Doporučená studijní literatura

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Doporučená studijní literatura"

Transkript

1 Vybrané kapitoly ze skript: (1) Vokurka M. a spolupracovníci: Doporučená studijní literatura Patologická fyziologie pro nelékařské směry. Univerzita Karlova v Praze, Nakladatelství Karolinum, Praha (2) Kaňková K. a spolupracovníci: Patologická fyziologie pro bakalářské studijní programy. Masarykova univerzita v Brně, Vydavatelství MU, Brno (3) Hřebíček J.: Kapitoly z patologické fyziologie. Vydavateltví UP, Olomouc (4) Šimíček J., Rydlo M., Urban O., Bužga M.: Vybrané kapitoly z patofyziologie pro bakaláře. Ostrava, (5) Obsah přednášek.

2 Geneticky podmíněné nemoci

3 Manifestace patologického fenotypu dědičného onemocnění, které vykazuje autozomálně recesivní typ dědičnosti

4 Manifestace patologického fenotypu dědičného onemocnění, které vykazuje autozomálně dominantní typ dědičnosti

5 Různé možnosti (A, B, C) manifestace patologického fenotypu dědičného onemocnění, které vykazuje recesivní typ dědičnosti vázané na X-chromozom Dominantní alela se projeví u postižených mužů i žen. V přítomnosti recesivní alely se onemocnění projeví u mužů, u žen jen v případě, že žena je homozygot.

6 Zevní příčiny nemoci

7 Příčiny, příznaky a následky šoku

8 Ztráty tepla u neoblečeného dospělého člověka (vlevo) Organizace kožní cirkulace (vpravo)

9 Faktory určující produkci (horní část) a ztráty (dolní část) tepla v organismu

10

11

12

13 Obecné projevy nemoci

14 Horečka Nejčastější příčinou horečky je vstup patogenů do organismu Existují však také neinfekční příčiny horečky -nejčastěji nádory, systémová onemocnění pojiva, poškození tkání traumatem nebo podání cizorodé bílkoviny. Typy horečky Febriscontinua výkyvy teplot v průběhu 24 hodin v rozmezí 1 C, Febrisseptika -výkyvy teplot se pohybují mezi 3-5 C (u sepse), Febris reccurens opakuje se po několika dnech, Febris inversa vyšší teploty ráno, nižší večer (tbc). Tělo se pomocí zvýšené teploty brání proti mikrobům i rozmnožování virů. Horečka do určité míry zvyšuje imunitní reakce, stimuluje fagocytózu, baktericidní aktivitu leukocytů a tvorbu protilátek. Snižuje v plazmě množství některých stopových látek (Fe, Cu, Zn), které jsou nezbytné pro růst a množení mikrobů. Dochází ve větším rozsahu ke zničení buněk poškozených viry, takže je omezena jejich replikace.

15 Mechanismus vzniku horečky při bakteriální infekci

16 Definice bolesti podle IASP Bolest Bolest je nepříjemný senzorický a emoční zážitek (zkušenost) spojený se skutečným či hrozícím poškozením tkáně nebo který je výrazy takového poškození popisován. Kategorie bolesti (1)Nociceptivní. Je způsobená aktivací fyziologicky normálních nervových vláken. Může být buď somatická nebo viscerální. (2)Neurogenní. Vzniká jako následek poruch nebo poškození nervového systému na různých úrovních bez přítomnosti nocicepční stimulace. Může být způsobena neuropatiemi (např. posttraumatická, postherpetická), polyneuropatiemi (např. diabetická), deaferentací (fantomová bolest, kausalgie) nebo reflexní sympatickou dystrofií. (3) Bolest, která je převážně psychologického původu. Příkladem může být bolestivé chování jako výraz maladaptace na nezvládnutelnou životní situaci (ztráta blízké osoby, neřešitelná stresová situace apod.).

17

18 Druhy bolesti -vlevo nahoře Přenesená bolest -vpravo dole (Pro každý orgán se nachází typický areál na povrchu těla, např. vnitřní strana levé paže pro srdce). Přenesená bolest vzniká zejména konvergencí viscerálních a somatických nociceptivních vláken v neuronech zadních kořenů nociceptivního systému (na obr. vlevo); navíc, tytéž nociceptivní aferentní neurony příležitostně zásobují jak povrchové, tak hluboké tkáně (na obr. vpravo).

19

20 ZÁNĚT Zánět je komplex obranných reakcí, kterými odpovídají vaskularizované tkáně, popř. celý organismus na poškození různého charakteru. Zánět představujenejvyšší stupeň imunitní odpovědi, zahrnuje však i obranné procesy, které kimunitnímu systému neřadíme (hemostáza a regenerace nebo reparace tkání). Cílem zánětu je odstranění příčiny a nevratně poškozených tkání s následnou regenerací nebo reparací tkání vedoucí k obnovení metabolismu a funkce postiženého orgánu. Inzult vyvolávající zánětovou odpověď (patogenní faktor) může mít různý charakter mikroorganismy jako jsou bakterie, viry houby nebo paraziti, cizorodé látky (pyl, krystaly azbestu nebo silikátu) nebo zničení tkáněspojené sjejich rozpadem, způsobené jednak mechanickým poškozením (řez, vpich, vniknutí cizího tělesa) nebo chemickými noxami(kyseliny, louhy), fyzikálnímivlivy(teplo, chlad, UV záření, rentgen, radioaktivita), a také tělu

21 vlastními noxami(rozpadávající se nádorové buňky, extravaskulární krev, autoimunitní reakce nebo krystaly, které vzniknou vypadnutím (z roztoku) látek tělu vlastních (kyselina močová, cholesterol, kalciumoxalát, kalciumfosfát apod.). Zánět lze rozdělit podle různých kritérií Podle doby trvání akutní zánět (do 2 týdnů), subakutní (do 6 týdnů) a chronický (déle než 6 týdnů). Podle projevů exudativní, alternativní a proliferativní. Podlecharakteru exudátu, který vzniká prostupem různých částí krve do tkáně přes poškozenou stěnu kapilár serózní (prostupují hlavně nízkomolekulární látky), fibrinózní(fibrinogen), purulentní (hnisavý, při prostupu leukocytů), hemoragický (prostupují i erytrocyty). U alternativního zánětu, kdy je prokrvení postiženo natolik, že přestává dostačovat, mluvíme o nekrotizujícím nebo gangrenózním zánětu (nekróza = intravitální smrt buněk a tkání, gangréna = infikovaná nekróza). K proliferativnímu zánětudochází při zvýšené tvorbě kolagenní vláken vazivovými buňkami. Podle rozsahu poškození tkáně rozlišujeme zánět povrchový a hluboký. Podle lokalizace -připovrchovém zánětu jde o zánět kůže, sliznic nebo serózních blan; hluboké záněty, které probíhají v hloubce tkání, mohou být ohraničené

22 (absces) nebo difuzní (flegmóna). Podle etiologického agens záněty virové, bakteriální, plísňové apod. LOKÁLNÍ ZÁNĚTOVÁ ODPOVĚĎ, AKUTNÍ A CHRONICKÝ ZÁNĚT Klinické příznaky zánětu a jeho průběh Tradičně se v souvislosti se zánětem zdůrazňuje výskyt pěti příznaků Zarudnutí (rubor) důsledek zvýšeného prokrvení, zvýšená teplota(calor) hyperemie se zvýšeným vydáváním tepla a působení pyrogenů, zduření(tumor) důsledek zvýšeného úniku plazmy z cév do intersticia, bolest (dolor), porucha funkce (functio laesa). Proces zánětové reakce je iniciován zapojením buněčných elementůvyskytujících se běžně ve všech tkáních. Patří knim zejména makrofágy, dendritické buňky, histiocyty, Kupferovy buňky a mastocyty.

23 Pod přímým vlivem patogenu dochází kaktivacitěchto buněk. Ty po aktivaci uvolňují chemické látky (mediátory zánětu), které jsou odpovědné za vznik klinických příznaků akutního zánětu. Vazodilatacea ji doprovázející zvýšený krevní průtok způsobuje zarudnutí a zvýšenou teplotu kůže v místě zánětu. Zvýšená permeabilita krevních kapilárspojená s masivním přesunem plazmy do intersticia (včetně bílkovin) podmiňuje zduření tkání v místě zánětu (tumor). Některé zuvolněných mediátorů snižují práh pro vnímání bolesti; vpostižené oblasti se rozvíjí hyperalgezie. Změněné vlastnosti cévní stěny usnadňují přestup leukocytů, zejména neutrofilů, z cévy do extravaskulárního prostoru a poté do místa akutního zánětu. Bolestivá signalizacezoblasti změněné zánětem narušuje reflexně, tj. za účasti nervového systému, funkci dané struktury (functio laesa). Kromě buněčných mediátorů zánětu na zánětové reakci participujítaké biochemické kaskády plazmatických systémů: komplement, kininy, systém koagulace a fibrinolýzy.

24 Systémy realizující zánětovou odpověď a jejich kooperace

25 Systémy realizující zánětovou odpověď Klíčovou úlohu vzánětové reakci sehrávají: endotel, krevní destičky, leukocyty plazmatický koagulační systém a komplement. Řada mediátorů produkovaných uvedenými systémy při zánětu má schopnost nespecifického(reaktivní formy kyslíku, hydrolytické enzymy) i specifického (cytokiny) poškození vlastních tkání(autoagrese) s následkem orgánové dysfunkce. Dysregulace a delokalizace je základem autoagresivního zánětu. Exudativní komponenta akutního zánětu a úloha endotelu při jejím rozvoji Exudativní komponenta zahrnuje přestup plazmy včetně jejich bílkovin zkapilár do tkánězměněné zánětem. Únik tekutiny zcév do intersticia souvisí srozšířením cév, se zpomalením krevního toku vnich a zejména se změněnou permeabilitou jejich stěny. Právě uvedené změny vlastností cév jsou důsledkem působení chemických látek produkovaných elementy participujícími na rozvoji zánětové reakce. Výrazně jsou narušeny fyziologické funkce endotelu(lokální regulace cévního tonu, antitrombotický účinek, prostupnost kapilární stěny), které zabezpečují správnou funkci orgánů, jejich adekvátní perfuzi a obranu proti patogenům.

26 Endotel stimulovaný a aktivovanýpřímo inzultem nebo produkty zánětové odpovědi indukuje změny cévního tonusu arteriol (vazodilatace), zvyšuje permeabilitu kapilární stěny (průnik proteinů a receptorově řízená migrace leukocytů do intersticia), podílí se na zajištění hemostázy (podpora trombogeneze), přispívá k lokalizaci zánětu. Mění se perfuze poškozené tkáněa při protrahovaném průběhu může dojít k vážnému narušení funkce postiženého orgánu. Osud poškozené tkáněje do určité míry přímo závislý na míře nevratnosti poškození cévního endotelu. Vtomto kontextu sehrává cévní endotel důležitou regulační úlohu při zánětu. Mediátory uvolňované endotelovými buňkami mají různou povahu Nejvýznamnějším vazodilatačním a antitrombotickým mediátoremendotelu je oxid dusnatý (NO). Za fyziologických podmínek vzniká oxid dusnatý ve formě reaktivního radikálu NO působením konstitutivní, tj. se stálou expresí, NO-syntázypři přeměně L-argininu na L-citrulin. Při zánětudochází vendotelu, leukocytech i dalších buňkách kexpresi indukovatelné NO-syntázy (důsledek stimulace prozánětovými cytosiny IL-1, IL-6, TNFα, INFγ a PAF faktor aktivující destičky).

27 NO radikál má silný cytotoxický účinekpokud reaguje se superoxidem za vzniku peroxinitritu, který vkyselém prostředí dává vznik hydroxylovému radikálu a kyselině dusičné. Nadprodukce reaktivního radikálu NO při dysregulovaném systémovém zánětu vede k systémové vazoparalýze. Vazokonstrikční potenciál endotelureprezentuje uvolňování endotelinu, tromboxanu A2 a také destičky aktivujícího faktoru (PAF). Endotel aktivovaný prozánětovými cytokiny exprimuje tkáňový faktor (TF), a tak se stává permanentně protrombotický. Vazokonstrikční, proadhezivní a proagregačnípůsobení právě uvedených faktorů narušuje fyziologickou úlohu endotelu -zabezpečit perfuzi orgánů. Nicméněvpřípadech, kdy dochází k poškození orgánu, musí endotelové buňky upřednostnit prozánětovou a hemostatickou aktivitu, aby byla iniciována obranná reakce proti inzultu a při porušení cévní stěny došlo k zástavě krvácení. Plazmatické systémy a mediátory zánětu Komplement po aktivaci pomáhá přiodstraňování patogenů (opsonizace a fagocytóza). Reprezentuje jej systém funkčně provázaných plazmatických proteinů.

28 Aktivacekomplementu probíhá buď klasickou cestou (závislost na přítomnosti imunokomplexů) nebo alternativní cestou (není závislá na imunoglobulinech). První začíná aktivací C1, druhá aktivací C3 proteinu. Alternativní cesta aktivacezačíná aktivací složky C3 a není závislá na imunoglobulinech. Knevýznamnějším aktivátorům C3 patří polysacharidy a liposacharidy buněčné stěny bakterií a hub včetně endotoxinů. Kdalším aktivátorům patří také trombin a plazmin. Prozánětové aktivity zabezpečují převážně složky C4a, C3a, C5a označované pojmem anafylatoxiny. Způsobují degranulaci žirných buněk a uvolnění histaminu (zvýšení permeability stěny kapilár). Působí stimulačně na fagocytující bílé krvinky a na jejich uvolňování z kostní dřeně. Opsonizační aktivita přísluší vazbě komponent C3b a C4b na molekuly protilátek nebo na buněčný povrch. Přímou cytolytickou aktivitumá terminální membránový komplex komplementu (C5-C9). Systém kininů skupina peptidů vznikajících v organismu z větších bílkovin kininogenů působením specifických enzymů např. kalikreinu.

29 Skupina peptidů, které působí na hladké svaly cév (vazodilatace), zvyšují permeabilitu stěny kapilár a vyvolávají bolest; stimulují produkci NO vbuňkách endotelu. Plazmatický koagulační systémreprezentovaný systémem plazmatických proteinů a nebílkovinných faktorů sehrává klíčovou úlohu při zástavě krvácení. Řadíme kněmu i systém fibrinolytický zabezpečující trombolýzu. Oba systémy se zapojují do komplexní zánětové odpovědi. Aktivaceplazmatického koagulačního systému probíhá dvěma způsoby: prostřednictvím tkáňového faktoru (TF) nebokontaktem koagulačních faktorů (f. XII, prekalikrein a f. XI) saktivním povrchem (kolagen, buněčné membrány bakterií, umělé povrchy) za účasti vysokomolekulárního kininogenu. TF- transmembránový protein exprimovaný na řadě druhů somatických buněk. Za fyziologických podmíneksevšak vplazmatické membráně endotelií a krevních elementů intravaskulárně nevyskytuje. Při zánětuexprimují TF po aktivaci prozánětovými cytokiny (IL-1β a TNFα) aktivované monocyty a endotelie. TF se do plazmy dostává také ze subendoteliálního prostoru porušenou cévní stěnou a mezibuněčnými mezerami vznikajícími po kontrakci stimulovaných endotelových buněk.

30 Konečným enzymovým mediátoremplazmatického koagulačního systému je trombin, který katalyzuje konverzi rozpustného fibrinogenu na nerozpustný fibrin, který tvoří strukturální základ krevního koagula. Trombin patří knejvýznamnějším primárním mediátorům zánětu. Aktivuje krevní destičky, komplement, působí chemotakticky na polymorfonuklerní a mononukleární leukocyty, stimuluje a poškozuje endotelové buňky a má myoproliferativní aktivitu. Dalším klíčovým mediátorem zánětu je plazmin, enzym, který fyziologicky zajišťuje fibrinolýzu. Aktivuje jej tkáňový aktivátor plazminu (tpa), který secernují aktivované buňky endotelu. Aktivitaplazminu, stejně jako trombinu, je přísně regulována, neboť plazmin při deregulaci degraduje také fibrinogen a další faktory plazmatického koagulačního systému. Kromě toho stimuluje a poškozuje endotel a aktivuje komplement. Hlavním plazmatickým inhibitorem plazminu je α 2 -antiplazmin. Při zánětu inhibuje Hlavním plazmatickým inhibitorem plazminu je α 2 -antiplazmin. Při zánětu inhibuje fibrinolýzu inhibitor aktivity plazminu (PAI) produkovaný leukocyty, endotelem a jinými buňkami.

31 Interakce plazmatických a tkáňových faktorů v průběhu koagulace

32 Řízení fibrinolytických pochodů

33 Buněčné komponenty zánětu

34 Bílé krvinky Polymorfonukleární leukocyty (PMN, neutrofilní granulocyty) Představují první obrannou linii buněk proti infekci. Diapedézou se dostávají do tkání a přežívají zde jeden až dva dny. Zestárlé a vyčerpané buňky odumírají apoptózou a jsou fagocytovány makrofágy. Vlivem chemotaktických signálů a specifických receptorových interakcí se spolu s PMN koncentrují v místě poškození, adherují na stimulovaný endotel a pronikají do intersticia. PMN jsou schopny fagocytózy a disponují velmi účinnými prostředky umožňující jim odstranit původce, popř. nenávratně poškozené tkáně. Fagocytóza základní obranný mechanismus leukocytů. Vlastní fagocytóze předchází chemotaxe vyvolaná chemotaktickými faktory, k níž patří řada mediátorů zánětu (fragmenty komplementu, leukotrieny, proteázy) a produkty mikroorganismů. Opsonizace (ochucování) Opsoniny (protilátky IgG, fragmenty komplementu C3b, lektin) usnadňují fagocytózu svou adhezí na povrch fagocytované částice, která pak adheruje na

35 povrch cytoplazmatické membrány fagocytu prostřednictvím opsoninových receptorů. Cytotoxický potenciál PMN K usmrcení cílové buňky využívají PMN různé systémy. K těm nejdůležitějším patří reaktivní formy kyslíku, hydrolytické enzymy a antibakteriální proteiny a peptidy. (2) Mononukleární fagocyty Zahrnují monoblasty a promonocyty kostní dřeně, monocyty periferní krve a tkáňové makrofágy. Monocyty vznikají v kostní dřeni a jsou vyplavovány do periferní krve. Po té, co opustí cirkulaci, diferencují se na makrofágy, které v rámci akutního zánětu plní odstraňovací funkce. Jsou hlavními buňkami, které odstraňují odpadové produkty vznikající vycestováním a činností PMN. Odstraňují také látky, které neutrofily nedokážou fagocytovat (jsou pro ně např. příliš velké). Představují druhou obrannou linii proti různým agens, včetně patogenních mikroorganismů.

36 Disponují velmi podobným spektrem potenciálně autoagresivních mediátorů jako neutrofily. Sehrávají zásadní úlohu z hlediska reverzibility sekundární orgánové dysfunkce. Hlavní úlohu v tom hrají TNFαa IL-1β( fatální cytokiny ), jejichž produkce je velmi významná pro obranu organismu proti infekčnímu agens. Nicméně na straně druhé jejich dlouhodobá (desítky hodin) systémová nadprodukce vede k nevratnému poškození orgánových buněk. (3) Eosinofily Mají omezenou fagocytární aktivitu, uvolňují však řadu hydrolytických enzymů, kationových proteinů a cytokinů (TGF transformující růstový faktor, který se uplatňuje při chronickém zánětu a rozvoji fibrózy). Setkáváme se s nimi v tkáních při alergiích a při imunitní odpovědi na parazitární infekce. (4) Žírné buňky a bazofily Sehrávají klíčovou úlohu v zánětových reakcích časného typu. Žírné buňky (heparinocyty, mastocyty) jsou tkáňové leukocyty vyskytující se především v pojivových tkáních sliznic a kůže.

37 Žírné buňky a bazofily obsahují cytoplazmatická granula se zánětovými mediátory. Žírné buňky jsou tak hlavními buňkami, které perivaskulárně spouštějí zánětovou odpověď. Při degranulaci uvolňují histamin, heparin a proteolytické enzymy. (5) Lymfocyty Tvoří několik funkčně odlišných populací podrobněji viz charakteristiku imunitního systému. B-lymfocyty zodpovídají za protilátkovou imunitu, T-lymfocyty zodpovídají za specifickou buněčnou imunitu; při zánětu aktivují makrofágy nebo přímo usmrcují intracelulární patogeny cytotoxické T-lymfocyty, NK-buňky jsou důležité při přirozené obraně proti virům a nádorově změněným buňkám.

38 Krevní destičky Jsou velmi reaktivní elementy, jejichž hlavním úkolem v organismu je: vytvořit primární hemostatickou zátku v místě porušení cévní integrity, poskytnout negativně nabitý fosfolipidový povrch a řadu mediátorů k zabezpečení reakcí plazmatického koagulačního systému. Svými mediátory destičky však neovlivňují jen krevní koagulaci, ale zasahují široce do zánětového procesu. Ukončení akutního zánětu Nejpříznivějším vyústěním akutního zánětu je návrat k původní struktuře a funkci (resorpce, vstřebání). Pokud ukončení zánětu doprovází vznik jizvy, hovoříme o reparaci.

39

40 CHRONICKÝ ZÁNĚT vzniká jako následekakutního zánětu (např. cizí těleso vráně, přetrvávající hnisání) nebo de novos krátkou počáteční akutní fází; obvykle jej vyvolávají látky, které dlouhodobě přetrvávají v organismu a trvale dráždí tkáně křemík, azbest. Akutní vs. chronický zánět - srovnání Akutní zánět Chronický zánět Příčiny Patogeny, poškození tkání Přetrvávající akutní zánět, autoimunitní reakce Participující buněčné elementy Neutrofily, monocyty a makrofágy Monocyty, makrofágy, lymfocyty, plazmatické buňky, fibroblasty Primární Eikosanoidy, vazoaktivní INFγa jiné cytokiny, mediátory aminy, růstové faktory, reaktivní formy kyslíku, hydrolázy Začátek Bezprostřední Opožděný Trvání Několik dnů Týdny, měsíce nebo roky Následky Zhojení, absces, chronický zánět Destrukce tkání, fibróza

41 CELOTĚLOVÁ (SYSTÉMOVÁ) ZÁNĚTOVÁ ODPOVĚĎ Na systémový inzult (generalizovaná infekce) organismus fyziologicky odpovídá celotělovou (systémovou) zánětovou odpovědí SIRS(Systemic Inflammatory Response Syndrome). SIRS charakterizuje delokalizovaný a dysregulovaný zánět doprovázený poruchami mikrocirkulace a perfuze životně důležitých orgánů. Následkem je dysfunkce až irreverszibilní (nevratné) selhání. V řadě případů nemá SIRS autoagresivní charakter (běžné virózy, bakteriální infekce). Zánětovéprocesy jsou však již delokalizovány a k autoagresi stačí již jen dysregulace. SIRS je inicializovan systémovým vyplavenímčasných prozánětových cytokinů (TNFα, IL_1β, IL_6, INFγ) a jejich endokrinním působením. Prozánětová aktivita těchto cytokinů je vdalších fázích zánětu vyvažována protizánětovým působením cytokinů (IL_4 a IL_10) a glukokortikoidů.

42

43 Hranice kde začíný autoagrese je těžko definovatelnáa je pochopitelné, že při silnějším inzultu musí organismus pro odstranění příčiny vyvinout silnější zánětovou odpověď i za cenu určité míry vlastního poškození charakter zánětu se měnízobranného na autoagresivní a dochází krozvoji syndromu multiorgánové dysfunkce (MODS)-Multiple Organ Dysfunction Syndrome. MODS = stav, kdy homeostáza nemůže být udržena bez intervence.

44 Vlevo nahoře celotělová zánětová odpověď. Autoagresivní se stává zánětová odpověď i na malé inzulty u jedinců se zvýšenou reaktivitou, a stejně tak odpověď normálních jedinců na inzult velké intenzity. Vpravo dole organismus v kritickém stavu. Vlevo dole vznik sekundární multiorgánové dysfunkce. SIRS = syndrom systémové zánětové odpovědi

45 Primární MODS stav, kdy orgánová dysfunkce je následkem přímého působení inzultu na tkáně. Organismus není schopenmobilizovat obranné mechanismy a dochází k rychlé smrti následkem primárního orgánového selhání (těžké trauma, neresuscitované cirkulační selhání) nebo na straně druhé, včasná léčebná intervence a odstranění příčinymůže vést k rychlé úpravě zdravotního stavu. Sekundární MODS Pokud však má organismus dostatek času (při intenzivní péči) a dostatečnou schopnost reagovat, reaguje na přetrvávající nadhraniční inzult autoagresivní systémovou zánětovou odpovědí (SIRS). Rozvíjí se sekundární multiorgánová dysfunkce (sek. MODS), která bez léčby vede také k multiorgánovému selhání a k smrti. Nejčastější základní druhy primárních inzultů Fyzikální trauma, oběhové selhání, primární hypoxie, infekce, intoxikace, imunitní reakce (autoimunitní onemocnění, inkompatibilní transfuze), nádory, metabolický rozvrat (dekompenzovaný diabetes), hemokoagulační rozvrat.

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie PřF UP Olomouc ZÁNĚT - osnova Obecná charakteristika zánětu Klasifikace zánětu: podle průběhu podle příčiny podle patologicko-anatomického obrazu Odpověď

Více

Játra a imunitní systém

Játra a imunitní systém Ústav klinické imunologie a alergologie LF MU, RECETOX, PřF Masarykovy univerzity, FN u sv. Anny v Brně, Pekařská 53, 656 91 Brno Játra a imunitní systém Vojtěch Thon vojtech.thon@fnusa.cz Výběr 5. Fórum

Více

Komplementový systém a nespecifická imunita. Jana Novotná Ústav lékařské chemie a biochemie 2 LF UK

Komplementový systém a nespecifická imunita. Jana Novotná Ústav lékařské chemie a biochemie 2 LF UK Komplementový systém a nespecifická imunita Jana Novotná Ústav lékařské chemie a biochemie 2 LF UK IMUNITA = OBRANA 1. Rozpoznání vlastní a cizí 2. Specifičnost imunitní odpovědi 3. Paměť zachování specifických

Více

Imunitní odpověd - morfologie a funkce, nespecifická odpověd, zánět. Veřejné zdravotnictví

Imunitní odpověd - morfologie a funkce, nespecifická odpověd, zánět. Veřejné zdravotnictví Imunitní odpověd - morfologie a funkce, nespecifická odpověd, zánět Veřejné zdravotnictví Doporučená literatura Jílek : Základy imunologie, Anyway s.r.o., 2002 Stites : Základní a klinická imunologie,

Více

III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT

III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

Humorální imunita. Nespecifické složky M. Průcha

Humorální imunita. Nespecifické složky M. Průcha Humorální imunita Nespecifické složky M. Průcha Humorální imunita Výkonné složky součásti séra Komplement Proteiny akutní fáze (RAF) Vztah k zánětu rozdílná funkce zánětu Zánět jako fyziologický kompenzační

Více

Funkce imunitního systému

Funkce imunitního systému Téma: 22.11.2010 Imunita specifická nespecifická,, humoráln lní a buněč ěčná Mgr. Michaela Karafiátová IMUNITA je soubor vrozených a získaných mechanismů, které zajišťují obranyschopnost (rezistenci) jedince

Více

Imunitní systém.

Imunitní systém. Imunitní systém Karel.Holada@LF1.cuni.cz Klíčová slova Imunitní systém Antigen, epitop Nespecifická, vrozená Specifická, adaptivní Buněčná a humorální Primární a sekundární lymfatické orgány Myeloidní

Více

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc Výukové materiály: http://www.zoologie.upol.cz/osoby/fellnerova.htm Prezentace navazuje na základní znalosti Biochemie a cytologie. Bezprostředně

Více

SPECIFICKÁ A NESPECIFICKÁ IMUNITA

SPECIFICKÁ A NESPECIFICKÁ IMUNITA STŘEDNÍ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU SPECIFICKÁ A NESPECIFICKÁ IMUNITA MGR. IVA COUFALOVÁ SPECIFICKÁ A NESPECIFICKÁ IMUNITA i když imunitní systém funguje jako

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Specifická imunitní odpověd. Veřejné zdravotnictví

Specifická imunitní odpověd. Veřejné zdravotnictví Specifická imunitní odpověd Veřejné zdravotnictví MHC molekuly glykoproteiny exprimovány na všech jaderných buňkách (MHC I) nebo jenom na antigen prezentujících buňkách (MHC II) u lidí označovány jako

Více

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány

IMUNOGENETIKA I. Imunologie. nauka o obraných schopnostech organismu. imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány IMUNOGENETIKA I Imunologie nauka o obraných schopnostech organismu imunitní systém heterogenní populace buněk lymfatické tkáně lymfatické orgány lymfatická tkáň thymus Imunita reakce organismu proti cizorodým

Více

Nespecifické složky buněčné imunity. M.Průcha

Nespecifické složky buněčné imunity. M.Průcha Nespecifické složky buněčné imunity M.Průcha Nespecifická imunita Vzájemná provázanost nespecifické přirozené a adaptivní specifické imunity Lymfatické orgány a tkáně Imunokompetentní buňky Nespecifická

Více

ZÁNĚT osnova. ZÁNĚT: definice; vymezení pojmu. DRUHY ZÁNĚTU: podle průběhu

ZÁNĚT osnova. ZÁNĚT: definice; vymezení pojmu. DRUHY ZÁNĚTU: podle průběhu ZÁNĚT osnova Výukové materiály: http://www.zoologie.upol.cz/osoby/fellnerova.htm Obecná charakteristika zánětu Klasifikace zánětu podle průběhu podle příčiny podle patologicko-anatomického obrazu Odpověď

Více

bílé krvinky = leukocyty leukopenie leukocytóza - leukopoéza Rozdělení bílých krvinek granulocyty neutrofilní eozinofilní bazofilní agranulocyty

bílé krvinky = leukocyty leukopenie leukocytóza - leukopoéza Rozdělení bílých krvinek granulocyty neutrofilní eozinofilní bazofilní agranulocyty bílé krvinky = leukocyty o bezbarvé buňky o mají jádro tvar nepravidelný, proměnlivý výskyt krev, tkáňový mok, míza význam fagocytóza - většina, tvorba protilátek některé ( lymfocyty) délka života různá:

Více

Obranné mechanismy organismu, imunita. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Obranné mechanismy organismu, imunita. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Obranné mechanismy organismu, imunita Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Prosinec 2010 Mgr. Radka Benešová IMUNITNÍ SYSTÉM Imunitní systém

Více

Zánět Prezentace z patologické anatomie, Ošetřovatelství, 2.ročník

Zánět Prezentace z patologické anatomie, Ošetřovatelství, 2.ročník Zánět Prezentace z patologické anatomie, Ošetřovatelství, 2.ročník Jan Hrudka, Ústav patolgie FNKV a 3.LF UK v Praze jan.hrudka@fnkv.cz Co je zánět? Reakce cévnaté tkáně na poškození. Příčiny poškození:

Více

OBRANNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM

OBRANNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_04_BI2 OBRANNÝ IMUNITNÍ SYSTÉM Základní znaky: není vrozená specificky rozpoznává cizorodé látky ( antigeny) vyznačuje se

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda

CZ.1.07/1.5.00/ Člověk a příroda GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU, HAVLÍČKOVA 13 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0437 III/2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím IVT Člověk a příroda

Více

KOMPLEMENT ALTERNATIVNÍ CESTA AKTIVACE KLASICKÁ CESTA AKTIVACE (LEKTINOVÁ CESTA) (humorálních, protilátkových):

KOMPLEMENT ALTERNATIVNÍ CESTA AKTIVACE KLASICKÁ CESTA AKTIVACE (LEKTINOVÁ CESTA) (humorálních, protilátkových): KOMPLEMENT Soustava ALTERNATIVNÍ CESTA AKTIVACE (humorálních, protilátkových): KLASICKÁ CESTA AKTIVACE (LEKTINOVÁ CESTA) ZÁKLADNÍ SLOŽKY SÉROVÉ C1 (q, r, s) C2 C3 C4 Faktor B Faktor D MBL C5 C6 C7 C8 C9

Více

MUDr Zdeněk Pospíšil

MUDr Zdeněk Pospíšil MUDr Zdeněk Pospíšil Imunita Charakteristika-soubor buněk,molekul a humorálních faktorů majících schopnost rozlišit cizorodé látky a odstranit je /rozeznává vlastní od cizích/ Zajišťuje-homeostazu,obranyschopnost

Více

Obranné mechanismy člověka a jejich role v průběhu infekčních onemocnění

Obranné mechanismy člověka a jejich role v průběhu infekčních onemocnění Obranné mechanismy člověka a jejich role v průběhu infekčních onemocnění Obranu proti infekci zajišťuje imunitní systém Při infekci dochází ke střetu dvou živých organismů mikroba a hostitele Mikroorganismy

Více

ANÉMIE CHRONICKÝCH CHOROB

ANÉMIE CHRONICKÝCH CHOROB ANÉMIE CHRONICKÝCH CHOROB (ACD anemia of chronic disease) seminář Martin Vokurka 2007 neoficiální verze pro studenty 2007 1 Proč se jí zabýváme? VELMI ČASTÁ!!! U hospitalizovaných pacientů je po sideropenii

Více

Protinádorová imunita. Jiří Jelínek

Protinádorová imunita. Jiří Jelínek Protinádorová imunita Jiří Jelínek Imunitní systém vs. nádor l imunitní systém je poslední přirozený nástroj organismu jak eliminovat vlastní buňky které se vymkly kontrole l do boje proti nádorovým buňkám

Více

Obsah. Seznam zkratek... 15. Předmluva k 5. vydání... 21

Obsah. Seznam zkratek... 15. Předmluva k 5. vydání... 21 Obsah Seznam zkratek... 15 Předmluva k 5. vydání... 21 1 Základní pojmy, funkce a složky imunitního systému... 23 1.1 Hlavní funkce imunitního systému... 23 1.2 Antigeny... 23 1.3 Druhy imunitních mechanismů...

Více

Co jsou imunodeficience? Imunodeficience jsou stavy charakterizované zvýšenou náchylností k infekcím

Co jsou imunodeficience? Imunodeficience jsou stavy charakterizované zvýšenou náchylností k infekcím Imunodeficience. Co jsou imunodeficience? Imunodeficience jsou stavy charakterizované zvýšenou náchylností k infekcím Základní rozdělení imunodeficiencí Primární (obvykle vrozené) Poruchy genů kódujících

Více

Biochemie imunitního systému. Jana Novotná

Biochemie imunitního systému. Jana Novotná Biochemie imunitního systému Jana Novotná Imunita Imunitní systém integrovaný systém v těle, systém využívající integraci mezi orgány, tkáněmi, buňkami a jejich produkty v boji proti různým patogenům.

Více

Trombóza - Hemostáza - Krvácení

Trombóza - Hemostáza - Krvácení Trombóza - Hemostáza - Krvácení Fyziologie krevního srážení Základní homeostatický mechanizmus Spolupůsobení různých systémů včetně regulačních zpětných vazeb Cévní stěny Trombocytů Plazmatické koagulační

Více

Souvislost výživy s obranyschopností organismu. Lenka Konečná

Souvislost výživy s obranyschopností organismu. Lenka Konečná Souvislost výživy s obranyschopností organismu Lenka Konečná Bakalářská práce 2013 ABSTRAKT Bakalářská práce se zabývá souvislostí výživy s obranyschopností organismu. Popisuje funkci imunitního systému

Více

Obsah. Seznam zkratek Předmluva k 6. vydání... 23

Obsah. Seznam zkratek Předmluva k 6. vydání... 23 Obsah Seznam zkratek... 17 Předmluva k 6. vydání... 23 1 Základní pojmy, funkce a složky imunitního systému... 25 1.1 Hlavní funkce imunitního systému... 25 1.2 Antigeny... 25 1.3 Druhy imunitních mechanismů...

Více

eliminace příčiny poškození tkáně, odstranění poškozených buněk a reparace tkáňových defektů účast mediátorů zánětu, zánětlivých buněk

eliminace příčiny poškození tkáně, odstranění poškozených buněk a reparace tkáňových defektů účast mediátorů zánětu, zánětlivých buněk Zánět I. Definice zánětu, příčiny zánětu. Patomorfologie akutní fáze zánětu. Zánětlivý exsudát. Funkce jednotlivých buněk, úloha mediátorů. Fagocytóza a její poruchy. R. Jakša defenzivní a reparativní

Více

Imunopatologie. Viz také video: 15-Imunopatologie.mov. -nepřiměřené imunitní reakce. - na cizorodé netoxické antigeny (alergie)

Imunopatologie. Viz také video: 15-Imunopatologie.mov. -nepřiměřené imunitní reakce. - na cizorodé netoxické antigeny (alergie) Imunopatologie -nepřiměřené imunitní reakce - na cizorodé netoxické antigeny (alergie) - na vlastní antigeny (autoimunita) Viz také video: 15-Imunopatologie.mov Imunopatologické reakce Reakce I.S. podobné

Více

SKANÁ imunita. VROZENÁ imunita. kladní znalosti z biochemie, stavby membrán n a fyziologie krve. Prezentace navazuje na základnz

SKANÁ imunita. VROZENÁ imunita. kladní znalosti z biochemie, stavby membrán n a fyziologie krve. Prezentace navazuje na základnz RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc Prezentace navazuje na základnz kladní znalosti z biochemie, stavby membrán n a fyziologie krve Rozšiřuje témata: Proteiny přehled pro fyziologii

Více

GLOMERULONEFRITIDY A GLOMERULOPATIE PATOGENETICKÉ MECHANISMY

GLOMERULONEFRITIDY A GLOMERULOPATIE PATOGENETICKÉ MECHANISMY GLOMERULONEFRITIDY A GLOMERULOPATIE PATOGENETICKÉ MECHANISMY Doc. MUDr. Květoslava Dostálová, CSc. Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci

Více

Hemostáza Definice Vybalancovaná rovnováha udržující krev cirkulující v krevním oběhu v tekutém stavu a lokalizující proces krevního srážení na místo

Hemostáza Definice Vybalancovaná rovnováha udržující krev cirkulující v krevním oběhu v tekutém stavu a lokalizující proces krevního srážení na místo Fyziologie krevního srážení MUDr. Zdeňka Hajšmanová Hemostáza Definice Vybalancovaná rovnováha udržující krev cirkulující v krevním oběhu v tekutém stavu a lokalizující proces krevního srážení na místo

Více

Imunitní systém člověka. Historie oboru Terminologie Členění IS

Imunitní systém člověka. Historie oboru Terminologie Členění IS Imunitní systém člověka Historie oboru Terminologie Členění IS Principy fungování imunitního systému Orchestrace, tj. kooperace buněk imunitního systému (IS) Tolerance Redundance, tj. nadbytečnost, nahraditelnost

Více

TĚLNÍ TEKUTINY KREVNÍ ELEMENTY

TĚLNÍ TEKUTINY KREVNÍ ELEMENTY Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_11_BI1 TĚLNÍ TEKUTINY KREVNÍ ELEMENTY KREVNÍ BUŇKY ČERVENÉ KRVINKY (ERYTROCYTY) Bikonkávní, bezjaderné buňky Zvýšený počet:

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Příjemce: Název materiálu: Autor materiálu: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická,

Více

Imunopatologie. Luděk Bláha

Imunopatologie. Luděk Bláha Imunopatologie Luděk Bláha blaha@recetox.muni.cz Imunopatologie nepřiměřené imunitní reakce na cizorodé netoxické antigeny (alergie) na vlastní antigeny (autoimunita) Viz také video: 15-Imunopatologie.mov

Více

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková

Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Mízní systém lymfa, tkáňový mok vznik, složení, cirkulace. Stavba a funkce mízních uzlin. Slezina. Somatologie Mgr. Naděžda Procházková Míza Lymfa Krevní kapiláry jsou prostupné pro určité množství bílkovin

Více

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012

KREV. Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Autor: Mgr. Anna Kotvrdová 29. 8. 2012 KREV Vzdělávací oblast: Somatologie Tematický okruh: Krev Mezioborové přesahy a vazby: Ošetřovatelství, Klinická propedeutika, První pomoc, Biologie, Vybrané

Více

Krevní plazma - tekutá složka, 55% Krev. Krevní buňky - 45% - červené krvinky - bílé krvinky - krevní destičky

Krevní plazma - tekutá složka, 55% Krev. Krevní buňky - 45% - červené krvinky - bílé krvinky - krevní destičky KREVNÍ BUŇKY Krevní plazma - tekutá složka, 55% Krev Krevní buňky - 45% - červené krvinky - bílé krvinky - krevní destičky 4,5 až 5 mil./mm3 Bezjaderné, ploché okrouhlé buňky, piškotovitý tvar, uprostřed

Více

2) Vztah mezi člověkem a bakteriemi

2) Vztah mezi člověkem a bakteriemi INFEKCE A IMUNITA 2) Vztah mezi člověkem a bakteriemi 3) Normální rezistence k infekci Infekční onemocnění je nejčastější příčina smrti na světě 4) Faktory ovlivňující vážnost infekce 1. Patogenní faktory

Více

Výskyt MHC molekul. RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. ajor istocompatibility omplex. Funkce MHC glykoproteinů

Výskyt MHC molekul. RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. ajor istocompatibility omplex. Funkce MHC glykoproteinů RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc = ajor istocompatibility omplex Skupina genů na 6. chromozomu (u člověka) Kódují membránové glykoproteiny, tzv. MHC molekuly, MHC molekuly

Více

Antigeny. Hlavní histokompatibilitní komplex a prezentace antigenu

Antigeny. Hlavní histokompatibilitní komplex a prezentace antigenu Antigeny Hlavní histokompatibilitní komplex a prezentace antigenu Antigeny Antigeny: kompletní (imunogen) - imunogennost - specificita nekompletní (hapten) - specificita antigenní determinanty (epitopy)

Více

Změny v parametrech imunity v průběhu specifické alergenové imunoterapie. Vlas T., Vachová M., Panzner P.,

Změny v parametrech imunity v průběhu specifické alergenové imunoterapie. Vlas T., Vachová M., Panzner P., Změny v parametrech imunity v průběhu specifické alergenové imunoterapie Vlas T., Vachová M., Panzner P., Mechanizmus SIT Specifická imunoterapie alergenem (SAIT), má potenciál ovlivnit imunitní reaktivitu

Více

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Patofyziologické mechanismy šoku Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D. IVA 2014 FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Šok Klinický syndrom projevující

Více

Morfologie krvinek 607

Morfologie krvinek 607 Morfologie krvinek 607 Krev Objem krve přibližně 5,5 L Hematokrit - objem erytrocytů v procentech: 35 45% u žen, 40 50% u mužů 1% leukocyty a trombocyty (buffy coat) Zbytek plasma (voda, anorganické soli,

Více

ZÁNĚT A TĚLNÍCH TEKUTIN. se nacházejí v různých částech organismu: v tělních tekutinách (včetně krve) v granulích buněk

ZÁNĚT A TĚLNÍCH TEKUTIN. se nacházejí v různých částech organismu: v tělních tekutinách (včetně krve) v granulích buněk HUMORÁLNÍ LÁTKY NESPECIFICKÉ IMUNITY, ZÁNĚT HUMORÁLNÍ FAKTORY SÉRA A TĚLNÍCH TEKUTIN Mikrobicidní látky a mediátory imunitních reakcí se nacházejí v různých částech organismu: na barierách v tělních tekutinách

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_07_BI2 TĚLESNÁ TEPLOTA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_07_BI2 TĚLESNÁ TEPLOTA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_07_BI2 TĚLESNÁ TEPLOTA TĚLESNÁ TEPLOTA člověk (stejně jako ptáci a ostatní savci) je živočich teplokrevný= endotermní, homoiotermní:

Více

Imunitní systém. Přesnější definice: Tkáně a buňky lidského těla schopné protektivně reagovat na vlivy působící proti udržení homeostázy.

Imunitní systém. Přesnější definice: Tkáně a buňky lidského těla schopné protektivně reagovat na vlivy působící proti udržení homeostázy. Imunitní systém Systém tkání buněk a molekul zajišťujících odolnost organismu vůči infekčním chorobám Přesnější definice: Tkáně a buňky lidského těla schopné protektivně reagovat na vlivy působící proti

Více

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce

Kapitola III. Poruchy mechanizmů imunity. buňka imunitního systému a infekce Kapitola III Poruchy mechanizmů imunity buňka imunitního systému a infekce Imunitní systém Zásadně nutný pro přežití Nezastupitelná úloha v obraně proti infekcím Poruchy imunitního systému při rozvoji

Více

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07

Krev a míza. Napsal uživatel Zemanová Veronika Pondělí, 01 Březen 2010 12:07 Krev je součástí vnitřního prostředí organizmu, je hlavní mimobuněčnou tekutinou. Zajišťuje životní pochody v buňkách, účastní se pochodů, jež vytvářejí a udržují stálé vnitřní prostředí v organizmu, přímo

Více

Příloha č.4 Seznam imunologických vyšetření. Obsah. Seznam imunologických vyšetření

Příloha č.4 Seznam imunologických vyšetření. Obsah. Seznam imunologických vyšetření Příloha č.4 Seznam imunologických vyšetření Obsah IgA... 2 IgG... 3 IgM... 4 IgE celkové... 5 Informační zdroje:... 6 Stránka 1 z 6 Název: IgA Zkratka: IgA Typ: kvantitativní Princip: turbidimetrie Jednotky:

Více

Základní vyšetření likvoru

Základní vyšetření likvoru Základní vyšetření likvoru 1. určení míry permeability hematolikvorové bariery stanovení koncentrace celkové bílkoviny v likvoru 2. určení energetických poměrů v likvorovém kompartmentu stanovení koncentrací

Více

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání.

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Otázka: Druhy biologického materiálu Předmět: Biologie Přidal(a): moni.ka Druhy biologického materiálu Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Tělní tekutiny

Více

PREZENTACE ANTIGENU A REGULACE NA ÚROVNI Th (A DALŠÍCH) LYMFOCYTŮ PREZENTACE ANTIGENU

PREZENTACE ANTIGENU A REGULACE NA ÚROVNI Th (A DALŠÍCH) LYMFOCYTŮ PREZENTACE ANTIGENU PREZENTACE ANTIGENU A REGULACE NA ÚROVNI Th (A DALŠÍCH) LYMFOCYTŮ PREZENTACE ANTIGENU Podstata prezentace antigenu (MHC restrikce) byla objevena v roce 1974 V současnosti je zřejmé, že to je jeden z klíčových

Více

Metabolická a endokrinní odezva na trauma

Metabolická a endokrinní odezva na trauma Metabolická a endokrinní odezva na trauma Metabolická a endokrinní odezva na trauma MUDr. Renáta Ječmínková MUDr. Jan Divák, Ph.D. MUDr. Vladimír Ječmínek, Ph.D.,MBA Prof.MUDr.Rajko Doleček,DrSc. Těžké

Více

Příloha č.4 Seznam imunologických vyšetření

Příloha č.4 Seznam imunologických vyšetření Příloha č.6 Laboratorní příručka Laboratoří MeDiLa, v05 - Seznam imunologických Příloha č.4 Seznam imunologických Obsah IgA... 2 IgG... 3 IgM... 4 IgE celkové... 5 Informační zdroje:... 6 Stránka 1 z 6

Více

FYZIOLOGIE I. Martina Novotná. Konzultační hodiny: Po: Čt:

FYZIOLOGIE I. Martina Novotná. Konzultační hodiny: Po: Čt: FYZIOLOGIE I Martina Novotná Konzultační hodiny: Po: 10.30 12.00 Čt: 11.15 12.00 novotna@fsps.muni.cz www.fsps.muni.cz/~novotna FYZIOLOGIE TĚLNÍCH TEKUTIN KREV HOMEOSTÁZA IMUNITNÍ SYSTÉM FYZIOLOGIE TĚLNÍCH

Více

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D.

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie Přírodovědecká fakulta UP Hemostáza Komplexní proces, který při poranění cév brání ztrátě krve. Vazokonstrikce Regenerecace stěny cévy Vznik trombu Fibrinolýza

Více

ÚVOD DO TRANSPLANTAČNÍ IMUNOLOGIE

ÚVOD DO TRANSPLANTAČNÍ IMUNOLOGIE ÚVOD DO TRANSPLANTAČNÍ IMUNOLOGIE Základní funkce imunitního systému Chrání integritu organizmu proti škodlivinám zevního a vnitřního původu: chrání organizmus proti patogenním mikroorganizmům a jejich

Více

Vrozené trombofilní stavy

Vrozené trombofilní stavy Vrozené trombofilní stavy MUDr. Dagmar Riegrová, CSc. Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na Lékařské fakultě a Fakultě zdravotnických

Více

KOMPLEMENTOVÝ SYSTÉM

KOMPLEMENTOVÝ SYSTÉM KOMPLEMENTOVÝ SYSTÉM KOMPLEMENT humorální složka vrozené imunity evolučně starobylý systém primitivní živočichové disponují podobnými proteiny komplementový systém je tvořen desítkami složek (přítomny

Více

tky proti annexinu V Protilátky u trombofilních stavů u opakovaných těhotenských ztrát 2003 By Default! Slide 1

tky proti annexinu V Protilátky u trombofilních stavů u opakovaných těhotenských ztrát 2003 By Default! Slide 1 Slide 1 Protilátky tky proti annexinu V u systémových onemocnění pojiva u trombofilních stavů u opakovaných těhotenských ztrát VFN 24.4.2007 Slide 2 ANNEXINY Annexiny jsou proteiny, společnou vlastností

Více

KREVNÍ ELEMENTY, PLAZMA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

KREVNÍ ELEMENTY, PLAZMA. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje KREVNÍ ELEMENTY, PLAZMA Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Leden 2010 Mgr. Jitka Fuchsová KREV Červená, neprůhledná, vazká tekutina Skládá

Více

IMUNITA PROTI INFEKCÍM. Ústav imunologie 2.LF UK Praha 5- Motol

IMUNITA PROTI INFEKCÍM. Ústav imunologie 2.LF UK Praha 5- Motol IMUNITA PROTI INFEKCÍM Ústav imunologie 2.LF UK Praha 5- Motol Brána vstupu Nástroje patogenicity Únikové mechanismy Množství Geny regulující imunitní reakce Aktuální kondice hostitele Epiteliální bariéry

Více

Infekce, patogenita a nástroje virulence bakterií. Karel Holada

Infekce, patogenita a nástroje virulence bakterií. Karel Holada Infekce, patogenita a nástroje virulence bakterií Karel Holada khola@lf1.cuni.cz Klíčová slova Komenzalismus Mutualismus Parazitismus Normální flóra Patogenita Saprofyt Obligátní patogen Oportunní patogen

Více

Tělesná teplota Horečka

Tělesná teplota Horečka RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D Prof. MUDr. PhDr. Jana Mačáková, CSc. Katedra zoologie PřF UP Olomouc Tělesná teplota Horečka Normální teplota do 37 o C (Φ ve věku od 18 do 40 let 36,8 o C ± 0,4 o C) Nejnižší

Více

Variace Soustava krevního oběhu

Variace Soustava krevního oběhu Variace 1 Soustava krevního oběhu 21.7.2014 16:08:47 Powered by EduBase BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA KREVNÍHO OBĚHU KREV A KREVNÍ OBĚH Charakteristika krve Krev - složení fyzikální, chemické, biologické.

Více

Progrese HIV infekce z pohledu laboratorní imunologie

Progrese HIV infekce z pohledu laboratorní imunologie Progrese HIV infekce z pohledu laboratorní imunologie 1 Lochmanová A., 2 Olbrechtová L., 2 Kolčáková J., 2 Zjevíková A. 1 OIA ZÚ Ostrava 2 klinika infekčních nemocí, FN Ostrava HIV infekce onemocnění s

Více

Poruchy krvetvorby Poruchy krevního srážení. Biomedicínská technika a bioinformatika

Poruchy krvetvorby Poruchy krevního srážení. Biomedicínská technika a bioinformatika Poruchy krvetvorby Poruchy krevního srážení Biomedicínská technika a bioinformatika 16.4.2008 Anémie Žádné klinické příznaky svědčící pro hemolýzu nebo Krevní ztrátu: čistá porucha produkce RPI < 2 RPI

Více

METABOLISMUS POJIVA PLICNÍCH CÉV PŘI CHRONICKÉ HYPOXII. Jana Novotná

METABOLISMUS POJIVA PLICNÍCH CÉV PŘI CHRONICKÉ HYPOXII. Jana Novotná METABOLISMUS POJIVA PLICNÍCH CÉV PŘI CHRONICKÉ HYPOXII Jana Novotná Hypoxie nedostatek O 2 v krvi (srdeční nebo plicní onemocnění). Plicní hypertenze zvýšení krevního tlaku v plicním cévním řečišti (plicní

Více

Jan Krejsek. Funkčně polarizované T lymfocyty regulují obranný i poškozující zánět

Jan Krejsek. Funkčně polarizované T lymfocyty regulují obranný i poškozující zánět Funkčně polarizované T lymfocyty regulují obranný i poškozující zánět Jan Krejsek Ústav klinické imunologie a alergologie, FN a LF UK v Hradci Králové ochrana zánět poškození exogenní signály nebezpečí

Více

Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno

Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno Co nás učí nádory? Prof. RNDr. Jana Šmardová, CSc. Ústav patologie FN Brno Přírodovědecká a Lékařská fakulta MU Brno Brno, 17.5.2011 Izidor (Easy Door) Osnova přednášky 1. Proč nás rakovina tolik zajímá?

Více

FUNKČNÍ ANATOMIE. Mikrocirkulace označuje oběh krve v nejmenších cévách lidského těla arteriolách, kapilárách a venulách.

FUNKČNÍ ANATOMIE. Mikrocirkulace označuje oběh krve v nejmenších cévách lidského těla arteriolách, kapilárách a venulách. MIKROCIR ROCIRKULACE FUNKČNÍ ANATOMIE Mikrocirkulace označuje oběh krve v nejmenších cévách lidského těla arteriolách, kapilárách a venulách. (20-50 µm) (>50 µm) (4-9 µm) Hlavní funkcí mikrocirkulace je

Více

nejsou vytvářeny podle genetické přeskupováním genových segmentů Variabilita takto vytvořených což je více než skutečný počet sloučenin v přírodě

nejsou vytvářeny podle genetické přeskupováním genových segmentů Variabilita takto vytvořených což je více než skutečný počet sloučenin v přírodě PROTILÁTKY Specifické rozpoznání v imunitním systému zprostředkují speciální proteinové molekuly jediné, které nejsou vytvářeny podle genetické matrice, ale nahodilým přeskupováním genových segmentů Variabilita

Více

Krev hem, hema sanquis

Krev hem, hema sanquis Krev Krev hem, hema - řec., sanquis - lat. Opakování: Vnitřní prostředí člověka - musí být stálé. Tekutiny sloužící metabolismu: - krev (přenos plynů, živin atd.) - tkáňový mok (metabolismus buněk) - lymfa

Více

Variabilita takto vytvořených molekul se odhaduje na , což je více než skutečný počet sloučenin v přírodě GENETICKÝ ZÁKLAD TĚŽKÉHO ŘETĚZCE

Variabilita takto vytvořených molekul se odhaduje na , což je více než skutečný počet sloučenin v přírodě GENETICKÝ ZÁKLAD TĚŽKÉHO ŘETĚZCE PROTILÁTKY Specifické rozpoznání v imunitním systému zprostředkují speciální proteinové molekuly jediné, které nejsou vytvářeny podle genetické matrice, ale nahodilým přeskupováním genových segmentů GENETICKÝ

Více

Zánět. Příčiny zánětu. Přednáška z patologické fyziologie pro bakaláře. Zánět Horečka. Příznaky zánětu

Zánět. Příčiny zánětu. Přednáška z patologické fyziologie pro bakaláře. Zánět Horečka. Příznaky zánětu Přednáška z patologické fyziologie pro bakaláře Zánět Horečka Zánět = komplexní systém obranných reakcí tkání organizmu na poškození Cílem je vyřadit podnět vedoucí k zánětlivé reakci zánět = obranný mechanizmus

Více

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu

Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu Diagnostika a příznaky mnohočetného myelomu J.Minařík, V.Ščudla Mnohočetný myelom Nekontrolované zmnožení nádorově změněných plasmatických buněk v kostní dřeni Mnohočetný = obvykle více oblastí kostní

Více

Tělní tekutiny zajišťují buňkám tkání stálé optimální podmínky pro jejich specializované funkce, tzn. stálost vnitřního prostředí homeostázu

Tělní tekutiny zajišťují buňkám tkání stálé optimální podmínky pro jejich specializované funkce, tzn. stálost vnitřního prostředí homeostázu Otázka: Tělní tekutiny Předmět: Biologie Přidal(a): Evca.celseznam.cz Tělní tekutiny zajišťují buňkám tkání stálé optimální podmínky pro jejich specializované funkce, tzn. stálost vnitřního prostředí

Více

Fagocytóza je proces pohlcení a degradace částic větších než 0,5 µm.

Fagocytóza je proces pohlcení a degradace částic větších než 0,5 µm. FAGOCYTÓZA Fagocytóza je proces pohlcení a degradace částic větších než 0,5 µm. pohlceným materiálem mohou být cizorodé bakterie, poškozené, odumřelé buňky či jejich části, minerální částečky, atd. FAGOCYTUJÍCÍ

Více

mechanická bariéra kůže a slizničních epitelů anaerobní prostředí v lumen střeva přirozená mikroflóra slzy

mechanická bariéra kůže a slizničních epitelů anaerobní prostředí v lumen střeva přirozená mikroflóra slzy BARIÉRY MECHANICKÉ A FYZIOLOGICKÉ BARIÉRY mechanická bariéra kůže a slizničních epitelů hlenová vrstva, deskvamace epitelu baktericidní látky a ph tekutin anaerobní prostředí v lumen střeva peristaltika

Více

Chronická pankreatitis

Chronická pankreatitis Chronická pankreatitis Jaroslav Veselý Ústav patologické fyziologie LF UP Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0313

Více

Test krev. 2. Jaký iont obsahuje hemoglobin? a) Ca2+ b) Fe2+ c) Mg2+ d) CO2-

Test krev. 2. Jaký iont obsahuje hemoglobin? a) Ca2+ b) Fe2+ c) Mg2+ d) CO2- Test krev 1. Co neplatí o červených krvinkách? a) jsou jaderné b) vznikají v červené kostní dřeni c) mají životnost 120 dní d) zanikají ve slezině a v játrech 2. Jaký iont obsahuje hemoglobin? a) Ca2+

Více

imunita Druhy imunitních mechanismů Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie, cytologie, fyziologie a anatomie

imunita Druhy imunitních mechanismů Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie, cytologie, fyziologie a anatomie RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D. Katedra zoologie, PřF UP Olomouc Prezentace navazuje na základní znalosti z biochemie, cytologie, fyziologie a anatomie Symboly označující animaci resp. video (dynamická prezentace

Více

Krev a tělesné tekutiny

Krev a tělesné tekutiny Krev a tělesné tekutiny Fyziologie člověka MUDr Dagmar Brančíková, Mgr.Jana Javora Email: jajavora@seznam.cz Krev Normální objem- normovolemie 4,5-6 litrů Snížení objemu : dehydratace (krvinek stejně,

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Více

Imunologické metody fagocytóza, stanovení oxidačního metabolismu, chemiluminiscence, baktericidní test

Imunologické metody fagocytóza, stanovení oxidačního metabolismu, chemiluminiscence, baktericidní test Imunologické metody fagocytóza, stanovení oxidačního metabolismu, chemiluminiscence, baktericidní test Fagocytóza Jeden z evolučně nejstarších obranných mechanismů Součást přirozené imunity Schopnost buněk

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Likvor a jeho základní laboratorní vyšetření. Zdeňka Čermáková OKB FN Brno

Likvor a jeho základní laboratorní vyšetření. Zdeňka Čermáková OKB FN Brno Likvor a jeho základní laboratorní vyšetření Zdeňka Čermáková OKB FN Brno Likvor laboratorní vyšetření Cytologické vyšetření Biochemické vyšetření Složení likvoru Krev Likvor Na + (mol/l) 140 140 Cl -

Více

Atestační otázky z oboru alergologie a klinická imunologie

Atestační otázky z oboru alergologie a klinická imunologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru alergologie a klinická imunologie Okruh základy imunologie 1. Buňky, tkáně a orgány imunitního

Více

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol.

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol. Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE Kateryna Nohejlová a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Patofyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

Funkce oběhové soustavy

Funkce oběhové soustavy Oběhová soustava Funkce oběhové soustavy Zajišťuje oběh krve (u savců krev stahy srdce). Krev spolu s tkáňovým mokem a mízou tvoří vnitřní prostředí organismu, podílejí se na udržování homeostázy (stálého

Více

Možnosti monitorace protidestičkové léčby ve FN Plzeň. J.Šlechtová, I. Korelusová Hematologický úsek ÚKBH FN a LF v Plzni

Možnosti monitorace protidestičkové léčby ve FN Plzeň. J.Šlechtová, I. Korelusová Hematologický úsek ÚKBH FN a LF v Plzni Možnosti monitorace protidestičkové léčby ve FN Plzeň J.Šlechtová, I. Korelusová Hematologický úsek ÚKBH FN a LF v Plzni Sekundární prevence art.trombózy v kardiologii, neurologii i chirurgii vyžaduje

Více