OPTIMALIZACE OBRÁBĚNÍ VYBRANÉHO DÍLCE Z OCELI PH13 8Mo SVOČ FST 2010

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OPTIMALIZACE OBRÁBĚNÍ VYBRANÉHO DÍLCE Z OCELI PH13 8Mo SVOČ FST 2010"

Transkript

1 OPTIMALIZACE OBRÁBĚNÍ VYBRANÉHO DÍLCE Z OCELI PH13 8Mo SVOČ FST 2010 Bc. Jan Bozděch, Klenčí pod Čerchovem 136, , Klenčí pod Čerchovem Česká republika bozdechjan@seznam.cz ABSTRAKT Uvedený příspěvek se zabývá optimalizací výrobního procesu zadané součásti z oceli PH13-8Mo. Řeší především otázku výrobních nákladů. Protože ty představují významnou část celkové ceny produktu. Cestou, jak tyto náklady snížit bez dalších finančních investic na stávajícím výrobním zařízení, je právě nákladová optimalizace výrobního procesu. Tu můžeme provést v případě analýzy výrobního procesu a nalezením slabých míst, které tento proces ovlivňují, provedením změny současného stavu a poté nalezení hodnoty minimálních výrobních nákladů. Dalším faktorem je čas. Tedy doba, po kterou jsou konány výrobní a nevýrobní operace. Čas a náklady jsou spolu úzce spjaty. Materiálem výrobku je korozivzdorná ocel PH13-8Mo, která výrazně působí na dříve zmíněné faktory. KLÍČOVÁ SLOVA frézování, materiál, upínání, výrobní proces, vyměnitelné břitové destičky ÚVOD Tato diplomová práce má za úkol optimalizaci obráběcího procesu zadané součásti. Ta je jedním dílem ze sestavy dodávané do leteckého průmyslu pro konkrétní typ vojenského letadla. Tuto dipl. Práci řeším ve spolupráci s firmou Technometra Radotín, a.s., která tyto výrobky vyrábí. Jedná se o poměrně jednoduchou tvarovou součást s výjimkou několika prvků. Na obrázku 1 je její celý model. Obrázky 2 4 ukazují detaily jednotlivých tvarových prvků. Obr. 1 Zadaný výrobek Obr. 2 Detail spodní části výrobku Obr. 3 Detail horní části výrobku Obr. 4 Boční pohled na výrobek

2 Tento výrobek je vyráběn z polotovaru ve tvaru kvádru o rozměrech 1701 x 177 x 65 mm a celkové hmotnosti 152 kg. Konečné rozměry výrobku jsou 1688,5 x 165 x 4(44) mm. Tloušťka v nejnižších místech dosahuje hodnoty 4 mm a v nejvyšších bodech 44 mm. Výsledná hmotnost vyrobené součásti je 8 kg. OCEL PH13 8Mo Dodávaný polotovar je vyráběn z oceli PH13-8Mo. Jedná se o martenzitickou precipitačně vytvrzenou ocel, jejíž tvrdost se zvyšuje s dalším časem a tepelnými procesy. Vyznačuje se několika vlastnostmi, kterými jsou především: vysoká odolnost proti koroznímu poškození (vhodná pro použití v přírodních podmínkách: např. atmosféra, pára, ale i agresivních prostředích jako je mořská voda), odolnost proti koroznímu praskání při působení napětí, vysoká pevnost do 316 C (600 F) a dobrá tažnost a houževnatost. Zabraňuje oxidaci až do teplot 700 C, což je způsobeno především příměsí chrómu, niklu a molybdenu. Odolnost proti oxidaci se všeobecně zvyšuje stejně jako odolnost proti korozi. Prvek C Mn Si P S Cr Ni Mo Al N Chemické složení Min ,25 7,50 2,00 0, Max 0,05 0,10 0,10 0,01 0,008 13,25 8,50 2,50 1,35 0,010 Tab.1 Chemické složení oceli PH13 8Mo (Uvedené hodnoty jsou v %) Obrobitelnost oceli PH13 je nepříznivě ovlivňována jejím silným sklonem k deformačnímu zpevňování (opotřebení ve tvaru vrubu na hřbetě břitu), nízkou tepelnou vodivostí, stabilním houževnatým chováním (vysoké řezné síly a obtížný lom třísky) a sklon k nalepování (tvorba nárůstku). VÝROBNÍ PROCES Výrobní proces dané součásti je rozdělen do 3 operací: Operace 10 Obr. 5 Obrobek po operaci 10 Úkolem první operace je zarovnání největší plochy polotovaru a vytvoření elementů (frézované závity M12 a vystružené otvory pr. 12 H7), které slouží pro ustavení a upnutí v operaci 20. Operace 20 Obr. 6 Obrobek po operaci 20 Při operaci 20 dojde ke kompletnímu obrobení celé horní části součásti. Tato operace má 3 fáze: I) Hrubování vnější části a vybrání II) Dohrubování všech prvků III) Dokončování Pomocí 2 kolíků 12 H7 je součást ustavena a upnutí pak je uskutečněno prostřednictvím šroubů M12 a závitů vyhotovených v operaci 10.

3 Operace 30 Obr. 7 Upínání při operaci 30 V této operaci je součást upnuta pomocí dvaceti upínek podle obrázku 7. Poloha je podobně, jako u předchozí operace zajištěna kolíky. Následně je provedeno hrubování, dohrubování a dokončování. Po těchto úkonech jsou upínky přepnuty na obrobené plochy a dofrézují se ostrůvky, které ještě na spodní ploše zbyly. Tím je dokončena operace 30 a celá výroba součásti. 1. Operace 2 hod Kč 2. Operace Upnutí 2 hod Kč Hrubování 19 hod Kč Dohrubování + obrábění na čisto 17 hod Kč 3. Operace Upnutí 2 hod Kč Hrubování 9 hod Kč Dohrubování + obrábění na čisto 12 hod Kč Celkem 63 hod Kč Tab. 2 Náklady na jednotlivé operace a jejich spotřeba času SLABÁ MÍSTA VE VÝROBĚ Při analýze výroby jsem objevil několik slabých míst, kde lze zlepšit ekonomiku procesu, jsou to: Hrubování Hrubovací operace jsou konány čelními frézami Stellram 7792VXD09-A050Z5R (obr. 7) a 7792VXD09- WA032Z3R. Obr. 8 Fréza Stellram [4] Obr. 9 VBD Stellram Tyto frézy jsou určeny pro obrábění slitin niklu, titanu a pro nerez oceli. Prvně jmenovaná fréza má 5 vyměnitelných břitových destiček (VBD) a druhá 3 VBD (viz obr. 9).

4 Při obrábění materiálu dochází ke zpevňování v povrchové vrstvě. To má za následek vytváření výmolu v rohu řezné části destičky (viz obr. 9 v kroužku). Toto kritické místo se nachází na největším průměru fréza a právě se zvětšujícím se průměrem frézy (obr. 8 v kroužku) se postupně snižuje hloubka třísky a destička pak již odebírá jen zpevněnou vrstvu. Hodnoty opotřebení VBD byly měřeny na katedře technologie obrábění. Dosahovali hodnot uvedených v tabulce č. 3. Místo měření Hodnota opotřebení na čele Hodnota opotřebení na hřbetě Rovnoměrné opotřebení 0,106 0,115 Vrub 0,378 0,384 Tab. 3 Hodnoty opotřebení VBD Stellram (hodnoty jsou uvedené v mm) Spotřeba destiček Trvanlivost nástrojů Stellram úzce souvisí s jejich opotřebením. VBD mají 4 řezné hrany. Jedna hrana dosahuje trvanlivosti 1 hodiny v řezu. Na 1 kus je při hrubování spotřebováno 26 VBD při ceně za jednu VBD 250 Kč. Výslední náklady jsou tedy Kč. Dráhy nástrojů pro hrubovací úkony Technologie je vytvářena v CAD/CAM systému SurfCam. Pomocí něhož jsou i generovány dráhy pro jednotlivé nástroje. Největší nedostatky jsem zjistil u hrubovacích úkonů. Dráhy pro frézu Stellram 7792VXD09-A050Z5R jsou uvedeny na obrázku č. 10. V kroužcích jsou označená místa, kde se nachází dráhy, při kterých nástroj koná minimální úběr materiálu. Obr. 10 Dráhy nástroje pro hrubování hodní části výrobku Spotřeba materiálu Polotovarem pro výrobek je kvádr o rozměrech 1701 x 177 x 65 mm a celkové hmotnosti 152 kg. Jeho cena je euro. Rozměry výrobku jsou 1688,5 x 165 x 4(44) mm a výsledná hmotnost vyrobené součásti je 8 kg. To znamená, že 95% materiálu je spotřebováno ve formě třísek. Upínání Upínání obrobku je provedeno v operaci 10 pomocí upínek, v operaci 20 prostřednictvím závitů M12 a v operaci 30 je to opět pomocí upínek (viz výše operace 30 obr. 7). Časová náročnost upínání během všech tří operací je přibližně 6 hodin. MOŽNOSTI ZLEPŠENÍ SOUČASNÉ TECHNOLOGIE Pro zlepšení současné technologie je možné několik řešení. Jsou to: Úprava dráhy hrubovacích nástrojů První možností zlepšení je úprava drah nástrojů pro hrubovací úkony vytvořených systémem SurfCam. Místa, která byla upravena viz obr. 10 v obrázku jsou zakroužkována.

5 Výchozí stav: Čas: 11,5 hod = 690 min Posuv: 1440 mm/min Hloubka třísky: 0,7 mm Dráha nástroje v jedné hladině : mm Stav po úpravě: Čas: 7,6 hod = 455 min Posuv: 1440 mm/min Hloubka třísky: 0,7 mm Dráha nástroje v jedné hladině : mm Tato úprava přináší zkrácení celkové doby hrubování při operaci 20 z hodnoty 19 hodin na 15,1 hodiny. Z ekonomického hlediska to znamená snížení celkových nákladů výroby z hodnoty Kč na Kč. Upínání Další možností zlepšení je změna systému upínání. To by bylo provedeno pomocí upínacího systému Quadextra. Jedná se o moderní elektromagnetický upínací systém (viz obr. 11). Obr. 11 El. upínací systém Quadextra [5] Obr. 12 Přepólování magnetů [5] Magnetický dvojitý cyklus funguje na principu čtvercových, šachovnicově uspořádaných pólů. Po čtyřech stranách pólu jsou uspořádány statické permanentní magnety, zatímco pod pólem leží magnet přepólovatelný. Proudový impuls procházející vinutím, vytvoří silné elektromagnetické pole, které je schopné tento typ magnetu ve zlomku sekundy přepólovat (viz obr. 12). Tato charakteristika umožňuje magnetický tok držet uvnitř systému, kdy se uzavírá právě mezi magnety po stranách a magnetem spodním nebo se naopak při přepólování jejich magnetické toky sečtou a působí vně systému, tj. uzavírají se přes upínaný obrobek. Neutrální aura umožňuje kompletní magnetickou izolaci, která vede k tomu, že dřívější nedostatky, jako přilnutí třísek na strojích, nástrojích a zařízeních v těsné blízkosti se více neobjevují. Systém, potažmo upnutí obrobku nelze narušit případným výpadkem elektrického proudu, neboť zůstává nadále zajištěno. Jelikož k upnutí, resp. přepólování je třeba velmi krátkého času, je i spotřeba elektrického proudu zanedbatelná, ačkoliv magnetická síla přetrvá na neomezenou dobu. Upínací plocha i obrobek nejsou tímto zahřívány, takže nemůže dojít k žádné deformaci nebo změně rozměrů. Pomocí elementů upnutých na magnetické desce, lze upínat i prohnuté polotovary a tvarově složité součásti (viz obr. 13).

6 Obr. 13 Upínání polotovarů [5] Cena dodávky uvedené magnetické desky je: Kč. Výchozí dávka vyráběných součástí: 22 kusů Náklady na 1 kus by vzrostly o Kč. Výchozí stav upínání: Čas upínání = 6 hod Náklady = Kč Stav upínání po úpravě: Čas upínání = 2 hod Náklady = 1960 Kč Tato úprava přináší zkrácení celkové doby upínání z hodnoty 6 hodin na 2 hodiny. Z ekonomického hlediska to však znamená nárůst celkových nákladů výroby jednoho kusu o Kč. Tento upínací systém by však mohl být použit na široké spektrum výrobků, což by následně snížilo i náklady jednoho kusu. Použití jiného nástroje pro hrubovací úkony V současné technologii jsou pro hrubovací úkony použity frézy Stellram (viz výše). Tyto frézy vykazují trvanlivost 1 hodiny na jednu hranu VBD. Byly vytipovány nástroje od jednotlivých výrobců, které jsou schopny obrábět podobné typy materiálů. Při hrubovacích operacích byly použity tři různé typy: a) Fréza Iscar Obr. 14 VBD Iscar Obr. 15 VBD Iscar Při obrábění frézou Iscar bylo dosaženo hodnot trvanlivosti jedné hrany 10 minut a při upravených řezných podmínkách 27 minut. Pak došlo k destrukci ostří VBD (viz obr. 14 a 15). b) Fréza Pramet Při použití frézy Pamet bylo dosaženo hodnot trvanlivosti jedné hrany 12 minut a při upravených řezných podmínkách 40 minut. Došlo zde ke stejnému porušení celistvosti ostří jako u VBD Iscar. Ani jeden z těchto nástrojů tedy nevyhověl požadavkům na vyšší trvanlivost než fréza Stellram.

7 c) Fréza Seco Při použití frézy Seco bylo dosaženo vyšší trvanlivosti a to 2 hodiny na jednu hranu VBD v řezu. Tyto destičky byly následně použity při výrobě. Obr. 16 VBD Seco Obr. 17 VBD Seco Výrobce Opotřebení na čele Opotřebení na hřbetu KB KF VC VBB Iscar 1, , Stellram 0,378 0,106 0,384 0,115 Seco 0,646 0,201 0,546 0,215 Tab. 4 Hodnoty opotřebení VBDjednotlivých výrobců (hodnoty jsou uvedené v mm) Po použití frézy Seco byl snížen počet VBD použitých na výrobu jednoho kusu na 6 VBD Seco a protože při hrubování vybrání lepší výsledky dosahovaly VBD Stellram, tak ještě 12 destiček Stellram. Výchozí stav Počet VBD Stellram = 26 kusů = Kč Stav po úpravě VBD Seco = 6 kusů = 1680 Kč + 12 ks VBD Stellram (3 000 Kč) = Kč Hrubování pomocí nekonvenční technologie obrábění Poslední úpravou je změna technologie hrubování. To by bylo uskutečněno pomocí vodního paprsku, laseru, nebo pomocí plazmy. Po vyhrubování těmito metodami by ještě následovalo dohrubování frézováním a dokončení tvaru. V tabulce 5 jsou uvedeny náklady na jednotlivé použité technologie. Současný stav 1. varianta 2. varianta 3. varianta Hrubování Dohrubování Laser Plazma Vodní paprsek VBD 19 hod 3 hod , , hod 1 980, ,- 12 2,5 hod 2 450, , hod 980, ,- 4 Tab. 5 Ekonomické zhodnocení hrubování nekonvenčními technologiemi Σ 22 hod ,- 2 hod 8 683,- 2,5 hod ,- 1 hod ,- Použití laseru nebo plazmy sebou přináší nebezpečí v podobě vysokého zpevnění povrchové zóny obrobku. U vodního paprsku se toto negativní ovlivnění neobjevuje, takže se tato metoda jeví jako nejlepší. Materiál odebraný aplikací této metody zůstane v celistvém stavu a to s sebou přináší další výhodu a to je možnost jeho dalšího využití ve výrobě.

8 ZÁVĚR Při řešení této diplomové práce bylo úkolem optimalizovat proces obrábění daného výrobku. Tohoto cíle lze dosáhnout různými způsoby. Jak bylo zjištěno, tak jako optimální se vzhledem k charakteru výrobku jeví použití jiné technologie hrubování než frézováním, konkrétně hrubováním vodním paprskem. Za zmínku stojí ale i ostatní možnosti zlepšení, tedy úprava drah nástrojů pro hrubování v použitém systému SurfCam, změna technologie upínání a v neposlední řadě také volba jiného nástroje pro časově nejnáročnější operace. Použití kombinace jednotlivých navržených možností (upínání, dráhy nástroje, jiný typ nástroje) by znamenalo ještě výraznější úbytek celkové ceny i času výroby. LITERATURA [1] Přikryl, Z.: Teorie obrábění. Praha: SNTL, [2] Mádl, J.: Optimalizace řezných podmínek v teorii obrábění. Praha: ČVUT, [3] Mádl, J., Kvasnička, I.: Optimalizace obráběcího procesu. Praha: ČVUT, [4] Katalog nástrojů firmy ATI Stellram GmbH: [5] Katalog Quad extra SQ, firma MAG Centrum, s.r.o.:

Vyměnitelné břitové destičky

Vyměnitelné břitové destičky Vyměnitelné břitové destičky Obr. Sortiment nejběžnějších normalizovaných vyměnitelných břitových destiček ze slinutého karbidu a řezné keramiky (bílé a černé destičky). Vyměnitelné břitové destičky (VBD)

Více

OBSAH str. B 3. Frézovací nástroje s VBD str. B 5

OBSAH str. B 3. Frézovací nástroje s VBD str. B 5 Frézování OBSAH str. B 3 Frézovací nástroje s VBD Frézovací tělesa Frézovací vyměnitelné břitové destičky Technické informace Tvrdokovové monolitické stopkové frézy Tvrdokovové monolitické stopkové frézy

Více

SPŠS Praha 10 Na Třebešíně *** STT *** Návrh soustružnického nástroje dle ISO-kódu

SPŠS Praha 10 Na Třebešíně *** STT *** Návrh soustružnického nástroje dle ISO-kódu Příklad návrhu soustružnického nástroje dle ISO kódu, návrh břitové destičky Zadání : Navrhněte vhodný soustružnický nástroj pro obrábění kulatiny vyrobené z mat. ČSN 11 373.0 Výchozí průměr materiálu

Více

WMT Univerzální a dobře zkonstruované. Jeden systém pro zapichování, upichování, soustružení a kopírování Systém WMT

WMT Univerzální a dobře zkonstruované. Jeden systém pro zapichování, upichování, soustružení a kopírování Systém WMT Jeden systém pro zapichování, upichování, soustružení a kopírování Systém WMT Řada břitových destiček WMT je ekonomickou a spolehlivou volbou pro všechny vaše zapichovací, upichovací, soustružnické a kopírovací

Více

Trvanlivost,obrobitelnost,opotřebení břitu

Trvanlivost,obrobitelnost,opotřebení břitu Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Obrábění Trvanlivost,obrobitelnost,opotřebení břitu

Více

Konstrukce soustružnického nože s VBD pomocí SW Catia V5 SVOČ FST 2009. Marek Urban (marekurban@seznam.cz)

Konstrukce soustružnického nože s VBD pomocí SW Catia V5 SVOČ FST 2009. Marek Urban (marekurban@seznam.cz) Konstrukce soustružnického nože s VBD pomocí SW Catia V5 SVOČ FST 2009 Marek Urban (marekurban@seznam.cz) 1 Úvod Z mnoha pohledů je soustružení nejjednodušší formou obrábění, kde pomocí jednobřitého nástroje

Více

Katedra obrábění a montáže, TU v Liberci při obrábění podklad pro výuku předmětu TECHNOLOGIE III - OBRÁBĚNÍ je při obrábění ovlivněna řadou parametrů řezného procesu, zejména řeznými podmínkami, geometrií

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Nové typy nástrojů pro soustružení Obor: Obráběč kovů Ročník: 1. Zpracoval(a): Rožek Pavel Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Obsah Soustružení 3

Více

Základy obrábění. Obrábění se uskutečňuje v soustavě stroj nástroj obrobek

Základy obrábění. Obrábění se uskutečňuje v soustavě stroj nástroj obrobek Základy obrábění Obrábění je technologický proces, při kterém je přebytečná část materiálu oddělována z obrobku ve formě třísky břitem řezného nástroje. polotovar předmět, který se teprve bude obrábět

Více

Řada WaveMill WEX. Jemný řez Vysoce výkonné frézovací nástroje CZ-64 ROZŠÍŘENÍ PROGRAMU

Řada WaveMill WEX. Jemný řez Vysoce výkonné frézovací nástroje CZ-64 ROZŠÍŘENÍ PROGRAMU NOVINKY NÁSTROJŮ CZ-64 Jemný řez Vysoce výkonné frézovací nástroje Řada WaveMill WEX ROZŠÍŘENÍ PROGRAMU Široký rozsah použití Nově navržené těleso frézy Přesné VBD pro správný rozměr Nové kvality pro zlepšení

Více

KenFeed 2X Nejnovější a inovativní koncept pro nejmodernější strategie vysokorychlostního frézování

KenFeed 2X Nejnovější a inovativní koncept pro nejmodernější strategie vysokorychlostního frézování KenFeed 2X Nejnovější a inovativní koncept pro nejmodernější strategie vysokorychlostního frézování Hlavní aplikace KenFeed 2X jsou oboustranné trojúhelníkové břitové destičky se šesti řeznými hranami,

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ

Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. Motivace inovace zkušenost a vzdělávání VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ Jméno a příjmení: Školní rok: 2014/2015 Číslo úlohy:

Více

Rohová fréza se šroubem upínanými břitovými destičkami. Pro stabilní rohové frézování i při vysokém zatížení.

Rohová fréza se šroubem upínanými břitovými destičkami. Pro stabilní rohové frézování i při vysokém zatížení. NÁSTROJE NOVINKY 2014.01 Update B023CZ Rohová fréza se šroubem upínanými břitovými destičkami Pro stabilní rohové frézování i při vysokém zatížení. Nyní v nabídce nové povlakované nástrojové materiály

Více

OPOTŘEBENÍ A TRVANLIVOST NÁSTROJE

OPOTŘEBENÍ A TRVANLIVOST NÁSTROJE Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Řezná keramika. Moderní a produktivní způsob obrábění žárovzdorných slitin

Řezná keramika. Moderní a produktivní způsob obrábění žárovzdorných slitin Řezná keramika Moderní a produktivní způsob obrábění žárovzdorných slitin Obrábění pomocí řezné keramiky Použití Keramické třídy je možné použít pro široký okruh aplikací a materiálů, přičemž nejčastěji

Více

EXPERIMENTÁLNÍ METODY V OBRÁBĚNÍ

EXPERIMENTÁLNÍ METODY V OBRÁBĚNÍ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA FAKULTA STROJNÍ KATEDRA TECHNOLOGIE OBRÁBĚNÍ EXPERIMENTÁLNÍ METODY V OBRÁBĚNÍ ÚLOHA č. 4 (Skupina č. 1) OPTIMALIZACE ŘEZNÉHO PROCESU (Trvanlivost břitu, dlouhodobá zkouška obrobitelnosti

Více

CoroMill 390 Stopkové frézy s velikostí břitových destiček 07 Třída GC1130 pro obrábění ocelí

CoroMill 390 Stopkové frézy s velikostí břitových destiček 07 Třída GC1130 pro obrábění ocelí CoroMill 390 Stopkové frézy s velikostí břitových destiček 07 Třída GC1130 pro obrábění ocelí S novými stopkovými frézami malých průměrů, opatřenými břitovými destičkami velikosti 07, lze nyní osvědčenou

Více

Charakteristika. Použití. Vlastnosti FYZIKALNÍ VLASTNOSTI PEVNOST V TAHU RAMAX 2

Charakteristika. Použití. Vlastnosti FYZIKALNÍ VLASTNOSTI PEVNOST V TAHU RAMAX 2 1 RAMAX 2 2 Charakteristika RAMAX 2 je chromová konstrukční ocel odolná proti korozi. Tato ocel se dodává ve stavu zušlechtěném. RAMAX 2 se vyznačuje: vynikající obrobitelnost dobrá odolnost proti korozi

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Sostružnické nože- učební materiál

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Sostružnické nože- učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Soustružení, vy_32_inovace_ma_24_12 Autor Jaroslav Kopecký

Více

VOX stupňová vertikální frézovací hlava VOX400 pro extrémně vysoký výkon. Nový druh čelní frézy pro frézování litin B183E

VOX stupňová vertikální frézovací hlava VOX400 pro extrémně vysoký výkon. Nový druh čelní frézy pro frézování litin B183E Nástroj se stabilním ostřím pro litiny Aktualizace 2014.01 B183E Nový druh čelní frézy pro frézování litin 90-stupňová vertikální frézovací hlava pro extrémně vysoký výkon. Destičky s vertikálním uložením

Více

Vývoj - grafické znázornění

Vývoj - grafické znázornění Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

6. Geometrie břitu, řezné podmínky. Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami:

6. Geometrie břitu, řezné podmínky. Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami: 6. Geometrie břitu, řezné podmínky Abychom mohli určit na nástroji jednoznačně jeho geometrii, zavádíme souřadnicový systém tvořený třemi rovinami: Základní rovina Z je rovina rovnoběžná nebo totožná s

Více

M370. Aplikace s vysokými posuvy Řada M370

M370. Aplikace s vysokými posuvy Řada M370 Aplikace s vysokými posuvy Řada M370 Řada M370 je vybavena nejmodernější technologií břitových destiček s nejvyšším výkonem a spolehlivostí a je určena pro vysokou produktivitu dosaženou vysokými posuvy.

Více

EFEKTIVNÍ FRÉZOVÁNÍ FERITICKO-MARTENZITICKÝCH OCELÍ VLIV MIKROGEOMETRIE NÁSTROJE NA ŘEZNÝ PROCES SVOČ FST 2013

EFEKTIVNÍ FRÉZOVÁNÍ FERITICKO-MARTENZITICKÝCH OCELÍ VLIV MIKROGEOMETRIE NÁSTROJE NA ŘEZNÝ PROCES SVOČ FST 2013 EFEKTIVNÍ FRÉZOVÁNÍ FERITICKO-MARTENZITICKÝCH OCELÍ VLIV MIKROGEOMETRIE NÁSTROJE NA ŘEZNÝ PROCES SVOČ FST 2013 Bc. Petele Jan, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika

Více

TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ

TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ 1 TECHNOLOGIE SOUSTRUŽENÍ 1. TECHNOLOGICKÁ CHARAKTERISTIKA Soustružení je obráběcí metoda, která se používá při obrábění rotačních součástí, kdy se pracuje zpravidla jednobřitým nástrojem. Kinematika obráběcího

Více

Katedra obrábění a montáže, TU v Liberci Příklady k procvičení podklad pro výuku předmětu TECHNOLOGIE III - OBRÁBĚNÍ Příklad 1 - ŘEZNÁ RYCHL. A OBJEMOVÝ SOUČINITEL TŘÍSEK PŘI PROTAHOVÁNÍ Doporučený objemový

Více

Akce JARO 2017 JONGEN. UNI-MILL. akční nabídka frézovacích těles a destiček AKCE

Akce JARO 2017 JONGEN. UNI-MILL. akční nabídka frézovacích těles a destiček AKCE AKCE 2017 Akce JARO 2017 akční nabídka frézovacích těles a destiček Milling tools made by JONGEN. UNI-MILL VarioTool s.r.o. Hálkova 2827/60 CZ-301 00 Plzeň tel.: (+420) 371 120 072 info@variotool.cz www.variotool.cz

Více

Koncepce s oboustrannými mnohobřitými břitovými destičkami s pozitivním záběrem

Koncepce s oboustrannými mnohobřitými břitovými destičkami s pozitivním záběrem CoroMill 745 Koncepce s oboustrannými mnohobřitými břitovými destičkami s pozitivním záběrem Tajemstvím unikátní frézy CoroMill 745 je patentovaný systém ustavení břitových destiček. Nakloněním břitové

Více

CoroMill QD. Vysoce bezpečné a spolehlivé frézování drážek

CoroMill QD. Vysoce bezpečné a spolehlivé frézování drážek CoroMill QD Vysoce bezpečné a spolehlivé frézování drážek Hlavní problém při frézování drážek, především při obrábění hlubokých a úzkých drážek, obvykle představuje odvádění třísek. CoroMill QD je první

Více

ConeFit TM nabízí maximální flexibilitu.

ConeFit TM nabízí maximální flexibilitu. Výrobní kompetence _KOMPETENCE V OBRÁBĚNÍ Frézování ConeFit TM nabízí maximální flexibilitu. WALTER PROTOTYP ConeFit modulární systém pro frézování NÁSTROJOVÝ SYSTÉM modulární frézovací systém ze slinutého

Více

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ

PROTAHOVÁNÍ A PROTLAČOVÁNÍ Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šíření a modifikace těchto materiálů. Děkuji Ing. D.

Více

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu

Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu Korozivzdorná ocel: uplatnění v oblasti spojovacího materiálu 1. Obecné informace Korozivzdorná ocel neboli nerezivějící ocel či nerez je označení pro velkou skupinu ušlechtilých ocelí, které mají stejnou

Více

BEZPEČNÁ PŘEPRAVA NA NOVÝCH KOLECH

BEZPEČNÁ PŘEPRAVA NA NOVÝCH KOLECH BEZPEČNÁ PŘEPRAVA NA NOVÝCH KOLECH www.pramet.com VYMĚNITELNÉ BŘITOVÉ DESTIČKY RCMH - RCMT - RCMX - RCUM OBRÁBĚNÍ NOVÝCH ŽELEZNIČNÍCH KOL ŽELEZNIČNÍ KOLA Železniční kola patří mezi nejdůležitější součásti

Více

Vlastnosti. Modul pružnosti. Součinitel tepelné roztažnosti. 20 C Tepelná vodivost. Al 1,6. Rp0,2N/

Vlastnosti. Modul pružnosti. Součinitel tepelné roztažnosti. 20 C Tepelná vodivost. Al 1,6. Rp0,2N/ 1 CORRAX 2 Charakteristika CORRAX je vytvrditelná ocel, která ve srovnání s obvyklými nerezovými oceli nástroje, skýtá následující výhody: velký rozsah tvrdostí 34-50, umožněný stárnutím při 425-600 C

Více

FINWORX NÁSTROJOVÉ SYSTÉMY OPTIMALIZACE PROCESU PORADENSTVÍ PRO STRATEGII FRÉZOVÁNÍ

FINWORX NÁSTROJOVÉ SYSTÉMY OPTIMALIZACE PROCESU PORADENSTVÍ PRO STRATEGII FRÉZOVÁNÍ FINWORX NÁSTROJOVÉ SYSTÉMY OPTIMALIZACE PROCESU PORADENSTVÍ PRO STRATEGII FRÉZOVÁNÍ FINWORX KOSOČTVERCOVÁ FRÉZA FRÉZA S VÝMĚNNÝMI DESTIČKAMI KOSOČTVEREC SE 4 BŘITY DVOJNÁSOBNĚ ÚSPORNÝ F INWORX - to je

Více

Platnost nabídky: M1200 a M1200 mini

Platnost nabídky: M1200 a M1200 mini M1200 a M1200 mini Max. hloubka řezu: 1,7-6,1 mm Úhel nastavení: 15-45 - 60 Počet řezných hran na VBD: 12 Průměr frézy: 25-315 mm Platnost nabídky: 1.4. - 30.6.2012 Dodává: Univerzální řada pro všechny

Více

MEGA 45 Těžké hrubovací frézování

MEGA 45 Těžké hrubovací frézování MEGA 45 Těžké hrubovací frézování Hlavní aplikace Se čtyřmi skutečnými řeznými hranami na břitovou destičku MEGA 45 jste si jisti, že dostáváte nízkou cenu za řeznou hranu a vysokou produktivitu, kterou

Více

VYUŽIJTE ÚSPORY NAKUPTE FRÉZY SE SLEVOU PŘI URČITÉM ODBĚRU DESTIČEK

VYUŽIJTE ÚSPORY NAKUPTE FRÉZY SE SLEVOU PŘI URČITÉM ODBĚRU DESTIČEK VYUŽIJTE ÚSPORY NAKUPTE FRÉZY SE SLEVOU PŘI URČITÉM ODBĚRU DESTIČEK 1.Fréza na plochy na SNHX1206: Čelní nástrčná fréza s širokým rozsahem použití Nový rozvoj oboustranných destiček 8 řezných hran s pozitivním

Více

velký GURMÁN SNGX 13 LNET 16 S DESTIČKAMI VE ŠROUBOVICI

velký GURMÁN SNGX 13 LNET 16 S DESTIČKAMI VE ŠROUBOVICI velký GURMÁN www.pramet.com Nové HRUBOVACÍ VÁLCOVÉ FRÉZY S ESTIČKAMI VE ŠROUBOVICI SNGX 13 LNET 16 Nové frézy s destičkami ve šroubovici Nová koncepce fréz estičky s 8 řeznými hranami okonalé upnutí Vnitřní

Více

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry

TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry TVÁŘENÍ KOVŮ Cíl tváření: dát polotovaru požadovaný tvar a rozměry získat výhodné mechanické vlastnosti ve vztahu k funkčnímu uplatnění tvářence Výhody tváření : vysoká produktivita práce automatizace

Více

KASTR Upínače českého výrobce

KASTR Upínače českého výrobce KASTR Upínače českého výrobce Zatímco trh s upínači pro obráběcí stroje je soustavně nasycován prostřednictvím nejrůznějších obchodních organizací výrobky pochybné kvality, funkce a místa původu, rodinný

Více

EMCO Sinumerik 810 M - frézování

EMCO Sinumerik 810 M - frézování Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: EMCO Sinumerik 810 M - frézování Určení

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Úloha: 3. Soustružení TÉMA 3.3 SOUSTRUŽNICKÉ NÁSTOJE, UPÍNÁNÍ, OSTŘENÍ A ŘEZNÉ PODMÍNKY Obor: Mechanik seřizovač Ročník: I. Zpracoval(a): Michael Procházka Střední

Více

Co je to korozivzdorná ocel? Fe Cr > 10,5% C < 1,2%

Co je to korozivzdorná ocel? Fe Cr > 10,5% C < 1,2% Co je to korozivzdorná ocel? Cr > 10,5% C < 1,2% Co je to korozivzdorná ocel? Co je to korozivzdorná ocel? Korozivzdorné oceli (antikoro, nerez) jsou slitiny na bázi železa s obsahem 10,5 % chromu a 1,2

Více

Nerezová ocel a zajištění rovnováhy klíčových faktorů při jejím obrábění

Nerezová ocel a zajištění rovnováhy klíčových faktorů při jejím obrábění Pro přímé vydání Kontakt: Seco Tools CZ, s.r.o. Londýnské nám. 2 639 00 Brno Alena TEJKALOVÁ Telefon: +420-530-500-827 E-mail: alena.tejkalova@secotools.com www.secotools.com/cz Nerezová ocel a zajištění

Více

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ

HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ 1 HOBLOVÁNÍ A OBRÁŽENÍ Hoblování je obrábění jednobřitým nástrojem, hlavní pohyb přímočarý vratný koná obvykle obrobek. Vedlejší pohyb (posuv) přerušovaný a kolmý na hlavní pohyb koná nástroj. Obrážení

Více

Vrtáky do plna vrtáky do plna s tříbřitou VBD

Vrtáky do plna vrtáky do plna s tříbřitou VBD vrtáky do plna s tříbřitou VBD Příslušenství typ šroub torx WC03 UD30.WC03.160.W25 16 25 32 52 56 129 UD30.WC03.170.W25 17 25 32 55 56 133 UD30.WC03.180.W25 18 25 32 58 56 137 UD30.WC03.190.W25 19 25 32

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Elektroerozivní obrábění řezání drátovou pilou

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Elektroerozivní obrábění řezání drátovou pilou Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Elektroerozivní obrábění řezání drátovou pilou Obor: Nástrojař, Obráběč kovů Ročník: 1. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010

Více

Volně opracovatelné plochy a rovnoměrné upnutí

Volně opracovatelné plochy a rovnoměrné upnutí QUADSYSTEM K upínání feromagnetických předmětů všech druhů a rozměrů SUPER-QUAD Originál s červenou Quad-sítí Překročení všech tradičních hranic I nejlepší obráběcí stroje nemohou být často plně využity,

Více

Vítězslav Bártl. duben 2012

Vítězslav Bártl. duben 2012 VY_32_INOVACE_VB03_Rozdělení oceli podle chemického složení a podle oblasti použití Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast,

Více

Určení řezných podmínek pro frézování v systému AlphaCAM

Určení řezných podmínek pro frézování v systému AlphaCAM Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: AlphaCAM - frézování Definice řezných

Více

ProGroove. ProGroove. Zapichování a upichování ProGroove

ProGroove. ProGroove. Zapichování a upichování ProGroove Zapichování a upichování ProGroove Systém ProGroove zajišťuje přesné a spolehlivé obrábění s konzistentní výkonností řezné hrany díky snadno vyměnitelným břitovým destičkám dostupných v řadě vysoce výkonných

Více

TECHNOLOGIE VRTÁNÍ, VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ A ZAHLUBOVÁNÍ

TECHNOLOGIE VRTÁNÍ, VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ A ZAHLUBOVÁNÍ 1 TECHNOLOGIE VRTÁNÍ, VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ A ZAHLUBOVÁNÍ Technologie vrtání, vyhrubování, vystružování a zahlubování mají mnoho společných technologických charakteristik a často bývají souhrnně označovány

Více

Nejdůležitější novinky

Nejdůležitější novinky CoroMill 316 První frézovací nástroj pro systém výměnných řezných hlav využívajících závitovou spojku mezi karbidovou hlavou a stopkou nástroje. Díky své flexibilitě umožňuje tato koncepce použití pro

Více

Hoblování Cinkování Profilování

Hoblování Cinkování Profilování 03 Hoblování Cinkování Profilování \\ Hoblovací hlava HS / HW 03 Hoblování \ Cinkování, profilování k podélnému hoblování dokončování masivního dřeva n max :.000 ot/min (podle typu) tělo nástroje z oceli

Více

Základní pojmy obrábění, Rozdělení metod obrábění, Pohyby při obrábění, Geometrie břitu nástroje - nástrojové roviny, nástrojové úhly.

Základní pojmy obrábění, Rozdělení metod obrábění, Pohyby při obrábění, Geometrie břitu nástroje - nástrojové roviny, nástrojové úhly. Základní pojmy obrábění, Rozdělení metod obrábění, Pohyby při obrábění, Geometrie břitu nástroje - nástrojové roviny, nástrojové úhly. TECHNOLOGIE je nauka o výrobních postupech, metodách, strojích a zařízeních,

Více

Evoluce v oblasti trochoidního frézování

Evoluce v oblasti trochoidního frézování New Červenec 2016 Nové produkty pro obráběcí techniky Evoluce v oblasti trochoidního frézování Stopkové řady CircularLine umožňují zkrácení obráběcích časů a prodloužení životnosti TOTAL TOOLING=KVALITA

Více

ČELNÍ STOPKOVÉ FRÉZY S TLUMENÍM VIBRACÍ PRO OBRÁBĚNÍ TĚŽKOOBROBITELNÝCH MATERIÁLŮ

ČELNÍ STOPKOVÉ FRÉZY S TLUMENÍM VIBRACÍ PRO OBRÁBĚNÍ TĚŽKOOBROBITELNÝCH MATERIÁLŮ VQ ČELNÍ STOPKOVÉ FRÉZY S TLUMENÍM VIBRACÍ PRO OBRÁBĚNÍ TĚŽKOOBROBITELNÝCH MATERIÁLŮ 218.1 B197CZ VQ REVOLUČNÍ VÝKON U TĚŽKOOBROBITELNÝCH MATERIÁLŮ INOVATIVNÍ TECHNOLOGIE Čelní stopkové frézy VQ byly opatřeny

Více

Procházkova 430 517 41 Kostelec nad Orlicí

Procházkova 430 517 41 Kostelec nad Orlicí Procházkova 430 517 41 Kostelec nad Orlicí Tel: +420 494 323 575 Fax: +420 494 323 386 E-mail: tfa@tfa.cz www.tfa.cz Stavebními kameny pro vývoj upínacího systému USS jsou dlouholeté zkušenosti v oboru

Více

3.1 Druhy karbidů a povlaků od firmy Innotool

3.1 Druhy karbidů a povlaků od firmy Innotool KARBIDY A POVLAKY 3.1 Druhy karbidů a povlaků od firmy Innotool 3.1.1 Nepovlakované karbidy IN04S IN05S IN10K IN15K IN30M K10-K20 M10-M20 K10-K25 K20-K50 Jemnozrnný karbid pro obrábění Al slitin s vyšším

Více

+ 10 ks zdarma. 50 % Tiger tec Silver navíc! Zajistěte si nyní řezný materiál. Naše vyměnitelné břitové destičky přínos pro vás:

+ 10 ks zdarma. 50 % Tiger tec Silver navíc! Zajistěte si nyní řezný materiál. Naše vyměnitelné břitové destičky přínos pro vás: NOVÁ TECHNOLOGIE TIGER TEC SILVER PVD 50 % navíc! Zajistěte si nyní řezný materiál. VÝHODA PRO ZÁKAZNÍKY + 10 ks zdarma při zakoupení 20 ks Powered by Naše vyměnitelné břitové destičky přínos pro vás:

Více

Univerzální řada pro všechny aplikace čelního frézování WIDIA M1200 Mini

Univerzální řada pro všechny aplikace čelního frézování WIDIA M1200 Mini Univerzální řada pro všechny aplikace čelního frézování WIDIA M1200 Mini Pokud hledáte konzistentní výkonnost, zvolte si řadu WIDIA M1200 Mini. Zaručuje snadné použití, dlouhou životnost nástroje, kratší

Více

Svařitelnost korozivzdorných ocelí

Svařitelnost korozivzdorných ocelí Svařitelnost korozivzdorných ocelí FAKULTA STROJNÍ, ÚSTAV STROJÍRENSKÉ TECHNOLOGIE L. Kolařík Rozdělení ocelí podle struktury (podle chemického složení) Podle obsahu legujících prvků můžeme dosáhnout různých

Více

CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 %

CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 % CSM 21 Vysoce pevná, martenziticky vytvrditelná korozivzdorná ocel. CSM 21 je označení ROBERT ZAPP WERKSTOFFTECHNIK GmbH SMĚRNÉ CHEMICKÉ SLOŽENÍ C Cr Ni Cu 0,02 % 15,00 % 4,75 % 3,50 % CSM 21 je precipitačně

Více

Výkon a spolehlivost pro novou perspektivu

Výkon a spolehlivost pro novou perspektivu _ XTRA TEC XT XTENDED TECHNOLOGY Výkon a spolehlivost pro novou perspektivu Inovace výrobků Frézování VÝKON A SPOLEHLIVOST SPOLEČNĚ POSUZOVANÉ, JEDINEČNĚ ŘEŠENÉ Příští generace úspěšné řady nástrojů Walter

Více

dělení materiálu, předzpracované polotovary

dělení materiálu, předzpracované polotovary dělení materiálu, předzpracované polotovary Dělení materiálu, výroba řezaných bloků V našem kladenském skladu jsou k disposici tři pásové strojní pily, dvě z nich jsou automatické typu KASTOtec A5. Maximální

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Soustružení, vy_32_inovace_ma_24_01 Autor Jaroslav Kopecký

Více

Teorie frézování Geometrie břitu frézy zub frézy má tvar klínu ostřejší klín snadněji vniká do materiálu vzájemná poloha ploch břitu nástroje a

Teorie frézování Geometrie břitu frézy zub frézy má tvar klínu ostřejší klín snadněji vniká do materiálu vzájemná poloha ploch břitu nástroje a Geometrie břitu frézy zub frézy má tvar klínu ostřejší klín snadněji vniká do materiálu vzájemná poloha ploch břitu nástroje a obrobku vytváří soustavu úhlů, které říkáme geometrie břitu hodnoty jednotlivých

Více

Revoluce v soustružení korozivzdorné oceli

Revoluce v soustružení korozivzdorné oceli 2014.01 voluce v soustružení Vynikající odolnost proti opotřebení rýhami a dobré omezení otřepu. Dlouhá životnost nástroje díky vysoké odolnosti proti plastické deformaci. B201CZ Řada destiček podle ISO

Více

Inteligentní řešení pro zapichování

Inteligentní řešení pro zapichování Keeping the Customer First Tungaloy Report No. 46-CZ Nový zapichovací nástroj se 4 břity Novinka Inteligentní řešení pro zapichování Destička se 4 břity poskytuje ekonomické řešení obrábění zápichů Jedna

Více

(06) Frézování. > Frézování je obrábění rovinných nebo tvarových ploch, vnitrních nebo vnějších, vícebřitým nástrojem. < b) Proces frézování

(06) Frézování. > Frézování je obrábění rovinných nebo tvarových ploch, vnitrních nebo vnějších, vícebřitým nástrojem. < b) Proces frézování Vypracoval: David Klemsa (06) Frézování Stud. skupina: 2pSTG/2 Datum: 20.3.2015 1.) Teorie frézování a) Podstata frézování > Frézování je obrábění rovinných nebo tvarových ploch, vnitrních nebo vnějších,

Více

Eclipse Magnetics MODULAR. Magnetický upínací systém. Zvýšení produktivity práce Snížení investičních nákladů

Eclipse Magnetics MODULAR. Magnetický upínací systém. Zvýšení produktivity práce Snížení investičních nákladů Eclipse Magnetics MOULAR Magnetický upínací systém Zvýšení produktivity práce Snížení investičních nákladů Power Matrix Modular je variabilní modulová jednotka, nabízí vyšší výhody a úspory nákladů v porovnání

Více

Charakteristika. Použití TVÁŘECÍ NÁSTROJE STŘÍHÁNÍ RIGOR

Charakteristika. Použití TVÁŘECÍ NÁSTROJE STŘÍHÁNÍ RIGOR 1 RIGOR 2 Charakteristika RIGOR je na vzduchu nebo v oleji kalitelná Cr-Mo-V legovaná ocel, pro kterou jsou charakteristické tyto vlastnosti: Dobrá obrobitelnost Vysoká rozměrová stálost po kalení Vysoká

Více

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ

Charakteristika. Vlastnosti. Použití NÁSTROJE NA TLAKOVÉ LITÍ NÁSTROJE NA PROTLAČOVÁNÍ NÁSTROJE PRO TVÁŘENÍ ZA TEPLA VYŠŠÍ ŽIVOTNOST NÁSTROJŮ DIEVAR DIEVAR 2 DIEVAR Charakteristika DIEVAR je Cr-Mo-V legovaná vysoce výkonná ocel pro práci za tepla s vysokou odolností proti vzniku trhlin a prasklin z tepelné únavy a s vysokou odolností proti opotřebení

Více

Keramika spolu s dřevem, kostmi, kůží a kameny patřila mezi první materiály, které pravěký člověk zpracovával.

Keramika spolu s dřevem, kostmi, kůží a kameny patřila mezi první materiály, které pravěký člověk zpracovával. Keramika Keramika spolu s dřevem, kostmi, kůží a kameny patřila mezi první materiály, které pravěký člověk zpracovával. Chceme li definovat pojem keramika, můžeme říci, že je to materiál převážně krystalický,

Více

Obrábění slitiny AlSi1Mg0,5Mn nástroji s progresivními tenkými vrstvami

Obrábění slitiny AlSi1Mg0,5Mn nástroji s progresivními tenkými vrstvami Obrábění slitiny AlSi1Mg0,5Mn nástroji s progresivními tenkými vrstvami Antonín Kříž, Miroslav Zetek, Jan Matějka, Josef Formánek, Martina Sosnová, Jiří Hájek, Milan Vnouček Příspěvek vznikl na základě

Více

Vysoká spolehlivost při upichování velkých průměrů

Vysoká spolehlivost při upichování velkých průměrů Vysoká spolehlivost při upichování velkých průměrů Prioritní požadavky uživatelů. na operace spojené s upichováním větších průměrů byly zkoumány už v raném stádiu vývoje nové koncepce. Tento průzkum probíhal

Více

Nový typ CBN pro dílce ze spékaných kovů 2009/10/1

Nový typ CBN pro dílce ze spékaných kovů 2009/10/1 Nový typ CBN pro dílce ze spékaných kovů 1 Mapa kvalit a 2 Šedá litina Šedá litina Hrubování spékaných kovů Hrubování spékaných kovů Dokončení spékaných kovů Dokončení spékaných kovů new Aplikační oblast

Více

Teorie třískového obrábění

Teorie třískového obrábění Teorie třískového obrábění 1.1 Fyzikální podstata procesu obrábění Fyzikální podstatou obrábění je řezání, při kterém je oddělováno jisté množství materiálu, tzv. přídavek na obrábění, mechanickým účinkem

Více

TECHNOLOGIE FRÉZOVÁNÍ

TECHNOLOGIE FRÉZOVÁNÍ 1 TECHNOLOGIE FRÉZOVÁNÍ Frézování se využívá pro obrábění rovinných a tvarových ploch na nerotačních součástech, kdy se obráběcí proces realizuje vícebřitým nástrojem - frézou. Frézování je mladší způsob

Více

OneLok. Jednoduše jiný.

OneLok. Jednoduše jiný. OneLok Jednoduše jiný. Ve skutečnosti pouze malé změny, spousta možností. Připraven pro každodenní použití. Rychle. Přesně. Efektivně. Je čas pro změnu s novým systémem OneLok. Unikátní konstrukce Rychlovýměnný

Více

VANADIS 4 SuperClean TM

VANADIS 4 SuperClean TM 1 VANADIS 4 SuperClean TM 2 Rozhodující vlastnosti nástrojových ocelí pro optimální výkon: správná tvrdost pro dané použití vysoká odolnost proti opotřebení vysoká houževnatost. Vysoká odolnost proti opotřebení

Více

NÁSTROJE NOVINKY 2014.01 B076CZ. Monolitní nástrojový materiál PKNB pro litiny a slinuté slitiny

NÁSTROJE NOVINKY 2014.01 B076CZ. Monolitní nástrojový materiál PKNB pro litiny a slinuté slitiny NÁSTROJE NOVINKY 2014.01 B076CZ Monolitní nástrojový materiál PKNB pro litiny a slinuté slitiny Dobře vyvážená odolnost proti opotřebení a lomu díky vysoce výkonné technologii slinování. Nový monolitní

Více

Nové typy nástrojů pro frézování, frézovací hlavy, rozdělení frézek podle konstrukce

Nové typy nástrojů pro frézování, frézovací hlavy, rozdělení frézek podle konstrukce Nové typy nástrojů pro frézování, frézovací hlavy, rozdělení frézek podle konstrukce Obráběč kovů 1. Pavel Rožek 2010 1 Obsah : 1. Frézování... 3 2. Frézovací nástroje... 3 2.1 Materiály břitů fréz...5

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008. Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008. Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH OCELÍ SVOČ - 2008 Jana Martínková, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Práce obsahuje charakteristiku konstrukčních ocelí

Více

Typ NSE Utvařeč pro vysoké posuvy. Vysoké posuvy, vysoké rychlosti Široký rozsah aplikací 2009/10/01

Typ NSE Utvařeč pro vysoké posuvy. Vysoké posuvy, vysoké rychlosti Široký rozsah aplikací 2009/10/01 1 Vysoké posuvy, vysoké rychlosti Široký rozsah aplikací 2 Vlastnosti tvaru utvařeče třísky Hlavní hřbet utvařeče -kontrola odvodu třísky Boční hřbet utvařeče -snižuje koncentraci napětí -snižuje poškození

Více

PRODUKTIVNÍ TECHNOLOGIE VÝROBY PROTOTYPOVÝCH UTVAŘEČŮ NA ŘEZNÝCH NÁSTROJÍCH SVOČ FST 2016

PRODUKTIVNÍ TECHNOLOGIE VÝROBY PROTOTYPOVÝCH UTVAŘEČŮ NA ŘEZNÝCH NÁSTROJÍCH SVOČ FST 2016 PRODUKTIVNÍ TECHNOLOGIE VÝROBY PROTOTYPOVÝCH UTVAŘEČŮ NA ŘEZNÝCH NÁSTROJÍCH SVOČ FST 2016 Bc. Filip Hofmeister e-mail: Filip.hofmeister@gmail.com ABSTRAKT Práce se zabývá tvorbou prototypových utvařečů

Více

NOVINKY NÁSTROJŮ CZ- 75. Nová kvalita pro účinné a spolehlivé hrubování ACE-POVLAK AC830P. Nový. Pro přerušované a nepřerušované řezy

NOVINKY NÁSTROJŮ CZ- 75. Nová kvalita pro účinné a spolehlivé hrubování ACE-POVLAK AC830P. Nový. Pro přerušované a nepřerušované řezy NOVINKY NÁSTROJŮ CZ- 75 Nová kvalita pro účinné a spolehlivé hrubování Nový ACE-POVLAK Nový Super FF ultra tvrdý ultra hladký povlak Vynikající odolnost proti otěru a vylamování Pro přerušované a nepřerušované

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Technologie třískového obrábění 1 Obsah Technologie třískového obrábění... 3 Obrábění korozivzdorných ocelí... 4 Obrábění litiny... 5 Obrábění

Více

Určení řezných podmínek pro soustružení:

Určení řezných podmínek pro soustružení: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: AlphaCAM - soustružení Definice řezných podmínek

Více

VRTÁKY ZE SLINUTÉHO KARBIDU VYSOCE VÝKONNÉ VÝMĚNNÉ VRTACÍ HLAVY. Popis ikon. Force X Nová řada univerzálních nástrojů.

VRTÁKY ZE SLINUTÉHO KARBIDU VYSOCE VÝKONNÉ VÝMĚNNÉ VRTACÍ HLAVY. Popis ikon. Force X Nová řada univerzálních nástrojů. Nové výrobky 2017.1 OBSAH VRTÁKY ZE SLINUTÉHO KARBIDU 4 5 5 Force X Nová řada univerzálních nástrojů R6011 Navrtávák R7131 Karbidové vrtáky pod závity VYSOCE VÝKONNÉ VÝMĚNNÉ VRTACÍ HLAVY 34 Hydra R970

Více

Produktivita a jakost při obrábění

Produktivita a jakost při obrábění Produktivita a jakost při obrábění Pavel Zeman, Matěj Sulitka Setkání obchodních ředitelů členských podniků SST 1.6.2017 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STROJNÍ Ústav výrobních strojů a zařízení

Více

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc.

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc. Vysoké učení tehniké v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské tehnologie Odbor obrábění Téma: 1. vičení - Základní veličiny obrábění Okruhy: Základní pojmy, veličiny, definie, jednotky Volba

Více

KATALOG NÁSTROJŮ PRO OBRÁBĚNÍ

KATALOG NÁSTROJŮ PRO OBRÁBĚNÍ 2014/01 tool design & production KATALOG NÁSTROJŮ PRO OBRÁBĚNÍ FRÉZY PRO VÝROBU FOREM Z TVRDOKOVU FRÉZY VÁLCOVÉ NÁSTROJE PRO OBRÁBĚNÍ HLINÍKU NÁSTROJE PRO OBRÁBĚNÍ GRAFITU NÁSTROJE SPECIÁLNÍ A ZAKÁZKOVÉ

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE. Problematika obrábění vysoce efektivními strategiemi

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE. Problematika obrábění vysoce efektivními strategiemi ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu Název projektu Jméno a adresa firmy Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

PRODUKTOVÉ NOVINKY DÍLENSKÉ POTŘEBY II / MAU 5000 Inovativní držák úchylkoměru. S možností přímé objednávky v našem Webshopu!

PRODUKTOVÉ NOVINKY DÍLENSKÉ POTŘEBY II / MAU 5000 Inovativní držák úchylkoměru. S možností přímé objednávky v našem Webshopu! PRODUKTOVÉ NOVINKY DÍLENSKÉ POTŘEBY II / 2017 S možností přímé objednávky v našem Webshopu! www.meusburger.com MAU 5000 Inovativní držák úchylkoměru MĚŘÍCÍ PŘÍSTROJE Ideální ke kontrole uzavírací síly

Více

Karbidové vrtáky. Vrtáky SE HP pro nerezovou ocel s vnitřním chlazením. Primární aplikace. Vlastnosti a výhody. Jedinečná konstrukce drážky

Karbidové vrtáky. Vrtáky SE HP pro nerezovou ocel s vnitřním chlazením. Primární aplikace. Vlastnosti a výhody. Jedinečná konstrukce drážky Vrtáky E pro nerezovou ocel s vnitřním chlazením rimární aplikace Řada karbidových vrtáků B210_ je specificky určena pro nerezové oceli. abízí vysoké výkony a dlouhou životnost pro normální oceli a titanové

Více

Soustružení. Třídění soustružnických nožů podle různých hledisek:

Soustružení. Třídění soustružnických nožů podle různých hledisek: Soustružení nejrozšířenější způsob obrábění (až 40%) račních součástí soustružnickým nožem (většinou jednobřitý nástroj) obrábění válcových ploch (vnějších, vnitřních) obrábění kuželových ploch (vnějších,

Více

NOVÉ PRODUKTIVNÍ 5-BŘITÉ FRÉZY DO 45 HRc

NOVÉ PRODUKTIVNÍ 5-BŘITÉ FRÉZY DO 45 HRc NOVÉ PRODUKTIVNÍ 5-BŘITÉ FRÉZY DO 45 HRc 5-břité frézy s povlakem TiAlN-SH, UWC, zaručuje silnou řeznou hranu a ostrost pro vylepšenou životnost. Silná řezná hrana umožňuje vyšší hloubky řezu při odpovídajících

Více

Řezné materiály www. www t. u t n u g n a g loy o. y c. z c

Řezné materiály www. www t. u t n u g n a g loy o. y c. z c Řezné materiály www.tungaloy.cz PRODUKTY Povlakované karbidy CVD A002 Povlakované karbidy PVD A003 Keramika A005 Cermety A005 CBN (T-CBN) A006 PCD (T-DIA) A007 Nepovlakované slinuté karbidy A007 Tungaloy

Více