Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování (laboratorní práce)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování (laboratorní práce)"

Transkript

1 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/ Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-02 Předmět: fyzikálně-chemická praktika Cílová skupina: 8., 9. třída Autor: Mgr. Miroslav Jílek Časová dotace: 2 vyučovací hodiny Forma: skupinová práce Anotace: Tato laboratorní práce slouží k doplnění učiva o klíčení a způsobech vegetativního rozmnožování rostlin.

2 Cíl: Žáci si prakticky ověří, jak různé podmínky ovlivňují klíčivost semen. Prakticky si vyzkouší některé způsoby vegetativního rozmnožování rostlin. Motivace, teorie: Klíčení semen děj, při kterém ze semene vyrůstá klíček. Ke klíčení potřebují semena vodu, teplo a kyslík. Pokud chybí některá z těchto podmínek, rostlina nevyklíčí. Schopnost semene zahájit svůj růst, tj. klíčit, označujeme pojmem klíčivost. Udává se v procentech, tj. počet semen, která vyklíčí ze 100 semen. Semena různých rostlin si uchovávají klíčivost různě dlouhou dobu, což závisí na genetických vlastnostech rostliny a na podmínkách prostředí. Vegetativní rozmnožování rostlin je způsob nepohlavního rozmnožování, kdy nová rostlina vzniká z části mateřské rostliny. Jde o množení rostlin šlahouny, cibulemi, oddenky, hlízami, řízky, hřížením, dělením trsů, roubováním a očkováním. Úkol č. 1: Tlak bobtnajících semen 50 ks suchých semen hrachu nebo fazolu, voda, sádra, lepenková krabička, větší nádoba na vodu, digitální fotoaparát 1. Žáci naplní lepenkovou krabičku asi do poloviny sádrou rozmíchanou ve vodě. 2. Dokud je sádra ještě měkká, položí na ni v řadách asi 50 suchých semen hrachu nebo fazolu. 3. Na semena žáci dají další vrstvu sádrové kaše, až je krabička plná. 4. Po ztvrdnutí sádry krabičku odstraní, pomocí digitálního fotoaparátu vytvoří fotografii sádrového odlitku, kterou vloží do pracovního listu. 5. Žáci dají sádrový odlitek do větší nádoby s vodou. 6. Asi za 2-3 dny budou pozorovat změny sádrového odlitku, vytvoří fotografii, kterou vloží do pracovního listu. Úkol č. 2: Zjišťování klíčivosti semen v různých podmínkách prostředí 60 ks semen hrachu, 4 Petriho misky, filtrační papír, voda

3 1. Žáci rozdělí semena hrachu na 4 skupiny tak, aby v každé skupině bylo asi 15 semen. 2. Do všech čtyř Petriho misek vloží filtrační papír, který ve dvou Petriho miskách navlhčí. 3. Na filtrační papíry v Petriho miskách žáci dají po 15 semenech hrachu. 4. První Petriho misku se semeny na navlhčeném filtračním papíru dají na okenní parapet při pokojové teplotě. 5. Druhou Petriho misku se semeny na navlhčeném filtračním papíru vloží do chladničky. 6. Třetí Petriho misku se semeny na suchém filtračním papíru dají na okenní parapet při pokojové teplotě. 7. Čtvrtou Petriho misku se semeny na suchém filtračním papíru vloží do chladničky. 8. Po dobu 1 týdne žáci sledují, která skupina semen klíčí, tj. pokusně ověří podmínky klíčení rostlin. 9. Vypočítají klíčivost semen hrachu v různých podmínkách prostředí podle vzorce: k (v %) = n : N. 100 k... klíčivost (v %) n... počet vyklíčených semen N.. celkový počet semen Úkol č. 3: Množení rostlin řízkováním 5 ks pelargonií v květináči, 10 ks prázdných květináčů, 10 ks podmisek pod květináče, substrát pro pokojové rostliny (asi 10 l), stimulátor růstu, voda, nůžky nebo nůž 1. Žáci si přichystají 5 ks mateřských rostlin pelargonií, 10 ks květináčů se substrátem pro pokojové rostliny a 10 ks podmisek pod tyto květináče. 2. Žáci odstřihnou nebo odříznou z mateřské rostliny vrcholové řízky a odstraní nejspodnější listy. 3. Pro lepší zakořenění mohou řeznou část řízků vložit do růstového stimulátoru. 4. Takto připravené řízky pelargonií zasadí do připravených květináčů se substrátem tak, aby byly asi 2 listové uzliny pod povrchem substrátu, a zalijí vodou. 5. Květináče s nařízkovanými pelargoniemi dají na světlé místo, průběžně zalévají a pozorují růst pelargonií.

4 Úkol č. 4: Roubování ovocných dřevin stejně silné podnože a rouby jabloní (asi po 10 ks), ostrý nůž, průhledná plastová páska nebo lýko, štěpařský vosk 1. Žáci si připraví stejně silné letorosty (přírůstky za 1 rok) jabloní (podnože a rouby). Roub upravená část letorostu, přenášená část rostliny Podnož upravená část letorostu, na kterou se přenese roub 2. Žáci seříznou ostrým nožem spodní část roubu a horní část podnože dlouhým šikmým řezem tak, aby obě řezné plochy byly stejně velké, rovné a hladké. Řez by měl mít tvar elipsy o délce asi 3 cm. 3. Horní část roubu žáci seříznou krátkým šikmým řezem nad třetím pupenem směrem dolů od tohoto pupenu (roub musí mít 3 pupeny). 4. Žáci přiloží připravený roub na podnož v místě řezu tak, aby se řezy kryly a přiléhaly k sobě. 5. Žáci spojí roub a podnož lýkem nebo průhlednou plastovou páskou a ukončí uzlem. 6. Lýko a horní řeznou plochu roubu zatřou štěpařským voskem. roub roub ovázání lýkem podnož podnož Závěrečné zhodnocení:

5 Pracovní list č. EU-Inovace-BFCh-Př-02 Téma: Jméno a příjmení: Datum: Semenné rostliny klíčivost, vegetativní rozmnožování Hodnocení: Školní rok: Třída: Úkol č. 1: Tlak bobtnajících semen 50 suchých semen hrachu nebo fazolu, voda, sádra, lepenková krabička, větší nádoba na vodu 1. Naplňte lepenkovou krabičku asi do poloviny sádrou rozmíchanou ve vodě. 2. Dokud je sádra ještě měkká, položte na ni v řadách asi 50 suchých semen hrachu nebo fazolu. 3. Na semena dejte další vrstvu sádrové kaše, až je krabička plná. 4. Po ztvrdnutí sádry krabičku odstraňte, pomocí digitálního fotoaparátu vytvořte fotografii sádrového odlitku, kterou vložíte do pracovního listu. 5. Dejte sádrový odlitek do větší nádoby s vodou. 6. Asi za 2-3 dny pozorujte změny sádrového odlitku, vytvořte fotografii, kterou vložíte do pracovního listu. Vypracování: Fotografie sádrového odlitku se suchými semeny:

6 Fotografie sádrového odlitku s nabobtnalými semeny (asi po 2-3 dnech): Závěr: Úkol č. 2: Zjišťování klíčivosti semen v různých podmínkách prostředí 60 ks semen hrachu, 4 Petriho misky, filtrační papír, voda 1. Rozdělte semena hrachu na 4 skupiny tak, aby v každé skupině bylo asi 15 semen. 2. Do všech čtyř Petriho misek vložte filtrační papír, který ve dvou Petriho miskách navlhčíte. 3. Na filtrační papíry v Petriho miskách dejte po 15 semenech hrachu. 4. První Petriho misku se semeny na navlhčeném filtračním papíru dejte na okenní parapet při pokojové teplotě. 5. Druhou Petriho misku se semeny na navlhčeném filtračním papíru vložte do chladničky. 6. Třetí Petriho misku se semeny na suchém filtračním papíru dejte na okenní parapet při pokojové teplotě. 7. Čtvrtou Petriho misku se semeny na suchém filtračním papíru vložte do chladničky. 8. Po dobu 1 týdne sledujte, která skupina semen klíčí, tj. pokusně ověřte podmínky klíčení rostlin. 9. Vypočítejte klíčivost semen hrachu v různých podmínkách prostředí podle vzorce:

7 k (v %) = n : N. 100 k... klíčivost (v %) n... počet vyklíčených semen N.. celkový počet semen Vypracování: Petriho miska podmínky ke klíčení počet vyklíčených semen klíčivost semen hrachu v % č. 1 teplo, světlo, vlhko č. 2 chlad, tma, vlhko č. 3 teplo, světlo, sucho č. 4 chlad, tma, sucho Závěr: Úkol č. 3: Množení rostlin řízkováním 5 ks pelargonií v květináči, 10 ks prázdných květináčů, 10 ks podmisek pod květináče, substrát pro pokojové rostliny (asi 10 l), stimulátor růstu, voda, nůžky nebo nůž 1. Přichystejte si 5 ks mateřských rostlin pelargonií, 10 ks květináčů se substrátem pro pokojové rostliny a 10 ks podmisek pod tyto květináče. 2. Odlomte z mateřských rostlin vrcholové řízky a odstraňte nejspodnější listy. 3. Pro lepší zakořenění vložte řeznou část řízků do růstového stimulátoru. 4. Takto připravené řízky pelargonií zasaďte do připravených květináčů se substrátem tak, aby byly asi 2 listové uzliny pod povrchem substrátu a zalijte vodou. 5. Květináče s nařízkovanými pelargoniemi dejte na světlé místo, průběžně zalévejte a pozorujte růst pelargonií. Úkol č. 4: Roubování ovocných dřevin

8 stejně silné podnože a rouby jabloní (asi po 10 ks), ostrý nůž, průhledná plastová páska nebo lýko, štěpařský vosk 1. Připravte si stejně silné letorosty (přírůstky za 1 rok) jabloní (podnože a rouby). Roub upravená část letorostu, přenášená část rostliny Podnož upravená část letorostu, na kterou se přenese roub 2. Seřízněte ostrým nožem spodní část roubu a horní část podnože dlouhým šikmým řezem tak, aby obě řezné plochy byly stejně velké, rovné a hladké. Řez by měl mít tvar elipsy o délce asi 3 cm. 3. Horní část roubu seřízněte krátkým šikmým řezem nad třetím pupenem směrem dolů od tohoto pupenu (roub musí mít 3 pupeny). 4. Přiložte připravený roub na podnož v místě řezu tak, aby se řezy kryly a přiléhaly k sobě. 5. Spojte roub a podnož lýkem nebo průhlednou plastovou páskou a ukončete uzlem. 6. Lýko a horní řeznou plochu roubu zatřete štěpařským voskem. roub roub ovázání lýkem podnož podnož Použité zdroje: ČERNÍK, V. - BIČÍK, V. - BIČÍKOVÁ, L. - MARTINEC, Z. Přírodopis 2:Zoologie, botanika. Praha: SPN, s. ISBN DYTRTOVÁ, J. a kol. Praktické činnosti:pěstitelství. Praha: Fortuna, s. ISBN bovani.pdf

Příprava rovnovážného prostředí a jeho následná intoxikace (laboratorní práce)

Příprava rovnovážného prostředí a jeho následná intoxikace (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Příprava rovnovážného prostředí a jeho následná intoxikace (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-05 Předmět:

Více

Pokus se založením identických porostů s rozdílnou dávkou hnojiva (laboratorní práce, práce s internetem, tvorba prezentace)

Pokus se založením identických porostů s rozdílnou dávkou hnojiva (laboratorní práce, práce s internetem, tvorba prezentace) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Pokus se založením identických porostů s rozdílnou dávkou hnojiva (laboratorní práce, práce s internetem, tvorba prezentace)

Více

Zkameněliny (laboratorní práce)

Zkameněliny (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zkameněliny (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-40 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr.

Více

Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce)

Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Fotosyntéza a dýchání rostlin (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-03 Předmět: Biologicko-fyzikálně chemická

Více

Tělní pokryv obratlovců (laboratorní práce)

Tělní pokryv obratlovců (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Tělní pokryv obratlovců (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-15 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 7. třída

Více

Krytosemenné rostliny pokožka listu, chlupy rostlin (laboratorní práce)

Krytosemenné rostliny pokožka listu, chlupy rostlin (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Krytosemenné rostliny pokožka listu, chlupy rostlin (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-20 Předmět: přírodopis

Více

Oběhová soustava člověka srdeční činnost, tep (laboratorní práce)

Oběhová soustava člověka srdeční činnost, tep (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oběhová soustava člověka srdeční činnost, tep (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-29 Předmět: přírodopis Cílová

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se růstem a rozmnožováním kvetoucích rostlin. Materiál je plně funkční

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se růstem a rozmnožováním kvetoucích rostlin. Materiál je plně funkční Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se růstem a rozmnožováním kvetoucích rostlin. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. rostlina jednoletá rostlina

Více

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce)

Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Kosterní soustava člověka klenba nohy (plantogramy) (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-25 Předmět: přírodopis

Více

Ptáci ptačí vejce (laboratorní práce)

Ptáci ptačí vejce (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Ptáci ptačí vejce (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-16 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 7. třída Autor:

Více

Herbář bylin a listů dřevin (herbář)

Herbář bylin a listů dřevin (herbář) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Herbář bylin a listů dřevin (herbář) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-01 Předmět: biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce)

Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-13 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída

Více

Jehličnany (laboratorní práce)

Jehličnany (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Jehličnany (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-19 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 7. třída Autor: Mgr. Miroslav

Více

Měření teploty vydechovaného vzduchu (laboratorní práce)

Měření teploty vydechovaného vzduchu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření teploty vydechovaného vzduchu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Př-06 Předmět: biologická, fyzikální

Více

Mikroskop, potřeby k mikroskopování (laboratorní práce)

Mikroskop, potřeby k mikroskopování (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Mikroskop, potřeby k mikroskopování (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-01 Předmět: přírodopis Cílová skupina:

Více

Půdy vlastnosti I. (laboratorní práce)

Půdy vlastnosti I. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Půdy vlastnosti I. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-38 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9. třída Autor:

Více

Stopkovýtrusné houby (laboratorní práce)

Stopkovýtrusné houby (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Stopkovýtrusné houby (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-08 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

Krytosemenné rostliny semena, plody (laboratorní práce)

Krytosemenné rostliny semena, plody (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Krytosemenné rostliny semena, plody (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-23 Předmět: přírodopis Cílová skupina:

Více

Řasy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-04

Řasy. Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-04 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Řasy (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-04 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída Autor: Mgr. Miroslav

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Vegetativní množení Roubování, Očkování Literatura Barteles, A.: Rozmnožování dřevin. SZN,

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list: Ovocnictví školkařství (shrnutí učiva)

www.zlinskedumy.cz Pracovní list: Ovocnictví školkařství (shrnutí učiva) Pracovní list: Ovocnictví školkařství (shrnutí učiva) Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání Odborné učiliště Kelč Rozvoj handicapovaných žáků a ICT CZ.1.07/1.5.00/34.0736

Více

Nerosty chemické vlastnosti (laboratorní práce)

Nerosty chemické vlastnosti (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Nerosty chemické vlastnosti (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-37 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9. třída

Více

Tepelná prostupnost solárních domů (experiment)

Tepelná prostupnost solárních domů (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Tepelná prostupnost solárních domů (experiment) Označení: EU-Inovace-BFCh-F-06 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická

Více

Kroužkovci žížala obecná (laboratorní práce)

Kroužkovci žížala obecná (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Kroužkovci žížala obecná (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-10 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída

Více

Nerosty fyzikální vlastnosti I. (laboratorní práce)

Nerosty fyzikální vlastnosti I. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Nerosty fyzikální vlastnosti I. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-35 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9.

Více

Dýchací soustava člověka-vitální kapacita plic (laboratorní práce)

Dýchací soustava člověka-vitální kapacita plic (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Dýchací soustava člověka-vitální kapacita plic (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-31 Předmět: přírodopis Cílová

Více

Rostlinná buňka příprava mikroskopického preparátu (laboratorní práce)

Rostlinná buňka příprava mikroskopického preparátu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Rostlinná buňka příprava mikroskopického preparátu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-02 Předmět: přírodopis

Více

Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě

Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Dlouhodobé pozorování rozkladu přírodních a cizorodých látek v půdě (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-10

Více

Krytosemenné rostliny pletiva, asimilační barviva (laboratorní práce)

Krytosemenné rostliny pletiva, asimilační barviva (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Krytosemenné rostliny pletiva, asimilační barviva (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-21 Předmět: přírodopis

Více

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ / /0007. Stanislav Boček

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ / /0007. Stanislav Boček Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 MNOŽEN ENÍ OVOCNÝCH ROSTLIN Stanislav Boček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU, státním rozpočtem České

Více

Soubor laboratorních prací a pracovních listů

Soubor laboratorních prací a pracovních listů Soubor laboratorních prací a pracovních listů pro žáky 7. třídy předmět PŘÍRODOPIS Projekt: Zelená přírodním a technickým vědám Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.20/01.0014 Příjemce: Masarykova jubilejní

Více

VY_12_INOVACE_28_OD_SEMINKA_K_ROSTLINE

VY_12_INOVACE_28_OD_SEMINKA_K_ROSTLINE Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_28_OD_SEMINKA_K_ROSTLINE Od semínka k rostlině Předmět: Člověk a jeho svět Ročník: 3. Časová dotace: Jméno autora: 45 min + 14 dnů sledování pokusu Mgr. Pavla

Více

Ing. Vojtěch Ptáček A 215

Ing. Vojtěch Ptáček A 215 Ing. Vojtěch Ptáček ptacekv@af.czu.cz A 215 Generativní Způsoby množení Autovegetativní =pravokořenné = přímé Dceřiná rostlina se oddělí až po zakořenění Dceřiná rostlina se oddělí před zakořeněním Dělení

Více

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a tlaku vzduchu, grafické zpracování teplotním čidlem a barometrem

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a tlaku vzduchu, grafické zpracování teplotním čidlem a barometrem Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a tlaku vzduchu, grafické zpracování teplotním čidlem a barometrem (práce

Více

Charakteristika jednotlivých užitkových

Charakteristika jednotlivých užitkových Živá neživá příroda IV Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 6 Ovocnictví Ing. Jedličková Helena Mgr. Hiklová Ivana Úvod: Obsah Základní charakteristika ovocných rostlin

Více

Objasnění důvodu solení vozovek v zimě (laboratorní práce)

Objasnění důvodu solení vozovek v zimě (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Objasnění důvodu solení vozovek v zimě (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-F-05 Předmět: Biologická, fyzikální

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 2 Rozmnožování rostlin

Více

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV30 Číslo materiálu 30

Více

Měření účinnosti rychlovarné konvice

Měření účinnosti rychlovarné konvice Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Měření účinnosti rychlovarné konvice Označení: EU-Inovace-F-8-13 Předmět: fyzika Cílová skupina: 8. třída Autor: Mgr.

Více

Dle podnoží můžeme metody roubování rozdělit na roubování v ruce a roubování na trvalém stanovišti.

Dle podnoží můžeme metody roubování rozdělit na roubování v ruce a roubování na trvalém stanovišti. ROUBOVÁNÍ Dle podnoží můžeme metody roubování rozdělit na roubování v ruce a roubování na trvalém stanovišti. Roubování v ruce provádíme na vepřed připravených podnožích, pohodlně v místnosti. Z hlediska

Více

Roubování a očkování

Roubování a očkování Roubování a očkování Vegetativní rozmnožování Autovegetativní (autoplastické) Nový jedinec vzniká: ve spojení s mateřskou rostlinou (hřížení, kořenové výmladky, odnože šlahouny, dělení trsů...) po oddělení

Více

Název: VNITŘNÍ STAVBA KOŘENE

Název: VNITŘNÍ STAVBA KOŘENE Název: VNITŘNÍ STAVBA KOŘENE Autor: PaedDr. Ludmila Pipková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět: biologie Mezipředmětové vztahy: ekologie Ročník: 2. a 3. (1. ročník vyššího

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie+ chemie, matematika, informační technika

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie+ chemie, matematika, informační technika Název: Biomasa Výukové materiály Autor: RNDr. Lenka Simonianová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie+ chemie, matematika, informační technika

Více

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a grafické zpracování teplotním čidlem. (práce v terénu + laboratorní práce)

Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a grafické zpracování teplotním čidlem. (práce v terénu + laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sestavení vlastní meteostanice - měřeni teploty a grafické zpracování teplotním čidlem (práce v terénu + laboratorní

Více

Půdy vlastnosti II. (laboratorní práce)

Půdy vlastnosti II. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Půdy vlastnosti II. (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-9-39 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 9. třída Autor:

Více

Pracovní list č. 8: Pěstování ovocných a okrasných dřevin

Pracovní list č. 8: Pěstování ovocných a okrasných dřevin A) Zapěstování kmene ovocných a okrasných listnatých 1) Kmen a) Doplňovačka: doplňte slova a dokončete větu. Kmen může být tvořen: - - - - - ž -, - - l - - - - í - - ů - - -, - - - - - t - - - - - - -

Více

LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA

LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA LABORATORNÍ PRÁCE KLUB PAMPELIŠKA Denisa Štohanzlová VII.C ZŠ POLNÁ, PODĚBRADOVA 79 2006/2007 Laboratorní práce č. 1 Jméno: Téma: Bludiště pro fazoli Pomůcky: nůžky, lepící lásku, lepidlo květináč, zem,

Více

LP č.1: FILTRACE A KRYSTALIZACE

LP č.1: FILTRACE A KRYSTALIZACE LP č.1: FILTRACE A KRYSTALIZACE Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 29. 5. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Směsi 1 Anotace: Žáci vypočítají složení roztoku.

Více

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý

Inovace výuky - Přírodovědný seminář. Pokusy s vejci. Přs / 31, 32. vejce, skořápka, papírová blána, žloutek, bílek, uhličitan vápenatý Inovace výuky - Přírodovědný seminář Pokusy s vejci Přs / 31, 32 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Přírodopis Praktické

Více

Konstrukce modelů domů s různě barevnými povrchy

Konstrukce modelů domů s různě barevnými povrchy Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Konstrukce modelů domů s různě barevnými povrchy (pracovní list) Označení: EU-Inovace-F-9-06 Předmět: Fyzika Cílová skupina:

Více

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055

Určení hustoty látky. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Určení hustoty látky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-6-12 Předmět: fyzika Cílová skupina: 6. třída Autor:

Více

Jiří Mach. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy

Jiří Mach. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638, 568 02 Svitavy

Více

Zkoumání teploty v chladničce (laboratorní práce)

Zkoumání teploty v chladničce (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Zkoumání teploty v chladničce (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-F-02 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická

Více

Pokusy v biologii. Mgr. Martin Rangl

Pokusy v biologii. Mgr. Martin Rangl Pokusy v biologii Mgr. Martin Rangl Konstruktivismus Konstruktivismus nabízí prezentaci různých názorů a představ o koncepcích a jejich obsazích. Vědomosti nejsou stanoveny jako dogma, ale záměry a cíle

Více

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Zjišťování vlastností různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Zjišťování í různorodých látek pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-01 Předmět:

Více

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce)

Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Základy meteorologie - měření tlaku a teploty vzduchu (práce v terénu + laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-F-8-12

Více

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment)

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-06

Více

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna biologie

téma: Úvodní praktikum autor: Mgr. Michal Novák cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika doba trvání: 2 místo: odborná učebna biologie téma: Úvodní praktikum cíl praktika: Seznámit žáky s náplní praktika pomůcky: papír, tužka, metodiky pro výuku praktik (názvy cvičení) popis aktivit: seznámení s organizací a tematickou náplní praktik

Více

SSOS_ZE_1.10 Příroda projevy živé hmoty

SSOS_ZE_1.10 Příroda projevy živé hmoty Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_1.10

Více

Krytosemenné rostliny cévní svazky (laboratorní práce)

Krytosemenné rostliny cévní svazky (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Krytosemenné rostliny cévní svazky (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-7-22 Předmět: přírodopis Cílová skupina:

Více

Kód VM: VY_52_INOVACE_ 3MER26 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_52_INOVACE_ 3MER26 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_52_INOVACE_ 3MER26 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: PaedDr. Zuzana Mertlíková Datum: leden 2012 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:

Více

Vlastnosti aktivního uhlí pomocí žákovské soupravy pro chemii

Vlastnosti aktivního uhlí pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Vlastnosti aktivního uhlí pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-08 Předmět:

Více

Konstrukce modelu světlovodu

Konstrukce modelu světlovodu Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Konstrukce modelu světlovodu (pracovní list) Označení: EU-Inovace-F-9-10 Předmět: Fyzika Cílová skupina: 9. třída Autor:

Více

Koroze kovů (laboratorní práce)

Koroze kovů (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Koroze kovů (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-02 Předmět: chemie Cílová skupina: 9. třída Autor: Mgr. Simona

Více

Název: Rozklad jablek

Název: Rozklad jablek Název: Rozklad jablek Výukové materiály Autor: RNDr. Lenka Simonianová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: biologie, chemie, matematika Ročník: 3.

Více

Pracovní list březen 2017

Pracovní list březen 2017 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list březen 2017 Tým: 1. úkol: Březen a duben měsíce setí semínek. Doplňte slova do textu. Máme tu.., období kdy začne

Více

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise Biologické olympiády Biologická olympiáda 47. ročník školní rok 2012-2013 VSTUPNÍ ÚKOLY kategorie C a D Dana Morávková, Marcela Mayerová Praha 2012 Vstupní

Více

17 Jakou sílu mají rostliny?

17 Jakou sílu mají rostliny? 17 Jakou sílu mají rostliny? Pomůcky Semena fazole, sádra, voda, miska na míchání sádry, špachtle, malá plastová láhev, nůžky nebo žiletkový nůž, talíř nebo podtácek Úvod Rostliny jsou jedny z nejpodivuhodnějších

Více

Montážní návod Hliníkový teleskopický rám do okna se sítí proti hmyzu

Montážní návod Hliníkový teleskopický rám do okna se sítí proti hmyzu Popis dílů Obsah balení 2 x vnitřní profil krátký A1 a vnější profil krátký B1 2 x vnitřní profil dlouhý A1 a vnější profil dlouhý B1 4 x rohové spojky C 2 x zavěšovací háčky krátké D 2 x zavěšovací háčky

Více

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii

Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oddělování složek směsí chromatografie pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-05

Více

Uhlovodíky modelování pomocí soupravy základní struktury

Uhlovodíky modelování pomocí soupravy základní struktury Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Uhlovodíky modelování pomocí soupravy základní struktury (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-03 Předmět: Chemie

Více

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin. Generativní rozmnožování

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin. Generativní rozmnožování Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV35 Číslo materiálu 35

Více

Tepelné změny chladicí směsi (laboratorní práce)

Tepelné změny chladicí směsi (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Tepelné změny chladicí směsi (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-09 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická

Více

Zapojení studeného přívodu a sada koncového těsnění

Zapojení studeného přívodu a sada koncového těsnění VIA-CE 1 Zapojení studeného přívodu a sada koncového těsnění VIA-CE1 Pokyny pro zapojení studeného přívodu a montáž koncového těsnění Montáž zapojení studeného přívodu 2 Montáž koncového těsnění 15 1 2

Více

Žáci se seznámí s klíčením tulipánů. Žáci se seznámí se stavbou těla tulipánů. Žáci pozorují růst tulipánů. PODZIM. Motivace

Žáci se seznámí s klíčením tulipánů. Žáci se seznámí se stavbou těla tulipánů. Žáci pozorují růst tulipánů. PODZIM. Motivace Kroužkování tulipánů Autor Mgr. Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Cílová skupina 1. stupeň ZŠ Potřebný čas 45 min na podzim a 1,5 hodiny na jaře Kde lekce proběhne? Na školním pozemku, ve třídě 2 Y Motivace

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky.

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. základní projevy života

Více

Sešit pro laboratorní práci z biologie

Sešit pro laboratorní práci z biologie Sešit pro laboratorní práci z biologie téma: Stonek morfologie autor: MVDr. Alexandra Gajová vytvořeno při realizaci projektu: Inovace školního vzdělávacího programu biologie a chemie registrační číslo

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Oheň, který nespálí (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-03 Předmět: Biologická, fyzikální a chemická praktika

Více

Cyklus uhlíku: Aktivita Pěstujte rostliny. Protokoly experimentů pilotní školní rok 2007/2008

Cyklus uhlíku: Aktivita Pěstujte rostliny. Protokoly experimentů pilotní školní rok 2007/2008 Sklizeň rostlin Laboratorní průvodce Úloha Skliďte vypěstované rostliny kukuřice, určete jejich čerstvou a suchou hmotnost. Stanovte přírůstek biomasy pro každou variantu pěstování a porovnejte variaty

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Šablona III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Oddělování složek směsí filtrace pomocí žákovské soupravy pro chemii

Oddělování složek směsí filtrace pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oddělování složek směsí filtrace pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-8-03

Více

FYZIOLOGIE ROSTLIN Laboratorní práce č. 3

FYZIOLOGIE ROSTLIN Laboratorní práce č. 3 Téma: Vodní režim rostlin FYZIOLOGIE ROSTLIN Laboratorní práce č. 3 Pozn: Úkoly 1-3 vyhodnoťte po 24 hodinách až týdnu. Prodiskutujte výsledky nejprve teoreticky, poté srovnejte s výsledkem skutečným.

Více

Deriváty uhlovodíků modelování pomocí soupravy základní struktury

Deriváty uhlovodíků modelování pomocí soupravy základní struktury Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Deriváty uhlovodíků modelování pomocí soupravy základní struktury (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Ch-9-04 Předmět:

Více

ZS1MP_DIVZ Didaktika pro výuku o přírodě a společnosti. Modelová příprava pro výuku ve škole

ZS1MP_DIVZ Didaktika pro výuku o přírodě a společnosti. Modelová příprava pro výuku ve škole ZS1MP_DIVZ Didaktika pro výuku o přírodě a společnosti Modelová příprava pro výuku ve škole Téma: Délka života rostlin Ročník: III. Podle RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU: - Vzdělávací oblasti: Člověk a

Více

Cvičení ke kurzu Obecná ekotoxikologie. Úloha A - Stanovení ekotoxicity v testu klíčení rostlin

Cvičení ke kurzu Obecná ekotoxikologie. Úloha A - Stanovení ekotoxicity v testu klíčení rostlin Cvičení ke kurzu Obecná ekotoxikologie Nutné potřeby, které studenti přinesou s sebou do cvičení: - Tento návod - Poznámkový sešit, psací potřeby - Nůžky - Pravítko (s milimetrovým rozlišením) - Přezůvky

Více

Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph

Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Červené zelí a červená řepa jako přírodní indikátory ph (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-BFCh-Ch-10 Předmět: Biologicko-fyzikálně

Více

Sada Rostliny, živočichové, biotopy Kat. číslo

Sada Rostliny, živočichové, biotopy Kat. číslo Sada Rostliny, živočichové, biotopy Kat. číslo 104.0028 Strana 1 z 37 Dílo a jeho části jsou chráněny autorským právem. Dílo ani jeho části se nesmí bez takového souhlasu skenovat ani umístit v síti nebo

Více

kvantitativní změna přirůstá hmota, zvětšuje se hmotnost a rozměry rostliny rostou celý život a rychleji než živočichové

kvantitativní změna přirůstá hmota, zvětšuje se hmotnost a rozměry rostliny rostou celý život a rychleji než živočichové Otázka: Růst a vývin rostlin Předmět: Biologie Přidal(a): Verunka kvantitativní změna přirůstá hmota, zvětšuje se hmotnost a rozměry rostliny rostou celý život a rychleji než živočichové FÁZE RŮSTU lze

Více

Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii

Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Sacharidy - důkaz organických látek v přírodních materiálech pomocí žákovské soupravy pro chemii (laboratorní práce)

Více

EVALUAREA COMPETENŢELOR FUNDAMENTALE LA FINALUL CLASEI a II-a Test 2 CITIT. Localitatea......

EVALUAREA COMPETENŢELOR FUNDAMENTALE LA FINALUL CLASEI a II-a Test 2 CITIT. Localitatea...... EVALUAREA COMPETENŢELOR FUNDAMENTALE LA FINALUL CLASEI a II-a 2017 Test 2 CITIT Școli și secții cu predare în limba cehă maternă Judeţul / sectorul... Localitatea... Şcoala... Numele şi prenumele elevei

Více

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU

Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Pracovní list Název projektového úkolu POKUSY Třída IV. Název společného projektu OD SEMÍNKA K PLODU Název pracovního týmu Členové pracovního týmu Zadání úkolu Sazeničky z miniskleníků přesadíme do připravených

Více

VY_32_INOVACE_ / Výtrusné rostliny - mechy Výtrusné rostliny

VY_32_INOVACE_ / Výtrusné rostliny - mechy Výtrusné rostliny 1/6 3.2.08.2 Výtrusné rostliny Cíl popsat stavbu rostlinného těla - objasnit životní cyklus mechů - uvést zástupce mechů a játrovek Mechorosty - patří k nejstarším suchozemským rostlinám - nemají pravá

Více

Hodnoticí standard. Školkař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Školkař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Školkař (kód: 41-006-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Školkař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost Název

Více

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment)

Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Fungování tepelné izolace - měření úniku tepla na modelech klasického a zatepleného domu (experiment) Označení: EU-Inovace-F-8-06

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály

Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály Název: Fyzikální a chemický děj Výukové materiály Téma: Fyzikální a chemický děj Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): chemie Doporučený věk žáků: 13 14 let Doba

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 3.2.08.9 pokračování rodu - rozeznáváme pohlavní a nepohlavní /střídají se v průběhu života každé rostliny/ - samčí a samičí buňky splynou /oplození/ = zygota, vzniká nová rostlina uložená v semeni

Více

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ, PŘÍPRAVA ROZTOKU URČITÉHO SLOŽENÍ

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ, PŘÍPRAVA ROZTOKU URČITÉHO SLOŽENÍ ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ, PŘÍPRAVA ROZTOKU URČITÉHO SLOŽENÍ PaedDr. Ivana Töpferová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY Anotace: laboratorní

Více

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova:

ŽIVOT ROSTLIN Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: ŽIVOT ROSTLIN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí listu. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí listu. Materiál je plně funkční pouze s použitím Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí listu. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. transpirace fotosyntéza čepel řapík žilnatina

Více