ROZVOJ ČTENÁŘSKÝCH KOMPETENCÍ UČITELŮ PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD PŘI ZŠ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROZVOJ ČTENÁŘSKÝCH KOMPETENCÍ UČITELŮ PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD PŘI ZŠ"

Transkript

1 ROZVOJ ČTENÁŘSKÝCH KOMPETENCÍ UČITELŮ PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD PŘI ZŠ BARTOŠOVÁ Iva Abstrakt Příspěvek analyzuje problematiku čtenářských dovedností v rámci kurzu pro učitele přípravných tříd. Příspěvek se zaměřuje na rozvoj jednotlivých percepcí a dalších dovedností. Klíčová slova: Přípravná třída, kompetence, percepce, čtenářství THE DEVELOPMENT OF READING COMPETENCIES OF TEACHERS OF PREPARATORY CLASSES Abstract The article analyse problems of reading skills within the course for preparatory schools teachers.the article focuses on development of particular perception and other skills. Key words: Preparatory vlase, competencies, perception, reading literky Úvod Vstup do školy je pro dítě významným mezníkem v jeho životě. Získává novou roli školáka. Klima školy, třídy ovlivní jeho další rozvoj a způsob jakým bude prožívat zbývající dětství. Děti, které přicházející do základní školy z nedostatečně podnětného, sociokulturně znevýhodněného nebo z odlišného sociokulturního prostředí, jsou ohroženy zvýšeným rizikem školního selhání. Tyto dětí bývají z rozmanitých důvodů ve významně nižší míře vystavovány smyslovým a jiným podnětům stimulujícím jejich celkový vývoj. (Mikuš, 2008). 1 Přípravné třídy při ZŠ Přípravné třídy, které legislativně umožňuje zřizovat Školský zákon (Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů) 47 Přípravné třídy základní školy, jsou součástí našeho školského systému působící při základních školách. Jsou určené především dětem ze sociokulturně znevýhodněného prostředí. Dítěti s nástupem do školy, zvláště pokud má nějaké znevýhodnění, chybějí některé kompetence nezbytné pro přijatelné zvládnutí školních požadavků.

2 Příčiny obtíží spočívají především ve špatném vyjadřování, malé slovní zásobě, v úrovni jejich vědomostí. Děti jsou determinované svým prostředím. Proto se práce v přípravných třídách nesmí uspěchat. Je nutné věnovat dost dlouhou dobu rozvoji sluchového a zrakového vnímání, pravolevé a prostorové orientaci, sluchové a zrakové paměti, koordinaci těla a ruky, správné výslovnosti a vyjadřování, ale také sebepoznání a poznávání druhých a hlavně vzájemné komunikaci. Vzdělávání dětí v přípravných třídách je založeno na individuálním přístupu. Pedagog k práci v přípravných třídách musí používat diagnostické činnosti, které by měly učiteli pomoci identifikovat a zároveň vyrovnávat nedostatky v individuálním rozvoji dítěte. Odborná kvalifikace učitelů přípravných tříd není stanovena žádným obecně závazným předpisem, a proto se doposud řeší jenom výkladem. Připouští se vzdělání jak pro učitele mateřské školy, tak pro učitele prvního stupně základní školy, tj. 6 a 7 zákona č. 563/2004 sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů. (Smolíková, 2007). V následující části pro ucelený pohled na danou problematiku zmíním některé výsledky ze specifického výzkumu č s názvem: Přípravné třídy pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí. 2 Přípravné třídy z pohledu rodičovské veřejnosti Zajímalo nás, jaká je informovanost rodičů dětí v MŠ s pojmem přípravná třída a jejich zájmem o zařazení dítěte do takové třídy. Výzkumný soubor tvořilo 206 respondentů, rodičů dětí, které navštěvují mateřskou školu z kraje Královéhradeckého, Pardubického, Plzeňského a Vysočina. Celková návratnost byla 53,5 %. Z výsledků uvádím jen některé dílčí poznatky. Z 55-ti rodičů, kteří nevědí co je přípravná třída, se polovina vyjádřila, že jde o třídu pro předškolní děti připravující na plynulý vstup do ZŠ, pětina odpověděla, že jde o děti s odkladem školní docházky. Objevily se v malém počtu odpovědi: přípravná třída MŠ, třída při ZŠ, nultý ročník ZŠ, třída pro pomalé a postižené děti nebo netuší, co pojem znamená. Nejvíce informací mají respondenti o přípravných třídách z internetu a tisku 34 % a od přátel, kolegů 23 %. Obr. 1 Zdroj informací o přípravných třídách

3 Nadpoloviční většina rodičů se s pojmem přípravná třída setkala. Přesto je vysoké procento rodičů, kteří daný pojem neznají. Obr. 2 Četnost znalosti pojmu - přípravná třída Na základě všech výsledků výzkumu bylo možné vidět, jak respondenti kladně hodnotí odpovědi na jednotlivé otázky vztahující se k pojmu přípravná třída, mají znalosti, informace, vědí, kam se mohou obrátit o radu, kde se škola s přípravnou třídou nachází. Přibližně stejná část rodičů dětí předškoláků naopak není informována, nezná pojem přípravná třída a neví, k jakému účelu je zřizována. Nejvíce rodiče zajímala organizace, program, způsob výuky a smysl přípravných tříd. Objevily se i dotazy ohledně podmínek přijetí do přípravných tříd, věk dětí potřebný pro přijetí, seznam škol, kde se nachází i názory rodičů, které mají své dítě v této třídě. Důležitým poznatkem je, jak na jedné straně přibývá přípravných tříd při základní škole pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí, na straně druhé rodiče dětí předškoláků nejsou informováni o přípravných třídách nebo jen v malé míře a jejich správný cíl a účel je často zaměňován. Do budoucna je také potřebné upřesnit legislativu, která nedefinuje dítě ze sociokulturně znevýhodněného prostředí. (Bartošová a kol., 2010) 3 Projekt Společně to dokážeme Katedra preprimárního a primárního vzdělávání PF UJEP v Ústí nad Labem zpracovala projekt s názvem Společně to dokážeme. Partnerem v projektu je náš Ústav primární a preprimární edukace Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Celý projekt byl přijat k financování Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky. Projekt se zaměřuje na vzdělávání dětí v přípravných třídách a na pomoc učitelům, kteří v přípravných třídách učí. Projekt se svým záměrem vztahuje na: 1. děti předškolního věku, které navštěvují přípravnou třídu při ZŠ. 2. učitelé přípravných tříd při ZŠ.

4 Učitelům se tak rozšíří a prohloubí stávající profesní kompetence, poznají specifika a obtížnosti práce s dětmi vyžadujícími jiné specifické vzdělávací potřeby a přístupy, seznámí se s metodami a technikami, které posilují kognitivní, sociálně-emocionální a konativní oblasti rozvoje předškolních dětí. V rámci projektu byl pro rozvoj jejich kompetencí vytvořen vzdělávací kurz, který přispět ke zkvalitnění práce učitelů, kteří učí v přípravných třídách, nebo se na tuto práci připravují. Před samotnou tvorbou a realizací kurzu byly reflektovány vzdělávací potřeby učitelů na základě dotazníku. Výsledky byly pak prezentovány v lednu 2010 v Ostravě řešitelkou projektu dr. Renatou Šikulovou a dr. I. Brtnovou - Čepičkovou. Výsledky šetření poskytly řadu námětů, které se zakomponovaly do přípravného kurzu. 4 Realizace kurzu Kurz pro rozvoj kompetencí učitelů přípravných tříd, kteří se teprve připravovali v přípravných třídách učit, se realizoval v měsících únoru až květnu 2010 souběžně v Ústí nad Labem na PdF, tak i na stejné fakultě v Hradci Králové. Vlastní realizace kurzu tvořily tři části: 1. obecný modul 2. aplikované moduly 3. výměna zkušeností Obecný modul specifikoval cíle, obsah a prostředky vzdělávání v přípravných třídách. Obsahová náplň byla směřována k organizaci výchovně vzdělávacího procesu v přípravné třídě (dokumentace, cíle a obsah, specifika školního vzdělávání, metody práce v přípravném ročníku) a ke zprostředkování obsahu vzdělávání prostřednictvím integrovaných bloků. Aplikované moduly byly praktické a přispěly k prohloubení profesních znalostí a dovedností učitelů přípravných tříd, ukázaly učitelům některé způsoby práce s dětmi v přípravné třídě a daly jim možnost vyzkoušet si řadu činností a zároveň se vzájemně obohacovat. Jednotlivé aplikované moduly tvořily: 1. Vývojová specifika dětí v přípravných třídách, možnosti psychologické diagnostiky 2. Interkulturní problematika - specifika dětí pocházejících ze sociokulturně znevýhodněného prostředí 3. Rozvíjení psychomotorických dovedností 4. Rozvíjení matematických, prostorových a časoprostorových představ 5. Rozvíjení komunikačních schopností a dovedností 6. Využití artefiletiky při práci s dětmi 7. Rozvoj grafomotoriky a problematika prvopočátečního čtení a psaní 8. Oblast sociálních a interpersonálních dovednosti - využití dramatické výchovy a her Smyslem bloku výměny zkušeností bylo předávání a rozšiřování příkladů dobré praxe, bylo možné zařadit evaluační aktivitu s výběrem učitelů a přípravných tříd pro následující roční ověřování.

5 Při závěrečném setkání učitelé obdrželi evaluační dotazník, kde měli možnost hodnotit přípravný kurz a zároveň obdrželi tištěné studijní opory ke kurzu, které tvoří základ metodiky pro učitele v přípravných třídách. (Bartošová, Hornáčková, 2010) 5 Rozvoj čtenářských kompetencí a ukázka námětů v kurzu prvopočátečního čtení K tomu, aby děti kvalitně pracovaly v přípravných třídách, je nezbytné vybavit učitele souborem klíčových kompetencí na úrovni, která je pro ně potřebná, a připravit je tak na další vzdělávání uplatnitelné i ve vlastním životě a společnosti. V předčtenářském období si dítě v předčítání říkanek, básniček a pohádek nevědomě vytváří vztah k literatuře a budoucí zájem o čtení. To platí i obráceně. V nepodnětném prostředí bez vztahu ke čtení nemá čtenářství prostor pro svůj rozvoj. Proto hlavním cílem modulu prvopočátečního čtení bylo charakterizovat počáteční stadium nácviku čtení a psaní, faktory, které je ovlivňují i rozvíjí jednotlivé percepční funkce. Důležité bylo objasnění teoretických i praktických možností výuky počátečního stadia nácviku čtení a psaní, seznámení s pedagogicko-psychologickou charakteristikou této oblasti, poskytnutí praktických návodů na zjednodušení a zpřehlednění výukových činností. Schopnost naučit se číst a psát úzce souvisí a vychází z rozvoje smyslového vnímání (percepční funkce), tak i funkce kognitivní (poznávací), ale i motorické (pohybové). Základem je koordinace jednotlivých funkcí navzájem. Pro počáteční čtenářskou gramotnost se musí dětí v přípravných třídách učit osvojovat a rozvíjet zrakové a sluchové percepce, pravolevou a prostorovou orientaci. Z motorické funkce je to především hrubá a jemná motorika (včetně mikromotoriky očních pohybů a mluvidel, senzomotorická funkce (spojení vnímání s pohybem) a grafomotorika. Oblast kognitivní funkce (poznávací) byla náplní dalších metodických bloků. Pojem percepce znamená v českém jazyce též vnímání. Tato funkce je nezbytná pro nácvik čtení i psaní a patří mezi poznávací procesy. Pro cvičení zrakové a sluchové percepce zapojujeme u dětí co nejvíce smyslů a funkcí (tj. i mluvidla, jemnou a hrubou motoriku, paměť, myšlení, předešlé zkušenosti, ). Zrakovou a sluchovou percepci dělíme na: zrakovou diferenciaci, zrakovou paměť, zrakovou analýzu a syntézu i cvičení očních pohybů. O. Zelinková rozděluje percepce na vestibulární percepce (vnímání rovnováhy) - působí na držení těla, prostorové představy a prostorovou orientaci, taktilní (hmatová) percepce, kinestetická percepce (vnímání vlastních pohybů), vnímání a reprodukce rytmu, zrakovou percepci a sluchovou percepci. Pedagogové v rámci kurzu měli možnost si osvojit a prohloubit a prakticky vyzkoušet jednotlivá cvičení rozvíjející především percepční funkce. V následující části jsou příklady jednotlivých námětů a ukázek: Zraková diferenciace a) rozlišování barev náměty a aktivity na práci - poznávání jednotlivých barev na základě přirovnání, spojování zrakového vjemu s pojmenováním a s charakterem předmětů (zelená jako tráva, žlutá jako slunce ) - rozlišování dvou barev nejdříve základních a teprve potom odstínů - třídění předmětů podle barev a zároveň tvarů (červená kolečka a čtverce )

6 b) rozlišování předmětů, tvarů - začínáme s trojrozměrnými předměty s možností manipulace; potom pokračujeme obrázky, kombinací aktivit: přiřazování ke vzoru, vyčleňování, rozdělování; řazení dle předlohy nebo pokynu, dle více kritérií; procvičujeme pojmy dlouhý-krátký, velký-malý, větší-menší c) figura a pozadí - odlišení podstatného od aktuálně nepodstatného - aktivity: nákresy na pozadí (vzory, barevné odlišení, ); zakreslování do čtvercové sítě; skryté obrázky, písmena. (T.Šimková) Zraková paměť Principem cvičení je krátká expozice předmětu nebo obrázku, který děti pojmenovávají, kreslí, doplňují. Postupně se obrázek schovává, dítě si ho musí vybavovat z paměti. I zde je opět vhodné zapojit i další smysly tj. např. modelovat tvary písmen, vytvářet z drátku, tvořit mozaiku, vyrábět stínové obrázky nebo i napodobovat pohyb. Zraková analýza a syntéza Jednotlivé aktivity mohou být: skládání rozstříhaných obrázků, rozdělených předmětů (rozdělené pravidelně, později nepravidelně); puzzle (je nutné začít na takové úrovni, kterou dítě ještě zvládne); skládačky, stavebnice (Benjamin, Ravensburger); dokreslování obrázků; překreslování určitého vzoru zakresleného v síti; dolepování, demontáž a montáž; spravování rozbitých předmětů, d) stranově obrácené a tvary podobné Potřebné aktivity: hledání rozdílů mezi obrázky; v řadě stejných prvků označit jeden odlišný; v řadě různých prvků označit ten, který je vůči ostatním vzhůru nohama; v řadě prvků označit prvek zrcadlově obrácený; v řadě různých prvků označit dva stejné; v souboru dvojice najít takové, kde dva prvky nejsou stejné; ve skupině prvků vyhledat podle vzoru příslušný prvek vše nejdříve v řádcích, později v ploše; dokreslování obrázků, překreslování obrázků.

7 Práce s písmeny a slabikou příprava na čtení Cvičení očních pohybů Dítě se musí teprve učit udržet plynulý pohyb očí ve směru zleva doprava. Problémy jsou časté u začínajících čtenářů, kteří mají regresivní pohyby očí, vracejí se, čtené slovo si znovu podle - aktivity: řazení prvků - dokreslování, vybarvování; pojmenovávání zleva doprava, shora dolů; čtení se zatrháváním slabik pomocí obloučků; čtení s ukazovátkem; čtení se záložkou nebo pomocí prstu (ukazování po řádku, nikoliv pod řádkem); čtení ve dvojici společně s dospělým; čtení s okénkem (postupné odkrývání nebo zakrývání textu). Sluchová diferenciace vnímání zvuků a naslouchání - hry a aktivity: naslouchání vlastnímu tělu dýchání, tlukot srdce; vnímání okolních zvuků v tiché místnosti (moucha, tikot hodin, zvuk ulice, pohyb židle ); poznávání zvuků (přírodní a technické zvuky - nejdříve skutečné, později řečové); různá intenzita zvuku; sluchová citlivost (příjemné a nepříjemné zvuky); napodobování zvuků (déšť, bouřka, větřík ); hry s tónem hlasu a jeho zabarvením; napodobování zvuků zvířat.

8 Rozvoj sluchové a zrakové percepce - Bingo Závěr Závěr kurzu ukázal, že učitelé mají zájem o vzdělávání zaměřené na rozvoj čtenářských kompetencí. Současné vzdělávání usiluje o to, aby dítě prostřednictvím pedagogů a rodičů získalo čtenářské kompetence, které bude potřebovat pro uplatnění v dalším životě. Literatura 1. BARTOŠOVÁ, I., HORNÁČKOVÁ, V. Rozvoj kompetencí učitelů přípravných tříd v projektu Společně to dokážeme,(in) Klíčové kompetence a jejich reflexe v přípravě učitelů primárního vzdělávání. Liberec: FP TU. ISBN v tisku.

9 2. BARTOŠOVÁ, I., NÝVLTOVÁ, A., POLÁČKOVÁ, M., SARAUEROVÁ, J. Přípravné třídy pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí při základních školách. Pohled rodičů dětí v mateřských školách na danou problematiku. Media4u Magazine, 2010, č. 4/2010. ISSN CHALOUPKA, O. Rodina a počátky dětského čtenářství. Praha: Victoria Publishing, s. ISBN MIKUŠ, M. Polis: podpora sociálně-integračních politik a služeb. [cit ] Dostupné z WWW: 5. SMOLÍKOVÁ, K. Legislativní a pedagogické dokumenty platné pro přípravné třídy základní školy. [ ] Dostupné z WWW: 6. ŠIKULOVÁ, R., BRTNOVÁ-ČEPIČKOVÁ, I. Posilování kompetencí učitelů přípravných tříd. In sborník česko-slovenských pedagogicko-psychologických studií Klíčové kompetence jako způsob myšlení o vzdělávání v preprimární a primární edukaci Ústí nad Labem: PF UJEP, 2010, s ISBN Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů. [on-line] Dostupné z WWW: Kontaktní adresa: Iva, Bartošová, Mgr., Ph.D., Univerzita HK, PdF, Rokitanského 62, Hradec Králové, tel , iva.bartosova@uhk.cz

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU specifického výzkumu - zakázka č. 2115 (pracoviště 01240, činnost 1210) Přípravné třídy pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí při základních školách Odpovědný řešitel:

Více

ZRAKOVÁ PERCEPCE. (zrakové vnímání)

ZRAKOVÁ PERCEPCE. (zrakové vnímání) ZRAKOVÁ PERCEPCE (zrakové vnímání) 1. Vývoj zrakového vnímání a jeho vliv na nácvik čtení a psaní Zrakové vnímání se vyvíjí od narození dítěte. Nejdříve jsou vnímány světlo a tma, později obrysy předmětů.

Více

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Rozvíjíme děti ve zrakovém a sluchovém vnímání od předškolního věku

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Rozvíjíme děti ve zrakovém a sluchovém vnímání od předškolního věku Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog Rozvíjíme děti ve zrakovém a sluchovém vnímání od předškolního věku Přednášející Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog psenickova.petra@centrum.cz

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

Modul C Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová

Modul C Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Modul C Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Obsah kurzu: 1. Pedagogická diagnostika 2. Pedagogická diagnostika v pedagogické praxi 3. Diagnostika

Více

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy

Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Mateřská škola Laudova se speciálními třídami, Laudova 3/1030, 16300, Praha 6 - Řepy Projekt Příprava dětí na povinnou školní docházku v posledním roce před zahájením povinné školní docházky dle očekávaných

Více

Prezentace metodických materiálů a pomůcek

Prezentace metodických materiálů a pomůcek Prezentace metodických materiálů a pomůcek Diagnostika dítěte předškolního věku Publikace je zaměřena na sledování a rozvoj následujících oblastí: motoriky, grafomotoriky, zrakového a sluchového vnímání,

Více

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy Vzorový návrh Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán Škola Jméno a příjmení žáka/žákyně Datum narození Třída

Více

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÁ PÉČE Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Program reedukačních skupin pro děti se specifickými poruchami učení se zaměřuje na rozvoj

Více

METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK

METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK VERZE: 25/04/2014 KOMPLEXNÍ METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK VŠECHNO, CO MÁ DÍTĚ UMĚT A ZNÁT PŘED NÁSTUPEM DO ŠKOLY PŘEHLEDNĚ A NA JEDNOM MÍSTĚ KLOKANŮV KUFR MOHOU

Více

Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o.

Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o. Preventivní programy v organizaci Mateřské školy Kopřivnice p.o. Mateřské školy Kopřivnice p.o. organizují v průběhu školního roku několik preventivních programů, kter Preventivní programy mají na starost

Více

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514. Projekt: Předmatematická gramotnost

MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514. Projekt: Předmatematická gramotnost MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030/3, 16300 Praha 6 Řepy, tel.235314514 Projekt: Předmatematická gramotnost 1. Obecná východiska Rozvoj předmatematické gramotnosti je důležitý pro všestranný

Více

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení ÚVOD. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ ÚVOD PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Obtíže s učením, které nejsou způsobeny celkovým snížením poznávacích schopností smyslovým nebo tělesným postižením nevhodnou metodou učení nedostatečnou příležitostí k učení

Více

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic

Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic MŠ Laudova se speciálními třídami, Laudova 1030, Praha 6 Řepy tel.235314514 Školní rok: 2012/2013 Název projektu: Polytechnická výchova zařazování kreativních technických hraček a stavebnic Cíl projektu:

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Metody práce s dětmi předškolního věku. Mgr. Květa Šejnohová Mgr. Veronika Křížková

Metody práce s dětmi předškolního věku. Mgr. Květa Šejnohová Mgr. Veronika Křížková Metody práce s dětmi předškolního věku Mgr. Květa Šejnohová Mgr. Veronika Křížková kdo jsme s kým pracujeme NK Pavlač Práce s dětmi předškolního věku Zdůvodnění práce s předškoláky: neefektivní trávení

Více

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství

Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení č.j. 14 712/2009-61 k zabezpečení logopedické péče ve školství Metodické doporučení se týká podmínek organizačního zabezpečení logopedické péče v resortu školství (dále jen logopedická

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk z pracovní verze ŠVP Základní školy logopedické, Praha 8 ČESKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Vzdělávání v předmětu Český jazyk směřuje k: vnímání,

Více

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce SEKCE IVU SDRUK Činnost sekce INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ záplava informací kritické myšlení celoživotní vzdělávání společnost znalostí INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ 7. ročník konference Informační

Více

Pedagogická diagnostika v oblasti čtenářské pregramotnosti EDITA NEVORALOVÁ, MARTINA LIETAVCOVÁ, HANA ŠVEJDOVÁ

Pedagogická diagnostika v oblasti čtenářské pregramotnosti EDITA NEVORALOVÁ, MARTINA LIETAVCOVÁ, HANA ŠVEJDOVÁ Pedagogická diagnostika v oblasti čtenářské pregramotnosti EDITA NEVORALOVÁ, MARTINA LIETAVCOVÁ, HANA ŠVEJDOVÁ Tím, že za stéblo zataháš, pšenice rychleji neporoste aneb každé dítě má právo rozvíjet se

Více

V projektu STAR pracuje v naší mateřské škole: 1 AKTIVIZÁTOR inkluze v MŠ 1 Speciální pedagog- logoped pro MŠ 3 Specialisté předškolní přípravy MŠ

V projektu STAR pracuje v naší mateřské škole: 1 AKTIVIZÁTOR inkluze v MŠ 1 Speciální pedagog- logoped pro MŠ 3 Specialisté předškolní přípravy MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

Návrh projektů do OP VVV pro FHS:

Návrh projektů do OP VVV pro FHS: Návrh projektů do OP VVV pro FHS: o Název projektu: Excelence v humanitních vědách (cca 15 mil. Kč) o Relevantní výzva: P. 11 ESF výzva pro VŠ (PO2 pro SC1-5), vyhlášení 18. 12. 2015 o Popis projektu:

Více

Specifické poruchy učení

Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Definice: - neschopnost naučit se číst, psát a počítat pomocí běžných výukových metod za alespoň průměrné inteligence a přiměřené sociokulturní příležitosti - nevznikají v důsledku

Více

Psychologické aspekty školní úspěšnosti

Psychologické aspekty školní úspěšnosti Psychologické aspekty školní úspěšnosti Co ovlivňuje školní úspěšnost vnější faktory učivo učitel a vyuč. metoda celkový kontext vzdělávání vnitřní faktory motivace vědomosti vlastnosti metoda učení biolog.

Více

Příloha č. 3. Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce. Příloha č. 3

Příloha č. 3. Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce. Příloha č. 3 Příloha č. 3 Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce Charakteristiky jednotlivých pomůcek byly většinou převzaty ze stránek výrobce či prodejce, kteří jsou pod každou pomůckou uvedeni jako zdroj. Příloha

Více

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ /0.0/0.0/16_011/ OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663 OP VVV, SC1 Modul Didaktika předškolního vzdělávání Nabídka témat vznikla ve spolupráci pedagogických fakult (Praha, Brno,

Více

Práce speciálního pedagoga. Základní škola T. G. Masaryka Otrokovice

Práce speciálního pedagoga. Základní škola T. G. Masaryka Otrokovice Práce speciálního pedagoga Základní škola T. G. Masaryka Otrokovice Výuka předmětů speciálně pedagogické péče Pedagogická intervence Práce s nadanými a zvídavými žáky Pomoc učitelům při zpracování PLPP

Více

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky

Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analýza vzdělávacích potřeb a kompetencí učitelů 1. stupně ZŠ v Olomouckém kraji k implementaci a využívání ICT ve výuce matematiky Analysis of Educational Needs and Competencies of Primary School Teachers

Více

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK ŠABLONY MŠ MOTÝLEK 2017-2019 Od února roku 2017 se naše mateřská škola účastní VÝZVY Č. 02_16_022 A Č. 02_16_023 PODPORA ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ - ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ I., která je

Více

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec

Chůva. Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy. Dr. Milady Horákové 447/60, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec Chůva Pomůcka pro práci s šablonovými projekty pro mateřské školy Tento dokument zpracovali naši odborníci jako pomoc vedoucím a projektovým pracovníkům mateřských škol pro administraci šablonových projektů

Více

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE

PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Metodická příručka PROSTOROVÁ ORIENTACE A MATEMATICKÉ PŘEDSTAVY PŘEDŠKOLNÍHO DÍTĚTE Mgr. Jiřina Bednářová Obsah Projekt Skládám, tvořím myslím...4 Prostorová orientace...5 Oslabení prostorového vnímání...7

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2017/2018 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Podpůrná opatření ve vzdělávání žáků s nezdravotními překážkami v učení 2. Podpůrná opatření ve vzdělávání

Více

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení

Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Práce s dětmi s poruchami učení v poradně pro percepční a motorická oslabení Lenka Procházková Monika Kabátová Specifické poruchy učení

Více

Práce s textem. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Práce s textem. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Práce s textem PaedDr. Mgr. Hana Čechová Platí-li, že vzdělání je důsledek čtení, pak platí i to, že upadá-li čtenářská gramotnost, snižuje se zákonitě i celková úroveň vzdělání. J. Trávníček https://pixabay.com/cs/vzd%c4%9bl%c3%a1v%c3%a1n%c3%ad-dosp%c4%9bl%c3%bdch-kniha-knihy-2706977/

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2016/2017 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Možnosti včasné intervence u dětí ze sociálně vyloučených lokalit 2. Speciáněpedagogická podpora dětí

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2018/2019 Prof. PaedDr. Miroslava Bartoňová, Ph.D. 1. Inkluzivní didaktiky na prvním stupni základní školy 2. Motivace u dětí s lehkým

Více

ZÁŘÍ. Náprava - používání pomůcek: Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii

ZÁŘÍ. Náprava - používání pomůcek: Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii Příloha č. 16 OSNOVA PRÁCE V NÁPRAVNÉ PÉČI ZÁŘÍ Přípravné období pro výuku čtení a psaní, odstraňování symptomů provázejících dyslexii Náprava - používání pomůcek: Vzbuzení zájmů o čtení. Rozvíjení řeči

Více

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace Vídeň 116, 594 01 Velké Meziříčí Bc. Petra Valíková 2016/2017 Mgr. Zdeňka Požárová Úvod Strategie rozvoje gramotnosti se zabývá vytvářením podmínek pro rozvoj

Více

NÁZEV PROJEKTU HRAVÁ LOGOPEDIE S MAŇÁSKEM OSKAREM

NÁZEV PROJEKTU HRAVÁ LOGOPEDIE S MAŇÁSKEM OSKAREM Mateřská škola Přerov, Kratochvílova 19 Rozvojový program Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2014 Číslo rozhodnutí MSMT- 6742-9/2014 ze dne 29. 3. 2014 NÁZEV PROJEKTU HRAVÁ LOGOPEDIE

Více

DYSLEXIE - porucha čtení. (porucha rychlosti, správnosti, plynulosti a intonace čtení a porozumění obsahu čteného textu)

DYSLEXIE - porucha čtení. (porucha rychlosti, správnosti, plynulosti a intonace čtení a porozumění obsahu čteného textu) DYSLEXIE - porucha čtení (porucha rychlosti, správnosti, plynulosti a intonace čtení a porozumění obsahu čteného textu) Reedukace dyslexie: Příprava na čtení spočívá v rozvoji percepce (zrakové, sluchové),

Více

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA

Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA TÉZE Doplnění přednášky: PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÉ PORADNY A SPECIÁLNÍ PEDAGOGICKÁ CENTRA Úkoly poradenského zařízení 1. zajišťuje pravidelnou a přímou individuální speciálně pedagogickou a psychologickou

Více

Mateřská škola Studénka, OP Poštovní 659

Mateřská škola Studénka, OP Poštovní 659 Mateřská škola Studénka, OP Poštovní 659 Ve školním roce 2016-2016 jsme připravily pro rodiče ukázky práce s dětmi, zaměřené na logopedickou prevenci. Pedagogové, kteří připravovali a realizovali ukázky

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Cílem praxe je uvedení studentů a studentek do problematiky předškolního vzdělávání prostřednictvím hospitací ve fakultní mateřské škole.

Cílem praxe je uvedení studentů a studentek do problematiky předškolního vzdělávání prostřednictvím hospitací ve fakultní mateřské škole. Úvodní praxe Rozsah 10 hodin vyučující: PhDr. Yveta Pohnětalová, Ph.D. Cílem praxe je uvedení studentů a studentek do problematiky předškolního vzdělávání prostřednictvím hospitací ve fakultní mateřské

Více

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná

Mateřská škola Ostrava Plesná, příspěvková organizace, Dobroslavická 42/4 725 27 Ostrava Plesná Školní rok 2013/2014 1. INTEGROVANÝ BLOK Název integrovaného bloku: Učím se žít s druhými HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR adaptace a seznámení se s organizací dne a vnitřními podmínkami MŠ učení se základním

Více

LOGOPEDICKÝ ASISTENT. Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková

LOGOPEDICKÝ ASISTENT. Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková LOGOPEDICKÝ ASISTENT Cílem kurzu je získání odborných znalostí z oblasti logopedické prevence. Mgr. Helena Vacková 25.11. 2014 V LIBERCI Logopedická prevence 01 Dětský věk, zejména prvních 7 let, je dobou

Více

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ

Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE. PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení DYSORTOGRAFIE DYSGRAFIE PhDr. Jarmila BUREŠOVÁ Specifické poruchy učení Dysortografie - specifická vývojová porucha správného psaní. Projevuje se obtížemi ve správném zapsání slyšeného,

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Speciálněpedagogická intervence u jedinců se specifickou poruchou učení 2. Speciálněpedagogická intervence

Více

Software pro děti se speciálními potřebami. Specifické poruchy učení

Software pro děti se speciálními potřebami. Specifické poruchy učení Software pro děti se speciálními potřebami Text obsahuje výběr programů (nejen pro děti) s odkazy na výrobce/dodavatele. Nejsou zde obsaženy programy pro osoby s vadami zraku a sluchu. Bližší popis programů

Více

Český jazyk a literatura v 1. ročníku

Český jazyk a literatura v 1. ročníku Český jazyk a literatura v 1. ročníku Září Pečlivé vyslovování slov, jednotlivých hlásek. Nácvik rozkládání analýzy slov podle sluchu (vyhledávání - první, poslední hlásky slova, vyjmenování všech hlásek

Více

Projekty formování pozitivního postoje dětí a dospívajících k četbě v podmínkách rodinné edukace

Projekty formování pozitivního postoje dětí a dospívajících k četbě v podmínkách rodinné edukace Projekty formování pozitivního postoje dětí a dospívajících k četbě v podmínkách rodinné edukace Markéta Švamberk Šauerová PROJEKTY FORMOVÁNÍ POZITIVNÍHO POSTOJE DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH K ČETBĚ V PODMÍNKÁCH

Více

TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ 2015/2016

TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ 2015/2016 TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ 2015/2016 Doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D. Diplomové, bakalářské práce a závěrečné práce: Příprava dětí k zahájení školní docházky Sociální dovednosti dítěte předškolního věku

Více

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII

Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII Obsah ÚVOD 11 DÍL PRVNÍ PŘÍPRAVA NA LOGOPEDICKOU TERAPII VÝVOJ ŘEČI 14 Základní podmínky anatomicko-fyziologické 15 Dýchání 15 Tvorba hlasu 16 Artikulace 16 Smyslové vnímání 16 Centrální nervový systém

Více

Aktivity pro mateřské školy

Aktivity pro mateřské školy Aktivity pro mateřské školy Školní asistent nezaměňovat s asistentem pedagoga poskytuje základní podporu (nepedagogickou), rozvoj mimoškolních aktivit, podpora při administrativní a organizační činnosti

Více

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME PRÁCE S DĚTMI Z JAZYKOVĚ ODLIŠNÉHO PROSTŘEDÍ TERMÍN:

Více

LIDSKÉ TĚLO

LIDSKÉ TĚLO LIDSKÉ TĚLO 2. 1. 4. 1. Společně se seznámíme s lidskými tělem. Seznámíme se s kamarádem kostíkem Vlastíkem, který nás celý měsíc bude doprovázet, aby nás učit o svém těle. Pomocí her, skládaček a rýmovaček

Více

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny

Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Křtiny Od 3. 2. 2014 je v naší škole zřízeno školní poradenské pracoviště, které slouží k poskytování poradenských služeb pro žáky, jejich zákonné zástupce

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí, s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního prostředí.

Více

SWOT - 3 analýza Podpora čtenářské pregramotnosti v MŠ

SWOT - 3 analýza Podpora čtenářské pregramotnosti v MŠ Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009074 Účastníci minikonference ve spolupráci s realizačním týmem identifikovali a popsali příčiny problémů ke každé prioritní

Více

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 / Kře

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 / Kře Vzdělávací oblast: ---------------------- Vzdělávací obor: --------------------- Vyučovací předmět: Individuální logopedická péče Charakteristika vyučovacího předmětu Individuální logopedická péče Charakteristika

Více

Výběr z nových knih 11/2016 pedagogika

Výběr z nových knih 11/2016 pedagogika Výběr z nových knih 11/2016 pedagogika 1. Didaktické přístupy k přírodovědnému vzdělávání předškolních dětí a mladších žáků / Kateřina Jančaříková -- 1. vydání V Praze : Univerzita Karlova, Pedagogická

Více

Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostik. Mgr. Jiřina Bednářová metodik projektu

Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostik. Mgr. Jiřina Bednářová metodik projektu Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostik Mgr. Jiřina Bednářová metodik projektu Témata Co všechno může znamenat diagnostika v pedagogickém procesu? Diagnostika statická, standardizovaná, dynamická

Více

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 01 pro oblast podpory 1.2 - Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita:

Více

Individuální vzdělávací plán pro dítě s oslabeným zrakovým vnímáním, Adam Jméno: Adam

Individuální vzdělávací plán pro dítě s oslabeným zrakovým vnímáním, Adam Jméno: Adam Přílohy Příloha1: Individuální vzdělávací plán pro dítě s oslabeným zrakovým vnímáním, Adam Jméno: Adam Datum narození: 5, 3 let Škola: Mateřská škola Čejetice Třída: heterogenní Základní údaje vyplývající

Více

Braillovo písmo česká sada a sady cizojazyčné, základní pravidla čtení a zápisu BP

Braillovo písmo česká sada a sady cizojazyčné, základní pravidla čtení a zápisu BP DÍTĚ SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU Program semináře Dokončení prezentace z Diagnostiky Předškolní vzdělávání dítěte se zrakovým postižením Videomateriál Den v mateřské škole Prezentace a domácí

Více

leden - červen 2017 v PROSTĚJOVĚ

leden - červen 2017 v PROSTĚJOVĚ Nabídka projektů dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků leden - červen 2017 v PROSTĚJOVĚ Akce jsou akreditovány MŠMT ČR. PŘIHLÁŠKY POSÍLEJTE do 11. ledna 2017 Informace k seminářům na telefonu: 777

Více

ZŠ a MŠ Vlasatice. Statut školního poradenského pracoviště

ZŠ a MŠ Vlasatice. Statut školního poradenského pracoviště ZŠ a MŠ Vlasatice Statut školního poradenského pracoviště 1. Úvod MŠMT změnilo v souladu s 4 odst. 4 zákona č.561/2004 Sb. (školský zákon) Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání s účinností

Více

DIAGNOSTICKO-INTERVENČNÍ NÁSTROJE JAKO PREVENCE ŠKOLNÍ NEÚSPĚŠNOSTI A PODPORA ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

DIAGNOSTICKO-INTERVENČNÍ NÁSTROJE JAKO PREVENCE ŠKOLNÍ NEÚSPĚŠNOSTI A PODPORA ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI DIAGNOSTICKO-INTERVENČNÍ NÁSTROJE JAKO PREVENCE ŠKOLNÍ NEÚSPĚŠNOSTI A PODPORA ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České

Více

Systém škol a školských poradenských zařízení

Systém škol a školských poradenských zařízení Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Vzdělávací program Integrativní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami na ZŠ a SŠ běžného typu MODUL A Distanční text k

Více

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region)

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region) NÁŠ SVĚT Vyučovací předmět Náš svět se vyučuje jako samostatný předmět v prvním až třetím ročníku a jako vyučovací blok přírodovědných a vlastivědných poznatků v čtvrtém a pátém ročníku. Zastoupení v jednotlivých

Více

Projekt Sfumato čtenářská gramotnost žáků základních škol

Projekt Sfumato čtenářská gramotnost žáků základních škol Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) Prioritní osa 7.1 Počáteční vzdělávání Oblast podpory 7.1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Název výzvy: Středočeský kraj

Více

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Část D. 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Část D Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání VÚP Praha 2005 Část D 8 Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Za žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jsou považováni žáci

Více

Budete se podrobněji zabývat zejména novými právními předpisy, které bezprostředně souvisí s provozem škol a školských zařízení.

Budete se podrobněji zabývat zejména novými právními předpisy, které bezprostředně souvisí s provozem škol a školských zařízení. 28. 8. 2012 08:30-12:00 Mgr. Jarka Grosmanová 19. 9. 2012 08:30-12:00 Mgr. Jarka Grosmanová 1. 10. 2012-1. sezení 9. 10. 2012-2. sezení vždy 09:00-16:00 Mgr. Sylvie Doláková Metodická poradna Budete se

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Individuální logopedická péče. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Individuální logopedická péče

Charakteristika vyučovacího předmětu Individuální logopedická péče. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Individuální logopedická péče Charakteristika vyučovacího předmětu Individuální logopedická péče Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Individuální logopedická péče Charakteristika a časové vymezení: Předmět speciálně pedagogické

Více

PROGRAM. setkání členů pracovní skupiny MAP PS2 Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání

PROGRAM. setkání členů pracovní skupiny MAP PS2 Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání PROGRAM setkání členů pracovní skupiny MAP PS2 Čtenářská a matematická gramotnost v základním vzdělávání dne 8. června 2016 od 14.00 hod do 16.00 hod zasedací místnost MěÚ Hlučín 1. Seznámení s výstupy

Více

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti s Di George syndromem PRAHA 12. 12. 2013 Mgr. Dita Hendrychová Speciální pedagogika obecně orientace na výchovu, vzdělávání, pracovní a společenské možnosti,

Více

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D.

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. POJMY Diagnostika je poznávacím procesem, jehož cílem je co nejdokonalejší poznání daného předmětu či objektu našeho zájmu, a to všech jeho důležitých znaků a charakteristik

Více

5.4.1 Zdravotní a Rehabilitační tělesná výchova

5.4.1 Zdravotní a Rehabilitační tělesná výchova Příloha č. 2 RVP pro obor vzdělávání základní škola speciální 2. díl Obsah: 5 Učební osnovy 5.1 Člověk a komunikace 5.1.1 Rozumová výchova 5.1.2 Řečová výchova 5.2. Člověk a jeho svět 5.2.1 Smyslová výchova

Více

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC

I. Fáze analýzy vzdělávacích potřeb úředníků ÚSC PREZENTACE VÝSTUPŮ PROJEKTU v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0069 Tvorba vzdělávacích programů pro strategické řízení rozvoje měst a obcí I. Fáze analýzy vzdělávacích

Více

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK ŠABLONY MŠ MOTÝLEK 2017-2019 Od února roku 2017 se naše mateřská škola účastní VÝZVY Č. 02_16_022 A Č. 02_16_023 PODPORA ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ - ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ I., která je

Více

PO 3 - ROVNÝ PŘÍSTUP KE KVALITNÍMU PŘEDŠKOLNÍMU, PRIMÁRNÍMU A SEKUNDÁRNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ

PO 3 - ROVNÝ PŘÍSTUP KE KVALITNÍMU PŘEDŠKOLNÍMU, PRIMÁRNÍMU A SEKUNDÁRNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ PO 3 - ROVNÝ PŘÍSTUP KE KVALITNÍMU PŘEDŠKOLNÍMU, PRIMÁRNÍMU A SEKUNDÁRNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Oblast regionálního školství se zaměří na tyto priority: excelentní vzdělávání

Více

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Mgr., Bc. Michael Novotný Učitel mateřské školy (12 let praxe v MŠ) Absolvent PF UJEP Ústí nad Labem

Více

DVPP - šablony pro MŠ

DVPP - šablony pro MŠ srpen 2017 Přehled programů DVPP vhodných pro projekty zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ Vzdělávací institut Středočeského kraje již od září 2016 připravuje v pololetních programových

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ÚŘEDNÍKŮ ÚSC v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích

Více

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017

PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ. školní rok 2016/2017 PROGRAM VÝCHOVNÉHO PORADENSTVÍ školní rok 2016/2017 vypracovala: Mgr. Martina Kuštová výchovná poradkyně 1 1. Základní legislativní rámec výchovného poradenství Výchozím dokumentem je školský zákon č.

Více

SPOLUPRÁCE MŠ A ZŠ V OBLASTI PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY OSTRAVA

SPOLUPRÁCE MŠ A ZŠ V OBLASTI PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY OSTRAVA SPOLUPRÁCE MŠ A ZŠ V OBLASTI PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY Martina Foltynová Mgr. Iva Hefnerová OSTRAVA 26. 5. 2011 Cílem spolupráce MŠ a ZŠ je propojení a plynulá návaznost předškolního a základního vzdělávání,

Více

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání

Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání TU v Liberci, FP matematická pregramotnost Jaroslav Perný, Helena Picková, Jana Modrá Téma 1. Orientace v prostoru a v rovině a) orientace b) prostorová

Více

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek

Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Dodatek č. 8 k ŠVP Heřmánek Škola: Heřmánek Praha, základní škola Ředitelka školy: Mgr. Miroslava Adamcová Platnost dokumentu: od 1. 9. 2016 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 byl projednán školskou radou dne: 29.

Více

Výroční zpráva za školní rok

Výroční zpráva za školní rok Výroční zpráva za školní rok 2015-201 Zpracovala Mgr. Iva Burdová, MBA 31. 8.201 Projednáno se zřizovatelem 31. 8. 201 Projednáno pedagogickou radou 30. 11. 201 Obsah Výroční zpráva... 3 Charakteristika

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

Koncepce školy 2014/2015

Koncepce školy 2014/2015 Koncepce školy 2014/2015 Základní vize Mateřská škola s liberálním přístupem respektující jednotlivé osobnosti dětí,s cílem přirozenou formou rozvíjet kladný vztah k přírodě, úctu k životu a ochranu životního

Více

Vzdělávací program Podnikání krok za krokem (Podpora Podpora podnikavosti žáků středních škol)

Vzdělávací program Podnikání krok za krokem (Podpora Podpora podnikavosti žáků středních škol) Vzdělávací program Podnikání krok za krokem (Podpora Podpora podnikavosti žáků středních škol) Rekvalifikační a informační centrum Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU a státním rozpočtem

Více

Děti s nižší úrovní rozumových schopností. PhDr. Jarmila Burešová

Děti s nižší úrovní rozumových schopností. PhDr. Jarmila Burešová Děti s nižší úrovní rozumových schopností PhDr. Jarmila Burešová Úroveň rozumových schopností Mentální (intelektové) postižení Podstatné omezení O v intelektových schopnostech O v adaptivním chování (vyjádřeném

Více

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající

Obecným obsahem poradenských služeb je tedy činnost přispívající A. Koncepce činnosti, aktivity, orientace B.1. Základní charakteristika zařízení Pedagogicko-psychologická poradna (PPP) zajišťuje spektrum psychologických a speciálně pedagogických služeb, které jsou

Více

PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017

PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017 PROGRAM PŘEDŠKOLÁCKÉHO KROUŽKU 2016/2017 PONDĚLÍ Sluchové vnímání a paměť kniha: Mezi námi předškoláky (1,2,3) Sluchová paměť Opakování vět s více slovy (básničky ) 1 Vnímání rytmu Napodobování rytmu (dítě

Více

Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým postižením

Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým postižením Okruh č. 6 Logopedická péče o jedince se sluchovým postižením doplnění (z Bc. Studia viz materiály k tématu Orální řeč u osob se sluchovým postižením ) Rozvoj komunikačních dovedností u dětí se sluchovým

Více

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň

Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Příloha č. 9 Cíle a kritéria evaluace školní a třídní úroveň Předmět evaluace Cíle evaluace Podmínky vzdělávání: Věcné podmínky 1. Vhodnost dětského nábytku 2. Struktura v prostoru pro děti s PAS 3. Materiální

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Projekt: Přispějme k ještě kvalitnější a modernější výuce na ZŠ Chotěboř Buttulova Registrační číslo projektu CZ.01.07/1.1.01/01.0004 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Výběr z nových knih 9/2013 pedagogika

Výběr z nových knih 9/2013 pedagogika Výběr z nových knih 9/2013 pedagogika 1. 100 aktivit, her a učebních strategií ve výuce cizích jazyků : praktické návody, jak zpříjemnit výuku studentům i sobě / Amy Buttner ; [překlad Irena Ellis] --

Více