Správa a rozvoj DRG v České republice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Správa a rozvoj DRG v České republice"

Transkript

1 Správa a rozvoj DRG v České republice DRG je zkratka anglického názvu Diagnosis Related Group. Anglický název bývá překládán jako skupiny vztažené k diagnóze". DRG je klasifikační systém - nástroj, který vytváří omezený počet klinicky a ekonomicky homogenních skupin případů akutní hospitalizace a umožňuje porovnávat relativní náročnost na zdroje u případů zařazených do těchto skupin. Možnosti využití DRG jsou mimo jiné: financování akutní lůžkové péče nástroj pro řízení nemocnice nástroj pro komunikaci mezi lékaři a ekonomy, a to v rámci nemocnice i mimo ni nástroj pro měření produkce nástroj využitelný v systému měření kvality zdravotní péče. Již pro rok 2008 využívala úhradová vyhláška klasifikace DRG pro měření produkce nemocnice. V dalších letech je předpokládáno rozšiřování objemu produkce hodnocené přes DRG tak, jak je obvyklé v zemích EU. Tento rok, kdy byla představena doporučení NERVu pro zdravotnictví, se jako nejpřínosnější opatření pro rozvoj zdravotnictví uvádí změna systému úhrad na systém DRG. Doporučení uvádí, že zavedení systému DRG by mělo být cestou k průhlednosti a transparentnosti v systému úhrad za zdravotní péči. Cílem Ministerstva zdravotnictví je stanovení a jasné vymezení systému úhrady za zdravotní služby pro všechna zdravotnická zařízení a v rámci zprůhledňování produkce nemocnic v oblasti akutní lůžkové péče a prevence korupčního prostředí využitím systému DRG. V České republice je držitelem licence systému IR DRG 1 verze 1.2 Ministerstvo zdravotnictví (dále také ministerstvo) a má tak nevýhradní právo k užívání a úpravám Know how 2 tohoto systému, a to do roku Podrobné podmínky jsou stanoveny smlouvou mezi Ministerstvem zdravotnictví a obchodní společností 3M Česko, spol. s.r.o. Podle výše uvedené smlouvy také platí, že je ministerstvo oprávněno uzavřít smluvní vztah s třetí stranou a delegovat tak veškeré práva a závazky na tento subjekt. Výsledkem a předmětem plnění je správa a rozvoj klasifikačního systému IR - DRG (dále také DRG). V souladu s tímto, uzavřelo v květnu t. r. Ministerstvo zdravotnictví s Národním referenčním 1 Za poslední léta byl však uvedený systém obohacen o spoustu českých prvků a můžeme říci, že již vyvíjíme vlastní systém, který z IR-DRG vychází. 2 Know-how systému IR-DRG znamená souborné označení zahrnující Klasifikační systém IR-DRG a Definiční manuál IR-DRG

2 centrem (dále také NRC) tříletou prováděcí smlouvu k plnění některých činností, a to v následujících oblastech: správa a vývoj klasifikací a klasifikačních systémů sloužících k popisu a klasifikaci zdravotních služeb a okolností jejich používání tvorba, údržba, správa a distribuce metodik pro provádění klasifikačního systému a správy zdravotní terminologie a nomenklatury, shromažďování dat, tvorby a správy reprezentativní datové báze, na základě které je možné kalkulovat relativní nákladové indexy (relativní váhy) pro DRG a pro ceníky použité k platbě za službu (referenční databáze). Ministerstvo zdravotnictví pověřilo NRC ke správě a rozvoji klasifikačního systému nejen s ohledem k jejímu potenciálu vytěžování největší datové základny v ČR, ale kvůli ověřenému způsobu práce, dodržování zásad procesního řízení a principů transparentnosti. Konkrétně ministerstvo pověřuje NRC: vytvářením úprav Know-how systému DRG vytvářením software podle Know-how systému DRG (Grouper) vytvářením metodických materiálů pro systém DRG (metodik a číselníků) výpočtem základních parametrů systému DRG (číselník relativních vah). Ministerstvo opakovaně prohlásilo, že má zájem (při výkonu své působnosti) systém DRG používat a to k tvorbě a k zavádění národní, regionální nebo místní zdravotní politiky a také deklarovalo, že bude vytvářet účinné kroky k užívání klasifikačního systému DRG v ČR, a to zejména: zveřejněním střednědobého záměru o jeho užívání a úpravách podporou transparentnosti jeho úprav a zvyšováním informovanosti jeho uživatelů vytvořením podmínek pro jeho legislativní zakotvení. Správa a rozvoj v procesu kultivace DRG Kultivace systému DRG v NRC v sobě zahrnuje dva typy aktivit, které dělíme na tzv. správu a tzv. rozvoj. Správa a rozvoj DRG v kompetenci NRC vychází z předpokladu interního i externího zajištění odborných a administrativních činností. Základem činnosti je tzv. Pracovní skupina projektu, která odborně zastřešuje některé činnosti spojené s naplňováním stanovených cílů. Pracovní skupina je odborně nezávislá a připravuje podklady pro rozhodování pouze na základě odborných postupů, nikoliv na základě parciálních zájmů jednotlivých koncových uživatelů klasifikačního systému. Pracovní skupina kultivuje jádro Know how systému DRG, spolupracuje s odbornými společnostmi, českými experty, zahraničními organizacemi pro hodnocení kvality péče, organizacemi pro Evidence based medicine, WHO, PCSE a samozřejmě se svými protějšky (kultivátory systémů) ze zahraničí.

3 Další částí správy a rozvoje je datová podpora procesu kultivace, která se skládá z výstupů projektu Registr referenčních hodnot a sběru dat ze zdravotních pojišťoven. Mezi konkrétní činnosti správy patří: o periodické úpravy algoritmu DRG (opravy chyb, zapracování nových výkonů, doplnění DRG markerů) o periodické parametrizace DRG (výpočet relativních vah a k nim přiřazených parametrů, výpočet technické základní sazby) o správa databází, metodik, číselníků o vedení podnětů a problémů, atd. Činnosti, které nejsou bezpodmínečně nutné pro běžné fungování systému, řadíme pod rozvoj. Jsou to činnosti, které zvyšují kvalitu systému nebo způsobu jeho využití. Pro příklad: o vznik nových DRG bazí o změny v logice algoritmu o změny v nákladové kalkulaci případu o změny ve výpočtu relativních vah atd. Hlavními výstupy procesu kultivace DRG jsou zejména: nová verze grouperu včetně přehledu změn nová verze definičního manuálu včetně přehledu změn databáze DRG metodiky a číselníky databázi problémů a podnětů školení a konference. Základní metodiky a číselníky, které NRC připravuje, jsou následující: metodika sestavení případu hospitalizace metodika kódování diagnóz metodika použití kritických výkonů metodika užití DRG markerů metodika přiřazení relativních vah k případu hospitalizace číselník kritických výkonů číselník relativních vah číselník DRG markerů. Za účelem podpory používání DRG a jako nástroj kontraktace akutní lůžkové péče a klasifikačního systému obecně, vytvořilo NRC pro své členy a další zájemce internetový portál Obsah těchto internetových stránek je konzultován s Ministerstvem zdravotnictví ČR.

4 Změny v systému Na výše uvedeném internetovém portálu NRC je významná část vyčleněna pro podněty a požadavky odborníků, kteří se zájmem aktivně přistupují ke kultivaci DRG. K dispozici jim je specifický formulář, který slouží k zadávání připomínek, požadavků, návrhů na změny systému a také k hlášení případných chyb grouperu DRG. Veškeré podněty, jsou následně zařazeny na jednání Pracovní skupiny a důkladně posuzovány z více úhlů pohledu. Jsou zde uvedeny i informace o požadavcích a stavu jejich zpracování. Zpracování podnětů a požadavků na kultivaci DRG administrace požadavku ekonomický klinický právní výsledný dokument 1. administrace požadavků - požadavky na kultivaci IR-DRG mohou přicházet od: a) Pracovní skupiny - na základě analýz nad referenční databází z důvodu snahy o dosažení definovaného stupně nákladové homogenity DRG skupin b) zdravotních pojišťoven - z různých důvodů, například při podezření na nekalé praktiky některých odborností, spojené se snahou o umělé navýšení nákladů některých DRG s nebo při účelovém chování ZZ, provádějících pouze levnější spektrum výkonů z dané DRG skupiny c) zdravotnických zařízení d) odborných společností e) odborníků jednotlivců - často pověřených ke vznesení požadavku soukromým subjektem prodávajícím zdrav. techniku nebo farmaka f) MZ ČR. Administrace požadavků spočívá ve vyřazení duplicitních návrhů, seřazení podle zadavatelů požadavků a v korespondenci se zadavateli. 2. ekonomický oprávněnosti požadavku a) má požadavek z hlediska nákladovosti opodstatnění? b) opravdu je nákladnost výrazně jiná, než u zbytku výkonů/diagnóz ve skupině? c) je daná DRG v současné době heterogenní? d) způsobí požadovaná změna zařazení významné zvýšení homogenity původní DRG? 3. klinický požadavku a) je z klinického pohledu DRG skupina nehomogenní? (vzhledem k novým poznatkům a novým způsobům léčby)

5 b) jedná-li se o novou metodu, léčbu, techniku - je tato metoda pro pacienta užitečnější než metoda dosavadní a/nebo levnější? Pokud ano, jaké jsou pro to důkazy? (evidence based medicine experiment) c) jak posuzují tuto metodu, zákrok, léčbu zahraniční odborníci? + konzultace českých odborníků d) jak se s metodou, diagnózou, atd. vypořádaly zahraniční DRG systémy? e) pokud by byl požadavek přijat, je lépe jej řešit změnou manuálu a Grouperu nebo změnou či doplněním pravidel kódování? f) je nutné i zavedení nového DRG markeru, kódu MKN-10, apod.? 4. ekonomický dopadu případného zapracování změn - (tj. analýza nad referenční databází) a) makroekonomické dopady b) vliv změny na strukturu relativních vah - atd. 5. právní případných dopadů 6. výsledný dokument popisující: a) požadavek b) jeho opodstatnění z hlediska nákladů a předpokládanou motivaci c) klinické zhodnocení požadavku, vyjádření úrovně prokázaného přínosu pro nemocného na základě objektivních dat d) popis způsobů, jimiž lze, při vyhovění požadavku, tento vkomponovat do systému IR-DRG e) ekonomická analýza dopadů vkomponovaných změn na systém zdravotní péče f) právní analýza, vyjádření rizik odmítnutí nebo přijetí požadavku. Závěr Většina zdravotní péče je v systému již dobře popsána, jednotlivé DRG skupiny zohledňující zdravotní stav pacienta umožňují částečný přesun pacientů z akutních lůžek na lůžka následné péče a část lůžkové péče tak převést do ambulancí. Je také nezbytné zmiňovat a neopomenout zakotvení DRG v české legislativě prostřednictvím zákona a úhradové vyhlášky, včetně posílení revizních systémů zdravotních pojišťoven. Pokud ministerstvo v následujících letech skutečně komplexně zavede systém DRG, mělo by to zásadně změnit a zpřehlednit úhradové podmínky pro nemocnice a otevřít možnosti i pacientům při výběru nemocnice.

Institucionální zajištění správy a rozvoje DRG v ČR. Ing. Eva Švecová Národní referenční centrum

Institucionální zajištění správy a rozvoje DRG v ČR. Ing. Eva Švecová Národní referenční centrum Institucionální zajištění správy a rozvoje DRG v ČR Ing. Eva Švecová Národní referenční centrum Správa a rozvoj IR-DRG MZ ČR: o držitel licence, má nevýhradní právo k užívání a úpravám Know how systému

Více

Projektový plán činností 2014

Projektový plán činností 2014 Projektový plán činností 2014 Správa a rozvoj DRG-základní dokument Národní referenční centrum Autor: NRC Datum: 15. března 2014 Zařazení: Interní, pro účely jednání a schválení Představenstva Popis plánovaných

Více

Záměry projektu Správa a rozvoj klasifikačního systému DRG v roce 2012 Kultivace DRG-základní dokument

Záměry projektu Správa a rozvoj klasifikačního systému DRG v roce 2012 Kultivace DRG-základní dokument Záměry projektu Správa a rozvoj klasifikačního systému DRG v roce 2012 Kultivace DRG-základní dokument Národní referenční centrum Autor: Ing. Eva Švecová Datum: 21. 12. 011 Popis záměrů projektu Kultivace

Více

Průvodní dokument k rozpadu činností správa a rozvoj v DRG 2013

Průvodní dokument k rozpadu činností správa a rozvoj v DRG 2013 Průvodní dokument k rozpadu činností správa a rozvoj v DRG 2013 Správa a rozvoj DRG detailní rozpis plánovaných aktivit v DRG 2013 Národní referenční centrum Autor: Ing. Pavel Kožený, Ph.D., Ing. Eva Švecová,

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace

Metodika sestavení případu hospitalizace Metodika sestavení případu hospitalizace Verze 013 Autor / Autoři: autoři: tým DRG Restart Verze: 013 Datum: 18. 1. 015 Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Palackého náměstí 4, P. O. Box 60,

Více

Rozpočtová politika v oblasti zdravotnictví

Rozpočtová politika v oblasti zdravotnictví Rozpočtová politika v oblasti zdravotnictví zdraví : základní lidská hodnota různé definice: WHO - zdraví je stav plné fyzické, psychické a sociální pohody a nikoli pouze nepřítomnost nemoci nebo vady

Více

Manuál správy a rozvoje klasifikačního systému DRG v Národním referenčním centru

Manuál správy a rozvoje klasifikačního systému DRG v Národním referenčním centru Manuál správy a rozvoje klasifikačního systému DRG v Národním referenčním centru Popis a sumarizace struktury, procesu a výstupů kultivace systému DRG Datum Zpracoval Národní referenční centrum 24. 8.

Více

Průvodní dokument k verzi klasifikace IR-DRG 009.2012 Správa a rozvoj DRG-předání výstupů Ministerstvu zdravotnictví ČR Verze 009.

Průvodní dokument k verzi klasifikace IR-DRG 009.2012 Správa a rozvoj DRG-předání výstupů Ministerstvu zdravotnictví ČR Verze 009. Průvodní dokument k verzi klasifikace IR-DRG 009.2012 Správa a rozvoj DRG-předání výstupů Ministerstvu zdravotnictví ČR Verze 009.2012 Národní referenční centrum Autor: Andrea Švejdová Datum: 13. 12. 2011

Více

Praktické zkušenosti s DRG na nemocničním trhu v České republice. Ing. Robert Sýkora Corporate Affairs Director, GlaxoSmithKline

Praktické zkušenosti s DRG na nemocničním trhu v České republice. Ing. Robert Sýkora Corporate Affairs Director, GlaxoSmithKline Praktické zkušenosti s DRG na nemocničním trhu v České republice Ing. Robert Sýkora Corporate Affairs Director, GlaxoSmithKline Co se dnes dozvíte Princip úhrady péče případovým paušálem - DRG Úhrada akutní

Více

Diagnosis Related Groups jako nástroj financování nemocnic v Německu - Kalkulační manuál DRG. Přednášející:

Diagnosis Related Groups jako nástroj financování nemocnic v Německu - Kalkulační manuál DRG. Přednášející: Diagnosis Related Groups jako nástroj financování nemocnic v Německu - Kalkulační manuál DRG Přednášející: Martin Czech Vedoucí oddělení controllingu a výkaznictví Lékař Provozní ekonom nemocnic (VWA)

Více

Závěrečná zpráva výpočtu relativních vah IR-DRG 1.2, rev. 012.001

Závěrečná zpráva výpočtu relativních vah IR-DRG 1.2, rev. 012.001 Závěrečná zpráva výpočtu relativních vah IR-DRG 1.2, rev. 012.001 Národní referenční centrum Autor: RNDr. Ing. Jiří Němec CSc., Bc. Martin Mejzr Datum: 17.9.2014 1 Obsah 1 OBSAH... 2 2 HISTORIE DOKUMENTU...

Více

DRG 2012 a kontrahování zdravotní péče očekávání, motivace a další perspektivy

DRG 2012 a kontrahování zdravotní péče očekávání, motivace a další perspektivy DRG 2012 a kontrahování zdravotní péče očekávání, motivace a další perspektivy Daniel Hodyc Konference NRC Praha, 14. 11. 2012 Struktura prezentace Záměr MZ a očekávání od rozšíření DRG do úhrad v roce

Více

Výpočet relativních vah 011. Závěrečná zpráva

Výpočet relativních vah 011. Závěrečná zpráva Výpočet relativních vah 011 Závěrečná zpráva Národní referenční centrum Autor: NRC Datum: 12. 12. 2013 1 Obsah 1 OBSAH... 2 2 PŘEHLED POUŽITÝCH VÝRAZŮ A ZKRATEK... 3 3 ÚVOD... 4 3.1 ZADÁNÍ... 4 3.2 SPECIFICKÉ

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace

Metodika sestavení případu hospitalizace Metodika sestavení případu hospitalizace 007.2010 1 / 5 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1. Definice případu hospitalizace Hospitalizační případ 1 je pro potřeby DRG pobyt nemocného v jedné Nemocnici, v časové

Více

Úprava klasifikace DRG 010.2013 Aktualizace MKN-10

Úprava klasifikace DRG 010.2013 Aktualizace MKN-10 Úprava klasifikace DRG 010.2013 Aktualizace MKN-10 Návrh řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2012 Národní referenční centrum Autor: Petr Čech Datum: 17.9.2012 Úprava klasifikace DRG 009.2012 Aktualizace

Více

První rok řešení projektu DRG Restart. Podklady pro tiskovou konferenci 18.11. 2015

První rok řešení projektu DRG Restart. Podklady pro tiskovou konferenci 18.11. 2015 První rok řešení projektu DRG Restart Podklady pro tiskovou konferenci 18.11. 2015 Projekt DRG Restart Hlavní metodické cíle Hlavní cíle projektu Projekt DRG Restart směřuje k obnově špatně nastaveného

Více

Dopady úhradového systému na nemocniční péči a výhledy do budoucna. Ing. Robert Sýkora Governmental Affairs Director, GlaxoSmithKline

Dopady úhradového systému na nemocniční péči a výhledy do budoucna. Ing. Robert Sýkora Governmental Affairs Director, GlaxoSmithKline Dopady úhradového systému na nemocniční péči a výhledy do budoucna Ing. Robert Sýkora Governmental Affairs Director, GlaxoSmithKline Co se dnes dozvíte Princip úhrady péče případovým paušálem - DRG Úhrada

Více

Problémy s funkčností a optimalizací systému úhrad akutní lůžkové péče projekt DRG Restart. Petr Mašek a tým DRG Restart

Problémy s funkčností a optimalizací systému úhrad akutní lůžkové péče projekt DRG Restart. Petr Mašek a tým DRG Restart Problémy s funkčností a optimalizací systému úhrad akutní lůžkové péče projekt DRG Restart Petr Mašek a tým DRG Restart I. Dosavadní použití DRG v systému úhrad v ČR Použití DRG v úhradách v letech 2008

Více

Projekt DRG Restart Vývoj, aktuální stav a harmonogram projektu

Projekt DRG Restart Vývoj, aktuální stav a harmonogram projektu Projekt DRG Restart Vývoj, aktuální stav a harmonogram projektu Ing. Jan Linda 11. 10. 2017 DRG Restart vývoj Proč DRG Restart? DRG ano IR-DRG několik let v úhradách každý rok zásadní změny (DRG α, β,

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace

Metodika sestavení případu hospitalizace Metodika sestavení případu hospitalizace 009.2012 1 / 6 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1a. Definice případu hospitalizace Časové vymezení Hospitalizační případ 1 je pro potřeby DRG časově vymezen pobytem nemocného

Více

DRG ZDRAVOTNICKÁ KLASIFIKACE Pavel Kožený

DRG ZDRAVOTNICKÁ KLASIFIKACE Pavel Kožený Pavel Kožený 122 DRG ZDRAVOTNICKÁ KLASIFIKACE Pavel Kožený Anotace Jedním z nástrojů, které napomáhají řízení, financování a zvyšování kvality zdravotní péče je nepochybně klasifikační systém. Jak je zřejmé

Více

Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart. Ing. Petr Mašek & Tým DRG Restart

Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart. Ing. Petr Mašek & Tým DRG Restart Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek & Tým DRG Restart Cíl projektu DRG Restart projekt Standardizace procesů, tvorba metodik a systémových nástrojů v síti referenčních nemocnic za

Více

Markery systému CZ-DRG jako základ implementace nového systému úhrad akutní lůžkové péče. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha

Markery systému CZ-DRG jako základ implementace nového systému úhrad akutní lůžkové péče. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha Markery systému CZ-DRG jako základ implementace nového systému úhrad akutní lůžkové péče Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha 31.8. 2018 Systém CZ-DRG je vydán ve sdělení ČSÚ ve verzi

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001

Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001 Metodika sestavení případu hospitalizace 012.001 Verze 012.001_návrh (doplnění pro verzi 012 zvýrazněno červeně) 1 / 7 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1a. Definice případu hospitalizace Časové vymezení Hospitalizační

Více

Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české spolupráce

Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české spolupráce Metodika finančních toků a kontroly pro Program švýcarsko-české spolupráce s platností od 16. února 2009 OBSAH OBSAH... 2 ÚVOD... 3 VYMEZENÍ POJMŮ... 3 ČÁST I: SPOLEČNÁ USTANOVENÍ... 6 1. VYBRANÉ PRÁVNÍ

Více

Národní referenční centrum (NRC) MUDr. Antonín Malina, Ph.D. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví

Národní referenční centrum (NRC) MUDr. Antonín Malina, Ph.D. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Národní referenční centrum (NRC) MUDr. Antonín Malina, Ph.D. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Proč v IPVZ? zachování kontinuity (projekt Vývoj a ověřovací provoz klasifikačního systému

Více

CZ-DRG ve Sdělení ČSÚ a právní aspekty nastupující implementace. V. Těšitelová Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha

CZ-DRG ve Sdělení ČSÚ a právní aspekty nastupující implementace. V. Těšitelová Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha CZ-DRG ve Sdělení ČSÚ a právní aspekty nastupující implementace V. Těšitelová Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha 21. 11. 2018 Zákon o veřejném zdravotním pojištění 41a Klasifikace akutní

Více

Projekt změn léčebného provozu Porodnickogynekologické. úhradovými mechanismy. Bc. Michaela Štachová

Projekt změn léčebného provozu Porodnickogynekologické. úhradovými mechanismy. Bc. Michaela Štachová Projekt změn léčebného provozu Porodnickogynekologické kliniky v souladu s platnými úhradovými mechanismy Bc. Michaela Štachová Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Předmětem diplomové práce na téma "Projekt

Více

Metodika sestavení případu hospitalizace 010

Metodika sestavení případu hospitalizace 010 Metodika sestavení případu hospitalizace 010 Verze 010 (doplnění vyznačeno červeně) 1 / 6 NÁRODNÍ REFERENČNÍ CENTRUM 1a. Definice případu hospitalizace Časové vymezení Hospitalizační případ 1 je pro potřeby

Více

Ing. Vojtěch Beck, 2016

Ing. Vojtěch Beck, 2016 Ing. Vojtěch Beck, 2016 1 součást sektorové veřejné ekonomiky, obohacená v posledních desetiletích o nové přínosy ekonomů, sociologů, demografů, lékařů a právníků zkoumá, jak optimálně alokovat lidské,

Více

Jak se počítají relativní váhy? Zdeněk Páv listopad 2010

Jak se počítají relativní váhy? Zdeněk Páv listopad 2010 Jak se počítají relativní váhy? Zdeněk Páv listopad 2010 Relativní váhy Informace o nákladech Neříkají KOLIK případ skupiny stojí, ale O KOLIK je dražší (levnější) než případ spadající do jiné skupiny

Více

Úhrady zdravotní péče, seznam zdravotních výkonů. Daniel Hodyc Lékařská fakulta UK

Úhrady zdravotní péče, seznam zdravotních výkonů. Daniel Hodyc Lékařská fakulta UK Úhrady zdravotní péče, seznam zdravotních výkonů Daniel Hodyc 6.11. 2013 3. Lékařská fakulta UK Úhrady zdravotní péče - struktura prezentace Formální a procedurální pravidla úhrad zdravotní péče v České

Více

Správa DRG v roce 2014 Globální strategický dokument

Správa DRG v roce 2014 Globální strategický dokument Správa DRG v roce 2014 Globální strategický dokument Projekt Správa a rozvoj DRG 2014 strategické rámce plánovaných provozních aktivit v DRG 2014 Národní referenční centrum Autor: Ing. Pavel Kožený, Ph.D.,

Více

Německý DRG systém a hodnocení jeho implementace

Německý DRG systém a hodnocení jeho implementace NRC Konference DRG 2012 Německý DRG systém a hodnocení jeho implementace Dr. Torsten Fürstenberg Mareike Laschat Praha, 14. listopadu 2012 I G E S I n s t i t u t G m b H w w w. i g e s. d e Friedrichstraße

Více

Průvodní dokument k verzi klasifikace IR - DRG 010

Průvodní dokument k verzi klasifikace IR - DRG 010 Průvodní dokument k verzi klasifikace IR - DRG 010 Správa a rozvoj DRG - předání výstupů Ministerstvu zdravotnictví ČR Verze 010 Národní referenční centrum Autor: Eva Švecová Datum: 7. 12. 2012 Průvodní

Více

Změny v systému DRG Kultivace MDC 08

Změny v systému DRG Kultivace MDC 08 Změny v systému DRG Kultivace MDC 08 Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2013 Národní referenční centrum Autor: Helena Rathousová Datum: 7. 8. 2013 Ortopedie řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2013

Více

Fakultní nemocnice Na Bulovce. Nemocnice a DRG

Fakultní nemocnice Na Bulovce. Nemocnice a DRG Obsah prezentace : Historie zavádění DRG v ČR Příjmy z veřejného zdravotního pojištění (v.z.p) a role DRG v úhradách Rizika při zavádění DRG Využití DRG v nemocnicích Závěr Zavádění DRG - historie 1. pokus

Více

Metodika pro komunikaci změn v Seznamu výkonů s bodovými hodnotami. Podmínky pro zpracování aktualizace SZV pro účely klasifikace DRG

Metodika pro komunikaci změn v Seznamu výkonů s bodovými hodnotami. Podmínky pro zpracování aktualizace SZV pro účely klasifikace DRG Metodika pro komunikaci změn v Seznamu výkonů s bodovými hodnotami Podmínky pro zpracování aktualizace SZV pro účely klasifikace DRG Verze: 1_0.1 Autor: Národní referenční centrum Datum 22. 5. 2012 1 Obsah

Více

Podkladový materiál Ministerstva zdravotnictví pro plenární zasedání RHSD konané dne 1. prosince 2014. Současná situace ve zdravotnictví

Podkladový materiál Ministerstva zdravotnictví pro plenární zasedání RHSD konané dne 1. prosince 2014. Současná situace ve zdravotnictví Podkladový materiál Ministerstva zdravotnictví pro plenární zasedání RHSD konané dne 1. prosince 2014 Současná situace ve zdravotnictví 1 Obsah 1 Hospodaření systému veřejného zdravotního pojištění...3

Více

implementace CZ-DRG JUDr. Radek Policar

implementace CZ-DRG JUDr. Radek Policar Právní 550 SC-002 aspekty implementace CZ-DRG JUDr. Radek Policar 9. listopadu 2016 Východiska dnešního stavu Sdělení ČSÚ č. 427/2005 Sb., o zavedení Klasifikace hospitalizovaných pacientů (IR-DRG) Český

Více

1. Důvod předložení a cíle

1. Důvod předložení a cíle O d ů v o d n ě n í OBECNÁ ČÁST A. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE PODLE OBECNÝCH ZÁSAD 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Návrh vyhlášky o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb

Více

Implementace metodiky oceňování v RN

Implementace metodiky oceňování v RN Implementace metodiky oceňování v RN Markéta Bartůňková, Petr Mašek a tým DRG Restart 4. Expertní rada 02. 12. 2015 Struktura prezentace Příprava implementace metodiky oceňování v RN Ověření implementace

Více

Co je referenční nemocnice? Jak se stát referenční nemocnicí? Přínos RRH pro Referenční nemocnici. Ing. Petr Fišer Konzultant NRC

Co je referenční nemocnice? Jak se stát referenční nemocnicí? Přínos RRH pro Referenční nemocnici. Ing. Petr Fišer Konzultant NRC Co je referenční nemocnice? Jak se stát referenční nemocnicí? Přínos RRH pro Referenční nemocnici Ing. Petr Fišer Konzultant NRC Mapa prezentace Geneze a cíle projektu RRH Referenční nemocnice Smluvní

Více

Seminář o zdravotnictví TOP 09

Seminář o zdravotnictví TOP 09 Seminář o zdravotnictví TOP 09 Leoš Heger Praha, 9.4.2013 Stav našeho zdravotnictví Euro Health Consumer Index (15./34) Obsah prezentace Práva pacientů (27. / 34) Léčiva (20. / 34) Rozsah služeb (17. /

Více

Metodika oceňování hospitalizačního případu

Metodika oceňování hospitalizačního případu Metodika oceňování hospitalizačního případu pro rok 2016 Autor / Autoři: Hlavní autor: Ing. Markéta Bartůňková, Ing. Petr Mašek Spoluautoři: Tým DRG Restart, zástupci referenčních nemocnic Verze: 1.0 Datum:

Více

Konkrétní možnosti zlepšení českého systému DRG

Konkrétní možnosti zlepšení českého systému DRG Konkrétní možnosti zlepšení českého systému DRG Konference DRG Restart AQUAPALACE, 18.11.2014 Petr Tůma Obsah Co se změnilo v pohledu na IR-DRG Jak je možné změnit koncept DRG klasifikace Dogma o zvladatelném

Více

MANUÁL PRACOVNÍCH POSTUPŮ

MANUÁL PRACOVNÍCH POSTUPŮ MANUÁL PRACOVNÍCH POSTUPŮ Programu švýcarsko-české spolupráce ZPROSTŘEDKUJÍCÍHO SUBJEKTU MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OD VYHLÁŠENÍ VÝZVY PO PODPIS DOHODY O PROJEKTU SEZNAM ZKRATEK CFCU Centrální finanční

Více

Úhrady ZP a kódování DRG

Úhrady ZP a kódování DRG Úhrady ZP a kódování DRG K odborné stáži: Minimalizace chyb při vykazování zdravotní péče Určeno pro: pracovníky zabývající se kódováním DRG a koordinací souvisejících procesů (zpracování a vykazování)

Více

Zahájení referenčního kódování pro systém CZ DRG od

Zahájení referenčního kódování pro systém CZ DRG od Zahájení referenčního kódování pro systém CZ DRG od 1. 1. 2019 Metodický materiál pro referenční nemocnice projektu DRG Restart T. Pavlík, Z. Bortlíček, M. Uher, P. Klika, M. Bartůňková, M. Zvolský, L.

Více

Zpráva o Kurzu kódování zdravotních služeb referenční kódování v systému CZ-DRG

Zpráva o Kurzu kódování zdravotních služeb referenční kódování v systému CZ-DRG Zpráva o Kurzu kódování zdravotních služeb Miroslav Zvolský, Petra Králová, Dana Krejčová, Irena Rubešová Oddělení klinických klasifikací DRG Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR a tým DRG Restart

Více

Úhradová vyhláška a fakultní nemocnice aneb hodnocení pro rok 2014 a výhledy do budoucnosti. prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Úhradová vyhláška a fakultní nemocnice aneb hodnocení pro rok 2014 a výhledy do budoucnosti. prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Úhradová vyhláška a fakultní nemocnice aneb hodnocení pro rok 2014 a výhledy do budoucnosti prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. Úhradová Vyhláška Protichůdné zájmy MZ, pojišťovny (VZP x oborové), poskytovatelé

Více

Akční plán 2016. Prováděcí část Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje 2014-2017

Akční plán 2016. Prováděcí část Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje 2014-2017 Akční plán 2016 Prováděcí část Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Libereckého kraje 2014-2017 Obsah ÚVOD...4 1 Činnosti Libereckého kraje...5 1.1 Oblast plánování...5 1.1.1 Organizační zajištění

Více

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde? Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech

Více

Údržba systému IR DRG v přechodném období 2015 2017 a jeho využití v úhradách

Údržba systému IR DRG v přechodném období 2015 2017 a jeho využití v úhradách Údržba systému IR DRG v přechodném období 2015 2017 a jeho využití v úhradách Verze dokumentu 4.0 18. listopadu 2014 Autoři: Oponentura: MUDr. Petr Tůma, konzultant DRG Ing. Petr Mašek, konzultant DRG

Více

METODIKA PŘIŘAZENÍ RELATIVNÍ VÁHY K HOSPITALIZAČNÍMU PŘÍPADU V SYSTÉMU CZ DRG

METODIKA PŘIŘAZENÍ RELATIVNÍ VÁHY K HOSPITALIZAČNÍMU PŘÍPADU V SYSTÉMU CZ DRG METODIKA PŘIŘAZENÍ RELATIVNÍ VÁHY K HOSPITALIZAČNÍMU PŘÍPADU V SYSTÉMU CZ DRG Metodický materiál projektu DRG Restart Zpracoval autorský kolektiv pod vedením: T. Pavlík, M. Bartůňková, P. Klika, J. Linda,

Více

DRG Diagnosis Related Groups

DRG Diagnosis Related Groups DRG Diagnosis Related Groups Systém DRG Na základě demografických a diagnostických proměnných zařazuje pac./případy do srovnatelných skupin s obdobnou délkou hospitalizace a obdobnými nároky na fin. zdroje

Více

Obsah prezentace. Aktuální možnosti ve vykazování péče a jejich nástroje

Obsah prezentace. Aktuální možnosti ve vykazování péče a jejich nástroje Obsah prezentace Obsah prezentace : Historie zavádění DRG v ČR Příjmy z veřejného zdravotního pojištění (v.z.p) a role DRG v úhradách Rizika při zavádění DRG Využití DRG v nemocnicích Kraje a možnosti

Více

Změny v systému DRG Ventilační podpora u novorozenců

Změny v systému DRG Ventilační podpora u novorozenců Změny v systému DRG Ventilační podpora u novorozenců Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2013 Národní referenční centrum Autor: MUDr. Karolína Baloghová Oponenti: za odbornou společnost MUDr. Lumír Kantor,

Více

DRG: 4 praktické úvahy. Ondřej Roztomilý

DRG: 4 praktické úvahy. Ondřej Roztomilý DRG: 4 praktické úvahy Ondřej Roztomilý Struktura prezentace 4 stručné pragmatické úvahy o DRG Fiskální pragmatická poznámka Pragmatická poznámka o stylu debaty (DRG je naše ) DRG je pro nás DRG je jen

Více

Stav vývoje CZ-DRG a jeho implementační plán

Stav vývoje CZ-DRG a jeho implementační plán Stav vývoje CZ-DRG a jeho implementační plán 2018 -> 2018 -> 2019 L. Dušek, M. Bartůňková, V. Těšitelová, P. Klika, T. Pavlík, M. Zvolský J. Linda, jménem vývojových týmů CZ-DRG Ústav zdravotnických informací

Více

Zpráva o výsledcích šetření za rok 2012. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování

Zpráva o výsledcích šetření za rok 2012. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Vytvoření adekvátního systému získávání informací o legislativních, veřejných zakázek a informací od jednotlivých zadavatelů ohledně přijímání elektronických obchodních praktik Objednatel: Ministerstvo

Více

Úhrada za poskytnutou péči v roce 2010

Úhrada za poskytnutou péči v roce 2010 Úhrada za poskytnutou péči v roce 2010 hejtman kraje Vysočina Jaké bude financování v následujícím roce? Obsah prezentace Realita co máme resp. nemáme Představa co chceme V roce 2010 alespoň kompromis?

Více

Komenského nám. 125, 532 11 Pardubice

Komenského nám. 125, 532 11 Pardubice Dodatečná informace č. 2 pro otevřené nadlimitní řízení dle 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů a dle metodiky IOP Název veřejné zakázky Datové sklady, manažerské

Více

Kalkulační MANUÁL. Základní dokument o kalkulaci procesních nákladů metodou nákladových služeb. 3. vydání. Partner Kalkulačního manuálu:

Kalkulační MANUÁL. Základní dokument o kalkulaci procesních nákladů metodou nákladových služeb. 3. vydání. Partner Kalkulačního manuálu: Kalkulační MANUÁL Základní dokument o kalkulaci procesních nákladů metodou nákladových služeb 3. vydání Partner Kalkulačního manuálu: obalka 2011.indd 1-2 26.10.2011 10:26:57 Kalkulační manuál Základní

Více

Koncepce duchovenské služby vychází z přesvědčení ČCE vyjádřeného v preambuli a z rámce daného zejména následujícími skutečnostmi:

Koncepce duchovenské služby vychází z přesvědčení ČCE vyjádřeného v preambuli a z rámce daného zejména následujícími skutečnostmi: Koncepce nemocniční duchovenské služby Českobratrské církve evangelické PREAMBULE Českobratrská církev evangelická (dále jen ČCE ) vychází z přesvědčení, že služba potřebným, zvláště slabým, nemocným a

Více

Institut biostatistiky a analýz MU. Zkušenosti s vyhodnocováním telemedicínských technologií

Institut biostatistiky a analýz MU. Zkušenosti s vyhodnocováním telemedicínských technologií Institut biostatistiky a analýz MU Zkušenosti s vyhodnocováním telemedicínských technologií 1 O IBA hlavní oblasti zájmu Faculty of Science, Masaryk University Faculty of Medicine, Masaryk University Analýza

Více

Proč je potřeba změna? Odborná společnost vypracovala podněty k úpravám systému DRG v oblasti psychiatrie, který byl předán PS DRG.

Proč je potřeba změna? Odborná společnost vypracovala podněty k úpravám systému DRG v oblasti psychiatrie, který byl předán PS DRG. Psychiatrie Příloha č. 13 Vypracoval:Jana Kárníková Proč je potřeba změna? Odborná společnost vypracovala podněty k úpravám systému DRG v oblasti psychiatrie, který byl předán PS DRG. Dle dostupných vyjádření

Více

Otázky a odpovědi týkající se Evropské webové databáze hlášení nežádoucích účinků léčivých přípravků

Otázky a odpovědi týkající se Evropské webové databáze hlášení nežádoucích účinků léčivých přípravků Otázky a odpovědi týkající se Evropské webové databáze hlášení nežádoucích účinků léčivých přípravků 1. O webových stránkách Jaké informace mohu na webových (www.adrreports.eu) stránkách najít? Naleznete

Více

Metodika přiřazení relativní váhy k případu hospitalizace

Metodika přiřazení relativní váhy k případu hospitalizace Metodika přiřazení relativní váhy k případu hospitalizace IR-DRG, 1.2., rev. 010 Verze dokumentu final Národní referenční centrum Autor: Ing. Petr Mašek, MUDr.Petr Tůma Datum: 16.11.2011 1 Obsah 1 OBSAH...

Více

Kalkulace závažnosti komorbidit a komplikací pro CZ-DRG

Kalkulace závažnosti komorbidit a komplikací pro CZ-DRG Kalkulace závažnosti komorbidit a komplikací pro CZ-DRG Michal Uher a analytický tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha Institut biostatistiky a analýzy, Lékařská

Více

Development of National Coding Standards within the Czech DRG System

Development of National Coding Standards within the Czech DRG System EC TWINNING PROJECT Development of National Coding Standards within the Czech DRG System CZ2005/IB/SO/03 Prague, 23 September 2008 Aplikace výstupů projektů TF04 a TF05 v prostředíčeské republiky, navazující

Více

Zápis ze 7. schůze podvýboru pro oblast zdravotní péče, vzdělávání a prevenci ze dne 21. května 2015

Zápis ze 7. schůze podvýboru pro oblast zdravotní péče, vzdělávání a prevenci ze dne 21. května 2015 Zápis ze 7. schůze podvýboru pro oblast zdravotní péče, vzdělávání a prevenci ze dne 21. května 2015 Přítomni za podvýbor pro oblast zdravotní péče, vzdělávání a prevenci: Antonín Pavel, Brázdil Milan,

Více

DRG jako sekundární klasifikační systém. MUDr. Karolína Baloghová, 10. 12. 2014

DRG jako sekundární klasifikační systém. MUDr. Karolína Baloghová, 10. 12. 2014 DRG jako sekundární klasifikační systém MUDr. Karolína Baloghová, 10. 12. 2014 K čemu primárně slouží DRG? Způsob, jak obrovský počet jednotlivých hospitalizačních případů rozdělit do zvládnutelného počtu

Více

.. 2014 NRC/DRG/2014/ _. Žádost o změnu v klasifikačním systému DRG. Údaje o přijetí žádosti 1 : Datum přijetí žádosti k řešení: Číslo jednací:

.. 2014 NRC/DRG/2014/ _. Žádost o změnu v klasifikačním systému DRG. Údaje o přijetí žádosti 1 : Datum přijetí žádosti k řešení: Číslo jednací: Žádost o změnu v klasifikačním systému DRG Údaje o přijetí žádosti 1 : Datum přijetí žádosti k řešení:.. 2014 Číslo jednací: NRC/DRG/2014/ _ 1 vyplňuje pracovník NRC Národní referenční centrum Stránka

Více

Holandská klasifikace zdravotní péče další inspirace pro ČR? Daniel Hodyc Praha, 18. 11. 2014

Holandská klasifikace zdravotní péče další inspirace pro ČR? Daniel Hodyc Praha, 18. 11. 2014 Holandská klasifikace zdravotní péče další inspirace pro ČR? Daniel Hodyc Praha, 18. 11. 2014 Proč se zabývat zahraničními DRG systémy? IR DRG 1.2. kultivujeme od roku 2003, pro účely úhrad jej používáme

Více

Národní strategie v prevenci dekubitů a podpora světového dne STOP dekubitům. Nina Müllerová Michaela Hofštetrová Knotková Alice Stranadová

Národní strategie v prevenci dekubitů a podpora světového dne STOP dekubitům. Nina Müllerová Michaela Hofštetrová Knotková Alice Stranadová Národní strategie v prevenci dekubitů a podpora světového dne STOP dekubitům Nina Müllerová Michaela Hofštetrová Knotková Alice Stranadová Deklarace z Rio de Janeira říjen 2011 Prevence dekubitů je jedním

Více

Test č.1 Porozumění zadání úloh

Test č.1 Porozumění zadání úloh Před zadáním testu je vhodné upozornit studenty na cíl testování, tedy: ověřování srozumitelnost výukových materiálů. A upozornit, že se nejedná o ověřování jejich znalostí. Testy mohou být anonymní. (Pro

Více

Reformní kroky MZ ČR. Leoš Heger, květen 2011

Reformní kroky MZ ČR. Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR Leoš Heger, květen 2011 Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč mld. Kč Legislativní témata Zlepšení legislativního rámce poskytování zdravotních služeb (def. lege artis) Definování

Více

Data zdravotnictví pro zdravotnictví?

Data zdravotnictví pro zdravotnictví? Data zdravotnictví pro zdravotnictví? E LINKX a.s. Novoveská 1262/95 709 00 Ostrava - Mariánské Hory Informace: +420 597 444 777 Zákaznická podpora: +420 597 444 999 Web: www.elinkx.cz Informace: info@elinkx.cz

Více

Návrh opatření ke kultivaci zdrojových dat a zvýšení kvality interpretace budoucích analýz. Ing. Markéta Bartůňková, jménem týmu projektu

Návrh opatření ke kultivaci zdrojových dat a zvýšení kvality interpretace budoucích analýz. Ing. Markéta Bartůňková, jménem týmu projektu Návrh opatření ke kultivaci zdrojových dat a zvýšení kvality interpretace budoucích analýz Ing. Markéta Bartůňková, jménem týmu projektu 1 Závěr analýzy Autor analýzy konstatuje, že se podařilo: jednotné

Více

Stanovy občanského sdružení

Stanovy občanského sdružení Stanovy občanského sdružení CZECH MDS GROUP I. Název a sídlo občanského sdružení 1) Tyto stanovy jsou stanovami občanského sdružení s názvem CZECH MDS GROUP (dále jen sdružení ). Sdružení je dobrovolným

Více

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠETŘENÍ

1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠETŘENÍ 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠETŘENÍ Název šetření: Podoba formuláře: Roční šetření o výzkumu a vývoji Výkaz o výzkumu a vývoji VTR 5 01 je distribuován ve dvou mutacích podle sektorů provádění VaV: mutace (a)

Více

Stav projektu DRG Restart a plán dokončení jeho cílů pro rok Markéta Bartůňková

Stav projektu DRG Restart a plán dokončení jeho cílů pro rok Markéta Bartůňková Stav projektu DRG Restart a plán dokončení jeho cílů pro rok 2017 Markéta Bartůňková 13. 12. 2016 ÚZIS ČR DRG 1. Pověření ÚZIS ČR na základě 41a zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Minimální požadavky pro zavedení interního systému hodnocení kvality

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Minimální požadavky pro zavedení interního systému hodnocení kvality Věstník Ročník 2015 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 16 Vydáno: 26. ŘÍJNA 2015 Cena: 74 Kč OBSAH: 1. Minimální požadavky pro zavedení interního systému hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných

Více

Název IČO Nem. Mil. sester sv. K. Boromej. v Praze

Název IČO Nem. Mil. sester sv. K. Boromej. v Praze IČO 7 3 6 3 4 8 5 IČZ smluvního ZZ 1 2 Číslo smlouvy 2 A 1 N 2 Název IČO Nem. Mil. sester sv. K. Boromej. v Praze PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-1 / 7.7.7 / 4_5 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

Rehabilitační péče na akutních lůžkách. Markéta Bartůňková, Jana Homrová, Zbyněk Bortlíček, Tomáš Pavlík

Rehabilitační péče na akutních lůžkách. Markéta Bartůňková, Jana Homrová, Zbyněk Bortlíček, Tomáš Pavlík Rehabilitační péče na akutních lůžkách Markéta Bartůňková, Jana Homrová, Zbyněk Bortlíček, Tomáš Pavlík Rehabilitační péče Proč potřebuje Česká republika nový DRG systém? Klinická a ekonomická homogenita

Více

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1. Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. Jeruzalémská 9, 116 52 Praha 1 Program výzkumu a vývoje v roce 2007 Praha, 2007 1 Obsah: 1. PROGRAM VÝZKUMU A VÝVOJE V ROCE 2007 3 1.1 Úvod 3 1.2 Souvislosti a

Více

Zdravotnické systémy. Národní zdravotní služba Veřejné zdravotní pojištění Jednopojišťovnové Vícepojišťovnové 1.LF UK. ing.

Zdravotnické systémy. Národní zdravotní služba Veřejné zdravotní pojištění Jednopojišťovnové Vícepojišťovnové 1.LF UK. ing. Zdravotnické systémy Národní zdravotní služba Veř Jednopojišťovnové Vícepojišťovnové Základní principy Systém zdravotního pojištění má dvě základní formy: Povinné veř Dobrovolné komerční pojištění smluvní

Více

Základní principy, na kterých projekt DRG restart plánuje vybudovat systém optimalizace úhrad lůžkové péče, jsou následující:

Základní principy, na kterých projekt DRG restart plánuje vybudovat systém optimalizace úhrad lůžkové péče, jsou následující: Metodická optimalizace a zefektivnění systému úhrad nemocniční péče v ČR Projekt DRG restart Pilotní verze projektové dokumentace vznikajícího projektu. Dokument bude průběžně doplňován, konečná verze

Více

1. Všemi legálními dostupnými prostředky chránit opodstatněné existenční a ekonomické zájmy svých členů.

1. Všemi legálními dostupnými prostředky chránit opodstatněné existenční a ekonomické zájmy svých členů. Sdružení Ambulantních Specialistů České republiky (dříve Sdružení smluvních lékařů ČR) pokračovatel Spolku pokladenských lékařů, založeného v prosinci 1906 190 00 Praha 9 Vysočany, Pod pekárnami 243/6

Více

Zápis z jednání. 1. Cíle a milníky projektu DRG Restart

Zápis z jednání. 1. Cíle a milníky projektu DRG Restart Zápis z jednání Označení: Zápis z porady (ZP) Klasifikace: Pracovní skupina Typ jednání: Porada OA III. Datum jednání: 27. 4. 2016 Jednání řídil: Ing. Mašek, Ing. Bartůňková Místo konání: ÚZIS ČR PROGRAM:

Více

Využití DRG v řízení nákladů Robert Czékus 11.12.2013 FN Brno počet lůžek FN Brno Pracoviště medicíny dospělého věku Bohunice Pracoviště reprodukční medicíny Obilní trh Dětská nemocnice Černopolní Počet

Více

ÚVOD Představení Národního screeningového centra

ÚVOD Představení Národního screeningového centra ÚVOD Představení Národního screeningového centra Ondřej Májek, Karel Hejduk, Ladislav Dušek Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of

Více

Výkaznictví sociálních služeb. 1. hodnotící zpráva

Výkaznictví sociálních služeb. 1. hodnotící zpráva Výkaznictví sociálních služeb 1. hodnotící zpráva Ing. Radovan Hauk 14. září 2015 Stránka 1 OBSAH Úvod... 4 1. Výkaznictví MPSV (OKposkytovatel)... 5 1.1 Náklady a výnosy... 5 1.2 Struktura pracovních

Více

Změny v systému DRG MDC 12 pro výkon radikální prostatektomie laparoskopicky

Změny v systému DRG MDC 12 pro výkon radikální prostatektomie laparoskopicky Změny v systému DRG MDC 12 pro výkon radikální prostatektomie laparoskopicky Řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2013 Národní referenční centrum Autor: Helena Rathousová Datum: 25. 9. 2013 Urologie Řešení

Více

Přínosy sdílení zdravotnické dokumentace v reálném čase prostřednictvím regionálního klinického IS ve skupině zdravotnických zařízení

Přínosy sdílení zdravotnické dokumentace v reálném čase prostřednictvím regionálního klinického IS ve skupině zdravotnických zařízení Přínosy sdílení zdravotnické dokumentace v reálném čase prostřednictvím regionálního klinického IS ve skupině zdravotnických zařízení Ing. Eva Chmelová Agenda Představení skupiny nemocnic Projekt vývoje

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Verze 013 Autor / Autoři: autoři: tým DRG Restart Verze: 013 Datum: 18. 12. 2015 Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Palackého náměstí 4, P. O.

Více

Počet podpořených projektů, výše finanční dotace. Zvýšená dostupnost programů primární prevence pro školy v KHK. Vytvořená analýza

Počet podpořených projektů, výše finanční dotace. Zvýšená dostupnost programů primární prevence pro školy v KHK. Vytvořená analýza 4.1 Primární V rámci dotačního řízení Královéhradeckého kraje bylo pro dotační programy Podpora a rozvoj zdravého životního stylu (č. 11SMP02, 12SMP02, 13SMP02) a Programy zaměřené na prevenci rizikového

Více

Změny v systému CC-MCC pro rok 2013

Změny v systému CC-MCC pro rok 2013 Změny v systému CC-MCC pro rok 2013 Návrh řešení v projektu Správa a rozvoj DRG 2012 Verze: je finální jako zadání pro programování grouperu, ale může být upravována na základě připomínek ve zbývající

Více

Úhradová data, nákladová efektivita a sledování výkonnosti nemocnic

Úhradová data, nákladová efektivita a sledování výkonnosti nemocnic Úhradová data, nákladová efektivita a sledování výkonnosti nemocnic Milan Prášil Medicínské datové centrum 1.LF UK & Odbor strategického rozvoje Univerzita Karlova v Praze Obsah Proč vedeme současné debaty

Více