GALERIJNÍ ANIMACE A ZPROSTŘEDKOVÁNÍ UMĚNÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "GALERIJNÍ ANIMACE A ZPROSTŘEDKOVÁNÍ UMĚNÍ"

Transkript

1 GALERIJNÍ ANIMACE A ZPROSTŘEDKOVÁNÍ UMĚNÍ RADEK HORÁČEK Poslání, možnosti a podoby seznamování veřejnosti se soudobým výtvarným uměním prostřednictvím aktivizujících programů na výstavách. Bc. Lucie Hůlková GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky zimní semestr 2013/2014 Mgr. Alice Stuchlíková, Ph.D.

2 prof. PaedDr. Radek Horáček, Ph.D. narozen 1959 Kat. výtvar. vých. Pedagog. fak. MU, Brno ředitel Domu umění města Brna od r Katedra výtvar. vých. PdF MU externí odborný asistent na KVV PdF MU ZŠ Kalininova, Brno Základní škola Šlapanice Pedagog. akademie Salzburg (1 týden) Univerzita G.Mercatora Duisburg (1 měsíc) Muzeum moder. umění ve Vídni (3 týdny) předseda Akadem. senátu PdF MU od 2000 člen Vědecké rady PdF MU HORÁČEK, Radek. Galerijní animace a zprostředkování umění. 1. vyd. Brno: CERM, s. neoznačeno. ISBN

3 Obsah Předmluva, str. 11 I. Úvodní část 1. Úvodní zamyšlení nad provozem umění, str Zprostředkování umění a galerijní práce pro veřejnost, str Co je a co není umění dnes, str Muzejní a galerijní pedagogika v literatuře, str. 26 II. Historicko teoretická část Muzeum a veřejnost 1. Muzeum - křižovatka informací a zážitků, str Komunikativní aspekty provozu umění, str První veřejně přístupné sbírky umění, str. 39 Dialog veřejně přístupné sbírky umění 1. Výtvarné dílo jako podnět ke komunikaci, str Vývoj možností kontaktu s výtvarným dílem, str Aura uměleckého díla ve věku jeho reprodukovatelnosti a zprostředkování, str Muzejní a galerijní pedagogika, str. 55 III. Metodologická část Galerijní a muzejní programy 1. Prostory a hranice umění, str Typologie programů pro veřejnost v muzeích a galeriích, str Citový a tvůrčí přínos animací, str Vzdělání a dovednosti galerijního pedagoga, str. 102 IV. Závěry 1. Společenská úloha galerijních animací, str Mezi malířským kursem a interaktivním computerovým programem, str. 109 V. Literatura VI. Přílohy

4 Úvodní slovo Poslání, možnosti a podoby se seznamování veřejnosti se soudobým výtvarným uměním prostřednictvím aktivizujících programů na výstavách I. Úvodní část 1.Úvodní zamyšlení nad provozem umění Podstatnou součástí dnešního provozu umění jsou různé podoby galerijních a muzejních vzdělávacích programů, naučné televizní pořady, velmi rozsáhlá a rozmanitá literatura i bohatý dokumentační materiál v internetové informační síti. (str. 15) Pojem provoz umění, ale můžeme vhodně postihnout také všechny okolnosti existence a působení umění. (str. 15) Vedle samotného díla a osobnosti umělce má nyní zvýšený význam i činnost teoretiků, výtvarných publicistů, galeristů, sběratelů, sponzorů i obchodníků s uměním. (str. 15) Pojmem zprostředkování umění označujeme nejen vlastní práci odborných lektorů v galeriích a muzeích přímo před exponáty, ale také publikační činnost, zpřístupňování umění ve sdělovacích prostředcích i ve školách, dále výstavy, veletrhy a další aktivity. (str. 16) Podstatnou roli zaujímají galerijní animace, při nichž se návštěvníci dozvídají o smyslu výtvarného umění a o dílech i myšlenkách umělců prostřednictvím vlastních aktivních či tématických diskuzí. K těmto činnostem návštěvníky vedou galerijní a muzejní pedagogové, kteří ve vyspělých zemích představují nezaměnitelnou odbornou skupinu s ustáleným profesním zařazením a formami odborné přípravy, zatímco u nás se spíše jedná o ojedinělé případy zanícených aktivních osobností s vyhraněnými schopnostmi. (str. 16) Publikace byla napsána především proto, že u nás stále chybí souhrnnější pojednání o aktivizujících formách zprostředkování umění. Jedním z podnětů k jejímu napsání však byla i osobní autorova zkušenost z vlastní práce pro veřejnost v podobě přednášek, seminářů, ale i programů na výstavách. (str. 16)

5 2. Zprostředkování umění a galerijní práce pro veřejnost Výtvarné umění je především osobitým typem komunikace. (str. 17) Proto lze považovat za logické, že i kontakt s výtvarnými díly lze nejintenzivněji navazovat různými komunikativními postupy. (str. 17) S rozvojem společnosti dochází ke stále větší specializaci jednotlivých lidských činností a tím se zvětšují bariéry mezi jednotlivými obory. (str. 17) Pokusíme-li se například o srovnání s dobou před necelými pěti sty lety, kdy vznikala díla vrcholných italských mistrů Michelangela, Raffaela či Leonarda, pak si musíme uvědomit, že v té době ještě nebylo nemožné, aby vzdělaný člověk obstál svými vědomostmi téměř všechny podstatné vědní obory. (str. 17) Specializací je tedy dnes i zprostředkování umění. (str. 18) V posledních desetiletích je stále větší pozornost věnována otázkám vztahu veřejnosti k výtvarnému umění, což má svoje společenské i uměleckohistorické kořeny v řadě okolností. Mnohem více než v minulosti je dnes výtvarné umění součástí průmyslové výroby a ekonomického života společnosti, například v podobě grafického designu. (str. 18) Vedle samotných umělců, kurátorů výstav a odborných pracovníků galerií a muzeí vzrůstá úloha různých typů popularizátorů umění, mezi než lze zařadit zejména výtvarné publicisty, galerijní lektory a muzejní pedagogy, výtvarné pedagogy na různých typech škol a pracovníky v zařízeních pro mimoškolní péči o mládež. (str. 19) Nejen v oblasti výtvarného umění, ale i v historických či přírodovědných muzeích bývají například velmi často využívány takové programy, při nichž vedle odborného výkladu mohou sami účastníci něco aktivně vytvářet. (str. 20) Ačkoliv se na první pohled může zdát, že pokusy o praktickou tvorbu navazují nějak na vystavená výtvarná díla v muzeu umění přinášejí riziko, že z vysokého umění se stane v očích návštěvníků něco příliš obyčejného, letité zkušenosti potvrzují, že jde o velmi účinnou metodu. (str. 20)

6 3. Co je a co není umění dnes? Uvažujeme-li o smyslu a podobách zprostředkování umění, nutně si uvědomujeme, že tato otázka je výrazněji spjata až s uměním moderním. (str. 22) Vzpomeneme-li na bouře spjaté s vystoupením impresionistů či podobné dramatické sváry v jiných obdobích, pak si uvědomíme, že umělecké snažení se vždy vedle projevů souladu setkává také s nezájmem a nepochopením. (str. 22) Východiskem z nejistoty není tedy hledání definic a kritérií díla samotného, ale spíše definování jeho funkcí a poznávání pravidel provozu umění, který se na základě dlouhodobých procesů vytváří. (str. 23) Mezi funkcemi umění bývá vždy nejvíce vyzdvihována estetická funkce, do níž zjednodušeně můžeme řadit zdobnou úlohu umění a jeho citový účinek. (str. 24) Stejně často bývá jako nejzákladnější funkce umění označována úloha přenosu a zaznamenání informací a současně obecně komunikativní funkce umění. (str. 24) Umění je také nositelem kulturně historické hodnoty, neboť je hmotným dokladem vyspělosti a přemýšlení člověka a v různých podobách i dílčím dokumentem doby. (str. 24) Umění totiž také funguje jako předmět odborného zkoumání a je i součástí uměleckého trhu. (str. 24) Kritéria kvality si pro míru svého prožitku určuje každý divák sám a nemůže je nikomu diktovat. (str. 25) 4. Muzejní a galerijní pedagogika v literatuře Poměrně hojná je teoretická i metodická literatura zaměřená na interpretaci výtvarného díla. (str. 28)

7 II. Historicko teoretická část Muzeum a veřejnost 1.Muzeum křižovatka informací a zážitků Od 19. století, kdy se věda s dosud nebývalou důsledností začala věnovat dějinám jednotlivých vědních oborů, průběžně vzrůtá soustředění na shromaždování historických dokladů vývoje lidské společnosti. (str. 33) Zatímco v českém prostředí jsme běžně zvyklí označovat instituci, která se zabývá vytvářením a prezentováním sbírky umění názvem galerie, v zahraničí se vedle tohoto názvu velmi často uplatňuje označení muzeum. (str. 37) Tradiční název galerie stále velmi převládá například v Itálii, kde je pouto tradice v tomto směru patrně nejsilnější. (str. 37) Stejně tak tradiční je zde název akademie, protože právě v Itálii začala a nejvíce se rozvinula tendence k vytváření sbírek na uměleckých akademiích. (str. 37) Pro instituce, které se věnují pouze výstavám a nevytvářejí vlastní sbírku, bývá v německy mluvících zemích převážně užíván název Kunsthalle, méně často i Kunsthaus, v jiných zemích se pro tento typ výstavních institucí převládá název centrum. (str. 37) 2. Komunikativní aspekty provozu umění Podstatnou součástí umění ve všech vývojových stádiích lidské společnosti byly komentáře, interpretace a další výklady doplňující vlastní prožívání uměleckých děl. (str. 38) V současné době se setkáváme s velmi různorodými způsoby a metodami, jimiž lze u diváků podmínit intenzivnější prožitek, ale také hlubší vnímání umění. (str. 39) Právě od 60. let, možná skutečně i pod jistým iniciačním vlivem akčního umění, začíná období profesionalizace zprostředkování umění. (str. 39)

8 3. První veřejně přístupné sbírky umění. Vedle lidí, kteří se svým působením přímo či nepřímo věnovali zprostředkování umění, můžeme jednu z nejpodstatnějších okolností procesu socializace umění spatřit v prezentaci umění na veřejnosti. (str. 40) Za první předcházející stupeň galerií výtvarného umění v dnešním smyslu můžeme považovat patrně dům Giorgio Vasariho ve Florencii. (str. 41) Významnou epochou počátků prezentace uměleckých děl vůči veřejnosti byl přelom 16. a 17. století, kdy ve větším rozsahu vznikaly akademie výtvarných umění. (str. 42) Ve druhé polovině 18. století pak vznikají i další muzea a galerie. (str. 42) Na našem území je prvotní myšlenka založení veřejně přístupného muzea umění spjata se vznikem Společnosti vlasteneckých přátel umění v roce (str. 42) Dialog s výtvarným dílem Pokud se tedy zabýváme dějinami umění a uměleckými díly, pak vlastně nutně musíme svou interpretaci vytvářet jako prolínající se souhrn tří závažných zdrojů informací tím prvním je samo výtvarné dílo, jeho dobový kontext a osobnost autora, druhým zdrojem jsou výsledky dosavadních zkoumání a názorů historiků umění a třetím zdrojem je naše vlastní vnímání a prožitek. (str. 45) Výrazem muzejní pedagogika souhrně označujeme aktivity, které cíleně využívají instituce muzea k přímým výchovně vzdělávacím činnostem. (str. 56) Programy zaměřené na výtvarné umění se liší tím, že při kontaktu s výtvarným dílem se ve větší míře věnují kreativním aspektům práce a citové rovině vnímání. (str. 57)

9 III. Metodologická část Galerijní a muzejní programy 1. Prostory a hranice animací Příznivou informací je, že v celosvětovém měřítku stále vzrůstá zájem veřejnosti o práci muzeí a statistiky návštěvnosti prohlídek, animací a dalších programů pro mládež i dospělé jednoznačně potvrzují, že aktivity pedagogických a lektorských oddělení jsou dnes nezbytnou součástí práce muzea či galerie a mají svůj ustálený podíl na celkové návštěvnosti instituce. (str. 62) 2. Typologie programů Mezi teoretické programy patří ty, v nichž je hlavní důraz kladen na výklad a práci s teoretickými poznatky. (str. 63) Nejvýraznějším příkladem praktických programů jsou praktické kursy, ateliéry a tvůrčí dílny. Jako programy smíšené bychom mohli označit takové komunikativní typy aktivit, při nichž je teoretická problematika v určité rovnováze s praktickými činnostmi. (str. 63) Bývá běžné, že vyhranění a specializovaní zájemci si zpravidla prohlížejí výstavy samostatně. (str. 64) Z běžné nabídky a praxe muzeí a galerií jednoznačně vyplývá, že nejfrekventovanějším typem programů pro veřejnost jsou prohlídky s průvodcem. (str. 65) Náročnější na přípravu jsou koncipované besedy, při nichž se zpravidla jedná o tematicky zaměřený program, v němž je aktivita lektora v určitém dialogu s aktivitou návštěvníků. (str. 65) Stále rozšířenějším programem jsou animace, při nichž jsou podstatně zvýšené nároky nejen na pomůcky, ale také na prostor, protože zpravidla nebývá možné, aby návštěvníci pracovali s výtvarnými materiály přímo vedle exponátů. (str. 65) Ještě větší podíl praktických výtvarných činností nacházíme u ateliéru a tvůrčích dílen. (str. 65)

10 2. 1. Prohlídky s průvodcem Musí být odborně správný, dále přiměřeně obsáhlý a v návaznosti na věk a sociální strukturu návštěvníků musí být srozumitelný a přitažlivý. (str. 66) Besedy Besedy o uměleckých dílech se mohou odehrávat přímo před originály na výstavě, nebo mohou být uskutečňovány v jakémkoliv jiném prostředí nad přenosnými reprodukcemi či diapozitivy nebo videodokumentem. (str. 67) V činnostech dnešních galerií a muzeí výtvarného umění bývají běžnou součástí vzdělávací besedy s umělci, i když s organizačních a často finančních důvodů není možné je pořád příliš často. (str. 68) 2.3. Kursy, ateliéry a tvůrčí dílny Běžnou součástí práce větších muzeí a galerií výtvarného umění jsou dnes několikadenní ateliérové dílny, jejichž hlavní náplní je praktická činnost účastníků. (str. 69) Především se zde díky delšímu časovému úseku mohou lektoři zaměřovat i na náročnější praktické činnosti, zejména na technicky komplikované práce s různými materiály, nebo dokonce dílenské činnosti ve specializovaných ateliérech či dílnách v muzeu i mimo něj. (str. 69) Patrně nejnáročnějšími po organizační i finanční stránce bývají ateliéry s výtvarným umělcem, kdy za pomoci lektorů pracuje s dětmi jako host sám umělec. (str. 70)

11 2.4. Zvláštní programy Jednou ze stabilizačních forem bývají dny otevřených dveří nebo dny umění, kdy je muzeum pro veřejnost otevřeno delší dobu a především nabízí koncentrovaně větší množství doprovodných akcí. (str. 70) Řada muzeí periodicky opakuje velmi úspěšné exkurze v plenéru, kdy s kolektivem zájemců navštíví lektor nebo odborný pracovník muzea nějakou památku, nebo návštěvy ateliérů jednotlivých umělců. (str. 71) Za zcela osobité formy zprostředkování umění lze označit odborná setkání, jakými jsou odborné konference, ale velmi podstatnou roli v kontaktu muzea a veřejnosti hrají často nedoceňované tiskové konference. (str. 71) Mezi důležité doprovodné akce, pro něž bývá v muzeích a galeriích výtvarného umění velmi vhodné prostředí, patří různé mezioborové programy, využívající například hudbu či literaturu. (str. 71) Jako ojedinělou, přesto však poměrně hojně využívanou doprovodnou akci zde můžeme připomenout dětské narozeniny v muzeu!, které přitažlivým barevným propagačním katalogem nabízí například Muzejní služba v Kolíně nad Rýnem. (str. 71)

12 2.5. Animace Výraz animace je užíván zejména v okruhu americké, anglické a francouzské muzejní a galerijní pedagogiky. (str. 71) Animace v galeriích jsou oživující činnosti, při nichž návštěvníci pomocí různých materiálů či předmětů vytvářejí dílčí výtvarné etudy, které svým principem, technologií nebo obsahovým zaměřením navazují na sledované výtvarné dílo. (str. 71) Výrazem animace, pro který bohužel nenacházíme vhodné české slovo, vyjadřujeme prvek oživení ba vyburcování osobní tvořivé aktivity, kterou lze považovat za jeden z významných prostředků k otevření cesty k vnímání současného umění. (str. 72) Animace je proces kontaktu s výtvarným dílem, který účastníky vede prostřednictvím zážitku k možnostem bohatšího poznání a k získávání nových zkušeností. (str. 72) Objevování významu výtvarného díla prostřednictvím praktické činnosti je tvůrčím aktem, i když v podobě činnosti diváků se samozřejmě jedná o jinou rovinu tvorby než v případě samotných umělců. (str. 72) Pomineme-li oblast umělecké výchovy na specializovaných středních a vysokých školách, z nichž vycházejí budoucí aktivní umělci, pak dokážeme poměrně snadno vymezit základní směry uměleckovýchovných snah, které lze současně považovat za cíle animace. Prvořadým úkolem je probouzení zájmu o umění, tedy hledání spojovacích přístupových cest, které budou adekvátní věkovému stupni dětí a které přesvědčivě ukáží, že umění může být stejně zajímavé či vzrušující jako jiné druhy činností. Prostřednictvím poutavých detailů pak umění nabízí citový zážitek a otevírá prostor pro osvojování informací o vývojových etapách dějin umění a o nacházení souvislostí ve vertikální i horizontální ose dějin. Čtvrtým cílem je rozvíjení i procvičování schopnosti číst hodnoty a významy uměleckého sdělení a prostřednictvím interpretace výtvarného díla hledat v konfrontaci s umělcovým postojem svůj vlastní názor. (str. 74) Umělecká výchova v podobě animací by tedy měla upoutat pozornost k uměleckému dílu, ukázat jeho postavení v dějinách umění, objevovat vztah uměleckého sdělení k soudobému vnímání světa a prostřednictvím umění by také měla aktivovat osobnostní tvůrčí schopnosti i sociální vztahy mezi účastníky. (str. 74)

13 2.5.A. Metodologická struktura animací Základním kritériem je samozřejmě typ výstavy a tematický záměr a cíl animace. (str. 75) Tématické záměry a cíle animací přímo souvisejí s dalším závažným kritériem, kterým je věk, profesní a sociální struktura skupiny účastníků. (str. 75) Dalším klíčovým kritériem jsou prostorové a technické podmínky, neboť pro rozsah praktických činností a volbu použitých materiálů hraje zásadní rolí, zda animace probíhá přímo mezi exponáty, nebo zda po zhlédnutí výstavy přecházejí účastníci do speciálního ateliéru. (str. 75) Pro stanovení poměru praktické a teoretické části animace je rovněž velmi důležitým ukazatelem celkový čas trvání animace. (str. 75) Nezanedbatelným kritériem jsou pak individuální dispozice animátora, neboť na jeho znalostech i technologických a metodologických zkušenostech vlastně celý program závisí. (str. 75) Ze zkušeností lektorů a muzejních pedagogů vyplývá, že jedním z nejúčinněji fungujících metodických modelů je přistup, při němž animace začíná krátkou praktickou etudou, neboť ta pomůže dětem zmírnit nervozitu z neznámého prostředí a aktivizuje jejich smyslové vnímání. Poté následuje krátký teoretický výklad, v němž podle okolností podá animátor základní informace o výstavě, o výstavní instituci, o autorovi a podobně. (str. 76) Velmi často užívaným postupem, jehož hlavním cílem sdělení základních informací, je rozhovor s účastníky. (str. 76) K upevnění a obohacení poznatků či prohloubení zážitků z prohlídky dochází při následující fázi, kterou je praktická činnost. (str. 76) Je důležité, aby na závěr této fáze následovalo diskusní hodnocení, které ovšem nebude směřováno jen k vlastní činnosti účastníků, ale především bude komentovat vztah této činnosti k výstavě a záměrům animace. Závěr animace může tvořit závěrečný výklad nebo diskuze účastníků, která ovšem bude uzavřena krátkou sumarizující poznámkou animátora. (str. 76) Vždy je třeba směřovat k tomu, aby program měl úvodní motivační část, hlavní pracovní část a závěr, aby delší dobu po skončení zůstalo v mysli účastníků něco podstatného, nějaký silný zážitek a pocit, že v určitou chvíli byla akce nejdůležitější. (str. 76)

14 2.5.B. Typologické členění animací Pokud bychom animace zařazovali do systému podle typu výstavy, na které se odehrávají, pak bychom mohli vymezit několik kategorií. Jinak totiž budou připravovány a strukturovány animace ve stálých expozicích, kdy si lektor-animátor může program dlouhodobě připravovat a k výstavě také zpravidla existuje řada dokumentačních materiálů. (str. 77) Podobně jako více teoreticky zaměřené prohlídky mohou i animace být koncipovány jako program určený spíše k poznání celé expozice, kdy se jedná o výběrové seznámení s expozicí jako celkem. (str. 77) Při užším vymezení zde lze sledovat dílčí období, směr, výtvarnou techniku nebo tvorbu jednotlivého autora. (str. 77) Jinou strukturu i zaměření pak bude mít animace, která stálou expozici a její exponáty využívá jako prostředek k práci v jiném oboru, například pro výuku dějepisu nebo pro prohloubení literární či hudební výchovy. (str. 77) Naopak animace na dočasných krátkodobých výstavách musí často být připravovány za absence obsažnější dokumentace. (str. 77) Nejde ovšem o samozřejmé odlišnosti podle věku či profesního zaměření skupiny návštěvníků, ale podle četnosti opakování. Pro charakter programu je důležité, zda se pro stejnou skupinu jedná o jednorázovou nebo opakovanou návštěvu. (str. 78) Zvláštní typy programů bývají také vytvářeny pro putovní výstavy, které většinou pracují s reprodukcemi a zpravidla rovněž bývají koncipovány jako dialog. (str. 78) Podle zaměření praktické činnosti můžeme jako osobitý typ vyčlenit animace materiálové, při nichž účastníci pracují s určitým materiálem a vytvářejí dílčí výtvarné práce. (str. 78) Jiným typem jsou animace zvukové a hudební, při nichž je kontakt s výtvarným dílem navazován prostřednictvím zvuku. (str. 78) Za samostatný typ lze rovněž považovat animace pohybové, které v návaznosti na vystavené exponáty využívají motorických předpokladů a souvislostí mezi pohybem těla a dynamikou skrytou v obrazech či sochách. (str. 78) Samostatným typem jsou animace slovesné, které využívají drobné literární etudy, dramatizace či slovní interpretaci. (str. 78)

15 2.5.C. Muzejní kufřík jako doplňující součást animace Osobitým doplněním aktivizujících programů v muzeích je pomůcka, pro niž se ustálil jednoduchý název muzejní kufřík. (str. 79) 2.6. Nejdůležitější je začátek Na počátku každého programu v galerii je situace stejná. Na jedné straně je tu lektor a na druhé skupina dětí, které ve své vitalitě mají tendenci spatřovat v obrazech všemožné věci a povídat si, pobíhat a sdělovat své dojmy. (str. 79) 2.6.A. Na začátku je slovo Málokterý galerijní animátor by dokázal o výtvarných dílech něco sdělit jen pomocí mimiky, pomůcek či hudby nebo tance. Slova jsou důležitá. (str. 80) Obrazy a sochy jsou však tiché je tedy vhodné hledat vyjadřovací prostředky, kterými lze komunikovat také beze slov. (str. 80) 2.6.B. Začínáme dialog Patrně nejčastějším začátkem animací na výstavách je rozhovor. Aktivovat pozornost dětí lze nejrychleji oživit otázkami, které sledují jejich vlastní zkušenosti a znalosti, zpočátku třeba jen velmi vzdáleně korespondující s ústředním problémem setkání. (str. 80) 2.6.C. Prvotní je myšlenka (interpretace obsahu) Rozhodne-li se animátor začít myšlenkovým základem díla, musí mít vhodný jednodušší předstupeň, kterým děti upoutá a k ústřednímu problému přivede. (str. 81) 2.6.E. Nejdříve barva Práci s barvou je v metodických i teoretických textech zcela oprávněně věnována dlouhodobě mimořádná pozornost. (str. 82) Při běžných animacích na výstavách současného umění je vhodné otázkami barvy začínat zejména tehdy, když právě barva hraje nějakou významnou obsahovou nebo formální roli. (str. 82) 2.6.F. Nezbytný je systém (kompozice) 2.6.G. Pocit prostoru 2.6.H. Nejdůležitější je materiál Dramatické chvíle napětí nastanou, když děti sedí v kruhu na polštářích, mají zavřené oči a dostávají do ruky nějaké předměty. (str. 83) 2.6.CH. Tvary tónů 2.6.I. Ve dvou se to lépe táhne 2.6.J. Týmové řešení 2.6.K. Význam otevřeného konce

16 2.7. Několik příkladů výrazných animačních postupů Animace na výtvarných výstavách velice často využívají dílčí metodické prky z různých komunikativních postupů. Proto se při nich mohou úspěšně uplatnit například některé podoby mimoslovní komunikace, tematické diskuze, prvky besedy, písemné, slovní či pohybové nebo zvukové podoby interpretace, různé typy soutěží, začlenění vypravěčského výkladu, využití problémových úkolů a další postupy z jiných oborů. (str. 87) 2.7.A. Nejdříve ateliér, potom výstava! 2.7.B. Příběh boxerských rukavic 2.7.C. Dospělí sochaři v dětském ateliéru 2.7.D. Svět v hlavě výstava jako cesta k sobě samému 2.7.E. Kouzlo letního ateliéru 2.7.F. V dialogu se současným uměním 3. Citový a tvůrčí přínos animací Velmi podstatnou součástí animací je emocionalita, která se prolíná jejich teoretickou i praktickou částí. (str. 91) Pokud tedy chceme výtvarné dílo vnímat jako celistvé sdělení, je zřejmé, že pouze vizuální percepce jako prvotní smyslový odraz může hrát jen roli vstupní informace. Animace i další formy dialogu s výtvarným dílem pak základní vizuální vnímání díla dále rozvíjí a napomáhají k tomu, aby vnímání umění bylo současně tříbením a rozvíjením kreativity. (str. 92, 93) 3.1. Význam vnímání prostřednictvím aktivních činností Významným proudem v poválečném umění je však tvorba, která bez přímé snahy o interaktivou ve výše uvedeném smyslu nabízí divákům nejen vnímání zrakem, ale také se zaměřuje na další smysly. (str. 93) Při animacích přímo na výstavě mezi exponáty hledáme proto možnost, jak dětem vedle pozorování a komentování výtvarných děl umožnit i hmatový zážitek. (str. 96) 3.2. Praktická část animací a psychologie vnímání

17 4. Vzdělání a dovednost galerijního pedagoga 4.1. Zprostředkování umění Podle stupně a míry kontaktu s uměleckým dílem můžeme vymezit přímé zprostředkování umění, jímž se zabývají samotní umělci, kurátoři výstav, odborní galerijní pracovníci, výtvarní teoretikové a kritikové a také specializování muzejní a galerijní pedagogové a lektoři, ale i učitelé výtvarné výchovy na všech stupních a typech škol. (str. 99) Do kategorie nepřímého zprostředkování umění pak budou patřit pracovníci sdělovacích prostředků, novináři, kteří zpracovávají do novinových článků zprávy a informace o umění, ale také pracovníci uměleckých a reklamních agentur, tedy všichni, kteří se v dílčí části své profese podílejí na socializaci umění. (str. 100) Největší množství práce při zprostředkování kontaktů diváků s výtvarnými díly odvádějí galerijní a muzejní pedagogové. (str. 100) V obecné rovině je tímto pojmem označován pracovník, který se věnuje skupině návštěvníků, při detailnějším upřesnění významu bývají výrazy lektor, výjimečně i referent užívány pro pracovníky. (str. 101) Výrazem animace tak bývají označovány zábavné hry, sportovní soutěže a jakékoliv další činnosti, spojené s využitím aktivity zúčastněných, ovšem zaměřené jen na zábavné prožití volného času. (str. 101) V prostředí českých galerií a muzeí je nejběžněji užívaným výrazem složený název metodický pracovník nebo výraz lektor. (str. 101) K práci specializovaných galerijních a muzejních pedagogů však musíme ještě přičíst práci pro veřejnost, kterou v podobě vernisážových výkladů a katalogových textů dělají výtvarní teoretikové, v podobě novinového zpravodajství novináři a ve formě recenzí výtvarní publicisté, a zejména nesmíme přehlédnout bohatou a rozmanitou činnost výtvarných pedagog na všech typech škol. (str. 101) Významnou veřejnou úlohu však ještě hrají soukromí galeristé, sběratelé i nezávislí kurátoři výstav. (str. 101) 4.2. Dovednosti a vzdělávání animátorů Právě výtvarný pedagog se svými znalostmi z dějin výtvarného umění, se schopností prakticky využívat různé výtvarné techniky, ale také se znalostmi psychologie a komunikační dovednostmi je nejvhodnějším typem pro tuto práci. (str. 103)

18 V. Závěry 1. Společenská úloha galerijních animací Pokud se seznamujeme s galerijními animacemi z uměnovědného, psychologického i pedagogického pohledu a pokud si uvědomujeme míru jejich přínosných hodnot, stále musíme mít na mysli, že se jedná jen o jednu z možností, jak přistupovat k umění, k jeho interpretaci a jak se pokoušet tříbit dovednost vnímat umělecká díla. (str. 107) Jestliže totiž na konci 20. století prožíváme epochu, kdy se výtvarné umění stalo zcela samozřejmou součástí veřejných prostorů a je vystavováno či trvale umístěno na nejrůznějších místech v takové míře, jako nikdy v minulosti, stejně jako je v dosud nebývalém rozsahu polygraficky reprodukováno a prezentováno prostřednictvím veřejných sdělovacích prostředků, pak se tu nabízí provokující otázka, zda je tedy vůbec potřebné, aby bylo umění veřejnosti zprostředkováváno ještě dalšími metodami?! (str. 108) Animace jsou koncipovány jako týmová práce se zřejmým vlivem animátora, zatímco vytváření vlastního názoru na umění by mělo být záležitostí individuální bez dalšího ovlivnění. (str. 108) Protože při diskusích o chápání výtvarného díla dochází často k výměně názorů, můžeme animace naopak vnímat jako určitou formu výcviku v rozvoji individuality a ověřování i upevňování samostatných názorů. (str. 108) Hodnotíme-li vlastní techniku uskutečňování animací, pak se předmětem našeho zkoumání může stát rozpor mezi pohybovou dynamikou animací a převažující statičností výtvarných děl. (str. 108) Určitým protikladem v působení aktivizujících galerijních programů je rozpor mezi trvalostí uměleckých děl a pomíjivostí animací. (str. 108) Je otázkou, zda to hlavní na diváckém zážitku je okamžik pozorování výtvarného díla nebo vnitřní paměť a představa, kterou si divák v sobě po zhlédnutí díla uchovává. Na obhajobu animací je nutné říci, že se vyvinuly právě proto, aby napomohly k vytváření a uchování vnitřního prožitku výtvarného díla. (str. 109) 2. Mezi malířským kursem a interaktivním komputerovým programem.

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

Kateřina Strnadová. Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Metodika galerijní pedagogiky (GP3MP_MGP), JS 2013 Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D.

Kateřina Strnadová. Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Metodika galerijní pedagogiky (GP3MP_MGP), JS 2013 Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Kateřina Strnadová Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Metodika galerijní pedagogiky (GP3MP_MGP), JS 2013 Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. teoretik umění, historik, spisovatel ředitel hamburské

Více

Proudy ve výtvarné pedagogice

Proudy ve výtvarné pedagogice Proudy ve výtvarné pedagogice 80. léta 20. století Dochází ke dvěma protichůdným liniím ve výuce výtvarné výchovy: Duchovní a smyslové pedagogika Důraz je kladen na kontakt s matriálem, vlastní tělesnou

Více

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 2 2 1 1 2 2 13 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova

4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 4.6 Vzdělávací oblast Umění a kultura 4.6.2 Výtvarná výchova 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace Výtvarná výchova 2 2 2 2 Realizuje obsah vzdělávacího oboru Výtvarná výchova RVP ZV. Výuka probíhá ve dvouhodinových

Více

Igor Zhoř , Brno , Brno

Igor Zhoř , Brno , Brno Igor Zhoř 9.3.1925, Brno 22.11.1997, Brno Studia 1945-49 přírodovědecká a pedagogická fakulta Masarykovy univerzity, Brno, 1950 doktorát 1964-68 externí aspirantura na filozofické fakultě brněnské univerzity,

Více

17. Výtvarná výchova

17. Výtvarná výchova 17. 202 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova patří do vzdělávací oblasti. Je zařazen do všech čtyř ročníků nižšího

Více

MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ

MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ Muzeum je svými expozicemi a aktuálními výstavami velmi vhodným místem setkávání,

Více

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu

VÝTVARNÁ VÝCHOVA. A/ Charakteristika předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA A/ Charakteristika předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Výtvarná výchova rozvíjí tvořivé schopnosti, které žáci získali na prvním stupni ve vyučovacím předmětu Tvořivost a prostřednictvím

Více

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Metody výchovy a vzdělávání

Předškolní a mimoškolní pedagogika Odborné předměty Výchova a vzdělávání Metody výchovy a vzdělávání VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 17 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 9.2. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: Bc. Blažena Nováková 1. ročník Předškolní a mimoškolní pedagogika

Více

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ Centrum pro rozvoj muzejní pedagogiky a práce muzeí se zdravotně postiženou mládeží bylo zřízeno při oddělení

Více

Veronika Štěrbová, GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky vyučující: Mgr. Alice Stuchlíková jaro 2012

Veronika Štěrbová, GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky vyučující: Mgr. Alice Stuchlíková jaro 2012 VYUŽITÍ ELEKTRONICKÝCH MÉDIÍ V TVORBĚ A REALIZACI DOPROVODNÝCH GALERIJNÍCH AKTIVIT, TVORBA INTERAKTIVNÍCH PROGRAMŮ, JEJICH VZTAH KE KLASICKÝM VÝTVARNÝM TECHNIKÁM Veronika Štěrbová, 397102 GP3MP_MGP Metodika

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 7 UMĚNÍ A KULTURA UČEBNÍ OSNOVY 7. 3 Výtvarné činnosti Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Celková časová dotace je 3 hodiny. Charakteristika: Žáci si tento předmět vybírají

Více

Východočeská galerie v Pardubicích

Východočeská galerie v Pardubicích Východočeská galerie v Pardubicích je specializovaná instituce v Pardubickém kraji, která je svojí činností zaměřena na oblast vizuálního umění pořádápravidelné výstavy výtvarného umění, ale i řadu dalších

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura má komplexní charakter a pro přehlednost je rozdělen do tří složek: Komunikační

Více

30 LET TAKTILNÍHO VYSTAVOVÁNÍ (NEJENOM) PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ NÁVŠTĚVNÍKY MUZEÍ MOŽNOSTI PŘÍSTUPŮ A REALIZACÍ

30 LET TAKTILNÍHO VYSTAVOVÁNÍ (NEJENOM) PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ NÁVŠTĚVNÍKY MUZEÍ MOŽNOSTI PŘÍSTUPŮ A REALIZACÍ 30 LET TAKTILNÍHO VYSTAVOVÁNÍ (NEJENOM) PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ NÁVŠTĚVNÍKY MUZEÍ MOŽNOSTI PŘÍSTUPŮ A REALIZACÍ TAKTILNÍ VYSTAVOVÁNÍ V ČR 1983: FRANCOUZSKÉ UMĚNÍ 19./20. st. Národní galerie v Praze,

Více

Nové vedení Domu umění města Brna

Nové vedení Domu umění města Brna Nové vedení Domu umění města Brna Tisková konference 19 03 (2013) v 11 h Dům umění města Brna Malinovského nám. 2 Od 1. března 2013 vede Dům umění města Brna jeho dlouhodobá spolupracovnice, kurátorka

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE VÝCHOVA

SEMINÁRNÍ PRÁCE VÝCHOVA SEMINÁRNÍ PRÁCE (ÚVOD DO MODERNÍ PEDAGOGIKY) VÝCHOVA LENKA FIALOVÁ VÝŽIVAČLOVĚKA 2004/2005 4.ROČNÍK OBSAH 1. Základní pojmy 2. Výchova 3. Funkce výchovy 4. Činitelé výchovy POUŽITÁ LITERATURA 1. J. Průcha,

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Německý jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které

Více

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY

KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY KELTSKÉ AKTIVITY JAKO PROSTŘEDEK K PROHLOUBENÍ VÝUKY Bc. Anna Frantalová Občanské sdružení Boii o. s., Nasavrky Porada ředitelů základních škol, samostatných školních jídelen a pracovníků ORP 14. 15. 11.

Více

Článek 1 Základní ustanovení

Článek 1 Základní ustanovení VÝNOS REKTORA Č. 3/2017 K VYMEZENÍ VÁŽNÝCH PROVOZNÍCH DŮVODŮ A ZVLÁŠTNÍ POVAHY PRÁCE PRO UPLATNĚNÍ POSTUPU PODLE 39 ODST. 4 ZÁKONA Č. 262/2006 SB., ZÁKONÍKU PRÁCE zpracovatel a věcně odpovědná osoba: doc.

Více

KVV/4451 GALERIJNÍ ANIMACE 1

KVV/4451 GALERIJNÍ ANIMACE 1 Katedra výtvarné kultury Pedagogická fakulta Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem KVV/4451 GALERIJNÍ ANIMACE 1 Studijní opora pro kombinované studium v.003 U Mgr. Miloš Makovský @ milos.makovsky@ujep.cz

Více

Umění a kultura Výtvarná výchova

Umění a kultura Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět : Období ročník : Umění a kultura Výtvarná výchova 3. období 8.- 9. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: 1. vybírá, vytváří

Více

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách

Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách Stávající příprava pedagogů na dvouleté děti v mateřských školách 23. 3. 2017 Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Střední odborná škola pedagogická a Gymnázium, Praha 6, Evropská 33 Legislativní

Více

Volitelné semináře ve 3. ročníku

Volitelné semináře ve 3. ročníku Volitelné semináře ve 3. ročníku Seminář českého jazyka a literatury (3. ročník) - dvouhodinový Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají.

Více

BRÁNA MUZEA OTEVŘENÁ (PRŮVODCE NA CESTĚ MUZEA K LIDEM A LIDÍ DO MUZEA)

BRÁNA MUZEA OTEVŘENÁ (PRŮVODCE NA CESTĚ MUZEA K LIDEM A LIDÍ DO MUZEA) BRÁNA MUZEA OTEVŘENÁ (PRŮVODCE NA CESTĚ MUZEA K LIDEM A LIDÍ DO MUZEA) Alexandra Brabcová (ed.) Zpracoval Jiří Langer Alexandra Brabcová vystudovala Filosofickou fakultu UK v Praze působila čtrnáct let

Více

Projekty utváření pozitivního postoje dětí k pohybovým aktivitám

Projekty utváření pozitivního postoje dětí k pohybovým aktivitám Projekty utváření pozitivního postoje dětí k pohybovým aktivitám Markéta Švamberk Šauerová Pavel Tilinger Václav Hošek Vysoká škola tělesné výchovy a sportu PALESTRA, spol. s r.o. Projekty utváření pozitivního

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova

Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu výtvarná výchova Obsahové vymezení Výtvarný obor navazuje na výtvarnou výchovu základní školy a vychází ze vzdělávacího obsahu Výtvarného oboru v RVP G. Časové vymezení

Více

Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích. Jan Holovský

Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích. Jan Holovský Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích Jan Holovský Ministerstvo kultury a projekt Vzdělávat a bavit Projekt Vzdělávat a bavit, spojuje

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA FYZIKY, CHEMIE A ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Seminární práce z předmětu UPVK_0044 Inženýrská pedagogika Téma: Možnosti využití inženýrské pedagogiky v

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků

Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Projekt Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži Metodické, odborné a edukační centrum péče a obnovy historických zahrad a parků Ing. Jitka Gajdoštinová + Ing. Lenka Křesadlova Ph.D. - NPÚ ÚOP v Kroměříži

Více

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova

4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 4.7. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova 4.7.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Hudební výchova 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Hudební výchova spadá spolu

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 13-ŠVP-Výtvarná výchova-p,s,t,k strana 1 (celkem 6) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Cílem předmětu je postupně seznamovat žáky s výrazovými výtvarnými, technikami

Více

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň dosaženého vzdělání: Učitelství pro mateřské školy a vychovatelství RVP 75-31-M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika čtyřleté denní

Více

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů

2016/2017. Nabídkový katalog preventivních programů 2016/2017 Nabídkový katalog preventivních programů NABÍDKA PROGRAMŮ PRIMÁRNÍ PREVENCE POSKYTOVANÝCH CHARITNÍM STŘEDISKEM MAJÁK Cílem programů primární prevence je účinné a systematické předcházení rizikovým

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v kmenové třídě, kreslírně i v plenéru. Charakteristika předmětu 2. stupně Výtvarná výchova (VV) Výtvarná výchova je zařazena do vzdělávací oblasti Umění a kultura. Je samostatným předmětem s časovou dotací 2 hodiny týdně v 6. a 7. ročníku,

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

Kateřina Dytrtová. GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D.

Kateřina Dytrtová. GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Kateřina Dytrtová GP3MP_HTGP Historie a teorie galerijní pedagogiky Karolína Hejduková podzim 2012 vyučující: Mgr. Bc. Alice Stuchlíková, Ph.D. Doc. Kateřina Dytrtová, Ph.D. *1964 v Ústí nad Labem 1982

Více

VÝUKOVÉ METODY A FORMY V ZEMĚPISE

VÝUKOVÉ METODY A FORMY V ZEMĚPISE VÝUKOVÉ METODY A FORMY V ZEMĚPISE Vyučování a učení činnost učitele činnost žáka učením si žáci osvojují vědomosti, dovednosti, návyky, ale i postoje a rozvíjí své schopnosti = kompetence veškerý vzdělávací

Více

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy

Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ. Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Dramatické a pohybové aktivity pro MŠ Aplikace dramatické lekce do vzdělávací nabídky mateřské školy Mgr., Bc. Michael Novotný Učitel mateřské školy (12 let praxe v MŠ) Absolvent PF UJEP Ústí nad Labem

Více

DIDAKTIKA FYZIKY Organizační formy výuky

DIDAKTIKA FYZIKY Organizační formy výuky DIDAKTIKA FYZIKY Organizační formy výuky Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. Organizační uspořádání podmínek k realizaci obsahu výuky při použití různých metod výuky a výukových prostředků Klasifikace org.

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem. 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou 1.1. Týdenní ročníkový

Více

Specializace z výtvarné výchovy ročník TÉMA

Specializace z výtvarné výchovy ročník TÉMA Specializace z výtvarné výchovy 2-4 Seznamování s uměním v praxi 2 Teorie výtvarného a samostatně vyhledává informace o dané tematice, autorovi; aktivně se podílí na programu exkurzí; vyjádří vlastní prožitky

Více

Charakteristika předmětu ESTETICKÁ VÝCHOVA HUDEBNÍ (EVH)

Charakteristika předmětu ESTETICKÁ VÝCHOVA HUDEBNÍ (EVH) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu ESTETICKÁ VÝCHOVA HUDEBNÍ (EVH) Předmět estetická výchova hudební spadá do vzdělávací oblasti Umění a kultura, která umožňuje žákům

Více

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7

ročník 1. 2. 3. 4. 5. celkem počet hodin 1 2 2 1 1 7 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět Výtvarná výchova realizuje obsah vzdělávací oblasti Umění a kultura. Těžiště a hlavní cíl Výtvarné výchovy je přímo v jejích hodinách, v přímém

Více

Mgr. DÁŠA LASOTOVÁ, PhD.

Mgr. DÁŠA LASOTOVÁ, PhD. Mgr. DÁŠA LASOTOVÁ, PhD. MGR. DAGMAR LASOTOVÁ PH.D. *15.9.1951 Ostrava žije a pracuje ve Vřesíně Studium: Pedagogická fakulta Ostravské Univerzity v Ostravě Český jazyk - výtvarná výchova (ukončení 1973)

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ

NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Co slyším, to zapomenu. Co vidím, si pamatuji. Co si vyzkouším, tomu rozumím. Konfucius NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ - 1 - 2. VZDĚLÁVACÍ PROJEKT ŠVP PV VZDĚLÁVACÍ OBSAH NÁM SE NA TOM SVĚTĚ LÍBÍ Vzdělávací

Více

3. Učební plán 3.1. Rámcový učební plán ZŠ ŠVP Berlička

3. Učební plán 3.1. Rámcový učební plán ZŠ ŠVP Berlička 3. Učební plán 3.1. Rámcový učební plán ZŠ ŠVP Berlička Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory 1. stupeň 2. stupeň 1. - 5. ročník 6. - 9. ročník Časová dotace Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ.

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. Vážení pedagogové, edukační program seznámí Vaše žáky s plakátem jako významnou kategorií užitého umění. Aktivizujícími metodami představí významného

Více

I. JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE

I. JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE I. JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve výchovně vzdělávacím procesu. Dobrá úroveň jazykové kultury

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY Základní škola a mateřská škola Veleň, Hlavní 46, 20533 Mratín, okres Praha východ, IČO 71004530,telefon/fax 283931292 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PLNÁ POHODY UČEBNÍ OSNOVY VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Umění

Více

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region)

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region) NÁŠ SVĚT Vyučovací předmět Náš svět se vyučuje jako samostatný předmět v prvním až třetím ročníku a jako vyučovací blok přírodovědných a vlastivědných poznatků v čtvrtém a pátém ročníku. Zastoupení v jednotlivých

Více

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

4.9.40. Psychologie MEDIÁLNÍ VÝCHOVA. Média a mediální produkce VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH 4.9.40. Psychologie Dvouletý volitelný předmět PSYCHOLOGIE (pro 3. ročník, septima) navazuje na základní okruhy probírané v hodinách ZSV. Zaměřuje se na rozšíření poznatků jak teoretických psychologických

Více

PROČ PRÁVĚ ZAČÍT SPOLU?

PROČ PRÁVĚ ZAČÍT SPOLU? ZAČÍT SPOLU ZÁKLADNÍ INFORMACE program Začít spolu (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ pedagogický přístup orientovaný na dítě spojuje v sobě moderní poznatky

Více

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: VÝTVARNÉ ČINNOSTI A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Volitelný předmět Výtvarné činnosti má časovou dotaci 2 hodiny v u. Výuka

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU ROZPOČTY STAVEB Název školního vzdělávacího programu: Kód a název oboru vzdělání: Management ve stavebnictví 63-41-M/001 Celkový počet hodin za studium: 3. ročník = 66 hodin/ročník

Více

MORAVSKÁ GALERIE BRNO. Koncept rozvoje, poslání, cíle a řízení organizace. Obsah

MORAVSKÁ GALERIE BRNO. Koncept rozvoje, poslání, cíle a řízení organizace. Obsah MORAVSKÁ GALERIE BRNO Koncept rozvoje, poslání, cíle a řízení organizace Obsah 1. Úvod 2. Cíle, rozvoj a poslání MG dle státní kulturní politiky 3. Analýza současného stavu 4. Návrhy dalšího rozvoje pro

Více

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy.

Nepovinné předměty Dramatická výchova od 5. do 9. třídy je soustředěna více na uměleckou část dramatické výchovy. 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 1 1 1 1 1 5 Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný Nepovinný

Více

Směrnici naplňování standardů časové, ekonomické a fyzické dostupnosti

Směrnici naplňování standardů časové, ekonomické a fyzické dostupnosti Na základě zákona č. 122/2000 Sb., ve znění zákona č. 483/2004 Sb., a Metodického pokynu Ministerstva kultury ČR k provádění zákona č. 122/2000 Sb., ve znění zákona č. 483/2004 Sb., ze dne 11. dubna 2005

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Anglický jazyk rozšířená výuka 1. stupeň Výuka je zaměřena převážně

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Benešov, Dukelská 1818. Dukelská 1818, 256 01 Benešov. Identifikátor školy: 600 041 956

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola Benešov, Dukelská 1818. Dukelská 1818, 256 01 Benešov. Identifikátor školy: 600 041 956 Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola Benešov, Dukelská 1818 Dukelská 1818, 256 01 Benešov Identifikátor školy: 600 041 956 Termín konání inspekce: 15. červen 2006

Více

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova

Charakteristika předmětu Výtvarná výchova Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Charakteristika předmětu Vyučovací předmět výtvarná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících s časovou dotací:

Více

Didaktika odborných předmětů. Vyučovací proces

Didaktika odborných předmětů. Vyučovací proces Didaktika odborných předmětů Vyučovací proces 1 Pojem a podstata vyučovacího procesu Vyučovací proces záměrné, cílevědomé, soustavné a racionální řízení aktivit žáků, které směřuje k dosažení stanovených

Více

Dramatická výchova. PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Rozvoj poznávacích, komunikačních a sociálních dovedností dětí

Dramatická výchova. PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Rozvoj poznávacích, komunikačních a sociálních dovedností dětí Dramatická výchova ročník 1 Dramatická výchova a její postavení v oboru předškolní a mimoškolní pedagogika Nonverbální komunikace, pohyb a pantomima charakterizuje cíle a prostředky oboru dramatická výchova

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KRITÉRIA. pro hodnocení školních výstav

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KRITÉRIA. pro hodnocení školních výstav KRITÉRIA pro hodnocení školních výstav 1) Originalita pojetí tématu a interpretace obsahu Všechny zúčastněné kolektivy dostaly jednotné zadání interpretovat na základě vlastního výzkumu v rodinách listopadové

Více

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti

UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti UMĚNÍ A KULTURA Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Umění a kultura umožňuje žákům jiné než pouze racionální poznávání světa a odráží nezastupitelnou součást lidské existence umění a kulturu.

Více

16. Hudební výchova 195

16. Hudební výchova 195 16. Hudební výchova 195 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Vyučovací předmět: Hudební výchova 1. NÁZEV VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU: HUDEBNÍ VÝCHOVA 2. CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO

Více

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ

Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Grantový projekt Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků středních škol Středočeského kraje PRAXÍ KE KVALITĚ Projekt je zaměřen na rozvoj odborných i pedagogických kompetencí učitelů ve středním

Více

ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY

ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY 29. září 2014 1. ZÁKLADY OBECNÉ PEDAGOGIKY, VÝVOJ MUZEJNÍ EDUKACE Mgr. Dagmar Hamalová Lekce uvede posluchače do obecné pedagogiky a didaktiky oborů, které jsou nutným předpokladem

Více

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň

6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Umění a kultura Výtvarná výchova 6.17 Výtvarná výchova 1.stupeň Vyučovací předmět Výtvarná výchova umožňuje žákům jiné

Více

STUDIUM PEDAGOGIKY 2011

STUDIUM PEDAGOGIKY 2011 STUDIUM PEDAGOGIKY 2011 Obsah a průběh studia Obsah vzdělávacího programu Studium pedagogiky vychází z podmínek a požadavků stanovených v 22 odst. 1 písm. a) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících

Více

KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY

KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY KURZ ZÁKLADY MUZEJNÍ PEDAGOGIKY 21. září 2015 1. ZÁKLADY OBECNÉ PEDAGOGIKY, VÝVOJ MUZEJNÍ EDUKACE Mgr. Dagmar Hamalová Lekce uvede posluchače do obecné pedagogiky a didaktiky oborů, které jsou nutným předpokladem

Více

Předmět: Řemeslná činnost

Předmět: Řemeslná činnost Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Nepovinné předměty Předmět: Řemeslná činnost Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více

Osobnost - základní informace Metodický list

Osobnost - základní informace Metodický list Osobnost - základní informace Metodický list významy slova osobnost (témata k diskusi) délka vývoje osobnosti, složky osobnosti (práce u tabule s učitelem) Obecné informace k řadě pracovních listů rozvoj.

Více

Předmět: Konverzace v ruském jazyce

Předmět: Konverzace v ruském jazyce Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Konverzace v ruském jazyce Vyučovací předmět Konverzace v ruském jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Další cizí jazyk, který

Více

Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Skladba Druhy vět podle postoje mluvčího Věty jednočlenné, dvojčlenné, větný ekvivalent, základní a rozvíjející větné členy doplněk Souvětí, druhy vedlejších vět, praktická cvičení mluvní i psaná, soutěže,

Více

LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR

LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY TIŠNOV LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR Tento dokument obsahuje pouze vybrané kapitoly z kompletního školního vzdělávacího programu a slouží pouze k informovanosti

Více

Malá didaktika innostního u ení.

Malá didaktika innostního u ení. 1. Malá didaktika činnostního učení. / Zdena Rosecká. -- 2., upr. a dopl. vyd. Brno: Tvořivá škola 2006. 98 s. -- cze. ISBN 80-903397-2-7 činná škola; vzdělávání; vyučovací metoda; vzdělávací program;

Více

ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ

ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ Předmět ESTETICKÁ VÝCHOVA VÝTVARNÁ spadá do vzdělávací oblasti Umění a kultura, která umožňuje žákům

Více

6. ročník. Výtvarná výchova

6. ročník. Výtvarná výchova list 1 / 5 Vv časová dotace: 2 hod / týden Výtvarná výchova 6. ročník vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů uplatňuje je pro vyjádření vlastních zkušeností,

Více

Konkurenceschopnost pro Třeboňsko

Konkurenceschopnost pro Třeboňsko Konkurenceschopnost pro Třeboňsko Personální zabezpečení manažer: Jana Coufalová metodik: Jaroslava Lhotská, Anna Kohoutová ICT technik: Ivana Kubínová, Martin Rosocha Partnerské školy Základní škola a

Více

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 6.1. I.stupeň Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vzdělávání ve vyučovacím předmětu Výtvarná výchova : - směřuje k podchycení a

Více

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU

ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU ZÁKLADNÍ STUDIUM VÝTVARNÉHO OBORU Vzdělávání na I. stupni základního studia je sedmileté a je určeno žákům, kteří dosáhli věku 7 let. Tato věková hranice platí bez ohledu na skutečnost, zdali žák navštěvoval

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou Týdenní ročníkový plán

Více

Nikolić Aleksandra Matěj Martin

Nikolić Aleksandra Matěj Martin POSTAVENÍ Í PEDAGOGIKY MEZI VĚDAMI Nikolić Aleksandra Matěj Martin PŮVOD NÁZVU Paidagogos = pais + agein Pais = dítě Agein = vést průvodce dětí, často vzdělaný otrok pečoval o výchovu dětí ze zámožných

Více

SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA!

SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA! SE ŠKOLOU NA FILM DO MUZEA! NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ V NÁRODNÍM FILMOVÉM MUZEU NAFILM KDE: MOZARTEUM, PRAHA 1 VCHOD Z FRANTIŠKÁNSKÉ ZAHRADY OD JUNGMANNOVA NÁMĚSTÍ Rádi bychom vás pozvali do Národního

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

INFORMATIKA (5. 7. ročník)

INFORMATIKA (5. 7. ročník) INFORMATIKA (5. 7. ročník) Charakteristika předmětu Obsahem vyučovacího předmětu Informatika je orientace v základních pojmech z oblasti informačních technologií, seznámení se základními součástmi výpočetní

Více

MOTIVACE STUDENTŮ K AKTIVNÍ ODBORNÉ ELEKTRONICKÉ DISKUSI

MOTIVACE STUDENTŮ K AKTIVNÍ ODBORNÉ ELEKTRONICKÉ DISKUSI MOTIVACE STUDENTŮ K AKTIVNÍ ODBORNÉ ELEKTRONICKÉ DISKUSI Šárka Maleňáková Fakulta sportovních studií Katedra pedagogiky sportu OBSAH PREZENTACE Představení předmětu Systém práce a hodnocení studentů při

Více

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem ze systému vzdělávání podpořit žáky se specifickými

Více

ANIMAČNÍ PROGRAMY ZBYŠEK SION / OBRAZY

ANIMAČNÍ PROGRAMY ZBYŠEK SION / OBRAZY ANIMAČNÍ PROGRAMY K VÝSTAVĚ ZBYŠEK SION / OBRAZY DO 3. 6. 2018 V GALERII U BÍLÉHO JEDNOROŽCE PROGRAMY PRO ZŠ, ZUŠ A SŠ O VÝSTAVĚ Neustálá reflexe nad bytím člověka a světa, v níž se malíř opírá o pevné

Více

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009

Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Výtvarná výchova úprava platná od 1. 9. 2009 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Výtvarná výchova je vyučován ve všech ročnících. Jeho obsahem je část vzdělávací oblasti Umění a kultura.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. Školní klub LAUDEROVA MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A GYMNÁZIUM PŘI ŽIDOVSKÉ OBCI V PRAZE Belgická 25, Praha 2, 120 00, tel. 246 080 784 5, www.lauder.cz, skola@lauder.cz ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Školní klub IČ:

Více

Prezentace výsledků projektu

Prezentace výsledků projektu Prezentace výsledků projektu Název projektu: Zkrácený název projektu: registrační číslo projektu: Operační program : Příjemce podpory: Koordinátor projektu: Výuka k různosti jako součást multikulturní

Více

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo REALIZACE STÁLÉ EXPOZICE OBUVNICTVÍ PROJEKT ROČNÍKOVÉ PRÁCE

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo REALIZACE STÁLÉ EXPOZICE OBUVNICTVÍ PROJEKT ROČNÍKOVÉ PRÁCE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo REALIZACE STÁLÉ EXPOZICE OBUVNICTVÍ PROJEKT ROČNÍKOVÉ PRÁCE student: Eva Bártková vedoucí práce: PhDr. Hana Slámová, Ph.D.

Více

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. VV6 Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: Výtvarná výchova Ročník: 6. vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro

Více