Naturální vína PROF. ING. PAVEL PAVLOUŠEK, PH.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Naturální vína PROF. ING. PAVEL PAVLOUŠEK, PH.D."

Transkript

1 Naturální vína PROF. ING. PAVEL PAVLOUŠEK, PH.D.

2 Kvalita hroznů Cukernatost Hodnota ph Obsah asimilovatelného dusíku Zdravotní stav hroznů

3 Cukernatost x obsah alkoholu x aromatická kvalita Stupeň normalizovaného moštoměru % objemové alkoholu 20,0 11,9 20,2 12,0 21,0 12,5 21,8 13,0 22,0 13,1 22,7 13,5 23,0 13,7 23,5 14,0 24,0 14,3 24,4 14,5 25,0 14,9 25,2 15,0 26,0 15,5

4

5 V průběhu zrání bobulí může docházet také k napadení šedou hnilobou hroznů révy (Botrytis cinerea), která může pozměňovat také složení aromatických látek v bobulích. Houba napadá slupku a způsobuje poškození kutikuly a voskovité vrstvy bobule. Ve slupce vznikají poškození, kterými uniká cukr a dochází také k odpařování vody. Hrozny s vyšším obsahem cukrů jsou napadány ušlechtilou formou šedé hniloby. Ušlechtilá hniloba na hroznech (Fotografie) způsobuje také změny aromatických látek. Vzniká sloučenina 1-okten-3-ol, která způsobuje typický houbový tón žampiónů a lesní půdy. Kromě toho vzniká také sloučenina sotolon (4,5-dimetyl-3-hydroxy-2-furanon), která způsobuje nasládlou, karamelovou příchuť. Botrytis cinerea pozměňuje také složení monoterpenů v bobulích. Tato změna vede ke ztrátě odrůdového aroma a tvorbě aroma typického pro hrozny s ušlechtilou hnilobou. Díky těmto změnám aromatických profilů není možné z hroznů napadených ušlechtilou šedou hnilobou vyrábět vína s charakterem terroir, ale spíše přírodně sladká vína.

6 Aromatické látky Monoterpeny Norisoprenoidy Methoxypyraziny Vonné odrůdové thioly C-6 alkoholy

7 Ryzlink rýnský aromatická struktura odrůdy Monoterpeny Linalool, geraniol a nerol - květinové aroma a tóny pomerančů. Citronellol a α- terpineol - aroma citrusových plodů. C13- norisoprenoidy β- ionon a β-damascenon - tóny tropického ovoce, jablka, meruněk a broskví. TDN (1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalen) petrolejové tóny. Vonné odrůdové thioly 3-merkaptohexylacetát - aroma maracuji až plodů mučenky. 3- merkaptohexanol, 3-sulfanylhexát-ol tóny grapefruitu, melounu a květin, zejména růží.

8 Sauvignon blanc aromatická struktura odrůdy

9 Sloučenina Zkratka Senzorický projev 3-merkapto-hexan-1-ol 3MH Mučenka, angrešt, grapefruit, guava 3-merkapto-hexylacetát 3MHA Mučenka, zimostráz, grapefruit, angrešt 4-merkapto-4-metylpentat-2- on 4MMP Zimostráz, janovec, černý rybíz, mučenka V hroznech se vyskytují netěkavé prekurzory vonných odrůdových thiolů, které nejsou senzoricky aktivní. Úroveň zralosti hroznů však může ovlivňovat obsah prekurzorů v bobulích při sklizni. CAPONE a JEFFERY (2011) uvádí až desetinásobné zvýšení koncentrace prekurzorů v období 14 dnů před termínem sklizně. CERRETI a kol. (2015) potom pozorovali, že během zrání v úrovni Brix, se koncentrace prekurzorů v bobulích zvyšuje. Sloučenina Zkratka Senzorický projev 3-etyl-2-methoxypyrazin ETMB Syrové brambory, zemitá vůně, zelené tóny, paprika 3-sec-butyl-2-methoxypyrazin SBMP Zelené tóny, list břečťanu, paprika 3-isopropyl-2-methoxypyrazin IPMP Zemitá chuť, vařený chřest, zelená paprika 3-isobutyl-2-methoxypyrazin IBMP Zemitá chuť, zelené tóny, paprika, plíseň

10 Sloučenina Skupina Aromatický projev hexanal C6 aldehyd zelený charakter, travnatý, nezralý, ovocný, svěží Trans-2- C6 zelený charakter, listy hexanal aldehyd Trans-2-hexanol C6 alkohol travnatý Trans-3-hexanol C6alkohol travnatý Hexanol C6alkohol Čerstvě posekaná tráva, ovocný, květinový, kořenitý Cis-3-hexanol C6alkohol Čerstvě posekaná tráva, zelený charakter, listy V nízkých koncentracích přispívají pozitivně k aromatickému projevu vína.

11 Těkavé fenoly

12 Hodnota ph Vysoké ph může způsobovat rizika z pohledu kvality budoucího vína. Hodnotám vyšším než 3,4 u bílých vín a 3,5 u červených vín, je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Rizika vysoké hodnoty ph moštu souvisí také se zdravotním stavem hroznů. Vysoké ph podporuje rozvoj mikroorganismů. V případě hroznů, moštu a vína se jedná o negativně působící baktérie a kvasinky. Na zdravých hroznech je vyšší podíl pozitivní mikroflóry a je proto možné kvalitní zpracování i při vyšším ph. Naopak kombinace napadených a kontaminovaných hroznů a vysokého ph může být velmi nebezpečná pro kvalitu vína. Vysoké hodnoty ph vedou většinou k vyšší potřebě aplikace oxidu siřičitého, zejména z pohledu mikrobiální aktivity SO 2. Čím je vyšší ph moštu nebo vína, tím je vyšší potřeba volného SO 2, aby se dosáhlo antimikrobiálně působící úrovně molekulárního SO 2. V moštech a vínech s vysokým ph je obecně nižší efektivita síření. Problematické je při vysokém ph rovněž čiření termolabilních bílkovin. Je možné říct, že při vysokém ph je vyšší potřeba bentonitu pro kvalitní vyčiření.

13 Asimilovatelný dusík Hlavní součástí asimilovatelného dusíku jsou sloučeniny obsahující amonné ionty a tzv. volné aminokyseliny. Z pohledu obsahu asimilovatelného dusíku si je třeba uvědomit, ve kterých částech bobule se nachází určitý podíl sloučenin představujících asimilovatelný dusík. Nejvýznamnější zastoupení asimilovatelného dusíku se nachází v dužnině (60-65%), následovaná slupkou (20-30%) a semeny (10-15%). Obsah amonné formy dusíku v bobulích je nejvyšší před začátkem zaměkání bobulí, kdy představuje asi 50% z celkového dusíku v bobulích. Obsah amonné formy dusíku však během zrání klesá, až k 20% nebo méně na konci zrání, respektive při sklizni. Jednoduchá amonná forma dusíku se po zaměkání přeměňuje do komplexní formy, aminokyselin. Obsah volných aminokyselin se naproti tomu během zrání zvyšuje. Optimální poměr při sklizni je 3:1 ve prospěch volných aminokyselin.

14 Cukernatost moštu ( NM) Potřebný asimilovatelný dusík (mg/l) 21, , , , ,0 300

15 Volné aminokyseliny mají velký význam jako prekurzory aromatických látek (vyšších alkoholů a esterů) ve víně. Z tohoto pohledu jsou významné především tyto aminokyseliny: valin, leucin, izoleucin, methionin a phenylalanin.

16

17 Houbové choroby ovlivňující kvalitu hroznů

18 Nové poznatky k dlouhodobému používání mědi a vlivu na kvalitu vína

19 Pravidelné a časté používání mědi ve vinicích může vést k vysokému obsahu mědi také v moštu. - Obsah mědi v moštu vyšší než 0,5 mg/l může mít vliv také na organoleptické vlastnosti vína. - Při tomto obsahu může mít měď negativní vliv na obsah vonných odrůdových thiolů. - vysoký obsah mědi v moštu může být odpovědný i za problémy kvašení.

20 - Měď je také katalyzátorem oxidace. Vína s vyšším obsahem mědi proto mohou být citlivější na oxidaci. Zdroj: MORGE, Ch., 2016: The little known impact of copper on alcoholic fermentation and the quality of wine. Australian Grapegrower and Winemaker, 627, str

21 Využití přípravků na bázi síry Přípravky na bázi síry se využívají často v první polovině vegetace. Protože síra působí nejen kontaktním způsobem, ale také se za příznivého počasí odpařuje, může tak částečně chránit nové přírůstky révy. Optimální podmínky pro její odpařování jsou C. Účinnost aplikace přípravků na bázi síry je naopak slabá při teplotách okolo 18 C (WICKS a kol., 2012).

22 Síra a aromatické látky Vonné odrůdové thioly se vyskytují nejenom u Sauvignonu blanc, ale také u jiných odrůd. Aplikace síry zlepšuje asimilaci dusíku a zvyšuje obsah glutathionu v moštu. Přídavek elementární síry do moštu vede ke zvýšení obsahu vonných odrůdových thiolu 3MH a 3MHA. Elementární síra má proto význam jako donor síry při tvorbě 3MH. Důsledkem může být výraznější aroma tropického ovoce. Aplikace síry ve vinici proto může vést k vyššímu obsahu síry v bobulích a tím také zvýšení obsahu vonných odrůdových thiolů. Sloučenina Zkratka Senzorický projev 3-merkapto-hexan-1-ol 3MH Mučenka, angrešt, grapefruit, guava 3-merkapto-hexylacetát 3MHA Mučenka, zimostráz, grapefruit, angrešt 4-merkapto-4-metylpentat-2-on 4MMP Zimostráz, janovec, černý rybíz, mučenka ZDROJ: DIAS ARAUJO a kol., 2016: Indications of the prominent role of elementar sulfur in the formation of the varietal thiol 3-mercaptohexanol in Sauvignon blanc wine. Food Research International, v tisku

23 Padlí révy (Erysiphe necator) KAST a BLEYER (2011) v této souvislosti uvádí, že květenství jsou citlivá k infekci padlí révy asi týden před kvetením (BBCH55) a bobule jsou citlivé přibližně do velikosti 2 mm (BBCH 73).

24 V přítomnosti UV záření jsou existující kolonie padlí révy poškozené při expozici k 35 C po dobu 0,25 hodiny. Všechna stádia rozmnožovacího cyklu padlí révy jsou zničené při 12 hodinové expozici nad 35 C. PMI (powdery mildew risk index), který se využívá k prognóze rozvoje padlí révy, pracuje s hodnotami omezujícími rozvoj padlí v následujících intervalech: 34 C po dobu 4 hodin, 36 C po dobu 4 hodin a 38 C po dobu 2 hodin. Nejvyšší potenciál pro omezení rozvoje padlí révy má teplota 38 C po dobu 2 hodin (PEDUTO a kol., 2013).

25 Relativní vlhkost vzduchu proto může mít vliv na rozvoj padlí révy. MANE a kol. (1996) studovali rozvoj padlí révy v zavlažované vinici v Indii a zjistili, že úroveň rozmnožování choroby je nulová pod 53% a při 100% relativní vlhkosti vzduchu. KAST (1997) vytvořil model pro prognózu rozvoje padlí révy v německých vinicích, založený mimo jiné na prahové úrovni 60-70% relativní vlhkosti vzduchu, kterou označuje jako příznivou pro rozvoj choroby. CARROL a WILCOX (2003) uvádí, že i když k infekci může dojít při všech vlhkostech vzduchu, výskyt a rozvoj choroby se zvyšuje, se zvyšující se relativní vlhkostí vzduchu až k optimu 85% a potom se zastavuje nebo klesá při vyšších vlhkostech vzduchu. BULIT a LAFON (1978) potom zjistili dvojnásobnou délku řetězce konidií po 24 hodinách při vlhkosti % než při vlhkosti 30-40%. Četnost klíčení konidií proto ovlivňuje zvyšující se vlhkost.

26 Porovnání maximálních teplot ( C) v roce 2013 a ,00 40,00 35,00 Maximální teplota ( C) 30,00 25,00 20,00 15,00 10,00 5,00 0,00 Datum maximální teplota 2015 maximální teplota 2013

27 Porovnání relativní vlhkosti vzduchu v roce 2013 a ,00 100,00 Relativní vlhkost vzduchu (%) 80,00 60,00 40,00 20,00 0,00 Datum vlhkost vzduchu 2015 vhlkost vzduchu 2013

28

29 Šedá hniloba hroznů révy (Botrytis cinerea) K napadení listů může docházet již během května. Děje se tak zejména za dlouhodobě deštivého času. Nízké teploty nepředstavují problém pro infekci. I když jsou optimální teploty pro infekci mezi C, klíčení konidií, růst mycelia a tvorba konidií mohou probíhat při nízkých teplotách, okolo 5 C. Infekce a rozvoj patogenu je však pomalejší. Napadení na listech se projevuje šedohnědými až hnědými skvrnami. Před kvetením se může projevovat botrytiová hniloba květenství révy. Napadená květenství postupně vadnou, hnědnou a usychají.

30

31 Určitý podíl nekrotického, hnědě zbarveného pletiva na květech a květních čepičkách poskytuje prostor pro infekci houbou Botrytis cinerea. Nekrotické zbytky květů se často udržují na bobulích několik týdnů a potom mohou zůstat uvnitř hroznu, po fenofázi uzavírání hroznů. Uvnitř uzavřených hroznů potom mohou nekrotické zbytky květů sloužit jako zásobárna inokula pro infekci zdravých bobulí (WOLF a kol., 1987). Nekrotické části květů jsou vhodnými substráty pro kolonizaci Botrytis cinerea a tvorbu inokula (JASPERS a kol., 2015). Odstranění zbytků květů proto oddaluje a snižuje riziko infekce šedou hnilobou (MOLITOR a kol., 2015). Houba může už od kvetení přežívat také na třapině. Rozvoj houby na květech a třapině je následně zastavený díky vysoké koncentraci fytoalexinů, které vytváří rostlinná pletiva v bylinném stavu. Houba je potom v latentním stavu až do doby začátku zaměkání bobulí. V této době již pletiva stárnou a postupně vyzrává třapina. Koncentrace fytoalexinů potom postupně klesá a může tak docházet k rozvoji šedé hniloby v hroznech. Tato skutečnost představuje první důležitý moment z pohledu ochrany. Proti tomuto typu infekce je také velmi obtížná ekologická ochrana. Réva vinná je totiž v tuto chvíli chráněná svými obrannými mechanismy, protože produkuje fytoalexiny (stilbeny), které brzdí rozvoj infekce.

32

33 Výsledky pokusu z roku 2017

34 Datum Varianta 1 Varianta Cuprotonic Power of K Cuprotonic Power of K Power of K Bor Oil Power of K Bor Oil Power of K Power of K Chitopron Power of K Imunofol Power of K Power of K Cuprotonic Power of K Cuprotonic Chitopron Imunofol Power of K Cuprotonic Power of K Cuprotonic

35 Pálava varianta 1

36 Pálava varianta 2

37 Modrý Portugal varianta 1

38 Modrý Portugal varianta 2

39 Hycol

40 Péče o půdu a hnojení

41 Bobovité Velkou předností rostlin z čeledi bobovité je jejich schopnost poutat vzdušný dusík, díky symbióze těchto rostlin s hlízkovými baktériemi. Zelená hmota těchto rostlin je potom bohatá na dusík, který se po mineralizaci dostává do půdy a stává se přístupný pro kořenový systém révy vinné Při ozelenění s vyšším podílem bobovitých rostlin je možné zcela vyloučit hnojení minerálním dusíkem. Kořeny bobovitých rostlin dobře prokořeňují půdu, zlepšují strukturu půdy a umožňují tím také lepší zakořenění révy vinné. V mnoha vinicích se ukázala, že přechod od travní monokultury, třeba pouze na jednoduchou směs bobovitých rostlin výrazně zlepšil vitalitu vinice a aromatickou kvalitu vína.

42 Schopnost poutat vzdušný dusík u vybraných druhu z čeledi bobovité (Fabaceae) (podle GEBHART a kol., 2013). Druh z čeledi bobovité Biomasa v t sušiny/ha Celkový dusík v nadzemní biomase Dusík získaný ze vzduchu (kg/ha) (kg/ha) Hrachor setý 3, Lupina bílá 4, Tolice vojtěška 1, Komonice bílá 1, Hrách setý 5, Jetel egyptský 3, Jetel inkarnát 3, Jetel luční 1, Jetel plazivý 1, Jetel podzemní 1, Bob obecný 5, Vikev panonská 2, Vikev setá 4, Vikev huňatá 3,

43

44 Ozelenění a výživa dusíkem

45

46

47

48 Brukvovité Pozitivní vlastností brukvovitých rostlin je, že tvoří vysoký podíl zelené hmoty a také velmi dobře a hluboko prokořeňují půdu. Negativní vlastností, jako složky směsi pro trvalé ozelenění vinic, je jejich velká konkurence ve vztahu k ostatním druhům. Rostliny z této čeledi tvoří poměrně rychle vysoký podíl zelené hmoty a poměrně velmi rychle jsou schopné zcela pokrýt povrch půdy. Souvislý pokryv půdy potom utlumí růst ostatních druhů rostlin.

49 Čeleď nebo skupina rostlin Lipnicovité Bobovité Druhy vhodné pro trvalé ozelenění vinic Kostřava červená Kostřava červená trsnatá Kostřava ovčí Lipnice luční Jílek vytrvalý Jílek mnohokvětý Jetel inkarnát Jetel zvrhlý Vikev panonská Vičenec ligrus Tolice dětelová Štírovník růžkatý Jetel luční Jetel plazivý Tolice vojtěška Ptačí noha setá Komonice bílý Úročník bolhoj Druhy vhodné do suchých podmínek Kostřava červená Kostřava červená trsnatá Kostřava ovčí Jetel inkarnát Vikev panonská Tolice dětelová Štírovník růžkatý Jetel plazivý Ptačí noha setá Komonice bílý Úročník bolhoj Brukvovité Ostatní Lnička setá Ředkev olejná Pohanka obecná Svazenka vratičolistá Lnička setá Ředkev olejná Svazenka vratičolistá

50 Ozelenění přes zimu

51 Čeleď nebo skupina rostlin Druhy vhodné pro ozelenění během vegetace Druhy vhodné pro ozelenění přes zimu Druhy vhodné do suchých podmínek Lipnicovité Pšenice obecná Ječmen setý Žito seté Jílek mnohokvětý Pšenice obecná Ječmen setý Žito seté Pšenice obecná Ječmen setý Žito seté Bobovité Bob obecný Jetel egyptský Jetel podzemní Hrách setý Lupina bílá Hrachor setý Vikev setá Vikev huňatá Vikev panonská Ptačí noha setá Bob obecný Hrách setý Lupina bílá Vikev huňatá Vikev panonská Vikev huňatá Vikev panonská Ptačí noha setá Brukvovité Hořčice bílá Lnička setá Brukev řepka olejka Ředkev olejná Brukev řepka olejka Ředkev olejná Ředkev olejná Hořčice bílá Lnička setá Ostatní Pohanka obecná Svazenka vratičolistá Pohanka obecná Sléz lesní Svazenka vratičolistá

52 Výroba vína

53 Kvasinky

54 Spontánní kvašení probíhá na základě mikroflóry, která se vyskytuje přirozeně na bobulích přímo ve vinici. Rozmanitost mikroflóry na bobulích je závislá na klimatických a mikroklimatických podmínkách ve vinici. Mikroklima keře úzce souvisí se zdravotním stavem hroznů. Při napadení hroznů šedou hnilobou, se z bobulí uvolňuje mošt, který obsahuje živiny pro rozvoj mikroorganismů. Při napadení bobulí hnilobami se proto mohou na bobulích teoreticky vyskytovat kvasinky, které mohou negativně ovlivňovat kvalitu vína. Svoji úlohu však může sehrát také mikroflóra, která se vyskytuje v prostorech a na zařízené, kde se vyrábí víno.

55 Druh kvasinky Vlastnosti kvasinky Torulaspora delbrueckii Produkuje nižší obsah těkavých kyselin než S. cerevisiae. Vyšší produkce kyseliny jantarové. Objevuje se na trhu i v podobě komerčních preparátů. Metschnikowia pulcherima (anamorph. Candida pulcherima) Candida zemplinina Pozitivně působí na uvolňování terpenů a vonných odrůdových thiolů. Produkuje vyšší obsah glycerolu. Jedná se fruktofilní kvasinku, která přednostně využívá fruktózu. Rychlejší dynamika kvašení. Vyšší produkce vyšších alkoholů a esterů. Produkuje tóny banánu, citrusů, broskví medu a květinové tóny. Hanseniaspora (anamorph: apiculata) uvarum Kloeckera Bývá nejvíce zastoupená v moštu.

56 U kvasinek rodů Debaryomyces, Hansenula, Candida, Pichia a Kloeckera je známá aktivita β-glukosidázy. Tyto kvasinky jsou proto schopné uvolňovat aromatické látky z glykosidických prekurzorů, které se nachází v bobulích (JOLLY a kol., 2013). Kvasinka Candida zemplinina může tvořit vyšší obsah glycerolu během kvašení (SADOUDI a kol., 2013). Vína vyrobená postupnou inokulací Candida zemplinina a Saccharomyces cerevisiae zvyšují obsah terpenoidních látek ve víně a snižují koncentraci aldehydů etylacetátu (SADOUDI a kol., 2012). Torulaspora delbrueckii produkuje nižší obsah těkavých kyselin v porovnání se Saccharomyces cerevisiae (RENAULT a kol., 2009). Tato kvasinka je proto také dobře využitelná u moštů s vysokou cukernatostí napadených ušlechtilou hnilobou noble rot (BELY a kol., 2008). Při postupné inokulaci Torulaspora delbrueckii a Saccharomyces cerevisiae dochází k produkci vín s výraznějším aroma.

57 GROSMANN (2012) rozlišuje čtyři různé typy spontánního kvašení: Vlastní spontánní kvašení, které probíhá díky populaci kvasinek, které pochází z vinice nebo vinařského provozu. Řízené spontánní kvašení typu 1, při kterém jsou kvasinky z pozitivně probíhajícího spontánního kvašení jsou využité k zaočkování čerstvého moštu z tanku do tanku. Řízené spontánní kvašení typu 2, nebo-li Pied de Cuvée. Nejprve probíhá dřívější selektovaná sklizeň hroznů. Při pozitivně probíhajícím kvašení se toto kvasící médium využije jako startovací kultura pro větší nádoby. Virtuální spontánní kvašení, kdy po krátkém spontánním kvašení dojde k zaočkování čistou kulturou vinných kvasinek.

58 Na začátku spontánního kvašení se v moštu nachází velký počet různých druhů kvasinek. V moštu jsou nejvíce zastoupené druhy rodů Hanseniaspora, Metschnikowia, Candida, Pichia a Hansenula. Vinné kvasinky Saccharomyces cereisiae a Saccharomyces bayanus jsou v moštu zastoupené v nižším množství. Během kvašení se postupně spotřebovává kyslík a tvoří se alkohol. Tyto dva faktory postupně omezují vývoj divokých kvasinek. Kvasinky Saccharomyces cereisiae a Saccharomyces bayanus potom postupně přebírají kvasnou aktivitu.

59 Nežádoucí mikroorganismy

60 Octové baktérie Na zdravých hroznech se nejvíce vyskytuje druh Gluconobacter oxydans v populacích okolo cfu/ml. Acetobacter spp. se na zdravých hroznech vyskytuje minimálně. Poškozené hrozny obsahují podstatně větší populace octových baktérií. Nejvíce zastoupené jsou u nich druhy Acetobacter aceti, Acetobacer pasteurianum. V moštu a počátcích kvašení je dominantní druh Gluconobacter oxydans. Ke konci kvašení opět převažuje Acetobacter aceti. Rovněž v průběhu kvašení může metabolismem vinných kvasinek (Saccharomyces cerevisiae) vznikat malý obsah kyseliny octové. Podobně je tomu i při jablečno-mléčné fermentaci díky metabolismu kyseliny citrónové, způsobenému mléčnými baktériemi (RAMOS a SANTOS, 1990).

61 Velký vliv na rozvoj octových baktérií má způsob sklizně a transport hroznů ke zpracování. Při transportu hroznů poškozených nebo napadených houbovými chorobami je důležitá rychlost a aplikace oxidu siřičitého (SO 2 ) přímo při sklizni ve vinici. Octové baktérie nemají rády vysoký obsah alkoholu a nedostatek kyslíku. Na vyšší obsah alkoholu jsou nejlépe přizpůsobivé druhy rodu Acetobacter. Octové baktérie se mohou rozvíjet ve víně i během kvašení, zejména tehdy, když klesá aktivita vinný kvasinek S. cerevisiae a dochází ke zpomalení nebo úplnému zastavení kvašení. Nižší obsah alkoholu a vysoký zbytkový cukr jsou ideální pro rozvoj octových baktérií. Zdrojem octových baktérií mohou být také dřevěné sudy, zejména takové, které jsou vícekrát použité. Bakterie se mohou velmi rychle adaptovat v sudu s kontaminovaným vínem. Jestliže je nádoba na víno, nebo samotné víno kontaminované je velmi nebezpečné dojde-li k přístupu kyslíku k vínu. Vzájemně prospěšný vztah octových baktérií a kyslíku potvrzuje skutečnost, že se na povrchu vína, které je v kontaktu s kyslíkem velmi rychle objevuje octovatění. Ve víně, kde jsou přítomné životaschopné octové baktérie může být mikroxidace významným impulsem pro jejich rozvoj.

62 Mléčné baktérie Baktérie rodu Pediococcus ovlivňují negativně aromatické a chuťové vlastnosti vína díky produkci výrazně máslových tónů a hořkosti. Máslové tóny jsou vyvolané produkcí vyšších koncentrací diacetylu. Hořké chuťové tóny jsou způsobené degradací glycerolu na akrolein. Akrolein následně při reakci s fenoly vykazuje hořkou chuť. Diacetyl může vínu poskytovat výrazné máslové aroma už při koncentracích 0,02-2,0 mg/l vždy v závislosti na typu vína. Mléčné baktérie jsou rovněž schopné tvořit kyselinu octovou. KRIEGER- WEBER (2008) potvrzuje skutečnost, že k tvorbě kyseliny octové nedochází během růstové fáze mléčných baktérií a v době aktivního průběhu jablečno-mléčné fermentace. Tvorba kyseliny octové je pozorovaná když došlo k přeměně asi poloviny kyseliny jablečné a baktérie začaly využívat kyselinu citrónovou. V závislosti na dostupnosti kyslíku oxidačně-redukčnímu potenciálu média, může být kyselina citrónová využitá buď jako příjemce elektronů, který vede k tvorbě kyseliny octové, nebo je přeměněna na diacetyl.

63 Oxid siřičitý Oxid siřičitý se ve víně vyskytuje v několika formách: volné, molekulární a vázané. Ve víně se měří také obsah celkového SO 2. Volný oxid siřičitý vykonává ve víně antimikrobiální, antioxidační a antienzymatické vlastnosti. Hodnoty volného oxidu siřičitého pod 10 mg/l však jsou neúčinné. Volný oxid siřičitý může ve víně tvořit vazbu s acetaldehydem, antokyany, kyselinou glutarovou, glukózou a nebo fenolickými látkami. Ve víně se tento podíl oxidu siřičitého označuje termínem vázaný oxid siřičitý. Nejvýznamnějším vazebním partnerem je acetaldehyd. Acetaldehyd má v nízkých koncentracích příjemné ovocné aroma, ale ve vysoké koncentraci vytváří pichlavou nepříjemnou vůni doprovázenou zelenými, travnatými nebo jablečnými tóny. Vzniká při alkoholovém kvašení. Dále může oxidovat na kyselinu octovou, která negativně ovlivňuje senzorický charakter vína. Určitý podíl volného SO 2 je důležitý během kvašení protože vytváří vazbu s acetaldehydem. Tato vazba však snižuje obsah volného oxidu siřičitého ve víně. Oxid siřičitý však tím, že omezuje výskyt volného acetaldehydu, chrání chuť a vůni vína. Vázaný ani volný oxid siřičitý (SO 2 ) však nejsou hlavními inhibitory rozvoje mikroorganismů v moštu a víně. Nejdůležitější je molekulární forma SO 2, která vykazuje antimikrobiální působení. Obsah molekulární formy SO 2 ve víně je závislý na koncentraci volného oxidu siřičitého a hodnotě ph moštu nebo vína. Hodnota ph moštu nebo vína významně ovlivňuje účinnost aplikovaného oxidu siřičitého (SO 2 ). Pro optimalizaci molekulární SO 2 je velmi důležitá znalost ph vína, obsahu volného oxidu siřičitého a skutečnost, že asi 0,5 0,8 mg/l molekulární SO 2 dokáže inhibovat činnost bakterií a kvasinek.

64 hodnota ph molekulární SO 2 volná SO 2 pro 0,825 mg/l molekulární SO 2 2,7 10,5 7,85 2,8 8,54 9,66 2,9 6,90 12,0 3,0 5,56 14,8 3,1 4,47 18,5 3,2 3,58 23,1 3,3 2,87 28,8 3,4 2,29 36,0 3,5 1,83 45,1 3,6 1, ,7 1,16 71,1 3,8 0,924 89,3 3,9 0, ,0 4,0 0, ,0

65 Kyslík ve vinařství

66

67

68 Fenolické látky jsou významnou součástí hroznu. Nachází se v třapině, slupkách bobule a semenech. Antokyanová barviva se nalézají u většiny ve vakuolách buněk ve slupce, u některých je možné najít zbarvenou také dužninu (odrůdy nazývané barvířky). Semeno a slupka obsahují jednoduché flavan-3-oly katechin, epikatechin, epikatechin galát a epigallokatechin. Flavan-3-oly během zrání hroznů polymerizují do formy proantokyanidinů (taninů). V semenech polymerizují do podoby taninů s nižším stupněm polymerizace průměrný stupeň polymerizace mdp = 10 jednotek, ve slupkách vznikají delší polymery o velikosti mdp = 30 jednotek. Stupeň polymerizace ovlivňuje chuťové vlastnosti hroznů a vína. Flavan-3-oly mohou být hořké nebo tříslovité, přičemž hořké chuťové tóny se odvozují od nízkomolekulárních sloučenin s nižším stupněm polymerizace a tříslovité tóny od vysokomolekulárních s vyšším stupněm polymerizace

69 Reakce mezi antokyany a taniny je velmi důležitá z pohledu stabilizace barvy. Zároveň dochází také ke zjemnění chuti vína. Barva je stabilnější ve vztahu k hnědnutí a použití SO 2. Díky kyslíku dochází ve víně k oxidaci alkoholu, kdy vzniká acetaldehyd. Acetaldehyd vytváří molekulární most který spojuje antokyany a flavanoly do formy polymerních sloučenin. Tyto kondenzační reakce probíhají nejlépe ve vínech s ph nižším než 3,5. Mikrooxidace umožní vytvářet komplex tanin antokyan a stabilizovat tím barvu a přispívat ke zjemnění chuti.

70 V dřevěných sudech různých objemů, probíhá mikrooxidace přirozeně díky pórovitosti dřeva sudů. Při tomto procesu však nepřichází do vína čistý molekulární kyslík, ale vzduch. Zrání a mikrooxidace vína v dřevěných sudech proto může probíhat delší dobu v řádu měsíců a roků (6-24 měsíců). Čistý molekulární kyslík se dostává do vína pomocí dávkovače kyslíku z tlakové nádoby. Toto zařízení se využívá pro mikrooxidaci v nerezových nádobách. Pro mikrooxidaci vína v nerezových nádobách je vhodnější stojatý tank, kdy dochází k lepšímu rozptýlení kyslíku ve víně. Při dávkování molekulárního kyslíku do vína je mikrooxidace účinnější, rychlejší a provádí se kratší dobu v řádu týdnů až měsíců.

71 Zrání vína na kvasničných kalech

72 DELTEIL (2002) charakterizuje 2 různé typy kalů: Těžké kaly jsou částice, které sedimentují v moštu nebo víně během 24 hodin. Těžké kaly mohou tvořit části hroznů a bobulí, aglomeráty vinanů, kvasinek, barviv a taninů, částice, které vznikají reakcí mezi proteiny a polysacharidy. Těžké kaly mohou být zdrojem negativních aromatických a chuťových tónů. Vytváří vazbu s SO 2 a tím snižují účinnost volného SO 2. Mohou být zdrojem negativně působících baktérií a kvasinek. Jemné kaly jsou částice, které jsou stále rozptýlené v moštu nebo víně i po 24 hodinách sedimentace. Jemné kvasniční kaly jsou velmi důležitým zdrojem polysacharidů, aminokyselin, nukleových kyselin a esterů.

73 Sedimentovaný kvasničný kal se kterým se v průběhu zrání vína nemíchá představuje riziko pro kvalitu vína. Sedimentované kvasnice mohou vést k tvorbě sirnatých sloučenin, které jsou původcem sirkových tónů a také oxidaci vína. Jestliže se jemné kaly ve víně nemíchají mohou být také významným zdrojem sirkových tónů. Větší objem jemných kalů podporuje aktivitu kvasinek Brettanomyces, které negativně ovlivňují kvalitu vína. Rovněž mléčné baktérie mohou metabolizovat kyselinu citrónovou a tvořit větší obsah těkavých kyselin. Vína u nichž se nepracuje s kvasničným kalem je třeba velmi rychle stočit z kvasničného kalu.

74 Míchání kvasničných kalů známé jako battonage je technologie zrání vína na kvasničných kalech. Batonnage představuje pravidelné míchání kalových částic, aby byly rozptýlené ve víně. Pouze v takovém stavu plní kvasniční kaly svoje pozitivní funkce. Frekvence míchání závisí na rychlosti sedimentace.battonage umožňuje homogenizaci vína a kalových částic, což pozitivně ovlivňuje kvalitu vína. V průběhu tohoto procesu dochází k autolýze kvasinek a zvyšuje se extrakce makromolekul do vína.

75 Autolýzu je možné charakterizovat jako enzymatickou degradaci buněk kvasinek, která začíná ihned po úhynu kvasinek po skončení alkoholového kvašení. Autolýza kvasinek probíhá velmi pomalu a může trvat i několik let. V průběhu autolýzy kvasinek dochází k rozkladu buněčných membrán kvasinek a uvolňování sloučenin obsažených v těchto membránách. Do vína se uvolňují sloučeniny, které ovlivňují senzorické vlastnosti a přispívají ke komplexnosti vína. Také velké množství aromatických látek je uvolňováno během autolýzy. Výsledkem autolýzy je uvolňování celé řady sloučenin: proteinů, glykoproteidů, peptidů, aminokyselin, vitamínů, mastných kyselin a těkavých sloučenin. Mannoproteiny uvolňované během autolýzy však nejvíce přispívají ke stabilitě a kvalitě vína.

76 Polysacharidy hrají důležitou úlohu v technologii výroby vína. Ovlivňují chuťové vlastnosti vína především plnost, kulatost, úpravu taninů a aromatických látek. Významné polysacharidy mají svůj původ v hroznech a buněčných stěnách kvasinek. Uvolňování polysacharidů je možné podpořit endogenními nebo exogenně dodanými enzymy. Buněčné stěny kvasinek obsahují mannoproteiny a mannany. Mannoproteiny představují 25-50% z hmotnosti sušiny buněčných stěn kvasinek. Ve víně existují 2 skupiny mannoproteinů. První skupina se uvolňuje z buněčných stěn kvasinek v průběhu jejich autolýzy díky činnosti β- 1,3 glukanáz. Druhá skupina je uvolňovaná kvasinkami během jejich aktivního růstu v moštu v průběhu alkoholového kvašení. Mannoproteiny uvolňované během autolýzy kvasinek mohou vzájemně působit s fenolickými sloučeninami a zlepšovat stabilitu barvy a zjemňovat tříslovitost vína. Kombinace zrání červeného vína na jemných kalech v dřevěných sudech je pozitivní pro vývoj červených vín.

77 Zrání vína na jemných kvasničných kalech: zlepšuje stabilitu vína. Podporuje růst m.léčných baktérií a zlepšuje podmínky pro průběh jablečno-mléčné fermentace. Mléčné baktérie jsou schopné hydrolyzovat mannoproteiny a tím získávat živiny Zvyšuje hodnotu extraktu. Zvyšuje obsah dusíkatých látek ve víně. Mannoproteiny kvasinek mohou reagovat s antokyaniny a taniny. Tato reakce zvyšuje stabilitu barvy a snižuje tříslovité chutě a zjemňuje taniny. Polysacharidy hrají významnou úlohu ve stabilizaci bílkovin.

Možnosti hodnocení kvality hroznů. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.

Možnosti hodnocení kvality hroznů. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. Možnosti hodnocení kvality hroznů Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. Email: pavel.pavlousek@mendelu.cz Cukernatost Cukernatost x potenciální obsah alkoholu 21,0 NM = 12,5 obj. % alkoholu 23,0 NM = 13,7 obj.

Více

Biochemie dusíkatých látek při výrobě vína

Biochemie dusíkatých látek při výrobě vína Biochemie dusíkatých látek při výrobě vína Ing. Michal Kumšta www.zf.mendelu.cz Ústav vinohradnictví a vinařství kumsta@mendelu.cz Vzdělávací aktivita je součástí projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0089 Projekt

Více

Základy vinohradnictví. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. pavel.pavlousek@mendelu.cz

Základy vinohradnictví. Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. pavel.pavlousek@mendelu.cz Základy vinohradnictví Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D. pavel.pavlousek@mendelu.cz Je cukernatost hroznů skutečným kvalitativním znakem hroznů pro výrobu kvalitních vín? Je cukernatost parametrem kvality?

Více

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a hnojení plodin Spotřeba minerálních hnojiv v ČR 120

Více

BIOLOGICKÉ ODBOURÁNÍ KYSELIN. Baroň M.

BIOLOGICKÉ ODBOURÁNÍ KYSELIN. Baroň M. BIOLOGICKÉ ODBOURÁNÍ KYSELIN Baroň M. Biologické odbourání kyselin, jablečno-mléčná či malolaktická (od malic acid = kyselina jablečná, lactic acid = kyselina mléčná) fermentace je proces, při němž dochází

Více

Technologie červených vín Lednice

Technologie červených vín Lednice Technologie červených vín Lednice 12.4.2016 Doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnická Fakulta MENDELU Brno Tel.: +420 777 635 257 Mail: mojmirbaron@seznam.cz Výroba červených

Více

Ochrana půdy ve vinici

Ochrana půdy ve vinici 1 Ochrana půdy ve vinici Dr. Wilfried Hartl www.bioforschung.at Eroze ve vinici Díky erozi jsou obnaženy kořeny. Ztráta půdy více než 30cm! Stabilní dodávka organických látek (hnůj, kompost) zlepšuje

Více

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele

Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Errata: Respektujte varovné věty a symboly uvedené v označení Přípravek je ke dni 25.9.2014 povolen pouze pro profesionální uživatele Dokonalá ochrana proti botrytidě a sekundárním chorobám Popis přípravku

Více

ERBSLÖH Geisenheim AG 65366 Geisenheim Tel: +49 6722 708 0 www.erbsloeh.com Zastoupení pro Českou republiku Proneco s r.o. Tel: +420 515 551 300

ERBSLÖH Geisenheim AG 65366 Geisenheim Tel: +49 6722 708 0 www.erbsloeh.com Zastoupení pro Českou republiku Proneco s r.o. Tel: +420 515 551 300 ERBSLÖH Geisenheim AG 6566 Geisenheim Tel: +9 67 78 www.erbsloeh.com Zastoupení pro Českou republiku Proneco s r.o. Tel: + 55 55 www.proneco.cz Množení vinařských kvasinek Vinařské kvasinky se v přírodě

Více

Půda jako základ ekologického vinařství. Ozelenění, zpracování půdy a organické hnojení v ekologickém vinohradnictví. Ing. M. Hluchý, PhD.

Půda jako základ ekologického vinařství. Ozelenění, zpracování půdy a organické hnojení v ekologickém vinohradnictví. Ing. M. Hluchý, PhD. Půda jako základ ekologického vinařství Ozelenění, zpracování půdy a organické hnojení v ekologickém vinohradnictví Ing. M. Hluchý, PhD. Funkce bylinné vegetace protierozní ochrana ( eroze 30-100 x niţší)

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

Vánoce 2016 nabídka českých vín. AF Production, s.r.o. Prokopka 176/ Praha 9 Tel.:

Vánoce 2016 nabídka českých vín. AF Production, s.r.o. Prokopka 176/ Praha 9 Tel.: Vánoce 2016 nabídka českých vín Rulandské šedé 2015 výběr z hroznů Polosladké Obec Mikulov Trať Pod Mušlovem Kyseliny 6,2 g/l Bezcukerný extrakt 24,3 g/l Zbytkový cukr 27,9 g/l Obsah alkoholu 12,5 % Víno

Více

Vinařství Dufek / Svatobořice Mistřín

Vinařství Dufek / Svatobořice Mistřín Vinařství Dufek / Svatobořice Mistřín Datem založení firmy Dufek je rok 2003, avšak v rodině se vinaří již více než 100 let. Filozofií rodinného vinařství je motto: Všechno se podřizuje kvalitě. Od jarních

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

Oceněné rostlinné hnojivo!

Oceněné rostlinné hnojivo! Oceněné rostlinné hnojivo! Powder Feeding Organická a minerální hnojiva byla v zemědělství používána po tisíce let, ovšem co se týká zemědělské techniky a zdrojů, tak ty se příliš nezměnily. Co ho dělá

Více

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy Dýchání 2/38 DÝCHÁNÍ Asimiláty vzniklé v rostlinných buňkách fotosyntézou mají různé funkce: stavební, zásobní, enzymatické aj. Zásobní látky jsou v případě potřeby využívány (energie, uložená v nich fotosyntézou,

Více

Technologie vína. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnická Fakulta MENDELU Brno

Technologie vína. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnická Fakulta MENDELU Brno Technologie vína Ing. Mojmír Baroň, Ph.D. Ústav vinohradnictví a vinařství Zahradnická Fakulta MENDELU Brno Tel.: +420 777 635 257 Mail: mojmirbaron@seznam.cz Technologie vína rozdílný přístup a pojetí

Více

Pivo. Víno. Esenciální oleje. Káva. Čaj. Pyré. Citrusy. Maso a ryby. Ovoce a zelenina. Tequila. Tomata. Mléčné produkty

Pivo. Víno. Esenciální oleje. Káva. Čaj. Pyré. Citrusy. Maso a ryby. Ovoce a zelenina. Tequila. Tomata. Mléčné produkty SCC aplikace SCC aplikace Víno Pivo Esenciální oleje Káva Pyré Čaj Maso a ryby Citrusy Ovoce a zelenina Tequila Mléčné produkty Tomata Vinařské aplikace SCC ve vinařství Chuť vína Řízení obsahu alkohol

Více

Muller Thurgau Moravské zemské víno, suché. Zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 6 g/l. Cuvée Klárka

Muller Thurgau Moravské zemské víno, suché. Zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 6 g/l. Cuvée Klárka Moravské zemské víno Muller Thurgau - Moravské zemské víno, suché. Zbytkový cukr 3 g/l, kyseliny 6 g/l. Víno se světlou barvou a zelenožlutým odstínem, muškátovou vůni s ovocnými odstíny kopřivy a broskve,

Více

Management mladých vín 2014

Management mladých vín 2014 Management mladých vín 2014 Čiření mladých vín Senzorické krášlení a filtrace vín z poškozených sběrů Šetrná naplavovací filtrace alternativa křemeliny Stabilizace krystalů s VinoStab Management kyselin

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017 SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2017 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

Curzate M wp Talendo Tanos 50 wg

Curzate M wp Talendo Tanos 50 wg Curzate M wp Talendo Tanos 50 wg Fungicidy firmy DuPont k ochraně révy vinné Curzate M wp Osvědčený a spolehlivý kombinovaný fungicid proti plísni révy Účiné látky: cymoxanil 4,5 % + mancozeb 68 % Přednosti

Více

TECHNICKÝ LIST PROLECTUS

TECHNICKÝ LIST PROLECTUS Biologická funkce Číslo povolení Účinná látka fungicid 5011-0 fenpyrazamin 500 g/kg (50% hm.) Formulační úprava Co je? WG - ve vodě dispergovatelné granule Fungicid určený k ochraně révy vinné, jahodníku,

Více

H ARAPES H ARAPES. Prostředky pro pěstitelské pálení FERMIFRUIT BA FERMIFRUIT CE VIN O FERM CIDER FRUTACTIV FRUIKOZYME COMBI FRUIKOZYME PLUME FRUCHIPS

H ARAPES H ARAPES. Prostředky pro pěstitelské pálení FERMIFRUIT BA FERMIFRUIT CE VIN O FERM CIDER FRUTACTIV FRUIKOZYME COMBI FRUIKOZYME PLUME FRUCHIPS Prostředky pro pěstitelské pálení FERMIFRUIT BA speciálně selektované kvasinky pro podporu aroma, fermentace při nízkých teplotách, kompletní spotřeba zkvasitelných cukrů, vhodné pro problematické kvašení

Více

Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici

Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici Porovnání vín odrůd Rulandské šedé a Rulandské bílé vyrobených klasickou metodou a metodou Sur lie Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce: Ing.

Více

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU.

SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. SACHARIDY SAHARIDY JSOU ORGANICKÉ SLOUČENINY SLOŽENÉ Z VÁZANÝCH ATOMŮ UHLÍKU, VODÍKU A KYSLÍKU. JSOU TO HYDROXYSLOUČENINY, PROTOŽE VŠECHNY OBSAHUJÍ NĚKOLIK HYDROXYLOVÝCH SKUPIN -OH. Sacharidy dělíme na

Více

KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice

KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice KATALOG JAKOSTNÍCH VÍN Jakostní vína Gold Premium Jedná se o jakostní vína, pocházející z hroznů vypěstovaných na místních vinicích. Vína pocházející z této krajiny jsou charakteristicky plné, osobité,

Více

MALÝ VINAŘ Hana a František Mádlovi

MALÝ VINAŘ Hana a František Mádlovi MALÝ VINAŘ Hana a František Mádlovi NATURVIN BÍLÝ - BIO VÍNO suché Jedná se směs dvou odrůd 80 % Hibernal 20 % Festival nyj. Víno je svěží s ovocným charakterem - limetka, bílá broskev, kyselina je výrazná,

Více

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství

Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Průmyslová mikrobiologie a genové inženýrství Nepatogenní! mikroorganismus (virus, bakterie, kvasinka, plíseň) -kapacita produkovat žádaný produkt -relativně stabilní růstové charakteristiky Médium -substrát

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 04/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 17.3. Podpora z přírodyp rody Jarní přírodní výživa celé zahrady Nezapomeň Výživa pokojových kyselomilných

Více

SKLADOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY. Zdroj: VŠCHT Praha, Ústav konzervace potravin a technologie masa

SKLADOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY. Zdroj: VŠCHT Praha, Ústav konzervace potravin a technologie masa SKLADOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY Zdroj: VŠCHT Praha, Ústav konzervace potravin a technologie masa ČERSTVÉ OVOCE A ZELENINA ŽIVÝ DÝCHAJÍCÍ MATERIÁL SPOTŘEBA KYSLÍKU A ZÁSOBNÍCH LÁTEK UVOLŇOVÁNÍ CO 2, TEPLA,

Více

Změny v systému ochrany biovinic pro 2019

Změny v systému ochrany biovinic pro 2019 Změny v systému ochrany biovinic pro 2019 Štěpán Hluchý Mikulov 4.4. Změny v systému ochrany biovinic v r. 2019 +platný limit 4 kg Cu/ha /rok + potřeba optimálně volit dávky Cu fungicidů + Využít veškerá

Více

Vinný CZ lístek k ste ný lí Vin

Vinný CZ lístek k ste ný lí Vin Vinný lístek CZ Vinný lístek Bílá vína Vinařství Baloun Velké Pavlovice 0,75 l Sauvignon, pozdní sběr 2013, /vůně je velmi ušlechtilá, dominuje v ní směs zralých broskví a angreštu/ 330 Kč 0,75 l Veltlínské

Více

PRIM. Villard blanc x Královna vinic

PRIM. Villard blanc x Královna vinic PRIM Villard blanc x Královna vinic Letorosty středního až bujného růstu, hrozny středně velké až velké. Bobule oválné, s pevnou a tuhou slupkou, která dosti dobře odolává hnilobě. Barva slupky je jantarově

Více

Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu

Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu Požadavky hlavních polních plodin na zařazování do osevního postupu Obilniny jsou na zařazení v osevním postupu značně náročné a vhodnost jejich zařazení (vzhledem k jejich vysokému zastoupení) určuje

Více

9. SLOUČENINY OVLIVŇUJÍCÍ VŮNI POTRAVIN. senzorická (smyslová) jakost organoleptické vlastnosti

9. SLOUČENINY OVLIVŇUJÍCÍ VŮNI POTRAVIN. senzorická (smyslová) jakost organoleptické vlastnosti 9. SLUČEIY VLIVŇUJÍCÍ VŮI PTAVI senzorická (smyslová) jakost organoleptické vlastnosti vjemy olfaktorické čich látky vonné gustativní chuť látky chuťové vizuální zrak látky barevné (barviva) auditorské

Více

www.vscht.cz Alergeny v pivu Dostalek@vscht. @vscht.czcz Pavel.Dostalek

www.vscht.cz Alergeny v pivu Dostalek@vscht. @vscht.czcz Pavel.Dostalek www.vscht.cz Alergeny v pivu Pavel Dostálek Ústav kvasné chemie a bioinženýrstv enýrství,, VŠCHT V Praha Pavel.Dostalek Dostalek@vscht. @vscht.czcz Alergeny potravin Alergeny piva - ječmen (ječný slad)

Více

KATALOG LUXUSNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice

KATALOG LUXUSNÍCH VÍN. Víno s chutí tradice KATALOG LUXUSNÍCH VÍN Unikátní ročníková vína Prestige collection Tato kolekce byla vytvořena z vín mimořádné kvality, která pochází z hroznů révy vinné vypěstovaných na moravských vinicích. Tato vína

Více

AMINOKYSELINY REAKCE

AMINOKYSELINY REAKCE CHEMIE POTRAVIN - cvičení AMINOKYSELINY REAKCE Milena Zachariášová (milena.zachariasova@vscht.cz) Ústav chemie a analýzy potravin, VŠCHT Praha REAKCE AMINOKYSELIN část 1 ELIMINAČNÍ REAKCE DEKARBOXYLACE

Více

MORAVSKÁ VÍNA BÍLÁ. Zlatavá barva, středně intenzivní vůně bílých květů, ořechů a citrusových plodů. Chuť je ovocná, svěží se středně dlouhou dochutí.

MORAVSKÁ VÍNA BÍLÁ. Zlatavá barva, středně intenzivní vůně bílých květů, ořechů a citrusových plodů. Chuť je ovocná, svěží se středně dlouhou dochutí. MORAVSKÁ VÍNA BÍLÁ Chardonnay jakostní Chateau Bzenec 185 Kč Zlatavá barva, středně intenzivní vůně bílých květů, ořechů a citrusových plodů. Chuť je ovocná, svěží se středně dlouhou dochutí. Rulandské

Více

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu

iva a výroba krmiv v chovu masného skotu Management, welfare,, ekonomika,výživa iva a výroba krmiv v chovu masného skotu ODBORNÝ SEMINÁŘ v rámci projektu Společná zemědělská politika v chovu masného skotu s ohledem na bezpečnost potravin a welfare

Více

KATALOG VÝBĚROVÝCH VÍN. Víno s chutí tradice

KATALOG VÝBĚROVÝCH VÍN. Víno s chutí tradice KATALOG VÝBĚROVÝCH VÍN Výběrová vína St. Antonius vinum Název této kolekce je odvozen od významného poutního místa Jižní Moravy, kaple Sv. Antonína, která je blatnickou dominantou. Výhled do krajiny z

Více

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014 SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV 2014 1. Světlé pivo výčepní Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. je nižší až střední, vůně může být mírně esterová, chmelová a sladová.

Více

1) Faktory degradující půdu. Péče o půdu a ozelenění vinice syntéza výsledků projektu ECOWIN Náměšť

1) Faktory degradující půdu. Péče o půdu a ozelenění vinice syntéza výsledků projektu ECOWIN Náměšť Péče o půdu a ozelenění vinice syntéza výsledků projektu ECOWIN 2009-2012 Náměšť 21. 3. 2013 Ing. Milan Hluchý, PhD. Dr. Wilfried Hartl 1) Faktory degradující půdu vodní eroze debazifikace Ozelenění vinic

Více

Vliv teploty. Mezofilní mik. Termoofilní mik. Psychrofilní mik. 0 C 10 C 20 C 30 C 40 C 50 C 60 C 70 C teplota

Vliv teploty. Mezofilní mik. Termoofilní mik. Psychrofilní mik. 0 C 10 C 20 C 30 C 40 C 50 C 60 C 70 C teplota Vliv teploty Jeden z hlavních faktorů ovlivňující téměř všechny životní pochody mik. Každý mik. žije v určitém teplotním rozmezí je dáno: Minimální teplotou nejnižší teplota, při které mik. roste a množí

Více

DUM VY_52_INOVACE_12CH33

DUM VY_52_INOVACE_12CH33 Základní škola Kaplice, Školní 226 DUM VY_52_INOVACE_12CH33 autor: Kristýna Anna Rolníková období vytvoření: říjen 2011 duben 2012 ročník, pro který je vytvořen: 9. vzdělávací oblast: vzdělávací obor:

Více

Název směsi Doporučená obnova Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu

Název směsi Doporučená obnova Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu Název směsi Doporučená obnova Složení směsi Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu LOUKA raná LOUKA pozdní LUČNÍ SMĚS do sucha LUČNÍ SMĚS standard (bez jetele) ZATRAVŇOVACÍ SMĚS Srha laločnatá Ovsík

Více

BÍLÁ VÍNA SUCHÁ ČERVENÁ VÍNA SUCHÁ

BÍLÁ VÍNA SUCHÁ ČERVENÁ VÍNA SUCHÁ VINNÝ N LÍSTEK BÍLÁ VÍNA SUCHÁ VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 180 Kč Má výraznější typickou kořenitou vůni a chuť s grapefruitovým a mandlovým nádechem v závěru. PINOT GRIS 280 Kč Příjemně aromatické víno s jemnými

Více

MORAVSKÁ PŘÍVLASTKOVÁ VÍNA

MORAVSKÁ PŘÍVLASTKOVÁ VÍNA Ryzlink vlašský (Viniční trať Novosady) Víno se hodí k zeleninovým jídlům, bílým sýrům, k lehké úpravě ryb či jemným paštikám, ale také k přírodnímu drůbežímu steaku, k jemnějším úpravám pizzy a těstovin.

Více

NOVÉ JAKOSTNÍ MARKERY HROZNOVÉHO VÍNA

NOVÉ JAKOSTNÍ MARKERY HROZNOVÉHO VÍNA Ing. Pavel Hanuštiak NOVÉ JAKOSTNÍ MARKERY HROZNOVÉHO VÍNA NEW GRAPE WINE QUALITY MARKERS DIZERTAČNÍ PRÁCE Program Obor P2901 Chemie a technologie potravin 2901V013 Technologie potravin Školitel Konzultant

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14 Název materiálu: Příčiny znehodnocování potravin Tematická oblast: Suroviny, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný

Více

MIKROORGANISMY EDÍ. Ústav inženýrstv. enýrství ochrany ŽP FT UTB ve Zlíně

MIKROORGANISMY EDÍ. Ústav inženýrstv. enýrství ochrany ŽP FT UTB ve Zlíně MIKROORGANISMY A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘED EDÍ Ústav inženýrstv enýrství ochrany ŽP FT UTB ve Zlíně Důvody využívání mikroorganismů v procesech ochrany životního prostřed edí jsou prakticky všudypřítomné

Více

Silážní inokulanty - výzkum a vývoj Aktuální témata. Dr. Edmund Mathies

Silážní inokulanty - výzkum a vývoj Aktuální témata. Dr. Edmund Mathies Silážní inokulanty - výzkum a vývoj Aktuální témata Dr. Edmund Mathies 2 Enzymatický systém Cukr Kys. mléčná 1,2- Propandiol Kys. mléčná Kys. octová Rozklad polysacharidů Potlačení clostridií Stravitelnost

Více

Fyziologie rostlin - maturitní otázka z biologie (3)

Fyziologie rostlin - maturitní otázka z biologie (3) Otázka: Fyziologie rostlin Předmět: Biologie Přidal(a): Isabelllka FOTOSYNTÉZA A DÝCHANÍ, VODNÍ REŽIM ROSTLINY, POHYBY ROSTLIN, VÝŽIVA ROSTLIN (BIOGENNÍ PRVKY, AUTOTROFIE, HETEROTROFIE) A)VODNÍ REŽIM VODA

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13 OBSAH 1 ÚVOD................................................. 7 1.1 Výrobek a materiál........................................ 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu..................... 8 2

Více

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K 1 2 3 Ohled na Stáří rostliny Vegetační fáze Typ podnože Druh, odrůda Agrotechnika Agrotechnika - zatravnění nebo úhor? 1 2 3 Černý

Více

Vinařská oblast Morava Bílá vína 0,75 l

Vinařská oblast Morava Bílá vína 0,75 l Upozornění všechna vína mohou obsahovat oxid siřičitý (SO 2 ). Vinařská oblast Morava Bílá vína 0,75 l Rulandské šedé 2014 kabinetní víno, suché Vinařství Mádl, podoblast mikulovská 330 Kč Víno je plné

Více

Synergin E-Vital (SEV)

Synergin E-Vital (SEV) 2016 Zelinářské dny JuWital, s. r. o. Je ryze česká společnost, fungující od začátku 90. let převážně na evropském trhu Hlavním cílem společnosti bylo a je podporovat zdraví lidí, zvířat a rostlin Jsme

Více

Změny ve Vyhláš. ášce o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu. Květen 2010 Lázně Bohdaneč

Změny ve Vyhláš. ášce o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu. Květen 2010 Lázně Bohdaneč Změny ve Vyhláš ášce o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu Květen 2010 Lázně Bohdaneč nová Vyhláška č. 369/2009 Sb. o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin

Více

PEVNÝ JAKO OCEL. Regenerující jílek vytrvalý

PEVNÝ JAKO OCEL. Regenerující jílek vytrvalý PEVNÝ JAKO OCEL Regenerující jílek vytrvalý Revoluční technologie: regenerující a vysoce odolný vůči zátěži, dokonce i při pravidelné nízké seči Obsahuje RPR technologii! RPR je jílek vytrvalý regenerující

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 19. 10.

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 9+10 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Magisterský studijní program Veterinární hygiena a ekologie Obsah přednášky: Změny potravin při skladování Trvanlivost potravin,

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák Lis tová hno jiva n e j ž e n e... víc HYCOL do e kol o g ic ké p ro d u kce BIHOP-K+ HYCOL-BMgS HYCOL-NPK chmel, kukuřice, mák HYCOL-E OBILNINA řepka, slunečnice, mák zelenina, slunečnice pšenice, ječmen,

Více

Účinná látka super-pinolen 96 % Balení 1 l HDPE láhev, 5 l a 10 l HDPE kanystr

Účinná látka super-pinolen 96 % Balení 1 l HDPE láhev, 5 l a 10 l HDPE kanystr Účinná látka super-pinolen 96 % Balení 1 l HDPE láhev, 5 l a 1 l HDPE kanystr Pomocný prostředek na ochranu rostlin k omezení předsklizňových řepky olejky, hořčice, hrachu, pelušky, fazolu, bobu, sóji,

Více

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek Mendelova univerzita v Brně Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU Ing. Petr Babiánek Školitel: doc. Ing. Pavel

Více

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy

Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Biologické čištění odpadních vod - anaerobní procesy Martin Pivokonský 7. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v. v. i. Tel.: 221

Více

Energetický metabolizmus buňky

Energetický metabolizmus buňky Energetický metabolizmus buňky Buňky vyžadují neustálý přísun energie pro tvorbu a udržování biologického pořádku (život). Tato energie pochází z energie chemických vazeb v molekulách potravy (energie

Více

AROMATICKÝ PROFIL MLADÝCH VÍN

AROMATICKÝ PROFIL MLADÝCH VÍN Mendelova univerzita v Brně Zahradnická fakulta v Lednici AROMATICKÝ PROFIL MLADÝCH VÍN Diplomová práce Vedoucí diplomové práce doc. Ing. Jiří Sochor, Ph. D. Vypracovala Bc. Mgr. Barbara Tomanová Lednice

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění:

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY. Profil aktualizovaného znění: SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu,

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 05/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 24.3. Neděle 31.3. Reportáž na začátku pořadu: Poruchy ve výživě rostlin Podpora z přírodyp rody Zelené

Více

Vinarska ordinace 2014 OENOGALA

Vinarska ordinace 2014 OENOGALA Vinarska ordinace 2014 $ OENOGALA > 2014: Vinařsko-technologická laboratoř přechází ve Vinařskou ordinaci Jak už bylo řečeno, tak v tomto roce proběhlo pár zásadních změn. Tyto změny se nevyhnuly ani naší

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/6 3.2.08.13 Růžovité - byliny, keře, stromy - obsahují vonné oleje /vůně květů/ - pětičetné, oboupohlavné, květní obaly rozdělené na kalich a korunu - střídavé listy s palisty - plod nažka /zdužnatělá

Více

mi historia Doporučujeme podávat k lehkým jídlům ze zvěřiny, výraznější zelenině, luštěninám, uzeninám, paštikám i vyzrálým sýrům.

mi historia Doporučujeme podávat k lehkým jídlům ze zvěřiny, výraznější zelenině, luštěninám, uzeninám, paštikám i vyzrálým sýrům. Merlot Odrůda původně z francouzské oblasti Bordeaux, které se dobře daří i ve španělském regionu Kastilie. Kvašení probíhá při nízkých teplotách po dobu 10 dní v nerezových tancích. Díky pečlivosti, tradici

Více

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta. Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin. Mikrobiologie vína.

Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta. Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin. Mikrobiologie vína. Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin Mikrobiologie vína Bakalářská práce Vedoucí práce: Ing. Libor Kalhotka, Ph.D. Vypracoval:

Více

Kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav

Kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav Kvalita píce vybraných jetelovin a jetelovinotrav Ing. Zdeněk Vorlíček, CSc., Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Ing. Jiří Dubec, Ph.D., Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Pro výživu

Více

14. Biotechnologie. 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové. 14.6 Výroba kyseliny citronové. 14.2 Výroba kvasného etanolu. 14.1 Výroba sladu a piva

14. Biotechnologie. 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové. 14.6 Výroba kyseliny citronové. 14.2 Výroba kvasného etanolu. 14.1 Výroba sladu a piva 14. Biotechnologie 14.1 Výroba sladu a piva 14.2 Výroba kvasného etanolu 14.3 Výroba droždí 14.4 Výroba kvasné kyseliny octové 14.5 Výroba kyseliny mléčné 14.6 Výroba kyseliny citronové 14.7 Výroba antibiotik

Více

Postup při odběru vzorku pri zatřiďování vín VOC MODRÉ HORY

Postup při odběru vzorku pri zatřiďování vín VOC MODRÉ HORY 23156/201 6-MZE 000245586519 PČ: P14239/2016-CMZE Zaeviď: 20.04.2016 10:12 Počet listu' 1 Přílohy: 11/38 C.J.lll Postup při odběru vzorku pri zatřiďování vín VOC MODRÉ HORY Při odběru vzorků vína pro hodnocení

Více

VINNÝ LÍSTEK. Fangalo - víno, na které svítí slunce 300 dní v roce

VINNÝ LÍSTEK. Fangalo - víno, na které svítí slunce 300 dní v roce VINNÝ LÍSTEK Tuto vinnou kartu jsme pro Vás připravili ve spolupráci s odborníky společnosti House of Wine. Společně jsme vybrali vína, u kterých můžeme garantovat jejich původ a kvalitu. Tato vína jsme

Více

5. Příjem, asimilace a fyziologické dopady anorganického dusíku. 5. Příjem, asimilace a fyziologické dopady anorganického dusíku

5. Příjem, asimilace a fyziologické dopady anorganického dusíku. 5. Příjem, asimilace a fyziologické dopady anorganického dusíku 5. Příjem, asimilace a fyziologické dopady anorganického dusíku Zdroje dusíku dostupné v půdě: Amonné ionty + Dusičnany = největší zdroj dusíku v půdě Organický dusík (aminokyseliny, aminy, ureidy) zpracování

Více

základní na bílé víno

základní na bílé víno Veškerá vína uvedená v tomto manuálu pocházejí z vinařské oblasti Slovácké, obce Bzenec. U jednotlivých vín jsou uvedeny viniční tratě. Vína vyrobila firma Bzenia, s.r.o. se sídlem v Bzenci. Všechna vína

Více

NEPRAŠ & CO. RIESLING MZV ,75 l 350,- SUCHÉ, BÍLÉ, KABINET, PAVLOV, TRAŤ ALTENBERG STARÁ HORA

NEPRAŠ & CO. RIESLING MZV ,75 l 350,- SUCHÉ, BÍLÉ, KABINET, PAVLOV, TRAŤ ALTENBERG STARÁ HORA NEPRAŠ & CO RYZLINK VLAŠSKÝ 2013 0,75l 390,- SUCHÉ, BÍLÉ, KABINET, KOBYLÍ, PAVLOV, TRAŤ POD PÁLAVOU VÍNO S INTENZIVNÍ KOŘENĚNOU KVĚTINOVOU VŮNÍ TYPICKOU PRO VINICE BLÍZKÉ SKALNATÉ STRÁNI POD DÍVČÍM HRADEM,

Více

Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2

Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2 Pracovní list č. 3 téma: Povětrnostní a klimatičtí činitelé část 2 Obsah tématu: 1) Vzdušný obal země 2) Složení vzduchu 3) Tlak vzduchu 4) Vítr 5) Voda 1) VZDUŠNÝ OBAL ZEMĚ Vzdušný obal Země.. je směs

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

Protierozní ochrana půdy

Protierozní ochrana půdy Protierozní ochrana půdy z pohledu legislativy od roku 2019 Ing. Martin Mistr, Ph.D. mistr.martin@vumop.cz Ochrana zemědělského půdního fondu Legislativní předpisy Obecně závazné právní předpisy (zákony,

Více

VINNÝ LÍSTEK. 45 Kč. 45 Kč

VINNÝ LÍSTEK. 45 Kč. 45 Kč Aperitivy Martini Bianco Aromatické a sladké Martini Bianco používá jako svůj základ kvalitní a jemnou směs italských bílých suchých vín. Směs aromatických bylin a vanilky mu dodává jeho charakteristickou

Více

Müller Thurgau - Modrý sklep. 0,2l.38 Kč

Müller Thurgau - Modrý sklep. 0,2l.38 Kč Rozlévaná vína Müller Thurgau - Modrý sklep 0,2 l. 38 Kč je to kříženec odrůd Ryzlink rýnský x Sylvánské zelené. Víno je zelenkavě žluté barvy s typickým muškátovým až broskvovým buketem, nižší kyselinkou,

Více

VÝVOJ SYSTÉMU EKOLOGICKÉHO VINOHRADNICTVÍ V ČR VÝSLEDKY LET 2006-2009

VÝVOJ SYSTÉMU EKOLOGICKÉHO VINOHRADNICTVÍ V ČR VÝSLEDKY LET 2006-2009 VÝVOJ SYSTÉMU EKOLOGICKÉHO VINOHRADNICTVÍ V ČR VÝSLEDKY LET 2006-2009 Ing. M. Hluchý, Ph.D., Ing. M. Broklová CHOROBY, PROTI NIMŽ BYLA OVĚŘOVÁNA OCHRANA padlí révy plíseň révy Pozn.: Dvě hlavní choroby

Více

Vinařská oblast Morava Bílá vína 0,75 l

Vinařská oblast Morava Bílá vína 0,75 l Upozornění všechna vína mohou obsahovat oxid siřičitý (SO 2 ). Vinařská oblast Morava Bílá vína 0,75 l Rulandské šedé 2014 kabinetní víno, Vinařství Mádl, podoblast velkopavlovická 330 Kč Víno je plné

Více

Veltlínské zelené polosladké bílé víno odrůdové jakostní 0,75 l 189,00 Kč. Müller Thurgau suché bílé víno jakostní 0,75 l 189,00 Kč

Veltlínské zelené polosladké bílé víno odrůdové jakostní 0,75 l 189,00 Kč. Müller Thurgau suché bílé víno jakostní 0,75 l 189,00 Kč Naše vinařství vzniklo v roce 1992 přirozeným vývojem a vyvíjelo se během 20 let od malého sklepa až po dnešní moderní vinařství, které se hlásí k modernímu stylu nejenom architekturou a vybavením, ale

Více

Cenoanabiosa Biologická konzervace potravin

Cenoanabiosa Biologická konzervace potravin Cenoanabiosa Biologická konzervace potravin 1 Princip Metabolity jedné skupiny mikroorganismů brání rozvoji jiných -nezabijí, ale potlačí růst Prodloužení trvanlivosti Dosažení určitých senzorických vlastností

Více

Vinařství Šoman Dolní Dunajovice

Vinařství Šoman Dolní Dunajovice Vinařství Šoman Dolní Dunajovice Ryzlink vlašský 2012 POSLEDNÍ LAHVE!!! Kč 305,- (Kč 230,-) alkohol 14%, zbytkový cukr 6,7 g/l, kyseliny 6,2 g/l Typicky šomanovský, světle zlatavý vlašák s vůní čerstvých

Více

R E S TA U R A C E R E S TA U R A C E VINNÝ LÍSTEK

R E S TA U R A C E R E S TA U R A C E VINNÝ LÍSTEK RESTAURACE VINNÝ LÍSTEK BÍLÁ VÍNA SUCHÁ SYLVÁNSKÉ ZELENÉ ČR Morava Vinařství Dobrovolný Nový Šaldorf Víno světle žluté barvy, nasládlé svěží ovocné chuti s podtónem zralého angreštu. 250 Kč RULANDSKÉ ŠEDÉ

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2012 Marcela Plačková Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin

Více

VLIV TECHNOLOGICKÉHO ZPRACOVÁNÍ NA OSUD NUTRIČNĚ VÝZNAMNÝCH LÁTEK OVOCE A ZELENINY

VLIV TECHNOLOGICKÉHO ZPRACOVÁNÍ NA OSUD NUTRIČNĚ VÝZNAMNÝCH LÁTEK OVOCE A ZELENINY VLIV TECHNOLOGICKÉHO ZPRACOVÁNÍ NA OSUD NUTRIČNĚ VÝZNAMNÝCH LÁTEK OVOCE A ZELENINY RUDOLF ŠEVČÍK, VÁCLAV POHŮNEK Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Více

Velkoobchod a prodej vína

Velkoobchod a prodej vína Objednávky - T: 702505552 e-mail: cernin.patrik@email.cz Lahvová moravská jakostní a přívlastková vína Odrůda Ročník Zatřídění Zbytkový cukr Balení Ocenění Divoká višeň FRIZZANTE ovocné víno polosladké

Více

VINNÝ LÍSTEK. Fangalo - víno, na které svítí slunce 300 dní v roce

VINNÝ LÍSTEK. Fangalo - víno, na které svítí slunce 300 dní v roce VINNÝ LÍSTEK Tuto vinnou kartu jsme pro Vás připravili ve spolupráci s odborníky společnosti House of Wine. Společně jsme vybrali vína, u kterých můžeme garantovat jejich původ a kvalitu. Tato vína jsme

Více

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Minerální výživa na extrémních půdách Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Procesy vedoucí k acidifikaci půd Zvětrávání hornin s následným vymýváním kationtů (draslík,

Více

Naše nabídka zahrnuje prvotřídní vína těchto vinařství:

Naše nabídka zahrnuje prvotřídní vína těchto vinařství: Naše nabídka zahrnuje prvotřídní vína těchto vinařství: Vinařství Volařík Mikulov Vinařství Volařík obhospodařuje v integrované produkci 80 ha vlastních vinic v Mikulovské vinařské podoblasti. Pěstuje

Více