Monitorování případů hate crime a dalších incidentů z nenávisti romskými mentory studie transferability do dalších regionů České republiky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Monitorování případů hate crime a dalších incidentů z nenávisti romskými mentory studie transferability do dalších regionů České republiky"

Transkript

1 Monitorování případů hate crime a dalších incidentů z nenávisti romskými mentory studie transferability do dalších regionů České republiky vytvořeno v rámci realizace projektu Hate Crime / Violence Monitoring in Ústí Region podpořeného Nadací Erinnerung, Verantwortung und Zukunft, Německo, v rámci programu Stop Hate Crime!

2 1. Rámec projektu, východiska, zdroje Nestátní nezisková organizace Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s., která od nese nový název RUBIKON Centrum, realizuje od projekt s názvem Hate Crime / Violence Monitoring in Ústí Region, financovaný německou nadací Erinnerung, Verantwortung und Zukunft. Cílem projektu je přispět ke zlepšení situace obětí zločinů a násilí z nenávisti (HC/HV) v Ústeckém kraji: nastavením systému monitorování případů HC/HV, vytvořením podpůrné sítě pro oběti HC/HV, zvýšením obecného povědomí o problematice HC/HV. Záměrem realizátora projektu bylo využít stávající síť romských mentorů k monitorování zločinů a incidentů z nenávisti v romských komunitách v Ústeckém kraji. Romští mentoři jsou vyškolení laici z romské komunity, kteří ve spolupráci se středisky Probační a mediační služby ČR (PMS) motivují romské klienty PMS k úspěšnému vykonání alternativních trestů nebo opatření (v rámci služby romský mentoring realizované v dalších projektech SPJ/ RUBIKON Centrum, více viz Napomáhají tak k efektivnější práci s výše zmíněnými klienty, k posílení jejich právního vědomí a snížení rizika recidivy a prohloubení sociálního vyloučení. Jejich výhodou je hluboká znalost lokální romské komunity, jazyková a kulturní blízkost s klienty a schopnost propojit klienty s odbornými službami, vytvářet most mezi romskou komunitou a většinovou společností. Jedná se o aktivní jedince napříč věkovým i sociálním spektrem, muže i ženy, obvykle respektované v rámci komunity, ochotné vzdělávat se a pracovat pro vlastní komunitu. Romští mentoři jsou důležitým informačním kanálem, díky němuž příslušníci romské menšiny získávají informace o fungování státního (justičního, sociálního) systému a o svých možnostech, právech a povinnostech v rámci tohoto systému. Zároveň jsou schopni lidem zvenčí, z majority, zprostředkovat vstup do romské komunity, orientovat se v ní, v myšlení, jednání, hodnotovém systému, vztazích jejích příslušníků. Jejich význam spočívá ve schopnosti komunikovat s oběma stranami v jejich vlastním jazyce a předávat tak srozumitelné informace oběma směry.

3 Ze zkušeností s mnohaletou realizací romského mentoringu (od r. 2004) vychází předpoklad realizátora, že romští mentoři získají informace o HC/HV incidentech v rámci romské komunity a budou mít i přístup k jejich obětem, které by případy jinak nehlásili z důvodu nedůvěry ve státní instituce většinové společnosti. Dalším zdrojem pro realizaci projektu mohou být romští asistenti prevence kriminality (APK), jejichž činnost se v některých městech Ústeckého kraje prolíná s romským mentoringem, někteří mentoři zároveň působí jako APK (více viz Stručná informace o realizaci projektu Projekt Hate Crime / Violence Monitoring in Ústí Region měl původně skončit , po dohodě s donátorem byl prodloužen do a v současné době bylo schváleno jeho další pokračování do Partnerem projektu je In IUSTITIA, expertní právnická organizace, jejímž úkolem je příprava a realizace školení mentorů a poradenství obětem (více viz Hlavní aktivity projektu: 1. Vyškolení romských mentorů, asistentů městské policie a 2 pracovníků organizace Romea v monitorování případů HC/HV. Školení provede partnerská organizace In IUSTITIA. 2. Nastavení funkčního systému monitorování a pomoci obětem HC/HV v Ústeckém kraji. Romští mentoři a asistenti budou vyhledávat potenciální oběti HC/HV, zprostředkují kontakt s nimi a po vyhodnocení koordinátorem budou případy HC/HV předávány In IUSTITIA. 3. Schůzky projektového týmu, síťování se spolupracujícími organizacemi. Do současné doby bylo v rámci projektu vyškoleno 29 romských mentorů (z toho 2 romští APK) + 2 další APK, 3 pracovníci Romea a pracovnice komunitního centra v Krásné Lípě.

4 Do monitorování HC/HV případů se zapojilo 28 romských mentorů (z toho 2 romští APK) ve městech Most, Chomutov, Rumburk, Děčín, Šluknov, Varnsdorf, Česká Kamenice, Jiřetín pod Jedlovou, Horní Podluží. Ve sledovaném období reportovali 22 případů incidentů motivovaných nenávistí k romskému etniku, z toho: 8 fyzických násilných útoků (různé intenzity), 13 verbálních napadení (hate speech), 1 případ diskriminace. Žádná z obětí nepožadovala právní pomoc, nechtěla případ dále řešit legální cestou. 3. Překážky a opatření V průběhu pilotního projektu se potvrdil předpoklad realizátora, že romští mentoři jsou schopni získat informace o incidentech, které by jejich účastníci (napadení) nebo svědci z romské komunity nenahlásili policii či jiné státní instituci a pravděpodobně ani nikomu z majoritní společnosti. Přesto čelil realizační tým projektu několika překážkám monitoringu HC/HV případů v následujících oblastech: 3.1. Obsah a forma školení Původní školení v oblasti monitorování případů HC/HV vytvořené organizací In IUSTITIA bylo určeno zejména odborníkům (ze státních institucí či NNO). Zahrnovalo problematiku hate crime v celé šíři, včetně relativně obsáhlého popisu relevantní legislativy, věnovalo se všem cílovým skupinám ohroženým HC/HV (LGBT komunita, další národnostní/etnické/náboženské/sociální menšiny, zdravotně postižení, bezdomovci ad.). Vzhledem k zaměření monitoringu na romskou komunitu, různé odborné úrovni účastníků (romský mentoring je služba programově nízkoprahová, kvalifikační podmínkou vzdělání je pouze absolvování 100 hodinového kurzu Mentor) a rozsahu školení 6 hodin se taková šíře záběru ukázala jako kontraproduktivní. Specifikům cílové skupiny účastníků také ne zcela vyhovovala forma školení s převažující metodou výkladu. Zkušenost, kterou má realizátor ze školení romských mentorů, ukazuje výrazně větší efektivitu interaktivních metod školení.

5 Bylo proto nutné v tomto smyslu obsah i formu školení upravit: Objasnění pojmu hate crime a legislativního rámce bylo zkráceno na minimum nutné k pochopení kontextu. Hlavní důraz byl přesunut na to, aby účastníci byli schopni identifikovat a rozlišit případy hate crime, hate speech a diskriminace. Podstatná část školení byla zaměřena na objasnění důležitosti monitoringu případů a sběru dat (dále viz bod 3) a způsobu, jak o tom komunikovat s napadenými, účastníky a svědky incidentů, oběťmi, příslušníky komunity. praktického nácviku. Závěr školení byl věnován vyplňování záznamového archu, vč. Forma školení byla přizpůsobena potřebám cílové skupiny tak, aby poskytovala účastníkům větší prostor k sebevyjádření, k prezentování svých vlastních zkušeností. V případě romských mentorů se i v minulosti osvědčilo objasňování relativně komplikovaných a nových pojmů jako je hate crime prostřednictvím společného prožitku. Maximálně byly využity metody podporující aktivní účast mentorů a využívající jejich přirozené soutěživosti (práce ve skupinkách s využitím praktických pomůcek, brainstorming, diskuse, event. hraní rolí) Administrativní stránka reportování případů Z obdobných důvodů se ukázal jako nevyhovující původní formulář záznamového archu k reportování případů, určený k monitorování případů HC/HV týkajících se všech ohrožených skupin. Poměrně komplikovaná forma a nadbytečné množství informací a ne zcela srozumitelných pojmů znesnadňovalo romským mentorům vyplňování. Byl vytvořen zjednodušený formulář, mapující základní informace a zaměřený především na naraci (viz příloha č. 1) Vnímání závažnosti HC/HV incidentů a sběru dat V první části pilotního projektu byl realizátor překvapen nízkým počtem reportovaných HC/HV případů. Ukázalo se, že příslušníci romské komunity mají (i přes absolvování školení) snížený práh vnímání závažnosti takovýchto případů, zejména v případech verbálních útoků. Na supervizních setkáních vyplynulo, že rasistické urážky ve veřejném prostoru řada z nich vnímá jako běžnou součást života a ne jako incidenty,

6 které je nutné monitorovat, reportovat nebo dokonce řešit právní cestou. Bylo nutné toto téma znovu otevřít a objasnit. Právě verbální útoky jsou mezi reportovanými případy nejčastější. Stejně tak bylo třeba se podrobněji a opakovaně vracet k objasnění důležitosti sběru dat. Praktický dopad monitoringu prostřednictvím tlaku mezinárodních institucí (jako je ODIHR, viz na zlepšení situace obětí HC/HV se může příslušníkům romských komunit jevit jako příliš abstraktní a vzdálený pojem (dále viz bod 4) Kontakt a komunikace s reportujícími osobami Pilotní projekt potvrdil nutnost intenzivnějšího kontaktu a komunikace s reportujícími osobami, a to jak s romskými mentory, tak s účastníky či svědky incidentů. Romští mentoři potřebují průběžnou podporu a motivaci k monitorování případů. Vedle pravidelných supervizních setkání přispívají k efektivitě monitorování měsíční reporty (Příloha č. 2), které mentoři vyplňují vždy na konci měsíce (je to obdoba měsíčních výkazů práce, kterými mentoři vykazují svou činnost v rámci romského mentoringu). Klíčovou otázkou zůstává podpora účastníků (obětí) HC/HV. Přestože jsou ochotni svůj zážitek popsat mentorovi a dát svolení k zpracování a evidenci případu v databázi v anonymizované podobě, nemají zájem případ dále řešit právní cestou. Ve většině reportovaných případů nebyl incident nahlášen policii, a to z důvodu nedůvěry ve státní instituce nebo strachu z odvety. Výjimku tvoří romští asistenti prevence kriminality (spolupracovníci městské policie), kterým příslušníci romské menšiny případy hlásí a kteří jsou navíc schopni méně závažné incidenty na místě vyřešit. Přesto, nebo spíš právě proto, že napadení nepožadují právní (ani jinou odbornou, např. psychologickou) pomoc, je realizátor přesvědčen, že je nutné poskytnout jim podporu v rámci projektu, prostřednictvím mentorů a projektového pracovníka (regionálního koordinátora). Za tímto účelem byl v pokračování projektu navýšen úvazek koordinátora, resp. byla tato pozice rozdělena na 2 pozice: koordinátora (úvazek 0,15), který bude mít nadále na starosti zejména koordinaci a administraci projektu, a koordinátora regionálního (úvazek 0,35), který bude mít

7 kapacitu na osobní schůzky a komunikaci s reportujícími osobami přímo v regionu (s mentory, svědky i napadenými). Zkušenost z dosavadní realizace ukazuje na důležitost osobního kontaktu s napadenými. I když nechtějí řešit případ oficiální cestou, je pro ně důležité, že mohou svůj traumatizující zážitek s někým sdílet a že dostanou zpětnou vazbu, že to, co se jim stalo, rozhodně není v pořádku. Věříme, že se tímto způsobem podaří zmírnit pocit frustrace napadených, kteří mají často pocit, že nemá význam nic oznamovat, protože se stejně nic nevyřeší. 4. Závěry a doporučení Realizátor vnímá projekt Hate Crime / Violence Monitoring in Ústí Region jako pilotní. Před případnou aplikací monitoringu případů HC/HV prostřednictvím romských mentorů do dalších regionů, kde mentoři aktuálně působí (Jihočeský, Středočeský, Královéhradecký, Pardubický, Karlovarský, Liberecký kraj a město Ostrava) využije prodloužení projektu v Ústeckém kraji k praktickému ověření závěrů, ke kterým došel v průběhu dosavadní realizace projektu: a) Zintenzivnění kontaktu s romskými mentory prostřednictvím ové a telefonické komunikace, supervizních setkání a osobních schůzek s regionálním koordinátorem za účelem průběžné motivace k vyhledávání a monitorování případů HC/HV v jejich okolí a prohlubování jejich porozumění tématu i po skončení školní. b) Podpora reportujících osob - přímých účastníků a svědků prostřednictvím regionálního koordinátora. Dalším úkolem tohoto pracovníka bude objasňovat napadeným důležitost monitoringu a sběru dat, mapovat jejich potřeby a v návaznosti na to hledat v lokalitách organizace poskytující relevantní odborné služby, jimž by bylo možné klienty referovat. Pro přenositelnost do dalších regionů považuje realizátor za užitečné propojení a spolupráci s asistenty prevence kriminality. Dosavadní praxe z lokality Děčín Boletice potvrdila, že APK se mohou k nenávistí motivovaným incidentům dostat ještě v jejich průběhu. Příslušníci romské komunity k nim mají důvěru a jejich autorita i u zástupců majority je podpořena institucí městské policie. Mohou tak řadu potenciálně nebezpečných konfliktů řešit ještě v zárodku, v rámci lokální komunity působí preventivně, snižují napětí mezi majoritou a romskou menšinou. Tento potenciál by mohl a měl být využit při monitorování a předcházení případů HC/HV.

8 Vypracoval: Marek Demner koordinátor projektu Tel.: ,

ROMSKÝ MENTORING ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM

ROMSKÝ MENTORING ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM ROMSKÝ MENTORING a projekt ROMOVÉ POMÁHAJÍ ROMŮM Romský mentoring Určen klientům PMS, kteří se cítí být součástí romské menšiny, dostali se do konfliktu se zákonem a byl jim nebo jim může být uložen alternativní

Více

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit

k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Popis projektu k žádosti o dotaci v rámci Programu prevence kriminality a extremismu v roce 2010 - Úsvit Název projektu: Romský mentor Žadatel : Statuární město Děčín Mírové náměstí 1175/5 406 38 Děčín

Více

PROGRAMY PRO OSOBY S KRIMINÁLNÍ MINULOSTÍ. Karlovarský kraj

PROGRAMY PRO OSOBY S KRIMINÁLNÍ MINULOSTÍ. Karlovarský kraj PROGRAMY PRO OSOBY S KRIMINÁLNÍ MINULOSTÍ Karlovarský kraj Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. založeno 1994 27 zaměstnanců 150 externích spolupracovníků 10 000 klientů/40 projektů Poslání a

Více

PRÁCE S OBĚŤMI TRESTNÝCH ČINŮ. Projekt PROČ ZROVNA JÁ?

PRÁCE S OBĚŤMI TRESTNÝCH ČINŮ. Projekt PROČ ZROVNA JÁ? PRÁCE S OBĚŤMI TRESTNÝCH ČINŮ Projekt PROČ ZROVNA JÁ? Název operačního programu: OP Lidské zdroje a zaměstnanost Realizátor projektu: Probační a mediační služba ČR Registrační číslo: CZ.1.04/3.1.00/73.00001

Více

Vznik noclehárny a azylového domu pro ženy "Řešení otázky osob bez přístřeší v Děčíně"

Vznik noclehárny a azylového domu pro ženy Řešení otázky osob bez přístřeší v Děčíně Cíl 1 Vznik noclehárny a azylového domu pro ženy "Řešení otázky osob bez přístřeší v Děčíně" 1 Monitoring potřebnosti p.o., Křesťanské společenství Jonáš, Oblastní charita Česká Kamenice, MM/OSV, Charitní

Více

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních

ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: 5.1 Udržení stávajících sociálních služeb terénních a ambulantních ČÁST 5 - CÍLE A OPATŘENÍ PRACOVNÍ SKUPINA ETNICKÉ MENŠINY: Název Cíle: Popis a zdůvodnění Cíle: Na která zjištění z analýz cíl reaguje Seznam opatření, které vedou k naplnění Cíle: 5.1 Udržení stávajících

Více

Fond pro nestátní neziskové organizace - Seminář pro žadatele o grant. 2. výzva

Fond pro nestátní neziskové organizace - Seminář pro žadatele o grant. 2. výzva Fond pro nestátní neziskové organizace - Seminář pro žadatele o grant 2. výzva Program semináře Specifika 2. výzvy FNNO Prioritní oblasti FNNO Doplňkové granty v rámci Fondu pro bilaterální spolupráci

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚ CÍ KANCELÁŘ MINISTRA Tiskové oddě lení Dotační výběrové řízení MPSV vůči nestátním neziskovým subjektům (občanským sdružením, církevním právnickým osobám, obecně prospěšným

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2016 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013. Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011

Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013. Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011 Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013 Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011 Sociální integrace a rovné příležitosti Podpora a rozvoj systému sociálních služeb je

Více

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček

Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce. Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Jednotlivé etapy projektu Podpora vytváření systému terénní sociální práce První etapa projektu Podpora vytváření systému TSP vytvoření metodických příruček Průběh realizace říjen 2006 duben 2007 Realizátor

Více

Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. Realizuje Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády ČR

Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. Realizuje Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády ČR Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti Realizuje Agentura pro sociální začleňování, Úřad vlády ČR Násilí z nenávisti Jednání motivované předsudky nebo nenávistí namířené proti osobě, skupinám, jejich

Více

II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011

II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011 II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011 Období 2009-2011 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje na léta 2009 2011... Krajský program prevence kriminality

Více

Kriminalita v Ústeckém kraji, zejména v sociálně vyloučených lokalitách

Kriminalita v Ústeckém kraji, zejména v sociálně vyloučených lokalitách Kriminalita v Ústeckém kraji, zejména v sociálně vyloučených lokalitách plk. Mgr. Tomáš LANDSFELD ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje 25. září 2012 Vyloučené lokality v ČR 70 60 50 40

Více

Otevřená výzva pro nevládní neziskové organizace JUDr. KAMIL NEDVĚDICKÝ

Otevřená výzva pro nevládní neziskové organizace JUDr. KAMIL NEDVĚDICKÝ Otevřená výzva pro nevládní neziskové organizace JUDr. KAMIL NEDVĚDICKÝ Ministerstvo spravedlnosti ČR 26.03.2019 Výzva k předkládání žádostí o grant na individuální projekty z Fondů EHP a Norska 2014-2021

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2017 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

VÝSTUPY Z KONFERENCE ROMOVÉ A ALTERNATIVNÍ TRESTY

VÝSTUPY Z KONFERENCE ROMOVÉ A ALTERNATIVNÍ TRESTY Projekt ALTERNATIVA PRO ROMY je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a ww.eeagrants.cz VÝSTUPY Z KONFERENCE ROMOVÉ A ALTERNATIVNÍ TRESTY Mgr. Martina Štěpánková

Více

Činnosti PMS v trestním řízení

Činnosti PMS v trestním řízení Postavení PMS PMS jako složka ministerstva spravedlnosti přispívá k efektivnímu řešení věcí projednávaných soudy. Mezi její přinos patří zejména zrychlení, zefektivnění a zjednodušení trestního řízení

Více

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Č. j.: MSMT-6237/2014 Příloha č. 5 výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Metodický výklad výzvy č. 53 Zvyšování kvality ve vzdělávání

Více

jednání Rady města Ústí nad Labem

jednání Rady města Ústí nad Labem jednání Rady města Ústí nad Labem dne: 24. 5. 2017 bod programu: 14 věc: Asistenti prevence kriminality v Ústí nad Labem podání žádosti o dotaci dopad na rozpočet: S dopadem na rozpočet 2018-2020 zpracoval:

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Vyhodnocení PLÁNU PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA VSETÍN NA ROK 2016

Vyhodnocení PLÁNU PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA VSETÍN NA ROK 2016 PR PREVENCE KRIMINALITY VE VSETÍNĚ Město Vsetín Vyhodnocení PLÁNU PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA VSETÍN NA ROK 2016 Zpracoval: Mgr. Nikolaj Martinák Vsetín 20. února 2017 Obsah : ÚVOD 3 VÝCHODISKA 4 CÍLE PREVENCE

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence Město Vítkov Název dokumentu: Název zařízení: Identifikační číslo: 00300870 Zřizovatel: Standard kvality sociálně-právní ochrany č. 7 Orgán sociálně-právní ochrany Město Vítkov Sídlo: náměstí Jana Zajíce

Více

1. IDENTIFIKACE ŽADATELE (vzdělavatele) Název organizace (vzdělavatele) IČ organizace. Právní forma organizace. Sídlo organizace

1. IDENTIFIKACE ŽADATELE (vzdělavatele) Název organizace (vzdělavatele) IČ organizace. Právní forma organizace. Sídlo organizace k veřejné zakázce Vytvoření informačního systému pro agendu akreditací v rámci projektu Podpora kvality v celoživotním a kvalifikačním vzdělávání zaměstnanců v sociálních službách 1. IDENTIFIKACE ŽADATELE

Více

Klíčové aktivity realizované v Karlovarském kraji

Klíčové aktivity realizované v Karlovarském kraji Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Karlovarském kraji Karlovy Vary, dne 08.10.2012 Klíčové aktivity projektu 1) Návrh optimalizace

Více

Zpráva z monitoringu

Zpráva z monitoringu Zpráva z monitoringu 1. CÍLE Cílem aktivity monitoringu je mapovat organizace poskytující služby pro NRP a dostupné metodiky a tyto metodiky státních subjektů i neziskových organizací v ČR následně získat

Více

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry...

Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku Strategický cíl 1: Odklonit pachatele od kriminální kariéry... Akční plán 2018 Koncepce rozvoje probace a mediace v České republice do roku 2025 Dne 11. října 2017 schválila vláda ČR svým usnesením č. 733 Koncepci rozvoje probace a mediace do roku 2025 (dále jen Koncepce

Více

SDRU ENÍ PRO PROBACI A MEDIACI V JUSTICI, O. S., V ROCE 2010

SDRU ENÍ PRO PROBACI A MEDIACI V JUSTICI, O. S., V ROCE 2010 SDRUENÍ PRO PROBACI A MEDIACI V JUSTICI, O. S., V ROCE 2010 Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s. (SPJ), je nevládní nezisková organizace založená v roce 1994. SPJ iniciuje a rozvíjí nové metody

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŽÁDOST O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. IDENTIFIKACE ŽADATELE Tuto položku nevyplňujte!

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY ŽÁDOST O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU. IDENTIFIKACE ŽADATELE Tuto položku nevyplňujte! ŽÁDOST O AKREDITACI VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU 1. IDENTIFIKACE ŽADATELE Tuto položku nevyplňujte! 1.1. Název organizace 0 1.2. 1.3. IČ organizace Právní forma organizace 1.4. ulice, číslo domu Sídlo organizace

Více

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi

Priorita XII. - Zajištění služeb pro obyvatele/osoby v krizi Opatření XII. 1.: Podpora nízkoprahových terénních sociálních služeb pro osoby bez přístřeší Nízkoprahové terénní sociální služby pro osoby bez přístřeší poskytuje v Mladé Boleslavi středisko Naděje. Zde

Více

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Poslání AGENTURY podpora obcím v procesu sociálního začleňování podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup propojování veřejné správy a neziskového

Více

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 republiková a resortní krajská lokální Primární Sekundární terciární Úrovně systému prevence Úrovně

Více

Gaudia, o.p.s. - Výroční zpráva za rok 2012

Gaudia, o.p.s. - Výroční zpráva za rok 2012 Gaudia, o.p.s. - Výroční zpráva za rok 2012 I. Obecně prospěšná společnost Gaudia o organizaci 1) Úvod Gaudia, o.p.s. sdružuje profesionály z lékařské, psychologické, psychoterapeutické, socioterapeutické

Více

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni

Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Projekt Přenos zkušeností v oblasti fungování systému péče o ohrožené děti a rodinu z pohledu spolupráce jednotlivých aktérů na místní úrovni Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa:

Více

Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2016 až Praha, JUDr. Michal Barbořík

Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2016 až Praha, JUDr. Michal Barbořík Strategie prevence kriminality v ČR Praha, 22. 11. 2016 JUDr. Michal Barbořík Obsah 1. Vyhodnocení Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2012 až 2015 2. Základní východiska a principy politiky prevence

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně právní ochrany dětí

Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně právní ochrany dětí Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně právní ochrany dětí Mgr. Kristýna Jůzová Kotalová, 22. listopadu 2017, Praha Systémový projekt MPSV Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní Systémový

Více

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela

Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti. PhDr. Miloslav Macela Komunitní služby v kontextu transformace péče o ohrožené děti PhDr. Miloslav Macela OPZ 2014 2020, jeho investiční priority a konkrétní výzvy Investiční priority 2. 1. - 2. 3. (sociální začleňování), ale

Více

Metodický dopis č. 4 Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK

Metodický dopis č. 4 Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Metodický dopis č. 4 Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK 1 Aktualizace č. 1 Kapitola /strana Str. 3 Přílohy 1-14 Změny

Více

Projekt Společně za práva a bezpečí

Projekt Společně za práva a bezpečí Projekt Společně za práva a bezpečí Za finanční podporu projektu, bez které bychom nebyli schopni projekt realizovat, děkujeme Nadaci rozvoje občanské společnosti Posláním Vzájemné soužití o.p.s. terénního

Více

Představení programu FNNO HANA ŠILHÁNOVÁ, NROS MIROSLAV KUNDRATA, NADACE PARTNERSTVÍ

Představení programu FNNO HANA ŠILHÁNOVÁ, NROS MIROSLAV KUNDRATA, NADACE PARTNERSTVÍ Představení programu FNNO HANA ŠILHÁNOVÁ, NROS MIROSLAV KUNDRATA, NADACE PARTNERSTVÍ ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROGRAMU FNNO, 24. 9. 2013 Zprostředkovatel Nadace rozvoje občanské společnosti (hlavní partner)

Více

Sociální poradenství v ČR. Hynek Kalvoda, Praha 19.5. 2015

Sociální poradenství v ČR. Hynek Kalvoda, Praha 19.5. 2015 Hynek Kalvoda, Praha 19.5. 2015 Sociální poradenství je již devátým rokem upraveno zákonem č. 108/2006 Sb., ve znění pozdějších novelizací. V rámci tohoto zákona je rozděleno na základní sociální poradenství

Více

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA Ing. Barbara Poslušná Probační a mediační služba 03.10.2018 Základní informace Realizátor: Probační a mediační služba Partneři: Vězeňská služba ČR, Buskerud Probation office a Drammen

Více

PREVENCE KRIMINALITY REALIZOVANÁ KARLOVARSKÝM KRAJEM

PREVENCE KRIMINALITY REALIZOVANÁ KARLOVARSKÝM KRAJEM PREVENCE KRIMINALITY REALIZOVANÁ KARLOVARSKÝM KRAJEM I. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 22. 23. 9. 2010 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje na léta 2009-2011

Více

Program prevence kriminality pro rok 2013 Příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje na aktivity v oblasti prevence kriminality

Program prevence kriminality pro rok 2013 Příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje na aktivity v oblasti prevence kriminality Program prevence kriminality pro rok 2013 Příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje na aktivity v oblasti prevence kriminality Finanční prostředky ze státního rozpočtu, z kapitoly MV Příjemcem dotace je

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů DNE: 11.2.2019 JEDNACÍ ČÍSLO: 112/2019/MP NÁZEV: Plán prevence kriminality ANOTACE: V rámci prevence kriminality města je nutné schválit Plán prevence

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTNUTÍ NADAČNÍHO PŘÍSPĚVKU

PRAVIDLA PRO POSKYTNUTÍ NADAČNÍHO PŘÍSPĚVKU I. ÚČEL A POSLÁNÍ NADACE TAŤÁNY KUCHAŘOVÉ - KRÁSA POMOCI Účelem nadace je zajištění finanční, materiální, humanitární, právní, odborné, personální nebo vzdělávací podpory a pomoci zdravotně, sociálně či

Více

Představení projektu Primární prevence ohrožení dětí 1. tříd ZŠ

Představení projektu Primární prevence ohrožení dětí 1. tříd ZŠ Představení projektu Primární prevence ohrožení dětí 1. tříd ZŠ POSÍLENÍ SPOLUPRÁCE ORGANIZACÍ POSKYTUJÍCÍCH SLUŽBY PRO RODINY V OKRESE KLADNO (9. 10. 2014) 1 Projekt Primární prevence ohrožení dětí 1.

Více

Monitorovací ukazatele. sledované rozvojovými partnerstvími

Monitorovací ukazatele. sledované rozvojovými partnerstvími Monitorovací ukazatele sledované rozvojovými partnerstvími 1 Obsah prezentace: princip monitorování širší kontext monitorovacích indikátorů u Programu Iniciativy Společenství EQUAL společné minimum EK

Více

Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK

Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK Jednou z podmínek čerpání finančních prostředků z Operačního programu Vzdělávání pro

Více

Definované oblasti podpory FNNO

Definované oblasti podpory FNNO Definované oblasti podpory FNNO Definované oblasti podpory FNNO Prioritní oblast I. Lidská práva a tzv. klíčové oblasti podpory 1a) Ochrana lidských práv a multikulturalismus 1b) Genderová rovnost 1c)

Více

Veletrh Jak na společné vzdělávání II?

Veletrh Jak na společné vzdělávání II? Veletrh Jak na společné vzdělávání II? 06.11.2018 Implementace Krajského akčního plánu 1 Ústeckého kraje A Reg. č.: CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_034/0008368 Jak na společné vzdělávání II.. Ústí nad Labem, listopad

Více

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Azylové domy ( 57)... 3 1.2 Centra denních služeb ( 45)... 3 1.3 Denní stacionáře ( 46)... 3 1.4 Domovy pro osoby se zdravotním postižením ( 48)... 3 1.5 Domovy pro seniory ( 49)...

Více

Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence. PhDr. Julius Kopčanský

Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence. PhDr. Julius Kopčanský Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence PhDr. Julius Kopčanský 1. Komunitní plán (do r. 2006) Vznik magistrátní komise PK a PP již před rokem 2005 (jiné PS ale již existovaly) Práce

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

In IUSTITIA. o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013

In IUSTITIA. o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 In IUSTITIA o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 2 OBSAH ÚVODNÍ SLOVO... 3 O NÁS... 4 Kdo jsme?... 4 Čím se zabýváme?... 5 O NÁSILÍ Z NENÁVISTI... 7 ČINNOST V ROCE 2013... 9 SPOLUPRÁCE S DALŠÍMI SUBJEKTY... 11 PROJEKTY...

Více

Metodický dopis č. 4.2 Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK

Metodický dopis č. 4.2 Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK Č.j.: 13439/2010-41 Metodický dopis č. 4.2 Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK Aktualizace č. 2 Kapitola /strana Východis ko/3 Východis ko/3 Východis ko/3 Přílohy 1-15 Změny

Více

ProŽeny. Třebíčské centrum o.s.

ProŽeny. Třebíčské centrum o.s. ProŽeny Třebíčské centrum o.s. ProŽeny - cíl projektu Cílem projektu je prostřednictvím vzdělávacích, aktivizačních, motivačních a podpůrných aktivit přispět ke zvyšování podílu žen v rozhodovacích a řídících

Více

PREVENTIVNÍ AKTIVIT Y

PREVENTIVNÍ AKTIVIT Y S V Ě T L O K A D A Ň Z. S. PREVENTIVNÍ AKTIVIT Y Nabídka jednorázových akcí a služeb preventivního charakteru ve školách a školských zařízeních a jiných institucích. Aktivity jsou realizovány zkušenými

Více

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří Bc. Andrea Novotná 723933559 Vyhlášené výzvy MAS České středohoří Zavádění bezpečnostních a preventivních programů a opatření 1.

Více

Vyhodnocení Strategie prevence kriminality na území Ústeckého kraje na období

Vyhodnocení Strategie prevence kriminality na území Ústeckého kraje na období Vyhodnocení Strategie prevence kriminality na území Ústeckého kraje na období 2009 2011 Cíl 1: Zajištění dostatečné informovanosti obyvatel ÚK o systému prevence. Stručný popis cíle: Vytvoření informačního

Více

Institucionální a systémová pomoc obětem DN

Institucionální a systémová pomoc obětem DN Institucionální a systémová pomoc obětem DN Institucionální a systémová pomoc Je řešena: -Místní úrovni -Regionální úrovni -Národní úrovni v ČR Zejména: -Interdisciplinární spoluprací -Národním akčním

Více

Spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí s NNO v roce 2011 Příklad dobré praxe

Spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí s NNO v roce 2011 Příklad dobré praxe Orgány sociálně právní ochrany dětí, které působí na území SMO 24 OSPOD dle územní příslušnosti Nestátní neziskové organizace pověřené výkonem SPOD, ale také bez pověření, pouze pracující s cílovou skupinou

Více

BEZPEČNOST A PREVENCE KRIMINALITY

BEZPEČNOST A PREVENCE KRIMINALITY BEZPEČNOST A PREVENCE KRIMINALITY MINISTERSTVO VNITRA odbor bezpečnostn nostní politiky Sociální integrace v obcích ch Ústí nad Labem 2009 KRIMINALITA V SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALITÁCH hlavní příčinou

Více

Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami. Realizátor projektu: ASZ Doba realizace:

Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami. Realizátor projektu: ASZ Doba realizace: Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami Realizátor projektu: ASZ Doba realizace: 2016 2022 Nabídka podpůrných aktivit pro obce v oblasti vzdělávání odborná podpora

Více

Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením

Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením Pilotní projekt Praha, 22. 10. 2010 Mgr. Pavel Duba, MPSV Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování Ucelená rehabilitace -je souvislá

Více

Výzva č. 34 Podpora komunitního života a sociálního podnikání. EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a

Výzva č. 34 Podpora komunitního života a sociálního podnikání. EVROPSKÁ UNIE Evropské strukturální a Výzva č. 34 Podpora komunitního života a sociálního podnikání Výzva č. 34 Podpora komunitního života a sociálního podnikání PRIORITNÍ OSA 3 PODPORA SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ PROTI CHUDOBĚ Zaměření výzvy

Více

Činnosti PMS navazující na práci s odsouzenými ve věznicích a po jejich propuštění. RVPK, 25. května 2017

Činnosti PMS navazující na práci s odsouzenými ve věznicích a po jejich propuštění. RVPK, 25. května 2017 Činnosti PMS navazující na práci s odsouzenými ve věznicích a po jejich propuštění RVPK, 25. května 2017 Projekt Otevřená věznice Jiřice Východiska: Dlouhodobě vyvíjená společná práce PMS a věznice Jiřice

Více

Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 ve vztahu k obvodu Slezská Ostrava

Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 ve vztahu k obvodu Slezská Ostrava Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 ve vztahu k obvodu Slezská Ostrava V rámci procesu komunitního plánování ve městě Ostrava (dále jen KP) je jednou

Více

Povolání Střední vzdělání; Střední vzdělání s výučním listem

Povolání Střední vzdělání; Střední vzdělání s výučním listem Romský asistent Romský asistent pracuje v přirozeném prostředí romských lokalit/komunit s cílem podpořit rozvoj obyvatel konkrétních lokalit/komunit. Rozvojem se rozumí podpora jejich aktivity směrem k

Více

Individuální projekty národní

Individuální projekty národní I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Individuální projekty národní Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: OP Vzdělávání pro

Více

Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji

Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji Odbor sociálních věcí KrÚ JMK Oddělení sociálních služeb Oddělení ekonomiky a kontroly Oddělení

Více

Setkání metodiků škol Olomouc

Setkání metodiků škol Olomouc Setkání metodiků škol Olomouc 28.5.2018 KIPR (KVALITA-INKLUZE-PORADENSTVÍ-ROZVOJ) Mgr. Renata Valová, manažeka KA5 Metodická zpráva č. 2 MZ poslalo 53 školních subjektů zapojených v projektu KIPR (z celkového

Více

Prevence kriminality v sociálně vyloučených lokalitách. JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra

Prevence kriminality v sociálně vyloučených lokalitách. JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra Prevence kriminality v sociálně vyloučených lokalitách JUDr. Tomáš Koníček odbor prevence kriminality Ministerstvo vnitra Program prevence kriminality a extremismu Úsvit varianta řádného Programu prevence

Více

Koncepce školního poradenského pracoviště. Základní škola Zruč nad Sázavou Mgr. et Bc. Ivana Stará

Koncepce školního poradenského pracoviště. Základní škola Zruč nad Sázavou Mgr. et Bc. Ivana Stará Koncepce školního poradenského pracoviště Základní škola Zruč nad Sázavou Mgr. et Bc. Ivana Stará 1. Činnost školního poradenského pracoviště Školní poradenské pracoviště (dále jen ŠPP) poskytuje bezplatné

Více

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing.

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Olga Nováková Struktura příspěvku 1. Společný regionální operační program

Více

opatření Sociální služby a sociální začleňování

opatření Sociální služby a sociální začleňování OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST opatření Sociální služby a sociální začleňování SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY 22. 1. 2019 Představení opatření Alokace: 4 387 050 Kč (3 729 000 Kč) Vyhlášení výzvy: k diskusi,

Více

Základní škola Poběžovice

Základní škola Poběžovice Základní škola Poběžovice Inkluze hledání možných cest Motto: Otevřít školu znamená otevřít především sebe sama Proč chceme právě inkluzivní školu? Chceme dát šanci na kvalitní vzdělání všem dětem bez

Více

Přehled aktivit služby Pomocná ruka za rok 2014 a výhled na rok Prezentace služby v kontextu spolupráce s PČR

Přehled aktivit služby Pomocná ruka za rok 2014 a výhled na rok Prezentace služby v kontextu spolupráce s PČR Přehled aktivit služby Pomocná ruka za rok 2014 a výhled na rok 2015 Prezentace služby v kontextu spolupráce s PČR Přehled aktivit služby v kontextu spolupráce s PČR - Přímá práce s klientem - zprostředkování

Více

Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/ Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3

Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/ Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3 Název projektu Jak vystoupit z kruhu Reg. číslo CZ.1.04/3.1.03/22.00.00 101 Realizátor projektu Alfa Human Service Adresa Biskupcova 84, Praha 3 Doba realizace 1. 5.2009 31. 7. 2010 Dotace 1 672 650,-

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

Plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji - komunitní plány obcí

Plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji - komunitní plány obcí Téma prezentace Plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji - komunitní plány obcí Konference krajských koordinátorů plánování rozvoje sociálních služeb Liberec 3. 4. února 2010 Střednědobý plán rozvoje

Více

Monitoring domácího vězení

Monitoring domácího vězení Monitoring domácího vězení Trest domácího vězení (TDV) Vymezení v TZ 60, 61 a v TŘ 334 Lze ho ukládat za přečiny,(úmyslné i neúmyslné TČ kde horní hranice trestu nepřekročí 5 let) TDV představuje přímou

Více

Chcete pomoci dítěti? Pomozte rodině! aneb služby pro rodiny v ČR

Chcete pomoci dítěti? Pomozte rodině! aneb služby pro rodiny v ČR Chcete pomoci dítěti? Pomozte rodině! aneb služby pro rodiny v ČR PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D. Katedra sociální práce, FF UK, Praha Kontakt: hana.pazlarova@ff.cuni.cz Katedra sociální práce provedla v letech

Více

CEDR komunitní centrum, občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010

CEDR komunitní centrum, občanské sdružení VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 VÝROČNÍ ZPRÁVA OBSAH 1. ÚVODNÍ SLOVO 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE 3. VZNIK A POSLÁNÍ 4. PROJEKTY 5. ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ 6. PODĚKOVÁNÍ 7. FINANČNÍ PODPORA 8. SPOLUPRÁCE A PODPORA 1. ÚVODNÍ SLOVO Vážené čtenářky,

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl příloha č. 2 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR I. Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl OP Zaměstnanost 2 Sociální začleňování a boj s chudobou

Více

Interkulturní pracovník

Interkulturní pracovník Interkulturní pracovník Interkulturní pracovník poskytuje asistenci, včetně tlumočení, při jednání mezi migranty a veřejnými institucemi, podporuje soužití majority a migrantů, napomáhá integraci migrantů

Více

Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků

Více

1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA

1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA 1) priorita vzdělávání AKČNÍ PLÁN DEKÁDY ROMSKÉ INKLUZE 2005 2015 ČESKÁ REPUBLIKA Prioritní oblast Cíl Úkol Indikátor 1. Včasná péče Zvýšit účast sociálně dětí v předškolním vzdělávání. Vytvoření komplexního

Více

Priorita IX. - Podpora poradenských služeb

Priorita IX. - Podpora poradenských služeb Opatření IX. 1.: Podpora odborného sociálního poradenství. Sociální poradenství je základním druhem sociálních služeb a dle zákona č. 108/2006 o sociálních službách, se dělí na dva typy, tedy základní

Více

PŘÍLOHA Č. 4: Dotazníkové šetření

PŘÍLOHA Č. 4: Dotazníkové šetření PŘÍLOHA Č. 4: Dotazníkové šetření Cílová skupina 1: Hodnotitelé žádostí o projekt 1) V čem byly žádosti silné, kde byly dobře zpracovány? 2) Čím vás žádosti většinou nejspíše "přesvědčily"? 3) Které části

Více

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA

PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA PDP 3 ZPÁTKY DO ŽIVOTA Mgr. Kamila Špejrová Probační a mediační služba Základní informace Realizátor: Probační a mediační služba Partneři: Vězeňská služba ČR, Buskerud Probation office a Drammen Half-Way

Více

Metodický dopis č. 4.3 Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK

Metodický dopis č. 4.3 Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK Č.j.: 22 181/2011-411 Metodický dopis č. 4.3 Doporučení pro stanovení rozmezí mezd/platů v projektech OP VK Aktualizace č. 3 Kapitola /strana Východis ko/3 Východis ko/3 Změny v textu oproti verzi ze dne

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Městský program. prevence kriminality pro rok

Městský program. prevence kriminality pro rok Městský program prevence kriminality pro rok 2010 Město Smiřice OBSAH Obsah... 2 1. Úvod... 3 2. Cíle programu... 3 3. Prostředky k naplňování cílů... 3 4. Východiska programu... 4 5. Dílčí projekt...

Více

Projekty Ústeckého kraje v sociální oblasti

Projekty Ústeckého kraje v sociální oblasti Projekty Ústeckého kraje v sociální oblasti I. Realizované projekty v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Sociální služby v Ústeckém kraji finanční zdroj: OP LZZ (prioritní osa 3, oblast

Více

Stručný obsah projektu Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny

Stručný obsah projektu Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Příloha č. 6 Stručný obsah projektu Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Aktivita 01: Návrh optimalizace řízení a financování systému péče o ohrožené děti a rodiny

Více

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz

Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz LINKA DŮVĚRY ML. BOLESLAV S S 326 741 481 Mladá Boleslav, Václavkova 950 linka.duvery-mb@centrum.cz Naším hlavním úkolem je poskytování pomoci klientům, kteří se dostali do krizových stavů v souvislosti

Více

Město OTROKOVICE Březen 2018

Město OTROKOVICE Březen 2018 Město OTROKOVICE Březen 2018 Projekt CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_128/0006182 Pilotní ověření sociálního bydlení v Otrokovicích Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky

Více