Oblastního inspektorátu práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Oblastního inspektorátu práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj"

Transkript

1 Milady Horákové 3, Brno, Tel: , Fax: , datová schránka: a9heffd č.j. : 1155/9.10/10/11.2 Z P R Á V A O Č I N N O S T I Oblastního inspektorátu práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj za rok 2009 Důvod předložení : Předkládá : úkol č Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil vedoucí inspektor Brno, leden 2010

2 O B S A H 1. Úvod str Základní statistické údaje o kontrolní činnosti str Inspekční činnost str Ostatní kontrolní činnost str Poradenská, výchovná a vzdělávací činnost str Ochrana veřejnosti str Spolupráce s orgány a organizacemi str Závěr str Význam použitých zkratek str. 103 Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 2 (celkem 103)

3 1. Úvod 1.1 Základní údaje Sídlo: Milady Horákové Brno Telefon: recepce vedoucí inspektor fax brno@oip.cz - a9heffd - datová schránka Vedoucí inspektor: Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil Vedoucí právního odboru: Mgr. Anna Slívová (od ) Mgr. Miloslav Lengál (do ) Odbor správy a informatiky: Ing. Marcela Ščerbová Vedoucí odboru inspekce I: Ing. František Šebela (od ) Ing. Jaroslav Lukeš (do ) Vedoucí odboru inspekce II: Ing. Zdeněk Juránek Vedoucí odboru inspekce III: Antonín Vojta (od ) JUDr. Josef Čechman (do ) Základní organizační schéma OIP vedoucí inspektor kancelář vedoucího inspektora právní odbor odbor správy odbor inspekce I. odbor inspekce II. odbor inspekce III. a informatiky Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 3 (celkem 103)

4 1.2 Konzultační místa poradenství Brno Oblastní inspektorát práce Milady Horákové Brno Tel.: (spojovatelka) pondělí a středa 8:00-17:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa 8:00-17:00 (bezpečnost práce) Zlín Okresní správa sociálního zabezpečení tř. Tomáše Bati Zlín Tel. : (p. Malík) (p. Kučerová) středa 8:00 17:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 17:00 (bezpečnost práce) Blansko Městský úřad Blansko K. J. Mašky Blansko Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Břeclav Domus dům nám. T.G. Masaryka 9A Břeclav Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 4 (celkem 103)

5 Hodonín Finanční úřad Hodonín Dukelských hrdinů 3653/ Hodonín Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Kroměříž Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Husovo nám. 535/ Kroměříž Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Uherské Hradiště Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Svatováclavská Uherské Hradiště Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Valašské Meziříčí Úřad práce Železničního vojska Valašské Meziříčí Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 5 (celkem 103)

6 Vyškov Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Nádražní Vyškov Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) Znojmo Agrocentrum Dvořákova Znojmo Tel. : středa 8:00 15:00 (pracovní vztahy a podmínky) středa v lichém týdnu 8:00 15:00 (bezpečnost práce) 1.3 Územní působnost OIP Jihomoravský kraj Rozloha je km 2. Kraj je složen ze 7 okresů a k bylo na tomto území vytvořeno 21 obcí s rozšířenou působností. Počet obyvatel kraje v roce 2007 byl osob. Tento kraj patří k regionům s významným ekonomickým potenciálem. Vzhledem k průmyslové tradici Brna a jeho okolí má stále dominantní postavení v ekonomice zpracovatelský průmysl, dalším tradičním odvětvím především jižních oblastí kraje je zemědělství. Významným se v posledních letech stává také stavebnictví. 1) Zlínský kraj Tento kraj má rozlohu km 2 a je složen ze 4 okresů. K bylo na území vytvořeno 13 obcí s rozšířenou působností. Počet obyvatel kraje v roce 2007 byl obyvatel. Po ekonomické stránce patří Zlínský kraj mezi méně rozvinuté kraje. Ekonomika v kraji byla a je i nadále založena především na zhodnocování vstupních surovin a polotovarů. Export v kraji je negativně poznamenán polohou kraje v rámci ČR a jeho špatnou dopravní přístupností. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 6 (celkem 103)

7 Průmyslový potenciál Zlínského kraje tvoří podniky zpracovatelského průmyslu, kterých je celkem 17,6 % z registrovaných subjektů. Zejména jde o podniky průmyslu kovodělného, dřevozpracujícího, elektrotechnického a textilního. Jejich charakteristickou stránkou je však nízká úroveň modernizace výroby ve srovnání s ČR. 1) 1) Zdroj: EU 2009.cz - Inspekce práce v České republice / květen Činnost OIP Oblastní inspektorát práce vykonává svoji činnost podle a v rozsahu zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů. Jeho věcná působnost je upravena v 3 cit. zákona - kontroluje dodržování povinností vyplývajících z: a) právních předpisů, z nichž vznikají zaměstnancům, příslušnému odborovému orgánu nebo radě zaměstnanců nebo zástupci pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci práva nebo povinnosti v pracovněprávních vztazích včetně právních předpisů o odměňování zaměstnanců, náhradě mzdy nebo platu a náhradě výdajů zaměstnancům, s výjimkou právních předpisů o zaměstnanosti a právních předpisů o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatelů, b) právních předpisů stanovících pracovní dobu a dobu odpočinku, c) právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, d) právních předpisů k zajištění bezpečnosti provozu technických zařízení se zvýšenou mírou ohrožení života a zdraví a právních předpisů o bezpečnosti provozu vyhrazených technických zařízení, e) právních předpisů o zaměstnávání zaměstnankyň, mladistvých zaměstnanců pečujících o děti, jakož i zaměstnanců, kteří prokázali, že převážně sami dlouhodobě pečují Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 7 (celkem 103)

8 o fyzickou osobu, která se podle zvláštního právního předpisu považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby v II, III nebo IV stupni závislosti, f) právních předpisů upravujících výkon umělecké, kulturní, sportovní a reklamní činnosti dětmi. Inspektorát kontroluje rovněž dodržování: a) kolektivních smluv v částech, ve kterých jsou upraveny individuální pracovněprávní nároky zaměstnanců vyplývající z právních předpisů, jakož i vnitřních předpisů podle 305 zákoníku práce, b) vnitřních předpisů vydaných podle zákoníku práce, jestliže zakládají práva zaměstnanců. Kromě výše uvedeného inspektorát, podle 5 odst.1 písm. k) zákona o inspekci práce poskytuje zaměstnancům a zaměstnavatelům bezplatně základní informace a poradenství týkající se ochrany pracovních vztahů a pracovních podmínek. 1.5 Počet pracovníků, struktura a personální obsazení OIP Limit zaměstnanců pro rok Fyzický stav zaměstnanců k Průměrný orientační počet zaměstnanců k Roční průměrný přepočtený stav zaměstnanců 68,2 Plnění stavu zaměstnanců v roce ,06 % Počty pracovníků v jednotlivých útvarech vedoucí inspektor kancelář vedoucího inspektora (asistentka) právní odbor (VO + asistentka + právníci) odbor správy a informatiky odbor inspekce I (VOI + asistentka + inspektoři) odbor inspekce II (VOI + asistentka + inspektoři) odbor inspekce III VOI+asistentka+inspektoři) Stav zaměstnanosti k Inspektorů OIP celkem 48 Z toho mužů 33 žen 15 Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 8 (celkem 103)

9 1.6 Garanti jednotlivých specializací Stavebnictví Chemie Svařování Bezpečný podnik Projektová dokumentace Kolaudace Tlaková zařízení Zdvihací zařízení Elektrická zařízení Plynová zařízení Doprava silniční Doprava železniční Lesnictví a dřevoprůmysl,včetně výroby nábytku Výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků Výroba strojů a zařízení Výroba dvoustopých motorových vozidel, přívěsů a návěsů Výroba pryžových a plastových výrobků Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků Výroby a rozvod elektrické energie, vody, plynu a tepla Manipulace s materiálem - Pracovní vztahy - podněty Diskriminace Odměňování - Novotný Karel, Ing. - (do ) Hadáček Milan, Ing. - Strouhal Jan, Ing. - Hyžík Miloš - Netopil Dušan Ing. Křížová Lenka - Šístková Dorota, Ing. - Škaroupka Vladimír, Ing. - Knap Radovan, Bc - Cupák Vladimír - Hyžík Miloš - Urbánek Karel - Knap Stanislav - Radvan Jaroslav, Ing. - Nováček Josef, Ing. - Strouhal Jan, Ing. - Šula Jaroslav, Ing. - Malík Slavomír - Hrdý Vlastimil, Ing. - Vyroubal Oldřich, Ing. Vojta Antonín (do ) Šula Jaroslav, Ing. - Vitulová Dagmar - Škára Martin Pavelková Charlotta, Ing. Bc. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 9 (celkem 103)

10 2. Základní statistické údaje o kontrolní činnosti 2.1 Počty kontrolovaných subjektů, protokolů o kontrolní činnosti a počty zjištěných závad číslo protokoly název subjekty úkolu (kontroly) závady Bezpečnost práce ve stavebnictví Ochrana zaměstnanců při údržbě a opravách pozemních komunikací N Kontrola systému BOZP a pracovních podmínek v malých a středních podnicích Pracovní režim řidičů Bezpečnost vnitrozávodové dopravy Provádění kontrol na základě podnětů na porušování pracovněprávních předpisů a N 9 4 předpisů BOZP BOZP v plnírnách a stabilních čerpacích stanicích LPG, CNG Dodržování předpisů s chemickými látkami na pracovištích - SLIC Pracovněprávní předpisy v maloobchodu Dodržování pracovněprávních předpisů při zaměstnávání fyzických osob agenturami práce N N N Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby Kontroly v nepřetržitých provozech zdravotnictví Integrovaná inspekce podle zákona č. 59/2006 Sb. o prevenci závažných havárií Program "Bezpečný podnik" Kontrola uživatelů související s úkolem , agentury práce N Následné kontroly úkolů minulých let Šetření smrtelných pracovních úrazů Šetření závažných pracovních úrazů Šetření stížností Ostatní nezařazené úkoly Celkem Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 10 (celkem 103)

11 2.2 Projektové dokumentace, kolaudační řízení Zák.č. 251/2005 Celkový počet 5 písm. j) Žádosti k účasti na závěrečné kontrolní prohlídce písm. i) Doručené projektové dokumentace Pracovní úrazy v roce 2009 Úraz Hlášeno Z toho určeno k šetření Smrtelný Závažný Ostatní (šetřený) Analýza uložených pokut Na základě kontrolami zjištěných porušení právních předpisů (zákoníku práce, zákona o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a provádějících nařízení vlády) byly v souladu se zákonem č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů a zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů vydávány příkazy a rozhodnutí o uložení pokuty. Pokuty uložené v roce 2008, které nabyly právní moci v roce 2009 Počet Částka (v Kč) pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt 0 0 pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu 0 0 pořádkové pokuty 0 0 celkem celkem v souvislosti se šetřením pracovního úrazu 0 0 V roce 2009 bylo vydáno celkem 213 příkazů či rozhodnutí a uloženy pokuty v celkové výši Kč. Některé příkazy a rozhodnutí však v r nenabyly právní moci (právní moci nabudou v r. 2010, popř. bude po podaném odporu či odvolání pokračováno v řízení). Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 11 (celkem 103)

12 Pokuty uložené v roce 2009, které nabyly právní moci v roce 2009 Počet Částka (v Kč) pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu celkem celkem v souvislosti se šetřením pracovního úrazu pořádkové pokuty Pokuty uložené v roce 2009, které nenabyly právní moci v roce 2009 Počet Částka (v Kč) pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt pokuty uložené podnikajícím fyzickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt pokuty uložené právnickým osobám za správní delikt v souvislosti se šetřením pracovního úrazu celkem celkem v souvislosti se šetřením pracovního úrazu Přehled vydaných příkazů a rozhodnutí a uložených pokut v členění dle jednotlivých hlavních úkolů stav řízení počet vydaných příkazů a rozhodnutí výše uložených pokut celkem (v Kč) Bezpečnost práce ve stavebnictví před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci celkem Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 12 (celkem 103)

13 Kontrola systému BOZP a pracovních podmínek v malých a středních podnicích před nabytím právní moci po nabytí právní moci celkem Bezpečnost vnitrostátní dopravy provoz manipulačních vozíků a dopravních prostředků a zařízení před nabytím právní moci 0 0 po nabytí právní moci celkem Provádění kontrol na základě podnětů na porušování pracovně právních předpisů před nabytím právní moci po nabytí právní moci celkem Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů podnikajících v maloobchodu před nabytím právní moci po nabytí právní moci celkem Dodržování pracovněprávních předpisů při zaměstnávání fyzických osob agenturami práce před nabytím právní moci po nabytí právní moci celkem Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby před nabytím právní moci po nabytí právní moci celkem Z uvedených tabulek vyplývá, že na prvním místě v počtu vydaných příkazů a rozhodnutí i ve výši uložených pokut je úkol Kontroly prováděné na základě podaných Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 13 (celkem 103)

14 Kč 4% Kč 1% Kč 67% Kč 3% Kč 16% Kč 8% Kč 1% Srovnání podle výše uložené pokuty podnětů ke kontrole, následuje úkol Bezpečnost práce ve stavebnictví a na třetím místě úkol Kontrola systému BOZP a pracovních podmínek v malých a středních podnicích. Ostatní oblasti se na počtu vydaných příkazů a rozhodnutí a na výši uložených pokut podílejí marginálně. Srovnání vydaných příkazů a rozhodnutí a uložených pokut s r Z porovnání údajů za r a 2009 je sice patrný pokles celkové výše uložených pokut ( Kč v r oproti Kč v r. 2008, v souvislosti se šetřením pracovních úrazů Kč v r oproti Kč v r. 2008), avšak je zaznamenán růst v celkovém počtu vydaných příkazů a rozhodnutí (186 v r oproti 155 v roce 2009). V souvislosti s probíhající celosvětovou hospodářskou krizí a vysokou nezaměstnaností v r tak inspektorát přistoupil k důrazu na prevenci porušování právních předpisů spadajících do jeho působnosti, resp. k upřednostnění funkce preventivní a výchovné vydávaných příkazů a rozhodnutí před funkcí čistě represivní. Srovnání podle počtu vydaných příkazů a rozhodnutí, které nabyly v daném roce právní moci počet příkazů a rozhodnutí rok Srovnání podle počtu vydaných příkazů a rozhodnutí počet příkazů a rozhodnutí celkem počet příkazů a rozhodnutí v souvislosti se šetřením pracovního úrazu Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 14 (celkem 103) % % % % % % %

15 Srovnání dle výše uložených pokut Kč Kč Kč Kč výše pokut celkem výše pokut v souvislosti se šetřením pracovního úrazu Pořádkové pokuty V roce 2009 byla v 5 případech uložena pořádková pokuta v celkové výši Kč za neposkytnutí součinnosti v souvislosti s prováděnou kontrolou (v r byly vydány 2 rozhodnutí a uloženy pořádkové pokuty ve výši Kč). Pokuty již nabyly právní moci. K vydávání rozhodnutí o uložení pořádkové pokuty přistupuje inspektorát v případě opakovaného odmítnutí splnění povinnosti součinnosti (např. při nepředložení požadovaných dokladů). Odvolání Inspektorát vydal v r celkem 53 rozhodnutí o uložení pokuty, z nichž bylo v loňském roce napadeno 23 odvoláním. SÚIP v 13 případech rozhodnutí inspektorátu o uložení pokuty potvrdil, ve 3 případech rozhodnutí potvrdil a současně snížil výši uložené pokuty, ve 3 případech bylo rozhodnutí inspektorátu zrušeno a věc vrácena k novému projednání. 3 případy zůstaly v r nerozhodnuty a v 1 případu byla inspektorátem provedena autoremedura se současným zastavením řízení. Důvody SÚIP pro snížení uložené pokuty spočívaly v doložení tíživé ekonomické situace účastníkem řízení, popř. v odstranění závadného stavu (např. doplacení dlužných mezd, náhrad) v období mezi vydáním rozhodnutí inspektorátem a podáním odvolání (či rozhodnutí SÚIP). Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 15 (celkem 103)

16 Statistika rozhodnutí SÚIP o podaných odvoláních rozhodnutí potvrzeno se snížením pokuty 16% rozhodnutí zrušeno a vráceno zpět k novému projednání 16% pokuty uložené PFO Kč 15% 2.5 Vydání rozhodnutí o zákazu dle 7 odst. 1 písm. j) zákona o inspekci práce V roce 2009 nebyl vydán žádný zákaz používání objektů, pracovišť, výrobních, pracovních prostředků a zařízení (dle 7 odst. 1) zákona o inspekci práce ani žádný zákaz práce přesčas, práce v noci, práce žen a mladistvých (dle 7 odst. 2). Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 16 (celkem 103)

17 3. Inspekční činnost 3.1 Výsledky kontrolní činnosti v oblasti BOZP Kontroly v oblasti stavebnictví Cílem kontrol v oblasti stavebnictví pro rok 2009 bylo v souladu se strategií EU, kde je dominantním cílem snížení počtu pracovních úrazů o 25 % při pracích souvisejících se stavební a montážní činností, prověřit a kontrolní činností zlepšit úroveň plnění povinností, stanovených v bezpečnostních předpisech, včetně organizace práce na stavbách. V dané oblasti bylo provedeno celkem 107 kontrol ve 104 právních subjektech, se zaměřením zejména na stavby menšího, středního a velkého investičního rozsahu. Bylo pokryto celé spektrum stavební činnosti a to zejména vlastní stavební práce, dále ustanovení a činnost koordinátorů apod. Kontrola plnění povinností zadavatele stavby Kontroly, jejichž součástí bylo i plnění oznamovací povinnosti zadavatele stavebních prací, ukázaly, že celková kázeň a úroveň informovanosti zadavatelů stavebních prací se zvyšuje. Plány bezpečnosti a ochrany zdraví při práci byly vždy, když byl stanoven koordinátor, zpracovány. Vykazoval však z velké části pouze formální náplň, která mnohdy konkrétně, kromě úvodní části, nesouvisí s vlastní stavbou a činnostmi, které budou prováděny. Plány jako takové nebyly zpracovány v pěti případech, což tvoří 2 % ze zákonných požadavků, daných zák. č. 309/2006 Sb. Kontrolní činnost prokázala, že pokud byly koordinátoři vůbec stanoveni, určení jejich počtu nebylo v rozporu s platnými předpisy. Je možné konstatovat, že povinnosti co do počtu koordinátorů, stanovené zák. č. 309/2006 Sb., byly splněny. To, že koordinátoři nebyli stanoveni vůbec, bylo zjištěno u 10 kontrolovaných právnických osob, což tvoří 4 % zjištěných nedostatků v rámci kontrol, zaměřených na plnění povinnosti stanovených v právních předpisech k zajištění bezpečnosti práce. Zpracované plány bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi, které byly v rámci kontrol předloženy, měly téměř ve všech případech obecný charakter soupisu povinností stanovených v právních předpisech k zajištění bezpečnosti práce a jejich souvislost s kontrolovanou stavbou byla pouze formální. Tato skutková podstata se odvíjí od skutečnosti, že není v rámci prováděcích předpisů stanovena minimální náplň a struktura toho, co má plán obsahovat. V pozici obecně zařazených plánů bylo zjištěno u pěti kontrolovaných subjektů rozpor s náplní a vlastní stavební činností, což reprezentuje 2 % zjištěných nedostatků vůči ustanovení zák. č. 309/2006 Sb. Systém řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Vzájemná informovanost o rizicích při souběžných stavebních pracích je u větších investičních celků, kde působí renomované stavební firmy a koordinátor, dobrá zejména u vyšších poddodavatelů. Úroveň vzájemné informovanosti se však snižuje u nižších poddodavatelů a OSVČ, kde není zcela vyjasněná a definována návaznost mezi zákoníkem práce a ustanoveními zák. č. 309/2006 Sb. tak, jak již bylo dříve Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 17 (celkem 103)

18 konstatováno. Tento stav má v současné době setrvalou úroveň a lze jej řešit doplněním legislativy, která by vzala v úvahu skutečnost, že všichni dodavatelé stavebních prací, kteří se na stavbě podílejí, jsou vystaveni stejným rizikům. Tyto skutečnosti však lze při provádění kontrol obtížně prokazovat, poněvadž vyšší dodavatelé stavebních prací splnění této povinnosti dokladují zápisy z koordinačních porad, které však řeší hlavně technologické problémy výstavby, závady v tomto úseku tedy nebyly zjištěny. Školení zaměstnanců a ostatních pracovníků (OSVČ), podílejících se na výstavbě, má díky působení koordinátorů a smluvních bezpečnostních techniků vzestupnou úroveň. Ve zjištěných 18 závadách, které tvoří 8 % z celkového počtu zjištěných nedostatků, se většinou jednalo o nedostatečný rozsah školení, nevedení písemné evidence a formální nedostatky. Ověřování zdravotní způsobilosti zaměstnanců pro výkon pracovní činnosti nemá v současné době dobrou úroveň. Toto je především zapříčiněno tím, že jsou do stavebních prací ve zvýšené míře zapojováni zaměstnanci osoby provádějící stavební práce na základě ústní dohody. S ohledem na dočasnost jejich působení, není doložení zdravotní způsobilosti od nich vyžadováno i když může vést ke vzniku úrazů. Z celkového počtu zjištěných závad bylo v této oblasti konstatováno 43 nedostatků, které tvoří 25 % ze závad shledaných s ohledem na požadavky zákoníku práce a bude tedy nutno se na tuto problematiku více zaměřit i v příštích letech. Vyhodnocování rizik ze strany zaměstnavatelů se ve spolupráci s externími bezpečnostními techniky a koordinátory značně zlepšilo. Bylo zjištěno 14 závad, které tvoří 8 % z celkového počtu nedostatků. Nedostatky v přidělování OOPP zaměstnancům je v současné době závažný problém. Bylo zjištěno v 16 případech, které celkové procentuální hodnocení ovlivní a je zahrnuto ve výši 9 %. Na této skutečnosti má zásadní podíl i zaměstnávání příležitostných pracovníků. Staveniště Zajištění staveb - staveniště, tvoří s ohledem na investiční růst do nástaveb a půdních vestaveb značný problém, poněvadž pronájem za použití chodníků na veřejných prostranstvích značně zvyšuje náklady stavby. Na tuto skutečnost navazuje i nutnost ohrazování staveb, které menší stavební firmy, zaměřené na zmiňovanou stavební činnost, často neprovádí. Při kontrolách bylo zjištěno celkem 15 nedostatků, které souhrnně tvoří 6 % závad. U větších investičních celků se závady tohoto charakteru téměř nevyskytují, když tak jen na menších úsecích nebo částech stavby. Práce ve výškách V kolektivní ochraně proti pádům z výšky nastalo, oproti dřívějšímu stavu, mírné zlepšení díky rozsáhlejšímu používání stavebnicových - dílcových lešení. Ostatní oblasti (jako např. zajišťování otvorů ve stavbách, prostorů budovaných montážních šachet, okrajů staveb, montážních plošin u bednění, pracovních podlah trubkových lešení apod.) jsou nadále problémové, je jim třeba věnovat zvýšenou pozornost. Porušení bezpečnostních předpisů v této oblasti bylo zjištěno v 18 případech, které reprezentují 8 % v dané problematice. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 18 (celkem 103)

19 Bezpečnostní požadavky na technické konstrukce jsou stejně hodnoceny jako systémy kolektivní ochrany proti pádu z výšky, kde zásadní roli hraje technická a montážní úroveň a složitost při jejich instalaci. Tam, kde je třeba nainstalovat technickou konstrukci atypicky vzniká téměř vždy riziko nedodržení požadovaných bezpečnostních parametrů. V této oblasti bylo zjištěno porušení v 10 případech, které tvoří 4 % zjištěných nedostatků ve stanovené oblasti. Přidělování OOPP zaměstnancům na ochranu proti pádům z výšky je dáno kategorií zaměstnance (pracující na základě pracovní smlouvy na dobu neurčitou) a na příležitostné zaměstnance-pracovníky, pracující na ústní dohodu o provedení práce. Kmenoví zaměstnanci mají příslušné OOPP proti pádu z výšky ve většině kontrolovaných osob, ostatní zaměstnavatelé jako PFO nebo OSVČ tuto povinnost plní jen rámcově. Nedostatky byly zjištěny u 20 kontrolovaných právních subjektů, což reprezentuje 11 % ze závad shrnutých v rámci kontrolní činnosti. Zajištění prostoru pod prací ve výškách úzce souvisí s problematikou zajištění staveniště a má na dodržování bezpečnostních předpisů při stavebních činnostech značný vliv, zvláště tehdy, pokud se jedná o staveniště či provádění stavebních prací na veřejných prostranstvích nebo v prostorách, které k nim přiléhají. Závady, související s touto specifickou problematikou, byly zjištěny v 10 případech, které reprezentují 4 % zjištěných nedostatků v dané oblasti. Zemní práce V zajišťování výkopů a jejich stěn bylo zjištěno méně nedostatků v celkem malém rozsahu, s ohledem na tu skutečnost, že zemní práce většího a středního rozsahu provádějí stavební firmy se značnou praxí v této činnosti. Přestože k vlastní manuální nebo strojní činnosti využívají další poddodavatele, pak s ohledem na rizikovost prací zvyšují dohled a kontrolní činnost nad vlastním prováděním prací, včetně dodávek a montáže pažících systémů. Z tohoto měřítka lze konstatovat, že počet zjištěných závad ve výši 12, které činí 5 % konstatovaných nedostatků, není nepříznivý. Stroje a zařízení V rámci kontrolní činnosti zaměřené na používané stroje a strojní zařízení, lze konstatovat, že většina složitějších strojů a zařízení (stroje na zemní práce, doprava betonových směsí, apod.) je zajištěna smluvně u poddodavatelských právních subjektů, které jsou na tuto činnost specializovány. Jejich technický stav a provozní podmínky jsou na dobré úrovni, o této činnosti se však většinou nevede provozní dokumentace. Z příznivého hodnocení stavebních strojů a zařízení je však nutno vyjmout stavební plošinové výtahy bez dopravy osob. Tyto jsou značně zastaralé a jejich instalace, odzkoušení a provoz není mnohdy v souladu s bezpečnostními předpisy. Je však možné konstatovat, že těchto zařízení značně ubývá, s ohledem na jejich zastaralost a mechanické opotřebení. Je jim však třeba i v dalších věnovat zvýšenou pozornost. Při kontrolách bylo na strojích a strojních zařízeních zjištěno 56 závad, které tvoří 25 % nedostatků v dané oblasti. Vnitřní systém řízení bezpečného provozu jeřábové dopravy se za poslední období značně zlepšil, poněvadž jeřáby jsou jako technická zařízení ve velké většině případů smluvně zajišťována od specializovaných firem, které mnohdy zajišťují nejen provozní dokumentaci na konkrétní stavby, ale i odbornou obsluhu. V této oblasti byly zjištěny Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 19 (celkem 103)

20 2 závady, které jsou procentuelně zahrnuty v přiložené tabulce jako součást ostatních závad. Specifická oblast staveništních rozvodů el. energie má v současné době v rámci platných bezpečnostních předpisů dva základní aspekty. Hlavní přívody el. energie jsou vždy vybaveny proudovými chrániči, protože kdyby staveništní rozvod nebyl takto vybaven, nebyl by rozvodným závodem vůbec připojen k veřejné síti. Je tedy možné konstatovat, že zjišťované závady se týkají pouze vnitřních rozvodů a pohyblivých přívodů, vedených k pracovnímu nářadí a stavebním mechanizmům. Z této oblasti jednoznačně převládá nedodržení ochrany pohyblivých přívodů před mechanickým poškozením. Tyto závady byly zjištěny v 5 případech, které tvoří 2 % nedostatků v dané oblasti. Nejčastěji porušená ustanovení zákoník práce Porušené ustanovení Počet porušení násobnost % ze zjištěných porušení % k celkovému zjištění 101 odst odst odst odst odst odst odst odst Ostatní Celkem Nejčastěji porušená ustanovení zákon č. 309/2006 Sb. Porušené ustanovení Počet porušení násobnost % ze zjištěných porušení % k celkovému zjištění 15 odst Zákon č. 309/2006 Sb. 15 odst Zákon č. 309/2006 Sb. 14 odst Zákon č. 309/2006Sb. 18 odst Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 20 (celkem 103)

21 18 odst odst odst odst odst Ostatní Celkem Kontroly v oblasti Ochrana zaměstnanců při údržbě a opravách pozemních komunikací Údržba a opravy komunikací patří k velmi rizikovým oblastem s dlouhodobou vysokou četností pracovních úrazů s těžkými újmami na zdraví, ale i se smrtelnými pracovními úrazy zaměstnanců zajišťující tyto činnosti, zejména za plného silničního provozu. Nedodržováním bezpečnostních předpisů zaměstnavateli a samotnými zaměstnanci je navíc ohrožena bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu. Cílem kontrol dle zadání úkolu bylo preventivně působit na zaměstnavatele, aby byla zajištěna bezpečnost a ochrana zaměstnanců při provádění údržeb a oprav pozemních komunikacích. Kontrola byla zaměřena i na systém obecné prevence, tzn. zejména plnění povinností zaměstnavatelů v oblastech vyhledávání, posuzování a hodnocení rizik, seznamování zaměstnanců s předpisy k zajištění bezpečnosti práce, které se týkají jejich práce a jejich pracoviště, dodržování zaměstnavatelem vyhledaných rizik práce, seznámení zaměstnanců s těmito riziky, zejména s opatřeními na ochranu před jejich působením a s jejich minimalizací, přidělování OOPP dle vlastních seznamů zpracovaných na základě zhodnocení rizik pro jednotlivé pracovní činnosti, vedení evidence o přidělených OOPP a samotná kontrola používání přidělených OOPP, ověřování zdravotní způsobilosti prováděním vstupních a preventivních (opakovaných) lékařských prohlídek ve stanovených termínech v zaměstnavatelem stanovených zdravotnických zařízeních u smluvních závodních lékařů, vedení evidence pracovní doby a dodržování limitů týdenních fondů pracovní doby, technický stav vozidel, strojů a zařízení, ale i dalších souvisejících předpisů, např. správnost a úplnost pracovních smluv dle zákoníku práce, dodatků k pracovním smlouvám, prokázala velmi uspokojivá zjištění. Cílem prováděných kontrol bylo vytvořit tlak na zaměstnavatele v oblasti dodržování právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a tím vytvářet předpoklady k postupnému snižování pracovní úrazovosti při údržbě a opravách pozemních komunikacích. Cílem úkolu bylo dosáhnout, aby jak zaměstnavatelé, tak i samotní zaměstnanci, dodržovali stanovené zákonné předpisy, a tím bylo trvale dosahováno snižování pracovní úrazovosti. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 21 (celkem 103)

22 Množství kontrol k danému úkolu bylo pro OIP stanoveno nejméně ve 20 subjektech provádějících činnosti dle zadaného úkolu. Kontrolováno bylo celkem 21 subjektů, zadaný úkol byl tedy splněn. Z provedených kontrol bylo zjištěno: - v téměř všech kontrolovaných subjektech mají zaměstnavatele vyhledaná, posouzená a vyhodnocená rizika práce, včetně přijatých opatřeních k jejich minimalizaci nebo úplnému odstranění vyhledaných rizik. Jen v jednom kontrolovaném subjektu nebyla tato rizika vyhledána. - ve dvou kontrolovaných subjektech zaměstnavatel nevyhodnotil rizika - ve třech kontrolovaných subjektech zaměstnavatel neinformoval zaměstnance o tom, do jaké kategorie byla jimi vykonávaná práce zařazena - v pěti kontrolovaných subjektech nebylo provedeno seznámení zaměstnanců s vyhledanými riziky práce, jejich posouzení, vyhodnocení a s přijatým opatřením na jejich minimalizaci, případně jejich odstranění - v jednom kontrolovaném subjektu bylo zjištěno seznamování zaměstnanců s riziky práce, která se netýkají práce zaměstnanců ani jejich pracoviště - ve dvou kontrolovaných subjektech bylo zjištěno neseznámení s právními a ostatními předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci - ve všech kontrolovaných subjektech zaměstnavatelé vedou o školení předepsanou písemnou dokumentaci - to nelze však říci o seznamování zaměstnanců s pokyny výrobců vozidel, strojů a zařízení, uvedených v návodech k obsluze a údržbě, kde zaměstnavatel nepředložil v šesti kontrolovaných subjektech doklad prokazující seznámení zaměstnanců s těmito pokyny - v pěti kontrolovaných subjektech bylo zjištěno nevypracování vnitřního předpisů - místní provozní bezpečnostní předpis, který stanoví pracovní a technologické postupy a další povinnosti zaměstnavatelem požadované - rovněž byl ve dvou kontrolovaných subjektech zjištěn nedostatek v seznamování zaměstnanců, především řidičů dopravních prostředků a zařízení, s povinnostmi zaměstnavatele uvedenými v příloze č. 1 k nařízení vlády č. 168/2002 Sb. - ve třech kontrolovaných subjektech bylo zjištěno, že zaměstnavatel neprovádí na svých pracovištích nejméně 1x ročně prověrky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci - ve dvou kontrolovaných subjektech neměl zaměstnavatel pro přidělování OOPP vypracovaný vlastní seznam ochranných prostředků, zpracovaný na základě zhodnocení rizik pro jednotlivé pracovní profese - ve všech kontrolovaných subjektech zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům OOPP a vede o tom písemnou dokumentaci - ve třech kontrolovaných subjektech nejsou prováděny vstupní a preventivní lékařské prohlídky u závodních - smluvních lékařů - ve čtyřech kontrolovaných subjektech bylo zjištěno neověření zdravotní způsobilosti provedením preventivní lékařské prohlídky - v jednom kontrolovaném subjektu bylo zjištěno zaměstnávání zaměstnance prací v noci bez předchozího lékařského vyšetření způsobilosti na noční práce Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 22 (celkem 103)

23 - v jednom kontrolovaném subjektu bylo zjištěno neprovádění pravidelného vyšetření zdravotní způsobilosti pro práci v noci v termínu 1x ročně - v šesti kontrolovaných subjektech bylo zjištěno, že zaměstnavatel neoznámil zaměstnancům, které zdravotnické zařízení a který lékař jim poskytuje lékařskou péči a jakým preventivním lékařským prohlídkám a vyšetřením souvisejícím s výkonem práce jsou povinni se podrobit, čímž posouzení zdravotní způsobilosti bylo zajišťováno rozhodnutím volby lékaře samotnými zaměstnanci - ve dvou kontrolovaných subjektech zaměstnavatel neurčil obsah a četnost školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, způsob ověřování znalostí zaměstnanců a vedení dokumentace o provedeném školení. - provedenou kontrolou bylo zjištěno u dvou kontrolovaných subjektů, že zaměstnavatelé nevedou řádnou a úplnou evidenci pracovní doby svých zaměstnanců, zejména že si nevyžádali od svých zaměstnanců - řidičů nákladních automobilu stejnopisy evidence pracovní doby odpracované u jiného zaměstnavatele, dále nevedli evidenci práce přesčas, práce v noci a pracovní pohotovosti - v dodržování týdenních limitů práce nebyly zjištěny nedostatky - v jednom kontrolovaném subjektu nebyla předložena dokumentace o prováděných kontrolách a revizích strojů, zařízení a nářadí - v devíti kontrolovaných subjektech byly nad rámec zadání úkolu zjištěny nedostatky ve správnosti a úplnosti pracovních smluv dle 37 odst. 1 zákoníku práce a dodatků k pracovním smlouvám, zaměstnavatelé písemně neinformovali zaměstnance o nároku na délku dovolené, způsobu určování čerpání dovolené, údajích o výpovědních lhůtách, bližší označení druhu práce (v pracovní smlouvách je uvedeno pouze řidič), o splatnosti mzdy, termínu způsobu výplaty mzdy a místu vyplácení mzdy, stanovení týdenní pracovní doby a jejím rozvržení. Výsledky kontrol v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci prokázaly, že jsou pro kontrolované subjekty přínosem zejména v tom, že jim ukáží stav a účelnost přijatých opatření v prevenci rizik. Zaměstnavatelé, kteří si nechávají úkoly BOZP zajišťovat externě, nemají často v těchto otázkách dostatečné znalosti a nemohou posoudit obsahovou úroveň externích poskytovatelů služeb v oblasti BOZP. Provedení kontrol inspektory OIP zaměstnavatelům přiblížilo situaci v organizaci, čímž získali další potřebné informace související s řešením BOZP. Přes všechny zjištěné nedostatky v oblasti péče o zdraví a život zaměstnanců lze celkově hodnotit výsledky kontrol velmi pozitivně. Ve většině kontrolovaných subjektech dosud kontroly nebyly provedeny a kontroly byly pro vybrané subjekty přínosem, zvláště poradenstvím k řešení vyskytujících se nedostatků a případné problematiky BOZP, kdy veškeré zjištěné nedostatky byly prokonzultovány se statutárními zástupci prověřených subjektů. Kontrolovaným subjektům, ve kterých byly zjištěny nedostatky v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, byla inspektory uložena příslušná opatření k odstranění zjištěných nedostatků podle 7 odst. 1 písm. k) zákona o inspekci práce. Opatřeními bylo kontrolovaným subjektům uloženo odstranění zjištěných nedostatků a byl stanoven termín odstranění těchto nedostatků. Dále byla v rámci opatření kontrolovaným subjektům ukládána povinnost oznámit OIP způsob odstranění nedostatků. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 23 (celkem 103)

24 3.1.3 Kontroly systému BOZP v malých a středních podnicích ve stanovených odvětvích Provedené kontroly byly zaměřeny na následující odvětví ekonomické činnosti: - Zemědělství (skupina OKEČ ) - Lesnictví a dřevoprůmysl vč. výroby nábytku (skupina OKEČ ; a ) - Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (skupina OKEČ ) - Výroba strojů a zařízení (skupina OKEČ ) - Výroba dvoustopých vozidel (skupina OKEČ ) - Výroba pryžových a plastových výrobků (skupina OKEČ ) - Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků (skupina OKEČ ) - Výroba a rozvod elektrické energie, vody plynu a tepla (skupina OKEČ ) Úkolem bylo preventivně působit na podnikající subjekt v oblasti BOZP, zejména na plnění ustanovení závazných a platných předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, a to v co nejkratší době po zahájení podnikatelské činnosti. S ohledem na velký počet nově vzniklých malých a středních podniků byly provedeny kontroly u subjektů s vyšším podílem vzniku pracovních úrazů, nemocí z povolání a havárií. Dále u subjektů, u nichž byly zaznamenány opakované podněty na neplnění povinností, vyplývajících z právních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a subjektů, u kterých došlo ke vzniku smrtelného pracovního úrazu nebo úrazu s hospitalizací. Zadáním úkolu byla preventivní kontrola, dodržování právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, u subjektů v odvětvích se závažnějšími riziky prací a pracovišť vyplývajícími z jejich pracovních činností a u subjektů s opakujícími se případy porušení předpisů k zajištění BOZP. Cílem úkolu bylo nejen zjištění skutečného stavu a stanovení opatření k nápravě, ale také zařazení subjektů do systému následných a periodických kontrol. Ke kontrolám byly přednostně vybrány subjekty, u kterých: - nebyla ještě provedena plánovaná kontrola - byl nepříznivý vývoj ukazatelů pracovní úrazovosti - byly opakované podněty na neplnění povinností v oblasti BOZP - uplynulo více jak 5 let od poslední kontroly - byly při předešlé kontrole zjištěny závažné nedostatky a nebyla u nich provedena následná kontrola Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 24 (celkem 103)

25 Předmětem kontroly bylo zejména: prevence rizik vyhledávání a vyhodnocení rizik, seznámení s riziky, zpracování pracovních a technologických postupů prací, určení a přidělení vhodných OOPP, školení a příprava k výkonu práce, seznámení zaměstnanců s návody k obsluze provozovaných strojních zařízení a technologických zařízení, seznámení s pracovními a technologickými postupy, pracovní doba a její evidence, zdravotní způsobilost zaměstnanců k výkonu pracovních činností, pracovní úrazovost, evidence, šetření příčin a vzniku pracovního úrazu, stanovení opatření proti opakování pracovního úrazu a jejich realizace, zasílání záznamů o úrazech příslušným institucím. vedení předepsané provozní dokumentace strojů a zařízení, provádění kontrol a revizí stanovených výrobcem, případně provozovatelem, namátková kontrola realizace opatření, stanovených na základě hodnocení rizik na pracovištích a jejich dostatečnosti vzhledem k prováděným činnostem, kontrola vhodnosti pracovišť s ohledem na prováděné činnosti, namátková kontrola používání přidělených OOPP zaměstnanci, dodržování provozních podmínek stanovených výrobcem a provozovatelem, technický stav provozovaných strojů a technických zařízení se zaměřením na vybavenost ochranným zařízením, na bezpečné ovládání a na dodržování povinností, které jsou stanoveny v průvodní dokumentaci výrobce a právních předpisech. Zjištěné skutečnosti: Vyhledávání a hodnocení rizik Vyhledávání a hodnocení rizik provádí většina subjektů formálně s využitím komerčně zpracovaných programů, které dále nevyhodnocují a neupravují na konkrétní práce a pracoviště vyskytující se v jejich organizacích. Někteří zaměstnavatelé rizika nevyhledávají vůbec. Není prováděna aktualizace zpracovaných rizik s ohledem na nové pracovní postupy a používané technologie zavedené v průběhu roku. Stále častěji se inspektoři při kontrolách setkávají se skutečností, že u nově vyrobených strojů a zařízení (po účinnosti zákona číslo 22/1997 Sb.) zaměstnavatelé rizika pracovních činností nevyhledávají a nevyhodnocují, přesto, že jim to předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ukládají. V takových případech zaměstnavatelé argumentují tím, že za bezrizikový stav stroje či zařízení odpovídá výrobce. Nejvíce nedostatků v oblasti vyhledávání a hodnocení rizik bylo zjištěno ve: - výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků nedostatků - výrobě strojů a zařízení nedostatků - lesnictví a dřevoprůmyslu, vč. výroby nábytku - 83 nedostatků Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 25 (celkem 103)

26 Přijímání opatření k eliminaci rizika a realizace opatření Pokud jsou při vyhledávání a hodnocení rizik, rizika zjištěna je snahou zaměstnavatelů identifikovaná rizika odstranit. Důvodem této snahy je, podle zkušeností z kontrol prováděných inspektory, obava ze vzniku pracovního úrazu a případných sankcí ze strany inspektorátů práce nebo zdravotních pojišťoven. Pokud si eliminace identifikovaného rizika vyžaduje vyšší finanční náklady, je snahou zaměstnavatelů opatření k jejich eliminaci odkládat, nebo je neprovádí vůbec. Problém mají menší zaměstnavatelé i s odstraněním rizik, které si vyžaduje odborné technické řešení, neboť nemají dostatečné personální obsazení technických pracovníků, kteří by byli schopni způsob eliminace rizik navrhnout. Tak jako u vyhledávání rizik u nově vyrobených strojů a zařízení (po účinnosti zákona č. 22/1997 Sb.) zaměstnavatelé rizika pracovních činností neodstraňují, přesto, že jim to předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci ukládají. V takových případech zaměstnavatelé argumentují tím, že za bezrizikový stav stroje či zařízení odpovídá výrobce a odstraňování takových nedostatků bez svolení výrobce by bylo zasahováním do konstrukce stroje s následnou ztrátou nároků na záruční servis. U rizik spojených s používanými novými technologiemi většina zaměstnavatelů odstraňování rizik provádí. Nejvíce nedostatků v oblasti přijímání opatření k eliminaci rizika a realizaci opatření bylo zjištěno ve: - výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků nedostatků - výrobě strojů a zařízení - 82 nedostatků - lesnictví a dřevoprůmyslu, vč. výroby nábytku - 89 nedostatků Seznámení zaměstnanců spolupracujícího subjektu se známými riziky, koordinace činností Při provedených kontrolách bylo zjištěno, že zaměstnanci jiného zaměstnavatele se na pracovištích kontrolovaných osob vyskytují jen zřídka. Pokud se takoví zaměstnanci vyskytují, jde většinou o agenturní zaměstnávání. Při kontrolách byly zjištěny nedostatky v oblasti výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroby pryžových a plastových výrobků. Seznámení vlastních zaměstnanců s riziky Seznámení vlastních zaměstnanců s riziky prací a pracovišť vyplývajících z jejich pracovní činnosti a způsoby jejich eliminace zaměstnavatelé většinou provádějí. Stejně jako v případě vyhodnocování rizik však zaměstnance seznamují s riziky podle komerčně zpracovaných programů, které dále nevyhodnocují a neupravují na konkrétní práce a pracoviště vyskytující se v jejich organizacích a seznámení se tak stává formálním aktem, prováděným jen proto, aby byl formálně naplněn požadavek právního předpisu a zaměstnavatel se vyhnul případné sankci. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 26 (celkem 103)

27 Toto nedostatečné seznámení s riziky prací a pracovišť vyplývajících z pracovní činnosti zaměstnanců a s opatřeními na ochranu před jejich působením lze při kontrolách jen těžko dokazovat, neboť inspektor nemůže přesvědčovat zaměstnavatele o tom, co riziko je a co není. Nesprávné vyhodnocení rizika lze zaměstnavateli konkrétně vytknout až při vzniku pracovního úrazu. Vytrácí se zde tolik proklamovaný efekt prevence. Nejvíce nedostatků v oblasti seznámení vlastních zaměstnanců s riziky bylo zjištěno v oborech: - zemědělství - 33 nedostatků - výrobě a rozvodu elektrické energie, vody, plynu a tepla - 12 nedostatků - lesnictví a dřevoprůmyslu, vč. výroby nábytku - 5 nedostatků Školení BOZP zaměstnanců, způsobilost zaměstnance pro výkon práce Při kontrolách bylo zjištěno, že v předložených dokladech o školení není uváděn (v osnově) výčet předpisů, se kterými zaměstnance seznámili. Zaměstnavatelé nestanoví obsah a četnost školení pro jednotlivá pracovní zařazení zaměstnanců. Zaměstnanci nejsou seznamováni s návody k obsluze, místními provozními bezpečnostními předpisy (pro provozování dopravy, pro provoz zásobníků sypkých hmot, dopravních zařízení), technologickými pracovními postupy pro chov zvířat. V osnovách školení jsou uváděny, neplatné předpisy, např. starý zákoník práce (zákon č. 65/1965 Sb.) a pod. Většina kontrolovaných subjektů provádí ověřování zdravotní způsobilosti svých zaměstnanců před nástupem do zaměstnání. Nedostatky byly převážně zjištěny v nedodržování lhůt pro periodické ověřování zdravotní způsobilosti pro výkon dané profese, dané platným předpisem (řidiči, obsluha vyhrazených technických zařízení). Neprovádění periodických zdravotních prohlídek zaměstnanců často ovlivňuje zvýšení finančních prostředků na jejich úhradu. Nejvíce nedostatků v oblasti školení bylo zjištěno ve: - výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků - 73 nedostatků - výrobě strojů a zařízení - 54 nedostatků - výrobě a rozvodu elektrické energie, vody, plynu a tepla - 43 nedostatků Pracovní doba - evidence pracovních směn: bylo zjištěno neplnění povinností v oboru zemědělství, kdy zaměstnavatelé zejména na pracovištích živočišné výroby nevedou evidenci pracovní doby svých zaměstnanců, a to v 6 případech - rozvržení pracovních směn pracovní doby: nebylo zjištěno porušení - přestávky na jídlo a oddech: nebylo zjištěno porušení - odpočinek mezi směnami: nebylo zjištěno porušení - odpočinek mezi směnami v týdnu: nebylo zjištěno porušení Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 27 (celkem 103)

28 Kontrola zakázaných prací V pěti případech bylo zjištěno, že zaměstnavatel nestanovil seznam prací zakázaných ženám platný na pracovištích zaměstnavatele. Zaměstnávání pracemi jim zakázanými však nebylo zjištěno. Poskytování OOPP, mycích, čistících a dezinfekčních prostředků Problematika poskytování OOPP zaměstnancům úzce souvisí s kvalitou systému vyhledávání rizik možného ohrožení bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců, který je v daném subjektu zaveden. Většina kontrolovaných subjektů má seznam pro poskytování OOPP, ovšem seznam není většinou zpracován na základě zhodnocení rizik. Používání OOPP zaměstnanci není v mnoha případech důsledně vyžadováno, je patrná absence kontroly ze strany vedoucích zaměstnanců. Při kontrole rozsahu poskytování mycích, čistících a desinfekčních prostředků nebyly zjištěny závažné nedostatky. Ve vztahu k OOPP bylo u dozorovaných subjektů nejčastěji zjištěno: - není zpracován seznam pro poskytování OOPP - není prováděno nové zhodnocení rizik a následná úprava seznamu OOPP při změně pracovních podmínek - předepsané OOPP nejsou poskytovány - nevybavení rozvodny el. energie předepsanými OOPP - nepoužívání předepsaných OOPP zaměstnancem V mnoha případech bylo také zjištěno, že organizace nakupují OOPP v dobré víře, že na příslušný ochranný prostředek byl příslušnou autorizovanou zkušebnou vydán atest. Tuto skutečnost však nemají ověřenou a následně doloženou, čímž u některých kontrolovaných subjektů došlo k poskytování neschválených typů OOPP. V několika případech se inspektoři setkali s problémem neúplného vedení evidence přidělovaní OOPP zaměstnancům (popř. evidence chyběla zcela) s argumentací statutárních zástupců subjektů, že současná legislativa nenařizuje mít tuto evidenci zavedenou. Nejvíce nedostatků v oblasti poskytování OOPP, mycích čistících a dezinfekčních prostředků bylo zjištěno v oborech: - lesnictví a dřevoprůmyslu, vč. výroby nábytku - 33 nedostatků - zemědělství - 24 nedostatků - výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků - 16 nedostatků Vhodnost pracovišť s ohledem na prováděné činnosti z hlediska uspořádání Při posuzování prostorového uspořádání provozů byl inspektory posuzován stav komunikací, schodišť, skladování materiálu, manipulace s materiálem, bezpečnostní značení komunikací, překážky v komunikacích apod. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 28 (celkem 103)

29 Nejčastější zjištěné nedostatky: - špatné skladování materiálu (včetně neurčení nosností regálů a podlah) - chybějící bezpečnostní (popř. dopravní) značení na komunikacích, neodlišení skladovacích ploch od okolí - nevyhovující stav vrat budov (jištění proti sevření, možnost uvolnění z vedení, křídla ohrožující provoz na přilehlých komunikacích a pod.) - špatný technický stav manipulačních vozíků s vlastním pohonem (včetně neprovádění stanovených technických prohlídek) Komunikace a skladové plochy (prostor) Za nejzávažnější a zároveň nejčastěji zjištěné nedostatky při posuzování stavu komunikací lze považovat zejména nezakrytí všech otvorů nebo nebezpečných prohlubní v podlahách a nezřízení zábradlí na volných okrajích lávek, galerií, okolo nezakrytých otvorů, na schodištích apod. Nejčastější zjištěné nedostatky: - chybějící zábradlí v místech, kde bezpečnost osob není spolehlivě jištěna jiným způsobem - nezakryté nebezpečné otvory a prohlubně - nevyhovující stav komunikace (nerovnosti, překážky apod.) - nevyhovující stav schodiště (chybějící madlo, špatná výška a šířka stupňů, bezpečnostní značení apod.) - nedodržování technologických postupů a stanovení zákazů prací na dřevoobráběcích strojích a zařízeních Rozmístění a umístění strojů a zařízení na pracovišti se oproti minulým rokům zlepšilo, protože řada zaměstnavatelů získala větší objekty nebo vybudovala nové provozovny, přesto však je snahou co největší využití místa a stroje a zařízení bývají proto umísťovány tak, že zde není dostatečný pracovní a manipulační prostor. Vybavení pracovišť Bezpečnost pracovišť je dána kvalitou jejich technického a technologického vybavení. Přesto, že se vybavení pracovišť postupně zlepšuje (je přímo závislé na finančním zajištění organizací), je pro mnohé organizace velmi komplikované dosáhnou optimálního stavu vybavení pracovišť, a to zejména v době, kdy se potýkají s následky snížení zakázek z důvodu hospodářské krize. Zaměstnavatelé přejímají stroje a zařízení od výrobců nekompletní, dílčí části zařízení si dodělávají bez ohledu na dodržení požadavků na bezpečnost ve snaze snížení finančních prostředků. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 29 (celkem 103)

30 Na pracovištích často nebývají umístěny dopravní značky, bezpečnostní značky a značení (upozorňující na různá nebezpečí chemická, hluku, uklouznutí, zúžených průchodů a podchodů apod.). V průběhu kontrol se inspektoři OIP setkávali s pracovišti, u kterých nejsou odváděny látky, užívané nebo vyráběné, bezpečným způsobem, např.: odsáváním. Nejvíce nedostatků vhodnosti pracovišť s ohledem na prováděné činnosti bylo zjištěno v: - lesnictví a dřevoprůmysl, vč. výroby nábytku - 43 nedostatků - zemědělství - 32 nedostatků - výrobě a rozvodu elektrické energie, vody, plynu a tepla - 23 nedostatků Kontrola provádění práce podle zpracovaných pracovních postupů, návodů výrobce k provozu a údržbě zařízení Pracovní postupy bývají zaměstnavateli zpracovány pro opakující se výrobu nebo velké série výrobků. Tyto postupy bývají zaměřeny na technologické aspekty výroby (stanovení nástrojů materiálu, seřízení strojů, způsobu zpracování, nebo opracování materiálu apod.). Požadavek zákona č. 309/2006 Sb. na to, aby pracovní postupy byly stanoveny tak, aby byly dodržovány zásady bezpečného chování na pracovišti, jsou spíše výjimečné. V případech, kdy zaměstnanci vykonávají činnosti jednotvárné a jednostranně zatěžující organismus, nebývají v pracovních postupech (pokud jsou zpracovány) uváděny bezpečnostní přestávky, doba výkonu takových činností v rámci pracovní doby bývá časově omezena zavedením rotace pracovníků na pracovních místech, toto však nebývá ošetřeno zpracovaným pracovním postupem, ale pouze ústním příkazem. Stejně tak nejsou ve většině případů zpracovány pracovní postupy v případech, kdy zaměstnanci provádí ruční manipulaci s břemeny, která může dojít k poškodit zdraví, zejména páteř. Nejvíce nedostatků v souvislosti s pracovními postupy bylo zjištěno v oborech: - zemědělství - 37 nedostatků - lesnictví a dřevoprůmysl, vč. výroby nábytku - 37 nedostatků - výrobě strojů a zařízení - 16 nedostatků Pracovní stroje a zařízení Posouzením technického stavu strojů a zařízení bylo zjištěno nejvíce nedostatků, které souvisely nejen s častou absencí technické dokumentace včetně návodu na obsluhu, ale převážně také s částečným případně úplným zanedbáním předepsaných kontrol, zkoušek, revizí, oprav a údržby. Fyzickou prohlídkou strojů a zařízení používaných v provozech byly nejčastěji shledány tyto nedostatky: Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 30 (celkem 103)

31 - chybějící ochranné kryty, ochranné zařízení, zamezení přístupu k nebezpečnému místu stroje - neprovádění předepsaných kontrol, zkoušek, revizí a údržby - závady na pomocném strojním zařízení - poškození vypínačů a ovladačů (včetně jejich označení) - poškození přívodů el. energie ke strojům Závady spočívající v neprovedeném nebo nedostatečném zakrytování nebezpečného místa stroje (zařízení) se vyskytovaly nejen u strojů a zařízení používaných přímo ve výrobě, ale poměrně velký výskyt těchto závad byl zaznamenán také na transportním zařízení dopravující, popř. odvádějící materiál z těchto strojů (pásové dopravníky apod.). Mimo vlastní stroje a zařízení byla věnována pozornost i technickému zařízení, které výrobu z hlediska zajištění provozu nezbytně doplňují např. elektrická, tlaková, plynová a zdvihací zařízení. Výraznou část nedostatků tvořila zjištění v oblasti kontrol a revizí technického stavu, resp. skutečný stav provozovaných strojů a zařízení. Nejvíce nedostatků u pracovních strojů a zařízení bylo zjištěno v: - lesnictví a dřevoprůmyslu, vč. výroby nábytku nedostatků - zemědělství -182 nedostatků - výrobě a rozvodu elektrické energie, vody, plynu a tepla nedostatků Pracovní úrazovost V oblasti pracovní úrazovosti zaměstnavatelé, u nichž k pracovnímu úrazu došlo, nedostatečně objasňují příčiny a okolnosti vzniku tohoto úrazu. V záznamu o úrazu pak většinou jako příčinu úrazu uvádějí běžné riziko práce nebo selhání lidského činitele. U závažných úrazů a smrtelných úrazů pak spoléhají na to, že příčinu vzniku úrazu stanoví kontrolní orgány. Zaměstnavatelé u úrazů nestanovují opatření k zamezení opakování podobných úrazů, a to ani organizační ani technická. V praxi se často vyskytují případy, kdy nejsou zavedeny knihy drobných úrazů a poranění a při případné komplikaci zranění se pak dodatečně jen velmi těžce stanovují příčiny vzniku úrazu. Hlášení úrazů, způsobujících hospitalizaci delší jak 5 dnů, je prováděno. Problémy jsou v evidování úrazů, které pracovní neschopnost nezpůsobí nebo způsobí neschopnost kratší jak tři dny. Nejvíce nedostatků v oblasti pracovní úrazovosti bylo zjištěno v: - zemědělství - 26 nedostatků - lesnictví a dřevoprůmysl, vč. výroby nábytku - 4 nedostatků Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 31 (celkem 103)

32 - výrobě a rozvodu elektrické energie, vody, plynu a tepla - 3 nedostatky Roční kontroly BOZP U větších zaměstnavatelů se zavedeným systémem BOZP jsou roční prověrky organizovány, a to zejména tam, kde funguje odborová organizace, rada zaměstnanců, nebo zástupce zaměstnanců pro BOZP. U menších zaměstnavatelů nejsou roční prověrky organizovány, zejména tam, kde mají sjednáno poskytování služeb odborně způsobilou osobou k zajišťování úkolů v prevenci rizik. Jsou zde prováděny běžné kontroly, které jsou při kontrolách OIP vydávány za roční prověrky. Vzhledem k tomu, že není stanovena forma výstupu provedené roční prověrky nelze ze strany OIP tento způsob považovat za nedostatečný. Nejvíce nedostatků v oblasti roční kontroly BOZP bylo zjištěno v: - zemědělství - 22 nedostatků - výrobě a rozvodu elektrické energie, vody, plynu a tepla - 16 nedostatků - lesnictví a dřevoprůmyslu,vč. výroby nábytku - 5 nedostatků Hodnocení příčin zjištěného stavu Prevence rizik Nebylo zaznamenáno použití exaktních metod vyhledávání a hodnocení rizik (What - if, HAZOP, stromu událostí, popř. stromu poruch). Všechny subjekty používaly ke stanovení rizik možného ohrožení bezpečnosti a zdraví zaměstnanců metodu jednoduchou nebo využívají různé publikace vydané v této oblasti, aniž by hodnocení rizik přizpůsobily svým konkrétním podmínkám. Tato skutečnost je především ovlivněna kvalitou a odbornou způsobilostí bezpečnostních techniků. Většina kontrolovaných subjektů své vlastní bezpečnostní techniky nemá. Externí poradenské organizace však problematiku vyhledávání rizik ve většině případů zodpovědně neřeší, neboť neznají podrobně konkrétní podmínky na pracovištích organizace a nemohou tak spolehlivě a přesně posoudit rizika působící na zaměstnance. Činnost poradenských organizací se tedy v naprosté většině případů omezuje pouze na oblast výchovy pracovníků a sepsání záznamu o úrazu. Vzhledem k tomu, že úroveň obecné znalosti požadavků, vyplývajících z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti práce, je u statutárních zástupců kontrolovaných subjektů převážně nedostatečná, považují své povinnosti v oblasti bezpečnosti práce za splněné v okamžiku uzavření smlouvy s externí poradenskou organizací. Menší počet kontrolovaných subjektů sice vlastní bezpečnostní techniky má, ale vzhledem k časté kumulaci jejich funkcí, není ani zde ve většině případů zajištěna dostatečná kvalita jejich práce. Zajišťování požadavků bezpečnosti práce je tedy z hlediska preventivní činnosti i v těchto případech nedostatečné. Malé organizace a podnikající fyzické osoby nemají problematiku bezpečnosti práce převážně řešenou vůbec a spoléhají dle vlastního vyjádření na to, že se jim nic vážného nestane. V případě problému se většinou informují na kontaktních místech OIP. Tyto podnikatelské subjekty většinou vůbec neví, jaké jsou jejich povinnosti při zajišťování Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 32 (celkem 103)

33 bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, v lepším případě si alespoň 1 x ročně pozvou bezpečnostního technika na provedení školení zaměstnanců, popř. jednorázovou kontrolu pracoviště. Péče o pracovní podmínky Při kontrole v oblasti plnění povinností zaměstnavatele v otázkách bezpečnosti a ochrany zdraví při práci při zajišťování stanovených pracovních podmínek v rámci celorepublikového úkolu se zaměřením na obchodní řetězce bylo zjištěno, že zaměstnavatelé nepodávají zaměstnancům adekvátní informace před zařazením k výkonu sjednané činnosti, neseznamují je dostatečně s prevencí rizik, kterým jsou při své práci vystaveni. Velmi časté byly i stížnosti zaměstnanců na dodržování stanovených pracovních podmínek, které pak byly řešeny ve spolupráci s orgány ochrany veřejného zdraví v rámci kompetencí, vymezených platnými předpisy. V rámci kontroly pracovních režimů bylo zjišťováno, že nejsou předepsaným způsobem vykazovány přestávky v práci, které musí být zaměstnanci poskytnuty nejdéle po 6 hod. nepřetržité práce. Časté je porušování doby odpočinku mezi dvěma směnami a v týdnu. V mnoha případech je evidence pracovní doby vedena způsobem, ze kterého není patrný příchod a odchod zaměstnanců z práce. Malé množství zjištěných nedostatků v oblasti péče o pracovní podmínky je způsobeno tím, že tato porušení řeší pracovněprávní odbor (odbor inspekce III), a to zejména ve formě podnětů ze strany zaměstnanců organizací. Pracoviště Při posuzování prostorového uspořádání provozů byl inspektory posuzován stav komunikací, schodišť, skladování materiálu, manipulace s materiálem, bezpečnostní značení komunikací, překážky v komunikacích apod. se zaměřením na dopravu a manipulaci se surovinami a výrobky a se zaměřením na stav komunikací a skladových ploch (prostor). Za nejzávažnější a zároveň nejčastěji zjištěné nedostatky při posuzování stavu komunikací lze považovat zejména nezakrytí všech otvorů nebo nebezpečných prohlubní v podlahách a nezřízení zábradlí na volných okrajích lávek, galerií, okolo nezakrytých otvorů, na schodištích apod. Popsaný stav je způsoben stavem, kdy značný počet kontrolovaných subjektů má své provozovny v pronajatých objektech a snaha o zlepšení uspořádání a vybavení pracovišť naráží na nevoli vlastníků objektů s ohledem na finanční pokrytí těchto požadavků. Rovněž i kontrolované subjekty nemají zájem o zlepšování stavu objektů, prostor, které nevlastní s ohledem navýšení provozních nákladů. Pracovní postupy Zpracování technologických postupů vyžaduje navýšení kvalifikovaných pracovníků, což si vyžaduje navýšení finančních prostředků na provoz organizace. Z výše uvedeného vyplývá, že jsou postupy většinou zpracovávány ve velkých organizacích, zejména Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 33 (celkem 103)

34 v organizacích se sériovou a hromadnou výrobou a u nadnárodních společností nebo s účastí zahraničního kapitálu. Pracovní stroje a zařízení Stáří provozovaných zařízení (strojů) je hlavní příčinou toho, že většina zaměstnavatelů nemá ke strojnímu zařízení zpracovánu potřebnou dokumentaci v rozsahu stanoveném Nařízením vlády č. 378/2001 Sb. (chybí návod k obsluze nebo místní provozní bezpečnostní předpis). Provozovatelé technických zařízení nevěnují dostatečnou pozornost odstraňování zjištěných závad, nerespektují termíny a odstranění není prokazatelně dokládáno. Pracovní úrazovost Současný vývoj pracovní úrazovosti se v posledním období výrazně nezlepšuje. Jednou z příčin je i uplatňovaný systém zákonného pojištění, který je nastaven nesprávně a je v podstatě škodlivý. Postrádá jakoukoliv prevenci, neexistuje fond zábrany škod, nejsou stanoveny nástroje ekonomické motivace (systém přirážek a slev pojistného) a nejsou vytvářeny rezervy na krytí dlouhodobých rent. Šetření úrazů ze strany zaměstnavatelů je neobjektivní. Snahou většiny z nich je uvádět v záznamu o úrazu údaje jim vyhovující, které zkreslují podstatu celé události. Z těchto důvodů nejsou také přijímána účinná opatření k zamezení vzniku dalších úrazů a zlepšení stavu BOZP. V dané věci se jeví jako potřebné přepracovat celý systém šetření, hodnocení i vykazování úrazů. Roční kontroly BOZP Formálnost organizování a provádění ročních prověrek BOZP je dána jejich malou efektivností a kampaňovitým charakterem. Účinnost takové, jednou ročně prováděné prověrky, je velmi málo efektivní, tím spíš, že ji provádí vlastní zaměstnanci organizace, kteří většinou zastávají vedoucí funkce a zjištěné nedostatky jen poukazují na jejich špatnou preventivní činnost v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Statutární zástupci organizací se většinou takových prověrek osobně neúčastní. Opatření v rámci kontrol Kontrolovaným subjektům, u kterých byly zjištěny nedostatky v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, byla inspektory uložena příslušná opatření k odstranění zjištěných nedostatků podle 7 odst. 1 písm. k) zákona o inspekci práce a v návaznosti na uvedená zjištění bylo provedeno 96 následných kontrol. Opatřeními bylo kontrolovaným subjektům uloženo odstranění zjištěných nedostatků a byl stanoven termín odstranění těchto nedostatků. Dále byla v rámci opatření kontrolovaným subjektům ukládána povinnost oznámit OIP způsob odstranění nedostatků. Při zjištění závažných nedodržení předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci bylo inspektorem navrženo uložení sankce kontrolovaným subjektům. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 34 (celkem 103)

35 Počty prověrek, závad a uložených opatření k odstraňování nedostatků Počty zjištěných závad dle položek kontrolního seznamu Výše pokut (v tis. Kč) Počet pokut v ks Počet závad v násobnosti Počet závad Počet následných kontrol Počet kontrol Počet kontrolovaných subjektů Zemědělství Lesnictví a dřevoprůmysl vč. výroby nábytku Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků Výroba strojů a zařízení Výroba dvoustopých vozidel Výroba pryžových a plastových výrobků Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků Výroba a rozvod elektrické energie, vody, plynu a tepla Ostatní Celkem Kontroly zaměstnavatelů při organizování pracovního režimu řidičů s ohledem na dobu přestávek mezi směnami a přestávek v týdnu Silniční doprava patří k nejrizikovějším oblastem s dlouhodobou vysokou četností pracovních úrazů s těžkými újmami na zdraví, ale i se smrtelnými pracovními úrazy řidičů, ke kterým dochází v souvislosti s provozem, údržbou a opravami silničních vozidel. Při nedodržování bezpečnostních předpisů zaměstnavateli a samotnými řidiči je navíc ohrožena bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu. U zaměstnavatelů je dlouhodobě zjišťováno porušování předpisů upravující pracovní podmínky řidičů a pracovněprávní vztahy. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 35 (celkem 103)

36 Cílem kontrol dle zadání úkolu bylo preventivně působit na zaměstnavatele, aby byla zajištěna bezpečnost v silniční dopravě a bezpečná práce řidičů. Kontrola dodržování stanoveného pracovního režimu řidičů navázala na dlouholetou činnost inspektorů jednotlivých OIP systému SÚIP, kdy byly i v minulých letech prováděny kontroly pracovních režimů řidičů silničních vozidel. Cílem činnosti orgánů inspekce práce bylo vytvořit tlak na zaměstnavatele v oblasti dodržování právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a tím vytvářet předpoklady k postupnému snižování pracovní úrazovosti a silniční nehodovosti při provozu, údržbě a opravách motorových a nemotorových silničních vozidel. Takto zaměřeným úkolem se systém SÚIP připojil k plnění cílů stanovených v Národní strategii bezpečnosti silničního provozu. Dále byly kontroly zaměřeny i na systém obecné prevence, tzn. zejména plnění povinností zaměstnavatelů v oblastech vyhledávání, posuzování a hodnocení rizik, seznamování zaměstnanců s předpisy k zajištění bezpečnosti práce, které se týkají jejich práce a jejich pracoviště, zejména pokyny výrobců vozidel uvedených v návodech k obsluze a údržbě, ověřování odborné a zdravotní způsobilosti zaměstnanců apod. Cílem úkolu bylo dosáhnout, aby jak zaměstnavatelé (dopravci), ale i samotní řidiči, dodržovali stanovené zákonné předpisy, a tím bylo trvale dosahováno snižování pracovní úrazovosti. Stanovený limit SÚIP k danému úkolu byl plošně pro jednotlivé OIP určen provedením kontrol nejméně v 10 subjektech provozujících silniční dopravu pro vlastní potřebu ve vnitrostátní i mezinárodní nákladní dopravě a hromadné přepravě osob. Kontrolováno bylo celkem 27 subjektů, zadaný úkol byl splněn. Počet kontrol provedených k zadanému úkolu je shodný s počtem kontrolovaných subjektů, to znamená, že k zadání bylo provedeno 27 kontrol. Evidence pracovního režimu řidičů silničních vozidel s celkovou hmotností nad 3,5 tuny, která jsou povinně vybavena záznamovým zařízením (tachografy), je zkreslována neznalostí zaměstnavatele a řidičů těchto vozidel s manipulací ovládacího prvku záznamového zařízení (tachografu) pro záznam evidence pracovního režimu řidiče. Nařízení vlády č. 168/2002 Sb., kterým se stanoví způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při provozování dopravy dopravními prostředky, stanovuje v 3 zaměstnavateli vydat Místní provozní bezpečnostní předpis, kterým mimo jiné organizuje práci zaměstnanců při provozování dopravy. V častých případech je textová část nařízení vlády č. 168/2002 Sb. součástí osnovy pravidelného poučování řidičů z povolání absolvovaného v autoškole. Na tuto skutečnost často zaměstnavatelé poukazují s mylnou představou, že Místní provozní bezpečnostní předpis je součástí uvedeného nařízení vlády. Mnohé předložené zdravotní posudky řidičů motorových silničních vozidel byly lékaři vypracovány na nestandardních dokumentech bez dodržení postupu stanoveného vyhláškou č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel s podmínkou a náležitosti lékařského potvrzení osvědčujícího zdravotní důvody, pro něž se za jízdy nelze Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 36 (celkem 103)

37 na sedadle motorového vozidla připoutat bezpečnostním pásem (vyhláška o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel) ve znění pozměňující vyhlášky č. 253/2007 Sb. Výsledky kontrol v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci prokázaly, že jsou pro kontrolované subjekty přínosem zejména v tom, že jim ukáží stav a účelnost přijatých opatření v prevenci rizik. Zejména zaměstnavatelé (dopravci), kteří si nechávají úkoly BOZP zajišťovat externě, nemají často v těchto otázkách dostatečné znalosti a nemohou posoudit úroveň externích poskytovatelů služeb v oblasti BOZP. Nedostatky byly zjištěny i v systému vyhledávání rizik, možného ohrožení bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců, informování zaměstnanců o těchto rizicích včetně stanovení opatření k jejich odstranění. Provedení kontrol inspektory OIP zaměstnavatelům přiblíží situaci v organizaci, čímž získají další potřebné informace související s řešením BOZP ve spravovaném právním subjektu. Obecně lze konstatovat, že bezpečnost a ochrana zdraví je kontrolovanými osobami zajišťována spíše formálně (zejména tam, kde jde o vyhodnocení rizik, zpracování vlastních seznamů OOPP, místních provozních bezpečnostních předpisů a podobně). Celkově lze hodnotit výsledky kontrol pozitivně. Kontroly byly pro vybrané subjekty přínosem, zvláště poradenstvím k řešení vyskytujících se nedostatků a případné problematiky BOZP, kdy veškeré zjištěné nedostatky byly prokonzultovány se statutárními zástupci kontrolovaných subjektů a byly stanoveny termíny k jejich odstranění. Nejčastější nedostatky: - neseznámení zaměstnanců s návody k obsluze - chybějící bližší specifikace v pracovní smlouvě se zařazením řidič - nevyžádání opisu evidence pracovní doby odpracované u jiného zaměstnavatele - neseznámení zaměstnanců se zdravotnickým zařízením poskytujícím pracovnělékařskou péči - neseznámení s místním provozním bezpečnostním předpisem - neseznámení zaměstnanců s pracovními riziky. V průběhu prováděných kontrol byla inspektory věnována také pozornost vztahu kontrolovaného subjektu ke zjišťovaným pochybením. Odhalené nedostatky vycházely převážně z obsáhlé a mnohdy složité legislativy v dopravě. Protože reakce kontrolovaných subjektů na jejich legislativní nestandardy byly přijímány většinou vstřícně a se snahou o rychlou nápravu, nebylo v žádném ze závěrů kontrol přistoupeno k návrhu na správní řízení o uložení pokuty. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 37 (celkem 103)

38 3.1.5 Kontroly v oblasti Bezpečnost vnitrozávodové dopravy provoz manipulačních vozíků a dopravních prostředků a zařízení Vnitrozávodová doprava, tedy provoz manipulačních vozíků, dopravních prostředků, zařízení a manipulace s materiálem je jednou z nejrizikovějších činností z hlediska četnosti pracovních úrazů a s tím související počet zameškaných kalendářních dnů při léčení následků pracovních úrazů. Snahou při vyhodnocování tohoto úkolu bylo mimo jiné zjistit, jak se na pracovní úrazovosti podílejí kmenoví zaměstnanci, zaměstnanci agentur a zaměstnanci ve věku let. Hlavním cílem prováděných kontrol bylo vyvodit potřebný tlak na dodržování bezpečnostních předpisů v dané oblasti a tím vytvořit předpoklady k postupnému snižování pracovní úrazovosti na úseku vnitrozávodové dopravy provoz manipulačních vozíků a dopravních prostředků a zařízení. Nová strategie EU do roku 2012 si klade za cíl dosáhnout celkového snížení počtu pracovních úrazů a nemoci z povolání o 25 %. Inspektorát vybral ke kontrole více než stanovených 50 subjektů, vykazující zvýšenou úrazovost a subjekty, kde se předpokládal vysoký podíl vnitrozávodové dopravy provoz manipulačních vozíků a dopravních prostředků a zařízení. Členění kontroly - Administrativní kontrola: byla zaměřena na systém řízení BOZP, na prevenci rizik, a to v oblastech vyhledávání, posuzování a hodnocení rizik, zdravotní způsobilost zaměstnanců, poskytování osobních ochranných prostředků, včetně mycích, čistících a dezinfekčních, kvalifikace a školení zaměstnanců, pracovní úrazovost. - Vlastní kontrola na pracovištích: byla zaměřena na technický stav výrobních a provozních budov, technický stav komunikací, nakládacích a vykládacích ramp, organizaci provozu na účelových komunikacích a dalších plochách a manipulaci s materiálem při nakládce a vykládce. Mimo tyto předepsané rozsahy kontroly daného úkolu bylo současně prováděno ověřování splnění opatření uložených z předcházejících kontrol. Bylo také kontrolováno plnění povinností zaměstnavatele souvisejících s provozem výrobně technického zařízení, provádění jeho obsluhy, požadované kvalifikace obsluh a plnění povinností souvisejících s provozem vyhrazených technických zařízení, vnitrozávodovou dopravou, skladováním apod. Zhodnocení kontrolní činnosti: V působnosti OIP byla provedena kontrola u 59 kontrolovaných osob z různých odvětví ekonomické činnosti. Mezi subjekty se objevily jednak organizace s velkým počtem zaměstnanců, kde lze tím pádem počítat i s větší vnitrozávodovou dopravou a větší četností ruční manipulace s materiálem, jednak organizace menší, kde je ale manipulace s materiálem a vnitrozávodová doprava jejich převažující činností (např. sklady). Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 38 (celkem 103)

39 U všech kontrolovaných osob proběhla kontrola v oblasti manipulačních vozíků. V oblasti transportních zařízení byla kontrola provedena u 34 kontrolovaných osob z celkového počtu. Ostatních 25 kontrolovaných osob transportní zařízení nepoužívá. Pracovní úrazovost a podíl zaměstnanců Z kontrol v působnosti OIP vyplynulo, že agenturní zaměstnanci se v tomto regionu a v této pracovní činnosti využívají sporadicky. U motorových vozíků to bylo pouze 8 agenturních zaměstnanců oproti 1931 kmenovým, u dopravníků a ostatních motorových vozíků nebyli dokonce zaměstnáni nikde. Pouze u ruční manipulace je procento zaměstnaných agenturních zaměstnanců větší a to 148 oproti 5235 kmenovým. Může to souviset s tím, že zaměstnavatelé jsou si vědomi rizikovosti této činnosti a raději se spoléhají na své kmenové zaměstnance, které znají, než aby spoléhali na agenturní zaměstnance, kde nemají velké šance ovlivnit výběr a kvalitu těchto zaměstnanců. Pokud se týká zaměstnanců ve věku let, tito jsou zaměstnáni u všech druhů manipulační techniky v různém procentu zastoupení, nejméně u ostatních motorových vozíků, kde u kontrolovaných osob byli zaměstnáni jen čtyři. Poznatky z protokolů Při kontrolách byly vyhodnocovány kontrolní seznamy a tabulka úrazovosti a sepsány protokoly o kontrole. Z 59 kontrol bylo sepsáno 59 protokolů. Při kontrolách bylo zjištěno 302 nedostatků, což je 5,1 nedostatku na jednu kontrolu. Můžeme říct, že formulace nedostatků se nejvíce dotýkala zákoníku práce a zákona č. 309/2006 Sb. Ze zákoníku práce bylo nejčastěji konstatováno nedodržení povinností vyplývajících z 102, tedy týkající se prevence rizik a to ve 183 případech. Téměř dvě třetiny všech nedostatků, obsažených v protokolech, se tak týkaly prevence rizik. Z tohoto počtu byla v 57 případech ve formulaci nedostatku použita ČSN, ve 35 případech právní předpis nižší právní síly (nařízení vlády) a v 91 případech byl použit samostatně 102 zákoníku práce. Mimo prevenci rizik bylo zjištěno ještě 6 nedostatků, týkajících se poskytování OOPP ( 104 zákoníku práce), 8 nesplnění povinnosti organizovat nejméně jednou ročně prověrky BOZP ( 108 zákoníku práce) a 2 nedostatky v souvislosti s povinnostmi zaměstnavatele při pracovních úrazech ( 105 zákoníku práce). U zákona č. 309/2006 Sb. bylo největší zastoupení nesplnění ustanovení 4 odst. 1 písm. c), tedy že stroje a zařízení nejsou pravidelně a řádně udržovány, kontrolovány a revidovány. Nesplnění tohoto požadavku bylo zjištěno v 37 případech. To ovšem neznamená, že by nebyly prováděny revize a kontroly. Drtivá většina nesplnění tohoto požadavku spočívá v konkrétním stroji nebo zařízení, nedá se říct, že by revize a kontroly byly systémově v nepořádku. Druhým nejčastějším nedostatkem uváděným v protokolech, a to 33 x, byla citace 2 odst. 1 zákona č. 309/2006 Sb., tedy požadavky na pracoviště a pracovní prostředí. V 9 případech neměla kontrolovaná osoba umístěny bezpečnostní značky ( 6 zák. č. 309/2006 Sb.), v 16 nebyly v pořádku pracovní postupy ( 5 zák. č. 309/2006 Sb.) a v 7 nebyla splněna povinnost týkající se ochranných zařízení ( 5 odst. 1 písm. a) zák. č. 309/2006 Sb.). Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 39 (celkem 103)

40 Poznatky z kontrolních seznamů Manipulační vozíky Nejvíc nedostatků dle kontrolního seznamu bylo zjištěno v oblasti odborné a zdravotní způsobilosti. V průměru u 16 % kontrolovaných subjektů byly v této oblasti shledán stav, který není zcela v souladu s právními a ostatními předpisy k zajištění BOZP. Naopak nejmenší procento nedostatků se vyskytovalo v oblasti poskytování OOPP s výjimkou zpracování seznamu pro přidělení OOPP. V těchto seznamech bylo kontrolami zjištěno 15 nedostatků. Transportní zařízení U transportních zařízení bylo stejně jako u manipulačních vozíků nejméně nedostatků v oblasti poskytování OOPP. Oproti vozíkům ale stoupl počet nedostatků v oblasti vyhodnocení rizik a seznámení s riziky, kde se četnost nedostatků přiblížila oblasti odborné a zdravotní způsobilosti. V tomto kontrolním seznamu dominují z hlediska četnosti nedostatků dva požadavky s četností 9. Jednak povinnost zaměstnavatele stanovit periodu a obsah opakovaného školení a jednak buď chybějící nebo neúplný Místní bezpečnostní předpis pro provoz transportních zařízení. Sankce V působnosti OIP byly dvěma kontrolovaným osobám (z celkového počtu 59 kontrol) uděleny dvě sankce v celkové výši ,- Kč. U žádné kontrolované osoby nebyl konstatován nedostatek týkající se odborné způsobilosti v plnění úkolů v prevenci rizik. Kontrolované osoby, které provozují jak manipulační vozíky, tak transportní zařízení, jsou z drtivé většiny s počtem zaměstnanců převyšujícím 25, kde již zaměstnavatel musí zajišťovat úkoly v prevenci rizik osobou odborně způsobilou. Jak jíž bylo uvedeno, 183 nedostatků v protokolu bylo formulováno jako nesplnění povinností v prevenci rizik, takže tento údaj může vyvolávat pocit, že prevenci rizik u kontrolovaných osob není věnována žádná pozornost. To by ovšem bylo zavádějící. Na tomto čísle má velký podíl skutečnost, že v protokolu se jako nesplnění povinností může uvádět pouze zákon a ne předpis nižší právní síly. Kontrolované osoby v této oblasti úkoly v prevenci rizik systémově plní. Svědčí o tom i průměrný počet nedostatků na protokol, který je nižší než u kontrol jiných úkolů. Pokud se týká srovnání prevence rizik u manipulačních vozíků a transportních zařízení, lépe vychází manipulační vozíky. Drtivá většina školení obsluh manipulačních vozíků probíhá ve školících střediscích a externích firmách. Pro obsluhu manipulačních vozíků si zaměstnavatelé vybírají vzhledem k rizikovosti a možným následkům kvalitnější zaměstnance. O větší pozornosti zaměstnavatelů pro manipulační vozíky svědčí i výsledky hodnocení kontrolního seznamu. Například pro provoz manipulačních vozíků nemá zpracován místní bezpečnostní předpis 8 kontrolovaných osob z 59, v případě transportních zařízeních je to ale 9 kontrolovaných osob z 34. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 40 (celkem 103)

41 3.1.6 Kontroly v oblasti Dodržování předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení při provozu a údržbě plníren a stabilních čerpacích stanic na zkapalněné uhlovodíkové plyny (LPG, CNG) Kontrola byla provedena se zaměřením na dodržování předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení při provozu a údržbě plníren a stabilních čerpacích stanic na zkapalněné uhlovodíkové plyny (LPG, CNG). Zkapalněné topné plyny jsou používány nejen právnickými a podnikajícími fyzickými osobami, ale i širokou veřejností, jak pro ohřev potravin, vytápění, ale rovněž také k pohonu motorových vozidel apod.. Jsou to látky, které při nevhodném použití nebo při nedodržení požadavků na bezpečnost a ochranu zdraví při práci mohou být značně nebezpečné (výbuch, havárie technických zařízení). Tím dochází ke zvyšování nároků na preventivní údržbu, nutnost výměny některých komponentů, zabezpečovací zařízení a nutnost zvýšené provozní údržby a péče ze strany obsluhy. Cílem kontrol při provozu a údržbě plníren a stabilních čerpacích stanic na zkapalněné uhlovodíkové plyny (LPG, CNG) u právnických a podnikajících fyzických osob bylo zejména ověření systému vyhledávání rizik u těchto tlakových a plynových zařízení, seznamování zaměstnanců s těmito riziky a tím zvýšení úrovně bezpečnosti práce v dané oblasti, plnění opatření k minimalizaci rizik spojených s provozem tlakových a plynových zařízení a zajištění bezpečnosti provozovaných zařízení, včetně provádění kontrol, zkoušek a revizí zařízení a odstraňování zjištěných nedostatků. Kontrola byla dále zaměřena na kvalifikaci obsluhy a postupů při plnění lahví, způsobu ochrany zařízení před mechanickým poškozením a korozí, ochranu zařízení proti účinkům atmosférické elektřiny, vybavení pro skladování plynů předepsanou bezpečnostní armaturou a větrání skladového prostoru. Zadáním tohoto úkolu bylo provést kontroly u 20 provozovatelů plníren a stabilních čerpacích stanic na zkapalněné uhlovodíkové plyny u různých podnikatelských subjektů, z toho cca u 15 namátkově vybraných stabilních čerpacích stanic na zkapalněné uhlovodíkové plyny a u cca 5 plníren a skladů lahví k dopravě plynů. Kontroly (podle kontrolního seznamu) byly zaměřeny na obecnou a technickou prevenci a na kontrolu na pracovištích a dále zejména na: - vyhodnocení rizik a přijetí opatření k jejich minimalizaci; - školení pracovníků, kvalifikaci a zdravotní způsobilost osob obsluhy a údržby, ustanovení osoby odpovědné za provoz a používání OOPP; - kontrolu průvodní, provozní a havarijní dokumentace; - provádění kontrol, preventivní údržby, revizí a odstraňování zjištěných nedostatků; - vybavení tlakových a plynových zařízení zabezpečovacími zařízeními, umístění uzávěrů plynu, přívod vzduchu pro odvětrání; - řešení odstavení tlakových a plynových zařízení z provozu v případě havárie (při krizových provozních situacích) a značení únikových cest. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 41 (celkem 103)

42 Počet kontrol, závad a uložených opatření k odstranění nedostatků Počet kontrolovaných subjektů Počet kontrol Počet následných kontrol Počet závad Počet závad v násobnosti Počet pokut v ks Výše pokut Počet zjištěných závad Počty zjištěných závad dle položek kontrolního seznamu Všeobecná bezpečnost - Zaměstnavatel nezajistil zaměstnancům školení o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci 12 x. - Zaměstnavatel připustil, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti 4 x. - Zaměstnavatel nezajistil, aby zaměstnanec pracující v noci byl vyšetřen lékařem zdravotní preventivní péče 7 x. - Zaměstnavatel nevede v knize úrazů evidenci o všech úrazech, i když jimi nebyla způsobena pracovní neschopnost nebo byla způsobena pracovní neschopnost nepřesahující 3 kalendářní dny nezjištěno v žádném případě. - Zaměstnavatel soustavně nevyhledává nebezpečné činitele a procesy pracovního prostředí a pracovních podmínek, nezjišťuje jejich příčiny a zdroje 1 x. - Zaměstnavatel nemá vypracovaný seznam OOPP na základě vyhodnocených rizik 6 x. - Zaměstnavatel neposkytuje OOPP nezjištěno v žádném případě. Plynová a tlaková zařízení - Organizace nevlastní oprávnění k plnění tlakových nádob na plyny nezjištěno v žádném případě. - Obsluhovatelé nemají odpovídající odbornou způsobilost 15 x. - Zaměstnavatel prokazatelně neseznámil zaměstnance s účinky nebezpečných látek, se způsoby, jak s nimi zacházet, s ochrannými opatřeními, se zásadami první pomoci, s potřebnými asanačními postupy a s postupy při likvidaci poruch a havárií 1 x. - Provozovatel nevede předepsanou dokumentaci o zařízení 1 x. - Zaměstnavatel nezajistil, aby technická zařízení byla pravidelně a řádně udržována, kontrolována a revidována 6 x. - Pro zařízení není zpracován místní provozní řád 11 x. - Rozvodné potrubí (vedení) není na viditelných místech označeno bezpečnostními značkami v závislosti na druhu, teplotě a směru dopravy látek nebo přípravků 5 x. - Zaměstnavatel nepřijímá veškerá opatření k prevenci rizik vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci tím, že zařízení Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 42 (celkem 103)

43 pro skladování plynů není umístěno v dostatečně větraných prostorách nezjištěno v žádném případě. - Zaměstnavatel neumístil bezpečnostní značky, značení a nezavedl signály, které poskytují informace nebo instrukce týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci 1 x. - Zaměstnavatel nezajistil, aby prostory určené pro práci měly bezpečný přístup obsluhy k zařízení a dostatečný manipulační prostor se zřetelem na technologický proces a organizaci práce, umožňující bezpečné používání zařízení nezjištěno v žádném případě. - Zaměstnavatel nezajistil, aby prostory určené pro práci, chodby, schodiště a jiné komunikace měly stanovené rozměry nezjištěno v žádném případě. Elektrická zařízení - Zaměstnavatel nezajistil, aby technická zařízení byla vybavena ochrannými zařízeními, která chrání život a zdraví zaměstnanců tím, že nebyla zajištěna ochrana zaměstnance proti nebezpečnému dotyku u zařízení pod napětím a před jevy vyvolanými účinky elektřiny 2 x. - Zaměstnavatel nezajistil, aby technická zařízení byla vybavena ochrannými zařízeními, která chrání život a zdraví zaměstnanců tím, že není zajištěna ochrana zařízení, které může být vystaveno účinkům atmosférické elektřiny, zejména zasažení bleskem 5 x. - Zaměstnavatel nezajistil, aby stroje, technická zařízení,dopravní prostředky a nářadí byly pravidelně a řádně udržovány, kontrolovány a revidovány nezjištěno v žádném případě. - Zaměstnavatel nezajistil, aby stroje, technická zařízení, dopravní prostředky a nářadí byly pravidelně a řádně udržovány, kontrolovány a revidovány 1x. - Zaměstnavatel nezajistil, aby pracoviště a pracovní podmínky pro zaměstnance z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví při práci odpovídaly bezpečnostním požadavkům na pracovní prostředí a pracoviště tím, že elektrická zařízení před uvedením do provozu nebyla odborně prověřena a vyzkoušena nezjištěno v žádném případě. - Zaměstnavatel nepřijímá veškerá opatření k prevenci rizik vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci tím, že pro případy nouze nebyly na vhodném místě prostředky pro vypnutí elektrického napájení nebezpečného prostoru nezjištěno v žádném případě. Plnění požadavků nařízení vlády č. 406/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů - Zaměstnavatel nepřijímá veškerá opatření k prevenci rizik vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci tím, že nezpracoval písemnou dokumentaci o ochraně před výbuchem nezjištěno v žádném případě. - Zaměstnavatel nepřijímá veškerá opatření k prevenci rizik vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci tím, že neprovedl kvalifikaci prostor v prostředí s nebezpečím výbuchu nezjištěno v žádném případě. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 43 (celkem 103)

44 - Zaměstnavatel neumístil bezpečnostní značky, které poskytují informace nebo instrukce týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Neoznačil místa vstupu do prostorů s nebezpečím výbuchu bezpečnostními značkami výstrahy s černými písmeny EX 6x. Z výše uvedeného přehledu počtů zjištěných závad podle položek uvedených v kontrolním seznamu pro tento úkol bylo zjištěno 84 závad z celkového počtu 134 nedostatků. Nejčastějším nedostatkem po vyhodnocení počtů závad na jednotlivé položky byla skutečnost, že obsluhovatelé vyhrazených tlakových nebo plynových zařízení, které představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví zaměstnanců, neměli odpovídající odbornou způsobilost k prováděné činnosti, kterou jim zaměstnavatel podle platných právních a ostatních předpisů nezajistil. Naopak závady se téměř nevyskytovaly u opatření zaměstnavatelů, která měla za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je nebo minimalizovat jejich působení. Kontrola systému BOZP a pracovních podmínek Školení BOZP zaměstnanců Kontrolou bylo zjištěno, že školení zaměstnanců o právních a ostatních předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci není ještě u některých zaměstnavatelů zcela chápáno. Osnovy školení, ve většině případech, neobsahovaly všechny potřebné právní a ostatní předpisy týkající se práce a pracoviště jednotlivých zaměstnavatelů nebo obsahovaly již neplatné předpisy či nebyly zpracovány vůbec. Výkon zakázané práce a práce, které neodpovídají schopnostem a zdravotní způsobilosti zaměstnance Kontrolou bylo zjištěno, že většina provozovatelů má svého smluvního lékaře, ke kterému posílá své zaměstnance k periodickým lékařským prohlídkám, které se týkají jejich práce a pracoviště, a tudíž mají doklad o jejich zdravotní způsobilosti. Zdravotní způsobilost pro práci v noci Jak je uvedeno v předchozím odstavci, zaměstnavatelé neopomínají při periodických lékařských prohlídkách na vyšetření zaměstnanců pro práci v noci, které je potřeba provádět v intervalu minimálně jednou ročně. Kniha úrazů Kontrolou bylo zjištěno, že zaměstnavatelé vedou ve všech případech knihu evidence pracovních úrazů, do které zapisují všechny úrazy, a to jak drobná poranění, tak i pracovní úrazy, jimiž nebyla způsobena pracovní neschopnost nebo byla způsobena pracovní neschopnost nepřesahující 3 kalendářní dny. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 44 (celkem 103)

45 Vyhledávání, vyhodnocení rizik a přijímání opatření Kontrolou bylo zjištěno, že pouze v jednom případě zaměstnavatel soustavně nevyhledával a nehodnotil rizika a nepřijímal opatření k jejich odstranění. Poskytování OOPP, mycích, čistících a desinfekčních prostředků na základě zpracovaného seznamu OOPP Zaměstnavatelé jsou povinni poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pracovní prostředky, které je chrání před riziky podle vlastního seznamu zpracovaného na základě vyhodnocení rizik a konkrétních podmínek práce. Tato dokumentace byla u 6 kontrolovaných subjektů vedena buď neodborně nebo vůbec ne. Poskytování OOPP, mycích, čistících a desinfekčních prostředků Kontrolou bylo zjištěno, že zaměstnancům u všech kontrolovaných subjektů byly vydány osobní ochranné pracovní prostředky a mycí, čistící a desinfekční prostředky. Oprávnění pro provozovanou činnost Kontrolou bylo zjištěno, že všechny kontrolované subjekty vlastnily oprávnění příslušného druhu a rozsahu pro svou provozovanou činnost. Odborná způsobilost obsluh Kontrolou bylo zjištěno, že u 15 kontrolovaných subjektů neměla obsluha zařízení odpovídající odbornou způsobilost. Tento stav se projevil především u menších provozovatelů čerpacích stanic LPG, kteří mají toto zařízení pouze v pronájmu. Je to nejvíce zjištěných závad z položek kontrolního seznamu. Ochranná opatření, zásady první pomoci a postupy při likvidaci poruch a havárií Kontrolou bylo zjištěno, že pouze u jednoho kontrolovaného subjektu nebyli zaměstnanci seznámeni se zásadami poskytování první pomoci a nebyl určen počet zaměstnanců, kteří by tuto první pomoc poskytovali a organizovali. Provozní dokumentace Kontrolou bylo zjištěno, že jeden kontrolovaný subjekt neměl vypracován místní provozní řád čerpací stanice LPG. Údržba, kontrola a revize Kontrolou bylo zjištěno, že úroveň údržby kontrol a revizí se liší u jednotlivých provozovatelů. Většina provozovatelů provádí revize, kontroly a zkoušky v termínech, které předepisují předpisy, v 6 případech tyto úkony nebyly provedeny vůbec. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 45 (celkem 103)

46 Místní provozní řád Dalším častým nedostatkem je chybějící místní provozní řád. Tento dokument je v mnoha případech veden buď neodborně (jsou v něm uvedeny již neplatné právní a ostatní předpisy) nebo není veden vůbec, popř. jej nemá kontrolovaná osoba k dispozici na pracovišti. Tento nedostatek byl zjištěn u 11 kontrolovaných subjektů. Označení potrubí Kontrolou bylo zjištěno, že v 5 případech není potrubí vedené nad zemí na viditelných místech řádně označeno bezpečnostními značkami v závislosti na druhu, teplotě a směru dopravy médií. Skladování plynů U žádného z kontrolovaných subjektů nebylo zjištěno, že by v rámci prevence rizik vyplývajících z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci měl umístěno zařízení pro skladování plynů v nedostatečně větraných prostorách. Označení prostorů obsahující zařízení s nebezpečnými látkami Kontrolou bylo zjištěno, že v jednom případě zaměstnavatel neumístil bezpečnostní značky (tabulky) v prostoru s nebezpečím výbuchu. Pracovní a manipulační prostor Kontrolou nebyly zjištěny závady u žádného kontrolovaného subjektu. Revizní a kontrolní lávky U kontrolovaných subjektů, které mají revizní a kontrolní lávky, bylo zjištěno, že tyto jsou kolem zařízení alespoň 0,5 m široké. Elektrická zařízení - Uzemnění a vodivé propojení potrubí: kontrolou bylo zjištěno, že ve dvou případech nebylo rozvodné potrubí vedené nad zemí uzemněno či vodivě spojeno. - Zajištění zařízení pro skladování plynů proti účinkům atmosférické elektřiny: kontrolou bylo zjištěno, že především u menších provozovatelů (čerpacích stanic LPG) nejsou kovové sklady lahví spolehlivě zajištěny vodivým propojením proti účinkům atmosférické elektřiny. Toto bylo zjištěno u 5 provozovatelů. - Periodické revize elektrických zařízení: kontrolou nebyly zjištěny závady u žádného kontrolovaného subjektu. - Údržba, kontrola a revize elektrických zařízení v ostatních prostorách: Vzhledem k tomu, že čerpací stanice LPG jsou kompaktním zařízením a elektrické revize se u nich provádí tak jako u plníren se sklady lahví jako na celku, byla zjištěna pouze jedna závada, a to, že nebyla provedena revize elektrického zařízení u mobilní stavební buňky obsluhy čerpací stanice. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 46 (celkem 103)

47 - Výchozí revize elektrického zařízení: kontrolou nebyly zjištěny závady u žádného kontrolovaného subjektu. - Prostředek pro vypnutí elektrického napájení nebezpečného prostoru: kontrolou nebyly zjištěny závady u žádného kontrolovaného subjektu. Plnění požadavků nařízení vlády č. 406/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů - Dokumentace o ochraně před výbuchem: informovanost provozovatelů čerpacích stanic LPG a plníren lahví plyny je na vysoké úrovni, z čehož vyplývá, že nezpracovaná písemná dokumentace o ochraně před výbuchem nechyběla u žádného kontrolovaného subjektu. - Kvalifikace prostor s prostředím nebezpečí výbuchu: provozovatelé přijali veškerá opatření k prevenci rizik vyplývajících z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci tím, že ve všech případech provedli kvalifikaci prostor v prostředí s nebezpečím výbuchu. - Označení bezpečnostním označením EX: provozovatelé neumístili bezpečnostní značky, které poskytují informace nebo instrukce týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. V 6 případech neoznačili místa vstupů do prostorů s nebezpečím výbuchu bezpečnostními značkami výstrahy s černými písmeny EX. Opatření v rámci kontrol Kontrolovaným subjektům, u kterých byly zjištěny nedostatky v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, byla inspektory uložena příslušná opatření k odstranění zjištěných nedostatků podle 7 odst. 1 písm. k) zákona o inspekci práce. Výsledky kontrol v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci prokázaly, že jsou pro kontrolované subjekty přínosem zejména v tom, že jim ukáží stav a účelnost přijatých opatření v prevenci rizik. Kontrolou v organizacích bylo ověřeno plnění opatření k omezování rizik spojených s provozem, údržbou a obsluhou čerpacích stanic LPG a plníren lahví na plyny. Při prováděných kontrolách bylo velmi kladně posuzováno poskytování konzultací inspektory přímo na pracovištích organizací, což mimo jiné přispělo i ke zvýšení úrovně BOZP u kontrolovaných subjektů. Specifická zjištění při realizaci úkolu I přes velkou informovanost provozovatelů čerpacích stanic LPG a plníren lahví na plyny, včetně jejich skladování a i těch, kteří si nechávají úkoly BOZP zajišťovat externě, protože nemají často v těchto otázkách dostatečné znalosti, se přesto vyskytují nedostatky, které brání bezpečnému a spolehlivému provozu (tyto nedostatky nejsou uvedeny v položkách kontrolního seznamu). Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 47 (celkem 103)

48 Pro úplný přehled uvádíme další, v kontrolním seznamu neuvedené nedostatky, které se při kontrolách také vyskytovaly: - rozvod plynu nebyl chráněn po celé své délce ochranným nátěrem proti poškození korozí v šesti případech - ve skladu lahví nebyly označeny místa pro skladování lahví na plné a prázdné v šesti případech - tabulky s uvedením druhu skladovaného plynu nebyly vyvěšeny na dveřích skladu lahví ve čtyřech případech - povrch pod nebo okolo zásobníků na LPG byl nerovný nebo neupraven bez vegetace, a to ve čtyřech případech - ve třech případech nebyl zpracován protokol o určení vnějších vlivů - v jednom případě bylo zjištěno uvolněné plynové potrubí v plnírně lahví - harmonogram revizí a kontrol nebyl zpracován v jednom případě - roční prověrky BOZP nebyly provedeny ve třech případech - stavěcí čára pro automobily nebyla vyznačena u čerpací stanice LPG v jednom případě - okraje rampy plnírny lahví nebyly opatřeny bezpečnostním označením Čerpací stanice na zemní plyn (CNG), která je umístěna v objektu RWE JmP a. s., byla v období kontrol, prováděných dle zadání tohoto úkolu, mimo provoz. Z tohoto důvodu na této čerpací stanici nebyla provedena kontrola Integrovaná inspekce podle zákona č. 59/2006 Sb. v úplném znění, o prevenci závažných havárií, způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami a chemickými přípravky Pravidelná prověrka na základě požadavků zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií, ve znění pozdějších předpisů, způsobených vybranými nebezpečnými látkami a chemickými přípravky, je do plánu kontrol zařazována pravidelně každý rok a je prováděna v koordinaci s ostatními orgány státní správy pod záštitou Ministerstva životního prostředí v souladu s NV č. 452/2004 Sb. Kontroly u provozovatelů koordinují ČIŽP OI Brno. OIP zařadil i letos tento celostátní úkol Prevence závažných havárií do plánu činnosti, výsledky vč. posuzování bezpečnostní dokumentace za OIP pro Jihomoravský a Zlínský kraj shrnují následující údaje. Nově nebylo Krajským úřadem Jihomoravského kraje a Krajským úřadem Zlínského kraje rozhodnuto o zařazení žádných nových subjektů do režimu zákona č. 59/2006 Sb., případně přeřazení do jiné skupiny. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 48 (celkem 103)

49 Předmětem kontrol bylo především : - ověření aktuálnosti údajů, které zahrnuje bezpečnostní dokumentace - způsob odstranění nedostatků z minulé kontroly - plnění přijatých opatření z bezpečnostních programů a bezpečnostních zpráv - školení zaměstnanců o předpisech k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, rizicích práce s nebezpečnými látkami a opatřeními k jejich eliminaci, ověřování znalostí a dodržování předpisů a pokynů - průvodní a provozní dokumentace - posouzení stavu technického zařízení uvedeného v dokumentaci vzhledem k reálnému stavu, včetně revizí zařízení, stavu elektroinstalace, tlakových a plynových zařízení (za účasti specialistů vyhrazených technických zařízení) - skladování a manipulace s nebezpečnými chemickými látkami, včetně značení zásobníků a skladů s nebezpečnými chemickými látkami, stav únikových cest - bezpečnost vykládky a nakládky nebezpečných látek v souladu s předpisem ADR - opatření na ochranu proti výbuchu (prevence rizik, klasifikace prostor, písemná dokumentace) - poskytování OOPP na základě hodnocení rizik, jejich používání zaměstnanci V roce 2009 byly posuzovány pouze dokumentace provozovatelů, kteří již dříve tuto dokumentaci předkládali. Opravené nebo doplněné (případně aktualizované) dokumentace již byly z hlediska předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci shledány jako vyhovující. OIP se v roce 2009 účastnil na 2 připomínkových řízeních k navržené zóně havarijního plánování. V roce 2009 nebyly z režimu zákona č. 59/2006 Sb. vyřazeny žádné organizace, na území JmK a ZK celkem 18 kontrol u provozovatelů v objektech skupin A i B. Celkově bylo v roce 2009 kontrolováno 18 subjektů. Výsledky kontroly nejzávažnější zjištěné nedostatky - chybějící větrání ve skladech hořlavin - úniková cesta neústí do volného prostoru - nejsou zpracovány provozní řády skladů hořlavin - neodstraňování závad z revizí plynového zařízení Kontrolou plnění opatření stanovených subjektům při minulých inspekcích byly zjištěny 3 neodstraněné (opakované) závady. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 49 (celkem 103)

50 Celkově nízký počet závad je dán především skutečností, že u provozovatelů zařazených do skupiny B je kontrola prováděna každoročně, subjekty přistupují k problematice prevence závažných havárií zodpovědně a plní nařízená opatření. Tím se snižuje počet nedostatků, zjištěných při kontrolách Program Bezpečný podnik OIP provedl během roku 2009 jako garant : - následné kontroly systému řízení BOZP u 6 právních subjektů plnící program Bezpečný podnik (dále je BP ) - u 2 právních subjektů kontrolu systému řízení BOZP po 3 letech - u jednoho právního subjektu byla na základě přihlášky provedena první kontrola systému řízení BOZP - u jednoho právního subjektu byla na žádost garanta OIP pro hlavní město Praha provedena kontrola ve střediscích subjektu situovaných v místě působnosti OIP Průběžně (v rámci poradenské činnosti) OIP spolupracoval s dalšími organizacemi připravujícími se na plnění programu a to zejména s Správou a údržbou silnic Jihomoravského kraje se sídlem v Brně (dále jen SÚS JmK ). Přehled žadatelů, případně nositelů osvědčení Bezpečný podnik Právní subjekty plnící požadavky programu BP před podáním žádost V průběhu roku 2009 bylo prováděno poradenství u právního subjektu, který projevil zájem účastnit se programu - SÚS JmK se sídlem v Brně. Konzultace byly prováděny v oblastech Brno a Vyškov a byly ukončeny Zápisem o poradě. Právní subjekty vyřazené z účasti na programu V roce 2009 nebyly vyřazeny žádné právní subjekty z účasti na plnění programu BP. Právní subjekty, u kterých byla ukončena první kontrola V roce 2009 byla ukončena výše uvedená kontrola u právních subjektů : - Fatra, a.s., tř. T. Bati 1541, Napajedla, PSČ na základě žádosti OIP pro hlavní město Prahu jako garanta kontroly ve společnosti ČEPRO, a.s., Dělnická 213/12, Praha 7 byly provedeny kontroly v : o Středisku 08 Loukov - Sklad Loukov a Sklad Plešovec o Středisku 09 Střelice Sklad Střelice, Sklad Klobouky u Brna Právní subjekty, u kterých byla provedena každoroční následná kontrola Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 50 (celkem 103)

51 Následné kontroly plnění programu BP byly provedeny v průběhu roku 2009 u těchto právních subjektů : - MIKROP Čebín a.s. - SMO a.s., Otrokovice - Teplárny Brno, a.s. - BLOCK a.s., Valašské Meziříčí - Nestlé Česko s.r.o., závod SFINX, Holešov - OHL ŽS, a.s., Brno Právní subjekty, u kterých byla provedena kontrola v tříletém intervalu V roce 2009 byla OIP provedena kontrola plnění programu BP v tříletém intervalu u těchto právních subjektů : - KOVOKON Popovice s.r.o. - MP Krásno, a.s., Valašské Meziříčí Právní subjekty, u kterých OIP doporučil zrušit platnost vydaného osvědčení V roce 2009 nepodal OIP žádné doporučení na zrušení platnosti osvědčení BP. Poradenství a kontroly vnitřních auditů V roce 2009 byly poskytnuty informace, kde spotřeba času závisela na rozsahu a místě předávání informací (na pracovišti OIP nebo přímo v organizaci) a dále byl proveden předaudit uzavřený Zápisem o poradě u právního subjektu SÚS JmK. Kontrolní tým byl tvořen garantem programu a inspektory profesně zaměřenými na klíčové činnosti právního subjektu. Kontroly byly provedeny pro : - Fatra, a.s., Napajedla - ČEPRO, a.s., Středisko 08 Loukov - Sklad Loukov a Sklad Plešivec, Středisko 09 Střelice Sklad Střelice, Sklad Klobouky u Brna Následná kontrola auditu provedeného subjektem, který již vlastní osvědčení byla provedena pro: - MIKROP Čebín a.s. - SMO a.s., Otrokovice - Teplárny Brno, a.s. - BLOCK a.s., Valašské Meziříčí - Nestlé Česko s.r.o., závod SFINX, Holešov - OHL ŽS, a.s., Brno Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 51 (celkem 103)

52 Prověrka auditu provedeného subjektem, který se opakovaně přihlásil k plnění programu BP byla provedena pro: - KOVOKON Popovice s.r.o. - MP Krásno, a.s., Valašské Meziříčí Na základě poznatků získaných nejen v tomto roce lze konstatovat, že odborná připravenost organizací připravujících se na zavádění programu BP je dobrá. Organizace jsou na systém BOZP připraveny plněním požadavků podle ČSN EN ISO nebo a také plněním Projektu podpory zdraví. Program BP je zařazován do integrovaných systémů zaváděných v jednotlivých organizacích a tím je dosaženo společného cíle pro zajišťování a aktualizaci informací, řízení dokumentace, odpovědností atd. Zkušenosti získané plněním nejen výše uvedených ČSN EN ISO ale i dalších (zejména vyžadovaných v automobilovém průmyslu a potravinářství - viz zkušenosti z KOVOKON Popovice s.r.o., NESTLÉ Česko s.r.o., MP Krásno, a.s.) se kladně projevují u těchto právních subjektů při opakovaně prováděných kontrolách. Pozornost si zaslouží funkčnost přijatých systémů na získávání informací týkající se identifikace nebezpečí a identifikace a zaznamenávaní vzniku skoronehod na jednotlivých pracovištích. Zkušenost je taková, že pokud se nezvolí program s motivačním faktorem nebo zavedení např. programu Behavior Based Safety (BBS) tj. vše zahrnující systém školení zaměstnanců a zavádění projektů a miniprojektů nejen z oblasti BOZP s cílem zvýšení efektivity veškerých činností a zejména jasně deklarovaným cílem nulové úrazovosti (organizačně náročné), jsou přínosy minimální a výsledky jsou závislé na práci úzkého kolektivu zaměstnanců. Z vyhodnocení zjištěných neshod vyplývá, že se opakují neshody z oblastí, které se do systému buď nově zavádí, případně se jedná o neshody způsobené neplněním stanovených povinností, jako např.: - nutnost zahrnutí dokumentace programu BP do řízené dokumentace - zpracování osnov školení BOZP uvádějící konkrétní nebezpečí, předpisy a jejich ustanovení, která se týkají jednotlivých pracovišť - systematické a opakované provádění identifikace nebezpečí za účasti obsluh jednotlivých zařízení - systémové zajištění informací o případných skoronehodách Nedostatky zjištěné při plnění požadavků programu BP Nejčastěji se vyskytující nedostatky se týkaly obsahu a konkrétnosti školení, kdy osnova školení BOZP prováděného na jednotlivých pracovištích neuvádí konkrétní předpisy a jejich ustanovení a se kterými musí být zaměstnanci seznámeni (jako např. konkrétní návody na obsluhu strojů, organizační směrnice apod.) a které se k uvedenému pracovišti vztahují. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 52 (celkem 103)

53 Dále uvedené neshody se vyskytovaly ojediněle, např.: - protokoly o určení vnějších vlivů nejsou aktualizovány - komunikace nejsou výrazně odlišeny od okolní podlahy, není označena max. přípustná nosnost podlah - nejsou vedeny záznamy o odstraňování závad uvedených v protokolech o revizích, zkouškách vyhrazených zařízení - odpovědnosti osob stanovené pro provoz vyhrazených technických zařízení nejsou novelizovány dle standardů Ověřování znalostí bylo prováděno namátkově přímo na pracovištích a bylo zaměřeno na: - Znalosti programu BP - většina právních subjektů využívá k propagaci a vyhodnocování programu BP nejen školení BOZP a pracovní porady ale i podnikové časopisy a nástěnky. Znalost programu BP zejména u subjektů, které provádí audit opakovaně je dobrá. - Znalosti technologických postupů - byly ověřovány na pracovištích výrobních i obslužných činností (údržba, doprava, sklady, obsluha VTZ, stavebních strojů a zařízení, technologických linek). Ukládání opatření k odstranění nedostatků dle zákona o inspekci práce V průběhu prováděných kontrol auditů programu BP nebylo uloženo opatření k odstranění nedostatků. Celkové zhodnocení dosažené úrovně systému řízení BOZP u právních subjektů Z provedených kontrol u žadatelů o vydání osvědčení i následných kontrol vyplývá, že právní subjekty při zavádění systému řízení postupovali dle vyhlášené bezpečnostní politiky a že systém odpovídá rozsahu prováděných činností. Vzhledem k tomu, že subjekty většinou také plní požadavky ČSN EN ISO 9001 (14 002) a programů dalších (Projekt podpory zdraví, HCPP, BBS, 5 S, Benchmarking OHSAS atd.) je zavádění programu BP profesionálnější a dříve funkční. Z následně prováděných kontrol a porovnáváním propracovanosti systémů zaváděných a rozvíjených v jednotlivých právních subjektech plnících program BP je vhodné se zmínit o těchto zkušenostech z konzultací a kontrol, a to např. Nestlé Česko s.r.o., závod SFINX, Holešov po překonání problémů související se změnami personálními (výměna vrcholového managementu včetně technika BOZP) i výrobními (převedení výroby ze zrušených závodů a zavedení nových technologií), které si vynutily nábor a zapracování velkého počtu nových zaměstnanců což mělo za následek zvýšení četnosti pracovních úrazů. Spolupráce OIP s právními subjekty vlastnícími osvědčení Bezpečný podnik V roce 2009 pokračovala spolupráce se subjekty plnícími program BP nad rámec prováděných auditů, zejména konzultacemi a získáváním informací o zkušenostech z realizace programu BP, týkající se zejména problematiky: Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 53 (celkem 103)

54 - způsobů předávání informací a námětů z jednotlivých pracovišť, případně anonymně od zaměstnanců (linky důvěry, schránky, INTRANET). Iniciativa se podporuje vyhodnocováním a odměňováním nejlepších námětů, věcným případně finančním ohodnocením - zainteresování zaměstnanců na hlášení, případně zaznamenávání skoronehod a způsoby řešení systémů opakované identifikace a hodnocení rizik v organizaci za účasti všech zaměstnanců metoda 5S, BBS - personální práce se zaměstnanci, IIP - Investors in people, Hodnocení podle modelu Excelence EFQM, Metoda 360 stupňů zpětné vazby, Benchmarking. - systémového zajišťování výměny informací ohledně vyskytujících se rizik vyplývajících z činností kooperujících organizací, způsob a kontrol rozsah dodržování požadavků BOZP u externích organizací - provádění přípravy na vnitřní audit, výběr a školení auditorů 3.2 Výsledky kontrolní činnosti v oblasti PVP Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů podnikajících v maloobchodu Kontrola dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů podnikajících v maloobchodě byla v r zaměřena na : - vznik, změny a skončení pracovních poměrů - dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr - pracovní dobu, přestávky v práci, odpočinek mezi směnami a v týdnu, práce přesčas - odměňování za práci a srážky ze mzdy - rovné zacházení diskriminace - vydávání potvrzení o zaměstnání - jiná oblast pracovněprávních vztahů Inspektoři OIP provedli k datu celkem 34 kontrol u zaměstnavatelů podnikajících v maloobchodě, při kterých bylo zjištěno 83 závad a uloženo 5 pokut ve výši ,- Kč. Průměrný počet závad na jednu kontrolu činí 2,5 porušení povinností ze strany zaměstnavatele. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 54 (celkem 103)

55 Porušení u provedených kontrol Poř. č. 1. Oblast Rovné zacházení, zákaz diskriminace a důsledky porušení práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů Právní předpis Počet zjištění 16 odst Vstupní lékařská prohlídka Obsah pracovní smlouvy 34 odst. 1 písm. b) 1 4. Informování o obsahu pracovní smlouvy 37 odst. 1 písm. c),d),e),f) 9 5. Povinnosti vyplývající z pracovního poměru 38 odst. 1 písm. a) 2 6. Pracovní poměr na dobu určitou 39 odst Výpovědní doba 51 odst Dohoda o provedení práce Délka pracovní doby 78 odst. 1 písm. i) Týdenní pracovní doba při nerovnoměr. rozvržení práce 83 odst Rozvržení týdenní pracovní doby při nerovnoměrně rozvržení pracovní doby Nepřetržitý odpočinek v týdnu 92 odst Evidence pracovní doby 96 odst. 1 písm. a) Povinnosti zaměstnavatele 103 odst. 1 písm. a) 15. Za stejnou práci náleží zaměstnanci stejná mzda 110 odst Nejnižší úroveň zaručené mzdy 112 odst. 2, Sjednání, stanovení nebo určení mzdy 113 odst. 1, Mzda nebo náhradní volno za práci přesčas 114 odst Mzda, náhradní volno nebo náhrada mzdy za svátek 115 odst. 1, Mzda za noční práci Mzda za práci v sobotu a v neděli 118 odst Splatnost mzdy 141 odst Při měsíčním vyúčtování je povinnost vydat písemný doklad obsahující údaje o jednotlivých složkách mzdy (výplatní pásky) 142 odst Srážky ze mzdy 146 písm. b) Potvrzení o zaměstnání 313 odst. 1 písm. a) b) c) 313 odst Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti Požadavky na pracoviště a pracovní prostředí 370 odst odst. 1 písm. a) 5 Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 55 (celkem 103)

56 Závěry z provedených kontrol Z výše uvedeného přehledu vyplývá, že nízký počet porušení povinností v pracovněprávních vztazích ze strany zaměstnavatelů je dán tím, že v I. pololetí roku 2009 se jednalo především o kontroly v obchodních řetězcích s velkým počtem prodejen. Celkový počet zaměstnanců u jednotlivých zaměstnavatelů se pohybuje v rozmezí od cca zaměstnanců. Tito zaměstnavatelé využívají certifikovaných ekonomických programů pro oblast pracovněprávní problematiky, kvalifikovaných zaměstnanců odpovědných za personální a mzdovou oblast. Obecně vzrůstající právní vědomí samotných zaměstnavatelů jsou zárukou korektních pracovněprávních vztahů. Z provedených kontrol vyplývá, že 9 zaměstnavatelů (ze 34 kontrolovaných subjektů) neinformovalo písemně zaměstnance o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru nebo o změnách těchto údajů nejpozději do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru nebo od vzniku změny. Zjištěný nedostatek se týkaly celkem 25 zaměstnanců. Dalším nejčastějším nedostatkem bylo nevydání potvrzení o zaměstnání nebo neuvedení některého údaje do potvrzení o zaměstnání. Porušení bylo zjištěno u 9 zaměstnavatelů a týkalo se 23 zaměstnanců. Pokud se týká odměňování zaměstnanců, pak zjištěným nedostatkem bylo stanovení a vyplacení mezd nižších než činí nejnižší úroveň zaručené mzdy pro sjednaný druh práce zjištěno u 4 zaměstnavatelů a týkalo se 18 zaměstnanců. Dále pak nevyplacení příplatků za práci v sobotu a neděli zjištěno u 4 zaměstnavatelů a týkalo se 11 zaměstnanců. Pokud se týká pracovní doby, zjištěným porušením bylo u 1 zaměstnavatele nedodržení nepřetržitého odpočinku v týdnu, a to u 5 zaměstnanců, v případě 1 zaměstnavatele pak bylo zjištěno porušení při nedodržení pracovní doby v nerovnoměrně rozvržené pracovní době, a to u 7 zaměstnanců. Pokud se týká rovného zacházení, pak zjištěným nedostatkem byla skutečnost, že zaměstnavatelé za výkon stejné práce, sjednané v pracovní smlouvě, sjednávají a vyplácejí jinou výši základní mzdy. Toto zjištění se týkalo 2 zaměstnavatelů a 12 zaměstnanců. Žádná porušení povinností nebyla zjištěna při kontrolách v oblasti při skončení pracovního poměru, při změně obsahu pracovního poměru převedení zaměstnance na jinou práci, neposkytnutí přestávky na jídlo a oddech, nezajištění vyšetření lékařem u zaměstnanců pracujících v noci, nevyplacení odstupného při skončení pracovního poměru atd. Přehled kontrolovaných profesí Do kontrolního vzorku byly zahrnuty především profese prodavač s inkasem, prodavač, vedoucí prodeje JCZ, prodejní asistent JCZ, skladník, pokladní, prodavačka hodinářka, Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 56 (celkem 103)

57 asistent prodeje, prodavačka obuvi, u kterých bylo kontrolováno zejména dodržování nárokových přestávek a doby odpočinku, vyplácení příplatků za práci v sobotu a v neděli a dále výše stanovené a vyplácené mzdy. Spolupráce s jinými orgány státní správy Spolupráce OIP při provádění kontrol na plnění HÚ nebylo realizováno společně s pracovníky jiných orgánů státní správy Závěrem lze konstatovat, že kontroly u zaměstnavatelů podnikajících v maloobchodě ve II. pololetí roku 2009 byly zaměřeny na menší provozovny, na zaměstnavatele, kteří jsou samostatně podnikajícími fyzickými osobami a podnikají v menších městech Dodržování pracovněprávních předpisů při zaměstnávání fyzických osob agenturami práce V období roku 2009 bylo provedeno v návaznosti na zadání HÚ 17 kontrol, z toho 12 u agentur práce a 5 u uživatelů. Poř. č. Oblast zákoník práce Četnost 1. Pokyn k dočasnému přidělení zaměstnance 309 odst Pracovní a mzdové podmínky dočasně přiděleného zaměstnance 309 odst Dohoda agentury práce s uživatelem 308 odst Mzda za práci v sobotu a v neděli 118 odst Mzda za noční práci Informování o obsahu pracovního poměru 37 odst Evidence pracovní doby 96 odst. 1 písm. a) 3 8. Splatnost mzdy 38 odst. 1 písm. a) a 141 odst Potvrzení o zaměstnání 313 odst Srážky ze mzdy 146 písm. b), Mzda za dobu práce přesčas 114 odst. 1 a 2 2 Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 57 (celkem 103)

58 12. Mzda nebo náhradní volno 115 odst. 1 a Neuzavřená písemná pracovní smlouva 34 odst Překážky na straně zaměstnavatele Příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí Nepřetržitý odpočinek v týdnu 92 odst. 1 a Délka přidělení zaměstnance 309 odst Dočasné přidělování zaměstnance k výkonu práce 2 odst Splatnost odměny z dohody Náhrada mzdy za nevyčerpanou dovolenou 222 odst Zdravotní způsobilost 103 odst. 1 písm. a) Přidělování práce podle pracovní smlouvy 38 odst. 1 písm. a) Obsah pracovní smlouvy 34 odst. 1 písm. a) Skončení pracovního poměru Doručování 334 odst Minimální mzda 111 odst Při měsíčním vyúčtování mzdy nevydán doklad o jednotlivých složkách mzdy 142 odst Stejná mzda za stejnou práci 110 odst. 1 1 Porušení uživatelů období roku 2009 Poř. č. Porušení Právní předpis zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce Četnost 1. Nepřetržitý odpočinek 92 odst. 1 a Pracovní a mzdové podmínky dočasně přiděleného zaměstnance 309 odst. 5 3 Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 58 (celkem 103)

59 3. Stejná mzda za stejnou práci 110 odst Prohlídka lékařem před noční prací 94 odst. 2 písm. a) 1 5. Dohoda agentury práce s uživatelem o dočasném přidělení 308 odst Srážky ze mzdy 146 písm. b), Potvrzení o zaměstnání 313 odst Evidence pracovní doby zaměstnanců (přidělených agenturou) 96 odst. 1 písm. a) 1 9. BOZP 102 odst. 1 a OOPP 104 odst. 1 a 5 1 Zkušenosti při provádění kontrol společně s odborem BOZP Inspektoři BOZP se podíleli na kontrolách po předchozí dohodě s inspektorem PVP. Zajišťování společných kontrol s inspektory BOZP nebyl problém, pouze u agentur práce jsou omezené možnosti rozsáhlejší kontroly dodržování povinností v oblasti bezpečnosti práce, vzhledem ke skutečnosti, že agentury mají často pouze kontaktní místo v pronajatých prostorách nebo mají sídlo v jiném kraji, není tedy zcela účelné, aby se kontrol účastnil i inspektor BOZP. Bylo by dostačující, pokud by spolupracoval pouze na kontrole u uživatele, kde je možné se více zaměřit na problematiku BOZP v praxi. U agentur práce je možné pouze vyžádat osvědčení o zdravotní způsobilosti agenturních zaměstnanců. Další zhodnocení výsledků kontrol: Dostupnost statutárních zástupců byla bezproblémová, pokud nebylo možné jednat přímo se statutárním zástupcem, byla zmocněná jiná osoba, která měla plnou moc k zastupování při kontrole. Zjištěné nedostatky jsou obdobné se zjištěnými nedostatky v rámci jiných kontrol. Mimo porušení, která vyplývají z pracovních vztahů klasických zaměstnavatelů, jsou zjištěna porušení dodržování 308 a 309 ZP, která se vztahují pouze k agenturnímu zaměstnávání. Oproti jiným kontrolám nevykazují kontroly agentur práce mimořádně rozsáhlá porušení. Dostupnost potřebných dokladů byla dobrá kontrolované subjekty, pokud měly doklady v centrále, doručily žádané doklady do sídla inspektorátu nebo do své pobočky v Brně. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 59 (celkem 103)

60 Porušení s největší četnosti v roce 2009: P.č. Porušení Zákoník práce 1. neinformování zaměstnance o obsahu pracovního poměru 37 odst sjednání dohody s uživatelem o dočasném přidělení zaměstnance 308 odst není vedena evidence pracovní doby zaměstnanců 96 odst písemný pokyn neobsahuje povinné informace o výkonu práce u uživatele 309 odst. 2 Porovnáním zjištěných nedostatků v roce 2008 s rokem 2009 vyplývá, že agentury práce porušují pracovněprávní předpisy na úseku agenturního zaměstnávání (není vydán písemný pokyn k přidělení zaměstnance a nejsou dodržovány rovné podmínky zaměstnanců kmenových a agenturních), na úseku pracovního poměru nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr a na úseku pracovní doby. Vývoj počtu porušení nevykazuje zlepšení situace na trhu agenturního zaměstnávání spíše lze konstatovat stálý stav. Vzhledem k situaci na trhu práce, je také možné konstatovat, že některé agentury práce nemají uživatele, ke kterým by zaměstnance přidělili a svoji činnost neprovozují. Cílem úkolu bylo provést minimálně 5 kontrol u agentur práce a současně u jejich uživatelů. Toto bylo splněno a dále dle potřeby (např. podněty) byly provedeny další kontroly agentur práce. Snahou kontrolní činnosti bylo zjistit stav dodržování zákonných požadavků na agenturní zaměstnávání a také pozitivní ovlivnění pracovních podmínek agenturních zaměstnanců prostřednictvím působení na tyto zaměstnavatele v dodržování pracovněprávních předpisů. Kontrolované subjekty byly vybrány dle seznamu agentur práce na portálu MPSV a dále na základě podnětů buď na agenturu nebo na uživatele Dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby Kontrola dodržování pracovněprávních předpisů u zaměstnavatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby byla v r zaměřena na: - vznik, změny a skončení pracovních poměrů - dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr - pracovní dobu, přestávky v práci, odpočinek mezi směnami a v týdnu, práce přesčas - odměňování za práci a srážky ze mzdy Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 60 (celkem 103)

61 - rovné zacházení diskriminace - vydávání potvrzení o zaměstnání - jiná oblast pracovněprávních vztahů Inspektoři OIP provedli v průběhu roku 2009 celkem 29 kontrol zaměstnavatelů poskytujících ubytovací a stravovací služby, při kterých bylo zjištěno 99 závad a uloženy 3 pokuty ve výši ,- Kč. Průměrný počet závad na jednu kontrolu činí 3,5 porušení povinností ze strany zaměstnavatele. Následující přehledy udávají počet porušení v jednotlivých oblastech a četnost těchto porušení: Porušení v jednotlivých oblastech Počet zjištění Četnost a)vznik, změna a skončení pracovních poměrů Výkon závislé práce ( 3) 1 1 Výkon stejně druhově vymezené práce na základě dohod o provedení práce a pracovní smlouvy ( 13/4) 1 1 Rovné zacházení při poskytování peněžitých plnění ( 16/1) 1 1 Obsah pracovní smlouvy ( 34/1a) 1 1 Informování o právech a povinnostech ( 37/1) Změnu obsahu pracovního poměru ( 40/1) 1 10 Skončení pracovního poměru ( 48,49,60,66) Potvrzení o zaměstnání ( 313/1) 9 12 b) Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr Rozsah práce v dohodách o provedení práce ( 75) 2 5 Rozsah pracovní doby u dohody o pracovní činnosti ( 76/5) 1 1 c) Pracovní doba Stanovená týdenní pracovní doba ( 79) 1 1 Rozvržení pracovní doby a určení začátku a konce směn ( 81/1) 2 12 Délka směny při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby ( 83/2) 2 5 Týdenní rozvrh pracovní doby ( 84/1) 2 15 Přestávka na jídlo a oddech ( 88/1) 3 10 Nepřetržitý odpočinek mezi směnami ( 90/1) v týdnu ( 92/1) 5 9 Vyšetření lékařem u zaměstnanců pracujících v noci ( 94/2) 4 9 Evidence pracovní doby ( 96/1) 7 62 d) Odměňování za práci a srážky ze mzdy Minimální mzda u dohody o provedení práce( 111/1) 1 2 Zaručená mzda ( 112/3) 6 35 Změna skutečností ve mzdovém výměru ( 113/3,4) 4 18 Mzda a náhradní volno za práci ve svátek 8 12 Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 61 (celkem 103)

62 Mzda za práci v noci ( 116) 3 5 Mzda za práci v sobotu a neděli ( 118) 7 17 Splatnost mzdy ( 38/1a - 141/1,3) 7 14 Písemný doklad o složkách mzdy ( 142/4) 3 11 Náhrada mzdy za nečerpanou dovolenou ( 222 odst. 2) 2 2 Srážky ze mzdy ( 146 a 327) 3 7 e) Rovné zacházení Stejná mzda za stejnou práci ( 110/1) 4 9 Z výše uvedeného přehledu vyplývá, že spektrum porušení povinností v pracovněprávních vztazích ze strany zaměstnavatelů je velmi široké. Jde o porušení při sjednávání pracovních poměrů, při skončení pracovních poměrů, v oblasti sjednávání a vyplácení mezd a zákonných příplatků, nedodržení termínů výplaty mezd, provádění srážek ze mzdy bez písemné dohody o srážkách, a dále nedostatky v dodržování povinností při rozvržení pracovní doby, přestávek v práci na jídlo a oddech, mezi směnami a v týdnu. Porušení povinností nebylo zjištěno při sjednávání místa výkonu práce, převedení zaměstnanců na jinou práci z důvodu ztráty zdravotní způsobilosti k práci, při přiznání a vyplácení odstupného. Z provedených kontrol vyplývá, že 19 zaměstnavatelů (z 29 kontrolovaných) neinformovalo písemně zaměstnance o údajích o právech a povinnostech vyplývajících z pracovního poměru nebo o změnách těchto údajů nejpozději do 1 měsíce od vzniku pracovního poměru nebo od vzniku změny. Zjištěný nedostatek se týkal celkem 62 zaměstnanců. Při kontrolách bylo dále zjištěno, že při skončení pracovních poměrů zaměstnavatelé nedodržují náležitosti dané v ust. 48 až 66 zákoníku práce, zejména pokud se týká písemné formy skončení pracovních poměrů, a to především při skončení pracovního poměru dohodou nebo zrušením ve zkušební době. Porušení povinností při skončení pracovních poměru bylo zjištěno u 11 zaměstnavatelů a týkalo se 16 zaměstnanců. Dalším nejčastějším nedostatkem bylo nevydání potvrzení o zaměstnání nebo neuvedení některého údaje do potvrzení o zaměstnání. Porušení bylo zjištěno u 9 zaměstnavatelů a týkalo se 12 zaměstnanců. Důvodem těchto zjištění spatřujeme v neznalosti zákoníku práce ze strany zaměstnavatelů a nedůslednosti zaměstnanců, kteří provádí personální agendu. Problém je také v tom, že zaměstnavatelé si stahují vzory pracovních smluv a vzory dokumentů pro skončení pracovních poměrů nebo potvrzení o zaměstnání z internetu, přičemž publikované vzory nejsou upraveny podle platných pracovněprávních předpisů. Občas se také stává, že zaměstnavatelé nakupují formuláře v obchodech, a tyto jsou staré a nevyhovující současným legislativním podmínkám. Pokud se týká odměňování zaměstnanců, pak nejčastěji zjištěným nedostatkem bylo stanovení a vyplacení mezd nižších než činí nejnižší úroveň mzdy pro sjednaný druh práce zjištěno u 6 zaměstnavatelů a týkalo se 35 zaměstnanců. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 62 (celkem 103)

63 Nevydání písemného mzdového výměru, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, které neobsahovaly pracovní smlouvy, nebo nevydání písemného oznámení při změně některého z uvedených údajů ve mzdovém výměru, bylo zjištěno u 4 zaměstnavatelů a týkalo se 18 zaměstnanců. Neposkytnutí náhradního volna za práci ve svátek, případně vyplacení příplatku za práci ve svátek ve výši průměrného výdělku, bylo zjištěno u 8 zaměstnavatelů a týkalo se 12 zaměstnanců. Příplatky za práci v sobotu a neděli nevyplatilo 7 zaměstnavatelů celkem 17 zaměstnancům. Nedodržení termínu splatnosti nebo nevyplacení mezd vůbec bylo zjištěno rovněž u 7 zaměstnavatelů a týkalo se 14 zaměstnanců. Důvodem je opět neznalost zaměstnavatelů. Není jim známa existence nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o nejnižších úrovních zaručené mzdy. Udivuje je, že jednotlivé práce jsou zařazeny do různých skupin, kterým přísluší určitá úroveň zaručené mzdy. To se týká také nově zavedeného příplatku za práci v sobotu a neděli. Stejně jako v prvním pololetí bylo i v dalších měsících r zjištěno, že nízké mzdy zaměstnavatelé sjednávají a účtují hlavně proto, aby se vyhnuli zvýšeným odvodům na zdravotní a sociální pojištění. Často k vyúčtované minimální mzdě (8.000,- Kč měsíčně) raději dávají zaměstnancům peníze na ruku, které jsou pro zaměstnance v dané chvíli zajímavé, avšak při vzniku nemoci nebo nároku na podporu v nezaměstnanosti jsou zaměstnanci o tyto černé peníze ošizeni. V oblasti dodržování povinností zaměstnavatelů týkajících se pracovní doby, bylo nejčastějším zjištěným porušením nevedení evidence pracovní doby zjištěno u 7 zaměstnavatelů a týkalo se 62 zaměstnanců. Nezajištění lékařského vyšetření zaměstnanců pracujících v noci bylo zjištěno u 4 zaměstnavatelů a týkalo se 9 zaměstnanců. U 5 zaměstnavatelů bylo zjištěno nedodržení nepřetržitého odpočinku v týdnu, a to u 9 zaměstnanců, v případě 3 zaměstnavatelů pak bylo zjištěno neposkytnutí přestávky na jídlo a oddech, a to u 10 zaměstnanců. Důvodem těchto zjištění je skutečnost, že zaměstnavatelé záměrně nevedou evidenci pracovní doby, aby nebylo prokazatelné, že zaměstnanci pracují přesčas, ve svátky, v noci a o sobotách a nedělích. Zaměstnavatelé se snaží zajistit hlavně provozní dobu v restauracích, hotelích, horských chatách apod. se stávajícím počtem zaměstnanců. Navyšování počtu zaměstnanců by vedlo k navyšování nákladů na mzdy. Proto zaměstnavatel plní své úkoly stávajícími zaměstnanci, a to na úkor poskytování zákonných příplatků, zákonných přestávek a doby odpočinku. Pokud se týká lékařských prohlídek zaměstnanců pracujících v noci, zaměstnavatelé při kontrolách přiznali, že o této povinnosti vyplývající ze zákoníku práce nevěděli. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 63 (celkem 103)

64 Při dodržování povinnosti rovného zacházení byla nejčastěji zjištěným nedostatkem skutečnost, že zaměstnavatelé za výkon stejné práce, sjednané v pracovní smlouvě nebo dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr, sjednávali a vypláceli jinou výši základní mzdy nebo odměny z dohod. Toto zjištění se týkalo 4 zaměstnavatelů a 9 zaměstnanců. Jak už je uvedeno výše, žádné porušení povinností nebylo zjištěno při sjednávání místa výkonu práce, data vzniku pracovního poměru, převedení zaměstnanců na jinou práci z důvodu ztráty zdravotní způsobilosti k práci, nebo přiznání nároku a vyplacení odstupného. Nízká četnost nedostatků byla při kontrolách zjištěna např. při sjednávání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, stanovení týdenní pracovní doby, stanovení směn při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby a dodržování přestávek mezi směnami. Přehled kontrolovaných profesí Do kontrolního vzorky byly zahrnuty především profese číšník, servírka, barman, kuchař a recepční, u nichž bylo kontrolováno zejména dodržování nárokových přestávek a doby odpočinku, zdravotní způsobilost pro práci v noci, vyplácení příplatků za práci přesčas, ve svátky, o víkendech a v nočních hodinách, a dále výše stanovené a vyplácené mzdy. U těchto profesí byly především zjištěny výše uvedené nedostatky. Dalšími kontrolovanými profesemi byli zaměstnanci provádějící úklid a pokojské. U těchto profesí je možno konstatovat, že jsou dodržovány přestávky, pracovní doba je 40 hod. týdně, a práce jsou vykonávány především v ranní směně. U těchto profesí nebyly zjištěny ani problémy při stanovení výše mezd a vyplácení mezd, protože tyto práce jsou zařazeny především do 1. skupiny prací, která odpovídá minimální mzdě. Ke kontrole byli vybráni zaměstnavatelé s různým počtem zaměstnanců, a to od malých barů a cukráren se 2 až 3 zaměstnanci, přes restaurační zařízení s 20 až 25 zaměstnanci, až po velké hotely s 80 až 100 zaměstnanci. V souvislosti s počtem zaměstnanců, lze konstatovat, že zaměstnavatelé s vyšším počtem zaměstnanců dodržují povinnosti vyplývající z pracovněprávních předpisů, zejména pak velké komplexy hotelů se zahraniční účastí. Naopak u zaměstnavatelů s nízkým počtem zaměstnanců bylo možno vysledovat určitou lidovou tvořivost při aplikaci pracovněprávních předpisů do praxe. Jak přiznali sami tito malí zaměstnavatelé - většinou odpovědné fyzické osoby (OSVČ), nepředpokládali, že budou kontrolováni ze strany státních orgánů, proto využili situace a při zaměstnávání svých známých a rodinných příslušníků spoléhali na to, že si nikdo z nich nepůjde stěžovat kontrolním orgánům. Z tohoto důvodu je nutné v tomto hlavním úkolu pokračovat, aby bylo více drobných zaměstnavatelů upozorněno na nedostatky, které jsou při zaměstnávání osob zjišťovány. Některé kontroly u zaměstnavatelů byly provedeny ve spolupráci s inspektory pro základní bezpečnost, elektrická zařízení, plynová zařízení a zdvihací zařízení. Nedostatky Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 64 (celkem 103)

65 v této oblasti spočívaly v nedodržení ustanovení 102 až 105 zákoníku práce a zákona č. 309/2006 Sb. V jednom případě byla kontrola provedena společně s OSSZ ve Vsetíně, neboť kontrolovaný zaměstnavatel porušoval zároveň i předpisy o odvodech na sociální pojištění. Jiné orgány státní správy nebyly požádány o spolupráci při kontrolách. Za porušování povinností vyplývajících z pracovněprávních předpisů byly 3 zaměstnavatelům uloženy pokuty v celkové výši ,- Kč. Závěrem lze konstatovat, že zaměstnavatelů provozujících ubytovací a stravovací zařízení je velký počet a doposud provedené kontroly nepokryly ani desetinu těchto zaměstnavatelů. Skutečnost, že se jedná o zaměstnavatele, kteří nedodržují povinnosti vyplývající z pracovněprávních předpisů, vytváří si vlastní právní výklad a snaží se zaměstnávat zaměstnance tak, aby mohli odvádět co nejmenší platby OSSZ a zálohy na Finanční úřady, tyto zaměstnavatele předurčuje k pokračování kontrol i do budoucna. Kontroly by však měly být zaměřeny víc na menší provozovny, na zaměstnavatele, kteří jsou odpovědnými fyzickými osobami, a kteří provozují svou živnost v menších městech a vesnicích. Právě zde bylo zjištěno nejvíc závad Provádění kontrol v nepřetržitých provozech zdravotnické záchranné služby a nemocniční akutní péče Navržený seznam kontrolovaných subjektů byl dodržen. Z kapacitních důvodů nebyla provedena kontrola u zaměstnavatele Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích. Kontrola byla orientována na zaměstnavatele, kteří provozovali dohodnutou práci přesčas, ale pro srovnání i na jiné v oboru zdravotnictví. Bylo zkontrolováno 6 subjektů se zaměřením na dodržování předpisů v oblasti pracovní doby. OIP nebyly doručeny žádné podněty, které by poukazovaly na nedostatky v pracovní době a ani v další porušení v oblasti pracovněprávních vztahů. Zhodnocení výsledků kontrol Z hlediska předmětu Další dohodnutá práce přesčas ve zdravotnictví se kontrola zaměřovala především na zaměstnávání v nepřetržitém provozu spojené s příjmem, léčbou, péčí nebo se zajištěním přednemocniční neodkladné péče v nemocnicích, ostatních lůžkových zdravotnických zařízeních a zdravotnických zařízeních zdravotnické záchranné služby, kterou vykonávají lékaři, zdravotničtí pracovníci nelékařských zdravotnických povolání pracující v nepřetržitém pracovním režimu. Nebylo zjištěno, že by někdo se zaměstnanců ve zdravotnictví nesouhlasil s výkonem další dohodnuté práce přesčas. O uplatnění další dohodnuté práce přesčas, tam kde byla realizována, zaměstnavatel písemně informoval OIP. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 65 (celkem 103)

66 Rovněž další dohodnutá práce přesčas zaměstnanců u kontrolovaných zaměstnavatelů nepřesáhla v průměru 8 hodin týdně, a v případě zaměstnanců zdravotnické záchranné služby v průměru 12 hodin týdně ve stanoveném období. Tam, kde u zaměstnavatelů působí odborová organizace, bylo toto období stanoveno na 52 týdnů, tedy na období celého kalendářního roku. Dohoda o další dohodnuté práci přesčas byla vždy sjednána písemně. U žádného ze zaměstnanců nebyla sjednána v prvních 12 týdnech ode dne vzniku pracovního poměru. Nebylo zjištěno, že by někdo se zaměstnanců přijatou dohodu o dohodnuté práci přesčas zrušil.aktuální seznam všech zaměstnanců ve zdravotnictví vykonávajících další dohodnutou práci přesčas byl u kontrolovaných subjektů veden. Mimo kontroly ustanovení 93a zákoníku práce bylo v oblasti pracovních režimů dále ověřeno, že : - zaměstnavatelé jako kontrolované osoby zpracovávají písemný rozvrh stanovené týdenní pracovní doby a seznamují s ním zaměstnance nejpozději dva týdny před začátkem období, na něž je pracovní doba nerovnoměrně rozvržena. - zaměstnavatelé rozvrhli pracovní dobu tak, aby délka pracovní doby v týdnu činila o v jednosměnném provozu nejvíce 40 hod. o v třísměnném a nepřetržitém pracovním režimu 37,5 hod. o v dvousměnném pracovním režimu 38,75 hod. - o rozvržení pracovní doby pojednávala rovněž kolektivní smlouva tam, kde byla zřízena odborová organizace. - problémové je v některých případech poskytování přestávek zaměstnancům na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut, neboť zdravotnický personál se musí při péči o pacienty vždy vystřídat. Přesto v této oblasti nebyly zjištěny nedostatky, povinnost poskytování těchto přestávek je dána i v pracovních řádech. - zaměstnavatelé vždy vedli evidenci pracovní doby o odpracované době tak, aby byl zřejmý příchod a odchod zaměstnanců do a ze zaměstnání, případná práce přesčas a noční práce. Máme-li porovnávat závažnost a počty zjištěných nedostatků u zaměstnavatelů ve zdravotnictví a jinde, lze konstatovat, že výraznější porušování platných předpisů bylo zjištěno především tam, kde kontrola ověřovala tvrzení obsažená v podnětech zaměstnanců. Na rozdíl od odvětví zdravotnictví převažovaly nedostatky spíše v oblasti odměňování. V současné době vzhledem k hospodářské krizi se podnikatelské subjekty potýkají s nedostatkem zakázek. Objem přesčasové práce nenabývá nadlimitních hodnot. Pokud podnikatelé adekvátně neprosperují nebo svou činnost ukončují, bývají zde nedostatky především s výplatami mezd, s poskytováním stanovených příplatků a odstupného. Jsou-li porušovány předpisy pro pracovní režimy, potom to bývá v souvislosti se stanovením týdenního fondu pracovní doby pro jednosměnný, dvousměnný, třísměnný nebo nepřetržitý pracovní režim. Pokud má někdo pro vícesměnný pracovní režim stanoven týdenní fond pracovní doby 40 hodin, je samozřejmé, že zaměstnanci pracují přesčas. Zaměstnavatel tak ochuzuje zaměstnance o případné příplatky za práci přesčas. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 66 (celkem 103)

67 Vzhledem k tomu, že kontroly byly provedeny u zaměstnavatelů, kteří provozovali zdravotní záchrannou činnost i v nemocnicích, bylo zvoleno obsažné spektrum zdravotnických zaměstnanců. Byli to především lékaři, lékaři a řidiči u rychlé zdravotnické pomoci, ale také zdravotní sestry. Při všech kontrolách byly veškeré podklady ochotně poskytnuty a jejich fotokopie byly založeny ke spisu HÚ U jedné kontrolované osoby bylo zjištěno, že zaměstnanec v pracovním poměru, který pracuje mimo to na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr u téhož zaměstnavatele vykonává práce, které jsou stejně druhově vymezeny. Takovým způsobem jsou obcházeny předpisy pro práci přesčas. Výčet odpracovaných hodin v takovém případě zcela jistě přesahuje i možnosti, které vymezuje ustanovení 93a zákoníku práce. U příslušného zaměstnavatele bylo vydáno opatření OIP, kterým se ukládá, aby ve lhůtě do 5 dnů od uplynutí stanoveného termínu zaslal OIP písemnou zprávu o přijatých opatřeních k uvedeným nedostatkům. K zaslání písemné zprávy kontrolovanou osobou je požadováno, aby přijatá opatření k odstranění nedostatků byla dokumentována způsobem, ze kterého je zřejmé, jak byl zjištěný nedostatek řešen. Dohody o nadlimitní přesčasové práci jsou uzavírány s jednotlivými zaměstnanci. Zaměstnanci jsou upozorněni na možnost, že další dohodnutá práce nesmí přesáhnout v průměru 8 hodin týdně, a v případě zaměstnanců zdravotnické záchranné služby v průměru 12 hodin týdně, v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích; jen kolektivní smlouva může toto období vymezit na nejvýše 52 týdnů po sobě jdoucích. Jak je uvedeno již shora, u jednoho zaměstnavatele bylo zjištěno, že problematika potřeby nadlimitní přesčasové práce je řešena zcela nezákonně uzavíráním dohod o pracovní činnosti na stejný druh výkonu práce, jak mají zaměstnanci sjednáno ve své pracovní smlouvě. Jednalo se o zaměstnance s pracovním zařazením lékař - primář rehabilitačního oddělení dohoda o pracovní činnosti byla uzavřena na práci lékař, obdobná je situace u dalšího lékaře a všeobecné sestry, která má dohodu o pracovní činnosti od na tutéž činnost. Právě v tomto případě bylo vhodné dohodu dle 93a zákoníku práce sjednat. Lze předpokládat, že využití 93a zákoníku práce by mohlo být pro potřebu zajistit péči o pacienty v nepřetržitých režimech mnohem širší. V případě, kdy byl zaměstnanci odpočinek mezi dvěma směnami zkrácen na 8 hodin po sobě jdoucích během 24 hodin, nebyl následující odpočinek prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpočinku (jedná se o zaměstnance starší 18 let). Zaměstnavatel jako kontrolovaná osoba nerozvrhl pracovní dobu některých zaměstnanců předepsaným způsobem. Zaměstnancům nebyl poskytnut nepřetržitý odpočinek v týdnu v trvání alespoň 35 hodin. Zaměstnavatel jako kontrolovaná osoba neinformoval písemně zaměstnance o stanovení a Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 67 (celkem 103)

68 rozvržení pracovní doby. V pracovní smlouvě je uvedeno, že týdenní fond pracovní doby je 37,5 hod. Neuvádí se, že týdenní pracovní doba je nerovnoměrně rozvržena v nepřetržitém pracovním režimu. Stejně tak v případě týdenního časového fondu 40 hodin se neuvádí, že se jedná o jednosměnný pracovní režim. Zaměstnavatel jako kontrolovaná osoba neinformoval v pracovní smlouvě a ani jinak písemně zaměstnance o údaji o výpovědních dobách. Někteří zaměstnavatelé ve zdravotnictví tvrdí, že pokud realizují další pracovněprávní vztah, je náplň této práce svým obsahem zcela jiná, než mají zaměstnanci sjednáno ve své pracovní smlouvě. Odůvodňují to tím, že například v rámci dalšího pracovněprávního vztahu lékaři pracují na jiném místě a tedy vykonávají zcela odlišnou činnost. Tato věc je pro kontrolu OIP velmi obtížně prokazatelná, zejména proto, že za účelem přivýdělku ze strany zdravotnického personálu je o další pracovněprávní vztahy zájem. Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 68 (celkem 103)

69 4. Ostatní kontrolní činnost Inspektorát se podle ustanovení 5 odst. 1 písm. i) zákona o inspekci práce vyjadřuje k vybraným projektovým dokumentacím určeným pro užívání ve veřejném zájmu nebo jako pracoviště fyzických osob, zda splňují požadavky právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení. Výběr projektových dokumentací pro vyjádření se řídí Metodickým pokynem generálního inspektora SÚIP č. 6/2005 včetně dodatku č. 1., který stanovuje vyjádření k vybraným projektovým dokumentacím staveb a uplatňování požadavků právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení při povolování staveb (dále jen Metodický pokyn). Při posuzování projektové dokumentace staveb inspektorát prověřuje, zda jsou vyloučena nebo na nejnižší dosažitelnou míru snížena rizika možného ohrožení zdraví a života osob Inspektorát podle ustanovení 5 odst. 1 písm. j) zákona o inspekci práce uplatňuje požadavky právních předpisů k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení při povolování staveb určených pro užívání ve veřejném zájmu nebo jako pracoviště fyzických osob. Účast při kolaudačním řízení a povolování staveb se řídí výše jmenovaným Metodickým pokynem jako při výběru projektovým dokumentacím pro vyjádření. Tyto kontroly přispívají k zajištění bezpečnosti práce a technických zařízení a mají důležitý preventivní charakter Projektová dokumentace staveb Stavební úřady spadající do působnosti inspektorátu byly seznámeny s Metodickým pokynem, který se týká výběru projektových dokumentací, ke kterým se inspektorát vyjadřuje, a přesto bylo v roce 2009 na inspektorát doručeno 1164 projektových dokumentací s žádostí o posouzení. Tyto žádosti se týkaly i staveb v rozporu s výše jmenovaným Metodickým pokynem a to pro drobné stavby bez zvýšeného rizika, bytové domy a apod. a pro územní řízení. Tyto žádosti se vracely bez posouzení s odkazem na výše uvedený Metodický pokyn. Z celkového počtu 1164 doručených žádostí o posouzení projektové dokumentace nebylo vybráno k vyjádření 336 dokumentací, protože nesplňovaly kriteria daná výše uvedeným Metodickým pokynem. Z toho počtu bylo 211 dokumentací drobných staveb bez zvýšeného rizika, bytových domů a 125 dokumentací pro územnímu řízení. K dokumentacím staveb, jejich změn a změn v užívání staveb pro výrobu, skladování, víceúčelových staveb, staveb určených pro shromažďování více než 200 osob atd. (viz Metodický pokyn) vydal inspektorát 828 vyjádření. Předkládané projektové dokumentace, které byly vybrány k posouzení, byly často vráceny na základě výzvy k doplnění a opětovnému předložení k posouzení, některé i vícekrát. Na základě zkušeností z kontrol příčin a okolností vzniku mimořádných událostí na stavbách byla pozornost při posuzování projektových dokumentací staveb zaměřena mimo jiné na plány bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništích podle zákona č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Náležitá pozornost byla rovněž věnována posouzení podmínek pro provádění Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 69 (celkem 103)

70 staveb z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví, ale i pro budoucí bezpečný provoz staveb, včetně zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví zaměstnanců, kteří provádí údržby, opravy a revize stavebních konstrukcí, strojů a zařízení. Při posuzování projektových dokumentací se podíleli i inspektoři specialisté na vyhrazená technická zařízení. V roce 2009 se inspektorát mimo jiné vyjadřoval k dokumentacím staveb v obchodním centru Olympia Brno v Modřicích, IV. etapa, které bylo rozšířeno o necelých 100 obchodních jednotek a do konce tohoto roku proběhlo již na tyto jednotky kolaudační řízení. Větší nárůst žádostí v roce 2009 bylo na posouzení projektových dokumentací na fotovoltaické elektrárny, které posuzovali specialisté na elektrická zařízení. Celkový počet doručených projektových dokumentací (PD) 1164 PD ke stavebnímu řízení - vybrány k posouzení 828 PD ke stavebnímu řízení - nevybrány k posouzení 211 PD pro územnímu řízení (žádná nevybrána k posouzení) 125 Celkový počet doručených projektových dokumentací doručených (PD) % % % 11% 0 PD - vybráno k posouzení PD - nevybráno k posouzení PD územní řízení Zpráva o činnosti za rok 2009 Strana 70 (celkem 103)

Inspekce práce v roce 2012. Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil 21.6.2012, Brno

Inspekce práce v roce 2012. Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil 21.6.2012, Brno Inspekce práce v roce 2012 Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil 21.6.2012, Brno Vedoucí inspektor: Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil Vedoucí odboru inspekce I: Vedoucí odboru inspekce II: Vedoucí odboru inspekce III:

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

P R O G R A M Č I N N O S T I

P R O G R A M Č I N N O S T I Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu se sídlem v Praze, Kladenská 103/105, Praha 6 Č. j.: 54s/3.20/06 P R O G R A M Č I N N O S T I Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu pro

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

Důvod a způsob založení povinného subjektu

Důvod a způsob založení povinného subjektu Důvod a způsob založení povinného subjektu Výňatek ze zákona zákona č. 251/2005 Sb.: 3 (1) Úřad a inspektoráty kontrolují dodržování povinností vyplývajících z a) právních předpisů, z nichž vznikají zaměstnancům,

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona

Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. Publikováno z EPIS Ekonomicko Právní Informační Systém (http://www.epis.cz) Přehled sankcí podle zákona Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb. page Přehled sankcí podle zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce fyzická osoba = FO; právnická osoba = PO Pokuta za přestupek (fyzické osoby) nebo správní

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM

PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ PRO ZKOUŠKU A OPAKOVANOU ZKOUŠKU Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM KOORDINÁTOR BOZP NA STAVENIŠTI dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological Consulting

Více

Nejen kontrolní činnost orgánů inspekce práce. JUDr. Jaroslav Stádník

Nejen kontrolní činnost orgánů inspekce práce. JUDr. Jaroslav Stádník Nejen kontrolní činnost orgánů inspekce práce JUDr. Jaroslav Stádník STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE ÚSEK INSPEKCE BOZP ODBOR INSPEKČNÍCH ČINNOSTÍ ÚSEK INSPEKCE PVP ÚSEK INSPEKCE NLZ KANCELÁŘ GENERÁLNÍHO INSPEKTORA

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK

OTÁZKY ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP

Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Povinnosti zadavatelů staveb a projektantů při přípravě stavby z pohledu BOZP Ing. Zdeněk Neset 23. 5. 2017, Praha Oblastní inspektoráty 2 Vývoj úrazovosti v ČR v letech 2005 až 2016 Úrazy nahlášené SÚIP

Více

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s.

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s. ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological

Více

Brno, leden 2011. Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj. Důvod předložení : Předkládá : vedoucí inspektor

Brno, leden 2011. Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj. Důvod předložení : Předkládá : vedoucí inspektor č.j. : 1351/9.32/11/11.2 ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2010 Důvod předložení : Předkládá : úkol č. 11.5.02 Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil vedoucí

Více

Základní informace o činnosti systému Českého úřadu bezpečnosti práce za rok 2001

Základní informace o činnosti systému Českého úřadu bezpečnosti práce za rok 2001 Základní informace o činnosti systému Českého úřadu bezpečnosti práce za rok 2001 Český úřad bezpečnosti práce (ČÚBP) je orgán státní správy a je podřízen Ministerstvu práce a sociálních věcí. Řídí činnost

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , ,

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, Ostrava-Moravská Ostrava , , OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava 59 661 8661, 737 868 056, e-mail: kort.ondriasova@tiscali.

Helena Ondriášová - vzdělávání Nemocniční 2902/13, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava 59 661 8661, 737 868 056, e-mail: kort.ondriasova@tiscali. Příloha č. V.3 OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb. Výběr otázek do jednotlivých obálek bude proveden podle zkušebních

Více

BOZP. Státní odborný dozor

BOZP. Státní odborný dozor Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_12 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

Obsah Strana 1. Obsah

Obsah Strana 1. Obsah Strana 1 1 Pracovněprávní vztahy a jejich právní úprava 1.1 Vymezení pracovněprávních vztahů 1.2 Právní úprava pracovněprávních vztahů 1.3 Závislá práce a postih nelegální práce (tzv. švarcsystému) 1.4

Více

V RÁMCI ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP

V RÁMCI ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP ÚPLNÝ SOUBOR ÚSTNÍCH OTÁZEK ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY V RÁMCI ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění

Více

OBSAH. Použité zkratky... XII

OBSAH. Použité zkratky... XII OBSAH Použité zkratky... XII 1 Pracovní právo a jeho obecné vymezení... 1 1.1 Pracovněprávní vztahy... 1 1.1.1 Subjekt... 2 1.1.2 Obsah... 3 1.1.3 Objekt... 3 1.2 Zásady pracovního práva... 4 1.2.1 Smluvní

Více

Helena Ondriášová - vzdělávání Kollárova 12, Ostrava-Mariánské Hory , ,

Helena Ondriášová - vzdělávání Kollárova 12, Ostrava-Mariánské Hory , , OTÁZKY PRO ÚSTNÍ ČÁST ZKOUŠKY Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ZAJIŠŤOVÁNÍ ÚKOLŮ V PREVENCI RIZIK podle zákona číslo 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a

Více

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi

NABÍDKA SLUŽEB. Jiří Dvořák. autorizovaný inspektor. specialista bezpečnosti práce. analýza rizik. koordinátor BOZP na staveništi NABÍDKA SLUŽEB Jiří Dvořák autorizovaný inspektor specialista bezpečnosti práce analýza rizik koordinátor BOZP na staveništi zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

Výňatek ze zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce

Výňatek ze zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce Výňatek ze zákona č. 251/2005 Sb., o inspekci práce Právnické osoby Správní delikty právnických osob 23 Správní delikty právnických osob na úseku součinnosti zaměstnavatele a orgánu jednajícího za zaměstnance

Více

OBSAH SEZNAM POUŽÍVANÝCH ZKRATEK... 16 1. ÚVOD... 17 2. PÉČE O BOZP JAKO SOUČÁST ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ A ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PRA VI DLA...19 2.1 Význam BOZP a její místo v řízení... 19 2.2 Struktura BOZP...22

Více

ZÁZNAM Z VÝKONU KONTROLY NAD STAVEM BOZP

ZÁZNAM Z VÝKONU KONTROLY NAD STAVEM BOZP ZÁZNAM Z VÝKONU KONTROLY NAD STAVEM BOZP 33/02/25.01/17/03/03 svazové inspekce bezpečnosti práce Odborového svazu dopravy, nám. Winstona Churchilla 2, 113 59 Praha 3, Žižkov, (Regionální pracoviště Holešov,

Více

OBSAH. Úvod... 17 Seznam zkratek... 18

OBSAH. Úvod... 17 Seznam zkratek... 18 Úvod..................................................... 17 Seznam zkratek........................................... 18 I. Přehled právních předpisů pro vedení personální agendy... 19 1. Obecné...........................................

Více

8. Výkon činnosti dítěte................................

8. Výkon činnosti dítěte................................ Obsah Úvod.................................................... 17 Seznam zkratek.......................................... 18 I II Přehled právních předpisů pro vedení personální agendy..............................................

Více

Č I N N O S T I. Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu. na rok 2007

Č I N N O S T I. Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu. na rok 2007 Oblastní inspektorát práce pro hlavní město Prahu se sídlem v Praze, Kladenská 103/105, Praha 6 Č. j.: 173-S/3.20/06 P R O G R A M Č I N N O S T I Oblastního inspektorátu práce pro hlavní město Prahu na

Více

Program činnosti Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj v Ostravě na rok 2009

Program činnosti Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj v Ostravě na rok 2009 Program činnosti Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj v Ostravě na rok 2009 O B S A H: 1. Úvodní informace 2. Struktura programu činnosti 3. Seznam úkolů 4. Úkoly programu

Více

STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE

STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE 67. konzultační den Problematika chemické bezpečnosti na pracovišti STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE Ing. Simona ZAJÍCOVÁ metodik inspektor Úsek inspekce BOZP Státní úřad inspekce práce Kolářská 451/13 746 01

Více

Vydání č. 1 (07/07) Strana: 1/11 OTÁZKY K ÚSTNÍMU POHOVORU

Vydání č. 1 (07/07) Strana: 1/11 OTÁZKY K ÚSTNÍMU POHOVORU Strana: 1/11 1. Rozsah Rozsah ověřovaných znalostí je zpracován pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik podle přílohy 1 nařízení vlády č. 592/2006 Sb. a) znalost právních

Více

Práce ve stavebnictví, současné problémy a výzvy.

Práce ve stavebnictví, současné problémy a výzvy. Práce ve stavebnictví, současné problémy a výzvy. Odborná konference Příležitosti pro odpovědné veřejné zadávání ve stavebnictví Praha 4. dubna 2019 Jiří Macíček Počty kontrol v oblastech kontrolní působnosti

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ druh předpisu : číslo: vnitřní směrnice 2/BOZP výtisk číslo: 1 Název: PROVÁDĚNÍ ŠKOLENÍ ZAMĚSTNANCŮ O BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Obsah : 1. Základní ustanovení.

Více

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích

Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu se sídlem v Českých Budějovicích Ing. Jan Buďa (odbor bezpečnosti práce) Regionální kancelář Jihlava Kontroly zaměstnavatelů v dopravě Na rok 2009

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Česká školní inspekce Pardubický inspektorát P R O T O K O L Č. j. ČŠIE-823/10 E o státní a kontrole podle ustanovení 174 odst. 2 písm. d) a e) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním,

Více

Z P R Á V A O Č I N N O S T I I B P

Z P R Á V A O Č I N N O S T I I B P Z P R Á V A O Č I N N O S T I I B P ZA ROK 23 Úvod Zpráva o činnosti IBP pro hl.m. Prahu za rok 23 podává přehled o práci za uplynulý rok. Předkládané informace zahrnují výsledky z dozorčí činnosti IBP

Více

P r o g r a m č i n n o s t i Inspektorátu bezpečnosti práce v Ústí nad Labem. na rok 2005

P r o g r a m č i n n o s t i Inspektorátu bezpečnosti práce v Ústí nad Labem. na rok 2005 INSPEKTORÁT BEZPEČNOSTI PRÁCE pro Ústecký kraj a Liberecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem Č.j. : 5551/7.10/2004/11.2 P r o g r a m č i n n o s t i Inspektorátu bezpečnosti práce v Ústí nad Labem na rok

Více

Roční program kontrolních akcích Státního úřadu inspekce práce na rok Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor

Roční program kontrolních akcích Státního úřadu inspekce práce na rok Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor Roční program kontrolních akcích Státního úřadu inspekce práce na rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor I. Kontroly dodržování pracovněprávních předpisů agenturami práce Opakovaný úkol, rozšířený

Více

251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce

251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce 251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce (platí od 29. 71. 4. 2017 do 3128. 7. 2017) ve znění zákona č. 230/2006 Sb., zákona č. 264/2006 Sb., zákona č. 213/2007 Sb., zákona č. 362/2007

Více

Obsah Strana 1. Obsah

Obsah Strana 1. Obsah Strana 1 1 Pracovněprávní vztahy a jejich právní úprava 1.1 Vymezení pracovněprávních vztahů 1.2 Právní úprava pracovněprávních vztahů 1.3 Závislá práce a postih nelegální práce (tzv. švarcsystému) 1.4

Více

P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í

P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í P Ř E H L E D O D B O R O V Ý C H P R A V O M O C Í Publikace byla zpracována v souvislosti s realizací projektu s názvem Vzdělávání a spolupráce mezi sociálními partnery a přenos znalostí a zkušeností

Více

Úplný přehled otázek pro ústní část zkoušky

Úplný přehled otázek pro ústní část zkoušky Úplný přehled otázek pro ústní část zkoušky 1) Zkušební otázky k prověření znalostí dle okruhu a) přílohy č. 2 nařízení vlády č. : 1. Základní právní předpisy upravující požadavky na bezpečnost a ochranu

Více

ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ

ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ STAV A VÝVOJ KONTROLY BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI ZA ROK 2017 V ODBOROVÝCH ORGANIZACÍCH ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ Zpracovali: Ing. Jaromír Šedivec, JUDr. Petr

Více

Program kontrolních akcí OIP na rok 2006

Program kontrolních akcí OIP na rok 2006 Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni Program kontrolních akcí OIP na rok 2006 O b s a h : 1. Úvodní informace 2. Seznam úkolů 3. Úkoly programu činnosti listopad

Více

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO

Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Upřesnění povinností pro vedoucí zaměstnance v oblasti BOZP a PO a stanovení určené osoby k vedení dokumentace BOZP a PO Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce (ZP), zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují

Více

9/6.3 NEDOSTATKY ZJI TùNÉ DOZORâÍMI ORGÁNY

9/6.3 NEDOSTATKY ZJI TùNÉ DOZORâÍMI ORGÁNY část 9, díl 6, kapitola 3, str. 1 9/6.3 NEDOSTATKY ZJI TùNÉ DOZORâÍMI ORGÁNY Vzájemná informovanost o rizicích Organizace práce a pracovní postupy Na rok 2007 byl Státním úřadem inspekce práce vyhlášen

Více

Důvod a způsob založení povinného subjektu, včetně podmínek a principů, za kterých provozuje svoji činnost ( 5 odst. 1 písm.

Důvod a způsob založení povinného subjektu, včetně podmínek a principů, za kterých provozuje svoji činnost ( 5 odst. 1 písm. Důvod a způsob založení povinného subjektu, včetně podmínek a principů, za kterých provozuje svoji činnost ( 5 odst. 1 písm. a) zákona): Oblastní inspektorát práce pro Jihočeský kraj a Vysočinu (dále též

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav Dražan BOZP 5 odpovědnost a povinnost zaměstnavatele Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tématická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 VY_32_INOVACE_DR_STR_09 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram, Hrabákova 271. Příbram II Ing. Jaroslav

Více

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS

INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS PŘÍLOHA Č. 2 k Příkazní smlouvě INŽENÝRSKÁ ČINOST SLUŽBY TDS VÝKONOVÁ FÁZE Č. 5 PŘÍPRAVNÁ FÁZE - ZABEZPEČENÍ SMLUVNÍCH VZTAHŮ 1. Technická, odborná, kontrolní a organizační činnost při práci se všemi stupni

Více

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A o výsledcích kontrolních akcí

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A o výsledcích kontrolních akcí Státní úřad inspekce práce Horní náměstí 103/2, 746 01 Opava telefon: 553 696 154, fax: 553 626 672 IČ 750 46 962 opava@suip.cz, www.suip.cz R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A o výsledcích kontrolních

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2012

ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2012 ZPRÁVA O ČINNOSTI OBLASTNÍHO INSPEKTORÁTU PRÁCE PRO JIHOMORAVSKÝ KRAJ A ZLÍNSKÝ KRAJ ZA ROK 2012 Juránek Státní úřad inspekce práce [Vy Předkládá: Ing. et Ing. Bc. Tomáš Musil vedoucí inspektor Brno, únor

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP)

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI (BOZP) Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o. projektový ateliér Mnoho z nás vyskytuje v pozici, že má na starosti jednoho a více podřízených. V tomto případě je

Více

Asociace samostatných odborů ČESKÁ REPUBLIKA

Asociace samostatných odborů ČESKÁ REPUBLIKA Asociace samostatných odborů ČESKÁ REPUBLIKA STAV A VÝVOJ KONTROLY BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI ZA ROK 2013 V ODBOROVÝCH ORGANIZACÍCH ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBORŮ ČESKÁ REPUBLIKA Zpracoval: Ing.

Více

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE

Zpracovatel neručí za případné škody vzniklé aplikací této předlohy nesprávným způsobem. Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Jméno a příjmení Zkušební test pro vedoucí zaměstnance č. 1 BEZPEČNOST PRÁCE Pracovní zařazení Datum: Zakroužkujte odpověď, o níž se domníváte, že je správná. 1. Evidenci o všech pracovních úrazech musí

Více

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Generální ředitelství Dobrovského 1278/25 170 00 Praha 7 Tel.: 950 180 111 Generální ředitelství Karlovo náměstí 1 128 01 Praha 2 Tel.: 950 191 111 ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

Více

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚZEMNĚ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚZEMNĚ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY ÚŘEDNÍKŮ ÚZEMNĚ SAMOSPRÁVNÝCH CELKŮ Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Seznam literatury + Slovo o autorce Historický úvod do pracovního práva, zařazení pracovního

Více

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1 OBSAH Autoři komentáře............................................................ XIII Seznam použitých zkratek................................................... XIV Seznam právních předpisů citovaných

Více

Zpráva o činnosti odboru pracovněprávních vztahů a podmínek v r. 2009

Zpráva o činnosti odboru pracovněprávních vztahů a podmínek v r. 2009 Zpráva o činnosti odboru pracovněprávních vztahů a podmínek v r. 2009 Odbor pracovněprávních vztahů a podmínek kontroluje dodržování ustanovení pracovněprávních předpisů v oblasti např. vzniku, trvání

Více

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELE

PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELE PRACOVNĚPRÁVNÍ VZTAHY Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELE Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace o studiu + Seznam literatury + Slovo o autorce Historický úvod do pracovního práva, zařazení pracovního práva

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. OIP v Plzni. na rok 2009

P r o g r a m č i n n o s t i. OIP v Plzni. na rok 2009 Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2009 listopad 2008 1 Program činnosti OIP na rok 2009 O b s a h : 1. Úvodní

Více

P r o g r a m. činnosti Oblastního inspektorátu práce na rok 2006

P r o g r a m. činnosti Oblastního inspektorátu práce na rok 2006 OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE pro Kraj Ústecký a Kraj Liberecký Č.j. : 3542/7.00/2005/11.2 P r o g r a m činnosti Oblastního inspektorátu práce 7.00 na rok 2006 13. prosince 20 1 ROČNÍ PROGRAM KONTROLNÍCH

Více

Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2010

Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni. P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2010 Oblastní inspektorát práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni P r o g r a m č i n n o s t i OIP v Plzni na rok 2010 prosinec 2009 Program činnosti OIP v Plzni na rok 2010 O b s a h

Více

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE. R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce.

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE. R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce. MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce na rok 2008 Schválil: JUDr. Petr Šimerka, státní tajemník a náměstek

Více

Pracovní právo. Místo na název prezentace v roce 2013 19.2.2013. w w w. p r k p a r t n e r s. c o m

Pracovní právo. Místo na název prezentace v roce 2013 19.2.2013. w w w. p r k p a r t n e r s. c o m Pracovní právo Místo na název prezentace v roce 2013 19.2.2013 P R A H A B R A T I S L A V A B U D A P E Š Ť O S T R A V A w w w. p r k p a r t n e r s. c o m Změny v pracovním právu 2013 Jednotná minimální

Více

Celkové souhrnné údaje

Celkové souhrnné údaje STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE Č.j. 495/.1/149/1.1/6 P Ř Í L O H A k Roční souhrnné zprávě o výsledcích kontrolních akcí provedených státním odborným dozorem a následně inspekcí práce za rok 25 Celkové souhrnné

Více

Realita v oblasti bezpečnosti práce v nemocnicích

Realita v oblasti bezpečnosti práce v nemocnicích Nemocnice dopady personální krize Realita v oblasti bezpečnosti práce v nemocnicích 15. května 2019 Barbora Vančurová Inspektoři BOZP Naše práce 322 Zák. č. 262/2006 Sb. (Zákoník práce), ve znění předpisů

Více

OBSAH. Seznam autorů... XVII Seznam zkratek...xix Ostatní zkratky... XXIII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXV Předmluva...

OBSAH. Seznam autorů... XVII Seznam zkratek...xix Ostatní zkratky... XXIII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XXV Předmluva... OBSAH Seznam autorů.... XVII Seznam zkratek....xix Ostatní zkratky.... XXIII Seznam předpisů citovaných v komentáři.... XXV Předmluva.... XXXV ZÁKONÍK PRÁCE Část první Všeobecná ustanovení ( 1 až 29)....

Více

V předmětném období bylo provedeno celkem 9 kontrol, a to u:

V předmětném období bylo provedeno celkem 9 kontrol, a to u: Odbor správních činností ve zdravotnictví a sociální péči, oddělení zdravotnictví, Magistrátu hlavního města Prahy, zveřejňuje ve smyslu ustanovení 26 zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád),

Více

Agenturní zaměstnávání. z pohledu kontrol inspekce práce

Agenturní zaměstnávání. z pohledu kontrol inspekce práce Agenturní zaměstnávání z pohledu kontrol inspekce práce Konference Jak dál s agenturním zaměstnáváním na českém trhu práce Praha 4. 3. 2015 Jiří Macíček náměstek generálního inspektora Předběžné výsledky

Více

Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové Z P R Á V A O Č I N N O S T I.

Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové Z P R Á V A O Č I N N O S T I. Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký kraj a Pardubický kraj se sídlem v Hradci Králové Z P R Á V A O Č I N N O S T I za rok 2011 ÚNOR 2012 1 1. Ú v o d Oblastní inspektorát práce pro Královéhradecký

Více

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCI

BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCI BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANA - VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCI Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Použité grafické symboly + Představení autorky kurzu v BOZP Řízení

Více

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A

R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A R O Č N Í S O U H R N N Á Z P R Á V A o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2007 březen 2008 2 ÚVOD Státní úřad inspekce práce a oblastní inspektoráty práce vykonávaly kontrolní

Více

Státní úřad inspekce práce. Horní náměstí 103/2, Opava telefon: , fax: IČ

Státní úřad inspekce práce. Horní náměstí 103/2, Opava telefon: , fax: IČ Státní úřad inspekce práce Horní náměstí 103/2, 746 01 Opava telefon: 553 696 154, fax: 553 626 672 IČ 750 46 962 opava@suip.cz, www.suip.cz R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce

Více

Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj č.j. 1799 /9.42/12/11.2

Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj č.j. 1799 /9.42/12/11.2 Milady Horákové 3 658 60 Brno Tel.: +420 545 197 900 fax: +420 545 211 303 e-mail: brno@oip.cz datová schránka: a9heffd www.suip.cz/oip09 Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj

Více

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO STŘEDOČESKÝ KRAJ se sídlem v Praze

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO STŘEDOČESKÝ KRAJ se sídlem v Praze OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO STŘEDOČESKÝ KRAJ se sídlem v Praze Z p r á v a o č i n n o s t i o b l a s t n í h o i n s p e k t o r á t u p r á c e za rok 2011 Zpracovatel: útvar ekonomiky a správy Schválil:

Více

Bezpečnost na míru - nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi Ing. Jiří Vala, Ph.D.

Bezpečnost na míru - nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi Ing. Jiří Vala, Ph.D. Bezpečnost na míru - nakládání s chemickými látkami a chemickými směsmi Ing. Jiří Vala, Ph.D. 7. listopadu 2014 - Přerov 1 Obsah přednášky 1. Úvod 2. Systém kontroly BOZP v ČR 3. Chemické látky a směsi

Více

Smlouva o poskytování závodní preventivní péče

Smlouva o poskytování závodní preventivní péče Smlouva o poskytování závodní preventivní péče uzavřená dle 51 a 491 odst. 1 a odst. 2 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen občanský zákoník), ve smyslu ustanovení

Více

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 Příloha č.2. OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ Činnosti / Profese: VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Seznam obecně závazných právních předpisů, norem a vlastních vydaných dokumentů

Více

Pokuty na úseku bezpečnosti práce

Pokuty na úseku bezpečnosti práce 5.6.2.1. Pokuty na úseku bezpečnosti práce http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/zakladni-povinnostizamestnavatele-v-oblasti-bozp/pokuty-na-useku-bezpecnosti-prace Zákon č. 251/2005 Sb. rozděluje přestupky

Více

R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce schválený Ministerstvem práce a sociálních věcí.

R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce schválený Ministerstvem práce a sociálních věcí. R o č n í p r o g r a m kontrolních akcí Státního úřadu inspekce práce schválený Ministerstvem práce a sociálních věcí na rok 2006 30. prosince 2005 Schválil 1. náměstek ministra práce a sociálních věcí

Více

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO ÚSTECKÝ KRAJ A LIBERECKÝ KRAJ Ústí nad Labem, ul. SNP 2720/21, 400 11 Ústí nad Labem

OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO ÚSTECKÝ KRAJ A LIBERECKÝ KRAJ Ústí nad Labem, ul. SNP 2720/21, 400 11 Ústí nad Labem OBLASTNÍ INSPEKTORÁT PRÁCE PRO ÚSTECKÝ KRAJ A LIBERECKÝ KRAJ Ústí nad Labem, ul. SNP 2720/21, 400 11 Ústí nad Labem č. j. 829/7.00/06/13.1 úkol č. 06.5.02 Zpráva o činnosti Oblastního inspektorátu práce

Více

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Zdroj: www.drmacek.cz Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Uvedené právní předpisy ani zdaleka nepředstavují úplný výčet všech, jejichž znalost je nutná, nejsou ani úplným

Více

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008

Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008 Městský úřad Frýdlant nad Ostravicí Směrnice tajemnice Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí č. 2/2008 Používání Knihy bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (dále jen Knihy BOZP) a povinnosti vedoucích

Více

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Zdroj: www.drmacek.cz Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Uvedené právní předpisy ani zdaleka nepředstavují úplný výčet všech, jejichž znalost je nutná, nejsou ani úplným

Více

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1

ZÁKONÍK PRÁCE 1 29 ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ... 1 OBSAH Autoři komentáře............................................................ XIII Seznam použitých zkratek................................................... XIV Seznam právních předpisů citovaných

Více

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2011

P r o g r a m č i n n o s t i. Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj. na rok 2011 P r o g r a m č i n n o s t i Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký kraj a Liberecký kraj na rok 2011 listopad 2010 Program činnosti tvoří souhrn úkolů, které jsou zařazeny obecně do sedmi oblastí

Více

Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010

Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010 Kamila Jordanova, BIVŠ Praha a.s. právní administrativa v podnikatelské sféře Duben 2010 AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Osnova práce: Obecná charakteristika pracovního práva Vymezení pojmu, právní

Více

PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě - posouzení investičního záměru - kontrola projektových podkladů

PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě - posouzení investičního záměru - kontrola projektových podkladů PŘÍPRAVA STAVEB - prověření pozemků či nemovitostí k uvažované výstavbě Posouzení vhodnosti z hlediska existence břemen, stávajících sítí, ochranných pásem, možností napojení na infrastrukturu, místních

Více

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce.

Úřad, u kterého je potřeba Místně příslušný úřad práce. ČR Notifikační povinnost Právnická nebo fyzická osoba, ke které jsou občané EU/EHP/Švýcarska nebo cizinci vysláni k výkonu práce, musí informovat úřad práce o jejich vyslání. Cizinci navíc (až na zákonné

Více

Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti

Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti - 1 - Kontroly zaměřené na nelegální práci, sankce a související prohřešky s kontrolou na pracovišti Od 1. dubna 2012 byl výrazně zpřísněn dohled na zjišťování nelegální práce, tak jak ji nově definuje

Více

Personalistka. Dvanáctero správného vedení personální agendy. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Personalistka. Dvanáctero správného vedení personální agendy. Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Personalistka Dvanáctero správného vedení personální agendy Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz ALENA CHLÁDKOVÁ PETR BUKOVJAN Personalistka Dvanáctero správného vedení personální agendy

Více

Program činnosti IBP na rok 2004

Program činnosti IBP na rok 2004 Inspektorát bezpečnosti práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraji se sídlem v Plzni Program činnosti IBP na rok 2004 O b s a h : 1. Úvodní informace 2. Struktura programu činnosti 3. Seznam úkolů 4.

Více

Poř. č.. Osamělá 40, Brno

Poř. č.. Osamělá 40, Brno Příručka praktického rádce pro výstavbu a provoz v oblasti bezpečnosti práce, ochrany zdraví, požární bezpečnosti a ochrany životního prostředí Poř. č.. Pro ENERGIS 92, s.r.o. zhotovil: a provoz v oblasti

Více

251/2005 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ PŮSOBNOST A PŘÍSLUŠNOST ÚŘADU A INSPEKTORÁTŮ. ze dne 3. května 2005.

251/2005 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ PŮSOBNOST A PŘÍSLUŠNOST ÚŘADU A INSPEKTORÁTŮ. ze dne 3. května 2005. 251/2005 Sb. ZÁKON ze dne 3. května 2005 o inspekci práce Změna: 230/2006 Sb. Změna: 264/2006 Sb. Změna: 213/2007 Sb. Změna: 362/2007 Sb. Změna: 382/2008 Sb. Změna: 294/2008 Sb. Změna: 281/2009 Sb. Změna:

Více

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Generální ředitelství Dobrovského 1278/25 170 00 Praha 7 Tel.: 950 180 111 Generální ředitelství Karlovo náměstí 1 128 01 Praha 2 Tel.: 950 191 111 ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Obsah XIII. Seznam použitých zkratek. Úvod

Obsah XIII. Seznam použitých zkratek. Úvod Seznam použitých zkratek Úvod XIII XV Kapitola 1: Představení mezinárodních organizací, jejichž normotvorba zasahuje významně do oblasti pracovního práva 1.1 Mezinárodní organizace práce 1 1.1.1 Členská

Více