Plánované nástupnictví

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Plánované nástupnictví"

Transkript

1 RODINNÉ FIRMY Plánované nástupnictví Řízení firmy řízení rizik prodej firmy správa a uchování rodinného majetku společenská odpovědnost a dobročinnost expanze a růst

2 Předpoklady úspěchu vaší rodinné firmy Rodinné firmy se od ostatních druhů podnikání liší unikátním prostředím, které hraje v jejich chodu významnou roli a jejich majitelům přináší specifické příležitosti i výzvy. Růst a dlouhodobost rodinného byznysu spočívá ve správném vybalancování potřeb firmy s očekáváními jednotlivých rodinných příslušníků. Vzájemná provázanost rodiny a firmy se pak neobejde bez dlouhodobého plánování. Na základě našich znalostí a zkušeností s fungováním rodinných firem po celém světě jsme identifikovali sedm klíčových oblastí, které mohou rozhodnout o úspěšnosti rodinných firem: Plánované nástupnictví Vlastnictví Řízení firmy Expanze a růst Rodina Firma Řízení rizik Prodej firmy Správa a uchování rodinného majetku Společenská odpovědnost a dobročinnost

3 SEDM PŘEDPOKLADŮ PRO ÚSPĚCH VAŠÍ RODINNÉ FIRMY Také řešíte, zda všichni členové rodiny sdílejí vaše vize? Daří se vám plně využívat potenciálu firmy a zároveň uspokojit očekávání rodinných příslušníků? S rodinnými firmami spolupracujeme v oblastech plánovaného nástupnictví, řízení, expanze a růstu, řízení rizik, prodeje firmy, správy a uchování rodinného majetku i společenské odpovědnosti.

4 1 PLÁNOVANÉ NÁSTUPNICTVÍ Dostáváme se do okamžiku, kdy firmu bude řídit již třetí generace. I když nečekáme, že naši následovníci budou pokračovat ve stejném stylu jako my, nehodláme firmu předat jen tak. Náš podnik představuje náš majetek a obživu pro další generace. Nejde jen o pouhé předání nástupci, jde o celý proces nástupnictví. Vlastník rodinné firmy ve třetí generaci Díky včasnému plánování nástupnictví můžete předejít konfliktům a zajistit budoucí potřeby firmy ve správný okamžik. Víte, co si ve skutečnosti nastupující generace přeje a jak ji motivovat, aby se podílela na vedení firmy? Máte plán pro převod vlastnictví firmy? Odlišujete aspekty vlastnictví a řízení firmy? Plánované nástupnictví Udržet fungující rodinnou firmu po několik generací představuje pro jejího majitele velkou výzvu proces předání podniku do rukou nastupující generace přežije méně než polovina firem.* Na druhou stranu máte díky vlastnictví firmy jedinečnou příležitost vytvořit trvalé dědictví, které s sebou přináší pocit naplnění a hrdosti. Aby vaše firma uspěla i v budoucnu, je třeba převod vlastnictví provést ve správný okamžik a správně jej také komunikovat. Jak upravíte vlastnickou strukturu v případě rozkolu v rodině? Považujete vaši současnou majetkovou strukturu za optimální, zejména, pak pokud ve vaší firmě drží podíl i investoři mimo vaši rodinu? Jak a kdy plánujete převést své podíly na další generaci? * Zdroj: Family Firm Institute (FFI) Pečlivě si také promyslete strukturu vedení firmy, abyste měli na vedoucích pozicích správné lidi s různými schopnostmi a dovednostmi. Potřebujete nastavit řízení firmy tak, abyste mohli do jejího vedení zapojit manažery, kteří nejsou členy vaší rodiny? Víte, jak zabránit tomu, aby rodinné neshody negativně ovlivňovaly řízení firmy? Téma nástupnictví a integrování nastupující generace s vámi prodiskutujeme a navrhneme vhodné alternativy, které vycházejí z našich dlouholetých zkušeností získaných při poskytování poradenských služeb rodinným firmám.

5 2 ŘÍZENÍ FIRMY Většina rodinných firem sklízí úspěchy v počáteční fázi své existence. Z dlouhodobého hlediska je však třeba nastavit řízení firmy tak, aby vedoucí pracovníci mohli mezi sebou efektivně komunikovat, měli jasně definované role a očekávání. Příručka o rodinných firmách vydaná Mezinárodní finanční korporací (IFC International Finance Corporation) ze skupiny Světové banky Řízení firmy však přináší různá úskalí, kromě jiného například spory v rodině. Pojem řízení znamená akceptovat určité procesy, v rámci nichž budou učiněna rozhodnutí. Pomocí písemných zásad, pravidel a postupů, které jsou závazné pro všechny členy rodiny, můžete konstruktivně řešit problémy jak ve firmě, tak v rodině. Řízení rodinného podniku vyžaduje včasné nastavení rodinných a firemních cílů. Učiňte tak ještě dříve, než se začnete rozhodovat. Řízení firmy Založit firmu je poměrně jednoduché. Zajistit, aby přežila a fungovala po více generací, je mnohem obtížnější. Správně řízená firma vám zajistí obživu a uspokojí očekávání všech členů rodiny. Víte, jak v rodině předcházet konfliktům a řešit je? Máte správně definovaný proces pro zaměstnávání, hodnocení a odměňování rodinných příslušníků ve firmě? Funguje ve vaší firmě rodinná rada? Pokud ne, víte, jak nejlépe takovou radu ustavit? Jak oddělujete rozhodování ve firmě od rozhodování v rodině? Jak řešíte očekávání menšinových akcionářů/ /společníků? Pomůžeme vám vytvořit dialog mezi jednotlivými členy rodiny, ustavit rodinnou radu a vypracovat pravidla včetně etického kodexu pro rodinné příslušníky. Díky těmto nástrojům efektivního řízení nasměrujete rodinnou firmu k úspěšnému rozvoji a udržíte ji funkční pro další generace.

6 3 EXPANZE A RŮST Bez nepřetržitého růstu a pokroku pozbývají slova jako zlepšení, dosažení cílů a úspěch svého významu. Benjamin Franklin Úspěch rodinné firmy spočívá v dlouhodobém růstu a přiměřené ziskovosti. Daří se vám organicky rozvíjet, ale trápí vás zajištění růstu a ziskovosti i v budoucnosti? Abyste dosáhli požadovaného růstu, je třeba zvážit všechny tržní příležitosti, počínaje hledáním vhodných firem pro účely akvizice a potenciálním odprodejem neklíčových částí vašeho podnikání, přes outsourcing určitých funkcí za účelem zvýšení nákladové efektivity, možnou expanzí na rozvíjející se trhy konče. expanze a růst Čím větší firma, tím větší nároky na její řízení a kapitál. Dokážete financovat budoucí růst firmy z vlastních zdrojů? Máte spolu s vedením firmy dostatek znalostí a kontaktů pro zajištění dalšího rozvoje firmy? Umíte úspěšně začlenit nově pořízené firmy do rodinného podniku? Víte, jak pracovat s nejistotou a řídit rizika plynoucí z růstu rodinné firmy? Je vaše firma připravena na expanzi do zahraničí? Pro podporu růstu vaší firmy vypracujeme kvalitní strategii a posoudíme možné směry. Rádi vám pomůžeme dosáhnout nově stanovených cílů.

7 4 ŘÍZENÍ RIZIK Riziko je jako oheň: když jej máte pod kontrolou, může vám pomoci; když nad ním ale ztratíte kontrolu, rozšíří se a zničí vás. Theodore Roosevelt Řídit rizika a nastavit kontrolní prostředí je nezbytné nejen kvůli firmě samotné, ale také kvůli rodině a jejímu majetku. Coby majitel rodinného podniku máte proti institucionálním investorům řadu konkurenčních výhod, ty se však v případě špatného řízení rizik mohou rychle obrátit proti vám. Při řízení vnitřních a vnějších rizik můžete nacházet příležitosti pro vaše podnikání. Zavedením kontrolního prostředí, nalezením nových zdrojů financování, řízením daní a také optimalizací firemních procesů dokážete pozitivně ovlivnit hospodaření vaší firmy. řízení rizik Jaké kontroly ve firmě aplikujete, abyste předešli nepříjemným překvapením? Jsou vaše firemní technologie a procesy dostatečně chráněny před neautorizovanými přístupy? Víte, jaké daňové strategie jsou vhodné pro vaši rodinu i firmu? Jak měříte návratnost svých investic? Jak máte nastavenou komunikaci vašich hodnot, rozhodnutí a procesních změn směrem dovnitř a vně firmy? Dohodli jste se na principech při řešení sporů? Řídíte se jimi, abyste byli schopni zmírnit konflikty ve vašem podniku? Pomůžeme vám řídit rizika. Poradíme vám, jak proaktivně přistupovat a vyhodnocovat potenciálně rizikové oblasti a jak vytvořit strategii, díky níž můžete mít procesy ve vaší firmě pod kontrolou.

8 5 PRODEJ FIRMY Tajemstvím úspěchu je být připraven v okamžiku, kdy se naskytne příležitost. Benjamin Disraeli V případě, kdy neexistuje další generace, která by byla připravena, ochotna či schopna v podnikání pokračovat, doporučujeme vypracovat strategii prodeje rodinné firmy. Prodej rodinné firmy je výjimečnou jednorázovou událostí. Obvykle máte jediný pokus. Zvažujete-li, že z firmy odejdete, posoudíme spolu s vámi vaše možnosti a poskytneme vám asistenci se samotnou transakcí. Víte, jaké máte možnosti, pokud uvažujete o prodeji firmy? Znáte skutečnou cenu vašeho podniku? Pokud byste dnes dostali nabídku na prodej vaší firmy, byli byste ochotni ji prodat? Znáte účetní, právní a daňové dopady jejího prodeje? Potřebujete poradit, jak nejlépe reinvestovat výnosy z prodeje, abyste se postarali o budoucnost vaší rodiny? prodej firmy S prodejem firem máme široké zkušenosti, pro jejího vlastníka se vždy snažíme dosáhnout co možná nejvyšší hodnoty. Provedeme vás celou transakcí oceněním a zajištěním kupců počínaje, přes dokončení transakce, daňovými záležitostmi konče.

9 6 SPRÁVA A UCHOVÁNÍ RODINNÉHO MAJETKU Bez peněz můžete prožít mládí, nikoliv stáří. Tennessee Williams, americký dramatik Peníze bývají předmětem sváru a bezpochyby je s nimi spojeno mnoho obav. Zvláště nastávající generace často nemusí rozumět vaší dlouhodobé vizi a strategii pro uchování majetku. Aby byli rodinní příslušníci připraveni převzít zodpovědnost za správu rodinného majetku, musíte tento krok pečlivě naplánovat. Znáte klíčové principy řízení rodinného majetku? Jste spokojeni jak s osobními hotovostními potřebami, tak s řízením likvidity vaší rodinné firmy? Máte váš majetek správně pojištěn? Pomůžeme vám vypracovat a nastavit strategii rodinných investic, ukážeme vám, jak založit svěřenské fondy, jak naplánovat odchod do důchodu a upravit dědictví. Co se týče správy majetku, je třeba pečlivě posoudit plánování daní a daňové dopady vašeho rodinného podnikání. správa a uchování rodinného majetku

10 7 SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST A DOBROČINNOST Vytvoření silné firmy a budování lepšího světa nejsou dva protichůdné cíle oba hrají pro dlouhodobý úspěch důležitou roli. William Clay Ford jr., výkonný předseda, Ford Motor Company* Společenská odpovědnost tvoří důležitou součást vašeho podnikání zahrnuje nejen filantropické cíle a převody majetku prostřednictvím darů charitativním organizacím, zároveň vám může přinášet řadu obchodních příležitostí. Když se ve vaší firmě dlouhodobě zavážete být platným členem ve vaší komunitě (ať už formou finanční podpory, nebo sdílením znalostí), můžete prospět nejen svému podniku, ale i celé společnosti, potažmo životnímu prostředí. Smyslem společenské odpovědnosti v rodinném podnikání je především naplnit hodnoty, které si rodina stanovila, že bude vysílat vůči okolnímu světu. Odměnou za vaše aktivity v rámci společenské odpovědnosti je pak nejen dobrý pocit, ale i možnost daňových úlev. Jak a proč by se vaše rodina měla zapojit do aktivit v rámci společenské odpovědnosti? Jaké náklady jsou spojeny s charitativní činností? Znáte všechny výhody, které s sebou společenská odpovědnost přináší? Máte ve vaší rodině společnou dobročinnou vizi? Pomůžeme vám nastavit strategii zaměřenou na vaši dobročinnost. Poradíme vám jak spravovat vlastní nadaci. Ukážeme vám, jaké výhody plynou z dárcovství v rámci veřejně prospěšných a charitativních projektů. * Zpráva společnosti Ford Motors o udržitelném rozvoji za roky společenská odpovědnost a dobročinnost

11 Pomáháme rodinným firmám růst V rámci celosvětové sítě poradenských společností KPMG poskytujeme poradenství rodinným firmám. Svým charakterem se rodinné podniky výrazně liší od ostatních firem, vyžadují proto přístup, jenž zohledňuje aspekty rodiny. Naším cílem je pomáhat vytvářet harmonické prostředí a dlouhodobou prosperitu rodinných firem. Představujeme vám sedm klíčových oblastí, které se týkají všech majitelů rodinných firem. Chceme být více než jen renomovanými poradci rodinným firmám pomáháme rozvíjet podnikání a udržovat jejich pozitivní dynamický rozvoj. Máme dlouholeté zkušenosti a množství znalostí, které uplatňujeme u všech našich zákazníků. Celosvětová síť členských společností KPMG nám umožňuje sdílet znalosti napříč státy i kontinenty. Spolupracujeme s mezinárodními odborníky, sdílíme nejlepší postupy a zdroje. Poskytujeme poradenství zaměřené na implementaci kreativních a praktických přístupů a klientům pomáháme posunout jejich rodinnou firmu na další úroveň podnikání. Zapojte se do debaty Na našem blogu který se věnuje problematice rodinných firem, zveřejňujeme tematicky zaměřené publikace, případové studie, průzkumy a názory. Ptejte se, spojte se s námi on-line a připojte se k naší komunitě rodinných firem na LinkedIn a Twitteru. KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství. V jejích členských společnostech pracuje více než pracovníků ve 156 zemích.

12 kontakt Milan Bláha Partner odpovědný za služby pro rodinné firmy T: E: The information contained herein is of a general nature and is not intended to address the circumstances of any particular individual or entity. Although we endeavour to provide accurate and timely information, there can be no guarantee that such information is accurate as of the date it is received or that it will continue to be accurate in the future. No one should act on such information without appropriate professional advice after a thorough examination of the particular situation. The KPMG name, logo and cutting through complexity are registered trademarks or trademarks of KPMG International KPMG International Cooperative ( KPMG International ), a Swiss entity. Member firms of the KPMG network of independent firms are affiliated with KPMG International. KPMG International provides no client services. No member firm has any authority to obligate or bind KPMG International or any other member firm vis-à-vis third parties, nor does KPMG International have any such authority to obligate or bind any member firm. All rights reserved.

OBCHOD A NEKALÉ PRAKTIKY Ztratné v maloobchodě

OBCHOD A NEKALÉ PRAKTIKY Ztratné v maloobchodě Retail Summit 2010 OBCHOD A NEKALÉ PRAKTIKY Ztratné v maloobchodě 3. února 2010 Marie Konečná KPMG V ČESKÉ REPUBLICE 1 Ztratné v Evropě 2009 top ten Ztratné (v % z tržeb) Změna v % Země 2009 2008 2008

Více

Základní legislativní rámec

Základní legislativní rámec Konverze výsledku hospodaření dle IFRS na daňový základ Ladislav Malůšek, Manager 27. října 2010 DAŇOVÉ PORADENSTVÍ Základní legislativní rámec 2 Základní legislativní rámec I 19 odst. 9 zákona o účetnictví

Více

Trendy v interním auditu v České republice

Trendy v interním auditu v České republice Trendy v interním auditu v České republice Informace o výsledcích průzkumu KPMG Česká republika Michal Čup 28. února 2017 Obsah Strana O průzkumu 3 A. Postavení a činnost interního auditu 4 B. Nástroje

Více

Řetězové transakce. 12. listopadu 2013. Erika Gorčíková

Řetězové transakce. 12. listopadu 2013. Erika Gorčíková Řetězové transakce 12. listopadu 2013 Erika Gorčíková Řetězové obchody znázornění a ZDPH transakce, kdy je zboží přeprodáváno několika subjekty mezi sebou, přičemž toto zboží je odesláno výrobcem, resp.

Více

Jak se vyhnout sporům s finančním úřadem

Jak se vyhnout sporům s finančním úřadem Jak se vyhnout sporům s finančním úřadem Petr Toman, Senior Tax Manager 29. dubna 2009 TAX Spory s finančním úřadem v oblasti vozového parku Daň z přidané hodnoty uplatnění odpočtu DPH použití automobilu

Více

Podnikatelské prostředí v cestovním ruchu

Podnikatelské prostředí v cestovním ruchu Podnikatelské prostředí v cestovním ruchu 8. ročník mezinárodní vědecké konference HOTELNICTVÍ, TURISMUS A VZDĚLÁVÁNÍ Vysoká škola hotelová v Praze Zdeněk Tůma Ondřej Špaček KPMG Česká republika 19. října

Více

Strategie rozvoje města Ústí nad Labem

Strategie rozvoje města Ústí nad Labem Strategie rozvoje města Ústí nad Labem 2021 2030 Pracovní skupina: Udržitelná mobilita Téma: Dopravní situace ve městě, MHD, doprava v klidu Projekt Příprava a zpracování Strategie rozvoje města Ústí nad

Více

Strategie rozvoje města Ústí nad Labem

Strategie rozvoje města Ústí nad Labem Strategie rozvoje města Ústí nad Labem 2021 2030 Pracovní skupina: Image města jako metropole regionu Téma: Cestovní ruch Projekt Příprava a zpracování Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období

Více

Současná daňová problematika a její dopad na nemovitostní trh

Současná daňová problematika a její dopad na nemovitostní trh Současná daňová problematika a její dopad na nemovitostní trh KPMG ČR 21. února 2008 DAŇOVÉ PORADENSTVÍ Daňová reforma Pozitiva daňové reformy snížení daňových sazeb u právnických osob 19 %, u fyzických

Více

Daňové novinky Jana Morávková. 28. února 2017

Daňové novinky Jana Morávková. 28. února 2017 Daňové novinky 2017 Jana Morávková 28. února 2017 Daň z příjmů Novinky platné k 1. lednu 2017 Zvýšení minimální mzdy na 11 000 Kč Penzijní a životní pojištění Zvýšení limitu pro uplatnění nezdanitelné

Více

Strategie rozvoje města Ústí nad Labem

Strategie rozvoje města Ústí nad Labem Strategie rozvoje města Ústí nad Labem 2021 2030 Pracovní skupina: Prosperita města Téma: Podmínky pro podnikání a ekonomickou činnost pro-investorská politika města Projekt Příprava a zpracování Strategie

Více

Solvency II: Pilíř 2. Aby se nic špatného nestalo. kpmg.cz

Solvency II: Pilíř 2. Aby se nic špatného nestalo. kpmg.cz Solvency II: Pilíř 2 Aby se nic špatného nestalo kpmg.cz Správně nastavené řízení rizik tvoří jeden ze základních požadavků na fungování pojišťovny v rámci nového regulatorního režimu Solvency II. Co všechno

Více

Analýza podpory sportu v hl. m. Praze, pozitivní efekty sportu

Analýza podpory sportu v hl. m. Praze, pozitivní efekty sportu zdroj obrázku: dream-wallpaper.com Analýza podpory sportu v hl. m. Praze, pozitivní efekty sportu Ondřej Špaček 3. 9. 2014 SPORT!!! Reprezentace, prestiž a propagace Stimul regionálního rozvoje Sport pro

Více

Úskalí implementace IFRS 9 a jeho dopad interní audit

Úskalí implementace IFRS 9 a jeho dopad interní audit Úskalí implementace IFRS 9 a jeho dopad interní audit Šimon Kolář 10.října 2017 OBSAH 1) IFRS 9 - téma pro všechny? 2) Klasifikace a ocenění 3) Snížení hodnoty (impairment) 4) Ostatní související dopady

Více

Využití korelace v rezervování povinného ručení

Využití korelace v rezervování povinného ručení INSURANCE Využití korelace v rezervování povinného ručení Ondřej Bušta, Actuarial services 7. prosince 2007 ADVISORY 1 Agenda Nástin problému Majetkové škody Zdravotní škody Korelační analýza a riziko

Více

Zkušenosti se zaváděním a řízením EA ve veřejné správě Slovenska. září 2015

Zkušenosti se zaváděním a řízením EA ve veřejné správě Slovenska. září 2015 Zkušenosti se zaváděním a řízením EA ve veřejné správě Slovenska září 2015 Agenda o Historie budování Architektonické kanceláře při Ministerstvu financí SR o Aktuální stav EA veřejné správy na Slovensku

Více

Jak zlepšit řízení rizik podvodného jednání ve střední a východní Evropě. Zjištění vycházející z posouzení německých a rakouských společností regionu

Jak zlepšit řízení rizik podvodného jednání ve střední a východní Evropě. Zjištění vycházející z posouzení německých a rakouských společností regionu FORENZNÍ SLUŽBY Jak zlepšit řízení rizik ve střední a východní Evropě Zjištění vycházející z posouzení německých a rakouských společností regionu kpmg.com/cee KPMG in Central and Eastern Europe V uplynulých

Více

Služby pro potravinářství a nápojářství kpmg.cz

Služby pro potravinářství a nápojářství kpmg.cz Služby pro potravinářství a nápojářství kpmg.cz 1 Služby pro potravinářství a nápojářství Služby pro potravinářství a nápojářství Jak přežít v dynamicky se měnícím prostředí? Potravinářský průmysl můžeme

Více

Personální řízení: aktuální výzvy pro interní audit

Personální řízení: aktuální výzvy pro interní audit Personální řízení: aktuální výzvy pro interní audit 24. května 2011 Michal Hašek Director Agenda Požadavky statutárních a dozorčích orgánů Strategie rozvoje interního auditu Požadavky na podporu ze strany

Více

Budoucnost exportního financování. Stavební fórum 26. září 2012

Budoucnost exportního financování. Stavební fórum 26. září 2012 Budoucnost exportního financování Stavební fórum 26. září 2012 AGENDA, CÍLE AGENDA Úvod Budoucnost EF z pohledu bankovního sektoru a EGAP Právní aspekty EF Vazba EF a stavebnictví Zkušenosti exportérů

Více

Vedení účetnictví a mzdové agendy kpmg.cz

Vedení účetnictví a mzdové agendy kpmg.cz Vedení účetnictví kpmg.cz KPMG v České republice Oddělení Vedení účetnictví společnosti KPMG Česká republika poskytuje služby finančního, manažerského a mzdového účetnictví včetně souvisejících poradenských

Více

Zkušenosti z auditu projektů financovaných z FP7

Zkušenosti z auditu projektů financovaných z FP7 Zkušenosti z auditu projektů financovaných z FP7 Martin Kavka Červen 2010 ADVISORY Rozpočet EU Framework Programmes for Research Rámcový program pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace je hlavním

Více

Využití sociálních sítí v náboru zaměstnanců

Využití sociálních sítí v náboru zaměstnanců Využití sociálních sítí v náboru zaměstnanců 500 HR MINUTES KONFERENCE O MODERNÍCH TRENDECH V HR 13. března 2013 Hana Velíšková, KPMG KPMG Česká republika Od roku 1990 760 zaměstnanců 27 partnerů Druhý

Více

Financial Services Group. Audit bank. Michal Kubeš 8. dubna 2008 AUDIT

Financial Services Group. Audit bank. Michal Kubeš 8. dubna 2008 AUDIT Financial Services Group Audit bank Michal Kubeš 8. dubna 2008 AUDIT Program I. Specifika auditu bank II. Bankovní legislativa III. Bankovní sektor v České republice IV. Co je předmětem auditu v bance

Více

Služby pro sektor dopravy

Služby pro sektor dopravy Služby pro sektor dopravy Kudy vede cesta? kpmg.cz Celý svět je v pohybu a firmy, které působí v dopravním sektoru, s ním. Odvětví dopravy tvrdě zasáhla hospodářská recese čelí nejen legislativním a daňovým

Více

2. setkání interních auditorů ze zdravotních pojišťoven

2. setkání interních auditorů ze zdravotních pojišťoven 2. setkání interních auditorů ze zdravotních pojišťoven Současné výzvy IT interního auditu 20. června 2014 Obsah Kontakt: Strana KPMG průzkum stavu interního auditu IT 2 Klíčové výzvy interního auditu

Více

veřejném sektoru a jejich zavádění do praxe

veřejném sektoru a jejich zavádění do praxe Prvky protikorupčních strategií ve veřejném sektoru a jejich zavádění do praxe Forenzní služby KPMG 5. září 2013 Cíle přednášky Představit vám sebe a KPMG Představit téma protikorupčních strategií Přiblížit

Více

Dostaneš půl království nebo raději 60 % Výsledky Evropského barometru rodinných firem za rok 2016

Dostaneš půl království nebo raději 60 % Výsledky Evropského barometru rodinných firem za rok 2016 Dostaneš půl království nebo raději 60 % Výsledky Evropského barometru rodinných firem za rok 2016 Rodinným firmám se daří v Česku i v Evropě. Loudavý ekonomický růst a nejistota způsobená rozhodnutím

Více

Potřebuje česká fiskální politika pevná pravidla?

Potřebuje česká fiskální politika pevná pravidla? Potřebuje česká fiskální politika pevná pravidla? Zdeněk Tůma Připraveno ve spolupráci s OGResearch 10. října, 2014 Ačkoliv se celková externí pozice EZ od krize výrazně zlepšila, zadluženost veřejného

Více

10. setkání interních auditorů v oblasti průmyslu

10. setkání interních auditorů v oblasti průmyslu 10. setkání interních auditorů v oblasti průmyslu Současné výzvy IT interního auditu 7. Března 2014 Obsah Kontakt: Strana KPMG průzkum stavu interního auditu IT 2 Klíčové výzvy interního auditu IT 3 KPMG

Více

Novela zákona o účetnictví a prováděcích právních

Novela zákona o účetnictví a prováděcích právních Novela zákona o účetnictví a prováděcích právních předpisů 30. března 2011 Peter Čakan Obsah Obsah Strana Změny v zákoně o účetnictví 2 Správní delikty a sankce 3 Změny ve vyhlášce č. 500/2002 Sb. 4 1

Více

Daňové a transakční poradenství

Daňové a transakční poradenství Daňové a transakční poradenství Committed to your success Daňové a transakční poradenství Strategické plánování, znalost daňové legislativy a optimalizace daňového zatížení povedou ke stálému zlepšování

Více

Banking Executive Survey 2014 Výsledky za Českou republiku

Banking Executive Survey 2014 Výsledky za Českou republiku Výsledky za Českou republiku Zdeněk Tůma, Partner odpovědný za služby pro finanční sektor, KPMG Česká republika Praha 2014 1 Ačkoli se ekonomická situace zlepšila, jsou čeští bankéři konzervativnější než

Více

Analýza počtu a struktury domácích a zahraničních návštěvníků v Jihočeském kraji. prezentace

Analýza počtu a struktury domácích a zahraničních návštěvníků v Jihočeském kraji. prezentace Analýza počtu a struktury domácích a zahraničních návštěvníků v Jihočeském kraji prezentace únor 2017 Průmysl cestovního ruchu v ČR odhad dopadů 2015 Cestovní ruch Přínosy do rozpočtů Spotřeba Celková

Více

ehealth a bezpečnost dat

ehealth a bezpečnost dat ehealth Day 2015 22. ŘÍJNA 2015 Brno Aleš Špidla Manažer řízení rizik - PwC Prezident Českého institutu manažerů informační bezpečnosti Agenda: Zákon o kybernetické bezpečnosti, ale nejen on Elektronizace

Více

Účetní zachycení termínových kontraktů s elektrickou energií podle současné účetní praxe

Účetní zachycení termínových kontraktů s elektrickou energií podle současné účetní praxe FINANCIAL RISK MANAGEMENT Účetní zachycení termínových kontraktů s elektrickou energií podle současné účetní praxe 21. prosince 2010 ADVISORY Agenda 1. Aplikace pravidel pro rozdělení termínových kontraktů

Více

Společenská odpovědnost v KPMG Česká republika kpmg.cz

Společenská odpovědnost v KPMG Česká republika kpmg.cz Společenská odpovědnost v KPMG Česká republika kpmg.cz KPMG v České republice 2 Společenská odpovědnost v KPMG Česká republika Staráme se o dění kolem nás. Společenská odpovědnost je součástí naší firemní

Více

Úspěch a kontinuita pro další generace. Pomáháme rodinným podnikům růst a prosperovat během dalších generací!

Úspěch a kontinuita pro další generace. Pomáháme rodinným podnikům růst a prosperovat během dalších generací! České & Slovenské Rodinné Podniky Czech & Slovak Family Businesses Rodinné podniky Úspěch a kontinuita pro další generace Pomáháme rodinným podnikům růst a prosperovat během dalších generací! Dej synovi

Více

Trendy a východiska Příležitosti v roce 2013 v oblasti projektů volnočasových aktivit, cestovního ruchu a sportu 13. 12. 2012

Trendy a východiska Příležitosti v roce 2013 v oblasti projektů volnočasových aktivit, cestovního ruchu a sportu 13. 12. 2012 Trendy a východiska Příležitosti v roce 2013 v oblasti projektů volnočasových aktivit, cestovního ruchu a sportu 13. 12. 2012 Trendy a východiska Vývoj hlavních charakteristiky nár. hospodářství ČR a stavebnictví

Více

Výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah Červen 2012

Výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah Červen 2012 www.pwc.com Výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah Co je švarcsystém pracovněprávní úprava Mezi zaměstnavatelem a fyzickou osobou existuje obchodněprávní vztah, na jehož základě je vykonávána závislá

Více

Maloobchod a odbyt. Kde hledat jistotu? kpmg.cz

Maloobchod a odbyt. Kde hledat jistotu? kpmg.cz Maloobchod a odbyt Kde hledat jistotu? kpmg.cz Znatelné zpomalování tržeb v maloobchodě ovlivňuje vývoj a současný stav samotného sektoru. Spotřebitelé již neutrácejí bez rozmyslu, mají totiž své individuální

Více

ERM Enterprise Risk Management

ERM Enterprise Risk Management ERM Enterprise Risk Management Podklady k diskusi setkání interních auditorů 30. března 2011 Jak řídit rizika Má společnost stanovené cíle? Jsou realistické? Jak je provázáno strategické plánování s řízením

Více

Kam směřuje model ocenění pojistných závazků pod IFRS?

Kam směřuje model ocenění pojistných závazků pod IFRS? Kam směřuje model ocenění pojistných závazků pod IFRS? Nina Klečková Seminář z aktuárských věd 17. dubna 2009 1 Program Úvod Projekt IASB pro pojistné smlouvy (International Accounting Standards Board)

Více

Dnešní program. Jak síť využít. Přínosy sítě. Nasazení sítě. Proč síť

Dnešní program. Jak síť využít. Přínosy sítě. Nasazení sítě. Proč síť Dnešní program Proč síť Jak síť využít Přínosy sítě Nasazení sítě 2 SLADĚNÍ SE STRATEGIÍ FIRMY Každá firma má ve své strategii napsáno, že požaduje větší zapojení zaměstnanců do dění ve firmě. NASAZOVÁNÍ

Více

Služby pro Trh spotřebního zboží

Služby pro Trh spotřebního zboží Služby pro trh spotřebního zboží Trh spotřebního zboží Společnosti podnikající v České republice na trhu spotřebního zboží musejí v současné době rychle reagovat na řadu výzev a problémů: mění se a rostou

Více

OCHRANA DISKRÉTNOST INOVACE

OCHRANA DISKRÉTNOST INOVACE OCHRANA DISKRÉTNOST INOVACE Co je svěřenský fond Svěřenský fond je soubor majetku bez právní subjektivity vyčleněný zakladatelem ke stanovenému účelu, držený a spravovaný svěřenským správcem ve prospěch

Více

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny:

1. MANAGEMENT. Pojem management zahrnuje tedy tyto obsahové roviny: 1. MANAGEMENT - činnost bez které se neobejde žádný větší organizační celek - věda i umění zároveň - nutnost řízení také v armádě, na univerzitách v umění i jinde. Potřeba řídit se objevuje už se vznikem

Více

Konference Klastry 2006 Financování projektů

Konference Klastry 2006 Financování projektů Konference Klastry 2006 Financování projektů Margareta Křížová Central European Advisory Group CEAG 5.května 2006, Brno Témata I. Finanční zdroje v různých fázích vývoje firmy II. Financování prostřednictvím

Více

Marketingový plán pro B2B

Marketingový plán pro B2B Marketingový plán pro B2B ZDARMA od desinners.cz Úvod do vyplnění plánu Nyní máte k dispozici vzor marketingového plánu B2B. Tady je pár rad, jak plán vyplnit. Přejeme hodně úspěchů! 1. Nesnažte se vyplnit

Více

Nákupní zvyklosti v ČR Výsledná zpráva 5. ročníku průzkumu KPMG Česká republika. Duben 2017

Nákupní zvyklosti v ČR Výsledná zpráva 5. ročníku průzkumu KPMG Česká republika. Duben 2017 Nákupní zvyklosti v ČR Výsledná zpráva 5. ročníku průzkumu KPMG Česká republika Duben 2017 O průzkumu Název a téma průzkumu: Nákupní zvyklosti v České republice 2017 Typ průzkumu: kvantitativní; on-line

Více

Zimní stadiony a multifunkční haly s ledovou plochou v ČR. Srovnávací analýza. Květen 2012

Zimní stadiony a multifunkční haly s ledovou plochou v ČR. Srovnávací analýza. Květen 2012 Zimní stadiony a multifunkční haly s ledovou plochou v ČR Srovnávací analýza Květen 2012 KPMG Česká republika, s.r.o. Pobřežní 1a 186 00 Praha 8 Czech Republic Tel +420 222 123 101 Fax +420 222 123 100

Více

Jak se stát přívětivým úřadem aneb práce s open daty ve státní správě. Open Data Expo

Jak se stát přívětivým úřadem aneb práce s open daty ve státní správě. Open Data Expo Jak se stát přívětivým úřadem aneb práce s open daty ve státní správě Open Data Expo 7. 3. 2016 Agenda Hlavní rysy současné prezentace otevřených dat u měst Citizen Dashboard a otevřená data Postup vytvoření

Více

Auditorské služby. Committed to your success

Auditorské služby. Committed to your success Auditorské služby Committed to your success Auditorské služby Expertní znalosti, individuální přístup a dlouhodobá péče jsou klíčem k nezávislému a profesionálnímu ověření vašich ekonomických informací.

Více

Eva Urbanová. Akvizice společností: Základní principy a proces Due diligence

Eva Urbanová. Akvizice společností: Základní principy a proces Due diligence Eva Urbanová Akvizice společností: Základní principy a proces Due diligence Struktura prezentace Časový harmonogram akvizic: Od předběžné dohody k realizaci Proces due diligence: Identifikace klíčových

Více

Katalog služeb start-upům

Katalog služeb start-upům IMAGE TBC Katalog služeb start-upům Říjen 2018 1 KATALOG SLUŽEB START-UPŮM MEZINÁRODNÍ SÍŤ BDO Společnost BDO Advisory s.r.o. je součástí mezinárodní poradenské sítě BDO. Jsme zavázáni být dlouhodobě Vaším

Více

POMŮŽEME VÁM VYUŽÍT NOVÉ PŘÍLEŽITOSTI ZALOŽENÉ NA TALENTECH PRO ROZVOJ VAŠEHO BYZNYSU

POMŮŽEME VÁM VYUŽÍT NOVÉ PŘÍLEŽITOSTI ZALOŽENÉ NA TALENTECH PRO ROZVOJ VAŠEHO BYZNYSU 2 3 POMŮŽEME VÁM VYUŽÍT NOVÉ PŘÍLEŽITOSTI ZALOŽENÉ NA TALENTECH PRO ROZVOJ VAŠEHO BYZNYSU ManpowerGroup je světovým lídrem v poskytování inovativních služeb a řešení na míru, které pokrývají životní cyklus

Více

Nechte starost o Vaše investice

Nechte starost o Vaše investice IKS INVESTIČNÍ MANAŽER Nechte starost o Vaše investice na profesionálech PŘEDSTAVUJEME PRODUKT IKS INVESTIČNÍ MANAŽER IKS Investiční manažer je moderní produkt správy klientského portfolia. Prostředky

Více

Bezpečnostní poradenství.

Bezpečnostní poradenství. Bezpečnostní poradenství KDO JSME? Nezávislí bezpečnostní poradci CST Consulting s.r.o. vzniklo na základě myšlenky přiblížit profesionální nezávislý poradenský servis nejen velkým korporacím, které tradičně

Více

Jak Vám partnerské programy pomohou v rozvoji podnikání. Víte, že můžete získat software v hodnotě tisíců USD za zlomek ceny?

Jak Vám partnerské programy pomohou v rozvoji podnikání. Víte, že můžete získat software v hodnotě tisíců USD za zlomek ceny? Jak Vám partnerské programy pomohou v rozvoji podnikání. Víte, že můžete získat software v hodnotě tisíců USD za zlomek ceny? Robert Havránek Channel Audience Manager Microsoft Partner Network a jeho výhody

Více

Swiss Life segmentace klientů

Swiss Life segmentace klientů Swiss Life segmentace klientů My jako firma říkáme: Jsme zde 160 let. A chceme tady být dalších 1000 let, abychom naplnili očekávání našich klientů a akcionářů. To vyžaduje, aby:...se z našich KLIENTŮ

Více

Sdílíme, a co vy? Ing. Eliška Pečenková Plzeňský kraj. Ing. Václav Koudele Microsoft

Sdílíme, a co vy? Ing. Eliška Pečenková Plzeňský kraj. Ing. Václav Koudele Microsoft Sdílíme, a co vy? Ing. Eliška Pečenková Plzeňský kraj Ing. Václav Koudele Microsoft Sdílíme, a co vy? Ing. Eliška Pečenková Plzeňský kraj Ing. Václav Koudele Microsoft Současná situace Nedostatek finančních

Více

Podporujeme úspěchy ČESKÁ REPUBLIKA

Podporujeme úspěchy ČESKÁ REPUBLIKA Podporujeme úspěchy ČESKÁ REPUBLIKA Podporujeme úspěchy Chceme pomoci Vašemu úsilí na cestě k úspěchu. Kdo chce být úspěšný, potřebuje individuální a přesný plán, od výběru vhodného sídla, formy společnosti

Více

Management Consulting. Zvyšování podnikatelské výkonnosti Informační technologie. kpmg.cz. KPMG v České republice

Management Consulting. Zvyšování podnikatelské výkonnosti Informační technologie. kpmg.cz. KPMG v České republice Management Consulting Zvyšování podnikatelské výkonnosti Informační technologie kpmg.cz KPMG v České republice Úspěšná společnost musí být flexibilní, efektivní a výkonná. Pomohou jí k tomu změny, které

Více

Poradenské služby v oblasti finančního účetnictví. IFRS 15 nový standard upravující účtování výnosů

Poradenské služby v oblasti finančního účetnictví. IFRS 15 nový standard upravující účtování výnosů Poradenské služby v oblasti finančního účetnictví IFRS 15 nový standard upravující účtování výnosů IFRS 15: Jakým způsobem a kdy budeme podle nových požadavků účtovat výnosy? IASB a americká FASB společně

Více

Daňové souvislosti švarcsystému

Daňové souvislosti švarcsystému www.pwc.cz Daňové souvislosti švarcsystému Zdeněk Drozd 5. dubna 2012 1 Švarcsystém proč? Výhody: - zaměstnavatel neodvádí sociální zabezpečení (SZ) a zdravotní pojištění (ZP), zálohy na daň; - odpadá

Více

Zvýhodněné úvěry v OPPK Finanční nástroj JESSICA v regionu Praha

Zvýhodněné úvěry v OPPK Finanční nástroj JESSICA v regionu Praha EVROPSKÝ FOND PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ www.pwc.com Finanční nástroj JESSICA v regionu Praha Seminář pro příjemce z OPPK 24. PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Program 13.30 13.45 Registrace účastníků

Více

Title here. Daňové poradenství FÚZE A AKVIZICE ZDANĚNÍ PRÁVNICKÝCH OSOB ZDANĚNÍ FYZICKÝCH OSOB PŘEVODNÍ CENY (TRANSFER PRICING)

Title here. Daňové poradenství FÚZE A AKVIZICE ZDANĚNÍ PRÁVNICKÝCH OSOB ZDANĚNÍ FYZICKÝCH OSOB PŘEVODNÍ CENY (TRANSFER PRICING) Daňové poradenství SECTORS AND THEMES Title here Additional information kpmg.cz in Univers 45 Light 12pt on 16pt leading kpmg.com OUTSOURCING DAŇOVÝCH SLUŽEB ZDANĚNÍ PRÁVNICKÝCH OSOB Credits and authors

Více

Přemýšlíte o investici do nového stroje? Příštích 60 sekund vám můžete ušetřit hodně peněz...

Přemýšlíte o investici do nového stroje? Příštích 60 sekund vám můžete ušetřit hodně peněz... Přemýšlíte o investici do nového stroje? Příštích 60 sekund vám můžete ušetřit hodně peněz... Správně hned od začátku Rozdíl je v chytrém způsobu práce Začít správně hned od začátku je více než dobrý nápad,

Více

Účetní a mzdové poradenství

Účetní a mzdové poradenství Účetní a mzdové poradenství Committed to your success Účetní a mzdové poradenství Efektivní outsourcing účetnictví a mezd je cestou ke snížení vašich nákladů, administrativní zátěže a je garancí precizního

Více

Dopady změn daňové legislativy na FKI. Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO

Dopady změn daňové legislativy na FKI. Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO Dopady změn daňové legislativy na FKI Tomáš Pacovský, Partner Tax & Transaction APOGEO PROGRAM WORKSHOPU / Charakteristika fondů / Typy fondů / Sazba daně / Výplata dividendy z investičního fondu / Prodej

Více

GDPR compliance v Cloudu. Jiří Černý CELA

GDPR compliance v Cloudu. Jiří Černý CELA GDPR compliance v Cloudu Jiří Černý CELA Jaké klíčové změny přináší GDPR? Soukromí jednotlivce Posílení práv jednotlivce: Přístup ke svým osobním údajům Oprava chyb Výmaz osobních údajů Omezení zpracování

Více

Měření výkonnosti veřejné správy. ISSS 2014, Hradec Králové

Měření výkonnosti veřejné správy. ISSS 2014, Hradec Králové Měření výkonnosti veřejné správy ISSS 2014, Hradec Králové Proč měřit výkonnost Občané očekávají, že jim budou poskytovány služby obdobným způsobem, jako v jiných odvětvích tj. rychlé, spolehlivé, kvalitní

Více

Cestovní ruch v České republice

Cestovní ruch v České republice Cestovní ruch v České republice Aktuální situace a trendy v hotelnictví a kongresovém turismu 30. června 2011 Multiplikační model Souhrn přínosů a pozitivních vlivů cestovního ruchu v ČR 550 Tržby z cestovního

Více

Nové Top Level Domény

Nové Top Level Domény Nové Top Level Domény Rizika a příležitosti pro ČR Praha, 14.6.2011 0 Národní domény a obecné domény nejvyšší úrovně Dva typy domén: Národní domény: cctld (.cz,.de,.ru) Obecné domény: gtld (.com,.biz,.org)

Více

Ověřovací koncept IFRS pro pojistné smlouvy Příklady aplikace

Ověřovací koncept IFRS pro pojistné smlouvy Příklady aplikace FINANCIAL SERVICES Ověřovací koncept IFRS pro pojistné smlouvy Příklady aplikace Imrich Lozsi SAV, 29. října 2010 AUDIT / TAX / ADVISORY Agenda Co přinesla IFRS 4? Model ocenění závazků Model pro krátké

Více

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012

Význam inovací pro firmy v současném. Jan Heřman 26. říjen 2012 Význam inovací pro firmy v současném období Jan Heřman 26. říjen 2012 Uváděné údaje a informace vychází z výzkumného záměru IGA 2 Inovační management, který je realizován v letech 2012 2013. Je registrován

Více

Metodika analýzy návštěvnosti horských středisek v České republice. Ondřej Špaček 11. listopadu 2015

Metodika analýzy návštěvnosti horských středisek v České republice. Ondřej Špaček 11. listopadu 2015 Metodika analýzy návštěvnosti horských středisek v České republice Ondřej Špaček 11. listopadu 2015 Přístup k řešení projektu Etapy projektu Výstupy z jednotlivých etap Postup v jednotlivých etapách Část

Více

Podpora firem ve fázi rozvoje - Scaling Shrnutí pilotního programu ScaleCzechSMEs

Podpora firem ve fázi rozvoje - Scaling Shrnutí pilotního programu ScaleCzechSMEs Podpora firem ve fázi rozvoje - Scaling Shrnutí pilotního programu ScaleCzechSMEs Silvia Jirásková, TC AV ČR / Enterprise Europe Network v ČR Praha, 5. 12. 2018 Podpora inovací: Komplex služeb pro MSP

Více

Marketingové řízení podniku

Marketingové řízení podniku Marketingové řízení podniku Začínáme plánovat Podnikové strategické plánování Otázky tvořící základ strategického plánování : - Kde se nacházíme? - Jak jsme se sem dostali? - Kam směřujeme? - Kde bychom

Více

Zásilkové služby Říjen 2017 KPMG Česká republika

Zásilkové služby Říjen 2017 KPMG Česká republika Zásilkové služby 2017 Říjen 2017 KPMG Česká republika O průzkumu Název a téma průzkumu: Češi a zásilkové služby 2017 Typ průzkumu: Realizace: Respondenti: kvantitativní; online panel KPMG Česká republika

Více

Prodat, nebo dále rozvíjet akvizicemi?

Prodat, nebo dále rozvíjet akvizicemi? Prodat, nebo dále rozvíjet akvizicemi? Miroslav Bratrych ČR Co dál s úspěšnou rodinnou firmou II. Odborná konference, 13. června 2013, Ostrava Co říkají podnikatelé o rozvoji firem? 36% plánuje letos M&A

Více

Obchodní strategie společnosti a strategické plánování pracovní síly

Obchodní strategie společnosti a strategické plánování pracovní síly Obchodní strategie společnosti a strategické plánování pracovní síly Jakub Hejsek Manager MOD EU květen 2012 Představení Philip Morris International PMI je přední mezinárodní tabákovou společností Vyrábíme

Více

Právní nástroje exportního financování zahraničních zakázek

Právní nástroje exportního financování zahraničních zakázek www.pwclegal.cz Právní nástroje exportního financování zahraničních zakázek Typické právní nástroje exportního financování Agenda Finanční záruka Neplatební záruky Dokumentární akreditiv Dokumentární inkaso

Více

Nové soukromé právo a jeho dopad na procesy a řízení společností

Nové soukromé právo a jeho dopad na procesy a řízení společností Nové soukromé právo a jeho dopad na procesy a řízení společností 10. setkání interních auditorů z oblasti průmyslu, obchodu a služeb Aleš Hasník 7. března 2014 Agenda 1 Hlavní změny a jejich dopady 2 Přístup

Více

Výrobní firmy po krizi

Výrobní firmy po krizi Výrobní firmy po krizi Zvolili jste správnou cestu? Průzkum implementace štíhlé výroby v České republice kpmg.cz KPMG v České republice Obsah 1 Úvod 03 2 Náš přístup a metodika průzkumu 04 3 Hlavní zjištění

Více

Benchmark městě v České republice. srpen 2012

Benchmark městě v České republice. srpen 2012 Benchmark městě v České republice srpen 2012 KPMG Česká republika, s.r.o. Tel +420 222 123 101 Fax +420 222 123 100 Pobřežní 1a 186 00 Praha 8 Czech Republic 17. srpna 2012 Předkládáme Vám studii Benchmark

Více

Svět kolem nás se mění. Změní se i pojišťovnictví?

Svět kolem nás se mění. Změní se i pojišťovnictví? Svět kolem nás se mění. Změní se i pojišťovnictví? Petr Kunzmann 28. března 2017 1 Klíčové faktory (trendy) ovlivňující pojišťovnictví Regulace Regulátoři a dozor Stávající a nová legislativa ESMA ČNB

Více

FÓRUM UDRŽITELNÉHO ROZVOJE 2018

FÓRUM UDRŽITELNÉHO ROZVOJE 2018 0 FÓRUM UDRŽITELNÉHO ROZVOJE 2018 SPOLEČNĚ, SOUBĚŽNĚ, MIMOBĚŽNĚ? FORMY SPOLUPRÁCE PRO UDRŽITELNÝ ROZVOJ 4. prosince 2018 Michaela Chaloupková členka představenstva, leader udržitelného rozvoje Skupiny

Více

SeminářFontes Rerum Liberalizace poštovního sektoru* Květen 2010. *connectedthinking

SeminářFontes Rerum Liberalizace poštovního sektoru* Květen 2010. *connectedthinking SeminářFontes Rerum Liberalizace poštovního sektoru* *connectedthinking Agenda Základní milníky liberalizace poštovního sektoru v EU Klíčové aspekty dokončení procesu liberalizace v ČR Vymezení klíčových

Více

www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce.

www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce. www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce. POTŘEBUJI BYDLET Nabízíme vám produkty stabilních a silných partnerů:

Více

Trestní odpovědnost právnických osob. Její vliv na práci správního orgánu 10/3/2012. Zvyšující se požadavky na corporate governance ve světě

Trestní odpovědnost právnických osob. Její vliv na práci správního orgánu 10/3/2012. Zvyšující se požadavky na corporate governance ve světě Trestní odpovědnost právnických osob Její vliv na práci správního orgánu Pavel Kliment, Partner 3. října 2012 Zvyšující se požadavky na corporate governance ve světě EU: Directive on Corporate Governance

Více

Daňové poradenství kpmg.cz

Daňové poradenství kpmg.cz Daňové poradenství kpmg.cz KPMG v České republice Daňové poradenství Daně jsou nedílnou součástí podnikání každé společnosti, od velkých či středních firem až po drobné živnostníky. Český daňový systém

Více

Investiční horizont je minimálně 3 roky.

Investiční horizont je minimálně 3 roky. Amundi investiční manažer Nechte starosti o Vaše investice na profesionálech PŘEDSTAVUJEME PRODUKT AMUNDi investiční MANAŽER Amundi investiční manažer je moderní produkt správy klientského portfolia. Prostředky

Více

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný?

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? 1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? Podoblast A1: Individualizace výuky A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? A1/2 Představme si úsečku.

Více

Business vs. IT Governance propojení byznysu a IT

Business vs. IT Governance propojení byznysu a IT www.pwc.com Definice IT Governance Proč je IT Governance používána Business vs. IT Governance propojení byznysu a IT Jak IT Governance auditovat Příklady Slide 2 PwC Slide 3 Institut IT Governance " vedení,

Více

Analýza systémů řízení kvality služeb v oblasti gastronomie a cateringu

Analýza systémů řízení kvality služeb v oblasti gastronomie a cateringu v oblasti gastronomie a cateringu Červen 2010 ADVISORY Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí 6 110 15 Praha 1 KPMG Česká republika s.r.o. Pobřežní 1a 186 00 Praha 8 Česká republika V Praze,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

Poradenství ve finančním řízení. KPMG v české republice

Poradenství ve finančním řízení. KPMG v české republice Poradenství ve finančním řízení KPMG v české republice 2 Poradenství ve finančním řízení Předmluva Prostředí dnešní globální ekonomiky se neustále mění, a pokud v něm společnost chce obstát, potřebuje

Více

Rodinné kanceláře se stávají stále oblíbenějšími. Co je to rodinná kancelář? A jak se hodí do ekosystému soukromého majetku?

Rodinné kanceláře se stávají stále oblíbenějšími. Co je to rodinná kancelář? A jak se hodí do ekosystému soukromého majetku? Rodinná kancelář Rodinné kanceláře se stávají stále oblíbenějšími. Co je to rodinná kancelář? A jak se hodí do ekosystému soukromého majetku? Úvod Mnoho rodin si stále častěji začíná vytvářet rodinné kanceláře

Více