Semestrální práce z předmětu Syntéza audio signálů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Semestrální práce z předmětu Syntéza audio signálů"

Transkript

1 Semestrální práce z předmětu Syntéza audio signálů Téma: Syntéza orchestrálních nástojů ve skladbě Vltava od Bedřicha Smetany a syntéza zvuku mouchy Dominik Šmíd zimní semestr 2016/17

2 Obsah: 1. Úvod 2. Syntéza jednotlivých nástrojů 3. Syntéza zvuku mouchy 4. Reference 5. Přílohy

3 1. Úvod: Semestrální práce se zabývá syntézou orchestrálních hudebních nástrojů a metodami syntéz, které se snaží přiblížit reálnému zvuku nástrojů z nahrávky Vltavy zahrané orchestrem. V zadání práce je vytvořit nástroje a poté je pomocí MIDI knihovny použít. Druhý úkol je jednoduchá syntéza stupnice, kde budou všechny nástroje použity. Poslední úkol se nemusí týkat syntézy hudebního nástroje. Experimentoval jsem s FM/PM syntézou a vznikl z toho zvuk mouchy, který mě zaujal. Tato práce používá jako základ mojí předchozí semestrální práci z minulého roku v podobné předmětu [5]. Bylo třeba ještě mnoho nástrojů přidat a některé staré nástroje jsem mírně poupravil nebo vylepšil kód. Přejaté funkce pro syntézu tónu nástrojů jsou u příčná flétna, housle a harfa (struna). Jednotlivé metody použité pro syntézu jsou popsány v druhé kapitole. Je to aditivní syntéza pro tympány, hoboj, fagot (bassoon) a triangl, filtrační syntéza pro housle, tubu, trubku a klarinet, syntéza pomocí fázového vokodéru pro flétnu a fyzikální modelování struny pro harfu a houslové pizzicato. Jako poslední kapitola je popsán algoritmus speciální PM syntézy pro zvuk mouchy.

4 2. Syntéza jednotlivých nástrojů Každý nástroj je realizován vlastní funkcí (v samostatném souboru), která vždy 3 základní parametry frekvenci (výšku), délku a vzorkovací frekvenci tónu. Některé nástroje obsahují i více nepovinných parametrů pro přesnější nastavení nástroje. Občas bylo třeba upravit amplitudu nástroje obecně vynásobením konstantou, jinak jsou všechny nástroje úrovňově normalizovány uvnitř jejich funkcí k A=1. 2a. Struna (Houslové pizzicato midi46 a Harfa midi47) Pro harfu jsem použil syntézu pomocí fyzikálního modelu struny také převážně založena na kódu ze cvičení. [3] Harfu jsem vytvořil ze 3 strun hraných občas i současně, aby vznikly akordy. Jediná nevýhoda je, že při vyšších frekvencích můžou být tóny dost rozladěny. Způsobuje to zaokrouhlení počtu nul v číslicovém FIR filtru. Zkoušel experimentovat s vytvořením zvuků struny s mnohem větší vzorkovací frekvencí a tak zmenšit možné rozladění tónů a pak snížit vzorkovací frekvenci převzorkováním (funkce resample()), ale to snížilo kvalitu zvuku generovaných strun, tak jsem od toho upustil a jen snížil o 1 oktávu notový zápis pak už jsem rozladění tónů již neslyšel. 2b. Tympány (midi48) Tympány jsou syntetizovány pomocí jednoduché aditivní syntézy s neharmonickými složkami. Na základě analýzy reálného zvuku tympánů je z amplitudového spektra získáno koeficientů důležitých frekvencí. Tyto koeficienty jsou převzaty ze cvičení předmětu SMS a jsou použity pro zpětnou rekonstrukci zvuku a změny výšky tónu. Koeficienty frekvencí jsou vynásobeny základní frekvencí požadovaného tónu. Na konci je signál vynásoben ADSR obálkou i exponenciální obálkou. 2c. Housle (Smyčcový sbor 1&2 midi49&midi50) Pro housle jsem použil filtrační syntézu pomocí banky filtrů [4]. Funkce je převzata z mojí předchozí semestrální práce. [5] Přepsal jsem kód aby byl použitelný jako funkce s třemi parametry (tón, doba a vzorkovací frekvence). Syntéza houslí navíc obsahuje vibráto s obálkou postupného náběhu, tedy frekvence generované pily (aditivní syntéza pily) je rozmítána. Nakonci po aplikování banky filtrů je přidána ADSR obálka.

5 Ve skladbě jsou použity samostatné housle místo smyčcového sboru 1 a dvoje housle o 70ms posunuty oproti sobě (triviální efekt chorus) jako smyčcový sbor 2. 2d. Tuba (midi59) Pro tubu byla použita filtrační syntéza pomocí banky 4 filtrů. Je téměř shodná jako syntéza trubky (viz níže), jen jsem změnil rezonanční frekvence filtrů, aby zvuk zněl více jako tuba. 2e. Lesní roh [french horn] (midi61) Syntéza lesního rohu byla nahrazena podobným zvukem trubky (viz následující nástroj). Syntéza navíc obsahuje vibráto s obálkou korigovaného postupného náběhu, tedy frekvence generované pily (aditivní syntéza pily) je rozmítána. 2f. Trubka (Žesťový sbor midi62) Pro zjednušenou imitaci žesťového souboru nástrojů bylo použito trubky s primitivním efektem chorusu (k signálu přidán tentýž o 70ms opožděný signál). Aby nedocházelo k rušivým rázům, bylo třeba pro účely žesťového souboru vypnout vibráto trubky nepovinným paramtrem 0 u funkce pro syntézu. Pro trubku jsem použil filtrační syntézu pomocí banky filtrů [4]. Algoritmus jsem použil ze cvičení předmětu SMS. Filtrační syntéza postupně protlačuje trojúhelníkový signál několika filtry pásmové propusti. Nakonci po aplikování banky filtrů je přidána ADSR obálka. 2g. Hoboj (midi69) Hoboj je syntetizován pomocí jednoduché aditivní syntézy s vyššími harmonickými složkami. Na základě analýzy reálného zvuku hoboje je z amplitudového spektra získáno koeficientů 8 nejsilnějších frekvencí. Tyto koeficienty jsou použity pro zpětnou rekonstrukci zvuku a změnu výšky tónu. Koeficienty frekvencí jsou vynásobeny základní frekvencí požadovaného tónu. Na konci je signál vynásoben ADSR obálkou (dvě verze pro různě dlouhé tóny). 2h. Fagot [bassoon] (midi71) Fagot je syntetizován pomocí jednoduché aditivní syntézy s vyššími harmonickými složkami. Na základě analýzy reálného zvuku fagotu je z amplitudového spektra získáno koeficientů 22 nejsilnějších frekvencí. Tyto koeficienty jsou použity pro zpětnou rekonstrukci zvuku a změnu výšky tónu.

6 Koeficienty frekvencí jsou vynásobeny základní frekvencí požadovaného tónu. Na konci je signál vynásoben ADSR obálkou (dvě verze pro různě dlouhé tóny). 2i. Klarinet (midi72) Pro trubku jsem použil filtrační syntézu jedním filtrem. Algoritmus jsem použil ze cvičení předmětu SMS. Filtrační syntéza je jednoduché tvarování spektra obdélníkového signálu. Syntéza klarinetu navíc obsahuje malé vibráto s obálkou postupného náběhu. Nakonci po aplikování banky filtrů je přidána ADSR obálka. 2j. Příčná flétna (midi74) Pro flétnu byla použita syntéza pomocí fázového vokodéru, který mění výšku tónu vzorku flétny načteného z flute_e4_48khz_sample.mat aniž by měnil dobu trvání. Funkce pro generování je převzata z mé předchozí semestrální práce [5]. Algoritmus obsahuje rozložení do bloků, každý se převede do frekvenční oblasti a pak se interpoluje nebo decimuje počet těchto bloků, následně se převedou zpět do časové oblasti a složí za sebe. S fází je třeba pracovat odděleně. Výsledný tón má stejnou výšku, ale je prodloužen nebo zkrácen, změnu délky transformuje na změnu výšky převzorkováním na původní počet vzorků. [2] Na konci stejně jako u ostatních nástrojů je normalizace hlasitosti nástroje k úrovni 1 najdu správného dělitele max(abs(out)), kde out je výstupní tón nástroje. Článek soundonsound.com/sos/oct03/articles/synthsecrets.htm se zabírá syntézou flétny do hloubky. Také další článek m.reddit.com/r/synthrecipes/comments/36f8mt/flute_synthesis mluví obecně jak na syntézu flétny a jak ji vylepšovat. Článek ze kterého jsem hlavně čerpal teorii pro analýzu nástroje je uveden v referencích [1]. 2k. Tringl (Crash Cymbal 1 ch10- midi49) V General MIDI sice kanál 10, číslo 49 znamená činel na bicí soupravě, v podání živého orchestru jsem však usoudil, že to má být triangl. Triangl je tedy syntetizován pomocí jednoduché aditivní syntézy s neharmonickými složkami. Na základě analýzy reálného zvuku trianglu je z amplitudového spektra získáno koeficientů důležitých frekvencí. Tyto koeficienty jsou použity pro zpětnou rekonstrukci zvuku. U tohoto nástroje se

7 nemění výška tónu. Na konci je signál vynásoben ADSR obálkou i exponenciální obálkou. 3. Syntéza zvuku mouchy Algoritmus je naprogramován ve skriptu SYN_projekt3_smiddomi2.m. Je zde speciální PM syntéza (fázová modulace) modulovaný trojúhelníkový signál (pila s maximem v desetině periody - 10%) je fázově modulován speciálním náhodným signálem. Modulační signál se skládá z dvou náhodně generovaných hladkých průběhů. Oba hladké náhodné signály vznikají generováním náhodných vzorků a následně jejich interpolace vznikne náhodně zvlněný signál. Tyto náhodně zvlněné signály mají různou pseudo- periodu vlnění (podle poměru interpolace se vlní různě rychle). Toto je znázorněno pomocí grafu vykreslených ke konci sktriptu. Fázově modulovaný signál je poté ještě filtrován pásmovou propustí 2-18kHz, aby více připomínal reálný zvuk mouchy.

8 4. Reference [1] SOS Gordon Reid: Synth Secrets, Part 24: Synthesizing Wind Instruments [online] 2001 [cit ]. Dostupné z: [2] ČMEJLA Roman, přednáška SMS č.4 Fázový vokoder [3] ČMEJLA Roman, přednáška SMS č.12 Fyzikální modelování [4] ČMEJLA Roman, přednáška SMS č.6 Filtrační syntéza (pomocí banky filtrů) [5] ŠMÍD Dominik, Semestrální práce z předmětu Syntéza multimediálních signálů 2015

9 5. Přílohy main.m hlavní kód pro (bod 1) syntézu skladby (volá MIDI knihovnu, aby syntetizovala tóny skladby) a syntézu stupnice (bod 2) synth.m funkce, kde se vybírá, který nástroj bude hrát a volá jednotlivé funkce MIDI toolbox externí knihovna (ke stažení pro účely soutěže) fletna.m, housle.m, struna.m, bassoon.m, trubka.m, hoboj.m, klarinet.m, triangl.m, timpani.m, tuba.m funkce pro syntézu jednotlivých nástrojů ktof.m funkce, která převede výšku tónu (v půltónech) na odpovídající frekvenci (pro generování stupnice) adsr.m funkce zajišťující některé ADSR obálky pro funkce nástrojů SYN_projekt3_smiddomi2.m - skript pro spuštění syntézy mouchy (3. úkol zadání) Vltava.mid použitý vstupní soubor MIDI pro 1. bod zadání Vltava.wav Výsledný zvuk 1. bod zadání 2_stupnice.wav Výsledný zvuk 2. bod zadání 3_fly_sound.wav Výsledný zvuk 3. bod zadání flute_e4_48khz_sample.mat krátký úsek nahrávky příčné flétny hrající tón E4 (fs = 48 khz) pro funkci fletna()

Zpráva k semestrální práci z B2M31SYN Syntéza audio signálů

Zpráva k semestrální práci z B2M31SYN Syntéza audio signálů Zpráva k semestrální práci z B2M31SYN Syntéza audio signálů Část 1 - Syntéza orchestrálních nástrojů pro symfonickou báseň B.Smetany "Vltava" Cílem této části práce je syntetizovat symfonickou báseň B.Smetany

Více

Synth challange 2016

Synth challange 2016 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Synth challange 2016 Komentář k práci Jan Dvořák OBSAH ÚVOD... 2 1 Syntéza orchestrálních nástrojů pro symfonickou báseň B. Smetany "Vltava"...

Více

Úkol 1 Zpráva k semestrální práci k předmětu B2M31SYN Syntéza audio signálů Lukáš Krauz krauzluk@fel.cvut.cz Hlavním cílem této úlohy bylo vytvořit za pomoci MIDI souboru, obsahující noty a stopy k jednotlivým

Více

Syntéza audio signálů Aditivní syntéza symfonického orchestru a akordeonu

Syntéza audio signálů Aditivní syntéza symfonického orchestru a akordeonu Syntéza audio signálů Aditivní syntéza symfonického orchestru a akordeonu Bedřich Smetana - Vltava 3 oktávy durové stupnice Johann C. F. Fischer - Preludium a fuga G dur Bedřich Smetana - Jiřinková polka

Více

Zpráva k semestrální práci z předmětu Syntéza audio signálů. Vypracoval: Jakub Krista Zimní semestr 2016/2017 Datum odevzdání:

Zpráva k semestrální práci z předmětu Syntéza audio signálů. Vypracoval: Jakub Krista Zimní semestr 2016/2017 Datum odevzdání: Zpráva k semestrální práci z předmětu Syntéza audio signálů Vypracoval: Jakub Krista Zimní semestr 2016/2017 Datum odevzdání: 31.12.2016 Obsah 1. Úvod... 2 2. Použité druhy syntéz... 3 2.1 Aditivní syntéza...

Více

Syntéza zvuků a hudebních nástrojů v programovém prostředí MATLAB

Syntéza zvuků a hudebních nástrojů v programovém prostředí MATLAB Syntéza zvuků a hudebních nástrojů v programovém prostředí MATLAB Úvod Cílem této semestrální práce je syntéza orchestrálních nástrojů pro symfonickou báseň Vltava Bedřicha Smetany a libovolná vlastní

Více

B2M31SYN SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ

B2M31SYN SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ B2M31SYN SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ zima 2016-2017 Roman Čmejla cmejla@fel.cvut.cz B2, místn.525 tel. 224 3522 36 http://sami.fel.cvut.cz/sms/ A2B31SMS - SYNTÉZA MULTIMEDIÁLNÍCH SIGNÁLŮ zima 2015-2016 http://sami.fel.cvut.cz/sms/

Více

Zpráva k semestrální práci

Zpráva k semestrální práci ČVUT FEL Zpráva k semestrální práci A2B31SMS Jan Vimr 2017/2018 1. Postup Zadáním semestrální práce byla syntéza libovolného hudebního nástroje pro skladbu: Let čmeláka Nikolaj Rimskij Korsakov, dále odevzdat

Více

Modulační syntéza 8. prosince 2014

Modulační syntéza 8. prosince 2014 ZZS-12 Modulační syntéza 8. prosince 2014 Amplitudová modulace Syntetické zvony Jednoduché syntetické FM nástroje Syntetické zvuky vítr Kruhová modulace t f f t f f t f t f m c m c c m ) ( 2 cos 2 1 )

Více

Akustika. 3.1 Teorie - spektrum

Akustika. 3.1 Teorie - spektrum Akustika 3.1 Teorie - spektrum Rozklad kmitů do nejjednodušších harmonických Spektrum Spektrum Jedna harmonická vlna = 1 frekvence Dvě vlny = 2 frekvence Spektrum 3 vlny = 3 frekvence Spektrum Další vlny

Více

SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ

SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ SYNTÉZA AUDIO SIGNÁLŮ R. Čmejla Fakulta elektrotechnická, ČVUT v Praze Abstrakt Příspěvek pojednává o technikách číslicové audio syntézy vyučovaných v předmětu Syntéza multimediálních signálů na Elektrotechnické

Více

Komplexní obálka pásmového signálu

Komplexní obálka pásmového signálu České vysoké učení technické v Praze, Fakulta elektrotechnická X37SGS Signály a systémy Komplexní obálka pásmového signálu Daniel Tureček 8.11.8 1 Úkol měření Nalezněte vzorky komplexní obálky pásmového

Více

B2M31SYN 3. PŘEDNÁŠKA 17. října 2018

B2M31SYN 3. PŘEDNÁŠKA 17. října 2018 B2M31SYN 3. PŘEDNÁŠKA 17. října 218 ADITIVNÍ SYNTÉZA Harmonická analýza Harmonická syntéza Fourierovy řady Hudební nástroje Barva zvuku Spektrum Aditivní syntéza a spektrální modelování Parciály Fourierovy

Více

A7B31ZZS 10. PŘEDNÁŠKA Návrh filtrů 1. prosince 2014

A7B31ZZS 10. PŘEDNÁŠKA Návrh filtrů 1. prosince 2014 A7B3ZZS. PŘEDNÁŠKA Návrh filtrů. prosince 24 Návrhy jednoduchých filtrů Návrhy složitějších filtrů Porovnání FIR a IIR Nástroje pro návrh FIR filtrů v MATLABu Nástroje pro návrh IIR filtrů v MATLABu Kvantování

Více

A2B31SMS 2. PŘEDNÁŠKA 9. října 2017 Číslicové signály

A2B31SMS 2. PŘEDNÁŠKA 9. října 2017 Číslicové signály A2B3SMS 2. PŘEDNÁŠKA 9. října 27 Číslicové signály Aperiodické Periodické Aplikace Zvuky telefonu Hudební stupnice Tónová volba Tabulková (wavetable) syntéza Tabulkový oscilátor Interpolace Pitch posunutí

Více

Hudební nástroje. Hudební nástroje jsou zařízení k vydávání tónů a zvuků. Používají se v hudbě. Hudební nástroje mají svou barvu tónu.

Hudební nástroje. Hudební nástroje jsou zařízení k vydávání tónů a zvuků. Používají se v hudbě. Hudební nástroje mají svou barvu tónu. Hudební nástroje Hudební nástroje jsou zařízení k vydávání tónů a zvuků. Používají se v hudbě. Hudební nástroje mají svou barvu tónu. Strunné hudební nástroje Lidé si kdysi všimli, že natažený drát může

Více

A2B31SMS 3. PŘEDNÁŠKA 15. října 2015

A2B31SMS 3. PŘEDNÁŠKA 15. října 2015 A2B31SMS 3. PŘEDNÁŠKA 15. října 215 ADITIVNÍ SYNTÉZA Harmonická analýza Harmonická syntéza Fourierovy řady Spektrum Barva zvuku Aditivní syntéza a spektrální modelování Parciály Fourierovy řady Jean Baptiste

Více

Stupnice fis moll má 3 křížky fis, cis, gis

Stupnice fis moll má 3 křížky fis, cis, gis 1 Stupnice fis moll má 3 křížky fis, cis, gis E dur B dur A dur a moll harmonická melodická Crescendo = Decrescendo = Moderato = Allegro = Lento = Adagio = pp = fff = 2 Petr Iljič Čajkovskij Ruský skladatel

Více

NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ

NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ NOTY A POMLKY - OPAKOVÁNÍ Doplň názvy not. Napiš půlové noty. e 1 c 1 g 1 h 1 d 1 a 1 c 2 f 1 Zařaď hudební nástroje (smyčcové, dechové plechové-žesťové, dechové dřevěné, bicí). TYMPÁNY POZOUN KONTRABAS

Více

Hudební nauka. přehled látky pro 1. a 2. ročník DÉLKA VÝŠKA SÍLA BARVA HLAVIČKA NOTY

Hudební nauka. přehled látky pro 1. a 2. ročník DÉLKA VÝŠKA SÍLA BARVA HLAVIČKA NOTY Hudební nauka přehled látky pro 1. a 2. ročník Vlastnosti tónu DÉLKA VÝŠKA SÍLA BARVA Prvky notace PŘEDZNAMENÁNÍ NOTA HLAVIČKA NOTY POMOCNÉ LINKY HOUSLOVÝ KLÍČ NOTOVÁ OSNOVA (linky i mezery se číslují

Více

Zuzana Štichová. hudební nástroje. Ročník: 6. Datum vytvoření: červen 2012

Zuzana Štichová. hudební nástroje. Ročník: 6. Datum vytvoření: červen 2012 Autor: Vzdělávací oblast: Téma: Ročník: 6. Zuzana Štichová Umění a kultura hudební výchova hudební nástroje Datum vytvoření: červen 2012 Materiál: Anotace: Metodické pokyny: Zdroj: VY_32_INOVACE_S2.2_HV.6.05

Více

mel jednotka subjektivní výšky tónu. Výška tónu o frekvenci 1000 Hz a hladině akustického tlaku 40 db se rovná 1000 melům.

mel jednotka subjektivní výšky tónu. Výška tónu o frekvenci 1000 Hz a hladině akustického tlaku 40 db se rovná 1000 melům. m / Hudební akustika 42 mechanická soustava uspořádání mechanických prvků. Např. u hudebního nástroje představuje soustavu 1D struna houslí, 2D membrána bubnu a 3D zvon. Pro zkoumání vlastností těchto

Více

Úvod do MIDI 15. listopadu Co je to MIDI General MIDI MIDI v MATLABu MIDI freeware

Úvod do MIDI 15. listopadu Co je to MIDI General MIDI MIDI v MATLABu MIDI freeware Úvod do MIDI 15. listopadu 2017 Co je to MIDI General MIDI MIDI v MATLABu MIDI freeware Co je to MIDI? MIDI je označením pro Musical Instrument Digital Interface komunikační protokol používaný v hudebním

Více

Katalog rozpracova ní obsahu vzdě la va ní ra mcový ch vzdě la vací ch programu do s kolní ch vzdě la vací ch programu RVP2ŠVP. 2012 Konzervatoř Brno

Katalog rozpracova ní obsahu vzdě la va ní ra mcový ch vzdě la vací ch programu do s kolní ch vzdě la vací ch programu RVP2ŠVP. 2012 Konzervatoř Brno Katalog rozpracova ní obsahu vzdě la va ní ra mcový ch vzdě la vací ch programu do s kolní ch vzdě la vací ch programu RVP2ŠVP 2012 Konzervatoř Brno 1 Úvod V Konzervatoři Brno se vyučují tři obory Hudba,

Více

VY_32_INOVACE_E 15 03

VY_32_INOVACE_E 15 03 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

ADA Semestrální práce. Harmonické modelování signálů

ADA Semestrální práce. Harmonické modelování signálů České vysoké učení technické v Praze ADA Semestrální práce Harmonické modelování signálů Jiří Kořínek 31.12.2005 1. Zadání Proveďte rozklad signálu do harmonických komponent (řeč, hudba). Syntetizujte

Více

A2B31SMS 11. PŘEDNÁŠKA 4. prosince 2014

A2B31SMS 11. PŘEDNÁŠKA 4. prosince 2014 A2B31SMS 11. PŘEDNÁŠKA 4. prosince 214 Číslicové audio efekty Hřebenové filtry Fázovací filtry Dozvuky Konvoluční reverb Schroederův algoritmus modelování dozvuku Číslicové audio efekty Filtrace - DP,

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 4) Upravujeme nahraný zvuk

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 4) Upravujeme nahraný zvuk MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 4) Upravujeme nahraný zvuk Petr Lobaz, 8. 3. 2006 MIXÁŽNÍ PULT vstupní část korekční část pomocné výstupy výstupy VSTUPNÍ ČÁST nastavení citlivosti kontrola ořezávání

Více

Direct Digital Synthesis (DDS)

Direct Digital Synthesis (DDS) ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Ing. Radek Sedláček, Ph.D., katedra měření K13138 Direct Digital Synthesis (DDS) Přímá číslicová syntéza Tyto materiály vznikly za podpory

Více

3 Tvorba zvuku elektronickou cestou

3 Tvorba zvuku elektronickou cestou 3 Tvorba zvuku elektronickou cestou Přístroje a přístrojové aparatury, které se používají pro vytváření elektronických zvuků, jsou dvojího druhu analogové a digitální. V praxi se můžeme setkat také s kombinací

Více

Signál v čase a jeho spektrum

Signál v čase a jeho spektrum Signál v čase a jeho spektrum Signály v časovém průběhu (tak jak je vidíme na osciloskopu) můžeme dělit na periodické a neperiodické. V obou případech je lze popsat spektrálně určit jaké kmitočty v sobě

Více

Hudební nástroje se dělí do několika skupin podle způsobu tvoření tónu.

Hudební nástroje se dělí do několika skupin podle způsobu tvoření tónu. Hudební nástroje Na celém světě existují stovky hudebních nástrojů. My se budeme zabývat především hudebními nástroji, které jsou běžné v Evropě. Některé z těchto nástrojů můžeme vidět a slyšet v symfonickém

Více

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy

Bicí nástroje: 4.ročník. A dur + akordy + D7. fis moll harmonická + akordy. fis moll melodická + akordy. d moll harmonická + akordy Pěvecké hlasy mají svoje názvy, stejně jako hudební nástroje. Pěvecké hlasy dělíme na ženské, mužské a dětské. Ženské hlasy jsou- nejvyšší soprán, střední mezzosoprán, nejnižší alt. Mužské hlasy jsou-

Více

Akustika pro posluchače HF JAMU

Akustika pro posluchače HF JAMU Akustika pro posluchače HF JAMU Zvukové vlny a kmity (1)! 2 Vnímání zvuku (3)! 2 Akustika hudebního nástroje (2)! 2 Akustika při interpretaci (2)! 3 Záznam hry na hudební nástroje (2)! 4 Seminární a samostatné

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ-DRAMATICKÝ OBOR Pozn.: platné učební plány VO viz Vzdělávací

Více

B2M31SYN 2. PŘEDNÁŠKA 10. října 2018 Generování číslicových signálů

B2M31SYN 2. PŘEDNÁŠKA 10. října 2018 Generování číslicových signálů B2M31SYN 2. PŘEDNÁŠKA 1. října 218 Generování číslicových signálů Aperiodické signály Periodické signály Zvuky telefonu Tónová volba Hudební stupnice Stupnice s rovnoměrným temperovaným laděním Příklad

Více

31ZZS 9. PŘEDNÁŠKA 24. listopadu 2014

31ZZS 9. PŘEDNÁŠKA 24. listopadu 2014 3ZZS 9. PŘEDNÁŠKA 24. listopadu 24 SPEKTRÁLNÍ ANALÝZA Fourierovy řady Diskrétní Fourierovy řady Fourierova transformace Diskrétní Fourierova transformace Spektrální analýza Zobrazení signálu ve frekvenční

Více

Vybrané oblasti hudební akustiky

Vybrané oblasti hudební akustiky Vybrané oblasti hudební akustiky Adam J. Sporka Katedra počítačů České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická 1 Obsah Definice hudební akustiky Tón Tónové škály Systémy ladění Hudební nástroje

Více

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_05_Modulace a Modulátory Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato =

crescendo = decrescendo = ppp= piano pianissimo= allegro = moderato = H dur - 5 křížků: fis, cis, gis, dis, ais 1 Mollová stupnice se čtyřmi křížky se jmenuje cis moll (fis, cis, gis, dis). cis moll harmonická + akordy cis moll melodická + akordy Es + akordy + D7 fis moll

Více

ochranným obvodem, který chrání útlumové články před vnějším náhodným přetížením.

ochranným obvodem, který chrání útlumové články před vnějším náhodným přetížením. SG 2000 je vysokofrekvenční generátor s kmitočtovým rozsahem 100 khz - 1 GHz (s option až do 2 GHz), s možností amplitudové i kmitočtové modulace. Velmi užitečnou funkcí je také rozmítání výstupního kmitočtu

Více

2. GENERÁTORY MĚŘICÍCH SIGNÁLŮ II

2. GENERÁTORY MĚŘICÍCH SIGNÁLŮ II . GENERÁTORY MĚŘICÍCH SIGNÁLŮ II Generátory s nízkým zkreslením VF generátory harmonického signálu Pulsní generátory X38SMP P 1 Generátory s nízkým zkreslením Parametry, které se udávají zkreslení: a)

Více

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba

Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova hudební (EVH) Lidová hudba, píseň, hudebně výrazové prostředky, symfonický orchestr, jevištní hudba Prima 1 hodina týdně, tematická CD, DVD,,

Více

ROZPOZNÁNÍ TITULU GRAMOFONOVÉ DESKY PODLE KRÁTKÉ UKÁZKY

ROZPOZNÁNÍ TITULU GRAMOFONOVÉ DESKY PODLE KRÁTKÉ UKÁZKY ROZPOZNÁNÍ TITULU GRAMOFONOVÉ DESKY PODLE KRÁTKÉ UKÁZKY V. Moldan, F. Rund Katedra radioelektroniky, fakulta elektrotechnická České vysoké učení technické v Praze, Česká republika Abstrakt Tento článek

Více

VYUŽITÍ MATLABU PRO PODPORU VÝUKY A PŘI ŘEŠENÍ VÝZKUMNÝCH ÚKOLŮ NA KATEDŘE KOMUNIKAČNÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ

VYUŽITÍ MATLABU PRO PODPORU VÝUKY A PŘI ŘEŠENÍ VÝZKUMNÝCH ÚKOLŮ NA KATEDŘE KOMUNIKAČNÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ VYUŽITÍ MATLABU PRO PODPORU VÝUKY A PŘI ŘEŠENÍ VÝZKUMNÝCH ÚKOLŮ NA KATEDŘE KOMUNIKAČNÍCH A INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ Markéta Mazálková Katedra komunikačních a informačních systémů Fakulta vojenských technologií,

Více

Akustika. Hudební nástroje. 7. Přednáška

Akustika. Hudební nástroje. 7. Přednáška Akustika Hudební nástroje 7. Přednáška Složky hudebního výkonu I - Interpret N - Nástroj P - Akustika prostoru S - Sluch T - Technika Složka Zdroj Kontrola Časové rozložení tónů I, (N) S, T Dynamika I,

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ, TANEČNÍ, VÝTVARNÝ A LITERÁRNĚ DRAMATICKÝ OBOR 1995 Přípravné studium: pro děti 5 7 leté HUDEBNÍ

Více

Durové stupnice s křížky: C, G, D, A, E Durové stupnice s béčky: F, B, Es, As

Durové stupnice s křížky: C, G, D, A, E Durové stupnice s béčky: F, B, Es, As Opakování Durové stupnice s křížky: C, G, D, A, E Durové stupnice s béčky: F, B, Es, As Interval nám říká jak daleko jsou od sebe tóny. Například interval (vzdálenost) mezi C1-D1 je 2 tóny, interval (vzdálenost)

Více

A7B31ZZS 6. PŘEDNÁŠKA 27. října 2014

A7B31ZZS 6. PŘEDNÁŠKA 27. října 2014 A7B3ZZS 6. PŘEDNÁŠKA 7. řína 4 Číslicové IIR filtry vyšších řádu filtry se dvěma póly (filtry s více póly) řaení filtrů Aplikace banka filtrů (reonátorů) filtrační syntéy s časově prom. filtry formantové

Více

X31ZZS 3. PŘEDNÁŠKA 6. října Periodické průběhy Fourierovy řady Spektrum Barva zvuku Aplikace

X31ZZS 3. PŘEDNÁŠKA 6. října Periodické průběhy Fourierovy řady Spektrum Barva zvuku Aplikace X31ZZS 3. PŘEDNÁŠKA 6. října 214 Periodické průběhy Fourierovy řady Spektrum Barva zvuku Aplikace Fourierovy řady Jean Baptiste Fourier (francouzský matematik 1768-183) Harmonická analýza Libovolný periodický

Více

Akustika. Hudební nástroje. 7. Přednáška

Akustika. Hudební nástroje. 7. Přednáška Akustika Hudební nástroje 7. Přednáška Složky hudebního projevu I - Interpret N - Nástroj P - Akustika prostoru S - Sluch T - Technika Složka Zdroj Kontrola Časové rozložení tónů I, N S, T Dynamika I,

Více

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy

Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí nástroje: 4.ročník Opakování. G dur + akordy + D7. e moll harmonická + akordy Opakování G dur + akordy + D7 e moll harmonická + akordy e moll melodická + akordy g moll harmonická + akordy g moll melodická + akordy Rozdělení strunných nástrojů: Rozdělení dechových nástrojů: Bicí

Více

PSK1-5. Frekvenční modulace. Úvod. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka. Název školy: Vzdělávací oblast:

PSK1-5. Frekvenční modulace. Úvod. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka. Název školy: Vzdělávací oblast: PSK1-5 Název školy: Autor: Anotace: Vzdělávací oblast: Předmět: Tematická oblast: Výsledky vzdělávání: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova

Více

Vlastnosti Fourierovy transformace

Vlastnosti Fourierovy transformace Vlastnosti Fourierovy transformace Linearita Fourierova transformace je lineární (všechny druhy :-) ), je tedy homogenní a aditivní Homogenita: změna amplitudy v časové oblasti způsobí stejnou změnu amplitudy

Více

Fourierova transformace

Fourierova transformace Fourierova transformace EO Přednáška Pavel Máša ÚVODEM Známe Fourierovy řady v komplexním tvaru f(t) = 1X k= 1 A k e jk! t Spektrum této řady je diskrétní A k = 1 T Obvody tedy musíme řešit v HUS člen

Více

Základní experimenty akustiky

Základní experimenty akustiky Základní experimenty akustiky Jakub Kákona, kaklik@mlab.cz Abstrakt Obsahem je popis několika metod pro měření rychlosti zvuku, rezonančních frekvencí, vlnové délky a shrnutí jejich výsledků. 1 Úvod 1.

Více

31SCS Speciální číslicové systémy Antialiasing

31SCS Speciální číslicové systémy Antialiasing ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2006/2007 31SCS Speciální číslicové systémy Antialiasing Vypracoval: Ivo Vágner Email: Vagnei1@seznam.cz 1/7 Převod analogového signálu na digitální Složité operace,

Více

Zvuková karta. Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti

Zvuková karta. Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti Zvuk a zvuková zařízení. Vývoj, typy, vlastnosti Zvuková karta Počítač řady PC je ve své standardní konfiguraci vybaven malým reproduktorem označovaným jako PC speaker. Tento reproduktor je součástí skříně

Více

Hlavní parametry rádiových přijímačů

Hlavní parametry rádiových přijímačů Hlavní parametry rádiových přijímačů Zpracoval: Ing. Jiří Sehnal Pro posouzení základních vlastností rádiových přijímačů jsou zavedena normalizovaná kritéria parametry, podle kterých se rádiové přijímače

Více

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206

Analogové modulace. Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Analogové modulace PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Podpora kvality výuky informačních a telekomunikačních technologií ITTEL CZ.2.17/3.1.00/36206 Modulace Co je to modulace?

Více

NÁVODNÍK za 5. ročník Co musím umět, abych mohl přestat chodit do nauky! Znám bezpečně kvintový a kvartový kruh:

NÁVODNÍK za 5. ročník Co musím umět, abych mohl přestat chodit do nauky! Znám bezpečně kvintový a kvartový kruh: NÁVODNÍK za 5. ročník Co musím umět, abych mohl přestat chodit do nauky! Znám bezpečně kvintový a kvartový kruh: Pomůcky pro určování tónin: křížky: Kouknu na poslední křížek (poslední křížek zvyšuje 7.

Více

filtry FIR zpracování signálů FIR & IIR Tomáš Novák

filtry FIR zpracování signálů FIR & IIR Tomáš Novák filtry FIR 1) Maximální překývnutí amplitudové frekvenční charakteristiky dolní propusti FIR řádu 100 je podle obr. 1 na frekvenci f=50hz o velikosti 0,15 tedy 1,1dB; přechodové pásmo je v rozsahu frekvencí

Více

3 METODY PRO POTLAČENÍ ŠUMU U ŘE- ČOVÉHO SIGNÁLU

3 METODY PRO POTLAČENÍ ŠUMU U ŘE- ČOVÉHO SIGNÁLU 3 METODY PRO POTLAČENÍ ŠUMU U ŘE- ČOVÉHO SIGNÁLU V současné době se pro potlačení šumu u řečového signálu používá mnoho různých metod. Jedná se například o metody spektrálního odečítání, Wienerovy filtrace,

Více

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP

Konkretizovaný výstup Konkretizované učivo Očekávané výstupy RVP Ročník: I. - využívá své individuální hudební schopnosti při hudebních aktivitách - zpívá dle svých dispozic intonačně jistě a rytmicky přesně v jednohlase - dokáže ocenit vokální projev druhého - reprodukuje

Více

PRAVIDLA HRY: VY_32_INOVACE_192. Varianta č. 1: Hudební výchova 8. ročník (pexeso hudebních nástrojů)

PRAVIDLA HRY: VY_32_INOVACE_192. Varianta č. 1: Hudební výchova 8. ročník (pexeso hudebních nástrojů) VY_32_INOVACE_192 Hudební výchova 8. ročník (pexeso hudebních ů) Autor: Štěpánka Bártová, PRAVIDLA HRY: Varianta č. 1: obsahuje celkem 64 hracích kartiček (32 stejných dvojic). Hry se účastní libovolný

Více

Binární data. Číslicový systém. Binární data. Klávesnice Snímače polohy, dotykové displeje, myš Digitalizovaná data odvozená z analogového signálu

Binární data. Číslicový systém. Binární data. Klávesnice Snímače polohy, dotykové displeje, myš Digitalizovaná data odvozená z analogového signálu 5. Obvody pro číslicové zpracování signálů 1 Číslicový systém počítač v reálném prostředí Klávesnice Snímače polohy, dotykové displeje, myš Digitalizovaná data odvozená z analogového signálu Binární data

Více

polyfázové filtry (multirate filters) cascaded integrator comb filter (CIC) A0M38SPP - Signálové procesory v praxi - přednáška 8 2

polyfázové filtry (multirate filters) cascaded integrator comb filter (CIC) A0M38SPP - Signálové procesory v praxi - přednáška 8 2 A0M38SPP - Signálové procesory v praxi - přednáška 8 2 Decimace snížení vzorkovací frekvence Interpolace zvýšení vzorkovací frekvence Obecné převzorkování signálu faktorem I/D Efektivní způsoby implementace

Více

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY

UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky UČEBNÍ PLÁNY PRO ZÁKLADNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY HUDEBNÍ A VÝTVARNÝ OBOR Schválilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky dne

Více

Měřící přístroje a měření veličin

Měřící přístroje a měření veličin Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Měřící přístroje a měření veličin Číslo projektu

Více

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku Zvuk 1. základní kmitání - vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin - podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění elastického

Více

Akustika pro posluchače HF JAMU

Akustika pro posluchače HF JAMU Akustika pro posluchače HF JAMU Zvukové vlny a kmity (1) 2 Vnímání zvuku (3) 2 Akustika hudebního nástroje (2) 2 Akustika při interpretaci (2) 3 Záznam hry na hudební nástroje (2) 4 Seminární a samostatné

Více

Klasifikace hudebních stylů

Klasifikace hudebních stylů Klasifikace hudebních stylů Martin Šimonovský (mys7@seznam.cz) Rozpoznávání hudby úloha z oblasti DSP klasifikace dle hudebních stylů

Více

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY

SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY SIGNÁLY A SOUSTAVY, SIGNÁLY A SYSTÉMY TEMATICKÉ OKRUHY Signály se spojitým časem Základní signály se spojitým časem (základní spojité signály) Jednotkový skok σ (t), jednotkový impuls (Diracův impuls)

Více

4.1.5 Jedna a jedna může být nula

4.1.5 Jedna a jedna může být nula 4.1.5 Jedna a jedna může být nula Předpoklady: 040104 Pomůcky: reproduktory, Online tone generator, papírky s vlněním Př. 1: Ze dvou reproduktorů je puštěn jednoduchý sinusový zvukový signál a stejné frekvenci.

Více

AKUSTIKA. Barva tónu

AKUSTIKA. Barva tónu AKUSTIKA Barva tónu Tón můžeme objektivně popsat pomocí těchto čtyř vlastností: 1. Výška 2. Délka 3. Barva 4. Hlasitost, hladina intenzity Nyní se budeme zabývat barvou tónu. Barva tónu Barva tónu nám

Více

Akustika. Hudební nástroje

Akustika. Hudební nástroje Akustika Hudební nástroje Složky hudebního projevu I - Interpret N - Nástroj P - Akustika prostoru S - Sluch T - Technika Složka Zdroj Kontrola časové rozložení tónů I, N S, T Dynamika I, N S, T Intonace

Více

Flexibilita jednoduché naprogramování a přeprogramování řídícího systému

Flexibilita jednoduché naprogramování a přeprogramování řídícího systému Téma 40 Jiří Cigler Zadání Číslicové řízení. Digitalizace a tvarování. Diskrétní systémy a jejich vlastnosti. Řízení diskrétních systémů. Diskrétní popis spojité soustavy. Návrh emulací. Nelineární řízení.

Více

Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská. Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská. 3. ročník.

Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská. Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská. 3. ročník. Stupnice e moll má jeden křížek- fis. E moll aiolská 1 Stupnice h moll má dva křížky- fis, cis. H moll aiolská A dur + akordy a moll harmonická + akordy e moll harmonická + akordy h moll melodická + akordy

Více

Experiment s FM přijímačem TDA7000

Experiment s FM přijímačem TDA7000 Experiment s FM přijímačem TDA7 (návod ke cvičení) ílem tohoto experimentu je zkonstruovat FM přijímač s integrovaným obvodem TDA7 a ověřit jeho základní vlastnosti. Nejprve se vypočtou prvky mezifrekvenčního

Více

VY_32_INOVACE_07_ Složení symfonického orchestru_38

VY_32_INOVACE_07_ Složení symfonického orchestru_38 VY_32_INOVACE_07_ Složení symfonického orchestru_38 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo

Více

7. listopadu 2018 Hlas a řeč. Hudební nástroje. Formantové syntézy. Číslicové pásmové propusti. Aplikace

7. listopadu 2018 Hlas a řeč. Hudební nástroje. Formantové syntézy. Číslicové pásmové propusti. Aplikace B2M3SYN 6. PŘEDNÁŠKA 7. listopadu 28 Hlas a řeč fonace, prosodie, artikulace hlasivkový tón, formanty Hudební nástroje rozdělení podle vzniku tónu rozsahy, spektra, formanty Formantové syntézy Klattův

Více

A7B31ZZS 4. PŘEDNÁŠKA 13. října 2014

A7B31ZZS 4. PŘEDNÁŠKA 13. října 2014 A7B31ZZS 4. PŘEDNÁŠKA 13. října 214 A-D převod Vzorkování aliasing vzorkovací teorém Kvantování Analýza reálných signálů v časové oblasti řečové signály biologické signály ---> x[n] Analogově-číslicový

Více

PSK1-9. Číslicové zpracování signálů. Číslicový signál

PSK1-9. Číslicové zpracování signálů. Číslicový signál Název školy: Autor: Anotace: PSK1-9 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka Princip funkce číslicové filtrace signálu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační

Více

Úvod do zpracování signálů

Úvod do zpracování signálů 1 / 25 Úvod do zpracování signálů Karel Horák Rozvrh přednášky: 1. Spojitý a diskrétní signál. 2. Spektrum signálu. 3. Vzorkovací věta. 4. Konvoluce signálů. 5. Korelace signálů. 2 / 25 Úvod do zpracování

Více

MATLAB PRO PODPORU VÝUKY KOMUNIKAČNÍCH SYSTÉMŮ

MATLAB PRO PODPORU VÝUKY KOMUNIKAČNÍCH SYSTÉMŮ MATLAB PRO PODPORU VÝUKY KOMUNIKAČNÍCH SYSTÉMŮ Aneta Coufalíková, Markéta Smejkalová Mazálková Univerzita obrany Katedra Komunikačních a informačních systémů Matlab ve výuce V rámci modernizace výuky byl

Více

VY_32_INOVACE_04_ Komorní orchestry_38

VY_32_INOVACE_04_ Komorní orchestry_38 VY_32_INOVACE_04_ Komorní orchestry_38 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu :

Více

Nástroje s rotačními elektrooptickými generátory

Nástroje s rotačními elektrooptickými generátory Nástroje s rotačními elektrooptickými generátory Tato kapitola popisuje elektromechanické nástroje využívající optomechanické zvukové generátory. Základem generátoru jsou mechanické díly periodicky přerušující

Více

Výpis m-souboru: Výsledný průběh:

Výpis m-souboru: Výsledný průběh: Příklad č. 1 Generujte a nakreslete náhodný šumový signál s normálním rozdělením o délce 100 vzorků a vzorkovací frekvencí 8kHz, rozsah amplitudy od 1 do 1 (funkce randn). N=100; % Počet vzorků Tv=1/fv;

Více

Číslicové zpracování signálů a Fourierova analýza.

Číslicové zpracování signálů a Fourierova analýza. Číslicové zpracování signálů a Fourierova analýza www.kme.zcu.cz/kmet/exm 1 Obsah prezentace 1. Úvod a motivace 2. Data v časové a frekvenční oblasti 3. Fourierova analýza teoreticky 4. Fourierova analýza

Více

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz)

Nízkofrekvenční (do 1 MHz) Vysokofrekvenční (stovky MHz až jednotky GHz) Generátory cm vln (až desítky GHz) Provazník oscilatory.docx Oscilátory Oscilátory dělíme podle několika hledisek (uvedené třídění není zcela jednotné - bylo použito vžitých názvů, které vznikaly v různém období vývoje a za zcela odlišných

Více

Moderní multimediální elektronika (U3V)

Moderní multimediální elektronika (U3V) Moderní multimediální elektronika (U3V) Prezentace č. 13 Moderní kompresní formáty pro přenosné digitální audio Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Program prezentace Princip

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA APLIKOVANÉ ELEKTRONIKY A TELEKOMUNIKACÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA APLIKOVANÉ ELEKTRONIKY A TELEKOMUNIKACÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA APLIKOVANÉ ELEKTRONIKY A TELEKOMUNIKACÍ DIPLOMOVÁ PRÁCE Návrh koncepce analogového syntezátoru Autor práce: Bc. Jaroslav Procházka Vedoucí

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

Rezonance v obvodu RLC

Rezonance v obvodu RLC Rezonance v obvodu RLC Úkoly: 1. Prozkoumejte, jak rezonanční frekvence závisí na kapacitě kondenzátoru. 2. Prozkoumejte, jak rezonanční frekvence závisí na parametrech cívky. 3. Zjistěte, jak se při rezonanci

Více

4.2. Modulátory a směšovače

4.2. Modulátory a směšovače Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.2. Modulátory a směšovače 4.2.1 Modulace V přenosové technice potřebujeme přenést signály na velké vzdálenosti

Více

ZÁKLADNÍ STUDIUM HUDEBNÍHO OBORU

ZÁKLADNÍ STUDIUM HUDEBNÍHO OBORU ZÁKLADNÍ STUDIUM HUDEBNÍHO OBORU Vzdělávání na I. stupni základního studia je sedmileté a je určeno žákům, kteří dosáhli věku 7 let. Tato věková hranice platí bez ohledu na skutečnost, zdali žák navštěvoval

Více

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné

Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné 7. Přenos informací Druhy sdělovacích kabelů: kroucené metalické páry, koaxiální, světlovodné A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark MODULACE proces, při kterém se, v závislosti

Více

Návrh frekvenčního filtru

Návrh frekvenčního filtru Návrh frekvenčního filtru Vypracoval: Martin Dlouhý, Petr Salajka 25. 9 2010 1 1 Zadání 1. Navrhněte co nejjednodušší přenosovou funkci frekvenčního pásmového filtru Dolní propusti typu Bessel, která bude

Více

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH Elias Tomeh / Snímek 1

doc. Dr. Ing. Elias TOMEH   Elias Tomeh / Snímek 1 doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Elias Tomeh / Snímek 1 Frekvenční spektrum Dělení frekvenčního pásma (počet čar) Průměrování Časovou váhovou funkci Elias Tomeh / Snímek 2 Vzorkovací

Více

MĚŘENÍ ÚHLOVÝCH KMITŮ ZA ROTACE

MĚŘENÍ ÚHLOVÝCH KMITŮ ZA ROTACE 26. mezinárodní konference DIAGO 27 TECHNICKÁ DIAGNOSTIKA STROJŮ A VÝROBNÍCH ZAŘÍZENÍ MĚŘENÍ ÚHLOVÝCH KMITŮ ZA ROTACE Jiří TŮMA VŠB Technická Univerzita Ostrava Osnova Motivace Kalibrace měření Princip

Více