Co je nového v programu MASTERCAM 2019

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Co je nového v programu MASTERCAM 2019"

Transkript

1 Co je nového v programu MASTERCAM 2019 Březen 2018 Obecná vylepšení Zde je uveden seznam obecných vylepšení, která byla udělána v programu Mastercam Obsahují vylepšení metod výběru, obecná vylepšení drah nástrojů a další funkce, které nejsou popsány samostatně. Pokročilé zobrazení drah nástrojů Mastercam nyní zobrazuje dráhy nástrojů s různými barvami podle typu pohybu. Následujicí obrázek zobrazuje díl se strategií Dynamické Opti-hrubování s funkcí Pokročilé zobrazení. Aktuálně je tato funkce omezená pro zobrazení drah drátku. Pokud není zapnuta funkce Pokročilé zobrazení Mastercam zobrazí pouze řezné pohyby a pohyby rychloposuvem v rozdílných barvách.

2 Změnu nastavení zobrazení můžete provést ve skupině Zobrazení (View) výběrem Pokročilé zobrazení (Advanced display). Jednotlivé barvy můžete nastavit v Systémové nastavení v záložce Pokročilé zobrazení drah nástrojů, které je skryto pod záložkou Barvy. Barvu můžete také změnit pomocí výběru rozbalovací nabídky pro Pokročilé zobrazení. Můžete také změnit styl čáry, tloušťku čáry a další atributy. Pro vrtací operace můžete nastavit barvu, styl čáry, a tloušťku čáry určující průměr vrtacího nástroje. Z rozbalovacího menu můžete zobrazit různé části drah nástrojů. Například, pokud zrušíte výběr Výjezdy (Exit Motion) nebudou se žádné pohyby výjezdu zobrazovat v grafickém okně.

3 Můžete také přepnout zobrazení ze Správce drah nástrojů. Klasické vykreslení drah nástrojů a simulace Mastercam zobrazuje barvy pokud je funkce Pokročilé zobrazení zapnuta. Pokud není zobrazí se dráhy při použití výchozích barev.

4 Vylepšení analýzy Zde je uveden seznam vylepšení, která byla provedena pro funkce Analýza, která je umístěna v záložce Výchozí. Analýza vzdálenosti Pokud vyberete první prvek, aktualizuje automaticky okno Analýza vzdálenosti vzdálenost během pohybu kurzoru. Tato malá změna vám umožňuje prověřit různé polohy na obrazovce s přibližnou vzdálenosti bez nutnosti kliknutí na druhý bod nebo znovuspuštění funkce měření. Analýza drah nástrojů Pokud používáte funkci Analýza drah nástrojů můžete nyní vybrat styl zobrazení nástroje jako stínovaný nebo v drátovém režimu. Můžete také nastavit průhlednost nástroje a držáku pokud je zobrazení nastaveno na stínované.

5 Podpora nástroje vrtací blok Simulátor Mastercam a klasické vykreslení drah nástrojů nyní správně podporuje dráhy nástrojů pro vrtací bloky. To zahrnuje podporu pro vrtání více děr zároveň. Simulátor Mastercam, použití ověření: Klasické vykreslení drah nástrojů:

6 Hraniční kvádr V předchozích verzích programu Mastercam jste mohli pouze vytvořit hraniční kvádr v aktuální konstrukční rovině. Ve verzi Mastercam 2019 vám umožňují čtyři nová nastavení definovat hraniční kvádr a jeho orientaci bez nutnosti změny konstrukční roviny. Zde jsou uvedeny: Konstrukční rovina: Zarovná hraniční kvádr relativně vzhledem ke konstrukční rovině. (Výchozí) Automaticky: Zarovná hraniční kvádr relativně k největší, nejrovnější rovině vybraného objemového tělesa. Plocha: Zarovná hraniční kvádr relativně vzhledem k vybrané ploše tělesa. Ručně: Pro orientaci hraničního kvádru použije osový kříž. Tyto volby jsou dostupné v okně Pokročilé. Zachycení obrázků Nyní můžete vytvořit doplňující grafiku pro seřizovací listy Active Reports přímo z grafického okna. Zahrnutím těchto obrázku můžete zvýraznit oblasti, které jsou složitější nebo vyžadují speciální pozornost. Mastercam nijak neomezuje počet uživatelských obrázků, které můžete přidat k seřizovacímu listu. Vyberte Obrázky v dialogovém okně Seřizovací listy pro přidání uživatelských obrázků k vašemu seřizovacímu listu. Můžete si zobrazit náhled všech vaši uživatelských obrázků, upravit sejmutí a přidat doplňující obrázky z libovolného umístění dostupného z vašeho systému přímo do seřizovacího listu Active Reports.

7 Změny pro Soubory, Nastavení Okno s Nastavením dostupné z menu Soubor, Nastavení bylo aktualizováno a obsahuje nyní několik nových funkcí. Zrušením výběru Aktivovat klávesy nástrojové lišty skryjete přístupové klávesy, které se zobrazí nad jednotlivými ikonam,i když stisknete klávesu [Alt]. Tato funkce je defaultně zapnuta. Můžete vybrat, kterou rychlou masku můžete zobrazit v grafickém okně. Zrušením výběru Rychlé masky je skryjete.

8 Nastavení dynamického osového kříže Nastavení osového kříže určuje jeho chování při použití funkcí jako je Dynamcké roviny nebo Dynamická Transformace. Nové volby byly přidány pro podporu průhledné roviny mřížky stejně jako ovládání velikosti a průhlednosti. Přístup do tohoto okna je pomocí kliknutí pravého tlačítka na osový kříž v grafickém okně. Vylepšení podpory souborů Zde je uveden seznam vylepšení, která byla provedena pro podporu CAD nástrojů. AutoCAD podpora Paper Spaces V předchozí verzi Mastercam, když jste importovali soubory AutoCAD (DWG, DXF) s více hladinami (Paper Spaces) do Mastercamu byla imprtovány pouze hladiny Model a jedna další hladina. Aby jste vidělu tuto hladinu musíte zviditelnit váš díl. Mastercam 2019 nyní podporuje importování všech hladin a automaticky je převede na zobrazení pohledů. Jako výsledek, byly odebrány prvky v prázdných hladinách ze okna nastavení systému a okna DWG/DXF parametry čtení. Volby exportu STEP Pokud ukládáte v Mastercamu soubor ve formátu STEP můžete určit protokol aplikace STEP. Vyberte Volby v okně Uložit jako pro nastavení protokolu aplikace.

9 Soubory, které jsou uloženy s protokolem 242 (AP242) obsahují informace ve 3D poznámce. Pokud vyberete jiný protokol aplikace, ztratíte tyto informace. Import ProE/Cre soubory s B-Rep daty Pokud importujete soubory ProE/Creo do Mastercamu 2018 použije Mastercam data parasolid. Z důvodu komentářů uživatelů, nyní Mastercam poskytuje volbu pro použití importu podle verze Mastercam 2018, která používá data těles Boundary Representation (B-Rep). Můžete si zvolit, kterou z těchto metod použijete během převodu souborů ProE/Creo. Vyberte volbu Použít B- Rep mapování pro soubory ProE/Creo v záložce Převodníky v okně Systémové nastavení. Tím změníte výchozí chování programu. Tato volba je tako dostupná v okně Parametry čtení ProE/Creo. Vyberte Nastavení během otevírání souboru ProE/Creo. To vám umožní přepsat výchozí parametry během převodu aktuálního souboru.

10 Podpora dat presentace definice na základě modelu Mastercam ochraňuje data Model Based Definition (MBD) během importu objemového modelu, který používá protokol aplikace AP242. To napomáhá ochránit účel konstrukce když přesunete vaši práci z balíku CAD (Creo, NX, CATIA V5 nebo AutoDesk Inventor) do Mastercamu. Během importu převede Mastercam všechny uživatelsky definované pohledy z importovaného souboru do pohledu. Všechna data presentace (jako poznámky a kóty), které náleží k tomuto pohledu jsou ochráněny a zobrazeny v tomto pohledu. Pokud použijete funkci Analýza Mastercam rozpozná importované presentace dat jako prkvy 3D poznámek. Je možné je následně transformovat, vymazat nebo začlenit do hraničního kvádru. Ačkoliv se podobají vlastním kótám a poznámkám Mastercamu není možné je upravovat nebo vytvářet 3D poznámky v Mastercamu. Parasolid Mastercam nyní podporuje verzi Parasolid Drátový model a prvky ploch jsou také začleněny během exportu souborů do formátu Parasolid. Podpora SolidEdge Mastercam nyní podporuje import ploch, těles a násobných typů těl, které obsahují díly SolidEdge. Unigraphics NX Mastercam byl aktualizován pro podporu souboru ve verzi Unigraphics NX 12. Soubor s násobnými kanály dat Mastercam nyní lépe pracuje se soubory SOLIDWORKS, které obsahují data z různých verzí programu Mastercam pro SOLIDWORKS. Když otevřete takový soubor můžete si vybrat kanál, která bude kompatibilní s vaší verzí Mastercamu pro SOLIDWORKS. Mastercam potom uloží tento kanál a potlačí ostatní kanály dat v souboru. Okno s Násobnými kanály dat zobrazuje zda byla data vytvořena uživatelem průmyslové nebo výukové verze, navíc k různým verzím Mastercamu. Mastercam uloží pouze data do verze a typu, které jsou spuštěny u vás. Kanály dat, které se liší pouze typem uživatele nejsou odstraněny ze souboru. Například, pokud jste uživatel průmyslové verze jsou dostupné následující kanály:

11 Máte přístup pouze k datovým kanálům průmyslové verze Pokud vyberete kanál 2018 je uložen do aktuální verze Mastercamu Kanál 2017 je potlačen. Výukové kanály zůstanou v souboru nezměněny. Pokud uložíte soubor SOLIDWORKS data Mastercam se uloží do aktuální verze kanálu Mastercam na základě aktuálního typu uživatele. Jakýkoliv již existující kanál se stejným typem uživatele, který je má stejnou nebo starší verzi, než je aktuální verze kanálu Mastercam je potlačen. Při použití předchozího příkladu nezáleží na tom, jaký kanál vyberete. Ostatní kanály stejného typu uživatele jsou potlačeny. Průvodce řetězení pro částečný řetězec Průvodce řetězení, který byl představen ve verzi Mastercam 2018, je nyní dostupný pro většinu drah nástrojů při použití částečného řetězce v okně Řetězení. Jakmile je dosaženo bodu, ve kterém je možné více dalších cest pokračování, ukazuje červená šipka výchozí směr dalšího prvku. Jedna nebo více modrých šipek ukazuje směr alternativního pokračování řetězce, jak je ukázáno na následujícím příkladu. Pomocí následujících tlačítek pro změnu řetězce: Pomocí tlačítka Další bude řetězec pokračovat ve směru červené šipky. Pomocí tlačítka Přizpůsobit vyberete jiný prvek. Vylepšení používání hladin Zde je uveden seznam vylepšení, která byla provedena pro hladiny a ve Správci hladin. Vkládání prvků do hladiny Můžete použít příkaz Schránky umístěné v záložce Výchozí pro vyjmutí, zkopírování vybraných prvků v grafickém okně do hladiny.

12 Pomocí příkazu Vložit prvky ve Správci hladin v menu pod pravým tlačítkem můžete vložit vyjmuté nebo zkopírované prvky do vybrané hladiny. Zapnout a vypnout všechny hladiny Tlačítka Zapntou všechny hladiny a Vypnout všechny hladiny ve Správci hladin jsou nyní přepínací funkce, jak je ukázáno dále: Vyberte Zapnout všechny hladiny poprvé. Tím se všechny hladiny aktivují. Tlačítko zůstane zapnuto a vedlejší Vypnout všechny hladiny se vypne. Vyberte Zapnout všechny hladiny podruhé. Tím se všechny hladiny přepnou do jejich stavu před stisknutím tlačítka. Vypnout všechny hladiny se vypne. Vyberte Vypnout všechny hladiny poprvé pro vypnutí všech hladin. Tlačítko zůstane zapnuto a Zapnout všechny hladiny se vypne. Vyberte Vypnout všechny hladiny podruhé pro vrácení stavu všech hladin do jejich stavu před použitím tlačítka. Vypnout všechny hladiny se vypne. Simulátor Mastercam Zde je uveden seznam vylepšení pro Simulátor Mastercam dostupné ze Správce drah nástrojů a záložky Stroj. Ovládání os Ovládání os, které je dostupné při spuštění režimu Simulace bylo vylepšeno. Tento panel je možné zapnout výběrem Ovládání os v záložce nástrojů Zobrazení.

13 Pomocí panelu Ovládání os můžete ručně pohybovat osami. Pomocí posuvníků a tlačítek můžete měnit osy. Tento nástroj je užitečný, pokud ověřujete limity stroje nebo pro kontrolu kolizí. Pokud je to nutné použijte tlačítko Resetovat vše pro návrat nastavení na jejich výchozí hodnoty a všechny součásti do výchozích poloho. Zachycení / Přehrání Nyní můžete zastavit vaši simulaci během procesu a přehrát proces zpět s přidáváním materiálu k dílu. Zachycení/Přehrání je dostupné pro režim Verifikace. Pro použití funkce Zachycení/Přehrání musíte nejdříve zapnout tuto funkci a nechat projít celou simulaci. Jakmile je simulace kompletní můžete použít Panel přehrání pro posun vpřed a vzad. Díky tomu můžete vidět, jak je materiál odebírán nebo přidáván. Barevná smyčka Pro Simulátor Mastercam bylo přidáno více barev pro Barevnou smyčku. V Mastercamu 2018 bylo dostupných pouze 12 barev. V Mastercamu 2019 je nyní 18 barev.

14 Můžete také vybrat smyčku pomocí čísla Operace nebo Nástroje z rozbalovací nabídky Smyčky v okně Verifikace. Tyto volby byly odebrány z okna Nastavení. Zobrazení nebo skrytí rámu stroje Pokud používáte režim Simulace můžete nyní přepínat status Rámu stroje na Zapnuto nebo Vypnuto nebo Průhledný.

15 Nastavení této funkce se nachází v záložce Domů ve skupině Viditelnost. Uložení nástroje jako drátový model nebo síť Mastercam Simulátor v režimu Vykreslení drah nyní umožňuje uložit váš nástroj jako drátový model nebo jako síť.

16 Vyberte Uložit nástroj v nabídce Vykreslení drah pro nastavení předvoleb. Podmínky zastavení Pokud používáte Určité hodnoty pro nastavení podmínek zastavení, můžete nyní vybrat možnosti Dosažení nebo překročení pro zastavení Simulátoru Mastercam jakmile je dosaženo nebo překročeno zadaných hodnoty X, Y nebo Z. Můžete nastavit podmínky zastavení v záložce Domů.

17 Zoom časové osy V prostředí Mastercam Simulátor byla přidáná funkce Zoom časové osy. Tato funkce umožňuje přibližovat časovou osu simulace pro zobrazení větších detailů. To je užitečné, pokud používáte Značky, které mohou být blízko u sebe. Zoom časové osy se aktivuje v záložce Zobrazení. Pomocí posuvníku na Zoom časové osy v levém dolním rohu okna Mastercam Simulátor můžete přibližovat a oddalovat časovou osu simulace.

18 Časová osa v pravém dolním rohu zobrazuje celkovou časovou osu simulace. Zvýrazněná oblast zobrazuje zvětšenou část. Můžete také přesunou zvýrazněnou oblast jejím přesunem vpřed nebo vzad. Pokud vypnete Zoom časové osy simulace se vrátí na výchozí nastavení. Pokud znovu zapnete Zoom časové osy pamatuje se vaše poslední nastavení a použije se na základě aktuální polohy v simulaci. Toto se pouze použije pro jednotlivé spuštění Simulátoru Mastercam. Analýza drah nástrojů Analáza drah nástrojů je nyní dostupná v režimu Simulace v Simulátoru Mastercam. Tento panel je možné zapnout výběrem funkce Analáza drah nástrojů v okně Zobrazení. Analýza drah nástrojů změní dráhy nástrojů použitím barevného schématu. Můžete si vybrat z následujících voleb: Operace: Obarví každou dráhu nástroje různě.

19 Nástroj: Obarví dráhy nástroje, když jsou použity jiné nástroje. Posuv: Obarví dráhy nástrojů podle změny posuvu a rychloposuvu. Délka segmentu: Obarví dráhy nástroje na základě délky segmentu. Zobrazení materiálu Funkce Materiál v záložce Zobrazení ovládá zobrazení přiřazeného materiálu stínovaných prvků. Zapnutí Materiálu zobrazuje materiály, které jsou použité na prvky. Vypnutí Materiálu vrací vzhled prvků na jejich výchozí vzhled. Zobrazení materiálu není dostupné v režimu drátového modelu. Nyní můžete na prvky použít styl zobrazení kov, plast nebo sklo. Každý materiál má sedm úrovní zobrazení od nejvíce lesklého až po průhledný. Použití materiálu na prvek také zapíná zobrazení materiálu pro soubor. Toto je nastaveno v záložce Výchozí ve skupině Atributy nebo z menu pod pravým tlačítkem v grafickém okně. Můžete také nastavit materiál, když vytváříte model v okně Definice polotovaru.

20 Vylepšení nestingu Zde je uvedeno několik vylepšení, která byla udělána pro nesting drah nástrojů a geometrie. MCLink INI soubory Soubor MCLink ATP-generovaný.INI z dialogového okna Nesting drah nástrojů můžet otevřít a uložit. MCLink je utilita Mastercam Router. MCLink nesting je metoda spuštění sestavy rozmístěných dílů a drah nástrojů, které byly vytvořeny pomocí rozšíření Automatické dráhy nástrojů (ATP). Pro detailní postup jak otevřít a uložit soubory.ini si prosím přečtěte v Nápovědě mastercam O nesting drah nástrojů. Pořadí operací Při použití Nestingu drah nástrojů můžete nyní měnit pořadí operací uvnitř skupiny operací. Tato volba je pouze dostupná pokud vyberete metodu seřazení Žádná. Klikněte pravým tlačítkem na skupinu operací a vyberte Pořadí operací.

21 Okno Pořadí operací potom zobrazí a vypíše všechny operace ve vybrané skupině. Můžete potom použít dialogové okno pro změnu pořadí operací. Jakmile Mastercam uspořádá operace přesune operace, které mají přiřazený nenulový index obrábění. Nižší index obrábění způsobí dřívější pořadí obrábění. Vyšší index obrábění způsobí pozdější pořadí obrábění. Například operace, které mají přiřazený záporný index obrábndex obrábění (jako je 5 a 1) jsou zpracovány před operacemi, které nemají žádný index (jako je 0). Operace, které mají přiřazen kladný index (jako je 10 nebo 25) jsou obrábění po operací, které nemají žádný index přiřazen. V tomto případě bude pořadí obrábění pro šest operací následujícíc: -5, -1, 0, 10, 25. Uložení barvy obrázku Okno Konfigurace nestingu umožňuje vám přiřadit barvené obrázky do zprávy nestinbarvené obrázky do zprávy nestingu pomocí výběru Barevné obrázky ve zprávě. Dráhy nástrojů pouze zobrazují barvu pokud zapnete funkci Barvy cyklu začínají s.

22 Vylepšení rovin Zde je uveden seznam vylepšení, která jsou provedena ve Správci rovin. Barevné zobrazení výchozí roviny Když vyberete Najít rovinu z roviny osový kříž roviny se zobrazí barevně v grafickém okně podle barev nastavených pro roviny ve Správci rovin. Díky tomu je rovina lepe odlišena od ostatních. Pro ovládání, která rovina je zobrazena můžete použít sloupec Zobrazení ve Správci rovin. Barevné zobrazení osového kříže XY Kvadrant XY osového kříže roviny může být nyní zobrazena barevně na základě nastavení Barvy ve Správci rovin. Zobrazení kvadrantu XY jinou barvou usnadňuje rozpoznání roviny v grafickém okně.

23 Nastavení osy rovin a mřížky Nyní máte možnost ovládat velikost osového kříže roviny stejně jako zapnutí průhlednosti mřížky roviny v okně Nastavení osového kříže roviny.

24 Průhlednost mřížky roviny a velikost je možné nastavit stejně jako velikost os.

25 Vyberte Nastavení osového kříže roviny v Nastavení zobrazení ve Správci rovin. Rychlé nastavení uložené jako výchozí Můžete vybrat uložení libovolného nastavení, které jste udělali v dialogovém okně spuštěném z okna jako výchozí nastavení. Dříve jste museli nastavit výchozí nastavení v okně Systémové nastavení. Následující okno rychlého nastavení zobrazí dotaz a umožní vám uložit nastavení do souboru konfigurace nebo je použít pouze pro toto spuštění programu. Výchozí, Atributy, Správce atributů prvků Výkresy, kóty, nastavení kreslení Zobrazení, vzhled, stínování Zobrazení, dráhy nástrojů, pokročilé nastavení drah nástrojů Zobrazení, mřížka, mřížka Zobrazení, pohledy zobrazení Zobrazení dílu v řezu Správce rovin nyní umožňuje vytvořit řez určenou rovinou pro zobrazení detailů v řezu. Pro vytvoření zobrazení v řezu můžete použít existující rovinu, klikněte na Řez ve správci rovin u roviny, kterou chcete použít pro řez.

26 Aby bylo aktivní zobrazení v řezu musí být zapnuta funkce Zobrazení v řezu v nástrojové liště ve skupině Zobrazení v grafickém okně. Pokud je vypnuta funkce Zobrazení řezu tak se řez v grafickém okně nebude zobrazovat, ale značka X je pořád zobrazena u příslušné roviny ve sloupci Řez. Pokud zapnete funkci Zobrazení řezu vyberte značku X ve sloupci Řez pro zrušení zobrazení řezu, pokud jej již více nepotřebujete. Přepínání Zobrazení řezu pod sebou obsahuje další funkce, které je možné zobrazit. Výběrem jednotlivé funkce ze seznamu aktivuje zobrazení řezu pro tento typ prvků. Funkce, které mohou být použity obsahují: Modely polotovaru Stínované prvky Prvky drátového modelu

27 Dráhy nástrojů Zobrazit řeznou rovinu Zobrazit řeznou rovinu vyplní řez dílu objemem, jak je ukázáno na následujícím obrázku: Můžete také vytvořit řez, když vytváříte novou rovinu pomocí funkce Nová rovina. Zobrazení řezu musí být zapnuto, aby bylo aktivní během vytváření roviny a úpravy. Vyberte Řez pod Nastavit jako pro nastavení nové roviny jako roviny řezu. Můžete uložit rovinu zobrazení řezu a nastavení jako součást listu zobrazení. Tyto volby se nastavují v okně Pohledy zobrazení pod záložkou Obrazovka v Systémovém nastavení. Když vyberete tuto volbu je nastavení řezu uloženo pro každou novou rovinu u pohledu zobrazení.

28 Vylepšení výběru Zde je uvedeno několik vylepšení toho, jak vybíráte prvky v Mastercamu Zvýraznění před výběrem Prvky se barevně zvýrazní, jakmile najedete kurzorem myši na vybraný prvek v grafickém okně.

29 Můžete tuto funkci aktivovat pomocí aktivace funkce Zvýraznění před výběrem v záložce Obrazovka v Systémové nastavení. Barvu zvýraznění můžete změnit v záložce Barvy v Systémovém nastavení. Výběr osového kříže sítě Autokursor nyní nově umí rozpoznat koncové body prvků sítě Mastercam. Mastercam rozpozná polohy všech vrcholů sítě nebo vrcholů, které se vyskytují podél hran sítě. To zvýšuje flexibilitu během vytváření geometrie CAD a kótování. Vy pouze nastavíte, jak se bude Autokursor přichytávat k vrcholům sítě v okně Nastavení Autokursoru. Vyberete funkci Síťovat vrcholy pro přichycení ke všem vrcholů sítě. Vyberete Pouze podél hran pro zahrnutí pouze vrcholů, které se vyskytují na hranách sítě.

30 Volby zobrazení Správce drah nástrojů Hodnoty nastavení funkcí Zobrazit pouze vybrané dráhy nástrojů a Zobrazit pouze asociativní geometrii nyní zůstávají nezměněny i po opětovném spuštění Mastercamu. Nastavení zůstane stejně ať jej provedete ze Správce drah nástrojů nebo Lišty rychlého přístupu. Vylepšení pohledů zobrazení V nové verzi je sedm nových nastavení v okně Pohledy zobrazení v Systémovém nastavení. Toto nastavení je také přístupné pomocí pravého tlačítka na pohled zobrazení a výběrem Nastavení.

31 Můžete uložit roviny použité pro vytvoření řezů pomocí funkce Roviny řezů. Výběrem funkce Nastavení zobrazení řezu umožňuje uložit výchozí volby. Pro více informace se podívejte do kapitoly Řezy zobrazení na straně 25. Nastavení pohledů zobrazení také zahrnuje nové nastavení Zobrazení polotovaru. Pohledy zobrazení mohou obsahovat více nastavení polotovaru pro díly soustruhu a strojů Mill-Turn, ale uložit je možné pouze jedno nastavení pro díly frézky a routeru. Pokud máte zařízení 3Dconnexions můžete si uložit aktuální polohu natočení do pohledu zobrazení. Vyberte funkci Poloha rotace ovladače natočení. Zobrazení nástroje jako drátový model Pokud používáte klasické vykreslení drah nástroje máte nyní možnost zobrazit nástroj jako drátovou geometrii nebo stínovaný model.

32 V okně Nastavení vykreslení drah vyberete volbu Stínovaný nebo Drátový model pod záložkou Styl vykreslení nástroje. Vylepšení nástrojů pro DESIGN Zde je uveden seznam vylepšení, která byla provedena pro funkce modulu Design jako jsou Šrafy, Uchopenívytažení a Osové kříže bodů. Vylepšení pro kreslení Zde jsou uvedena vylepšení, která byla provedena pro funkce v nástrojí Kreslení včetně Šrafování a Poznámek. Šrafování V předchozí verzi programu jste museli ukončit funkci Šrafování, pokud jste chtěli znovu řetězit geometrii. Nyní je nově dostupné tlačítko Vybrat znovu pro opakovaný výběr řetězce bez nutnosti opustit tuto funkci.

33 Asociativnost kreslení Nová funkce Asociativita byla přidána do Mastercamu. Tato funkce zobrazuje, která kóta je asociována se kterou geometrií. Tato funkce je dostupná v záložce Kreslení, pod funkci Validace. Jakmile máte zadanou funkci, vyberete prvek kreslení, který chcete zkontrolovat a stisknete [Enter] nebo vyberete Ukončit výběr.

34 Mastercam zobrazí kóty, kterou jsou asociativní s výslednou barvou (fialová) a kóty, kterou nejsou asociativní barvou skupiny (červená). Najetím kursoru nad asociativní kótu zvýrazníte geometrii, ke které je kóta připojena. Mastercam také zobrazí počet, kolik kót je asociativních.

35 Velikost poznámky Pomocí funkce Vybrat výšku ve funkci Poznámka můžete rychle změnit výšku textu vaší poznámky tak, aby byla stejná jako u ostatních poznámek. Vyberte tlačítko a potom vyberte poznámku z grafického okna. Parametr Výška se aktualizuje tak, aby odpovídal výšce vybrané poznámky. Značky umístění na obrazovce Pokud vytváříte kótu pro kružnici nebo oblouk, zobrazí se malé značky ve všech kvadrantech oblouku nebo kružnice s odsazením vně kruhu nebo oblouku rozmístěn po 45. Můžete tyto značky použít pro přepínání mezi vytvářením tečné kóty a kóty průměru. Přesunutím nad značku kvadrantu vytvoříte tečnou kótu, jak je ukázáno na obrázku: Přesunutím nad značku odsazení vytvoříte kótu průměru, jak je ukázáno na obrázku:

36 Vylepšení pro vytváření objemových těles a přípravu modelu Zde je uveden přehled vylepšení pro funkce umístěné v nabídce Tělesa a Příprava těles včetně funkce Push-Pull a Osy děr. Logické operace Od doby, kdy bylo vytvořeno rozhraní funkcí, někteří uživatele se setkali s prodlevou při vytvářní Logických operací v případě, že vybrali složitější díly s více operacemi a/nebo tělesa nástrojů. V Mastercamu 2019 jsme změnili postup práce při vytváření Logických operací tak, aby se minimalizoval potřebný čas na zpracování. Nyní již nemusíte vybrat cílové těleso a těleso nástroje pro zobrazení funkčního panelu a úpravy nastavení. Funkční panel se nyní zobrazí, jakmile spustíte příslušnou funkci. Zkosení V Mastercamu 2019 můžet zkosit prvky jako jsou otvory ve válcích, kde úhel nově vytvořeného zkosení se může měnit. Rozložení sestavy Funkce Rozložení sestavy nyní podporuje výběr válců, kuželů a dalších objemových těles bez rovných ploch. Osy otvorů Funkce Osy otvorů má několik vylepšení pro Mastercam Nyní můžete zahrnout zkosené otvory do výběru stejně jako má nyní funkce vykreslit vektory podporu pro navrtávání. Navíc nové tlačítko Všechny otvory nyní vybere všechny otvory ve vašem dlu pomocí jednoho kliknutí.

37 Jakmile vytvoříte čáry os, použijte záložku Pokročilé pro změnu stylu, jak bude čára vypadat a její umístění v hladině. Mastercam nyní také zobrazí průměr otvoru v grafickém okně namísto jeho poloměru. Nové funkce zarovnání V nové verzi programu jsou dostupné dvě nové funkce pro zarovnání v nástrojové liště Příprava modelu. Funkce Poloha byla přejmenována na Zarovnání na plochu. Zarovnání na plochu Funkce Zarovnání na plochu používá dynamický osový kříž pro ovládání orientace během umísťování objemového modelu. Tato funkce je užitečná pro zarovnání břitových destiček do držáku nástroje při vytváření 3D modelu nástroje. Pro více informací o 3D nástrojích se podívejte do kapitoy Podpora 3D nástrojů. Po umístění modelu můžete jeho polohu stále přizpůsobit pomocí dynamického osového kříže. Zarovnání na plochu umožňuje práci ve třech režimech: Souhlasné, Kolmo a Rovnoběženě. Funkce Souhlasně umožňuje zkopírovat nebo přesunout těleso pomocí slícování plochy tělesa na jinou plochu tělesa. Rovnoběžně a Kolmo vyžaduje vybrat lineární hranu na objemovém tělese, které bude přemístěno. Mastercam potom zarovná osu X osového kříže k této hraně. Když vyberete hranu na cílovém tělese Mastercam zarovná osu X přesouvaného tělesa tak, aby byla kolmá nebo rovnoběžná k této hraně.

38 Zarovnání na plochu tako podporuje slícování válcových ploch. Po výběru ploch funkce Zarovnání na plochu natočí každé těleso do polohy, ve které lícuje každá plocha na střed. Natočí objekty do polohy, pokud nejsou tělesa ve stejné rovině nebo nemají stejný poloměr. Zarovnání na osu Z Funkce Zarovnání na osu Z zarovná objemové těleso, která je použito pro soustružení k novému WCS již existující konstrukční roviny podél osy Z. Tato funkce umožňuje orientovat těleso tak, aby bylo připravené pro obrábění. Tato funkce je také umístěna v místní nabídce pro Soustružení. Zarovnání na rovinu Funkce Zarovnání na rovinu zarovná objemové těleso k novému WCS již existující konstrukční roviny. Můžete zarovnat hranu tělesa k ose X roviny nebo WCS a vybrat bod na tělese, který bude souhlasit s počátkem WCS nebo roviny. Nová funkce otvor v tělese V nástrojové liště Tělesa je nyní dostupná nová funkce s názvem Otvor. Tato funkce automatizuje vytváření válcových děr v jednoduchých tělesech bez nutnosti vytváření kružnic a jejich vytažení.

39 Nastavíte rozměr otvoru a typ otvoru. Můžete potom vytvořit jednoduchý válec nebo vybrat z následujících typů otvorů: Zapuštěná díra Zahloubená díra Předvrtání díry Zkosená díra Klikněte do grafického okna pro umístění děr na tělese. Stiskněte [Enter] pro zobrazení nové díry. Díra zůstane aktivní a můžete umístit další kopie do dílu nebo upravit libovolné parametry, dokud neukončíte funkci. Vytvoření a uložení často používaných rozměrů můžete provést do knihovny přednastavení. Tyto přednastavení můžete použít v budoucích souborech Mastercamu. Mastercam převede rozměry otvorů uložené v knihovně na aktuální jednotky (palce na metrické nebo metrické na palce). Správce těles zobrazí tuto funkci operace.

40 Push-Pull Nyní můžete použít funkci Push-Pull pro vytvoření objemového tělesa z otevřené, uzavřené a spojené drátové geometrie stejně jako tělesa. Jakmile uvnitř panelu funkce Push-Pull kliknete na tlačítko Výběr pod Řetězením otevře se okno Řetězení. Vyberte drátový model, ze kterého chcete vytvořit objemové těleso a klikněte na OK. Potom můžete použít ovládací šipky v grafickém okně pro vytvoření objemového tělesa. Funkce Push-Pull také podporuje plochy. Můžete vytvořit jednoduchou plochu a pomocí šipek z ní vytvořit objemové těleso nebo uchopit připojenou plochu a přesunout ji jako jednoduchou plochu. Nová volba Zachovat výchozí plochy ochrání výchozí plochy před tím, aby byly zahrnuty a vymazány. Správce těles Správce těles nyní obsahuje novou funkci pro organizaci. Toto vylepšení obsahuje:

41 Nyní můžete vytvářet násobné skupiny těles. Navíc můžete tyto skupiny upravovat a přesouvat, přeuspořádat nebo vymazat tělesu uvnitř nich. Přejmenovat skupiny pomocí pomalé dvojkliku. Použitím [Shif+klik] a [Ctrl+klik] můžete přesouvat více těles do a ze skupiny. Pokud je složka skupiny minimalizována signalizuje ikona skupiny status těles uvnitř ní. V menu pod pravým tlačítkem nahradily funkce Analyzovat vlastnosti prvku přechozí funkci Atributy. Nyní tak můžete rychle získat více informací o vybraném tělese. Vylepšení ploch Zde je popsáno několik vylepšení, která byla provedena pro funkce v nástrojové liště Plochy včetně funkce Plochy z tělesa a nové funkce Upravit plochu. Nová funkce upravit plochu Nová funkce Upravit plochu je nyní dostupná v nástrojové liště Plochy. Funkce Upravit plochu umožňuje provádět úpravy na již existujících plochách. Funguje obdobně jako funkce Upravit spline, která byla představena ve verzi Mastercam Můžete upravit tečnost a velikost křivek v

42 klíčových bodech nebo upravit tečnost vektorů v ovládacíh bodech. Můžete také přidat nebo odebrat klíčové body a iso-křivky pro zvětšení možnosti úprav a jemnější nastavení. Funkce Upravit plochu zahrnuje nástroj, který umožňuje analyzovat plochu, na které pracujete. Můžete přidat nebo odebrat viditelnost pružných křivek podél os U nebo V. Hřeben křivosti představuje křivost plochy a zobrazuje plynulost nebo neplynulost průběhu křivosti. Inteligentní plocha Nová funkce Inteligentní plocha je nyní dostupná v nástrojové liště Plochy pod skupinou Vytvořit. Inteligentní plocha dává uživateli možnost jednoduchého vytvoření plochy z křivek a její napojení k dalším plochám.

43 Jakmile vyberete křivky potřebné pro vytvoření nové plochy, zobrazí se okno nastavení Inteligentní plochy, ve kterém můžete upravit vytvářenou plochu. Plocha z tělesa Volby pro výběr dostupné v Mastercamu 2018 jsou nyní dostupné při použití funkce Plocha z těles v nástrojové liště Plochy. Nyní můžete použít následující klávesové zkratky: Výběr plochy tělesa Shift+klik pro výběr tečných ploch tělesa Alt+klik pro výběr vektoru Ctrl+klik pro výběr odpovídajících zaoblení/otrorů tělesa Ctrl+Shift+klik pro výběr stejných ploch tělesa Dvojklik pro výběr funkce tělesa Ctrl+Shift+dvojklik pro výběr stejných operací tělesa Trojklik pro výběr objemového tělesa

44 Vylepšení pro drátový model Zde je uveden seznam vylepšení, která jsou pro funkce z nástrojové lišty Drátový model zahrnující Osové kříže bodů a Prvky spojení. Křivka na jedné hraně a křivky na všech hranách Funkce Křivka na jedné hraně a křivka na všech hranách nyní podporuje vytváření křivek na síťových souborech. Nová funkce rozdělení Funkce Rozdělit byla oddělena od funkce Oříznout, přerušit, protáhnout. A nyní s větší funkčností. Rozdělit je umístěno v nástrojové liště Drátový model. Stejně jako v předchozích verzích Mastercamu máte nyní možnost použít funkci Rozdělit pro oříznutí nebo přerušení prvků. Můžete také pomocí přidržení levého tlačítka oříznout všechny prvky, které protne kurzor myši při pohybu.

45 Spojit prvky Funkce Spojit prvky (umístěná v nástrojové liště Drátový model ve skupině Přerušit, oříznout, protáhnout) se nyní zobrazuje jako funkční panel. To umožňuje použít tuto funkci vícenásobně bez nutnosti opětovného vyvolání. Odsazení řetězce Pracovní postup pro Odsazení řetězce byl také změněn. V předchozích verzích určoval směr řetězení stranu odsazení. Nyní jste dotázáni na nastavení strany a vzdálenosti odsazení pomocí kliknutí v grafickém okně nebo výběrem pomocí polohy Autokurzoru. Ovládání dostupná na obrazovce Funkce Vytvořit písmo a Roztečná kružnice používá počátek, polární a lineární ovladače na obrazovce, které byly dříve dostupné pouze při použití funkcí Protažení nebo posun.

46 Můžete změnit počátek kliknutím na středovou kuličku a přesunutím jí. Kliknutím na šipku a jejím přetažením ven nebo dovnitř můžete upravit poloměr. Kliknutím na modrý kruh změníte počátek rotace. Uzlové body Funkce Uzlové body již nevytváří body v kontrolních bodech splinu. Zaslepený spline Funkce Zaslepený spline nyní obsahuje nové ovládání směru, které umožňuje změnit magnitudu každého splinu. Navíc můžete nyní oříznout nebo přerušit jeden nebo oba spliny.

47 Vylepšení frézování Zde je uvedeno několik vylepšení, která byla provedena na produktu Frézka. Zahrnuje vylepšení pro 2D, 3D a víceosé dráhy nástrojů. Kontrola držáku Funkce Kontrola držáku, která byla dříve v rozšířeních je nyní začleněna přímo do prostředí Mastercam a byla ještě vylepšena. Tuto funkci můžete použít pro kontrolu držáku nástroj operace proti kolizím s obráběným dílem. Funkce vypočítá oblasti, kde může dojít ke kontaktu mezi držákem a dílem a řekne vám potřebnou minimální délku nástroj, která zabrání kolizi. Před spuštěním funkce Kontrola držáku byste měli vybrat požadovanou operaci ve Správci drah nástrojů.

48 Funkce Kontrola držáku je umístěna v nástrojové liště Dráhy nástroje frézka. Zrychlené dokončení Mastercam

49 Funkce Zrychlené dokončení Mastercam (Mastercam Accelerated Finish) využívá dnešní moderní geometrie a procesy, zaměřené na větší efektivitu a vetší produktivitu obráběcího procesu při frézování. Pro podporu těchto vlastností byly do Mastercamu přidány dva nové typy nástroje. Lens Form a Taper Form. Byl přidán také nástroj Fréza Barell a jsou tak nyní dostupné další variace tohoto tvaru nástroj. Nástroje Lens Form a Taper Form jsou založeny na nástrojích Barrell s novým type hrany a rozměry profilu.

50 Nový pracovní postup výběru nového bodu Pokud vybíráte geometrii bodu pro Frézku, Router a přednastavené cykly Drátku, zobrazí se nový funkční panel Definice dráhy nástroje pro otvor namísto předchozího okna Výběr bodů vrtání. Pro výběr vašich bodů můžete použít volby v záložce Výběr a upravit libovolně pořadí vybraných bodů. Jakmile jste spokojeni s vaším nastavením a výběrem klikněte na OK pro otevření okna dráhy nástroje. Vynechat kapsy menší než V okně Přesun je nyní dostupný nový parametr pro strategie Hrubování oblasti, Dynamické Opti-hrubování, Vodorovné řádky, Vodorovná oblast a 2D frézování oblasti. Tento nový parametr umožňuje přeskočit kapsy na základě procentuální hodnoty průměru nástroje, spíše než podle zadání požadované velikosti kapsy. Pokud zadáte hodnotu buď pro Procento průměru nástroje (vlevo) nebo pro Minimální velikost kapsy (vpravo), druhý parametr se automaticky aktualizuje.

51 Tato funkce je užitečná, pokud Mastercam vyhodnotí, že určitá kapsa je dostatečně velká, aby se na ni dal použít požadovaný nástroj, ale pohyb nájezdu je tak redukován, že nástroj ve skutečnosti zavrtává přímo do materiálu. Pokud chcete zajistit, že bude obrobena celá plocha můžete nastavit hodnotu na 0. Nicméně, pokud je oblast obrábění příliš malá pro nastavené nájezdy, nástroj zavrtá přímo dolů do kapsy. Na obrázku dole jsou ukázány dráhy nástrojů 2D oblasti, které používají stopkovou frézu s průměrem 12.0 (mm) s různými hodnotami nastavení funkce Vynechat kapsu menší než. Když otvíráte soubor ze starší verze Mastercamu, vaše operace se pravděpodobně zneplatní. Zobrazí se varování, zda je toto ten případ.

52 2D vylepšení Zde je uveden seznam vylepšení, která byla provedena pro 2D dráhy nástrojů jako je kontůra. Různá vylepšení Pro dráhy nástrojů pro frézování závitů nyní můžete nastavit nájezd/výjezd kdekoliv od 0 do 360. Nové nastavení Konec rohu v okně Nájezd/výjezd umožňuje ukončit dráhu nástroje ve středu vybrané kružnice. Zachovat ostré rohy Nové pole, Zachovat ostré rohy, je nyní dostupné v okně Parametry řezu pro standardní 2D konturu a kapsu. Tato nová funkce umožňuje odvalit dráhu nástroje kolem ostrého rohu. Je dostupná pokud zadáte kladnou hodnotu do pole Přídavek na stěnu. Odvalit kolem rohů nastaveno na Ostré Přídavek na stěnu nastaven na 0.0 Zachovat ostré rohy není vybráno. Nová strategie zkosení modelu Odvalit kolem rohů nastaveno na Ostré Přídavek na stěnu nastaven na Zachovat ostré rohy není vybráno. Odvalit kolem rohů nastaveno na Ostré Přídavek na stěnu nastaven na Zachovat ostré rohy je vybráno.

53 Nová strategie je nyní dostupná pro 2D obrábění. Sražení hran modelu umožňuje obrábět bezpečně vodorovné sražení hran na objemových modelech. Zkosení modelu podporuje pouze následující: Nástroj pro zkosení hrany Hrany tělesa nebo ploch pro Geometrii řetězce Plochy, tělesa a síť pro Vynechání modelu Po výběru Řetězce geometrie, má funkce Zkosení modelu několik unikátních parametrů pro ovládání dráhy nástroje. Můžete zadat Boční vzdálenost pro Objemové těleso, která je vzdálenost od objemového tělesa, který chcete obrábět svislou částí vašeho nástroje. Tato volba je nastavena v okně Typ dráhy nástroje. V okně Řezné parametry můžete nastavit Šírku zkosení umožňující Mastercamu změřit šířku od zřetězené geometrie přizpůsobené hloubce řezu definované v okně Parametry propojení. Použijte Horn odsazení pro určení jak daleko bude celý průměr nástroje nad horní drahou zkosení a použije Spodní odsazení pro definování jak hluboko bude špička nástroje od spodku zkosení.

54 Vyberte Zkosení modelu z nabídky 2D drah nástrojů. Vylepšení 3D Zde je uvedeno několik vylepšení pro 3D dráhy nástrojů a Hybridní. Vylepšení hrubování oblasti Čas na zpracování propojení pro dráhu nástroje Hrubování oblasti byl vylepšen, obzvláště pro díly s mnoha kapsami a malou hodnotou přísuvu. To vylepšuje celkový čas zpracování pro vysoko-rychlostní obrábění, které používají stopkové frézy pro vysoké posuvy. Tyto nástroje používají obvykle malou hodnotu přísuvu např. 10% průměru nástroje, který může vygenerovat mnoho kapes pro setřídění. Můžete vidět na následujícím obrázku, že čas zpracování pro tyto dráhy nástroje jsou redukovány mezi verzemi Mastercam 2018 a Mastercam 2019.

55 Mastercam 2018 Mastercam 2019

56 Nová dráha nástrojů Stejné pružné řádky Mastercam 2019 uvádí novou dráhu nástrojů 3D vysokorychlostní dráhy, Stejné pružné řádky. Tato nová dráha nástrojů vytváří pohyby nástroje pružných řádků relativně ke vzdálenosti přísuvu. Stejné pružné řádky vytváří perfektní povrch v porovnání 3D HST pružnými řádky.

57 Funkce Stejné pružné řádky vytváří hladké pohyby se schopností vyhladit vnější ostré rohy nebo převést pohyby na spirální přiblížení zatímco zabraňuje krokovým pohybům. Stejné pružné řádky podporují ochraně geometrie a Tolerance vyhlazení promítnutých hranic, které byly také uvedeny v této verzi. Pro více informací si prosím přečtěte kapitolu Vyhlazení tolerance. Jsou zde dva parametry, které jsou specifikované pro Stejné pružné řádky přístupné oba v okně Parametry řezu. Parametr Spirála eliminuje překrytí během obrábění. Vyhlazení umožňuje vyhladit ostré rohy a nahradit je pomocí křivek, což vede k výsledku, že nástroj je udržován pod konstantním zatížením. Vyberte Stejné pružné řádky z galerie 3D drah nástrojů.

58 Tolerance vyhlazení Nová volba Tolerance vyhlazení promítnuté hranice byla přidána v okně Ovládání dráhy nástroje pro Hybridní a Stejné pružné řádky.

59 Pokud promítnete hranici ohraničení na model obrábění, bude výsledná hranice promítnutí nepravidelná nebo narušená obzvláště poblíž strmých částí. Použijte tuto volbu pro umožnění Mastercamu pro vylepšení kvality promítnuté hranice. Pokud použijete tuto volbu s novou strategií Stejné pružné řádky s volbou geometrie omezení a žádnou oblastí ohraničení, Mastercam vyhladí hranici mezi obráběnou geometrií a geometrií omezení, pokud je nepravidelná nebo narušená. Hodnota posuvu pro přesun Nyní můžete nastavit, které hodnoty posuvu se použijí během pohybu přejezdů pro dráhy nástrojů vodorovné řádky v okně Přesuny. Hodnota zavrtání: Použije Zavrtání pro pohyby přejezdů v okně Nástroj. Posuv: Použije Posuv pro pohyby přejezdů v okně Nástroj. Vylepšení pro víceosé obrábění Zde je uveden přehled vylepšení pro víceosé dráhy nástrojů. Různá vylepšení Výstup z drah nástrojů Swarf může být nyní uzamčen na 4-osé, i když se odlišuje plochy. Můžete nyní vybrat rovinu pomocí tlačítka Vybrat rovinu v okně 3-osé - Výběr nástrojové roviny. Můžete nyní nastavit Vzor na Dynamický když používáte Hrubování pro dráhy nástrojů Port expert. Tato volba je dostupná v okně Vzor obrábění, když je Formát výstupu v okně Ovládání osy nástroje nastaven na 4-osy. Navrácena možnost výběru pojmenované roviny jako směr pohledu.

60 Výška pružných řádků je nyní povolena pro dráhy nástrojů Morph stejně jako pro další dráhy nástrojů, které ji podporují. Postupné přední posunutí Dráhy nástrojů Morph a Rovnoběžné dráhy nyní podporují funkci postupné Přední posunutí, které udržuje nástroj v lepším kontaktu s dílem bez nutnosti použití nadměrného opotřebení na vodící a koncové hrany nástroje. Bez funkce Postupné přední posunutí bude nástroj obrábět napříč dílem hranou nástroje, jak je ukázáno na následujícím obrázku. Přední posunutí je umístěno v okně Ovládání osy nástroje. První obrázek zobrazuje nástroj začínající řez na hraně nástroje. Druhý obrázek ukazuje jak nástroj obrábí hranou po celém oblouku. Obrázky dále ukazují stejný řez při použití funkce postupné přední posunutí. První obrázek ukazuje nástroj začínající obrábění hrany. Druhý obrázek zobrazuje nástroj posunutý pro použití středu nástroje a třetí obrázek zobrazuje nástroj blízko konce řezu, kde je v záběru opačná hran nástroje.

61 Více-vláknové zpracování Dráhy nástrojů: Křivka, Swarf, Pružné řádky, Násobné plochy, Port a Rotační dráhy jsou nyní schopny zpracovávat úlohy více-vláknově. To umožňuje Mastercamu pracova,t zatímco jsou vypočítávány dráhy nástrojů. To by mělo přinést zrychlení výpočtu při použití násobných a odsazených řezů. Pokud je to třeba, je možné více-vláknové zpracování vypnout pomocí výběru Zakázat pro Klasické vícevláknové zpracování pro víceosé dráhy v záložce Nastavení nástroje v okně Pokročilé nastavení Mastercamu.

62 Nový nástroj pro odjehlení Nyní je dostupná nová dráha nástroje pro víceosé obrábění. Odjehlení se používá pro obrábění hran pro 3 až 5 os a pro odjehlení. Dráha nástroje pro odjehlení může být použita pro následující nástroje: Kulová fréza Fréza lollipop s možností podříznutí

63 Vyberte strategii Odjehlení z nabídky Víceosé dráhy v kontextové nabídce Víceosé dráhy nástrojů. Vylepšení soustruhu Zde je uveden přehled vylepšení pro modul Soustruh v Mastercamu 2019 Podpora 3D nástroje Mastercam nyní umožňuje vytvořit nástroj z modelu ve 3D STEP pomocí nového Vytváření nástroje. Pro vytvoření 3D nástroje vyberte Vytvořit 3D nástroj z menu pod pravým tlačítkem v dialogovém okně Správce nástrojů soustruhu.

64 Vytváření nástroje je funkční panel s navigací pomocí panelů a poskytující strukturované vytvoření nástroje, které je podobné při vytváření průvodce. Můžete definovat nástroj, přiřadit jej operacím a zobrazit jej v klasickém vykreslení drah nástroje a Simulátoru Mastercam.

65 Vylepšená podpora soustružení přes osu Podpora pro soustružení přes osu bylo vylepšeno. Když vyberete nástroj nebo revolverovou hlavu, které jsou přes osu ze řetězené geometrie, Mastercam obrátí směr vřetene operace. V dřívějších verzích Mastercamu bylo vyžadováno, abyste umístili nástroj do opačné hlavy. To již není potřeba. Mastercam také obsahuje novou vyhodnocovací rutinu, která vás chrání před vytvořením drah nástroje, které přesahují osu v situacích, kde to nedává smysl, jako jsou dráhy nástroje pro upíchnutí. Násobné zapíchnutí Dráhy nástroje pro soustružení drážky nyní obsahují volbu Násobné zapíchnutí, které umožňuje nahrubovat drážky pomocí žebrových řezů jak je ukázáno na obrázku:

66 Toto je užitečné, pokud se obáváte o vychýlení nástroje. Stálé zatížení nástroje může vést v lepší lámání třísky a rovnoměrnější opotřebení nástroje. Násobné zapíchnutí tako přináší možnost pro obrábění žeber s větší hodnotou posuvu, než je výchozí zapíchnutí. Pro aktivování této funkce zkontrolujte v záložce Parametry hrubování drážky nastavení Násobné zapíchnutí. V okně Parametry násobného zapíchnutí můžete poté nastavit žebrové řezy stejně jako směr, posuv zapíchnutí, otáčky vřetene nebo šířku žebra.

67 Dráha nástroje PrimeTurning Dráha nástroje PrimeTurning, která byla představena již v Mastercamu 2018 jako rozšíření je nyní plně integrována do Mastercamu. Vyberte strategii PrimeTurning v nabídce strategií pro Soustruh nebo Mill-Turn.

68 Mastercam spolupracuje s fimou Sandvik Coromant na vývoji a podpoře jejich inovativní metody Prime Turning a CoroTurn Prime tooling. S těmito nástroji a metodami umožňuje Mastercam obrábět ve směrech konvenčních a PrimeTurning. Když zkombinujete buď CoroTurn Prima A typ nebo B typ břitovýc destiček, poskytne vám Prime Turning perfektní odebírání materiálu, produktivitu přesahující 50% a zlepšení životnosti nástroje při různých materiálech. PrimeTurning dosahuje vysokého úběru materiálu, který je výsledkem použití destiček CoroTurn na dvojnásobných hodnotách posuvu a otáčkách v porovnání s klasickými strategiemi soustružení. Tyto destičky používají design zeslabení třísek, které snižuje teplotu na řezné hraně a dále od špičky nástroje. Objevíte větší možnost ovládání třísek a prodloužení životnosti nástroje. To přinese méně časté výměny nástrojů a zastavení produkce. Vylepšená knihovna nástrojů pro PrimeTurning Knihovny nástrojů CoroTurn Prime pro PrimeTurning nyní obsahuje destičky Sandvik s poloměrem 0,4mm. Knihovny jsou instalovány v Mastercamu 2019 a může být stažena ze stránek Mastercam.com ( Knihovna 3D nástrojů pro PrimeTurning S rozšířením o podporu 3D nástrojů jsou nyní dostupné dvě knihovny 3D nástrojů pro PrimeTurning. Jedna knihovna je v palcích, druhá v metrických jednotkách. Tyto knihovny je možné stáhnout z Tech Exchange ( na Mastercam.com.

69 Vylepšení pro Mill-Turn Zde je uveden přehled vylepšení pro modul Mill-Turn v Mastercamu Přizpůsobení promítnutí nástroje Po načtení nástrojů máte nyní možnost přizpůsobit promítnutou délku nástroje pomocí tažení nástroje v grafickém okně. Ve správci nastavení nástrojů, klikněte pravým tlačítkem na nástroj a vyberte Nastavit délku promítnutí. Mastercam zobrazí nástroj a jeho umístění v grafickém okně. Uchopte a přetáhněte nástroj na požadovanou polohu.

70 Vylepšení posuvu tyče V nové verzi Mastercamu je vylepšena dráha nástroje pro posuv tyče:

71 Nyní je podporována v Simulaci. Je zde nová volba pro pomoc při správě geometrie. Ta zahrnuje výběr geometrie pro přesun s dráhami nástroje posuv tyče, určení hladiny pro přesunutou geometrii a volbu pro vymazání výchozí geometrie. Můžete vybrat vřeteno, pokud je podporováno strojem. Je zde nová volba pro aktualizaci počátku vřetene, vytvoření nové základní roviny na novém počátku vřetene nebo aktualizaci pracovního odsazení. Je zde nová volba pro určení cílové polohy a rychlosti pohybu posuvu tyče. Import a export operací Můžete importovat operace ze skupin operací pro Soustruh a Frézku do skupiny Mill-Turn. V předchozích verzích Mastercamu jste mohli importovat pouze operace z jiných skupiny Mill-Turn. Navíc můžete zkopírovat a vložit nebo uchopit a přetáhnout operace ze skupiny Frézka a Soustruh. Mastercam obsahuje vyhodnocovací rutinu pro zajištění, aby importované nebo kopírované operace byly kompatibilní s definicí stroje Mill-Turn.

72 Vylepšení načtení nástroje Algoritmus načtení nástroje byl vylepšení v Mastercamu To je obzvláště užitečné, pokud načítáte nástroje z násobných umístění nástrojů, které podporují na různých vřetenech. To také zahrnuje: Umístění nástroje na revolverové hlavě je možné nastavit na určitý úhel. V Mastercamu 2018 to bylo možné pouze pro umístění nástrojů vřetene. Vylepšená podpora pracovního odsazení Modul Mill-Turn nyní podporuje Automatickou volbu pro pracovní odsazení ve stejném směru jako jiné produkty Mastercam. Můžete si vybrat Automatické pro Pracovní odsazení při vytváření drah nástroje a Mastercam vyhledá další dostupné odsazení. Nové volby pro správu souborů detekce kolizí Mastercam 2019 vylepšil způsob souborů detekce kolizí (.collision). Soubory jsou spravovány v souboru definice Mill-Turn.machine. Nyní máte možnost uložit soubor.collision do souboru.machine nebo nechat Mastercama vytvořit jeden při spuštění Simulace. Uložením souboru.collision do souboru.machine je doporučeno, pokud jste vy nebo váš prodejce přizpůsobili nějak soubor.machine. Neukládat soubor.collision je doporučeno pokud chcete zajistit, že Simulace používá nejaktuálnější soubor.collision. Například pokud jste provedli nějaké změna v souboru.machine. Nové menu pod pravým tlačítkem v programu Code Expert umožňuje spraovat soubory.collision. Můžete vytvořit soubor.collision ze souboru aktuální definice stroje nebo vybrat existující soubor.collision a přidat jej do vašeho souboru.machine. Mastercam odebere soubory.collision z existujících souborů 2018.machine pokud jsou převedeny do verze Pokud chcete zachovat soubor.collision z vašeho aktuálního souboru 2018, udělejte si kopii soubor pomocí menu pod pravým tlačítkem jak je ukázáno výše. Tím jej přidáte do vašeho soubor 2019.machine potom, co byla data migrována.

73 Referenční polohy Správce referenčních poloh stroje nyní zahrnuje volbu Pohyb bez os pro lineární osy, které potlačí výstpu pro tyto osy. Například můžete vytvořit referenční polohu parkování revolverové hlavy, která vypíše pouze osu X. Vylepšení simulace Nová volba umožňuje nyní nastavit Výchozí pohled při spuštění simulace. Můžete si vybrat: Jeden ze standardních pohledů Mastercam. Optimalizovaný pohled, který přizpůsobí Přední pohled pro zobrazení celého stroje. Nejčastěji dříve používaný pohled z dřívějška, kdy jste spustili Simulaci v aktuálním spuštění. Nucené načtení způsobí, že Mastercam načte model stroje a další podporované soubory při spuštění Simulace. To zajistí, že Simulace použije nejčastější modely pokud byly provedeny změny v souboru.machine.

74 Tato volba může být také nastavena v okně Volby aplikace v okně Simulace pod Správcem Sync. Simulace také nyní načítá Průhlednost, která je uložena v definic stroje pro každý komponent. Vylepšení postprocesoru Zde je uveden přehled vylepšení pro zpracování post procesorem. Kaskádové bloky postu MP nyní podporuje kaskádové bloky postu. Tato technika umožňuje sdílet několika blokům postu stejné nastavení řádku postu tak, že jakékoliv volání návěstí postu způsobí stejné nastavení řádku postu, který bude zpracován. To může pomoci vytvářet kód, který je více kompaktní, modulární a znovu použitelný. Pro definování kaskádových bloků postu jednoduše vytvořte návěstí bloku postu na aktuálním řádku bez identifikace. Po posledním návěstí bloku přidejte řádek s vaší logikou zpracování. To může být efektivní technika kdykoliv máte definici bloku, která nedělá nic kromě volání odpovídajícho bloku. Například náš soubor postu MPFAN.pst obsahuje sérii 2 bloků postu, které jsou volány pro další body ve vrtacím cyklu. Nicméně většina z nich nedělá nic kromě volání pdrill_2$: # Additional Holes Pdrill_2$ #Canned Drill Cycle, additional points Pdrlcommonb e$ Pcan1, pbld, n$, pxout, pyout, pzout, pcout, prdrlou, feed, strcantext, Pcom_movea Ppeck_2$ #Canned Peck Drill Cycle Pdrill_2$ Pchpbrk_2$ #Canned Chip Break Cycle Pdrill_2$

Záložka také kombinuje ikony s textem a tak usnadňuje vyhledání přesně té funkce, kterou potřebujete.

Záložka také kombinuje ikony s textem a tak usnadňuje vyhledání přesně té funkce, kterou potřebujete. Co je nového v Mastercam 2017 Obecná vylepšení NOVÝ VZHLED PROGRAMU Mastercam 2017 přináší nový vzhled nástrojové lišty podobné stylu Microsoft Office. Nový vzhled a ovládání zhodnotí vaše dřívější zkušenosti

Více

MASTERCAM PRO SOLIDWORKS 2018 CO JE NOVÉHO

MASTERCAM PRO SOLIDWORKS 2018 CO JE NOVÉHO MASTERCAM PRO SOLIDWORKS 2018 CO JE NOVÉHO Listopad 2016 MISTR CAM s.r.o. Toužimská 588/70, Praha 9, Kbely info@mistrcam.cz, www.mastercam.cz, tel: +420 734 249 272 OBSAH OBECNÁ VYLEPŠENÍ... 4 Analýza

Více

Kompatibilita a import CAD

Kompatibilita a import CAD Kompatibilita a import CAD Import a automatické rozpoznání 3D vlastností CATIA V5 WorkNC nyní nabízí import a automatické rozpoznání vlastností vrtaných otvorů z CATIA V5. V modulu automatického vrtání

Více

MASTERCAM 2018 CO JE NOVÉHO

MASTERCAM 2018 CO JE NOVÉHO MASTERCAM 2018 CO JE NOVÉHO Listopad 2016 MISTR CAM s.r.o. Toužimská 588/70, Praha 9, Kbely info@mistrcam.cz, www.mastercam.cz, tel: +420 734 249 272 OBSAH OBECNÁ VYLEPŠENÍ... 5 Analýza drah nástrojů...

Více

Obsah. Co je nového v Advance CAD 2015 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 8

Obsah. Co je nového v Advance CAD 2015 NOVINKY... 5 VYLEPŠENÍ... 8 Obsah NOVINKY... 5 1: Nová ukotvitelná paleta nástrojů...5 2: Oříznutí výřezu...5 3: Různé typy licencí...5 4: Uživatelské nastavení stránky...6 5: Nastavení barev pro šrafy...7 6: Asociativita úhlových

Více

Novinky v SolidCAMu

Novinky v SolidCAMu Novinky v SolidCAMu 2019 Novinky v SolidCAMu 2019 2.5D Frézování Hluboké vrtání Plná kontrola nástroje v každé hloubce Velice užitečné pro vrtání hlubokých otvorů a vrtání, kde dochází ke křížení děr Hluboké

Více

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí

Výkresy. Projekt SIPVZ D Modelování v SolidWorks. Autor: ing. Laďka Krejčí Výkresy Projekt SIPVZ 2006 3D Modelování v SolidWorks Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Otevření šablony výkresu Vlastnosti, úprava a uložení formátu listu Nastavení detailů dokumentu Vytvoření výkresu

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

Základy práce v CAD/CAM systému EdgeCAM soustružení

Základy práce v CAD/CAM systému EdgeCAM soustružení Základy práce v CAD/CAM systému EdgeCAM soustružení Uvedený postup slouží pouze pro snadnější zorientování se v prostředí CAD/CAM systému EdgeCAM, není to však kuchařka, jak vypracovat např. semestrální

Více

Obsah. Předmluva 15 KAPITOLA 1 17 KAPITOLA 2 39

Obsah. Předmluva 15 KAPITOLA 1 17 KAPITOLA 2 39 Předmluva 15 KAPITOLA 1 17 AutoCAD Tour 17 Úvod 17 Spuštění programu AutoCAD 18 Okno aplikace AutoCAD 20 Ovládací prvky 22 Příkazový řádek 25 Dynamická výzva 28 Vizuální nastavení 29 Práce s výkresovými

Více

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica

SolidWorks. Otevření skici. Mřížka. Režimy skicování. Režim klik-klik. Režim klik-táhnout. Skica SolidWorks Skica je základ pro vytvoření 3D modelu její složitost má umožňovat tvorbu dílu bez problémů díl vytvoříte jen z uzavřené skici s přesně napojenými entitami bez zdvojení Otevření skici vyberte

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM Cíl podproduktu HSM Works Tento kurz si klade za cíl naučit uživatele ovládat program HSMWorks. Dalším cílem je naučit uživatele základním

Více

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Generování výkresové dokumentace. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresové dokumentace Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Konzole I generování výkresové dokumentace v Inventoru Otevření nového souboru pro výkres Spusťte INVENTOR Vytvořte projekt

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček. [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 39 Sestavení nerozebíratelné] 1. CÍL KAPITOLY Prostředí sestavy v Solid Edge nabízí sadu příkazů, pomocí nichž můžete do sestavy

Více

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku

Truss 4.7. Předvolby nastavení tisku Truss 4.7 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.7 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Změna práce s násobnými vazníky Z důvodu omezení chyb v průběhu návrhu byl upraven způsob

Více

Obsah. Předmluva 13 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2

Obsah. Předmluva 13 KAPITOLA 1 KAPITOLA 2 Předmluva 13 KAPITOLA 1 AutoCAD Tour 15 Úvod 15 Spuštění programu AutoCAD 15 Okno aplikace AutoCAD 17 Ovládací prvky 19 Příkazový řádek 22 Dynamická výzva 25 Vizuální nastavení 26 Práce s výkresovými soubory

Více

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah

verze Grafický editor PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 2 2.1 Výhody... 2 2.2 Základní ovládání... 2 3 Menu... 3 3.1 Menu Soubor... 3 3.1.1 Menu Soubor / Nový... 3 3.1.2 Menu Soubor / Otevřít... 3 3.1.3 Menu Soubor / Otevřít podle

Více

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved.

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved. Obsah Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování WWW.INVENTORCAM.CZ 1995-2009 SolidCAM All Rights Reserved. 1 2 2 Obsah Obsah 1. Přehled modulů InvnetorCAMu... 11 1.1 2.5D Frézování... 12 1.2 Obrábění

Více

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012

Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cvičení 2 PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ ROTAČNÍ SOUČÁST HŘÍDEL Inventor Professional 2012 Cílem druhého cvičení je osvojení postupů tvorby rotační součástky na jednoduchém modelu hřídele. Především používání

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

z aplikace Access 2003

z aplikace Access 2003 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Access 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Access 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o klíčových

Více

ZAČÍNÁME. špičkové technologie. SolidCAM + SolidWorks ÚSPORA ČASU. nová revoluční technologie frézování. Plně integrované v ýrobní ře šení

ZAČÍNÁME. špičkové technologie. SolidCAM + SolidWorks ÚSPORA ČASU. nová revoluční technologie frézování. Plně integrované v ýrobní ře šení SolidCAM + SolidWorks Plně integrované v ýrobní ře šení špičkové technologie nová revoluční technologie frézování AŽ ÚSPORA ČASU nová revoluční technologie frézování ZAČÍNÁME The Leaders in Integrated

Více

Výukový manuál 1 /64

Výukový manuál 1 /64 1 Vytvoření křížového spojovacího dílu 2 1. Klepněte na ikonu Geomagic Design a otevřete okno Domů. 2. V tomto okně klepněte na Vytvořit nové díly pro vložení do sestavy. 3 1. 2. 3. 4. V otevřeném okně

Více

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 15. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 15 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tonto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 04/2008 (SPIRIT 15 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r. o.

Více

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí

Tisk výkresu. Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí Tisk výkresu Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte práci se soubory práci s DesignCentrem přenesení bloku z Design Centra do výkresu editace atributů

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Novinky v Solid Edge ST7

Novinky v Solid Edge ST7 Novinky v Solid Edge ST7 Primitiva Nově lze vytvořit základní geometrii pomocí jednoho příkazu Funkce primitiv je dostupná pouze v synchronním prostředí Těleso vytvoříme ve dvou navazujících krocích, kde

Více

Co je nového 2018 R2

Co je nového 2018 R2 Co je nového 2018 R2 Obsah NOVINKY... 5 1: Vyhledat prvek... 5 2: Čáry modelu podle... 6 3: Duplikovat výkresy... 7 4: Délka kabelů... 8 5: Výškové kóty... 9 VYLEPŠENÍ... 10 1: Excel Link... 10 2: Uspořádání

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

Novinky v SolidCAMu

Novinky v SolidCAMu Novinky v SolidCAMu 2017 Novinky v SolidCAMu 2017 Podpora 4K Nový vzhled Command Manageru s podporou 4K Ikony v Command manageru mají barvy SolidWorks Ikony v Command manageru můžete také zobrazit v klasických

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works.

2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. 2D-skicování Tato část poskytuje shrnutí 2D-skicování, které je nezbytné ke tvorbě modelů Solid Works. Skici v SolidWorks slouží pro všechny tvorbu načrtnutých prvků včetně následujících: Vysunutí Tažení

Více

AutoCAD výstup výkresu

AutoCAD výstup výkresu Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD výstup výkresu Ing. Richard Strnka, 2012 1. Výstup z AutoCADu Výklad: Výstup z programu AutoCAD je možný několika různými způsoby. Základní rozdělení je na výstup

Více

Měřící sonda Uživatelská příručka

Měřící sonda Uživatelská příručka Měřící sonda Uživatelská příručka 1995-2012 SolidCAM All Rights Reserved. Obsah Obsah 1. Úvod... 7 1.1. Přidání operace Měřící sonda... 11 1.2. Dialogové okno Operace měřící sondy... 12 2. Počáteční definice...

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 6 1 Obsah Kontingenční tabulky... 3 Zdroj dat... 3 Příprava dat... 3 Vytvoření kontingenční tabulky... 3 Možnosti v poli Hodnoty... 7 Aktualizace

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 20 KŘIVKY]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 20 KŘIVKY] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 20 KŘIVKY] 1 CÍL KAPITOLY Cílem tohoto dokumentu je přiblížit uživateli přehledovým způsobem oblast použití křivek v rámci dnes

Více

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD

TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD TDS-TECHNIK 13.1 pro AutoCAD V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK. V přehledu je souhrn novinek verzí 13.0 a 13.1. Poznámka: Pokud máte předplacený

Více

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Aktualizované šablony Šablony vám pomáhají při

Více

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny

Studijní skupiny. 1. Spuštění modulu Studijní skupiny Studijní skupiny 1. Spuštění modulu Studijní skupiny 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Studijní skupiny 2.1. Rozbalovací seznamy 2.2. Rychlé filtry 2.3. Správa studijních skupin 2.3.1. Seznam

Více

Obsah KAPITOLA 1 13 KAPITOLA 2 33

Obsah KAPITOLA 1 13 KAPITOLA 2 33 Obsah KAPITOLA 1 13 Seznámení s programem AutoCAD 13 Úvod 13 Spuštění programu AutoCAD 13 Okno aplikace AutoCAD 16 Ovládací prvky 17 Příkazový řádek 20 Dynamická výzva 24 Vizuální nastavení 24 Práce s

Více

TDS-TECHNIK 13.1 pro SolidWorks

TDS-TECHNIK 13.1 pro SolidWorks TDS-TECHNIK 13.1 pro SolidWorks V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro SolidWorks. Podpora nové verze SolidWorks 2008 Aktuální verze nadstavby

Více

2) Nulový bod stroje používáme k: a) Kalibraci stroje b) Výchozímu bodu vztažného systému c) Určení korekcí nástroje

2) Nulový bod stroje používáme k: a) Kalibraci stroje b) Výchozímu bodu vztažného systému c) Určení korekcí nástroje 1) K čemu používáme u CNC obráběcího stroje referenční bod stroje: a) Kalibraci stroje a souřadného systému b) Zavedení souřadného systému stroje c) K výměně nástrojů 2) Nulový bod stroje používáme k:

Více

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25

1.8. Úprava uživatelského prostředí AutoCADu 25 Přednostní klávesy 25 Pracovní prostory 25 Obsah 1 Novinky v AutoCADu 2006 11 1.1. Kreslení 11 Dynamické zadávání 11 Zvýraznění objektu po najetí kurzorem 12 Zvýraznění výběrové oblasti 13 Nový příkaz Spoj 14 Zkosení a zaoblení 15 Vytvoření kopie

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28. Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Kurz MS Excel kurz 2 1 Obsah Práce s listy v MS Excel 2010... 4 Výběr (volba) listu... 4 Skrýt/zobrazit listy... 5 Klik na záložky... 5 Skrýt list (využítí pásu

Více

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu:

ÚLOHA 6. Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: Úloha 6: Stěžejní body tohoto příkladu: - Definování tabule plechu - Manuální nesting - vkládání - Expert-parametry pro nastavení automatického zpracování - Provedení automatického Expert zpracování -

Více

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7

Obsah. Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 Obsah VÍTEJTE V ADVANCE CONCRETE 2012... 5 OBECNÉ... 6 Výkon a stabilita... 6 Nové nastavení / možnosti... 7 MODELOVÁNÍ... 8 Označené konce prvků při jejich výběru... 8 Výkaz materiálů (BOM) Možnost nastavit

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Chování mapování při exportu kót aplikace Revit do kót aplikace AutoCAD

Chování mapování při exportu kót aplikace Revit do kót aplikace AutoCAD Chování mapování při exportu kót aplikace Revit do kót aplikace AutoCAD Parametr kóty aplikace Revit Namapováno na vlastnost kótovacího stylu DWG Komentáře Šikmá kóta Lineární kóta Úhlová kóta Radiální

Více

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání

SolidWorks. SW je parametrický 3D modelář a umožňuje. Postup práce v SW: Prostředí a ovládání SolidWorks Prostředí a ovládání SW je parametrický 3D modelář a umožňuje objemové a plošné modelování práci s rozsáhlými sestavami automatické generování výrobních výkresu spojení mezi modelováním dílu,

Více

Connect Genius V2. Instalace programu.

Connect Genius V2. Instalace programu. Connect Genius V2 Program připojíte k PC přes RS 232. Instalace programu. Vložte CD do PC a automaticky se nabídne instalační program. Otevřete instalační program a klikněte dvojklikem na setup.exe a program

Více

Kanboard Documentation. The Kanboard Authors

Kanboard Documentation. The Kanboard Authors The Kanboard Authors 21.11.2018 Obsah 1 Úvod 3 2 Uživatelé 5 3 Desky 7 4 Projekty 13 5 Úkoly 19 6 Nastavení 25 i ii Kanboard je bezplatný a otevřený zdroj pro správu projektů společnosti Kanban. Oficiální

Více

Co je nového SURFCAM 2018 R1

Co je nového SURFCAM 2018 R1 Co je nového SURFCAM 2018 R1 Obsah Obsah... 2 Obecné/Systém... 3 Instalace >>... 3... 4 Nový způsob regenerace drah nástrojů >>... 4 Pomocná lišta >>... 5 Dynamické prostředí >>... 6 Dynamické prostředí

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640

Pole sestavy. Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Pole sestavy Číslo publikace spse01640 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti Siemens Product Lifecycle

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních, nebo

Více

TIA Selection Tool manuál pro použití

TIA Selection Tool manuál pro použití TIA Selection Tool manuál pro použití Verze 1 duben 2012 Obsah: Postup rychlé konfigurace a exportu stanice Detailní popis aplikace Siemens s. r. Protection o. 2012. Všechna notice / práva Copyright vyhrazena.

Více

Obsah. Úvod 9. Orientace v prostředí programu SolidWorks 11. Skica 29. Kapitola 1 11. Kapitola 2 29

Obsah. Úvod 9. Orientace v prostředí programu SolidWorks 11. Skica 29. Kapitola 1 11. Kapitola 2 29 Úvod 9 Kapitola 1 11 Orientace v prostředí programu SolidWorks 11 Pruh nabídky 12 Nabídka Možnosti 14 Nápověda 14 Podokno úloh 15 Zdroje SolidWorks 15 Knihovna návrhů 15 Průzkumník souborů 16 Paleta pohledů

Více

Uživatelské rozhraní grafického zadávání

Uživatelské rozhraní grafického zadávání 24.02.2014 Seznam změn Truss 4.6 Firma Fine s.r.o. připravila verzi 4.6 programu Truss. Tato verze přináší následující změny a vylepšení: Grafické zadávání Rovinné (2D) pracovní plochy nyní umožňují přímé

Více

Elektronická příručka uživatele Selection CAD

Elektronická příručka uživatele Selection CAD Elektronická příručka uživatele Selection CAD Verze: 1.0 Název: CZ_AutoCAD_V1.PDF Témata: 1 Základy Selection CAD (AutoCAD)...2 2 Uživatelské rozhraní AutoCAD...2 2.1 Funkce menu...2 2.2 Funkce ikon AutoCAD...4

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

Bloky, atributy, knihovny

Bloky, atributy, knihovny Bloky, atributy, knihovny Projekt SIPVZ 2006 Řešené příklady AutoCADu Autor: ing. Laďka Krejčí 2 Obsah úlohy Procvičíte zadávání vzdáleností a délek úsečky kreslící nástroje (text, úsečka, kóta) vlastnosti

Více

TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad

TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad TDS-TECHNIK 13.0 pro BricsCad V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro BricsCad v rozsahu sady Komplet. Poznámka: Pokud máte předplacený Aktualizační

Více

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19

1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16. 1.3. Pracovní plocha 19 Obsah 1 Seznámení s ArchiCADem 15 1.1. Spuštění ArchiCADu 16 1.2. Práce s projektem 16 Vytvoření nového projektu 16 Vytvoření nového projektu při spuštění ArchiCADu 17 Možné způsoby nastavení nového projektu:

Více

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 2012 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tomto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 01/2012 (SPIRIT 2012 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r.

Více

PEPS. CAD/CAM systém. Cvičebnice DEMO. Modul: Drátové řezání

PEPS. CAD/CAM systém. Cvičebnice DEMO. Modul: Drátové řezání PEPS CAD/CAM systém Cvičebnice DEMO Modul: Drátové řezání Cvičebnice drátového řezání pro PEPS verze 4.2.9 DEMO obsahuje pouze příklad VII Kopie 07/2001 Blaha Technologie Transfer GmbH Strana: 1/16 Příklad

Více

TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD

TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD TDS-TECHNIK 13.0 pro ZwCAD V následujícím textu jsou uvedeny informace o hlavních novinkách strojírenské nadstavby TDS-TECHNIK pro ZwCAD v rozsahu sady Komplet. Poznámka: Pokud máte předplacený Aktualizační

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu :

Nastavení stránky : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Stránka. Ovládání Open Office.org Draw Ukládání dokumentu : Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení

Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Autodesk Inventor 8 - výkresová dokumentace, nastavení Obrázek 1: Náčrt čepu Doporučuji založit si vlastní kótovací styl pomocí tlačítka Nový. Nový styl vznikne na základě předchozího aktivního stylu.

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jan Boháček [ÚLOHA 31 - KÓTOVÁNÍ] 1 CÍL KAPITOLY V této kapitole se zaměříme na kótování výkresů. Naším cílem bude naučit se používat správné příkazy

Více

Obsah. Úvod do studia 11 Co byste měli předem znát 13. Úvod do obsluhy AutoCADu 23. Kapitola 1 11. Kapitola 1 23

Obsah. Úvod do studia 11 Co byste měli předem znát 13. Úvod do obsluhy AutoCADu 23. Kapitola 1 11. Kapitola 1 23 Předmluva 9 Komu je tato kniha určena 11 Kapitola 1 11 Úvod do studia 11 Co byste měli předem znát 13 CAD technologie 13 Product Lifecycle Management 14 AutoCAD není jenom CAD, je to vývojová platforma

Více

AutoCAD definice bloku

AutoCAD definice bloku Kreslení 2D technické dokumentace AutoCAD definice bloku Ing. Richard Strnka, 2012 1. Definice bloku Výklad: Blok je v podstatě definice bloku, která zahrnuje název bloku, geometrii bloku, umístění základního

Více

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument...

Obsah. 1. Obecná vylepšení Úpravy Prvky Zatížení Výpočet Posudky a výsledky Dokument... Novinky 2/2016 Obsah 1. Obecná vylepšení...3 2. Úpravy...7 3. Prvky...9 4. Zatížení... 11 5. Výpočet...4 6. Posudky a výsledky...5 7. Dokument...8 2 1. Obecná vylepšení Nové možnosti otáčení modelu, zobrazení

Více

První kroky s aplikací ActivInspire

První kroky s aplikací ActivInspire První kroky s aplikací ActivInspire Výukový program 1 Otevření předváděcího sešitu 1. Klikněte na tlačítko Hlavní nabídka. 2. Klikněte na položku Soubor. 3. Klikněte na položku Otevřít. 4. Vyhledejte umístění

Více

Co je nového v RhinoCAMu 2012

Co je nového v RhinoCAMu 2012 Co je nového v RhinoCAMu 2012 6. únor Tento dokument popisuje nové funkce a vylepšení, které přináší RhinoCAM 2012, CAM systém pro Rhinoceros 4.0 a Rhinoceros 5.0 od společnosti MecSoft Corporation. 2012,

Více

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců. Přehledy pro Tabulky V programu CONTACT Professional 5 naleznete u firem, osob a obchodních případů záložku Tabulka. Tuto záložku lze rozmnožit, přejmenovat a sloupce je možné definovat dle vlastních požadavků

Více

ŘEŠENÉ PRAKTICKÉ PŘÍKLADY V CAM SYSTÉMU MASTERCAM

ŘEŠENÉ PRAKTICKÉ PŘÍKLADY V CAM SYSTÉMU MASTERCAM Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní ŘEŠENÉ PRAKTICKÉ PŘÍKLADY V CAM SYSTÉMU MASTERCAM Učební text předmětu CAD/CAM systémy v obrábění a CAD/CAM systémy v obrábění II Marek

Více

Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2

Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2 Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2 Souřadnicový systém... 2 Vztažné body... 6 Absolutní odměřování, přírůstkové odměřování... 8 Geometrie nástroje...10 Korekce nástrojů - soustružení...13

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Manuál k ovládání aplikace INFOwin.

Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Manuál k ovládání aplikace INFOwin. Základní práce s formuláři je ve všech modulech totožná. Vybereme tedy například formulář Pokladní kniha korunová na kterém si funkce ukážeme. Po zápisech se lze pohybovat

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Vážení zákazníci, modul Zakázka Vám přináší moderní vzhled a nové možnosti. A jaké nové vlastnosti a funkce jsou vám k dispozici: začlenění seznamů do hlavního menu rozšíření údajů, na které lze vyhledávat

Více

SOLIDWORKS INSPECTION CO JE NOVÉHO VE VERZI 2015

SOLIDWORKS INSPECTION CO JE NOVÉHO VE VERZI 2015 SOLIDWORKS INSPECTION CO JE NOVÉHO VE VERZI 2015 1 OBSAH Šablony projektu... 3 Referenční a základní kóty... 4 Export do projektu SOLIDWORKS Inspection... 4 Vylepšené uživatelské rozhraní... 5 Podpora

Více

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Příručka pro aplikaci KSnapshot Richard J. Moore Robert L. McCormick Brad Hards Kontrolor: Lauri Watts Vývojář: Richard J Moore Vývojář: Matthias Ettrich Překlad: Lukáš Vlček 2 Obsah 1 Úvod 5 2 Použití KSnapshot 6 2.1 Spuštění KSnapshot.....................................

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více

Excel tabulkový procesor

Excel tabulkový procesor Pozice aktivní buňky Excel tabulkový procesor Označená aktivní buňka Řádek vzorců zobrazuje úplný a skutečný obsah buňky Typ buňky řetězec, číslo, vzorec, datum Oprava obsahu buňky F2 nebo v řádku vzorců,

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

SurfCAM. Modelování ploch

SurfCAM. Modelování ploch SurfCAM Modelování ploch Modelování Ploch 1. Úvod Pro dokonalé obrobení načteného modelu obrobku z různých CAD systémů je mnohdy nutné vytvořit pomocné a doplňující plochy na tomto modelu. V SURFCAMu je

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

Předmět: Informační a komunikační technologie

Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Předmět: Informační a komunikační technologie Ročník: Výukový materiál Solid Edge ST Jméno autora: Mgr. František Pekař Škola: Střední škola řezbářská, Tovačov,

Více