BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN. pro odbornou biologii B120P76I, 3/2, Z + Zk, 6 kreditů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN. pro odbornou biologii B120P76I, 3/2, Z + Zk, 6 kreditů"

Transkript

1 BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN pro odbornou biologii B120P76I, 3/2, Z + Zk, 6 kreditů Verze 2010

2 BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN pro odbornou biologii B120P76I, 3/2, Z + Zk, 6 kreditů Karel Prášil prasil@natur.cuni.cz Jiří Neustupa neustupa@natur.cuni.cz CO S NÁMI ABSOLVUJETE: přednášku praktické cvičení a poznávačku zkoušku terénní cvičení z botaniky

3 BOTANIKA BEZCÉVNÝCH ROSTLIN 1. lekce Vymezení problematiky: bezcévné rostliny, biodiverzita a systematika. Vědní obory algologie, mykologie, lichenologie a bryologie. Do kterých říší ţivých organizmů zástupci bezcévných rostlin náleţejí?

4 Základní učebnice: Tomáš Kalina & Jiří Váňa Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum 2005

5 Doporučená literatura

6 Doporučená literatura

7 Doporučená literatura

8 DALŠÍ DOPORUČENÁ LITERATURA

9 prezentace přednášek lze najít na adrese a u předmětu B120P76I v SISu

10 Cíl předmětu: Velmi stručně se seznámit se systémem, ekologií, historickým vývojem a významem autotrofních i heterotrofních organizmů, které tradičně studují vědecké obory botanika a mykologie, konkrétně - algologie - mykologie - lichenologie - bryologie

11 příklad autotrofního stélkatého organizmu Euastrum oblongum Euastrum verrucosum Zařazení: říše PLANTAE oddělení CHLOROPHYTA

12 příklad heterotrofního stélkatého organizmu kyjanka purpurová Clavaria purpurea Zařazení: říše FUNGI oddělení BASIDIOMYCOTA

13 NEJDŘÍVE NĚKOLIK ZÁKLADNÍCH OTÁZEK Co označujeme jako bezcévné rostliny? Co je to stélka? Co je to biodiverzita? Proč je důležitá systematika? Čemu slouží nomenklatorika? Kolik rozlišujeme říší živých organizmů?

14 Co označujeme jako bezcévné rostliny? Karl von Linné (v latinském přepisu Carolus Linnaeus, ) dělil rostliny na tajnosnubné ( nekvetoucí, Cryptogamia), nazývané téţ stélkaté (Thallobionta, Thallophyta, thallus je česky stélka), později téţ bezcévné, nebo (rozuměj vývojově) niţší, a jevnosnubné (kvetoucí, Phanerogamia), s tělem rozčleněným na kořen, stonek a listy (rozčleněné tělo se nazývá cormus, proto téţ Cormobionta, Cormophyta), téţ označované jako cévnaté nebo (rozuměj vývojově) vyšší rostliny. Bezcévné rostliny je společné označení pro sinice, řasy, houby, lišejníky a mechorosty v tradičním smyslu. Nejedná se tedy o systematickou nebo vývojovou skupinu, ale pouze o souhrnné (a v podstatě nepřesné) označení několika skupin stélkatých organizmů. Nepřesné proto, ţe se nejedná pouze o rostliny, ale zástupce několika různých říší.

15 Co je to stélka? Stélka (lat. thallus) je obecný název vegetativního těla jednobuněčných i mnohobuněčných organizmů, které postrádá diferenciovaná pletiva a zpravidla také chybí spojení mezi buňkami pomocí plazmodesmat. Stélka tedy není členěna na kořen, stonek a listy, ale funkční obdobu těchto orgánů tvoří rhizoidy, kauloid a fyloidy. Název stélka má historickou hodnotu a byl pouţíván jako protiklad k rostlinnému tělu sporofytů suchozemských rostlin, nazývanému kormus (Cormophyta). Stélka (thallus) představuje jednobuněčné nebo vícebuněčné tělo organizmu, které však není rozlišeno na kořeny, stonek a listy. Stélka ovšem můţe být diferenciována, a to morfologicky (např. polární rozlišení u některých jednobuněčných stélek), nebo i funkčně. U pokročilejších typů dochází k morfologické a funkční diferenciaci aţ do stupně plektenchymatických nebo pseudoparenchymatických pletiv a primitivních cévních svazků. V současnosti, kdy původní Thallobionta přestala tvořit umělý, nefylogenetický botanický celek a jsou distribuována mezi bakterie, prvoky, chromista, houby a rostliny, se pak thallus/stélka dostává do kompetice s termíny vţitými pro označení těla organizmů těchto skupin.

16 Co rozumíme pod pojmem biodiverzita? Pojem biodiverzita označuje rozmanitost, variabilitu mezi ţijícími organizmy, která vznikla v důsledku evoluce a představuje jak rozmanitost druhovou, tak rozmanitost ekosystémů. Biodiverzita se vyvíjí v prostoru a čase vlivem evolučních podnětů jako jsou mutace, adaptace a genetický posun (drift). Biodiverzita má tři úrovně: úroveň genetickou úroveň druhovou úroveň společenstev. Genetická diverzita umoţňuje kontinuální vývoj druhů na základě příbuzenských subpopulací v rámci druhu. Genetická diverzita tak ovlivňuje diverzitu na vyšších úrovních. Bez biodiverzity na niţších úrovních by se populace nebyly schopny vyvíjet a přizpůsobovat změnám ţivotního prostředí.

17 Proč je důleţitá systematika? Místo odpovědi se nejdříve zamysleme nad tím, co je asi úkolem systematiky: A) Znechutit uţivatelskou veřejnost neustále se měnícími systémy a dlouhými výklady o tom, ţe kaţdý systém, který jste se naučili, je jiţ zastaralý. B) Odradit studenty od studia systematických disciplín nutností memorovat dlouhé seznamy nesrozumitelných jmen s podivnými koncovkami. C) Vyjádřit přehledně a komplexně současný stav znalostí o jednotlivých skupinách organizmů, včetně moţných vývojových souvislostí.

18 Správná odpověď: C) Vyjádřit přehledně a komplexně současný stav znalostí o jednotlivých skupinách organizmů včetně moţných vývojových souvislostí.

19 Úkoly systematiky Zjistit a správně interpretovat všechny dostupné informace o studovaných organizmech. Rozlišit jednotlivé skupiny organizmů, utřídit je podle určitých hledisek a srozumitelně je označit (taxonomie a nomenklatorika). A to nejdůleţitější: na základě uvedeného se snaţit o pochopení vývoje, pochopení fylogenetických vztahů, které by výsledné uspořádání (systém) mělo vyjadřovat.

20 Co tedy je vlastně systém? Systém není seznam, ale vyvíjející se názor, respektive vyjádření názoru na danou skupinu organizmů na základě aktuálních znalostí, a směřuje k poznání historického vývoje (fylogeneze) i současného stavu dotyčné skupiny organizmů.

21 A co je to nomenklatorika? Nomenklatorika je pomocná disciplína systematické biologie, kerá se zabývá volbou, pouţitím a změnami vědeckých jmen taxonů všech kategorií. Vědecká jména jsou latinská (nebo latinizovaná) a mají mezinárodní platnost. Pravidla určující práci s jmény taxonů jsou přesně normována v mezinárodních nomenklatorických kódech. V současné době existuje několik nomenklatorických kódů: Mezinárodní kód botanické nomenklatury (International Code of Botanical Nomenclature) Mezinárodní kód zoologické nomenklatury (International Code of Zoological Nomenclature) Mezinárodní kód nomenklatury prokaryot (International Code of Nomenclature of Procaryota) Fylogenetický kód biologické nomenklatury (PhyloCode: A Phylogenetic Code of Biological Nomenclature)

22 Národní názvosloví a vědecké pojmenování Etnická skupina vlastní národní názvosloví. Vědecké pojmenování (nomenklatura) je latinské, platí jednotně na celém světě a řídí se mezinárodními pravidly, tzv. kódy. V případě druhu je vědecké pojmenování binominální: rodové jméno + druhové epitetum a součástí jména je platná zkratka autora jména, kterou také určuje nomenklatorický kód. Správné jméno spolu se správným taxonomickým hodnocením představuje ve formě vrcholné zkratky určitou základní charakteristiku taxonu.

23 Amanita muscaria (L.) Pers. muchomůrka červená/ muchotrávka červená německy Roter Fliegenpilz

24

25 Mezinárodní kód botanické nomenklatury je zaloţen na několika zásadách: 1. Botanická nomenklatura je nezávislá na nomenklatuře zoologické. 2. Pouţití jmen taxonomických skupin v hodnotě druhu aţ do hodnoty čeledi se řídí pomocí nomenklatorických typů. Nomenklatorický typ je prvek, s nímţ je trvale spojeno jméno taxonu bez ohledu na to, zda se jedná o správné jméno nebo synonymum. 3. Nomenklatura taxonomických skupin je zaloţena na prioritě, tj. přednost při volbě platného jména mají vţdy nejstarší platně publikovaná jména. 4. Kaţdý taxon s přesným vymezením, zařazením a hodnotou můţe nést jediné správné jméno, a to nejstarší jméno, které je v souladu s pravidly Kódu. Ostatní platně publikovaná jména, která nemají prioritu nebo jsou z hlediska dnešního taxonomického pojetí jiţ zastaralá, se nazývají synonyma. V dosahu působnosti daného kódu nesmí existovat stejná jména pro různé taxony (homonyma). 5. Vědecká jména jsou latinská a důleţitou součástí jména jsou autorské zkratky za jménem, které jméno jednoznačně určují.

26 Přehled základních systematických kategorií taxonomická kategorie koncovka příklad DRUH (species) nemá Chlorella vulgaris Boletus edulis ROD (genus) nemá Amanita ČELEĎ (familia) -aceae Amanitaceae ŘÁD (ordo) -ales Agaricales TŘÍDA (classis) -phyceae Chlorophyceae (u řas) (odlišnosti u -mycetes Basidiomycetes (u hub) jednotlivých skupin) -opsida Sphagnopsida (u mechorostů) ODDĚLENÍ -phyta Chlorophyta (řasy a rostliny) (divisio, phyllum) -mycota Basidiomycota (u skupin, které studuje mykologie) ŘÍŠE (regnum) nemá Chromista, Fungi, Plantae NADŘÍŠE, DOMÉNA nemá Archea, Prokarya, Eukarya (imperium)

27 Přehled hlavních probíraných jednotek doména (nadříše): Prokarya říše: Bacteria (oddělení Cyanophyta) doména (nadříše): Eukarya říše: Protozoa (oddělení Acrasiomycota, Myxomycota, Plasmodiophoromycota, Chlorarachniophyta, Euglenophyta, Dinophyta) říše: Chromista (oddělení Cryptophyta, Labyrinthulomycota, Peronosporomycota, Hyphochytriomycota, Heterokontophyta, Haptophyta) říše: Fungi (oddělení Chytridiomycota, Microsporidiomycota, Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota) říše: Plantae (oddělení Glaucophyta, Rhodophyta, Chlorophyta, Charophyta, Anthocerotophyta, Marchantiophyta, Bryophyta)

28 NEJDŘÍVE NĚKOLIK OTÁZEK Co označujeme jako bezcévné rostliny? Co je to stélka? Co je to biodiverzita? Proč je důleţitá systematika? Čemu slouţí nomenklatorika? A zbývá nám poslední: Kolik rozlišujeme říší ţivých organizmů?

29 Kolik rozlišujeme říší ţivých organizmů? Odpověď nutně souvisí s aktuální úrovní znalostí o historickém vývoji (fylogenezi) ţivých organizmů. Termín fylogeneze poprvé pouţil německý biolog E. Haeckel ( ). Rozuměl tím historický vývoj druhů i celých skupin organizmů. Haeckel (1866) své fylogenetické představy zakládal na srovnání ontogenetického vývoje, zejména srovnávací embryologie, morfologie a anatomie, značný význam přikládal paleontologickým nálezům. Vztahy mezi organizmy vyjadřoval Haeckel pomocí fylogenetických stromů, v nichţ výchozí, vývojově jednodušší organizmy jsou předky vývojově dokonalejších organizmů.

30 Z hlediska fylogeneze lze rozlišit tři kategorie taxonů: 1. Taxony monofyletické zahrnuje výlučného společného předka tohoto taxonu a všechny jeho potomky. 2. Taxony parafyletické zahrnují svého společného předka, ale ne všechny jeho potomky. Společný předek tedy není výlučný pro tento taxon, ale byl předkem i taxonu jiného. 3. Taxony polyfyletické nezahrnují svého společného předka jsou jen seskupením podobných organizmů bez vývojových souvislostí.

31 PROKARYA EUKARYA? UNIVERZÁLNÍ FYLOGENETICKÝ STROM (Rosypal 2003)

32 VÝVOJOVÉ VZTAHY HLAVNÍCH SKUPIN ORGANIZMŮ z Rosypala 2003, tedy z doby před studií Simpson & Roger 2004 Ale podívejme se hlouběji do historie:

33 Příklad staršího, velmi zjednodušeného vývojového schématu z Linného období (polovina 18. století). zakladatel systematické botaniky K. Linné

34 Příklad staršího, velmi zjednodušeného vývojového schématu z Linného období (polovina 18. století). zakladatel systematické botaniky K. Linné

35 V 18. století tedy byly rozlišovány dvě nejvyšší systematické jednotky (říše), a to rostliny a ţivočichové. Ve století 19. byly vytyčeny hned 3 další vysoké skupiny, které měly pokrýt primitivní, nejjednodušší nebo jednobuněčné organizmy, které na základě postupujících poznatků jiţ nebylo vhodné řadit mezi rostliny nebo ţivočichy: Protozoa, Protoctista a Protista.

36 PROTOZOA Goldfuss převáţně jednobuněčné organizmy. Polovina 19. století dvě nově ustavené říše pro velkou skupinu nejmenších a primitivních organizmů: PROTOCTISTA Hogg 1861 pro jedno- i vícebuněčné organizmy, které nelze zařadit ani mezi rostliny, ani mezi ţivočichy. PROTISTA Haeckel 1866 pro jednobuněčné organizmy, stojící mezi rostlinami a ţivočichy. Důvody, proč tyto tři říše jiţ neodpovídají současným poznatkům o fylogenezi.

37 Ernst Haeckel 1866 ZPĚT

38 Ernst Haeckel 1866

39 systém pěti říší podle Whittakera (1969) nové rysy: zdůraznění významu trofie a houby s.l. poprvé jako samostatná říše PLANTAE FUNGI ANIMALIA

40 systém pěti říší podle Whittakera (1969) nové rysy: zdůraznění významu trofie a houby s.l. poprvé jako samostatná říše PLANTAE FUNGI ANIMALIA absorpce výživa

41 Margulisová 1997

42 PLANTAE CHROMISTA EUKARYOTA BACTERIA FUNGI PROTOZOA PROKARYOTA ALGOLOGIE: Bacteria, Protozoa, Chromista, Plantae MYKOLOGIE: Protozoa, Chromista, Fungi BRYOLOGIE: Plantae

43 VÝVOJOVÉ VZTAHY HLAVNÍCH SKUPIN ORGANIZMŮ

44 Fungi Animalia Chromist a Plantae Protozoa EUKARYA Archezoa (hypotetická eukarya) PROKARYA Eubacteria Archaebacteria Zjednodušené schéma vztahů hlavních říší ţivých organizmů. (skripta Váňa 1996)

45 SYSTÉM EUKARYOT: potřebujeme říše? Dnes jiţ (téměř) klasický model pěti říší eukaryot: PROTOZOA, CHROMISTA, PLANTAE, FUNGI, ANIMALIA (viz Dictionary of Fungi 2001, učebnice Kalina,Váňa 2005 aj.) Alternativní přístup (např. Simpson & Roger 2004): EXCAVATA (kombinace molekulárních dat a znaků cytoskeletu) AMOEBOZOA (molekulární monofyl, améboidní formy, původně možná s jedním bičíkem) RHIZARIA (opět molekulární monofyl, fenotypicky variabilní) CHROMALVEOLATA (CHROMISTA + ALVEOLATA) PLANTAE ( Glaucophyta, Rhodophyta, Chlorophyta a Embryophyta) OPISTOKONTA (eukaryota se zadním bičíkem - pokud jej mají, viz spermie metazoí, řasinky epitelů, chytridie) Co sem nejspíše náleží: CHOANOFLAGELLATA, FUNGI, ANIMALIA

46 mykologie Dinoflagellata Plasmodiophorida Chlorarachniophyta Acrasea EUKARYOTA PROKARYOTA Cyanobacteria Eubacteria Archaea Vývojové větve (skupiny, říše ) dle Simpsona & Rogera (2004).

47 mykologie algologie Dinoflagellata Plasmodiophorida Chlorarachniophyta Acrasea EUKARYOTA PROKARYOTA Cyanobacteria Eubacteria Archaea Vývojové větve (skupiny, říše ) dle Simpsona & Rogera (2004).

48 mykologie Modifikované vývojové větve dle Rogera & Simpsona (2009).

49 Zařazení v učebnici Kalina & Váňa 2005 a v tomto kurzu PROTOZOA Acrasiomycota v uvozovkách.) Alternativní zařazení, založené na rel. nových molekulárních studiích DISCICRISTATA Acrasea EXCAVATA Acrasids PROTOZOA Myxomycota AMOEBOZOA Mycetozoa PROTOZOA Plasmodiophoromycota PROTOZOA Chlorarachniophyta PROTOZOA Euglenophyta RHIZARIA Plasmodiophora RHIZARIA Chlorarachniophytes DISCICRISTATA Euglenozoa EXCAVATA Euglenozoa Autoři studií Baldaufová & al. (2000) Simpson & Roger (2004) Baldaufová & al. (2000), Simpson & Roger (2004) Simpson & Roger (2004) Simpson & Roger (2004) Baldaufová & al. (2000) Simpson & Roger (2004) PROTOZOA Dinophyta CHROMALVEOLATA Alveolata Baldaufová & al. (2000), Simpson & Roger (2004) CHROMISTA CHROMALVEOLATA Stramenopiles (= Chromista) FUNGI Srovnání pouţitého a alternativního zařazení přednášených skupin bezcévných rostlin. OPISTOCONTA Fungi (včetně Microsporidia) Baldaufová & al. (2000), Simpson & Roger (2004) Baldaufová & al. (2000), Simpson & Roger (2004)

50 Důleţitá poznámka k pouţitému systému říší: Pokud v současné době pro výuku a další uţivatelskou veřejnost je asi nejpřijatelnějí uvedený systém pěti říší eukaryot, je třeba mít na mysli, ţe 1) říše Protozoa je heterogenní, polyfyletický konglomerát, který postupně, s rozvojem našich znalostí, bude rozčleněn na přirozenější (fylogenetické) skupiny (viz např. Simpson & Roger 2004) 2) říše Chromista je provizorní (dalo by se říci pracovní) seskupení, které bude - opět v souladu s novými poznatky postupně převáděno do dalších, fylogenezi více odráţejících skupin (viz Chromalveolata )

51 Doufejme, ze předchozí schémata a řádky nezanesly do hlav začátečníků úplný zmatek. Nicméně asi by bylo dobré připomenout, ţe Chromalveolata nerovná se Chromista, ale jsou to Chromista obohacená o protozoální skupiny jako obrněnky (Dinoflagellata), nálevníci (Ciliata) a výtrusovci (Apicomplexa). Amoebozoa nerovná se Protozoa, ale říše Protozoa se na základě novějších molekulárních analýz rozpadla na několik dalších skupin, které ještě jistě projdou dalším bouřlivým poznáním Bliţší viz učebnice Kalina & Váňa strana 81!

52 A JEŠTĚ JEDNA POZNÁMKA, tentokrát spíše doplňující: V posledních dvou aţ třech desítkách let bylo vzhledem k novým poznatkům na úrovni biochemické, ultrastrukturální a molekulární nutno opustit zjednodušenou představu, ţe algologie studuje pouze dvě skupiny organizmů (sinice z říše Prokarya a řasy z říše Eukarya) a mykologie pak jedinou skupinu houby, které by představovaly samostatnou říši Fungi. Algologie (fykologie) jako vědní obor se podle současných poznatků zabývá systematikou, ekologií a historickým vývojem jak autotrofních prokaryotických sinic, tak autotrofních eukaryotických zástupců říší Protozoa, Chromista (zvaných téţ Straminipila) a Plantae. Vědní obor mykologie pak studuje systematiku, ekologii a historický vývoj vlastních hub (říše Fungi) a houbám podobných heterotrofních zástupců říší Protozoa a Chromista (Straminipila).

53 Ve smyslu předchozí poznámky pak lze řasy v původním pojetí chápat jako heterogenní polyfyletickou skupinu fotoautotrofních organizmů se schopností oxygenní fotosyntézy díky fotosyntetickým pigmentům (karotenoidy, chlorofyly aj.). Endosymbiotický původ plastidů. Houby v širokém smyslu slova (houby s.l.), tedy zástupci říše Fungi a houbám podobné organizmy z říší Protozoa a Chromista tvoří heterogenní polyfyletickou skupinu s heterotrofní (holozoickou nebo osmotrofní) výţivou. Produktem metabolismu vlastních hub je polysacharid glykogen, coţ spolu s dalšími znaky na biochemické (syntéza lyzinu) a ultrastrukturální (lyzozomy) úrovni houby (Fungi) přibliţuje spíše k ţivočichům (říše Animalia) neţ k rostlinám (říše Plantae), se kterými byly v minulosti tradičně spojovány.

54 Shrnutí: Bezcévné rostliny nejsou nějakou systematickou, natoţ pak fylogenetickou jednotkou. Bezcévné rostliny je souborné označení pro organizmy, které v Linného smyslu skupiny Cryptogamia studují vědecké obory, naleţející původně pod botaniku, dnes pod botaniku a mykologii. Ty obory jsou celkem čtyři (algologie, mykologie, lichenologie a bryologie) a zabývají se studiem organizmů, které při současném stupni poznání řadíme do pěti říší (Bacteria, Protozoa, Chromista, Fungi a Plantae). Podrobnější charakteristika uvedených říší bude předmětem nejen této, ale i dalších přednášek (botanika cévnatých rostlin, protistologie, zoologie bezobratlých a obratlovců, parazitologie a jistě i dalších). Nyní jen základní fakta o říších, které nás v rámci této přednášky zajímají.

55 doména: PROKARYOTA říše: BACTERIA oddělení: CYANOBACTERIA planktonní sinice Anabaena lemmermanni (Lipno 2004)

56 doména: PROKARYOTA říše: BACTERIA Jednobuněčné nebo vláknité organizmy s jednoduchou stavbou buňky. Protoplast pokrývá buněčná stěna, vnitřní membrány (tylakoidy) se vyskytují pouze u sinic. DNA má tvar kruhové molekuly. Buňky mohou obsahovat četné kopie molekuly DNA, z nichţ kaţdá tvoří rozsáhlou superšroubovici, označovanou jako nukleoid nebo nukleoplasmatická oblast. Sinice (Cyanobacteria, Cyanophyta) jsou vyjímečnou skupinou bakterií, které obsahují chlorofyl ve specializovaných membránách, tylakoidech. Na jejich povrchu jsou umístěny fykobilisomy, umoţňující optimální vyuţití světla. Při fotosyntéze jsou funkční oba fotosystémy, tj. PS I a PS II. Fotosystém II je spojen s fotolýzou vody, při které je uvolňován kyslík jako vedlejší produkt oxygenní fotosyntézy. Tento druh fotosyntézy, který se posléze rozšířil na veškeré fotoautotrofní organismy zásadním způsobem ovlivnil podmínky na Zemi. Sinice se staly hlavními donory chloroplastů pro heterotrofní eukaryotní hostitele, z nichţ se různými cestami vyvinuly všechny autotrofní eukaryotní organismy s oxygenní fotosyntézou.

57 doména: EUKARYOTA říše: Protozoa (alternativně: Amoebozoa) Leocarpus fragilis sporangialní hlenka jako představitel heterotrofních prvoků Ceratium hirundinella běžná planktonní obrněnka (Dinophyta) jako příklad autotrofních prvoků

58 PROTOZOA Goldfuss převáţně jednobuněčné organizmy s chemoheterotrofní (osmotrofní nebo fagocytární) výţivou. Jen tři skupiny prvoků mají chloroplasty (Chlorarachniophyta, Euglenophyta a Dinophyta). Chloroplasty byly získány sekundární nebo terciární endosymbiózou a jejich dárci pocházeli z různých fototrofních skupin. Chloroplasty mají na povrchu tři nebo čtyři membrány. Skupiny s chloroplasty se vyznačují mixotrofní výţivou, kdy fototrofní výţiva je v různé míře doplněna výţivou heterotrofní. Bičíky, pokud je zástupci mají, tak jsou bez mastigonemat (duté vlásky na bičíku). Protozoa vykazují velkou morfologickou, fyziologickou i genetickou variabilitu a lze předpokládat, ţe jejich prapředci byli vývojovým centrem pro mnoho dnes existujících skupin. Protozoa jsou bezesporu heterogenní, parafyletickou skupinou organizmů, tedy skupinou zaloţenou na plesiomorfních znacích, která ale nezahrnuje všechny potomky společného předka. Říše bude postupně členěna na další skupiny s rel. monofyletickým původem.

59 Klíčem k pohledu na evoluci řas jsou plastidové endosymbiózy primární endosymbióza (zdrojem plastidu prokaryotická bakterie sinice) - vznik rostlinných linií sekundární endosymbiózy (zdrojem plastidu primitivní ruduchy či zelené řasy) - vznik chromalveolátů a řasových linií ve skupinách Excavata a Rhizaria terciární endosymbiózy (zdrojem plastidu většinou různá Chromalveolata) - zejména u obrněnek (Dinoflagellata) DALŠÍ INFO BUDE NA ALGO PŘEDNÁŠKÁCH! schématický pohled na nejpravděpodobnější (z hlediska dnešních znalostí) historii plastidů

60 Klíčem k pohledu na evoluci řas jsou plastidové endosymbiózy primární endosymbióza (zdrojem plastidu prokaryotická bakterie sinice) - vznik rostlinných linií sekundární endosymbiózy (zdrojem plastidu primitivní ruduchy či zelené řasy) - vznik chromalveolátů a řasových linií ve skupinách Excavata a Rhizaria Tři skupiny prvoků s chloroplasty terciární endosymbiózy (zdrojem plastidu většinou různá Chromalveolata) - zejména u obrněnek (Dinoflagellata) DALŠÍ INFO BUDE NA ALGO PŘEDNÁŠKÁCH! schématický pohled na nejpravděpodobnější (z hlediska dnešních znalostí) historii plastidů

61 říše Fungi alternativně: Opisthokonta jako nadřazená jednotka pro skupinu Fungi Penicillium chrysogenum Cladonia fimbriata lichenizovaná vřeckovýtrusá houba

62 FUNGI Linnaeus 1753 (skupina), FRIES Jednobuněčné i vícebuněčné, často vláknité (myceliální) organizmy, buněčnou stěnu tvoří chitin β-polyglukany. Výţiva absorpční/osmotrofní, tedy heterotrofní ale nikoli fagotrofní. Zásobní látkou je (podobně jako u ţivočichů) glykogen. Některé znaky na úrovni ultrastruktury (mitochondrie s plochými přepáţkami) a biosyntézy (syntéza lyzinu cestou AAA) jsou také blíţe ţivočichům neţ rostlinám. Bičíky pouze u oddělení Chytridiomycota, hladké, bez mastigonemat. Ţivotní cyklus převáţně haploidní nebo dikaryotický, vzácně i diploidní. Náplň této skupiny doznala v posledních desetiletích velkých změn, především převedením některých zásupců které tradičně studuje mykologie, do říší Protozoa a Chromista. a

63 Chromista alternativně: Chromalveolata, skupina Straminipila Synura petersenii, planktonní řasa, autotrofní zástupce chromist Pseudoperonospora humuli heterotrofní parazit na chmelu

64 CHROMISTA Cavalier-Smith 1981, relativně mladá říše, ustavená pro skupiny jak primárně heterotrofních tak sekundárně autotrofních organizmů, které získaly chloroplasty sekundární endosymbiózou (chloroplasty mají na povrchu čtyřmi membrány). Buněčná stěna je převáţně celulózní či z jiných polysacharidů. Zásobní látkou je u většiny zástupců polysacharid chrysolaminaran, u heterotrofních zástupců pak polysacharid označovaný mykolaminaran, škrob se tvoří pouze u skrytěnek (Cryptophyta). Bičíky (pokud jsou vyvinuty) bývají dva, alespoň jeden s mastigonematy. Chromista obsahují autotrofní řasové organizmy i heterotrofní organizmy houbám podobné, které zřejmě mají společný původ, pro který hovoří některé fyziologické znaky (syntéza lysinu přes kyselinu diaminopimelovou (DAP), zatímco u vlastních hub jde přes kyselinu aminoadipovou). Další rozdíly jsou v mitochondriích (trubicovité přepáţky) a v uspořádání bičíků s mastigonematy. Skupina (nejčastěji vedená v hodnotě říše) bývá také označována jako Straminipila.

65 Plantae Chlorella vulgaris kokální zelená řasa Hypnum cupressiforme gametofyt mechu

66 Plantae Linné říše obsahující fototrofní organizmy, zaloţené na primární endosymbióze při které eukaryotní hostitelská buňka pohltila prokaryotní buňku sinice (chloroplasty se dvěma membránami). V eukaryotní evoluci se primární endosymbióza udála pouze jednou. Dala vznik glaukofytům, ruduchám, zeleným řasám a vyšším rostlinám (embryofytům). Fylogenetické analýzy dokázaly těsnou příbuznost mezi ruduchami a zelenými rostlinami. Glaukofyta jsou pravděpodobně sesterskou skupinou s primitivními chloroplasty (cyanelami). Samostatnou vývojovou větev představují zelené rostliny (Viridiplantae), které zahrnují zelené řasy (Chlorophyta) a streptofyta, coţ je skupina zahrnující paroţnatky (Charophyta), mechorosty (játrovky, hlevíky a mechy) a cévnaté rostliny.

67 A na konec malá metodická poznámka: informace o jednotlivých skupinách budou nejčastěji na úrovni oddělení a tříd. Co patří mezi nejdůleţitější charakteristiky probíraných skupin: morfologie vegetativní stélky způsoby pohlavního a nepohlavního rozmnoţování ţivotní cykly ekologie, případně ekonomický význam

68 Typ otázek, vztahujících se k tématu dnešní lekce: Do kterých říší ŢO náleţí organizmy, které studují vědní obory mykologie a algologie? Co si představujete pod pojmem systém? Jaké jsou základní úkoly systematiky? Jaké jsou tři základní úrovně biodiverzity? Co je to nomenklatorika? Co je to stélka? Vyjmenujte základní (převáţně nesystematické) skupiny organizmů, označovaných souhrnně jako bezcévné rostliny a uveďte, jak se nazývají vědní obory, které je studují? Jaký je základní rozdíl mezi houbami a houbám podobnými organizmy?

69 Nashledanou příště!

verze 2010 MYKOLOGIE MB120P18

verze 2010 MYKOLOGIE MB120P18 verze 2010 MYKOLOGIE MB120P18 MYKOLOGIE kód MB120P18, hodinový rozsah: 2/2, 4 kredity Karel Prášil prasil@natur.cuni.cz CO S NÁMI ABSOLVUJETE: přednášku praktické cvičení zkoušku případně exkurzi pro Mykologii

Více

FYLOGENEZE A SYSTÉM NIŽŠÍCH ROSTLIN

FYLOGENEZE A SYSTÉM NIŽŠÍCH ROSTLIN DISTANČNÍ OPORY PRO KOMBINOVANÉ STUDIUM BIOLOGIE FYLOGENEZE A SYSTÉM NIŽŠÍCH ROSTLIN Lenka Němcová UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA katedra biologie Ústí nad Labem 2006 Cíl předmětu:

Více

Evoluce (nejen) rostlinné buňky Martin Potocký laboratoř buněčné biologie ÚEB AV ČR, v.v.i. potocky@ueb.cas.cz http://www.ueb.cas.cz Evoluce rostlinné buňky Vznik a evoluce eukaryotních organismů strom

Více

Aplikované vědy. Hraniční obory o ţivotě

Aplikované vědy. Hraniční obory o ţivotě BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu Mikrobiologie (viry, bakterie) Mykologie (houby) Botanika (rostliny) Zoologie (zvířata) Antropologie (člověk) Hydrobiologie (vodní organismy) Pedologie (půda)

Více

Jaro 2010 Kateřina Slavíčková

Jaro 2010 Kateřina Slavíčková Jaro 2010 Kateřina Slavíčková Obsah: 1. Biologické vědy. 2. Chemie a fyzika v biologii koloběh látek a tok energie. 3. Buňka, tkáně, pletiva, orgány, orgánové soustavy, organismus. 4. Metabolismus. 5.

Více

Obecná charakteristika hub

Obecná charakteristika hub Fyziologie hub Prvá část: Charakteristiku hub na základě výživy Ekologická charakteristika výživy hub Chemické zdroje výživy hub Druhá část Fyziologie růstu a rozmnožování Způsoby stanovení růstu, způsoby

Více

Vyšší rostliny Embryophyta. Milan Štech, PřF JU

Vyšší rostliny Embryophyta. Milan Štech, PřF JU Vyšší rostliny Embryophyta Milan Štech, PřF JU = suchozemské rostliny Embryophyta * mechorosty * cévnaté rostliny * jejich společní předci/přímí předchůdci Vznik chloroplastu klíčová událost na cestě k

Více

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita řas a hub: 2. přednáška Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita řas a hub: 2. přednáška Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta Barbora Chattová Fylogeneze a diverzita řas a hub: 2. přednáška Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta Euglenophyta (krásnoočka) Cryptophyta (skrytěnky) Dinophyta (obrněnky) Chromophyta (hnědé řasy) Rhodophyta

Více

Buňka. Kristýna Obhlídalová 7.A

Buňka. Kristýna Obhlídalová 7.A Buňka Kristýna Obhlídalová 7.A Buňka Buňky jsou nejmenší a nejjednodušší útvary schopné samostatného života. Buňka je základní stavební a funkční jednotkou živých organismů. Zatímco některé organismy jsou

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ

MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA ÚSTAV EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGIE ČESKÁ SBÍRKA MIKROORGANISMŮ http://www.sci.muni.cz/ccm Mikroskopické houby Laichmanová Monika autor: MUDr. Petr Ondrovčík Mikroskopické

Více

World of Plants Sources for Botanical Courses

World of Plants Sources for Botanical Courses Botanika 1 Úvod Botanika - je vědou o rostlinách (botané = řecky rostlina) Co k nim patří?.... Kde co!.... I když něco z toho ne sinice řasy houby lišejníky mechorosty plavuně přesličky kapraďorosty nahosemenné

Více

FYLOGENEZE A SYSTÉM NIŽŠÍCH ROSTLIN

FYLOGENEZE A SYSTÉM NIŽŠÍCH ROSTLIN Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Přírodovědecká fakulta FYLOGENEZE A SYSTÉM NIŽŠÍCH ROSTLIN KBI/P301, KBI/K301, KBI/P221 Milan Gryndler Lenka Němcová Ústí nad Labem 2013 (aktualizace 2017) Obor:

Více

Část I. Fylogeneze a systém niţších rostlin Cíl předmětu:

Část I. Fylogeneze a systém niţších rostlin Cíl předmětu: Část I. Fylogeneze a systém niţších rostlin Cíl předmětu: Velmi stručně se seznámit s morfologií, systémem, ekologií, historickým vývojem a významem organismů, které tradičně studují vědecké obory algologie,

Více

Biologie - Kvinta, 1. ročník

Biologie - Kvinta, 1. ročník - Kvinta, 1. ročník Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

FYLOGENEZE A SYSTÉM NIŽŠÍCH ROSTLIN

FYLOGENEZE A SYSTÉM NIŽŠÍCH ROSTLIN Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Přírodovědecká fakulta FYLOGENEZE A SYSTÉM NIŽŠÍCH ROSTLIN KBI/P301, KBI/K301 Milan Gryndler Lenka Němcová Ústí nad Labem 2013 0 Obor: Klíčová slova: biologie

Více

trubicovitá pletivná vláknitá, větvená vláknitá

trubicovitá pletivná vláknitá, větvená vláknitá ŘASY METODICKÝ LIST PRO UČITELE (STŘEDNÍ ŠKOLY) řešení doplňující otázky/úkolu z pracovního listu doplňující informace k tomu, co žáci uvidí v mikroskopu a je vhodné je na to upozornit doplňující informace,

Více

Evoluce rostlinné buňky

Evoluce rostlinné buňky Evoluce rostlinné buňky Vznik a evoluce eukaryotních organismů strom (kruh, síť...) života zařazení rostlin v rámci eukaryot Endosymbiotický vznik organel mitochondrie plastidy - primární (a sekundární)

Více

Evoluce rostlinné buňky

Evoluce rostlinné buňky Evoluce rostlinné buňky Vznik a evoluce eukaryotních organismů strom (kruh, síť...) života zařazení rostlin v rámci eukaryot Endosymbiotický vznik organel mitochondrie plastidy - primární (a sekundární)

Více

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.10. Seminář a cvičení z biologie

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.10. Seminář a cvičení z biologie 4.8.10. Seminář a cvičení z biologie Volitelný předmět Seminář a cvičení z biologie je koncipován jako předmět, který vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda Rámcového vzdělávacího programu pro

Více

BUNĚČ ORGANISMŮ KLÍČOVÁ SLOVA:

BUNĚČ ORGANISMŮ KLÍČOVÁ SLOVA: BUNĚČ ĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ KLÍČOVÁ SLOVA: Prokaryota, eukaryota, viry, bakterie, živočišná buňka, rostlinná buňka, organely buněčné jádro, cytoplazma, plazmatická membrána, buněčná stěna, ribozom,

Více

Vzdělávání středoškolských pedagogů a studentů středních škol jako nástroj ke zvyšování kvality výuky přírodovědných předmětů CZ.1.07/1.1.00/14.

Vzdělávání středoškolských pedagogů a studentů středních škol jako nástroj ke zvyšování kvality výuky přírodovědných předmětů CZ.1.07/1.1.00/14. Vzdělávání středoškolských pedagogů a studentů středních škol jako nástroj ke zvyšování kvality výuky přírodovědných předmětů CZ.1.07/1.1.00/14.0016 Kapitoly z biologie sinic a řas Petr Hašler Katedra

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 1. praktické cvičení INFORMACE O ORGANIZACI CVIČENÍ cíl praktického cvičení: na konkrétním materiálu se seznámit s reprezentativními zástupci nejdůležitějších systematických

Více

Systematická biologie je věda o rozmanitosti organizmů (E. Mayr 1969: Principles of systematic zoology. Mac Graw Hill Book Co., New York X+428 p.).

Systematická biologie je věda o rozmanitosti organizmů (E. Mayr 1969: Principles of systematic zoology. Mac Graw Hill Book Co., New York X+428 p.). základy taxonomie a systematiky Systematická biologie je věda o rozmanitosti organizmů (E. Mayr 1969: Principles of systematic zoology. Mac Graw Hill Book Co., New York X+428 p.). Základním posláním systematiky

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ CENTRUM BIOLOGIE, GEOVĚD A ENVIGOGIKY Pojetí výuky tématu sinice a řasy na SŠ Bc. Kateřina Kafková Vedoucí práce: Mgr. Petra Vágnerová Plzeň,2017 ZADÁNÍ

Více

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět 3. období 9. ročník Jan Stoklasa a kol. : Organismy, prostředí, člověk /učebnice přírodopisu pro 9. roč.

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 6. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Obecná biologie rozliší základní projevy a podmínky života, orientuje se v daném přehledu vývoje organismů

Více

Buňka buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů

Buňka buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů Buňka - buňka je základní stavební a funkční jednotka živých organismů - je pozorovatelná pouze pod mikroskopem - na Zemi existuje několik typů buněk: 1. buňky bez jádra (prokaryotní buňky)- bakterie a

Více

Botanika - bezcévné rostliny PRAKTICKÉ CVIČENÍ

Botanika - bezcévné rostliny PRAKTICKÉ CVIČENÍ Botanika - bezcévné rostliny PRAKTICKÉ CVIČENÍ Program cvičení byl vytvořen za podpory grantu FRVŠ v roce 2004 na oddělení bezcévných rostlin katedry botaniky Přírodovědecké fakulty UK Praha. Na přípravě

Více

MODERNÍ POHLED NA VYŠŠÍ SYSTEMATIKU EUKARYOT. (učební text pro žáky středních škol)

MODERNÍ POHLED NA VYŠŠÍ SYSTEMATIKU EUKARYOT. (učební text pro žáky středních škol) MODERNÍ POHLED NA VYŠŠÍ SYSTEMATIKU EUKARYOT (učební text pro žáky středních škol) Tomáš Macháček, Vladimír Hampl, Kateřina Mikešová Elektronická příloha k článku Proměny vyšší systematiky eukaryot a její

Více

Maturitní témata - BIOLOGIE 2018

Maturitní témata - BIOLOGIE 2018 Maturitní témata - BIOLOGIE 2018 1. Obecná biologie; vznik a vývoj života Biologie a její vývoj a význam, obecná charakteristika organismů, přehled živých soustav (taxonomie), Linného taxony, binomická

Více

URČOVÁNÍ SINIC A ŘAS Jak na to? Logicky a jednoduše stačí se pozorně v klidu dívat a srovnávat

URČOVÁNÍ SINIC A ŘAS Jak na to? Logicky a jednoduše stačí se pozorně v klidu dívat a srovnávat URČOVÁNÍ SINIC A ŘAS Jak na to? Logicky a jednoduše stačí se pozorně v klidu dívat a srovnávat RNDr. Lenka Šejnohová, Ph.D. Mikrobiologický ústav Akademie věd ČR, Třeboň www.alga.cz eustigmatos@gmail.com

Více

Zemědělská botanika. Vít Joza joza@zf.jcu.cz. foto Z. Růžičková

Zemědělská botanika. Vít Joza joza@zf.jcu.cz. foto Z. Růžičková Zemědělská botanika Vít Joza joza@zf.jcu.cz foto Z. Růžičková Literatura Způsoby výživy organismů 1) autotrofie chemoautotrofie fototrofie 2) heterotrofie saprofytismus parazitismus: a) hemiparazitismus

Více

Strom života. Cíle. Stručná anotace

Strom života. Cíle. Stručná anotace Předmět: Doporučený ročník: Vazba na ŠVP: Biologie 1. ročník Úvod do taxonomie Cíle Studenti zařadí člověka do příslušných taxonů taxonomického systému. Studenti se seznámí s principem fylogenetického

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Investice do rozvoje vzdělávání Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Investice do rozvoje vzdělávání

Více

Rozmanitost života - systematika

Rozmanitost života - systematika Rozmanitost života - systematika Obrovská rozmanitost prvoků Co je to systematika? Jak na systém prvoků? Co jsou prvoci? Historicky to byla ta část jednobuněčných eukaryot vybavených organelami pohybu

Více

Zemědělská botanika. joza@zf.jcu.czzf.jcu.cz

Zemědělská botanika. joza@zf.jcu.czzf.jcu.cz Zemědělská botanika Vít Joza joza@zf.jcu.czzf.jcu.cz Biologický systém (část 1) říše: Protozoa (prvoci) oddělení: Myxomycota (hlenky) Euglenophyta (krásnoočka, eugleny) Dinophyta (obrněnky) říše: Chromista

Více

PRAPRVOCI A PRVOCI Vojtěch Maša, 2009

PRAPRVOCI A PRVOCI Vojtěch Maša, 2009 PRAPRVOCI A PRVOCI Vojtěch Maša, 2009 Opakování Prokarytotické organismy Opakování Prokaryotické organismy Nemají jádro, ale jen 1 chromozóm neoddělený od cytoplazmy membránou Patří sem archea, bakterie

Více

Systematická biologie,její minulý a současný vývoj

Systematická biologie,její minulý a současný vývoj Systematická biologie,její minulý a současný vývoj Systematická biologie - věda o rozmanitosti organismů. Jejím úkolem je vytvořit informační soustavu, která poskytuje srovnatelné údaje o všech známých

Více

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY

PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY PROBLÉMY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ORGANISMY 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Problémy životního prostředí - organismy V této kapitole se dozvíte: Co je to organismus. Z čeho se organismus skládá. Jak se dělí

Více

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě

SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě SOUHRNNÝ PŘEHLED nově vytvořených / inovovaných materiálů v sadě Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání SZŠ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0358 Název školy Střední zdravotnická škola, Turnov, 28.

Více

Maturitní témata Biologie MZ 2017

Maturitní témata Biologie MZ 2017 Maturitní témata Biologie MZ 2017 1. Buňka - stavba a funkce buněčných struktur - typy buněk - prokaryotní buňka - eukaryotní buňka - rozdíl mezi rostlinnou a živočišnou buňkou - buněčný cyklus - mitóza

Více

Buňka. Autor: Mgr. Jitka Mašková Datum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308

Buňka. Autor: Mgr. Jitka Mašková Datum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Buňka Autor: Mgr. Jitka Mašková Datum: 27. 10. 2012 Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0702 VY_32_INOVACE_BIO.prima.02_buňka Škola Gymnázium, Třeboň, Na Sadech

Více

Systematická biologie B51 volitelný předmět pro 4. ročník

Systematická biologie B51 volitelný předmět pro 4. ročník Systematická biologie B51 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie. Existují zde

Více

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita rostlin: řasy a sinice

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita rostlin: řasy a sinice Barbora Chattová Fylogeneze a diverzita rostlin: řasy a sinice Euglenophyta (krásnoočka) Cryptophyta (skrytěnky) Dinophyta (obrněnky) Chromophyta (hnědé řasy) Rhodophyta (ruduchy) Chlorophyta (zelené řasy)

Více

Speciace a extinkce. Druh

Speciace a extinkce. Druh Speciace a extinkce Druh Tři procesy biogeografie evoluce vymírání šíření = tři základní způsoby jimiž organismy odpovídají na prostorovou a časovou dynamiku geografických podmínek jen pro připomenutí

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.26 Učební osnovy: Seminář a cvičení z biologie

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.26 Učební osnovy: Seminář a cvičení z biologie Zpracování osnovy semináře a cvičení z biologie koordinoval Mgr. Martin Šnévajs. Časová dotace Vyšší gymnázium: 4. V 2hod. 6. N 2hod. Charakteristika semináře: Seminář a cvičení biologie je volitelný předmět

Více

B2, 2007/2008, I. Literák

B2, 2007/2008, I. Literák B2, 2007/2008, I. Literák BUNĚČNÁ TEORIE Základy vědeckého pohledu na život: BUNĚČNÁ TEORIE TEORIE EVOLUCE hierarchická organizace živých soustav BUŇKA zásadní hierarchická úroveň základní a minimální

Více

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 9. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Plantae ODDĚLENÍ: Glaucophyta TŘÍDA: Glaucophyceae Glaucocystis (PP) ODDĚLENÍ: Rhodophyta TŘÍDA: Bangiophyceae Porphyridium

Více

Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková

Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie

Inovace studia molekulární a buněčné biologie Investice do rozvoje vzdělávání Inovace studia molekulární a buněčné biologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Investice do rozvoje vzdělávání

Více

Buňka. základní stavební jednotka organismů

Buňka. základní stavební jednotka organismů Buňka základní stavební jednotka organismů Buňka Buňka je základní stavební a funkční jednotka těl organizmů. Toto se netýká virů (z lat. virus jed, je drobný vnitrobuněčný cizopasník nacházející se na

Více

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy HYDROBOTANIKA CHLOROPHYTA zelené řasy ODDĚLENÍ: CHLOROPHYTA - zelené řasy Zelené řasy jsou velice široká skupina. Její příslušníci mají všechny druhy stélek, jen rhizopodiální typ se vyskytuje pouze jako

Více

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590 , T. G. Masaryka 590 Dodatek č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro nižší stupeň gymnázia (zpracován podle RVP ZV) Tímto dodatkem se mění osnovy předmětu Biologie a geologie pro primu od školního roku

Více

BUŇKA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA ORGANISMŮ

BUŇKA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA ORGANISMŮ BUŇKA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA ORGANISMŮ SPOLEČNÉ ZNAKY ŽIVÉHO - schopnost získávat energii z živin pro své životní potřeby - síla aktivně odpovídat na změny prostředí - možnost růstu, diferenciace a reprodukce

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. základní projevy života

Více

Maturitní témata BIOLOGIE

Maturitní témata BIOLOGIE Maturitní témata BIOLOGIE 1. BIOLOGIE ČLOVĚKA. KŮŽE. TERMOREGULACE LIDSKÉHO ORGANISMU. 2. BIOLOGIE ČLOVĚKA. SOUSTAVA OPĚRNÁ A POHYBOVÁ. 3. BIOLOGIE ČLOVĚKA. SOUSTAVA KREVNÍHO OBĚHU, TĚLNÍ TEKUTINY. 4.

Více

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy

HYDROBOTANIKA. CHLOROPHYTA zelené řasy HYDROBOTANIKA CHLOROPHYTA zelené řasy ODDĚLENÍ: CHLOROPHYTA - zelené řasy Zelené řasy jsou velice široká skupina. Její příslušníci mají všechny druhy stélek, jen rhizopodiální typ se vyskytuje pouze jako

Více

PŘÍPRAVY K VYUČOVACÍM HODINÁM PRO TÉMATA BIOLOGICKÁ SYSTEMATIKA + NOVÝ SYSTÉM EUKARYOT

PŘÍPRAVY K VYUČOVACÍM HODINÁM PRO TÉMATA BIOLOGICKÁ SYSTEMATIKA + NOVÝ SYSTÉM EUKARYOT PŘÍPRAVY K VYUČOVACÍM HODINÁM PRO TÉMATA BIOLOGICKÁ SYSTEMATIKA + NOVÝ SYSTÉM EUKARYOT Libuše Turjanicová, Kateřina Mikešová Elektronická příloha k článku Proměny vyšší systematiky eukaryot a její odraz

Více

Program kursu Rostlinná buňka

Program kursu Rostlinná buňka Program kursu Rostlinná buňka 1) Poznávání rostlinných buněk Buňka a vývoj jejího poznání Srovnání rostlinné a živočišné buňky Jak jsou buňky rozčleněny: membrány 2) Buněčné membrány a vakuoly rostlinných

Více

Sylabus kurzu: Biologie

Sylabus kurzu: Biologie Sylabus kurzu: Biologie Výchozí úroveň studentů: Vědomosti z biologie na gymnaziální úrovni Cílová úroveň studentů: Cílem je zopakovat a prohloubit vědomosti v oblasti biologie nabyté na gymnáziu, případně

Více

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN

FYZIOLOGIE ROSTLIN VÝŽIVA ROSTLIN 1) AUTOTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN 2) HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN FYZIOLOGIE ROSTLIN Fyziologie rostlin, Biologie, 2.ročník 25 Podobor botaniky, který studuje životní funkce a individuální vývoj rostlin. Využívá poznatků z dalších odvětví biologie jako je morfologie,

Více

Biologické vědy I. Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D.

Biologické vědy I. Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D. Biologické vědy I Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Co je to Biologie? Biologie je složeným slovem, které

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 3. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 3. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 3. praktické cvičení ŘÍŠE: Chromista (Chromalveolata) ODDĚLENÍ: Heterokontophyta TŘÍDA: Phaeophyceae ŘÁD: Dictyotales Dictyota (HB) Padina (HB) ŘÁD: Fucales Fucus

Více

ŘÍŠE (REGNUM): ROSTLINY (PLANTAE) Podříše (Subregnum): Nižší rostliny řasy (Thallobionta)

ŘÍŠE (REGNUM): ROSTLINY (PLANTAE) Podříše (Subregnum): Nižší rostliny řasy (Thallobionta) ŘÍŠE (REGNUM): ROSTLINY (PLANTAE) Charakteristickým znakem všech jaderných organismů je eukaryotická buňka. Jaderné organismy jsou rozdělené do tří říší: rostliny, houby a živočichové. Charakteristickým

Více

VY_32_INOVACE_002. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám

VY_32_INOVACE_002. VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám VY_32_INOVACE_002 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07. /1. 5. 00 / 34. 0696 Šablona: III/2 Název: Buňka Vyučovací předmět: Základy ekologie

Více

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita rostlin 1. přednáška Cyanobacteria, Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta

Barbora Chattová. Fylogeneze a diverzita rostlin 1. přednáška Cyanobacteria, Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta Barbora Chattová Fylogeneze a diverzita rostlin 1. přednáška Cyanobacteria, Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta Euglenophyta (krásnoočka) Cryptophyta (skrytěnky) Dinophyta (obrněnky) Chromophyta (hnědé

Více

II. Nástroje a metody, kterými ověřujeme plnění cílů

II. Nástroje a metody, kterými ověřujeme plnění cílů BIOLOGIE Gymnázium PORG Libeň Biologie je na PORGu Libeň vyučována jako samostatný předmět od sekundy do oktávy a navazuje na předmět Integrovaná přírodověda vyučovaný v primě. V sekundě, tercii a kvartě

Více

Botanika bezcévných rostlin 2. praktické cvičení. Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 2. praktické cvičení. Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 2. praktické cvičení ŘÍŠE: Amoebozoa ODDĚLENÍ: Myxomycota TŘÍDA: Myxomycetes Přehled pozorovaných objektů Myxomycetes trofická fáze (OP) ŘÁD: Liceales Lycogala (HB) ŘÁD: Physarales

Více

Diverzita autotrofních protist

Diverzita autotrofních protist Diverzita autotrofních protist Po stopách evoluce primárních producentů Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Protista Eukaryotické organismy s jednoduchou organizací stélky Dlouhá evoluční historie Protista

Více

Základy zoologické systematiky

Základy zoologické systematiky Základy zoologické systematiky Vědecké třídění živočichů * Carl Linné (1707 1778) (Carolus Linnaeus) * 1758 (1.1.) * Systema naturae - Systém živočichů - Binominální nomenklatura Popsal asi 4400 druhů

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 LRR/OBBC LRR/OBB Obecná biologie Úvod do studia obecné biologie Mgr. Lukáš Spíchal, Ph.D. Cíl přednášky uvedení do studia obecné

Více

Systém a evoluce živočichů

Systém a evoluce živočichů Systém a evoluce živočichů 1. Bezobratlí (Dipl.-Biol. Jiří Schlaghamerský, Ph.D.; RNDr Jana Schenková, Ph.D.) 2. Strunatci (Mgr. Tomáš Bartonička, Ph.D.) Osnova pro část bezobratlí : 1) Úvod do zoologické

Více

MYKOLOGIE ohnivec zimní

MYKOLOGIE ohnivec zimní UNIVERZITA 3. VĚKU MYKOLOGIE ohnivec zimní Aspergillus 2015 Eurotium chevalieri ohnivec zimní hřib smrkový Penicillium roqueforti bedlovnice zlatá Phaeolepiota aurea Amanita phalloides Vibrisea truncata

Více

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika

Přírodopis. 6. ročník. Obecná biologie a genetika list 1 / 7 Př časová dotace: 2 hod / týden Přírodopis 6. ročník (P 9 1 01) (P 9 1 01.1) (P 9 1 01.4) (P 9 1 01.5) (P 9 1 01.6) (P 9 1 01.7) (P 9 1 02) P 9 1 02.1 rozliší základní projevy a podmínky života,

Více

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 5. praktické cvičení

Botanika bezcévných rostlin pro učitele 5. praktické cvičení Botanika bezcévných rostlin pro učitele 5. praktické cvičení ŘÍŠE: Plantae ODDĚLENÍ: Chlorophyta TŘÍDA: Trebouxiophyceae Chlorella (PP) Trebouxia (PP) Stichococcus (PP) TŘÍDA: Chlorophyceae Chlamydomonas

Více

Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika bezcévných rostlin 10. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Plantae ODDĚLENÍ: Chlorophyta TŘÍDA: Trebouxiophyceae Chlorella (PP) Trebouxia (PP) Stichococcus (PP) TŘÍDA: Chlorophyceae

Více

M A T U R I T N Í T É M A T A

M A T U R I T N Í T É M A T A M A T U R I T N Í T É M A T A BIOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2017 2018 1. BUŇKA Buňka základní strukturální a funkční jednotka. Chemické složení buňky. Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky. Funkční struktury

Více

DNÍ ZÁKLAD III INTEGROVANÝ VĚDNV. BIOLOGIE Předn. Ing. Helena Jedličkov. ková TAKSONOMIE = KLASIFIKACE ORGANISMŮ VIRY, BAKTERIE, HOUBY. č.

DNÍ ZÁKLAD III INTEGROVANÝ VĚDNV. BIOLOGIE Předn. Ing. Helena Jedličkov. ková TAKSONOMIE = KLASIFIKACE ORGANISMŮ VIRY, BAKTERIE, HOUBY. č. INTEGROVANÝ VĚDNV DNÍ ZÁKLAD III BIOLOGIE Předn ednáška č.3, TAKSONOMIE = KLASIFIKACE ORGANISMŮ VIRY, BAKTERIE, HOUBY Ing. Helena Jedličkov ková Obsah: I. Úvod: TAXONOMIE ORGANISMŮ ( TŘÍDĚNÍ = KLASIFIKACE)

Více

BUŇKA. Kozorožec kavkazský Capra caucasica ZOO Toronto, 2010. Biologie 3, 2014/2015, Eva Bártová, Ivan Literák

BUŇKA. Kozorožec kavkazský Capra caucasica ZOO Toronto, 2010. Biologie 3, 2014/2015, Eva Bártová, Ivan Literák BUŇKA Kozorožec kavkazský Capra caucasica ZOO Toronto, 2010 Biologie 3, 2014/2015, Eva Bártová, Ivan Literák BUNĚČNÁ TEORIE základ vědeckého pohledu na život: BUNĚČNÁ TEORIE TEORIE EVOLUCE hierarchická

Více

1. Významné lokality na Svitavsku pro výskyt ptáků. 2. Přírodní parky Svitavska Přírodní park Údolí Křetínky

1. Významné lokality na Svitavsku pro výskyt ptáků. 2. Přírodní parky Svitavska Přírodní park Údolí Křetínky 1. Významné lokality na Svitavsku pro výskyt ptáků ANOTACE: Prezentace představuje nejen s nejvýznamnějšími ornitologickými lokalitami regionu Svitavska, ale seznamuje také s řadou dalších významných nebo

Více

ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY

ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO STŘEDNÍ ŠKOLY Řasy (dříve nesprávně označovány jako podříše nižších rostlin v rámci rostlinné říše) představují velmi různorodou skupinu organismů od několika mikrometrů velkých

Více

Maturitní otázky z předmětu BIOLOGIE

Maturitní otázky z předmětu BIOLOGIE Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu BIOLOGIE 1. Život a jeho poznávání 2. Buňka biologie, biologické vědy, významní biologové; jedinec, ontogeneze,

Více

Číslo a název projektu Číslo a název šablony

Číslo a název projektu Číslo a název šablony Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_1.05

Více

Botanika - bezcévné rostliny 2. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů

Botanika - bezcévné rostliny 2. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů Botanika - bezcévné rostliny 2. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů ŘÍŠE: Protozoa ODDĚLENÍ: Dinophyta TŘÍDA: Dinophyceae ŘÁD: Gonyaulacales Ceratium (TP) ŘÍŠE: Protozoa ODDĚLENÍ: Dinophyta

Více

Evoluce primárních producentů. Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK

Evoluce primárních producentů. Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Evoluce primárních producentů Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Primární produkce Více jak polovinu primární produkce mají na svědomí řasy Sinice a řasy Carl Linné (1758) Sinice a řasy Sinice a řasy

Více

Biologie. V rámci předmětu Biologie jsou rozvíjena průřezová témata:

Biologie. V rámci předmětu Biologie jsou rozvíjena průřezová témata: Biologie Obsahové vymezení Vyučovací předmět Biologie vychází ze vzdělávacího obsahu vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie. V rámci tohoto předmětu je realizována část vzdělávacích

Více

Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí

Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí 1. Buňka základy buněčné teorie (R. Hooke, M. J. Schleiden, T. Schwann, J. E. Purkyně), chemické složení buňky, stavba prokaryotické a eukaryotické buňky, funkce buněčných organel, rozdíly ve stavbě buňky

Více

Po stopách rané evoluce primárních producentů. Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK

Po stopách rané evoluce primárních producentů. Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Po stopách rané evoluce primárních producentů Pavel Škaloud katedra botaniky PřF UK Protista Eukaryotické organismy s jednoduchou organizací stélky Dlouhá evoluční historie Protista Protista Historicky

Více

NIŽŠÍ ROSTLINY - řasy

NIŽŠÍ ROSTLINY - řasy Maturitní téma č.8 NIŽŠÍ ROSTLINY - řasy CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY ŘAS Rostlinnou říši dělíme na dvě základní skupiny - nižší rostliny (Algobionta) a vyšší rostliny (Cormobionta). Mezi nižší rostliny řadíme

Více

Algologie ve výuce biologie a přírodopisu

Algologie ve výuce biologie a přírodopisu Algologie ve výuce biologie a přírodopisu Petra Vágnerová, Plzeň Algologie je věda, která zkoumá sinice a řasy. Tyto skupiny nejsou v rámci biologie a přírodopisu probírány jako jeden tematický celek,

Více

Botanika - bezcévné rostliny 6. praktikum Přehled pozorovaných objektů

Botanika - bezcévné rostliny 6. praktikum Přehled pozorovaných objektů Botanika - bezcévné rostliny 6. praktikum Přehled pozorovaných objektů ODDĚLENÍ: Rhodophyta TŘÍDA: Bangiophyceae ŘÁD: Bangiales Porphyra (HB) TŘÍDA: Florideophyceae ŘÁD: Gelidiales Gelidium (HB) ŘÁD: Gigartinales

Více

obecné vlastnosti živých soustav soustav teorie evoluce Zeměpis, Dějepis 1. ročník prokaryotní a eukaryotní buňka buňka - stavba a funkce

obecné vlastnosti živých soustav soustav teorie evoluce Zeměpis, Dějepis 1. ročník prokaryotní a eukaryotní buňka buňka - stavba a funkce odliší živé soustavy od neživých na základě jejich charakteristických vlastností zkoumá formy, vlastnosti a vnitřní procesy živých soustav, jejich vzájemné a k neživému prostředí OBECNÁ BIOLOGIE vznik

Více

Téma: MORFOLOGIE ŢIVOČIŠNÝCH BUNĚK

Téma: MORFOLOGIE ŢIVOČIŠNÝCH BUNĚK Téma: MORFOLOGIE ŢIVOČIŠNÝCH BUNĚK ŢIVÉ SOUSTAVY Nebuňečné (priony, viroidy, viry) Buněčné (jedno- i mnohobuněčné organismy) PROKARYOTICKÝ TYP BUNĚK 1-10 µm Archebakterie Eubakterie (bakterie a sinice)

Více

Eukaryota: Rostlinněživočišná dichotomie

Eukaryota: Rostlinněživočišná dichotomie Eukaryota: Rostlinněživočišná dichotomie Jak se vyznat v diverzitě eukaryot? Herbert Copeland, 1938 Gordon F. Leedale, 1974 Konec milénia: 71 taxonů s definovanou ultrastrukturní identitou, ovšem bez zjevných

Více

chlorofyl a chlorofyl c

chlorofyl a chlorofyl c Systém a evoluce řas HEN Řasy = Algae různé autotrofní fotosyntetizující vodní organismy, které nemusí být navzájem příliš příbuzné Fylogeneticky jde o nesourodou skupinu Systematicky jsou řazeny do dvou

Více

Otázka: Nižší rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Evka NIŽŠÍ ROSTLINY= PROTOBIONTA

Otázka: Nižší rostliny. Předmět: Biologie. Přidal(a): Evka NIŽŠÍ ROSTLINY= PROTOBIONTA Otázka: Nižší rostliny Předmět: Biologie Přidal(a): Evka NIŽŠÍ ROSTLINY= PROTOBIONTA oddělení Ruduchy, Zelené řasy a Mechorosty eukaryotické autotrofní organismy tělo tvoří jednobuněčná nebo mnohobuněčná

Více

Fytopatologická praktika

Fytopatologická praktika Fytopatologická praktika názvosloví, systém, morfologie (Oomycety) 3 Ing. Dagmar Palovčíková Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Více

OBECNÁ MYKOLOGIE MB120P46 4 kredity (verze 2010)

OBECNÁ MYKOLOGIE MB120P46 4 kredity (verze 2010) OBECNÁ MYKOLOGIE MB120P46 4 kredity (verze 2010) garant: Karel Prášil, katedra botaniky PřF UK Praha, prasil@natur.cuni.cz přednášející: Milan Gryndler, laboratoř biologie hub MBÚ AV ČR, Praha Jan Holec,

Více

1. Virus je: a) buněčný organismus b) složený z nukleové kyseliny a kapsidu c) infekční bílkovina d) bakteriální organismus

1. Virus je: a) buněčný organismus b) složený z nukleové kyseliny a kapsidu c) infekční bílkovina d) bakteriální organismus 1. Virus je: a) buněčný organismus b) složený z nukleové kyseliny a kapsidu c) infekční bílkovina d) bakteriální organismus 2. Ukládání organických látek do buněčné stěny rostlinné buňky označujeme jako:

Více