ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV ul. Dr. HORÁKA 24

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV ul. Dr. HORÁKA 24"

Transkript

1 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV ul. Dr. HORÁKA 24

2 Identifikační údaje školy Oficiální název: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Motivační název: Škola plná pohybu Název školy: Základní škola Prostějov, ul. Dr. Horáka 24 IZO: IČO: Adresa: Dr. Horáka 24, Prostějov, Ředitelka: Mgr. Bc. Petra Rubáčová Telefon: e mail: zshor@pvskoly.cz Webové stránky: Fax: Zřizovatel: Město Prostějov Adresa zřizovatele: náměstí T. G. Masaryka 12 14, Prostějov, Koordinátoři tvorby ŠVP: Mgr. Kamila Sedláčková Mgr. Renata Kratochvilová Telefon: Platnost verze: od 1.září 2015 (čtvrtá verze) Mgr. Bc. Petra Rubáčová ředitelka školy

3 Charakteristika školy 1. Úplnost a velikost školy Základní škola Prostějov, ul. Dr.Horáka 24 je úplná základní škola, plánovaná jako 27 třídní s kapacitou 810 žáků. Průměrná naplněnost je 26 žáků. Výuka probíhá ve 2 4 paralelních třídách. Patří mezi největší školy v Prostějově. Je umístěna v jižní části Prostějova, snadno dostupná dětem z vlastního města i nejbližších obcí. 2. Vybavení školy Školu tvoří 3 školní pavilony spojené širokou chodbou a pavilon 2 tělocvičen s bazénem a kancelářemi pro vedení školy. Máme dostatek místností pro třídy i odborné učebny, mezi které patří učebna fyziky, chemie, přírodopisu, přírodovědy, učebny hudební výchovy, výtvarné výchovy, keramická dílna, cvičná kuchyně se třemi pracovišti, školní dílny a dvě učebny se zhruba 40 počítači a připojením na internet. Také obě sborovny,kabinety učitelů a většina tříd jsou vybaveny počítači a internetem. Venkovní areál je tvořen školním pozemkem se skleníkem, dvěma víceúčelovými sportovišti, atletickým hřištěm a relaxační zónou pro školní družinu. Veškeré prostory jsou dostatečně velké, světlé, čisté a vyhovují hygienickým normám. Žákům je k dispozici školní bufet se svačinami a dalším občerstvením, automat s mléčnými výrobky, automaty s nápoji a zrekonstruovaná školní jídelna zajišťující stravování žáků dle přísných jakostních a hygienických norem. Vybavení tříd, kabinetů a rekonstrukce zbývajících vnitřních i venkovních prostor je neustále prioritou vedení školy. 3. Možnosti školy Výuka je prováděna podle předkládaného Školního vzdělávacího programu. Na 1. stupni je žákům dána možnost rozvoje sportovního talentu ve třídách s výukou zaměřenou na plavání. Po vyučování nabízí žákům svou činnost sedm až osm oddělení školní družiny. Volný čas mohou žáci trávit také ve více než 20 zájmových kroužcích. Jsou to kroužky plavecké, sportovní, pěvecké, keramické, výtvarné. Nechybí kroužek zdravotnický, šachový, technický, dovedných rukou, náboženství a kroužky anglického jazyka. Také prostor školního dvora s hřišti, pískovišti, skluzavkou a prolézačkami je ve volném čase dětmi hojně využíván.

4 4. Charakteristika pedagogického sboru Pedagogický sbor má okolo 45 členů a aprobovanost je téměř 100%. Zajišťujeme výuku anglického, německého a ruského jazyka. Neustále je třeba zvyšovat odbornost pro výuku AJ formou distančního studia. Většina učitelů 1. stupně a někteří učitelé z 2. stupně absolvovali kurz pro dyslektické asistenty. Jsme tedy schopni v plné míře zabezpečovat výuku zdravotně i jinak znevýhodněných žáků dle individuálního studijního plánu na žádost rodičů a doporučení školského poradenského zařízení. Ve škole pracuje výchovná poradkyně, metodik prevence sociálně patologických jevů a metodik informačních technologií. Všichni učitelé jsou proškoleni v práci s počítači, v problematice ochrany při mimořádných událostech a někteří mají základní kurz první pomoci. Většina učitelů se nadále vzdělává jak ve svém oboru, tak v oblastech kritického myšlení, činnostního učení, aktivizačních metod, a zvyšuje tak kvalitu své práce. Ve školní družině pracuje nejméně 7 kvalifikovaných vychovatelek. 5. Dosavadní zkušenosti, projekty Do chodu školy se zapojuje Dětská školní rada. Žáci se mohou jejím prostřednictvím podílet na zlepšování prostředí školy i školních aktivitách. Žáci 1. stupně vydávají dětský časopis Pažout. Každoročně se opakují tyto akce: Atletická olympiáda, Běží celá škola, Mikulášská nadílka, Barevný týden, Den naruby, Svátek Slabikáře, Den otevřených dveří, Hodina tělesné výchovy pro budoucí školáky, recitační soutěže, besídky pro rodiče, vánoční divadelní představení pro MŠ, Pažout Cup. Dlouholetou tradici má na škole charitativní Stonožkové hnutí a podpora projektu Bílá pastelka. Účastníme se i jiných humanitárních projektů dle aktuální naléhavosti. Pedagogové vzájemně spolupracují při pravidelném pořádání kulturně-vzdělávacích exkurzí do Prahy i do zahraničí, dějepisných a jiných exkurzí, při organizaci ozdravných pobytů, seznamovacích pobytů, lyžařských výcvikových kurzů a výletů. Řada akcí vzniká spontánně z podnětů žáků, učitelů či rodičů. 6. Spolupráce se zákonnými zástupci a jinými subjekty Spolupráce se zákonnými zástupci je na dobré úrovni. Rada SRPŠ, především výbor, pracuje během celého školního roku. Pořádají Drakiádu, Uspávání přírody, Diskotéku k MDD, opékání, pro budoucí prvňáčky seznámení se školou, příležitostně lyžařské zájezdy pro děti.

5 Organizují také večírek školy a financují odměny žákům za umístění v soutěžích, olympiádách, sběrových akcích i odměny nejlepším žákům na závěr školního roku. Zákonní zástupci jsou o činnosti školy informováni prostřednictvím schůzek a webových stránek. V průběhu školního roku spolupracujeme s okresním muzeem, kde se žáci zúčastňují výtvarných dílen a výstav. Pravidelně navštěvujeme dětské oddělení okresní knihovny, hvězdárnu, botanickou zahradu, dopravní hřiště a planetárium. Žáci navštěvují, v rámci předplatného, městské divadlo, či zhlédnou vybraná představení. Jsou zajišťovány i návštěvy vhodných a atraktivních filmových představení. Spolupracujeme s PPP Prostějov, s SPC Olomouc Svatý Kopeček, s Městskou policií, zapojujeme se do projektu Zdravé město Prostějov. Každoročně plníme projekt Zdravé zuby. Cílem naší školy je pomoci žákům získat vědomosti, dovednosti a návyky, které jim umožní samostatné učení, vytváření správných hodnot a postojů pro život. Charakteristika školního vzdělávacího programu Školní vzdělávací program vychází z obecných vzdělávacích cílů a klíčových kompetencí RVP ZV. Náš ŠVP klade důraz na všestranný rozvoj osobnosti každého žáka. Základní myšlenka celého programu je obsažena v úvodním mottu a veškeré postupy, metody, přístup k žákům a maximální aprobovanost vyučujících vedou k dosažení cílů základního vzdělávání. Zaměření školy Vzhledem k nadstandardnímu sportovnímu vybavení naší školy umožňuje náš program zabezpečení celkového rozvoje pohybových dovedností. Na 1. stupni poskytujeme žákům možnost výběru mezi plaveckou a klasickou třídou. Na 2. stupni navyšujeme počet hodin tělesné výchovy a žákům nabízíme volitelné předměty se sportovním zaměřením. Nadaným sportovcům vytváříme podmínky pro skloubení tréninkových procesů s procesem výchovně vzdělávacím. Zajišťujeme výuku cizích jazyků formou povinných nebo volitelných předmětů, zaměřujeme se na práci s výpočetní a komunikační technikou, nabízíme spoustu kroužků a volitelných předmětů, vytváříme podmínky pro žáky nadané i pro žáky s různým druhem postižení. Vedeme žáky k celoživotnímu vzdělávání, podporujeme zájem a zvídavost, rozvíjíme jejich samostatnost i schopnost spolupracovat a respektovat práci a úspěchy vlastní i druhých. Učíme je odpovědnosti za fyzické i duševní zdraví, máme vypracovaný funkční preventivní program. Požadujeme toleranci a ohleduplnost, vedeme žáky k uplatňování svých práv a k plnění svých povinností. Snažíme se o rozvoj komunikace na všech úrovních.

6 Řídíme se následujícím : Desatero učitele Měj dobrou náladu a často se usmívej Neponižuj své žáky Pochval vždy a pokárej, je-li potřeba Buď ochoten poradit a pomoci Buď přísný, ale spravedlivý Naslouchej svým žákům Buď svým žákům dobrým příkladem Předávej jim maximum vědomostí potřebných pro běžný život Podporuj u svých žáků samostatnost, cílevědomost a zdravé sebehodnocení Veď žáky k dodržování stanovených pravidel Desatero žáka Vstupuj do školy s úsměvem Nikomu neubližuj Pouč se ze svých chyb, neopakuj je Neboj se požádat o radu a o pomoc Buď kamarádský Naslouchej svému učiteli i svým spolužákům Buď dobrým příkladem pro své kamarády Snaž se využít své vědomosti v životě Nepodceňuj se ani nepřeceňuj své síly Dodržuj stanovená pravidla Zabezpečení výuky žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Žáci, u kterých se projevují příznaky některé ze specifických poruch učení, posíláme se souhlasem rodičů na vyšetření do pedagogicko psychologické poradny. Na základě vyšetření a doporučení poradny jsou pak děti se zdravotním postižením (specifické poruchy učení, poruchy sluchu) zařazovány do reedukační péče. Pro tyto žáky je vypracován na žádost rodičů individuálně vzdělávací plán, podle kterého se s dítětem v průběhu školního roku pracuje. Při klasifikaci těchto žáků přihlížíme k vývojové poruše a hodnotíme s tolerancí.

7 Na naší škole máme nejméně 15 dyslektických asistentek. Způsob individuální spec. pedagogické péče: - individuální přístup a zohlednění v průběhu vyučovacího procesu podle daných pedagogických postupů - zařazení do péče proškoleného pedagoga (dyslektické asistentky) na škole - individuální reedukační péče v době mimo vyučování (většinou v rozsahu 45 minut týdně) Obsah zaměřujeme na zdokonalování v oblasti: - auditivní diferenciace - auditivní paměť - sluchová analýza a syntéza - hlásková analýza a syntéza - audiomotorická koordinace - artikulační obratnost - vyjadřovací schopnosti - stranová a prostorová orientace, plošně prostorová orientace - grafomotorika, jemná a hrubá motorika - čtení s uplatněním spec. textů - vizuální paměť - vizuomotorická koordinace - pravopis s uplatněním spec. textů a metodických postupů - procvičování a upevňování aktuálně probíraného učiva - matematika s využitím speciální metodiky ke korekci vybraných počtářských obtíží Pracujeme také s doporučenými kompenzačními pomůckami a PC programy. Individuální přístup uplatňujeme i u žáků se zdravotním (lehčí specifické poruchy učení, poruchy chování, zrakové a tělesné postižení) a sociálním (méně podnětné rodinné prostředí, děti cizinců) znevýhodněním. Vzdělávání žáků mimořádně nadaných Zařazení nadaných žáků do základního vzdělávání vyžaduje od učitelů náročnější přípravu na vyučování v jednotlivých předmětech. Učitel na ně klade vyšší nároky odpovídající jejich schopnostem, zadává jim referáty k probíranému učivu, obtížnější úkoly nebo úkoly dlouhodobějšího charakteru ( př. vedení čtenářských deníků, zakládání herbářů, provádění pozorování přírodních jevů, řešení kvízů, hlavolamů, psaní povídek, básní apod.). Vede je k individuální práci s naučnou literaturou a zapojuje tyto žáky do soutěží a olympiád. Ve vyučování je pověřuje řízením skupin a snaží se o spolupráci se slabšími spolužáky.

8 Výchovné a vzdělávací strategie Klíčové kompetence 1. Kompetence k učení 2. Kompetence k řešení problémů 3. Kompetence komunikativní Co to znamená ve Škole plné pohybu Motivujeme k učení, vysvětlujeme jeho smysl a cíl, utváříme pozitivní vztah k učení Vybíráme vhodné způsoby a metody pro efektivní učení, učíme žáky plánovat a organizovat vlastní učení Vyhledáváme a třídíme informace, využíváme je v procesu učení, při tvůrčích činnostech i v praktickém životě Propojujeme poznatky z různých oblastí do širších celků a uvádíme věci do souvislostí Vedeme žáky k samostatnému pozorování, k porovnávání výsledků, ke kritickému posuzování a k vytváření závěrů pro využití v budoucnosti Vedeme žáky k sebehodnocení Zapojujeme žáky do soutěží a olympiád Umožňujeme žákům ve vhodných případech realizovat vlastní nápady, podněcujeme jejich tvořivost Vedeme žáky ke vnímání nejrůznějších problémových situací ve škole i mimo ni, snažíme se problém pochopit, přemýšlet o jeho příčinách, naplánovat způsob řešení Vyhledáváme informace vhodné k řešení problému, objevujeme různé varianty řešení, podporujeme sebevědomí při případných nezdarech Podporujeme samostatné řešení problémů a ověřujeme správnost řešení Zdokonalujeme postupně formy obhajoby a prezentace myšlenek, nápadů, výsledků a rozhodnutí Vedeme žáky ke vhodné komunikaci se spolužáky, s učiteli a ostatními dospělými ve škole i mimo školu Požadujeme výstižnou, souvislou a kultivovanou formulaci myšlenek a názorů v logickém sledu při písemném i ústním projevu Učíme žáky poslouchat názor jiných a vhodnou formou předkládat názor svůj Umožňujeme vedení dialogu Využíváme informační a komunikační prostředky a technologie při komunikaci s okolním světem Podporujeme přátelské vztahy ve třídách i mezi třídami Rozvíjíme u žáků komunikaci v rizikových situacích, při odmítání, agresi, vyjednávání apod.

9 4. Kompetence sociální a personální 5. Kompetence občanské 6. Kompetence pracovní Zařazujeme práci ve skupině, vedeme žáky ke spolupráci a k vytváření pravidel práce v týmu Vedeme žáky k ohleduplnosti a úctě k druhým a k vytváření příjemné atmosféry v týmu Seznamujeme s možnostmi, jak ovládat a řídit svoje jednání a chování, rozvíjíme u žáků pocit sebeúcty a sebeuspokojení Respektujeme dohodnutá pravidla, poskytneme pomoc nebo o ni požádáme Vedeme žáky k vzájemnému slušnému chování bez hrubostí a násilí a ke schopnosti postavit se proti hrubému zacházení Posilujeme volní a charakterové rysy Učíme správně zodpovědně reagovat v krizových situacích a dle možností a schopností poskytnout první pomoc Zdůrazňujeme rovnost lidí a potřebu vzájemné spolupráce, dbáme na respektování individuálních rozdílů (národnostních, kulturních) Vedeme k uvědomování si svých práv a k zodpovědnému plnění svých povinností ve škole i mimo školu Připomínáme naše tradice a aktivně zapojujeme žáky do kulturního dění a sportovních aktivit Klademe důraz na ekologické problémy, třídíme odpad, pečujeme o kvalitu prostředí naší školy Motivujeme k aktivnímu zapojení do oblasti Svět práce Dbáme na ochranu zdraví při práci a k dodržování hygienických pravidel Vedeme k bezpečnému a účinnému používání materiálu, nástrojů a vybavení Pomáháme s rozhodnutím o dalším vzdělávání a profesním zaměření Zdůrazňujeme kvalitu, funkčnost a hospodárnost při jakékoliv práci Seznamujeme s různými obory lidské činnosti, jejich výsledky a významem pro ostatní lidi

10 Školní vzdělávací program "Škola plná pohybu" Učební plán pro ročník Klasická třída (KT) Předmět: ročník časová dotace celkem dispon. hodin hodiny Český jazyk Anglický jazyk Matematika Informatika Prvouka Přírodověda (7+3+4) Vlastivěda Hudební výchova Výtvarná výchova Tělesná výchova Pracovní činnosti Počet hodin týdně:

11 Poznámky k učebnímu plánu klasické třídy (KT) I. stupně: Oblast Jazyk a jazyková komunikace se realizuje na I. st. v předmětech Český jazyk a Anglický jazyk. V klasické třídě je v Českém jazyce zvýšena hodinová dotace o 7 disponibilních hodin, a to v 1., 3. a 4. ročníku o 1 disponibilní hodinu, ve 2. a 5. ročníku o 2 disponibilní hodiny. Ty jsou určeny k procvičování učiva a k práci s mimočítankovou četbou. Oblast Matematika a její aplikace se vyučuje v předmětu Matematika. Zde je navýšena hodinová dotace o 4 disponibilní hodiny, a to ve 2. až 5. ročníku po1 disponibilní hodině. Oblast Informační a komunikační technologie se realizuje v předmětu Informatika. Oblast Člověk a jeho svět je vyučována v předmětech Prvouka, Přírodověda a Vlastivěda.V klasické třídě je navýšena hodinová dotace o 2 disponibilní hodiny, a sice ve 3. ročníku o 1 disponibilní hodinu v předmětu Prvouka a v 5. ročníku o 1 disponibilní hodinu v předmětu Vlastivěda. Navýšení hodin slouží k prohloubení učiva a opakování. Oblast Umění a kultura se vyučuje v předmětech Hudební výchova a Výtvarná výchova. V klasické třídě na je v předmětu Výtvarná výchova posílena hodinová dotace o 1 disponibilní hodinu ve 2. ročníku, která umožňuje žákům se více rozvíjet v této oblasti. Oblast Člověk a zdraví je realizována v předmětech Tělesná výchova. Oblast Člověk a svět práce se realizuje v předmětu Pracovní činnosti. Průřezová témata jsou integrována do povinných předmětů.

12 Školní vzdělávací program "Škola plná pohybu" Učební plán pro ročník Plavecká třída (PT) Předmět: ročník časová dotace celkem dispon. hodin hodiny Český jazyk Anglický jazyk Matematika Informatika Prvouka Přírodověda (6+3+4) Vlastivěda Hudební výchova Výtvarná výchova Tělesná výchova Pracovní činnosti Plavecký výcvik NP 4 4 Počet hodin týdně:

13 Poznámky k učebnímu plánu plavecké třídy (PT) I. stupně: Oblast Jazyk a jazyková komunikace se realizuje na I. st. v předmětech Český jazyk a Anglický jazyk. V plavecké třídě je v Českém jazyce zvýšena hodinová dotace o 5 disponibilních hodin, a to v 1., 3. a 5. ročníku o 1 disponibilní hodinu, ve 2. ročníku o 2 disponibilní hodiny. Ty jsou určeny k procvičování učiva a k práci s mimočítankovou četbou. Oblast Matematika a její aplikace se vyučuje v předmětu Matematika. Zde je navýšena hodinová dotace o 4 disponibilní hodiny, a to ve 2. až 5. ročníku po1 disponibilní hodině. Oblast Informační a komunikační technologie se realizuje v předmětu Informatika. Oblast Člověk a jeho svět je vyučována v předmětech Prvouka, Přírodověda a Vlastivěda.V plavecké třídě je navýšena hodinová dotace o 1 disponibilní hodinu v 5. ročníku v předmětu Vlastivěda. Navýšení hodiny slouží k prohloubení učiva a opakování. Oblast Umění a kultura se vyučuje v předmětech Hudební výchova a Výtvarná výchova. Oblast Člověk a zdraví je realizována v předmětech Tělesná výchova a Plavecký výcvik. V plavecké třídě je posílena hodinová dotace o 4 disponibilní hodiny, a to v 1. až 4. ročníku o 1 disponibilní hodinu v předmětu Plavecký výcvik. V 5. ročníku mají žáci plavecké třídy předmět Plavecký výcvik jako nepovinný (NP). Oblast Člověk a svět práce se realizuje v předmětu Pracovní činnosti. Průřezová témata jsou integrována do povinných předmětů.

14 Školní vzdělávací program "Škola plná pohybu" Učební plán pro ročník Předmět: ročník Časová dotace celkem *dispon. hodiny hodin Český jazyk a literatura 4* Anglický jazyk Další cizí jazyk - 2* 2* 2* 6 Matematika 4 5* 4* Informatika Dějepis * 8 Občanská výchova Fyzika 2* Chemie * 4 4 Přírodopis 2 2 2* 1 7 Zeměpis * 7 Hudební výchova Výtvarná výchova Tělesná výchova 3* 3* Výchova ke zdraví Pracovní činnosti 1 1 1* Volitelné předměty 1* 1* 2* 3* 7 7 Počet hodin týdně:

15 Poznámky k učebnímu plánu pro 2. stupeň : Oblast Jazyk a jazyková komunikace se realizuje v předmětech Český jazyk a literatura, Anglický jazyk a Další cizí jazyk. Časová dotace je zvýšena celkem o 7 disponibilních hodin. V českém jazyce, v 6. ročníku, slouží 1 hodina k upevňování pravopisu, 6 hodin je určeno k výuce Dalšího cizího jazyka, ruského nebo německého. Oblast Matematika a její aplikace se vyučuje v předmětu Matematika. V 7. a 8. ročníku je využito po 1 disponibilní hodině k procvičování probíraného učiva. (celkem 2 v oblasti) Oblast Informační a komunikační technologie se realizuje v předmětu Informatika. Oblast Člověk a společnost je vyučována v předmětech Dějepis a Občanská výchova. V dějepise se v 9. ročníku využívá 1 disponibilní hodiny. Oblast Člověk a příroda je realizována v předmětech Fyzika, Chemie, Přírodopis a Zeměpis. Časová dotace se navyšuje v chemii, zeměpise, přírodopise a fyzice o 1 disponibilní hodinu (celkem 4 v celé oblasti), sloužící k rozšíření a upevnění učiva a k laboratorním pracím. Oblast Umění a kultura se vyučuje v předmětech Hudební výchova a Výtvarná výchova. Oblast Člověk a zdraví je realizována v předmětech Tělesná výchova a Výchova ke zdraví. Hodinová dotace je navýšena o 2 disponibilní hodiny vzhledem k zaměření naší školy a sportovnímu zázemí. Oblast Člověk a svět práce se vyučuje v předmětu Pracovní činnosti a hodinová dotace je posílena o 1 disponibilní hodinu. Volitelné předměty se na 2. stupni realizují podle zájmu žáků a je na ně vymezeno celkem 7 disponibilních hodin. Průřezová témata jsou integrována do povinných i volitelných předmětů. Přehled volitelných předmětů Seminář ze zeměpisu Sportovní výchova Seminář z fyziky Seminář z literatury Seminář z matematiky Seminář z českého jazyka Práce s počítačem Seminář z dějepisu

16 Seminář z přírodopisu Výtvarné techniky Konverzace v anglickém jazyce Finanční gramotnost Poznámka : Realizované volitelné předměty v daných ročnících jsou aktuálně uváděny na webových stránkách školy a jejich výběr,realizace a časová dotace se může měnit dle možností školy.

17 Autoevaluace školy Autoevaluace vnitřní hodnocení školy napomáhá ke zkvalitnění a zefektivnění vzdělávání a výchovy ve škole. Vnitřní hodnocení školy stanoví 11 a 12 zákona č.561/2004 Sb. (školský zákon) a vyhláška č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních zpráv a vlastního hodnocení školy. 1. Oblasti autoevaluace materiální, technické, ekonomické, hygienické a další podmínky ke vzdělávání průběh vzdělávání školní klima a vzájemné vztahy s rodiči a místní komunitou výsledky vzdělávání řízení školy, kvalita personální práce, kvalita dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků soulad realizovaného školního vzdělávacího programu s rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání 2. Cíle a kritéria autoevaluace Cílem autoevaluace školy je zjistit aktuální informace o stavu školy a tím získat podklady pro plánování a realizaci dalšího rozvoje školy. Kritéria autoevaluace jsou stanovována pro jednotlivé dílčí cíle, které si škola stanovuje na každý školní rok (jsou stanoveny v Plánu práce školy). 3. Nástroje autoevaluace rozbor dokumentace školy rozhovory s učiteli, rodiči a žáky dotazníky pro rodiče, žáky a učitele srovnávací školní prověrky národní srovnávací testy (dle aktuální nabídky a potřeby) hospitace kontrolní činnost

18 4. Časové rozvržení autoevaluačních činností hospitační činnost a kontrolní činnost (v průběhu celého školního roku) sebehodnocení práce učitelů a hodnocení ředitelem školy za minulý školní rok (začátkem školního roku) projednání struktury vlastního hodnocení školy s pedagogickou radou ( 9 vyhlášky č.15/2005 Sb.) (do konce září) projednání vlastního hodnocení školy s pedagogickou radou za minulý školní rok (do konce října) dovednostní testy žáků srovnávací prověrky (průběžně celý školní rok) dotazníky pro rodiče, učitele a žáky na klima školy (dle uvážení) rozhovory se zaměstnanci školy, žáky, školskou radou, rodiči (průběžně dle potřeby celý školní rok)

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Základní škola Jablonné nad Orlicí Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 IČO: 00 85 66 73 tel: 461 100 016 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu:

Více

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka):

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Telefon: E-mail: Zákonný zástupce (otec): Telefon: E-mail: Dětský lékař: Jiné údaje a upozornění:..............................................................................................................

Více

Organizace školního roku 2011/2012

Organizace školního roku 2011/2012 Organizace školního roku 2011/2012 Organizace školního roku 2011/2012 I.pololetí II.pololetí od 1. září 2011 (čtvrtek) do 31. ledna 2012 (úterý) od 1. února 2012 (středa) do 29. června 2012 (pátek) Prázdniny:

Více

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

Dodatek č. 4 k III. dílu ŠVP. Úprava učebního plánu pro osmiletý a čtyřletý obor studia Doplnění osnov nového předmětu Odborná práce

Dodatek č. 4 k III. dílu ŠVP. Úprava učebního plánu pro osmiletý a čtyřletý obor studia Doplnění osnov nového předmětu Odborná práce Dodatek č. 4 k III. dílu ŠVP Úprava učebního plánu pro osmiletý a čtyřletý obor studia Doplnění osnov nového předmětu Odborná práce Platnost dokumentu : od 1. 9. 2014 Dodatek Školního vzdělávacího programu

Více

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ V naší škole využíváme při vzdělávání žáků s PAS metodiku práce nazvanou strukturované

Více

Školní vzdělávací program 2015/2016

Školní vzdělávací program 2015/2016 školní vzdělávací program Školní vzdělávací program ZŠ Liptál 2015-2016 Škola pro život Školní vzdělávací program 2015/2016 HIDDEN TEXT TO MARK THE BEGINNING OF THE TABEL OF CONTENTS Obsah 1 Identifikační

Více

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace 24. dubna 270, 664 43 Želešice ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Mgr. Dana Kadlčíková konzultační hodiny: Út 12 50 14

Více

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková ÚVOD DO AVK Mgr. Jindra Vladyková AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Jsou oborem hiporehabilitace Obsahují dvě základní i Sociální Pedagogická AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Pro obě i je kůň především silným motivačním

Více

1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník

1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník Učební plány Učební plán nižšího gymnázia (ŠVP - Školní vzdělávací program) Prima Sekunda Tercie Kvarta Celkem Předmět hodiny: celé cv celé cv celé cv celé cv celé dělené Český jazyk a literatura 5 1 4

Více

Charakteristika Školní družiny

Charakteristika Školní družiny Školní družina - Świetlica Szkolna Jako součást školního programu Tvořivá škola programy, które są częścią składową programów szkolnych Szkoła Twórcza školní rok - rok szkolny 2007/8 Charakteristika Školní

Více

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši.

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. Strana 1. Právní předpisy upravující individuální vzdělávací

Více

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012 Oblasti: 1. Domácí úkoly 2. Domácí příprava 3.Individuální konzultace (doučování) 4.Sebehodnocení 5.Klasifikace 6.Pomůcky Ukázka písemných prací OBČANSKÁ VÝCHOVA Školní rok 2011/2012 Občanská výchova 6.ročník

Více

Minimální preventivní program 2007-2008. Základní škola v Kostelci n. Č. lesy nám. Smiřických 33

Minimální preventivní program 2007-2008. Základní škola v Kostelci n. Č. lesy nám. Smiřických 33 Minimální preventivní program 2007-2008 Základní škola v Kostelci n. Č. lesy nám. Smiřických 33 O b s a h : 1. Základní cíle primární prevence 2. Tématické okruhy 3. Kompetence pro plnění MPP 4. Aktivity

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace. 790 57 Bernartice 259

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace. 790 57 Bernartice 259 Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace 790 57 Bernartice 259 Identifikátor školy: 600 150 526 Termín

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Podmínky pro přijetí v přijímacím řízení v roce 2011 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor Pedagogika Forma studia Počet

Více

VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY

VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PSČ: 466 01 IČO: 43257399 Fax: 483 320 594 www.zsjbc5kvetna.cz E-mail: zsjbc@seznam.cz 483346280-82 ****************************************************************************************************************

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice Česká republika Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a gymnázium města Konice Tyršova 609, 798 52 Konice Identifikátor školy: 600 015 149 Termín

Více

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Telefon: 286 884 253 E-mail: msbojasova@seznam.cz www.msbojasova.cz ZÁKLADNÍ INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE Zřizovatel: MČ Praha 8 Právní

Více

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31

Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, Hlavní třída 31 Kritéria přijímacího řízení pro první kolo přijímacího řízení na Obchodní akademii a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky, Šumperk, pro školní rok 2016/2017, obor vzdělání 63 41-M/02 Obchodní

Více

Ve výchově a vzdělání se spojuje dvojí odpovědnost, jak na život a vývoj dítěte, tak na pokračování světa H. Arendtová

Ve výchově a vzdělání se spojuje dvojí odpovědnost, jak na život a vývoj dítěte, tak na pokračování světa H. Arendtová 3.1.Charakteristika školního vzdělávacího programu Ve výchově a vzdělání se spojuje dvojí odpovědnost, jak na život a vývoj dítěte, tak na pokračování světa H. Arendtová ŠVP vychází z cílů základního vzdělávání

Více

1.1 Praktické činnosti

1.1 Praktické činnosti 1.1 Praktické činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu Praktické činnosti 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vzdělávací oblast Člověk a svět práce je posílena o 1 hodinu z

Více

Proč o tom mluvit právě teď?

Proč o tom mluvit právě teď? P a v e l Z i k l Ú s t a v p r i m á r n í a p r e p r i m á r n í e d u k a c e P d F U H K Proč o tom mluvit právě teď? Nová právní úprava od 1. 9. 2016 (školský zákon ve znění 82/2015 Sb., nová vyhláška

Více

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Etická výchova Etická výchova je doplňující vzdělávací obor, který je zaměřen na systematickém a metodicky propracovaném osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Zpráva o výsledcích přijímacího řízení Přijímací zkoušky proběhly ve dnech 4. 6. 5. a 4. 14. 6. 2007. Oborové testy byly uchazečům přístupné ve dnech 11. a 18.

Více

Škola v přírodě, příroda ve škole

Škola v přírodě, příroda ve škole Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Základní škola a Mateřská škola Křtiny Škola v přírodě, příroda ve škole Cesta k cíli není vždy rovná, důležité je ale k cíli dojít Motto: Utrhneme - li

Více

POTŘEBY ZÁKLADNÍCH A MATEŘSKÝCH ŠKOL V RÁMCI PROJEKTU OP VVV 2015-2020. Výstupy z dotazníkového šetření MŠMT

POTŘEBY ZÁKLADNÍCH A MATEŘSKÝCH ŠKOL V RÁMCI PROJEKTU OP VVV 2015-2020. Výstupy z dotazníkového šetření MŠMT POTŘEBY ZÁKLADNÍCH A MATEŘSKÝCH ŠKOL V RÁMCI PROJEKTU OP VVV 2015-2020 Výstupy z dotazníkového šetření MŠMT Dotazník MŠMT Listopad 2015 leden 2016 Respondenti 11 základních škol 100% ORP Hlinsko 9 mateřských

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou managementu a podnikání a Katedrou

Více

TŘÍDNICKÁ HODINA. Obsahové, časové a organizační vymezení třídnické hodiny

TŘÍDNICKÁ HODINA. Obsahové, časové a organizační vymezení třídnické hodiny ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz TŘÍDNICKÁ HODINA Třídnická hodina

Více

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 1 Obsah Základní informace... 3 Školní poradenské pracoviště... 3 Personální obsazení ŠPP... 3 Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP...

Více

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020 Mgr. Marcel Gondorčín Příprava strategií a koncepčních dokumentů Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského

Více

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ Kateřina Legnerová Mail: katerina.legnerova@fhs.cuni.cz SYSTÉM ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Předvýběr Ukončení PP Získávání zaměstnanců Výběr Vnější podmínky Plánování

Více

objednací kód: DK-4 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka):

objednací kód: DK-4 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Telefon: E-mail: Zákonný zástupce (otec): Telefon: E-mail: Dětský lékař: Jiné údaje a upozornění:..............................................................................................................

Více

GYMNÁZIUM, OLOMOUC, ČAJKOVSKÉHO 9 Kriteria hodnocení pro 1. kolo přijímacích zkoušek pro školní rok 2016/17

GYMNÁZIUM, OLOMOUC, ČAJKOVSKÉHO 9 Kriteria hodnocení pro 1. kolo přijímacích zkoušek pro školní rok 2016/17 GYMNÁZIUM, OLOMOUC, ČAJKOVSKÉHO 9 Kriteria hodnocení pro 1. kolo přijímacích zkoušek pro školní rok 2016/17 Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 se zapojilo do Pokusného ověřování organizace přijímacího řízení

Více

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin)

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Obor vzdělání: Forma vzdělávání: 26-41-M/01 Elektrotechnika denní studium Celkový počet týdenních vyuč.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. pro základní vzdělávání ŠKOLA PRO TEBE

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. pro základní vzdělávání ŠKOLA PRO TEBE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ŠKOLA PRO TEBE ZÁKLADNÍ ŠKOLY MASARYKOVA JUBILEJNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATEŘSKÁ ŠKOLA ČERNILOV, ŠKOLSKÁ 380 Dokument vstupuje v platnost dnem 1. 9. 2013 pod

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I Příloha č. Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I k předkládání žádostí o podporu zjednodušených projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a

Více

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované projekty IPRÚ pro SC 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Barevná škola pro tebe Základní škola 5. května, Rožnov p. R., příspěvková organizace

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Barevná škola pro tebe Základní škola 5. května, Rožnov p. R., příspěvková organizace Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Barevná škola pro tebe Základní škola 5. května, Rožnov p. R., příspěvková organizace Platnost od 1.9.2007 Aktualizace 1.9.2010 Obsah: 1. IDENTIFIKAČNÍ

Více

Program školního roku 2016 2017

Program školního roku 2016 2017 Základní škola a mateřská škola, Praskačka, Praskačka 60, 503 33 Praskačka tel.: 495 588 126 zspraskacka@seznam.cz www.zspraskacka.cz Program školního roku 2016 2017 SOUTĚŽE A PROGRAMY : Program MŠMT:

Více

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 01. Základní ekonomické pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu. 3.1. Zaměření školy

3. Charakteristika školního vzdělávacího programu. 3.1. Zaměření školy 3. Charakteristika školního vzdělávacího programu 3.1. Zaměření školy Školní vzdělávací program naší školy vychází z obecných vzdělávacích cílů a klíčových kompetencí RVP ZV a z analýzy vlastních možností

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Zpráva o výsledcích přijímacího řízení v roce 2015 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor Forma studia Počet Uspělo u Dostavilo

Více

A. Struktura grafického kódu na dokladech o získání základního vzdělání

A. Struktura grafického kódu na dokladech o získání základního vzdělání Příloha 1 A. Struktura grafického kódu na dokladech o získání základního vzdělání Uvedená struktura údajů je určena pro doklady vydávané podle vzoru 3.1 Vysvědčení o získání základního vzdělání v základní

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. Tvořivé učení ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN IV., PROKOPA VELIKÉHO 633

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. Tvořivé učení ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN IV., PROKOPA VELIKÉHO 633 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Tvořivé učení ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN IV., PROKOPA VELIKÉHO 633 OBSAH Obsah... 2 Identifikační údaje... 4 Charakteristika školy... 5 Úplnost a velikost školy...

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Základní škola, Klášterec nad Ohří, Školní 519 Školní vzdělávací program Základní škola.b y s t r ý a z v í d a v ý Verze V. z 30. 6. 2013 Platnost od 1. 9. 2013 1 OBSAH 1. Identifikační údaje 4 2. Charakteristika

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV ul. Dr. HORÁKA 24

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV ul. Dr. HORÁKA 24 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV ul. Dr. HORÁKA 24 Identifikační údaje školy Oficiální název: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Motivační název:

Více

Tělesná výchova - Prima

Tělesná výchova - Prima - Prima Tělesná výchova Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK

ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE CIZÍ JAZYK ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky INTRODUCTION

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola je život a život je škola Verze 4 Platnost: od 1. 09. 2013

Více

Realizace projektů a účast v rozvojových a mezinárodních programech

Realizace projektů a účast v rozvojových a mezinárodních programech Realizace projektů a účast v rozvojových a mezinárodních programech V rámci projektů Zdravé město Třebíč byly realizovány projekty GLOBE škola a Dyslektická olympiáda. GLOBE škola Cílem projektu je prohloubit

Více

Projekt Čtenářské dílny ve školách při zdravotnických zařízeních. Doc.PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. KOORDINÁTOR PROJEKTU Somatopedická společnost

Projekt Čtenářské dílny ve školách při zdravotnických zařízeních. Doc.PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. KOORDINÁTOR PROJEKTU Somatopedická společnost Projekt Čtenářské dílny ve školách při zdravotnických zařízeních Doc.PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. KOORDINÁTOR PROJEKTU Somatopedická společnost Cíle projektu vybavit pedagogy škol při zdravot. zařízeních

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 1 ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Název: Sdružení Českolipsko Právní forma: zájmové sdružení Adresa: náměstí T. G. M. 165, 470 01 Česká Lípa IČO: 75059843 Účelem sdružení je zajištění efektivní

Více

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz

Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Základní škola Vysočany, 679 13 Sloup v Mor.kr., okr. Blansko IČO: 62073435 t.č. 516435691 e-mail: zs.vysocany@tiscali.cz Vnitřní směrnice: ŠKOLNÍ PLÁN ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY Obsah:

Více

Roční prováděcí plán na rok 2014-2015 ŠKOLKA PRO VŠECHNY

Roční prováděcí plán na rok 2014-2015 ŠKOLKA PRO VŠECHNY Roční prováděcí plán na rok 2014-2015 Mateřská škola Hostinné, Tyršovy sady 676, Hostinné ŠKOLKA PRO VŠECHNY číslo jednací: 16/2014 projednáno na pedagogické radě: 27.8.2014 razítko, podpis ředitelky 1

Více

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE (WORKSHOP)

ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE (WORKSHOP) ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE (WORKSHOP) PROJEKT METODIK Realizace: září 2012 až červen 2014 Cíl: Podpora předmětových komisí a metodiků Co Vás dnes čeká? 1. Workshopy na školách 2. Mobilní aplikace 3. Přestávka

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Obsah Identifikační údaje.. 6 Charakteristika

Více

Školní strategie prevence

Školní strategie prevence Školní strategie prevence Obchodní akademie a Střední odborná škola gen. Františka Fajtla, Louny pracoviště Postoloprtská na období 2013-2018 Zpracovala: Mgr. Hana Topičová, výchovná poradkyně, školní

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Období: 2011 dosud Název školy: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Pedagogická fakulta Obor: Specializace v pedagogice Školský management

Období: 2011 dosud Název školy: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Pedagogická fakulta Obor: Specializace v pedagogice Školský management Příloha A Životopisy ředitelů školy Mgr. Jan Smrž V letech 1972 1973 působil jako učitel na ZŠ Vodňany. Ve školním roce 1973 1974 působil jako učitel v ZŠ Strakonice, načež přestoupil v následujícím roce

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY 2015-2017 KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY- 2015-2017 Střední škola hotelová Zlín, s.r.o. byla zřízena ke vzdělávání absolventů základních škol v oblasti hotelnictví a turismu. Absolvování

Více

2. Charakteristika školy

2. Charakteristika školy 2. Charakteristika školy Jsme úplnou školou s 1. 9. ročníkem. Kapacita školy je stanovena na 650 žáků. Od srpna 2012 jsme zprovoznili 2 oddělení mateřské školy, která je plnohodnotnou součástí školského

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání ŠKOLA PRO EVROPU ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., OVČÁRECKÁ 374 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1.1 Název ŠVP pro základní

Více

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016

Metodické centrum MZK. Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 Metodické centrum MZK Konference Architektura a výstavba knihoven Hradec Králové, 16. 6. 2016 - Plán implementace Státní kulturní politiky MK ČR a Koncepci rozvoje knihoven na léta 2016-2020 - Vychází

Více

Základní škola a mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace

Základní škola a mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace 751 01 Lobodice 39 IČO: 70987548, IZO: 650 041780 čj. ZŠ2/2012 V Lobodicích dne 30. 3.2012 DODATEK Č. 1 ke školnímu vzdělávacímu programu

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2012 OBSAH 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 4 1.1. Název školního vzdělávacího

Více

Veřejné informace o službě

Veřejné informace o službě Osobní asistence Místo poskytování služby: Nerudova 1180, Hradec Králové 500 02 Veřejné informace o službě Právní forma: fyzická osoba IČO: 48162485 Statutární zástupce: Mgr. Věra Kosinová Adresa sídla

Více

Kompletní ŠVP. Základní škola a Praktická škola, Český Brod, Žitomířská 1359

Kompletní ŠVP. Základní škola a Praktická škola, Český Brod, Žitomířská 1359 školní vzdělávací program UČÍME SE PRO RADOST - 2.díl pro žáky s těžkým mentálním postižením a souběžným postižením více vadami Kompletní ŠVP 1 Identifikační údaje Název ŠVP UČÍME SE PRO RADOST - 2.díl

Více

UMĚLECKÁ VÝCHOVA (1. A 2. ROČNÍK ČTYŘLETÉHO CYKLU)

UMĚLECKÁ VÝCHOVA (1. A 2. ROČNÍK ČTYŘLETÉHO CYKLU) Gymnázium Cheb UMĚLECKÁ VÝCHOVA (1. A 2. ROČNÍK ČTYŘLETÉHO CYKLU) Ukázka je pro potřeby metodického portálu krácena (část vzdělávací obsah) Charakteristika předmětu umělecká výchova Předmět Umělecká výchova

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST UČEBNÍ OSNOVY 5. 3 Společenskovědní seminář Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Charakteristika: Předmět společenskovědní seminář doplňuje vzdělávací

Více

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590

Gymnázium Aloise Jiráska, Litomyšl, T. G. Masaryka 590 , T. G. Masaryka 590 Obsah 1. Identifikační údaje... 9 1.1 Údaje o škole... 9 1.2 Vzdělávací program, studijní forma vzdělávání... 9 1.3 Zřizovatel... 9 1.4 Platnost dokumentu... 9 2. Charakteristika školy...

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV ul. Dr. HORÁKA 24

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV ul. Dr. HORÁKA 24 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ZÁKLADNÍ ŠKOLA PROSTĚJOV ul. Dr. HORÁKA 24 Identifikační údaje školy Oficiální název: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Motivační název:

Více

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence Marie Báňová Obsah příspěvku Jaký význam má individuální přístup Jak chápat individuální přístup Co všechno potřebuje personál vzít na vědomí,

Více

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Osnova přednášky Environmentální výchova a její postavení v RVP SOŠ a SOU Teoretický koncept environmentální

Více

Klima školy - varianta pro žáky

Klima školy - varianta pro žáky Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Klima školy - varianta pro žáky výsledek dotazníkového šetření Název dotazníku: Klima školy žáci 5. - 9. ročník Datum: 08. 03. 2016 Graf 1: Celkový přehled školy Přehled

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 16b-ŠVP-Výtvarná výchova-1,2 strana 1 (celkem 5) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Hlavní náplní je samostatná nebo skupinová praktická výtvarná činnost, realizace

Více

Jezdecké středisko Zmrzlík

Jezdecké středisko Zmrzlík DDM hl. m. Prahy - Jezdecké středisko Zmrzlík HODNOTÍCÍ ZPRÁVA za školní rok 2014 / 2015 Jezdecké středisko Zmrzlík V Praze dne 26.10..2015 Předkládá: Ing. Jana Plachá PŘEHLED ZÁJMOVÝCH ÚTVARŮ zaměření

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Zeměpis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Rozdělení světa

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Zeměpis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Rozdělení světa A B C D E F Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Zeměpis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence Komunikativní Formuluje a vyjadřuje myšlenky v logickém sledu

Více

9.2.10. Člověk a příroda Zeměpis

9.2.10. Člověk a příroda Zeměpis Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV realizace Metody práce Průřezová tém. obor zvlád. téma ročník REGIONY KOMPETENCE K UČENÍ IX.-I. ZEMĚPIS SVĚTADILŮ

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart, okres Cheb. K Rybníku 346, 354 91 Lázně Kynžvart. Identifikátor školy: 600 066 401

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart, okres Cheb. K Rybníku 346, 354 91 Lázně Kynžvart. Identifikátor školy: 600 066 401 Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart, okres Cheb K Rybníku 346, 354 91 Lázně Kynžvart Identifikátor školy: 600 066 401 Termín konání

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Ať s míčem, knihou nebo kružítkem příležitost u nás dáme všem

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Ať s míčem, knihou nebo kružítkem příležitost u nás dáme všem Základní škola Hranice, Struhlovsko, příspěvková organizace S tr u hl o vs k o 1 79 5, 7 53 0 1 Hrani c e Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Ať s míčem, knihou nebo kružítkem příležitost

Více

Nabídka studijních oborů a kombinací studijních oborů

Nabídka studijních oborů a kombinací studijních oborů Nabídka studijních oborů a kombinací studijních oborů Bakalářská studia (e-přihlášky od 1. 11. 2010 do 28. 2. 2011) (PS = prezenční forma studia, KS = kombinovaná forma studia) Studijní program: Pedagogika

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy.

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy. MÍSTO, KDE ŽIJEME - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná

Více

Malotřídní základní školy z pohledu České školní inspekce. Mgr. Tomáš Zatloukal. Malotřídky 2016, Praha 4. 5. 2016. Základní informace

Malotřídní základní školy z pohledu České školní inspekce. Mgr. Tomáš Zatloukal. Malotřídky 2016, Praha 4. 5. 2016. Základní informace Malotřídní základní školy z pohledu České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Malotřídky 2016, Praha 4. 5. 2016 Základní informace ve školním roce 2015/2016 navštěvuje malotřídní

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. Otevřená škola. a pochopím prostor, čas, příčinnost..

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. Otevřená škola. a pochopím prostor, čas, příčinnost.. Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Otevřená škola a pochopím prostor, čas, příčinnost.. 1 Obsah: 1. Údaje o škole...3 2. Charakteristika školy...4 Úplnost a velikost školy...4 Odloučené

Více

ŠKOLA S ÚSMĚVEM. Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou. školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. příspěvková organizace

ŠKOLA S ÚSMĚVEM. Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou. školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Měrovice nad Hanou příspěvková organizace ŠKOLA S ÚSMĚVEM školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Datum vydání: 1. 9. 2013 1. Identifikační údaje školy Název školy

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Základní škola a Mateřská škola Tábor Měšice, Míkova 64 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU 2. vydání Obsah Obsah 558 Identifikační údaje 559 Charakteristika a materiální podmínky.560 Podmínky

Více

Šablony pro mateřské školy:

Šablony pro mateřské školy: Šablony pro mateřské školy: Částka uváděná u jednotlivých šablon slouží k pokrytí veškerých nákladů na realizaci aktivit tj. kromě mzdy v případě personálních šablon nebo kurzovného v případě vzdělávacích

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Hradec Králové Inspekční zpráva Střední odborná škola, Stěžery, Lipová 56 Adresa: Lipová 56, 503 21 Stěžery Identifikátor školy: 600 011 739 Zřizovatel: MŠMT ČR,

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. z tematické inspekce

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. z tematické inspekce ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA z tematické inspekce Základní škola, Sokolov, Křižíkova 1916 Křižíkova 1916, 356 05 Sokolov Identifikátor

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

Tvořivá škola. Školní vzdělávací program pro ZŠ Doloplazy Zpracován podle RVP ZV. 1. Identifikační údaje

Tvořivá škola. Školní vzdělávací program pro ZŠ Doloplazy Zpracován podle RVP ZV. 1. Identifikační údaje Tvořivá škola Školní vzdělávací program pro ZŠ Doloplazy Zpracován podle RVP ZV 1. Identifikační údaje údaje o škole: název školy: Základní škola Doloplazy, okres Olomouc, příspěvková organizace adresa

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Oblastní pracoviště Plzeň Inspekční zpráva Střední odborná škola gastronomická a Střední odborné učiliště gastronomické, Plzeň, U Borského parku 3 U Borského parku 3, 320 04 Plzeň

Více

Vyhodnocení dotazníků pro občany regionu MAS Střední Vsetínsko

Vyhodnocení dotazníků pro občany regionu MAS Střední Vsetínsko Vyhodnocení dotazníků pro občany regionu MAS Střední Vsetínsko 1. Cílem dotazníkového šetření Dotazníkové šetření je jedním ze způsobů, jak lze zjistit názory, přání a potřeby obyvatel. Cílem šetření,

Více

Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 3 Číslo a název globálního grantu: Vyhlašovatel (ZS): CZ.1.07./1.1.01

Více

Vítejte na dnešním semináři. Lektor: Ing. Ludmila Brestičová

Vítejte na dnešním semináři. Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešním semináři Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Téma semináře: Jaké by měly být výstupní znalosti absolventů gymnázia z oblasti ICT? (A také jaké jsou a budou maturity z Informatiky.) Program

Více

Podpora personálních procesů v HR Vema

Podpora personálních procesů v HR Vema Podpora personálních procesů v HR Vema Portálové řešení aplikací Řízení procesů s využitím workflow Personální procesy Nástup a změna pracovního zařazení Hodnocení zaměstnanců Rozdělování odměn Plánování

Více

Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most

Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most Oblastní charita Most Petra Jilemnického 2457, 434 01 Most Život i v nepříznivých situacích může být důstojný a můžeme jej nasměrovat k lepšímu. Terénní programy - Projdeme tím s vámi - Oblastní charita

Více