ČR. Mgr. Alena Trojáčková Mgr. Barbora Orlíková

Aktuální trendy v užívání drog v ČR. Mgr. Alena Trojáčková Mgr. Barbora Orlíková Aktuální trendy v užívání drog v ČR Mgr. Alena Trojáčková Mgr. Barbora Orlíková Systém sběru dat situační analýza 5 harmonizovaných epidemiologických indikátorů EMCDDA data z oblasti prevence, léčby a

Více

Tomáš Zábranský. Drogová epidemiologie

Tomáš Zábranský. Drogová epidemiologie Tomáš Zábranský Drogová epidemiologie UNIVERZITA PALACKÉHO LÉKAØSKÁ FAKULTA Tomáš Zábranský Drogová epidemiologie OLOMOUC 2003 Věnováno mé Ženě Tomáš Zábranský, 2003 ISBN 80-244-0709-4 TOMÁŠ ZÁBRANSKÝ:

Více

Program komplexní léčby somatických komplikací syndromu závislosti, Remedis, Nuselská poliklinika Táborská 57, Praha 4

Program komplexní léčby somatických komplikací syndromu závislosti, Remedis, Nuselská poliklinika Táborská 57, Praha 4 Demografické, epidemiologické a virologické charakteristiky populace uživatelů drog srovnání let 2005 a 2006 h MUDr. Vratislav Řehák, MUDr. Laura Krekulová, PhD Program komplexní léčby somatických komplikací

Více

Rekreační užívání drog a harm reduction současnost a budoucnost. Mgr. Barbora Orlíková MUDr. Viktor Mravčík Mgr. Kateřina Škařupová

Rekreační užívání drog a harm reduction současnost a budoucnost. Mgr. Barbora Orlíková MUDr. Viktor Mravčík Mgr. Kateřina Škařupová Rekreační užívání drog a harm reduction současnost a budoucnost Mgr. Barbora Orlíková MUDr. Viktor Mravčík Mgr. Kateřina Škařupová Užívání drog v prostředí zábavy a existující intervence v ČR Návštěvníci

Více

ANALÝZA POTŘEB KLIENTŮ využívajících nízkoprahové služby ve Středočeském kraji

ANALÝZA POTŘEB KLIENTŮ využívajících nízkoprahové služby ve Středočeském kraji ANALÝZA POTŘEB KLIENTŮ využívajících nízkoprahové služby ve Středočeském kraji realizovaná v rámci studie Evaluace protidrogových opatření a programů realizovaných ve Středočeském kraji Mgr. Roman Gabrhelík

Více

Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ PROGRAMY PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK

Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ PROGRAMY PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK Návrh modelu sociální služby TERÉNNÍ PROGRAMY PRO UŽIVATELE NÁVYKOVÝCH LÁTEK Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 4 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019.

Více

Možnosti sběru dat o uživatelích drog. MUDr. Běla Studničková Hygienická stanice hl. m. Prahy Centrální pracoviště drogové epidemiologie

Možnosti sběru dat o uživatelích drog. MUDr. Běla Studničková Hygienická stanice hl. m. Prahy Centrální pracoviště drogové epidemiologie Možnosti sběru dat o uživatelích MUDr. Běla Studničková Hygienická stanice hl. m. Prahy Centrální pracoviště ové epidemiologie Základní pojmy - 1 Návykové látky alkohol, omamné látky, psychotropní látky

Více

ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA. Popis služby

ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA. Popis služby NÍZKOPRAHOVÁ ZAŘÍZEN ZENÍ KONTAKTNÍ CENTRA 1 Popis služby působnost v oblasti sekundární a terciární prevence zneužívání návykových látek zařízení prvního kontaktu s klientem průběh tohoto kontaktu může

Více

Návrh modelu sociální služby KONTAKTNÍ CENTRUM

Návrh modelu sociální služby KONTAKTNÍ CENTRUM Návrh modelu sociální služby KONTAKTNÍ CENTRUM Model služby byl navržen v rámci Závěrečné zprávy č. 4 projektu Evaluace poskytování sociálních služeb v MSK, CZ.1.04/3.1.00/A9.00019. Definice a cíle kontaktního

Více

Doporučený postup č. 3/2017

Doporučený postup č. 3/2017 Ministerstvo práce a sociálních věcí odbor sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení Doporučený postup č. 3/2017 k upřesnění přístupu harm reduction v rámci sociálních služeb kontaktní centra

Více

Obecná idea terénní práce

Obecná idea terénní práce Obecná idea terénní práce vyhledávat skrytou populaci uživatelů drog oslovovat ji motivovat ji ke změně chování směrem k méně rizikovému = minimalizovat zdravotní a sociální poškození spojená s užíváním

Více

Aleš Herzog, TP Sananim

Aleš Herzog, TP Sananim Aleš Herzog, TP Sananim 95 programů, 23.700 injekčních uživatelů v kontaktu, 4 859 100 vydaných injekčních setů v Praze 8 programů vydalo 2 130 729 injekčních setů, 145 891 kontaktů s uživateli drog Zdroj:

Více

Viktor KVĚTOŇ, Miroslav MARADA. Univerzita Karlova vpraze, Přírodovědecká fakulta, katedra sociální geografie a regionálního rozvoje

Viktor KVĚTOŇ, Miroslav MARADA. Univerzita Karlova vpraze, Přírodovědecká fakulta, katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Viktor KVĚTOŇ, Miroslav MARADA Univerzita Karlova vpraze, Přírodovědecká fakulta, katedra sociální geografie a regionálního rozvoje kvalitní dopravní poloha je považována za nutnou, nikoliv za postačující

Více

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: 1.10.2018 31.3.2019 výsledky zveřejněny dne 15. 5. 2019 Interní materiál ČRo obsahuje: informace o poslechovosti rozhlasových stanic, které zjišťuje kontinuální

Více

AKČNÍ PLÁN REALIZACE NÁRODNÍ STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY na období 2005 až 2006

AKČNÍ PLÁN REALIZACE NÁRODNÍ STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY na období 2005 až 2006 AKČNÍ PLÁN REALIZACE NÁRODNÍ STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY na období 2005 až 2006 ODBOR PRO KOORDINACI PROTIDROGOVÉ POLITIKY ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY AKČNÍ PLÁN REALIZACE NÁRODNÍ STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: 1. 1.2019-30.6.2019 výsledky zveřejněny dne 7. 8. 2019 Interní materiál ČRo obsahuje: informace o poslechovosti rozhlasových stanic, které zjišťuje kontinuální

Více

AKČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY NA OBDOBÍ

AKČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY NA OBDOBÍ AKČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY NA OBDOBÍ 2010-2012 Zpracovala: Mgr. Nina Janyšková, protidrogová koordinátorka HMP Akční plán protidrogové politiky hlavního města Prahy na období

Více

RISK Regionální Informační Systém Komunitních služeb

RISK Regionální Informační Systém Komunitních služeb RISK Regionální Informační Systém Komunitních služeb Michal Polesný Regionální informační systém komunitních služeb Proč Pro koho Co Proč Občané potřebují informace Zadavatel potřebuje informace Poskytovatelé

Více

Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně I.

Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně I. Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně I. AT konference Seč 2018 Mgr. Sonja Věchetová Bc. et Bc. David Věchet 7.6.2018 Adiktologická ambulance v sociálně vyloučené lokalitě v Brně

Více

Počet poskytovatelů licencí Počet platných licencí Přijaté licenční poplatky (v mil. Kč) Nové odrůdy rostlin a plemen zvířat. Patent.

Počet poskytovatelů licencí Počet platných licencí Přijaté licenční poplatky (v mil. Kč) Nové odrůdy rostlin a plemen zvířat. Patent. Analytická část Úvod Předmětem následujícího textu jsou zjištění, plynoucí ze statistického šetření Českého statistického úřadu o licencích za rok 2014, zaměřeného na poskytovatele licencí, počty platných

Více

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2014 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2014 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2014 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky PRŮBĚŽNÁ Průběžná zpráva 01.01.2014 31.12.2014 Všechny informace a data uvedená v průběžné/závěrečné

Více

Potřeby klientů: připomínky vítány

Potřeby klientů: připomínky vítány Potřeby klientů: připomínky vítány Evaluace služeb snižování rizik na taneční scéně Struktura příspěvku 1) Úvod 2) Východiska 3) Charakteristika programu 4) Cíle evaluace 5) Metodika evaluace 6) Analýza

Více

2. Charakteristika navržených variant vymezení venkova

2. Charakteristika navržených variant vymezení venkova 2. Charakteristika navržených variant vymezení venkova Pro účely této publikace bylo zvoleno osm způsobů vymezení venkovského u, přičemž je na čtenáři, aby posoudil, která z těchto variant mu nejvíce vyhovuje.

Více

Měření vnitřního prostředí v základních školách. Závěrečná zpráva z měření kvality vnitřního prostředí a mikroklimatických parametrů ve školách (2008)

Měření vnitřního prostředí v základních školách. Závěrečná zpráva z měření kvality vnitřního prostředí a mikroklimatických parametrů ve školách (2008) Měření vnitřního prostředí v základních školách Závěrečná zpráva z měření kvality vnitřního prostředí a mikroklimatických parametrů ve školách (2008) Zpracovali pracovníci: SZÚ, centrum hygieny životního

Více

VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ

VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ VZTAHY KÁČKA A OKOLNÍCH INSTITUCÍ Mgr. Daniel Randák PREVENT 99 z.ú. ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JČ.KRAJE 2016 OBSAH WORKSHOPU: 1. Ukotvení v síti služeb mapa pomoci. 2. Kdy spolupracovat. 3. Modelové situace

Více

Průřezová dotazníková studie o uživatelích návykových látek v hl. m. Praze v roce 2008

Průřezová dotazníková studie o uživatelích návykových látek v hl. m. Praze v roce 2008 Průřezová dotazníková studie o uživatelích návykových látek v hl. m. Praze v roce 2008 Základní informace o výzkumu Průřezová studie probíhala v květnu 2008 celkem v 7mi pražských nízkoprahových zařízeních.

Více

Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2.

Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje. Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2. Vytvoření sítě služeb péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Mgr. Barbora Wenigová Karlovy Vary, Kulatý stůl, 6.2.2013 Člověk s duševní nemocí Vítáme zástupce: sociálních služeb

Více

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: 1.7. 17.12. výsledky zveřejněny dne 6. 2. 2019 Interní materiál ČRo obsahuje: informace o poslechovosti rozhlasových stanic, které zjišťuje kontinuální

Více

Kapitola 7. Sociální služby pro seniory

Kapitola 7. Sociální služby pro seniory Kapitola 7. Sociální služby pro seniory Předmluva ke kapitole: V této kapitole jsou představeny jednotlivé typy sociálních služeb a jsou zde základní charakteristiky příjemců těchto služeb. Tabulka 27:

Více

Drogová epidemiologie (problémoví uživatelé drog) v Karlovarském kraji. I. Zdroje informací

Drogová epidemiologie (problémoví uživatelé drog) v Karlovarském kraji. I. Zdroje informací K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Váš dopis

Více

Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction. Jitka Vrbová

Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction. Jitka Vrbová Možnosti a limity spolupráce lékáren se službami Harm Reduction Martin Petr Jitka Vrbová Ulice Agentura sociální práce terénní program Poslání: Terénní program občanského sdružení Ulice -Agentura sociální

Více

Monitoring lékáren v Královéhradeckém kraji ve vztahu k možnostem jejich zapojení do systému služeb pro injekční uživatele drog

Monitoring lékáren v Královéhradeckém kraji ve vztahu k možnostem jejich zapojení do systému služeb pro injekční uživatele drog Monitoring lékáren v Královéhradeckém kraji ve vztahu k možnostem jejich zapojení do systému služeb pro injekční uživatele drog Východiska a cíle monitoringu: 1. Distribuce injekčních stříkaček prostřednictvím

Více

Výroční zpráva za rok 2013 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog

Výroční zpráva za rok 2013 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog Výroční zpráva za rok 2013 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog Zpracovala: Ivana Šebková protiepidemický odbor Praha 26.5.2014 Epidemiologie uživatelů drog Středočeský kraj

Více

Výroční zpráva za rok 2012 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog

Výroční zpráva za rok 2012 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog Výroční zpráva za rok 2012 Středočeský kraj Incidence a prevalence léčených uživatelů drog Zpracovala: Ivana Šebková protiepidemický odbor Praha 19.6.2013 Epidemiologie uživatelů drog Středočeský kraj

Více

Senioři. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky

Senioři. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky 24.4.2016 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze IRTAD...

Více

DESKRIPCE A APLIKACE KOMUNIKAČNÍCH E-KANÁLŮ VYUŽITELNÝCH VE VZTAHU OBČANŮ A OBCÍ

DESKRIPCE A APLIKACE KOMUNIKAČNÍCH E-KANÁLŮ VYUŽITELNÝCH VE VZTAHU OBČANŮ A OBCÍ DESKRIPCE A APLIKACE KOMUNIKAČNÍCH E-KANÁLŮ VYUŽITELNÝCH VE VZTAHU OBČANŮ A OBCÍ DESCRIPTION AND APPLICATION OF THE COMMUNICATION E- CANALS AVAILABLE IN RELATION AMONG CITIZENS AND MUNICIPALITIES Petr

Více

Harm reduction intervence pro uživatele drog v ČR. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D.

Harm reduction intervence pro uživatele drog v ČR. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Harm reduction intervence pro uživatele drog v ČR MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Především: HR mezi IUD Programy výměny jehel a stříkaček (NSPs) Opiátová substituční léčba Dále: informace, vrstevnické programy,

Více

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 2. akční plán realizace Strategie protidrogové

Více

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400.

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400. Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva MČ Praha 1 číslo UZ19_0064 ze dne 22.05.2019 Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok

Více

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Užívání drog. European Health Interview Survey in CR - EHIS CR Use of illegal drugs

Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Užívání drog. European Health Interview Survey in CR - EHIS CR Use of illegal drugs Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13. 9. 55 Evropské výběrové šetření o zdravotním stavu v ČR - EHIS CR Užívání drog European Health Interview Survey

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 16.7.2019 Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 MĚSÍČNÍ INFORMACE O PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH A DÍLČÍCH CÍLŮ Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1 Celostátní

Více

Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest

Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest Spokojenost volajících s fungováním Zelené informační linky agentury CzechInvest V letošním roce provedla agentura CzechInvest průzkum identifikující spokojenost žadatelů o dotaci z Operačního programu

Více

Výroční zpráva Incidence a prevalence léčených uživatelů drog rok 2010

Výroční zpráva Incidence a prevalence léčených uživatelů drog rok 2010 Výroční zpráva Incidence a prevalence léčených uživatelů drog rok 2010 Epidemiologie uživatelů drog Středočeský kraj - 2010 Výroční zpráva za rok 2010 prezentuje a analyzuje výsledky sběru dat drogového

Více

Statistiky seniorů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky

Statistiky seniorů. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody seniorů a jejich následky 20.2.2013 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze IRTAD...

Více

0% 1950 1961 1970 1980 1991 2001 2011. Základní Odborné bez maturity Úplné středoškolské s maturitou Vysokoškolské Bez vzdělání Nezjištěno

0% 1950 1961 1970 1980 1991 2001 2011. Základní Odborné bez maturity Úplné středoškolské s maturitou Vysokoškolské Bez vzdělání Nezjištěno 4.1 VZDĚLANOST V ČESKU Petra Špačková Vzdělanostní úroveň je důležitým ukazatelem při hodnocení vertikální diferenciace struktury obyvatelstva (Machonin a kol. 2000), zejména jeho sociálního statusu. Úroveň

Více

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 14.10.2019 Národní strategie bezpečnosti silničního provozu 2011-2020 MĚSÍČNÍ INFORMACE O PLNĚNÍ STRATEGICKÝCH A DÍLČÍCH CÍLŮ Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 2. Strategické cíle... 5 2.1 Celostátní

Více

Drogová situace v ČR v r Mgr. Jindřich Vobořil, PgDip. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D.

Drogová situace v ČR v r Mgr. Jindřich Vobořil, PgDip. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Drogová situace v ČR v r. 2012 Mgr. Jindřich Vobořil, PgDip. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Hlavní závěry Pokles užívání marihuany v české populaci i zkušeností s ostatními nelegálními drogami. Počet uživatelů

Více

Autoři: Mgr. Marcela Janečková, Mgr. Radka Vepřková. Říjen 2010

Autoři: Mgr. Marcela Janečková, Mgr. Radka Vepřková. Říjen 2010 Přehled dostupnosti vybraných zdravotních a sociálních služeb, multidisciplinarity rehabilitačních zařízeních a inkluzivních/exkluzivních kritérií pro přijímání pacientů po získaném poškození mozku do

Více

VÝZKUM K CHOVÁNÍ MANAŽERŮ KE SPOLUPRACOVNÍKŮM THE REASEARCH ON BEHAVIOUR OF MANAGERS TOWARDS THEIR COLLEAGUES

VÝZKUM K CHOVÁNÍ MANAŽERŮ KE SPOLUPRACOVNÍKŮM THE REASEARCH ON BEHAVIOUR OF MANAGERS TOWARDS THEIR COLLEAGUES VÝZKUM K CHOVÁNÍ MANAŽERŮ KE SPOLUPRACOVNÍKŮM THE REASEARCH ON BEHAVIOUR OF MANAGERS TOWARDS THEIR COLLEAGUES MAREK ČANDÍK, PETR JEDINÁK Anotace: Příspěvek prezentuje informace z výsledků provedeného výzkumu

Více

MODERNÍ MARKETINGOVÝ VÝZKUM

MODERNÍ MARKETINGOVÝ VÝZKUM KOZEL Roman MODERNÍ MARKETINGOVÝ VÝZKUM Obsah O hlavním autorovi... 9 Slovo úvodem...11 1. Marketingové prostředí...13 1.1 Charakteristika prostředí...14 1.2 Makroprostředí...16 1.2.1 Demografické prostředí...18

Více

5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol

5. Vyjížďka a dojížďka do zaměstnání a do škol 5. Vyjížďka a jížďka a škol 5.1. Vyjížďka a jížďka 5 % zaměstnaných nemělo stálé pracoviště Pracoviště ve stejné obci mělo 40 % vyjíždějících, Osoby vyjíždějící či jíždějící nebo škol jsou osoby, které

Více

Přílohy 1. Seznam organizací, které souhlasily s uvedením svého jména a podílely se na realizaci praktické části diplomové práce

Přílohy 1. Seznam organizací, které souhlasily s uvedením svého jména a podílely se na realizaci praktické části diplomové práce Přílohy 1. Seznam organizací, které souhlasily s uvedením svého jména a podílely se na realizaci praktické části diplomové práce Agarta, o.s. Cppt, o.p.s., Plzeň Diecézní charita Brno, Oblastní charita

Více

Úlohu 2. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období lze vymezit následujícím způsobem:

Úlohu 2. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období lze vymezit následujícím způsobem: Druhý akční plán realizace Strategie politiky Moravskoslezského na období 2007 2009 Druhý akční plán realizace Strategie politiky Moravskoslezského na období 2007 2009 reaguje na priority vymezené Národní

Více

Rizikové skupiny LS 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D.

Rizikové skupiny LS 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Rizikové skupiny LS 7 N E A L K O H O L O V É Z Á V I S L O S T I P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á, P H. D. Prevence Léčba Rodina a drogy Co zvyšuje riziko, že člověk začne užívat drogy? Prevence Protektivní

Více

Akční plán protidrogové politiky na r Mgr. Jindřich Vobořil, Ing. Lucia Kiššová Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky

Akční plán protidrogové politiky na r Mgr. Jindřich Vobořil, Ing. Lucia Kiššová Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky Akční plán protidrogové politiky na r. 2013-2015 Mgr. Jindřich Vobořil, Ing. Lucia Kiššová Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky Praha, 28/03/2013 Národní strategie 2010-2018 2 SEKRETARIÁT RADY

Více

Koncepce protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014

Koncepce protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 Koncepce protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 Zpracováno: květen - listopad 2010 Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský, krajský protidrogový koordinátor Karla Kopečná, metodik

Více

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků II. čtvrtletí 2014 + III. čtvrtletí 2014

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků II. čtvrtletí 2014 + III. čtvrtletí 2014 RADIOPROJEKT VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků II. čtvrtletí 2014 + III. čtvrtletí 2014 06. listopadu 2014 Základní parametry výzkumu Sběr dat metodou CATI (telefonické dotazování)

Více

Kontaktní osoba: Mgr. Kateřina Stibalová, Kontaktní centrum Litoměřice. Název příkladu dobré praxe: Výměnná a poradenská místnost ve Štětí

Kontaktní osoba: Mgr. Kateřina Stibalová, Kontaktní centrum Litoměřice. Název příkladu dobré praxe: Výměnná a poradenská místnost ve Štětí Kontaktní osoba: Mgr. Kateřina Stibalová, Kontaktní centrum Litoměřice Název příkladu dobré praxe: Výměnná a poradenská místnost ve Štětí Cíle Hlavními cíly terénního programu je: - navázání kontaktu s

Více

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne

RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: výsledky zveřejněny dne RADIO PROJEKT: základní výsledky výzkumu období: 1.4. 30.9. výsledky zveřejněny dne 7. 11. Interní materiál ČRo obsahuje: informace o poslechovosti rozhlasových stanic, které zjišťuje kontinuální výzkum

Více

Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Sadská ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ROČNÍK 5.-6.11.2015

Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Sadská ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ROČNÍK 5.-6.11.2015 Specifika práce s romskou komunitou na malém městě Sadská ADIKTOLOGICKÁ KONFERENCE JIHOČESKÉHO KRAJE, IX. ROČNÍK 5.-6.11.2015 Popis Sadské Sadská je bývalé lázeňské město v okrese Nymburk. Leží v Polabské

Více

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji

Závěrečná zpráva o epidemiologické situaci ve výskytu HIV/AIDS v Karlovarském kraji K R A J S K Á H Y G I E N I C K Á S T A N I C E KARLOVARSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V KARLOVÝCH VARECH adresa: Závodní 94, 360 21 Karlovy Vary, tel:355 328 311, e-mail:sekretariat@khskv.cz, ID:t3jai32 Závěrečná

Více

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků I. čtvrtletí 2014 + II. čtvrtletí 2014

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků I. čtvrtletí 2014 + II. čtvrtletí 2014 RADIOPROJEKT VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků I. čtvrtletí 2014 + II. čtvrtletí 2014 06. srpna 2014 František Křižík (1847-1941) významný český technik, vynálezce a průmyslník

Více

Péče o pacienty užívající psychoaktivní látky (alkohol a jiné drogy) hospitalizované v psychiatrických lůžkových zařízeních ČR v roce 2012

Péče o pacienty užívající psychoaktivní látky (alkohol a jiné drogy) hospitalizované v psychiatrických lůžkových zařízeních ČR v roce 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 3. 10. 2013 46 Péče o pacienty užívající psychoaktivní látky (alkohol a jiné drogy) hospitalizované v psychiatrických

Více

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2013 schválené Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky na jednání dne

Dotace na projekty protidrogové politiky na rok 2013 schválené Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky na jednání dne A-02-04 Název Síťování a rozvoj spolupráce v oblasti systému prevence a léčby drogových závislostí A-04-04 Terénní program sociálních asistentů - Streetwork TP A-05-04 Nízkoprahové středisko Drop In o.p.s.

Více

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků IV. čtvrtletí I. čtvrtletí 2015

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků IV. čtvrtletí I. čtvrtletí 2015 RADIOPROJEKT VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků IV. čtvrtletí 2014 + I. čtvrtletí 2015 06. května 2015 Základní parametry výzkumu Sběr dat metodou CATI (telefonické dotazování)

Více

Síťování v praxi sociálních pracovníků

Síťování v praxi sociálních pracovníků Prezentaci pro IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti zpracovala Bc. Tereza Komárková Síťování v praxi sociálních pracovníků program školení dopolední blok IP MPSV

Více

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků III. čtvrtletí IV. čtvrtletí 2014

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků III. čtvrtletí IV. čtvrtletí 2014 RADIOPROJEKT VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků III. čtvrtletí 2014 + IV. čtvrtletí 2014 04. února 2015 Základní parametry výzkumu Sběr dat metodou CATI (telefonické dotazování)

Více

Substituční léčba v ČR: aktuální situace. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D.

Substituční léčba v ČR: aktuální situace. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Substituční léčba v ČR: aktuální situace MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Substituční léčba v ČR Počet pacientů v opiátové substituční léčbě (NRULISL) 2 113 2 290 2 298 2 311 2 314 560 789 866 825 938 1 038

Více

Výroční zpráva. Zdravotní následky uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2017

Výroční zpráva. Zdravotní následky uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2017 Výroční zpráva Zdravotní následky uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2017 Výroční zpráva Zdravotní následky uživatelů drog v hl. m. Praze v roce 2017 Jana Zónová Praha, říjen 2018 Hygienická stanice

Více

Celopopulační studie o zdravotním stavu a životním stylu obyvatel v České republice - nelegální drogy

Celopopulační studie o zdravotním stavu a životním stylu obyvatel v České republice - nelegální drogy Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 8.9.2005 46 Celopopulační studie o zdravotním stavu a životním stylu obyvatel v České republice - nelegální drogy Sample

Více

III Příloha 1 Číslo. Kraj Navržená proje

III Příloha 1 Číslo. Kraj Navržená proje Příjemce proje v Kč A-02-04 Síťování a rozvoj spolupráce v oblasti systému prevence a IVH A.N.O., Asociace nestátních organizací zabývajících se A 0 léčby drogových závislostí prevencí a léčbou drogových

Více

Údaje v registru substituční léčby k 30.6.2003

Údaje v registru substituční léčby k 30.6.2003 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 28.7.2003 45 Údaje v registru substituční léčby k 30.6.2003 Národní registr uživatelů lékařsky indikovaných substitučních

Více

Cyklisté. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky

Cyklisté. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky 29.9.2017 Obsah 1. Úvod... 4 1.1 Národní databáze... 4 1.2 Evropská databáze... 4

Více

Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše

Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše Integrovaná strategie rozvoje regionu Krkonoše Pracovní skupina Cestovní ruch 18. 12. 2012 ISRR Krkonoše Cíl: analyzovat aktuální situace regionu Krkonoše identifikovat rozvojové problémy Krkonoš navrhnout

Více

OBSAH. Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12

OBSAH. Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12 OBSAH Obsah 1 ABSTRAKT 8 2 SOUHRN 10 3 ÚVOD 12 SITUAČNÍ ANALÝZA UŽÍVÁNÍ DROG V ŠIRŠÍM KONTEXTU 17 SOCIODEMOGRAFICKÁ CHARAKTERISTIKA 18 /1 Demografický vývoj a věková struktura 19 /2 Porodnost a plodnost

Více

Výroční zpráva Incidence a prevalence léčených uživatelů drog rok 2011

Výroční zpráva Incidence a prevalence léčených uživatelů drog rok 2011 Výroční zpráva Incidence a prevalence léčených uživatelů drog rok 2011 Epidemiologie uživatelů drog Středočeský kraj - 2011 Výroční zpráva za rok 2011 prezentuje a analyzuje výsledky sběru dat drogového

Více

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků I. čtvrtletí II. čtvrtletí 2015

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků I. čtvrtletí II. čtvrtletí 2015 RADIOPROJEKT VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků I. čtvrtletí 2015 + II. čtvrtletí 2015 05. srpna 2015 Základní parametry výzkumu Sběr dat metodou CATI (telefonické dotazování)

Více

Epidemiologická situace v užívání drog a jeho následcích v ČR. Vlastimil Nečas, NMS

Epidemiologická situace v užívání drog a jeho následcích v ČR. Vlastimil Nečas, NMS Epidemiologická situace v užívání drog a jeho následcích v ČR Vlastimil Nečas, NMS NMS Situační analýza (5 klíčových indikátorů) Data trestněprávního sektoru drogové trhy, kriminalita Preventivní, léčebné,

Více

Cyklisté. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky

Cyklisté. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů. Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody cyklistů a jejich následky 16.2.2018 Obsah 1. Úvod... 3 1.1 Národní databáze... 3 1.2 Evropská databáze... 3

Více

REGIONÁLNÍ TERÉNNÍ PROGRAM - RTP. Klára Šalomová Petr Klement Eliška Benešová

REGIONÁLNÍ TERÉNNÍ PROGRAM - RTP. Klára Šalomová Petr Klement Eliška Benešová REGIONÁLNÍ TERÉNNÍ PROGRAM - RTP Klára Šalomová Petr Klement Eliška Benešová Poslání Terénního programu Práce s klienty v jejich přirozeném prostředí (na ulicích, parcích, bytech, tanečních akcích Podporování

Více

Podpora odborných partnerství: potřeby seniorů a pečujících osob v Plzeňském kraji (2012)

Podpora odborných partnerství: potřeby seniorů a pečujících osob v Plzeňském kraji (2012) Analýza potřeb seniorů v Plzeňském kraji z perspektivy poskytovatelů: Služby osobní asistence (pracovní verze analýzy určená k připomínkování) 21.2.2013 Zpracovatel: Centrum pro komunitní práci západní

Více

Realizace protidrogové politiky v krajích v r. 2011

Realizace protidrogové politiky v krajích v r. 2011 Realizace protidrogové politiky v krajích v r. 2011 Adiktologická konference Jihočeského kraje 18. října 2012 Červená nad Vltavou Úvodem Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích je zpracovávána

Více

ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB POSKYTOVANÝCH NA ÚZEMÍ ORP PODĚBRADY

ANALÝZA POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB POSKYTOVANÝCH NA ÚZEMÍ ORP PODĚBRADY Tato analýza vznikla v rámci projektu Centra pro komunitní práci střední Čechy Komunitní plán rozvoje sociálních služeb města Poděbrady a okolí, který je podpořen z Evropského sociálního fondu prostřednictvím

Více

Ceny nemovitostí v Jihomoravském kraji v letech 1998 až 2005

Ceny nemovitostí v Jihomoravském kraji v letech 1998 až 2005 Ceny nemovitostí v Jihomoravském kraji v letech 1998 až 25 Od roku 1997 spolupracuje Ministerstvo financí a Český statistický úřad na systému monitorování cen nemovitostí v ČR. Na základě zákona 151/1997

Více

SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP V PROCESU KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ MĚSTA PARDUBIC, PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE PRACOVNÍ SKUPINY

SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP V PROCESU KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ MĚSTA PARDUBIC, PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE PRACOVNÍ SKUPINY SYSTÉMOVÝ PŘÍSTUP V PROCESU KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ MĚSTA PARDUBIC, PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE PRACOVNÍ SKUPINY Zdenka Šándorová Abstrakt Příspěvek popisuje a analyzuje v systémové přístupu proces komunitního

Více

Strategie Královéhradeckého kraje

Strategie Královéhradeckého kraje Strategie Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb 2018-2026 http://socialnisluzby.kr-kralovehradecky.cz Regionální setkání, březen 2017 Cíle setkání Představit cíle dokumentu, strukturu dokumentu

Více

uživatele drog v ČR evropském

uživatele drog v ČR evropském Harm reduction programy pro uživatele drog v ČR evropském kontextu MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. Epidemiologická situace Situace v ČR Problémové užívání opiátů a pervitinu v ČR 55 000 50 000 45 000 40 000

Více

1 PLÁN PREVENTIVNÍCH AKTIVIT MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 14 PRO ROK

1 PLÁN PREVENTIVNÍCH AKTIVIT MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 14 PRO ROK příloha č. 1 PLÁN PREVENTIVNÍCH AKTIVIT MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 14 PRO ROK 2016. Priority a aktivity v oblasti protidrogové prevence dle přijatých koncepčních materiálů. 1. Úvod Plán preventivních aktivit

Více

Informace o sběru dat o léčených uživatelích alkoholu

Informace o sběru dat o léčených uživatelích alkoholu Informace o sběru dat o léčených uživatelích alkoholu - pilotní studie předběžné výsledky Praha 2010 Petr Popov, Běla Studničková, Otilie Bartáková, Ivana Pelikánová, Barbora Petrášová, Dušan Randák, Draha

Více

AKTUÁLNÍ TRENDY DROGOVÉ TRESTNÉ ČINNOSTI v ČR

AKTUÁLNÍ TRENDY DROGOVÉ TRESTNÉ ČINNOSTI v ČR Národní protidrogová centrála služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky AKTUÁLNÍ TRENDY DROGOVÉ TRESTNÉ ČINNOSTI v ČR Konference Hygienické stanice hl. města Prahy 3.12. 2015 Trestně-právní

Více

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků II. čtvrtletí III. čtvrtletí 2015

VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků II. čtvrtletí III. čtvrtletí 2015 RADIOPROJEKT VÝZKUM POSLECHOVOSTI ROZHLASOVÝCH STANIC Prezentace výsledků II. čtvrtletí 2015 + III. čtvrtletí 2015 04. listopadu 2015 Základní parametry výzkumu Sběr dat metodou CATI (telefonické dotazování)

Více