ATHENA2014. Aplikace AutoCAD pro kovové a fasádní konstrukce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ATHENA2014. Aplikace AutoCAD pro kovové a fasádní konstrukce"

Transkript

1 ATHENA2014 Aplikace AutoCAD pro kovové a fasádní konstrukce

2 K projektování náročných fasád není potřeba vlastně mnoho: Schopný konstruktér s praxí a s citem pro technicky důmyslná řešení a výkonná CAD aplikace, která je přesně přizpůsobena požadavkům konstruktéra a která jej podpoří při profesionálním, rychlém a bezchybném projektování a převezme za něj velké množství práce. Zde nasadíme naši AutoCAD aplikaci ATHENA, kompletní softwarové řešení pro projektování kovových konstrukcí fasádních konstrukcí skleněných konstrukcí průmyslových konstrukcí lehkých ocelových konstrukcí Ideální pro mezinárodní projektování: ATHENA popisuje všechny vlastní objekty zcela automaticky a je schopna, pouze stisknutím tlačítka, přeložit popis výkresu do kteréhokoliv z 13 jazyků, které momentálně ATHENA obsahuje. ATHENA je přední konstrukční software pro kovové a fasádní konstrukce - a ne bez důvodu. Již více než 25 let je náš software pečlivě zdokonalován a používán ve zpracovatelských fi rmách, v projekčních kancelářích a na odborných školách - v 13 jazycích a ve více jak 40 zemích. Co nejpřesněji na požadavky našich uživatelů je přizpůsobena ATHENA - kompletní sada programů, která nabízí téměř vše, co usnadňuje projektantu plnění jeho každodenních konstrukčních činností: 2D výkresové prostředí s praktickými rutinami a knihovnami k vytvoření pohledů, řezů a výrobních výkresů Všestranná možnost využití konstrukční oblasti 3D, ve které je možné u každé 3D-Konstrukce automatické generování kusovníků a výrobních výkresů Výkonné výpočtové pomůcky pro statiku a stavební fyziku Program pro opracování a rozvinutí plechů Kromě toho je ATHENA nezávislá na systému profilů a může být přizpůsobena individuálním potřebám.

3 4-násobně mnohostranný! ATHENA obsahuje čtyři funkční skupiny, které pokrývají takový rozsah výkonů, pro který je jinak často nutné pořízení čtyř různých programů. Funkční skupina 1: 2D-Konstrukce 2D-výkresové funkce jsou nastaveny na rychlé vypracování výkresů s řezy a s pohledy, půdorysů a výrobních výkresů. Produktivitu zvláště podporuje mnoho pomůcek, jako např. rutiny základních profi lů, folií, tepelných izolací, panelů nebo svarů, rozsáhlá knihovna normových prvků s více jak položkami nebo nástroje ke správě materiálů, hladin a bloků. Mimořádnou výhodou je, že všechny ATHENA objekty jsou inteligentní ARX objekty a mohou být editovány dvojklikem! Funkční skupina 4: Inženýring Vždy na straně bezpečnosti: Funkce statických a stavebně fyzikálních výpočtů v programu ATHE- NA jsou technicky osvědčené nástroje pro předdimenzování ve fázi projektování. Pomocí nich lze stanovit např. určení těžiště, momentu setrvačnosti resp. průřezového modulu, průhybu, tepelného odporu nebo neprůzvučnosti, nebo je zde možné provést tepelně vlhkostní analýzu (výpočet průběhu izoterm). Takto mohou být již ve fázi projektování eliminovány tepelné mosty. Funkční skupina 2: 3D-Konstrukce 3D-Konstrukce slouží k volnému projektování komplikovaných geometrických tvarů, jako např. šikmých polygonních fasád, pyramid, prosklených střech, arkýřů, atd. Do těchto tvarů jsou profi ly nebo soubory profi lů vkládány osově, na základě drátového modelu. Přířezy mohou být přepočítány automaticky a u jednotlivých konstrukčních částí (např. profi lů) jsou jejich výstupem buď nářezové výkresy s kusovníky nebo výkresy ve 3D. Mohou zde být vložena vlastní data, která obsahují geometrie profilů, vlastnosti materiálů, konstrukční pravidla nebo doporučení z výroby. Na základě těchto dat je možné, kromě prostorových elementů, konstruovat ve 3D také plošné elementy jako jsou okna a dveře. 3D-konstrukce zahrnují profi lové skupiny, přířezy, opracování, plechy, zasklení a spojovací materiál. Tyto konstrukce mohou být vykresleny jako 3D- -pohledy, nebo 2D-pohledy s libovolnými řezy. Výstupem mohou být kusovníky nebo výrobní výkresy. Je připraveno rozhraní do kalkulačních programů a PSP/ERP. Funkční skupina 3: Zpracování plechu S programem pro opracování plechů je nyní možné plechy jednodušeji navrhovat a automaticky rozvinout. Náš přínos k růstu produktivity u konstrukcí z plechu: Přehledné dialogové okno pro zadání základních údajů o plechu a zpracování, 3D- prohlížeč pro stálou vizuální kontrolu, bohatá možnost importu a exportu výkresových dat.

4 2D-KONSTRUKCE Maximální efektivnost Vašich plánů a výkresů V běžném pracovním dni konstruktéra převažují řešení klasických dvojrozměrných konstrukcí - vykreslování pohledů, provedení řezů, vytvoření detailů, vyhotovení výrobních podkladů. Kdo zde optimalizuje pracovní postup pomocí speciálního softwarového řešení, zvýší nejen produktivitu, ale i kvalitu výsledku. Software si konstruktér velmi oblíbí, neboť není bržděn nedostatky svého pracovního prostředku, nýbrž má na své straně výkonného pomocníka, který mu ubere velké množství práce. Důkazem praktické použitelnosti programu ATHENA v praxi je jeho mnohaleté používání a 2D- oblast profituje zvláště z pečlivé údržby a dalšího zdokonalování. Početné rutiny usnadní kreslení, např. panelů, izolací, fólií, svarů, řezů plechy nebo skly. Přehledná dialogová okna se dotazují na důležité informace a s pomůckami pro umístění se objekt pohodlně osadí na svoje místo ve výkresu. ATHENA zařídí zbytek. Mnoho knihoven, většinou již dobře naplněných a neustále se rozšiřujících, poskytuje potěšení při vkládání objektů do výkresu: např. systémy profilů, normové prvky nebo šrouby a jiné drobné prvky. Jsou k dispozici rovněž různé mezinárodní normy. ATHENA je rovněž přátelská při kótování: Efektivní řetězové kótování, kótování oblouků, výškové a samozřejmě přerušované kótování jsou asociativně propojeny při změnách geometrie. Všechny ATHENA-objekty jsou ARX-objekty, což umožňuje jejich editování pomocí dvojkliku. Popis objektu je při změně rozměrů automaticky upraven. Výkonné 2D- nástroje programu ATHENA zvyšují produktivitu, šetří odpracovaný čas a náklady a přitom pomáhají projektantovi soustředit se na podstatnou stránku jeho práce. Šroubové spoje Rutina pro rychlou tvorbu a změnu šroubových spojů vytvořených z více ATHENA prvků (např. šroub, podložka, matice, otvor). Nejčastěji používané šroubové spoje lze uložit do knihoven a jsou tak rychle opět použitelné. Šroubová spojení mohou být nyní vložena do výkresu v 6-ti různých pohledech nebo jako 3D objekt. Profilovaný plech Generátor profi lovaných plechů umožňuje rychlé vložení trapézových nebo vlnitých plechů od různých výrobců. Parametry plechu jsou nastaveny v dialogovém okně. Tepelná izolace Nezávisle na tom, jak byla izolace vytvořena, lze ji uchopením nebo protažením změnit a vytvořit z ní nepravidelnou plochu. Tloušťku izolace lze stanovit nezávisle na tloušťce izolačních desek. Tepelné izolace mohou být vykresleny jako měkké nebo tuhé v různých tvarech: rovné, oblouky, klíny, kruhy včetně různých prostupů. Pohledy ATHENA nabízí více povelů pro vytvoření pohledů. Pohledy na fasádní a rámové konstrukce lze pohodlně zhotovit a následně měnit

5 Označení prvků Všechny prvky jsou inteligentní a mohou být popsány na odkazové čáře. Popis se automaticky upraví, když je změněn popisovaný prvek. Normalizované prvky Normalizované prvky jsou dostupné v normách DIN, ISO, EN, GOST (ruské), GB/T (čínské) a AISC (USA). Volba normalizovaného prvku se provede v dialogovém panelu pomocí vyobrazení nebo ze seznamů. Zobrazení lze změnit pomocí typu popisu a udáním osy. Normalizované šrouby jsou při protahování automaticky upraveny do normových délek, jsou však možné i nenormové délky. V současné době je dostupných cca prvků, které lze komfortně ovládat funkcemi Vyhledat a Filtr. Normalizované prvky mohou být nyní vloženy do výkresu v 6-ti různých pohledech nebo jako 3D objekt. Příčný řez plechem Vytvoření libovolného a na materiálu závislého příčného řezu plechem. Jednotlivé části plechu mezi ohyby mohou být rovné nebo do oblouku. Pomocí programu rozvinutí plechu lze příčné Řezy, v závislosti na materiálu, rozvinout do plochy. To platí i pro plechy z kompozitních desek. Silikonová těsnění Vytvoření libovolného silikonového těsnění. Pouze kliknutí na 2 čáry (polyčáry) je potřeba, aby bylo vytvořeno silikonové těsnění (zatmelení), které lze upravit protažením do požadovaného tvaru. Správa výplňových konstrukcí Správa libovolných výplní, např. skel nebo panelů, je pomocí dialogové nabídky. Výplně lze uložit do databanky a použít kdykoliv v jiném výkresu, také v 3D-modulu.

6 3D-KONSTRUKCE Ještě nikdy nebylo projektování 3D-fasádních konstrukcí tak snadné, nekomplikované a rychlé jako je nyní. Je možné rychle a jednoduše zhotovit šikmé polygonální fasády, pyramidy, prosklené střechy, arkýře a jiné složité geometrie. Velkou časovou úsporou je především automatické generování řezů. Jako základ pro úspěšné vytvoření 3D-konstrukcí slouží osový model, na jehož osy jsou pak vloženy jednotlivé profi ly nebo celé soubory profilů. Jednoduchou funkcí je možné v programu ATHENA nechat provést analýzu osového modelu, při které je definována také jeho vnější strana. Na základě této analýzy ATHENA pak rozpozná veškeré úhly, velikosti polí a orientace profilů v rámci osového modelu. Tím je možné, společně s použitím souborů profi lů, dosáhnout vysokého stupně automatizace a nečekané rychlosti, např. u rastrové fasády (sloupek/příčník), zhotovení všech přířezů. Je potřeba pouze minima pracovních kroků ke kompletnímu osazení osového modelu profi ly, k vygenerování řezů a osazení fasádních prvků, včetně jejich kotvících prvků, vrtání a spojovacího materiálu. Funkční dialogové boxy umožňují rychlé sestavení souborů z více profilů, např. sloupek nebo příčník s příslušnou krycí lištou, izolátorem a těsnícími gumami. Tyto soubory profi lů je možné uložit do knihovny a dále používat nejen ve 3D-konstrukcích, ale i ve 2D-řezech. V souborech defi novaná poloha umístění osazovacích bodů výplňových elementů umožňuje snadný a rychlý postup při osazení skel a panelů. Existuje možnost přiřadit skupině profi lů i spojovací prvky včetně vrtání a šroubů, které ATHENA může automaticky osadit při spojování profi lů. Funkčnost využití programu ATHENA-3D je založena především na kompletní přípravě fasádních konstrukcí pro výrobu. Podkladem pro výrobu elementů-konstrukčních prvků jsou pak jejich výkresy s automatickým kótováním a kusovníky. Současně jsou zohledněny krajové přířezy profilů včetně opracování. Kusovníky obsahují kromě profi lů, plechů a skel také veškeré příslušenství, jako např. spojovníky a šrouby, které jsou rozčleněny a tím připraveny k výstupům do kalkulace a ERO/PPS-systému. Výplň Lze osadit libovolné výplně, např. panely, které mohou být vytvořeny z několika vrstev. Výplně lze osadit do hranic objektů, jako např. sloupky a příčníky. Používané výplně Po určení výplní jsou tyto rychle a pohodlně definovány. Výplně mohou mít na každé straně různé zakončení a to i pro jednotlivé vrstvy. Lze tak vytvořit např. dvojsklo s přesahem. Vytvoření konstru Dialogová nabídka u s těsněním, izolátor prvky v rámci jedné nebo jinak přiřazen posouvat body vlož Zasklení Nezávisle na základ soubor s krycí lištou vytvořenou skupinu ve 3D-konstrukcích používáno více typů čemž je ale zasklen různé tloušťky výpln Vedle tyčovitých 3D- konstrukčních sestav (např. profi ly) a plošných prvků (např. skla nebo panely) se mohou nyní vytvářet také místní sestavy, tedy spojení a opracování jako např. držák skla. Lze využít všechny ATHENA normové prvky (šrouby, matice, atd.), vrtání, oválné otvory a řezy plechy, jakož i vlastní tvary. Konstrukční sestavy mohou být umístěny na 3D profi lech samostatně nebo v rastr během ném k podle cení v

7 ční sestavy možňuje sestavení více prvků, např. příčník em a krycím profi lem, do sestavy. Stavební konstrukční sestavy mohou být změněny y. Stavební prvky lze otáčet a zrcadlit a lze ení. Vytvoření kusovníku Z 3D-konstrukce lze získat kusovník použitých částí. Přitom mohou být generovány výstupy tyčí profi lů s řeznými údaji a seznamy výplní. Výstupy jsou ve formátu pro Microsoft Excel nebo Access. Větší produktivita díky rychlejšímu konstruování ní konstrukci může být sestaven zasklívací, izolátorem a těsnícími gumami. Takto je možné osadit do sloupku nebo příčníku, což je velkou výhodou, pokud je u fasády sloupkových a příčníkových profi lů, přií pořád stejné. Také je možné používat í v jedné fasádě. Ukázka profilů Po automatickém provedení řezů (rovné, šikmé,...) mohou být vyhotoveny ukázky opracovaných profi lů. Výrobní výkres profi lu ve 2D s délkami, úhly a číslem prvku je vypracován automaticky. u. Prvky konstrukční sestavy jsou také umístěny 2D využití (projekce) 3D profi lů. Ve strukturovasovníku jsou konstrukční sestavy uspořádány rofi lů resp. výplní, což umožňuje detailní vyhodno- ERP systémech. Zjednodušené vyobrazení Profi ly mohou být podle zadání zobrazeny detailně nebo zjednodušeně. Jsou čtyři různé stupně zobrazení. Při nejjednoduším zobrazení se zmenší 15x velikost souboru a odpovídajícím způsobem se zrychlí zpracování.

8 ZPRACOVÁNÍ PLECHU ATHENA obsahuje kompletní program opracování plechů pro zrychlení projektování plechových konstrukcí a jejich rozvinutých pohledů. Základní údaje, jako např. materiál, tloušťka plechu a poloměr ohybu, jsou základem pro návrh plechu. Svůj základní tvar dostane plech pomocí dialogové nápovědy nebo přímo z obrysů plechu programu ATHENA. Potom jsou stanoveny různé ohyby a jednoduchým způsobem jsou zkopírovány na sousedící nebo protilehlé strany. K dispozici je velké množství typů napojení hran. Dodatečně mohou být zkráceny nebo pod úhlem zkoseny na ploše vyznačené hrany. Vizuální kontrola tvaru plechu pomocí dynamického 3D- prohlížeče zabezpečí bezchybnou práci. Vždy mohou být zadány otvory nebo perforace v plechu. Jsou k dispozici základní tvary jak kruh, obdélník nebo jiné obrysy (například výřezy pro závěsy). Lze vytvořit vlastní obrysy a pro opětovné použití je uložit do knihovny. Zpracování lze zadat absolutně nebo asociativně, jsou možné i řady otvorů. Pro rozvinutí plechu důležitý popis řešení spoje je zadán dialogovým oknem, např. rozměr mezery a vlastnosti ohnutých rohů. Výpočet rozvinutí je proveden podle u kovových konstrukcí běžně používaných tabulek se součiniteli a může být přímo uložen. Vyrobený plech se nechá vložit do programu ATHENA jako rozvinutí nebo 3D-model. Rozvinutí lze navíc uložit do paměti jako DXF soubor nebo jej lze převést do MS- -Excel. Kompozitní desky Kromě normálních plechů mohou být zpracovány i kompozitní desky, např. Alucobond, Reynobond. K dispozici jsou zde rovněž různé typy spojů.

9 Přehled výhod programu zpracování plechu: Libovolné plochy, ohyby, zpracování, dělení a typy spojů Vytvoření plechu převzetím 2D-řezu nebo v dialogovém okně Stálá vizuální kontrola pomocí 3D prohlížeče s zoom/pan funkcemi Výpočet rozvinutí pomocí tabulek se součiniteli, jak je běžné u kovových konstrukcí Plechy jsou uloženy v knihovnách (zakázka, dílčí zakázka,...) Rozvinutí automaticky v DXF-formátu pro NC řízené stroje Plně kompatibilní s ATHENA 3D Není již potřeba dodatečně kupovat program na rozvinutí plechů, pokud nejsou zpracovávány tvarově obzvlášť komplikované plechy. ČLENĚNÍ RASTRŮ S funkcí Členění rastrů lze libovolné plochy rozdělit na rovnoměrné pravoúhelné části s defi novatelným počátečním bodem. Tato funkce má mnohostranné využití; typickými oblastmi využití jsou např. stěnové a stropní panely, elementové fasády, fasády z tvarovaných plechů, dvojité podlahy a mnoho jiných. Souhrn vlastností: Velikost a úhel natočení pravoúhelníků je libovolně volitelný. Je možné defi novat nevyplněný vnější odstup jako ohraničení. Pro vertikální a horizontální mezery je možné určit jejich šířku odděleně. Přesahy pravoúhelníku mohou být zadány záporným číslem pro šířku mezery. V okraji jsou pravoúhelníky automaticky oříznuty. Z optického hlediska mohou být pravoúhelníky vyšrafovány. Možnostmi výstupu jsou rastr, seznam a obrysy: Rastr vloží defi novaný rastr ohraničujícího obrysu. Seznam vytvoří tabulku s počtem kusů a přířezovými rozměry pravoúhelníků. Obrysy vytvoří obrysy oříznutých elementů.

10 INŽENÝRING Tepelný odpor Tepelný odpor lze stanovit pro libovolnou část stavby. Části stavby se mohou skládat z více vrstev (stavebních materiálů), které se volí z dialogové nabídky volně rozšiřitelné knihovny. Požadovaný moment setrvačnosti / průhyb Výpočet požadovaného momentu setrvačnosti, maximálního průhybu a maximálního momentu nosníků při 18 různých zatěžovacích stavech včetně posouzení na vzpěr. Výsledná tabulka a schéma zatěžovacího stavu mohou být vloženy do výkresu. Těžiště a momenty Tímto příkazem se provede výpočet těžiště, statických momentů, těžišťových os, poloměru setrvačnosti, průřezových hodnot jako je plocha, vnější obrys a hmotnost jednoho nebo více profilů. Těžiště profilu je označeno a automaticky zakótováno. Ideální při tvorbě vlastních profilů. Rw - Přibližné stanovení vzduchové neprůzvučnosti Tímto programem lze přibližně stanovit vzduchovou neprůzvučnost konstrukce. Typická konstrukce se skládá z hmotné vrstvy (např. zdivo), tlumící mezivrstvy a krycí vrstvy. Výsledná tabulka může být vložena do výkresu. Ucw - Průměrný součinitel prostupu tepla Tímto příkazem lze vypočítat průměrnou hodnotu součinitele prostupu tepla okna nebo fasády. Výsledná tabulka může být vložena do výkresu. Výpočet tloušťky tělesa Výpočet tloušky desky nebo tělesa při určitém zatížení. Při výpočtu je použit Bachův vzorec pro desky.

11 Tepelně vlhkostní analýza ATHENA obsahuje Light-verzi FLIXO, vedoucího software pro tepelně vlhkostní analýzu a výstupy (výpočet průběhu izoterm). Již ve fázi zpracování lze rozpoznat tepelné mosty a změnou detailu je odstranit. Jedinečnost začlenění FLIXO do programu ATHENA: Detail zpracovaný v ATHENA lze jedním pracovním krokem převést do programu FLIXO. Při něm jsou plochy a materiály (pokud jsou známy) rozpoznány a oblouky změněny v polygony. Dialogovou FLIXO nabídkou lze ještě změnit materiály a jejich přiřazení. Po zadání vnitřní a venkovní teploty je proveden výpočet teplot a jeho grafický výstup je převeden do ATHENA výkresu. Stávající časová náročnost na převedení CAD výkresu do programů pro izotermy je asi 1,5 hodiny, plus stejný čas při změně v detailu. Možnost automatického převodu redukuje čas na stisknutí klávesy.

12 CAD-PLAN celosvětová prodejní síť: Česko, Slovensko: TPF S.R.O. Německo: CAD-PLAN GmbH Nizozemsko, Belgie: FAÇADE Consulting & Engineering Švýcarsko, Francie: ACOSOFT S.A. Polsko: Intro Projekt Litva, Lotyšsko: AGA-CAD Ltd. Maďarsko: HungaroCAD Rumunsko: Window & Facade Technology S.R.L. Rusko: CAD-PLAN / Karyatida Korea: LA Curtain Wall Co. Ltd Čína: CAD-PLAN China Portugalsko: Estupe Španělsko: MEGA Ingenieras S.L. USA, Kanada, Mexiko, Austrálie: Glaziers Center Dubaj: CAD-PLAN Middle East Indie: CAD-PLAN India Egypt: Machines & Aluminium Centre Turecko: ORGADATA Bulharsko: STUDIO CAD Rakousko: Grabmayer & Sommer GmbH Itálie: TEDICAD Malajsie: IAN Metall Engineering ATHENA - řešení pro kovové a fasádní konstrukce nezávislost na systému profi lů lehce se naučí s vysokou všeobecnou platností pro inženýrské konstruování, t.j. ne pouze kreslení, ale také výpočty (statika, isotermy, atd.) s vynikajícím seznamem referencí! vedoucí postavení mezi konstrukčními programy pro kovové konstrukce pod AutoCADem a tím zvláště bezpečná investice ATHENA je nezávislá na jazyku. Změna jazyka je možná během konstruování. K dispozici jsou následující jazyky: němčina angličtina francouzština italština holandština španělština čeština polština ruština rumunština čínština Systémové požadavky AutoCAD AutoCAD Architecture AutoCAD Mechanical Operační systém: Windows XP prof., Windows Vista, Windows 7 nebo Windows 8 Hardware: ATHENA vyžaduje stejnou konfi guraci hardware jako AutoCAD. AutoCAD registrovaná obchodní značka Autodesk Inc. Windows XP, Vista, 7, 8, MS-Excel registrovaná obchodní značka Microsoft Inc. CAD-PLAN GmbH Frankfurter Str Offenbach Německo Tel Fax info@cad-plan.com

ATHENAAplikace AutoCAD pro kovové a fasádní konstrukce

ATHENAAplikace AutoCAD pro kovové a fasádní konstrukce ATHENAAplikace AutoCAD pro kovové a fasádní konstrukce K projektování náročných fasád není potřeba vlastně mnoho: Schopný konstruktér s praxí a s citem pro technicky důmyslná řešení a výkonná CAD aplikace,

Více

STAŽENO z www.cklop.cz

STAŽENO z www.cklop.cz 12 Software 12.1 Všeobecně Návrh a výrobu lehkých obvodových plášťů silně ovlivnila snadná dostupnost techniky a neustále se zdokonalující software. Zvyšuje se tempo a úroveň vybavování společností výpočetní

Více

Novinky v Solid Edge ST7

Novinky v Solid Edge ST7 Novinky v Solid Edge ST7 Primitiva Nově lze vytvořit základní geometrii pomocí jednoho příkazu Funkce primitiv je dostupná pouze v synchronním prostředí Těleso vytvoříme ve dvou navazujících krocích, kde

Více

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF

SCIA.ESA PT. Export a import souborů DWG a DXF SCIA.ESA PT Export a import souborů DWG a DXF VÍTEJTE 5 EXPORT DWG A DXF 6 Export z grafického okna programu...6 Export z Galerie obrázků...8 Export z Galerie výkresů...9 IMPORT DWG A DXF 10 Import do

Více

TECHNICKÁ PŘÍPRAVA FASÁD WWW.TPF.CZ TECHNICKÁ PŘÍPRAVA FASÁD KONZULTACEO U C PROJEKTY DOZORY POSUDKY VÝPOČTY NÁVRHY SOFTWARE. ing.

TECHNICKÁ PŘÍPRAVA FASÁD WWW.TPF.CZ TECHNICKÁ PŘÍPRAVA FASÁD KONZULTACEO U C PROJEKTY DOZORY POSUDKY VÝPOČTY NÁVRHY SOFTWARE. ing. TECHNICKÁ Odborná inženýrská, projekční a poradenská kancelář v oblasti oken/dveří, lehkých obvodových plášťů (LOP) a jiných fasádních konstrukcí. KONZULTACEO U C PROJEKTY DOZORY POSUDKY VÝPOČTY NÁVRHY

Více

Novinky Revit Architecture 2012

Novinky Revit Architecture 2012 Novinky Revit Architecture 2012 Konstrukční modelování Prvky lze rozdělit na více částí z konstrukčních důvodů (např. z hlediska výroby). Rozdělené části si zachovávají vztah k původnímu objektu. Vylepšený

Více

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument...

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument... Novinky 2/2016 Obsah 1. Obecná vylepšení...3 2. Úpravy...7 3. Prvky...9 4. Zatížení... 11 5. Výpočet...4 6. Posudky a výsledky...5 7. Dokument...8 2 1. Obecná vylepšení Nové možnosti otáčení modelu, zobrazení

Více

Novinky v programu. LogiKal VERZE 7 ČERVEN 2010. Newsletter Verze 7 Strana 1

Novinky v programu. LogiKal VERZE 7 ČERVEN 2010. Newsletter Verze 7 Strana 1 Novinky v programu LogiKal VERZE 7 ČERVEN 2010 Newsletter Verze 7 Strana 1 OBSAH NOVÉ UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ... 4 Úvodní strana... 4 Správa zakázek... 5 Centrum zakázky... 6 Zadávání prvků... 7 SPRÁVA ZAKÁZEK...

Více

Obsah. Kompatibilita s AutoCAD 2015... 5. Vylepšené pomocné čáry... 6 Kótování... 6 Manuální kóty... 6. Export do Autodesk Navisworks...

Obsah. Kompatibilita s AutoCAD 2015... 5. Vylepšené pomocné čáry... 6 Kótování... 6 Manuální kóty... 6. Export do Autodesk Navisworks... Co je nového v Advance Steel 2015 Co je nového v Autodesk Advance Steel 2015 Obsah REBRANDING... 5 RŮZNÉ... 5 Kompatibilita s AutoCAD 2015... 5 ADVANCE STEEL MANAGEMENT TOOLS... 5 VÝPIS... 5 VÝKRES...

Více

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK. V přehledu je souhrn novinek verzí 13.0 a 13.1. Poznámka: Pokud máte předplacený

Více

2017 Autodesk. Co je nového v Autodesk Advance Steel 2018

2017 Autodesk. Co je nového v Autodesk Advance Steel 2018 Co je nového v Autodesk Advance Steel 2018 Nové funkce v Autodesk Advance Steel 2018 Prefabrikované zábradlí s kulovými spojkami Nástěnné zábradlí Přípoje pro vaznice z tenkostěnných profilů Kombinace

Více

Obsah. Příkazy Nosník, opakovaně... 7 Nosník, průběžně... 7 Ohýbaný plech, vytvořit ohyb... 7

Obsah. Příkazy Nosník, opakovaně... 7 Nosník, průběžně... 7 Ohýbaný plech, vytvořit ohyb... 7 Obsah VÍTEJTE U GRAITEC ADVANCE POWERPACK 2015... 5 PÁS KARET POWERPACK GRAITEC... 6 Příkazy... 6 PŘÍKAZY UŽITEČNÉ PRO RYCHLEJŠÍ MODELOVÁNÍ PRODUKTIVITA... 7 Nosník, opakovaně... 7 Nosník, průběžně...

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

TDS-TECHNIK 10.0. TDS-Výpočty. TDS-Kusovník

TDS-TECHNIK 10.0. TDS-Výpočty. TDS-Kusovník TDS-TECHNIK 10.0 V následujícím textu jsou uvedeny informace o již desáté verzi strojírenské aplikace TDS- TECHNIK. V úvodu jsou popisovány moduly Výpočty a Kusovník, které jsou společné všem verzím. Pak

Více

TDS-TECHNIK 15 pro ZWCAD

TDS-TECHNIK 15 pro ZWCAD TDS-TECHNIK 15 pro ZWCAD V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK 15.0 Komplet pro ZWCAD. Nový nástroj: Migrace uživatelských nastavení K nadstavbě

Více

Newsletter LogiKal 8.1

Newsletter LogiKal 8.1 Newsletter LogiKal 8.1 2013 by ORGADATA AG Všechna práva vyhrazena. Jakékoli rozmnožování této přiručky bude postihováno. Práva na tuto dokumentaci náleží ORGADATA Software-Dienstleistungen AG, Leer. Vydal:

Více

Produktové Dokumenty (Datum 28.11.2014) Srovnání verzí: pcon.planner 7.0 Rozdíly mezi verzemi Standard-, ME a PRO

Produktové Dokumenty (Datum 28.11.2014) Srovnání verzí: pcon.planner 7.0 Rozdíly mezi verzemi Standard-, ME a PRO Produktové Dokumenty (Datum 28.11.2014) Srovnání verzí: pcon.planner 7.0 Rozdíly mezi verzemi Standard-, ME a PRO Základní formáty STD ME PRO Nahrávání a ukládání souborů DWG a DWT Převod a podpora starších

Více

Obsah. Úvod 9. Orientace v prostředí programu SolidWorks 11. Skica 29. Kapitola 1 11. Kapitola 2 29

Obsah. Úvod 9. Orientace v prostředí programu SolidWorks 11. Skica 29. Kapitola 1 11. Kapitola 2 29 Úvod 9 Kapitola 1 11 Orientace v prostředí programu SolidWorks 11 Pruh nabídky 12 Nabídka Možnosti 14 Nápověda 14 Podokno úloh 15 Zdroje SolidWorks 15 Knihovna návrhů 15 Průzkumník souborů 16 Paleta pohledů

Více

Statické tabulky profilů Z, C a Σ

Statické tabulky profilů Z, C a Σ Statické tabulky profilů Z, C a Σ www.satjam.cz STATICKÉ TABULKY PROFILŮ Z, C A OBSAH PROFIL PRODUKCE..................................................................................... 3 Profi ly Z,

Více

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku Truss 4.7 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.7 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Změna práce s násobnými vazníky Z důvodu omezení chyb v průběhu návrhu byl upraven způsob

Více

Co je nového 2017 R2

Co je nového 2017 R2 Co je nového 2017 R2 Co je nového v GRAITEC Advance BIM Designers - 2017 R2 Obsah STRUCTURAL BIM DESIGNERS... 4 STEEL STRUCTURE DESIGNER 2017 R2... 4 Možnost "Připojit osu do uzlu"... 4 Zarovnání" otvorů...

Více

CADKON Stavební konstrukce 2013

CADKON Stavební konstrukce 2013 CADKON Stavební konstrukce 2013 POPIS NOVINEK A OPRAV Tento dokument obsahuje pouze popis vylepšení verze 2013 vůči verzi 2012.1 Podporované platformy AutoCAD LT 2013/2012/2011/2010/2009/2008/2007 CZ/UK

Více

tpf.cz @tpf.cz www.t 40 621 E : tpf@ T: +420 271740621 00 Praha 10 12/273 101 TPF s.r.o. Krymská

tpf.cz @tpf.cz www.t 40 621 E : tpf@ T: +420 271740621 00 Praha 10 12/273 101 TPF s.r.o. Krymská 12/273 101 00 Praha 10 T : +420 27174 40 621 E : tpf@ @ www.t LEHKÉ OBVODOVÉ PLÁŠTĚ (LOP) Ing. Roman Zahradnický TPF s.r.o., Krymská 12/273, 10100 Praha 10 T: +420 271740621 M: +420 602321149 zahradnicky@

Více

Truss4 verze 8 Zatížení větrem na přístřešky Odstranění všech konstrukčních linií Truss 2D Truss 3D

Truss4 verze 8 Zatížení větrem na přístřešky Odstranění všech konstrukčních linií Truss 2D Truss 3D Truss4 verze 8 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 8 programu Truss4. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Zatížení větrem na přístřešky Generátor zatížení nově umožňuje stanovení zatížení

Více

IBC SOLAR Podnik s tradicí

IBC SOLAR Podnik s tradicí IBC SOLAR Mezinárodní specialista na fotovoltaiku IBC SOLAR Podnik s tradicí 1982: Založen jako inženýrská kancelář IBC Solartechnik 1986: Iniciátor každoročních FV sympozií 2000: Přeměna na IBC SOLAR

Více

www.smap3d Piping.com

www.smap3d Piping.com www.smap3d Piping.com Smap3D Piping Software pro návrh 3D potrubního systému Od P&ID diagramů přes 3D návrh po izometrické výkresy 3D návrh potrubí snadno s využitím tříd potrubí Smap3D Piping je 3D CAD

Více

Co je nového 2018 R2

Co je nového 2018 R2 Co je nového 2018 R2 Obsah NOVINKY... 5 1: Vyhledat prvek... 5 2: Čáry modelu podle... 6 3: Duplikovat výkresy... 7 4: Délka kabelů... 8 5: Výškové kóty... 9 VYLEPŠENÍ... 10 1: Excel Link... 10 2: Uspořádání

Více

IMPORT Z EXCELU U PŘÍDAVNÉ OPTIMALIZACE... 9 VÝTISKY...

IMPORT Z EXCELU U PŘÍDAVNÉ OPTIMALIZACE... 9 VÝTISKY... Novinky v programu Logikal Verze 5.2.0.163 6. ŘÍJNA 2008 OBSAH ZADÁVÁNÍ PRVKŮ...2 výběr profilu ve struktuře... 2 zadávání otevírek... 3 Kování v otevírkách... 4 Automatické přiřazování dveřních pantů

Více

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS

Zadejte ručně název první kapitoly. Manuál. Rozhraní pro program ETABS Zadejte ručně název první kapitoly Manuál Rozhraní pro program ETABS Všechny informace uvedené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění. Žádnou část tohoto dokumentu není dovoleno

Více

Tabulka 5 Specifické prvky

Tabulka 5 Specifické prvky Tabulka 5 Specifické prvky 1 Podhledy (s působením požáru ze spodní strany) 1.1 Podhled s přídavnou izolací vloženou mezi dřevěné stropní nosníky, druh DP2 1 - stropní záklop 2 - dřevěné nosníky (vzdálené

Více

Advance Steel 8.1 / SP1

Advance Steel 8.1 / SP1 Advance Steel 8.1 / SP1 Tento dokument obsahuje pouze popis vylepšení v Servis Packu 1 pro Advance Steel 8.1. MODELOVÁNÍ Vylepšení ohýbaných plechů: Změna úhlu ohnutí a smazání vazby ohýbaného plechu mohlo

Více

Kompatibilita a import CAD

Kompatibilita a import CAD Kompatibilita a import CAD Import a automatické rozpoznání 3D vlastností CATIA V5 WorkNC nyní nabízí import a automatické rozpoznání vlastností vrtaných otvorů z CATIA V5. V modulu automatického vrtání

Více

Novinky v programu. LogiKal VERZE 6.0 10. ČERVNA 2009. Newsletter Version 6.0 Seite 1

Novinky v programu. LogiKal VERZE 6.0 10. ČERVNA 2009. Newsletter Version 6.0 Seite 1 Novinky v programu LogiKal VERZE 6.0 10. ČERVNA 2009 Newsletter Version 6.0 Seite 1 OBSAH ZADÁVÁNÍ PRVKŮ...3 Hledat & Nahradit... 3 Volba 1 Zaměnit profilovou sérii... 4 Volba 2 Provést změnu artiklů uvnitř

Více

Základy tvorby výpočtového modelu

Základy tvorby výpočtového modelu Základy tvorby výpočtového modelu Zpracoval: Jaroslav Beran Pracoviště: Technická univerzita v Liberci katedra textilních a jednoúčelových strojů Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2,

Více

CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ HLADINY, MÍSTNOSTI, SCHODIŠTĚ, KOMÍNY, KOPÍROVÁNÍ

CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ HLADINY, MÍSTNOSTI, SCHODIŠTĚ, KOMÍNY, KOPÍROVÁNÍ SSTTŘŘEEDD NNÍÍÍ ŠŠKK OOLA LLA AA SSTTŘŘEEDD NNÍÍÍ OODDBB OORR NNÉÉ UUČILIŠ Č II LLIIŠTTĚĚ HH OORRŠŠ OOVVSSKÝ KÝ TTÝÝ NN ALLPLAN verze 2005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ HLADINY, MÍSTNOSTI,

Více

TDS-TECHNIK 13.1 pro SolidWorks

TDS-TECHNIK 13.1 pro SolidWorks TDS-TECHNIK 13.1 pro SolidWorks V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro SolidWorks. Podpora nové verze SolidWorks 2008 Aktuální verze nadstavby

Více

Svařované sestavy (cvičení)

Svařované sestavy (cvičení) Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: KONSTRUOVÁNÍ V CAD TŘETÍ GARSTKA A. 1.4.2013 Název zpracovaného celku: SVAŘOVANÉ SESTAVY (cvičení) Svařované sestavy (cvičení) Autodesk Inventor umožňuje efektivní tvorbu

Více

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 15 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tonto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 04/2008 (SPIRIT 15 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r. o.

Více

Postup zadávání základové desky a její interakce s podložím v programu SCIA

Postup zadávání základové desky a její interakce s podložím v programu SCIA Postup zadávání základové desky a její interakce s podložím v programu SCIA Tloušťka desky h s = 0,4 m. Sloupy 0,6 x 0,6m. Zatížení: rohové sloupy N 1 = 800 kn krajní sloupy N 2 = 1200 kn střední sloupy

Více

Statické tabulky. trapézových plechů SATJAM

Statické tabulky. trapézových plechů SATJAM Statické tabulky trapézových plechů SATJAM ÚVOD TABULKY CHARAKTERISTICKÝCH ÚOSOSTÍ TRAÉZOVÝCH LECHŮ Zpracovatelé dr hab. inż. Rafał J. Garncarek mgr inż. Krzysztof Kociatkiewicz Ing. Kamila Chocholová

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

ALLPLAN BRIDGE PARAMETRICKÉ NAVRHOVÁNÍ MOSTŮ. INTELIGENTNÍ A FLEXIBILNÍ PŘEJDĚTE NA NAŠE PROFESIONÁLNÍ BIM PRODUKTY PRO NÁVRH A KONSTRUKCI MOSTŮ

ALLPLAN BRIDGE PARAMETRICKÉ NAVRHOVÁNÍ MOSTŮ. INTELIGENTNÍ A FLEXIBILNÍ PŘEJDĚTE NA NAŠE PROFESIONÁLNÍ BIM PRODUKTY PRO NÁVRH A KONSTRUKCI MOSTŮ ALLPLAN BRIDGE PARAMETRICKÉ NAVRHOVÁNÍ MOSTŮ. INTELIGENTNÍ A FLEXIBILNÍ PŘEJDĚTE NA NAŠE PROFESIONÁLNÍ BIM PRODUKTY PRO NÁVRH A KONSTRUKCI MOSTŮ NOVÉ! ALLPLAN BRIDGE Stáhněte si bezplatnou zkušební verzi

Více

Rozdíly Revit Architecture vs. Revit Structure vs. Revit MEP 2014

Rozdíly Revit Architecture vs. Revit Structure vs. Revit MEP 2014 Rozdíly Revit Architecture vs. Revit Structure vs. Revit MEP 2014 Funkce Revit Architecture Revit Structure Revit MEP Obecné Funkce Text modelu ano ano ano Čáry modelu ano ano ano Skupiny modelu ano ano

Více

Modulární podhledový systém KV - B/105.02/A Modulární podhledový systém KNIHA VÝROBKŮ. Podhledy 1/

Modulární podhledový systém KV - B/105.02/A Modulární podhledový systém KNIHA VÝROBKŮ. Podhledy 1/ 105.02.1 Popis Stropní panely 105.02 jsou určeny pro vestavbu samonosných podhledů čistých prostor, kde se počítá s omezeným pohybem osob na horní straně podhledu při montáži a servisních pracích. K přichycení

Více

Katalog konstrukčních detailů oken SONG

Katalog konstrukčních detailů oken SONG Katalog konstrukčních detailů oken SONG Květen 2018 Ing. Vítězslav Calta Ing. Michal Bureš, Ph.D. Stránka 1 z 4 Úvod Tento katalog je vznikl za podpory programu TAČR TH01021120 ve spolupráci ČVUT UCEEB

Více

STATICKÉ TABULKY stěnových kazet

STATICKÉ TABULKY stěnových kazet STATICKÉ TABULKY stěnových kazet OBSAH ÚVOD.................................................................................................. 3 SATCASS 600/100 DX 51D................................................................................

Více

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25 Obsah 1 Novinky v AutoCADu 2006 11 1.1. Kreslení 11 Dynamické zadávání 11 Zvýraznění objektu po najetí kurzorem 12 Zvýraznění výběrové oblasti 13 Nový příkaz Spoj 14 Zkosení a zaoblení 15 Vytvoření kopie

Více

Obsah. Co je nového v Advance CAD 2015 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 8

Obsah. Co je nového v Advance CAD 2015 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 8 Obsah NOVINKY... 5 1: Nová ukotvitelná paleta nástrojů...5 2: Oříznutí výřezu...5 3: Různé typy licencí...5 4: Uživatelské nastavení stránky...6 5: Nastavení barev pro šrafy...7 6: Asociativita úhlových

Více

Generátor rámů (cvičení)

Generátor rámů (cvičení) Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: KONSTRUOVÁNÍ V CAD TŘETÍ, ČTVRTÝ Aleš GARSTKA 23.6.2012 Název zpracovaného celku: GENERÁTOR RÁMŮ (cvičení) Generátor rámů (cvičení) Generátor rámů je modul, integrovaný

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Vytvořte projekt

Více

Stavební systém EUROPANEL

Stavební systém EUROPANEL Stavební systém EUROPANEL snadné řešení stavebních zakázek Výrobce: EUROPANEL s.r.o. U Kolory 302 463 12 Liberec XXV Vesec Česká republika www.europanel.cz info@europanel.cz EUROPANEL s.r.o. 2017 Obsah

Více

Technické novinky. AutoCAD. Mechanical 2011

Technické novinky. AutoCAD. Mechanical 2011 AutoCAD Mechanical 2011 2 Představujeme AutoCAD Mechanical 2011 Obsah Knihovna obsahu... 2 Obecná vylepšení... 2 Vylepšení podpory mezinárodních norem...2 Selektivní aktualizace obsahu...2 Publikování

Více

RoadPAC 2016 BETA. 1. Nový formát protokolů.

RoadPAC 2016 BETA. 1. Nový formát protokolů. RoadPAC 2016 BETA Verze 2016 programu RoadPAC je, kromě nového labelu, doplněna o některé nové funkce, některé stávající jsou změněny. Tato verze RoadPAC vyžaduje instalaci, nestačí provedení aktualizace.

Více

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM ARCHICAD

SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM ARCHICAD ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE Technická fakulta SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM ARCHICAD Tuturiál pro začátečníky Konstruování s podporou počítačů Martin Branda červenec/srpen 2011 IŘT KS SEZNAMTE SE ARCHICAD!

Více

Autodesk Inventor 2017

Autodesk Inventor 2017 Novinky Autodesk Inventor 2017 www.graitec.cz www.cadnet.cz, helpdesk.graitec.cz, www.graitec.com Novinky Autodesk Inventor PDF dokument obsahuje přehled novinek produktu Autodesk Inventor 2017. Obsah:

Více

Odvodnění a dekomprese PRESTIGE

Odvodnění a dekomprese PRESTIGE INCON 5.11.2010 1 Odvodnění a dekomprese PRESTIGE 2 Odvodnění rámů Prestige 3 Dekomprese rámů Prestige 4 Odvodnění křídel Prestige 5 Dekomprese křídel Prestige 6 Odvodnění sloupků Prestige 7 Dekomprese

Více

uvádí BluePrint4PADS Rychlé a bezchybné zhotovení dokumentace pro výrobu a osazování DPS v návaznosti na desky navržené v programu PADS

uvádí BluePrint4PADS Rychlé a bezchybné zhotovení dokumentace pro výrobu a osazování DPS v návaznosti na desky navržené v programu PADS uvádí BluePrint4PADS Rychlé a bezchybné zhotovení dokumentace pro výrobu a osazování DPS v návaznosti na desky navržené v programu PADS Co je BluePrint4PADS? BluePrint4PADS je unikátní CAM program určený

Více

Úvod 7 1. Než začneme 9. 2. Technická normalizace 19. 3. Technické zobrazování 35. 4. Kótování 73

Úvod 7 1. Než začneme 9. 2. Technická normalizace 19. 3. Technické zobrazování 35. 4. Kótování 73 Obsah učebnice Úvod 7 1. Než začneme 9 Průběh a návaznosti studia.........................................................9 Kopírování výkresové dokumentace..................................................14

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Nová generace osvědčeného statického softwaru RIBtec FERMO 18.0

Nová generace osvědčeného statického softwaru RIBtec FERMO 18.0 Nová generace osvědčeného statického softwaru RIBtec FERMO 18.0 Dobetonávka Stabilita na klopení nelineárním výpočtem Prefabrikáty pozemních staveb s prostupy a ozuby Časová osa a změny statických schémat

Více

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19 Obsah 1 Seznámení s ArchiCADem 15 1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16 Vytvoření nového projektu 16 Vytvoření nového projektu při spuštění ArchiCADu 17 Možné způsoby nastavení nového projektu:

Více

Co je nového v GRAITEC Advance PowerPack 2016 SP1

Co je nového v GRAITEC Advance PowerPack 2016 SP1 Advance PowerPack 2016 SP1 Tento dokument popisuje vylepšení v produktu Advance PowerPack 2016 Service Pack 1. Poznámka: Může docházet k chybám při používání příkazů Advance PowerPack příkazů, pokud jste

Více

heroal S 42 Posuvný systém

heroal S 42 Posuvný systém Posuvný systém Perfektnost se skrývá v detailu Nový posuvný systém heroal S 42 nastavuje měřítka týkající se tepelné izolace, udržitelnosti a úspornosti. Kompletně nově vyvinutá hliníková spojená konstrukce

Více

Obsah. Co je nového v Advance Workshop 2018

Obsah. Co je nového v Advance Workshop 2018 Co je nového 2018 Obsah NOVÝ OVLADAČ PRO STROJE FICEP (FORMÁT "PNI")... 5 NOVÝ IMPORT IFC/IFCXML/XML... 5 NOVÁ FUNKCE EXPORTOVAT-ODSTRANIT ZAKÁZKU... 6 NOVÁ NÁKUPNÍ OBJEDNÁVKA... 7 NOVÁ FUNKČNOST MULTI-SKLAD...

Více

ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ KURZ BO04 PRACOVNÍ KOPIE ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ KURZ BO04 PRACOVNÍ KOPIE 1 NÁZVOSLOVÍ 1.1 UCELENÁ ČÁST KONSTRUKCE část kovové konstrukce, která sestává z dílců vzájemně spojených ve

Více

Uživatelské rozhraní grafického zadávání

Uživatelské rozhraní grafického zadávání 24.02.2014 Seznam změn Truss 4.6 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.6 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Grafické zadávání Rovinné (2D) pracovní plochy nyní umožňují přímé

Více

Závěrečná práce. AutoCAD Inventor 2010. (Zadání D1)

Závěrečná práce. AutoCAD Inventor 2010. (Zadání D1) Závěrečná práce AutoCAD Inventor 2010 (Zadání D1) Pavel Čurda 4.B 4.5. 2010 Úvod Tato práce obsahuje sestavu modelu, prezentaci a samotný výkres Pákového převodu na přiloženém CD. Pákový převod byl namalován

Více

Logická elektrotechnická dokumentace s řešením ecscad

Logická elektrotechnická dokumentace s řešením ecscad Logická elektrotechnická dokumentace s řešením ecscad Pro úspěšnou budoucnost ecscad ecscad byl v průběhu let vyvíjen tak, aby naplnil neustále se měnící požadavky trhu i uživatelů. Řešení si oblíbily

Více

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13

L J Kompendium informací o LCS Úvod Součásti LCS Lesní cesty Dělení lesních cest... 13 OBSAH L J Kompendium informací o LCS...12 1.1 Úvod... 1.2 Součásti LCS... 12 1.3 Lesní cesty... 1.4 Dělení lesních cest... 13 1.4.1 Dělení podle probíhající části dopravního procesu...13 1.4.2 Dělení dle

Více

PREMIUM Server RSF CONTEG DATASHEET. Všechna práva vyhrazena, CONTEG 2014 STOJANOVÉ ROZVADĚČE

PREMIUM Server RSF CONTEG DATASHEET.  Všechna práva vyhrazena, CONTEG 2014 STOJANOVÉ ROZVADĚČE version: -0-0 CONTEG DATASHEET STOJANOVÉ ROZVADĚČE PREMIUM Server RSF CONTEG, spol. s r.o. Centrála: Na Vítězné pláni / 0 00 Praha Česká republika Tel.: +0 Fax: +0 Výrobní závod: K Silu 0 Pelhřimov Česká

Více

TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad

TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro BricsCad v rozsahu sady Komplet. Poznámka: Pokud máte předplacený Aktualizační

Více

TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD

TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro ZwCAD v rozsahu sady Komplet. Poznámka: Pokud máte předplacený Aktualizační

Více

Zarážený profil MSP-HDG-RP

Zarážený profil MSP-HDG-RP Zarážený profil MSP-HDG-RP Ražený nosný sloupek pro konstrukci pozemního solárního parku Dostupný v různých délkách 1500 až 3600 mm Přenos síly a momentů díky tvarovaným spojům. Žárově zinkované provedení

Více

Produktové documenty (30.09.2015) Přehled funkcí a vlastností programu pcon.planner 7.2

Produktové documenty (30.09.2015) Přehled funkcí a vlastností programu pcon.planner 7.2 Produktové documenty (30.09.2015) Přehled funkcí a vlastností programu pcon.planner 7.2 Formáty Nahrávání a ukládání souborů DWG a DWT Převod a podpora starších DWG formátů Rozšířená podpora šablon včetně

Více

Okamžitá použitelnost

Okamžitá použitelnost Přednosti: Alternativní nabídky během okamžiku snadné ovládání okamžitá použitelnost vypracování alternativních nabídek s minimem námahy Okamžitá použitelnost Modul Výměna materiálu vyniká komfortním ovládáním

Více

Všechny informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění. Tato příručka ani žádná její část nesmí být bez předchozího písemného

Všechny informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění. Tato příručka ani žádná její část nesmí být bez předchozího písemného Manuál IFC 2x3 Všechny informace v tomto dokumentu se mohou změnit bez předchozího upozornění. Tato příručka ani žádná její část nesmí být bez předchozího písemného souhlasu vydavatele reprodukována, uložena

Více

Kreslení strojních součástí. 1. Čepy. Rozdělení čepů: a) normalizované kreslení dle norem b) nenormalizované nutno nakreslit výrobní výkres

Kreslení strojních součástí. 1. Čepy. Rozdělení čepů: a) normalizované kreslení dle norem b) nenormalizované nutno nakreslit výrobní výkres Kreslení strojních součástí Obsah: 1) Čepy 2) Kolíky 3) Závlačky 4) Pojistné kroužky 5) Šrouby, matice, podložky 6) Šroubové spoje 7) Hřídele a jejich základní plochy 8) Klíny, pera, drážkování 9) Ložiska

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření sestavy

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření sestavy Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 26.9.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření sestavy Vytváření

Více

Novinky v Advance Steel 2016 R2

Novinky v Advance Steel 2016 R2 Novinky v Advance Steel 2016 R2 Tento dokument obsahuje výběr novinek v aktualizaci Autodesk Advance Steel 2016 R2, která byla vydána v září 2015. 1. VŠEOBECNĚ 1.1. Možnost sdílet vyhledávací filtry mezi

Více

Obsah KAPITOLA 1 13 KAPITOLA 2 33

Obsah KAPITOLA 1 13 KAPITOLA 2 33 Obsah KAPITOLA 1 13 Seznámení s programem AutoCAD 13 Úvod 13 Spuštění programu AutoCAD 13 Okno aplikace AutoCAD 16 Ovládací prvky 17 Příkazový řádek 20 Dynamická výzva 24 Vizuální nastavení 24 Práce s

Více

POPIS NOVINEK A VYLEPŠENÍ

POPIS NOVINEK A VYLEPŠENÍ CADKON-2D 2010.1 POPIS NOVINEK A VYLEPŠENÍ Tento dokument obsahuje pouze popis vylepšení verze 2010.1 vůči verzi 2010 Podporované platformy AutoCAD LT 2010/2009/2008/2007/2006/2005/2004 CZ/UK AutoCAD 2010/2009/2008/2007/2006/2005/2004

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

obousměrný rošt - eliminace deformací obkladu skrytý spoj s kluzným uložením desek dodatečná úprava spár dlouhá životnost technická podpora

obousměrný rošt - eliminace deformací obkladu skrytý spoj s kluzným uložením desek dodatečná úprava spár dlouhá životnost technická podpora HLINÍKOVÝ KONSTRUKČNÍ SYSTÉM PRO ODVĚTRANÉ FASÁDY Hliníkový systém pro montáž odvětraných fasád vyvinutý pro použití cementotřískových, vláknocementových, kompaktních a ostatních desek na bázi dřeva, kovu

Více

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti Siemens Product Lifecycle

Více

Obsah. Co je nového v GRAITEC Advance PowerPack 2018 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 9

Obsah. Co je nového v GRAITEC Advance PowerPack 2018 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 9 Co je nového 2018 Obsah NOVINKY... 5 Zakřivená čelní deska... 5 Přípoj vazníku na hlavu sloupu... 5 Přípoj Omega vaznic... 6 Připoj obdélníkové vaznice... 6 Spojka trubek... 7 GRAITEC PowerPack Multi

Více

Advance Design 2015 / SP2

Advance Design 2015 / SP2 Advance Design 2015 / SP2 Druhý Service Pack pro ADVANCE Design 2015 obsahuje více než 150 vylepšení a oprav. NOVÉ POLSKÉ NÁRODNÍ DODATKY K EUROKÓDŮM Advance Design 2015 SP2 je nyní dostupný v lokalizaci

Více

TDS-TECHNIK 8.0 Podrobný popis novinek nové verze programu

TDS-TECHNIK 8.0 Podrobný popis novinek nové verze programu TDS-TECHNIK 8.0 Podrobný popis novinek nové verze programu TDS-TECHNIK hlavní moduly Zdokonalené uživatelské rozhraní Program má nové panely nástrojů a nabídek ve stylu Microsoft Office: V nabídkách ze

Více

Plechy (cvičení) Zadání:

Plechy (cvičení) Zadání: Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: KONSTRUOVÁNÍ V CAD TŘETÍ GARSTKA A. 21.4.2013 Název zpracovaného celku: PLECHY (cvičení) Plechy (cvičení) Modul Inventoru pro tvorbu plechových součástí umožňuje snadné

Více

KNIHOVNA POROTHERM PRO PROGRAM ARCHICAD 14CZ

KNIHOVNA POROTHERM PRO PROGRAM ARCHICAD 14CZ KNIHOVNA POROTHERM PRO PROGRAM ARCHICAD 14CZ Knihovna Porotherm 14 je rozdělena do dvou částí. První konstrukční část obsahuje knihovní prvky - překlady 7, překlady VARIO, překlady 11.5 a 14.5, stropní

Více

Prezentace softwaru pro kladení desek z vakuových izolací (VIP)

Prezentace softwaru pro kladení desek z vakuových izolací (VIP) Prezentace softwaru pro kladení desek z vakuových izolací (VIP) Ing. Libor Kubina, CSc., libor646@gmail.com, BIM ve stavebnictví, workshop BIM a výrobci 24.6. 2015 Anotace: Vakuované tepelně izolační desky

Více

Vypracoval: Jiří Němeček, produktový manažer KOPOS KOLÍN a.s. Havlíčkova 432 CZ 280 94 Kolín a IV. Konfigurátor KNS

Vypracoval: Jiří Němeček, produktový manažer KOPOS KOLÍN a.s. Havlíčkova 432 CZ 280 94 Kolín a IV. Konfigurátor KNS Konfigurátor KNS Cílem programu je poskytnout zákazníkovi větší komfort při práci s výrobky firmy KOPOS. Program pracuje s výrobky produktového portfolia kabelových nosných systémů. Je velmi intuitivní,

Více

RFEM 5 RSTAB 8. Novinky. Dlubal Software. Strana. Obsah. Version: 5.05.0029 / 8.05.0029. Nové přídavné moduly. Hlavní programy.

RFEM 5 RSTAB 8. Novinky. Dlubal Software. Strana. Obsah. Version: 5.05.0029 / 8.05.0029. Nové přídavné moduly. Hlavní programy. Dlubal Software Obsah Strana 1 Nové přídavné moduly Hlavní programy 3 Přídavné moduly 3 Novinky RFEM 5 & RSTAB 8 Version: 5.05.009 / 8.05.009 (C) www.gbi-statik.de Dlubal Software s.r.o. Statické a dynamické

Více

CADKON -TZB POPIS NOVINEK A VYLEPŠENÍ. Tento dokument obsahuje pouze popis vylepšení verze vůči verzi Podporované platformy

CADKON -TZB POPIS NOVINEK A VYLEPŠENÍ. Tento dokument obsahuje pouze popis vylepšení verze vůči verzi Podporované platformy CADKON -TZB 2010.1 POPIS NOVINEK A VYLEPŠENÍ Tento dokument obsahuje pouze popis vylepšení verze 2010.1 vůči verzi 2010 Podporované platformy AutoCAD LT 2010/2009/2008/2007/2006/2005/2004 CZ/UK AutoCAD

Více

Obsah. Úvod do studia 11 Co byste měli předem znát 13. Úvod do obsluhy AutoCADu 23. Kapitola 1 11. Kapitola 1 23

Obsah. Úvod do studia 11 Co byste měli předem znát 13. Úvod do obsluhy AutoCADu 23. Kapitola 1 11. Kapitola 1 23 Předmluva 9 Komu je tato kniha určena 11 Kapitola 1 11 Úvod do studia 11 Co byste měli předem znát 13 CAD technologie 13 Product Lifecycle Management 14 AutoCAD není jenom CAD, je to vývojová platforma

Více

Schöck Isokorb typ KS

Schöck Isokorb typ KS Schöck Isokorb typ 20 Schöck Isokorb typ 1 Obsah Strana Varianty připojení 16-165 Rozměry 166-167 Dimenzační tabulky 168 Vysvětlení k dimenzačním tabulkám 169 Příklad dimenzování/upozornění 170 Údaje pro

Více

IDEA Frame 4. Uživatelská příručka

IDEA Frame 4. Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame IDEA Frame 4 Uživatelská příručka Uživatelská příručka IDEA Frame Obsah 1.1 Požadavky programu... 6 1.2 Pokyny k instalaci programu... 6 2 Základní pojmy... 7 3 Ovládání...

Více

Téma cvičení. Zadání úloh. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15. č. cv.

Téma cvičení. Zadání úloh. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15. č. cv. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15 č. cv. Téma cvičení 1. Výkresy pozemních staveb- požadavky, způsoby kreslení. Plocha výkresového listu, orientace výkresů,měřítka, formáty Zobrazovací prostředky- druhy čar,

Více

OVLÁDACÍ SKŘÍNĚ SL 3000

OVLÁDACÍ SKŘÍNĚ SL 3000 OVLÁDACÍ SKŘÍNĚ SL 3000 Univerzální skříně pro automatizaci. Volitelné rozměry pro šířku, délku a hloubku. Přední i zadní dvířka na pantech. Možnost instalace čelního panelu z vnější nebo vnitřní strany.

Více

Bloky, externí reference

Bloky, externí reference AutoCAD 2006 Bloky, externí reference Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11 Bloky obvykle více objektů, kombinovaných do jednoho objekty různých vlastností

Více

Steel Series. Co je nového

Steel Series. Co je nového 2019 Steel Series Co je nového Obsah ADVANCE BIM DESIGNERS STEEL SERIES... 5 ADVANCE BIM DESIGNERS STEEL CONNECTION DESIGNER... 5 Nový typ spoje Čelní deska štítového sloupu... 5 Nový typ spoje Spojení

Více