Identifikace mikroorganismů pomocí sekvence jejich genu pro 16S rrna

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Identifikace mikroorganismů pomocí sekvence jejich genu pro 16S rrna"

Transkript

1 Praktická úloha Identifikace mikroorganismů pomocí sekvence jejich genu pro 16S rrna Pro spolehlivou identifikaci mikroorganismů pomocí genetických metod se velmi často využívá stanovení nukleotidové sekvence jejich genu kódujícího 16S podjednotku ribosomální RNA. 16S rrna (viz obr. níže) je 1542 nukleotidů dlouhá RNA, která tvoří složku menší 30S podjednotky ribosomu prokaryot. Obsahuje oblasti, které jsou mezi všemi mikroorganismy velmi konzervované, stejně tak jako oblasti, které jsou variabilní a charakteristické pro každý bakteriální druh. Znalost sekvence 16S rrna se používá také k vytváření fylogenetických stromů znázorňujících možnou příbuznost studovaných mikroorganismů. Obr.: Struktura bakteriální 16S rrna, převzato z Pro stanovení sekvence genu pro 16S rrna je nutné mít chromosomální DNA isolovanou z čisté bakteriální kultury (tvořené jedním bakteriálním kmenem). Poté je nutné

2 pomocí polymerasové řetězové reakce (PCR) amplifikovat buď celý, nebo vybraný úsek 16S rrna genu. Takto získaná DNA je poté použita jako templát pro sekvenační reakci. Provedení: Pracujte v ochranných rukavicích! Při pipetování používejte vždy novou špičku chráníte tak své vzorky a používané roztoky před kontaminací. Použité plastové pomůcky vyhazujte do určených odpadních nádob. Izolace chromosomální DNA z bakteriálních buněk Metody pro izolaci DNA z mikroorganismů, tkání a pletiv se liší především podle charakteru buněčných stěn, velikosti izolované DNA a její požadované kvality (čistota, intaktnost). Tradiční metody zahrnují následující kroky: desintegrace a lýze buněk (rozrušení buněčných stěn a biologických membrán mechanicky, enzymovou hydrolýzou, alkalickou hydrolýzou, detergenty, osmotickým šokem nebo jejich kombinací). Po odstranění kontaminujících proteinů, polysacharidů a RNA (precipitací, enzymaticky proteasami a RNasami, gradientovou centrifugací nebo iontoměničovou chromatografií) je DNA separována precipitací (ethanolem), iontoměničovou chromatografií, případně elektroforeticky. V našem případě budeme izolovat chromosomální DNA z neznámé bakteriální kultury obsahující jeden kmen Gram-negativní bakterie. Izolace chromosomální DNA bude provedena pomocí komerční soupravy (kitu), fungující na principu chromatografie, viz obr. níže. Obr.: převzato z: Protokol: Bakteriální kulturou bylo zaočkováno živné médium a buňky byly kultivovány při 37 o C přes noc. 1,5 ml této kultury bylo odebráno do mikrozkumavky a centrifugováno 2 min při g. Bylo odstraněno živné médium supernatant a na dně mikrozkumavky zbyla viditelná peleta bakteriálních buněk, která bude použita pro izolaci DNA.

3 1. Pečlivě resuspendujte bakteriální peletu ve 180 µl lyzačního roztoku T (dochází k lýzi buněk). 2. Přidejte 20 µl RNasy pro degradaci kontaminující RNA, promíchejte a inkubujte při laboratorní teplotě cca 2 minuty. 3. Přidejte 20 µl roztoku proteinasy K ke vzorku. Dobře promíchejte a inkubujte 25 minut při 55 o C. (Pomocí proteinasy K dochází také k odstranění proteinů navázaných na bakteriálním chromosomu). 4. Přidejte 200 µl lyzačního roztoku C a cca 15 vteřin vortexujte. Poté směs inkubujte 10 minut při 55 o C. 5. Připravte si kolonku pro iontoměničovou chromatografii (pomocí níž budete z roztoku DNA izolovat) tak, že do ní pipetujte 500 µl pufru CPS1. Centrifugujte 1 minutu při g. Odstraňte proteklý pufr. 6. Přidejte 200 µl čistého ethanolu k bakteriálnímu lyzátu a dobře promíchejte vortexováním po dobu 10 vteřin (dochází k precipitaci DNA). Poté celý roztok lyzátu naneste na kolonku a centrifugujte 1 minutu při g (DNA z roztoku se zachytí na kolonce). Odstraňte proteklý roztok a kolonku s navázanou DNA umístěte do nové mikrozkumavky. 7. Pipetujte do kolonky 500 µl oplachovacího pufru W1. Centrifugujte 1 minutu při g. Odstraňte proteklý roztok a kolonku s navázanou opláchnutou DNA umístěte do nové mikrozkumavky. 8. Přidejte do kolonky 500 µl oplachovacího pufru W2 (obsahujícího ethanol). Centrifugujte 3 minuty při g. Odstraňte proteklý roztok a ještě jednou kolonku centrifugujte 1 minutu při max. g centrifugy. Kolonku poté umístěte do nové mikrozkumavky. 9. Předehřejte si v mikrozkumavce čistou destilovanou vodu a poté jí 50 mikrolitrů jemně a opatrně pipetujte na střed horní vrstvy kolonky. Nechte inkubovat při laboratorní teplotě 3 minuty (rozpouští se DNA zachycená na kolonce). 10. Kolonku centrifugujte 1 minutu při 6500 g a následně 30 sec při g. Mikrozkumavku s eluovanou DNA popište a stanovte pomocí spektrofotometru Nanodrop její koncentraci. Tuto DNA dále použijete jako templát pro polymerasovou řetězovou reakci, viz níže. Polymerasová řetězová reakce PCR, pro amplifikaci genu pro 16S rrna V případě že jsme úspěšně izolovali chromosomální bakteriální DNA, tak bude možné amplifikovat gen pro 16S rrna. Použijeme komerční kit pro PCR.

4 Protokol: Pracujte v rukavicích, abyste předešli kontaminaci izolované bakteriální DNA cizorodou DNA. 1. Vezměte si mikrozkumavku pro PCR a pipetujte do ní všechny složky PCR reakce dle rozpisu v tabulce níže, v pořadí: čistá destilovaná voda pro PCR, PCR pufr, templát isolovaná bakteriální DNA, roztok MgCl 2, směs nukleotidů, oba primery (F a R) a nakonec enzym termostabilní DNA polymerasa. Celkový reakční objem musí být 50 µl. Vše dobře promíchejte a vložte do teplotního cykleru. 2. Zapněte příslušný program cykleru, viz níže. Tabulka: složka množství (finální koncentrace) 5x PCR pufr 10 µl roztok MgCl 2 4 µl dntp mix 1 µl (0,2 mm každý NTD) primer F 1 µl (1µM) primer R 1 µl (1µM) templátová DNA 50 ng polymerasa 0.5 µl voda pro PCR do celk. objemu 50 µl Program PCR reakce: Počáteční denturace 94 o C, 4 min. 10 cyklů: denaturace 94 o C, 30 sec přisednutí primeru 62 o C, 30 sec polymerace DNA 72 o C, 2 min 20 cyklů: denaturace 94 o C, 30 sec přisednutí primeru 53 o C, 30 sec polymerace DNA 72 o C, 2 min Finální polymerace 72 o C, 5 min. Analýza produktů PCR pomocí elektroforesy v agarosovém pufru Princip: Elektroforesa v agarosovém gelu se používá k identifikaci, separaci a purifikaci molekul DNA a v některých případech i proteinů. Tyto molekuly jsou v gelu děleny podle jejich náboje (migrace k anodě nebo katodě, přičemž velikost náboje určuje rychlost migrace) a velikosti (gel vlastně působí jako síto). DNA je díky fosfátovým skupinám nabita záporně a ve stejnosměrném elektrickém poli se při ph 8 bude pohybovat ke kladné elektrodě. Vzhledem k tomu, že jsou fosfátové skupiny spojující jednotlivé nukleosidy distribuovány rovnoměrně, mají molekuly DNA konstantní hodnotu povrchového náboje na jednotku délky a budou se v gelu dělit podle jejich velikosti delší molekuly se budou proplétat gelovou matricí obtížněji než molekuly menší. Rychlost migrace dvouřetězcové DNA agarosovým gelem je nepřímo úměrná logaritmu jejich délky (počtu párů bází; bp).

5 Komerční agarosa je lineární polysacharid v podstatě tvořený z asi 800 galaktosových jednotek. Zgelovatěním agarosy vzniká v závislosti na její koncentraci trojrozměrná síť s póry o velikosti 50 až > 200 nm. Velikost pórů samozřejmě určuje použitelný frakcionační rozsah gelu pro lineární molekuly dvouřetězcové DNA. Tak v gelu s 0,5 % agarosy lze účinně rozdělit fragmenty velikosti 700 až bp, v 1% gelu fragmenty o 250 až bp, v 3% gelu fragmenty dlouhé 100 až bp a ve speciálních 6% gelech i fragmenty o 10 až 100 bp. Elektroforesu v agarosovém gelu zde použijeme pro identifikaci produktů PCR na základě jejich velikosti. V našem případě použijeme s ohledem na předpokládané délky amplikonů 1% agarosový gel. Jednotlivé fragmenty putují v gelu jako zóny (proužky). Velikost fragmentu lze určit po elektroforese na základě porovnání polohy proužku DNA na gelu s migrací směsi fragmentů známých délek DNA v gelu (tzv. marker DNA ladder). DNA je však třeba nejprve vizualizovat, k čemuž se nejčastěji používá fluorescenčních barviv. Nejběžnějším je ethidiumbromid (EtBr), který viditelně fluoreskuje po ozáření ultrafialovým světlem o vlnové délce okolo 300 nm. Materiál a chemikálie: vzorky po PCR ve vzorkovém pufru elektroforetická aparatura a zdroj stejnosměrného proudu UV transluminátor s dokumentačním zařízením ochranné rukavice elektroforetický pufr (10 koncentrovaný TBE pufr o složení na 1 litr: 54 g Tris, 27,5 g kyseliny borité, 20 ml 0,5M EDTA a ph upraveným pomocí HCl na hodnotu 8, 0) destilovaná voda agarosa pro molekulární biologii ethidiumbromid - EtBr (10 mg/ml ve vodě) DNA marker ve vzorkovém pufru (1 g DNA/5 l) Protokol (agarosový gel bude již předem připravený): Připravíme 1 TBE pufr naředěním 10 koncentrovaného zásobního roztoku destilovanou vodou v množství dostatečném pro přípravu gelu a použití jako elektrolyt při elektroforese. (EDTA přítomná v pufru vyvazuje ionty Mg 2+ z molekuly DNA, což přispívá k uniformitě náboje a brání případnému štěpení DNA nukleasami). Podle velikosti očekávaných fragmentů DNA připravíme v Erlenmeyerově baňce suspenzi obsahující 1 % hmotn. agarosy v TBE pufru. Agarosovou suspenzi přivedeme do krátkého varu (5-10s) v mikrovlnné troubě nebo povařením na plynovém kahanu. Poté roztok agarosy ponecháme ochladit na cca 60 ºC (udržíte v holé ruce) a přidáme takové množství EtBr pro vizualizaci DNA, aby jeho výsledná koncentrace byla 0,5 g/ml (POZOR: EtBr je toxický karcinogen!). Gel nalijeme do vaničky, ponoříme do něj hřeben a necháme ztuhnout při pokojové teplotě. 1. Nalijte do elektroforetické aparatury dostatečné množství TBE pufru.

6 2. Do krajních jamek naneste mikropipetou 7 l markeru a do dalších jamek vhodný objem (5 10 l) vzorku ve vzorkovém pufru. Pořadí nanášení markeru a vzorků zapište. 3. Uzavřete aparaturu, připojte ji ke zdroji stejnosměrného proudu (DNA putuje ke kladné elektrodě) a nastavte napětí na hodnotu cca V. Sledujte průběh elektroforesy podle migrace barviv přítomných ve vzorkovém pufru. V použitém vzorkovém pufru mohou být obvykle tři barviva: xylene cyanol, bromfenolová modř a OrangeG, které migrují přibližně stejně rychle jako fragmenty DNA o délce asi 4000 bp, 300 bp a 50 bp, v uvedeném pořadí. 4. Po skončení elektroforesy vypněte zdroj napětí a gel přeneste bezpečně (stále obsahuje EtBr) na plochu transiluminátoru a vizualizujte DNA v UV světle. Pořiďte elektronický (pomocí CCD kamery) záznam gelu a ten vyhodnoťte. 5. Použitý gel a elektrodový pufr předejte lektorovi k dekontaminaci. Stanovení nukleotidové sekvence PCR produktu amplifikovaného genu pro 16S rrna V agarosovém gelu byste měli vidět jeden proužek, odpovídající přibližně velikosti DNA 1500 bp, což je velikost genu pro 16S rrna. Pokud tomu tak není, neproběhla správně izolace chromosomální bakteriální DNA nebo PCR reakce a není možné pokračovat dále. Pokud jsme pomocí elektroforézy ověřili úspěšnou amplifikaci genu pro 16S rrna, je možné stanovit sekvenci 16S rdna, získané pomocí PCR metody. Metodu přečištění DNA po PCR a sekvenační metodu nebudeme z časových důvodů provádět, bude popsána pouze ústně. (DNA by byla přečištěna od solí, zbylých enzymů, nukleotidů a primerů pomocí komerčního kitu, založeného na iontoměničové chromatografii). Přečištěný PCR produkt by byl sekvenován pomocí Sangerovy sekvenační dideoxy-metody. Dále budete identifikovat neznámý mikroorganismus podle nukleotidové sekvence genu pro jeho 16S rrna. Protokol: 1. Nukleotidovou sekvenci, získanou po sekvenaci DNA, porovnejte se známými sekvencemi v databázích a určete, o jaký mikroorganismus se jednalo. 2. Pracujte s databází BLAST a BLAST 2 na 3. Porovnejte Vaší nukleotidovou sekvenci i se sekvencí studentů z vedlejší skupiny. Vyhodnoťte, které úseky genu pro 16S rrna jsou konzervativní a které jsou variabilní. 4. Výsledky zpracujte a zapište.

7 Praktická úloha Srovnání proteinových profilů izolovaných ze svalové tkáně různých druhů ryb Tato úloha slouží k pochopení metody fingerprintu - otisku proteinů. Každý biologický druh má charakteristické zastoupení proteinů ve svých tkáních. Úkolem této úlohy bude pozorovat a případně rozlišit proteinové spektrum (profil), u několika rybích druhů, které si nejsou evolučně blízké. Konkrétně se zaměříme na proteiny rybí svalové tkáně. Rybí svalová tkáň obsahuje mnoho proteinů, jejichž výskyt je podobný u všech ryb, například aktin a myosin, a dále řadu proteinů, jejichž zastoupení se liší. V tabulce jsou uvedeny proteiny, které můžeme najít v rybí svalové tkáni. protein MW (kda) funkce titin 3000 centruje myosin v sarkoméře dystrofin 400 ukotvení k plasm. membráně filamin 270 prokřížení aktinových vláken spektrin 265 připojení filament k plasmatické membráně myosin 210 posun vláken aktinu (těžký řetězec) M1/M2 190 degradační produkt myosinu M3 150 degradační produkt myosin C protein 140 degradační produkt myosin nebulin 107 regulace skládání aktinu α-aktinin 100 sbaluje vlákna aktinu gelsolin 90 fragmentuje vlákna aktinu fimbrin 68 sbaluje vlákna aktinu aktin 42 tvoří vlákna tropomyosin 35 zesiluje vlákna aktinu troponin T 30 regulace svalové kontrakce myosin 24, 17, 15 posun aktinových vláken (lehké řetězce) troponin I 19 regulace svalové kontrakce troponin C 17 regulace svalové kontrakce thymosin 5 zadržuje monomery aktinu Rybí svalová tkáň byla vybrána proto, že neobsahuje mnoho tuku a proteiny se z ní snadno extrahují. Neobsahuje ani ostatní látky, které by mohly extrakci negativně ovlivnit, jako např. celulosu nebo chitin.

8 Následující obrázek (převzato z Protein-Profiler-manual.pdf) ukazuje evoluční strom živočišné říše. Čím dále evolučně vzdálené jednotlivé ryby jsou, tím by se měl jejich proteinový profil více odlišovat. Analýza proteinů získaných z rybí tkáně bude prováděna pomocí elektroforesy denaturovaných proteinů v polyakrylamidovém gelu tzv. SDS-PAGE.

9 Proteiny extrahované ze svalové tkáně do extrakčního pufru se denaturují a díky SDS (dodecylsulfát sodný) získají záporný náboj. Po nanesení na gel poté v průběhu elektroforesy putují podle svých molekulových hmotností. Výsledný gel by poté měl vypadat asi takto (převzato z Protokol: 1. Připravte si stejný počet mikrozkumavek, jako je počet rybích vzorků. Jednotlivé zkumavky označte číslem skupiny a popište jménem ryby. Budeme pracovat s rybí svalovinou kapra, tresky, lososa a jako vzorek neznámé ryby vezmeme rybí tyčinky Surimi. 2. Z vody a koncentrátu připravte 250 μl vzorkového pufru (PLB) do každé označené mikrozkumavky. Pozor koncentrát vzorkového pufru je 5x koncentrovaný, musíte přepočítat tak, aby byl finálně 1x! 3. Připravte si přibližně 0,25x0,25x0,25 cm velký kousek ryby. Snažte se, ať neobsahuje kosti nebo kůži. U tyčinek Surimi vezměte zhruba dvojnásobné množství materiálu. Tento kousek vhoďte do mikrozkumavky se vzorkovým pufrem. 4. Několikrát proklepejte prstem obsah mikrozkumavky, aby se z rybí tkáně mohly uvolnit proteiny, nebo lépe vzorek protřepte pomocí vortexu. Inkubujte za občasného protřepávání 5 minut při laboratorní teplotě. 5. Zahřejte vzorky 5 min při 95 o C, aby se proteiny kompletně zdenaturovaly.

10 6. Mikrozkumavky vložte do centrifugy a vzorky těsně před jejich nanesením na SDS- PAGE odstřeďte pomocí centrifugy 5 minut na maximum g. 7. Sestavte aparaturu pro elektroforesu dle návodu. Obdržíte předem připravený 12% polyakrylamidový gel s vloženým hřebenem. Tento gel byl připraven dle tabulky a postupu viz níže, Materiál a metody. 8. Označte svoje sklo, nalijte příslušný elektroforetický pufr, naneste vzorky včetně markeru molekulových hmotností. Připojte ke zdroji a proveďte elektroforesu při napětí cca V. 9. Vyjměte gel, opláchněte ho ve vodě, aby se odstranilo SDS. 10. Vložte gel do barvicího roztoku na cca 30 min. Poté gel vyjměte a odbarvujte v odbarvovacím roztoku do odbarvení pozadí. Barvicí a odbarvovací roztok obsahují methanol a barvičky dobře se vážící na proteiny (viz detaily Materiál a metody), pracujte tedy v rukavicích. 11. Vyhodnoťte získané výsledky. Lze rozpoznat, ze které ryby byly rybí tyčinky Surimi připraveny? Materiál a metody: Proteinová elektroforesa v polyakrylamidovém gelu SDS-PAGE Polyakrylamidový gel se připraví ze směsi akrylamidu a N,N -methylen-bis-akrylamidu (v hmotnostním poměru 29:1). Pro polymeraci gelu je nutné přidat polymerační činidlo (iniciátor polymerace) persíran amonný a TEMED (N,N -tetramethylethylendiamin). Koncentrace gelu závisí na velikosti proteinů, které chceme separovat, nejčastěji používaná je 12% (účinná separace proteinů kda) nebo 15% (10-40 kda). Každý protein má výsledný náboj, který je součtem parciálních nábojů daných jeho aminokyselinovým složením. Proto je výhodné proteiny separovat v denaturujícím gelu obsahujícím SDS (dodecylsíran sodný). SDS je detergent, který obalí proteinové částice za vzniku micely se záporným nábojem, která pak putuje podle své velikosti - molekulové hmotnosti separovaného proteinu. Polyakrylamidový gel se skládá navíc ze dvou gelů, zaostřovacího, ve kterém dochází k zaostření separovaných proteinů do úzké zóny a vlastního dělicího (rozdělovacího) gelu, kde dochází k separaci proteinů dle jejich molekulových hmotností. Příprava 12% polyakrylamidového gelu: 12% dělicí gel zaostřovací gel H 2 O 2,55 ml 2,5 ml AA 30% 3 ml 0,6 ml 1,5 M Tris.Cl ph 8,8 1,875 ml

11 0,5 M Tris.Cl ph 6,8 0,45 ml SDS 10% 75 μl 36 μl APS 10% 37,5 μl 36 μl TEMED 3,75 μl 3,6 μl 1. Příprava rozdělovacího gelu: Do plastikové zkumavky napipetujeme 2,55 ml destilované vody a přidáme 3 ml zásobního roztoku akrylamidu (30% vodný roztok směsi akrylamidu a bis-akrylamidu v poměru 29:1). Přidáme 1,875 ml 1,5M roztoku Tris.HCl, ph 8,8. Přidáme 75 μl 10%SDS, 37,5 μl APS (10% persíran amonný) a 3,75 μl TEMED. Vše promícháme tak, aby nedocházelo k provzdušnění směsi, kyslík brání polymeraci akrylamidu. Pracujeme rychle, směs začíná po přídavku iniciátoru polymerace polymerovat. 2. Vzniklý roztok nalijeme mezi skla elektroforetické aparatury, převrstvíme ho butanolem a necháme 30 min polymerovat při laboratorní teplotě. 3. Příprava zaostřovacího gelu: Do plastikové zkumavky napipetujeme 2,5 ml destilované vody a přidáme 0,6 ml zásobního roztoku akrylamidu (viz výše). Přidáme 0,45 ml 0,5M roztoku Tris.HCl, ph 6,8. Přidáme 36 μl 10%SDS, 36 μl APS (10% persíran amonný) a 3,6 μl TEMED. Opět jemně, ale dobře promícháme. Po odsušení butanolu z rozdělovacího gelu nalijeme zaostřovací gel, do nějž vložíme hřeben. Necháme polymerovat 30 min. Příprava 5x koncentrovaného vzorkového pufru (PLB): Do zkumavky napipetujeme 5 ml 1,5M Tris.HCl, ph 6,8. Přidáme 10 ml glycerolu (aby vzorek klesl do jamky), 5 ml 20% SDS, 0,1 g bromfenolové modři (pro snazší nanášení a určení čela elektroforesy) a 1,554 g dithiothreitolu (rozrušení S-S můstků). Dobře vše promícháme. Tris-glycinový pufr pro SDS-PAGE elektroforesu: Přidáme 1 g SDS, 3 g Tris a 14,4 g glycinu do 1 litru vody. Pomocí HCl upravíme ph na 8.3. Vizualizace proteinů v polyakrylamidovém gelu: Obvykle dostatečná metoda vizualizace rozdělených proteinů je jejich barvení pomocí barvy Coomassie Brilliant Blue. 1. Vyjmeme gel z elektroforesy, opatrně odstraníme zaostřovací gel. 2. Rozdělovací gel ponoříme na 30 min do barvicího roztoku (2,5 g Coomassie Brilliant Blue R-250, 450 ml methanolu, 100 ml kys. octové, voda, do 1 litru celkově). 3. Gel odbarvíme v odbarvovacím roztoku (450 ml methanolu, 100 ml octové kyseliny, voda, do 1 litru celkem).

Obsah Protein Gel Electrophoresis Kitu a jeho skladování

Obsah Protein Gel Electrophoresis Kitu a jeho skladování Obsah Protein Gel Electrophoresis Kitu a jeho skladování Protein Gel Electrophoresis Kit obsahuje veškerý potřebný materiál provádění vertikální polyakrilamidové gelové elektroforézy. Experiment provádějí

Více

Polymorfismus délky restrikčních fragmentů

Polymorfismus délky restrikčních fragmentů Polymorfismus délky restrikčních fragmentů Princip: Chemikálie: PCR produkt z předchozího praktického cvičení Endonukleáza KpnI 10 U μl -1 Pufr pro KpnI 10 koncentrovaný (Tris-HCl 100 mmol l -1 ph 7,5,

Více

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie

Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie Izolace genomové DNA ze savčích buněk, stanovení koncentrace DNA pomocí absorpční spektrofotometrie IZOLACE GENOMOVÉ DNA Deoxyribonukleová kyselina (DNA) představuje základní genetický materiál většiny

Více

SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza (SDS PAGE)

SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza (SDS PAGE) SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza (SDS PAGE) Princip SDS polyakrylamidová gelová elektroforéza slouží k separaci proteinů na základě jejich velikosti (molekulové hmotnosti). Zahřátím vzorku za

Více

DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH. Michaela Nesvadbová

DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH. Michaela Nesvadbová DNA TECHNIKY IDENTIFIKACE ŽIVOČIŠNÝCH DRUHŮ V KRMIVU A POTRAVINÁCH Michaela Nesvadbová Význam identifikace živočišných druhů v krmivu a potravinách povinností každého výrobce je řádně a pravdivě označit

Více

Sure-MeDIP I. with magnetic beads and MNase. www.krd.cz

Sure-MeDIP I. with magnetic beads and MNase. www.krd.cz Sure-MeDIP I with magnetic beads and MNase www.krd.cz 1 Obsah soupravy a skladování MeDIP souprava obsahuje reagencie na provedení 25 reakcí. Souprava je rozdělen do dvou částí, jedna je distribuována

Více

SDS-PAGE elektroforéza

SDS-PAGE elektroforéza SDS-PAGE elektroforéza Příprava gelu... 1 Recept na 0.75 mm gel (1 gel/2 gely)... 2 Recept na 1.5 mm gel (1 gel/2 gely)... 2 Příprava vzorku... 3 Elektroforéza... 3 Barvení gelů Blue Silver... 4 Chemikálie

Více

CVD-T StripAssay. Kat. číslo 4-360. 20 testů 2-8 C

CVD-T StripAssay. Kat. číslo 4-360. 20 testů 2-8 C CVD-T StripAssay Kat. číslo 4-360 20 testů 2-8 C Popis stripu Pracovní postup Izolace DNA Použijte čerstvou nebo zmraženou krev s EDTA nebo citrátem, jako antikoagulans, vyhněte se krvi s obsahem heparinu.

Více

ELEKTROFORETICKÉ METODY

ELEKTROFORETICKÉ METODY ELEKTROFORETICKÉ METODY ELEKTROFORETICKÁ SEPARACE AMINOKYSELIN NA PAPÍROVÉM NOSIČI Aminokyseliny lze rozdělit elektroforézou na papíře. Protože molekulová hmotnost jednotlivých aminokyselin není příliš

Více

Polymorfismus délky restrikčních fragmentů (RFLP)

Polymorfismus délky restrikčních fragmentů (RFLP) ÚSTAV LÉKAŘSKÉ BIOCHEMIE A LABORATORNÍ DIAGNOSTIKY 1. LF UK Polymorfismus délky restrikčních fragmentů (RFLP) Praktické cvičení z lékařské biochemie Všeobecné lékařství Martin Vejražka 2017/18 Obsah POLYMORFISMUS

Více

TESTOVÁNÍ GMO Praktikum fyziologie rostlin

TESTOVÁNÍ GMO Praktikum fyziologie rostlin Teoretický úvod: TESTOVÁNÍ GMO Praktikum fyziologie rostlin 1 Teoretický úvod: TESTOVÁNÍ GMO Obecně na úvod Určitě jste už slyšeli pojem geneticky modifikovaný organismus (GMO). Úprava vlastností přirozeně

Více

ELEKTROFORETICKÁ SEPARACE NUKLEOVÝCH KYSELIN

ELEKTROFORETICKÁ SEPARACE NUKLEOVÝCH KYSELIN ELEKTROFORETICKÁ SEPARACE NUKLEOVÝCH KYSELIN Fragmenty nukleových kyselin lze dle jejich velikosti rozdělit elektroforézou. Elektroforéza využívá rozdílné pohyblivosti jednotlivých fragmentů, danou právě

Více

MODERNÍ BIOFYZIKÁLNÍ METODY:

MODERNÍ BIOFYZIKÁLNÍ METODY: MODERNÍ BIOFYZIKÁLNÍ METODY: POKROČILÉ PRAKTICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ V EXPERIMENTÁLNÍ BIOLOGII Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/2.3.00/09.0046 Praktický kurz pokročilých

Více

Elektroforéza v přítomnosti SDS SDS PAGE

Elektroforéza v přítomnosti SDS SDS PAGE Elektroforéza v přítomnosti SDS SDS PAGE Elektroforéza v přítomnosti SDS SDS PAGE je jednoduchá, rychlá a reprodukovatelná metoda pro kvalifikovanou charakterizaci a srovnání bílkovin.tato metoda separuje

Více

PROTEINOVÁ DENATURUJÍCÍ ELEKTROFORÉZA (SDS PAGE)

PROTEINOVÁ DENATURUJÍCÍ ELEKTROFORÉZA (SDS PAGE) PROTEINOVÁ DENATURUJÍCÍ ELEKTROFORÉZA (SDS PAGE) Denaturující proteinová elektroforéza (SDS PAGE - SDS Protein Acrylamide Gel Electrophoresis) je metoda, která se používá k separaci proteinů podle velikosti,

Více

MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÉ METODY V ENVIRONMENTÁLNÍ MIKROBIOLOGII. Martina Nováková, VŠCHT Praha

MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÉ METODY V ENVIRONMENTÁLNÍ MIKROBIOLOGII. Martina Nováková, VŠCHT Praha MOLEKULÁRNĚ BIOLOGICKÉ METODY V ENVIRONMENTÁLNÍ MIKROBIOLOGII Martina Nováková, VŠCHT Praha MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE V BIOREMEDIACÍCH enumerace FISH průtoková cytometrie klonování produktů PCR sekvenování

Více

Vizualizace DNA ETHIDIUM BROMID. fluorescenční barva interkalační činidlo. do gelu do pufru barvení po elfu SYBR GREEN

Vizualizace DNA ETHIDIUM BROMID. fluorescenční barva interkalační činidlo. do gelu do pufru barvení po elfu SYBR GREEN ETHIDIUM BROMID fluorescenční barva interkalační činidlo do gelu do pufru barvení po elfu Vizualizace DNA SYBR GREEN Barvení proteinů Coommassie Brilliant Blue Coomassie Blue x barvení stříbrem Porovnání

Více

Stanovení cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce kapilární elektroforézou

Stanovení cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce kapilární elektroforézou Stanovení cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce kapilární elektroforézou Úkol Stanovte obsah cholesterolu ve vaječném žloutku a mléce pomocí kapilární elektroforézy. Teoretická část Cholesterol je steroidní

Více

Elektroforéza Sekvenování

Elektroforéza Sekvenování Elektroforéza Sekvenování Výsledek PCR Elektroforéza V molekulární biologii se používá k separaci nukleových kyselin a bílkovin Principem je pohyb nabitých molekul v elektrickém poli Gelová, polyakrylamidová

Více

Kras XL StripAssay. Kat. číslo 5-680. 20 testů 2-8 C

Kras XL StripAssay. Kat. číslo 5-680. 20 testů 2-8 C Kras XL StripAssay Kat. číslo 5-680 20 testů 2-8 C Popis stripu: Pracovní postup 1. Izolace DNA Musí být použity vhodné metody extrakce DNA, v závislosti na typu vzorku, který má být vyšetřován. Doporučení

Více

Izolace nukleových kyselin

Izolace nukleových kyselin Izolace nukleových kyselin Požadavky na izolaci nukleových kyselin V nativním stavu z přirozeného materiálu v dostatečném množství požadované čistotě. Nukleové kyseliny je třeba zbavit všech látek, které

Více

PROTOKOL WESTERN BLOT

PROTOKOL WESTERN BLOT WESTERN BLOT 1. PŘÍPRAVA ELEKTROFORETICKÉ APARATURY Saponátem a vodou se důkladně umyjí skla, plastové vložky a hřebínek, poté se důkladně opláchnou deionizovanou/destilovanou vodou a etanolem a nechají

Více

Protokoly Transformace plasmidu do elektrokompetentních buněk BL21 Pracovní postup:

Protokoly Transformace plasmidu do elektrokompetentních buněk BL21 Pracovní postup: Protokoly Pracovní potřeby, pufry a chemikálie jsou uvedeny na konci protokolu. Pracovní postupy jsou odvozeny od těchto kitů: Champion pet160 Directional TOPO Expression Kit with Lumio Technology (Invitrogen)

Více

Základní praktická cvičení z molekulární biologie

Základní praktická cvičení z molekulární biologie Univerzita Palackého Přírodovědecká fakulta Základní praktická cvičení z molekulární biologie Kolektiv autorů: Doc. RNDr. Milan Navrátil, CSc. RNDr. Lenka Uvírová Mgr. Petr Nádvorník, Ph.D. Ing. Marie

Více

Obr. 1. Struktura glukosaminu.

Obr. 1. Struktura glukosaminu. 3. Stanovení glukosaminu ve výživových doplňcích pomocí kapilární elektroforézy Glukosamin (2-amino-2-deoxyglukózamonosacharid je široce distribuován ve tkáních lidského organismu jako složka je klíčovou

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0247

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Papírová a tenkovrstvá chromatografie Jednou z nejrozšířenějších analytických metod je bezesporu chromatografie, umožňující účinnou separaci látek nutnou pro spolehlivou identifikaci a kvantifikaci složek

Více

Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha Ruzyně. Metodika byla vypracována jako výstup výzkumného záměru MZe č. 0002700602. Autor: Ing.

Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha Ruzyně. Metodika byla vypracována jako výstup výzkumného záměru MZe č. 0002700602. Autor: Ing. Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha Ruzyně Optimalizovaná metodika SDS-PAGE pro analýzu LMW podjednotek gluteninů pšenice Metodika byla vypracována jako výstup výzkumného záměru MZe č. 0002700602 Autor:

Více

Seminář izolačních technologií

Seminář izolačních technologií Seminář izolačních technologií Zpracoval: Karel Bílek a Kateřina Svobodová Podpořeno FRVŠ 2385/2007 a 1305/2009 Úpravy a aktualizace: Pavla Chalupová ÚMFGZ MZLU v Brně 1 Lokalizace jaderné DNA 2 http://www.paternityexperts.com/basicgenetics.html

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti NUKLEOVÉ KYSELINY

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti NUKLEOVÉ KYSELINY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti NUKLEOVÉ KYSELINY 3 složky Nukleotidy dusík obsahující báze (purin či pyrimidin) pentosa fosfát Fosfodiesterová vazba. Vyskytuje se mezi

Více

Laboratorní úlohy z molekulární biologie

Laboratorní úlohy z molekulární biologie ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA TROPICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ Katedra tropických a subtropických plodin a agrolesnictví Laboratoř molekulární biologie Laboratorní úlohy z molekulární biologie Plant

Více

Western blotting. 10% APS 20,28 µl 40,56 µl 81,12 µl 20,28 µl 40,56 µl 81,12 µl

Western blotting. 10% APS 20,28 µl 40,56 µl 81,12 µl 20,28 µl 40,56 µl 81,12 µl Western blotting 1. Příprava gelu složení aparatury hustotu gelu volit podle velikosti proteinů příprava rozdělovacího gelu: 10% 12% počet gelů 1 2 4 1 2 4 objem 6 ml 12 ml 24 ml 6 ml 12 ml 24 ml 40% akrylamid

Více

MagPurix Blood DNA Extraction Kit 200

MagPurix Blood DNA Extraction Kit 200 MagPurix Blood DNA Extraction Kit 200 Kat. č. ZP02001-48 Doba zpracování: 50-60 minut pro MagPurix 12S 50-70 minut pro MagPurix 24 Použití Souprava MagPurix Blood DNA Extraction Kit 200 je určena pro izolátor

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Translace, techniky práce s DNA

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Translace, techniky práce s DNA Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Translace, techniky práce s DNA Translace překlad z jazyka nukleotidů do jazyka aminokyselin dá se rozdělit na 5 kroků aktivace aminokyslin

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ELEKTROMIGRAČNÍ METODY

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ELEKTROMIGRAČNÍ METODY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ELEKTROMIGRAČNÍ METODY ELEKTROFORÉZA K čemu to je? kritérium čistoty preparátu stanovení molekulové hmotnosti makromolekul stanovení izoelektrického

Více

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky

Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky Protilátky proti Chlamydia pneumoniae (IgM) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2192-9601 M Chlamydia pneumoniae IgM Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01

Více

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu

Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu Protilátky proti Helicobacter pylori (IgG) Návod na použití ELISA testu Objednací číslo Určení Ig-třída Substrát Formát EI 2080-9601 G Helicobacter pylori IgG Ag-potažené mikrotitrační jamky 96 x 01 (96)

Více

Izolace RNA. doc. RNDr. Jan Vondráček, PhD..

Izolace RNA. doc. RNDr. Jan Vondráček, PhD.. Izolace RNA doc. RNDr. Jan Vondráček, PhD.. Metodiky izolace RNA celková buněčná RNA ( total RNA) zahrnuje řadu typů RNA, které se mohou lišit svými fyzikálněchemickými vlastnostmi a tedy i nároky na jejich

Více

2. Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu v medu pomocí kapilární elektroforézy

2. Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu v medu pomocí kapilární elektroforézy 2. Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu v medu pomocí kapilární elektroforézy Med je vodný přesycený roztok sacharidů, který se skládá převážně z fruktózy, glukózy a sacharózy. Kromě toho med obsahuje některé

Více

Tkáňový homogenizátor MagNA Lyser od společnosti Roche

Tkáňový homogenizátor MagNA Lyser od společnosti Roche Izolace RNA Pracovní postup Homogenizace: Pozn. Postup homogenizace platí pouze pro izolaci RNA z nativní tkáně, v případě izolace z buněčné suspenze je tento krok vynechán a začíná se přídavkem homogenizačního

Více

Braf V600E StripAssay

Braf V600E StripAssay Braf V600E StripAssay Kat. číslo 5-570 20 testů 2-8 C Popis stripu: Pracovní postup 1. Izolace DNA Pro izolaci čerstvých nebo mražených biopsií použijte soupravy Qiagen QIAmp DNA Mini nebo Micro. Pro izolaci

Více

Elektromigrační metody

Elektromigrační metody Elektromigrační metody Princip: molekuly nesoucí náboj se pohybují ve stejnosměrném elektrickém Arne Tiselius rozdělil proteiny krevního séra na základě jejich rozdílných rychlostí pohybu v elektrickém

Více

DETEKCE A IDENTIFIKACE FYTOPATOGENNÍCH BAKTERIÍ METODOU PCR-RFLP

DETEKCE A IDENTIFIKACE FYTOPATOGENNÍCH BAKTERIÍ METODOU PCR-RFLP DETEKCE A IDENTIFIKACE FYTOPATOGENNÍCH BAKTERIÍ METODOU PCR-RFLP Polymerázová řetězová reakce (PCR) je in vitro metoda pro enzymatickou syntézu definované sekvence DNA. Reakce využívá dvou oligonukleotidových

Více

Teorie: Trávení: proces rozkladu molekul na menší molekuly za pomoci enzymů trávícího traktu

Teorie: Trávení: proces rozkladu molekul na menší molekuly za pomoci enzymů trávícího traktu Trávení Jan Kučera Teorie: Trávení: proces rozkladu molekul na menší molekuly za pomoci enzymů trávícího traktu Trávicí trakt člověka (trubice + žlázy) Dutina ústní Hltan Jícen Žaludek Tenké střevo Tlusté

Více

Aplikace elektromigračních technik Laboratorní úlohy

Aplikace elektromigračních technik Laboratorní úlohy Laboratorní úlohy Výukový materiál vznikl za finanční podpory Fondu rozvoje vysokých škol v rámci řešení projektu č. 1377/2013 Vytvoření demonstračních úloh sloužících k inovaci předmětu Aplikace elektromigračních

Více

CYCLER CHECK. Test pro validaci teplotní uniformity cyklérů. Připraveno k použití, prealiquotováno. REF 7104 (10 testů) REF (4 testy)

CYCLER CHECK. Test pro validaci teplotní uniformity cyklérů. Připraveno k použití, prealiquotováno. REF 7104 (10 testů) REF (4 testy) CZ Návod k použití CYCLER CHECK Test pro validaci teplotní uniformity cyklérů Připraveno k použití, prealiquotováno REF 7104 (10 testů) REF 71044 (4 testy) Obsah 1. Popis výrobku... 2 2. Materiál... 3

Více

α-globin StripAssay Kat. číslo 4-160 10 testů 2-8 C

α-globin StripAssay Kat. číslo 4-160 10 testů 2-8 C α-globin StripAssay Kat. číslo 4-160 10 testů 2-8 C Popis stripů: Pracovní postup Izolace DNA Doporučujeme použít následující kit pro izolaci DNA z plné krve nebo jiných typů vzorků: Spin Micro DNA Extraction

Více

MagPurix Forensic DNA Extraction Kit

MagPurix Forensic DNA Extraction Kit MagPurix Forensic DNA Extraction Kit Kat. č. ZP02010 Doba zpracování: 40-50 minut pro MagPurix 12S 40-60 minut pro MagPurix 24 Použití Souprava MagPurix Forensic DNA Extraction Kit je určena pro izolátor

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Dělení bílkovin pomocí diskontinuální elektroforézy v polyakrylamidovém gelu (PAGE) Při elektroforéze dochází k pohybu (migraci) iontů v elektrickém poli. Elektroforetické metody se tedy používají k separaci

Více

Chromoprobe Multiprobe - T System

Chromoprobe Multiprobe - T System Návod k použití REF: PMP 009/PMP 008/ PMP 007 Chromoprobe Multiprobe - T System Pouze pro profesionální použití Fluorescenční In Situ Hybridizace (FISH) je technika, která umožňuje detekci DNA sekvencí

Více

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE I PŘÍPRAVA TKÁNĚ K IZOLACI DNA

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE I PŘÍPRAVA TKÁNĚ K IZOLACI DNA Cvičení 9,10,11: MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE Jméno: Skupina: Cíl: Seznámení se se základními metodami, využívanými k analýze DNA 1. izolace DNA 2. amplifikace DNA pomocí PCR a elektroforéza 3. vizualizace DNA

Více

Reakce kyselin a zásad

Reakce kyselin a zásad seminář 6. 1. 2011 Chemie Reakce kyselin a zásad Známe několik teorií, které charakterizují definují kyseliny a zásady. Nejstarší je Arrheniova teorie, která je platná pro vodné prostředí, podle které

Více

Gelová elektroforéza - úvod, demonstrační sada pro učitele Kat. číslo

Gelová elektroforéza - úvod, demonstrační sada pro učitele Kat. číslo Gelová elektroforéza - úvod, demonstrační sada pro učitele Kat. číslo 108.6411 PŘÍRUČKA PRO UČITELE S NÁVODEM PRO STUDENTY Strana 1 ze 18 Příručka pro učitele Úvod do gelové elektroforézy Shrnutí Cíle

Více

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020

Sada Látky kolem nás Kat. číslo 104.0020 Sada Kat. číslo 104.0020 Strana 1 z 68 Strana 2 z 68 Sada pomůcek Obsah Pokyny k uspořádání pokusu... 4 Plán uspořádání... 5 Přehled jednotlivých součástí... 6, 7 Přehled drobných součástí... 8, 9 Popisy

Více

Podklady pro cvičení: USEŇ A PERGAMEN. Určení živočišného původu kolagenového materiálu. Úkol č. 1

Podklady pro cvičení: USEŇ A PERGAMEN. Určení živočišného původu kolagenového materiálu. Úkol č. 1 Podklady pro cvičení: USEŇ A PERGAMEN Úkol č. 1 Určení živočišného původu kolagenového materiálu Během technologického zpracování surové kůže na useň nebo pergamen jsou odstraňovány podkožní vrstvy kůže

Více

1. VÝROBA OBALOVÉ FOLIE Z BRAMBOR

1. VÝROBA OBALOVÉ FOLIE Z BRAMBOR 1. VÝRBA BALVÉ FLIE Z BRAMBR Úkol: Z brambor získejte škrob a z něho vyrobte tenkou folii. Pokus proveďte dvakrát, jednou s přídavkem a jednou bez přídavku plastifikátoru. Vlastnosti folie vyhodnoťte a

Více

METODY STUDIA PROTEINŮ

METODY STUDIA PROTEINŮ METODY STUDIA PROTEINŮ Mgr. Vlasta Němcová vlasta.furstova@tiscali.cz OBSAH PŘEDNÁŠKY 1) Stanovení koncentrace proteinu 2) Stanovení AMK sekvence proteinu Hmotnostní spektrometrie Edmanovo odbourávání

Více

13/sv. 8 (85/503/EHS) Tato směrnice je určena členským státům.

13/sv. 8 (85/503/EHS) Tato směrnice je určena členským státům. 62 31985L0503 L 308/12 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ 20.11.1985 PRVNÍ SMĚRNICE KOMISE ze dne 25. října 1985 o metodách pro analýzu potravinářských kaseinů a kaseinátů (85/503/EHS) KOMISE EVROPSKÝCH

Více

Sure-MeDIP II. with agarose beads and Mse I. www.krd.cz

Sure-MeDIP II. with agarose beads and Mse I. www.krd.cz Sure-MeDIP II with agarose beads and Mse I www.krd.cz 1 Obsah soupravy a skladování MeDIP souprava obsahuje reagencie na provedení 25 reakcí. Souprava je rozdělen do dvou částí, jedna je distribuována

Více

DIAGNOSTICKÝ KIT PRO DETEKCI MINIMÁLNÍ REZIDUÁLNÍ CHOROBY U KOLOREKTÁLNÍHO KARCINOMU

DIAGNOSTICKÝ KIT PRO DETEKCI MINIMÁLNÍ REZIDUÁLNÍ CHOROBY U KOLOREKTÁLNÍHO KARCINOMU Úvod IntellMed, s.r.o., Václavské náměstí 820/41, 110 00 Praha 1 DIAGNOSTICKÝ KIT PRO DETEKCI MINIMÁLNÍ REZIDUÁLNÍ CHOROBY U KOLOREKTÁLNÍHO KARCINOMU Jednou z nejvhodnějších metod pro detekci minimální

Více

13/sv. 6 CS (80/891/EHS)

13/sv. 6 CS (80/891/EHS) 65 31980L0891 27.9.1980 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ L 254/35 SMĚRNICE KOMISE ze dne 25. července 1980 o analytické metodě Společenství pro stanovení obsahu kyseliny erukové v olejích a tucích

Více

Sada pro získání DNA ze zeleniny/ovoce Kat. číslo 108.6399

Sada pro získání DNA ze zeleniny/ovoce Kat. číslo 108.6399 Sada pro získání DNA ze zeleniny/ovoce Kat. číslo 108.6399 I Obsah Vysvětlení strana 2 Materiály strana 2 Časová náročnost strana 3 Příprava na praktické cvičení strana 3 Laboratorní postup strana 4 II

Více

DIAGNOSTICKÝ KIT PRO DETEKCI MINIMÁLNÍ REZIDUÁLNÍ CHOROBY U KARCINOMU PANKREATU

DIAGNOSTICKÝ KIT PRO DETEKCI MINIMÁLNÍ REZIDUÁLNÍ CHOROBY U KARCINOMU PANKREATU Úvod IntellMed, s.r.o., Václavské náměstí 820/41, 110 00 Praha 1 DIAGNOSTICKÝ KIT PRO DETEKCI MINIMÁLNÍ REZIDUÁLNÍ CHOROBY U KARCINOMU PANKREATU Jednou z nejvhodnějších metod pro detekci minimální reziduální

Více

BUNĚČNÁ STĚNA - struktura a role v rostlinné buňce

BUNĚČNÁ STĚNA - struktura a role v rostlinné buňce BUNĚČNÁ STĚNA - struktura a role v rostlinné buňce Buněčná stěna O buněčné stěně: Buněčná stěna je nedílnou součástí každé rostlinné buňky a je jednou z charakteristických struktur odlišujících buňku rostlinnou

Více

cdna synthesis kit First-Strand cdna Synthesis System Verze 1.2

cdna synthesis kit First-Strand cdna Synthesis System Verze 1.2 cdna synthesis kit First-Strand cdna Synthesis System Verze 1.2 Obsah soupravy a její skladování Tato souprava pro reverzní transkripci obsahuje reagencie potřebné k provedení reverzní transkripce (RT)

Více

Chromoprobe Multiprobe - CLL

Chromoprobe Multiprobe - CLL Návod k použití REF: PMP 018/PMP 017/ PMP 016/ PMP 020 Chromoprobe Multiprobe - CLL Pouze pro profesionální použití Fluorescenční In Situ Hybridizace (FISH) je technika, která umožňuje detekci DNA sekvencí

Více

Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Anotace

Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu. III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Anotace Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Monitorování hladiny metalothioneinu a thiolových sloučenin u biologických organismů vystavených působení kovových prvků a sloučenin

Monitorování hladiny metalothioneinu a thiolových sloučenin u biologických organismů vystavených působení kovových prvků a sloučenin Laboratoř Metalomiky a Nanotechnologií Monitorování hladiny metalothioneinu a thiolových sloučenin u biologických organismů vystavených působení kovových prvků a sloučenin Ing. Kateřina Tmejová, Ph. D.,

Více

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha 6 - Ruzyně, 2011 ISBN 978-80-7427-056-7

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., Praha 6 - Ruzyně, 2011 ISBN 978-80-7427-056-7 Metodika vznikla za finanční podpory MZe ČR a je výstupem řešení projektu NAZV QH92155 Využití biodiverzity zásobních proteinů pšenice s důrazem na nízkomolekulární gluteniny ve vztahu ke kvalitě produkce.

Více

Sraz studentů v 8:00 před laboratoří A5/108, s sebou plášť a přezutí PRINCIP. Polyakrylamidová gelová elektroforéza v přítomnosti SDS (SDS-PAGE)

Sraz studentů v 8:00 před laboratoří A5/108, s sebou plášť a přezutí PRINCIP. Polyakrylamidová gelová elektroforéza v přítomnosti SDS (SDS-PAGE) PRINCIP Sraz studentů v 8:00 před laboratoří A5/108, s sebou plášť a přezutí Polyakrylamidová gelová elektroforéza v přítomnosti SDS (SDS-PAGE) SDS-PAGE slouží k separaci proteinů na základě jejich molekulové

Více

HYDROXYDERIVÁTY - ALKOHOLY

HYDROXYDERIVÁTY - ALKOHOLY LABORATORNÍ PRÁCE Č. 26 HYDROXYDERIVÁTY - ALKOHOLY PRINCIP Hydroxyderiváty jsou kyslíkaté deriváty uhlovodíků, které vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekule uhlovodíku hydroxylovou

Více

ÚLOHA C Klonování PCR produktu do plasmidu

ÚLOHA C Klonování PCR produktu do plasmidu Jméno a učo: Datum: ÚLOHA C Klonování PCR produktu do plasmidu TEORETICKÝ ÚVOD Při klonování PCR produktů do plasmidů se využívá vlastnosti Taq polymerasy, a jiných non-proofreading polymeras, přidávat

Více

PRÁCE S ROZTOKY A JEJICH KONCENTRACE

PRÁCE S ROZTOKY A JEJICH KONCENTRACE LABORATORNÍ PRÁCE Č. 3 PRÁCE S ROZTOKY A JEJICH KONCENTRACE PRINCIP Roztoky jsou hoogenní soustavy sestávající se ze dvou nebo více složek. V cheii se kapalné roztoky skládají z rozpouštědla (nejčastěji

Více

5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ PŘI POUŽITÍ A MANIPULACI

5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ PŘI POUŽITÍ A MANIPULACI N-Histofine Simple Stain AP (M) Univerzální imuno-alkalická fosfatáza polymer, anti-myší N-Histofine imunohistochemické barvicí reagens Skladovat při 2-8 C 1. ÚVOD Firma Nichirei vyvinula jedinečný imunohistochemický

Více

Elektromigrační metody

Elektromigrační metody Elektromigrační metody Princip metoda využívaná k separaci makromolekul na základě náboje, konformace nebo velikosti migrace nabité částice v elektrickém poli je úměrná jejímu celkovému náboji, velikosti

Více

Základy obsluhy plazmatických reaktorů, seznámení s laboratorní technikou

Základy obsluhy plazmatických reaktorů, seznámení s laboratorní technikou Úloha č. 1 Základy obsluhy plazmatických reaktorů, seznámení s laboratorní technikou Úkoly měření: 1. Zopakujte si základní pojmy z oblasti fyziky plazmatu a plazmochemie. Využijte přednáškové texty a

Více

Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice

Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice Protokoly a návody pro praktikum Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice (verze 2013 2014) Laboratoř molekulární biologie rostlin Přírodovědecká fakulta JU Petr Koutecký & Jiří Košnar

Více

Turnusové praktikum z biochemie

Turnusové praktikum z biochemie Turnusové praktikum z biochemie FÚ UK Turnusové praktikum z biochemie úloha název strana 1 Identifikace neznámého vzorku, aneb chemik detektivem 3-11 2 Izolace nukleových kyselin 12-13 3 Fluorescenční

Více

MagPurix Viral/Pathogen Nucleic Acids Extraction Kit B

MagPurix Viral/Pathogen Nucleic Acids Extraction Kit B MagPurix Viral/Pathogen Nucleic Acids Extraction Kit B Kat. č. ZP02012 Doba zpracování: 45-60 minut pro MagPurix 12S 45-65 minut pro MagPurix 24 Použití Souprava MagPurix Viral/Pathogen Nucleic Acids Extraction

Více

USING OF AUTOMATED DNA SEQUENCING FOR PORCINE CANDIDATE GENES POLYMORFISMS DETECTION

USING OF AUTOMATED DNA SEQUENCING FOR PORCINE CANDIDATE GENES POLYMORFISMS DETECTION USING OF AUTOMATED DNA SEQUENCING FOR PORCINE CANDIDATE GENES POLYMORFISMS DETECTION VYUŽITÍ AUTOMATICKÉHO SEKVENOVÁNÍ DNA PRO DETEKCI POLYMORFISMŮ KANDIDÁTNÍCH GENŮ U PRASAT Vykoukalová Z., Knoll A.,

Více

N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie

N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie ÚSTAV TECHNOLOGIE VODY A PROSTŘEDÍ N217019 - Laboratoř hydrobiologie a mikrobiologie Název úlohy: Hydrobiologie: Stanovení koncentrace chlorofylu-a Vypracováno v rámci projektu: Inovace a restrukturalizace

Více

Metody práce s proteinovými komplexy

Metody práce s proteinovými komplexy Metody práce s proteinovými komplexy Zora Nováková, Zdeněk Hodný Proteinové komplexy tvořeny dvěma a více proteiny spojenými nekovalentními vazbami Van der Waalsovy síly vodíkové můstky hydrofobní interakce

Více

EGFR XL StripAssay. Kat. číslo 5-630. 20 testů 2-8 C

EGFR XL StripAssay. Kat. číslo 5-630. 20 testů 2-8 C EGFR XL StripAssay Kat. číslo 5-630 20 testů 2-8 C Popis stripu Pracovní postup 1. Izolace DNA Pro izolaci DNA použijte vhodný izolační kit. Doporučené kity jsou následující: Pro izolaci čerstvých nebo

Více

215.1.3 NÍZKOTEPLOTNÍ VLASTNOSTI PALIV A MAZIV ÚVOD

215.1.3 NÍZKOTEPLOTNÍ VLASTNOSTI PALIV A MAZIV ÚVOD 215.1.3 NÍZKOTEPLOTNÍ VLASTNOSTI PALIV A MAZIV ÚVOD Pro bezproblémový chod spalovacích zařízení, motorů a dalších strojních zařízení při nízkých teplotách jsou důležité nízkoteplotní vlastnosti používaných

Více

NRAS StripAssay. Kat. číslo 5-610. 20 testů 2-8 C

NRAS StripAssay. Kat. číslo 5-610. 20 testů 2-8 C NRAS StripAssay Kat. číslo 5-610 20 testů 2-8 C Popis stripu: Pracovní postup 1. Izolace DNA Pro izolaci DNA musí být použita vhodná metoda vzhledem k typu tkáně vzorku. Pro doporučení vhodné metody kontaktujte

Více

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU HYDROXYPROLINU SPEKTROFOTOMETRICKY

Jednotné pracovní postupy zkoušení krmiv STANOVENÍ OBSAHU HYDROXYPROLINU SPEKTROFOTOMETRICKY Strana 1 STANOVENÍ OBSAHU HYDROXYPROLINU SPEKTROFOTOMETRICKY 1 Rozsah a účel Postup specifikuje podmínky pro stanovení obsahu hydroxyprolinu v živočišných tkáních spektrofotometrickou metodou. 2 Princip

Více

IZOLACE DNA (KIT DNeasy Plant Mini)

IZOLACE DNA (KIT DNeasy Plant Mini) 17.1 Izolace DNA (kit DNeasy Plant Mini) Strana 1 IZOLACE DNA (KIT DNeasy Plant Mini) 1 Účel a rozsah Postup slouží k získání deoxyribonukleové kyseliny (DNA) ze vzorku pomocí komerčního kitu DNeasy Plant

Více

MANUÁL LABORATORNÍCH PRACÍ Z CHEMIE

MANUÁL LABORATORNÍCH PRACÍ Z CHEMIE MANUÁL LABORATORNÍCH PRACÍ Z CHEMIE ZÁKLADNÍ ŠKOLA KLADNO MOSKEVSKÁ 2929 ZPRACOVALA : Mgr. MICHAELA ČERMÁKOVÁ 2014 SEZNAM LABORATORNÍCH PRACÍ 8. ROČNÍK Teplota varu Dělení směsí filtrace Uhlík vlastnosti

Více

Návod k použití HISTO TYPE SSP Kits

Návod k použití HISTO TYPE SSP Kits Návod k použití HISTO TYPE SSP Kits 0123 IVD Testovací soupravy pro tkáňovou typizaci HLA alel na molekulárně genetickém základě (třída I: HLA-A, B, C, třída II: HLA-DR, DQ) prealiquotováno a připraveno

Více

Praktický kurz Pokročilé biofyzikální přístupy v genomice a proteomice. 12.-13. května 2010

Praktický kurz Pokročilé biofyzikální přístupy v genomice a proteomice. 12.-13. května 2010 www.modernibiofyzika.cz Oddělení funkční genomiky a proteomiky Ústav experimentální biologie, Přírodovědecká fakulta Masarykova univerzita Praktický kurz Pokročilé biofyzikální přístupy v genomice a proteomice

Více

Souprava na extrakci nukleových kyselin. Uživatelská příručka

Souprava na extrakci nukleových kyselin. Uživatelská příručka magnesia 16 Souprava na extrakci nukleových kyselin Uživatelská příručka LAB MARK, a.s. Pod Cihlenou 23 * 161 00 Praha Česká republika Tel.: 233 335 548 Fax: 224 311 830 e-mail: labmark@labmark.cz * www.labmark.cz

Více

fenanthrolinem Příprava

fenanthrolinem Příprava 1 ÚLOHA 9: Spektrofotometrické fenanthrolinem studium komplexu Fe(II) s 1,10- Příprava 2. 3. 4. 5. 6. Zopakujte si základní pojmy z optiky - elektromagnetické záření a jeho šíření absorbujícím prostředím,

Více

2) Připravte si 3 sady po šesti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky.

2) Připravte si 3 sady po šesti zkumavkách. Do všech zkumavek pipetujte 0.2 ml roztoku BAPNA o různé koncentraci podle tabulky. CVIČENÍ Z ENZYMOLOGIE 1) Stanovení Michaelisovy konstanty trypsinu pomocí chromogenního substrátu. Aktivita trypsinu se určí změřením rychlosti hydrolýzy chromogenního substrátu BAPNA (Nα-benzoyl-L-arginin-p-nitroanilid)

Více

PO STOPÁCH BAKTERIÍ V/KOLEM NÁS

PO STOPÁCH BAKTERIÍ V/KOLEM NÁS PO STOPÁCH BAKTERIÍ V/KOLEM NÁS Jana Spáčilová, UK v Praze, PřF, Katedra buněčné biologie Svět bakterií je nesmírně druhově bohatý a máme ho blíž než před očima. Mikroskopickými metodami můžeme obdivovat

Více

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE I PŘÍPRAVA TKÁNĚ K IZOLACI DNA

MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE I PŘÍPRAVA TKÁNĚ K IZOLACI DNA Cvičení 9,10,11: MOLEKULÁRNÍ BIOLOGIE Jméno: Skupina: Cíl: Seznámení se se základními metodami, využívanými k analýze DNA 1. izolace DNA 2. amplifikace DNA pomocí PCR 3. restrikční štěpení PCR produktu

Více

Braf 600/601 StripAssay

Braf 600/601 StripAssay Braf 600/601 StripAssay Kat. číslo 5-560 20 testů 2-8 C Popis stripu: Pracovní postup Kit umožňuje detekci 9 mutací v genu BRAF (kodón 600 a 601) Další informace najdete v OMIM Online Mendelian Inheritance

Více

2. PROTEINOVÉ TECHNIKY

2. PROTEINOVÉ TECHNIKY OBSAH 1. DNA TECHNIKY (P. Kotrba, Z. Knejzlík) 1 1.1 Polymerasová řetězová reakce - klonování DNA in vitro 1 1.2 Polymorfismus DNA a jeho analýza 3 1.3 VNTR sekvence, jejich význam v kriminalistice a diagnostice

Více

DIAGNOSTICKÝ KIT PRO DETEKCI MINIMÁLNÍ REZIUDÁLNÍ CHOROBY MRD EGFR

DIAGNOSTICKÝ KIT PRO DETEKCI MINIMÁLNÍ REZIUDÁLNÍ CHOROBY MRD EGFR Úvod IntellMed, s.r.o., Václavské náměstí 820/41, 110 00 Praha 1 DIAGNOSTICKÝ KIT PRO DETEKCI MINIMÁLNÍ REZIUDÁLNÍ CHOROBY MRD EGFR Jednou z nejvhodnějších metod pro detekci minimální reziduální choroby

Více

Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice

Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice Protokoly a návody pro praktikum Metody molekulární biologie v rostlinné ekologii a systematice Laboratoř molekulární biologie rostlin, PřF JCU, Branišovská 31, České Budějovice 2008, Miroslava Herbstová,

Více

MagPurix Viral Nucleic Acid Extraction Kit

MagPurix Viral Nucleic Acid Extraction Kit MagPurix Viral Nucleic Acid Extraction Kit Kat. č. ZP02003 Doba zpracování: 40-55 minut pro MagPurix 12S 40-60 minut pro MagPurix 24 Použití Souprava MagPurix Viral Nucleic Acid Extraction Kit je určena

Více

CHORUS CARDIOLIPIN-G

CHORUS CARDIOLIPIN-G CHORUS CARDIOLIPIN-G 86046 (36 testů) Výrobce: DIESSE Diagnostica Senese Via delle Rose 10 53035 Monteriggioni (Siena) Itálie OBSAH 1 Úvod... 3 2 Princip testu... 3 3 Složení soupravy... 3 4 Další potřebné

Více