Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu"

Transkript

1 Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu Tvorba Venkovní projektů učebna a projektové využití školní vyučování zahrady rozvíjející pro rozvoj polytechnickou polytechnických výchovu dovedností v MŠ (VP3) (VP4)

2 Didaktická pomůcka Vandrovník Hry se starými řemesly Sada obsahuje: textilní čepice pro vandrovníka 1ks hmotné kartičky se čtyřmi řemeslníky a jejich 12 výrobky celkem 16 ks hmotné kartičky se čtyřmi řemeslníky a jejich 12 kusy nářadí celkem 16 ks hmotné kartičky s fázemi zabíjačky 7 ks hmotné kartičky s fázemi výroby keramiky 5 ks papírová krabice 1ks Didaktická pomůcka Hry se starými řemesly vychází z publikace Řemesla (Albatros 2013), která získala 2. místo v anketě knihovníků pro knihu Řemesla v celostátní anketě SUK Čteme všichni 2013, kterou vyhlašuje Pedagogická knihovna J. A. Komenského. Sami autoři z publikace vybrali ilustrace a nápaditě je převedli do herních karet, se kterými mohou děti poznávat řemeslníky a přiřazovat k nim nářadí a výrobky. Karty doplňuje vandrovnická čepice. V této metodice najdete náměty na aktivity s pomůckami, ale i pracovní listy, které opět čerpají z knihy Řemesla. Kniha sice může být použita přímo ve školce, ale pro aktivizační činnosti se skupinou dětí jsou využitelnější kopírovatelné listy a didaktické hry vytvořené speciálně pro projekt.

3 1. Kdo je řemeslník? Děti se setkávají s řemeslníky v pohádkách, filmech i skutečném životě. Využijme toho a přiveďme holčičky a kluky k pochopení významu slov řemeslo a řemeslník. Čím byl Rumcajs, než se stal loupežníkem? V Jičíně v tom malým krámečku pod věží dělal prťačinu švec Rumcajs. Na malým kopejtku a malým kladívkem podrážel střevíčky slečinkám. Pro pány a pro mužský měl kopyto vzrostlejší a kladivo těžší. Ale když potřeboval podbít boty jičínský starosta Humpál, vzal si Rumcajs dílo rovnou do kovárny. Rumcajs byl švec, který měl svůj malý krámek v městě Jičíně. Když jednou měřil starostovi Humpálovi nohy na nové botičky, nechtěně se slovem dotkl jeho nohou. A protože byl starosta na své velké sloní tlápy pyšný, tak Rumcajse pro urážku starostenský nohy vykázal z města. Rumcajsovi nezbylo nic jiného, než odejít do lesa Řáholce, kde se z ševce stal loupežník. Kdo to ví, odpoví. Pokládáme otázky a společně vzpomínáme na pojmenování řemeslníků. Kdo vyrábí boty? Kdo peče chleba? Kdo staví dům? Kdo čistí komín? Kdo šije šaty? Kdo mele mouku? Kdo vyrábí nábytek? Kdo vyrábí svíčky? Kdo vyrábí hrnky? Kdo vyrábí zlaté šperky? Kdo vyrábí mýdlo? Kdo vyrábí papír? švec pekař zedník kominík krejčí a švadlena mlynář truhlář svíčkař hrnčíř zlatník mydlář papírník

4 Kdo je tedy řemeslník? Společně se pokusíme pojmenovat, že řemeslník je člověk, který umí rukama něco vyrábět. S pomocí nástrojů vytváří výrobky. Dříve bylo takových řemeslníků mnohem víc. Dnes si mnohé výrobky koupíme v obchodech, pro které je nevyrobily lidské ruce, ale stroje v továrnách. Ale pokud můžeme, raději si koupíme čerstvý voňavý chléb rovnou u pekaře. Kdo má příjmení podle řemesla? Děti vzpomínají na příjmení lidí, které znají a jejichž jména mají původ v nějaké profesi: Ševčík, Kolář, Pekař, Rybářová, Zámečník, Krejčová, Krejčík, Pekárek, Bednář, Šindelář, Hrnčíř, Cihlář, Tesařová, Mečířová, Neckář, Pekař, Sedlářová, Uhlíř, Bečvář (výrobce sudů), Forman (kočí, vozataj či vozka, který vozil zboží), Kočárník (výrobce kočárů), Prášek (učeň ve mlýně), Prachař (výrobce střelného prachu) či Řezáč (rytec) ti všichni nosí ve svých jménech vzpomínku na některé povolání. Jak se stát řemeslníkem? Dříve musel ten, kdo se chtěl stát řemeslníkem, do učení k řemeslnickému mistrovi. Tam dostával nejprve jednoduchou práci, ale postupně se učil řemeslu. Když se vyučil, často se vydal ještě na vandr, aby se přiučil i u jiných mistrů. Kdo jde na vandr, neobejde se bez vandrovnické čepice. Chrání před deštěm i sluníčkem. K ní se na cesty hodí hůl a raneček. Hrajeme si na vandrovníky. Jedno dítě vandruje, ostatní hrají řemeslníky, u kterých se zastaví a kteří mu dají nějakou práci.

5 2. Řemeslníci a jejich výrobky Výrobky řemeslníků si procvičíme s pomocí první sady kartiček: řemeslníci a jejich výrobky. Nejprve si ale můžeme společně zazpívat písničku Voskovce a Wericha s hudbou Jaroslava Ježka. Ten dělá to a ten zas tohle Tady je tesař, klempíř, zedník a ten, co otesává kameny, je kameník. A tady služka, oráč, kamnář, ten, když se umeje, je k nepoznání kominík Ten dláždí ulice, ten kove podkovy, ta krmí slepice, ta peče cukroví. Ten umí to a ten zas tohle, a všichni dohromady udělají moc. A tu je platnéř, kočí, havíř. Já sfárám dolů do dolu a doluju rudu. A tady rybář, kejklíř, dudák. Já vám rád každou písničku na dudy zadudu. Já louhuju kůže, já z nich šiju boty, já pěstuju růže, já látám kalhoty, ten umí to a ta zas tohle a všichni dohromady uděláme moc.

6 Pekař, kovář, provazník a bednář Děti si na koberci nebo stole rozloží karty. Nejprve vyberou řemeslníky. Položíme je do čtyř různých stran a společně si řekneme, jak se jmenují a s čím pracují: Pekař peče z těsta. Kovář kove železo. Provazník splétá lýko, len a konopí. Bednář vyrábí nádoby ze dřeva.

7 Pekař, kovář, provazník a bednář a jejich výrobky Potom si děti zkouší rozdělit výrobky tak, aby měl každý řemeslník tři: Pekař peče chleba, koláč, rohlík. Kovář kove podkovu, sekeru, hřebíky. Provazník splétá lano, provázek a síť. Bednář vyrábí sud, necky a vědro. Potom vzpomínáme, které další výrobky od těchto čtyř řemeslníků známe: Pekař peče perník, preclík, housku, koblihu nebo vánočku. Kovář kove meč, brnění, sekeru, rýč, zámek nebo motyku. Provazník splétá rohožku, provazový žebřík nebo popruh. Bednář vyrábí bednu, káď nebo máselnici. 3. Řemeslníci a jejich nářadí Nářadí řemeslníků už bude větší oříšek. Děti si na koberci nebo stole rozloží karty a vyberou nejprve řemeslníky: Pekař Kovář Švec Tesař Potom si děti zkouší rozdělit nářadí tak, aby měl každý řemeslník tři: Pekař potřebuje díži s těstem, dlouhou lopatu a ošatku s těstem. Kovář potřebuje kladivo, kovadlinu a výheň s měchem. Švec potřebuje ševcovské kopyto, šídlo a verpánek Tesař potřebuje širokou sekeru, nebozez a úhelník.

8 4. S řezníkem na zabijačce Sedm kartiček nás zavede na tradiční venkovskou zabíjačku. Tento námět zpracoval třeba malíř Josef Lada, který je na jednu stranu autorem mnoha příběhů o zvířátkách (i ve vyprávění o kocourovi Mikešovi vystupuje prasátko Pašík), na druhou často kreslil žánrové výjevy z vesnic. Zabíjačka byla rozhodně významnou událostí v hospodářství hodnou pozornosti. Sešli se při ní sousedé i příbuzní, aby si navzájem vypomohli, ale také se viděli a povyprávěli si. Děti se mají dohodnout, jak se při zabíjačce postupovalo a podle toho seřadit kartičky. Potom si společně řekněte více: 1. Prase je vyváděno z chlívku. 2. Řezník dříve omračoval vepříka ranou do hlavy, dnes používá řeznickou pistoli. 3. Prase je vykrveno. Krev se z prořízlé krční tepny sbírá a neustále promíchává, aby se nesrazila. Pak se použila na výrobu tmavého prejtu do jelit a jitrnic. 4. Prase se očistí, posype smolou a spaří horkou vodou, aby z něj šly škrabkou či břitvou odstranit štětiny. Zbylé štětiny se opalují. 5. Praseti se odřízne hlava a za nohy je pověšeno na rozporku. Pak se mu rozřízne břišní dutina, je vykucháno a posléze rozpůleno. 6. Prase se postupně porcuje a maso se nakládá, udí a vaří. 7. Vypraná střeva se plní prejtem za pomoci pístu a vyrábějí se jelita a jitrnice, tlačenka se plní do bachoru, vaří se zabijačková polévka. Ještě před porážkou bylo prase opečováváno, dokrmováno, pečlivě se mu podestýlalo, aby se mu vyčistila kůže. V den zabíječky se vstává časně ráno, aby se vše za jediný den stihlo. Kdy je tradiční čas zabíjaček a proč? Prasata se zabíjela v zimě. Důvodů bylo více. Nebyly mrazáky a jen díky chladnému počasí se masné výrobky hned nezkazily. Prasátko se nemuselo krmit a nemuselo se mu podestýlat přes celou zimu. Naopak maso pomáhalo lidem zimu přežít. Do supermarketu se pro maso nechodilo. Formou výslužky se navíc masem, jitrnicemi, jelítky a tlačenkou obdarovali příbuzní a sousedé. Pokud se zabíjačky dobře naplánovaly, bylo čerstvé maso k dispozici několik týdnů. 5. V hrnčířské dílně Pět kartiček pomůže pochopit, jak při práci postupoval hrnčíř. Mnohé děti si už měly možnost vyrobit vlastní hrníček, takže mohou tyto zkušenosti využít. Děti se mají dohodnout, jak jdou kartičky za sebou. Potom si společně řekněte více: 1. Nejprve je potřeba hlínu pořádně prohníst, aby byla vláčná. 2. Potom se z hlíny tvarují výrobky v ruce nebo na hrnčířském kruhu. 3. Hotové výrobky musí dobře vyschnout. 4. Pak je třeba naplnit hrnčířskou pec a nádobí vypálit. 5. A teď se může jít na trh prodávat!

9 6. Malí řemeslníci Řemesla se nejlépe oživí, když si děti samy vyzkouší postupy řemeslné výroby. Námětů na jednoduché způsoby, jak si vyzkoušet řemeslnou práci na vlastní kůži a při tom vytvořit efektní výrobek, je spousty. Zvažte, co vám vyhovuje a je pro práci ve školce dostupné. Nabízí se tkaní, výroba ze slámy, keramika, ale můžete s dětmi vyzkoušet i výrobu mýdla, papíru a svíčky. Mydlář Ruce si myjeme několikrát denně, koupeme se v mydlinkové vodě, používáme sprchové gely, každou chvilku dokupujeme velké balení pracího prášku. Dříve mýdlo vařily hospodyňky podomácku a neb je nakupovaly od mydlářů. Nebylo to ale řemeslo dvakrát oblíbené, neboť se mýdlo vařilo z tuku a hodně to smrdělo. Postup: Zbytky starých mýdel rozstrouháme, vložíme do hrnce a rozvaříme s vodou. Směs necháme zchladnout. Dokud je vláčná, podle libosti z ní tvarujeme. Mýdlovou hmotou můžeme obalit provázek zakončený uzlíkem vznikne tak závěsné mýdlo do koupelny či šatní skříně, kterou hezky provoní. Pokud používáme vykrajovátka na cukroví, mýdlo vyklápíme až po úplném ztuhnutí. Do mýdla můžeme přidávat různé přísady, aby lépe vonělo i vypadalo: heřmánek, skořici, levanduli, vonný olej, kokos či semínka koření. Nejprve je třeba si rozmyslet, zda vyrábíme mýdlo na ozdobu či na mytí.

10 Papírník První papírníky bychom potkali v Číně, kde byla výroba papíru známa o mnoho let dříve, než se tajemství výroby papíru dostalo do Evropy. Mnohé papírny byly postaveny třeba v Krkonoších. Papírníci měli za to, že jejich práce není jen obyčejným řemeslem, ale svobodným uměním. Často uměli číst a psát, což nebylo v tehdejší společnosti obvyklé, a tajili přesný postup výroby papíru před konkurencí. Dnes se papír vyrábí v továrnách. Postup: Přes noc namočené kousky roztrhaných novin (můžeme je i rozmixovat starým mixérem) nabíráme naběračkou a lijeme na síto. Hmotu na sítu rozprostřeme do požadovaného tvaru, necháme odkapat a rukou hmotu ještě vymačkáme. Potom rozetřenou a vykapanou směs na sítu překryjeme hadříkem a překlopíme i se sítem na savý povrch (vrstva novin, kousek starého koberce či filcu) a přes síto vyválíme válečkem. Pak sejmeme síto a papírovinu na hadříku sušíme. Až papír vyschne, z obou stran jej přežehlíme. Litý ruční papír je silnější a hodí se pro výtvarnou tvorbu. Pokud chceme papír barevný, můžeme přidat do papírové hmoty kousky krepových papírů nebo odvar z cibulových slupek.

11 Svíčkař Svíčkaři nejprve namáčeli knot do roztaveného loje nebo včelího vosku. Je to dlouhodobý proces, protože k dosažení trochu přijatelné tloušťky je třeba svíčku namočit aspoň třicetkrát. Svíčky si zprvu kupovali jen bohatí lidé, chudí využívali denního světla nebo svítili loučemi vyrobenými ze dřeva a pryskyřice. Svíčky se používaly také v kostelech při církevních obřadech. Postup: Svíčku můžeme vyrobit voskových plátů, do kterých zavineme vosk, ale můžeme i experimentovat. Shromážděné staré či úplně obyčejné svíčky doplněné třeba hmotou z překapů rozehřejeme. Formičky, třeba vykrajovátka na cukroví, vytřeme jedlým olejem, vlijeme svíčkovou hmotu a vložíme knot. Pokud na knot zapomeneme, můžeme ho svíčkou protáhnout dodatečně otvorem, který uděláme rozžhaveným hřebíkem. Na velkou svíci potřebujeme formu z papíru, kterou vložíme do hrnce s pískem a jejímž středem táhneme knot připevněný na špejli kolmo položené na hrnci. Do takové formy lze přilévat vosk postupně v různě barevných vrstvách.

12 Použitá literatura a zdroje: Fixl, J., Vondrušková, A.: Ruční papír. Grada, Praha 2007 Janotka, M., Linhart, K.: Řemesla našich předků. Svoboda, Praha 1987 Janotka, M., Linhart, K.: Zapomenutá řemesla. Svoboda, Praha 1984 Smolíková, K.: Řemesla. Albatros, Praha 2013

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Jídelníček za Karla IV. Žáci 7. ročníku

Jídelníček za Karla IV. Žáci 7. ročníku Jídelníček za Karla IV. Žáci 7. ročníku Pohanková kaše 200 g pohanky 300 ml mléka (nebo 150 ml mléka a 150 ml vody) špetka soli trochu másla mletá skořice džem nebo marmeláda trošku máty na ozdobení Tomáš

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Lidé kolem nás Řemesla Ročník 3. Anotace Prostřednictvím těchto pracovních listů se

Více

Řeznictví ČAS DOBROT. Přichází čas vepřových hodů. A nejen to...

Řeznictví ČAS DOBROT. Přichází čas vepřových hodů. A nejen to... Řeznictví ČAS DOBROT Přichází čas vepřových hodů. A nejen to... Na čerstvost máme vlastní recept Ano, na čerstvost a kvalitu máme opravdu svůj recept. Vždyť v zázemí každého hypermarketu Globus je umístěna

Více

Ř EMESLO MÁ ZLATÉ DNO. Vzdělávací seminář na téma VESNICE JAKO TVŮRČÍ PROSTOR

Ř EMESLO MÁ ZLATÉ DNO. Vzdělávací seminář na téma VESNICE JAKO TVŮRČÍ PROSTOR Ř EMESLO MÁ ZLATÉ DNO Vzdělávací seminář na téma VESNICE JAKO TVŮRČÍ PROSTOR Mgr. Vladimír Červenka 2012 TEMATICKÉ OKRUHY Vznik a vývoj řemeslné výroby v pravěku Řemesla a obchod ve starověku Rozvoj a

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2015 / 2016

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2015 / 2016 Historie jinak Nabídka programů pro školy v roce 2015 / 2016 Programy pro školy realizuje Boii za podpory Pardubického kraje. Objednáním programu podporujete činnost spolku. Vážení učitelé, Představujeme

Více

Camphill na soutoku Kdo jsme?

Camphill na soutoku Kdo jsme? Camphill na soutoku Kdo jsme? Jsme společenství žijící a pracující ve vsi České Kopisty, které pro ty, kteří by tady s námi chtěli bydlet a pracovat, poskytuje také komunitní chráněné bydlení a centrum

Více

ŘEMESLA ZA KARLA IV. ŽÁCI VIII. ROČNÍKU

ŘEMESLA ZA KARLA IV. ŽÁCI VIII. ROČNÍKU ŘEMESLA ZA KARLA IV. ŽÁCI VIII. ROČNÍKU Mečíř byl řemeslník vyrábějící meče Na rozdíl od kováře, který pracoval jen s kovy, zbrojíř musel ovládat práci i s kůži a dřevem. Zbraně je totiž často nutné osadit,

Více

Svíce i jiné výrobky z čistého včelího vosku z camphillské dílny v Českých Kopistech. podzim 2015

Svíce i jiné výrobky z čistého včelího vosku z camphillské dílny v Českých Kopistech. podzim 2015 Svíce i jiné výrobky z čistého včelího vosku z camphillské dílny v Českých Kopistech podzim 2015 O dílně Přírodní materiál Ruční výroba Vysoká kvalita Camphillskému společenství v Českých Kopistech byla

Více

Vláda přemyslovských králů. Skládačka

Vláda přemyslovských králů. Skládačka Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou skládačku můžeme

Více

Malá nauka o pralinkách. alá nauka o pralinkách

Malá nauka o pralinkách. alá nauka o pralinkách Malá nauka o pralinkách alá nauka o pralinkách Chutné recepty na sladké lahùdky Lahodné pralinky, které si sami vyrobíte. S dobrými přísadami, správným vybavením a trochou cviku vykouzlíte i Vy tyto malé,

Více

SYTÉ. Hříbková polévka. Tato vydatná polévka z italského venkova je prosycená neodolatelnou vůní lesů.

SYTÉ. Hříbková polévka. Tato vydatná polévka z italského venkova je prosycená neodolatelnou vůní lesů. příprava 20 min plus stání vaření 1 h Hříbková polévka Tato vydatná polévka z italského venkova je prosycená neodolatelnou vůní lesů. 30 g sušených hříbků 3 lžíce extra panenského olivového oleje plus

Více

Analýza absolventů řemeslných oborů

Analýza absolventů řemeslných oborů Analýza absolventů řemeslných oborů Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Leden 2017 Stránka 1 z 6 Porovnání absolventů všech oborů navazujících na základní školy s obory učňovskými

Více

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?...

Jaké předměty ve svém volném čase vyrábíš Ty?... Jaké materiály používáš k jejich výrobě?... PŘÍRODA A PŘÍRODNÍ MATERIÁLY Které materiály jsme používali k výrobě věcí? Můj život na vsi byl úzce spjat s přírodou. Předměty, které jsme potřebovali (nádobí, šaty, nástroje...), jsme vyráběli z materiálů,

Více

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s

Francouzská cukrárna. Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem. Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s Francouzská cukrárna Tartalletes s lemon curd - tartaletky s citrónovým krémem Pâte à Choux - dezert z odpalovaného těsta s pistáciovým krémem s malinami Mousse au chocolate Tartalletes s lemon curd -

Více

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY

DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY DROBNÉ OBČERSTVENÍ A PŘÍSADY 10 KUSŮ KULIČKY ŠTĚSTÍ Kuličky lze skladovat v lednici po dobu 5 dnů. Jsou výborné jako svačinka, když máme na něco chuť, anebo jako rychlé doplnění energie. Jsou vhodné zejména

Více

Letní raw piknik raw food seminář

Letní raw piknik raw food seminář Letní raw piknik raw food seminář 14. A 15. ČERVNA 2014 V IC ZAHRADA NA ŽIŽKOVĚ Živé jídlo je takové jídlo, které nám dává příroda syrové ovoce, zelenina, semínka, ořechy, byliny, atd. Nevaříme ho s nepečeme

Více

1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky

1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky TLOSKOV KONTAKT: SMOLÍKOVÁ RADKA, TELEFON: 317 740 140 1. Kde je služba poskytována, vybavení místnosti, pomůcky Ateliér je umístěn v prvním patře hlavní budovy - Zámku. Přístup je bezbariérový, je možno

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU

MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU MATERIÁLY - BIOLOGIE PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ CZ.1.07/1.1.24/01.0040 RUČNÍ VÝROBA PAPÍRU Mgr. Renata Müllerová, 2012 Úvod Použitá metoda: práce s Internetem, práce ve skupinách nebo jednotlivě

Více

Romská kuchařka. Perkelt

Romská kuchařka. Perkelt Romská kuchařka Soupis receptů na klasické romské pokrmy, které se připravovaly v rámci akce Dny romské kuchyně dne 30. 9. 2009 v Romském kulturním a společenském centru v Karviné za finanční spoluúčasti

Více

Nářezové salámy Globus

Nářezové salámy Globus Nářezové salámy Globus Řeznictví Dobroty z našeho řeznictví Vám vždy zavoní... Na svačinu nebo na výlet i na pohoštění návštěvy Na čerstvost máme vlastní recept Ano, na čerstvost a kvalitu máme opravdu

Více

Kód: Pořadové číslo materiálu: 02

Kód: Pořadové číslo materiálu: 02 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 05.02 Pořadové číslo materiálu: 02 V/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

EL NAD č.: AP č.: 538

EL NAD č.: AP č.: 538 Státní okresní archiv Klatovy Cech kovářů, kolářů a bednářů Plánice 1834 Inventář EL NAD č.: 2170 AP č.: 538 Eva Havlovičová Klatovy 2014 OBSAH Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes

Sladký bar. Čokoládové lanýže. Malinový cheesecake do kelímku. Cake pops dortová lízátka. Vanilkové mini cupcakes Sladký bar Čokoládové lanýže Malinový cheesecake do kelímku Cake pops dortová lízátka Vanilkové mini cupcakes Čokoládové lanýže 10 ml smetany 35% 150 g mléčné čokolády 200 g hořké čokolády Na obalení:

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY NA ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 CELOROČNÍ HRA: POVOLÁNÍ MOTTO: TEN UMÍ TO A TEN ZAS TOHLE Už malé děti přemýšlí, čím by chtěly v dospělosti být. Než vyrostou, vystřídají několik profesí od

Více

Jméno:. ZKOUŠKA. 2. stupeň

Jméno:. ZKOUŠKA. 2. stupeň Jméno:. ZKOUŠKA 2. stupeň Standa & Kubis, 2017 Základní práce se sekyrou Cílem této práce je naučit se základy správného sekání a znalost sekery. Pro uznání této zkoušky je nutné: Popsat sekeru Dokázat

Více

Pravěk 1 Kapacita: Délka: Cena: Termín: Náplň:

Pravěk 1 Kapacita: Délka: Cena: Termín: Náplň: Pravěk 1 Kapacita: 30 dětí Termín: celoročně Náplň: Během programu projdeme celou vnitřní část muzea. V přízemí přiblížíme dětem práci archeologa a ukážeme různé typy archeologických lokalit z celé Evropy.

Více

PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI

PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI CO JE LÉTO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI CÍLE A ZÁMĚRY Vnímání kalendářního roku Posilování povědomí o životě na naší planetě Rozlišování a pojmenování různých tvarů Rozlišování a pojmenování barev, vůní,

Více

Kuchařka vánočního cukroví

Kuchařka vánočního cukroví Kuchařka vánočního cukroví Jarmilka Troutnarová Medové perníky 65 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 5 dkg tuku Hera 10 dkg medu 3x velká vejce 1kávová lžička jedlé sody citronová kůra z jednoho

Více

24 z listového těsta. Lístkové roládky. Ingredience. Postup

24 z listového těsta. Lístkové roládky. Ingredience. Postup 24 z listového těsta Lístkové roládky lístkové těsto, anglická slanina, tvrdý sýr, sterilované okurky, hořčice, kečup, vejce na potření, sezamová semínka Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenko. Rozkrájíme

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Slévárenství

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Slévárenství Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Slévárenství Odlitky tvoří převážnou část kovových strojů. Slévárenství je způsob výroby kovových součástí,

Více

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme

Leden u nás ve školce. Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme Leden u nás ve školce Integrovaný blok: Čas splněných přání - zima Tematické celky: Sněží, sněží, mráz kolem běží Sáňkujeme, lyžujeme, ze zimy se radujeme V lednu k nám do školky zavítala Paní Zima a s

Více

Kuchařka zdravých svačinek

Kuchařka zdravých svačinek Kuchařka zdravých svačinek 250 g měkkého tvarohu 1 červená paprika (může být i nakládaná) 1 vejce 100 g eidamu sůl 1. Papriku omyjeme a nakrájíme nadrobno. Eidam nastrouháme. 2. Vejce uvaříme natvrdo,

Více

Pravěk na našem území. Skládačka

Pravěk na našem území. Skládačka Pravěk na našem území Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

Lehké recepty Méně cholesterolu

Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Stravovat se zdravě, neznamená mít hlad! A ani to neznamená, že se musíte vzdát tradičních jídel a dělat kompromisy v chuti. Stačí sáhnout

Více

Vegetariánská kuchyně

Vegetariánská kuchyně Vegetariánská kuchyně Semínkové paté se sušenými rajčaty Vegeburger s quionoou a domácí tatarkou Šafránovo-kokosová polévka s čerstvým špenátem Fazolové brownies s avokádovým krémem Semínkové paté se sušenými

Více

E - B O O K DARY BABÍHO LÉTA E D I C E B A V Í M E S E S D Ě T M I

E - B O O K DARY BABÍHO LÉTA E D I C E B A V Í M E S E S D Ě T M I E-BOOK DARY BABÍHO LÉTA EDICE BAVÍME SE S DĚTMI Z á ř í j e p l n é b a r e v, h o j n o s t i a p l o d ů n a d o s a h. N a s t á v á s k l i z e ň t o h o, c o j s m e n a j a ř e z a s e l i a o c

Více

Cukrárna Globus. Pekárna. Tipy pro nákup čerstvých dortů, zákusků a sladkého pečiva. Sladké pochutnání z vlastní výroby Pekárny Globus.

Cukrárna Globus. Pekárna. Tipy pro nákup čerstvých dortů, zákusků a sladkého pečiva. Sladké pochutnání z vlastní výroby Pekárny Globus. Pekárna Cukrárna Globus Tipy pro nákup čerstvých dortů, zákusků a sladkého pečiva. Sladké pochutnání z vlastní výroby Pekárny Globus. Objednejte si dort nebo zákusky na Vaši oslavu. Máte chuť na sladké?

Více

Výroba ručního papíru Návod. Veronika Lhotová Součást diplomové práce

Výroba ručního papíru Návod. Veronika Lhotová Součást diplomové práce Výroba ručního papíru Návod Veronika Lhotová Součást diplomové práce Osnova Definice Historie Výroba - čerpací síto a rám - papírenská hmota - papír - čerpání - ždímání - sušení Papír Papír je tenký, hladký,

Více

Teplé housky s překvapením. Anglické rohlíky. Ingredience

Teplé housky s překvapením. Anglické rohlíky. Ingredience Anglické rohlíky těsto: 175 ml vlažné vody, 120 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 2 lžíce sušené bramborové kaše, 400 g hladké mouky, 1 kostka čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného

Více

SLANÉ BEZMASÉ POKRMY. Bramborák jáhlový

SLANÉ BEZMASÉ POKRMY. Bramborák jáhlový SLANÉ BEZMASÉ POKRMY Bramborák jáhlový 6 středně velkých uvařených brambor šálek vařených jáhel vejce hrubá mouka 3 stroužky česneku drcený kmín majoránka sůl mletý pepř olej na smažení Brambory uvařené

Více

Čteme se skřítkem Alfrédem

Čteme se skřítkem Alfrédem Jiřina Bednářová Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Edika Brno 2012 Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Jiřina Bednářová Odborná korektura: Alena

Více

Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky. Jak na to

Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky. Jak na to Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky Kroupy uvaříme v osolené vodě do měkka. Sušené hřiby namočíme na 30 minut do studené vody a poté nakrájíme na malé kousky. Vodu z hub necháme na podlévání rizota,

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více

Chia pudink s jahodami a bazalkou

Chia pudink s jahodami a bazalkou Chia pudink s jahodami a bazalkou 2 porce 10 min* Tato nenápadná semínka, která na první pohled připomínají mák, jsou úžasným zdrojem živin a energie. Chia jsem si oblíbila hlavně při pečení. Přidávám

Více

Francouzská kuchyně II.

Francouzská kuchyně II. Francouzská kuchyně II. Salát Nicoise Quiche Lorraine Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Ratatouille Flambované palačinky Salát Nicoise 1 ks římského salátu 2 větší brambory 100 g čerstvých zelených

Více

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc. Školní projekt ŘEMESLA 1. projektový den

Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc. Školní projekt ŘEMESLA 1. projektový den Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc Školní projekt ŘEMESLA 1. projektový den 28. 11. 2018 Vedoucí projektu: Gabriela Budínová, Regina Valentíková, Kristina Nesvadbová

Více

63,- Kč Rozměry: 37 cm x 37 cm

63,- Kč Rozměry: 37 cm x 37 cm MIMOKATALOGOVÁ NABÍDKA DUBEN 2015 366789 NÁDOBKA S VÍKEM KVĚTINA velká a objemná na uchování různých potravin jak na potraviny sypké, tak na zeleninu a ovoce s víkem- zdobeným úchytem ve tvaru květiny

Více

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae).

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Šípkobraní Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Popis Růže šípkové Šípková růže je trnitý bohatě větvený keř, dorůstající výšky až 3 metry s každoročními prutovitými výhonky.

Více

Aktivita Malá naučná stezka Využití stromů a keřů

Aktivita Malá naučná stezka Využití stromů a keřů Aktivita Malá naučná stezka Využití stromů a keřů Autor: Ing. Jana Radová (text, foto) Javor mléč je sadovnicky využívaná dřevina, má velký významný jako alejový strom či uliční stromořadí ve městech.

Více

Školní družina při ZŠ Liptál

Školní družina při ZŠ Liptál Školní vzdělávací program pro zájmové vzdělávání Školní družina při ZŠ Liptál Verze č. III Platnost od: 1.9. 2015 Zpracovala: Petra Pilná vychovatelka Charakteristika ŠVP pro ŠD vychází z ŠVP ZŠ Liptál,

Více

Nabídka. na březen/marec 2010 Příloha k hlavnímu katalogu. brambory, mrkev a karotku

Nabídka. na březen/marec 2010 Příloha k hlavnímu katalogu. brambory, mrkev a karotku Nabídka na březen/marec 2010 Příloha k hlavnímu katalogu Super vychytávka! DA1790 ŠKRABOŠKRABKY Rukavice na škrabání brambor, mrkve a karotky 139 Kč 99 Kč [3,95 ] za jeden pár Povrch rukavic je opatřen

Více

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2014

Historie jinak. Nabídka programů pro školy v roce 2014 Historie jinak Nabídka programů pro školy v roce 2014 Programy pro školy realizuje občanské sdružení Boii za podpory Pardubického kraje. Objednáním programu podporujete činnost sdružení. Vážení učitelé,

Více

2 Kousky těsta stáčíme: Nejprve je rukama roztáhneme naplocho.

2 Kousky těsta stáčíme: Nejprve je rukama roztáhneme naplocho. 1 Těsto rozdělíme na poloviny. Nejlépe to půjde škrabkou na těsto. 2 Kousky těsta stáčíme: Nejprve je rukama roztáhneme naplocho. 3 Placku těsta z jedné strany přeložíme do středu. 26 Münsterländský selský

Více

27, 90 18, 90 15, 90 34, 90 7, 90 169,- Max. 10 ks na osobu/den. Cukr moučka 1 kg. Jádra sladkých mandlí 200 g (100 g = 13,95 Kč)

27, 90 18, 90 15, 90 34, 90 7, 90 169,- Max. 10 ks na osobu/den. Cukr moučka 1 kg. Jádra sladkých mandlí 200 g (100 g = 13,95 Kč) Tato nabídka platí od 14. 10. do 2. 11. 2011 Cukr moučka 1 kg 18, 90 Jádra sladkých mandlí ( = 13,95 Kč) 27, 90 Strouhaný kokos ( = 7,95 Kč) 15, 90 Max. 10 ks na osobu/den Vál na těsto 60 x 40 cm 169,-

Více

Růžové sloní dorty S čokoládovým korpusem a vanilkovým máslovým krémem

Růžové sloní dorty S čokoládovým korpusem a vanilkovým máslovým krémem Růžové sloní dorty S čokoládovým korpusem a vanilkovým máslovým krémem Suroviny na větší sloní dort (slonice) Příprava 4 hodiny / pečení 35 minut 10 12 porcí Dort 400 g změklého másla nakrájeného na menší

Více

Jarní raw menu raw food seminář

Jarní raw menu raw food seminář Jarní raw menu raw food seminář 7. a 8. březen 2014 v IC Zahrada na Žižkově Živé jídlo je takové jídlo, které nám dává příroda syrové ovoce, zelenina, semínka, ořechy, byliny, atd. Nevaříme ho s nepečeme

Více

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA

Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA Seminární práce ZAJÍMAVÁ POMŮCKA do předmětu MSBK_PPS/03 Praktikum k poznávání přírody a společnosti UČO: 425525 jméno: Cejpková Hana akademický rok 2013/2014 1. Název a fotografie pomůcky: Hlemýžď zahradní

Více

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění Svíčky a kadidlo. Dvě věci, bez kterých si pravoslavný kostel snad ani nelze představit. Obě věci se vyrábějí už po staletí stejným

Více

Všední strava v hornických rodinách v 19. století

Všední strava v hornických rodinách v 19. století Všední strava v hornických rodinách v 19. století Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0950 VY_32_INOVACE_dej2_uhl02

Více

1. Guláš z buřtů Obsah. 2. Vuřt guláš Obsah. 3. Vuřtový guláš Obsah. 4. Vuřty na pivu č. 1 Obsah. 5. Vuřty na pivě č. 2 Obsah

1. Guláš z buřtů Obsah. 2. Vuřt guláš Obsah. 3. Vuřtový guláš Obsah. 4. Vuřty na pivu č. 1 Obsah. 5. Vuřty na pivě č. 2 Obsah Uzeniny Obsah: 1. Guláš z buřtů... 2 2. Vuřt guláš... 2 3. Vuřtový guláš... 2 4. Vuřty na pivu č. 1... 2 5. Vuřty na pivě č. 2... 2 6. Špekáčky na pivě... 2 7. Vuřty v pivním těstíčku... 2 8. Vuřty plněné

Více

ŽEBÍRKA V MEMPHISKÉM STYLU

ŽEBÍRKA V MEMPHISKÉM STYLU ŽEBÍRKA V MEMPHISKÉM STYLU Ingredience sůl 20 g paprika sladká mletá červená 70 g hnědý cukr 18 g pepř černý mletý 18 g vepřová žebírka 3 ks kajenský pepř 1 špetka utřený česnek 1 špetka sušená hořčice

Více

SKOLA HROU KREATIVNÍ POTŘEBY

SKOLA HROU KREATIVNÍ POTŘEBY SKOLA HROU KREATIVNÍ POTŘEBY Pěnovky Pěnovka Ideální pro ruční práce, výtvarné a pedagogické aktivity. Na pěnovku lze malovat i kreslit a lze ji také stříhat nebo děrovat speciálními děrovačkami. Vhodná

Více

Papírové korálky. Autor, foto / redakce

Papírové korálky. Autor, foto / redakce 2 OBSAH 3 Papírové korálky 4 Umělcem v Malajsii 7 Mořské akvárium 8 Pistáciová kytka 10 Péřový náhrdelník 12 Tisk na tričko 13 hrady a zámky 14 na vlnách léta 16 Vosková batika - polštář 18 Paper maché

Více

Tchibo GmbH D Hamburg 80185AS2X3VZACE

Tchibo GmbH D Hamburg 80185AS2X3VZACE Forma na pečení s kouskem na ochutnání cs Informace o výrobku a recept Nepřilnavá vrstva Díky nepřilnavé vrstvě je možné hotový dort z formy výborně vyjmout a forma se snadno čistí. Na ochranu nepřilnavé

Více

Dekorativní zajíčci Od 15. března 2017

Dekorativní zajíčci Od 15. března 2017 www.kik.cz Dekorativní zajíčci 1 Na vajíčku, výška: cca 13 cm, každý kus jen 39,- 2 Stojící, výška: cca 16 cm, každý kus jen 49,- 3 Stojící, výška: cca 21 cm, každý kus jen 70,- 4 Stojící, výška: cca 45

Více

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou Mořské ryby Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová zálivka, piniové oříšky Rybí velouté se šafránovou zeleninou Filátka z platýze s pomerančovou karotkou, pečenou kořenovou

Více

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE

NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STROM TO POTŘEBUJE ETODIKA NĚCO ² JE VE VZDUCHU A STRO TO POTŘEBUJE 3. 5. třída ZŠ 90 minut Velká myšlenka Ve vzduchu je neviditelný uhlík, který strom dokáže vstřebávat a přeměnit ho ve své zcela hmatatelné tělo listy a

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

ARKADIE o.p.s. Katalog výrobků chráněné dílny. svíčky, mýdla, košíky z novinového papíru, ukázky balení svíček

ARKADIE o.p.s. Katalog výrobků chráněné dílny. svíčky, mýdla, košíky z novinového papíru, ukázky balení svíček ARKADIE o.p.s. : Katalog výrobků chráněné dílny svíčky, mýdla, košíky z novinového papíru, ukázky balení svíček VÝROBA SVÍČEK Hlavní produkcí naší chráněné dílny, jak už z jejího názvu vyplývá, je ruční

Více

VAØÍME S PÍSNIÈKOU ISBN 80-247-1451-5. Mgr. Marie Lišková

VAØÍME S PÍSNIÈKOU ISBN 80-247-1451-5. Mgr. Marie Lišková Mgr. Marie Lišková VAØÍME S PÍSNIÈKOU Vydala Grada Publishing, a.s. U Prùhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 www.grada.cz jako svou????. publikaci Odpovìdná redaktorka

Více

Ozdoby z foukaných perlí. Ozdoby z foukaného skla. Simaxové svícny. Simaxové svícínky

Ozdoby z foukaných perlí. Ozdoby z foukaného skla. Simaxové svícny. Simaxové svícínky Ozdoby z foukaných perlí Tradiční korálkové ozdoby z foukaných dutých perlí, možný výběr z bohaté kolekce na základě poptávky. Malé ozdoby do 10 cm 25-001 Cena: 60,- až 150,- Kč/ks dle velikosti, složitosti

Více

Jaké suroviny poskytuje les?

Jaké suroviny poskytuje les? Co mi může dát les? Zamysli se nad tím, co ti může dát les. Do jednotlivých políček doplň, čím bys mohl naplnit košík, misku, čím bys mohl topit, z čeho se vyrábí nábytek či kniha Napadne tě ještě jiné

Více

Harmonický růst osobnosti žáka ve 21. století (Projekt 21)

Harmonický růst osobnosti žáka ve 21. století (Projekt 21) Projekt Harmonický růst osobnosti žáka ve 21. století (Projekt 21) CZ.1.07/1.1.07/02.0079 Základní škola Starý Jičín, příspěvková organizace DOPLNĚNÍ METODIKY II. OVĚROVACÍ BĚH Tvorba ručního papíru Zpracovala:

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

Sada na pečení skořicových hvězdiček

Sada na pečení skořicových hvězdiček cs Informace o výrobku a recept Sada na pečení skořicových hvězdiček Vážení zákazníci, ještě nikdy nebylo pečení skořicových hvězdiček s perfektními tvary tak jednoduché: Silikonová forma na pečení skořicových

Více

Výtvarné nápady listopad 2016

Výtvarné nápady listopad 2016 Výtvarné nápady listopad 2016 Jana Podzemná pohádkové a strašidelné hrady podzimní listy na barevném pozadí -malování a kreslení -práce s barvou -kresba -práce s papírem strašidelné a pohádkové hrady Náročnost:

Více

CLEAN COTTON. www.yankeecandle.cz Svíčka je k dispozici na e-shopu těchto str{nek. Sekce Media veškeré ostré foto a tiskové zpr{vy volně ke stažení.

CLEAN COTTON. www.yankeecandle.cz Svíčka je k dispozici na e-shopu těchto str{nek. Sekce Media veškeré ostré foto a tiskové zpr{vy volně ke stažení. CLEAN COTTON Legenda od Yankee Candle: vůně ryzí čistoty od: Lucie Röslerov{, 777 302 726, lucieroslerova@volny.cz www.yankeecandle.cz Svíčka je k dispozici na e-shopu těchto str{nek. Sekce Media veškeré

Více

Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku obracečku hrnec s pokličkou velký talíř

Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku obracečku hrnec s pokličkou velký talíř Palačinky Budeš potřebovat: 300 gramů mouky 1 lžičku soli 2 vejce 300 ml mléka 5 lžic oleje 5 lžic oleje nebo másla na smažení Připrav si také: síto mísu metlu na sníh pánev na smažení naběračku odměrku

Více

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce,

Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, Mločíci obsadili školní kuchyňku aneb peču, pečeš, pečeme Ve vzduchu cukroví, bude ho dost, ať už jsi kdokoliv, jsi u mě host. Vždyť tu jsou Vánoce, láska a mír, být spolu do noci jako táta a syn. Přesně

Více

Ceny platné od 1.1. 2014

Ceny platné od 1.1. 2014 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zápis u KS Hradec Králové v odd. Dr XVIII, vložka 305 Ceny platné od 1.1. 2014 Kontakt:

Více

RECEPTY BRAMBORAČKA S POHANKOU

RECEPTY BRAMBORAČKA S POHANKOU BRAMBORAČKA S POHANKOU Ingredience pro 4 osoby 1 cibule mrkev 1/2 petržele kus celeru (stejné množství jako petržele) 1/2 pórku hrnek namočených sušených hub nebo čerstvých hrnek kedlubny, tuřínu nebo

Více

Medvídek Teddy barvy a tvary

Medvídek Teddy barvy a tvary CZ Habermaaß-hra 5878 Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary Moje první hra Medvídek Teddy barvy a tvary První umísťovací hra pro 1 až 4 malé medvídky od 2 let. Autor: Christiane Hüpper Ilustrace:

Více

téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Lidé a Země www.lideazeme.cz

téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Lidé a Země www.lideazeme.cz téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi 34 Stará řemesla stále žijí Letité dřevo středomořských oliv či borovic se pod rukama sámoských řemeslníků už tisíce let mění v bytelné rybářské

Více

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU MASO V PIKANTNÍ SMĚSI 1 kg řízků (vepřových nebo kuřecích), Směs na naložení: 4 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička soli, 1 lžička kořenící směsi

Více

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4

Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek. Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Vánoční besídka se zdravým cukrovím od maminek Petra Kačerová ZŠ Jaroměř, Na Ostrově 4 Příklad dobré praxe Ročník: 2. Tematický okruh: Správná výživa (vánoční zdravé cukroví). Spolupráce s rodiči. Popis

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Sortiment drobného pečiva - cukroví. Čajové pečivo

Sortiment drobného pečiva - cukroví. Čajové pečivo Do sortimentu drobného pečiva můžeme řadit: Čajové pečivo Pařížské pečivo Výrobky ze sněhové hmoty Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot Nepečené hmoty a jiné NOVÉ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY PRO DOSPĚLÉ KUCHAŘ,

Více

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná

Žitné mouky T 960 Žitná chlebová T 1700 Žitná celozrnná Pšeničné mouky 00 Pšeničná mouka hladká světlá T 400 Pšeničná výběrová polohrubá T 405 je umletá ze zrna, které má odstraněný klíček a obal (otrubu) a je vlastně nejsvětlejší a tedy nejmíň celozrnná. T

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady: 6 Ověřeno ve výuce: 17.2.2012 Třída: 3 Datum:11.2. 2012 1 Včera a dnes materiály,

Více

Mexická kuchyně II. Mexican spicy bean soup. Kuřecí Tacos. Chilli Con Carne. Melounovo mangová salsa. Mexické pšeničné tortilly

Mexická kuchyně II. Mexican spicy bean soup. Kuřecí Tacos. Chilli Con Carne. Melounovo mangová salsa. Mexické pšeničné tortilly Mexická kuchyně II. Mexican spicy bean soup Kuřecí Tacos Chilli Con Carne Melounovo mangová salsa Mexické pšeničné tortilly Banán v pšeničné tortille Mexican spicy bean soup 300 g mletého hovězího masa

Více

Složení výrobků. Karel Novotný Pekařství IČO: 44704151 DIČ: CZ7112080855. O nás

Složení výrobků. Karel Novotný Pekařství IČO: 44704151 DIČ: CZ7112080855. O nás Složení výrobků Telefon: 327594193 Mobil : 776016909 po 14.00h sms kdykoli Email: karelzx9r@seznam.cz info@pekarstvi-novotny.cz http://pekarstvi-novotny.cz O nás Firma pekařství Karel Novotný Začínali

Více

MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT KULIHRÁŠEK

MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT KULIHRÁŠEK MALÝ ZAHRADNÍK PROJEKT KULIHRÁŠEK KOMPETENCE: Kompetence k učení: Soustředěně pozoruje, zkoumá, objevuje, všímá si souvislostí, Získanou zkušenost uplatňuje v praktických situacích a v dalším učení. Kompetence

Více

CELÉ DOPOLEDNE MAJÍ VŠICHNI SPOUSTU ENERGIE A NÁPADŮ, JSOU VESELÍ A NEMAJÍ BRZO PO JÍDLE HLAD.

CELÉ DOPOLEDNE MAJÍ VŠICHNI SPOUSTU ENERGIE A NÁPADŮ, JSOU VESELÍ A NEMAJÍ BRZO PO JÍDLE HLAD. CEREÁLIE A MÜSLI TYČINKY MÜSLI ZVÍŘÁTKA Pro č n ás cer e álie a m üs li ty č in k y n ez asyt í? RODINA SLADKÝCH DŘÍVE KAŽDÉ RÁNO SNÍDALA CEREÁLIE A MÜSLI TYČINKY, ABY VŠICHNI MĚLI SPOUSTU ENERGIE A MYSLELO

Více

PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI MATERIÁLY

PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI MATERIÁLY 2017 OBSAH Práce s recyklovatelnými materiály... 2 Materiál... 3 Pomůcky... 4 Kouzelníkova kytka... 5-6 Beránek... 7-8 Tučňák... 9-10 Včelka... 11-12 Pirátská loď...13-14 Slepička...15-16 PRÁCE S RECYKLOVATELNÝMI

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1983 Vyhlásené: 16.08.1983 Časová verzia predpisu účinná od: 01.09.1983 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 88 V Y H L Á Š K A Ministerstva práce

Více