Válcové a kulové souřadnice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Válcové a kulové souřadnice"

Transkript

1 Válcové a kulové souřadnice Podobně jako jsou polární souřadnice ve 2D prostoru často užitečnější než kartézské souřadnice, jsou válcové a kulové souřadnice užitečné ve 3D prostoru. Válcové souřadnice mají formát: (@)vzdálenost<úhel, vzdálenost: První vzdálenost je počet jednotek od počátku v rovině XY (u absolutní souřadnice) nebo od posledního bodu (u relativní souřadnice). Úhel je počet stupňů od osy X v rovině XY Druhá vzdálenost je počet jednotek v ose Z

2 Válcové souřadnice mohou být absolutní nebo relativní. Při zadávání relativních souřadnic přidáte před souřadnice Jestliže kreslíme úsečku pomocí válcových souřadnic, ani jedna ze zadaných vzdáleností nepředstavuje délku úsečky. Kulové souřadnice mají formát a zadávají se ve tvaru. (@)vzdálenost <úhel<úhel: První vzdálenost je celkový počet jednotek od počátku (u absolutních souřadnic) nebo posledního bodu (u relativních souřadnic). První úhel je počet stupňů od osy X v rovině XY Druhý úhel je počet stupňů od roviny XY ve směru osy Z Kulové souřadnice mohou být jak absolutní tak i relativní. Před relativní souřadnice zadáte Jestliže kreslíte úsečku pomocí kulových souřadnic, první vzdálenost představuje skutečnou délku úsečky.

3 Válcové souřadnice mají formát: 3

4 Jak zadat válcové souřadnice Zadání válcových souřadnic v 3D se podobá zadání polárních 2D souřadnic. Určuje přidanou souřadnici na ose, která je kolmá na rovinu XY. Válcové souřadnice popisují bod pomocí jeho vzdálenosti v rovině XY od počátku USS, jeho úhlu od osy X v rovině XY a jeho hodnoty Z. Bod určíte použitím následují syntaxe: X<[úhel z osy X],Z Souřadnice 5<60,6 určují bod 5 jednotek od počátku aktuálního USS, 60 stupňů od osy X v rovině XY a 6 jednotek podél osy Z. Souřadnice 8<30,1 určují bod 8 jednotek od počátku aktuálního USS v rovině XY, 30 stupňů od osy X v rovině XY a 1 jednotku podél osy Z.

5 Když potřebujete definovat bod, vycházející z předchozího bodu, můžete zadat relativní válcové souřadnice se Na obrázku určuje relativní válcová bod 4 jednotky od posledního zadaného bodu v rovině XY pod úhlem 45 stupňů od kladného směru X a prodloužená o 5 jednotek ve směru Z.

6 Úpravy 3D drátových modelů Některé 2D příkazy pro úpravy fungují dobře i v 3D prostoru, jiné mají speciální 3D verze. Protože drátové modely jsou 2D objekty umístěné do 3D prostoru. můžete u nich používat známé příkazy pro úpravy. Výběr objektů pro úpravy je nutné provádět opatrně. Jestliže například nakreslíte dva stejně velké obdélníky s různými souřadnicemi Z, v půdorysu vidíte pouze jeden obdélník. Ve výkresu mohou být velmi užitečné skládané výřezy, s jejichž pomoci si zobrazujete výkres z různých bodů pohledu. V jednom výřezu můžete mít například půdorys a v druhém pohled. Jak použít 3D souřadnice Lavice 3D

7 1. Panel nástrojů Kresli klepněte na tlačítko Obdélník 2. Zadejte 0,0,19 (umístění obdélníku 19 jednotek nad Z rovinou) 3. Rozměry 39,15 (rozměry samotné lavice) 4. Kopie, potřebujeme zkopírovat obdélník 2 jednotky nad původní obdélník (Určete referenční bod nebo vzdálenost nebo [Násobně]: 0,0,2. 5. Vyberte položky Pohled 3D pohledy Iso JV 6. Nohy Spusťte příkaz ÚSEČKA. Postupujte podle následujících výzev: Určete první bod: Vyberte koncový bod (horní, levý) Zadejte další bod nebo [ 0,0,0] Zadejte další bod nebo [ 1,0,0] Zadejte další bod nebo [ 1,0,21] Zadejte další bod nebo [ Uzavřít/Zpět] enter 7. Kopie nohy [38,0,0], druhý bod enter 8. Kopie zadních noh [0,15,0] druhý bod enter 9. Opěradlo na záda orto režim 39 délka

8 Použití zdvihu a tloušťky Drátové modely mají spoustu omezení. Tvorba modelů by byla zdlouhavá, pokud byste používali jednotlivé úsečky nebo 3D křivky. Drátové modely nemají vlastnosti ploch ani těles. Nelze je zobrazovat realisticky ani počítat jejich vlastnosti (například plochu, hmotnost atd). Tvorba ploch pomocí tloušťky Jednoduché plochy lze vytvářet přidáním tloušťky 2D objektům. Přidáte-ti 2D objektu tloušťku, CAD jej vysune do třetího rozměru. Například z kružnice se stane válec a z obdélníku kvádr.

9 Plochy vytvořené přidáním tloušťky se někdy nazývají 2 1 / 2 D objekty. Ačkoliv mají tři rozměry třetí rozměr může být jen strana kolmá na 2D objekt základny. Rovnoběžné úsečky válce se nazývají čáry površek. AutoCAD pomocí nich znázorňuje zakřivené plochy. Ve skutečnosti površky nejsou částí válce - například na ně nelze použít uchopovacích objektů. Zdvih Výška určí vzdálenost, o kterou AutoCAD vysune dvojrozměrné objekty nad nebo pod jejich zdvih. Kladná hodnota se vytáhne podél osy Z ; záporná hodnota se vytáhne podél záporné osy negative Z ZDVIH řídí pouze nové objekty; neovlivňuje již existující objekty

10 Použití příkazu SKRYJ Příkaz SKRYJ považuje následující entity za neprůhledné plochy, které skrývají objekty: kružnice, tělesa, multičáry, text, oblasti, široké segmenty křivek, 3D plochy, polygonové sítě a vysunuté okraje objektů s nenulovou tloušťkou. shnastav Nastavení skrytých hran Pokud jsou vysunuty AutoCAD kružnicemi, objemovými tělesy, stopami a částmi křivek s nenulovou tloušťkou je zacházeno jako s objekty objemových těles s horní a dolní plochou. SKRYJ nemůžete použít na objekty, jejichž hladiny byly zmrazeny, tento příkaz však můžete použít na objekty s vypnutými hladinami.

11 Příklad Zdvih, Tloušťka, Skryj 1. Spusťte příkaz KRUŽNICE. Zadejte střed se souřadnicemi 6,6 a poloměrem V panelu nástrojú Standard klepněte na tlačítko Vlastností. Vyberte kružnici. Klepněte na vlastnost Tloušťka. V textovém poli Tloušťka zadejte 3. Dalším klepnutím na tlačítko Vlastnosti paletu Vlastnosti uzavřete. 3. Zadejte zdvih. Na výzvu Určete nový implicitní zdvih < >: zadejte 3. Na výzvu Určete novou implicitní výšku <0.0000>: zadejte Znovu spusťte příkaz KRUŽNICE. Nastavte velikost poloměru na Zadejte zdvih. Na výzvu Určete nový implicitní zdvih < >: zadejte 27. Na výzvu Určete novou implicitní výšku < >: zadejte Spusťte příkaz KRUŽNICE. Zadejte střed se souřadnicemi 6,6 a poloměrem 18

12 Zobrazováním3D výkresů Při práci ve třech dimenzích, budete potřebovat prohlížet výkres z různých úhlů. Kombinací rozmanitých uživatelských souřadných systémů (USS) a pohledů můžete ve 3D nakreslit kterýkoliv objekt. Práce se standardními Pohledy AutoCAD nabízí v panelu nástrojů Pohled deset standardních pohledů. Jedná se o nečastěji používané pohledy. Pomocí těchto pohledů - Standardní pohledy zobrazíte pohledy vzhledem ke GSS, ne vzhledem k aktuálnímu USS. Proto jsou nejužitečněji pokud používáte GSS.

13 Standardní pohledy ve výkrese Horní pohled na 3D dům Horní pohled je půdorys. Na model se díváte z ptačí perspektivy (přímo nad modelem). Tento pohled získáte také zadáním příkazu PŮDORYS na příkazovém řádku.

14 Dolní pohled na 3D dům Dolní pohled na 3D dům pohled je půdorysný pohled na základy. Levý pohled na 3D dům Levý pohled zobrazuje model z levé strany. V architektuře by to byl jeden z pohledů. Ekvivalentní vektory příkazu OKO jsou -1,0,0.

15 Pravý pohled na 3D dům Pravý pohled zobrazuje model z pravé strany. Stejně jako levý pohled je i pravý pohled výškový. Ekvivalentní vektory příkazu OKO jsou 1,0,0. Dům zprava. Přední pohled na 3D dům Přední pohled je další z výškových pohledů a zobrazuje model zepředu. Ekvivalentní vektory příkazu OKO jsou 0,-1,0. Pohled na dům zepředu.

16 Zadní pohled na 3D dům Zadní pohled je další výškový pohled a zobrazuje model zezadu. Ekvivalentní vektory příkazu OKO jsou 0,1,0. Izometrický JZ na 3D dům Izometrický JZ (jihozápadní) pohled zobrazuje model šikmo ve všech třech rozměrech. Jeden z rohů domu (mezi levým a předním pohledem) leží nejblíže a díváte se mezi bočním a horním pohledem. Isometrické pohledy se výborně hodí pro prohlížení 3D objektů ve výkresu. Je zobrazeno mnohem více objektů než v horním nebo bočním pohledu. Ekvivalentní vektory příkazu OKO jsou -1,-1,1.

17 Izometrický JV na 3D dům Izometrický (jihovýchodní) pohled zobrazuje model šikmo ve všech třech rozměrech. Na model se díváte z rohu mezi pravým a předním pohledem a opět z bodu mezi bočním a horním pohledem. Vidíte stejné objekty, které jste viděli v isometrickém JZ pohledu Pokud ale není výkres symetricky jako tento dům, může některý pohled přesunout do popředí určité objekty. Ekvivalentní vektory příkazu OKO jsou 1-1,1. Izometrický SV na 3D dům Isometricky SV (severovýchodní) pohled zobrazuje model z rohu mezi pravým a zadním pohledem (z bodu mezi bočním a horním pohledem) Ekvivalentní vektory při OKO 1,1,1. Isometrický SV pohled na dům.

18 Izometrický SZ na 3D dům Isometricky SZ (severozápadní) pohled zobrazuje model z rohu mezi levým a zadním pohledem, z bodu mezi bočním a horním pohledem. Ekvivalentní vektory příkazu OKO jsou -1,1,1. Definice 3D pohledu pomocí hodnot souřadnic nebo úhlů Směr pohledu lze definovat zadáním hodnot souřadnic bodů nebo úhlu natočení. Tento bod představuje vaší pozici v 3D prostoru při pohledu na model, když se díváte směrem k počátku (0,0,0). Hodnoty souřadnic bodu pohledu jsou relativní vzhledem ke globálnímu souřadnému systému v případě, že nezměníte systémovou proměnnou WORLDVIEW.

19 Konvence pro definování standardu pohledů se mezi stavebním (AEC) a strojírenským modelováním liší. Při AEC navrhování je kolmý pohled na rovinu XY půdorys; při strojírenském navrhování je kolmý pohled na rovinu XY nárys. Pomocí příkazu DIAOKO lze pohledem otáčet.

20 DIAOKO - definuje nastavení 3D pohledu Nastavení úhlu pohledu Nastavuje směr pohledu buď vzhledem ke globálnímu souřadnému systému (GSS), nebo vzhledem k uživatelskému souřadnému systému (USS). Absolutně ke GSS Nastaví směr pohledu vzhledem ke globálnímu souřadnému systému (GSS). Relativně k USS Nastaví směr pohledu vzhledem k aktuálnímu uživatelskému souřadnému systému (USS). Od Určuje úhly pohledu Osa X Udává úhel od osy X. Roviny XY Udává úhel od roviny XY.

21 K zadání úhlů pohledu lze použít také obrázek. Černé rameno představuje nový úhel. Úhel zadáte výběrem vnitřní oblasti kruhu nebo půlkruhu. Když vyberete vnější ohraničené oblasti, zaokrouhlí se hodnota úhlu na hodnotu zobrazenou v této oblasti. Nastavit do půdorysného pohledu Nastaví úhly pohledu na půdorysný pohled (XY rovina) vzhledem k vybranému souřadnému systému.

22 Práce s trojnožkou a kompasem Bod pohledu Pomocí zadaných souřadnic X,Y,Z vytvoří vektor, který definuje směr, ze kterého se bude nahlížet na výkres. Pohled je definován tak, jako kdyby se výkres prohlížel z bodu za počátkem (0,0,0). Příkaz OKO postaví pozorovatele do takové polohy, jako by se díval z určeného bodu v prostoru zpět směrem k počátku (0,0,0). Příkaz OKO není možné použít ve výkresovém prostoru.

23 Práce s trojnožkou a kompasem OTOČIT Určí nový směr pohledu pomocí dvou úhlů. Zadejte úhel od osy X v rovině XY <aktuální>: Určete úhel První úhel je určen vzhledem k ose X v rovině XY. Zadejte úhel od roviny XY <aktuální>: Určete úhel Druhý úhel je určen směrem nahoru nebo dolů od roviny XY.

24 Kompas a trojnožka Zobrazí kompas a prostorový osový kříž ("trojnožka"), pomocí kterých nadefinujete směr pohledu ve výřezu. Kompas je dvourozměrnou reprezentací glóbu. Středový bod je severní pól (0,0,n), vnitřní kruh je rovník (n,n,0) a celý vnější kruh je jižní pól (0,0,-n). Pomocí grafického vstupního zařízení můžete tento malý nitkový kříž kompasu posunout na libovolnou pozici glóbu. Tak, jak pohybujete nitkovým křížem, otáčí se prostorový osový kříž (trojnožka), který se tak přizpůsobuje směru pohledu, naznačeném na kompasu. Chcete-li vybrat směr pohledu, přesuňte grafické vstupní zařízení do určité polohy na glóbu a stiskněte výběrové tlačítko.

25 Stínování výkresu Stínování je v podstatě jednoduchá verze renderování. Pomocí stínování můžete získat rychlou vizualizaci vašeho výkresu. Stínování používá jeden výchozí zdroj světla, který AutoCAD matematicky umístí za pozorovatele a který nasvítí model. V režimu stínování lze objekty upravovat. Jakmile vyberete stínované objekty, zobrazí se pro usnadnění práce drátové zobrazení a uzly. Objekty zůstanou stínované, dokud jejich stínování nezrušíte. Stínování nezruší regenerace výkresu, jeho zavření ani opětovné otevření. V různých výřezech můžete zobrazovat různá stínování.

26 Používání voleb stínování 2D drát: Zobrazí objekty ve známém drátovém zobrazení bez stínování. Tuto volbu vyberte, pokud se chcete vrátit k normálnímu zobrazení.

27 3D drát: Zobrazí objekty v drátovém zobrazení se stínovanou ikonou USS. Rastrové obrázky (bitmapy) a OLE (vložené) objekty, typy čar a tloušťky čar nejsou viditelné.

28 Skryté: Tato volba je ekvivalentní použití příkazu SKRYJ.

29 Ploché: Zobrazí polygony ploch pomocí barev. Mezi jednotlivými povrchy není použito vyhlazování. Gouraudovo: Přechody mezi povrchy jsou vyhlazeny. Výsledný vzhled je realističtější zvláště u zakřivených povrchů.

30 Ploché + hrany: Kombinuje ploché stínování a drátové zobrazení. Tato volba je užitečná při úpravách stínovaných objektů. Gouraudovo + hrany: Kombinuje Gouraudovo stínování a drátové zobrazení. Tato volba je užitečná při úpravách stínovaných objektů.

31 POUŽITÍ REŽIMU 3D ORBIT Pomocí 3D orbitu můžete prohlížet 3D model libovolným posunováním pohledu v reálném čase. Jakmile zapnete režim 3D orbit, nemůžete používat jiné příkazy. V tomto ohledu se 3D orbit podobá Rychlému panoramování a Rychlému zoomu. Režim 3D orbit opustíte stiskem klávesy Esc nebo Enter. 3D orbit máčtyři kurzory, které určují, jak se váš model otáčí. Každý kurzor určuje umístění. Při přesouvání kurzoru na nové místo se automaticky změní podoba kurzoru i typ otáčení.

32 Kulový ovladač Kompas: V prostoru kulového ovladače zobrazí kouli tvořenou třemi přerušovanými čarami jakoby s měrkami označenými jako osy X, Y a Z. Díky těmto čarám bude kulový ovladač vypadat jako míč.

33 Nastavování rovin oříznutí Můžete definovat dvě neviditelné roviny (tzv. přední a zadní rovinu oříznutí), které budou blokovat váš výhled na objekty vně těchto rovin. Nastavení rovin ořezání je vhodný způsob, jak se zbavit objektů, které nechcete vidět, protože jsou příliš blízko nebo příliš daleko. Protože roviny oříznutí jsou rovnoběžné s obrazovkou, musíte začít tím, že vytvoříte pohled tak, aby roviny oříznutí procházely modelem pod požadovaným úhlem. Je dobré použít jeden z nastavených pohledů.

HVrchlík DVrchlík. Anuloid Hrana 3D síť

HVrchlík DVrchlík. Anuloid Hrana 3D síť TVORBA PLOCH Plochy mají oproti 3D drátovým modelům velkou výhodu, pro snadnější vizualizaci modelů můžeme skrýt zadní plochy a vytvořit stínované obrázky. Plochy dále umožňují vytvoření neobvyklých tvarů.

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25 Obsah 1 Novinky v AutoCADu 2006 11 1.1. Kreslení 11 Dynamické zadávání 11 Zvýraznění objektu po najetí kurzorem 12 Zvýraznění výběrové oblasti 13 Nový příkaz Spoj 14 Zkosení a zaoblení 15 Vytvoření kopie

Více

Sada 1 CAD Prostorové souřadnice v CAD systémech

Sada 1 CAD Prostorové souřadnice v CAD systémech S třední škola stavební Jihlava Sada 1 CAD1 05. Prostorové souřadnice v CAD systémech Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Popis základního prostředí programu AutoCAD

Popis základního prostředí programu AutoCAD Popis základního prostředí programu AutoCAD Popis základního prostředí programu AutoCAD CÍL KAPITOLY: CO POTŘEBUJETE ZNÁT, NEŽ ZAČNETE PRACOVAT Vysvětlení základních pojmů: Okno programu AutoCAD Roletová

Více

BRICSCAD V13 X-Modelování

BRICSCAD V13 X-Modelování BRICSCAD V13 X-Modelování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více

Vytvořte si svůj svět

Vytvořte si svůj svět Vytvořte si svůj svět Vytváření návrhů a prostorové zobrazení v programu AutoCAD Rychlý průvodce Použití systému nápovědy vyhledání položek v rejstříku zadání dotazu nebo výrazu pro verzi v přirozeném

Více

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování.

4 Přesné modelování. Modelování pomocí souřadnic. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. Jednotky a tolerance nastavte před začátkem modelování. 4 Přesné modelování Sice můžete změnit toleranci až během práce, ale objekty, vytvořené před touto změnou, nebudou změnou tolerance dotčeny. Cvičení

Více

AutoCAD výstup výkresu

AutoCAD výstup výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD výstup výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 1. Výstup z AutoCADu Výklad: Výstup z programu AutoCAD je možný několika různými způsoby. Základní rozdělení je na výstup

Více

Kreslení a vlastnosti objektů

Kreslení a vlastnosti objektů Kreslení a vlastnosti objektů Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte založení výkresu zadávání délek segmentů úsečky kreslící nástroje (úsečka, kružnice)

Více

Vektorizace obrázků. Co se naučíte. Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou.

Vektorizace obrázků. Co se naučíte. Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou. Vektorizace obrázků Vítá vás aplikace CorelDRAW, komplexní profesionální program pro grafický návrh a práci s vektorovou grafikou. V tomto kurzu převedeme rastrový obrázek na vektorový pomocí trasování.

Více

AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU

AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU AutoCAD 3D NÁVOD NA VYMODELOVÁNÍ PRACOVNÍHO STOLU Vypracoval Roman Drnec Datum vypracování 17. 8. 2009... Obsah Předmluva... 3 1. Příprava pracovní plochy... 4 1.1 Rozdělení obrazovky 1.2 Pohled na model

Více

Elektronická příručka navrhování interiéru

Elektronická příručka navrhování interiéru Elektronická příručka navrhování interiéru Verze: 1.0 Název: CZ_navrhování_interiéru_V1.PDF Témata: 1 Úvod...2 2 Funkce navrhování interiéru...2 2.1 Spustit navrhování interiéru...2 2.2 Definovat stěnu...3

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.4

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.4 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.4 Popisování výkresů Písmo na technických výkresech Parametry písma dány normou (velikost, tloušťka čar, proporce znaků a mezer mezi znaky) 2 typy písem: písmo A písmo

Více

Lineární pole Rotační pole

Lineární pole Rotační pole Lineární pole Rotační pole Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Vytvoření základu těla Vytvoření skici (přímka) Zakótování skici Zaoblení skici Vytvoření

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 27 NÁSTROJE KRESLENÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole si představíme Nástroje kreslení pro tvorbu 2D skic v modulu Objemová součást

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Ročník: Výukový materiál Solid Edge ST Jméno autora: Mgr. František Pekař Škola: Střední škola řezbářská, Tovačov,

Více

Univerzita Palackého v Olomouci. Pokročilé kreslení 3D výkresů v AutoCADu 2013

Univerzita Palackého v Olomouci. Pokročilé kreslení 3D výkresů v AutoCADu 2013 CAD - počítačem podporované technické kreslení do škol CZ.1.07/1.1.26/02.0091 Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Pokročilé kreslení 3D výkresů v AutoCADu 2013 doc. PhDr. Milan Klement,

Více

Mezi přednastavenými vizualizačními styly se přepínáme některou z těchto možností:

Mezi přednastavenými vizualizačními styly se přepínáme některou z těchto možností: 11 Styly zobrazení Vizualizační styly umožňují zobrazit model v programu AutoCAD mnoha různými způsoby, jako technickou kresbu, čárovou kresbu, stínovanou kresbu nebo fotorealistický obrázek. Pomocí vizualizačních

Více

P R O M Í T Á N Í. rovina π - průmětna vektor s r - směr promítání. a // s r, b// s r,

P R O M Í T Á N Í. rovina π - průmětna vektor s r - směr promítání. a // s r, b// s r, P R O M Í T Á N Í Promítání je zobrazení prostorového útvaru do roviny. Je určeno průmětnou a směrem (rovnoběžné) nebo středem (středové) promítání. Princip rovnoběžného promítání rovina π - průmětna vektor

Více

Elektronická příručka uživatele Selection CAD

Elektronická příručka uživatele Selection CAD Elektronická příručka uživatele Selection CAD Verze: 1.0 Název: CZ_AutoCAD_V1.PDF Témata: 1 Základy Selection CAD (AutoCAD)...2 2 Uživatelské rozhraní AutoCAD...2 2.1 Funkce menu...2 2.2 Funkce ikon AutoCAD...4

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 20_kreslení dřevostavby modelace terénu,

Více

Univerzita Palackého v Olomouci. Pokročilé kreslení 3D výkresů v AutoCADu 2013

Univerzita Palackého v Olomouci. Pokročilé kreslení 3D výkresů v AutoCADu 2013 CAD - počítačem podporované technické kreslení do škol CZ.1.07/1.1.26/02.0091 Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Pokročilé kreslení 3D výkresů v AutoCADu 2013 doc. PhDr. Milan Klement,

Více

Panel nástrojů CAD Decor - Prvky

Panel nástrojů CAD Decor - Prvky Panel nástrojů CAD Decor - Prvky Panel nástrojů CAD Decor - Prvky vám usnadní základní operace při přípravě modelů prvků zařízení před jejich importem do uživatelské databáze CAD Decoru. Nástroje z panelu

Více

Konstrukce součástky

Konstrukce součástky Konstrukce součástky 1. Sestrojení dvou válců, které od sebe odečteme. Vnější válec má střed podstavy v bodě [0,0], poloměr podstavy 100 mm, výška válce je 100 mm. Vnitřní válec má střed podstavy v bodě

Více

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works.

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. 2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. Skici v SolidWorks slouží pro všechny tvorbu načrtnutých prvků včetně následujících: Vysunutí Tažení

Více

Obsah. Kompatibilita s AutoCAD 2015... 5. Vylepšené pomocné čáry... 6 Kótování... 6 Manuální kóty... 6. Export do Autodesk Navisworks...

Obsah. Kompatibilita s AutoCAD 2015... 5. Vylepšené pomocné čáry... 6 Kótování... 6 Manuální kóty... 6. Export do Autodesk Navisworks... Co je nového v Advance Steel 2015 Co je nového v Autodesk Advance Steel 2015 Obsah REBRANDING... 5 RŮZNÉ... 5 Kompatibilita s AutoCAD 2015... 5 ADVANCE STEEL MANAGEMENT TOOLS... 5 VÝPIS... 5 VÝKRES...

Více

9. Práce s naskenovanými mapami

9. Práce s naskenovanými mapami 9. Práce s naskenovanými mapami V této kapitole si ukážeme práci s předlohami. Předlohou rozumíme naskenovanou bitmapu, načtenou jako pozadí na pracovní plochu. Použitím bitmapového obrázku jako podklad,

Více

CAD Decor 2.0.5.9 - novinky

CAD Decor 2.0.5.9 - novinky CAD Decor 2.0.5.9 - novinky 3D plocha 3D plochami je definován tvar všech prvků vložených do výkresu. Když některý komplexní prvek (deska, stěna, zařizovací předmět apod.) ve výkresu rozložíte nástrojem

Více

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg.

Vytvoření tabulky: V následujícím okně si editujete okno tabulky. Vyzkoušejte si viz podklad Cv_09_Podklad_tabulka.xls a Cv_09_Tabulka.dwg. 1. Tabulky, styly tabulek Obecné texty k vytváření tabulek najdete na této adrese: http://www.fce.vutbr.cz/studium/materialy/autocad/acad_i_cz/defaultce.html Nabídka Kreslení Tabulky. Lze se k nim dostat

Více

Obsah. Co je nového v Advance CAD 2015 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 8

Obsah. Co je nového v Advance CAD 2015 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 8 Obsah NOVINKY... 5 1: Nová ukotvitelná paleta nástrojů...5 2: Oříznutí výřezu...5 3: Různé typy licencí...5 4: Uživatelské nastavení stránky...6 5: Nastavení barev pro šrafy...7 6: Asociativita úhlových

Více

manuál CADKON-KROVY CADKON-KROVY kreslení dřevěných konstrukcí pro Autodesk Architectural Desktop

manuál CADKON-KROVY CADKON-KROVY kreslení dřevěných konstrukcí pro Autodesk Architectural Desktop kreslení dřevěných konstrukcí pro Autodesk Architectural Desktop Stav k 1.2.2007 Vzhledem k tomu, že se náš software průběžně vyvíjí, nemůžeme zaručit, že všechny uvedené údaje v příručce odpovídají aktuálnímu

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Vytvořte projekt

Více

Zadávání souřadnic. Výkresové jednotky

Zadávání souřadnic. Výkresové jednotky Zadávání Výběr bodů na obrazovce je jedna z nejzákladnějších úloh v AutoCADu a AutoCADu LT. Pokud nevíte, jak vybrat bod, nemůžete nakreslit nic reálného, ať už je to dům nebo těsnění. Většina objektů,

Více

Uchopení a trasování objektů

Uchopení a trasování objektů Uchopení a trasování objektů 5 Uchopení a trasování objektů napomáhá při přesnosti kreslení. Uchopení objektů umožňuje snadno a rychle odkazovat na přesná místa ve vybraných objektech bez znalosti jejich

Více

Občas je potřeba nakreslit příčky, které nejsou připojeny k obvodovým stěnám, např. tak, jako na následujícím obrázku:

Občas je potřeba nakreslit příčky, které nejsou připojeny k obvodovým stěnám, např. tak, jako na následujícím obrázku: Příčky nepřipojené Občas je potřeba nakreslit příčky, které nejsou připojeny k obvodovým stěnám, např. tak, jako na následujícím obrázku: Lze využít dva způsoby kreslení. Nejjednodušší je příčky nakreslit

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 20 KŘIVKY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 20 KŘIVKY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 20 KŘIVKY] 1 CÍL KAPITOLY Cílem tohoto dokumentu je přiblížit uživateli přehledovým způsobem oblast použití křivek v rámci dnes

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.2

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.2 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.2 Pomůcky pro přesné kreslení Mají usnadnit přesné zadávání souřadnic. Definice souřadnic z PŘ nejde vždy použít. Doporučené nastavení pro práci Nastavení příslušné

Více

AutoCAD definice bloku

AutoCAD definice bloku Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD definice bloku Ing. Richard Strnka, 2012 1. Definice bloku Výklad: Blok je v podstatě definice bloku, která zahrnuje název bloku, geometrii bloku, umístění základního

Více

Pro tvorbu modelů sestav budete používat panel nástrojů Sestava.

Pro tvorbu modelů sestav budete používat panel nástrojů Sestava. Sestavy 6 Pro tvorbu modelů sestav budete používat panel nástrojů Sestava. Sestavu můžete vytvářet způsobem zdola nahoru, shora dolů nebo kombinací obou metod. Metoda zdola nahoru znamená nejdříve vymodelovat

Více

Tvorba modelu gumové kačenky. V tomto návodu se dozvíte jak:

Tvorba modelu gumové kačenky. V tomto návodu se dozvíte jak: Tvorba modelu gumové kačenky V tomto cvičení se zaměříme pouze na volné deformování objektů. Nebude záležet na přesné velikosti a umístění objektů. Jde nám o celkový tvar, o formu. V tomto návodu se dozvíte

Více

Obsah. Předmluva 15 KAPITOLA 1 17 KAPITOLA 2 39

Obsah. Předmluva 15 KAPITOLA 1 17 KAPITOLA 2 39 Předmluva 15 KAPITOLA 1 17 AutoCAD Tour 17 Úvod 17 Spuštění programu AutoCAD 18 Okno aplikace AutoCAD 20 Ovládací prvky 22 Příkazový řádek 25 Dynamická výzva 28 Vizuální nastavení 29 Práce s výkresovými

Více

PEPS. CAD/CAM systém. Cvičebnice DEMO. Modul: Drátové řezání

PEPS. CAD/CAM systém. Cvičebnice DEMO. Modul: Drátové řezání PEPS CAD/CAM systém Cvičebnice DEMO Modul: Drátové řezání Cvičebnice drátového řezání pro PEPS verze 4.2.9 DEMO obsahuje pouze příklad VII Kopie 07/2001 Blaha Technologie Transfer GmbH Strana: 1/16 Příklad

Více

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Rotační součástka. Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Střední odborná škola a Střední odborné učiliště strojírenské a elektrotechnické, Brno, Trnkova 113 Rotační součástka Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy

Více

Nastav pohled Rotovat. Nastav profil Odříznout. Průřez Kolize Nastav výkres

Nastav pohled Rotovat. Nastav profil Odříznout. Průřez Kolize Nastav výkres TVORBA TĚLES Pomocí ploch je možné vytvořit dobře vypadající modely, ale pro realistické modely je nutno použít tělesa. Tělesa je možno kombinovat nebo odečíst z nich informace o jejich fyzikálních vlastnostech.

Více

Nápověda CADKON Express

Nápověda CADKON Express Nápověda CADKON Express Úvod CADKON Express je nadstavba pro AutoCAD LT 2004 až AutoCAD LT 2014. Má stejné nároky na operační systém počítače jako verze AutoCADu LT, na které je používán. Podporované operační

Více

Obsah KAPITOLA 1 13 KAPITOLA 2 33

Obsah KAPITOLA 1 13 KAPITOLA 2 33 Obsah KAPITOLA 1 13 Seznámení s programem AutoCAD 13 Úvod 13 Spuštění programu AutoCAD 13 Okno aplikace AutoCAD 16 Ovládací prvky 17 Příkazový řádek 20 Dynamická výzva 24 Vizuální nastavení 24 Práce s

Více

Univerzita Palackého v Olomouci. Základy kreslení 2D výkresů v AutoCADu 2013

Univerzita Palackého v Olomouci. Základy kreslení 2D výkresů v AutoCADu 2013 CAD - počítačem podporované technické kreslení do škol CZ.1.07/1.1.26/02.0091 Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Základy kreslení 2D výkresů v AutoCADu 2013 doc. PhDr. Milan Klement, Ph.D.

Více

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 2012 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tomto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 01/2012 (SPIRIT 2012 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r.

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] 1. CÍL KAPITOLY Prostředí sestavy v Solid Edge nabízí sadu příkazů, pomocí nichž můžete do sestavy

Více

Obsah. Úvod do prostorového modelování 9. Prostředí AutoCADu při práci ve 3D 15 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2

Obsah. Úvod do prostorového modelování 9. Prostředí AutoCADu při práci ve 3D 15 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2 KAPITOLA 1 Úvod do prostorového modelování 9 Produkty společnosti Autodesk 9 3D řešení 10 Vertikální řešení založené na platformě AutoCAD 10 Obecný AutoCAD 11 Obecné 2D kreslení 11 Prohlížeče a pomocné

Více

Obsah. Předmluva 13 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2

Obsah. Předmluva 13 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2 Předmluva 13 KAPITOLA 1 AutoCAD Tour 15 Úvod 15 Spuštění programu AutoCAD 15 Okno aplikace AutoCAD 17 Ovládací prvky 19 Příkazový řádek 22 Dynamická výzva 25 Vizuální nastavení 26 Práce s výkresovými soubory

Více

11 Zobrazování objektů 3D grafiky

11 Zobrazování objektů 3D grafiky 11 Zobrazování objektů 3D grafiky Studijní cíl Tento blok je věnován základním algoritmům zobrazení 3D grafiky. Postupně budou probrány základní metody projekce kolmé promítání, rovnoběžné promítání a

Více

POČÍTAČOVÁ PODPORA PROJEKTOVÁNÍ AUTOCAD

POČÍTAČOVÁ PODPORA PROJEKTOVÁNÍ AUTOCAD VŠB TU Ostrava Fakulta stavební POČÍTAČOVÁ PODPORA PROJEKTOVÁNÍ AUTOCAD Filip Čmiel Ostrava 2003 Filip Čmiel, AutoCAD 2 Ing. Filip Čmiel ISBN 80-248-0287-2 Filip Čmiel, AutoCAD 3 OBSAH MODULU 1. PRACOVNÍ

Více

ZÁKLADY CAD = M. v t. Mezi hlavní podklady, které dostanete při zpracování jakékoliv dokumentace patří:

ZÁKLADY CAD = M. v t. Mezi hlavní podklady, které dostanete při zpracování jakékoliv dokumentace patří: ZÁKLADY CAD Velikosti písma Aby písmo bylo po vytištění dobře čitelné, je třeba jeho velikost volit adekvátně k měřítku tisku. Například pro měřítko 1:100 je pro běžný popis v AutoCADu ideální písmo výšky

Více

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání SolidWorks Prostředí a ovládání SW je parametrický 3D modelář a umožňuje objemové a plošné modelování práci s rozsáhlými sestavami automatické generování výrobních výkresu spojení mezi modelováním dílu,

Více

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19 Obsah 1 Seznámení s ArchiCADem 15 1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16 Vytvoření nového projektu 16 Vytvoření nového projektu při spuštění ArchiCADu 17 Možné způsoby nastavení nového projektu:

Více

INFORMATIKA PRO ZŠ. Ing. Veronika Šolcová

INFORMATIKA PRO ZŠ. Ing. Veronika Šolcová INFORMATIKA PRO ZŠ 2 Ing. Veronika Šolcová 6. 7. 2016 1 Anotace: 1. Nástroje I 2. Ukládání dokumentu 3. Otevírání dokumentu 4. Nový dokument 5. Nástroje II 6. Nástroje III 7. Kopírování 8. Mazání 9. Text

Více

Souřadný systém. Obr.: Druhý objekt v otočeném souřadném systému

Souřadný systém. Obr.: Druhý objekt v otočeném souřadném systému Souřadný systém Příkaz: uss/ucs Komentář: AutoCAD umožňuje definici, pojmenování a uchování neomezeného počtu uživatelských souřadných systémů a definuje jeden základní Globální souřadný systém samozřejmě

Více

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Parametrické modelování těles. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Parametrické modelování těles Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole modelování těles v Inventoru Příprava modelování Spusťte INVENTOR Vytvořte nový projekt Otevřete nový soubor ze šablony

Více

Obsah. Předmluva 1. Úvod do studia 3 Komu je tato kniha určena 4 Co byste měli předem znát 4 Co se naučíte v učebnici AutoCADu? 5

Obsah. Předmluva 1. Úvod do studia 3 Komu je tato kniha určena 4 Co byste měli předem znát 4 Co se naučíte v učebnici AutoCADu? 5 Obsah Předmluva 1 KAPITOLA 1 Úvod do studia 3 Komu je tato kniha určena 4 Co byste měli předem znát 4 Co se naučíte v učebnici AutoCADu? 5 CA technologie 6 Product Lifecycle Management 7 Aplikační programy

Více

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cílem druhého cvičení je osvojení postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především používání

Více

Cvièení uvedené v této uèebnici je souèástí školícího kursu CADKONu-K, který je možné absolvovat v uèebnì AB Studia.

Cvièení uvedené v této uèebnici je souèástí školícího kursu CADKONu-K, který je možné absolvovat v uèebnì AB Studia. ÚVOD Uèebnice CADKONu-K CADKON je nadstavba AutoCADu zamìøená na kreslení stavebních a profesních výkresù s možností vytváøení prostorových fotorealistických modelù staveb. CADKON je svojí rozsáhlou nabídkou

Více

V této kapitole se naučíme pomocí kreslicích příkazů vytvářet objekty, které mohou být modifikovány a pomocí kterých vytvoříte základ výkresu.

V této kapitole se naučíme pomocí kreslicích příkazů vytvářet objekty, které mohou být modifikovány a pomocí kterých vytvoříte základ výkresu. 7 KreslenÌ objekt V této kapitole se naučíme pomocí kreslicích příkazů vytvářet objekty, které mohou být modifikovány a pomocí kterých vytvoříte základ výkresu. Kreslení úsečky Pomocí úsečky můžete v programu

Více

CORELDRAW SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM. Lenka Bednaříková

CORELDRAW SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM. Lenka Bednaříková CORELDRAW SEZNÁMENÍ S PROGRAMEM Lenka Bednaříková SEZNÁMENÍ S OKNEM APLIKACE Panel nabídek Panel nástrojů Panel vlastností Ukotvitelné panely Okno nástrojů Paleta barev Okno kresby Pravítko Stavový řádek

Více

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí Tisk výkresu Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte práci se soubory práci s DesignCentrem přenesení bloku z Design Centra do výkresu editace atributů

Více

Využití ploch v CAD Decoru

Využití ploch v CAD Decoru Využití ploch v CAD Decoru Nástroj Obecný deskový prvek je velmi frekventovaný nástroj CAD Decoru, který patrně běžně používáte k vytváření desek (obezdívky van, stupně na podlaze, zděné police, parapetní

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3303 Pohyb ve 3D prostoru 3DS Max. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max

Název: VY_32_INOVACE_PG3303 Pohyb ve 3D prostoru 3DS Max. Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Název: VY_32_INOVACE_PG3303 Pohyb ve 3D prostoru 3DS Max Autor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 06 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika, 3DS Max Anotace: DUM seznamuje

Více

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013

Návrhy forem v SolidWorks. Forma - kotva. Ing. Richard Strnka, 2013 Návrhy forem v SolidWorks Forma - kotva Ing. Richard Strnka, 2013 Obsah úlohy - Jednotlivé kroky úlohy zahrnuji: - Vytvoření tvarové součásti dle výkresové dokumentace - Úprava dílu pro zaformování - Vytvoření

Více

Uživatelské rozhraní grafického zadávání

Uživatelské rozhraní grafického zadávání 24.02.2014 Seznam změn Truss 4.6 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.6 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Grafické zadávání Rovinné (2D) pracovní plochy nyní umožňují přímé

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Aleš Najman [ÚLOHA 28 NÁSTROJE EDITACE ] 1 ÚVOD Úloha 28 je zaměřena na úpravu objektů v modulu Výkres. Úpravou výkresů jsou myšleny operace zaoblení,

Více

BRICSCAD V15. Modelování BIM

BRICSCAD V15. Modelování BIM BRICSCAD V15 Modelování BIM Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea spol.

Více

Advance Concrete 2014 Service Pack 1

Advance Concrete 2014 Service Pack 1 Advance Concrete 2014 Service Pack 1 Tento dokument popisuje vylepšení v aktualizaci Service Pack 1 pro Advance Concrete 2014. OBECNÉ Interakce mezi Advance Concrete a Advance Steel. Prvky Advance Steel

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 23 FORMÁT SOUČÁSTI] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na Formát součásti, pod kterým si můžeme představit nastavení uživatelského

Více

Stručný obsah. Základy AutoCADu. Dvourozměrné kreslení. Práce s daty ČÁST 1

Stručný obsah. Základy AutoCADu. Dvourozměrné kreslení. Práce s daty ČÁST 1 Stručný obsah ČÁST 1 Základy AutoCADu 1. Začínáme kreslit 37 2. Otevření výkresu 47 3. Používání příkazů 55 4. Zadávání souřadnic 75 5. Nastavení výkresu 103 ČÁST 2 Dvourozměrné kreslení 6. Kreslení jednoduchých

Více

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica SolidWorks Skica je základ pro vytvoření 3D modelu její složitost má umožňovat tvorbu dílu bez problémů díl vytvoříte jen z uzavřené skici s přesně napojenými entitami bez zdvojení Otevření skici vyberte

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TD.18.19 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 16.11.2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

ProgeCAD - Základy. 1. Úvod. 2. Modelový a výkresový prostor. Základy ProgeCAD 2013 Ing. Rudolf Urban, Ph.D.

ProgeCAD - Základy. 1. Úvod. 2. Modelový a výkresový prostor. Základy ProgeCAD 2013 Ing. Rudolf Urban, Ph.D. ProgeCAD - Základy 1. Úvod Ing. Rudolf Urban, Ph.D. ČVUT Fakulta stavební, Praha Základní okno programu se dělí na několik částí dle významu. Největší část zabírá modelový prostor (či rozvržení pro tisk),

Více

SurfCAM. Modelování ploch

SurfCAM. Modelování ploch SurfCAM Modelování ploch Modelování Ploch 1. Úvod Pro dokonalé obrobení načteného modelu obrobku z různých CAD systémů je mnohdy nutné vytvořit pomocné a doplňující plochy na tomto modelu. V SURFCAMu je

Více

BRICSCAD V15. Objemové modelování

BRICSCAD V15. Objemové modelování BRICSCAD V15 Objemové modelování Protea spol. s r.o. Makovského 1339/16 236 00 Praha 6 - Řepy tel.: 235 316 232, 235 316 237 fax: 235 316 038 e-mail: obchod@protea.cz web: www.protea.cz Copyright Protea

Více

PC - AutoCAD PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

PC - AutoCAD PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců PC - AutoCAD PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců TOTO VZDĚLÁVÁNÍ JE FINANCOVÁNO Z PROSTŘEDKŮ ESF PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Srdečně

Více

6 UCHOPOVACÍ REŽIMY (JEDNORÁZOVÉ)

6 UCHOPOVACÍ REŽIMY (JEDNORÁZOVÉ) 6 UCHOPOVACÍ REŽIMY (JEDNORÁZOVÉ) Při vytváření nových entit ve výkresu potřebujeme velmi často umístit entitu do definované polohy vzhledem k již existujícím objektům. Kružnici např. umístit do obdélníku

Více

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti Siemens Product Lifecycle

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

MENU OBVOD AKTIVOVÁNO

MENU OBVOD AKTIVOVÁNO MENU OBVOD AKTIVOVÁNO Použitím MENU OBVOD můžete aktivovat 3 funkce. Stisknutím kláves 1 až 3 do těchto funkcí vstoupíte. Tyto funkce umožňují provádět vrtací cykly na obvodech. 1 KRUZNICE KARTEZKE SOURADNICE

Více

AutoCAD nastavení výkresu

AutoCAD nastavení výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD nastavení výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 Otevření nového souboru - Začít od začátku Pro zobrazení panelu viz obrázek je nutno přepnout proměnnou STARTUP na

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Základy parametrického modelování Skicovací nástroje

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady a grafická vizualizace k určení souřadnicových systémů výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Postup modelování. Autor: Petr Spousta Nárys

Postup modelování. Autor: Petr Spousta Nárys Postup modelování Autor: Petr Spousta 2007 Půdorys Nárys Nastavení prostředí Nastavíme jednotky na milimetry jinak budeme kreslit 1:1 a pak měřítko a vše zadáme a ve vykreslování, což považuji za správnější.

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Deskriptivní geometrie pro střední školy

Deskriptivní geometrie pro střední školy Deskriptivní geometrie pro střední školy Mongeovo promítání 1. díl Ivona Spurná Nakladatelství a vydavatelství R www.computermedia.cz Obsah TEMATICKÉ ROZDĚLENÍ DÍLŮ KNIHY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE 1. díl

Více

Nezapomeňte výkres uložit na disk, nejlépe pomocí klávesové zkratky CTRL+S. Výkresu dejte název ŠROUB.DWG.

Nezapomeňte výkres uložit na disk, nejlépe pomocí klávesové zkratky CTRL+S. Výkresu dejte název ŠROUB.DWG. K0875_OK_final.qxd 18.9.2003 14:45 Page 95 Zadání: Nakreslete nárys šroubu s půlkulovou hlavou se zářezem pro šroubovák. je 38 mm dlouhý a má průměr 10 mm. Průměr hlavy je 16 mm, zářez je široký 3 mm a

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Obr.1: Modelované těleso

Obr.1: Modelované těleso Postup modelování 3D tělesa: Vypracoval: Jaroslav Šabek Obr.1: Modelované těleso Než začneme modelovat, tak si vytvoříme hladiny a to (teleso= žlutá, pomoc=růžová). Zároveň si připravíme pracovní plochu,

Více