BOLESTI DOLNÍ ČÁSTI ZAD A PÁNVE VGRAVIDITĚ. Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "BOLESTI DOLNÍ ČÁSTI ZAD A PÁNVE VGRAVIDITĚ. Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU"

Transkript

1 BOLESTI DOLNÍ ČÁSTI ZAD A PÁNVE VGRAVIDITĚ Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU

2 ZMĚNY V TĚHOTENSTVÍ Gravidita ovlivnění muskuloskeletálního systému zejména axiálního skeletu

3 MECHANISMY ROZVOJE BOLESTÍ hormonální změny, tělesné hmotnosti, rostoucí děloha Zvýšená kloubní laxita, větší mobilita symfýzy, zvětšující se děloha - oslabení břišních svalů a přetěžování lumbální svalů, posun centra gravitace dopředu, kompenzatorní hyperlordózaa sagitální rotace pánve (anteverzepánve), přetížení SIS Lumbopelvické bolesti Převzato z článku Casagrande et al. 2015

4 MECHANIZMY ROZVOJE BOLESTÍ

5 DEFINICE Lumbopelvickébolesti 3 kategorie: bolesti pánve (1/2) bolesti dolní části zad (1/3) kombinované bolesti dolní části zad a pánve (1/6)

6 DEFINICE Bolesti pánve lokalizované mezi zadními hřebeny kosti kyčelní a gluteálnímirýhami, a to zejména voblasti SIS, a dále bolesti symfýzy. Typicky začínají na konci 1. trimestru, maximum mezi 24. a 36. gestačním týdnem. Bolesti dolní části zad vlumbální oblasti. Začínají většinou ve 2. trimestru

7 EPIDEMIOLOGIE Bolesti pánve % těhotných Bolesti dolní části zad %těhotných, nejčastěji se udává 50 % těhotných Dopad na: - kvalitu života těhotných -sociekonomickýproblém - čerpání nemocenské dovolené 45 % mírné symptomy, 25 % velmi těžké bolesti, 8 % těžce invalidizováno.

8 KLINICKÝ OBRAZ Bolesti pánve v oblasti SIS, možná propagace na zadní stranu stehen bolesti symfýzy, možná iradiace bolesti na přední stranu stehen Bolesti dolní části zad možná propagace do DK. I vtěhotenství (vzácně)bolesti zad doprovázené lumbosakrální radikulopatií, velmi vzácně syndrom kaudy equiny. obdobné jako bolesti dolní části zad u netěhotných Těhotné s bolestmi pánve -větší disabilita, větší tíže bolestí, obtížněji léčitelné ve srovnání s těhotnými s bolestmi zad.

9 KLINICKÝ OBRAZ Bolesti dolníčásti zad Často bývají již před graviditou Bolest je lokalizována v bederní oblasti Snížení rozsahu pohybu v bederní oblasti Bolestivá palpace lumbálních paraspinálních svalů Konstantní bolest Provokační testy na bolest pánve negativní Bolesti pánevního pletence Typicky se poprvé manifestují až v graviditě Bolest je lokalizována mezi zadními hřebeny kosti kyčelní a gluteálními rýhami, převážně v oblasti sakroiliakálních skloubení, nebo symfýzy Normální rozsah pohybu v bederní oblasti Bolestivá palpace sakroiliakálních skloubení a gluteálních svalů či symfýzy Intermitentní bolest Provokační testy na bolest pánve pozitivní

10 RIZIKOVÉ FAKTORY Rizikové faktory lumbopelvickýchbolestí v graviditě: namáhavá práce, předchozí lumbopelvickébolesti a výskyt těchto bolestí v předchozí graviditě. Zvýšená incidence bolestí zad v těhotenství: těhotné vyššího věku, vícerodičky, vyšší BMI, kloubní hypermobilita. Anamnéza bolestí zad v předchozím těhotenství velmi silný prediktor přítomnosti bolesti zad v následující graviditě, pravděpodobnost až 85 %. Zvýšená incidence bolestí pánve v těhotenství: předchozí úraz pánve.

11 DIAGNOSTIKA A DIF. DG. Anamnéza a klinické vyšetření, provokační testy užívané v diagnostice pelvických bolestí Provokační testy v dg. bolesti pánevního pletence Provokační test zadní pánevní bolesti, Patrickůvtest a test na zadní sakroiliakálnívazy -diagnostika bolestí SIS. Přímá palpace symfýzy, modifikovaný Trendelenburgův test - diagnostika bolesti v oblasti symfýzy. Aktivní napínací test zhodnocení funkce pánve. Všímat si přítomnosti varovných příznaků (red flags)

12 DIAGNOSTIKA MR L páteře -při výskytu neurologického deficitu či výrazných symptomů (zejména ve spojení s varovnými příznaky) Není prokázán škodlivý efekt MR na vyvíjející se plod. MR může být provedena těhotným ženám v kterékoliv fázi těhotenství (včetně prvního trimestru), vždy zvážit poměr riziko vs. benefit vyšetření. Rentgenové metody (skiagrafie, počítačová tomografie) nejsou vtěhotenství považovány za bezpečnépro možnost postižení plodu ionizujícím zářením. Při bolestech pánve (např. při podezření na ankylozující spondylitiduči nádor)doporučována MR (pro vyšetření sakroiliakálníchskloubení) popřípadě vyšetření ultrazvukem (vyšetření symfýzy)

13 PROVOKAČNÍ TESTY Test Manévr Indikace pozitivního testu Fabertest, neboli Patrickův test Pacient leží vpoloze na zádech, kyčel je ve flexi, abdukci a zevní rotaci, a to tak, že pata leží na kontralaterálním koleni. Pak se provede maximální pasivní abdukce vkyčli. Bolest v ipsilaterálním sakroiliakálním skloubení či symfýze. Provokační test zadní pánevní bolesti Pacient leží na zádech, kyčel je flektovaná v90. Vyšetřující vyvíjí tlak na flektované koleno vpodélné ose femuru, při stabilizaci pánve (druhá ruka leží na kontralaterální spina iliacaanteriorsuperior) Provokace hluboké bolesti v gluteálníoblasti. Test na zadní sakroiliakálnívazy Aktivní napínací test Modifikovaný Trendelenburgůvtest provokující bolest symfýzy Pacient leží na boku a obě kyčle a kolena jsou lehce flektovány. Provádí se oboustranná palpace zadních sakroiliakálních vazů pod spina iliaca posterior superior Pacient leží na zádech snataženými dolními končetinami, které jsou asi 20 cm od sebe. Pacient zvedá jednu a pak druhou dolní končetinu 20 cm nad podložku snataženým kolenem. Pacient stojí na jedné dolní končetině a flektuje kyčel a koleno druhé dolní končetiny do 90. Bolestivost při palpaci ligament Stupeň potíží při provádění testu je indikátor tíže stavu. Pozn: test je cenný pro zhodnocení bolestí pánve u žen po porodu. Bolest symfýzy

14 MR V GRAVIDITĚ Pacientka 29 let Gravidita Syndrom kaudy equiny Rozsáhlá mediální herniace disku L4/5, prakticky vyplňující celý páteřní kanál a stlačující kořeny kaudy Operace hernie v epidurální anestezii v poloze na boku

15 DIF. DIAGNOSTIKA ankylozující spondylitida(m. Bechtěrev) postižení kyčelního kloubu bolesti, které nemají původ v páteři či pánevním pletenci, např. uroinfekce, renální kolika, appendicitida, hluboká žilní trombóza či gynekologicko-porodnické komplikace (předčasný porod, abrupce placenty, chorioamnionitida, bolesti z napínání děložních vazů).

16 LÉČBA multifaktoriální a individuální Režimová opatření -vyvarovat se rotacím a strnulým polohám, otřesům a poskokům, abdukci v kyčlích, udržovat vzpřímenou polohu Přínosné použití polštářů k dosažení úlevové polohy. Pánevní pásy (snižují mobilitu SIS)a abdominolumbální pásy Individuální cvičení Efekt na bolest byl popsán i u transkutánní elektrické neurostimulace Nebyl prokázán efekt manipulace a mobilizace na bolesti pánve a tyto techniky nejsou doporučovány Cochranovadatabáze (2015) není dostatečně kvalitní průkaz ke stanovení přesvědčivého závěru týkající se léčby těchto potíží (výše uvedené metody).

17 FARMAKOLOGICKÁ LÉČBA Zohlednitfázi těhotenství (trimestr) -bezpečnost analgetika se liší v jednotlivých trimestrech. Léčba bolesti v období těhotenství a laktace je často nedostatečně řešena z důvodu obav z teratogenity a fetotoxicitypoužívaných analgetik a negativního vlivu na kojence Obecně platí, že při výběru analgetik se řídíme intenzitou bolesti a postupujeme dle třístupňového analgetického žebříčku WHO.

18 ANALGETIKA V GRAVIDITĚ Analgetikum 1. trimestr 2. trimestr 3. trimestr laktace (do 13. týdne ( týden (od 28. týdne těhotenství) těhotenství) těhotenství) Paracetamol Ano Ano Ano Ano Metamizol Spíše ne Ano Ne Ne Kyselina acetylsalicylová Ano(malé dávky) Ano(malé dávky) Ne Ano(malé dávky) Klasická NSA Ne Ano Ne Ano(jen ibuprofen) Preferenční NSA Ne Ano? Ne Ne Koxiby Ne Ne Ne Ne Opioidy Ano(krátkodobě) Ano(krátkodobě) Ano(krátkodobě) Ano(krátkodobě) Ne kodein

19 LÉČBA Užití epidurálních steroidů během gravidity je kontroverzní, jedna dávka je spojena snízkým rizikem pro plod. Těhotné s kořenovou kompresí. Výjimečně je nutné během gravidity přistoupit k operaci páteře (nejčastěji pro hernii disku), nutná multidisciplinární spolupráce Do 26. týdne gravidity se zákrok neliší od běžné populace, doporučuje se provádět v poloze na břiše. Nad 34. týden gravidity nejprve provést sekci a následně bezprostředně spondylochirurgickýzákrok v poloze na břiše. Období mezi 26. a 34. týdnem gravidity-preferuje se provádět operaci vpoloze na levém boku a vtěhotenství pokračovat až do termínu porodu.

20 PROGNÓZA Bolesti zad a pánve vznikající v graviditě často odezní do 6 měsíců od porodu, u některých žen mohou bolesti přetrvávat dlouhodobě. 6 měsíců po porodu bolesti přetrvávaly u 43 % žen a po 3 letech 20 %. Ženy s perzistujícími lumbopelvickýmibolestmi po ukončení gravidity: signifikantně časnější rozvoj bolestí v graviditě, vyšší věk, vyšší BMI, kloubní hypermobilita, větší intenzita lumbopelvických bolestí (Mogren 2006)

21 MANAGEMENT PORODU U pacientek slumbopelvickýmibolestmi je doporučené se během porodu vyhnout výraznější abdukci vkyčlích kzabránění dalšímu postižení pánevních skloubení. Zvolit co možná nejpohodlnější pozici pro matku během porodu, což bývá pozice na boku nebo vkleče na všech 4 končetinách. Pokud je nutná litotomická (gynekologická) poloha, tak na co nejkratší dobu. Císařský řez nepřináší žádný benefit pro výsledný stav, ale může být jedinou možnou volbou u žen stěžkou bolestí a omezenou hybností, u kterých není možné dosáhnout pohodlné polohy při porodu. Po porodu je doporučeno užívání analgetik, klidový režim, následně postupná mobilizace do bolesti a případně nošení pánevního pásu a podpora za pomocí francouzských berlí.

22 SHRNUTÍ LUMBOPELVICKÉ BOLESTI Velmi časté v graviditě (cca 2/3 gravidních) Často odezní do 6 měsíců po porodu Diagnostika anamnéza, klinické vyšetření, pokud je třeba tak MR(bezpečná včetně 1. trimestru) Léčbapřevážně konzervativní -individuální cvičení, režimová opatření, edukace pacientky, bederní pás, pánevní pás, farmakoterapie. Výběr analgetika dle pokročilosti těhotenství, Paracetamolje lékem 1. volby po celou dobu gravidity, opioidyrovněž bezpečné během gravidity ale jen krátkodobé užívání

23 DĚKUJI ZA POZORNOST Hádanka: časté nepříjemné budící respekt 2 v 1

24 LÉČBA multifaktoriální a individuální. Léčebné možnosti: individuální cvičení, režimová opatření, edukace pacientky, užívání různých pomůcek (bederní pás, pánevní pás, francouzské berle), farmakoterapie, reflexní léčba (fyzikální terapie, masáže, akupunktura), zcela výjimečně epidurální aplikace kortikosteroidů či operační léčba (u hernie disku).

Kořenové syndromy. MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB

Kořenové syndromy. MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Kořenové syndromy MUDr.Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Kořenové syndromy Cervikobrachiální syndrom Hrudní úžinový syndrom Výhřez bederní meziobratlové ploténky Pseudoradikulární bolesti Spondylolýza,

Více

Lumbální stenóza. MUDr. Bořek Tuček MUDr. Hynek Lachmann

Lumbální stenóza. MUDr. Bořek Tuček MUDr. Hynek Lachmann Lumbální stenóza MUDr. Bořek Tuček MUDr. Hynek Lachmann Lumbální stenóza Anatomický pojem Různé klinické projevy Minimální rozměry p.k. Sagitální průměr 11 mm Šířka laterálního recesu 3 mm Plocha durálního

Více

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA Definice rehabilitace Dle WHO: RHB zahrnuje všechny prostředky, směřující ke zmírnění tíže omezujících a znevýhodňujících stavů a umožňuje

Více

Bolesti dolní části zad a pánve v těhotenství

Bolesti dolní části zad a pánve v těhotenství doc. MUDr. Blanka Adamová, Ph.D. Neurologická klinika LF MU a FN Brno CEITEC Středoevropský technologický institut, Masarykova univerzita, Brno V těhotenství dochází k ovlivnění řady systémů včetně muskuloskeletálního,

Více

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ Klára Svobodová, Dis. PaedDr. Irena Zounková, Ph.D. Předmět: Fyzioterapie v klinických oborech, ZS, 2NMgr Téma: metodické postupy

Více

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U LUMBÁLNÍ SPINÁLNÍ STENÓZY. Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U LUMBÁLNÍ SPINÁLNÍ STENÓZY. Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U LUMBÁLNÍ SPINÁLNÍ STENÓZY Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU ÚVOD Vztah radiologických nálezů a klinické manifestace u lumbální spinální

Více

Epidemiologie bolestí páteře

Epidemiologie bolestí páteře Epidemiologie bolestí páteře Roční prevalence 15-45% Celoživotní prevalence 60-90% 2. nejčastější důvod návštěvy lékaře 5. nejčastější důvod hospitalizace 1/3 všech pracovních neschopností Chronické bolesti

Více

PŘÍLOHY. Seznam příloh

PŘÍLOHY. Seznam příloh PŘÍLOHY Seznam příloh Příloha I. Příloha II. Příloha III. Příloha IV. Příloha V. Informovaný souhlas Vyjádření etické komise Seznam použitých zkratek Seznam ilustrací Seznam tabulek PŘÍLOHA I. INFORMOVANÝ

Více

Obsah. Předmluva...13

Obsah. Předmluva...13 Obsah Předmluva...13 1 Pohyb jako základní projev života...17 1.1 Pohyb obecně...17 1.2 Pohybové chování...17 1.3 Vliv pohybu na životní pochody...18 1.4 Vztah pohybu k funkci CNS...19 1.5 Psychomotorické

Více

Spinální epidurální lipomatóza tři kazuistiky. T. Andrašinová Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Spinální epidurální lipomatóza tři kazuistiky. T. Andrašinová Neurologická klinika LF MU a FN Brno Spinální epidurální lipomatóza tři kazuistiky T. Andrašinová Neurologická klinika LF MU a FN Brno Úvod Spinální epidurální lipomatóza (SEL) je vzácné onemocnění, při kterém dochází k patologickému nahromadění

Více

MANAGEMENT AKUTNÍCH BOLESTÍ PÁTEŘE: DOPORUČENÝ POSTUP VERSUS BĚŽNÁ PRAXE. Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU

MANAGEMENT AKUTNÍCH BOLESTÍ PÁTEŘE: DOPORUČENÝ POSTUP VERSUS BĚŽNÁ PRAXE. Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU MANAGEMENT AKUTNÍCH BOLESTÍ PÁTEŘE: DOPORUČENÝ POSTUP VERSUS BĚŽNÁ PRAXE Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU ÚVOD - Dělení bolestí páteře z hlediska etiologie a závažnosti -

Více

Výživa těhotných a kojících žen. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Výživa těhotných a kojících žen. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Výživa těhotných a kojících žen Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Racionální výživa těhotné 1 Na výživě a zdravém životním stylu významně závisí dobrý průběh těhotenství a porození zdravého dítěte

Více

Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha

Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Pooperační analgezie po císařském řezu - systémová Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Pooperační analgezie Je důležitou součástí pooperační péče. Hlavní principy se příliš neliší od všeobecných

Více

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma

Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Studijní program : Bakalář ošetřovatelství - prezenční forma Zařazení výuky : 2. ročník, 3. semestr Rozvrh výuky : 24 hodin seminářů Způsob ukončení : Zkouška po ukončení praktické části výuky v letním

Více

Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové

Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové Příloha č. 1 Ukázka cvičení dle Ludmily Mojžíšové Výchozí poloha: leh pokrčmo, kolena a chodidla asi 20 cm od sebe, paže volně podél těla Průběh: přitisknout bederní páteř, aktivace přímého břišního svalů

Více

Bederní algický syndrom - diferenciální diagnostika. Bartoš. M. Ochrana zdraví ŠKODA AUTO a.s.

Bederní algický syndrom - diferenciální diagnostika. Bartoš. M. Ochrana zdraví ŠKODA AUTO a.s. Bederní algický syndrom - diferenciální diagnostika Bartoš. M. Ochrana zdraví ŠKODA AUTO a.s. Úvod Algický bederní syndrom - Bolest zad - terminologie, definice Dělení bolestí zad Etiologie a diagnostika

Více

Zlomeniny páteře u Bechtěrevovy nemoci. Málek V., Kostyšyn R. Neurochirurgická klinika LF UK a FN Hradec Králové

Zlomeniny páteře u Bechtěrevovy nemoci. Málek V., Kostyšyn R. Neurochirurgická klinika LF UK a FN Hradec Králové Zlomeniny páteře u Bechtěrevovy nemoci. Málek V., Kostyšyn R. Neurochirurgická klinika LF UK a FN Hradec Králové M.Bechtěrev (ankylozující spondylitis, spondylartritis, spondylartritis ankylopoetica) chronické

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE Obsah: Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce Kontraindikace kombinované hormonální antikoncepce Vysvětlivky: COC = z anglického

Více

6 Přílohy Seznam příloh

6 Přílohy Seznam příloh 6 Přílohy Seznam příloh Příloha č. 1 Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. 2 Návrh informovaného souhlasu pacienta Příloha č. 3 Seznam použitých zkratek Příloha č. 4 Seznam vložených obrázků

Více

1. 4. týden. Chyba č. 1 Velké rozkročení nožiček (Odborně: Hyperabdukce kyčlí)

1. 4. týden. Chyba č. 1 Velké rozkročení nožiček (Odborně: Hyperabdukce kyčlí) 1. 4. týden Chyba č. 1 Velké rozkročení nožiček (Odborně: Hyperabdukce kyčlí) - nožičky skrčené pod bříškem - úhel rozkročení je 90 (stehna svírají úhel 90 ) - skrčené nožičky a kolena směřují do stran

Více

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE

KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE KLINICKÝ PŘÍNOS RADIOLOGICKÝCH PARAMETRŮ U SPONDYLOGENNÍ CERVIKÁLNÍ MYELOPATIE Neurologická klinika LF MU a FN Brno Tomáš Horák 7.12.2017 MYELOPATIE = nezánětlivé onemocnění míchy Spondylogenní (kompresivní)

Více

Příloha č. 1 - Žádost o vyjádření etické komise FTVS UK

Příloha č. 1 - Žádost o vyjádření etické komise FTVS UK 6 PŘÍLOHY Příloha č. 1 - Žádost o vyjádření etické komise FTVS UK Příloha č. 2 - Návrh informovaného souhlasu Příloha č. 3 - Seznam použitých zkratek Příloha č. 4 - Seznam tabulek Příloha č. 5 - Seznam

Více

Příloha č. 1. Informovaný souhlas pacienta

Příloha č. 1. Informovaný souhlas pacienta 6. PŘÍLOHY Příloha č. 1 Informovaný souhlas pacienta V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.20/1966 Sb.) a Úmluvou o lidských právech a biomedicíně č. 96/2001, Vás žádám o souhlas

Více

evidence based medicine Josef Bednařík Neurologická klinika LF MU a FN Brno

evidence based medicine Josef Bednařík Neurologická klinika LF MU a FN Brno Léčba bolestí zad ve světle evidence based medicine Josef Bednařík Neurologická klinika LF MU a FN Brno Evidence based medicine a léčba l bolestí zad Existuje rozpor mezi obecným požadavkem používat pouze

Více

Doc. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc Neurologická klinika 3.LF UK a FNKV

Doc. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc Neurologická klinika 3.LF UK a FNKV Doc. MUDr. Ivana Štětkářová, CSc Neurologická klinika 3.LF UK a FNKV Páteř pohybová osa těla intervertebrální a ukovertebrální skloubení ligamenta meziobratlové ploténky obratle paravertebrální svaly ochrana

Více

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu

INFORMOVANÝ SOUHLAS. Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu Příloha č.1 Příloha č. 2 Vzor informovaného souhlasu INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.20/1966 Sb.) a Úmluvou o lidských právech a biomedicíně č. 96/2001,

Více

Lumbální spinální stenóza. S. Voháňka

Lumbální spinální stenóza. S. Voháňka Lumbální spinální stenóza S. Voháňka Několik historických poznámek 1803: Portal si všiml spinální stenózy při autopsii nemocného s křivicí 1911: Dejerine odlišil neurogennní a vaskulární klaudikace 1954:

Více

Gravidita a bariatrie. Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika Obezitologické centrum

Gravidita a bariatrie. Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika Obezitologické centrum Gravidita a bariatrie Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika Obezitologické centrum Co o tom víme? Obezita je jedním z faktorů, které se významně podílejí na neplodnosti u žen. Vysoce

Více

ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE

ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE 1 ČETNOST METASTÁZ V PÁTEŘI PODLE LOKALIZACE C 15% Th 70% L a S 15% 2 POKROKY V LÉČBĚ PÁTEŘNÍCH METASTÁZ Meta ca tlustého střeva v těle L3 a L4 3 POKROKY V LÉČBĚ PÁTEŘNÍCH METASTÁZ Exstirpace metastázy

Více

LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ

LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ Léčba bolesti pohled SÚKL na klinická hodnocení 1 LÉČBA BOLESTI - POHLED SÚKL NA KLINICKÁ HODNOCENÍ MUDr. Alice Němcová MUDr. Alena Trunečková Léčba bolesti pohled SÚKL na klinická hodnocení 2 Klinická

Více

graf 2a: Vývoj GBS disability scale v čase (obě léčebné modality).

graf 2a: Vývoj GBS disability scale v čase (obě léčebné modality). Grafy a Tabulky k publikaci ad 7a Příloha 7b graf 1: Incidence GBS v závislosti na věku a pohlaví. graf 2a: Vývoj GBS disability scale v čase (obě léčebné modality). graf 2b: Vývoj svalové síly v čase

Více

Ischemická choroba dolních končetin. MUDr. Miroslav Chochola, CSc.

Ischemická choroba dolních končetin. MUDr. Miroslav Chochola, CSc. Ischemická choroba dolních končetin MUDr. Miroslav Chochola, CSc. Definice ICHDK Onemocnění, kdy tkáně DK trpí akutním nebo chron. nedostatkem kyslíku a živin potřebných pro jejích správnou funkci. ACC/AHA

Více

Boskovické medicínské dny Zdeněk Kadaňka

Boskovické medicínské dny Zdeněk Kadaňka Boskovické medicínské dny 2018 Zdeněk Kadaňka Epidemiologie bolestí páteře Roční prevalence v populaci 15-45% Celoživotní prevalence 60-90% 2. nejčastější důvod návštěvy lékaře 5. nejčastější důvod hospitalizace

Více

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování prevence a terapie dekubitů Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování Správné uložení těla nemocného díky změnám poloh Systematická, přesnými pravidly se řídící změna polohy pacienta

Více

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu

založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu založena v roce 1953 dlouhodobě se profiluje jako malá porodnice s cca 600 porody za rok s vysoce osobním přístupem k rodičkám i jejich doprovodu mimo jiné nabízíme: porody do vody ambulantní porody epidurální

Více

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem

Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Rozhodovací proces při akutním útlaku míchy expansivním extraspinálním procesem Zdeněk Adam a Pavel Šlampa Interní hematoonkologická klinika LF MU a FN Brno Radioterapeutická klinika MOU NADAČNÍ FOND Česká

Více

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu

POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu . CERVIKOKRANIÁLNÍ PŘECHOD POLOHA: vzpřímený sed (je možná opora zad o židli), prsty jedné ruky přiloží na bradu POHYB: bradu tlačí ke krku, tím provádí vyrovnání extenčního postavení CC přechodu a flekčního

Více

Příloha 1 Svaly kyčelního kloubu Příloha 2 Pohybový režim po TEP kyčelního kloubu Příloha 3 Vybrané prvky Bobath konceptu 3 a) Bridging 3 b) Plná

Příloha 1 Svaly kyčelního kloubu Příloha 2 Pohybový režim po TEP kyčelního kloubu Příloha 3 Vybrané prvky Bobath konceptu 3 a) Bridging 3 b) Plná 11. PŘÍLOHY Příloha 1 Svaly kyčelního kloubu Příloha 2 Pohybový režim po TEP kyčelního kloubu Příloha 3 Vybrané prvky Bobath konceptu 3 a) Bridging 3 b) Plná extenze/ flexe v kyčli 3 c) Protažení zkráceného

Více

6 PŘÍLOHY. Č. 1 Souhlas etické komise. Č. 2 Vzor informovaného souhlasu. Č. 3 Seznam tabulek. Č. 4 Seznam zkratek. Č. 5 Obrázky

6 PŘÍLOHY. Č. 1 Souhlas etické komise. Č. 2 Vzor informovaného souhlasu. Č. 3 Seznam tabulek. Č. 4 Seznam zkratek. Č. 5 Obrázky 6 PŘÍLOHY Č. 1 Souhlas etické komise Č. 2 Vzor informovaného souhlasu Č. 3 Seznam tabulek Č. 4 Seznam zkratek Č. 5 Obrázky Příloha č. 2 - Vzor informovaného souhlasu INFORMOVANÝ SOUHLAS Vážená paní, vážený

Více

PRAHA 8. PROSINCE 2018

PRAHA 8. PROSINCE 2018 prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze ŽIVOT OHROŽUJÍCÍHO KRVÁCENÍ V PORODNICTVÍ Všeobecná fakultní nemocnice v Praze PRAHA 8. PROSINCE

Více

Lumbální spinální stenóza? OPEROVAT!!! Pavel Barsa Neurochirurgické oddělení Krajská nemocnice Liberec

Lumbální spinální stenóza? OPEROVAT!!! Pavel Barsa Neurochirurgické oddělení Krajská nemocnice Liberec Lumbální spinální stenóza? OPEROVAT!!! Pavel Barsa Neurochirurgické oddělení Krajská nemocnice Liberec SPINÁLNÍ KONGRES Brno, 15.-16. listopadu 2012 Lumbální spinální stenóza 1. Primární stenóza kanálu

Více

Psychofarmaka a gravidita. MUDr. Zdeňka Vyhnánková

Psychofarmaka a gravidita. MUDr. Zdeňka Vyhnánková Psychofarmaka a gravidita MUDr. Zdeňka Vyhnánková ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PRO FARMAKOTERAPII V TĚHOTENSTVÍ nemoc většinou znamená větší riziko než léčba indikace by měla být podložená a ne alibistická většina

Více

HANDLING U NOVOROZENCŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OSTRAVA. Jana Kučová Miluše Jozková

HANDLING U NOVOROZENCŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OSTRAVA. Jana Kučová Miluše Jozková HANDLING U NOVOROZENCŮ VE FAKULTNÍ NEMOCNICI OSTRAVA Jana Kučová Miluše Jozková HANDLING Manipulace s dítětem během běžných aktivit Součást komfortní péče o novorozence Význam kontaktu Prostředek komunikace

Více

I. Fyziologie těhotenství 8

I. Fyziologie těhotenství 8 Obsah I. Fyziologie těhotenství 8 1.1 Oplození a další vývoj oplozeného vejce 8 1.2 Období embryogeneze 8 1.3 Vývoj embrya 10 1.4 Vývoj placenty 11 1.5 Období fetální 12 1.6 Placenta 13 1.7 Fetoplacentámí

Více

LUMBÁLNÍ SPINÁLNÍ STENÓZA CO CHCE NEUROLOG OD RADIOLOGA? Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU

LUMBÁLNÍ SPINÁLNÍ STENÓZA CO CHCE NEUROLOG OD RADIOLOGA? Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU LUMBÁLNÍ SPINÁLNÍ STENÓZA CO CHCE NEUROLOG OD RADIOLOGA? Blanka Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno, CEITEC MU DEFINICE LSS Nejednotná označení radiologických změn bez ohledu na klinickou manifestaci

Více

Těhotenství a cvičení

Těhotenství a cvičení Těhotenství a cvičení PhDr. Klára Daďová, Ph.D. katedra ZTV/TVL FTVS UK Těhotenství zvýšené nároky na ženu (tělesná i duševní zdatnost) období pohybového režimu obecně (jinak se dělí na trimestry!): 1.

Více

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace. Chyby při polohování. Markéta Stošková DiS.

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace. Chyby při polohování. Markéta Stošková DiS. Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace Chyby při polohování Markéta Stošková DiS. Zásady, které se často porušují Polohovat po 2 hodinách, podle potřeb pacienta i častěji, mikropolohování, v noci

Více

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta 6. Přílohy Příloha č. 1: Vyjádření etické komise Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta Příloha č. 3: Fotodokumentace terapie cvičení na Redcordu cvik č. 1 Příloha č. 4: Fotodokumentace terapie

Více

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví

Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Gynekologicko-porodnická klinika Masarykovy univerzity a FN Brno Přednosta: prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc. MBA Specifka urgentních stavů v gynekologii a porodnictví Papíková Z., Janků P. KUM 14.4.2018

Více

Elektrofyziologická vyšetření u radikulopatií. Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika FN Brno

Elektrofyziologická vyšetření u radikulopatií. Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika FN Brno Elektrofyziologická vyšetření u radikulopatií Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika FN Brno Definice Radikulopatie postižení míšního kořene Míšní kořeny 8 krčních kořenů, 12 hrudních kořenů, 5

Více

Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha

Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu. Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Možnosti pooperační analgezie po císařském řezu Radka Klozová KARIM 2.LF UK v FN Motol Praha Je důležitou součástí pooperační péče. Hlavní principy se příliš neliší od všeobecných zásad pooperační léčby

Více

Šlacha dlouhé hlavy bicepsu

Šlacha dlouhé hlavy bicepsu Šlacha dlouhé hlavy bicepsu Monika Poláčková, Andrea Šprláková Radiologická klinika FN Brno a LF MU v Brně Přednosta: prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc. MBA Anatomie Krátké kazuistiky zdvojená šlacha ruptura

Více

JODURIE TĚHOTNÝCH A JEJICH DONOŠENÝCH NOVOROZENCŮ

JODURIE TĚHOTNÝCH A JEJICH DONOŠENÝCH NOVOROZENCŮ JODURIE TĚHOTNÝCH A JEJICH DONOŠENÝCH NOVOROZENCŮ Krylová K. 1, Neumann D. 1, Kulička J. 2, Jahodová Berková A. 2, Bílek R. 3, Kacerovský M. 4, Bayer M. 5 ¹Dětská klinika Lékařské fakulty v Hradci Králové,

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Protišoková, autotransfúzní, stabilizovaná poloha

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Andrea Ptáčková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Protišoková, autotransfúzní, stabilizovaná poloha Anotace Práce s pracovním listem navazuje na prezentaci nebo je možné s ním pracovat v jejím průběhu. Popisuje užití jednotlivých poloh u daných zranění. Autor Jazyk (Autor) Čeština Očekávaný výstup 53-41-M/01

Více

Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal

Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal Lze zvýšit efektivitu léčby profesních poruch pohybového aparátu? MUDr. Aleš Zlámal 15 let příznivých se systémovou enzymoterapií (SET) v komplexní léčbě postižení pohybového aparátu v leteckém průmyslu

Více

BERLE vs. CHODÍTKO. Srovnání kompenzačních pomůcek při odlehčení DK. Centrum léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov o. z. SMN a.s.

BERLE vs. CHODÍTKO. Srovnání kompenzačních pomůcek při odlehčení DK. Centrum léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov o. z. SMN a.s. BERLE vs. CHODÍTKO Srovnání kompenzačních pomůcek při odlehčení DK Mgr. David Lisický Mgr. Iveta Poláchová Centrum léčebné rehabilitace Nemocnice Prostějov o. z. SMN a.s. STANDARD POHYBOVÉHO REŽIMU U PACIENTŮ

Více

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Projekt SZŠ Kroměříž CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_035/0007978 Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Sdílení informací - ze stáží Rehabilitační oddělení Mgr. Michaela Karafiátová

Více

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová

Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Posaďte se, prosím. MUDr. Vlasta Rudolfová Současná civilizace je charakteristická nedostatečnou pohybovou aktivitou. ICHS obesita DM hemoroidy ICHDK bolesti zad stoupá počet profesí se sedavým charakterem

Více

Spondylogenní cervikální myelopatie (SCM)

Spondylogenní cervikální myelopatie (SCM) Spondylogenní cervikální myelopatie (SCM) CO CHCE NEUROLOG OD RADIOLOGA Neurologická klinika LF MU a FN Brno Tomáš Horák 19.10.2017 MYELOPATIE = nezánětlivé onemocnění míchy Degenerativní (spondylogenní)

Více

Vertebrogenní algický syndrom?

Vertebrogenní algický syndrom? Vertebrogenní algický syndrom? Machartová V. Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností Registrační číslo projektu CZ.01.07/3.2.02/01.0026 10.11.

Více

Downův syndrom. Renata Gaillyová OLG FN Brno

Downův syndrom. Renata Gaillyová OLG FN Brno Downův syndrom Renata Gaillyová OLG FN Brno Zastoupení genetických chorob a vývojových vad podle etiologie 0,6 %-0,7% populace má vrozenou chromosomovou aberaci incidence vážných monogenně podmíněných

Více

Trombofilie v těhotenství

Trombofilie v těhotenství v těhotenství Doc. MUDr. Antonín Pařízek, CSc. 24. dubna 2013, Praha Gynekologicko - porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze = zvýšená dispozice pro trombózu (TEN) Na jejím vzniku se podílí vlivy: 1.

Více

Neurorehabilitace u vertebrogenních syndromů. MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze

Neurorehabilitace u vertebrogenních syndromů. MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Neurorehabilitace u vertebrogenních syndromů MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Rozdělení vertebrogenních bolestivých syndromů (VAS) 1. VAS = projev organického

Více

Úvod Základní pojmy a rozdělení anestezie Základní pojmy Rozdělení anestezie 18

Úvod Základní pojmy a rozdělení anestezie Základní pojmy Rozdělení anestezie 18 Obsah Úvod 10 1 Historie anesteziologie 11 1.1 Horace Wells a oxid dusný 11 1.2 Mortonův úspěch 12 1.3 Historie místní anestezie 13 1.4 Začátky anestezie v Českých zemích 14 1.5 Vznik samostatného oboru

Více

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB

Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností. MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Chronická bolest léčení a diagnostika z pohledu současných možností MUDr. Dana Vondráčková Centrum léčby bolesti FNB Základní dělení bolesti Akutní bolest Přirozený fyziologický jev Ochranná funkce Vegetativní

Více

Klinický profil, léčba a prognóza 121 případů Guillainova- Barrého syndromu u 119 nemocných prospektivně zaznamenaných v české národním registru GBS.

Klinický profil, léčba a prognóza 121 případů Guillainova- Barrého syndromu u 119 nemocných prospektivně zaznamenaných v české národním registru GBS. Klinický profil, léčba a prognóza 121 případů Guillainova- Barrého syndromu u 119 nemocných prospektivně zaznamenaných v české národním registru GBS. J.Bednařík 1, 2, M.Škorňa 1, J.Kuchyňka 3, R.Mazanec

Více

Komplikace poranění pánevního kruhu

Komplikace poranění pánevního kruhu Komplikace poranění pánevního kruhu Šrám J., Lukáš R., Taller S., Harcuba R. Traumatologicko - ortopedické centrum KN Liberec a.s. Mikulov 2015 Tento projekt je finančně podpořen z Programu na podporu

Více

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly Obsah ÚVOD Definice fitness Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi Historie kulturistiky Definice síly Druhy síly Rozložení svalstva na těle Velikost zatížení Počet opakování cviků a počet sérií

Více

Tvorba elektronické studijní opory

Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Tvorba elektronické studijní opory Ošetřovatelská péče v neurologii Specifika ošetřovatelské péče u neurologických pacientů Specifika

Více

Opioidy v léčbě neuropatické bolesti. Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Opioidy v léčbě neuropatické bolesti. Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno Opioidy v léčbě neuropatické bolesti Blanka Mičánková Adamová Neurologická klinika LF MU a FN Brno Specifika neuropatické bolesti (NB) NB bývá obecně na léčbu velmi rezistentní. Projevy NB jsou velmi pestré,

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE ERNESTINE WIEDENBACH MODEL UMĚNÍ POMOCI Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Ročník

Více

Rozštěp neurální trubice. Klára Přichystalová Ondřej Sebera Jakub Ponížil Peter Salgó

Rozštěp neurální trubice. Klára Přichystalová Ondřej Sebera Jakub Ponížil Peter Salgó Rozštěp neurální trubice Klára Přichystalová Ondřej Sebera Jakub Ponížil Peter Salgó Rozdělení 1. Akranie/anencefalie akranie = chybění lebečního krytu s výhřezem mozkových struktur anencefalie = chybění

Více

Oslabení pohybové soustavy 1 / 6

Oslabení pohybové soustavy 1 / 6 Oslabení pohybové soustavy 1 / 6 Obsah OSLABENÍ POHYBOVÉ SOUSTAVY... 2 SVALOVÉ DYSBALANCE... 2 Svalová dysbalance v rámci horního zkříženého syndromu... 3 Svalová dysbalance v rámci dolního zkříženého

Více

Charakteristiky vybraných deformit pátere Detská kyfóza Scheuermanova nemoc Hyperlordóza Plochá záda Skoliotické držení - skolióza

Charakteristiky vybraných deformit pátere Detská kyfóza Scheuermanova nemoc Hyperlordóza Plochá záda Skoliotické držení - skolióza DEFORMITY PÁTERE Obsah prednášky Charakteristiky vybraných deformit pátere Detská kyfóza Scheuermanova nemoc Hyperlordóza Plochá záda Skoliotické držení - skolióza Detská kyfóza (školní kulatá záda) Prícina:

Více

KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ

KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ Hluší A. a kol. Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc Každoroční setkání spolupracujících pracivišť, Prostějov 9.11.2013 úvod velmi těžká krvácivá komplikace s vysokou

Více

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění

Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Život s hemofilií Hemofilie Porucha srážlivosti krve Chorobná krvácivost Deficit faktoru VIII nebo IX, vzácně XI Celoživotní záležitost Geneticky podmíněné onemocnění Genetika Chybná genetická informace

Více

Český národní registr Guillain-Barrého syndromu: výsledky 39měsíčního fungování.

Český národní registr Guillain-Barrého syndromu: výsledky 39měsíčního fungování. Český národní registr Guillain-Barrého syndromu: výsledky 39měsíčního fungování. Škorňa M 1, Bednařík J 1,2, Junkerová J 3, Staněk J 4, Kuchyňka J, Strmisková L, Mazanec R 6, Haberlová J 7, Otruba P 8,

Více

VÝZNAM PRIMÁRNÍ PÉČE V PROBLEMATICE MUSKULOSKELETÁLNÍCHH ONEMOCNĚNÍ

VÝZNAM PRIMÁRNÍ PÉČE V PROBLEMATICE MUSKULOSKELETÁLNÍCHH ONEMOCNĚNÍ VÝZNAM PRIMÁRNÍ PÉČE V PROBLEMATICE MUSKULOSKELETÁLNÍCHH ONEMOCNĚNÍ Bohumil Seifert Ústav všeobecného lékařství 1.LF Uk v Praze Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP 15.10.2014 HETA seminář, Praha O

Více

Algoritmus invazivních technik u bolestí zad

Algoritmus invazivních technik u bolestí zad Algoritmus invazivních technik u bolestí zad Jiří Kozák Centrum pro léčení a výzkum bolestivých stavů při Klinice rehabilitace Fakultní nemocnice v Motole Terapeutický algoritmus Individuální (dle osobní

Více

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Mikula J, Müllerová N. Prevence dekubitů. Praha: Grada Publishing, 2008. Polohování pacienta po cévní mozkové příhodě (CMP) je velmi důležité a mělo by

Více

Stabilografie x Statokinezimetrie

Stabilografie x Statokinezimetrie Stabilografie x Statokinezimetrie Využití -fyziologie, pat.fyziologie, farmakologie, neurologie, ORL, sportovní medicína, preventivní lékařství, toxikologie. Nejčastější použití při Dg. poruch rovnováhy

Více

TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů

TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů TĚHOTENSKÉ PLAVÁNÍ 1) Uvolnění zádových svalů Velká většina těhotných žen trpí bolestmi nejčastěji v oblasti hrudní a bederní páteře. V důsledku stále rostoucí dělohy dochází k nepřirozenému prohýbání

Více

Nové možnosti léčby bolesti pohybového aparátu MUDr. Bohumil Skála Ph.D.

Nové možnosti léčby bolesti pohybového aparátu MUDr. Bohumil Skála Ph.D. Nové možnosti léčby bolesti pohybového aparátu MUDr. Bohumil Skála Ph.D. Všeobecný praktický lékař, ordinace Lanškroun Odborný asistent Ústavu sociálního lékařství LF UK Hradec Králové Člen výboru SVL

Více

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce

Obsah. První tři měsíce. Prostřední tři měsíce. Poslední tři měsíce Obsah 13 Předmluva k novému vydání 17 Předmluva k prvnímu českému vydání 19 Předmluva k prvnímu vydání Těhotenství První tři měsíce 27 Průvodní znaky těhotenství 33 Léky a potravinové doplňky v raném těhotenství

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů Bonusový indikační seznam - SENIOŘI nad 60 let - 2019 - léčebné čtrnáctidenní lázeňské pobyty Číslo indikace Indikace ZÁKLADNÍ léčebný pobyt Zvláštní podmínky Vyžadovaná vyšetření/ doklady VI VI/1 - Chabé

Více

Chyby, mýty a omyly v léčbě bolesti Tomáš Gabrhelík

Chyby, mýty a omyly v léčbě bolesti Tomáš Gabrhelík Chyby, mýty a omyly v léčbě bolesti Tomáš Gabrhelík ARO KNTB Zlín KARIM FN a LF UP v Olomouci Cíle léčby akutní bolesti Cílem je kvalitní analgezie (VAS 0-3) při minimálních NÚ Respektovat signální ochranný

Více

Orofaryngeální dysfagie u poranění krční páteře a míchy

Orofaryngeální dysfagie u poranění krční páteře a míchy Orofaryngeální dysfagie u poranění krční páteře a míchy Marcela Dubová, ORL FN Brno Bohunice Naděžda Lasotová, neurologická klinika LF MU a FN Brno Bohunice Polykání v orofaryngeální oblasti 6 z 12 hlavových

Více

Kazuistika Ischemická choroba dolních končetin

Kazuistika Ischemická choroba dolních končetin Kazuistika Ischemická choroba dolních končetin MUDr. Markéta Kaletová, I. Interní klinika kardiologie LF UP a FN Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických

Více

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu

Cvičte alespoň doma! 1. Spodní část přímého břišního svalu. 1.1. Přítahy kolen k trupu Cvičte alespoň doma! Každý začátek nového roku přináší prostor pro naplňování vytčených plánů a předsevzetí, mezi něž se pravidelně řadí i cvičení pro zlepšení postavy a snížení hmotnosti, jež si častěji

Více

V jednoduchosti je krása, aneb máme k dispozici levná, ale účinná opatření? Martina Kosinová (Brno)

V jednoduchosti je krása, aneb máme k dispozici levná, ale účinná opatření? Martina Kosinová (Brno) V jednoduchosti je krása, aneb máme k dispozici levná, ale účinná opatření? Martina Kosinová (Brno) Vzdělávání rezidentů Residenti a porodnická anestezie 33 otázek 1. Fyziologické změny v těhotenství 2.

Více

Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat

Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat Press kit Těhotenskou cukrovku se nevyplácí podceňovat 1 VÝSKYT TĚHOTENSKÉ CUKROVKY SE STÁLE ZVYŠUJE Těhotenská cukrovka je porucha metabolismu sacharidů v těhotenství, která je způsobena negativním vlivem

Více

Nádory ledvin kazuistiky. T. Rohan KRNM FN Brno a LF MU Přednosta prof. MUDr. V. Válek CSc., MBA, EBIR

Nádory ledvin kazuistiky. T. Rohan KRNM FN Brno a LF MU Přednosta prof. MUDr. V. Válek CSc., MBA, EBIR Nádory ledvin kazuistiky T. Rohan KRNM FN Brno a LF MU Přednosta prof. MUDr. V. Válek CSc., MBA, EBIR KAZUISTIKA Č.1 Muž 63 let OA: 2008 Stav po radikální nefrektomii vpravo pro světlobuněčný renální karcinom

Více

6 PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH

6 PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH 6 PŘÍLOHY SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 - vyjádření etické komise UK FTVS Příloha č. 2 - vzor informovaného souhlasu pacienta Příloha č. 3 - seznam obrázků Příloha č. 4 - seznam tabulek Příloha č. 5 - seznam

Více

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST?

TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? TRÁPÍ VÁS NEBO VAŠE BLÍZKÉ BOLEST? ZDE APLIKUJEME -MD INJEKCE Kompletní řada certifikovaných zdravotnických středků terapii bolesti způsobené onemocněním pohybového a podpůrného aparátu. zmírnění bolesti

Více

6 PŘÍLOHY. Seznam příloh: Příloha č.1 vyjádření etické komise FTVS UK. Příloha č.2 - vzor informovaného souhlasu pacienta. Příloha č.

6 PŘÍLOHY. Seznam příloh: Příloha č.1 vyjádření etické komise FTVS UK. Příloha č.2 - vzor informovaného souhlasu pacienta. Příloha č. 6 PŘÍLOHY Seznam příloh: Příloha č.1 vyjádření etické komise FTVS UK Příloha č.2 - vzor informovaného souhlasu pacienta Příloha č.3 seznam zkratek Příloha č.4 seznam tabulek Příloha č.5 seznam obrázků

Více

Korekční ortopedický výkon u dítěte

Korekční ortopedický výkon u dítěte Korekční ortopedický výkon u dítěte Dva periferní katétry místo kaudální blokády? Petr Čáka FN Hradec Králové, KARIM Bez konfliktu zájmů k danému tématu Petr Čáka FN Hradec Králové, KARIM Obsah Možnosti

Více

JIŘÍ WIDIMSKÝ, JAROSLAV MALÝ A KOLEKTIV / AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIE A ŽILNÍ TROMBÓZA

JIŘÍ WIDIMSKÝ, JAROSLAV MALÝ A KOLEKTIV / AKUTNÍ PLICNÍ EMBOLIE A ŽILNÍ TROMBÓZA 1 Výskyt akutní plicní embolie Jiří Widimský, Jaroslav Malý 13 2 Patogeneze žilní trombózy a plieni embolie (tromboembolie) Jaroslav Malý, Jiří Widimský 19 2.1.1 Velké chirurgické výkony, zejména ortopedické

Více

Hypertenze v těhotenství

Hypertenze v těhotenství Gynekologicko porodnická klinika MU a FN Brno Přednosta: prof. MUDr. P. Ventruba, DrSc. Hypertenze v těhotenství Petr Janků Kritické stavy v porodnictví 2010 Praha, 11. 12. 2010 Nomenklatura a klasifikace

Více

17. CHIRURGICKÁ TERAPIE ISTMICKÉ SPONDYLOLISTÉZY OTEVŘENOU REDUKCÍ A VNITŘNÍ FIXACÍ KAZUISTIKA

17. CHIRURGICKÁ TERAPIE ISTMICKÉ SPONDYLOLISTÉZY OTEVŘENOU REDUKCÍ A VNITŘNÍ FIXACÍ KAZUISTIKA 131 17. CHIRURGICKÁ TERAPIE ISTMICKÉ SPONDYLOLISTÉZY OTEVŘENOU REDUKCÍ A VNITŘNÍ FIXACÍ KAZUISTIKA Pavel Barsa Jako ilustrativní příklad operačního řešení istmické spondylolistézy předkládáme kazuistiku

Více