Základní škola Budišov příspěvková organizace, Budišov 221. Bramborová kuchařka. (Sebrané recepty na jídla z brambor z Budišova a okolí)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní škola Budišov příspěvková organizace, Budišov 221. Bramborová kuchařka. (Sebrané recepty na jídla z brambor z Budišova a okolí)"

Transkript

1 Základní škola Budišov příspěvková organizace, Budišov 221 Bramborová kuchařka (Sebrané recepty na jídla z brambor z Budišova a okolí) Perspektiva II. aneb učíme se s projekty

2 1 Bramborová polévka Do hrnce dáme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, mrkev, kořenovou petrţel, cibuli, česnek. Osolíme, opepříme, okmínujeme, můţeme dát i masox. Pod pokličkou vaříme asi 30 minut. Přidáme vejce, plátek másla a můţeme podávat. Bramborový guláš 600g brambor 200g uzeniny (kabanos, špekáčky) 2 lţíce mouky 125 ml smetany na šlehání 3 lţíce oleje kmín,, pepř, mletá paprika, popř. česnek Nejdříve v hrnci zprudka osmaţíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené brambory (ne moc malé kousky), doplníme paprikou a kmínem a zalijeme vodou. Brambory takto vaříme do změknutí. Mezitím si oloupeme uzeninu a nakrájíme ji na stejně široká půlkolečka, která poté přidáme do hrnce s bramborami a zároveň s tím zahustíme smetanou a moukou. Nakonec přidáme koření dle chuti a necháme dovařit. Podáváme s pečivem. Brambory 10 brambor máslo, Brambory uvaříme ve slupce. Kdyţ jsou uvařené, ocedíme je, oloupeme, nakrájíme na kousky, osolíme, omastíme máslem a servírujeme. Nové brambory s tvarohem Brambory opláchneme, zalijeme vodou, mírně osolíme, uvaříme do měkka a scedíme. Porce brambor před podáváním sypeme nastrouhaným tvarohem a přeléváme rozpuštěným máslem. Pečené brambory 10 středně velkých brambor (typ B) kmín tuk (olej, sádlo, máslo) Brambory umyjeme, okrájíme slupku a nakrájíme na kousky. Ty naklademe na vymaštěný pekáč a dáme do trouby péct na 200 C asi 30 minut.

3 2 Šťouchané brambory 10 středně velkých brambor (typ B) mléko ml máslo 50 g Brambory oloupeme a uvaříme ve vodě. Scezené brambory zalijeme horkým mlékem, přidáme máslo a rozšťoucháme. Brambory na loupačku Uvaříme brambory s očištěnou slupkou a po uvaření oloupeme. Solíme a přidáváme čerstvé máslo. Bramborová kaše 10 středně velkých brambor (typ B/C) mléko asi 250 ml máslo 50 g Brambory oloupeme a uvaříme ve vodě. Scezené brambory zalijeme horkým mlékem, přidáme máslo a vyšleháme v hladkou kaši. Bramborová kaše Oloupané a umyté brambory dáme do hrnce s vodou a uvaříme. Slijeme vodu a pomocí mixéru tvoříme kaši, postupně přidáváme horké mléko, máslo a. Bramborové pusinky 1kg brambor 3 vejce 3 4dl mléka 2 lţíce másla 180g strouhaného sýru, muškátový oříšek Z vařených brambor, mléka, másla a soli vyšleháme hladkou kaši. Tu smícháme s vejcem, strouhaným sýrem a špetkou muškátového oříšku. Směsí naplníme cukrářský sáček s ozdobnou trubičkou a na plech vyloţený pečícím papírem tvarujeme hezké pusinky. Kaţdou pusinku opatrně potřeme rozšlehaným vejce. Pečeme zprudka v předehřáté troubě (asi 215 C) minut.

4 3 Lepenice 1kg brambor 40dkg kysaného zelí 10dkg sádla 2cibule kmín, Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě do měkka. Scezené brambory rozšťoucháme, přidáme kmín podušené zelí a ½ cibule osmaţené na sádle. Zbytek osmaţené cibule přidáváme na lepenici při podávání. Jídlo doplníme salátem a okurkou. Nastavovaná kaše 750g brambor 200g trhaných krupek 4 strouţky česneku mléko podle potřeby, lţička sádla,, majoránka Krupky namočíme alespoň hodinu do studené vody, pak vodu slijeme a krupky uvaříme ve vodě se lţičkou sádla. Oloupané brambory nakrájíme na kostky a uvaříme v horké vodě doměkka. Měkké brambory scedíme, rozšťoucháme, smícháme s vařenými krupkami a podle potřeby zředíme horkým mlékem. Kaši promícháme s česnekem utřeným se solí a ochutíme majoránkou. Americké brambory 10 větších brambor (typ B) olej koření na americké brambory Pečlivě omyté brambory rozkrájíme na čtvrtky, které volně rozloţíme na plech vymaštěný olejem. Okořeníme a dáme péct do vyhřáté trouby na C asi na 30. minut. Místo oleje můţeme pouţít pečící papír. Americké brambory z Budišova 1kg brambor 6 strouţků česneku párky,

5 Brambory okrájíme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech. Pečeme přibliţně 45 minut na 150 C. K téměř hotovým bramborám přidáme rozmačkaný česnek s párkem, osolíme a necháme dopéct. Hranolky 4 10 středně velkých brambor (typ B/C) olej větší mnoţství, hranolky při smaţení musí plavat Brambory oloupeme, nakrájíme na prouţky, které osmaţíme na pánvičce nebo ve fritovacím hrnci. Můţeme je téţ upéct na sucho v troubě. Opékačky Brambory ve slupce Sůl Olej Brambory umyjeme a dáme vařit do osolené vody. Vaříme 15 minut ve varu. Potom oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nakonec je osmaţíme na oleji jako hranolky. Bramborové opečenky 1kg brambor 2 ţloutky 120g hrubé mouky 200g másla mouka nebo strouhanka na obalení olej na smaţení Oloupané uvařené brambory scedíme a necháme na teplém místě oschnout. Asi po deseti minutách je důkladně rozmačkáme a přidáme ostatní suroviny. Dobře promícháme a tvoříme placičky, které obalíme v mouce nebo strouhance a smaţíme po obou stranách do růţova. Bramborové krokety ½kg vařených brambor 50g másla 1 vejce a 2 ţloutky 100g salámu

6 5 1 lţíce hrubé mouky pepř g strouhanky 150g tuku na smaţení Studené brambory nastrouháme, máslo utřeme do pěny se solí a ţloutky. Přidáme brambory a na kostičky nakrájený salám,, pepř a mouku, podle potřeby strouhanku. Z těsta uděláme šišku, dáme ji na navlhčené prkénko do chladničky ztuhnout. Těsto nakrájíme na plátky 1 1,5cm silné. Obalíme ve vajíčku a strouhance. Na tuku smaţíme dozlatova. Bramborové těsto 1kg brambor 350g hrubé mouky 50g krupice 1 vejce, Ve slupce uvařené brambory necháme vystydnout, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme vejce, a krupici. Moukou zaděláváme aţ v momentě, kdy nám vře voda, jinak nám těsto řídne. Z těsta děláme knedlíky, šišky sladké i slané apod. Bramborové knedlíky 2 hrnky hrubé mouky 4 hrnky nastrouhaných brambor 1 vejce, Teplé nastrouhané brambory smícháme se solí, moukou, vejcem. Vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme 4 stejné válečky. Vaříme minut v osolené vodě.

7 6 Bramborové knedle Vařené brambory 2 vejce hrubá mouka Brambory rozmixujeme, dáme do mísy a přidáme mouku a 2 vejce, přidáme i trochu soli. Vše pečlivě promícháme a utvoříme z toho knedlík, který vaříme ve vroucí vodě asi 20 minut - podle velikosti. Chlupaté knedlíky 6OOg syrových brambor 100g brambor vařených ve slupce 150g hrubé mouky 1 vejce 2 lţíce sádla 1 cibule Očištěné brambory umyjeme a postrouháme na jemném struhadle. Ve slupce vařené brambory oloupeme a nastrouháme. Smícháme je, přidáme mouku, vejce, a promícháme. Ze směsi vykrajujeme menší knedlíky, které dáváme do vařící osolené vody a vaříme na mírném ohni minut. Uvařené knedlíky polijeme sádlem, ve kterém jsme usmaţili nadrobno nakrájenou cibuli. Bramborový salát Uvaříme brambory, mrkev a vajíčka. Brambory nakrájíme na hranolky, vajíčka a mrkev na kostičky. Nakrájíme cibuli, kyselou okurku. Připravíme si nálev cukru, octa, soli a vody podle chuti. Vše promícháme, přidáme majonézu a dochutíme pepřem.

8 7 Bramborový salát 20 středně velkých brambor (typ A) 1 2 majonézy pepř smetana nebo bílý jogurt vařené vajíčko okurka paprika uvařené brambory rozšťoucháme, osolíme, opepříme, přidáme majonézu, přilijeme smetanu nebo jogurt. Nakonec ozdobíme vajíčkem, okurkou nebo i paprikou. Bramborový salát z Náramče Potřebujeme: vařené brambory, uvařená vajíčka, cibuli, kyselé okurky, cukr, ocet. Nakrájíme cibuli a dáme ji vařit do vody s cukrem, solí a octem. Brambory promačkáme kolečkem do větší mísy. Přidáme nakrájené okurky a vajíčka na kostičky. Zalijeme vychladlou cibulkou i s nálevem a důkladně promícháme. Podle chuti dosolíme. Bramborový salát s fazolemi 700g brambor vařených ve slupce 1 šálek vařených fazolí 2 malé cibule 1 2 sladkokyselé okurky 150g majonézy, ocet, Fazole promícháme s nakrájenými bramborami, okurkami, cibulí. Směs osolíme, okyselíme a promícháme s majonézou. Na míse salát ozdobíme cibulí nakrájenou na krouţky, snítkou petrţele a několika fazolemi, které jsme si dali zvlášť.

9 8 Bramborový salát Brambory vejce kyselá okurka marináda: ocet voda cukr cibule majonéza, pepř Uvařené brambory a vejce oloupeme a nakrájíme na malé kousky, přidáme nakrájenou okurku a cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu a marinádu. Dobře promícháme. Vlašský salát 250g vařených brambor 250g měkkého salámu 100g cibule 100g kyselých okurek 350g majonézy, pepř, podle chuti hrášek Vše nakrájíme nadrobno a smícháme, osolíme, opepříme a přidáme majonézu Bramboráčky brambory mléko hladká mouka vajíčka pepř majoránka olej na smaţení Brambory okrájíme, opereme a nastrouháme na jemnější nudličky. Přidáme mléko a vajíčka, osolíme, opepříme, přidáme majoránku. Zahustíme moukou. Na rozpáleném oleji pečeme asi 10 minut po obou stranách dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem.

10 9 Bramboráky Nastrouháme brambory, přidáme asi dvě vejce, mouku hladkou,,pepř,majoránku,usmaţíme jako malé nebo velké placičky. Zelný bramborák 1 sklenice sterilovaného zelí 6 velkých brambor 1 vejce 5 lţic hladké mouky česnek majoránka drcený kmín tuk na opékání (sádlo) Zelí dáme na cedník, propláchneme studenou vodou a nasekáme. Oloupané brambory nastrouháme najemno, spojíme se zelím, osolíme, přidáme vejce, majoránku, drcený kmín, rozetřený česnek a mouku. Na pánvi opékáme po obou stranách dozlatova. Bramboráky I. 1 kg brambor 120g hladké mouky 2 vejce 5 lţic mléka na dochucení:, majoránka, mletý černý pepř olej na smaţení Syrové brambory oškrábeme, omyjeme a nastrouháme. Vodu částečně slijeme. Strouhané brambory ochutíme solí a pepřem, přidáme vejce, majoránku, podle potřeby mouku a mléko, aby těsto bylo tuhé. Do tuku na pánvi klademe bramborovou směs, kterou rozetřeme na placky a osmaţíme dozlatova po obou stranách.

11 10 Bramboráky II. 8 středně velkých brambor 5 polévkových lţic polohrubé mouky 5 polévkových lţic mléka 2 vejce 4 strouţky česneku, majoránka olej na smaţení Ze všech surovin vypracujeme směs, ze které tvoříme bramboráky (asi 6 8- ks). Bramborák III. Brambory podle počtu osob vajíčka g salámu česnek dle chuti majoránka, pepř trochu mléka trochu hladké mouky olej na smaţení Brambory okrájíme, nastrouháme. Salám nakrájíme na kostky a přidáme k bramborám spolu s ostatními ingrediencemi a důkladně promícháme. Na rozpáleném oleji osmaţíme po obou stranách do růţova. Bramboráky 10 středně velkých brambor (typ B) 2 3 vejce 3 4 utřené strouţky česneku trochu hladké mouky pepř majoránka tuk na smaţení Pečlivě oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Postupně přidáme ostatní ingredience. Zahustíme lehce hladkou moukou. Postupně smaţíme na pánvičce.

12 11 Bramboráky 700g oloupaných brambor 180g hladké mouky 1dl mléka 1 vejce česnek, majoránka,, mletý pepř sádlo na pečení Oloupané opláchnuté brambory jemně nastrouháme, necháme chvíli stát a ocedíme. Brambory promísíme s mlékem, prosetou moukou, vejcem, utřeným česnekem, rozemnutou majoránkou, solí a pepřem. Po částech naléváme na pánvičku s rozehřátým sádlem a opečeme po obou stranách. Tvarohové bramboráčky ¾kg syrových brambor 250g tvarohu 2 vejce 2 lţičky solamylu cibule, česnek,, majoránka, olej na smaţení Z nastrouhaných brambor vymačkáme vodu, přidáme přísady a zamícháme. Lţící vykrajujeme a opékáme na pánvi. Podáváme se zeleninou. Bramborák se šunkou Podle počtu strávníků brambory vejce, hladká mouka česnek, majoránka, kmín,, pepř, hladká mouka, šunka Z najemno nastrouhaných brambor, šunky a ostatních surovin vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme bramboráky. Smaţíme na rozpáleném oleji.

13 12 Bramboráky z 1 a půl kila brambor Očištěné brambory jemně nastrouháme a přidáme k nim: 1 dl mléka,, 8 lţic hladké mouky, 1 vejce, pepř, 4 rozetřené strouţky česneku, majoránku a dobře promícháme. Na rozpálené pánvi a po obou stranách opečeme. 3 bramboráky pro ostré chlapy 3 brambory 10 strouţků česneku 1 vejce 100g hladké mouky 2dl mléka 1 majoránku, pepř podle chuti Při přípravě postupujeme jako u předešlých receptů. Smažák v bramboráku 1 kg brambor 1 vejce 4 lţíce mouky a pepř podle chuti trochu majoránky 4 strouţky česneku trocha mléka několik silnějších plátků tvrdého sýra olej na smaţení zelenina na ozdobu Nastrouháme syrové brambory, přidáme vejce, mouku,, majoránku, česnek, mléko a vše důkladně promícháme. Na rozpáleném oleji smaţíme nejprve z jedné strany, poté do něj poloţíme sýr, poklademe druhou vrstvou těsta a celou placku otočíme a smaţíme u z druhé strany.

14 13 Smažený řízek v bramboráku Na 1 porci: 150g vepřového masa (kýta, kotleta, krkovice) 200g brambor (typ B) ½ menší cibule 1 strouţek česneku 1 vejce 2 lţíce hladké mouky majoránka Najemno nastrouháme brambory a cibuli, přidáme rozetřený česnek, majoránku, vejce, mouku a zamícháme těsto. Na rozpáleném tuku rozetřeme bramborákové těsto, na ně poloţíme řízek a chvíli smaţíme. Pak na vrch řízku rozetřeme další vrstvu těsta a řízek opatrně obrátíme. Výborné jsou se zeleninovým salátem. Bramborové placičky s masem 600g brambor typ (B) 150g hladké mouky 1 vejce ¼ kypřícího prášku 200g vařeného uzeného masa petrţelka 1 vejce a strouhanka na obalení tuk na smaţení Uvařené brambory ve slupce oloupeme a ještě teplé prolisujeme na vál. Přidáme mouku s práškem,, vejce a zaděláme těsto. Do něho zamícháme usekané nebo drobně pokrájené maso a petrţelku. Z těsta vytvoříme placičky asi 1 cm vysoké, které obalujeme v rozšlehaném vejci a strouhance. Smaţíme na pánvi po obou stranách. Podáváme se zeleninovými saláty nebo s dušenou zeleninou.

15 14 Bramborové placičky 1kg brambor 100g hladké mouky 80g strouhaného sýra 2 strouţky česneku, špetka majoránky,, olej Vařené brambory nastrouháme, přidáme strouhaný sýr, prolisovaný česnek, majoránku a osolíme. Přidáme mouku a vytvoříme těsto, z kterého tvoříme placičky. Smaţíme je na oleji a podáváme k čaji nebo pivu. Bramborové pekáčky vařené brambory (typ B/C) hladká mouka Uvařené brambory rozmačkáme, osolíme a přidáme mouku tak, aby těsto bylo vláčné. Po vypracování vyválíme kousky těsta na tenké plátky. Opečeme na suché pánvičce, potřeme sádlem a povidly. Bramborové placky na plotně Uvaříme si brambory ve slupce a necháme je vychladnout. Pak je oloupeme a nastrouháme, přidáme polohrubou mouku a. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na menší dílky. Z nich vyvalujeme tenké kulaté placky, které pečeme nejlépe na rozehřáté plotně po obou stranách. Opečené placky z jedné strany potřeme rozehřátým sádlem a z druhé strany povidly a zamotáme.

16 15 Bramborové placky 800g vařených brambor 1 lţička soli 100g krupice 200g hrubé mouky 2 vejce 150g škvarků Oloupané vařené brambory umeleme spolu se škvarky, přidáme, vejce, krupici a mouku a dobře promícháme. Z těsta vyválíme malé placky, které pečeme na suché teflonové pánvi nebo na suché plotně z obou stran. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k dušeným masům a dušené zelenině. Bramborový koláč 800g brambor 125g másla 100g hladké mouky na obloţení: 600g brambor mletý pepř, drcený kmín, rozmarýn, tymián, 1 cibule 50g másla 50g šunky 2 strouţky česneku 250g kysané smetany 5 vajec Brambory na těsto oloupeme, omyjeme, nakrájíme a uvaříme ve slané vodě doměkka. Brambory na obloţení nastrouháme nahrubo, šunku nakrájíme na kostičky nebo nudličky. Rozehřejeme 50g másla a osmaţíme na něm nakrájenou šunku a oloupanou nakrájenou cibuli. Potom přidáme nastrouhané brambory a 10 minut restujeme. Směs necháme vychladnout. Uvařené brambory na těsto necháme vychladnout, prolisujeme a smícháme se 125g másla, moukou se solí a vypracujeme pevné těsto. To rozválíme a přeneseme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech. Do osmaţené bramborové směsi přidáme kmín, rozmarýn, tymián, utřený česnek, vejce kysanou smetanu a promícháme. Dochutíme solí a pepřem, směs rozetřeme na těsto a upečeme v troubě při 200 C dozlatova, teda asi 50 minut.

17 16 Vydlabané zapečené brambory Velké brambory, cibule, slanina, majoránka, česnek, sýr (eidam, niva, hermelín dle chuti) Vydlabeme neuvařené brambory, na pánvičce si připravíme směs z cibule, slaniny, česneku, majoránky a dalších přísad. Naplníme brambory, překryjeme sýrem a zapečeme. Ze zbytku vydlabaných brambor můţeme udělat třeba bramborák. Plněné brambory Brambory uvaříme ve slupce a necháme je vychladit. Studené oloupeme, rozkrojíme na polovinu a střed vydlabeme. Ze soli, pepře, jemně nakrájeného uzeného masa, špeku, tvrdého sýru vytvoříme nádivku, kterou naplníme vydlabané brambory. Dáme péct na C. V průběhu pečení můţeme ještě posypat strouhaným sýrem. Plněné brambory 10 velkých brambor 10 plátků anglické slaniny 1 vejce 1 lţíce sterilovaného zeleného hrášku 1 zelená paprika 1 cibule Tuk ¼ lţičky mleté sladké papriky 1 kostka cukru uzenina, Brambory umyjeme a rozpůlíme, vydlabeme vnitřek, který nadrobno nasekáme. Smícháme s jemně nasekanou zeleninou, nakrájenou uzeninou, rozšlehaným vejcem a solí. Půlky brambor naplníme směsí a opět spojíme spíchneme párátky, poklademe plátky slaniny a dáme do pekáče. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova.

18 17 Italské brambory 500g brambor 4 rajčata 2 lţíce rajčatového protlaku 150ml zeleninového vývaru 1 červená paprika 150g čerstvých ţampionů hrstku čerstvé bazalky 100g mozzarelly, pepř, máslo Brambory uvaříme den předem ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zapékací mísu vymaţeme máslem a poklademe polovinou brambor. Přidáme rajčata pokrájená na plátky a přelijeme vývarem smíchaným s rajčatovým protlakem. Přidáme na prouţky nakrájenou papriku a plátky ţampionů. Osolíme, opepříme a posypeme nasekanou bazalkou. Poklademe zbylým mnoţstvím brambor a navrch dáme plátky mozzarelly. Pečeme ve vyhřáté troubě, dokud povrch nezezlátne. Brambory se smetanou Podle počtu strávníků: brambory sýr smetana máslo Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, které rozloţíme na vymazaný plech a osolíme. Pečeme v troubě asi ¾ hodiny a asi 10 minut před koncem pečení poklademe plátky sýra a zalijeme smetanou. Podáváme s tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem.

19 18 Brambory se slaninou 1kg brambor, 24 mladých cibulek, 160 g slaniny, šest rajčat, sekaná petrţelka,. Menší brambory a cibulky oloupeme, slaninu pokrájíme na drobné kousky. Dáme do kastrolu a cibulky na ní osmaţíme. Pak přidáme oloupaná rajčata zbavená jader a syrové brambory, osolíme a posypeme petrţelkou. Dusíme pod poklicí asi 25 minut. Zapečená bramborová kaše bramborová kaše (lze i z prášku) vejce strouhanka paţitka strouhaný sýr, pepř, bylinky a koření dle chuti Bramborovou kaši smícháme s paţitkou, kořením a bylinkami, rozprostřeme do vymazaného pekáče nebo zapékací misky. Vyhloubíme několik důlků a do kaţdého vyklepneme vejce. Posolíme, posypeme strouhankou a sýrem a zapečeme v troubě. Bramborový nákyp 8 středně velkých brambor 6 středně velkých cibulí 300 g libové anglické slaniny 3 polévkové lţíce hladké mouky ¼ l mléka, pepř, tvrdý sýr, asi 10 dkg Brambory ovaříme, slaninu nakrájíme a jemně osmahneme na suché pánvi do křupava. Cibuli nakrájíme na kolečka, ve stejném tuku osmahneme dozlatova. Na omáčku si připravíme strouhaný sýr v nádobě rozehřátý tuk a opraţíme mouku. Nalijeme vývar a mléko. Na konec sýr osolíme, opepříme a nalijeme na brambory.

20 Zapečené brambory s balkánským sýrem 19 Potřebujeme půl kila brambor,30dkg balkánského sýra,25dkg kuřecího nebo vepřového masa, bílý jogurt, jednu cibuli, česnek,,olej a muškátový oříšek. Brambory uvaříme ve slupce a po uvaření nakrájíme na kostičky asi tak 3x3 centimetry. Nakrájíme cibuli, necháme s olejem zpěnit na pánvičce a přidáme kuřecí nebo vepřové maso, které jemně orestujeme. Kostičky brambor společně s orestovaným kuřecím masem dáme do zapékací mísy, vše promícháme, podle chuti můţeme přidat smetanu nebo bílý jogurt. Nakonec směs posypeme balkánským sýrem, rozmačkaným česnekem a muškátovým oříškem. To vše pečeme v troubě asi tak patnáct minut. Staročeské brambory brambory cibule česnek sádlo petrţelka Brambory důkladně opereme a nakrájíme i se slupkou na měsíčky. Na vymaštěný plech naskládáme brambory, na kolečka nakrájenou cibuli, česnek a osolíme. Po upečení posypeme petrţelkou. Takto připravené brambory jsou vhodné i jako příloha. Zapečené sýrové brambory 2 porce 500g brambor olej, kmín, pepř 3 rajčata, kopr 100g tvrdého sýra, paţitka Na hlubší pánev s rozpáleným olejem pravidelně rozvrstvíme plátky brambor. Osolíme, opeříme a okmínujeme. Kdyţ jsou brambory zpola opečené, obrátíme je a poklademe plátky rajčat, posypeme koprem a pod pokličkou dusíme 10 minut. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a paţitkou.

21 20 Francouzské brambory I. 10 středně velkých brambor (typ B) 150 g slaniny 1 středně velká cibule bazalka pepř olej Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, nakrájíme slaninu a oloupanou cibuli. Navrstvíme do zapékací mísy, kterou vymaţeme olejem, osolíme, opepříme. Pečeme na 200 C do změknutí. Francouzské brambory II. 1kg brambor Vejce tuk mléko uzenina cibule strouhaný sýr, pepř Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vychladnout a oloupeme. Nakrájíme je na plátky, které klademe do vymaštěné zapékací mísy ve vrstvách střídavě s uzeninou nakrájenou na kousky a cibulí. Kaţdou vrstvu brambor pokapeme olejem a osolíme. Povrch posypeme strouhaným sýrem a dáme péci do trouby, po 10 minutách brambory zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce se špetkou soli a pepře a pečeme dorůţova. Francouzské brambory III. brambory uzené maso sojová omáčka majoránka, pepř, 4 vejce mouka Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Ovařené uzené maso nakrájíme na kostky a smícháme s bramborami. Dáme na vymazaný plech a zalijeme náleven z ostatních ingrediencí. Pečeme v troubě na 180 C asi hodinu.

22 21 Zapečené brambory se zelím 1kg uvařených brambor ve slupce, nakrájených na kolečka 1 sklenice kysaného zelí 300g anglické slaniny nebo uzeného masa 4 cibule nakrájené na tenké krouţky smetana, drceny kmín Do zapékací mísy vrstvíme brambory, cibuli, zelí a slaninu aţ do výšky mísy. Končíme bramborami, které osolíme a posypeme drceným kmínem. Nakonec zalijeme smetanou a necháme zapéct v troubě asi 40 minut. Zapečené brambory se salámem 1,5 2kg brambor 1 cibule ½ skleničky oleje 2 vejce ½ hrnku mléka 350g drůbeţího salámu 4 mrkve, pepř, vedeta Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do zapékací mísy. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájený drůbeţí salám, nastrouhanou mrkev, dozlatova osmaţíme a přidáme k nakrájeným bramborám. Přidáme vegetu,, pepř a promícháme. Do hrnku dáme vajíčka s mlékem, prošleháme, nalijeme na brambory a dáme zapéct na 20 minut do trouby. Zapečené brambory pro čtyři lidi 0,5kg brambor 5 vajec 200g salámu GOTHAJ v celku mléko, pepř Uvařené brambory oloupeme a promačkáme přes kovové mříţky na hranolky. Přidáme 3 uvařená a téţ promáčknutá vejce, sálám nakrájený na kostičky, osolíme, opepříme. Vše promícháme a zalijeme 2 rozšlehanými vejci s mlékem. Opět vše promícháme a vysypeme do vymaštěné zapékací mísy. Pečeme na 200 C dozlatova. Podáváme s okurkou.

23 22 Brambory zapékané 1kg brambor na zalití: ¼l mléka 2 3 vejce 200g uzeného masa nebo uzené ryby 100g tuku 20g strouhaného sýru Brambory uvaříme, prochladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Klademe je do vymazaného pekáče, kaţdou vrstvu pokropíme tukem a poklademe sekaným masem. Poslední vrstvu pomastíme a posypeme strouhaným sýrem. Po deseti minutách pečení, zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali vejce. Upečeme do růţova. Podáváme se sladkokyselou okurkou nebo zeleninový salátem. Brambory se strouhaným sýrem 1kg brambor g strouhaného sýru 4 vejce 40g másla ½l mléka Uvařené brambory oloupeme, pokrájíme na kostičky nebo plátky, vloţíme na velkou vymazanou zapékací mísu nebo pekáč, osolíme a posypeme ¾ dávky sýru. Rozšleháme vejce v mléce a vlijeme na brambory. Pokropíme máslem a posypeme zbytkem sýru. V horké troubě pečeme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem. Zapečené brambory s česnekem a mlékem Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. Zapékací misku vymaţeme máslem a dáme do ní 1. vrstvu brambor. Na brambory rozloţíme na plátky nakrájený česnek (cca 2 strouţky), 3 plátky másle a osolíme. Vrstvy opakujeme, končíme vrstvou brambor. Vše zalijeme do poloviny mlékem, zakryjeme a dáme do rozehřáté trouby na 200 C asi na hodinu. Mléko by mělo být z části vypařené a brambory měkké.

24 23 Zapečená zelenina v alobalu 2 brambory 1 cuketa 8 ţampionů 1 brokolice, pepř, rozmarýn, tymián, petrţelka olej alobal Brambory nakrájené na plátky předvaříme asi 4 minuty a poklademe na alobal. Přidáme nakrájenou cuketu a ţampiony, brokolici na růţičky, čerstvý rozmarýn, tymián, petrţelku. Osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Dobře zabalené pečeme při 200 C asi 30 minut. Hermelínové brambory 500g brambor 2 hermelíny 1 cibule masox, voda, pepř, tuk Oloupané syrové brambory a hermelín nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno. Brambory smícháme s cibulí, solí, pepřem a skládáme do vymazaného pekáčku. Skládáme vrstvy brambor a vrstvy hermelínu. Končíme bramborami. Masox rozpustíme ve vařící vodě a zalijeme brambory se sýrem tak, aby poslední vrstva brambor uţ nebyla potopená. Pokapeme tukem a pečeme tak dlouho aţ se vypaří všechna tekutina. Zapečené brambory s nivou, uzeným a šlehačkou 1 velká cibule ½kg brambor g uzeného masa g nivy 1 šlehačka, pepř Oloupeme cibuli a nakrájíme na půlkolečka. Uzeninu nakrájíme na malé kostky. Brambory oloupeme a syrové nakrájíme na kolečka. Nivu nastrouháme na hrubším struhadle. Na pánev kápneme trochu oleje a uzeninu jemně orestujeme, aby se rozvoněla a pustila šťávu. Do pekáčku naskládáme cibuli, plátky brambor, uzeninu s vypečenou šťávou a nastrouhanou nivu. Osolíme, opepříme a vše v pekáčku promícháme. Zalijeme šlehačkou, přiklopíme a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme přibliţně minut. Delikatesa.

25 24 Zemiaková harmonika z Budišova Zemiak, klobása, slanina, cibule, česnek,, koření dle chuti. Očistíme brambory, pokud mají pěknou slupku neokrajujeme. Všechny suroviny nakrájíme na kolečka. Brambory si nakrájíme po půl centimetru, ale tak, aby se brambor nerozpadl. Do štěrbin vkládáme nakrájené suroviny podle chuti. Kdyţ máme všechny brambory připravené, poskládáme je do pekáčku a osolíme, okořeníme a polejeme olejem. Zakryjeme alobalem a dáme péct na 45 minut do trouby na 200 C. Pět minut před dopečením posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s kysaným zelím. Myslivecké brambory 8 uvařených brambor 2 hrnky nadrobno pokrájených hub 2 noţičky uzené klobásy, pepř, paprika ½ hlávky zelí bešamelová omáčka tuk na vymazání zapékací mísy Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Do zapékací mísy vymazané tukem klademe střídavě vrstvu brambor, hub, na kostičky krájené klobásy. Jednotlivé vrstvy osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Na brambory navršíme jemně pokrájené zelí, zalijeme bešamelovou omáčkou a zvolna pečeme ve vyhřáté troubě. Zahradníkovy brambory oloupané vařené brambory sádlo na vymazání pekáčku uzenina nebo uzené sklenice leča kečup,, pepř, uzený sýr Do vymazaného pekáče dáme vrstvu brambor nakrájených na kostky, osolíme a poklademe pokrájenou uzeninou nebo uzeným masem. Zalijeme lečem, další vrstvou budou znova brambory, které osolíme a opepříme. V nálevu z leča rozmícháme trochu kečupu, brambory tím přelijeme a dáme zapéct do trouby. Asi po třiceti minutách poklademe brambory plátky uzeného sýra a dopečeme.

26 25 Bramborový dort 900g syrových brambor 1 malá cuketa 200 ml smetany na vaření 4 strouţky česneku Sůl, mletý pepř 1 lţíce posekané petrţelky, 1 lţička oregana kousek másla 200g tvrdého sýru 3 naťové cibulky, 3 ředkvičky Brambory a cuketu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve smetaně rozmícháme rozmačkaný česnek, bylinky, osolíme a opepříme. Dortovou formu vymaţeme máslem. Střídavě do ní skládáme vrstvy brambor a cukety. Kaţdou vrstvu osolíme, pokropíme ochucenou smetanou a posypeme nastrouhaným sýrem. Formu uzavřeme alobalem a vloţíme do trouby vyhřáté na 200 C. Po 60 minutách alobal sejmeme a dopečeme dozlatova. Po vytáhnutí z trouby necháme ve formě částečně vychladnout. Odstraníme boční část formy a dort ozdobíme cibulovou natí a nakrájenými ředkvičkami. Bramborový nákyp s mletým masem 300g nakrájené slaniny 1kg brambor 2 balíčky eidamu 500g mletého masa koření na mleté maso,, pepř, cibule, česnek, smetana Plátky slaniny dáme na dno a přeloţíme přes okraj zapékací mísy. Přidáme osolené nastrouhané brambory, ochucené mleté maso, plátky sýra. Vše opakujeme ještě jednou. Navrchu jsou brambory, přes které přehneme slaninu, která je přeloţena přes okraje mísy a zalijeme Smetanou. Pečeme 45 minut v troubě. Brambory na česneku - ekrazit 6 velkých brambor 6 strouţků česneku 5 lţic oleje, (sýr niva) Brambory okrájíme a nakrájíme na ½cm široké plátky, obalíme v oleji a dáme na plech do trouby. Upečeme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a. Můţeme posypat také nastrouhanou nivou.

27 26 Klobása s křenovou kaší 1kg brambor 120g čerstvého křenu 400ml mléka 50g másla 4 pikantní klobásy olej nebo jiný tuk na opékání Brambory oloupeme, opláchneme a pak rozkrájíme na malé kostky. V osolené vodě je vaříme do měkka. Křen oloupeme, najemno nastrouháme a společně s mlékem svaříme asi na třetinu původního mnoţství. Svařené mléko scedíme a znovu zahřejeme. Uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme. Zalijeme horkým křenovým mlékem, přidáme máslo a vymícháme hladkou kaši. Klobásy ozdobně nařeţeme a na oleji zvolna opečeme ze všech stran. Bramborová pizza 5 velkých brambor 1 menší palička česneku 1 cibule ¼l hladké mouky ¼l polohrubé mouky 1 prášek do pečiva ¼l oleje 3 vejce majoránka, drcený kmín, rajčata, papriky strouhaný sýr Oloupané syrové brambory nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme rozmačkaný česnek, drobně nakrájenou cibuli, mouku s kypřícím práškem, olej vejce, koření a. Dobře promícháme. Těsto rozetřeme na olejem vymazaný plech, pokryjeme kolečky rajčat a paprik. Bohatě posypeme sýrem a pečeme minut při 160 C.

28 27 Bramborový závin I. 1kg ve slupce uvařených brambor 10 lţic hladké mouky 2 ţloutky 3g strouhaného sýru 50g másla 3 lţíce mléka, pepř, muškátový oříšek 200g šunky 1 vejce na potření Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Dáme na vál, přidáme mouku, změklé máslo, ţloutky, sýr, mléko, osolíme, okořeníme a vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny odpočívat v ledničce. Na čisté moukou posypané utěrce těsto rozválíme na obdélník, který poklademe plátky šunky a pomocí utěrky zavineme. Opatrně přeneseme na plech vyloţený pečícím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 1 hodinu při 180 C. Pokud závin červená dříve, přikryjeme ho alobalem. Podáváme se zeleninovým salátem. Bramborový závin II. 800g uvařených vychladlých brambor 100g hladké mouky 2 ţloutky trochu oleje, pepř 150g šunky 100g plátkového sýru Brambory nastrouháme, přidáme mouku,, pepř, olej a ţloutky. Vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout v lednici. V případě potřeby přidáme víc mouky nebo trochu vody. Poté těsto rozválíme a poklademe šunkou a sýrem. Zavineme, potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C asi 1 hodinu. Z uvedeného mnoţství bychom měli udělat 2 záviny.

29 28 Bramborový závin - vařený 250g uvařených brambor 100g hrubé mouky 1 vejce 150g mletého masa, máslo Z brambor, mouky, vajec a soli uděláme těsto. Rozválíme, potřeme masem a pevně stočíme. Vaříme 45 minut ve vodě. Uvařený rozkrájíme na kolečka a polijeme máslem. Podáváme se zeleninovým salátem. Bramborová omeleta se zeleninou 2 menší brambory kousek cibule sterilovaná zelenina mrkev, hrášek, kukuřice vepřová či kuřecí šunka (85-95 podíl masa) 2 plátky 2 vejce, pepř na dochucení Brambory oškrábeme a pokrájíme na tenké plátky. Na pánev s nepřilnavým povrchem dáme pár kapek slunečnicového či řepkového oleje a necháme orestovat cibulku. Poté vloţíme na plátky nakrájené brambory a necháme zvolna opékat. Po pár minutách brambory otočíme. Mezi tím posolíme a opepříme, v tomto okamţiku můţeme přidat na kousky nakrájenou šunku. Kdyţ jsou brambory téměř hotové, přidáme zeleninu a vlijeme rozmíchaná vejce po celé ploše pánvičky. Vejce necháme pomalu tuhnout, aţ vznikne jednolitá omeleta. Na talíři ji můţeme dozdobit syrovou zeleninou. Bramborové langoše I. 2 nastrouhané brambory 30g hladké mouky mléko, kvásek, tuk na smaţení, česnek, kečup Všechny suroviny zpracujeme jako těsto a necháme vykynout. Vytvoříme placičky, které smaţíme v tuku. Před podáváním potřeme česnekem nebo kečupem. Moţno jíst i na sladko s dţemem.

30 29 Bramborové langoše II. 400g hladké mouky 250g vařených brambor 15g droţdí 1 lţička cukru mléko dle potřeby, strouhaný sýr olej na smaţení Připravíme volnější těsto. Po vykynutí rozkrájíme a rozválíme. Necháme trochu nakynout a smaţíme. Potíráme česnekem a kečupem. Navrch můţeme dát strouhaný sýr. Bramborové karbanátky Syrové brambory nastrouháme na mísu. Něco vody slijeme, přidáme kousek česneku utřeného se solí, trochu pepře, nového koření, sekané paţitky, 1 vejce a tolik strouhané housky, aby se daly utvořit malé karbanátky. Na pekáč dáme na kostičky rozkrájenou slaninu a trochu sádla. Vloţíme karbanátky a z obou stran do růţova upečeme. Podáváme s uvařeným zelím. Bramborové rősty 500g hrubě nastrouhaných syrových brambor 1 lţíce škrobové moučky, olej na smaţení Nastrouhané brambory smícháme se škrobem. Na pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje. Lţičkou vkládáme hromádky brambor, jemně je shora rozmáčkneme. Dozlatova osmaţíme po obou stranách. Před podáváním osolíme. Jíme jako přílohu k masu, zelenině nebo jen samotné. Rozcuchaná nevěsta 500g vařených brambor 500g jablek 4 vejce 250ml mléka cukr, mletá skořice 30g másla

31 30 Studené vařené brambory a jablka oloupeme a kaţdé zvlášť na hrubém struhadle nastrouháme na nudličky. Polovinou másla vymaţeme pekáček a střídavě do něj klademe vrstvu nastrouhaných brambor a jablek posypaných skořicí a cukrem. Poslední vrstvu tvoří brambory. Pekáček zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem, povrch poklademe plátky másla, dámedo vyhřáté trouby na 180 C. Upečeme do růţova. Bramborové klobásy 750g vařených brambor 300g uzeného masa nebo uzeniny 150g hrubé mouky 100g strouhaného sýra 100g másla 2 vejce 1 lţíce škrobové moučky 3 strouţky česneku, drcený kmín, muškátový květ, hladká mouka na vál, špejle, olej na smaţení Uvařené brambory prolisujeme nebo nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme máslo, mouku, škrob, vejce, mleté uzené maso, strouhaný sýr a prolisovaný česnek, okořeníme kmínem a muškátovým květem, osolíme a dobře propracujeme. Tvoříme válečky, stočíme je na způsob vinné klobásy, propíchneme je špejlí, obalíme v mouce a do červena na oleji opečeme. Anglické brambory Brambory ve slupce omyjeme, posolíme a napíchneme na kovové špejle jako špízy a dáme je do trouby na cca 1 hodinu při teplotě 250 C. Upečené brambory můţeme podávat. Hotové brambory na talíři můţeme omastit máslem a dochutit prolisovaným nebo utřeným česnekem. Slané kousky z bramborového těsta 200g hladké mouky 200g vařených brambor 50g změklého másla špetka soli, muškátový oříšek vejce půl sáčku prášku do pečiva

32 31 Brambory nastrouháme najemno a společně s ostatními surovinami vypracujeme těsto (já dávám jen polovinu vejce a duhou si nechám na potírání). Těsto necháme hodinu odpočinout v ledničce, pak vyválíme plát asi 0,3cm silný a vykrajujeme různé tvary nebo klasické tyčinky. Přendáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme kmínem, mákem solí, sýrem, kořením Pečeme do růţova. Bramborové tyčinky k zelenině Ustrouháme 10 den předem uvařených brambor, přidáme 100g másla a 100g mouky. Vypracujeme hladké těsto, válíme, rozdělíme na kousky a utvoříme tyčinky. Poklademe je na vymaštěný plech, pomaţeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem nebo mákem a solí. Upečeme do růţova. Jsou velmi dobré. Bramborová pomazánka 50g vařených, jemně strouhaných brambor, 50g měkkého sýru bez příchuti, 1 lţíce majonézy, koření dle chuti nebo česnek. Vymícháme v hladkou pomazánku. Bramborová pomazánka na chlebíčky (na 2 veky) ½ kostky másla 2 3 vařené brambory 1 lţíce hořčice 2 lţíce majonézy 1 tavený smetanový sýr 200g salámu nastrouhat 3 vařená vejce pepř,, cibule, kyselé okurky brambory rozmačkáme a s ostatními surovinami pečlivě promícháme. Bramborové kobližky ¼ litru ustrouhaných, den předem uvařených brambor. Přidáme ½kg mouky, 2 ţloutky, trochu cukru, soli a citrónové kůry. Zaděláme 20g droţdí s mlékem tak, abychom dostali hodně tuhé těsto. Necháme 1 hodinu kynout. Pak dáme na vál, rozválíme a vykrajujeme kulaté koblihy, které neplníme. Necháme ještě chvíli kynout a nakonec je osmaţíme na sádle. Hotové sypeme cukrem se skořicí nebo natřeme povidly a posypeme strouhaným tvarohem. Výborné jsou s bílkovým sněhem s cukrem a zavařeninou. V létě pak s krémem z čerstvých jahod.

33 32 Bramborové koláčky 60g másla se utře s 1 vajíčkem a cukrem. Přidá se 400g vařených ustrouhaných brambor, 400g mouky, kvásek z 20g droţdí, trochu soli a vypracuje se těsto. Dobře vyhnětené se vloţí na pomoučněný vál a rozválí se válečkem. Skleničkou se vykrajují kulaté koláčky. Klademe je na vymaštěný plech, pomaţou se povidly nebo tvarohem, nechají se hodinu a půl vykynout a upečou se v troubě. Bramborové šišky 1kg brambor 250g hrubé mouky 200g krupice 1 vejce, 100g strouhané housky 100g moučkového cukru 70g másla Studené uvařené brambory oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, krupici, vejce, a vypracujeme těsto. Zformujeme z něj dva dlouhé válečky, které nakrájíme na menší dílky a vytvarujeme z nich malé šišky. Šišky vkládáme do vařící mírně osolené vody a zvolna vaříme. Po zavaření jimi zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. Uvařené mastíme rozpuštěným máslem a sypeme osmaţenou strouhankou smíchanou s moučkovým cukrem. Bramborový pekáč plněný jablky brambory 1 vejce trochu hladké mouky skořicový cukr olej na smaţení Brambory uvaříme ve slupce, vychladlé je najemno nastrouháme. Přidáme vejce a mouku dle potřeby a vypracujeme hladké těsto. Z těsta pak vyválíme placky o velikosti malého talířku a plníme je strouhanými jablky. Jablka posypeme skořicovým cukrem. Pekáč přeloţíme na půl a jeho okraje pevně přitiskneme. Poté usmaţíme v rozpáleném oleji.

34 33 Škubánky s mákem 1,5kg brambor oškrábeme, omyjeme a uvaříme. Vodu z brambor slijeme jen zpola. Obrácenou vařečkou do brambor uděláme otvory, které zasypeme 10 ti polévkovými lţícemi hrubé mouky. Přikryjeme poklicí a necháme 15 minut zvolna pařit. Zpracujeme hladké těsto. Polévkovou lţící, kterou máčíme v horkém tuku, vykrajujeme škubánky. Na talíři posypeme mletým mákem, cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Italské bramborové koblihy ½ hrnku mléka 2 lţíce cukru 1 kostka droţdí 1 malý pomeranč 500g oloupaných brambor 2 vejce 3 a půl hrnku hladké mouky ¼ hrnku oleje skořicový cukr olej na smaţení Nakrájené brambory uvaříme do měkka, necháme krátce vychladnout a prolisujeme, přidáme vejce, mouku, olej, pomerančovou kůru a šťávu, mléko, cukr a rozdrobené droţdí. Promícháme a necháme asi hodinu vykynout. Pak vyválíme placku asi 2 cm silnou. Vykrajujeme koblihy. Malou formičkou nebo palcem v nich uděláme otvor. Koblihy necháme vykynout ještě asi 15 minut. Smaţíme je ve vyšší vrstvě oleje asi 5 minut. V polovině smaţení je obrátíme. Ještě teplé je posypeme skořicovým cukrem. Bramborové rohlíčky s ořechovou nádivkou 350g hladké mouky na nádivku: 120g cukru 200g vařených strouhaných brambor 120g strouhaných ořechů 50g cukru krupice 100g strouhanky 50g rozpuštěného másla 2 lţíce marmelády ½ kostky droţdí 12 lţic mléka 125 ml mléka citrónová kůra špetka soli 1 vajíčko citrónová kůra

35 34 Těsto řádně propracujeme a necháme vykynout. Mléko přivedeme do varu, přidáme cukr, ořechy a strouhanku. Provaříme a přidáme marmeládu a citrónovou kůru. Necháme vychladit. Vykynuté těsto rozdělíme na bochánky. Rozválíme bochánek na placku a rádýlkem rozdělíme na 8 dílů. Naplníme nádivkou a stočíme do tvaru rohlíčků. Na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě chvíli kynout. Upečené posypeme cukrem. Bramborový koláč s třešněmi 200g brambor uvařených ve slupce a nastrouhaných 300g hrubé mouky 200g cukru moučky 4 vejce 1 sáček vanilkového cukru 1 lţíce oleje 100g nastrouhaných vlašských ořechů 750g vypeckovaných třešní Vejce s cukry utřeme do pěny, přidáme strouhané ořechy, brambory, mouku a olej. Těsto dobře promícháme a nalijeme na plech vyloţený pečícím papírem, poklademe třešněmi a dáme péct při 175 C na asi 45 minut. Hotový koláč necháme vychladnout, před podáváním můţeme ještě pocukrovat. Bramborová buchta 300g vařených brambor 500g hladké mouky 200g tuku 200g práškového cukru 1 vejce 1 prášek do pečiva Vypravujeme těsto, rozdělíme na poloviny a vyválíme placky. Na vymazaný a vysypaný plech přeneseme první placku, naplníme a přikryjeme druhou plackou. Pečeme v mírné troubě asi 45 minut.

36 35 Bramborové koblihy 500g vařených brambor 500g polohrubé mouky 120ml mléka 1 kostka droţdí 2 ţloutky 2 lţíce rumu 2 lţíce cukru, Vlaţné mléko smícháme s cukrem a droţdím a necháme vykynout. Přidáme do nastrouhaných vařených brambor. Přidáme mouku, ţloutky, rum, a vymícháme hladké těsto. Necháme vykynout. Po půl hodině těsto opatrně propracujeme a necháme dále kynout. Pak z těsta na vále uděláme koblihy, necháme chvíli odstát a v rozpáleném tuku smaţíme dozlatova. Hotové koblihy můţeme podávat sladké i slané, třeba s pomazánkou. Bramboroví beránci Uvařené brambory ocedíme a uděláme z nich kaši. Nedáme vychladnout a poté vyklopíme na pomoučněný vál a přidáme ještě hladkou mouku. Ze směsi vyválíme placku o síle 5mm. Vykrajujeme beránky a usmaţíme je na pánvi dozlatova. Nejlépe chutnají potřené marmeládou. Bramborový dort 280g brambor vařených ve slupce (postrouhat) 280g cukru 4 ţloutky 4 lţíce krupice sníh, kakao, prášek do pečiva piškoty, rum Ţloutky utřeme s cukrem, přidáme po částech brambory, krupici s práškem do pečiva, kakao a ušlehaný sníh z bílků. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto a pečeme. Vychladlou placku rozkrojíme a proloţíme piškoty máčenými v rumu

37 36 Bramborové lívance 6 á brambor 3 vejce 300 ml mléka muškátový oříšek,, olej Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě a po zchladnutí prolisujeme nebo rozmačkáme. Přidáme ţloutky, špetku muškátového oříšku, mléko a vymícháme tekuté těsto. Nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto lijeme na pánev pomaštěnou olejem nebo do lívanečníku a smaţíme po obou stranách.

38 Poznámky:

39 Kontakt: Základní škola Budišov příspěvková organizace BUDIŠOV 221, Telefon: ,

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky.

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Krkovice na cibulce. Karlovarské knedlíky. Špekové knedlíky. Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Krkovice na cibulce Karlovarské knedlíky Špekové knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané

Více

Krůtí guláš. Suroviny. Postup:

Krůtí guláš. Suroviny. Postup: Krůtí guláš 125 g krůtího masa na guláš zeleninový vývar z kostky 1/2 lžičky sladké papriky 50 g žampionů pórek 10 g másla 10 g hladké mouky 40 ml kysané smetany sůl, pepř olej Maso omyjeme, osušíme a

Více

Bramborové recepty z VYSOČINY

Bramborové recepty z VYSOČINY Bramborové recepty z VYSOČINY 1 1. Prokládaný bramborák 1 kg strouhaných syrových brambor, 70 dkg hrubé mouky, 1 hlavička česneku, 2 vejce, sůl, pepř, majoránka dle chuti, 1 plátek krkovičky nebo libového

Více

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy

Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou. Jablková kuchařka. Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Základní škola Pavlínov okres Ţďár nad Sázavou Jablková kuchařka Autoři: ţáci, učitelé a přátelé naší školy Školní rok 2011/2012 JABLKOVÝ DORT 25 dkg cukru krystal, 4 celá vejce třeme dohromady 25 dkg

Více

Toast se šunkou a křenem

Toast se šunkou a křenem Toasty (apetit) Toast se šunkou a křenem 8 plátků toastového chleba, 160 g šunky, 8 rajčat (malá), 1 pórek, 8 plátků tvrdého sýra, 100 g křenu, 50 g másla, mletý pepř, mletá paprika Krajíčky toastového

Více

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM

65 minut 4 porce VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM VEPŘOVÝ VRABEC S DÝŇOVÝM ZELÍM 65 minut 600 g vepřové plece, 200 g cibule, 1 dýně Hokaido (váha cca 500 g), 100 g brambor, česnek, ocet, sůl, pepř. Dýni Hokaido opláchneme, rozkrojíme a zbavíme jader a

Více

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů

Zdenka Horecká Vladimír Horecký. Pomazánky A Saláty. 150 receptů Zdenka Horecká Vladimír Horecký Pomazánky A Saláty 150 receptů ÚVoD Pomazánky jsou velmi oblíbenou součástí studené kuchyně. Můžeme je podávat jako předkrm, k snídani a některé i jako večeři. Bez pomazánky

Více

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin

Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou. Svíčková na smetaně. Karlovarské knedlíky. Jablkový závin Česká kuchyně I. Zelná polévka s klobásou Svíčková na smetaně Karlovarské knedlíky Jablkový závin Zelná polévka s klobásou 400 g kysaného zelí klobása 250 ml zakysané smetany 50 g cibule 800 ml vývaru

Více

"Original" Odborné recepty s Balkánským sýrem značky

Original Odborné recepty s Balkánským sýrem značky Odborné recepty s Balkánským sýrem značky "Original" Neven 7 s.r.o. Zavřená 27, Brno, PSČ 634 00 Mobil: +420775263544 info@neven.cz www.balkansky-syr.cz, www.sirene.cz Obsah 1. Gratinované brambory se

Více

Minikuchařka zdravého stravování

Minikuchařka zdravého stravování Minikuchařka zdravého stravování Pokrmy zde uvedené byly připraveny žáky školy pod vedením učitelů odborného výcviku ISŠ HPOS Příbram v rámci projektu Čas pro prváky Realizace projektu byla spolufinancována

Více

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI

JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI JOGURTOVÝ POHÁR S JAHODAMI 450 g jahod 10 g želatiny 250 ml bílého jogurtu 1 vanilkový cukr 50 g cukru krupice Želatinu přelijeme 30 ml horké vody a za stálého míchání ji necháme rozpustit a zchladnout.

Více

Vaječná pomazánka s uzeninou

Vaječná pomazánka s uzeninou Velikonoční pokrmy Vaječná pomazánka s uzeninou 6 vajec natvrdo 100g majonézy 1 lžíce hořčice 2 sladkokyselé okurky 100g měkkého salámu sůl, pažitka Vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vložíme do

Více

Ukázky receptur s propočtem nutričních hodnot

Ukázky receptur s propočtem nutričních hodnot Ukázky receptur s propočtem nutričních hodnot Polévka s drožďovými knedlíčky (d.č.3) Kosti Zeleninová směs (mrkev, celer, petržel) Krupice pšeničná Droždí 1l Vaječná melanž 13.00 g 18.00 g 3.00 g Technologický

Více

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ

Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Při počtu 100 uvařených porcí ušetříte s naší recepturou přibližně: 123 Kč Testoviny ˇ se s rovou omáckou ˇ Maggi Těstoviny kg 0,80 0,080 72,20 5,78 57,76 Olej stolní kg 0,05 0,005 30,10 0,15 1,51 Sůl

Více

Linecké. 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál

Linecké. 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál Linecké 210g hladká mouka 140g Hera 70g cukr 1 ks žloutek 50g mouka na vál krém: 1x 1 ks tvaroh měkký ve folii 100g másla 1 ks vanilkový cukr 30g cukr moučka dle chuti je potřeba, aby krém byl hustší a

Více

Alibábovka. Ingredience. Postup

Alibábovka. Ingredience. Postup Alibábovka 1 Hera, 1/2 sklenice vody (hořčicové), 1 a 3/4 sklenice cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 žloutky, hrst nasekaných ořechů, 2 lžíce kakaa, sníh ze

Více

Romská kuchařka. Perkelt

Romská kuchařka. Perkelt Romská kuchařka Soupis receptů na klasické romské pokrmy, které se připravovaly v rámci akce Dny romské kuchyně dne 30. 9. 2009 v Romském kulturním a společenském centru v Karviné za finanční spoluúčasti

Více

w w w. r a m a - w e b. c z

w w w. r a m a - w e b. c z www.rama-web.cz Vážené a milé hospodyňky, za nákup dvou výrobků Rama Vám věnujeme malý dárek - sešitovou kuchařku Ramy. Recepty, které v ní najdete, jsou vyzkoušené a vybrané tak, aby příprava jídla byla

Více

Krabí kremrole. Nivové kornoutky. Ingredience. Postup. Ingredience. Postup

Krabí kremrole. Nivové kornoutky. Ingredience. Postup. Ingredience. Postup Krabí kremrole 500 g lístkového těsta, 500 g tyčinek Surimi, 1 vejce, sůl, sezamové semínko Těsto rozpůlíme a každou polovinu rozválíme na pomoučeném vále na tenko. Rádýlkem nakrájíme na proužky, kterými

Více

Recepty s Regionální potravinou. Výběr tradičních jednoduchých receptů z 10 krajů Čech a Moravy

Recepty s Regionální potravinou. Výběr tradičních jednoduchých receptů z 10 krajů Čech a Moravy Recepty s Regionální potravinou Výběr tradičních jednoduchých receptů z 10 krajů Čech a Moravy Jihočeský kraj Kapr se zelím Doba přípravy: 2 hodiny Množství: 5 porcí 500 g kapra 500 g Kysaného zelí bílého

Více

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Lilkové karbanátky Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Ingredience vejce 1-2 kusy cibule 1 kus lilek 1 kus česnek 2 stroužky podle potřeby mletý pepř strouhanka kari

Více

Recepty, aneb jak vaříme na táboře

Recepty, aneb jak vaříme na táboře Recepty, aneb jak vaříme na táboře Polévky: Bramborová - suroviny: brambory, cibule, mrkev, majoránka, nové koření, česnek, sůl, pepř, voda, případně mouka na zahuštění a polévkové koření - postup: Na

Více

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY

1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com 1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY 1.1 Hovězí pečeně Nastavení: Automatická pečicí sonda. Teplota sondy: 65 C. Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací

Více

Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti

Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti Maso, maso, maso II. Domácí hamburger s cibulovou marmeládou a cheddarem Vepřová krkovička na černém pivu Bramborové rösti Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Tvarohový mousse

Více

Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou

Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou Těstoviny (apetit) Těstoviny s paprikou, rajčetem a sójovou omáčkou 150 g vařených těstovin, 40 g tuku Ceres soft, 2 lžíce sójové omáčky, 2 rajčata, 1 zelená paprika, 50 g eidamu, mletý pepř, sůl Sýr

Více

Francouzská kuchyně II.

Francouzská kuchyně II. Francouzská kuchyně II. Salát Nicoise Quiche Lorraine Šetrně pečená kachní prsa na pomeranči Ratatouille Flambované palačinky Salát Nicoise 1 ks římského salátu 2 větší brambory 100 g čerstvých zelených

Více

mletý pepř olej na smažení

mletý pepř olej na smažení Dýňový ovocný salát Dýňový kompot 200 g mexická dýně 100 g cukr ananasová tresť 1 ks pomeranč 1 ks broskve 200 g zakys.smetana mandle-lupínky 1 ks van. cukr 1 ks limetka 1 ks kiwi Mexickou dýni nakrájíme,

Více

Bramborová kuchařka. žáků 2. třídy

Bramborová kuchařka. žáků 2. třídy Bramborová kuchařka žáků 2. třídy Lokše s mákem Studené vařené brambory, hl. mouka, špetka soli, mletý mák, moučkový cukr, kousek sádla nebo másla Brambory najemno nastrouháme na vál. Osolíme a přisypeme

Více

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ MLETÝM MASEM

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ MLETÝM MASEM BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ MLETÝM MASEM 1 sáček bramborových knedlíků, 250g mletého masa, 1 rohlík, ½ šálku mléka, 1 vejce, česnek, majoránka, pepř, sůl Mleté maso osolíme, opepříme a orestujeme asi 15

Více

........ CS TROUBA RECEPTY

........ CS TROUBA RECEPTY ...... CS TROUBA RECEPTY 2 www.electrolux.com AUTOMATICKÉ PROGRAMY Číslo programu Název programu 1 HOVĚZÍ PEČENĚ 2 VEPŘOVÁ PEČENĚ 3 CELÉ KUŘE 4 PIZZA 5 MUFFIN 6 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ 7 BÍLÝ CHLÉB 8 ZAPEČENÉ

Více

Kapr Kapr s jogurtem ½ Kapra hladká mouka paprika koření na ryby ½ kg bílého jogurtu Mandle Vykostěné porce kapra obalíme v mouce s kořením, paprika, rybí koření a sůl. Vložíme do zapékací misky, zalijeme

Více

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová

Speciální pedagog, masér a terapeut čínské medicíny Mgr. Zdeňka Stöhrová KUŘECÍ MASO NA JEHLI ½ kg kuřecích prs Marináda: 1 cibule, 1 stroužek česneku, lžíce zázvoru, chilli paprika, šťáva z citrónu, 2 lžíce oleje, 2 lžičky papriky, pepř, kmín, 150g bílý jogurt - vše rozmixovat

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 6. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka

Francouzská kuchyně Zapečená cibulová polévka Cibule 1kg Máslo 100g Bílé víno 0,5L Bageta 1ks Strouhaný sýr 200g Vejce 1ks Sůl, pepř, bobkový list, tymián Francouzskákuchyně Zapečenácibulovápolévka Polévka - Cibuli nakrájíme na tenké proužky a orestujeme

Více

Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky. Jak na to

Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky. Jak na to Jaternice s kroupovým rizotem a hříbky Kroupy uvaříme v osolené vodě do měkka. Sušené hřiby namočíme na 30 minut do studené vody a poté nakrájíme na malé kousky. Vodu z hub necháme na podlévání rizota,

Více

Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky. Carpaccio tortillas. Chimichangas. Guacamole. Pico de gallo salsa. Churros

Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky. Carpaccio tortillas. Chimichangas. Guacamole. Pico de gallo salsa. Churros Mexická kuchyně I. Empanadas plněné taštičky Carpaccio tortillas Chimichangas Guacamole Pico de gallo salsa Churros Empanadas plněné taštičky Těsto 600 g hladké mouky 80-100 g másla sůl 2 ks vejce 100

Více

Rajčatový koláč. Připravíme si na těsto: Na náplň: 1/8 porce obsahuje přibližně: 360 kcal = 1 505 kj 14 g bílkovin, 21 g tuků, 29 g sacharidů

Rajčatový koláč. Připravíme si na těsto: Na náplň: 1/8 porce obsahuje přibližně: 360 kcal = 1 505 kj 14 g bílkovin, 21 g tuků, 29 g sacharidů Rajčatový koláč Připravíme si na těsto: 250 g hladké mouky 150 g másla nebo tuku na pečení 1 žloutek Na náplň: 2 lžíce olivového oleje 2 velké cibule 10 velkých rajčat (nebo 2 plechovky po 400 g loupaných

Více

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky

Česká kuchyně II. Bramborová polévka. Houskové knedlíky. Pečená kachna s červeným zelím. Rajská omáčka. Vdolečky Česká kuchyně II. Bramborová polévka Houskové knedlíky Pečená kachna s červeným zelím Rajská omáčka Vdolečky Bramborová polévka 40 g cibule 300 g kořenové zeleniny 1 středně velká cibule hrst sušených

Více

SLANÉ BEZMASÉ POKRMY. Bramborák jáhlový

SLANÉ BEZMASÉ POKRMY. Bramborák jáhlový SLANÉ BEZMASÉ POKRMY Bramborák jáhlový 6 středně velkých uvařených brambor šálek vařených jáhel vejce hrubá mouka 3 stroužky česneku drcený kmín majoránka sůl mletý pepř olej na smažení Brambory uvařené

Více

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty

Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA. tradiční i nevšední recepty Pavel Klein VÁNOČNÍ KUCHAŘKA tradiční i nevšední recepty Obsah Obsah... 2 Rady a tipy... 3 Cukroví... 5 Moučníky... 43 Slané pečivo... 55 Nápoje... 61 Polévky... 66 Hlavní jídla... 79 Paštiky... 99 Saláty...

Více

Základní kynuté těsto na pizzu

Základní kynuté těsto na pizzu Pizza (apetit) Základní kynuté těsto na pizzu 250 g hladké mouky, 1 dl vody, 1/2 lžičky soli, 1 lžička moučkového cukru, 15 g kvasnic, 2 lžíce oleje, 2 lžíce mléka Do hrnečku s mlékem pokojové teploty

Více

POMAZÁNKY. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec vmícháme nastrouhanou okurku.

POMAZÁNKY. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec vmícháme nastrouhanou okurku. POMAZÁNKY Okurková pomazánka 250g tvarohu 100g nahrubo nastrouhané okurky 1 stroužek česneku ½ cibule podle chuti kopr Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec

Více

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou

Mořské ryby. Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová. zálivka, piniové oříšky. Rybí velouté se šafránovou zeleninou Mořské ryby Carpaccio z halibuta se salsou z fenyklu, okurky a avokáda, citrusová zálivka, piniové oříšky Rybí velouté se šafránovou zeleninou Filátka z platýze s pomerančovou karotkou, pečenou kořenovou

Více

Recepty pro týden 13.6.-19.6.

Recepty pro týden 13.6.-19.6. Bramborový nákyp 2 kg brambor 1 lžička másla 120 g sýra s plísní na povrchu pohanková strouhanka 3 lžičky majoránky sůl podle chuti Brambory i se slupkou omyjeme a uvaříme. Zapékací misku vymažeme máslem,

Více

tradičně i netradičně

tradičně i netradičně tradičně i netradičně STUDENÉ PŘEDKRMY 100 g Tlačenka z Pohořelického kapra s cibulkou 45,- 100 g Paštika z Pohořelického kapra s cibulovo-mrkvovou marmeládou 45,- a opečenými toasty 100 g Pohořelický

Více

Houbové recepty: Hlíva ústřičná a Žampion Neděle, 16 Únor :44 - Aktualizováno Pondělí, 17 Únor :20

Houbové recepty: Hlíva ústřičná a Žampion Neděle, 16 Únor :44 - Aktualizováno Pondělí, 17 Únor :20 Plodnice hlívy ústřičné mají všestranné využití.jsou vhodné do polévek, omáček, pod maso ale i do salátů a především k nakládání. Ke kulinářským účelům využíváme především klobouky, které mají přímé využití.

Více

Provensálská kuchyně. Toast savec la sauce Rouille á la tomate - toasty s rajčatovou omáčkou. Rouille. Papeton d aubergine - jemná lilková pěna

Provensálská kuchyně. Toast savec la sauce Rouille á la tomate - toasty s rajčatovou omáčkou. Rouille. Papeton d aubergine - jemná lilková pěna Provensálská kuchyně Toast savec la sauce Rouille á la tomate - toasty s rajčatovou omáčkou Rouille Papeton d aubergine - jemná lilková pěna Les cotes d agneaux grillées - grilované jehněčí kotletky Carottes

Více

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě

Vážení rodiče, tým stacionáře Mraveneček. 16.12. 2014 v Opavě Mraveneček Vážení rodiče, dostává se Vám do rukou jedinečné a neopakovatelné vydání brožury Naše kuchařka. Ta vznikla z velkého nadšení a celoroční práce uživatelů a pracovníků stacionáře Mraveneček. Najdete

Více

Francouzská kuchyně I.

Francouzská kuchyně I. Francouzská kuchyně I. Lososový tartar na rukolovém salátku Cibulová polévka se sýrovými toustíky Kuře na víně "Coq au vin" Lyonské brambory Crème brûlée Lososový tartar na rukolovém salátku 200 g lososa

Více

Mrkvový dort s limetkovým krémem

Mrkvový dort s limetkovým krémem Minikuchařka 2 OBSAH Mrkvový dort s limetkovým krémem. 4 Jidáše.. 7 Špenátová polévka. 8 Boží milosti.. 10 Kopřivová nádivka pečená na slanině. 12 Velikonoční beránek. 14 Velikonoční mazanec.16 Špaldové

Více

RECEPTY BRAMBORAČKA S POHANKOU

RECEPTY BRAMBORAČKA S POHANKOU BRAMBORAČKA S POHANKOU Ingredience pro 4 osoby 1 cibule mrkev 1/2 petržele kus celeru (stejné množství jako petržele) 1/2 pórku hrnek namočených sušených hub nebo čerstvých hrnek kedlubny, tuřínu nebo

Více

Sýrové tyčinky. Sýrové pečivo z vegety

Sýrové tyčinky. Sýrové pečivo z vegety Slané pečivo k vínu Sýrové tyčinky 10 dkg strouhaného tvrdého sýra. 8 dkg másla, 10 dkg hladké mouky, 2 lžíce smetany, trošku prášku do pečiva, sůl sladká paprika, pepř, 1 žloutek na potření, sýr a kmín

Více

SLANÉ KOLÁČKY S KLOBÁSKOU

SLANÉ KOLÁČKY S KLOBÁSKOU SLANÉ KOLÁČKY S KLOBÁSKOU 350 g hladké mouky, 1 tuk Stela, 1 kysaná smetana v kelímku,1 prášek do pečiva, sůl a kmín. 1 dobrá klobáska nakrájená na tenké kolečka, 1 vajíčko na potření. Těsto se zpracuje

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 4. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 4. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 4. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku...

18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... 1 18 receptů na štrúdly z jablek, hrušek, švestek, máku... Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout

Více

Povánoční kulinářská inspirace

Povánoční kulinářská inspirace Povánoční kulinářská inspirace Milí čtenáři. Sice už máme skoro konec ledna, ale všechna ta kila navíc, která jsme si nastřádali během Vánoc (já tedy i během Silvestra je neuvěřitelné, co dokáže člověk

Více

Staročeská rybí polévka s hrachem

Staročeská rybí polévka s hrachem Vánoce & Silvestr Staročeská rybí polévka s hrachem 200g uvařeného hrachu 400g okrajových porcí a kostí z ryby 1 mlíčí 1 jikry 100g kořenové zeleniny ½ lžičky pepře sůl muškátový květ 2 žemle 1 lžíce másla

Více

Sladkovodní ryby. Losos a jeho pečení. Candát na fenyklu. Pstruh pečený na alobalu se zeleninou. Pošírovaný pstruh. Tartare z lososovitého pstruha

Sladkovodní ryby. Losos a jeho pečení. Candát na fenyklu. Pstruh pečený na alobalu se zeleninou. Pošírovaný pstruh. Tartare z lososovitého pstruha Sladkovodní ryby Losos a jeho pečení Candát na fenyklu Pstruh pečený na alobalu se zeleninou Pošírovaný pstruh Tartare z lososovitého pstruha Losos a jeho pečení 600 g lososa - filet s kůží 1 lžíce mořské

Více

RECEPTÁŘ TYPICKÝCH A OBLÍBENÝCH POKRMŮ

RECEPTÁŘ TYPICKÝCH A OBLÍBENÝCH POKRMŮ RECEPTÁŘ TYPICKÝCH A OBLÍBENÝCH POKRMŮ 27 PŘEDKRMY Bramborák po uzenářsku 600 g oloupaných brambor 4 6 stroužků česneku sůl 1 lžička majoránky 3 vejce 3 4 lžíce mléka asi 75 g hladké mouky 50 g škvarků

Více

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec

Bábovková kuchařka. 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Bábovková kuchařka 5. třída ZŠ Hrochův Týnec Šlehačková mramorová bábovka 3 vejce cukr krystal 250g smetana ke šlehání (33%tuku) 250ml polohrubá mouka 500g kypřící prášek ½ sáčku olej na vymazání formy

Více

Recepty pro týden 11.7.-17.7.

Recepty pro týden 11.7.-17.7. Luštěninový guláš 120 g fazolí 5 g hladké mouky 10 g oleje sladká paprika 20 g cibule, pepř Fazole nejprve namočíme a poté uvaříme. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme papriku,, pepř (můžeme použít

Více

Sýrová polévka. Soljanka. Jemná sýrová polévka s fazolkou. Vydatná moravská zelňačka. Kerblíková polévka

Sýrová polévka. Soljanka. Jemná sýrová polévka s fazolkou. Vydatná moravská zelňačka. Kerblíková polévka Sýrová polévka 1 houska, 30g másla, 60g mouky, 1 l vývaru (lze použít i z kostky), 1/8 l sladké smetany, 150g tvrdého sýra, sůl pepř, cukr, 1 žloutek, zelená petržel, sladká paprika. Housku nakrájíme na

Více

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow.

Přihláška do soutěže. Vaříme to slow. Přihláška do soutěže Vaříme to slow. Soutěž v kuchařských dovednostech středních škol Plzeňského kraje a Bavorska SOU Domažlice, Prokopa Velikého 640, Domažlice Korespondenční část Vypracovali žáci II.

Více

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků

Ukázky pokrmů z mezinárodních kuchyní. Prezentace k Evropskému dni jazyků Prezentace k Evropskému dni jazyků Pirohy Pirohy patří mezi typické pokrmy ruské kuchyně. Připravují se v mnoha variantách, z různých těst, s různými náplněmi a různými technologickými úpravami. Můžeme

Více

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku

Mandle v čokoládě. Tiramisu po česku Mandle v čokoládě Oloupané mandle nakrájíme na nudličky, upražíme na suché pánvi. Rozpustíme čokoládu na vaření s trochou 100% tuku. Do teplé čokolády vmícháme opražené nudličky mandlí v poměru: 1 díl

Více

Recepty z jednoho pekáče

Recepty z jednoho pekáče J@ Recepty z jednoho pekáče Babské kuře 5-6 velkých brambor, majoránka, sůl, česnek, kmín, 3 rohlíky, 2 dl mléka, 1 lžička vegety, 1 lžíce sádla, 100 g slaniny, 1 cibule, 4 vejce, 1 kuře, grilovací koření

Více

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY SE STROUHANKOU

BRAMBOROVÉ ŠIŠKY SE STROUHANKOU BRAMBOROVÉ ŠIŠKY SE STROUHANKOU Suroviny na těsto: Jiná variace: 6 větších brambor uvařených ve slupce polotovar bramborové 200 g hrubé mouky těsto 1 vejce sůl Podle chuti: strouhanka, moučkový cukr, máslo

Více

Kuřecí prsa na podmáslí se špenátem a polentou

Kuřecí prsa na podmáslí se špenátem a polentou Kuřecí prsa na podmáslí se špenátem a polentou Suroviny na 1 porci: Maso kuřecí - prsa 150 g Polenta 80 g Podmáslí 0,5% 180 g Česnek 10 g Rozmarýn 3 g Sůl 2 g (Pepř 2 g) Špenát čerstvý 200 g Cibule jarní

Více

Maso, maso, maso II. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti. Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou

Maso, maso, maso II. Vepřová krkovička na černém pivu. Bramborové rösti. Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Maso, maso, maso II. Vepřová krkovička na černém pivu Bramborové rösti Vepřová panenka ve slanině pečená vcelku s hříbkovou omáčkou Tvarohový mousse s malinovou omáčkou Vepřová krkovička na černém pivu

Více

Citrónová buchta. Ingredience. Postup

Citrónová buchta. Ingredience. Postup Citrónová buchta 450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka Všechny suroviny smícháme v těsto,

Více

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou

Žebra & křídla. Zapečené chilli nachos. Buffalo křidélka. Crudité s dipem z modrého sýra. Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Žebra & křídla Zapečené chilli nachos Buffalo křidélka Crudité s dipem z modrého sýra Pečená vepřová žebra s domácí barbecue omáčkou Grilovaná kukuřice Salát Coleslaw Česneková bageta Zapečené chilli nachos

Více

, Pomazánky, saláty, chutovky

, Pomazánky, saláty, chutovky , Pomazánky, saláty, chutovky Smetanová NIVA NIVU rozdrobíme nebo nastrouháme a peèlivì promícháme s 30% smetanou. Milovníci pikantní chuti mùžou pøidat èesnek. Pomazánku mùžete také použít k zapékání

Více

5 skvělých, zdravých a jednoduchých veggie Receptů.

5 skvělých, zdravých a jednoduchých veggie Receptů. Dopřejte si něco dobrého a zdravého zároveň s K-take it veggie! Přesně podle mých představ! 5 skvělých, zdravých a jednoduchých veggie Receptů. RECEPTY 4-5 Cizrnový veggie burger ve špaldové žemli s rajčaty

Více

Pohanková minikuchařka

Pohanková minikuchařka Pohanková minikuchařka Polévky z pohanky Pohanková polévka se zeleninou 100 g pohanky lámanky, 250 g kořenové zeleniny, slanina, 2 cibule, zeleninový vývar, sůl, pepř Na slanině osmahneme cibuli, přidáme

Více

knedlíky. Dobrou chuť!

knedlíky. Dobrou chuť! Milí čtenáři. Po roce se opět setkáváme u kalendáře s recepty z Vědomické kavárničky. Na rozdíl od toho minulého (na rok 2011 ) v něm nejsou recepty na buchty, koláče ani jiné sladkosti, u kterých si každé

Více

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka

o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka o Velikonocích bezlepková Mini kuchařka 03/16 Obsah 05 - Velikonoční cupkake 07 - Perníkové kraslice 09 - Velikonoční mazanec 11 - Velikonoční beránek 13 - Jarní řez 15 - Jidášky Velikonoční cupcake

Více

Recepty z jednoho pekáče

Recepty z jednoho pekáče Recepty z jednoho pekáče Babské kuře 5-6 velkých brambor, majoránka, sůl, česnek, kmín, 3 rohlíky, 2 dl mléka, 1 lžička vegety, 1 lžíce sádla, 100 g slaniny, 1 cibule, 4 vejce, 1 kuře, grilovací koření

Více

Šárka Mácová, Vladimír Máca KUCHAŘKA OD DVOU HRABALŮ

Šárka Mácová, Vladimír Máca KUCHAŘKA OD DVOU HRABALŮ Šárka Mácová, Vladimír Máca KUCHAŘKA OD DVOU HRABALŮ S E B R A N É R E C E P T U R Y OBSAH Úvod 7 Polévky 9 Hovězí maso 23 Vepřové maso 37 Drůbež 53 Mleté maso 77 Uzené maso, uzeniny 89 Ryby, játra 101

Více

katalog receptů pro eurest

katalog receptů pro eurest katalog receptů pro eurest logo eurest Tiramisu PRIBINÁČEK s čokoládovým piškotem (lehký dezert s Pribináčkem a piškotem) Piškot: 170 g 1700 g másla 120 g 1200 g másla 160 g 1600 g vaječná melange 60 g

Více

VY_32_INOVACE_CVS17. Název vzdělávacího materiálu: Česká tradiční jídla. Autor: Mgr. Martin Kovačka

VY_32_INOVACE_CVS17. Název vzdělávacího materiálu: Česká tradiční jídla. Autor: Mgr. Martin Kovačka Název vzdělávacího materiálu: Česká tradiční jídla. VY_32_INOVACE_CVS17 Autor: Mgr. Martin Kovačka Předmět: Člověk ve společnosti (Občanská výchova) Ročník: 7. Tematický celek: Kultura. Stručný popis aktivity:

Více

Recepty. Jablečná slavnost 2007

Recepty. Jablečná slavnost 2007 Recepty Jablečná slavnost 2007 Smetanovo-jablečný koláč 130 g cukru 130 g másla 2 vejce 260 g hladké mouky 1 kg jablek 2 sáčky vanilkové cukry 0,25 l mléka 350 g zakysané smetany 2 žloutky trocha mandlových

Více

Šéfkuchařka: Kuchtičky: Jana Paulusová

Šéfkuchařka: Kuchtičky: Jana Paulusová Projektový den Šéfkuchařka: Jana Paulusová Kuchtičky: Lucie Golová Kamila Richterová Kristýna Zejdová Pavlína Váchová Anna Šebestiánová Andrea Nagyová Markéta Bacharová Veronika Elšíková Barbora Škvorová

Více

Tradiční recepty. méně cholesterolu. určitě vyzkoušejte! pochutnáte si

Tradiční recepty. méně cholesterolu. určitě vyzkoušejte! pochutnáte si Tradiční recepty méně cholesterolu určitě vyzkoušejte! pochutnáte si pórková polévka voda 1 l pórek 1 ks Alfa Bio lahůdkové TOFU 1 ks hrášek (mražený) 100 g kukuřice 100 g cuketa 1 ks mrkev 1-2 ks bujón

Více

PSTRUH. 1. Pstruh podle uzenáře

PSTRUH. 1. Pstruh podle uzenáře PSTRUH 1. Pstruh podle uzenáře 4 pstruzi, 12 dkg másla, 6 dkg žampiónů, cibule, citrón, sůl, pepř, olej, bílé víno, worchester, 15 dkg šunky, zelená petrželka, sladká paprika, mouka Pstruhy nařízneme ve

Více

Lehké recepty Méně cholesterolu

Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Lehké recepty Méně cholesterolu Stravovat se zdravě, neznamená mít hlad! A ani to neznamená, že se musíte vzdát tradičních jídel a dělat kompromisy v chuti. Stačí sáhnout

Více

Saláty a pomazánky. Bc. Marie Zahrádková

Saláty a pomazánky. Bc. Marie Zahrádková Saláty a pomazánky Bc. Marie Zahrádková Saláty jako hlavní pokrm Zeleninový salát s kuřecím masem 1ks okurka, 3ks rajčat, 1 ks ledový salát, 2 ks paprika, olivový olej, 200g kuřecí prsa /Nakrájené kuř.

Více

Tvarohový koláč. Řezy Florida

Tvarohový koláč. Řezy Florida Tvarohový koláč 450g polohrubé mouky, 30dkg hery, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce rumu. Z těsta udělat dvě placky, mezi ně tvarohová náplň: 500g tvarohu, 5 lžic cukru,

Více

Domácí jitrnice s lepenicí

Domácí jitrnice s lepenicí Domácí jitrnice s lepenicí Jitrnice jsou nezbytným výrobkem při každé zabijačce. Připravují se po celé České republice. V závislosti na krajích se jejich výroba mírně liší. Např. v některých částech Moravy

Více

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU

MASO V PIKANTNÍ SMĚSI PIKANTNÍ VEPŘOVÉ MASO MASO NA KONDENZOVANÉM MLÉKU MASO V PIKANTNÍ SMĚSI 1 kg řízků (vepřových nebo kuřecích), Směs na naložení: 4 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžička soli, 1 lžička kořenící směsi

Více

SLAVNOSTNÍ RAUT 2. HOT

SLAVNOSTNÍ RAUT 2. HOT SLAVNOSTNÍ RAUT 2. HOT KVĚTEN 2015 Raut Třída 2. HOT Vás srdečně zve na slavností raut. Datum: 28.5.2015 Čas: 15:00 Místo konání: Gymnázium a Střední odborná škola, Rýmařov Julia Sedláka 18 Budeme se moc

Více

kuchyňský robot RM5000 recepty

kuchyňský robot RM5000 recepty kuchyňský robot RM5000 recepty příslušenství k vašemu robotu Concept Momento hnětací metla na kynutá a tuhá těsta mixér se skleněnou tepluvzdornou nádobou o objemu 1,5 l s dokonale těsnícím víkem A-metla

Více

Hermelín v županu - fantazie!!!

Hermelín v županu - fantazie!!! Hermelín v županu - fantazie!!! na 10 kusů: 2 balení listového těsta, 5 hermelínů nebo stříbrňáků (fantastický je pikantní Vltavín), 20 plátků šunky, kečup, 1 vejce na potření, sezamové semínko. Z jednoho

Více

Polévka z pohankové krupice

Polévka z pohankové krupice Šípky rozpůlíme, zbavíme stopek, okvětí a semen, dobře promyjeme a vaříme asi 30 minut ve vodě se špetkou soli. Pak je protřeme sítem nebo rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozšleháme

Více

Říčanské dobrůtky Z kuchyně našich babiček Recepty říčanských seniorů

Říčanské dobrůtky Z kuchyně našich babiček Recepty říčanských seniorů Říčanské dobrůtky Z kuchyně našich babiček Recepty říčanských seniorů Centrum komunitních služeb města Říčany, o.p.s. Říčanské dobrůdky 1 OBSAH: 1. Maso 2. Bezmasé pokrmy 3. Moučníky, sladké pokrmy MASO

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 7. týden ŽENA S OBEZITOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 7. týden ŽENA S OBEZITOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 7. týden ŽENA S OBEZITOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s obezitou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banánové lívance NA 10 KUSŮ 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banány rozmačkáme vidličkou, poté postupně přimícháme vejce a mouku. Ze vzniklého těsta tvoříme malé lívance, které smažíme

Více

Ceník (platnost od 1.1.2008)

Ceník (platnost od 1.1.2008) Ceník (platnost od 1.1.2008) NIVA válec 135 Kč/kg tvaroh 65 Kč/kg máslo 250g 36 Kč/ks EIDAM plátky 100g 17,50 Kč/ks sádlo 150g 22 Kč/kg EIDAM plátky uzený 100g 18,50 Kč/ks EIDAM válec cca 1kg 146,50 Kč/kg

Více

Mexická kuchyně II. Mexican spicy bean soup. Kuřecí Tacos. Chilli Con Carne. Melounovo mangová salsa. Mexické pšeničné tortilly

Mexická kuchyně II. Mexican spicy bean soup. Kuřecí Tacos. Chilli Con Carne. Melounovo mangová salsa. Mexické pšeničné tortilly Mexická kuchyně II. Mexican spicy bean soup Kuřecí Tacos Chilli Con Carne Melounovo mangová salsa Mexické pšeničné tortilly Banán v pšeničné tortille Mexican spicy bean soup 300 g mletého hovězího masa

Více

RECEPTY STUDENTŮ SŠ. kuchař = stupeň náročnosti na přípravu (1 snadné, 2 mírně obtížné, 3 více obtížné, 4 náročné)

RECEPTY STUDENTŮ SŠ. kuchař = stupeň náročnosti na přípravu (1 snadné, 2 mírně obtížné, 3 více obtížné, 4 náročné) V této části publikace naleznete originální recepty studentů středních škol Libereckého kraje, kteří se zúčastnili soutěže Ovoce a zelenina pětkrát denně. Všechny recepty jsou otištěny dle textových a

Více

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 3. týden ŽENA S NADVÁHOU

Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu. Recepty na 3. týden ŽENA S NADVÁHOU Nejrozsáhlejší online kurz o hubnutí a zdravém životním stylu Recepty na 3. týden ŽENA S NADVÁHOU Tyto recepty jsou určeny pro ženu s nadváhou. Pro vaši orientaci uvádíme následující přibližné parametry:

Více