trasa D pražského metra

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "trasa D pražského metra"

Transkript

1 trasa D pražského metra AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY MOŽNOSTI DALŠÍHO POSTUPU 11 / 2013 Z Á K L A D N Í I N F O R M A C E

2 Trasa metra I.D Náměstí Míru - Depo Písnice

3 TRASA METRA I.D Depo Písnice Pankrác Náměstí Míru

4 Úvodní informace V současné době je pro nově navrhovanou trasu metra D zpracována dokumentace pro územní rozhodnutí, na základě které byl v r.2011 vydán kladný posudek vlivu stavby na životní prostředí (EIA) a dne ÚR. Nabytí právní moci ÚR lze předpokládat v první polovině Aktuálně je zpracována dokumentace pro stavební povolení pro jižní provozní úsek Pankrác - Depo Písnice. Tento informační materiál na sklonku r stručně rekapituluje přípravu trasy D, kdy na počátku r vedení města, ve vazbě na aktuální situaci rozpočtu města, vyslovilo přímý požadavek na prověření možností dosažení maximálních přepravních efektů v oblasti jižního sektoru města při celkové minimalizaci investičních nákladů.

5 Původní návrh ( ) Zadání 2010: (DUR 2011) Nová trasa metra, provozně nezávislá na trasách A,B,C, lehké kolejové metro bez řidiče, vybavené nejmodernější dostupnou technologií pro zabezpečení a řízení provozu, s úsporným a flexibilním provozem. Investor měl ambici zajistit prostředky na takové řešení. Původní návrh cílového řešení v úseku metra I.D Depo Písnice - Náměstí Míru nadále považujeme za optimální řešení jak z hlediska potřeb hl.m. Prahy, tak z hlediska světových trendů ve výstavbě metra, prověřených v řadě jiných měst. Varianty 2012 Zadání 2012: Investor nemá možnost zajistit financování původního návrhu v reálném časovém horizontu. Alternativou je hledání úspornějšího řešení, které při minimalizaci počátečních nákladů přinese maximální užitek městu. Veškeré zkoumané alternativy zachovávají původní dopravně urbanistické řešení, tj. vedení trasy a umístění stanic, které je územně stabilizované. Alternativy, které hledáme, jsou postupnými kroky - etapami, jak k tomuto cíli dospět při aktuálních limitovaných finančních možnostech města a při co nejmenším odchýlení od původního návrhu po dokončení celku.

6 Význam a přínosy nové trasy metra D Alternativní řešení hledáme zejména pro první etapu výstavby v dopravně nejpotřebnějším úseku Pankrác - Depo Písnice. Již tato etapa - zásadně zlepšuje problematickou dopravní situaci v obsluze západní části jižního sektoru města (Krč, Lhotka, Novodvorská, Libuš) a dalších sídlišť, - nahrazuje stávající nevyhovující autobusový návoz cestujících ke stanicím linky metra C, včetně žádoucího odlehčení její jižní části, spojený se snížením obratu stanice Kačerov, - vykazuje zásadní ekologické přínosy v rovině redukce počtu autobusů (ze zastávky Nemocnice Krč v ranní špičkové hodině odjíždí 141 spojů autobusových linek, tzn. interval 25,5 sekundy), - zajišťuje výrazné zvýšení celkové kvality a bezpečnosti dopravy, - kromě dopravní obsluhy v rámci hranic města vytváří podmínky pro zajištění potřebné změny v dopravní obsluze jižní části příměstského regionu, - zabezpečuje žádoucí podchycení autobusové dopravy a části individuální automobilové dopravy ve stanicích Písnice a Depo Písnice tzn. v okrajové části města (terminály autobusové dopravy, parkoviště P+R).

7 Varianty posuzované v r Návrh nulová srovnávací varianta - autonomní dopravní systém (vlaky bez řidiče), dle Dokumentace pro územní rozhodnutí (DUR) z 11/2011, 1. Návrh optimalizace - autonomní dopravní systém (vlaky bez řidiče) zůstává, optimalizuje se stavební řešení a postup výstavby. 2. Kompatibilní dopravní systém s trasami A,B,C - s úsporami ve smyslu výše uvedené optimalizace, dalších úspor se dosahuje v rámci užitého dopravního systému a odpovídajícího stavebního řešení. Základní provozní koncept zůstává zachován (tj. samostatná trasa D s přestupem na trasu C ve stanici Pankrác). 3. Odbočení z trasy C ve stanici Pankrác s veškerými výše uvedenými úsporami. Dopravní systém je stejný jako v předchozím bodě (kompatibilní s trasami A,B,C). Změna provozního konceptu (odbočení a linkový provoz na trasách C a D) umožní další úspory ve stavebním řešení první etapy Pankrác - Depo Písnice.

8 Možnosti etapizace výstavby - s ohledem na Variantu 3 (investičně nejúspornější) - odbočení z trasy C jsou všechny navržené Varianty nejprve porovnávány pro úsek Pankrác - Depo Písnice, - u všech Variant je jako doplňující možnost posouzeno etapové rozdělení tohoto úseku na části Pankrác - Nové Dvory a Nové Dvory - Depo Písnice s přerušením výstavby (zejména přerušením ražby tunelů, které přináší dodatečné náklady), - u všech Variant je následně posouzena investiční náročnost dostavby a dovybavení celé trasy I.D dle platného územního plánu, tj. dostavba úseku Pankrác - Náměstí Míru. Kromě přímé dopravní vazby trasy D do širší centrální oblasti města se jedná se o úsek, který zároveň tvoří potenciální náhradu za dopravní spojení realizované po Nuselském mostě.

9 Varianty etapy metra I. D Pankrác - Depo Písnice 0. Návrh 2011 DUR 1. Návrh 2011 optimalizace 2. Kompatibilní dopravní systém s trasami A, B, C 3. Odbočení z trasy C

10 Kompatibilní dopravní systém - Varianty 2 a 3 zásadní přínosy - možnost využití disponibilní kapacity stávajícího vozového parku, - možnost využití stávajícího technického a technologického zázemí metra a stávajících mechanizmů oprav a údržby, - bez nutnosti okamžité výstavby nového depa Písnice a nového dispečinku trasy D pro etapu Pankrác - Depo Písnice (při vědomí všech provozně technologických souvislostí), - ve Variantě 3 navíc - možnost provozování úseku Pankrác - Depo Písnice v podobě odbočky z trasy C, v tom případě bez nutnosti výstavby nové stanice metra trasy D Pankrác v této etapě výstavby (trasa D bude dočasně zaústěna do stávající stanice Pankrác na trase C), - přesun části investičních prostředků na realizaci celé trasy D do pozdějšího období (tj. do etapy výstavby úseku severně od stanice Pankrác), s očekávaným zlevněním prvních etap výstavby (jižní část trasy), tj. minimalizace počátečních nákladů se zachováním výše komentovaného maximálního užitku pro město.

11 Kompatibilní dopravní systém - Varianty 2 a 3 zpětné (negativní) důsledky - momentální rezignace na původně navržený nový, moderní, plně automatizovaný systém metra se všemi doprovodnými atributy, mezi které podle světových zkušeností patří zejména vyšší spolehlivost, flexibilita a nižší provozní náklady, - možnost následného dovybavení je obecně možná, ale relativně nákladná; týkala by se zejména automatického provozu vlaků bez řidiče a systému bezpečnostních oddělovacích stěn, - rezignace na systém s horním odběrem trakční energie (bezpečnost, energetika, pokračování trasy do regionu na jih) - prakticky nelze řešit následně. - duální technologické vybavení vlaků pro provoz po trase C i trase D, kde předpokládáme rozdílné zabezpečovací zařízení (dodatečné náklady a případná nižší spolehlivost), - ve Variantě 3 navíc pro cestující - delší (nepravidelný) špičkový interval na trase C v úseku Pankrác - Háje a Holešovice - Letňany.

12 Orientační propočet investičních nákladů variant autonomní systém kompatibilní systém jednotlivé úseky Varianta 0 Návrh 2011 Varianta 1 Návrh optimalizace Varianta 2 Kompatibilní systém Varianta 3 Odbočení z trasy C Úsek Pankrác - Depo Písnice z toho - stavební část z toho - dopravní systém Dokončení trasy ID Celkem Náměstí Míru - Depo Písnice Dokončení trasy ID s automatickým systémem metra Celkem Náměstí Míru - Depo Písnice - automaticky systém Rozdělení úseku Pankrác - Depo Písnice na dvě stavby (dva dodavatelé) Ceny uvedeny v milionech Kč bez DPH, cenová úroveň roku Úsek Pankrác - Nové Dvory Úsek Nové Dvory - Depo Písnice Celkem Pankrác - Depo Písnice navýšení oproti kontinuální výstavbě

13 standard kvality mld. Etapizace výstavby trasy metra D Variantní možnosti financování (cashflow) 25 Celková investice 45 mld. Kč I.D1 I.D2 I.D3

14 Ekonomizace výstavby v rámci prvních provozních etap V navržených Variantách 1, 2, 3 lze oproti srovnávací Variantě 0 dosáhnout úspor v řádu miliard Kč. Ve Variantě 1, se zachováním automatického metra bez řidiče cca 2 mld. Kč. Při užití kompatibilního dopravního systému lze očekávat redukci nákladů na realizaci jižní části trasy metra v oboru cca 6 mld. Kč (Varianta 2 - přestup na Pankráci), respektive cca 10 mld. Kč (Varianta 3 - větvení trasy C). V případě rozdělení úseku Pankrác - Depo Písnice na dvě stavby (případně i dva dodavatelé) dochází ke zvýšení nákladů o více než 1 mld. Kč. Dosažení maximálních přepravních efektů vynaložené investice jak pro město Prahu, tak pro region jižně od Prahy je možné pouze při realizaci celého jižního úseku trasy D až k okraji Prahy, kde jsou u stanic Depo Písnice a Písnice umístěny kapacitní autobusové terminály a parkoviště P+R. Z uvedeného důvodu doporučujeme celý úsek Pankrác - Depo Písnice realizovat jako jednu investiční akci, s případným etapovým zprovozněním úseku Pankrác - Nové Dvory. Kontinuální realizace je rovněž investičně úspornější.

15 Možnosti financování Způsob financování není na úrovni města Prahy dosud rozhodnut. Projekt je primárně připravován pro financování z veřejných zdrojů (Praha, ČR, EU). Alternativou může být - soukromá investice i provoz (PPP), nebo v řadě metropolí osvědčený - kombinovaný způsob, kdy stavební investice (dopravní cesta tunely, stanice, koleje atd.) je financována z veřejných zdrojů a dopravní systém (vlaky, zabezpečovací a řídící systém, napájení atd.) je financován i provozován formou koncese. Pro uvedené dva alternativní postupy však není vhodná investičně nejúspornější Varianta 3 - odbočení z trasy C, neboť je provozně příliš svázána se stávající sítí metra.

16 Dosavadní projednání návrhu variant řešení Návrh variant řešení projednal Výbor pro dopravu v 10/2012 a Rada města na ně následně reagovala zejména dvěma usneseními: Usnesení Rady z 12/2012 pokračovat v přípravě pro 1.etapu, tj. úsek Pankrác Depo Písnice, pro metro s dopravním systémem kompatibilním s trasou C, tj.: - Varianta 2 (přestup na Pankráci), nebo Varianta 3 (odbočení z trasy C), - vlaky s řidičem, spodní odběr trakční energie, výška nástupiště 1,0 m. Usnesení Rady z 10/2013 pokračovat v přípravě, souhlas se žádostí o příspěvek z Fondů EU Operační program Doprava Poznámka: Prostředky z OPD lze čerpat v letech , s přesahem do r (některé zdroje uvádějí do 2023).

17 Základní porovnání variant

18 Časový rámec přípravy a realizace Pro další postup přípravy byly zpracovány harmonogramy podle navržených variant řešení (příloha usnesení Rady města z 10/2013). Ve Variantě 2 (přestup) lze uvažovat se zahájením výstavby v roce 2016 a uvedením 1.etapy do provozu cca na konci roku Varianta 3 (odbočení) vyžaduje dílčí změnu územního plánu. Příprava projektu by proto byla příslušně prodloužena. Odhadovaná doba možného zprovoznění první etapy trasy je optimisticky uvažována do konce roku Uvedené časové údaje platí pouze za předpokladu, že práce na přípravě projektu budou probíhat kontinuálně a vydání úředních povolení nebude komplikováno odvoláními apod. Názorně je problematika prostupu přípravy v čase patrná z následující tabulky.

19 Postup přípravy projektu dle sledovaných variant Poznámka: Časová rizika projektu žlutě podbarvena

20 Závěrečné zhodnocení a doporučení Navržené Varianty 2 a 3 s kompatibilním dopravním systémem přinášejí nespornou reálnou možnost podstatné úspory v období realizace jižní části trasy metra D v úseku Pankrác - Depo Písnice. Postup následujících kroků v přípravě a realizaci projektu: - jakmile ÚR nabyde právní moci, obstarat stavební povolení (SP) pro úsek Pankrác Depo Písnice v souladu s ÚR (tj. pro Variantu 2 přestup), - zároveň připravit dokumentaci pro fondy EU (Studie proveditelnosti, Žádost do programu OPD 2014+), - zároveň pokračovat v obstarání úředních povolení pro změnu na Variantu 3 odbočení, tj. změna ÚP, tzv. malá EIA, změna ÚR - bude-li Varianta 3 dále sledována a nenarazí-li její projednání na problémy, které by znemožnily financování z fondů EU - rozhodnout o výběru varianty (V2 přestup, nebo V3 odbočení), na vybranou variantu uspořádat tendr, realizovat stavbu a uvést ji do provozu, - narazí-li projednání Varianty 3 na problémy, které by znemožnily financování z fondů EU - postupovat dále podle Varianty 2 přestup, uspořádat tendr, realizovat stavbu a uvést ji do provozu.

21 Děkuji za pozornost

trasa D pražského metra STUDIE VARIANTNÍHO ŘEŠENÍ 08 / 2012 Z Á K L A D N Í I N F O R M A C E

trasa D pražského metra STUDIE VARIANTNÍHO ŘEŠENÍ 08 / 2012 Z Á K L A D N Í I N F O R M A C E trasa D pražského metra STUDIE VARIANTNÍHO ŘEŠENÍ 08 / 2012 Z Á K L A D N Í I N F O R M A C E Úvodní informace Základním principem řešení v rámci této studijní rozvahy je ověření možností alternativního

Více

ského metra 20. 05. 2012

ského metra 20. 05. 2012 trasa D pražsk ského metra ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI ŘEŠENÍ 2012 20. 05. 2012 Původní návrh (2010-11) Alternativa 2012 Zadání 2010: Nová trasa metra, provozně nezávislá na trasách A B C, moderní lehké metro,

Více

ského metra 03 / 2012

ského metra 03 / 2012 trasa D pražsk ského metra ALTERNATIVNÍ MOŽNOSTI ŘEŠENÍ 03 / 2012 Původní návrh (2010-11) Alternativa 2012 Zadání 2010: Nová trasa metra, provozně nezávislá na trasách A B C, moderní lehké metro, provozně

Více

Trasa D pražského metra

Trasa D pražského metra Trasa D pražského metra - Nově koncipovaný moderní systém lehkého kolejového metra - Plně automatizovaný provoz bez řidiče - Zabezpečení nástupišť oddělovací stěnou od kolejiště - Vrchní odběr trakční

Více

trasa D pražského metra

trasa D pražského metra trasa D pražsk ského metra - Nově koncipovaný moderní systém lehkého kolejového metra - Plně automatizovaný provoz bez řidiče - Zabezpečení nástupišť oddělovací stěnou od kolejiště - Vrchní odběr trakční

Více

HISTORIE PŘÍPRAVY NOVÉ TRASY D PRAŽSKÉHO METRA. Ing. David Krása METROPROJEKT Praha a.s.

HISTORIE PŘÍPRAVY NOVÉ TRASY D PRAŽSKÉHO METRA. Ing. David Krása METROPROJEKT Praha a.s. HISTORIE PŘÍPRAVY NOVÉ TRASY D PRAŽSKÉHO METRA Ing. David Krása METROPROJEKT Praha a.s. Rozhodnutí - vybudovat v Praze metro, studie 1972 Základní dopravně urbanistické důvody pro novou trasu Zvýšení komfortu

Více

Metro jako základní osa dopravy v Praze - příprava výstavby trasy D -

Metro jako základní osa dopravy v Praze - příprava výstavby trasy D - Metro jako základní osa dopravy v Praze - příprava výstavby trasy D - 14. ČESKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM 22. 5. 2017 Doprava v Praze - východiska Dělba přepravy: 57% veřejná doprava, 43% individuální automobilová

Více

TRASA D PRAŽSKÉHO METRA POHLEDEM PROJEKTANTA 09 / 2018

TRASA D PRAŽSKÉHO METRA POHLEDEM PROJEKTANTA 09 / 2018 TRASA D PRAŽSKÉHO METRA POHLEDEM PROJEKTANTA 09 / 2018 Čistá mobilita? Osobní automobil je po dobu své životnosti používán průměrně méně než v 5% času. U dopravních prostředků hromadné dopravy je to zpravidla

Více

PRAHA LETIŠTĚ KLADNO STUDIE PROVEDITELNOSTI 2013-4 AKTUALIZACE STUDIE PROVEDITELNOSTI 2015

PRAHA LETIŠTĚ KLADNO STUDIE PROVEDITELNOSTI 2013-4 AKTUALIZACE STUDIE PROVEDITELNOSTI 2015 PRAHA LETIŠTĚ KLADNO STUDIE PROVEDITELNOSTI 2013-4 AKTUALIZACE STUDIE PROVEDITELNOSTI 2015 Přehled územních stop Cíle projektu Obsluha Kladna a Středočeského kraje Spojení největšího města kraje s Prahou

Více

Metro I.D v Praze. Dopravní podnik hl.m Prahy Ing. Jiří Hrnčíř

Metro I.D v Praze. Dopravní podnik hl.m Prahy Ing. Jiří Hrnčíř Metro I.D v Praze Dopravní podnik hl.m Prahy Ing. Jiří Hrnčíř 17.9.2019 Metro I.D - Trasa Provozní délka trasy Základní údaje Metro I.D Počet stanic 10 Průměrná vzdálenost stanic 10,6 km 1 200 m Špičkové

Více

Praha olympijská a železnice

Praha olympijská a železnice Praha olympijská a železnice duben 2007 Bc. Marek Binko Budou-li v hlavním městě Praze pořádány olympijské hry, bude to mj. i neopakovatelná příležitost pro realizaci rozsáhlých investic do infrastruktury,

Více

Studie proveditelnosti železničního uzlu Brno pro diskuzi se starosty , Brno

Studie proveditelnosti železničního uzlu Brno pro diskuzi se starosty , Brno Studie proveditelnosti železničního uzlu Brno pro diskuzi se starosty 15. 12. 2017, Brno Obsah prezentace Cíle přestavby ŽUB Základní koncepce variant řešení přestavby ŽUB Koncepce dopravní obslužnosti

Více

Železniční spojení Prahy, Letiště Václava Havla Praha a Kladna. Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie

Železniční spojení Prahy, Letiště Václava Havla Praha a Kladna. Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Železniční spojení Prahy, Letiště Václava Havla Praha a Kladna Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Současný stav Kladno je největší město Středočeského kraje a do Prahy z něj směřuje vůbec nejvíce

Více

ŽELEZNIČNÍ SPOJENÍ PRAHY, LETIŠTĚ RUZYNĚ A KLADNA

ŽELEZNIČNÍ SPOJENÍ PRAHY, LETIŠTĚ RUZYNĚ A KLADNA AKTUALIZACE STUDIE PROVEDITELNOSTI 2015 ŽELEZNIČNÍ SPOJENÍ PRAHY, LETIŠTĚ RUZYNĚ A KLADNA SDRUŽENÍ: METROPROJEKT Praha a.s. 16.2.2017 PŘEHLEDNÁ SITUACE HLAVNÍ PŘÍNOSY A PRINCIPY NÁVRHU HLAVNÍ PŘÍNOSY A

Více

- 1 - Proč modernizovat III. tranzitní železniční koridor? Evropská síť (TEN-T core network, AGC) Páteřní trasa v ČR (západ východ)

- 1 - Proč modernizovat III. tranzitní železniční koridor? Evropská síť (TEN-T core network, AGC) Páteřní trasa v ČR (západ východ) Komplexní řešení spojení Praha Beroun jako součást III.TŽK Provozně ekonomická studie příloha Studie proveditelnosti pro trať Praha-Smíchov Plzeň Konference ŽELEZNICE 2011 Ing. Martin Vachtl SUDOP PRAHA

Více

Vize železnice jako moderní, ekologické a bezpečné formy dopravy budoucnosti

Vize železnice jako moderní, ekologické a bezpečné formy dopravy budoucnosti Konference Inovace & Železnice 13. prosinec 2016, Praha Vize železnice jako moderní, ekologické a bezpečné formy dopravy budoucnosti Ing. Dan Ťok ministr dopravy Hlavní témata prezentace Základní cíle

Více

Model. financování strategických investic mesta

Model. financování strategických investic mesta Model financování strategických investic mesta Investor: Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. A) Trasy metra 1) IV. provozní úsek trasy C-2.etapa (Ládví-Letnany) Základní údaje o stavbe Investor: Predpokládané

Více

ZADÁNÍ CELOMĚSTSKY VÝZNAMNÉ ZMĚNY Z 2834/00 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU HL. M. PRAHY

ZADÁNÍ CELOMĚSTSKY VÝZNAMNÉ ZMĚNY Z 2834/00 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU HL. M. PRAHY ZADÁNÍ CELOMĚSTSKY VÝZNAMNÉ ZMĚNY Z 2834/00 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÍDELNÍHO ÚTVARU HL. M. PRAHY Důvody pro pořízení celoměstsky významné změny Z 2834/00 Územního plánu sídelního útvaru hl. m. Prahy a stanovení

Více

PRACOVNÍ DEN SMĚR "Z CENTRA" PRACOVNÍ DEN SMĚR "DO CENTRA" Kuchyňka (směr Nádraží Holešovice) Průzkum: komplexní 19.10.2011

PRACOVNÍ DEN SMĚR Z CENTRA PRACOVNÍ DEN SMĚR DO CENTRA Kuchyňka (směr Nádraží Holešovice) Průzkum: komplexní 19.10.2011 MODEL VYTÍŽENÍ LINKY 186 (21) Kuchyňka (směr Bulovka) Popis: Průzkum: komplexní 19.1.211 - Zrušení linky 12 v tomto úseku - Zrušení linky 112 v tomto úseku (započteni lidé Od Do Nabídka Poptávka Využití

Více

TRASA D METRA V PRAZE PROVĚŘENÍ DALŠÍHO VEDENÍ TRASY NAD RÁMEC ZÁKLADNÍHO ÚSEKU I.D

TRASA D METRA V PRAZE PROVĚŘENÍ DALŠÍHO VEDENÍ TRASY NAD RÁMEC ZÁKLADNÍHO ÚSEKU I.D TRASA D METRA V PRAZE PROVĚŘENÍ DALŠÍHO VEDENÍ TRASY NAD RÁMEC ZÁKLADNÍHO ÚSEKU I.D Dokument byl vypracován na základě usnesení Rady hl. m. Prahy číslo 1685 ze dne 21. 7. 2015 k projektu metra I.D Materiál

Více

ZADÁNÍ ZMĚNY Z 2440/00 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÚ HL. M. PRAHY

ZADÁNÍ ZMĚNY Z 2440/00 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÚ HL. M. PRAHY ZADÁNÍ ZMĚNY Z 2440/00 ÚZEMNÍHO PLÁNU SÚ HL. M. PRAHY Důvody pro znovupořízení změny Z 2440/00 Územního plánu sídelního útvaru hl. m. Prahy a stanovení hlavních cílů rozvoje území Změna Z 2440/00 ÚP SÚ

Více

Blízká budoucnost kolejí a stanic v Praze a okolí

Blízká budoucnost kolejí a stanic v Praze a okolí Integrovaná doprava mobilita měst i regionů Blízká budoucnost kolejí a stanic v Praze a okolí Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie SŽDC 22. 11. 2013 Železniční uzel Praha 2 Železniční uzel Praha délka

Více

TRASA D METRA V PRAZE PROVĚŘENÍ DALŠÍHO VEDENÍ TRASY NAD RÁMEC ZÁKLADNÍHO ÚSEKU I.D

TRASA D METRA V PRAZE PROVĚŘENÍ DALŠÍHO VEDENÍ TRASY NAD RÁMEC ZÁKLADNÍHO ÚSEKU I.D TRASA D METRA V PRAZE PROVĚŘENÍ DALŠÍHO VEDENÍ TRASY NAD RÁMEC ZÁKLADNÍHO ÚSEKU I.D TRASA D METRA V PRAZE PROVĚŘENÍ DALŠÍHO VEDENÍ TRASY NAD RÁMEC ZÁKLADNÍHO ÚSEKU I.D Vypracoval: Institut plánování a

Více

Analýza potenciálu rozvoje tratí Rychlých spojení v ČR

Analýza potenciálu rozvoje tratí Rychlých spojení v ČR Analýza potenciálu rozvoje tratí Rychlých spojení v ČR Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Ředitel Odboru strategie, Ministerstvo dopravy Vysokorychlostní tratě v platných koncepčních materiálech Dopravní politika

Více

Č.j. 26/ IZD/1

Č.j. 26/ IZD/1 Č.j. 26/2016-910-IZD/1 Prováděcí pokyny k Metodice pro hodnocení ekonomické efektivnosti a ex-post posuzování nákladů a výnosů, projektů železniční infrastruktury, pozemních komunikací a dopravně významných

Více

Zvyšování traťových rychlostí na síti SŽDC

Zvyšování traťových rychlostí na síti SŽDC Želaktuel 2013 Zvyšování traťových rychlostí na síti SŽDC Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. Vedoucí oddělené koncepce infrastruktury Odbor strategie 16.5.2013, Praha Výchozí požadavky Požadavky dopravců (ČD

Více

STAVEBNÍ INTEGRACE. Propojovací tratě a přestupní uzly

STAVEBNÍ INTEGRACE. Propojovací tratě a přestupní uzly STAVEBNÍ INTEGRACE Propojovací tratě a přestupní uzly Stavební integrační opatření = propojení komponent infrastruktury jednotlivých dopravců resp. druhů dopravy úprava tratí, zastávek, přestupních uzlů

Více

Návrh změny dopravní obslužnosti Štípy, Kostelce a Velíkovéa ZOO Lešná

Návrh změny dopravní obslužnosti Štípy, Kostelce a Velíkovéa ZOO Lešná Návrh změny dopravní obslužnosti Štípy, Kostelce a Velíkovéa ZOO Lešná Návrh trasy nové trolejbusové linky Návrh trasy trolejbusovélinky č.4 Stávající linkové vedení Uvedené lokality jsou obsluhovány linkami

Více

Přestupní terminál vlak-bus Milevsko

Přestupní terminál vlak-bus Milevsko Přestupní terminál vlak-bus Milevsko Ing. Jan Křemen SŽDC, Odbor strategie jednání RM, Milevsko, 2. 3. 2016 Železniční trať Tábor Ražice zahájení provozu 1889 dlouhodobě bez větší investice záměr SŽDC

Více

Modernizace trati České Budějovice - Plzeň

Modernizace trati České Budějovice - Plzeň Modernizace trati České Budějovice - Plzeň Stavební správa západ Sokolovská 278/1955 190 00 PRAHA 9 - pracoviště Plzeň Sušická 25 304 88 Plzeň Ing. Pavel Paidar Jednání zastupitelstva města Starý Plzenec

Více

Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiky do roku 2025. ( Superstrategie green paper ) FINANČNÍ ČÁST

Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiky do roku 2025. ( Superstrategie green paper ) FINANČNÍ ČÁST Strategie dopravy jako nevyhnutelná součást rozvoje České republiky do roku 2025 ( Superstrategie green paper ) FINANČNÍ ČÁST Obsah Superstrategie finanční část Finanční model obsahuje Podrobnou strukturu

Více

Česká železnice na křižovatce

Česká železnice na křižovatce Česká železnice na křižovatce Ing. Petr Žaluda předseda představenstva a generální ředitel ČD, a.s. Prague Marriott Hotel, 7. září 2010 Orientace na zákazníka dopravce ČD, a.s., je v přímém kontaktu se

Více

Vize Plzně jako vzorového města elektromobility. Plzeňské městské dopravní podniky, a. s.

Vize Plzně jako vzorového města elektromobility. Plzeňské městské dopravní podniky, a. s. Vize Plzně jako vzorového města elektromobility Plzeňské městské dopravní podniky, a. s. 25. března, 2013 Představení společnosti PMDP, a.s. Počet zaměstnanců 855 Dopravní výkon Vozový park Počet linek

Více

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Realizace dopravně-provozních opatření

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Realizace dopravně-provozních opatření DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE Realizace dopravně-provozních opatření Realizace dopravně-provozních opatření realizace prostorových opatření (přímá spojení, koncentrace nabídky, omezení souběhů) a časových

Více

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Prostorová a časová integrační opatření

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Prostorová a časová integrační opatření DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE Prostorová a časová integrační opatření Dopravně-provozní opatření = propojení komponent dopravní nabídky a provozu jednotlivých dopravců resp. druhů dopravy úprava vedení linek

Více

STAVEBNÍ INTEGRACE. Propojovací tratě a přestupní uzly

STAVEBNÍ INTEGRACE. Propojovací tratě a přestupní uzly STAVEBNÍ INTEGRACE Propojovací tratě a přestupní uzly Stavební integrační opatření = propojení komponent infrastruktury jednotlivých dopravců resp. druhů dopravy úprava tratí, zastávek, přestupních uzlů

Více

EXTENSION OF METRO LINE "A" IN PRAGUE - SECTION V.A DEJVICKÁ (EXCLUDING) MOTOL. EIA Non Technical Summary

EXTENSION OF METRO LINE A IN PRAGUE - SECTION V.A DEJVICKÁ (EXCLUDING) MOTOL. EIA Non Technical Summary EXTENSION OF METRO LINE "A" IN PRAGUE - SECTION V.A DEJVICKÁ (EXCLUDING) MOTOL EIA Non Technical Summary FEBRUARY 2011 Pro projekt bylo provedeno posouzení vlivů na životní prostředí podle zákona č. 100/2001

Více

Organizační zajištění a časový postup výstavby VR železniční sítě včr

Organizační zajištění a časový postup výstavby VR železniční sítě včr Organizační zajištění a časový postup výstavby VR železniční sítě včr Ing. Michal Babič, Dipl-Ing. Josef Hendrych IKP Consulting Engineers Konference CZECH RAILDAYS 2013 Ostrava 1 2 Zásady vysokorychlostní

Více

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 (Ostrava-Opava-Krnov-Bartultovice) Ing. Martin Dostál tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 17. Valná hromada Sdružení pro

Více

Elektromobilita nekolejové veřejné dopravy v Praze. Michal Andelek

Elektromobilita nekolejové veřejné dopravy v Praze. Michal Andelek Elektromobilita nekolejové veřejné dopravy v Praze Michal Andelek 17. 9. 2019 Elektromobilita v Praze 178 mil. vozokm / rok 1,3 mld. cestujících / rok METRO 33% BUS 35% TRAM 32% METRO 48% TRAM 27% BUS

Více

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 (Ostrava-Opava-Krnov-Bartultovice) Ing. Martin Dostál tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 19. Valná hromada Sdružení pro

Více

ÚPRAVA AUTOBUSOVÝCH LINEK. v oblasti Barrandova, Slivence a Řeporyjí

ÚPRAVA AUTOBUSOVÝCH LINEK. v oblasti Barrandova, Slivence a Řeporyjí DOPRAVNÍ OPATŘENÍ ÚPRAVA AUTOBUSOVÝCH LINEK v oblasti Barrandova, Slivence a Řeporyjí Obsah ÚPRAVA AUTOBUSOVÝCH LINEK... 1 v oblasti Barrandova, Slivence a Řeporyjí... 1 1. Důvody ke vzniku návrhu dopravního

Více

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MHD cvičení z předmětu 12OMHD LS 2014/2015

ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MHD cvičení z předmětu 12OMHD LS 2014/2015 ORGANIZACE A ŘÍZENÍ MHD cvičení z předmětu 12OMHD LS 2014/2015 ČVUT v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravních systému (K612) Ing. Vojtěch Novotný budova Horská, kancelář A433 VojtechNovotny@gmail.com ČVUT

Více

Elektrizace tratí ve vazbě na konverzi napájecí soustavy a výstavbu Rychlých spojení v ČR

Elektrizace tratí ve vazbě na konverzi napájecí soustavy a výstavbu Rychlých spojení v ČR Elektrizace tratí ve vazbě na konverzi napájecí soustavy a výstavbu Rychlých spojení v ČR Ing Lapáček Petr Ing Boček Václav podklady Sudop Brno, Sudop Praha, EŽ Praha, ČD Je potřebné přejít na tratích

Více

Proces posuzování vlivů stavebních záměrů na životní prostředí (EIA) v přípravě staveb SŽDC s. o.

Proces posuzování vlivů stavebních záměrů na životní prostředí (EIA) v přípravě staveb SŽDC s. o. Proces posuzování vlivů stavebních záměrů na životní prostředí (EIA) v přípravě staveb SŽDC s. o. Praha, 20. 6. 2016 Kroky přípravy u staveb drah v ČR ÚTS SP PD projekt Vyhledávání stopy - variantní návrhy

Více

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Prostorová a časová integrační opatření

DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE. Prostorová a časová integrační opatření DOPRAVNĚ-PROVOZNÍ INTEGRACE Prostorová a časová integrační opatření Dopravně-provozní opatření = propojení komponent dopravní nabídky a provozu jednotlivých dopravců resp. druhů dopravy úprava vedení linek

Více

Starostové pro okruh, akční pracovní uskupení 13 starostů a starostek obcí Středočeského kraje a městských částí hl.m. Prahy

Starostové pro okruh, akční pracovní uskupení 13 starostů a starostek obcí Středočeského kraje a městských částí hl.m. Prahy Petr Hejl, starosta městské části Praha-Suchdol (STAN) Starostové pro okruh, akční pracovní uskupení 13 starostů a starostek obcí Středočeského kraje a městských částí hl.m. Prahy Pražský okruh, je součástí

Více

Schéma tratí v okolí Prahy

Schéma tratí v okolí Prahy Schéma tratí v okolí Prahy Současný stav Kladno je největší město Středočeského kraje (téměř 70 tis) a do Prahy z něj směřuje vůbec nejvíc pravidelných dojíždějících v celé ČR (zdroj ČSÚ) Železniční trať

Více

Železniční spojení Prahy, Letiště Václava Havla Praha a Kladna

Železniční spojení Prahy, Letiště Václava Havla Praha a Kladna Železniční spojení Prahy, Letiště Václava Havla Praha a Kladna Úvod Při pohledu do mapy současné železniční sítě v okolí Prahy je zřejmá disproporce mezi severozápadním sektorem a zbývajícím územím. Zatímco

Více

Informace o přípravě a realizaci obchvatů města Opavy k datu

Informace o přípravě a realizaci obchvatů města Opavy k datu Informace o přípravě a realizaci obchvatů města Opavy k datu 18. 02. 2015 Tento materiál se skládá z aktuálního stavu přípravy a realizace výstavby komunikace I/11 a I/57 v úseku Ostrava-Opava-Krnov-Bartultovice.

Více

Ekologizace veřejné dopravy Ostrava Poruba

Ekologizace veřejné dopravy Ostrava Poruba Ekologizace veřejné dopravy Ostrava Poruba Projektový záměr, zprac.v r.2014 Mott MacDonald Tento projektový záměr představuje studii možností a příležitostí za účelem zanalyzovat a posoudit možnosti zajištění

Více

ČISTÁ MOBILITA. Železniční infrastruktura pro Prahu a Středočeský kraj. Ing. Pavel Surý generální ředitel

ČISTÁ MOBILITA. Železniční infrastruktura pro Prahu a Středočeský kraj. Ing. Pavel Surý generální ředitel ČISTÁ MOBILITA Železniční infrastruktura pro Prahu a Středočeský kraj Ing. Pavel Surý generální ředitel Praha, 16. 2. 2015 Příčiny růstu poptávky v příměstské dopravě: zvyšující se atraktivita a konkurenceschopnost

Více

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 (Ostrava-Opava-Krnov-Bartultovice) Tento materiál byl projednán a vzat na vědomí na 14. Valné hromadě Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57

Více

Projekt KORIS. Setkání starostů Zlínského kraje Luhačovice 15.4.2010 Koordinátor veřejné dopravy ZK s.r.o.

Projekt KORIS. Setkání starostů Zlínského kraje Luhačovice 15.4.2010 Koordinátor veřejné dopravy ZK s.r.o. Projekt KORIS Setkání starostů Zlínského kraje Luhačovice 15.4.2010 Co je KORIS? KORIS komplexní odbavovací, řídící a informační systém Kdo ho připravuje? Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje, s.r.o.

Více

Studie proveditelnosti nového železničního spojení Praha Drážďany

Studie proveditelnosti nového železničního spojení Praha Drážďany Studie proveditelnosti nového železničního spojení Praha Drážďany Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. ředitel Odboru strategie SŽDC Praha, 26. února 2018 Rychlá spojení RS Provozně-infrastrukturní systém rychlé

Více

jednání Rady města Ústí nad Labem

jednání Rady města Ústí nad Labem jednání Rady města Ústí nad Labem dne: 10. 06. 2015 bod programu: 67 věc: Vyjádření ke Konceptu územně technické studie Nová trať Litoměřice Ústí nad Labem st. hranice SRN - informace dopad na rozpočet:

Více

Technologické vybavení metra I.D. Technologie dopravního systému CBTC Technologická zařízení stavby, TZB

Technologické vybavení metra I.D. Technologie dopravního systému CBTC Technologická zařízení stavby, TZB Technologické vybavení metra I.D Technologie dopravního systému CBTC Technologická zařízení stavby, TZB ENERGETICKÁ ZAŘÍZENÍ: Systém napájení metra elektrickou energií Převážná část elektrických zařízení

Více

ŽELEZNICE V PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ

ŽELEZNICE V PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ ŽELEZNICE V PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVĚĚ Charakteristika sítě veřejné dopravy v systému PID Druh dopravy Metro Příměstská Městské Příměstské Tramvaje železnice autobusy autobusy Počet linek denní provoz

Více

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST OBSAH Strana 1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS... 2 1.1. ROZVOJ ÚZEMÍ... 2 1.2. VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ... 2 1.3. EKONOMICKÁ NÁROČNOST... 2 2. SHRNUTÍ KLADŮ A ZÁPORŮ HODNOCENÝCH TRAS...

Více

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 (Ostrava-Opava-Krnov-Bartultovice) Ing. Martin Dostál tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 16. Valná hromada Sdružení pro

Více

DOPRAVNÍ PODNIK MĚSTA PARDUBIC a. s.

DOPRAVNÍ PODNIK MĚSTA PARDUBIC a. s. Výstavba nových trolejbusových tratí na území města Pardubice v rámci strategie ITI Prodloužení trolejbusové trati v Trnové a Ohrazenici Prodloužení trolejbusové trati na obratiště Zámeček vedení Multimodální

Více

Nové železniční spojení Drážďany Praha

Nové železniční spojení Drážďany Praha Grenzüberschreitende Zusammenarbeit bei der Entwicklung des Eisenbahnprojekts Sachsen - Tschechische Republik Petr Provazník Generální ředitelství, Odbor strategie Dresden, 17. 06. 2019 1. Popis projektu

Více

Automatický systém metra pro Prahu 3. tisíciletí

Automatický systém metra pro Prahu 3. tisíciletí Automatický systém metra pro Prahu 3. tisíciletí Provozně technologické podmínky a údaje: technické podmínky Max. traťová rychlost Km/h 80 Min. provozní interval s 90 Min. technický interval na trati

Více

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP

POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP Moravskoslezský kraj POKYNY PRO ŽADATELE PŘÍLOHA C2 ZÁVAZNÉ OSNOVY PRO ZPRACOVÁNÍ STUDIE PROVEDITELNOSTI K AKCI PŘEDKLÁDANÉ DO GS JKS 28.6.2006 Strana 1 z 5 ZÁVAZNÁ OSNOVA STUDIE PROVEDITELNOSTI (SP) TITULNÍ

Více

Příprava tratí Rychlých spojení a zvyšování rychlosti na konvenční síti. SŽDC, Odbor strategie Seminář RS Hospodářský výbor Parlamentu ČR

Příprava tratí Rychlých spojení a zvyšování rychlosti na konvenční síti. SŽDC, Odbor strategie Seminář RS Hospodářský výbor Parlamentu ČR Příprava tratí Rychlých spojení a zvyšování rychlosti na konvenční síti SŽDC, Odbor strategie Seminář RS Hospodářský výbor Parlamentu ČR Evropská spolupráce Rozsah vysokorychlostní sítě definuje nařízení

Více

Modernizace traťového úseku Týniště nad Orlicí (mimo) - Choceň Miroslav Krsek

Modernizace traťového úseku Týniště nad Orlicí (mimo) - Choceň Miroslav Krsek Modernizace traťového úseku Týniště nad Orlicí (mimo) - Choceň Miroslav Krsek Program Prezenční listina Zadání hlavní zajímavé body Předpokládaný návrh Rušení železničních přejezdů 27. 7. 2017 2 Modernizace

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C 7. zasedání zastupitelstva města dne: 4. 9. 2014 Bod pořadu jednání: Dopravní napojení na silnici I/35 Zpracoval: odbor, oddělení: Irena Weinerová, odd. přípravy

Více

Železniční stavby zlepšující dopravní obslužnost Prahy a Středočeského kraje

Železniční stavby zlepšující dopravní obslužnost Prahy a Středočeského kraje Železniční stavby zlepšující dopravní obslužnost Prahy a Středočeského kraje Ing. Bohuslav Stečínský, MSc. Generální ředitelství SŽDC s. o. ředitel odboru provozuschopnosti (O15) Praha 14. 5. 2018 Železniční

Více

Dálnice D3. Středočeská část Praha Nová Hospoda

Dálnice D3. Středočeská část Praha Nová Hospoda Dálnice D3 Středočeská část Praha Nová Hospoda Vydané platné dokumenty dálnice D3 Usnesení vlády č. 431 ze dne 31. 5. 2010 k závěrečné zprávě a vyhodnocení variantního řešení výstavby silničního okruhu

Více

Silniční okruh kolem Prahy - stav přípravy a realizace k 05/2011

Silniční okruh kolem Prahy - stav přípravy a realizace k 05/2011 Silniční okruh kolem Prahy - stav přípravy a realizace k 05/2011 SOKP 510 Satalice - Běchovice Stávající úsek SOKP 510 Satalice Běchovice má délku 4,7 km. Realizace: 1. etapa v roce 1984 2. etapa v roce

Více

Ing. Josef Sadílek Organizace Sekce Útvaru rozvoje města hl. m. Prahy Název textu Městská hromadná doprava - vyhodnocení, vývoj a předpoklady

Ing. Josef Sadílek Organizace Sekce Útvaru rozvoje města hl. m. Prahy Název textu Městská hromadná doprava - vyhodnocení, vývoj a předpoklady Autor Ing. Josef Sadílek Organizace Sekce Útvaru rozvoje města hl. m. Prahy Název textu Městská hromadná doprava - vyhodnocení, vývoj a předpoklady Blok BK3 - Doprava a územní plánování Datum Červen 2001

Více

Program rozvoje Rychlých železničních spojení v ČR dopravní modelování

Program rozvoje Rychlých železničních spojení v ČR dopravní modelování Program rozvoje Rychlých železničních spojení v ČR dopravní modelování Základem pro přepravní prognózu byl národní strategický dopravní model zpracovaný v rámci Dopravních sektorových strategií. Tento

Více

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57

AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 AKTUÁLNÍ STAV PŘÍPRAVY A REALIZACE VÝSTAVBY KOMUNIKACE I/11-I/57 (Ostrava-Opava-Krnov-Bartultovice) Ing. Martin Dostál tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 18. Valná hromada Sdružení pro

Více

Dlouhodobá vize SŽDC. Bc. Marek Binko. ředitel odboru strategie. Czech Raildays, Ostrava, 18. června 2013

Dlouhodobá vize SŽDC. Bc. Marek Binko. ředitel odboru strategie. Czech Raildays, Ostrava, 18. června 2013 Dlouhodobá vize SŽDC Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Hlavní poslání a činnosti Předmět činnosti Na základě platné právní úpravy Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, plní funkci

Více

NÁVRH SPOJENÍ PRAHA LETIŠTĚ PRAHA - KLADNO A PROJECT OF THE HIGH SPEED CONNECTION PRAHA PRAHA AIRPORT - KLADNO

NÁVRH SPOJENÍ PRAHA LETIŠTĚ PRAHA - KLADNO A PROJECT OF THE HIGH SPEED CONNECTION PRAHA PRAHA AIRPORT - KLADNO NÁVRH SPOJENÍ PRAHA LETIŠTĚ PRAHA - KLADNO A PROJECT OF THE HIGH SPEED CONNECTION PRAHA PRAHA AIRPORT - KLADNO Pavel Drdla 1 Anotace: Příspěvek se zabývá problematikou navrhovaného dopravního systému Aircon

Více

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů

Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Studie proveditelnosti analýza nákladů a přínosů Datum: Místo: Prezentuje: 21. 8. 2008 ÚRR Ing. Kateřina Hlostová Osnova Základní SP 1. Obsah 2. Úvodní informace 3. Strukturované vyhodnocení projektu 4.

Více

Strategie rozvoje dopravní infrastruktury. Mgr. Kamil Rudolecký Náměstek ministra dopravy Ministerstvo dopravy. Brno

Strategie rozvoje dopravní infrastruktury. Mgr. Kamil Rudolecký Náměstek ministra dopravy Ministerstvo dopravy. Brno Strategie rozvoje dopravní infrastruktury Mgr. Kamil Rudolecký Náměstek ministra dopravy Ministerstvo dopravy Brno 7.12.2016 Opora v rezortních strategických dokumentech Dopravní politika ČR pro období

Více

Železniční stavby v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Ing. Pavel Surý

Železniční stavby v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Ing. Pavel Surý Železniční stavby v Pardubickém a Královéhradeckém kraji Ing. Pavel Surý Dopravní konference Pardubice, 7. 9. 2017 Souhrnné údaje v Pardubickém kraji SŽDC v současné době připravuje celkem 13 větších investičních

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY

ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY APEX ZÁKLADNÍ PRINCIPY PRAŽSKÉ INTEGROVANÉ DOPRAVY Jednotný regionální dopravní systém, založený na preferenci páteřní kolejové dopravy (železnice, metro, tramvaje), autobusová doprava je organizována

Více

Budování Rychlých železničních spojení v České republice

Budování Rychlých železničních spojení v České republice Budování Rychlých železničních spojení v České republice Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D., Ředitel odboru strategie Praha, 18. 6. 2019 Rychlá železniční spojení 2 Naplnění Programu Rychlých spojení Standardní

Více

Posouzení provozní náročnosti

Posouzení provozní náročnosti Posouzení provozní náročnosti Část C5 dle zadávací dokumentace veřejné zakázky RAILHUC přestupní terminály a páteřní síť veřejné dopravy Kraje Vysočina Objednatel: Kraj Vysočina, Žižkova 57, 587 33 Jihlava

Více

Ing. Julie Nováková PVS a.s. Žatecká 110/2, Praha 1 Ing. Josef Drbohlav Sweco Hydroprojekt a.s. Táborská 31, Praha 4

Ing. Julie Nováková PVS a.s. Žatecká 110/2, Praha 1 Ing. Josef Drbohlav Sweco Hydroprojekt a.s. Táborská 31, Praha 4 Ing. Julie Nováková PVS a.s. Žatecká 110/2, Praha 1 Ing. Josef Drbohlav Sweco Hydroprojekt a.s. Táborská 31, Praha 4 Rozsah prací: standardní aktualizace PRVKU hl.m.prahy o plánovanou výstavbu ve Střednědobém

Více

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací PŘESTUPNÍ UZLY VHD

Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací PŘESTUPNÍ UZLY VHD Cvičení z předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací PŘESTUPNÍ UZLY VHD Obsah Zastávky MHD (přednáška) Obecné zásady Autobusové zastávky Tramvajové zastávky Přestupní uzly (cvičení) Rozdělení

Více

Současnost a budoucnost železničního spojení Praha - Mnichov

Současnost a budoucnost železničního spojení Praha - Mnichov Současnost a budoucnost železničního spojení Praha - Mnichov Tématem této práce je osobní železniční doprava mezi hlavním městem České republiky Prahou (1 200 000 obyvatel) a hlavním městem spolkové země

Více

Silnicei/44. Červenohorské sedlo jih M55. informační leták, stav k 03/2015

Silnicei/44. Červenohorské sedlo jih M55. informační leták, stav k 03/2015 Silnicei/44 Červenohorské sedlo jih informační leták, stav k 03/2015 M55 Dopravní význam stavby Stavba silnice I/44 Červenohorské sedlo jih navazuje na dokončenou modernizaci úseku silnice I/44 na severní

Více

Integrace veřejné dopravy ve Středočeském kraji. Ing. Martin Jareš, Ph.D. Zástupce ředitele pro dopravu, IDSK

Integrace veřejné dopravy ve Středočeském kraji. Ing. Martin Jareš, Ph.D. Zástupce ředitele pro dopravu, IDSK Integrace veřejné dopravy ve Středočeském kraji Ing. Martin Jareš, Ph.D. Zástupce ředitele pro dopravu, IDSK Vznik středočeského organizátora IDSK Cíl: společný IDS pro Prahu a celý Středočeský kraj pro

Více

Silnicei/11. Oldřichovice Bystřice T57. informační leták, stav k 08/2014

Silnicei/11. Oldřichovice Bystřice T57. informační leták, stav k 08/2014 Silnicei/11 Oldřichovice Bystřice informační leták, stav k 08/2014 T57 Dopravní význam stavby Stavba I/11 Oldřichovice Bystřice navazuje na přímo související stavbu I/11 Nebory Oldřichovice a je tedy součástí

Více

PRAHA 4 NOVÁ SÍŤ METROPOLITNÍCH LINEK. od září 2012 2012

PRAHA 4 NOVÁ SÍŤ METROPOLITNÍCH LINEK. od září 2012 2012 PRAHA 4 NOVÁ SÍŤ METROPOLITNÍCH LINEK od září 2012 2012 Milí sousedé ze čtvrté městské části, držíte v ruce plán změn v městské hromadné dopravě, který pro naši městskou část zpracoval Regionální organizátor

Více

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na přípravu realizace kvalitních energeticky úsporných projektů se zásadami dobré praxe z programu EFEKT

METODICKÝ POKYN. Pro žadatele o dotaci na přípravu realizace kvalitních energeticky úsporných projektů se zásadami dobré praxe z programu EFEKT METODICKÝ POKYN Pro žadatele o dotaci na přípravu realizace kvalitních energeticky úsporných projektů se zásadami dobré praxe z programu EFEKT Obsah 1. Úvod... 1 2. Zhodnocení investice... 1 3. Prvky kvalitního

Více

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů

Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Stav energetické účinnosti v ČR a podpora energetiky úsporných projektů Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor XIII. setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje 1 Směrnice

Více

připravit nový návrh Územního plánu Prahy

připravit nový návrh Územního plánu Prahy Stavební fórum 2008 Programové prohlášení Rady hlavního města Prahy pro volební období 2006 2010 Praha město pro život Hlavním úkolem v oblasti územního plánování je připravit nový návrh Územního plánu

Více

Přínos VRT pro regionální železnici v Praze a okolí. Ing. Jiří Prokel

Přínos VRT pro regionální železnici v Praze a okolí. Ing. Jiří Prokel Přínos VRT pro regionální železnici v Praze a okolí Ing. Jiří Prokel Konference Czech Raildays 2013 18.6.2013 Základní principy PID jednotný regionální dopravní systém založený na preferenci páteřní kolejové

Více

City-HUB Project. Evropský projekt City-HUB Ověřovací případová studie PRAHA - DEJVICKÁ

City-HUB Project. Evropský projekt City-HUB Ověřovací případová studie PRAHA - DEJVICKÁ City-HUB Project Evropský projekt City-HUB Ověřovací případová studie PRAHA - DEJVICKÁ CÍLE A VÝSTUPY Cíl: přispět k optimálnímu designu a bezproblémovému provozu intermodální veřejné dopravy Hlavní výstup:

Více

Ejpovice. Sulkov. Černice. Útušice

Ejpovice. Sulkov. Černice. Útušice Dálniční obchvat Plzně je součástí stavby dálnice D5 0510 v úseku Ejpovice Sulkov, km 67,941-88,377 Historie Ještě v roce 1988 se předpokládalo, že dálnice D5 bude do roku 2000 dobudována od Prahy pouze

Více

Změny oproti pondělí 3. června:

Změny oproti pondělí 3. června: Stav městské hromadné dopravy v Praze stav k 05.00 v úterý4. 6. 2013 Změny oproti pondělí 3. června: - uzavření stanice Muzeum na trati A - změna ve vedení náhradní tramvajové linky XBna základě omezení

Více

Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS. Terminál Hranečník

Integrovaný dopravní systém Moravskoslezského kraje ODIS. Terminál Hranečník Terminál Hranečník Ostrava 2015 Cíle dopravního řešení pro Terminál Hranečník Ukončení autobusových linek v přestupním bodě mimo centrum, odkud dopravu do centra a dalších částí města zajistí ekologická

Více

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ ÚPRAVA PROVOZU AUTOBUSOVÝCH LINEK VE VÝCHODNÍ OBLASTI PRAHY. Obsah

DOPRAVNÍ OPATŘENÍ ÚPRAVA PROVOZU AUTOBUSOVÝCH LINEK VE VÝCHODNÍ OBLASTI PRAHY. Obsah DOPRAVNÍ OPATŘENÍ ÚPRAVA PROVOZU AUTOBUSOVÝCH LINEK VE VÝCHODNÍ OBLASTI PRAHY Obsah ÚPRAVA AUTOBUSOVÝCH LINEK VE VÝCHODNÍ OBLASTI PRAHY... 1 1. Důvody vzniku dopravního opatření... 2 2. Úprava provozu

Více

STUDIE. SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ silnice č. I/2 PROJEKTANT VYPRACOVAL KRESLIL KONTROLOVAL DOC. DOLEŽEL ING. ŠMEJDA ING. ŠMEJDA DOC.

STUDIE. SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ silnice č. I/2 PROJEKTANT VYPRACOVAL KRESLIL KONTROLOVAL DOC. DOLEŽEL ING. ŠMEJDA ING. ŠMEJDA DOC. PROJEKTANT VYPRACOVAL KRESLIL KONTROLOVAL DOC. DOLEŽEL ING. ŠMEJDA ING. ŠMEJDA DOC. DOLEŽEL KRAJ: PARDUBICKÝ INVESTOR: MĚSTO PŘELOUČ NÁZEV AKCE: STUDIE OKRES: PARDUBICE SEVERNÍHO OBCHVATU MĚSTA PŘELOUČ

Více

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030

POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 POTENCIÁL A CENA ENERGETICKÝCH ÚSPOR V ČR DO ROKU 2030 Jan Harnych 320a činnosti podporující vzájemná jednání sociálních partnerů na celostátní nebo krajské úrovni, která se týkají důležitých zájmů zaměstnavatelů

Více

Dopravní politika a strategie rozvoje dopravní infrastruktury. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel Odboru strategie, MD ČR

Dopravní politika a strategie rozvoje dopravní infrastruktury. Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel Odboru strategie, MD ČR Dopravní politika a strategie rozvoje dopravní infrastruktury Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel Odboru strategie, MD ČR Prioritní cíle Ministerstva dopravy Zajištění dočerpání OPD Pokračování v přípravě

Více