text ke studiu matematiky v oboru učitelství pro první stupeň základní školy zejména jako opora pro kombinované studium

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "text ke studiu matematiky v oboru učitelství pro první stupeň základní školy zejména jako opora pro kombinované studium"

Transkript

1 UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ Pedagogická fakulta Binární relace text ke studiu matematiky v oboru učitelství pro první stupeň základní školy zejména jako opora pro kombinované studium Doc. Paed Dr. Miroslav Bělík, CSc. 2005

2 Obsah : 2 1. Kartézský součin Binární relace Grafické znázornění binárních relací Inverzní relace Vlastnosti binárních relací Relace typu ekvivalence Rozklad množiny Relace typu uspořádání Speciální typy uspořádání Uspořádaná množina Relace typu zobrazení Speciální typy zobrazení Literatura Kartézský součin množin Uspořádaná dvojice prvků a, b se obvykle zapisuje [ a, b ], a je první složkou, b druhou složkou této uspořádané dvojice. [ a, b ] uspořádaná dvojice prvků a, b druhá složka uspořádané dvojice první složka uspořádané dvojice Pro zjednodušení zápisu budeme často místo [ a, b ] používat stručnějšího zápisu ab, pokud nebude hrozit nebezpečí nesprávného chápání zápisu Zapište množinu všech uspořádaných dvojic, jejichž první složkou je prvek množiny { b, c, d } a druhou složkou prvek množiny { a, o }. Výsledek : { [ b, a ], [ b, o ], [ c, a ], [ c, o ], [ d, a ], [ d, o ] }. Množina všech uspořádaných dvojic, jejichž první složkou je prvek množiny A a druhou složkou prvek množiny B, se nazývá kartézský součin množin A, B a zapisuje se A B. Řešení přípravné úlohy nám pomohlo vytvořit si představu a formulovat definici pojmu kartézský součin dvou množin : A B = { [x,y]: x A y B } Uvedený symbolický zápis definice kartézského součinu čteme takto: Kartézský součin množin A, B je množina všech uspořádaných dvojic [ x, y ], pro které platí, že x je prvkem množiny A a y je prvkem množiny B Zapište výčtem prvků, tj. výčtem uspořádaných dvojic kartézský součin množin C, D, jestliže

3 a) C = { 1; 2; 3; 4 }, D = { 2; 3 } b) C = { a }, D = { 7; 8; 9 } c) C =, D = { 3 } d) C = { a, b }, D = C a) C D = { [1;2], [1;3], [2;2], [2;3], [3;2], [3;3], [4;2], [4;3] } b) C D = { [a,7], [a,8], [a,9] }, stručnější zápis: { a7, a8, a9 } c) C D =, nelze utvořit ani jednu dvojici d) C D = { aa, ab, ba, bb } 1.3. Zapište výčtem prvků kartézský součin M M, jestliže M je a) tříprvková množina, b) dvouprvková množina, c) jednoprvková množina. Prvky množiny M volte v jednotlivých případech sami. a) Nechť M = { a, b, c }, pak M M = { aa, ab, ac, ba, bb, bc, ca, cb, cc } b) Nechť M = { a, b }, pak M M = { [a,a], [a,b], [b,a], [b,b] } c) Nechť M = { a }, pak M M = { [a,a] } d) Nechť M = { a, b, c, d }, pak M M = { aa, ab, ac, ad, ba, bb, bc, bd, ca, cb, cc, cd, da,db,dc,dd } Rozhodněte a zdůvodněte, která z uspořádaných dvojic [a,e], [a,f], [b,b], [c,c], [d,d], [a,a], [g,h], [e,a], [e,c], [c,e] do kartézského součinu A B patří a která do něho nepatří, jestliže A = { a, b, c }, B = { b, c, d, e }. Podle definice kartézského součinu platí, že [a,e] A B, protože a A a e B, dále platí, že [a,f] A B, protože f B, [b,b] A B, protože b A i b B a z podobných důvodů platí, že [c,c] A B, [d,d] A B, [a,a] A B, [g,h] A B, [e,a] A B, [e,c] A B, [c,e] A B 1.5. Určete, kolik prvků (uspořádaných dvojic) má kartézský součin A B, jestliže a) A má 4 prvky, B má 5 prvků, b) A má 8 prvků, B má 7 prvků, c) A má r prvků, B má s prvků, ( r, s jsou libovolná přirozená čísla ). a) 20 b) 56 c) r s 2. Binární relace Přípravná úloha : 2.1. Uveďme případ rodiny s těmito členy: matka, otec, syn Pavel, syn David, dcera Helena. Pro naše účely je označíme malými písmeny: matka... m, otec... o, Pavel... p, David... d, Helena... h. Budeme tedy pracovat s množinou { m, o, p, d, h }, označme ji M. Uveďte všechny uspořádané dvojice [ x, y ] prvků x, y množiny M, pro které platí, že x je synem y.

4 Zřejmě se jedná o tyto uspořádané dvojice: [ p, m ], protože p je synem m tj. Pavel je synem matky, [ p, o ], protože p je synem o tj. Pavel je synem otce, [ d, m ], protože d je synem m tj. David je synem matky, [ d, o ], protože d je bratrem o tj. David je synem otce, 4 Vztah být synem je zde reprezentován právě uvedenými čtyřmi uspořádanými dvojicemi. Množina { [ p, m ], [ p, o ], [ d, m ], [ d, o ] } tedy v našem případě představuje příbuzenský vztah být synem v množině M. Pro vztah použijeme cizí slovo relace. Protože se jedná o množinu uspořádaných dvojic, budeme užívat název binární relace. Množinu { [ p, m ], [ p, o ], [ d, m ], [ d, o ] } budeme nazývat binární relace v množině M. Podle uvedeného případu z přípravné úlohy je zřejmé: binární relace v množině M je množinou některých uspořádaných dvojic, které patří kartézskému součinu kartézského součinu M M. Definice pojmu binární relace v množině tedy zní: M M a v důsledku toho je podmnožinou Binární relace v množině M je množina, která je podmnožinou kartézského součinu M M. Množinu dětí v přípravné úloze označme A, tedy A = { p, d, h } a množinu rodičů označme B, tedy B = { o, m }. Potom relace být synem je podmnožinou kartézského součinu A B. Podle toho lze vyslovit definici binární relace z množiny A do množiny B : Binární relace z množiny A do množiny B je množina, která je podmnožinou kartézského součinu A B V předcházející úloze (2.1.) je dána množina M = { m, o, p, d, h }. Zapište výčtem uspořádaných dvojic tuto binární relaci v množině M : a) být bratrem b) být otcem c) být sourozencem d) být sestrou e) být manželem f) být manželkou g) být manželem nebo manželkou h) být otcem nebo matkou i) být vnukem j) být příbuzným a) { [ p, d ], [ p, h ], [ d, p ], [ d, h ] } stručný zápis: { pd, ph, dp, dh } b) { op, od, oh } c) { pd, ph, dp, dh, hp, hd } d) { hp, hd } e) { om } f) { mo } g) { om, mo } h) { op, od, oh, mp, md, mh } i) { }, tato binární relace neobsahuje žádnou uspořádanou dvojici, žádný člen dané rodiny není vnukem jiného z uvedených členů rodiny, množina těchto uspořádaných dvojic je prázdná, tato binární relace se nazývá prázdná relace. j) tato relace obsahuje všechny uspořádané dvojice kartézského součinu M M, nazývá se úplná relace.

5 Zapište binární relace z předcházející úlohy ( z úlohy 2.2. ) jako obory pravdivosti predikátů (výrokových forem). a) { [x,y] M M: x je bratrem y } b) { [x,y] M M: x je otcem y } a podobně v ostatních případech. Úmluva : V této kapitole se nebudeme setkávat s jinými relacemi než binárními, proto místo názvu binární relace můžeme použít stručného názvu relace Množinu všech přirozených čísel menších než 5 označme P. Zapište výčtem prvků, (tj. výčtem uspořádaných dvojic) relaci: a) { [x,y] P P: x< y } b) { [x,y] P P: x< y x = y } c) { [x,y] P P: x>y } d) { [x,y] P P: x y } e) { [x,y] P P: x y x y } a) { [1,2], [1,3], [1,4], [2,3], [2,4], [3,4] } b) { [1,1], [1,2], [1,3], [1,4], [2,2], [2,3], [2,4], [3,3], [3,4], [4,4] } c) { [2,1], [3,1], [4,1], [3,2], [4,2], [4,3] } d) { [1,1], [1,2], [1,3], [1,4], [2,2], [2,4], [3,3], [4,4] } e) { [1,2], [1,3], [1,4], [2,4] } 2.5. Určete, zda množina R = { bc, ac, ca, bb, ed } je nebo není relací v množině a) A = { a, b, c } b) B = { a, b, c, d } c) C = { a, b, c, d, e } d) D = { a, b, c, d, e, f } a) ed A A, protože d A a tedy R není relace v množině A b) ed B B, protože e B a tedy R není relace v množině B c) R je podmnožinou kartézského součinu C C a tedy R je relace v množině C d) R je podmnožinou kartézského součinu D D a tedy R je relace v množině D 2.6. Zjistěte, zda a) M M b) prázdná množina je nebo není relací v dané neprázdné množině M. a) Kartézský součin je jako každá množina podmnožinou sama sebe a tedy kartézský součin M M je podle definice binární relace binární relací v množině M, říkáme jí úplná relace. b) Prázdná množina je, jak víme, podmnožinou každé množiny a tedy je i podmnožinou kartézského součinu M M, tedy je to relace v množině M, říkáme jí prázdná relace. 3. Grafické znázornění binární relace Zavedeme dva způsoby grafického znázornění binární relace : uzlový graf neboli šipkový diagram a síťový graf neboli kartézský graf.

6 6 Zavedení uzlového grafu (šipkového diagramu) : Znázorníme relaci R = {ac,bb,cd,dc} v množině M = { a, b, c, d, e } uzlovým grafem (viz Obr. 1 ) : a e b d Obr.21 c Prvky množiny M znázorníme body, říkáme jim uzly ( uzly zakreslíme prázdnými kroužky ). Uspořádané dvojice množiny R znázorníme šipkami, např. šipka, která vychází z uzlu a a přichází k uzlu c, znázorňuje uspořádanou dvojici [ a, c ]. Šipka, která přichází k témuž uzlu, z něhož vychází, má speciální název: smyčka, smyčkou je např. znázorněna uspořádaná dvojice [b,b]. Zavedení síťového grafu (kartézského grafu) : Znázorníme relaci R = { gp, hh, js, mp } z množiny A do množiny B v případě, že A = { g, h, j, k, m, n }, B = { f, h, p, s } síťovým neboli kartézským grafem (viz Obr. 2 ) : Prvky množiny A, tj. prvky g, h, j, k, m, n znázorníme (viz Obr. 2 ) přímkami navzájem rovnoběžnými. Prvky množiny B, tj. prvky f, h, p, s znázorníme přímkami k nim kolmými. Uspořádané dvojice relace R znázorníme zvýrazněním průsečíků příslušných dvou na sebe kolmých přímek, např. uspořádanou dvojici [ g, p ] znázorníme zvýrazněním průsečíku přímek g, p. Obr. 2 s p h f g h j k m n 3.1. Binární relaci { ms, sm, ns, sn, np, pp } v množině {m, n, s, p } znázorněte uzlovým i kartézským grafem. m n p s n m s p m n s p Obr Binární relaci { ba, bi, bu, de } z množiny { b, c, d } do množiny { a, e, i, u } znázorněte uzlovým i kartézským grafem.

7 7 b a u c e i d i e u a Obr. 4 b c d 3.3. Zakreslete uzlový i kartézský graf kartézského součinu M M v případě, že M = { a, b, c }. a c b b c a b c Obr Zapište výčtem prvků (tj. výčtem uspořádaných dvojic) relaci, která má následující grafické znázornění a) b) a d k a m b m p s t b c Obr. 6 Uzlovým grafem (šipkovým diagramem) je na Obr.6 a) znázorněna binární relace { ab, ac, ba, cc, cd, db } v množině { a, b, c, d }. Síťovým grafem (kartézským grafem) je na Obr.6 b) znázorněna binární relace { bk, mm, mk, sk, tm } z množiny { b, m, p, s, t } do množiny { m, k } Vyhledejte v učebnicích matematiky pro první stupeň základní školy úlohy a obrázky, které jsou modifikacemi uzlového nebo kartézského grafu. Mějme dánu relaci R v množině M. Zápis [ a, b ] R budeme velmi často nahrazovat stručnějším zápisem a R b a budeme jej číst: a je v relaci R s b nebo též (pokud je jasné, o kterou relaci jde) a je v relaci s b Nechť M = { b, c, d }. Zapište výčtem prvků (tj. výčtem uspořádaných dvojic) relaci R v množině M, jestliže c R d, b R c, c R b, d R d a zároveň b R d, b R b, c R c, d R b, d R c. Výsledek : R = { [ c, d ], [ b, c ], [ c, b ], [ d, d ] } 3.7. V množině { j, k } je dána relace S = { [ j, j ], [ j, k ] }. Určete pravdivost výroků k S j, j S k, k S k, j S j. Výsledek : Výrok k S j není pravdivý, protože [ k, j ] S, Výrok j S k je pravdivý, protože [ j, k ] S, Výrok k S k není pravdivý, protože [ k, k ] S,

8 Výrok j S j je pravdivý, protože [ j, j ] S Inverzní relace Přípravná úloha : 4.1. Je dána binární relace R = { dc, mc, sd, mm, sp } z množiny A do množiny B, kde A = { d, m, s }, B = { c, d, m, p }. Utvořte množinu všech uspořádaných dvojic z kartézského součinu B A, které jsou obrácené vzhledem k uspořádaným dvojicím relace R. (K dané uspořádané dvojici utvoříme obrácenou uspořádanou dvojici vzájemnou záměnou jejích složek.) K uspořádané dvojici [ d, c ] utvoříme obrácenou dvojici [ c, d ], k dalším dvojicím dané relace R vezmeme jako obrácené dvojice postupně dvojice cm, ds, mm, ps a tedy množina všech obrácených uspořádaných dvojic k dvojicím relace R je { cd, cm, ds, mm, ps }. Je zřejmé, že tato množina je podmnožina kartézského součinu B A a tedy je to binární relace z množiny B do množiny A. Nazývá se inverzní relace k relaci R a označuje se znakem R -1. Definice inverzní relace : Nechť R je binární relace z A do B. R - 1 = {[x,y] B A: [ y,x] R } Slovní vyjádření definice inverzní relace: Nechť R je binární relace z množiny A do množiny B. Inverzní relace R - 1 k relaci R je množina všech uspořádaných dvojic [x,y] kartézského součinu B A, pro které platí, že [y,x] je prvkem relace R. Důsledek definice inverzní relace: ( x B)( y A) x R -1 y y R x 4.2. Je dána relace R = { [a,b], [c,d], [b,d], [d,b], [a,a] } v množině M = { a, b, c, d, e }. Zapište výčtem prvků R -1. Pro inverzní relaci R -1 k relaci R v množině M platí podle definice inverzní relace, že R -1 = { [x,y] M M: [y,x] R }. To znamená, že uspořádaná dvojice [x,y] náleží relaci R -1, právě když obrácená uspořádaná dvojice [y,x] náleží relaci R. Pro utvoření inverzní relace k relaci R postačí všechny uspořádané dvojice relace R obrátit. Protože [a,b] R, proto inverzní relaci R -1 náleží [b,a],. [c,d] náleží relaci R a proto [d,c] náleží inverzní relaci R -1. Zcela obdobně lze zdůvodnit, proč inverzní relaci náleží také uspořádané dvojice [b,d], [d,b] a [a,a]. Proto R -1 = { [b,a], [d,c], [d,b], [b,d], [a,a] }.

9 4.3. Zapište inverzní relaci R -1 k relaci R : a) R={[x,y] N N:x<y} b) R={[x,y] N N:x y}. a) R -1 = {[x,y] N N:x>y} b) R -1 = {[x,y] N N:x y} Vlastnosti binárních relací Přípravná úloha: 5.1. Nechť je dána relace R = { [a,b], [b,c], [c,c] } v množině M = { a, b, c, d }. Zjistěte, zda je pravdivý výrok a) ( x M) x R x b) ( x M) x R x c) ( x M)( y M) x R y y R x d) ( x M)( y M) x y x R y y R x e) ( x M)( y M)( z M) x R y y R z x R z f) ( x M)( y M) x y x R y y R x a) Výrok ( x M) x R x není pravdivý, protože x R x neplatí např. pro x = a, neboť [a,a] R. Lze též říci, že obecný výrok ( x M) x R x není pravdivý proto, že je pravdivá jeho negace, tj.existenční výrok ( x M) x R x. Skutečně existuje aspoň jeden prvek množiny M, je to např. prvek a, že není v relaci R sám se sebou. b) Tento výrok rovněž není pravdivý. Je tomu tak proto, že např. c R c, čili [c,c] R. V tomto případě totiž žádný prvek množiny M nemá být v relaci R sám se sebou. Při ověřování můžete postupovat též tak, že utvoříte negaci daného výroku a určíte, zda je pravdivá nebo ne : Negací daného obecného výroku ( x M) x R x je výrok ( x M) x R x a ten je pravdivý, protože takový prvek skutečně existuje, je to c. Protože negace je pravdivá, je původní výrok nepravdivý. c) Platí, že [a,b] R, tedy a R b. Jestliže a R b, pak by mělo platit b R a, tj. [b,a] R. Avšak v dané relaci R = { ab, bc, cc } se dvojice ba nevyskytuje. Proto uvedený výrok není pravdivý. Můžete se o tom přesvědčit také pomocí vyšetření negace zkoumaného výroku, která zní : ( x M)( y M) x R y y R x Tato negace původního výroku je pravdivá, takové prvky skutečně existují, jsou to např. prvky a, b, platí totiž, že arb bra. Protože negace původního výroku je pravdivá, je původní výrok nepravdivý. (Poznámka odkaz na poznatky z výrokového počtu: při negování implikace jsme využili tautologie (p q) p q, která nám dovoluje nahradit negaci implikace (p q) konjunkcí p q.) d) Protože pro dva různé prvky a, b platí, že arb, pak by mělo platit bra. Nahlédnutím do zadání relace zjistíme, že to pravda je, uspořádaná dvojice [b,a] se v naší relaci R opravdu nevyskytuje. Podobně je tomu i s prvky b, c. Jiné dva navzájem různé prvky spolu v relaci nejsou. Výrok je tedy pravdivý.

10 10 e) Protože platí, že a R b a také b R c, bylo by k tomu, aby byl uvedený výrok pravdivý, nezbytně třeba, aby platilo, že a R c, tj. aby a byl v relaci s c. To však není pravda, dvojice [a,c] se v relaci R nevyskytuje. Uvedený výrok je tedy nepravdivý. Jiný způsob důkazu: Dosaďme do příslušného predikátu x R y y R z x R z x = a, y = b, z = c a proveďme hodnocení výroku vzniklého po dosazení: x y z x R y y R z x R z a b c a R b b R c a R c Z tabulky pravdivostních hodnot je zřejmé, že zkoumaná implikace je nepravdivá. Zjistili jsme tedy, že existují prvky x = a, y = b, z = c, že implikace x R y y R z x R z je pro ně nepravdivá. Proto obecný výrok uvedený v zadání úlohy (v případu e) je nepravdivý. f) Dosadíme-li do predikátu x y x R y y R x za proměnnou x prvek a, za proměnnou y prvek b, dostaneme výrok a b a R b b R a a ten je pravdivý, jak ukazuje pravdivostní hodnocení zapsané pod ním. K tomu, abychom byli oprávněni tvrdit, že zadaný obecný výrok je pravdivý, museli bychom ověřit všechny možné případy. Vyzkoušejme další případ: do predikátu x y x R y y R x dosaďme tentokrát takto: x = a, y = c a c a R c c R a Zkoumaná implikace je nepravdivá. Obecný výrok ( x M)( y M) x y x R y y R x je proto nepravdivý. Můžeme též postupovat tak, že budeme zkoumat, zda je pravdivá negace našeho obecného výroku, tj. výrok ( x M)( y M) x y ( x R y y R x ). Ten pravdivý je, protože skutečně existuje aspoň jeden prvek x (je to např. a ) a aspoň jeden prvek y (je to třeba prvek c ), že jsou to, jak je zřejmé, dva navzájem různé prvky a [a,c] R ani [c,a] R. Negace je pravdivá a tedy původní výrok je nepravdivý. Obecné výroky z přípravné úlohy vyslovují velmi důležité vlastnosti binárních relací. Konkrétní relace, která je v přípravné úloze zkoumána, má z uvedených vlastností pouze jednu, tj. vlastnost vyjádřenou obecným výrokem v případě d). Doporučení : Zaveďme zestručnění zápisů výroků z předcházející úlohy. Např. místo zápisu ( x M)( y M) použijeme zápis ( x,y M). Můžeme jej číst např. pro každé x a y množiny M platí, že.... Zápis ( x,y,z M), který čteme pro každé x, y a z množiny M platí, že... je zestručněním zápisu ( x M)( y M)( z M). Zápis ( x,y M), který čteme existuje x, y množiny M, že platí... je zestručněním zápisu ( x M)( y M) apod.

11 11 Vlastnosti binárních relací, které jsou vysloveny pomocí obecných výroků v úloze 5.1. budou dále pro nás velmi důležité, proto je označme speciálními názvy: reflexivnost, antireflexivnost, symetričnost, antisymetričnost, tranzitivnost, konektivnost. Definice reflexivnosti relace: Binární relace R v množině M je reflexivní, právě když ( x M) x R x. Definice antireflexivnosti relace: Binární relace R v množině M je antireflexivní, právě když ( x M) x R x. Definice symetričnosti relace: Binární relace R v množině M je symetrická, právě když ( x,y M) x R y y R x. Definice antisymetričnosti relace: Binární relace R v množině M je antisymetrická, právě když ( x,y M) x y x R y y R x. Definice tranzitivnosti relace: Binární relace R v množině M je tranzitivní, právě když ( x,y,z M) x R y y R z x R z. Definice konektivnosti relace: Binární relace R v množině M je konektivní, právě když ( x,y M) x y x R y y R x Sestrojte binární relaci v množině M = { a, b, c, d } tak, aby byla a) reflexivní, b) antireflexivní, c) symetrická, d) antisymetrická, e) tranzitivní, f) konektivní. a) K tomu, aby relace byla v množině { a, b, c, d } reflexivní, musí podle definice reflexivnosti obsahovat přinejmenším všechny uspořádané dvojice [a,a], [b,b], [c,c], [d,d]. Kromě nich může obsahovat kterékoliv další uspořádané dvojice kartézského součinu M M. Jsou to např. tyto relace: {aa,bb,cc,dd}, {aa,bb,cc,dd,ab}, {aa,bb,cc,dd,ab,ca} apod. b) K tomu, aby relace byla v množině M = { a, b, c, d } antireflexivní, nesmí podle definice antireflexivnosti obsahovat žádnou uspořádanou dvojici stejných prvků. Uspořádané dvojice, jejichž složky se sobě nerovnají, obsahovat může. Antireflexivní jsou např. tyto relace v množině M : { da }, prázdná relace, {bc,ad,ba}, {ab,ba, ac,ca,db,dc} apod. c) K tomu, aby relace byla v množině { a, b, c, d } symetrická, musí podle definice symetričnosti platit: pokud je prvkem relace určitá uspořádaná dvojice, musí této relaci patřit i dvojice k ní obrácená tj. taková, která se liší od dané dvojice záměnou složek. Jsou to např. tyto relace:

12 12 {ab,ad,cc,ba,da}, {bb,cc}, prázdná relace, {bd,db}, úplná relace, {aa,bb,cd,dc} apod. d) Má-li být relace antisymetrická, pak nesmí k žádné uspořádané dvojici různých prvků, kterou obsahuje, obsahovat uspořádanou dvojici obrácenou. Příklady antisymetrických relací v množině {a,b,c,d}: {ab,dc,bc}, {db,ac,bb,dd}, {bd} apod. e) Má-li být relace tranzitivní, pak pokud obsahuje takové uspořádané dvojice, že druhá složka jedné z nich je první složkou druhé, pak musí též obsahovat takovou uspořádanou dvojici, že její první složkou je první složka první uspořádané dvojice a druhou složkou druhá složka druhé. Příklady tranzitivních relací v množině { a, b, c, d }: {ba,ad,bd,cb,ca,cd}, {cd,cb,ab}, {cb}, prázdná relace, úplná relace, kartézský součin M M, { dc, ca, cd, da, dd, cc } apod. f) Relace má být konektivní. To podle definice konektivnosti znamená, že ať si vybereme kterékoliv dva různé prvky množiny M, musí relace obsahovat aspoň jednu z uspořádaných dvojic, které z těchto dvou prvků lze utvořit. Má-li být relace konektivní v množině { a, b, c, d }, musí obsahovat uspořádané dvojice ab nebo ba, ac nebo ca, ad nebo da, bc nebo cb, bd nebo db a ještě cd nebo dc. V množině { a, b, c, d } jsou tedy konektivní např. relace : { ba, ac, ad, da, bb, bc, db, cd }, { ab, ac, da, bc, db, cd } apod. Je zřejmé, že např. konektivní relace v čtyřprvkové množině nemá méně než šest uspořádaných dvojic Určete vlastnosti relace R = { [a,b], [a,a] } v množině K = { a, b }. Relace R v množině K není reflexivní, protože b R b. Není ani antireflexivní, protože a R a. Rovněž není symetrická, neboť a R b b R a. Antisymetrická však tato relace je, protože obsahuje jedinou dvojici navzájem různých prvků, tj. uspořádanou dvojici [a,b] a neobsahuje uspořádanou dvojici [b,a]. Zkoumání tranzitivnosti proveďme podrobněji: podle definice je R v množině K tranzitivní, právě když ( x,y,z K) x R y y R z x R z. Pravdivost tohoto výroku zjišťujeme dosazením každého z obou prvků postupně za proměnnou x, y, z do příslušného predikátu x R y y R z x R z. Z tabulky, v níž hodnotíme pravdivost vzniklých výroků, je zřejmé, že všechny vzniklé implikace jsou pravdivé. Uvedená relace je tedy tranzitivní. Relace R v množině K je konektivní, neboť K má pouze dva prvky a, b a jedna z uspořádaných dvojic utvořená z těchto prvků, tj. uspořádaná dvojice [a,b] relaci R náleží Určete vlastnosti relace, a) větší než v množině N, tj. relace { [x,y] N N: x > y } b) shodnost úseček v množině U všech úseček v prostoru c) rovnoběžnost přímek v množině všech přímek v prostoru (označme tuto množinu T ), tedy relace { [x,y] T T: x y } d) kolmost přímek v T (v prostoru), tedy relace { [x,y] T T: x y }

13 13 e) kolmost přímek v množině D všech přímek v rovině (v dvojrozměrném prostoru), tedy relace { [u,v] D D: u v } f) menší nebo rovno v množině R všech reálných čísel, tedy relace { [x,y] R R: x y } g) je dělitelem v množině N, tj. relace { [x,y] N N: x y } h) je dělitelem v množině C, tj. relace { [x,y] C C: x y }, kde C je množina všech celých čísel a) antireflexivní, antisymetrická, tranzitivní, konektivní b) reflexivní, symetrická, tranzitivní c) reflexivní, symetrická, tranzitivní d) antireflexivní, symetrická e) antireflexivní, symetrická f) reflexivní, antisymetrická, tranzitivní, konektivní g) reflexivní, antisymetrická, tranzitivní h) reflexivní, tranzitivní 5.5. Sestrojte všechny takové relace v dvouprvkové množině, aby každá z nich byla : a) symetrická i antisymetrická b) reflexivní i antireflexivní c) tranzitivní a konektivní d) antireflexivní a antisymetrická Zvolme dvouprvkovou množinu, např. {r,s}, pak a) {}, {[r,r]}, {[s,s]}, {[r,r],[s,s]} b) taková relace neexistuje c) {rs},{sr},{rr,rs},{rr,sr},{ss,rs},{ss,sr},{rr,ss,rs}, {rr,ss,sr},{rr,ss,rs,sr} d) {rs},{sr} 5.6. Určete vlastnosti relace a) { [x,y] N N: x + y = 12 }, b) { [x,y] C C: x = y }, c) { [x,y] R R: y = 3x + 1 }, d) { [x,y] N N: y = 2x x = y }, e) { [x,y] N N: x > 3 y > 5 }. Uvedená relace je v dané množině a) symetrická b) reflexivní, symetrická, tranzitivní c) antisymetrická d) reflexivní, antisymetrická e) tranzitivní 5.7. Vyzkoumejte a vysvětlete, jak se dají zjistit jednotlivé vlastnosti relací pomocí uzlového grafu a jak podle kartézského grafu Zjišťujte vlastnosti různých příbuzenských relací v množině všech žijících lidí Je dána relace R = { [r,s], [s,m], [m,m], [m,r] } v množině M = { r, s, m }. Určete, zda R je nebo není a) reflexivní b) antireflexivní c) symetrická d) antisymetrická e) tranzitivní f) konektivní

14 14 g) zda je nebo není pravdivý výrok ( x,y M) x R y y R x Svá zjištění zdůvodněte. a) není reflexivní, protože neobsahuje např. [r,r] b) není antireflexivní, protože obsahuje [m,m] c) není symetrická, protože obsahuje [r,s] a neobsahuje [s,r] d) je antisymetrická, protože - obsahuje [r,s] a neobsahuje [s,r] - obsahuje [s,m] a neobsahuje [m,s] - obsahuje [m,r] a neobsahuje [r,m] e) není tranzitivní, protože obsahuje [r,s] a obsahuje [s,m] a neobsahuje [r,m] f) je konektivní, protože obsahuje - aspoň jednu uspořádanou dvojici se složkami r, s... [r,s] - aspoň jednu uspořádanou dvojici se složkami m, s... [s,m] - aspoň jednu uspořádanou dvojici se složkami m, r... [m,r] g) uvedený výrok není pravdivý, což snadno zjistíme, dosadíme-li x = m a y = m do predikátu x R y y R x. Po dosazení obdržíme výrok m R m m R m, který je nepravdivý : Ekvivalence v množině Definice relace typu ekvivalence : Ekvivalence v množině M je relace, která je v množině M reflexivní, symetrická a tranzitivní Rozhodněte, zda daná relace R v množině M = { a, b, c, d } je nebo není ekvivalence, jestliže a) R = { aa, bb, cc, dd, bc, cb } b) R = { a, b, c } { a, b, c } { [d,d] } c) R = { [x,y] M M: x = y } d) R = { [x,y] M M: x = y } { bc, cb, ad, da } e) R = M M { ad, da } f) R = M M g) R = { aa, bb, cc, dd } Své rozhodnutí zdůvodněte. Ve všech případech a)-d), f), g) jsou relace v možině M reflexivní, symetrické a tranzitivní, jsou to tedy relace typu ekvivalence. Jedinou výjimkou je relace v případu e). Tato relace je sice v množině M reflexivní a symetrická, ale není v této množině tranzitivní. Zdůvodnění: u relace R v případě e) např. [a,b] R a [b,d] R a tedy by mělo být [a,d] R. Podle předpisu v zadání úlohy však [a,d] relaci R nepatří Určete, která z relací uvedených v úloze 5.4. (na str.13) je a která není relací typu ekvivalence v příslušné uvedené množině. Z relací uvedených v úloze 5.4. (na str.13) pouze relace v případech b) a c) jsou ekvivalence, protože pouze ony dvě jsou v dané množině reflexivní, symetrické i tranzitivní.

15 Zjistěte, zda rovnost v množině všech zlomků, jejichž čitatelem je kterékoliv celé číslo a jmenovatelem kterékoliv nenulové celé číslo, je relace typu ekvivalence. Výsledek : Ze zkušenosti s počítáním se zlomky víte zcela samozřejmě, že každý zlomek je roven sám sobě, to znamená, že rovnost zlomků je reflexivní relace. Dále rovněž znáte, že pro každé dva zlomky platí: je-li jeden z nich roven druhému, je samozřejmě i druhý z nich roven prvnímu (např. jsou-li dvě třetiny rovny šesti devítinám, je určitě šest devítin rovno dvěma třetinám), tedy tato relace je zřejmě symetrická. Naše představy a zkušenost nám také napovídají, že pro každé tři zlomky platí: je-li první z nich roven druhému a druhý třetímu, můžeme se spolehnout, že i první z nich se rovná třetímu (můžete si to vyzkoušet na libovolném množství konkrétních případů), čili rovnost zlomků je zřejmě relace tranzitivní. Rovnost zlomků jako relace reflexivní, symetrická a tranzitivní je tedy (alespoň podle našich představ) relace typu ekvivalence. Prozatím se musíme spoléhat jen na představy a zkušenost, teprve při systematickém studiu aritmetiky jako odborné disciplíny, kdy budou pojmy jako zlomek, rovnost zlomků a další pojmy této teorie definovány, budete si moci uvedené vlastnosti relace rovnost zlomků přesně dokázat Vezměme množinu všech přirozených čísel menších než např. třicet dva. Sledujme v této množině vlastnosti binární relace x dává při dělení sedmi stejný zbytek jako y ". Zjistěte, zda uvedená relace je nebo není ekvivalence v množině zvolených přirozených čísel. Omezíme se opět na zkušenost, kterou si můžete bez potřebné teorie spolehlivě ověřit pouze na určitém množství konkrétních případů. Proto jsme určitým způsobem omezili počet uvažovaných přirozených čísel a nebereme v úvahu nekonečnou množinu všech přirozených čísel. Snad ani nemusíme ověřovat, že relace ze zadání této úlohy je reflexivní. Je přece zcela samozřejmé, že každé přirozené číslo dává při dělení sedmi stejný zbytek jako ono samo. Podobně je snadno pochopitelné, že dává-li jedno číslo při dělení např. sedmi stejný zbytek jako druhé, je tomu i obráceně. Naše relace je tedy zřejmě symetrická. Také tranzitivnost je možno snadno ověřit : vybereme-li tři čísla z naší množiny taková, že první z nich dává stejný zbytek jako druhé a druhé dává stejný zbytek jako třetí, pak určitě i první dává stejný zbytek jako třetí (na ukázku aspoň jeden konkrétní případ vyšetřování: číslo 10 dává při dělení sedmi stejný zbytek jako 17 (tím zbytkem je totiž číslo 3), číslo 17 dává při dělení sedmi stejný zbytek jako 31 (tím zbytkem je opět číslo 3). Také při dělení čísla 10 sedmi dostáváme stejný zbytek, jako když vydělíme číslo 31 sedmi). Naše relace je podle toho patrně i tranzitivní a tedy je to relace typu ekvivalence. 7. Rozklad množiny Přípravná úloha : 7.1. Je dána množina M = { a, b, c, d, e, f, g }. Sestrojte takové množiny, aby byly neprázdnými podmnožinami množiny M a aby každý prvek množiny M náležel právě jedné z nich.

16 16 Úloha má více než jedno řešení, uveďme na ukázku několik možností: 1. { a }, { b }, { c }, { d }, { e }, { f }, { g } 2. { a, b, c, d }, { e, f }, { g } 3. { a, f }, { c, g }, { e }, { b, d } 4. { a, b, c, d, e, f, g } apod. Uvedené podmnožiny množiny M se v jednotlivých případech nazývají třídy rozkladu množiny M a množina všech těchto tříd se nazývá rozklad množiny M. Je zřejmé, že může existovat více různých rozkladů jedné množiny Zapište všechny rozklady tříprvkové množiny. Zvolme tříprvkovou množinu, např. { a, b, c } = M. Máme sestrojit všechny rozklady množiny M, tj. (podle přípravné úlohy) sestrojíme nejprve takové množiny, aby byly neprázdnými podmnožinami množiny M a aby každý prvek množiny M náležel právě jedné z nich. Vezměme tedy např. dva prvky množiny M, třeba a, c, utvořme z nich jednu podmnožinu množiny M, tj. { a, c }. Máme tedy už jednu třídu připravovaného rozkladu. Každý prvek množiny M má patřit do právě jedné třídy, to znamená, že má současně splňovat dva požadavky: má patřit do nejvýše jedné třídy a současně do aspoň jedné třídy. Prvek a i prvek c množiny M už do jedné třídy patří, proto tedy nesmějí podle jednoho z požadavků být zařazeny do další třídy. Prvek b množiny M zatím zařazen není, ale měl by podle druhého požadavku do nějaké třídy zařazen být. Založme tedy pro něj další třídu. V této nové třídě ale už v tomto případě nebude kromě něj zařazen žádný další prvek, protože daná množina M už další prvek nemá. Vytvořili jsme tedy dvě třídy rozkladu množiny M, jsou to tyto dvě podmnožiny množiny M : { a, c }, { b }. Množina těchto tříd je jedním z rozkladů množiny M : { { a, c }, { b } }. Utvořme a vypišme všechny rozklady množiny M = { a, b, c }. { { a }, { b }, { c } } je jeden rozklad množiny { a, b, c }, třídami tohoto rozkladu jsou množiny { a }, { b }, { c }. Uveďme další rozklady množiny { a, b, c } : { { a, b }, { c } }, { { a, b, c } }, { { a }, { b, c } }, { { b }, { a, c } }. Tříprvková množina má tedy celkem pět navzájem různých rozkladů. Uveďme jeden způsob grafického znázornění rozkladů tříprvkové množiny: Obr.7 a a a a a b c b c b c b c b c { { a }, { b }, { c } } { { a }, { b, c } } { { b }, { a, c } } { { a, b }, { c } } { { a, b, c } }

17 17 Definice rozkladu množiny: Rozklad neprázdné množiny M je množina takových neprázdných podmnožin množiny M, že každý prvek množiny M náleží právě jedné z nich. Podmnožiny množiny M, uvedené v definici rozkladu množiny se nazývají třídy rozkladu množiny M. Z definice rozkladu vyplývá, že (pokud má rozklad množiny M aspoň dvě třídy), pak - průnikem každých dvou tříd rozkladu je prázdná množina, tj. žádné dvě třídy rozkladu nemají společný prvek a - sjednocením všech tříd rozkladu je množina M Zjistěte, která z množin E, F, G, H je a která není rozkladem množiny M = { a, b, c, d, e, f }, jestliže E = { { a, d }, { c, e, f }, { b } } F = { { a, b, c }, { d, f } } G = { { a, b }, { c, d, e }, { a, f } } H = { M } = { { a, b, c, d, e, f } } Množina E je rozkladem množiny M, protože v tomto případě jsou splněny podmínky definice rozkladu: každý ze šesti prvků množiny M patří aspoň do jedné a současně nejvýše do jedné, tedy právě do jedné z množin { a, d }, { c, e, f }, { b }. Množina F není rozkladem množiny M, protože např. e nenáleží žádné z množin, které jsou prvky množiny F. Je též možno argumentovat tím, že { a, b, c } { d, f } M. Množina G není rozkladem množiny M, protože a patří zároveň do dvou uvedených podmnožin množiny M, neboli { a, b } { a, f }. Množina H je rozkladem množiny M podle definice rozkladu. Existuje velmi důležitá souvislost mezi rozkladem množiny M a relací typu ekvivalence v množině M : - ke každé ekvivalenci E v množině M existuje právě jeden rozklad množiny M a - ke každému rozkladu množiny M existuje právě jedna ekvivalence E v množině M tak, že pro každé dva prvky x, y množiny M platí : x E y x je prvkem téže třídy rozkladu množiny M jako y. Říkáme, že každá ekvivalence v množině M indukuje právě jeden rozklad množiny M a že naopak každý rozklad množiny M je indukován právě jednou ekvivalencí v množině M Zapište ekvivalenci, která indukuje rozklad a) { { p, q }, { r, s } } b) { { 1 ; 2 ; 3 }, { 4 }, { 5 ; 6 } } c) { { a, b, c, d, e } } d) { { 14 }, { 15 }, { 16 } } e) { { 1 ; 3 ; 5 }, { 0 ; 2 ; 4 } }

18 18 Daný rozklad je indukován ekvivalencí a) { pp, qq, rr, ss, pq, qp, rs, sr } v množině { p, q, r, s } b) { [1;1], [2;2], [3;3], [4;4], [5;5], [6;6], [1;2], [1;3], [2;3], [2;1], [3;1], [3;2], [5;6], [6;5] } v množině { 1 ; 2 ; 3 ; 4 ; 5 ; 6 } c) M M v množině M = { a, b, c, d, e } d) { [ 14 ;14 ], [ 15 ;15 ], [ 16 ; 16 ] } v množině { 14 ; 15 ;16 } e) {[0;0], [1;1], [2;2], [3;3], [4;4], [5;5], [1;3], [3;1], [1;5], [5;1], [3;5], [5;3], [0;2], [2;0], [0;4], [4;0], [2;4], [4;2] } v množině { 0 ; 1 ; 2 ; 3 ; 4 ; 5 } 7.5. Zapište rozklad množiny M, který je indukován ekvivalencí E v množině M, jestliže a) E = { aa, bb, cc, dd, bc, cb, dc, cd, bd, db }, M = { a, b, c, d } b) E = { [x,y] M M: x = y }, M = { x C: x < 4 } c) E = { [x,y] M M: x dává při dělení čtyřmi stejný zbytek jako y }, M = {x N: x < 21} d) E = { [x,y] M M: x dává při dělení čtyřmi stejný zbytek jako y }, M = { x C: x > -5 x < 0 } e) E = { [x,y] M M: x dává při dělení sedmi stejný zbytek jako y }, M = {x N: x < 32} f) E = { [x,y] M M: x dává při dělení dvěma stejný zbytek jako y }, M je množina C všech celých čísel g) E = { [x,y] M M: x dává při dělení třemi stejný zbytek jako y }, M je množina N 0, N 0 = N { 0 } Ekvivalence E indukuje v množině M tyto rozklady : a) { { a }, { b, c, d } } b) { { 0 }, { 1, -1 }, { 2, -2 }, { 3, -3 } } c) { { 1 ; 5 ; 9 ; 13 ; 17 }, { 2 ; 6 ; 10, 14, 18 }, { 3 ; 7 ; 11 ; 15 ; 19 }, { 4 ; 8 ; 12 ; 16 ; 20 } } d) { {-1}, {-2}, {-3}, {-4} } e) rozklad má těchto sedm tříd: {1;8;15;22;29}, {2;9;16;23;30}, {3;10;17;24;31}, {4;11;18;25}, {5;12;19;26}, {6;13;20;27}, {7;14;21;28} f) rozklad má pouze dvě třídy: jednou je množina všech sudých celých čísel, (označme ji S) a druhou je množina všech lichých celých čísel (označme ji L), těmto třídám říkáme zbytkové třídy podle modulu 2, rozklad se dá zapsat { S, L }. g) rozklad má tři třídy: množinu všech čísel z množiny N 0 dělitelných třemi, množinu všech čísel z množiny N 0, která při dělení třemi dávají zbytek jedna, množinu všech čísel z množiny N 0, která při dělení třemi dávají zbytek dvě, (těmto třídám se říká zbytkové třídy podle modulu tři), rozklad se dá zapsat takto: { {0;3;6; }, {1;4;7; }, {2;5;8; },... }

19 Narýsujte čtyři přímky a, b, c, d tak, aby žádné dvě z nich nebyly navzájem rovnoběžné. Dále narýsujte přímky e, f tak, aby každá z nich byla rovnoběžná s přímkou a, potom ještě přímku g rovnoběžnou s přímkou c. Dokažte, že rovnoběžnost přímek v množině všech přímek, které jste narýsovali, je relace typu ekvivalence. Zapište rozklad množiny všech narýsovaných přímek na třídy indukovaný ekvivalencí rovnoběžnost přímek. Výsledek : Množinu všech sedmi přímek, o které se v úloze jedná označme P = { a, b, c, d, e, f, g }, relaci rovnoběžnost přímek lze zapsat: {[x,y] P P: x y }, označme ji R. R = { ae, af, ea, ef, fa, fe, cg, gc, aa, bb, cc, dd, ee, ff, gg }. R je reflexivní, symetrická a tranzitivní, proto je to relace typu ekvivalence. Ekvivalence R v množině P indukuje tento rozklad množiny P : { { a, e, f }, { b }, { d }, { c, g } } Narýsujte čtyři úsečky AB, CD, EF, GH tak, aby žádné dvě z nich nebyly navzájem shodné. Dále narýsujte další dvě úsečky IJ, KL tak, aby každá z nich byla shodná s úsečkou AB, dále úsečku MN tak, aby byla shodná s úsečkou EF. Vysvětlete, že shodnost úseček v množině všech úseček, které jste narýsovali, je relace typu ekvivalence. Zapište rozklad množiny všech narýsovaných úseček indukovaný ekvivalencí shodnost úseček. Každá úsečka je shodná sama se sebou - shodnost úseček je reflexivní relace. Pro každé dvě úsečky platí: je-li jedna shodná s druhou, pak je i druhá shodná s první shodnost úseček je symetrická relace. Pro každé tři úsečky platí: je-li jedna shodná s druhou a druhá shodná s třetí, pak i první z nich je shodná s třetí shodnost úseček je tranzitivní relace. Proto je shodnost úseček relace typu ekvivalence a indukuje rozklad uvažované množiny úseček na třídy navzájem shodných úseček. V našem případě je dána množina úseček { AB, CD, EF, GH, IJ, KL, MN } a relace shodnost úseček, která indukuje její rozklad { { AB, IJ, KL }, { CD }, { MN, EF }, { GH } } Vezměte v úvahu množinu všech žáků jedné určité základní školy, označte tuto množinu A a uvažujte o relaci S : S = { [x,y] A A: x je žákem téže třídy jako žák y }. Dokažte, že relace S v množině A je ekvivalence (relace typu ekvivalence). Uveďte rozklad množiny A indukovaný ekvivalencí S. Výsledek : Relace S je reflexivní (každý žák chodí sám se sebou do téže třídy), symetrická i tranzitivní (způsob ověřování lze převzít z předcházejících úloh). Třídy rozkladu se nazývají běžně i ve škole třídy.

20 20 8. Uspořádání Podle běžných představ o uspořádání prvků množiny budete zajisté ochotni přijmout zásadní požadavky: - je-li např. z libovolných prvků a, b dané množiny prvek a před prvkem b, pak nesmí být obráceně prvek b před prvkem a, - je-li z libovolných prvků a, b, c dané množiny a před b a zároveň b před c, pak musí být a před c. Tyto představy o uspořádání jsou ve shodě s definicí pojmu uspořádání: Uspořádání v množině M je relace, která je v množině M antisymetrická a tranzitivní Zapište alespoň tři různá uspořádání ve čtyřprvkové množině. Uveďme alespoň některé případy uspořádání v množině M = {a,b,c,d} : { dc, cb, db }, { cb, ba, ca, bd, cd, ad }, { da, cb, cc }, { ab,dc },, { cc, bb, dd }, { ad, bd, cd }, { bc, bd, ba } apod. Všechny tyto relace v množině M jsou antisymetrické a tranzitivní a proto podle definice jsou to uspořádání v množině M Zapište alespoň dvě relace v M, které v M uspořádáním nejsou. M = { p, g, r }. Příklady relací, které nejsou uspořádání v množině M : { pg, rr, gp }, protože není antisymetrická, { gr, rp }, protože není tranzitivní Určete, zda relace S je uspořádáním v množině G, jestliže a) S = { [x,y] G G: x<y }, G je množina všech reálných čísel b) S = { [x,y] G G: x y }, ( x y znamená x je dělitelem y ) G je množina všech přirozených čísel c) S = { [x,y] G G: x y }, G je množina všech celých čísel d) S = { [r,t], [t,s], [s,s], [r,s] }, G = { r, s, t, u } e) S = { [17;1] }, G je množina všech přirozených čísel f) S = { [x,y] G G: x>y y>x }, G je množina všech přirozených čísel g) S = { [x,y] G G: x>y x = y }, G je množina všech přirozených čísel h) S = { fg, fe, ge }, G = { e, f, g } i) S = { [x,y] G G: x y }, G je množina všech přímek v rovině j) S = { [x,y] G G: x y }, G je množina všech přímek v rovině k) S =, G je množina všech přirozených čísel Relace S je v dané množině M uspořádáním právě v těchto případech : a), b), d), e), g), h), k). V každém z těchto případů má totiž daná relace

21 21 S v dané množině M obě požadované vlastnosti: je antisymetrická i tranzitivní. Zcela neočekávaný je pravděpodobně výsledek v případě k). Prázdná relace je opravdu antisymetrická, dokonce v kterékoliv množině (tedy nejen v množině všech přirozených čísel). Je tomu tak proto, že po dosazení kterýchkoliv prvků dané množiny za x a za y je xry nepravdivý výrok (protože R je prázdná relace) a tedy i konjunkce x y xry je nepravdivý výrok a tudíž implikace x y xry yrx je pravdivá. Prázdná relace je tranzitivní proto, že po dosazení kterýchkoliv prvků dané množiny za x a za y je xry nepravdivý výrok (protože R je prázdná relace) a tedy i konjunkce xry yrz je nepravdivý výrok a tudíž implikace xry yrz xrz je pravdivá. Relace S není v množině M uspořádáním v těchto případech : c) protože S není v množině všech celých čísel antisymetrická, existují totiž celá čísla, např. 2, -2, že (-2) 2 a také 2 (-2) f) protože S není v množině přirozených čísel antisymetrická, existují přirozená čísla, např. 4, 7, že 4 S 7, ale také 7 S 4 i) protože rovnoběžnost přímek není v množině všech přímek antisymetrická, protože existují dvě přímky, označme je např. p, q, že platí p q, ale též q p j) protože kolmost přímek není v množině všech přímek tranzitivní, neboť existují přímky a, b, c, že a b a b c, ale a není kolmá na c 9. Speciální typy uspořádání Tím, že budeme požadovat, aby relace uspořádání měla některé další vlastnosti, vytvoříme speciální typy uspořádání: Tak např. přidáme-li k dvěma nejpodstatnějším vlastnostem uspořádání (tj. k antisymetričnosti a tranzitivnosti) konektivnost, vznikne speciální uspořádání, které budeme nazývat lineární. Lineární uspořádání v množině M je uspořádání, které je v M konektivní. Je zřejmé, že definici lineárního uspořádání můžeme formulovat též takto : Lineární uspořádání v množině M je binární relace, která je v antisymetrická, tranzitivní a konektivní. S příklady se seznámíme při řešení úloh : 9.1. Určete, zda relace R je v množině M antisymetrická, tranzitivní a konektivní, jestliže a) R = { km, kh, kg, mh, mg, hg }, M = { g, m, k, h } b) R = { ca, ad, cd, cs }, M = { a, c, d, s, v } Pokud relace R je uspořádání v množině M, určete, je-li toto uspořádání lineární. a) Daná relace R je v M antisymetrická, protože k žádné uspořádané dvojici různých prvků, kterou obsahuje, neobsahuje uspořádanou dvojici obrácenou. R je v M tranzitivní, protože pro každé tři prvky x, y, z množiny M platí implikace xry yrz xrz. M

22 22 R je tedy uspořádání v M. R je navíc konektivní v M, protože pro každé dva různé prvky x, y množiny M platí, že se v relaci R vyskytuje alespoň jedna uspořádaná dvojice z nich utvořená, tj. xry nebo yrx. Relace R v množině M je tedy lineární uspořádání. b) V tomto případě je relace R v množině M antisymetrická i tranzitivní, tedy je to uspořádání. Protože se v tomto případě v relaci R nevyskytuje ani jedna uspořádaná dvojice utvořená např. z prvků d, s množiny M, relace R není konektivní. Relace R v množině M je tedy uspořádání, ale není to uspořádání lineární. Znáte ze školy symboly < >. Čteme je takto : menší než větší než menší nebo rovno než větší nebo rovno než. Jsou to znaky pro zapisování nerovností reálných, racionálních, celých nebo přirozených čísel. Symboly <, > označují tzv. ostré nerovnosti, Symboly, označují tzv. neostré nerovnosti, Přípravná úloha : 9.2. Určete vlastnosti relace a) { [x,y] R R: x < y } b) { [x,y] R R: x > y } c) { [x,y] R R: x y } d) { [x,y] R R: x y } V případech a), b) jsou relace antisymetrické, tranzitivní a konektivní a tedy každá z nich je lineární uspořádání. Kromě toho každá z těchto relací, které jsou nazývány ostré nerovnosti je antireflexivní. V případech c), d) jsou relace antisymetrické, tranzitivní a konektivní a tedy každá z nich je lineární uspořádání. Kromě toho každá z těchto relací, které jsou nazývány neostré nerovnosti je reflexivní. Z označení ostrá nerovnost použijeme slovo ostrá pro všechna ta uspořádání, která jsou antireflexivní zavedeme termín ostré uspořádání. Z označení neostrá nerovnost použijeme slovo neostrá pro všechna ta uspořádání, která jsou reflexivní zavedeme termín neostré uspořádání. Ostré uspořádání v množině M je uspořádání, které je v M antireflexivní. Neostré uspořádání v množině M je uspořádání, které je v M reflexivní V množině {e, f, g, h} je dána relace a) { ef, hg } b) { ef, hg, ee, ff, gg, hh }

23 23 c) { ef, hg, gg } d) { gf, ge, gh, fe, f h, eh } e) { ee, ff, gg, hh, ef, hg } f) { ee, ff, gg, hh, f h, fg, fe, hg, he, ge } g) { ef, fe, fg, hf } Zjistěte, zda je tato relace uspořádání, popř. o který speciální typ uspořádání se jedná. Výsledky jsou uvedeny v tabulce : případ uspořádání ostré uspořádání neostré uspořádání lineární a) j e n e n í n e n í b) n e n í j e n e n í c) n e n í n e n í n e n í d) j e n e n í j e e) n e n í j e n e n í f) n e n í j e j e g) tato relace není uspořádání Je možné, že poněkud překvapí případ c) a to tím, že relace v něm uvedená je uspořádání, které není ani ostré ani neostré. Některá uspořádání v jedné a téže množině mohou být ostrá, jiná neostrá (to jsou extrémní případy), ale může existovat i řada případů uspořádání, která nejsou ani ostrá ani neostrá Uveďte vlastnosti binární relace, jestliže se jedná o relaci tohoto typu : lineární uspořádání, ostré uspořádání, neostré uspořádání, lineární ostré uspořádání, lineární neostré uspořádání. typ relace vlastnosti lineární uspořádání antisym., tranz., konekt. ostré uspořádání antisym., tranz., antirefl. neostré uspořádání antisym., tranz., refl. ostré lineární antisym., tranz., konekt., antirefl. uspořádání neostré lineární antisym., tranz., konekt., refl. uspořádání 9.5. Rozhodněte, zda relace S v množině G z úlohy 8.3. je nebo není lineární uspořádání, ostré uspořádání, neostré uspořádání, lineární ostré uspořádání, lineární neostré uspořádání v množině G. relace uvedená v úloze 8.3. je a) ostré lineární uspořádání v množině všech reálných čísel b) neostré uspořádání v množině všech přirozených čísel, není to však uspořádání lineární, protože to není konektivní relace (např. pro dva různé prvky 5, 7 neplatí ani 5 7, ani 7 5) c) není vůbec uspořádání v dané množině, protože v množině všech celých čísel není antisymetrická (např. 2-2 a též -2 2) d) je uspořádání v množině G, toto uspořádání však není v G ani lineární (není totiž v G konektivní, neboť neobsahuje např. ani [r,u] ani [u,r]),ani ostré (není v G antireflexivní, protože obsahuje [s,s]),

24 24 ani neostré (není v G reflexivní, protože neobsahuje např. [r,r] e) je ostré uspořádání v množině všech přirozených čísel ( relace antisymetrická, tranzitivní a antireflexivní v množině G ) f) není uspořádání v množině všech přirozených čísel, protože není antisymetrická (nebo např. proto, že není tranzitivní ) g) je neostré lineární uspořádání v množině všech přirozených čísel h) je ostré lineární uspořádání v množině G = {e,f,g} i) není uspořádání j) není uspořádání k) prázdná relace v množině všech přirozených čísel je uspořádání a je to uspořádání ostré (neobsahuje žádnou uspořádanou dvojici a tudíž ani žádnou uspořádanou dvojici stejných prvků), ale není lineární 9.6. Vyhledejte a prostudujte v učebnicích matematiky pro první ročník (případně pro další ročníky prvního stupně ZŠ) učivo, v němž se uplatňuje pojem uspořádání. Zhodnoťte, o jaké typy uspořádání se jedná. Je uspořádáním relace hned před? 10. Uspořádaná množina Připojme k dané množině M její uspořádání U tím, že utvoříme uspořádanou dvojici [ M, U ]. Tato uspořádaná dvojice udává nejen danou množinu M, ale zároveň vypovídá, jak je množina M uspořádána. Jsou-li např. U, V dvě různá uspořádání v téže množině M, pak [M,U] a [M,V] jsou dvě navzájem různé uspořádané množiny. Definice uspořádané množiny : Uspořádaná dvojice [ M, U ] se nazývá uspořádaná množina, právě když U je uspořádáním v množině M Vyšetřete, zda následující uspořádaná dvojice množin je nebo není uspořádaná množina a) [ { m, p, k }, { km, mp, kp } ] b) [ N, < ], kde N je množina všech přirozených čísel a znakem < zde označujeme stručně relaci { [x,y] N N: x < y } c) [ N, > ], kde znakem > je označena relace { [x,y] N N: x > y } d) [ { a, b, c, d }, { ab, ba, cd } ] a) Druhá složka uvedené uspořádané dvojice, tj. množina { km, mp, kp } je uspořádání, dokonce ostré lineární uspořádání v množině { m, p, k }, proto [ { m, p, k }, { km, mp, kp }] je uspořádaná množina (ostře lineárně uspořádaná množina). b) [ N, < ] je rovněž ostře lineárně uspořádaná množina. Uspořádání < v množině N se často nazývá přirozené uspořádání množiny všech přirozených čísel, při vyučování na prvním stupni ZŠ je právě toto uspořádání zvláště důležité. c) Rovněž uspořádaná dvojice [ N, > ] je ostře lineárně uspořádaná množina, protože > je ostré lineární uspořádání v množině všech přirozených čísel.

25 25 d) Uvedená uspořádaná dvojice není uspořádanou množinou, protože { ab, ba, cd } není uspořádáním v množině { a, b, c, d }, není např. v této množině tranzitivní. První prvek, poslední prvek uspořádané množiny V pracovním sešitu matematiky pro první ročník byla zakreslena ilustrace k vyprávění O veliké řepě. Množina všech bytostí, které se podílely na vytahování veliké řepy, je uspořádána podle toho, kdo přišel k řepě dříve. Žáci uváděli toto uspořádání slovy je před, např. dědeček je před babičkou, dědeček je před vnučkou, dědeček je před myškou, vnučka je před pejskem ale i před kočičkou atd. a též hovořili o inverzní relaci k tomuto uspořádání (aniž by ovšem používali tohoto termínu) a vyjadřovali ji slovy je za, např. kočička je za babičkou atd. Docházeli zcela přirozeně a samozřejmě k závěru, že dědeček je první a zdůvodňovali jej takto: protože před dědečkem nikdo není (velká řepa nepatří mezi bytosti, které ji vytahují) nebo takto všichni ostatní jsou za ním. Podobně hodnotili, že myška je poslední, protože za ní nikdo není nebo myška je poslední, protože všichni ostatní jsou před ní. Tyto úvahy mohou být pro nás východiskem při vytváření definice prvního a posledního prvku (ostře lineárně) uspořádané množiny: Definice prvního prvku uspořádané množiny: Nechť U je ostré lineární uspořádání v množině M. Prvek a množiny M je první prvek uspořádané množiny [ M, U ], právě když pro každý prvek x množiny M platí, že x není před a v uspořádání U. Definice posledního prvku uspořádané množiny: Nechť U je ostré lineární uspořádání v množině M. Prvek b množiny M je poslední prvek uspořádané množiny [ M, U ], právě když pro každý prvek x množiny M platí, že b není před x v uspořádání U. Pokud U je ostré uspořádání, čteme zápis r U s obvykle takto: r je (v uspořádání U) před s, můžeme též říci, že s je (v uspořádání U) za r. Je zřejmé, že uspořádání je před a je za jsou navzájem inverzní relace Určete první a poslední prvek uspořádané množiny a) [ { a, b, c }, { ca, ab, cb } ] b) [ { a, b, c }, { bc, ba, ca } ] c) [ N, < ] d) [ N, > ] e) [ N, U ], kde U = { [x,y] N N: (x je sudé a y je liché) (x,y jsou sudá x < y) (x,y jsou lichá x > y ) }. a) Podle definice prvního prvku je prvním prvkem této uspořádané množiny c, protože žádný z prvků dané množiny není před ním. Podle definice posledního prvku je b posledním prvkem této uspořádané množiny, protože b není před žádným prvkem dané množiny. b) Daná množina je stejná, uspořádání je jiné než v případě a). Prvním prvkem je b, posledním prvkem je a.

Aritmetika s didaktikou I.

Aritmetika s didaktikou I. Katedra matematiky PF UJEP Aritmetika s didaktikou I. KM1 / 0001 Přednáška 02 Opakování základních pojmů - 2. část O čem budeme hovořit: Binární relace a jejich vlastnosti Speciální typy binárních relací

Více

B i n á r n í r e l a c e. Patrik Kavecký, Radomír Hamřík

B i n á r n í r e l a c e. Patrik Kavecký, Radomír Hamřík B i n á r n í r e l a c e Patrik Kavecký, Radomír Hamřík Obsah 1 Kartézský součin dvou množin... 3 2 Binární relace... 6 3 Inverzní relace... 8 4 Klasifikace binární relací... 9 5 Ekvivalence... 12 2 1

Více

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace

Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace RELACE Pojem binární relace patří mezi nejzákladnější matematické pojmy. Binární relace slouží k vyjádření vztahů mezi prvky nějakých množin. Vztahy mohou být různé povahy. Patří sem vztah býti potomkem,

Více

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin.

Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. 1.2. Cíle Cílem kapitoly je opakování a rozšíření středoškolských znalostí v oblasti teorie množin. Průvodce studiem Množina je jedním ze základních pojmů moderní matematiky. Teorii množin je možno budovat

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška pátá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008 a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní

Více

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy

Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy Lineární algebra Kapitola 1 - Základní matematické pojmy 1.1 Relace a funkce V celém textu budeme používat následující označení pro číselné množiny: N množina všech přirozených čísel bez nuly, N={1, 2,

Více

Teorie množin. Čekají nás základní množinové operace kartézské součiny, relace zobrazení, operace. Teoretické základy informatiky.

Teorie množin. Čekají nás základní množinové operace kartézské součiny, relace zobrazení, operace. Teoretické základy informatiky. Teorie množin V matematice je všechno množina I čísla jsou definována pomocí množin Informatika stojí na matematice Znalosti Teorie množin využijeme v databázových systémech v informačních systémech při

Více

Relace. R, S vyjmenovaním prvků. Sestrojte grafy relací R, S. Určete relace

Relace. R, S vyjmenovaním prvků. Sestrojte grafy relací R, S. Určete relace Relace 1. Nechť A = {n N; n < 10}, B = {m N; m 12}, R = {[m, n] A B; m + 1 = n}, S = {[m, n] A B; m 2 = n}. Zapište relace R, S vyjmenovaním prvků. Sestrojte grafy relací R, S. Určete relace R R, S S,

Více

Matematická analýza 1

Matematická analýza 1 Matematická analýza 1 ZS 2019-20 Miroslav Zelený 1. Logika, množiny a základní číselné obory 2. Limita posloupnosti 3. Limita a spojitost funkce 4. Elementární funkce 5. Derivace 6. Taylorův polynom Návod

Více

Pojem relace patří mezi pojmy, které prostupují všemi částmi matematiky.

Pojem relace patří mezi pojmy, které prostupují všemi částmi matematiky. Relace. Pojem relace patří mezi pojmy, které prostupují všemi částmi matematiky. Definice. Mějme množiny A a B. Binární relace R z množiny A do množiny B je každá množina uspořádaných dvojic (a, b), kde

Více

Kongruence na množině celých čísel

Kongruence na množině celých čísel 121 Kapitola 4 Kongruence na množině celých čísel 4.1 Relace kongruence na množině celých čísel Vraťme se k úvahám o dělení se zbytkem. Na základní škole jsme se naučili, že když podělíme číslo 11 číslem

Více

Matematická logika. Miroslav Kolařík

Matematická logika. Miroslav Kolařík Matematická logika přednáška šestá Miroslav Kolařík Zpracováno dle textu R. Bělohlávka: Matematická logika poznámky k přednáškám, 2004. a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní matematika

Více

Množiny, základní číselné množiny, množinové operace

Množiny, základní číselné množiny, množinové operace 2 Množiny, základní číselné množiny, množinové operace Pokud kliknete na některý odkaz uvnitř textu kromě prezentace, zobrazí se odpovídající příklad nebo tabulka. Levý Alt+šipka doleva nebo ikona Vás

Více

prof. RNDr. Čestmír Burdík DrCs. prof. Ing. Edita Pelantová CSc. BI-ZMA ZS 2009/2010

prof. RNDr. Čestmír Burdík DrCs. prof. Ing. Edita Pelantová CSc. BI-ZMA ZS 2009/2010 Základní pojmy prof. RNDr. Čestmír Burdík DrCs. prof. Ing. Edita Pelantová CSc. Katedra matematiky České vysoké učení technické v Praze c Čestmír Burdík, Edita Pelantová 2009 Základy matematické analýzy

Více

2. Přeneste úsečku KL na polopřímku s počátkem P a vyznačte tak úsečku PR shodnou s úsečkou KL. Vztah shodnosti mezi těmito úsečkami zapište.

2. Přeneste úsečku KL na polopřímku s počátkem P a vyznačte tak úsečku PR shodnou s úsečkou KL. Vztah shodnosti mezi těmito úsečkami zapište. Konstrukce kružítkem 1. Narýsujte kružnici se středem S a poloměrem shodným s úsečkou AB. Úsečku AB přeneste na polopřímku s počátkem M pomocí kružítka a vyznačte tak úsečku MN shodnou s úsečkou AB. 2.

Více

Návody k domácí části I. kola kategorie C

Návody k domácí části I. kola kategorie C Návody k domácí části I. kola kategorie C 1. Dokažte, že pro libovolné reálné číslo a platí nerovnost Určete, kdy nastane rovnost. a 2 + 1 a 2 a + 1 a + 1. 1. Dokažte, že pro libovolná reálná čísla x,

Více

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO ALGEBRA DAGMAR SKALSKÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN

KATEDRA INFORMATIKY UNIVERZITA PALACKÉHO ALGEBRA DAGMAR SKALSKÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN KATEDRA INFORMATIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO ALGEBRA DAGMAR SKALSKÁ VÝVOJ TOHOTO UČEBNÍHO TEXTU JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Olomouc

Více

Kapitola 1. Relace. podle definice podmnožinou každé množiny. 1 Neříkáme už ale, co to je objekt. V tom právě spočívá intuitivnost našeho přístupu.

Kapitola 1. Relace. podle definice podmnožinou každé množiny. 1 Neříkáme už ale, co to je objekt. V tom právě spočívá intuitivnost našeho přístupu. Kapitola 1 Relace Úvodní kapitola je věnována důležitému pojmu relace. Protože relace popisují vztahy mezi prvky množin a navíc jsou samy množinami, bude vhodné množiny nejprve krátce připomenout. 1.1

Více

1 Pravdivost formulí v interpretaci a daném ohodnocení

1 Pravdivost formulí v interpretaci a daném ohodnocení 1 Pravdivost formulí v interpretaci a daném ohodnocení Než uvedeme konkrétní příklady, zopakujme si definici interpretace, ohodnocení a pravdivosti. Necht L je nějaký jazyk. Interpretaci U, jazyka L tvoří

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík. Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008.

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík. Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Úvod do informatiky přednáška čtvrtá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Obsah 1 Pojem relace 2 Vztahy a operace s (binárními) relacemi

Více

2. Množiny, funkce. Poznámka: Prvky množiny mohou být opět množiny. Takovou množinu, pak nazýváme systém množin, značí se

2. Množiny, funkce. Poznámka: Prvky množiny mohou být opět množiny. Takovou množinu, pak nazýváme systém množin, značí se MNOŽIN, ZÁKLDNÍ POJMY Pojem množiny patří v matematice ke stěžejním. Nelze jej zavést ve formě definice pomocí primitivních pojmů; považuje se totiž rovněž za pojem primitivní. Představa o pojmu množina

Více

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j.

Součin matice A a čísla α definujeme jako matici αa = (d ij ) typu m n, kde d ij = αa ij pro libovolné indexy i, j. Kapitola 3 Počítání s maticemi Matice stejného typu můžeme sčítat a násobit reálným číslem podobně jako vektory téže dimenze. Definice 3.1 Jsou-li A (a ij ) a B (b ij ) dvě matice stejného typu m n, pak

Více

Každé formuli výrokového počtu přiřadíme hodnotu 0, půjde-li o formuli nepravdivou, a hodnotu 1, půjde-li. α neplatí. β je nutná podmínka pro α

Každé formuli výrokového počtu přiřadíme hodnotu 0, půjde-li o formuli nepravdivou, a hodnotu 1, půjde-li. α neplatí. β je nutná podmínka pro α 1. JAZYK ATEATIKY 1.1 nožiny nožina je souhrn objektů určitých vlastností, které chápeme jako celek. ZNAČENÍ. x A x A θ A = { { a, b a A = B A B 0, 1 2 a, a,..., a n x patří do množiny A x nepatří do množiny

Více

Funkce a lineární funkce pro studijní obory

Funkce a lineární funkce pro studijní obory Variace 1 Funkce a lineární funkce pro studijní obory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Funkce

Více

Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce

Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce Úvod do logiky (presentace 2) Naivní teorie množin, relace a funkce Marie Duží marie.duzi@vsb.cz 1 Úvod do teoretické informatiky (logika) Naivní teorie množin Co je to množina? Množina je soubor prvků

Více

A[a 1 ; a 2 ; a 3 ] souřadnice bodu A v kartézské soustavě souřadnic O xyz

A[a 1 ; a 2 ; a 3 ] souřadnice bodu A v kartézské soustavě souřadnic O xyz 1/15 ANALYTICKÁ GEOMETRIE Základní pojmy: Soustava souřadnic v rovině a prostoru Vzdálenost bodů, střed úsečky Vektory, operace s vektory, velikost vektoru, skalární součin Rovnice přímky Geometrie v rovině

Více

Funkce, elementární funkce.

Funkce, elementární funkce. Kapitola 2 Funkce, elementární funkce. V této kapitole si se budeme věnovat studiu základních vlastností funkcí jako je definiční obor, obor hodnot. Připomeneme si pojmy sudá, lichá, rostoucí, klesající.

Více

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A

Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A 6. ročník matematické olympiády Úlohy klauzurní části školního kola kategorie A. V oboru reálných čísel řešte soustavu rovnic y + 3x = 4x 3, x + 3y = 4y 3. 2. V rovině uvažujme lichoběžník ABCD se základnami

Více

I) Příklady (převeďte následující věty do formulí PL1 a ověřte jejich ekvivalenci pomocí de Morganových zákonů):

I) Příklady (převeďte následující věty do formulí PL1 a ověřte jejich ekvivalenci pomocí de Morganových zákonů): I) Příklady (převeďte následující věty do formulí PL1 a ověřte jejich ekvivalenci pomocí de Morganových zákonů): 1. Všechna prvočísla větší než 2 jsou lichá. Je-li prvočíslo větší než 2, pak je liché.

Více

VÝROKOVÁ LOGIKA. Výrok srozumitelná oznamovací věta (výraz, sdělení), která může být buď jen pravdivá nebo jen nepravdivá..

VÝROKOVÁ LOGIKA. Výrok srozumitelná oznamovací věta (výraz, sdělení), která může být buď jen pravdivá nebo jen nepravdivá.. VÝROKOVÁ LOGIKA Teorie: Logika je vědní obor zabývající se studiem různých forem vyjadřování a pravidel správného posuzování. (Matematická logika je součástí tohoto vědního oboru a ve velké míře užívá

Více

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/ Množiny, funkce

Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/ Množiny, funkce Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018 2. Množiny, funkce MNOŽIN, ZÁKLDNÍ POJMY Pojem množiny patří v matematice ke stěžejním. Nelze jej zavést ve formě definice pomocí

Více

Oproti definici ekvivalence jsme tedy pouze zaměnili symetričnost za antisymetričnost.

Oproti definici ekvivalence jsme tedy pouze zaměnili symetričnost za antisymetričnost. Kapitola 3 Uspořádání a svazy Pojem uspořádání, který je tématem této kapitoly, představuje (vedle zobrazení a ekvivalence) další zajímavý a důležitý speciální případ pojmu relace. 3.1 Uspořádání Definice

Více

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R...

Kapitola 1. Úvod. 1.1 Značení. 1.2 Výroky - opakování. N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) R... Kapitola 1 Úvod 1.1 Značení N... přirozená čísla (1, 2, 3,...). Z... celá čísla ( 3, 2, 1, 0, 1, 2,...). Q... racionální čísla ( p, kde p Z a q N) q R... reálná čísla C... komplexní čísla 1.2 Výroky -

Více

1.3. Číselné množiny. Cíle. Průvodce studiem. Výklad

1.3. Číselné množiny. Cíle. Průvodce studiem. Výklad 1.3. Cíle Cílem kapitoly je seznámení čtenáře s axiomy číselných oborů a jejich podmnožin (intervalů) a zavedení nových pojmů, které nejsou náplní středoškolských osnov. Průvodce studiem Vývoj matematiky

Více

Princip rozšíření a operace s fuzzy čísly

Princip rozšíření a operace s fuzzy čísly Center for Machine Perception presents Princip rozšíření a operace s fuzzy čísly Mirko Navara Center for Machine Perception Faculty of Electrical Engineering Czech Technical University Praha, Czech Republic

Více

Přijímací zkouška na MFF UK v Praze

Přijímací zkouška na MFF UK v Praze Přijímací zkouška na MFF UK v Praze pro bakalářské studijní programy fyzika, informatika a matematika 2016, varianta A U každé z deseti úloh je nabízeno pět odpovědí: a, b, c, d, e. Vaším úkolem je u každé

Více

Patří-li do množiny A právě prvky a, b, c, d, budeme zapisovat A = {a, b, c, d}.

Patří-li do množiny A právě prvky a, b, c, d, budeme zapisovat A = {a, b, c, d}. 2 Množiny a intervaly lgebraické výrazy 2.1 Množiny Chápání množiny lze shrnout takto: Množinou rozumíme každé shrnutí určitých a navzájem různých předmětů m našeho nazírání nebo myšlení (které nazýváme

Více

Pro každé formule α, β, γ, δ platí: Pro každé formule α, β, γ platí: Poznámka: Platí právě tehdy, když je tautologie.

Pro každé formule α, β, γ, δ platí: Pro každé formule α, β, γ platí: Poznámka: Platí právě tehdy, když je tautologie. Zpracoval: hypspave@fel.cvut.cz 5. Výroková logika, formule výrokové logiky a jejich pravdivostní ohodnocení, splnitelné formule, tautologie, kontradikce, sémantický důsledek, tautologicky ekvivalentní

Více

Okruh č.3: Sémantický výklad predikátové logiky

Okruh č.3: Sémantický výklad predikátové logiky Okruh č.3: Sémantický výklad predikátové logiky Predikátová logika 1.řádu formalizuje úsudky o vlastnostech předmětů a vztazích mezi předměty pevně dané předmětné oblasti (univerza). Nebudeme se zabývat

Více

Matematická indukce, sumy a produkty, matematická logika

Matematická indukce, sumy a produkty, matematická logika Matematická indukce, sumy a produkty, matematická logika 8.9. -.0.009 Matematická indukce Jde o následující vlastnost přirozených čísel: Předpokládejme:. Nějaké tvrzení platí pro.. Platí-li tvrzení pro

Více

RELACE, OPERACE. Relace

RELACE, OPERACE. Relace RELACE, OPERACE Relace Užití: 1. K popisu (evidenci) nějaké množiny objektů či jevů, které lze charakterizovat pomocí jejich vlastnostmi. Entita je popsána pomocí atributů. Ty se vybírají z domén. Různé

Více

1 Lineární prostory a podprostory

1 Lineární prostory a podprostory Lineární prostory a podprostory Přečtěte si: Učebnice AKLA, kapitola první, podkapitoly. až.4 včetně. Cvičení. Které z následujících množin jsou lineárními prostory s přirozenými definicemi operací?. C

Více

STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI. STEREOMETRIE geometrie v prostoru

STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI. STEREOMETRIE geometrie v prostoru Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: MATEMATIKA DRUHÝ Mgr. Tomáš MAŇÁK 4. května 2014 Název zpracovaného celku: STEREOMETRIE ZÁKLADNÍ POJMY, METRICKÉ VLASTNOSTI, ODCHYLKY, VZDÁLENOSTI STEREOMETRIE geometrie

Více

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5

NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 NAIVNÍ TEORIE MNOŽIN, okruh č. 5 Definování množiny a jejích prvků Množina je souhrn nějakých věcí. Patří-li věc do množiny X, říkáme, že v ní leží, že je jejím prvkem nebo že množina X tuto věc obsahuje.

Více

Úlohy domácí části I. kola kategorie C

Úlohy domácí části I. kola kategorie C 68. ročník Matematické olympiády Úlohy domácí části I. kola kategorie C 1. Neznámé číslo je dělitelné právě čtyřmi čísly z množiny {6, 15, 20, 21, 70}. Určete, kterými. (Michal Rolínek) Řešení. Pokud by

Více

FUNKCE POJEM, VLASTNOSTI, GRAF

FUNKCE POJEM, VLASTNOSTI, GRAF FUNKCE POJEM, VLASTNOSTI, GRAF Zavedení pojmu funkce funkce Funkce f na množině D R je předpis, který každému číslu x z množiny D přiřazuje právě jedno reálné číslo y z množiny R. Množina D se nazývá definiční

Více

0. ÚVOD - matematické symboly, značení,

0. ÚVOD - matematické symboly, značení, 0. ÚVOD - matematické symboly, značení, číselné množiny Výroky Výrok je každé sdělení, u kterého lze jednoznačně rozhodnout, zda je či není pravdivé. Každému výroku lze proto přiřadit jedinou pravdivostní

Více

Matematika B101MA1, B101MA2

Matematika B101MA1, B101MA2 Matematika B101MA1, B101MA2 Zařazení předmětu: povinný předmět 1.ročníku bc studia 2 semestry Rozsah předmětu: prezenční studium 2 + 2 kombinované studium 16 + 0 / semestr Zakončení předmětu: ZS zápočet

Více

Matematická analýza III.

Matematická analýza III. 1. - limita, spojitost Miroslav Hušek, Lucie Loukotová UJEP 2010 Úvod Co bychom měli znát limity posloupností v R základní vlastnosti funkcí jedné proměnné (definiční obor, monotónnost, omezenost,... )

Více

1. Matematická logika

1. Matematická logika Moderní technologie ve studiu aplikované fyziky CZ.1.07/2.2.00/07.0018 1. Matematická logika Základem každé vědy (tedy i matematiky i fyziky) je soubor jistých znalostí. To, co z těchto izolovaných poznatků

Více

Reálná čísla. Sjednocením množiny racionálních a iracionálních čísel vzniká množina

Reálná čísla. Sjednocením množiny racionálních a iracionálních čísel vzniká množina Reálná čísla Iracionální číslo je číslo vyjádřené ve tvaru nekonečného desetinného rozvoje, ve kterém se nevyskytuje žádná perioda. Při počítání je potřeba iracionální číslo vyjádřit zaokrouhlené na určitý

Více

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole

ALGEBRA. Téma 4: Grupy, okruhy a pole SLEZSKÁ UNIVERZITA V OPAVĚ Matematický ústav v Opavě Na Rybníčku 1, 746 01 Opava, tel. (553) 684 611 DENNÍ STUDIUM Téma 4: Grupy, okruhy a pole Základní pojmy unární operace, binární operace, asociativita,

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Modernizace studijního programu Matematika na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/28.0141 Relace, zobrazení, algebraické struktury Michal Botur Přednáška

Více

1 Výrok a jeho negace

1 Výrok a jeho negace 1 Výrok a jeho negace Výrokem se rozumí sdělení, u něhož má smysl otázka, zda je, či není pravdivé. Budeme určovat tzv. pravdivostní hodnotu výroku (PH). Příklady výroků: V Úhlopříčky čtverce jsou na sebe

Více

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 2015

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 2015 Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 05 Zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia

Více

OSTRAVSKÁ UNIVERZITA OSTRAVA PEDAGOGICKÁ FAKULTA MATEMATIKA. ve studiu učitelství 1. stupně základní školy. Vilma Novotná, Bohuslav Pisklák

OSTRAVSKÁ UNIVERZITA OSTRAVA PEDAGOGICKÁ FAKULTA MATEMATIKA. ve studiu učitelství 1. stupně základní školy. Vilma Novotná, Bohuslav Pisklák OSTRAVSKÁ UNIVERZITA OSTRAVA PEDAGOGICKÁ FAKULTA MATEMATIKA ve studiu učitelství 1. stupně základní školy Vilma Novotná, Bohuslav Pisklák Ostrava 2003 Obsah I. Úvod do teorie množin a matematické logiky

Více

Marie Duží

Marie Duží Marie Duží marie.duzi@vsb.cz Co je to množina? Množina je soubor prvků a je svými prvky plně určena; množinu s prvky a, b, c značíme: {a, b, c}. Prvkem množiny může být opět množina, množina nemusí mít

Více

Základní pojmy matematické logiky

Základní pojmy matematické logiky KAPITOLA 1 Základní pojmy matematické logiky Matematická logika se zabývá studiem výroků, jejich vytváření a jejich pravdivostí. Základním kamenem výrokové logiky jsou výroky. 1. Výroková logika Co je

Více

Z těchto kurzů shrneme poznatky, které budeme potřebovat: výčtem prvků

Z těchto kurzů shrneme poznatky, které budeme potřebovat: výčtem prvků @00. Základní poznatky Umět řešit rovnice a nerovnice je jedna ze stěžejních úloh středoškolské matematiky. Řešit bez problémů základní rovnice by měl umět každý středoškolák, který získal maturitu (jakoukoli,

Více

Kapitola Základní množinové pojmy Princip rovnosti. Dvě množiny S a T jsou si rovny (píšeme S = T ) prvek T je také prvkem S.

Kapitola Základní množinové pojmy Princip rovnosti. Dvě množiny S a T jsou si rovny (píšeme S = T ) prvek T je také prvkem S. 1 Kapitola 1 Množiny 11 Základní množinové pojmy Pojem množiny nedefinujeme, pouze připomínáme, že množina je souhrn, nebo soubor navzájem rozlišitelných objektů, kterým říkáme prvky 111 Princip rovnosti

Více

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU Obsah 1. Pojmy... 2 1.1. Formule výrokového počtu... 2 1.2. Množina... 3 1.2.1. Operace s množinami... 3 1.2.2. Relace... 3 2. Číselné obory... 5 2.1. Uzavřenost množiny na operaci... 5 2.2. Rozšíření

Více

1 Výroková logika 1. 2 Predikátová logika 3. 3 Důkazy matematických vět 4. 4 Doporučená literatura 7

1 Výroková logika 1. 2 Predikátová logika 3. 3 Důkazy matematických vět 4. 4 Doporučená literatura 7 1 Výroková logika 1 Výroková logika 1 2 Predikátová logika 3 3 Důkazy matematických vět 4 4 Doporučená literatura 7 Definice 1.1 Výrokem rozumíme každé sdělení, o kterém má smysl uvažovat, zda je, či není

Více

SINGULÁRNÍ VÝROKY: Jednoduchý singulární výrok vznikne spojením singulárního termínu s termínem obecným pomocí spony=slova je.

SINGULÁRNÍ VÝROKY: Jednoduchý singulární výrok vznikne spojením singulárního termínu s termínem obecným pomocí spony=slova je. Studijní text Co je singulární výrok SINGULÁRNÍ VÝROKY: PETR Petr je veselý. Jednoduchý singulární výrok vznikne spojením singulárního termínu s termínem obecným pomocí spony=slova je. Příklad: Pavel je

Více

Místo pojmu výroková formule budeme používat zkráceně jen formule. Při jejich zápisu

Místo pojmu výroková formule budeme používat zkráceně jen formule. Při jejich zápisu VÝROKOVÁ LOGIKA Matematická logika se zabývá studiem výroků, jejich vytváření a jejich pravdivostí. Základním kamenem výrokové logiky jsou výroky. Co je výrok nedefinujejme, pouze si řekneme, co si pod

Více

Matematická funkce. Kartézský součin. Zobrazení. Uspořádanou dvojici prvků x, y označujeme [x, y] Uspořádané dvojice jsou si rovny, pokud platí:

Matematická funkce. Kartézský součin. Zobrazení. Uspořádanou dvojici prvků x, y označujeme [x, y] Uspořádané dvojice jsou si rovny, pokud platí: Matematická funkce Kartézský součin Uspořádanou dvojici prvků x, y označujeme [x, y] Uspořádané dvojice jsou si rovny, pokud platí: [x, y] = [u, v] x = u y = v Pokud K, L jsou libovolné množiny, pak množinu

Více

Úlohy krajského kola kategorie C

Úlohy krajského kola kategorie C 6. ročník matematické olympiády Úlohy krajského kola kategorie C. Pro libovolná reálná čísla x, y, z taková, že x < y < z, dokažte nerovnost x 2 y 2 + z 2 > (x y + z) 2. 2. Honza má tři kartičky, na každé

Více

Kritéria dělitelnosti Divisibility Criterions

Kritéria dělitelnosti Divisibility Criterions VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra aplikované matematiky Kritéria dělitelnosti Divisibility Criterions 2014 Veronika Balcárková Ráda bych na tomto místě poděkovala

Více

Teoretická informatika Tomáš Foltýnek Teorie čísel Nekonečno

Teoretická informatika Tomáš Foltýnek Teorie čísel Nekonečno Tomáš Foltýnek foltynek@pef.mendelu.cz Teorie čísel Nekonečno strana 2 Opakování z minulé přednášky Jak je definována podmnožina, průnik, sjednocení, rozdíl? Jak je definována uspořádaná dvojice a kartézský

Více

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů

PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PŘEDNÁŠKA 7 Kongruence svazů PAVEL RŮŽIČKA Abstrakt. Definujeme svazové kongruence a ukážeme jak pro vhodné binární relace svazu ověřit, že se jedná o svazové kongruence. Popíšeme svaz Con(A) kongruencí

Více

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ

ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ ANALYTICKÁ GEOMETRIE LINEÁRNÍCH ÚTVARŮ V ROVINĚ Parametrické vyjádření přímky v rovině Máme přímku p v rovině určenou body A, B. Sestrojíme vektor u = B A. Pro bod B tím pádem platí: B = A + u. Je zřejmé,

Více

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU

1. POJMY 1.1. FORMULE VÝROKOVÉHO POČTU Obsah 1. Pojmy... 2 1.1. Formule výrokového počtu... 2 1.2. Množina... 3 1.2.1. Operace s množinami... 3 1.2.2. Relace... 3 2. Číselné obory... 5 2.1. Uzavřenost množiny na operaci... 5 2.2. Rozšíření

Více

Učitelství 1. stupně ZŠ tématické plány předmětů matematika

Učitelství 1. stupně ZŠ tématické plány předmětů matematika Učitelství 1. stupně ZŠ tématické plány předmětů matematika Povinné předměty: Matematika I aritmetika (KMD/MATE1) 2 Matematika 3 aritmetika s didaktikou (KMD/MATE3) 3 Matematika 5 geometrie (KMD/MATE5)

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií. Regulární pologrupy. Semestrální práce do předmětu Algebra, Kombinatorika, Grafy

Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií. Regulární pologrupy. Semestrální práce do předmětu Algebra, Kombinatorika, Grafy Vysoké učení technické v Brně Fakulta informačních technologií Regulární pologrupy Semestrální práce do předmětu Algebra, Kombinatorika, Grafy Tomáš Masopust Brno, 2006 Obsah Úvod 1 1 Základní definice

Více

FUNKCE. Než přistoupíme k samotným funkcím, je třeba nadefinovat a vysvětlit několik pojmů, které k tomu budeme potřebovat.

FUNKCE. Než přistoupíme k samotným funkcím, je třeba nadefinovat a vysvětlit několik pojmů, které k tomu budeme potřebovat. FUNKCE Než přistoupíme k samotným unkcím, je třeba nadeinovat a vysvětlit několik pojmů, které k tomu budeme potřebovat. Kartézský součin množin A, B je množina všech uspořádaných dvojic [a; b], kde a

Více

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa

Jazyk matematiky. 2.1. Matematická logika. 2.2. Množinové operace. 2.3. Zobrazení. 2.4. Rozšířená číslená osa 2. Jazyk matematiky 2.1. Matematická logika 2.2. Množinové operace 2.3. Zobrazení 2.4. Rozšířená číslená osa 1 2.1 Matematická logika 2.1.1 Výrokový počet logická operace zapisujeme čteme česky negace

Více

1. MATEMATICKÁ LOGIKA A MNOŽINY

1. MATEMATICKÁ LOGIKA A MNOŽINY . MATEMATICKÁ LOGIKA A MNOŽINY Průvodce studiem V následující kapitole si připomeneme některé význačné poznatky z matematické logiky a teorie množin, tvořící základ množinově logického aparátu. S celou

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška šestá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008 a dle učebního textu R. Bělohlávka a V. Vychodila: Diskrétní

Více

λογος - LOGOS slovo, smysluplná řeč )

λογος - LOGOS slovo, smysluplná řeč ) MATA P1: Výroky, množiny a operace s nimi Matematická logika (z řeckého slova λογος - LOGOS slovo, smysluplná řeč ) Výrok primitivní pojem matematické logiky. Tvrzení, pro které má smysl otázka o jeho

Více

Funkce - pro třídu 1EB

Funkce - pro třídu 1EB Variace 1 Funkce - pro třídu 1EB Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv využití výukového materiálu je povoleno pouze s odkazem na www.jarjurek.cz. 1. Funkce Funkce je přiřazení, které každému

Více

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík

Úvod do informatiky. Miroslav Kolařík Úvod do informatiky přednáška sedmá Miroslav Kolařík Zpracováno dle učebního textu R. Bělohlávka: Úvod do informatiky, KMI UPOL, Olomouc 2008. Obsah 1 Čísla a číselné obory 2 Princip indukce 3 Vybrané

Více

Množiny, relace, zobrazení

Množiny, relace, zobrazení Množiny, relace, zobrazení Množiny Množinou rozumíme každý soubor určitých objektů shrnutých v jeden celek. Zmíněné objekty pak nazýváme prvky dané množiny. Pojem množina je tedy synonymem pojmů typu soubor,

Více

Množinu všech slov nad abecedou Σ značíme Σ * Množinu všech neprázdných slov Σ + Jazyk nad abecedou Σ je libovolná množina slov nad Σ

Množinu všech slov nad abecedou Σ značíme Σ * Množinu všech neprázdných slov Σ + Jazyk nad abecedou Σ je libovolná množina slov nad Σ Abecedou se rozumí libovolná konečná množina Σ. Prvky abecedy nazýváme znaky (symboly) Slovo (řetězec) v nad abecedou Σ je libovolná konečná posloupnost znaků této abecedy. Prázdné posloupnosti znaků odpovídá

Více

Funkce pro studijní obory

Funkce pro studijní obory Variace 1 Funkce pro studijní obory Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. 1. Funkce Funkce je přiřazení,

Více

3 Množiny, Relace a Funkce

3 Množiny, Relace a Funkce 3 Množiny, Relace a Funkce V přehledu matematických formalismů informatiky se v této lekci zaměříme na základní datové typy matematiky, tj. na množiny, relace a funkce. O množinách jste sice zajisté slyšeli

Více

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy

7. Funkce jedné reálné proměnné, základní pojmy , základní pojmy POJEM FUNKCE JEDNÉ PROMĚNNÉ Reálná funkce f jedné reálné proměnné je funkce (zobrazení) f: X Y, kde X, Y R. Jde o zvláštní případ obecného pojmu funkce definovaného v přednášce. Poznámka:

Více

STEREOMETRIE. Tělesa. Značení: body A, B, C,... přímky p, q, r,... roviny ρ, σ, τ,...

STEREOMETRIE. Tělesa. Značení: body A, B, C,... přímky p, q, r,... roviny ρ, σ, τ,... STEREOMETRIE Stereometrie je část geometrie, která se zabývá studiem prostorových útvarů. Základními prostorovými útvary, se kterými budeme pracovat, jsou bod, přímka a rovina. Značení: body A, B, C,...

Více

Geometrie v rovině 1

Geometrie v rovině 1 OSTRAVSKÁ UNIVERZITA V OSTRAVĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA Geometrie v rovině 1 Distanční text pro učitelství 1. stupně základní školy Renáta Vávrová OSTRAVA 2006 Obsah Úvod 5 1Přímkaajejíčásti 7 Klíčováslova...

Více

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Diskrétní matematika. študenti MFF 15. augusta 2008

Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Diskrétní matematika. študenti MFF 15. augusta 2008 Učební texty k státní bakalářské zkoušce Matematika Diskrétní matematika študenti MFF 15. augusta 2008 1 16 Diskrétní matematika Požadavky Uspořádané množiny Množinové systémy, párování, párování v bipartitních

Více

Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné

Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné Přednáška 4 Limita a spojitost funkce a zobrazení jedné reálné proměnné V několika následujících přednáškách budeme studovat zobrazení jedné reálné proměnné f : X Y, kde X R a Y R k. Protože pro každé

Více

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti

V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti Kapitola 5 Vektorové prostory V předchozí kapitole jsme podstatným způsobem rozšířili naši představu o tom, co je to číslo. Nadále jsou pro nás důležité především vlastnosti operací sčítání a násobení

Více

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od jara 2017

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od jara 2017 Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od jara 207 Zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia

Více

Délka úsečky. Jak se dříve měřilo

Délka úsečky. Jak se dříve měřilo Jak se dříve měřilo Délka úsečky 1. Podle své ruky vyznačte: na polopřímce s počátkem P jednotku délky palec, na polopřímce s počátkem D jednotku délky dlaň, na polopřímce s počátkem M jednotku délky píď.

Více

Matematická analýza III.

Matematická analýza III. 3. Implicitní funkce Miroslav Hušek, Lucie Loukotová UJEP 2010 V této kapitole se seznámíme s dalším možným zadáním funkce jejím implicitním vyjádřením. Doplní tak nám již známé explicitní a parametrické

Více

POSLOUPNOSTI A ŘADY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

POSLOUPNOSTI A ŘADY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky POSLOUPNOSTI A ŘADY Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu

Více

Unární je také spojka negace. pro je operace binární - příkladem může být funkce se signaturou. Binární je velká většina logických spojek

Unární je také spojka negace. pro je operace binární - příkladem může být funkce se signaturou. Binární je velká většina logických spojek Otázka 06 - Y01MLO Zadání Predikátová logika, formule predikátové logiky, sentence, interpretace jazyka predikátové logiky, splnitelné sentence, tautologie, kontradikce, tautologicky ekvivalentní formule.

Více

Cvičení 1. Úvod do teoretické informatiky(2014/2015) cvičení 1 1

Cvičení 1. Úvod do teoretické informatiky(2014/2015) cvičení 1 1 Úvod do teoretické informatiky(2014/2015) cvičení 1 1 Cvičení 1 Příklad 1: Pro každý z následujících formálních zápisů množin uveďte(svými slovy), jaké prvky daná množina obsahuje: a) {1,3,5,7,...} b)

Více

analytické geometrie v prostoru s počátkem 18. stol.

analytické geometrie v prostoru s počátkem 18. stol. 4.. Funkce více proměnných, definice, vlastnosti Funkce více proměnných Funkce více proměnných se v matematice začal používat v rámci rozvoje analtické geometrie v prostoru s počátkem 8. stol. I v sami

Více

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 2014

Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 2014 Zadání a řešení testu z matematiky a zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia od podzimu 204 Zpráva o výsledcích přijímacího řízení do magisterského navazujícího studia

Více

2. Vyšetřete všechny možné případy vzájemné polohy tří různých přímek ležících v jedné rovině.

2. Vyšetřete všechny možné případy vzájemné polohy tří různých přímek ležících v jedné rovině. ZS1BK_PGE1 Geometrie I: Vybrané úlohy z elementární geometrie 1. Které geometrické útvary mohou vzniknout a) jako průnik dvou polopřímek téže přímky, b) jako průnik dvou polorovin téže roviny? V případě

Více

POSLOUPNOSTI A ŘADY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

POSLOUPNOSTI A ŘADY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ POSLOUPNOSTI A ŘADY Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově Výukové materiály z matematiky pro vyšší gymnázia Autoři projektu Student na prahu 21. století - využití ICT ve vyučování matematiky na gymnáziu

Více