Železniční svršek na mostech

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Železniční svršek na mostech"

Transkript

1 Železniční svršek na mostech Otto Plášek Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 1. ročníku magisterského studia oboru Konstrukce a dopravní stavby na Fakultě stavební VUT v Brně a nesmí být použita k žádným jiným účelům. Železniční svršek na mostech

2 Železniční svršek na mostech Odchylky od pravidel pro železniční svršek v běžné koleji: soustavy svršku; upevnění kolejnic; délky kolejnic; kolejnicové styky; tvaru kolejové lože; bezstyková kolej; Odchylně od běžné koleje se na mostních konstrukcích používají pojistné popř. zajišťovací úhelníky. Platí ustanovení: předpisu SŽDC S3 Železniční svršek, díl 1; pro železniční svršek na mostních objektech trvalých i provizorních, u opěrných zdí a na objektech mostům podobným, např. pro kolejové váhy, točnice a přesuvny; navrhuje se a realizuje nový železniční svršek na mostních objektech a posuzuje se stávající železniční svršek. Železniční svršek na mostech

3 Nový železniční svršek Kolejnice: na mostech a mostních provizoriích se nesmějí použít kolejnice o menší hmotnosti na běžný metr než v přilehlých úsecích tratě; na mostních provizoriích se případně smí použít kolejnice o nižší hmotnosti v případě, že pro takové kolejnice je mostní provizorium konstruováno; přechodové kolejnicové styky a svary se umisťují nejméně 4 m od konce provizoria; podobně lze postupovat u objektů mostům podobných, jako jsou přesuvny, kolejové váhy apod. Při použití bezstykové koleje na mostních objektech s konstrukcemi na ložiscích musí být jakost kolejnic nejméně R60 (UIC 900 A, 95 ČSD-Vk).

4 Nový železniční svršek Upevnění kolejnic: na mostnice a pozednice se kolejnice upevňují pomocí žebrových podkladnic s úklonem úložné plochy a šířkou 00 mm (označení S 4M pro kolejnice S 49 a R 4M pro kolejnice UIC 60 a R 65); podkladnice se ukládají na polyetylénové podložky tl. mm podkladnice na polyetylénových podložkách se upevňují vrtulemi R 1 a R ;

5 Nový železniční svršek Upevnění: na ocelových konstrukcích s přímým uložením: kolejnice se ukládají na běžné žebrové podkladnice s úklonem úložné plochy; podkladnice se připevňují neposuvně; posuvné upevnění se používá na některých mostních provizoriích; u betonových konstrukcí s přímým uložením koleje: podkladnice lze uložit a přivařit na ocelové desky, zabudované do nosné konstrukce; na kolejových vahách a točnicích s přerušenou kolejnicí: kolejnice se upevňují kromě pomocí žebrových podkladnic s úklonem úložné plochy také prostřednictvím plochých žebrových podkladnic.

6 Nový železniční svršek Pražce, mostnice, pozednice a podélná dřeva Na mostních objektech s průběžným kolejovým ložem se používají dřevěné i betonové pražce. Materiál nosné konstrukce nebo žlabu pro kolejové lože nemá na druh použitých pražců vliv. Na mostních provizoriích se používají dřevěné pražce. Na mostech s otevřenou mostovkou se používají mostnice z tvrdého dřeva o rozměrech průřezu x mm. Pro mostnice platí TNŽ Jako pozednici lze použít mostnici nebo ostrohranný dřevěný pražec o nejmenším rozměru 50 x 150 mm. Dřevěné pražce je nutné použít také ve výbězích pojistných úhelníků. Podélná dřeva se používají na ocelových konstrukcích.

7 Nový železniční svršek Kolejové lože Kolejové lože se na mostních objektech navrhuje jako průběžné buď otevřené, nebo ve žlabu. Otevřené kolejové lože se zřizuje na mostních objektech s přesypávkou a sřímsami v úrovni nebo pod úrovní pláně tělesa železničního spodku. Na konstrukcích bez přesypávky je kolejové lože vždy ve žlabu a vyplňuje celou jeho šířku. Výška kolejového lože nesmí být vlivem zaoblení lomu sklonu koleje zvětšena o více než 100 mm. Pro uspořádání kolejového lože u opěrných zdí platí stejná ustanovení jako pro kolejové lože mezi římsami mostního objektu.

8 Nový železniční svršek Kolejové lože Výška obrysu kolejového lože, měřená od spojnice úložných ploch pražce je bez ohledu na druh pražců 510 mm a to v celé šířce kolejového lože. Mezi obrysem kolejového lože a povrchem izolace dna žlabu musí zůstat rezerva v rozhodujícím místě 40 mm. Kolejové lože musí být 50 mm pod horní hranou římsy. Kolejové lože je k římse vodorovné nebo stoupá max. 1%.

9 Nový železniční svršek Kolejové lože Šířka kolejového lože je v přímé koleji 00 mm na obě strany od osy koleje. Mezi obrysem kolejového lože a povrchem izolace stěny žlabu nebo povrchem cizího zařízení musí být rezerva nejméně 60 mm. Průřez kolejového lože je v dolních rozích na výšku i šířku 100 m zkosen.

10 Nový železniční svršek Kolejové lože Ve směrovém oblouku se obrys kolejového lože rozšiřuje. na vnitřní stranu o hodnotu 0 / + 50 mm, na vnější straně oblouku se šířka obrysu zmenšuje o hodnotu 0 / (viz. ČSN ); Kabelová chránička smí být umístěna pouze mimo obrys nutného kolejového lože. Nad chráničkou musí zůstat nejméně 50 mm tlustá vrstva štěrku.

11 Vana kolejového lože

12 Bezstyková kolej na mostech Na mostních objektech se dává přednost bezstykové koleji, vylučuje se zřízení běžného kolejnicového styku. Zřizuje se všude tam, kde je to možné, u objektů s otevřeným kolejovým ložem platí bez dalších omezení stejné zásady jako na zemním tělese. Stejně tak na mostních objektech se žlabem kolejového lože a s konstrukcemi výhradně bez ložisek (klenby, trubní objekty, rámy, oblouky s klouby, konstrukce s přesypávkou i bez). Pro zřízení bezstykové koleje na mostním objektu s konstrukcemi s ložisky jsou rozhodující dilatující délky nosných konstrukcí L T.

13 Bezstyková kolej na mostech Dilatační délky Nosná konstrukce má jednu nebo dvě dilatující délky: je-li pevné ložisko na konci nosné konstrukce, má konstrukce jednu dilatující délku; je-li pevné ložisko mezi pohyblivými ložisky, má konstrukce dvě dilatující délky.

14 Bezstyková kolej na mostech Největší přípustné dilatující délky L T nosných konstrukcí pro zřízení bezstykové koleje

15 Bezstyková kolej na mostech Na mostech se bezstyková kolej zřizuje a udržuje jako bezstyková kolej na zemním tělese. Na mostních objektech ve směrových obloucích se nezřizuje bezstyková kolej v případech, kdy by bylo nutné použít pražcové kotvy. Podmínky pro zřízení bezstykové koleje musí být splněny také nejméně 75 m před mostem a nejméně 75 za mostem. Nelze-li na mostech bezstylovou kolej zřídit, musí být použity tak dlouhé kolejnice, aby na mostech nebyl umístěn kolejnicový styk. Kolejnicový styk lze umístit výjimečně na mostě jen tam, kde je výška přesypávky větší než 1,00 m. V případě nutnosti u výhybkových spojení si lze vyžádat souhlas s umístěním kolejnicového styku na mostním objektu.

16 Bezstyková kolej na mostech Umístění kolejnicových styků a kolejnicových dilatačních zařízení na mostních objektech s konstrukcemi s ložisky Na mostních objektech s konstrukcemi s ložisky se svařené kolejnice v přechodech z konstrukce na opěru nebo na část mostu bez dilatujících konstrukcí přerušují buď kolejnicovými styky nebo dilatačním zařízením.

17 Přechod most zemní těleso

18 Kolejnicové velké dilatační zařízení

19 Kolejnicové velké dilatační zařízení

20 Bezstyková kolej na mostech Příklady přípustného sledu pohyblivých a pevných ložisek u více konstrukcí za sebou

21 Bezstyková kolej na mostech Jsou-li po sobě následující nosné konstrukce uloženy na pilíři na pevných ložiscích, kolejnice se zde nepřerušují. Totéž platí pro spojitou konstrukci se dvěma dilatujícími délkami. Jsou-li po sobě následující nosné konstrukce na pilíři uloženy tak, že jedna z nich je uložena na pohyblivých ložiscích a jedna na pevných, tak se přechod koleje z konstrukce na konstrukci upravuje takto: žádná z konstrukcí dilatující délku L T větší než 15,0 m, kolejnice se nad uložením nepřerušují; při větších dilatujících délkách do 30,0 m se přechody řeší individuálně; pro větší dilatující délky jak 30,0 m se použije kolejnicové dilatační zařízení umístěné na konstrukci s pevným ložiskem, část kolejnic mezi dilatujícím koncem konstrukce a kolenovou kolejnicí dilatačního zařízení je nutné uložit kluzně. Uložení dvou po sobě dilatujících nosných konstrukcí na pilíři na pohyblivých ložiscích je přípustné jen ve výjimečných případech.

22 Bezstyková kolej na mostech Posouzení bezstykové koleje na mostech výpočtem Posuzuje se, zda: síla v koleji při maximálním oteplení (mostu i kolejnic) je menší než polovina kritické síly pro vybočení; napětí v kolejnici vyhoví z hlediska únosnosti kolejnic pro maximální oteplení a ochlazení mostu i kolejnic; spára vzniklá po lomu kolejnice je menší než 50 mm. u mostů bez kolejového lože síla působící na upevnění kolejnic.

23 Bezstyková kolej na mostech Model bezstykové koleje na mostě

24 Bezstyková kolej na mostech diferenciální rovnice, zohledňující podélný odpor proti posunutí mezi kolejí a mostem d u dx d u dx b + rl EA r = 0; = EA α T l b = 0; Nb = ( EA) b ( α T ) b ( EA ) b dx b N EA << du dx ( EA) b du u, u b jsou posunutí koleje resp. mostu N, N b normálové síly v koleji, resp. v mostu r l =r(u b -u) podélný odpor jako funkce velikosti posunu EA, (EA) b tuhost koleje resp. mostu v podélném směru -α T, -(α T) b deformace od teplotního zatížení koleje, resp. mostu

25 Bezstyková kolej na mostech Model podélného odporu Podélný odpor r [N.m ] -1 r 0 (r = k.u) r l = k ( u u ) b 0 Posunutí u [m]

26 Bezstyková kolej na mostech Příklad pro most o jednom poli prostý nosník ( ) = + = + = + u k u A E u u k u A E u k u A E Řešením soustavy diferenciálních rovnic je pro posunutí bezstykové koleje: ( ) ( ) ( ) x x m x x x x e C e B x u x T e C e B x u e C e B x u + = + + = + = λ λ λ λ λ λ α Řešením soustavy diferenciálních rovnic je pro posunutí mostní konstrukce: ( ) x T x u m = 1 1 α EA k i λ i =

27 Bezstyková kolej na mostech Příklad pro most o jednom poli prostý nosník Pro dotčené mostní konstrukce platí okrajové podmínky pro řešení diferenciálních rovnic pro BK: Řešením soustavy diferenciálních rovnic je pro ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) = = = = u u l u u u u ( ) ( ) ( ) ( ) N l N N N = = Řešením soustavy diferenciálních rovnic je pro posunutí mostní konstrukce: ( ) = u ( ) = l N Z uvedených okrajových podmínek vyplývá soustava rovnic: ( ) 0 0 : ) = = C u ( ) ( ) 0 : 0 0 ) 1 1 = = C B B u u ( ) ( ) : 0 ) 3 l T C B e C e B u l u m l l = + = α λ λ ( ) 0 0 : ) = = B u ( ) ( ) : 0 0 ) 5 T T T C B C B N N m + = + = α α α λ λ λ λ ( ) ( ) : 0 ) 6 T T T C B e C e B N l N m l l = + = α α α λ λ λ λ λ λ

28 Bezstyková kolej na mostech

29 Příklady průběhu sil a posunutí v BK na mostě

30 Bezstyková kolej na mostech Parametry modelu a zatížení teplotou Teploty t [ C] t [ C] max. min. max. min. Most ocelový s ložem bez lože ocelobetonový s ložem betonový s ložem i bez Teploty max. min. max. min. Kolejnice Upínací dle S3/ teplota uvažovaná Most Při upínání

31 Bezstyková kolej na mostech Parametry modelu a zatížení teplotou Pražce [10 6 N.mm - ] k i Běžný stav Lom kolejnice Most s kolejovým ložem betonové 5 dřevěné 1 Bez kolejového lože centricky 7 10 plošně 8 Mimo most betonové 5 10 Most s kolejovým ložem α m [10-6 / C] Ocelový 6 Ocelobetonový 5 Betonový 5 Most bez kolejového ložem α m [10-6 / C] Ocelový 9 Ocelobetonový 6 Betonový 6

32 Pojistné úhelníky na mostech Na nově navrhovaných a přestavovaných mostech se na konstrukcích bez kolejového lože, pojížděných rychlostí větší než 30 km.h -1 umisťují mezi kolejnice pojistné úhelníky jako bezpečnostní zařízení při vykolejení vozidel, jde-li o most: se vzdáleností závěrných zdí větší než 0,0 m se vzdáleností závěrných zdí 15,0 až 0,0 m, je-li na něm kolej s poloměrem oblouku menším než 300 m

33 Pojistné úhelníky na mostech Vzdálenost mezi pojížděnou hranou kolejnice a pojistným úhelníkem je 180 mm. Horní hrana pojistného úhelníku je v rozmezí 16 mm pod až mm nad spojnicí temen kolejnice. V koleji s mostnicemi se používají tyto tvary pojistných úhelníků: u kolejnic UIC 60 a R 65: 00x00x14, 180x180x14 na ocelové podložce tl. 10 mm, 160x100x14 kratším ramenem na ocelové podložce tloušťky 30 mm u kolejnic tvaru S 49: 160x100x14 s kratším ramenem na mostnici Na konstrukcích s přímým uložením koleje se používají úhelníky 160x100x14, osazené na připevňující stoličky delším ramenem, osová vzdálenost stoliček je nejvíce 100 mm. Pojistné úhelníky včetně svého ukončení musí být prodlouženy do tratě nejméně o 10,0m od líce závěrné zdi.

34 Pojistné úhelníky na mostech Pojistné úhelníky se spojují šroubovými spoji nebo se svařují, nad dilatujícími konci nosných konstrukcí se však používají pouze šroubové spoje. Pojistné úhelníky se připevňují dvěma vrtulemi ke každé mostnici nebo pražci, u přímého uložení koleje se připevňují šrouby.

35 Zajišťovací úhelníky Zajišťovací úhelníky zajišťují polohu centricky uložených mostnic po délce nosné konstrukce, nejsou-li na konstrukci pojistné úhelníky. Mají rozměr 90x90x10 a umisťují se ve vzdálenosti 180 mm od pojížděné hrany kolejnice.

36 Stávající železniční svršek U stávajícího železničního svršku je možné do nejbližší rekonstrukce ponechat: starší typy kolejnic; klasické žebrové podkladnice šířky 150 mm a rozponové podkladnice T6 šířky 00 mm; u kolejnice S 49 lze použít pojistný úhelník s kratším ramenem na ocelové podložce tloušťky 10 mm; vzdálenost pojistných úhelníků od pojížděné hrany kolejnice 160 až 00 mm, přitom horní hrana pojistného úhelníku smí být až 30 mm nad temenem kolejnice; ukončení pojistných úhelníků smí být provedeno pomocí dřevěného klínu.

37 Mostní provizoria Pro potřebu rychlé náhrady poškozených mostních konstrukcí byly pro železniční tratě vyvinuty mostní provizoria těchto typů: Inventární mostní provizoria jsou nejběžnějším typem u SŽDC pro krátkodobé zatímní železniční mosty. Jejich konstrukční a statické charakteristiky jsou uvedeny v evidenčním listě mostního provizoria. Mostní konstrukce jsou ve správě příslušné správy dopravní cesty. Konstrukce sestavené z dílců a materiálů určených původně pro vojenské účely se používají pro zatímní dlouhodobé mosty konstrukce sestavené z dílců a materiálů pro vojenské účely. Konstrukční a statické charakteristiky se prokazují výpočtem. Neinventární konstrukce se vyrábí pro dané případy a účely, provizorium se pro daný případ staticky a konstrukčně navrhuje a posuzuje.

38 Mostní provizoria Mostní provizoria byla v minulostni dimenzována na zatěžovací vlaky podle ČSN

39 Inventární mostní provizoria Válcované nosníky VN 4,6 nebo 8 nosníků z válcovaných profilů IP, nosníky jsou výšky 600, 750 a 1000 mm a délky 1 až 6 m. Příčná ztužidla a systém vodorovných a svislých táhel. Kolej je uložena na pražcích nebo mostnicích, uložených na horních pásech nosníků, ke kterým je připevněny svislými šrouby a speciálními příchytkami. Maximální rychlost pojíždění je 30 km.h -1, maximální převýšení 30 mm se zřizuje nakloněním mostního provizoria. Dimenzován na bývalý zatěžovací vlak C.

40 Inventární mostní provizoria Válcované nosníky VN

41 Inventární mostní provizoria Samostatné nosníky SN Mostní provizoria jsou tvořena nosníky tvaru I trvale spojenými příčným a podélným ztužením s rozpětím od 8 do 15 m. I nosníky jsou buď válcované nebo nýtované. Kolej je uložena na pražcích nebo mostnicích, uložených na horních pásech nosníků. Maximální rychlost pojíždění je 50 km.h-1, převýšení až 60 mm se zřizuje nakloněním mostního provizoria. Zatižitelnost mostního provizoria se pro každé použití prokazuje statickým přepočtem.

42 Inventární mostní provizoria Dvojité nosníky Mostní provizorium je tvořeno dvěma páry nosníků tvaru I, spojena příčným a podélným ztužením. Jedná se o mostní provizorium se zapuštěnou mostovkou. Kolej je uložena na podélných dřevech, nebo na pražcích uložených na horních pásech nosníků. Výhodou je nezávislost směrové polohy koleje na poloze nosníků. Rozpětí provizoria se pohybuje od 8 do 15 m. Maximální rychlost pojíždění je 50 km.h -1, převýšení až 30 mm se zřizuje nakloněním mostního provizoria. Zatižitelnost mostního provizoria se pro každé použití prokazuje statickým přepočtem.

43 Inventární mostní provizoria Dvojité nosníky Tomek DNT Mostní provizorium má zapuštěnou mostovku s přímým uložením koleje, vyznačuje se malou konstrukční výškou. Konstrukce je tvořena ze čtyř párů nosníků z válcovaného profilu U s přivařenými zesilujícími pásnicemi. Délka provizoria je 4,7 m, rozpětí 4, m. Maximální rychlost pojíždění je 0 km.h -1. Je dimenzován na bývalý zatěžovací vlak C. Upravené mostní provizorium DNTu Má zvýšenou příčnou tuhost a je doplněno o úložné desky. Je určeno pro soustavu železničního svršku R 65 a S 49. Minimální poloměr koleje na provizoriu je 300 m. Maximální rychlost pojíždění je 0 km.h -1. Zatižitelnost 97 % zatěžovacího vlaku C.

44 Inventární mostní provizoria Dvojité nosníky Tomek DNT

45 Inventární mostní provizoria Dvojité nosníky Pěkný DN Mostní provizorium má zapuštěnou mostovku s přímým uložením koleje z dvojčitých svařovaných nosníků. Vzhledem k proměnné výšce nosníku se používají dva typy příčníkových stoliček. Délka provizoria je 6,5 m, rozpětí 6,0 m. Maximální rychlost pojíždění je 0 km.h -1. Je dimenzován na bývalý zatěžovací vlak C. Na základě statického výpočtu je možné v jednotlivém případě připustit i vyšší rychlost. V letech byla zpracována úprava ne provizorium DNPu, která řešila zvětšení vodorovné a příčné tuhosti a doplnění o úložné desky.

46 Inventární mostní provizoria Dvojité nosníky Pěkný DN

47 Inventární mostní provizoria Dvojité nosníky Dresden DND Je z dvojčitých nosníků obdélníkového uzavřeného průřezu se zapuštěnou mostovkou a přímým uložením. Provizoria jsou používána ve dvou variantách: pro rozpětí 4,00 m: dvojčitý nosník tvoří dva skříňové nosníky, uložené na plocho a příčníkové stoličky, konstrukce nemá vodorovné ztužení; pro rozpětí 7,80 m: konstrukci tvoří celkem 8 ks nosníků, uložených na výšku a příčníkové stoličky, které jsou zavěšeny mezi dolní pásnice a jsou společné pro dva kolejnicové pásy. Maximální rychlost pojíždění je 30 km.h -1. Zatižitelnost mostního provizoria je 100 % zatěžovacího vlaku C.

48 Inventární mostní provizoria Dvojité nosníky Faltus DNF (Škoda Faltus) Konstrukce je tvořena dvojčitými nosníky ve tvaru I, které jsou spojeny příčným a podélným ztužením. Každý nosník je sešroubován z U nosníků, vzájemným posunutím ve dvojici je možné měnit rozpětí od 13,50 do 15,75 m. Nosníky v páru jsou spojeny příčníkovými stoličkami, které tvoří zapuštěnou mostovku. Maximální rychlost pojíždění je 30 km.h -1.

49 Inventární mostní provizoria Dvojité nosníky Faltus DNF (Škoda Faltus)

50 Inventární mostní provizoria Komorové nosníky KN, KNO, KN Konstrukce jsou tvořeny komorovým nosníkem lichoběžníkového tvaru KN, případně je spodní pásnice odlehčena KNO. Ložiska jsou součástí soupravy. Používají se pro rozpětí 7,68 až 30,5 m. Mostní provizorium typu KN je tvořeno dvěma komorovými nosníky obdélníkového průřezu s přímým uložením koleje. Rozpětí je 4,0 a 7,0 m. Konstrukce se neosvědčila z důvodu malé příčné tuhosti.

51 Inventární mostní provizoria Komorové nosníky KN

52 Inventární mostní provizoria Komorové nosníky KN

53 Mostní provizoria z vojenského materiálu ŽM 16 Je tvořeno ocelovou, příhradovou rozebíratelnou konstrukcí s otevřenou mostovkou, kterou lze navrhnout jako horní, zapuštěnou nebo dolní podle způsobu umístění příčníků. Hlavní nosník je příhradový, přímopásový, tvořený kosočtvercovými elementy, nahoře a dole doplněný pásy. V závislosti na rozpětí se hlavní nosníky navrhují jednopatrové jednostěnné až třípatrové dvoustěnné, s pásy zesílenými nebo nezesílenými. Osová vzdálenost podélníků je 1700 mm, v případě dolní mostovky je vzdálenost nosné konstrukce od osy koleje 00 mm. Mostní konstrukce byla přepočtena na zatěžovací vlak B a C podle ČSN Označení mostní konstrukce se provádí zkratkami, např. ŽM 16 3p 1sz 75 bm označuje most třípatrový jednostěnný se zesílenými pásy, rozpětí 75 m s horní mostovkou. Největší přípustná rozpětí jsou pro dané typy konstrukcí tabelizována. Mostní provizorium označené ŽM 16 M je modernizovanou verzí. Mostní konstrukce tohoto typu se používají většinou jako jednostěnné, jednopatrové pro rozpětí 48 m a dvoupatrové pro rozpětí 66 m.

54 Použitá a doporučená literatura [1] SŽDC s.o: Předpis S3 Železniční svršek. Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne pod č.j.: 9675/08-OP, účinnost od 1. října 008 [] ESVELD, C., Modern Railway Track. Second Edition. Delft, MRT Production, 001, nd ed. 654 p. ISBN [3] PLÁŠEK, O. Železniční stavby. Návody do cvičení..doplněné vyd., Brno: CERM, s.r.o. Brno, str. ISBN X [4] FRÝBA, L.: Dynamika železničních mostů. 1.vyd., Academia, Praha str. ISBN [5] KLIMEŠ, F.: Železniční stavitelství II. SNTL, ALFA,. přepracované vydání, Praha 1981, 31 str. Železniční svršek na mostech

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Železniční svršek ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK NA MOSTNÍCH OBJEKTECH. Účinnost od 1.

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Železniční svršek ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK NA MOSTNÍCH OBJEKTECH. Účinnost od 1. Správa železniční dopravní cesty, státní organizace SŽDC S3 díl XII Železniční svršek ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK NA MOSTNÍCH OBJEKTECH Účinnost od 1. října 2008 ve znění změny č. 1 (účinnost od 1. října 2011) ve

Více

BEZSTYKOVÁ KOLEJ NA MOSTECH

BEZSTYKOVÁ KOLEJ NA MOSTECH Ústav železničních konstrukcí a staveb 1 BEZSTYKOVÁ KOLEJ NA MOSTECH Otto Plášek Bezstyková kolej na mostech 2 Obsah Vysvětlení rozdílů mezi předpisem SŽDC S3 a ČSN EN 1991-2 Teoretický základ interakce

Více

Výhybky a výhybkové konstrukce

Výhybky a výhybkové konstrukce Geometrické uspořádání výměnové části a srdcovky. Konstrukce jednoduché výhybky, opornice, jazyky, srdcovky Otto Plášek Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 1. ročníku magisterského

Více

Konstrukce železničního svršku

Konstrukce železničního svršku Konstrukce železničního svršku Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 4. ročníku bakalářského studia oboru Konstrukce

Více

Bezstyková kolej. (Continuous Welded Rail) Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb

Bezstyková kolej. (Continuous Welded Rail) Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb (Continuous Welded Rail) Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Co je bezstyková kolej? Kolej s průběžně svařenými kolejnicemi o délce nejméně: q 150 m (podle předpisu SŽDC

Více

Evidované údaje: Pozn. výkonná jednotka, která má objekt ve správě DÚ číslo a název určujícího DÚ podle předpisu SŽDC (ČD) M12

Evidované údaje: Pozn. výkonná jednotka, která má objekt ve správě DÚ číslo a název určujícího DÚ podle předpisu SŽDC (ČD) M12 2.D Přehled evidovaných údajů a koncept evidenčního listu V tabulkách přílohy je uveden přehledně seznam evidovaných údajů v rámci IS MES. Relevantní údaje z tohoto přehledu rovněž slouží jako koncept

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Železniční svršek ZVLÁŠTNÍ KONSTRUKCE ŽELEZNIČNÍHO SVRŠKU

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace. Železniční svršek ZVLÁŠTNÍ KONSTRUKCE ŽELEZNIČNÍHO SVRŠKU Správa železniční dopravní cesty, státní organizace SŽDC S3 díl VIII Železniční svršek ZVLÁŠTNÍ KONSTRUKCE ŽELEZNIČNÍHO SVRŠKU Účinnost od 1. října 2008 ve znění změny č. 1 (účinnost od 1. října 2011)

Více

Příklady testových otázek pro odvětví TH - mosty a tunely (část T)

Příklady testových otázek pro odvětví TH - mosty a tunely (část T) 1 Příklady testových otázek pro odvětví TH - mosty a tunely (část T) Příklady jsou informativního charakteru a nemusí plně korespondovat s otázkami v písemném testu. V případě opravy, změny případně vydání

Více

Konstrukce železničního svršku

Konstrukce železničního svršku Konstrukce železničního svršku Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 4. ročníku bakalářského studia oboru Konstrukce

Více

STAVEBNÍ OBNOVA ŽELEZNIC a. s.

STAVEBNÍ OBNOVA ŽELEZNIC a. s. STAVEBNÍ OBNOVA ŽELEZNIC a. s. ředitelství Zvláštních obnovovacích závodů MD ČR - Praha www.soz.cz Konstrukce železničního mostu ŽM-16, zásady montáže a plánování stavby dle hrubých norem Cíl podat základní

Více

Diplomová práce OBSAH:

Diplomová práce OBSAH: OBSAH: Obsah 1 1. Zadání....2 2. Varianty řešení..3 2.1. Varianta 1..3 2.2. Varianta 2..4 2.3. Varianta 3..5 2.4. Vyhodnocení variant.6 2.4.1. Kritéria hodnocení...6 2.4.2. Výsledek hodnocení.7 3. Popis

Více

Kolejová křížení a rozvětvení Část 2

Kolejová křížení a rozvětvení Část 2 Část 2 Otto Plášek Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 1. ročníku magisterského studia oboru Konstrukce a dopravní stavby na Fakultě stavební VUT v Brně a nesmí být použita k žádným

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ VYPRACOVAL: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. AKADEMICKÝ ROK: 2018/2019 Obsah Dispoziční řešení... - 3 - Příhradová vaznice... - 4 - Příhradový vazník... - 6 - Spoje

Více

Výhybky a výhybkové konstrukce

Výhybky a výhybkové konstrukce , rozdělení. Výhybky, základní pojmy. Otto Plášek Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 1. ročníku magisterského studia oboru Konstrukce a dopravní stavby na Fakultě stavební VUT v

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Správa mostních provizorií

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Správa mostních provizorií Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC S5/2 Správa mostních provizorií Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 21. září 2012 č.j.: S 39713/2012-OTH Účinnost

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Konstrukce železničního svršku

Konstrukce železničního svršku Konstrukce železničního svršku Základní konstrukční prvky. Kolejnice Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 4. ročníku

Více

Rekonstrukce železničního mostu v km 208,664 trati Chomutov Cheb

Rekonstrukce železničního mostu v km 208,664 trati Chomutov Cheb Rekonstrukce železničního mostu v km 208,664 trati Chomutov Cheb Josef Ticháček, Správa železniční dopravní cesty, s.o., SDC Karlovy Ing. Ondřej Lojík, Ph.D., TOP CON SERVIS s.r.o. Nosná konstrukce mostu

Více

BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 PODKLADY DO CVIČENÍ. AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. Akademický rok 2018/19, LS

BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 PODKLADY DO CVIČENÍ. AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. Akademický rok 2018/19, LS BO009 KOVOVÉ MOSTY 1 PODKLADY DO CVIČENÍ AUTOR: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. Akademický rok 2018/19, LS Obsah Technické normy... - 3 - Dispozice železničního mostu... - 3-2.1 Půdorysné uspořádání... - 3-2.2

Více

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 7 ŽELEZNIČNÍ SPODEK A ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK

DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 7 ŽELEZNIČNÍ SPODEK A ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK DOPRAVNÍ STAVBY KAPITOLA 7 ŽELEZNIČNÍ SPODEK A ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické

Více

OCELOVÉ PODLAHY NA NOSNÝCH KONSTRUKCÍCH ŽELEZNIČNÍCH MOSTŮ

OCELOVÉ PODLAHY NA NOSNÝCH KONSTRUKCÍCH ŽELEZNIČNÍCH MOSTŮ MDT 624. 21. 095:625. 1 OBOROVA NORMA Schválena 28. 4. 1976 Federální ministerstvo dopravy OCELOVÉ PODLAHY NA NOSNÝCH KONSTRUKCÍCH ŽELEZNIČNÍCH MOSTŮ TNŽ 73 6260 Tato norma platí pro projektování ocelových

Více

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617

Katedra železničních staveb. Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Katedra železničních staveb Ing. Martin Lidmila, Ph.D. B 617 Konstrukce železniční tratě dopravní plochy a komunikace, drobné stavby a zařízení železničního spodku. Konstrukce železniční tratě Zkušební

Více

TPM 00 02/15 TECHNOLOGICKÝ POSTUP MONTÁŽE PŘEJEZDŮ SE ZÁDLAŽBOVOU KONSTRUKCÍ ÚRTŘ

TPM 00 02/15 TECHNOLOGICKÝ POSTUP MONTÁŽE PŘEJEZDŮ SE ZÁDLAŽBOVOU KONSTRUKCÍ ÚRTŘ TPM 00 02/15 2. vydání TECHNOLOGICKÝ POSTUP MONTÁŽE PŘEJEZDŮ SE ZÁDLAŽBOVOU KONSTRUKCÍ ÚRTŘ Datum vydání: květen 2015 Datum konce platnosti: neurčeno Tento technologický postup je závazný pro všechny pracovníky

Více

KOMENTÁŘ KE VZOROVÉMU LISTU SVĚTLÝ TUNELOVÝ PRŮŘEZ DVOUKOLEJNÉHO TUNELU

KOMENTÁŘ KE VZOROVÉMU LISTU SVĚTLÝ TUNELOVÝ PRŮŘEZ DVOUKOLEJNÉHO TUNELU KOMENTÁŘ KE VZOROVÉMU LISTU SVĚTLÝ TUNELOVÝ PRŮŘEZ DVOUKOLEJNÉHO TUNELU OBSAH 1. ÚVOD... 3 1.1. Předmět a účel... 3 1.2. Platnost a závaznost použití... 3 2. SOUVISEJÍCÍ NORMY A PŘEDPISY... 3 3. ZÁKLADNÍ

Více

OCELOVÉ SVODIDLO VOESTALPINE

OCELOVÉ SVODIDLO VOESTALPINE Krems Finaltechnik GmbH OCELOVÉ SVODIDLO VOESTALPINE PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE 1 Obsah Obsah...2 1 Úvod, předmět technických podmínek...3 4 Návrhové parametry svodidla...3 5 Popis

Více

a průchodnosti. byly Most Stav řeku vedeny v osové zdiva spodní stavby je Návrh řešení

a průchodnosti. byly Most Stav řeku vedeny v osové zdiva spodní stavby je Návrh řešení Nové spřažené ocelobetonové mosty na trati Beroun Zbiroh Ing. Petr Dobrovský, Ing. Alexandr Kurz, Ing. Petr Milek, Ing. Štěpán Jakeš, TOP CON SERVIS s.r.o. Předmětem optimalizace trati Berounn Zdice byla,

Více

MILLAU VIADUCT FOSTER AND PARTNERS Koncepce projektu Vícenásobné zavěšení do 8 polí, 204 m + 6x342 m + 204 m Celková délka mostu 2 460 m Zakřivení v mírném směrovém oblouku poloměru 20 000 m Konstantní

Více

Značení a soustavy a výhybek a výhybkových konstrukcí

Značení a soustavy a výhybek a výhybkových konstrukcí Značení a soustavy a výhybek a výhybkových konstrukcí Otto Plášek Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 1. ročníku magisterského studia oboru Konstrukce a dopravní stavby na Fakultě

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 04. VYZTUŽOVÁNÍ - TRÁMY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Zásady křížení vodních toků a Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Respektování vodohospodářských zájmů Návrh křížení musí respektovat : Bezpečnost ochranných hrází. Splaveninový režim toku a stabilitu koryta toku.

Více

NOVELIZACE PŘEDPISU SŽDC S3/2 BEZSTYKOVÁ KOLEJ

NOVELIZACE PŘEDPISU SŽDC S3/2 BEZSTYKOVÁ KOLEJ NOVELIZACE PŘEDPISU SŽDC S3/2 BEZSTYKOVÁ KOLEJ Ing. Petr Szabó SŽDC, Ředitelství, Odbor traťového hospodářství, Praha 1. ÚVOD Bezstyková kolej je moderní součást konstrukce železničního svršku umožňující

Více

NÁPLŇ PŘEDMĚTŮ PŘÍPRAVNÝ KURZ K VYKONÁNÍ MATURITNÍ ZKOUŠKY V OBORU DOPRAVNÍ STAVITELSTVÍ. MOSTNÍ STAVBY ( 55 hodin )

NÁPLŇ PŘEDMĚTŮ PŘÍPRAVNÝ KURZ K VYKONÁNÍ MATURITNÍ ZKOUŠKY V OBORU DOPRAVNÍ STAVITELSTVÍ. MOSTNÍ STAVBY ( 55 hodin ) PŘÍPRAVNÝ KURZ K VYKONÁNÍ MATURITNÍ ZKOUŠKY V OBORU DOPRAVNÍ STAVITELSTVÍ NÁPLŇ PŘEDMĚTŮ MOSTNÍ STAVBY ( 55 hodin ) 1. Historický vývoj mostního stavitelství - 7 hodin 1.1. Starověk ( 1 ) 1.2. Středověk

Více

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice Vaznice bude přenášet pouze zatížení působící kolmo k rovině střechy. Přenos zatížení působícího rovnoběžně se střešní rovinou bude popsán v poslední

Více

SOUHRN DIPLOMOVÁ PRÁCE

SOUHRN DIPLOMOVÁ PRÁCE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Obor Konstrukce a dopravní stavby Katedra betonových a zděných konstrukcí SOUHRN DIPLOMOVÁ PRÁCE Vliv teplotního cyklu na napjatost bezstykové koleje

Více

a) zářez s ochranným a udržovacím prostorem

a) zářez s ochranným a udržovacím prostorem pokryvné vrstvy vegetační vrstva původní terén skrývka ornice pokryvná vrstva vegetační vrstva min.1,50 5% min.1,50 Nezvětrávající hornina 3:1-5:1 a) zářez s ochranným a udržovacím prostorem ochranný a

Více

VZOROVÝ PŘÍKLAD NÁVRHU MOSTU Z PREFABRIKOVANÝCH NOSNÍKŮ

VZOROVÝ PŘÍKLAD NÁVRHU MOSTU Z PREFABRIKOVANÝCH NOSNÍKŮ VZOROVÝ PŘÍKLAD NÁVRHU MOSTU Z PREFABRIKOVANÝCH NOSNÍKŮ ZADÁNÍ Navrhněte most z prefabrikovaných předepnutých nosníků IST. Délka nosné konstrukce mostu je 30m, kategorie komunikace na mostě je S 11,5/90.

Více

MOSTNÍ VZOROVÝ LIST MVL 150 KOMBINOVANÁ ODEZVA MOSTU A KOLEJE

MOSTNÍ VZOROVÝ LIST MVL 150 KOMBINOVANÁ ODEZVA MOSTU A KOLEJE Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1, Nové Město MOSTNÍ VZOROVÝ LIST MVL 150 KOMBINOVANÁ ODEZVA MOSTU A KOLEJE Schváleno ředitelem odboru traťového hospodářství

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍCH KONSTRUKCÍ A STAVEB FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF RAILWAY STRUCTURES AND CONSTRUCTIONS NÁVRH

Více

Průvodní zpráva. Investor: Libštát 198, 512 03 Libštát 00275891 CZ00275891. Zpracovatel dokumentace:

Průvodní zpráva. Investor: Libštát 198, 512 03 Libštát 00275891 CZ00275891. Zpracovatel dokumentace: (poloha mostu - u p.č. 2133 - k.ú. Libštát) strana 1(12) Průvodní zpráva 1. Investor: Firma: Adresa: IČO: DIČ: 2. Obec Libštát Libštát 198, 512 03 Libštát 00275891 CZ00275891 Zpracovatel dokumentace: Firma:

Více

FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Nosná konstrukce jízdárny. Technická zpráva

FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Nosná konstrukce jízdárny. Technická zpráva FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Nosná konstrukce jízdárny Technická zpráva Brno 2012 Obsah 1. Zadání... 3 2. Dispozice... 4 2.1. Půdorys jízdárny... 4 2.2. Uspořádání ochozu... 4 3. Varianty řešení... 5

Více

PŘEDEPJATÉ BETONOVÉ PRAŽCE TRAMVAJOVÉ PANELY. www.zpsv.cz

PŘEDEPJATÉ BETONOVÉ PRAŽCE TRAMVAJOVÉ PANELY. www.zpsv.cz PŘEDEPJATÉ BETONOVÉ PRAŽCE TRAMVAJOVÉ PANELY www.zpsv.cz PRAŽEC B 03 značka Pražec B 03 APP 80-19 Výroba a dodávka betonových předepjatých pražců typu B 03 s pružným bezpodkladnicovým upevněním kolejnic

Více

ZATÍŽENÍ MOSTŮ DLE EN

ZATÍŽENÍ MOSTŮ DLE EN ZATÍŽENÍ MOSTŮ DLE EN 1. Charakterizuj modely zatížení dopravou pro mosty pozemních komunikací. 2. Jakým způsobem jsou pro dopravu na mostech poz. kom. zahrnuty dynamické účinky? 3. Popište rozdělení vozovky

Více

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016 Rámové konstrukce Obsah princip působení a vlastnosti rámové konstrukce statická a tvarová řešení optimalizace tvaru rámu zachycení vodorovných sil stabilita rámu prostorová tuhost Uspořádání a prvky rámové

Více

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017

ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE. cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 ŽELEZNIČNÍ TRATĚ A STANICE cvičení z předmětu 12ZTS letní semestr 2016/2017 Úloha 1 Návrh jednokolejné železniční tratě konstrukce železniční tratě Z jakých částí se skládá konstrukce železniční tratě?

Více

Mezipřímé (nejen) v kolejových spojeních a rozvětveních

Mezipřímé (nejen) v kolejových spojeních a rozvětveních Mezipřímé (nejen) v kolejových spojeních a rozvětveních 1. Přechodová kolejnice Délka: - v hlavní koleji dl. 12,5 m - v ostatních kolejích 10,0 m - ve staničním zhlaví nejméně 4,0 m Vzdálenost přechodového

Více

Základní pojmy Hlavní části mostu NEJLEPŠÍ MOST JE ŽÁDNÝ MOST

Základní pojmy Hlavní části mostu NEJLEPŠÍ MOST JE ŽÁDNÝ MOST Přednáška č. 2 1 Základní pojmy Mostní názvosloví Hlavní části mostu Druhy mostů Typy mostů Normativní podklady pro navrhování a realizaci ocelových mostů Základní pojmy Hlavní části mostu NEJLEPŠÍ MOST

Více

LÁVKA PRO PĚŠÍ PŘES TRUSOVICKÝ POTOK V BOHUŇOVICÍCH

LÁVKA PRO PĚŠÍ PŘES TRUSOVICKÝ POTOK V BOHUŇOVICÍCH LÁVKA PRO PĚŠÍ PŘES TRUSOVICKÝ POTOK V BOHUŇOVICÍCH STUDIE REKONSTRUKCE LÁVKY Popis lávky Lávka pro pěší se nachází v intravilánu obce Bohuňovice na katastrálním území Trusovice. Lávka převádí chodník

Více

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b )

M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) + M ab. M pab = M tab + k(2 a + b ) Míra tuhosti styku sloupu a příčle = M p : M t 1 Moment příčle (průvlaku) při tuhém styku M tab = k(2 a + b ) + M ab při pružném připojení M pab = k(2 a + b ) + M ab M pab = k(2 a + b ) + k(2 a + b ) +

Více

8.2 Přehledná tabulka mostních objektů Přehledné výkresy mostních objektů... 16

8.2 Přehledná tabulka mostních objektů Přehledné výkresy mostních objektů... 16 ZAK. Č.: 11 028 LIST Č.: AKCE : KUŘIM - JIŽNÍ OBCHVAT AKTUALIZACE TECHNICKÉ STUDIE STUPEŇ: SCHÉMATA MOSTNÍCH OBJEKTŮ 1 TS OBSAH: 8.1 Technická zpráva... 2 201 Most na sil. II/386 přes R43... 2 202 Most

Více

Klíčová slova Autosalon Oblouk Vaznice Ocelová konstrukce Příhradový vazník

Klíčová slova Autosalon Oblouk Vaznice Ocelová konstrukce Příhradový vazník Abstrakt Bakalářská práce se zabývá návrhem nosné příhradové ocelové konstrukce autosalonu v lokalitě města Blansko. Půdorysné rozměry objektu jsou 24 x 48 m. Hlavní nosnou částí je oblouková příčná vazba

Více

SILNIČNÍ OCELOBETONOVÝ SPŘAŽENÝ MOST. Teoretický podklad SPŘAŽENÝ PĚTINOSNÍKOVÝ TRÁM O JEDNOM POLI, S HORNÍ MOSTOVKOU

SILNIČNÍ OCELOBETONOVÝ SPŘAŽENÝ MOST. Teoretický podklad SPŘAŽENÝ PĚTINOSNÍKOVÝ TRÁM O JEDNOM POLI, S HORNÍ MOSTOVKOU Projekt FRVŠ č.1677/2012 Rozbor konstrukčních systémů kovových mostů ve výuce SILNIČNÍ OCELOBETONOVÝ SPŘAŽENÝ MOST Teoretický podklad SPŘAŽENÝ PĚTINOSNÍKOVÝ TRÁM O JEDNOM POLI, S HORNÍ MOSTOVKOU Úvod Navrhování

Více

Dálniční most v inundačním území Lužnice ve Veselí n.lužnicí

Dálniční most v inundačním území Lužnice ve Veselí n.lužnicí 18. Mezinárodní sympozium MOSTY 2013, Brno Dálniční most v inundačním území Lužnice ve Veselí n.lužnicí Ing. Tomáš Landa, PRAGOPROJEKT, a.s. Ing. Zdeněk Batal, SMP, a.s. Ing. Pavel Poláček, SMP, a.s. Situace

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

Technická zpráva ke statickému výpočtu

Technická zpráva ke statickému výpočtu Technická zpráva ke statickému výpočtu Obsah 1. Identifikační údaje...3 2. Základní údaje o mostu...3 2.1 Zatížitelnost mostu:... 4 3. Geotechnické podmínky...4 4. Technické řešení mostu...4 4.1 Založení...

Více

Infrastruktura kolejové dopravy

Infrastruktura kolejové dopravy Infrastruktura kolejové dopravy L u k á š T ý f a ČVUT FD, Ústav dopravních systémů (K612) Téma č. 5 Bezstyková kolej Anotace: teorie bezstykové koleje stabilita bezstykové koleje svařování kolejnic Bezstyková

Více

STATICKÝ VÝPOČET. PSDS s.r.o. IČ: 280 980 64 www.psds.cz TRABANTSKÁ 673/18, 190 15 PRAHA 9. Kabelová komora Zekan XXL. pro stavební povolení

STATICKÝ VÝPOČET. PSDS s.r.o. IČ: 280 980 64 www.psds.cz TRABANTSKÁ 673/18, 190 15 PRAHA 9. Kabelová komora Zekan XXL. pro stavební povolení 2012 STAVBA STUPEŇ Kabelová komora Zekan XXL pro stavební povolení STATICKÝ VÝPOČET březen 2012 ZODP. OSOBA Ing. Jiří Surovec POČET STRAN 15 PSDS s.r.o. IČ: 280 980 64 www.psds.cz TRABANTSKÁ 673/18, 190

Více

ZVÝŠENÍ KVALITY JÍZDNÍ DRÁHY VE VÝHYBKÁCH POMOCÍ ZPRUŽNĚNÍ

ZVÝŠENÍ KVALITY JÍZDNÍ DRÁHY VE VÝHYBKÁCH POMOCÍ ZPRUŽNĚNÍ 2012 27. 29. března 2012 ZVÝŠENÍ KVALITY JÍZDNÍ DRÁHY VE VÝHYBKÁCH POMOCÍ ZPRUŽNĚNÍ Ing. Marek Smolka, DT Výhybkárna a strojírna, a.s. Prostějov, Doc. Ing. Hana Krejčiříková, CSc., ČVUT FSv v Praze, Prof.

Více

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce 12. Ocelové nosníky Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Numerická analýza dřevěných lávek pro pěší a cyklisty

Numerická analýza dřevěných lávek pro pěší a cyklisty Ing. Jana Bártová, Helika, a.s. Konference STATIKA 2014, 12. a 13. června Lávky Lávka přes Roklanský potok v Modravě 1 Lávka přes Roklanský potok v Modravě Technické parametry: Lávka převádí běžeckou trať

Více

Výčtové typy OTSKP-SPK Skupina stav. dílů 5

Výčtové typy OTSKP-SPK Skupina stav. dílů 5 Výčtové typy OTSKP-SPK Skupina stav. dílů 5 Položka Výčtový typ Hodnoty výčtového typu Cena 51112 KOLEJOVÉ LOŽE Z DÍLCŮ ŽELEZOBET - ZŘÍZENÍ M 17 200 Kč Přístup na pracoviště pouze a alespoň z jedné boční

Více

3 Nosníky, konzoly Nosníky

3 Nosníky, konzoly Nosníky Nosníky 3.1 Nosníky Používají se pro uložení vodorovné trubky v sestavách dvoutáhlových závěsů jako např. RH2, RH4 6, SH4 7, sestavách pružinových podpěr VS2 a kloubových vzpěr RS2. Základní rozdělení

Více

Mostní závěry VÝSTAVBA MOSTŮ. VŠB-TUO Technická univerzita Ostrava 1. M. Rosmanit B 304 (2018 / 2019)

Mostní závěry VÝSTAVBA MOSTŮ. VŠB-TUO Technická univerzita Ostrava 1. M. Rosmanit B 304 (2018 / 2019) Technická univerzita Ostrava 1 VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 miroslav.rosmanit@vsb.cz 2 - slouží k překlenutí dilatační spáry mezi nosnou konstrukcí a opěrou, nebo mezi sousedními nosnými

Více

TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK NA MOSTĚ.

TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK NA MOSTĚ. TECHNICKÉ PODMÍNKY PRO ŽELEZNIČNÍ SVRŠEK NA MOSTĚ. Autor: Pavel Ryjáček, ČVUT, WP3 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v rámci projektu

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ REKONSTRUKCE SEVERNÍHO ZHLAVÍ ŽST. MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ REKONSTRUKCE SEVERNÍHO ZHLAVÍ ŽST. MARIÁNSKÉ LÁZNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍCH KONSTRUKCÍ A STAVEB FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF RAILWAY STRUCTURES AND CONSTRUCTIONS REKONSTRUKCE

Více

Konstrukční uspořádání koleje

Konstrukční uspořádání koleje Konstrukční uspořádání koleje Rozchod a rozšíření rozchodu koleje Otto Plášek, doc. Ing. Ph.D. Ústav železničních konstrukcí a staveb Tato prezentace byla vytvořen pro studijní účely studentů 3. ročníku

Více

NOSNÉ KONSTRUKCE 3 ÚLOHA 2 HALOVÁ STAVBA

NOSNÉ KONSTRUKCE 3 ÚLOHA 2 HALOVÁ STAVBA NOSNÉ KONSTRUKCE 3 ÚLOHA 2 HALOVÁ STAVBA BAKALÁŘSKÝ PROJEKT Ubytovací zařízení u jezera v Mostě Vypracoval: Ateliér: Konzultace: Paralelka: Vedoucí cvičení: Jan Harciník Bočan, Herman, Janota, Mackovič,

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

NÁVRH REKONSTRUKCE TRAŤOVÉHO ÚSEKU KUNOVICE STARÉ MĚSTO U UHERSKÉHO HRADIŠTĚ V KM 2,9 6,0

NÁVRH REKONSTRUKCE TRAŤOVÉHO ÚSEKU KUNOVICE STARÉ MĚSTO U UHERSKÉHO HRADIŠTĚ V KM 2,9 6,0 1 Úvod... 3 1.1 Identifikační údaje stavby... 3 1.2 Podklady a literatura... 3 1.3 Zásady pro vypracování... 3 1.4 Předepsané přílohy... 3 2 Stávající stav... 4 2.1 Popis řešeného úseku... 4 2.2 Směrové

Více

K 26 Fireboard - kabelové kanály

K 26 Fireboard - kabelové kanály K 26 07/2007 K 26 Fireboard kabelové kanály kabelové kanály jako protipožární ochrana kabelů K 261 Kabelový kanál I K 262 Kabelový kanál E K 261/262 Fireboard kabelové kanály I a E Podélný řez M 1:10 K

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.040 2008 Projektování mostních objektů Říjen ČSN 73 6201 Standard Specifications for Bridges Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 73 6201 z února 1995.

Více

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B

Více

Přijímací zkouška do navazujícího magisterského programu FSv ČVUT

Přijímací zkouška do navazujícího magisterského programu FSv ČVUT - 1 - Pokyny k vyplnění testu: Na každé stránce vyplňte v záhlaví kód své přihlášky Ke každé otázce jsou vždy čtyři odpovědi, z nichž pouze právě jedna je správná o Za správnou odpověď jsou 4 body o Za

Více

ZKUŠENOSTI Z PROVOZNÍHO OVĚŘOVÁNÍ TECHNOLOGIE STYKOVÉHO ODTAVOVACÍHO SVAŘOVÁNÍ KOLEJNIC MOBILNÍ SVAŘOVNOU APT 1500RL - ROBOTIZOVANÉ PRACOVIŠTĚ

ZKUŠENOSTI Z PROVOZNÍHO OVĚŘOVÁNÍ TECHNOLOGIE STYKOVÉHO ODTAVOVACÍHO SVAŘOVÁNÍ KOLEJNIC MOBILNÍ SVAŘOVNOU APT 1500RL - ROBOTIZOVANÉ PRACOVIŠTĚ ŽELEZNIČNÍ DOPRAVNI CESTA 2016 18. - 20. dubna 2016 ZKUŠENOSTI Z PROVOZNÍHO OVĚŘOVÁNÍ TECHNOLOGIE STYKOVÉHO ODTAVOVACÍHO SVAŘOVÁNÍ KOLEJNIC MOBILNÍ SVAŘOVNOU APT 1500RL - ROBOTIZOVANÉ PRACOVIŠTĚ Jaroslav

Více

1.3 Členění stavby na stavební projekty D. Stavební část SO 06 Železniční svršek SO 07 Železniční spodek SO 08 Železniční přejezd v km 2,362

1.3 Členění stavby na stavební projekty D. Stavební část SO 06 Železniční svršek SO 07 Železniční spodek SO 08 Železniční přejezd v km 2,362 2 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE Jedná se o jednokolejný železniční přejezd v obci Babice, nezabezpečený. Celkové délka 5,00m a stávající šířka 5,00 m na trati Olomouc - Krnov, přes účelovou komunikaci. Osa silniční

Více

AKCE : Stavební úpravy BD Kostřinská 577/2, Praha 8. TECHNICKÁ ZPRÁVA a STATICKÝ VÝPOČET

AKCE : Stavební úpravy BD Kostřinská 577/2, Praha 8. TECHNICKÁ ZPRÁVA a STATICKÝ VÝPOČET AKCE : Stavební úpravy BD Kostřinská 77/, Praha 8 TECHNICKÁ ZPRÁVA a STATICKÝ VÝPOČET Místo stavby : Kostřinská 77/, Praha 8 Objednatel : PlanPoint, s.r.o. Bubenská 8/7, 70 00 Praha 7 Investor : SVJ Kostřinská

Více

VÝHYBKY A ZHLAVÍ ŽELEZNIČNÍ STANICE

VÝHYBKY A ZHLAVÍ ŽELEZNIČNÍ STANICE VÝHYBKY A ZHLAVÍ ŽELEZNIČNÍ STANICE POMŮCKA PRO CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU ŽELEZNIČNÍ STAVBY 2 (ZST2) Kolejiště železniční stanice sestává ze staničních kolejí a ze zhlaví, kde se jednotlivé koleje propojují.

Více

Most HB - X07 HLAVNÍ PROHLÍDKA

Most HB - X07 HLAVNÍ PROHLÍDKA Most HB - X07 Most přes inundační území v ulici Mírová HLAVNÍ PROHLÍDKA Strana 1 z 8 Objekt: Most ev. č. HB - X07 (Most přes inundační území v ulici Mírová) Okres: Havlíčkův Brod Prohlídku provedla firma:

Více

Stropy z ocelových nos

Stropy z ocelových nos Promat Stropy z ocelových nos Masivní stropy a lehké zavěšené podhledy níků Ocelobetonové a železobetonové konstrukce Vodorovné ochranné membrány a přímé obklady z požárně ochranných desek PROMATECT. Vodorovné

Více

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků Modulová osnova systém os, určující polohu hlavních nosných prvků čtvercová, obdélníková, (trojúhelníková, lichoběžníková, kosodélná) pravidelná osnova - opakovatelnost dílů, detailů, automatizace při

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: RADEK KLAPUCH Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_TRUBKOVÉ LEŠENÍ_Z2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků Modulová osnova systém os, určující polohu hlavních nosných prvků čtvercová, obdélníková, (trojúhelníková, lichoběžníková, kosodélná) pravidelná osnova - opakovatelnost dílů, detailů, automatizace při

Více

Univerzita Pardubice. Dopravní fakulta Jana Pernera. Bc. Jiří Matouš

Univerzita Pardubice. Dopravní fakulta Jana Pernera. Bc. Jiří Matouš Univerzita Pardubice Dopravní fakulta Jana Pernera Statický přepočet plnostěnné ocelové mostní konstrukce v km 90,901 t.ú. 1611 Praha Česká Třebová Bc. Jiří Matouš Diplomová práce 2010 í ý Í É Á Ě É Í

Více

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra Prostorová tuhost Nosná soustava podsystém gravitační přenáší zatížení vyplývající z působení gravitačních sil stropy, sloupy s patkami, základy podsystém stabilizační ztužidla, zavětrování, rámové vazby,

Více

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Zastřešen ení budov 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Zásady návrhu krovu -pozednice Pozednice musí ležet po celédélce na zdivu. Na styku se zdivem musí být impregnována. Pozednice

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování:

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování: 5. cvičení Svarové spoje Obecně o svařování Svařování je technologický proces spojování kovů podmíněného vznikem meziatomových vazeb, a to za působení tepla nebo tepla a tlaku s případným použitím přídavného

Více

Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura

Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura Dopravní a liniové stavby 12 Železniční infrastruktura 2.1. Konstrukce železničních vozidel Dvojkolí. U železničních vozidel jsou běžně kola pevně nalisována na nápravách a vytvářejí tak dvojkolí, která

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY A. TEXTOVÁ ČÁST FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY A. TEXTOVÁ ČÁST FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES A. TEXTOVÁ ČÁST

Více

DIMENZOVÁNÍ PODVOZKU ŽELEZNIČNÍHO VOZU PRO VYSOKÉ KOLOVÉ ZATÍŽENÍ SVOČ FST_2018

DIMENZOVÁNÍ PODVOZKU ŽELEZNIČNÍHO VOZU PRO VYSOKÉ KOLOVÉ ZATÍŽENÍ SVOČ FST_2018 DIMENZOVÁNÍ PODVOZKU ŽELEZNIČNÍHO VOZU PRO VYSOKÉ KOLOVÉ ZATÍŽENÍ ABSTRAKT SVOČ FST_2018 Lukáš Kožíšek, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika Tato práce řeší navrhování

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 16. Mosty - betonové Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 -

Více

OCELOVÁ SVODIDLA ARCELORMITTAL

OCELOVÁ SVODIDLA ARCELORMITTAL Ministerstvo dopravy TP 167/2012 DODATEK Č. 1/2012 OCELOVÁ SVODIDLA ARCELORMITTAL PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE Schváleno MD - OPK č. j. 57/2012-120-TN/1 ze dne 28. května 2012 s účinností

Více

České dráhy ČD S 3/2. Bezstyková kolej

České dráhy ČD S 3/2. Bezstyková kolej České dráhy ČD S 3/2 Bezstyková kolej České dráhy ČD S 3/2 Bezstyková kolej Schváleno rozhodnutím vrchního ředitele DDC dne: 29.7.2002 č.j.: 58 644/2002 O 13 Účinnost od 1.1. 2003 ČD S 3/2 - Účinnost

Více

trati V průběhu roku opěrách. Stav Most kolejovým nové Obr. 1 Původní most

trati V průběhu roku opěrách. Stav Most kolejovým nové Obr. 1 Původní most Rekonstrukce mostu v km 3,5533 trati Liberec Harrachov Ing. Štěpán Jakeš, Ing. Libor Marek, TOP CON SERVIS s.r. o. V průběhu roku 2009 proběhla rekonstrukce železničního mostu v kmm 3,553 na trati Liberec

Více

Zvýšení kvality jízdní dráhy ve výhybkách pomocí zpružnění

Zvýšení kvality jízdní dráhy ve výhybkách pomocí zpružnění Zvýšení kvality jízdní dráhy ve výhybkách pomocí zpružnění Ing. Smolka, M. Doc. Ing. Krejčiříková, H., CSc. Prof. Ing. Smutný, J., Ph.D. DT - Výhybkárna a strojírna, a.s., Prostějov www.dtvm.cz Konference

Více

Obsah 1. Identifikační údaje Stavba a objekt číslo Název mostu Evidenční číslo mostu Katastrální území, obec,

Obsah 1. Identifikační údaje Stavba a objekt číslo Název mostu Evidenční číslo mostu Katastrální území, obec, Obsah 1. Identifikační údaje... 2 1.1. Stavba a objekt číslo... 2 1.2. Název mostu... 2 1.3. Evidenční číslo mostu... 2 1.4. Katastrální území, obec, kraj... 2 1.5. Stavebník/objednatel stavby, jeho sídlo

Více

Zkušenosti z provozního ověřování technologie stykového odtavovacího svařování kolejnic mobilní svařovnou APT 1500RL - robotizované pracoviště

Zkušenosti z provozního ověřování technologie stykového odtavovacího svařování kolejnic mobilní svařovnou APT 1500RL - robotizované pracoviště Zkušenosti z provozního ověřování technologie stykového odtavovacího svařování kolejnic mobilní svařovnou APT 1500RL - robotizované pracoviště Jaroslav Voltner APT 1500 RL APT 1500 RL Hnací vozidlo: MAN

Více

8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly.

8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly. 8. Střešní ztužení. Patky vetknutých sloupů. Rámové haly. Střešní ztužení hal: ztužidla příčná, podélná, svislá. Patky vetknutých sloupů: celistvé, dělené, plastický a pružný návrh. Rámové halové konstrukce:

Více

OCELOVÁ SVODIDLA OMO

OCELOVÁ SVODIDLA OMO DODATEK Č.1/2017 OCELOVÁ SVODIDLA OMO PROSTOROVÉ USPOŘÁDÁNÍ TECHNICKÉ PODMÍNKY VÝROBCE (TPV) Červen 2017 OBSAH 1 ÚVOD, PŘEDMĚT DODATKU A ZPŮSOB JEHO ZPRACOVÁNÍ... 2 4 NÁVRHOVÉ PARAMETRY SVODIDEL A JEJICH

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ. Doc. Ing. MARCELA KARMAZÍNOVÁ, CSc. KOVOVÉ MOSTY I

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ. Doc. Ing. MARCELA KARMAZÍNOVÁ, CSc. KOVOVÉ MOSTY I VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Doc. Ing. MARCELA KARMAZÍNOVÁ, CSc. KOVOVÉ MOSTY I MODUL M02 MATERIÁL KOVOVÝCH MOSTŮ, STABILITA POLOHY, MOSTNÍ SVRŠEK A MOSTOVKA ŽELEZNIČNÍCH MOSTŮ, PLNOSTĚNNÉ

Více