Bezpečnost práce při zaměstnávání zahraničních pracovníků

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bezpečnost práce při zaměstnávání zahraničních pracovníků"

Transkript

1 Budoucnost pracovní migrace v Češku , Praha Bezpečnost práce při zaměstnávání zahraničních pracovníků Mgr. Dita Čermáková, Ph.D. Spoluautoři výzkumu: Doc. RNDr. Dušan Drbohlav, CSc., Doc. RNDr. Dagmar Dzúrová,CSc., Doc. RNDr. Zdeněk Čermák, CSc., RNDr. Eva Janská, Ph.D.,

2 Výzkum: Projekt Odstraňování bariér a zvyšování úrovně BOZP u zahraničních pracovníků Smlouva č. GK MPSV /10 o poskytnutí účelové podpory z veřejných prostředků na řešení projektu výzkumu č. HC 194/10 Hlavnířešitel Výzkumný ústav bezpečnosti práce v.v.i., Praha Cíl výzkumu Zjistit realitu v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci u cizinců. Identifikovat problémové skupiny migrantů, obory zaměstnání, slabá místa v bezpečnosti práce migrantů.

3 Metodologie hloubkové rozhovory (N 10): Hloubkové rozhovory (N 10): Ukrajinci, Poláci a Bulhaři Praha N4, Středočeský - N3, Plzeňský kraj N3 Podmínky výběru respondentů byly dolaďovány v průběhu sběru dat v rámci výzkumného týmu např. pohlaví, sektory hospodářství atd. Vyžití zprostředkovatelů: členi imigrační komunity, vlastní kontakty tazatelů, s pomocí úřadu práce, nevládního sektoru, skrze integrační středisko apod. Interview probíhala v různých prostředích např. v terénu, v bytě, na ubytovně, v integračním středisku či v prostorách nevládní organizace. Souhlasil-li tazatel rozhovor byl nahrán.

4 Vyhodnocení kvalitativního šetření - pracovní podmínky (N 10) 1. Spokojenost s pracovními podmínkami - odpovědi (4 z 10) respondentů jsou pozitivněči neutrálně laděné. Mám stejné pracovní podmínky, jako moji kolegové (Češi). Pracujeme dlouhý a krátký týden 12 hodin. Když pracuji ty tři dny vcelku, tak jsem strašně unavená a z toho brečím. Je to lékárna v hypermarketu a chodí tam jeden člověk za druhým. Po 12 hodinách jsem úplně hotová. U ostatních spíše negativní zkušenosti - především využívání, resp. zneužívání cizinců jak agenturami, tak vlastními zaměstnavateli např.: Třeba pracovní pomůcky dá firma zdarma, ale agentura je pracovníkům prodá (Bulharsko 2). S pracovními podmínkami, resp. se vztahy jsem na pracovišti (XXX) velmi nespokojen. Je tam špatné zacházení, otroctví, každý má strach, hrozí hned okamžité propuštění za maličkosti. Okamžitě tě vyhodí a čeká zástup dalších na tvojí práci (Polsko 1). Když je práce, tak ta nejtěžší leží na cizincích je náročná, nejnebezpečnější, při zranění nikoho nic nezajímá. Sám jsem měl zranění prstu, a to těžké, neměl jsem standardní pojištění a měl spousta problémů. Nyní mám pojištění u Všeobecné zdravotní pojišťovny pro cizince (Ukrajina 2).

5 Vyhodnocení kvalitativního šetření - pracovní podmínky (N 10) 2. Představa o bezpečnost a ochrana zdraví při práci Obecně ochranné pomůcky a školení bezpečnosti práce vévodí zkoumané percepci: Napadá mě školení (Polsko 1). Funkce strojů, ochranné pomůcky (Bulharsko 2). Aby se o nás zaměstnavatel staral a nedocházelo k úrazům. Což v moji profesi je minimální (Polsko 3). Neříznout se nožem (Ukrajina 1). Vhodné oblečení pro práci. Od agentury to nikdo nedostane a pak se stane nějaký úraz (Ukrajina 2). Školení. Všichni nás školí. Poprvé jsem nerozuměl, ale vždy nám to někdo překládal. Minulý čtvrtek jsme měli školení, pracujeme s potravinami, proto je každý půl roku školení. Když je reklamace, tak je kontrola dříve. V rodném jazyce ne, ale máme školení školení v ruštině. Pro Mongoly to máme také v ruštině (Ukrajina 3). Asi ochranné pomůcky, zvedání těžkých věcí, vlastní záchody, zázemí, kde si mohu skladovat jídlo. nic mě dalšího nenapadá. Na rozdíl od jiných pracovišť v hypermarketu máme vlastní záchody, kuchyňku, mikrovlnku (Ukrajina 4). No asi ochranné pomůcky a zabezpečení na stavbě (Ukrajina 5).

6 Vyhodnocení kvalitativního šetření - pracovní podmínky (N 10) 3. Zkušenosti s pracovními podmínkami Nejhorší zážitky v zaměstnání si respondenti spojují jednak s po mnoha směrech nelidsky nastavenými pravidly (indikováno u velkých podniků), s někde neúnosnými pracovními podmínkami, ale především s nedobrými vztahy na pracovišti, které někde ve vztahu nadřízený versus podřízený přerůstají v šikanu. Pozitivní reakce jsou v těchto oblastech skutečně výjimečné. Stále se stupňuje tempo práce. Dělníci jsou placeni hodinově, ale šéfové úkolově, takže všechny šíleně honí a vyhrožují (Polsko 1). V montážních závodech se musí např. stát 12 hodin, nepočítá se, že člověk je člověk a ne otrok. Jde o určitou věznici číslo, karta, foto Práce mistra je podle mé zkušenosti špatná (Bulharsko 2). Často je problém s hygienickými podmínkami. Umývárny, záchody (Bulharsko 1) V prvním zaměstnání v Mladé Boleslavi jsem pracovala i 16 hodin a nebyl čas na odpočinek. Tady mi vadí chlad jsem pořád nastydlá. (Ukrajina 3. masokombinát). Lékárna je v hypermarketu. Jsme bez čerstvého vzduchu a denního světla, ale nic jiného než čeští zaměstnanci. Doby, kdy jsem začínala, jsou daleko a já už si na to prostě nepamatuji. Já mám takovou povahu. Jsme velká lékárna, tak má vše pravidla (Ukrajina 4).

7 Vyhodnocení kvalitativního šetření - pracovní podmínky (N 10) 4. Pracovní úrazy příčiny úrazu obecně Podle respondentů zejména pracovní přetíženost a z ní plynoucí únava a nepozornost stojí za většinou pracovních úrazů cizinců v Česku. Jako další faktory byly zmíněny- malá zkušenost pracovníků s vykonáváním příslušné práce a nedostatečné nebo staré pracovní vybavení. příčiny úrazů na kontrérním pracovišti - respondenti udávají stejné příčiny. Připojují však současně důležitou informaci o tom, že úraz je na jejich současném pracovišti spíše ojedinělý, mají s tím málo osobních zkušeností řešení úrazů různý přístup ze strany zaměstnavatelů Každé 2 měsíce jsou školení. Dávají nám dýchat, jestli jsme požili alkohol. Když vidí nepořádek, hned je další školení (Ukrajina 6) Na druhé straně jsou patrné také spíše negativní reflexe.často je snaha to obejít a nehlásit úraz jako pracovní prostě se nestal na pracovišti (Bulharsko 1). Musí se postarat sám poškozený, nikoho nic nezajímá (Ukrajina 2).

8 Vyhodnocení kvalitativního šetření - pracovní podmínky (N 10) 5. Školení o BOZP zkušenosti se školením BOZP jsou ve většině u respondentů pozitivní. 7 z 9 respondentů (jeden se k otázce nevyjádřil) prošlo školením, 2 respondenti navíc zdůrazňují absolvování školení opakovaných v určitých časových intervalech. Nicméně někteří neměli školení žádné a jeden z respondentů 2x podepsal jenom papíry, ale ke školení vlastně nedošlo. Tentokrát pozitivní hodnocení se vztahuje k velkým montážním podnikům, kde je, zdá se, školení BOZP příkladné..všude jsem vždy měla školení a podepisuje se, že tím člověk projde. Bylo to s tlumočníkem všemu tak lze rozumět. Firma má navíc ještě instruktážní film (Bulharsko 2). porozumění - 7 z 9 respondentů odpověděli, že všem informacím rozuměli, přestože většina školení probíhá v češtině. Jeden z polských respondentů připomněl, že jeho zaměstnavatel (velký montážní závod), již nyní má překladatele i do bulharštiny, mongolštiny apod. (Polsko 1). kvalita - s jedinou výjimkou se školením BOZP spokojeni a hodnotili je jako velmi dobréči dobré nebo dostatečné.

9 Metodologie - Dotazníkové šetření s migranty-cizinci (N 91), Nereprezentativní výzkum - forma výběru a velikost vzorku respondentů neumožňuje zobecňování výsledků Celkem 91 respondentů (Osloveno 122 respondentů,27 odmítlo odpovědět, 4 nekvalitně) Respondent vyplňoval sám za přítomnosti tazatele, následná kontrola Období červenec září; říjnu - listopadu 2010 (Ústí n. Labem) Dotazníky 60 otázek, uzavřené odpovědi, více jazykových mutací. Zastoupení různých oborů činností, pracovní postavení - zaměstnanec, Lokality - Plzeň centrum a její průmyslová zóna, Mladá Boleslav, Kladno, Brandýs nad Labem, Kolín, Benešov u Prahy, Příbram, Praha, Ústí nad Labem. Země původu migrantů (Ukrajina, Polsko, Bulharsko, Vietnam či další země postsovětského prostoru), Migranti s legálním pobytem a prací Stabilita zaměstnání (minimálně 1 měsíc na součastném pracovišti), Vyhodnocení odpovědi i charakteristiky migrantů převedeny do kódů a následně vyhodnoceny pomocí programu SPSS. Výběr několik závisle proměnných např. a sledována závislost s nezávislými proměnnými (odpovědi migrantů).

10 Výzkumný vzorek N 91 - Respondenti podle odvětví a velikosti firmy (v%)

11 Výsledky dotazníkového šetření (N 91) Výsledkem dotazníkového šetření je řada dílčích závěrů. Statistickou analýzou se nám nepodařilo identifikovat proměnné (např. dle pohlaví, věku, vzdělání, oboru zaměstnání, země původu atd.), které by vysvětlovaly situaci v oblasti bezpečnosti práce. 1. Spokojenost se současným zaměstnáním je u 2/3 respondentů; 2. Legálnost práce - 95 % respondentů si myslí, že pracuje legálně; 3. Náročnost práce - pro 1/2 respondentů je jejich práce náročná (posuzováno podle odpovědí na otázky o fyzické a psychické náročnosti, namáhavosti, rychlosti pracovního tempa, jednotvárnosti a přesnosti); 4. Sociální stabilita v součastném zaměstnání je u více jak poloviny; Podle odvětví cítí největší jistoty ti, co jsou zaměstnáni v zemědělství (78%). Na druhou stranu nejvíce záporných odpovědí se objevovalo u respondentů zaměstnaných v potravinářském průmyslu, stavebnictví a ve službách. Sociální jistoty cítí více migranti z EU (75 %) proti migrantům z mimo EU (50 %).

12 Výsledky dotazníkového šetření (N 91) 5. Diskriminace se nezdá být z hlediska našich respondentů závažný fenomén. Pouze 3% odpověděla, že se cítí být diskriminována. Pozitivně hodnoceny se ukázaly být u většiny dotazovaných otázky vztahů na pracovišti. Pouze pracovníci ve strojírenském a zpracovatelském průmyslu (15%) a stavebnictví (13%) měli problémy se svým nadřízeným. 6. Podmínky na pracovišti jsou pozitivně hodnoceny (v rozmezí 60 až 70 %); Problém představuje hluk a mikroklima. Pracovní podmínky hůře hodnotí mladší (18-29) let, mimo EU a pracující v menších firmách. 7. Pracovní doba - její délka, pružnost, přikazování práce ze strany zaměstnavatele a práce ve dnech klidu a v noci - vyjádřila se jen 1/3 respondentů. Převažovala práce pružná (59 %), práce ve dnech klidu (50 %), přesčasy především ve stavebnictví (58 %) a službách (47 %), v noci u 1/3. U respondentů nebyl shledán problém z hlediska poskytování přestávek na jídlo a oddech. 8. Zdravotní prohlídky 50 % je informována o této možnosti a také ji absolvuje. Prohlídky neabsolvují 3/4 zaměstnanců velkých firem, dále pak migranti pocházející ze zemí mimo EU a mladší muži s nižším vzděláním.

13 Výsledky dotazníkového šetření (N 91) 9. Pracovní úraz uvedlo 14 respondentů, z toho 11 bylo hlášeno zaměstnavateli a 10 lékařsky ošetřeno. Zaměstnavatel učinil v 7 případech zápis o pracovním úrazu a 5 jich bylo finančně odškodněno. Nejvíce pracovních úrazů (6) se stalo ve stavebnictví. V jiném než současném zaměstnání utrpěla úraz čtvrtina respondentů. 10. Školením o bezpečnosti práce prošla většina respondentů. Horší výsledky jsou ve stavebních a menších firmách, kde je informovanost nižší. Přestože školení neprobíhala v mateřském jazyce (74 %), respondenti je vnímali jako srozumitelná (75 %). Informační letáky o bezpečnosti práce nejsou ve firmách běžně distribuovány. 11. Bezpečnost práce (dodržování bezpečnosti práce ze strany migranta i zaměstnavatele) 4/5 odpovědělo kladně. Nejpozitivněji je bezpečnost práce vnímána respondenty z největších podniků (nad 100 zaměstnanců) a také ženami. Malé firmy (1 až 19 zaměstnanců) v daném aspektu významně zaostávají za podniky většími.

14 Doporučení pro legislativu a praxi Ač byla celá problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) migranty hodnocena poměrně pozitivně, ukázalo se, že je nutné (zejména, ale nikoliv výlučně, ve velkých firmách) provádět hloubkové kontroly, které by se soustředily zejména na kvalitu mezilidských vztahů (zejména nadřízený versus podřízený), diskriminaci (mimo jiné platová, ale i včetně xenofobie a rasismu) a stres a velké přetížení pracovníků. Velmi často problémy v těchto oblastech zůstávají při standardních kontrolách skryté, nicméně mnohde fakticky existují a bují.

15 Doporučení pro legislativu a praxi Výzkum jasně prokázal, že pro úspěšnou integraci migranta do ekonomických struktur státu, jakož i do celéčeské společnosti, je nutná uspokojivá znalost českého jazyka. Stát by měl v mnohem větší míře zajistit speciální kurzy efektivní výuky češtiny pro cizince, a to v různých podobách, formách. K realizaci tohoto úkolu by měly pomoci především nevládní organizace. Pozornost by neměla být v tomto ohledu směrována výhradně na cizince z tzv. třetích zemí, ale i na migranty ze zemí EU.

16 Doporučení pro legislativu a praxi Obecně je nutné k existujícím integračním mechanismům nově přiřadit ty, jež se budou cíleně zabývat cizinci ze zemí EU (úkol státu stejně jako např. nevládního sektoru). Ti doposud mají pouze minimální možnosti participovat na různorodých programech (chybí zejména finanční platforma, která by toto umožňovala)! Jako velmi důležité se jeví zvýšit u všech cizinců povědomí o charakteru kulturního, sociálního a administrativního prostředí cílové země Česka. Stát by měl i na tomto poli vyvinout větší aktivitu a zajistit dostatečné kapacity na realizaci takovýchto kurzů.

17 Doporučení pro legislativu a praxi Výzkum, resp. některé odhalené negativní zkušenosti s chováním úředníků, potvrdil potřebu osvěty v jejich řadách (zejména, ale opět nikoliv výlučně, Cizinecké policie). Zdá se velmi potřebné zorganizovat a realizovat vzdělávací kurzy, které by úředníkům, kteří přicházejí do styku s cizinci, osvětlily situaci, objektivně a fundovaně je zasvětily do problematiky mezinárodní migrace a integrace cizinců do hostujících společností.

18 Doporučení pro legislativu a praxi Stát i nevládní sektor by měly více využívat některých informačních zdrojů, ze kterých se migranti dozvídají o zákonných povinnostech v Česku: z hlediska informací o možnostech pobytu a zaměstnání se zdá nejefektivnější (migranti je nejvíce upřednostňují) umísťovat dané informace v dopravních centrech, na internetu, na místech vyřizování víz a u neziskových organizací pomáhajících cizincům. Opětně se potvrdila potřeba dostupnosti vhodného (a finančně dostupného) veřejného zdravotního pojištění pro cizince.

19 Doporučení pro legislativu a praxi Z hlediska školení BOZP na pracovištích se ukázalo, že ne vždy školení probíhají v rodném jazyce pracujících cizinců. To nemusí být problém v případě, že cizinci dobře ovládajíčeštinu či jiný jazyk, ve kterém školení probíhá. Je však nutné vždy zajistit, aby každý pracovník školení rozuměl, a to i za cenu případného zajištění příslušného překladatele.

20 Doporučení pro legislativu a praxi Co se týká informací o BOZP na pracovištích, bylo by velmi vhodné využít získaných poznatků informujících o tom, že cizinci upřednostňují jejich zveřejňování na pracovišti vedoucím pracovníkem, na podnikové nástěnce nebo formou odborného školení. Za důležité považují také publikování těchto informací na internetu. Zároveň by preferovali publikování materiálů vedle češtiny i v jejich rodném jazyce. Tuto informaci by mělo mít k dispozici vedení každého podniku, kde zaměstnávají cizí státní příslušníky.

21 Doporučení pro legislativu a praxi Především u malých firem (do 10ti zaměstnanců) zaměstnávajících cizince by bylo vhodné informovat např. formou letáčků o správném vedení školení a dalších specifikách cizinců v souvislosti s bezpečností práce na pracovištích. Malé firmy většinou nemají potenciál si informace pro specifickou potřebu cizinců shánět.

22 Doporučení pro legislativu a praxi Ukazuje se, že je třeba speciální pozornost věnovat informovanosti a kontrole: zajištění kvalitního prostředí pro pracovníky, vybavenosti vhodnými pomůckami k příslušnému pracovnímu úkonu, pracovnímu zatížení během směny, vazbě zkušenosti pracovníka vis-a-vis vykonávání příslušné práce.

23 Děkuji za pozornost

CZECH MADE? Proti dvojím standardům a vykořisťování na českém pracovním trhu Multikulturní centrum Praha 1/2008 4/2009 Vytvořeno dne 1.října 2008 Pracovní migrace v České republice Negativní aspekty pracovní

Více

Budoucnost pracovní migrace v ČR 20.3.2012, Praha

Budoucnost pracovní migrace v ČR 20.3.2012, Praha Budoucnost pracovní migrace v ČR 20.3.2012, Praha Klientský systém Dita Čermáková Geomigrace - Geografické migrační centrum Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Vývoj klientského systému Obdobný

Více

Spokojenost se životem březen 2018

Spokojenost se životem březen 2018 Tisková zpráva Spokojenost se životem březen 2018 Dvě třetiny (66 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od května 2013 spokojenost se životem měla většinou vzestupnou tendenci, v průběhu minulého

Více

Občané o stavu životního prostředí květen 2012

Občané o stavu životního prostředí květen 2012 oe206 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 26 0 2 E-mail: martin.buchtik@soc.cas.cz Technické parametry Občané o stavu životního prostředí

Více

ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH

ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH ŠETŘENÍ PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ V KNIHOVNÁCH Projekt Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému etapa II Registrační číslo projektu CZ.03.1.52/0.0/0.0/15_002/0001783

Více

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016

Hodnocení stavu životního prostředí - květen 2016 oe606 TISKOÁ ZPRÁA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav A ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel.: 26 0 2 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Hodnocení stavu životního prostředí - 206 Technické parametry

Více

Cizinci a cizinky ze třetích zemí na trhu práce v ČR

Cizinci a cizinky ze třetích zemí na trhu práce v ČR Cizinci a cizinky ze třetích zemí na trhu práce v ČR 27/05/2009 Yana Leontiyeva a Michaela Vojtková SOÚ AV ČR, v.v.i Osa prezentace: I. Migranti a migrantky na trhu práce v ČR ve statistikách II. Výzkum

Více

Spokojenost zaměstnanců

Spokojenost zaměstnanců DOMOV PRO SENIORY STACHY KŮSOV, příspěvková organizace Kůsov č. 1, Stachy, 384 73, IČ: 00477095, tel. +420 388 428 213, e-mail: gal.ladislav@gmail.com, www.domovkusov.cz Spokojenost zaměstnanců Metodika

Více

Občané o stavu životního prostředí květen 2013

Občané o stavu životního prostředí květen 2013 oe306b TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 26 0 2 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Občané o stavu životního prostředí květen 203 Technické

Více

InBáze Berkat, o.s. programy organizace

InBáze Berkat, o.s. programy organizace InBáze Berkat, o.s. programy organizace Činnost kulturních mediátorů Mgr. Eva Dohnalová Vedoucí sociálního oddělení dohnalová@inbaze.cz www.inbaze.cz Informace o organizaci Vznik 2001 pod názvem Občanské

Více

Spokojenost se životem březen 2019

Spokojenost se životem březen 2019 Tisková zpráva Spokojenost se životem březen 2019 Více než dvě třetiny (68 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od roku 2013 měla spokojenost se životem většinou vzestupnou tendenci, v průběhu roku

Více

Spokojenost s životem červen 2015

Spokojenost s životem červen 2015 ov150730 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost s životem červen 2015 Technické

Více

Občané o stavu životního prostředí květen 2014

Občané o stavu životního prostředí květen 2014 oe06 TISKOÁ ZPRÁA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav A ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 26 0 2 E-mail: nadezda.cadova@soc.cas.cz Občané o stavu životního prostředí květen 20 Technické

Více

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014

PRAXE DO FIREM. Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem. Praha 6. 11. 2014 PRAXE DO FIREM Výsledky průzkumu projektu Praxe do firem a představení nových možností spolupráce škol a firem Praha 6. 11. 2014 OBSAH PREZENTACE 1. Představení projektu Praxe do firem 2. Hlavní zjištění

Více

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014

Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti duben 2014 ov14014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 9 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

"Vítězové a poražení" v současné pracovní legální a nelegální migraci

Vítězové a poražení v současné pracovní legální a nelegální migraci "Vítězové a poražení" v současné pracovní legální a nelegální migraci Dušan DRBOHLAV Karlova Univerzita v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje IDEA Středomoří

Více

Dotazník je anonymní a slouží pouze pro potřeby výzkumu k diplomové práci Bc. J. Hanušové.

Dotazník je anonymní a slouží pouze pro potřeby výzkumu k diplomové práci Bc. J. Hanušové. Seznam příloh Příloha č. 1 Dotazník Výzkum k diplomové práci - Pracovní spokojenost zaměstnanců Dotazník k diplomové práci Bc. Jitky Hanušové. Diplomová práce je zaměřena na odměňování zaměstnanců nestátních

Více

Výstupy diagnostického šetření výskytu násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách

Výstupy diagnostického šetření výskytu násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách Výstupy diagnostického šetření výskytu násilí na pracovištích ve zdravotnictví a sociálních službách Zpracováno v rámci projektu Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při

Více

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia?

A. VYSOKÁ ŠKOLA Otázka č. 13: Spolupracuje Vaše fakulta s podniky technického zaměření při zabezpečování praktické stránky studia? ANALÝZA SITUACE V OBLASTI SPOLUPRÁCE MEZI ŠKOLAMI A PODNIKY V rámci projektu TechIN Propojení studia a praxe bylo provedeno v prvním čtvrtletí roku 2009 rozsáhlé dotazníkové šetření, které mělo, mimo jiné,

Více

Spokojenost se životem červen 2019

Spokojenost se životem červen 2019 Tisková zpráva Spokojenost se životem červen 2019 Více než dvě třetiny (68 %) populace jsou spokojeny se svým životem. Od roku 2013 měla spokojenost se životem většinou vzestupnou tendenci, v průběhu roku

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. ov602 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji

Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji Autor bakalářské práce: Sabina Šuldová Vedoucí bakalářské

Více

Postoj občanů k plýtvání potravinami duben 2014

Postoj občanů k plýtvání potravinami duben 2014 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129, 210 310 586 E-mail: marie.kubatova@soc.cas.cz Postoj občanů k plýtvání potravinami

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro zaměstnavatele v regionu Zlín

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro zaměstnavatele v regionu Zlín Vyhodnocení dotazníkového průzkumu pro zaměstnavatele v regionu Zlín Zjišťování názorů, postojů a požadavků zaměstnavatelů, klíčových aktérů trhu práce, na zaměstnávání občanů se zdravotním postižením,

Více

Graf 1: Spokojenost se životem v místě svého bydliště (v %) 1 or % 1% % velmi spokojen spíše spokojen % ani spokojen, ani nespokojen spíše nesp

Graf 1: Spokojenost se životem v místě svého bydliště (v %) 1 or % 1% % velmi spokojen spíše spokojen % ani spokojen, ani nespokojen spíše nesp TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 286 840 129 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Hodnocení životních podmínek v místě bydliště duben

Více

POSTAVENÍ CIZINEK DOMÁCNOSTECH. Eva Valentová Sdružení pro integraci a migraci

POSTAVENÍ CIZINEK DOMÁCNOSTECH. Eva Valentová Sdružení pro integraci a migraci POSTAVENÍ CIZINEK PRACUJÍCÍCH CH V ČESKÝCH DOMÁCNOSTECH Eva Valentová Sdružení pro integraci a migraci SIMI a domácípráce Domácípráce cizinek v ČR ve světle poznatkůnno Základníteze o postavenína trhu

Více

Výsledky dotazníkového šetření za rok 2017 v Středočeském kraji

Výsledky dotazníkového šetření za rok 2017 v Středočeském kraji Výsledky dotazníkového šetření za rok 2017 v Středočeském kraji Zpracoval: Bc. Petra Levá, expert projektu KOMPAS Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Příbrami 2 Dotazníkové šetření základní informace Dotazníkové

Více

Pecharova 10, 146 20 PRAHA 4 Tel.: 222 135 544, Fax: 222 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ

Pecharova 10, 146 20 PRAHA 4 Tel.: 222 135 544, Fax: 222 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ E-BUSINESS V PODNIKOVÉ SFÉŘE PŘEHLED VÝSLEDKŮ VÝZKUMU Pecharova 1, 146 PRAHA 4 Tel.: 135 544, Fax: 135 545 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ Říjen 1 O č i, které vidí víc Markent, s.r.o., je společnost specializovaná

Více

Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 2019

Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 2019 Tisková zpráva Hodnocení vlády Andreje Babiše únor 1 Ve vztahu k vládě Andreje Babiše podíl lidí spokojených převažuje v případě jejího programu. V případě činnosti vlády a její komunikace s veřejností

Více

Dílčí závěry z evaluace sociálně inovačního projektu na téma Zvyšování interkulturní prostupnosti veřejných institucí ve městě Brně

Dílčí závěry z evaluace sociálně inovačního projektu na téma Zvyšování interkulturní prostupnosti veřejných institucí ve městě Brně Dílčí závěry z evaluace sociálně inovačního projektu na téma Zvyšování interkulturní prostupnosti veřejných institucí ve městě Brně doba realizace říjen 2017 září 2019 financováno z ESF- OPZ, výzva 024

Více

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2019

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2019 Tisková zpráva Hodnocení činnosti ministerstev květen 20 Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky trojky. Nejlepší

Více

Doporučení pro nastavení politiky v oblasti zahraniční zaměstnanosti

Doporučení pro nastavení politiky v oblasti zahraniční zaměstnanosti Doporučení pro nastavení politiky v oblasti zahraniční zaměstnanosti s ohledem na připravovanou novou právní úpravu vstupu a pobytu cizinců na území České republiky Předkládaná doporučení vychází především

Více

RESPONDENTI DLE EKONOMICKÉ AKTIVITY

RESPONDENTI DLE EKONOMICKÉ AKTIVITY Vyhodnocení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření proběhlo v roce 2014. Respondenti měli možnost vyplnit buď tištěnou, nebo elektronickou verzi dotazníku. Tištěná verze dotazníku byla distribuována

Více

KOLIK U NÁS PRACUJE CIZINCŮ

KOLIK U NÁS PRACUJE CIZINCŮ KOLIK U NÁS PRACUJE CIZINCŮ Daniel Chytil Tisková konference, 12. ledna 2017, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Na úvod Zdroje dat Ministerstvo vnitra, Ministerstvo

Více

Závěrečná zpráva z výzkumu

Závěrečná zpráva z výzkumu Zhodnocení kampaně Březen měsíc Internetu Závěrečná zpráva z výzkumu v rámci akce: Březen - měsíc Internetu připravil: Heřmanova 22, 17 PRAHA 7 Tel.: 2 19 58, Fax: 2 19 59 E-Mail: INBOX@MARKENT.CZ Duben

Více

Úroveň vzdělávání v ČR

Úroveň vzdělávání v ČR TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: klara.prochazkova@soc.cas.cz Úroveň vzdělávání v ČR Technické parametry Výzkum:

Více

Číňani. Rakovník. Příbram. Praha-západ. Praha-východ. Nymburk. M ladá Boleslav. Mělník. Kutná Hora. Kolín. Kladno. Beroun. Benešov.

Číňani. Rakovník. Příbram. Praha-západ. Praha-východ. Nymburk. M ladá Boleslav. Mělník. Kutná Hora. Kolín. Kladno. Beroun. Benešov. A 904: Příprava mapování velikosti skupin obyvatel akutně ohrožených sociálním vyloučením - informace o průběhu řešení a monitorování Praha a kraj Středočeský Martina Mikeszová Oddělení socioekonomie bydlení

Více

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2017

Hodnocení činnosti ministerstev květen 2017 Tisková zpráva Hodnocení činnosti ministerstev květen Hodnocení činnosti vládních úřadů v uplynulých dvanácti měsících se tentokrát poměrně výrazně zkoncentrovalo okolo průměrné známky trojky. Nejlepší

Více

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s.

MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Vyhodnocení dotazníku MAS Havlíčkův kraj, o. p. s. Listopad 2010 Zpracovala: Hana Půžová 1 Cíl dotazníkového šetření Dotazníkové šetření je jedním z nástrojů, jak lze zajistit názory nejenom členů Místní

Více

Češi k prezidentským volbám v USA

Češi k prezidentským volbám v USA TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Češi k prezidentským volbám v USA Technické parametry

Více

Malí podnikatelé v zemědělství

Malí podnikatelé v zemědělství Malí podnikatelé v zemědělství Sociální anamnéza Rozložení soubor podle zastoupení mužů a žen. Mezi malými zemědělskými podnikateli převládají muži, představují 84% respondentů (viz Příloha 2, graf č.1).

Více

ps Kvóty: 1/[14] Jilská 1, Praha 1 Tel.:

ps Kvóty: 1/[14] Jilská 1, Praha 1 Tel.: ps150305 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost se stavem ve vybraných

Více

Úvod 10. Seznam použitých zkratek 11. Související předpisy 13. 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15

Úvod 10. Seznam použitých zkratek 11. Související předpisy 13. 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15 OBSAH Úvod 10 Seznam použitých zkratek 11 Související předpisy 13 1 Odborná literatura pojednávající o agenturním zaměstnávání 15 2 Exkurz do historie agenturního zaměstnávání 16 3 Právní prameny agenturního

Více

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření.

Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. Seznam příloh: Příloha číslo 1 : Dotazník pro výchovné poradce. Příloha číslo 2: Vyhodnocení dotazníkového šetření. 1 Příloha číslo 1: DOTAZNÍK K INKLUZIVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ pro výchovné poradce Dobrý den,

Více

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Jméno a příjmení Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Pracovní zařazení Datum: Zakroužkujte odpověď, o níž se domníváte, že je správná. 1. Evidenci o všech pracovních úrazech musí

Více

MĚNÍCÍ SE CHARAKTER PRÁCE

MĚNÍCÍ SE CHARAKTER PRÁCE MĚNÍCÍ SE CHARAKTER PRÁCE Ing. Iveta Mlezivová Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. OBSAH Současný stav - objektivní, statistická tvrdá data Směry vývoje práce Subjektivně vnímaný charakter práce v

Více

OBSAH. Úvod Základní charakteristika respondentů průzkumu Zaměstnanci u respondentů průzkumu Sebehodnocení inovativnosti 7

OBSAH. Úvod Základní charakteristika respondentů průzkumu Zaměstnanci u respondentů průzkumu Sebehodnocení inovativnosti 7 OBSAH Úvod 2 1. Základní charakteristika respondentů průzkumu 3 2. Zaměstnanci u respondentů průzkumu 5 2.1 Počet zaměstnanců 5 2.2 Počet zaměstnanců pocházejících z Jablunkova 6 3. Sebehodnocení inovativnosti

Více

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2017

Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 2017 Tisková zpráva Názor na rozšířenost a míru korupce u veřejných činitelů a institucí březen 0 Pouze % respondentů se domnívá, že velice málo veřejných činitelů je zkorumpováno. O zapojení téměř všech těchto

Více

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Milan Tuček Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Míra naléhavosti různých oblastí veřejného života únor Nejnaléhavějším problémem je opět korupce. % dotázaných její řešení považuje za velmi naléhavé. Následuje ji přistěhovalectví (61 %),

Více

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ;

Zpracoval: Jan Červenka Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: ; Tisková zpráva Občané o přijetí eura a dopadech členství ČR v EU Zavedení eura jako platidla v ČR namísto koruny podporuje jen pětina českých občanů, proti jsou tři čtvrtiny Čechů, přičemž polovina se

Více

Spokojenost občanů s místním společenstvím

Spokojenost občanů s místním společenstvím Spokojenost občanů s místním společenstvím Ukazatel kvality života (Evropský indikátor udržitelného rozvoje A1) Průzkum Spokojenost občanů s místním společenstvím, ve kterém jsou zjišťovány názory, postoje,

Více

Pracovní aktivizace žen na MD/RD v Kraji Vysočina

Pracovní aktivizace žen na MD/RD v Kraji Vysočina Pracovní aktivizace žen na MD/RD v Kraji Vysočina Absolventská práce Soukromá vyšší odborná škola sociální v Jihlavě Vypracovala: Ivana Nestrojilová Vedoucí práce: Mgr. Daniel Hanzl Cíl práce Jak je pracovní

Více

Výzkum veřejného mínění 2014 Krajské ředitelství policie Středočeského kraje

Výzkum veřejného mínění 2014 Krajské ředitelství policie Středočeského kraje Výzkum veřejného mínění 2014 Krajské ředitelství policie Středočeského kraje Č. j. KRPS-116892-2/ČJ-2014-0100PI Praha 9. června 2014 1 Obsah 1 Základní informace... 3 1.1 Cíl výzkumu... 4 1.2 Metodologie...

Více

Hodnocení stavu životního prostředí květen 2019

Hodnocení stavu životního prostředí květen 2019 Tisková zpráva Hodnocení stavu životního prostředí 20 O informace týkající se životního prostředí v ČR se zajímají více než tři pětiny ( %) české veřejnosti, oproti tomu % dotázaných se o tyto informace

Více

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016

Hodnocení kvality různých typů škol září 2016 Tisková zpráva Hodnocení kvality různých typů škol září 201 Hodnocení úrovně výuky na různých typech škol počínaje základními školami a konče vysokými je trvale příznivé kladné hodnocení výrazně převažuje

Více

Mediální obraz cizinců v českém tisku za roky 2008 a 2009

Mediální obraz cizinců v českém tisku za roky 2008 a 2009 duben 2010 Mediální obraz cizinců v českém tisku za roky 2008 a 2009 Abstrakt: Barbora Tošnerová Komentář k analýze agentury Newton Media, která se zaměřila na to, jak o občanech čtyř vybraných zemí žijících

Více

Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby

Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby Vyhodnocení dotazníku kvalita poskytované služby Cíl anketního šetření Anketní šetření je jedním z nástrojů, jak lze zjistit názory uživatelů pečovatelské služby na poskytovanou službu. Respondenti se

Více

Vzdělávání jako výraz jistoty zaměstnání?

Vzdělávání jako výraz jistoty zaměstnání? Vzdělávání jako výraz jistoty zaměstnání? Lenka Hloušková. konference ČAPV Současné metodologické přístupy a strategie pedagogického výzkumu Plzeň 5.-7. září 006 Které ze vzdělávacích aspektů působí na

Více

Dotazník pro úředně oprávněné zeměměřické inženýry (ÚOZI) za účelem inovace studijních programů Geodézie a kartografie na VUT v Brně - vyhodnocení -

Dotazník pro úředně oprávněné zeměměřické inženýry (ÚOZI) za účelem inovace studijních programů Geodézie a kartografie na VUT v Brně - vyhodnocení - Dotazník pro úředně oprávněné zeměměřické inženýry (ÚOZI) za účelem inovace studijních programů Geodézie a kartografie na VUT v Brně - vyhodnocení - Projekt OPVK CZ.1.07/2.2.00/15.0144 Inovace studijních

Více

SVOBODA ZVÍŘAT. Kožešinová zvířata. Na základě dat CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., pro Svobodu zvířat. Zpracovala: PhDr. Lucie Moravcová

SVOBODA ZVÍŘAT. Kožešinová zvířata. Na základě dat CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., pro Svobodu zvířat. Zpracovala: PhDr. Lucie Moravcová SVOBODA ZVÍŘAT Kožešinová zvířata Na základě dat CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., pro Svobodu zvířat Zpracovala: PhDr. Lucie Moravcová 2013 SOUHRN HLAVNÍCH VÝSLEDKŮ Součástí šetření veřejného mínění Centra pro

Více

velmi dobře spíše dobře spíše špatně velmi špatně neví

velmi dobře spíše dobře spíše špatně velmi špatně neví TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 86 840 19 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Názory občanů na úroveň sociální zabezpečení v ČR a

Více

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015

Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 28 80 129 E-mail: cvvm@soc.cas.cz Postoj české veřejnosti k přijímání uprchlíků září 2015 Polovina

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 926/2017 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 861 ze dne 11.12.2017 Projektový záměr městské části Praha 3 k žádosti o dotaci na výdaje realizované v rámci projektu obcí na

Více

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracoval: Ondřej Malina Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k politickým stranám září 216 Majorita obyvatel České republiky si myslí, že se o ně politické strany zajímají pouze v době voleb. Mladí lidé ve věku 15

Více

Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň

Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň Pavlíčková Lenka,Tůmová Pavlína Kardiologická JIP,FN Plzeň vlastní zkušenost v současné době aktuální a zajímavé téma Cílem : Porovnat vliv pracovní činnosti na psychiku a životní styl všeobecných sester

Více

Postoje české veřejnosti k cizincům

Postoje české veřejnosti k cizincům TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Postoje české veřejnosti k cizincům Technické

Více

DOTAZNÍK PRO KLIENTY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČESKÁ ZPRÁVA

DOTAZNÍK PRO KLIENTY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČESKÁ ZPRÁVA Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec Česká 1175/II., 377 01 Jindřichův Hradec, IČO 750 111 91, ČSOB 220196017/0300 SOCIÁLNÍ SLUŽBY ČESKÁ Česká 1175/II., 377 01 Jindřichův Hradec, Česká republika

Více

PRŮZKUM SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ. Jak se cítíme v Terra Group?

PRŮZKUM SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ. Jak se cítíme v Terra Group? PRŮZKUM SPOKOJENOSTI ZAMĚSTNANCŮ Jak se cítíme v Terra Group? SLOVO ÚVODEM Vážení kolegové, Ve dnech 30.3 13.4.2016 byl ve společnosti Terra Group realizován průzkum spokojenosti zaměstnanců. Průzkum byl

Více

ps Kvóty: 1/[19] Jilská 1, Praha 1 Tel.:

ps Kvóty: 1/[19] Jilská 1, Praha 1 Tel.: TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +420 286 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Spokojenost se stavem ve vybraných oblastech veřejného

Více

Ženy jsou při odpovídání na pracovní inzeráty odvážnější

Ženy jsou při odpovídání na pracovní inzeráty odvážnější Ženy jsou při odpovídání na pracovní inzeráty odvážnější Praha, 26. června 2018 Jaké jsou důvody pro změnu zaměstnání? Jak hodnotí čeští zaměstnanci péči ze strany zaměstnavatelů a jejich požadavky? Jakým

Více

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy

SWOT analýza současného stavu. odborného vzdělávání a přípravy SWOT analýza současného stavu odborného vzdělávání a přípravy Cíle: - uvědomit si slabé a rizikové stránky stávající praxe a přístupu k odbornému vzdělávání a přípravě. - Identifikovat silné stránky a

Více

Podíl z celkového počtu pojištěnců, migranti, kteří se kteří se vrátili v roce 2010 po 1 až 4 letech 6=1-3

Podíl z celkového počtu pojištěnců, migranti, kteří se kteří se vrátili v roce 2010 po 1 až 4 letech 6=1-3 1.17. Remitence Remitence Čechů do České republiky 1.17.1. Odhad remitencí vychází z definice pojmu remitencí v souladu s metodikou platební bilance - BPM6. Metoda odhadu je založena na kvantitavním přístupu,

Více

Zaměstnávání cizinců v knihovnách případová studie SVK PK. Konference knihovny současnosti 2014 Olomouc 09. 11. 09. 2014

Zaměstnávání cizinců v knihovnách případová studie SVK PK. Konference knihovny současnosti 2014 Olomouc 09. 11. 09. 2014 Zaměstnávání cizinců v knihovnách případová studie SVK PK Konference knihovny současnosti 2014 Olomouc 09. 11. 09. 2014 Osnova Úvod Legislativa Statistiky Zaměstnavatel Zaměstnanec Osnova Rady, tipy, doporučení

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV.

TISKOVÁ ZPRÁVA. Centrum pro výzkum veřejného mínění CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. OV.14, OV.15, OV.16, OV.17, OV.18, OV.179, OV. TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Romové a soužití s nimi očima české veřejnosti

Více

Celková spokojenost s životem v Broumově

Celková spokojenost s životem v Broumově Grafické znázornění odpovědí z dotazníkového šetření občanů Města Broumova Celkem bylo od respondentů získáno 1315 vyplněných dotazníků. Dotazníkové šetření mezi obyvateli proběhlo od června do srpna roku

Více

Hodnocení kvality vzdělávání září 2018

Hodnocení kvality vzdělávání září 2018 Tisková zpráva Hodnocení kvality vzdělávání září 01 Hodnocení úrovně vzdělávání na různých typech škol, základními počínaje a vysokými konče, je trvale příznivé, když kladné hodnocení výrazně převažuje

Více

Rizikové práce a nemoci z povolání v Moravskoslezském kraji

Rizikové práce a nemoci z povolání v Moravskoslezském kraji Rizikové práce a nemoci z povolání v Moravskoslezském kraji RNDr. Jiří Urbanec Konference BOZP, Ostravice, 10.4.2019 Bruntál KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Opava Ostrava Karviná Nový

Více

Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání. Prezentace výsledků výzkumu

Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání. Prezentace výsledků výzkumu Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání Prezentace výsledků výzkumu Výzkum - Zdravé klima v zájmovém a neformálním vzdělávání Národní institut dětí a mládeže ve spolupráci s Českou asociací streetwork,

Více

PROJEKT INTEGRAČNÍ CENTRUM PRAHA VI.

PROJEKT INTEGRAČNÍ CENTRUM PRAHA VI. PROJEKT INTEGRAČNÍ CENTRUM PRAHA VI. Integrační centrum Praha Projekt Integrační centrum Praha VI, registrační číslo AMIF/10/ 03 je financován v rámci národního programu Azylového, migračního a integračního

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA 1/[9] Centrum pro výzkum veřejného mínění. CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Technické parametry Naše společnost, v12-11b

TISKOVÁ ZPRÁVA 1/[9] Centrum pro výzkum veřejného mínění. CVVM, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Technické parametry Naše společnost, v12-11b TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 28 840 1 E-mail: jan.cervenka@soc.cas.cz Češi k prezidentským volbám v USA listopad 2012

Více

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER

OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER OBLASTI NESPOKOJENOSTI SESTER Univerzita J. E. Purkyně, Fakulta zdravotnických studií, Ústí nad Labem PhDr. Hana Plachá Výběr tématu Důvod výběru: Práce v oboru více jak 35 let Zájem o problematiku profese

Více

MULTIKULTURNÍ KONZULTANT

MULTIKULTURNÍ KONZULTANT Tento projekt byl financován s podporou Evropské komise v programu Lifelong Learning Programme, Leonardo da Vinci Partnerships. Za obsah prezentace ručí výhradně Slovo 21 a Evropská komise neodpovídá za

Více

KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA

KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA Květen 2017 / Závěrečná zpráva z výzkumného projektu / Řešitel projektu: RNDr. Tomáš RAITER/ www.hodnoceni-nemocnic.cz Psychiatrická nemocnice Jihlava 2017 Kvalita Pracovního

Více

KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA

KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA KVALITA PRACOVNÍHO ŽIVOTA Srpen 2018 / Závěrečná zpráva z výzkumného projektu / Řešitel projektu: RNDr. Tomáš RAITER/ www.hodnoceni-nemocnic.cz Psychiatrická nemocnice Jihlava 2018 Kvalita Pracovního Života

Více

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Individuální zpráva. Základní škola (xxxx)

ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY. Individuální zpráva. Základní škola (xxxx) ANALÝZA VÝSLEDKŮ MAPY ŠKOLY Individuální zpráva Základní škola (xxxx) Informace o projektu INFORMACE O PROJEKTU INFORMACE O PROJEKTU 1072 Počet dotazníků zpracovaných za vaši školu 161 Počet škol, s nimiž

Více

Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018

Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018 Tisková zpráva Občané o vztazích ČR s některými zeměmi prosinec 2018 Jak už se zhruba od poloviny minulého desetiletí stalo dobrou tradicí, výrazně nejpříznivěji ze všech okolních, jakož i jiných zemí,

Více

Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího financování leden 2016

Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího financování leden 2016 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: 86 80 19 E-mail: jarmila.pilecka@soc.cas.cz Názory občanů na úroveň české vědy a podmínky jejího

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Česká veřejnost o amerických prezidentských volbách - Zájem o americké prezidentské volby projevují více než dvě pětiny (42 %) české veřejnosti, necelé tři pětiny občanů (57 %) toto téma

Více

Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) Platby mimo zdravotní pojištění (XVI. díl)

Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) Platby mimo zdravotní pojištění (XVI. díl) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 14.5.2003 26 Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) Platby mimo zdravotní pojištění (XVI.

Více

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR Nejvýznamnější zaměstnavatelský svaz Jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice i v

Více

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.:

Zpracovala: Naděžda Čadová Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Tel.: Tisková zpráva Postoje obyvatel České republiky k politickým stranám září 17 Naprostá většina české veřejnosti zaujímá vůči politickým stranám značně kritické postoje. Pouze třetina českých občanů věří,

Více

Mentoring v praxi vedoucích pracovníků

Mentoring v praxi vedoucích pracovníků Tento materiál vznikl v rámci projektu financovaném z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu ČR s názvem: Kvalita lektorů = efektivnost a kvalita vzdělávacích programů CZ.1.07/3.2.06/02.0031

Více

ps Kvóty: 1/[20] Jilská 1, Praha 1 Tel.:

ps Kvóty: 1/[20] Jilská 1, Praha 1 Tel.: ps1607 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel.: +40 86 840 1 E-mail: milan.tucek@soc.cas.cz Spokojenost se stavem ve vybraných oblastech

Více

Fyzické tresty Výzkum PR

Fyzické tresty Výzkum PR Fyzické tresty Výzkum PR Statistická chyba Respondenti 18+ velikost vzorku (N) dolní hranice procento populace 5% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% horní dolní horní dolní horní dolní horní dolní horní dolní

Více

Opatření děkana č. 01 / Závodní preventivní péče

Opatření děkana č. 01 / Závodní preventivní péče V Plzni dne 02. 01. 2012 Č. j.: 86/2011 Opatření děkana č. 01 / 2012 Závodní preventivní péče 1. Posuzování zdravotní způsobilosti Závodní preventivní péče je poskytována vždy lékařem závodní preventivní

Více

O VÝZKUMU u migrantů se zkušenostmi s podporou zdraví. Mgr. Linda Říhová Fakulta zdravotnických studií Univerzita Pardubice

O VÝZKUMU u migrantů se zkušenostmi s podporou zdraví. Mgr. Linda Říhová Fakulta zdravotnických studií Univerzita Pardubice Migranti a podpora zdraví: výsledky projektu Healthy Inclusion O VÝZKUMU u migrantů se zkušenostmi s podporou zdraví Mgr. Linda Říhová Fakulta zdravotnických studií Univerzita Pardubice Témata sdělení

Více

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů

Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Závěrečná zpráva Vnímání školy/školky ve Velkých Losinách očima rodičů Pro ZŠ a MŠ Velké Losiny připravila Kantar TNS Czech s.r.o. Květen 2017 1 Obsah Metodologie 3 Základní škola - shrnutí 4 Základní

Více

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ

VÝSLEDKY VÝZKUMU. indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ VÝSLEDKY VÝZKUMU indikátor ECI/TIMUR A.1 SPOKOJENOST OBYVATEL S MÍSTNÍM SPOLEČENSTVÍM V PROSTĚJOVĚ Realizace průzkumu, zpracování dat a vyhodnocení: Střední odborná škola podnikání a obchodu, spol. s r.o.

Více

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012

Situace v krajích. Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi. Česká televize. Praha 1. dubna 2012 1 Česká televize Situace v krajích Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Praha 1. dubna 2012 SC & C spol. s r.o. Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2009 Člen ESOMAR a Hospodářské

Více

Vývoj zdravotního systému ČR z pohledu občanů

Vývoj zdravotního systému ČR z pohledu občanů Univerzita Karlova v Praze Fakulta sociálních věd Katedra veřejné a sociální politiky Vývoj zdravotního systému ČR z pohledu občanů Mgr. Kateřina Michlová Výsledky diplomové práce Osnova Kontext problematiky

Více