Návod k aplikaci SQL Tools v.2.3

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návod k aplikaci SQL Tools v.2.3"

Transkript

1 Návod k aplikaci SQL Tools v.2.3 Jiří Chroust Copyright 2007 CENIA, laboratoř GIS 1. Úvod 2. Části základního okna 2.1. Menu Connection Help Languages 2.2. Nástrojová lišta 2.3. Strom 2.4. Tabulka 2.5. SQL editor 3. Základní funkcionalita 3.1. Připojení k databázovému serveru 3.2. Práce s databázemi 3.3. Práce s tabulkami 3.4. Práce s poli 3.5. Získání informací o položkách ve stromu 3.6. Vložení položky ze stromu do SQL editoru 3.7. Práce s SQL editorem 4. Tutorial databáze 4.1. Vytvoření databáze 1. Úvod SQLTools je nástroj pro práci s daty uloženými v databázovém SQL serveru. Umožňuje se připojit k serveru a provádět základní operace s databankou, tabulkami, jejich strukturou a záznamy. Umožňuje vytvořit, načíst, editovat, uložit a vykonat sekvenci SQL příkazů. 2. Části základního okna Okno aplikace SQLTools se skládá z několika částí. Jsou to standardní menu, nástrojová lišta, strom, tabulka a SQL editor.

2 2.1. Menu Obsahuje obecně použitelné funkce Connection Spouští aplikaci Connection Admin, která spravuje seznam připojení do databáze pro všechny aplikace systému JANITOR Help About - informace o metadatech aplikace Languages Nástroj pro přepínání jazykové lokalizace. Nativně je vytvořena lokalizace v angličtině. Volitelně je k dispozici lokalizace v českém jazyce Nástrojová lišta Obsahuje Use Connection Admin - totožná se stejnojmennou funkcí v Menu - spouští aplikaci Connection Admin, která řídí seznam připojení do databáze pro všechny aplikace systému JANITOR.

3 Show List of SQL KeyWords - spouští okno obsahující seznam vybraných klíčových slov a znaků SQL jazyka. Dvojklikem lze kteroukoli položku z něj vložit do SQL editoru na místo kurzoru. Refresh Tree View - aktualizuje obsah stromu. Je vhodné využít po provedení sekvence příkazů z SQL editoru, která obsahovala příkazy CREATE a DROP. Start/Stop Editing - slouží k zahájení/ukončení editace tabulky. Obsah tabulky na formuláři lze editovat pouze v případě, že jsou do ní pomocí funkce Show All Records z kontextového menu pro tabulku nahrané všechny záznamy zvolené tabulky z databáze. Save Changes in Table - zajišťuje uložení editačních změn (provedených v tabulce na formuláři) do příslušné tabulky v databázi. Cancel Changes in Table - zruší editační změny (provedené v tabulce na formuláři) Strom Na nejvyšší úrovni obsahuje seznam dostupných databázových serverů, dále se hierarchicky větví na seznam připojení k danému serveru, seznam databází v daném databázovém serveru, seznam tabulek v dané databázi a seznam polí v dané tabulce. Lze přidat ještě seznam unikátních hodnot pro daný sloupec tabulky. Valná většina operací a funkcí SQLTools se provádí přes kontextové menu na označené položce ve stromě Tabulka Slouží k zobrazování hodnot získaných ze serveru pro jednotlivé operace a funkce SQLTools, např. záznamy či hlavičku tabulky, výsledek SQL příkazu SELECT, seznam tabulek v databázi, vlastnosti připojení. V zobrazovacím režimu, který je dostupný při jakémkoli obsahu tabulky, jsou k dispozici tyto funkce: ruční výběr řádků/sloupců tabulky nebo jejich kombinace; realizuje se kliknutím na myší na číslo záznamu nebo na název pole, lze využít kláves Shift (výběr všech řádků/sloupců mezi místem kliknutí a aktuální buňkou, která je označena červeným rámečkem) a Ctrl (přidávání do nebo odebírání z existujícícho výběru); vybrané řádky/sloupce jsou barevně odišeny Copy To ClipBoard - kopírování do schránky; realizuje se pomocí kontextového menu při kliknutím pravou myší na tabulku; do schránky lze zkopírovat: Header - hlavičku (názvy sloupců); nabídka je v kontextovém menu dostupná při kliknutí na řádek s názvy polí Pointed Row/Column - řádek/sloupec označený kliknutím; nabídka je v kontextovém menu dostupná při kliknutí na číslo záznamu / název pole Selected Rows/Columns - vybrané řádky/sloupce; nabídka je v kontextovém menu dostupná při kliknutí na libovolné číslo záznamu / název pole Selection - aktuální výběr (pokud jsou vybrány současně řádky i sloupce, jedná se o jejich průnik - kombinovaný výběr); nabídka je v kontextovém menu dostupná vždy, pokud je vybrán alespoň jeden řádek/sloupec Whole Table - celou tabulku vč. hlavičky; nabídka je v kontextovém menu dostupná vždy

4 Show Selected Rows On Top - zobrazí vybrané řádky tabulky nahoře; realizuje se pomocí kontextového menu při kliknutím pravou myší na sloupec s čísly záznamů Sort - seřazení řádků podle hodnot ve vybraném sloupci; realizuje se pomocí kontextového menu při kliknutím pravou myší na název sloupce Ascending - řadí vzestupně Descending - řadí sestupně UnSort - vrátí se k původnímu řazení řádků tabulky, ruší též řazení změněné funkcí Show Selected Rows On Top; realizuje se pomocí kontextového menu při kliknutím pravou myší na název sloupce, nabídka je v kontextovém menu dostupná, pokud jsou záznamy řazeny jinak než původně ColumnStatistics - zobrazí statistické údaje pro hodnoty ve zvoleném sloupci; pokud jsou vybrané nějáké řádky, pracuje pouze s hodnotami v nich; realizuje se pomocí kontextového menu při kliknutím pravou myší na název sloupce. Zobrazují se následující statistické údaje: Count - počet položek zahrnutých do statistiky (pro všechny datové typy) Count of NULL - počet položek nezahrnutých do statistiky, protože nemají zadanou (korektní) hodnotu (pro všechny datové typy); údaj se zobrazuje, pokud je tento poče nenulový Minimum - minimální hodnota (numerický typ) Maximum - maximální hodnota (numerický typ) Sum - součet hodnot (numerický typ) Mean - průměrná hodnota (numerický typ) Standard Deviation - standardní odchylka od průměrné hodnoty (numerický typ) Minimal Length - počet znaků nejkratšího řetězce (typ řetězec) Maximal Length - počet znaků nejdelšího řetězce (typ řetězec) Mean Length - průměrný počet znaků v řetězcích (typ řetězec) First in Alphabet - řetězec, který je první v abecedním řazení (typ řetězec) Last in Alphabet - řetězec, který je poslední v abecedním řazení (typ řetězec) True - počet pozitivních hodnot (logický typ) False - počet negativních hodnot (logický typ) Oldiest - nejstarší datum v daném poli (typ datum) Nearest - nejmladší datum (typ datum) Difference - rozdíl mezi nejmladším a nejstarším datem, uváděno ve dnech (typ datum)

5 V editačním režimu, který je dostupný pouze pokud jsou v tabulce pomocí funkce Show All Records z kontextového menu pro tabulku nahrané všechny záznamy zvolené tabulky z databáze, jsou navíc k dispozici tyto funkce: ruční editace jednotlivých hodnot Delete Selected Records - odstraní z tabulky vybrané záznamy; realizuje se pomocí kontextového menu po kliknutí na číslo libovolného záznamu; nabídka je dostupná, pokud je vybrán aspoň jeden záznam v tabulce Duplicate Pointed Record - přidá do tabulky nový záznam a zapíše do něj hodnoty z existujícího řádku označeného kliknutím; pokud jsou vybrané některé sloupce, přenáší do nového řádku pouze hodnoty z těchto sloupců; hodnota ze sloupce s vlastností AUTOINCREMENT se do nového záznamu nepřenáší; realizuje se pomocí kontextového menu po kliknutí na číslo záznamu, který má být zkopírován Insert Record - přidá do tabulky nový prázdný řádek (záznam); realizuje se pomocí kontextového menu po kliknutí na číslo libovolného záznamu UnDo - zruší poslední provedenou editační operaci, lze zrušit všechny editační kroky od posledního uložení změn; realizuje se pomocí kontextového menu po kliknutí dovnitř tabulky 2.5. SQL editor Skládá se z: pole pro SQL sekvence, které umožňuje ruční editaci tlačítka Load - spouští OpenDialog pro načtení SQL sekvence ze souboru s příponou *.sql do SQL editoru tlačítka Save - ukládá obsah SQL editoru do souboru s příponou *.sql tlačítka "Clear" - maže obsah SQL editoru tlačítka "Execute" - posílá SQL sekvenci obsaženou v SQL editoru databázovému serveru, zobrazí zprávu o úspěšném provedení (nezobrazuje, pokud sekvenci tvořil pouze jediný příkaz) nebo chybové hlášení serveru (pokud bylo vykonávání sekvence přerušeno na jiném než posledním příkazu, nabídne vykonání zbývajících příkazů nebo zrušení operace) 3. Základní funkcionalita Nezbytnou podmínkou pro korektní fungování všech funkcí je existence přístupného databázového serveru Připojení k databázovému serveru Při spuštění SQLTools jsou do části strom vygenerovány existující připojení (vytvořené pomocí Connection Admin). Pomocí těchto připojení je možné připojovat se do daných serverů. To lze realizovat dvojklikem na jedno z připojení nebo využitím kontextového menu pro zvolené připojení a v něm příkazu Activate Connection.

6 Pro korektní připojení do severu je nutné <vyplnit a> potvrdit hodnoty v dialogu "Enter Password". Tak je konektován server a vrací vlastní seznam databází. Ty jsou ve stromě zobrazeny pod daným připojením. V kontexovém menu na neaktivní připojení jsou dostupné funkce: Activate Connection - zajišťuje spojení s databázovým serverem prostřednictvím dialogu "Enter Password" Set Connection - pouští aplikaci Connection Admin, která spravuje seznam připojení do databáze pro všechny aplikace systému JANITOR V kontexovém menu na aktivní připojení jsou dostupné funkce: Deactivate Connection - ruší spojení s databázovým serverem Create New Database - pomocí dialogu vytváří novou databázi. Je nutné definovat název databáze, jazykovou sadu a jazykovou sadu pro řazení. Tím je nová databáze zobrazena pod daným připojením Example 1. Připojení k MySQL serveru "localhost" a vytvoření nové databáze "tutorial" 1. Je spuštěna aplikace SQLTools 2. Pokud strom neobsahuje žádný databázový server s připojením, je možné připojení definovat pomocí funkce "Connection" (viz. nápověda pro Connection Admin) 3. Dvojklikem nebo přes kontextové menu a příkaz Activate Connection realizovat připojení "local" 4. Potvrdit hodnoty v dalogu "Enter Password", které jsou převzaty z parametrů připojení "local" 5. Databázový server vrátí seznam databází serveru "localhost" a zobrazí je ve stromě pod připojením "local" a ve View jsou zobrazeny parametry připojení 6. Přes kontextové menu a příkaz Create New Database je spuštěn dialog na vytváření nové databáze. Do pole "Name" zapište hodnotu "tutorial" a hodnoty v obou rozbalovacích menu nepřenastavujte. Tlačítkem "OK" je vytvořena databáze "Tutorial" Práce s databázemi SQLTools umožňuje přes kontextové menu pro databáze tyto funkce: Drop database - maže danou databázi z databázového serveru Create New Table - v databázi vytváří novou tabulku (zatím pouze zapíše do SQL editoru klíčová slova CREATE TABLE, zbytek příkazu musí uživatel vytvořit ručně) 3.3. Práce s tabulkami Přes kontextové menu jsou pro tabulky přístupné tyto funkce: Show All Records - zobrazí všechny záznamy vybrané tabulky v prohlížecí tabulce

7 Show Limited Nuber of Records - zobrazí v prohlížecí tabulce uživatelem omezený počet záznamů vybrané tabulky. Limitem je počet záznamů a číslo záznamu, od kterého se má výběr zobrazovat. Show Records As SQL- zobrazí v SQL editoru příkaz INSERT INTO se seznamem všech záznamů vybrané tabulky Insert Record - umožní vložit nový záznam do tabulky a zadat jeho hodnoty (zatím není realizováno) Alter Table - umožní změnit strukturu vybrané tabulky (zatím pouze zapíše do SQL editoru klíčová slova ALTER TABLE, zbytek příkazu musí uživatel vytvořit ručně) Drop Table - smaže vybranou tabulku z databáze Rename Table - umožňuje změnit jméno vybrané tabulky Show Header- zobrazí všechna pole tabulky a jejich vlastnosti v prohlížecí tabulce Show Header As SQL - zobrazí v SQL editoru příkaz CREATE TABLE odpovídající vybrané tabulce 3.4. Práce s poli Přes kontextové menu jsou pro pole přístupné tyto funkce: Add Unique Values - přidá do stromu vzestupně řazený seznam unikátních hodnot v daném poli tabulky (maximální přípustný počet hodnot: 1000) Remove Unique Values - odstraní ze stromu seznam unikátních hodnot pro dané poli tabulky 3.5. Získání informací o položkách ve stromu Po kliknutí levou myší při stisknuté klávese Ctrl se v prohlížecí tabulce zobrazí informace o vybrané položce: připojení - zobrazí vlastnosti připojení databáze - zobrazí seznam tabulek ve vybrané databázi tabulka - zobrazí seznam polí vybrané tabulky a jejich vlastnosti pole - zobrazí seznam unikátních hodnot pro vybrané pole příslušné tabulky 3.6. Vložení položky ze stromu do SQL editoru Po kliknutí levou myší při stisknuté klávese Shift se vybraná položka přenese na pozici kurzoru v SQL editoru. Platí pro názvy databází, tabulek, polí a konkrétních hodnot. připojení - zobrazí vlastnosti připojení databáze - zobrazí seznam tabulek ve vybrané databázi

8 tabulka - zobrazí seznam polí vybrané tabulky a jejich vlastnosti pole - zobrazí seznam unikátních hodnot pro vybrané pole příslušné tabulky 3.7. Práce s SQL editorem SQL editor slouží k práci s SQL příkazy. Umožňuje SQL příkaz nebo sekvenci příkazů načíst, editovat, vykonat nebo smazat. SQL sekvence je vztažena k databázi, která je konektovaná. Example 2. Práce s tutorial SQL sekvencí 1. Označí se databáze "tutorial" 2. Tlačítkem "Load" je vybrán SQL soubor tutorial.sql, který je součástí tutorial dat. Obsahuje SQL příkazy pro vytvoření struktury databáze. 3. Obsah souboru (SQL sekvence) se načte do memo pole 4. Tlačítkem "Execute" je SQL sekvence vykonána a databáze "tutorial" je naplněna 4. tabulkami, které je možné si ve View prohlížet 5. Tlačítkem "Clear" je obsah memo pole vymazán 4. Tutorial databáze Ve spolupráci s aplikací Databuilder Light je připravena ukázka práce s nástroji aplikace SQLTools. Pro správné fungování SQLTools je nezbytný databázový server MySQL s přístupem na úrovni tvoření databází 4.1. Vytvoření databáze 1. Nejprve je nutné vytvořet spojení s databázovým serverem. To je řešeno kliknutím na funkci "Connection" - je nastartována aplikace Connection Admin, kde se připojení vytvoří (viz. Návod k aplikaci Connection Admin) 2. Po vytvoření "tutorial" připojení se položka připojení objeví ve stromové struktuře. Dvojklikem nebo přes kontextové menu a funkci "Activate Connection" je dané připojení zaktivněno a jsou zobrazeny všechny databáze daného databázového serveru 3. Přes kontextové menu na aktivním připojení a funkcí "Create New Database" je spuštěn dialog pro vytvoření nové databáze. Hodnoty nové databáze jsou zobrazeny v obrázku

9 4. Po potvrzení hodnot je tutorial databáze vytvořena a zobrazena pod aktivní připojení 5. Nyní je možné novou (prázdnou) databázi naplnit strukturou. Pomocí tlačítka "Load" je otevřen OpenDialog, kde se vybere soubor "Tutorial.sql" Ten obsahuje strukturu tutorial databáze. Obsah souboru je vložen do spodního memo boxu, kde je možné ho dodatečně editovat. Tlačítkem "Execute" je SQL sekvence realizována. Tip Název aktuální výbrané databáze je zobrazen na horní liště aplikace (tim je zajištěna informace, pro kterou databázi je SQL sekvence určena) 6. Pomocí tlačítka "Refresh" na nástrojové liště je aktualizována stromová struktura. V databázi "Tutorial" jsou zobrazeny jednotlivé tabulky.

Návod k aplikaci JanDat v.2.3

Návod k aplikaci JanDat v.2.3 Návod k aplikaci JanDat v.2.3 Petr Pala Jiří Chroust Copyright 2007 CENIA, laboratoř GIS 1. Úvod 2. Části aplikace 2.1. Menu 2.1.1. File 2.1.2. Record 2.1.3. Header 2.1.4. Tools 2.1.5. Languages 2.1.6.

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27

Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Manuál k aplikaci FieldGIS v.2.27 Petr Pala Copyright 2008 CENIA, laboratoř GIS 1. Úvod 1. Systémové požadavky 2. Části základního okna aplikace 1. Menu 1.1. File 1.2. Tools 1.3. Hlavní lišta 2. Editor

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál Vytvoření databáze Při otevření management studia a připojením se ke konkrétnímu sql serveru mám v levé části panel s názvem Object Explorer. V tomto panelu

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Příloha 6. Palety nástrojů

Příloha 6. Palety nástrojů Příloha 6. Palety nástrojů Palety nástrojů v IDE poskytují zkrácení pro příkazy nabídky. Příkazy jsou rozděleny do několika palet nástrojů, které mohou být nezávisle přeskupeny nebo vloženy do plovoucích

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Základní seznámení s MySQL Ing. Kotásek Jaroslav

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Základní seznámení s MySQL Ing. Kotásek Jaroslav Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databáze Základní seznámení s MySQL

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců. Přehledy pro Tabulky V programu CONTACT Professional 5 naleznete u firem, osob a obchodních případů záložku Tabulka. Tuto záložku lze rozmnožit, přejmenovat a sloupce je možné definovat dle vlastních požadavků

Více

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2007, v 2.2.1 Demeter Jurista 2007 16.12.2007 Obsah Obsah... 2 Instalace programu... 3 Spuštění programu... 3 Popis hlavního panelu... 4 Menu... 4 Panel Vinotéka...

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Základní popis a ovládání aplikace

Základní popis a ovládání aplikace Příručka uživatele systému Museion Základní popis a ovládání aplikace Autorská práva Copyright 2012-2015 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

Semestrální práce 2 znakový strom

Semestrální práce 2 znakový strom Semestrální práce 2 znakový strom Ondřej Petržilka Datový model BlockFileRecord Bázová abstraktní třída pro záznam ukládaný do blokového souboru RhymeRecord Konkrétní třída záznamu ukládaného do blokového

Více

Prohlížení a editace externích předmětů

Prohlížení a editace externích předmětů Prohlížení a editace externích předmětů 1. Spuštění modulu Externí předměty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků 2.1. Rozbalovací seznamy 2.3. Seznamy 2.3.1. Definice předmětů 2.3.2. Vypsané předměty

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Elektronické zpracování dotazníků AGEL. Verze 2.0.0.1

Elektronické zpracování dotazníků AGEL. Verze 2.0.0.1 Elektronické zpracování dotazníků AGEL Verze 2.0.0.1 1 Obsah 2 Přihlášení do systému... 1 3 Zápis hodnot dotazníků... 2 3.1 Výběr formuláře pro vyplnění dotazníku... 2 3.2 Vyplnění formuláře dotazníku...

Více

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze

Návrh a tvorba WWW stránek 1/14. PHP a databáze Návrh a tvorba WWW stránek 1/14 PHP a databáze nejčastěji MySQL součástí balíčků PHP navíc podporuje standard ODBC PHP nemá žádné šablony pro práci s databází princip práce s databází je stále stejný opakované

Více

Nápověda aplikace Patron-Pro

Nápověda aplikace Patron-Pro Nápověda aplikace Patron-Pro 1. Popis aplikace Aplikace Patron-Pro slouží k zobrazení souboru zálohy mobilní aplikace Patron-Pro se záznamy o povolených kartách. Dále umožňuje tyto záznamy editovat, vytvářet

Více

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému

43 HTML šablony. Záložka Šablony v systému 43 HTML šablony Modul HTML šablony slouží ke správě šablon pro výstupy z informačního systému modularis ve formátu HTML. Modul umožňuje k šablonám doplňovat patičku, dokumentaci a vázat šablony na konkrétní

Více

Databázové systémy Cvičení 5.2

Databázové systémy Cvičení 5.2 Databázové systémy Cvičení 5.2 SQL jako jazyk pro definici dat Detaily zápisu integritních omezení tabulek Integritní omezení tabulek kromě integritních omezení sloupců lze zadat integritní omezení jako

Více

Práce s programem IIS Ekonom

Práce s programem IIS Ekonom Práce s programem IIS Ekonom Obsah 1 Ovládání programu IIS Ekonom... 2 1.1 Ovládání přes hlavní nabídku... 2 1.2 Panel nástrojů a funkční klávesy... 2 2 Přihlašovací dialog... 4 3 Úvodní obrazovka... 4

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

PTERANODONSOFT.CZ. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.2.

PTERANODONSOFT.CZ. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.2. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.2. e-mail: pteranodonsoft@seznam.cz web: www.pteranodonsoft.cz facebook: www.facebook.com/guldinerlight skupina: www.facebook.com/groups/guldinerlight Obsah: První

Více

Ovládání programu DAE a zápis překladu do znakované češtiny 1. Instalace programu 2. První spuštění 3. Ovládání programu 4. Překlad dialog Translation Instalace programu Pro instalaci programu stačí spustit

Více

SQL v14. 4D Developer konference. 4D Developer conference 2015 Prague, CZ Celebrating 30 years

SQL v14. 4D Developer konference. 4D Developer conference 2015 Prague, CZ Celebrating 30 years SQL v14 4D Developer konference Obsah části SQL Porovnání 4D a SQL Nové příkazy SQL Upravené příkazy SQL Optimalizace SQL SQL v14 porovnání Definice dat - struktury Manipulace s daty Definice dat Vytvoření

Více

Digitální kartografie 5

Digitální kartografie 5 Digitální kartografie 5 strana 2 Zadání atributů pro jednotlivé plochy při vytvoření nového souboru shapefile se nám automaticky vytvoří také databázový soubor *.dbf, který obsahuje atributovou tabulku

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

Způsob ovládání modulů

Způsob ovládání modulů 2 Ovládání programu Moduly se spouštějí dvěma způsoby Záleží na uživateli nebo situaci, který ze způsobů je pro něj výhodnější. Výhoda horní nabídky spočívá v okamžitém přístupu téměř ze všech modulů (např.

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Nemocnice. Prvotní analýza a plán projektu

Nemocnice. Prvotní analýza a plán projektu Nemocnice Projekt do předmětu AIS Prvotní analýza a plán projektu Lukáš Pohl, xpohll00, xkosti03 Jan Novák, xnovak79 2009/2010 1 Neformální specifikace FN potřebuje informační systém, který bude obsahovat

Více

Nápověda k aplikaci GraphGUI

Nápověda k aplikaci GraphGUI Nápověda k aplikaci GraphGUI 1 APLIKACE Aplikace slouží pro zobrazování závislosti několika veličin s různými jednotkami a rozsahy na čase v jednom grafu. Do aplikace lze importovat data ze souborů různých

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

HiPath 3000/4000/5000 opticlient 130 V5.0. Zkrácený návod k použití

HiPath 3000/4000/5000 opticlient 130 V5.0. Zkrácený návod k použití HiPath 3000/4000/5000 opticlient 130 V5.0 Zkrácený návod k použití Informace v tomto dokumentu obsahují pouze obecné popisy popř. funkce, které nejsou při konkrétním použití vždy k dispozici v uvedené

Více

Databázové systémy. - SQL * definice dat * aktualizace * pohledy. Tomáš Skopal

Databázové systémy. - SQL * definice dat * aktualizace * pohledy. Tomáš Skopal Databázové systémy - SQL * definice dat * aktualizace * pohledy Tomáš Skopal Osnova přednášky definice dat definice (schémat) tabulek a integritních omezení CREATE TABLE změna definice schématu ALTER TABLE

Více

KIV/ZIS cvičení 5. Tomáš Potužák

KIV/ZIS cvičení 5. Tomáš Potužák KIV/ZIS cvičení 5 Tomáš Potužák Úvod do SQL (1) SQL (Structured Query Language) je standardizovaný strukturovaný dotazovací jazyk pro práci s databází Veškeré operace v databázi se dají provádět pomocí

Více

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ Návod k používání systému OTDI.CZ Vážený kliente. Děkujeme za projevený zájem o náš on-line systém evidence kontrol, určený speciálně pro účely dozorů staveb. Systém OTDI.CZ nabízí svým uživatelům zejména:

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

Nápověda k aplikaci EA Script Engine

Nápověda k aplikaci EA Script Engine Nápověda k aplikaci EA Script Engine Object Consulting s.r.o. 2006 Obsah Nápověda k aplikaci EA Script Engine...1 1. Co je EA Script Engine...2 2. Důležité upozornění pro uživatele aplikace EA Script Engine...3

Více

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend.

WAK INTRA. Ovládání systému. internetový informační systém. účinný nástroj pro vedení firemních agend. WAK INTRA účinný nástroj pro vedení firemních agend internetový informační systém Ovládání systému Jak na to? Tato prezentace poskytuje základní návod jak pracovat v systému WAK INTRA. Jednotlivé kroky

Více

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica

Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová. 5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová 5. Statistica StatSoft, Inc., http://www.statsoft.com, http://www.statsoft.cz. Verze pro Mac i PC, dostupná

Více

Založení nové karty - základy

Založení nové karty - základy Příručka uživatele systému Museion Založení nové karty - základy Autorská práva Copyright 2012-2013 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna autorskými právy a distribuována

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Tel.: 558 646 913 Fax: 558 6626 500 Webové stránky města Kolín Uživatelská příručka Vypracovala Kateřina Klichová 28. 4. 2011 Obsah 1 Přílohy... 1 1.1 Vložení přílohy... 1 1.2 Smazání přílohy... 2 1.3

Více

1 Tabulky Příklad 7 Access 2010

1 Tabulky Příklad 7 Access 2010 TÉMA: Řazení a filtrace dat Sekretářka společnosti Naše zahrada pracuje s rozsáhlými tabulkami. Pro přehlednější práci s daty používá řazení a filtraci dat na základě různých kritérií. Zadání: Otevřete

Více

Pracovní výkazy. návod k použití. Internetová aplikace Pracovní výkazy slouží k zadávání pracovních výkazů od zaměstnanců a externích pracovníků.

Pracovní výkazy. návod k použití. Internetová aplikace Pracovní výkazy slouží k zadávání pracovních výkazů od zaměstnanců a externích pracovníků. 1 Popis aplikace Pracovní výkazy návod k použití Internetová aplikace Pracovní výkazy slouží k zadávání pracovních výkazů od zaměstnanců a externích pracovníků. 2 Technické požadavky klienta Internetový

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

[APLIKACE PRO PŘEHRÁVÁNÍ VIDEA - PROJEKT MIAMI - SERVEROVÁ ČÁST]

[APLIKACE PRO PŘEHRÁVÁNÍ VIDEA - PROJEKT MIAMI - SERVEROVÁ ČÁST] [APLIKACE PRO PŘEHRÁVÁNÍ VIDEA - PROJEKT MIAMI - SERVEROVÁ ČÁST] [Aktualizace dokumentu: 27.8.2011 3:02:37 Verze dokumentu: 1.0 Obsah Obsah... 2 1. Struktura databáze a souborů... 3 2. Soubor registerdevice.php...

Více

MODUL BIBLIOGRAFIE ASPI, a. s. 2006

MODUL BIBLIOGRAFIE ASPI, a. s. 2006 MODUL BIBLIOGRAFIE ASPI, a. s. 2006 OBSAH OBSAH 1. ÚVOD............................................................... 4 2. ZADÁNÍ DOTAZU...................................................... 6 Pole Forma

Více

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R

Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Velmi stručný návod jak dostat data z Terminálu Bloomberg do R Ondřej Pokora, PřF MU, Brno 11. března 2013 1 Terminál Bloomberg Klávesou Help získáte nápovědu. Dvojím stisknutím Help Help spustíte online

Více

41 Konzultace bariéry

41 Konzultace bariéry 41 Konzultace bariéry Uživatelský modul Konzultace realizuje běžnou denní agendu pracovníků konzultačního centra pro odstraňování bariér. V tomto modulu jsou evidovány pokládané dotazy/požadavky spolu

Více

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz Domovská stránka Křesťanských Vánoc je založena na databázi, která vedle běžných funkcí redakčního systému internetové prezentace umožňuje též uložit údaje o jednotlivých

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

27 Evidence kasiček. Popis modulu. Záložka Organizované sbírky

27 Evidence kasiček. Popis modulu. Záložka Organizované sbírky 27 Evidence kasiček Uživatelský modul Evidence kasiček realizuje evidenci všech pořádaných sbírek, jednotlivých kasiček sbírky, dále pak evidenci výběrů kasiček s návazností na pokladnu (příjem výběru

Více

24 Uživatelské výběry

24 Uživatelské výběry 24 Uživatelské výběry Uživatelský modul Uživatelské výběry slouží k vytváření, správě a následnému používání tématicky seskupených osob a organizací včetně jejich kontaktních údajů. Modul umožňuje hromadnou

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

Monitoring mikroregionů a jejich rozvojových dokumentů. imr. On-line systém evidence mikroregionů a jejich rozvojových dokumentů

Monitoring mikroregionů a jejich rozvojových dokumentů. imr. On-line systém evidence mikroregionů a jejich rozvojových dokumentů Monitoring mikroregionů a jejich rozvojových dokumentů imr On-line systém evidence mikroregionů a jejich rozvojových dokumentů Ministerstvo pro místní rozvoj Ústav územního rozvoje Brno, 2006 OBSAH Úvod

Více

DUM 12 téma: Příkazy pro tvorbu databáze

DUM 12 téma: Příkazy pro tvorbu databáze DUM 12 téma: Příkazy pro tvorbu databáze ze sady: 3 tematický okruh sady: III. Databáze ze šablony: 7 Kancelářský software určeno pro: 4. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie vzdělávací

Více

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2006, v 2.0

Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2006, v 2.0 Jednoduchý návod k použití programu Vinotéka 2006, v 2.0 Demeter Jurista 2006 25.01.2006 Obsah Obsah...2 Instalace programu...3 Spuštění programu...3 Popis hlavního panelu...3 Menu...4 Panel Regály...4

Více

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů...

Obsah Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 Přehled foto-záznamů... 4 Nahrávání foto-záznamů... 6 Analýza foto-záznamů... 1 Obsah 1. Přehled existujících a evidence nových klientů... 3 1.1. Filtrování, vyhledávání údajů... 4 2. Přehled foto-záznamů... 4 3. Nahrávání foto-záznamů... 6 3.1. Změna velikosti foto-záznamu... 7

Více

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna

CAD library. Spuštění aplikace. Práce s aplikací. Popis okna CAD library Aplikace CAD library je určena pro zobrazení schémat a pohledů na přístroje firmy Schneider Electric (obsahuje také knihovnu elektrotechnických značek pro všeobecné použití). Zobrazené výkresy

Více

Tematická příručka. k informačnímu systému Cygnus

Tematická příručka. k informačnímu systému Cygnus KONTAKT Hot-linka: 543 213 606 E-mail: servis@iscygnus.cz Tematická příručka k informačnímu systému Cygnus Přehled přítomnosti verze 7.17 2 Obsah 1 Přehled přítomnosti... 4 1.1 Jak zadat klientovi nepřítomnost?...

Více

I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou

I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla pro ukládání dat Čištění dat před analýzou Anotace Současná statistická analýza se neobejde bez zpracování dat pomocí statistických

Více

Modul Outlook2Money. www.money.cz

Modul Outlook2Money. www.money.cz Modul Outlook2Money www.money.cz 2 Money S5 Outlook2Money Základní popis modulu Modul O2M (Outlook2Money) umožňuje uživatelům evidovat v Money e-mailovou komunikaci vedenou v MS Outlook 2010 ve formě přijatých

Více

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem

Vzorce. Suma. Tvorba vzorce napsáním. Tvorba vzorců průvodcem Vzorce Vzorce v Excelu lze zadávat dvěma způsoby. Buď známe přesný zápis vzorce a přímo ho do buňky napíšeme, nebo použijeme takzvaného průvodce při tvorbě vzorce (zejména u složitějších funkcí). Tvorba

Více

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého

Více

PTERANODONSOFT.CZ. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.3.

PTERANODONSOFT.CZ. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.3. Manuál k programu Guldiner Light verze 2.3. e-mail: pteranodonsoft@seznam.cz web: www.pteranodonsoft.cz facebook: www.facebook.com/guldinerlight skupina: www.facebook.com/groups/guldinerlight autor: Bc.

Více

Obrázek 1: Struktura programu z hlediska zapojení

Obrázek 1: Struktura programu z hlediska zapojení MANUÁL K PROGRAMU DBADVOKÁT Program byl vytořený za účelem třídění a uchovávání jednotlivých spisů (elektronické dokumenty [doc, xls, odt, pdf, xml,...], emaily a další důležité soubory) v centralním počítači

Více

Evidence žádostí o finanční příspěvek

Evidence žádostí o finanční příspěvek Evidence žádostí Obsah Evidence žádostí o finanční příspěvek... 3 Evidence žádostí... 4 Seznam žádostí... 4 Nová žádost... 6 Změny žádosti:... 7 Evidence žadatelů... 8 Seznam žadatelů... 8 Detail žadatele...

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, modul Zakázka Vám přináší moderní vzhled a nové možnosti. A jaké nové vlastnosti a funkce jsou vám k dispozici: začlenění seznamů do hlavního menu rozšíření údajů, na které lze vyhledávat

Více

Rizikové procesy. 1. Spuštění modulu Rizikové procesy. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Rizikové procesy

Rizikové procesy. 1. Spuštění modulu Rizikové procesy. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Rizikové procesy Rizikové procesy Modul slouží k evidenci rizik a zpracovávání mapy rizik za jednotlivé součásti a VUT. Přístupová práva k tomuto modulu mohou získat manažeři rizik a výbor pro řízení rizik. 1. Spuštění

Více

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o. NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE Ataxo Czech s.r.o. ÚVOD Internetové stránky vytvořené společností Ataxo v rámci produktu Mini web můžete jednoduše a rychle upravovat prostřednictvím on-line administrace.

Více

Konzervace, restaurování 2

Konzervace, restaurování 2 Příručka uživatele systému Museion Konzervace, restaurování 2 úvod, evidence požadavků na zásahy Autorská práva Copyright 2012-2014 MUSOFT.CZ, s.r.o.. Všechna práva vyhrazena. Tato příručka je chráněna

Více

EQAS Online. DNY kontroly kvality a speciálních metod HPLC, Lednice 8.-9.11.2012

EQAS Online. DNY kontroly kvality a speciálních metod HPLC, Lednice 8.-9.11.2012 EQAS Online DNY kontroly kvality a speciálních metod HPLC, Lednice 8.-9.11.2012 Co je program EQAS Online Nový program od Bio-Radu pro odesílání výsledků externího hodnocení kvality Přístupný je prostřednictvím

Více

5 Evidence manželských smluv

5 Evidence manželských smluv 5 Evidence manželských smluv 5.1 Společné vyhledávání v evidencích Společné vyhledávání v evidencích slouží k vyhledání evidovaných závětí, listin i smluv a to pouze vyhledáním podle rodného čísla a data

Více

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

MS Excel 2010. Lekce 1. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU MS Excel 2010 Lekce 1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/15.0224, Oblast podpory: 7.2.2

Více

Manuál k programu ProBaze SKLAD

Manuál k programu ProBaze SKLAD Manuál k programu ProBaze SKLAD Obsah Formulář pro přihlášení k MS SQL serveru... 2 Formulář požadavky... 3 Formuláře ve čtečce... 4 Snímání dílů:... 4 Listování mezi díly na samostatném formuláři:...

Více

Modul Download pro redakční systém Marwel

Modul Download pro redakční systém Marwel Modul Download pro redakční systém Marwel postupy a doporučení pro práci redaktorů verze manuálu: 0.1 Únor 2008 Podpora: e-mail: podpora@qcm.cz tel.: +420 538 702 705 Obsah Správce stahování...3 Přihlášení...3

Více

1. Elektronická hlášení a objednávky

1. Elektronická hlášení a objednávky 1. Elektronická hlášení a objednávky 1.1. Známky Tato část portálu farmáře slouží k objednávání nových ušních známek a duplikátů ušních známek. 1.1.1. Nové známky (skot, ovce, kozy) Po kliknutí na tuto

Více

Databáze I. Přednáška 4

Databáze I. Přednáška 4 Databáze I Přednáška 4 Definice dat v SQL Definice tabulek CREATE TABLE jméno_tab (jm_atributu typ [integr. omez.], jm_atributu typ [integr. omez.], ); integritní omezení lze dodefinovat později Definice

Více

AC FORM FILLER. aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku. Verze 1.0

AC FORM FILLER. aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku. Verze 1.0 aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku Verze 1.0 2013 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento dokument obsahuje informace důvěrného charakteru a informace v něm obsažené

Více

1 Administrace systému 3. 1.3 Moduly... 3 1.4 Skupiny atributů... 4 1.5 Atributy... 4 1.6 Hodnoty atributů... 4

1 Administrace systému 3. 1.3 Moduly... 3 1.4 Skupiny atributů... 4 1.5 Atributy... 4 1.6 Hodnoty atributů... 4 CRM SYSTÉM KORMORÁN PŘÍRUČKA ADMINISTRÁTORA Obsah 1 Administrace systému 3 1.1 Uživatelské účty.................................. 3 1.2 Přístupová práva................................. 3 1.3 Moduly.......................................

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

Uživatelský manuál. Verze 1.0.3 -1- Tel: + 420 555 130 669, E-mail: sales@ictb.cz, WWW: www.ictb.cz

Uživatelský manuál. Verze 1.0.3 -1- Tel: + 420 555 130 669, E-mail: sales@ictb.cz, WWW: www.ictb.cz Uživatelský manuál Verze 1.0.3 ICT Br@ins s.r.o., Fryčovice č. p. 105, 739 45 IČ: 28650891, DIČ: CZ28650891-1- Tel: + 420 555 130 669, E-mail: sales@ictb.cz, WWW: www.ictb.cz 1. Spuštění systému 4 2. Přihlášení

Více

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague

Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Tomáš Faculty of Nuclear Sciences and Physical Engineering Czech Technical University in Prague Práce se systémem 1 2 3 Data S lze pracovat pomocí: USS = Unix System Services TSO/E = Time Sharing Option/Extensions

Více

2. Najeďte si kurzorem myši do pravého spodního rohu k symbolu malého černého čtverečku kurzor myši se změní na černý nitkový kříž.

2. Najeďte si kurzorem myši do pravého spodního rohu k symbolu malého černého čtverečku kurzor myši se změní na černý nitkový kříž. 1.1.1 ROZBALOVACÍ SEZNAMY Program MS Excel usnadňuje uživatelům práci tím, že obsahuje již připravené seznamy často používaných textů, např. měsíce v roce, dny v týdnu apod. K příslušnému seznamu se dostanete

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více

6. Statistica (pokračování) Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová

6. Statistica (pokračování) Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová 6. Statistica (pokračování) Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Tvorba maker Seznam maker Nahrání makra s kódem analýzy ve Visual Basicu Nahrání

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Nástrojová lišta v editačním poli

Nástrojová lišta v editačním poli Nástrojová lišta v editačním poli Název projektu PŘEJÍT NA konkrétní sekci webu ZOBRAZIT zobrazí a) pracovní verzi webu (tj. nepublikovanou) b) publikovanou verzi webu a) Odstranit odstraní zobrazenou

Více

Zahraniční cesty. 1. Spuštění modulu Zahraniční cesty. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zahraniční cesty

Zahraniční cesty. 1. Spuštění modulu Zahraniční cesty. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zahraniční cesty Zahraniční cesty 1. Spuštění modulu Zahraniční cesty 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zahraniční cesty 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Hlavní záložky 2.3.1 Záložka "Seznam

Více

Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015)

Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015) Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015) 1. V hlavním (prostředním) sloupci systému ASJA je výčet jednotlivých oblastí, ve kterých probíhá vzdělávání JA, a to: CIVILNÍ SOUDNICTVÍ TRESTNÍ SOUDNICTVÍ

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více