KONZULTAČNÍ SEMINÁŘ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KONZULTAČNÍ SEMINÁŘ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE"

Transkript

1 KONZULTAČNÍ SEMINÁŘ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE 3. února 28. března 2014 Přednášející:

2 PROGRAM Právní předpisy Novinky v organizaci MZ Informace k e-learningovým modulům Pravidla pro zadávání Maturita pro ţáky s PUP MZ Přezkumná řízení Personální infrastruktura Portál s výsledky MZ a jednotlivá zkouška Obsluha pracoviště DDT Samoobsluţná aplikace Praktická část

3 Právní předpisy (1) Právní předpisy související s MZ školský zákon (č. 561/2004 Sb.) vyhláška ke školskému zákonu (č. 177/2009 Sb.) vyhláška o některých dokladech o vzdělání (č. 223/2005 Sb.) Poslední novela ŠZ a vyhlášky k ŠZ v částech týkajících se MZ proběhla v listopadu 2012.

4 Právní předpisy (2) Nejčastější dotazy Před začátkem DT z MA mají ţáci 15 min. na výběr postupu řešení. Nepovinné zkoušky SČ jsou hodnoceny stupněm: uspěl/neuspěl. Ţák můţe být celkově hodnocen prospěl s vyznamenáním i v případě, ţe konal opravnou zkoušku. Cizinci * se na jeho ţádost: prodluţuje doba konání ČJL: DT + 15 min., PP + 30 min.; u PP je povoleno kromě překladového slovníku pouţít Slovník spisovné češtiny. Počty cizinců v MZ * Na území ČR pobývá nepřetrţitě po dobu kratší neţ 2 roky před konáním MZ. Dle výkladu MŠMT se za cizince nepovaţuje ţák, který školu navštěvuje déle neţ 2 roky. Rok Jaro Podzim

5 Právní předpisy (3) Závěrečné dokumenty Dokument Jaro Podzim Vysvědčení do 2 pracovních dnů od shromáždění výsledků za třídu 1) do 2 pracovních dnů od shromáždění výsledků za žáka 1) Protokol SČ MZ do 15. června 2) do 2 pracovních dnů od shromáždění výsledků za žáka 2) Výpis výsledků DT do 15. května (ředitel předá následující den) do 10. září (ředitel předá následující den) Záznam o hod. do začátku konání ÚZ SČ v příslušné do 13. září 1) PP ČJL třídě 1) Záznam o hod. do začátku konání ÚZ SČ v příslušné - do 10. září žákům, kteří konají PP CJ třídě 1) pouze PP, DT a prakt. zkoušky PČ - ostatní do cca 15. září 3),1) 1) Ředitel předá ţákům bez zbytečného odkladu, lhůta není stanovena. 2) Ředitel předá ţákům, lhůta není stanovena. 3) Dle vyhlášky č. 177/2009 Sb.: do 3 pracovních dnů od shromáţdění hodnocení všech PP ţáků příslušné třídy.

6 Novinky v organizaci MZ (1) Podrobné jednotné zkušební schéma zpřehlednění průběhu zkoušek; vyvarování se chyb v dodrţení časového limitu zkoušek. Obsahuje: rozvrh písemných zkoušek konaných na daném zkušebním místě; údaje o řediteli, ŠMK, zkušebním místě a schránce se ZD; podrobný rozvrh pro kaţdou dílčí zkoušku a učebnu.

7 Novinky v organizaci MZ (2) Podrobné jednotné zkušební schéma (Zkušební místa JZS nebo JZS PDF) Časový rozvrh dle JZS (vč. času na úvodní administraci a výběr zadání PP ČJL/strategie řešení MA) je vţdy nutné dodrţet, zkoušku nelze zahájit dříve! Zahájení zkoušky později neţ je stanoveno v JZS je moţné (prodlouţení úvodní administrace, mimořádná událost aj.). Pozn.: V mimořádných případech je moţné zahájit zkoušku nejpozději do času před jejím plánovaným ukončením dle JZS a současně tak, aby zkouška byla ukončena v přiměřeném čase před zahájením zkoušky následující (ţáci musí mít přiměřený čas na přípravu k další zkoušce).

8 Novinky v organizaci MZ (3) Protokol o průběhu MZ v učebně Nově obsahuje pole pro vyplnění času zahájení a ukončení výběru zadání (PP ČJL)/strategie řešení (MA). K údaji o časovém limitu zkoušky je doplněn čas vymezený na výběr zadání (25 min. pro PP ČJL), resp. výběr strategie (postupu) řešení (15 min. pro MA).

9 Novinky v organizaci MZ (4) Moţnosti zobrazení dat v IS CERTIS 1. filtrování pouze dokumenty s poţadovaným příznakem; 2. počet řádků na stránku zobrazení více poloţek na stránku; 3. další volby zobrazení ( Označ vše = pouze zobrazené na stránce); 4. seřazení vzestupně/sestupně např. abecedně, dle číselné hodnoty; 5. hromadný filtr, zobrazení/skrytí sloupců; 6. export do MS Excel exportuje zobrazené řádky; 7. uloţení/nastavení customizace výchozí nastavení po odhlášení; 8. odstranění customizace.

10 Novinky v organizaci MZ (5) Záznam o hodnocení PP Nově zobrazeno zkušební období; tabulka s výsledky hodnocení písemné práce ţáka.

11 Novinky v organizaci MZ (6) Povolené pomůcky Katalogy poţadavků stanovují povolené pomůcky pro konkrétní typy zkoušek. CERMAT (dle vyhlášky č. 177/2009 Sb. 37 odst. a) upřesňuje v metodických pokynech povolené pomůcky takto: V povolených pomůckách nesmí být ţádné poznámky nebo vpisky (naopak záloţky či zvýrazněné pasáţe nejsou zakázány). Pro MA kalkulačka bez grafického reţimu, řešení rovnic a úprav algebraických výrazů (nesmí vykreslovat grafy, zjednodušovat algebraické výrazy obsahující proměnnou a počítat kořeny algebraických nebo jiných rovnic). Formu a způsob kontroly povolených pomůcek stanovuje: ředitel kmenové školy pro jarní zkušební období; ředitel spádové školy pro podzimní zkušební období.

12 Novinky v organizaci MZ (7) Změna v přístupu do IS CERTIS Na webu jiţ není odkaz pro přístup do IS CERTIS. Přístup moţný pouze z adresy (rozcestník), nebo Pozn. Změna proběhla z bezpečnostních důvodů (útoky hackerů).

13 Info k modulu: Zkušební dokumentace Na ZA je uvedeno vţdy i jméno a příjmení ţáka. Na ZA je u jména ţáka uvedeno RED IZO jeho kmenové školy. Zadavatel zalepuje obě obálky (obálku se ZA a PL musí zalepit). Komisař kontroluje pouze obsah obálky s označením ZA a PL. Pro ţáky je vytvořen Výpis výsledků didaktických testů. Časový limit zkoušky je uveden na ZA, PL a nově i na Protokolu PZU a v pokynech pro zadavatele Kateřina Krátká

14 Info k modulu: Organizace MZ související se zadáváním zkoušek ŠMK má povinnost přihlásit se na DDT kaţdý den po příchodu do ZM. Ředitel vede záznamy o zaplombování schránky do protokolu. Ředitel jmenuje hodnotitele PP z ČJL.

15 Info k modulu: Zadávání zkoušek Základní části průběhu zkoušky: a) příprava zkoušky v učebně (úvodní administrace) b) vlastní konání zkoušky (je vymezeno maximálním časovým limitem) c) ukončení zkoušky (závěrečná administrace) Typy úloh v písemných zkouškách: didaktický test (DT) uzavřené úlohy otevřené úlohy široce otevřené úlohy písemná práce (PP)

16 Info k modulu: Organizace MZ po konání zkoušek Oběh zkušební dokumentace ve škole po konání zkoušek: Všechny PP se digitalizují pouze jednou neohodnocené. ŠMK kontroluje jmenování vystavená hodnotitelům PP ČJL. Schránku se ZD otevírá a ZD zadavatelům vydává ředitel školy (ne ŠMK). ŠMK nečeká ve ZM na vyhodnocení PP. PP z CJ se hodnotí centrálně (jako v MZ2012). Hodnotitelé PP z CJ dostávají k hodnocení anonymizované PP. Pozn. Hodnocení PP z ČJL předá CERMATu ředitel školy pomocí IS CERTIS. (Nově mají hodnotitelé moţnost zadávat komentáře pomocí standardizovaných výroků.)

17 Pravidla pro zadávání (1) Základní pravidla bránící opisování: Ţáci sedí v lavicích za sebou. Ţáci při zkoušce pracují s testovým sešitem a záznamovým archem. Oba tyto dokumenty mají na lavici před sebou. Z důvodu moţného opisování není dovoleno odkládat testový sešit či záznamový arch na druhou, neobsazenou část lavice. Pochybení zadavatele u PP z CJ: Opisování (2 ţáci, skupina ţáků) Plagiátorství Spolupráce zadavatele a ţáka (opravování chyb, nadiktování částí textu) Vyloučení ţáka ze zkoušky: Právo vyloučit ţáka má pouze zadavatel (nikoliv ŠMK nebo ředitel školy).

18 Pravidla pro zadávání (2) Konkrétní případy vadných PP z CJ:

19 Pravidla pro zadávání (3) Opisování Plagiátorství převzata z: Maturita z angličtiny 2013, Jak napsat excelentní článek k maturitě z angličtiny? [online]. Zveřejněno [cit ]. Dostupné z: < Dvě a více prací ve třídě mají až na drobné odchylky (např. text na žlutém podtisku) identické texty (např. text na bílém podtisku 145 slov). Úryvek, citace z odvolání Žadatelka byla obviněna z plagiátorství, a to ji velmi uráží. Písemnou práci z anglického jazyka v žádném případě neopisovala, dozor seděl přímo za ní, a proto nepřipadá v úvahu, že by cokoli opsala. Na zkoušku se připravovala pomocí materiálů běžně dostupných, některé fráze se učila zpaměti, neboť nemá talent na cizí jazyky.

20 Pravidla pro zadávání (4) Prosíme o důkladné prověření před zkouškou i během ní, aby (si) ţáci: neměli během testování u sebe druhý mobilní telefon; neopisovali z taháků; nemohli vyměňovat mezi sebou části záznamového archu; neměli moţnost vyuţívat mobilní aplikace umístěné v hodinkách či v jiných technických přístrojích.

21 Maturita pro ţáky s PUP MZ (1) Základní charakteristika: Právo na přiznané uzpůsobení podmínek (PUP) je zaručeno zákonem. Ţáci s PUP jsou vzděláváni: ve středních školách samostatně zřízených pro ţáky se zdravotním postiţením (speciálních středních školách), ve středních školách běţného typu. Uzpůsobené podmínky jsou přiznány ţákovi vţdy na základě posudku vystaveného školským poradenským zařízením.

22 Maturita pro ţáky s PUP MZ (2) Struktura posudku ŠPZ: Základní identifikace ţáka (jméno, příjmení ) A. Didaktický test B. Písemná práce C. Ústní zkouška D. Praktická zkouška E. Předměty vyţadující pouţití ICT Shrnutí Kapitoly A E podrobně popisují ţákovi přiznané uzpůsobení podmínek. V posudku je uveden typ (TP, ZP, SP, SPUO) a skupina PUP (1, 2, 3).

23 Maturita pro ţáky s PUP MZ (3) Posudky ţáků s PUP ŠPZ vystaví posudek cca 9 měsíců před termínem podání přihlášek (doporučení MŠMT). Posudek odevzdá ţák řediteli spolu s přihláškou k MZ. Uzpůsobené podmínky jsou přiznány ţákovi vţdy na základě posudku vystaveného školským poradenským zařízením. Ţák nemusí úpravu některých dílčích podmínek vyuţít, např. má povoleno psát PP na PC, ale tuto moţnost nevyuţije, nebo ji vyuţije pouze u některé zkoušky nebo dílčí zkoušky (týká se téţ asistence či pouţití kompenzačních pomůcek). V případě, ţe zdravotní znevýhodnění (s výjimkou SPUO-1) trvá méně neţ 1 rok nebo nastane po odevzdání přihlášky, uzpůsobí ředitel ţákovi podmínky v dohodě se ŠPZ ( 20 odst. 4 vyhlášky č. 177/2009 Sb.). Platnost posudku je doporučena 18 měsíců od data vydání.

24 Maturita pro ţáky s PUP MZ (4) Sloučení ţáků z více učeben: Za organizaci a sloučení odpovídá ředitel školy. Ţáci s PUP MZ nesmí sedět v jedné učebně se ţáky intaktními. Ţáci se nesmí navzájem rušit (přítomnost asistentů, kompenzační pomůcky). Do jedné učebny lze slučovat pouze ţáky, jejichţ zkoušky začínají ve stejný čas dle JZS. Do jedné učebny nelze slučovat ţáky (intaktní ani s PUP MZ), kteří mají ke zkoušce určeny jiné pokyny pro zadavatele.

25 Přezkumná řízení (1) Zkušební období Jaro Podzim Termíny pro podání ţádostí o přezkum Zkouška Období MŠMT KÚ konání do 20 dnů * do 20 dnů* DT do 4.6. PP do 4.6. ÚZ SČ a PZ do DT do PP do ÚZ SČ a PZ do * Termín pro podání ţádosti: 20 dnů od konce příslušného období konání MZ DT - didaktický test PP - písemná práce ÚZ SČ a PZ - ústní zkouška společné části a profilové zkoušky MŠMT - Ministerstvo školství, mládeţe a tělovýchovy KÚ - krajský úřad (dle místní příslušnosti) popř. Magistrát hl. m. Prahy

26 Přezkumná řízení (2) Nejčastější důvody pro podání ţádosti o přezkum: nedodrţení času na zkoušku; nedodrţení času na přípravu (PP ČJL, MA, ÚZ); rušení v době zkoušky (příchody a odchody lidí, ruch z ulice); škola nezajistila povolené pomůcky do učeben; škola bezdůvodně zakázala ţákovi pouţít povolené pomůcky, zejména na podzim na spádové škole. Ţáci s PUP MZ: nedodrţení času na zkoušku navýšení času; zadávání zkoušky zadavatelem bez certifikátu pro ţáky s PUP; nezajištění samostatné učebny (skupiny 2 a 3), je-li uvedena v posudku; nepřiznání uzpůsobení pro konání MZ.

27 Personální infrastruktura (1) Přehled kurzů základního školení (dříve CISKOM) 3. Kurzy pro organizační funkce školní maturitní komisař (ŠMK) zadavatel (ZAD) 4. Nástavbové kurzy pro organizační funkce zadavatel pro ţáky s PUP pro konání MZ 5. Fakultativní kurzy pro management škol 6. KOSS management škol ŠMK Hodnotitelé PP ČJL a ÚZ, učitelé MA Zadavatelé (nově od 2014) Zdroj: menu Vzdělávání pedagogů.

28 Personální infrastruktura (2) Aktualizace údajů o škole, pedagogů školy a jejich osobních údajů v IS CERTIS Nezbytnou podmínkou pro eliminaci častých problémů je udrţení aktuálních údajů v IS CERTIS, coţ vyţaduje: při kaţdé změně údajů o škole provést aktualizaci v IS CERTIS; pravidelně aktualizovat údaje u osob, které jsou v IS CERTIS v rámci školy evidovány; poţadavky na vyřazení a převody osob v IS CERTIS, opravy ových adres a chybně zadaných osobních údajů, změny příjmení, doplnění titulů či odebrání funkcí adresovat vţdy na nominace@cermat.cz. Upozornění: Přidání (nominace) funkcí je v kompetenci škol.

29 Personální infrastruktura (3) Elektronická knihovna informací LMS Certifikovaným hodnotitelům, zadavatelům, školním maturitním komisařům a ředitelům škol je k dispozici elektronická knihovna informací LMS CERMAT na adrese V knihovně jsou uloţeny všechny vzdělávací moduly včetně příloh ve formátu PDF a v interaktivním formátu HTML.

30 Portál s výsledky MZ byl zpřístupněn web poskytující strukturované pohledy na výsledky maturitních zkoušek na adrese Výsledky maturitní zkoušky agregovaná data Výsledky maturitní zkoušky grafické prezentace Za jakékoli interpretace, řazení, seskupování či jiné operace s publikovanými daty neţ ty, které jsou provedeny CERMATem pro účely této aplikace, nenese CERMAT ţádnou odpovědnost.

31 Jednotlivá zkouška JZ, která svým obsahem a formou odpovídá zkouškám SČ MZ V souladu s 113 zákona č. 561/2004 Sb. a 48 a 50 vyhlášky č. 177/2009 Sb. CERMAT: vyhlásí JZ v roce 2014, a to nejpozději 2 měsíce před jejím zahájením; uzavírá smlouvu s řediteli vybraných škol (Praha, Brno, Ostrava); nejpozději 2 měsíce před konáním zkoušky jmenuje komisaře; stanovuje nejzazší datum pro přihlášení uchazečů. Uchazeči se přihlašují prostřednictvím portálu pjz.cermat.cz. Za přihlášení k jednotlivé zkoušce platí uchazeč úplatu.

32 Seznámení s pracovištěm DDT Kontrola pracoviště DDT před přihlášením uţivatele Před přihlášením uţivatele k pracovišti DDT je nutno zkontrolovat, zda jsou všechny součásti pracoviště DDT k dispozici a jsou připojené do elektrické sítě. Osobní počítač DDT musí být zároveň korektně napojen na lokální školní síť a musí mu být zabezpečen přístup k počítačové síti Internet (lokální školní síť, k níţ je osobní počítač pracoviště DDT připojen, musí být nakonfigurována tak, aby neblokovala moţnost prohlíţení internetových stránek). Před započetím práce na pracovišti DDT je třeba spustit všechny součásti DDT, tj. zapnout osobní počítač DDT, skener a tiskárnu.

33 Proces zpracování dávky (1) Popis zpracování dávky na DDT Digitalizace probíhá po samostatných dávkách (obvykle se jedná o učebnozkoušku, tj. o dokumenty k jedné písemné zkoušce SČ z jedné učebny). 1. ŠMK (resp. osoba pověřená digitalizací) se přihlásí do DDT svými přihlašovacími údaji. 2. ŠMK spustí digitalizační modul aplikace Kofax Capture stiskem ikony Digitalizace umístěné na ploše počítače. 3. ŠMK vloţí do podavače skeneru pracoviště DDT dokumenty k jedné dávce (v libovolném pořadí). 4. ŠMK otevře v digitalizačním plánu odpovídající dávku. 5. ŠMK stiskne tlačítko Digitalizuj strany, čímţ provede digitalizaci celé dávky vloţené do automatického podavače skeneru.

34 Proces zpracování dávky (2) 6. Během digitalizace proběhne kontrola, zda byly digitalizovány všechny strany dokumentů dané dávky (učebnozkoušky). DDT v reálném čase informuje ŠMK o výsledcích kontroly. Po digitalizaci dokumentů má ŠMK moţnost opravit nedostatky zjištěné aplikací. Aplikace informuje ŠMK v reálném čase o stavu odstranění nedostatků. 7. Po odstranění všech nedostatků ŠMK vizuálně zkontroluje dávku digitalizovaných dokumentů z pohledu kvality a čitelnosti digitalizovaných stran (dávku dokumentů není moţno odeslat před prohlédnutím všech digitalizovaných stran). 8. Nejsou-li některé skeny stran vizuálně v pořádku, musí ŠMK jejich digitalizaci zopakovat, tj. původní skeny smaţe a nahradí je novými. Poznámka: Nedostatkem se zde rozumí zejména opomenutí digitalizace některé stránky, vložení stránky cizí, nekvalitní nebo vícenásobná digitalizace strany a chybně vyplněné údaje na zkušební dokumentaci apod.

35 Proces zpracování dávky (3) 9. ŠMK odešle dávku pomocí tlačítka Odešli dávku. Po odeslání dávky je zahájen automatický proces, který provede zabezpečený přenos dat digitalizované dávky do datového centra CERMATu k dalšímu zpracování. Přenos probíhá přes veřejné prostředí Internetu. Stav dávky se změní na Odesílá se. 10.Pokud je vše zpracováno, změní se v digitalizačním plánu aplikace Kofax stav dávky na Odesláno. 11.Jsou-li všechny dávky na DDT ve stavu Odesláno, můţe ŠMK digitalizovanou zkušební dokumentaci archivovat na DVD nosič. Poznámka: K podpisu je využit platný osobní digitální certifikát obsluhy DDT, který před zahájením procesu digitalizace obsluha DDT vygenerovala pomocí samoobslužné aplikace.

36 Obsluha digitalizačního modulu (1) Přehled dávek (digitalizační plán) Moţnost změny zobrazení plánu dávek Moţnost zobrazení pouze dávek, které čekají na zpracování (přehlednější plán dávek)

37 Obsluha digitalizačního modulu (2) Moţnost vyhledání dávky v digitalizačním plánu podle ID dávky V případě velkého mnoţství dávek v digitalizačním plánu je moţné vyhledat konkrétní dávku zadáním ID dávky do vyhledávacího pole (rychlejší vyhledání dávky). ID dávky se nachází na kaţdém dokumentu v levém horním rohu pod čárovým kódem. Pozn. Vyhledávací pole dávky nefunguje v testovacím prostředí TUTORIAL.

38 Obsluha digitalizačního modulu (3) Přehled stavů dávek 1. Výchozí stav před zahájením digitalizace 2. Dávka obsahuje neodstraněné nedostatky a nelze ji odeslat 3. Dávka je kompletní a bez chyb, pouze neodeslaná 4. Dávka byla odeslána do CERMATu k dalšímu zpracování 5. Systém vyţaduje opakování digitalizace s odůvodněním 6. Dávka je přijata v CERMATu

39 Obsluha digitalizačního modulu (4) Popis dávek Zkratka názvu zkušebního předmětu Ovládací tlačítko funkce (zobrazuje stav dávky) Označení učebny Identifikační kód dávky Plánovaný čas zahájení zkoušky

40 Obsluha digitalizačního modulu (5) Digitalizační modul

41 Obsluha digitalizačního modulu (6) Spuštění funkce digitalizace dávky. Funkci a následnou digitalizaci dat přímo řídí skener. Odešle zpracovaná data do datového centra CERMATu k dalšímu zpracování. Informace o stavu odeslání je uvedena v příslušném poli dávky. Odloţí odeslání dávky zpracovaných dat a umoţní jinou činnost. Vyhrazené informační okno pro zobrazení chybových hlášek aplikace (vyplní se např. po digitalizaci dávky). Příklad chybového hlášení, např. Chybí strany dokumentu.

42 Obsluha digitalizačního modulu (7) Seznam nedostatků manuální korekce dávky Nenačtený čárový kód Nekorektně načtený čárový kód nebo špatný typ dokumentu Duplikovaná stránka (vícenásobná digitalizace) Všechny strany nebyly ještě prohlédnuty Stránka patří do jiné dávky Je digitalizovaná jiná dávka nebo sada Chybí strana číslo X dokumentu X Chybí strany dokumentu X Opakuj digitalizaci dokumentu X Digitalizovaná dávka obsahuje stránky z jiné sady, neţ je aktuálně nastavená Nepodařilo se zaměřit růţky a čtverečky. Strana X dokumentu X atp.

43 Obsluha digitalizačního modulu (8) Popis tlačítek práce s obrazy dávky 1. Posun na začátek dávky 2. Posun na předchozí stranu v dávce 3. Posun na následující stranu v dávce 4. Posun na konec dávky 5. Zvětšení strany (lze i rolovacím kolečkem myši) 6. Zmenšení strany (lze i rolovacím kolečkem myši) 7. Nastavení původní velikosti 8. Smazání právě zobrazené strany dokumentu 9. Smazání celé dávky

44 Obsluha digitalizačního modulu (9) Postup digitalizace dávky Klikněte na ikonu Digitalizace na ploše obrazovky. Klikněte na odpovídající dávku v digitalizačním plánu. Vloţte dokumenty do skeneru a klikněte na tlačítko Digitalizuj strany. Vyřešte seznam nedostatků. Klikněte na tlačítko Odešli dávku a zadejte svůj denní kód. Nemáte-li kód, můţete si ho nechat pomocí nově otevřeného okna zaslat s moţností výběru formy SMS či u.

45 Obsluha digitalizačního modulu (10) Postup vyplnění Protokolu ze zkušebního místa Klikněte na ikonu CERTIS na ploše obrazovky. Zadejte své přihlašovací údaje a denní SMS kód. Zobrazí se vám protokol (otevíráte-li jiţ jednou uloţený protokol, zvolte odkaz Zkušební místa v levé liště, označte řádek s poţadovaným místem a stiskněte tlačítko Protokol o průběhu MZ ). Do protokolu vyplňte potřebné údaje. Klikněte na tlačítko Uloţit. CERTIS zavřete.

46 Obsluha digitalizačního modulu (11) Nestandardní situace (výsuvná oblast) 1. Výběr sady zkoušek (řádná, záloţní a superzáloţní) 2. Moţnost vypálení digitalizovaných, ale nepřenesených dávek (moţnost přenesení na jiné pracoviště DDT a odeslání k dalšímu zpracování, např. při výpadku internetového připojení) 3. V případě nutnosti moţnost manuálně nahrát nový digitalizační plán 4. Moţnost importu dávek vytvořených v bodě 2 a odeslání k dalšímu zpracování 5. Moţnost vytisknout digitalizovaný dokument v případě ztráty či poškození 6. Krizový scénář pro vytisknutí duplikátu poškozeného nebo ztraceného dokumentu

47 Obsluha digitalizačního modulu (12) Nestandardní situace Vypálení nepřenesených dávek na CD/DVD Stiskněte tlačítko Vypal nepřenesené dávky. Stiskněte tlačítko Vypálit, čímţ zahájíte proces vypalování. Stiskněte tlačítko OK. Proces vypalování je tímto ukončen.

48 Obsluha digitalizačního modulu (13) Nestandardní situace Import dávek z CD/DVD Stiskněte tlačítko Nahraj dávky z CD/DVD. Zadejte SMS/ ový kód platný pro daný den a potvrďte jej stisknutím tlačítka OK. Stiskněte tlačítko OK. Proces nahrání dávek je tímto ukončen.

49 Obsluha digitalizačního modulu (14) Nestandardní situace Tisk duplikátu dokumentu Stiskněte tlačítko Vytiskni duplikát dokumentu. V sekci plánu vyberte příslušný den a pokračujte v další specifikaci, která se vám bude zobrazovat. Stiskem tlačítka Tisknout zvolený dokument se specifikovaný dokument vytiskne.

50 Obsluha digitalizačního modulu (15) Archivace zkoušek na CD/DVD (nepovinné) Jakmile budou všechny dávky ve stavu Odesláno, má ŠMK (příp. jiná osoba oprávněná digitalizovat) moţnost vypálit digitalizované obrazy stran dokumentů všech dávek DDT na nosič CD/DVD. V případě, ţe si po proběhnutí archivace vyţádá CERMAT opakování digitalizace dokumentů, lze tyto dokumenty dodatečně archivovat na dalším nosiči CD/DVD.

51 Samoobsluţná aplikace (1) Pomocí této aplikace lze např. aktivovat nově zaloţený uţivatelský účet, vydat uţivateli nový digitální certifikát, odvolat platnost existujících certifikátů, případně zaslat nový autentizační kód s celodenní platností či změnit uţiv. heslo.

52 Samoobsluţná aplikace (2) Spuštění samoobsluţné aplikace (při připojení mimo DDT) V internetovém prohlíţeči zadejte adresu a zvolte zelený odkaz Aktivace nebo změna hesla. Stiskněte tlačítko OK pro otevření aplikace v novém okně. nebo V internetovém prohlíţeči zadejte přímo adresu

53 Samoobsluţná aplikace (3) Po spuštění samoobslužné aplikace zadejte své přihlašovací jméno nebo . Klikněte na tlačítko Odeslat.

54 Samoobsluţná aplikace (4) Spuštění samoobsluţné aplikace z pracoviště DDT Klikněte na ikonu Správa uživatelského účtu na ploše monitoru. Automaticky se otevře účet stejného uživatele, který je v danou chvíli přihlášen na pracovišti DDT!

55 Samoobsluţná aplikace (5) Nastavení nového hesla (po vstupu do aplikace) V menu vyberte volbu Změna údajů a poté poloţku Nastavení hesla. Dvakrát zadejte své nové heslo. Klikněte na tlačítko Zaslat kód. Kód, který vám tímto přijde na váš mobilní telefon formou SMS, popř. em přepište do pole vlevo od tlačítka. Klikněte na tlačítko Nastavit heslo.

56 Samoobsluţná aplikace (6) Noví uţivatelé si musí po nastavení vlastního hesla nahrát na DDT svůj certifikát. (Certifikát platí uţivateli pro všechny DDT stanice.) Instalace certifikátu uţivatele 1. část Spusťte samoobsluţnou aplikaci ikonou na ploše Správa uţivatelského účtu. Samoobsluţná aplikace se otevře, tj. bude v ní přihlášen stejný uţivatel, který se přihlásil do DDT. V menu vyberte volbu Certifikáty a následně poloţku Vydání certifikátu.

57 Samoobsluţná aplikace (7) Instalace certifikátu uţivatele 2. část V dialogovém okně stiskněte tlačítko Ano. V dialogovém okně stiskněte tlačítko OK.

58 Samoobsluţná aplikace (8) Instalace certifikátu uţivatele 3. část Pro dodatečnou autentizaci klikněte na tlačítko Zaslat kód. Kód, který vám tímto přijde na váš mobilní telefon formou SMS, popř. em přepište do pole vlevo od tlačítka. Klikněte na tlačítko Odeslat.

59 Samoobsluţná aplikace (9) Instalace certifikátu uţivatele 4. část V dialogovém okně stiskněte tlačítko Ano. Klikněte na tlačítko OK. Váš certifikát bude nyní dostupný na všech DDT stanicích, na kterých se v budoucnu přihlásíte.

60 Samoobsluţná aplikace (10) Opětovné zaslání jednodenního přihlašovacího kódu Jednodenní přihlašovací kód, který je určen pro odeslání dávek a vstup do IS CERTIS je moţné si opětovně zaslat na mobilní telefon, popř. na uţivatele. Tuto moţnost můţete pouţít např. v případě, ţe vám nebyla mobilním operátorem doručena SMS zpráva s přihlašovacím kódem.

61 Praktická část (1) 1. Digitalizace zkušební dokumentace Chybová hláška: STRÁNKA PATŘÍ DO JINÉ DÁVKY Po stisku ikony chyby se zobrazí přebývající stránka. Chybu odstraníme: smazáním pouze jedné strany smazáním celé dávky a opětovnou digitalizací 2. Digitalizace zkušební dokumentace Chybová hláška: JE ZAŠKRTNUTO PŘÍTOMEN, ALE ODPOVĚDI NEJSOU VYPLNĚNY, JE STRÁNKA V POŘÁDKU? V tomto případě ţák nenapsal ani jeden kříţek a bude hodnocen nedostatečnou! Zkontrolujte se zadavatelem, ţe tomu bylo opravdu tak, jinak je v případě chyby náprava velice náročná (resken).

62 Praktická část (2) 3. Digitalizace zkušební dokumentace Chybová hláška: NEJSOU SPRÁVNĚ ZAŠKRTNUTA STAVOVÁ POLE, JE STRÁNKA V POŘÁDKU? Je nutné zkontrolovat se zadavatelem a zajistit označení právě jednoho stavového pole dle skutečnosti. 4. Digitalizace zkušební dokumentace Chybová hláška: NENAČTENÝ ČÁROVÝ KÓD ŠMK odstraní chybu vybráním z roletky pod seznamem nedostatků a) kód ţáka automaticky nabízí seznam chybějících ţáků v dávce b) Kód učebnozkoušky automaticky nabízí aktuální dávku Vybrané kódy je třeba potvrdit v následujícím okně a vţdy konfrontovat se skutečností!

63 Praktická část (3) 5. Digitalizace zkušební dokumentace po předešlém pouţití funkce vytištění DUPLIKÁTU DOKUMENTU v případě, ţe a. Stavové pole je nepouţitelné Došlo k omylu, např. bylo zatrhnuto Nepřítomen(na) či nedokončil(a) společně se zabarvením Konal(a) zkoušku - je potřeba vrátit zpět. b. Zcela chybí např. PROTOKOL O PRŮBĚHU MATURITNÍ ZKOUŠKY V UČEBNĚ nebo jakýkoliv jiný dokument. Výsuvná oblast NESTANDARTNÍ SITUACE na základní obrazovce digitalizačního modulu Tlačítko VYTISKNI DUPLIKÁT DOKUMENTU

k zajištění přípravy na konání didaktických testů a písemných prací SČ jaro 2013

k zajištění přípravy na konání didaktických testů a písemných prací SČ jaro 2013 AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E Platné od 5.. 20 k zajištění přípravy na konání didaktických testů a písemných prací SČ jaro 20 Před termínem konání písemných zkoušek

Více

POKYNY PRO ŘEDITELE. k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části

POKYNY PRO ŘEDITELE. k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části Platné od. 5. 20 POKYNY PRO ŘEDITELE k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části Níže uvedené může kromě ředitele školy zajistit statutární zástupce, resp. osoba, která má tuto roli uvedenu

Více

POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT

POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 15. 4. 2013 POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části jaro 2013 Oprávněná osoba na DDT zajišťuje procesy digitalizace

Více

POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT

POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT Platné od 1. 5. 2011 POKYNY PRO OPRÁVNĚNOU OSOBU NA DDT k profilovým zkouškám a ústním zkouškám společné části Oprávněná osoba na DDT zajišťuje procesy digitalizace v rámci konání profilových zkoušek a

Více

A. NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY Z KONZULTAČNÍCH SEMINÁŘŮ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE jaro 2013

A. NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY Z KONZULTAČNÍCH SEMINÁŘŮ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE jaro 2013 A. NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY Z KONZULTAČNÍCH SEMINÁŘŮ PRO ŠKOLNÍ MATURITNÍ KOMISAŘE jaro 2013 P.č. Dotaz, podnět Odpověď 1 Zadavatelé si nejsou jistí, jak psát do Protokolu o průběhu Do protokolu o průběhu zkoušky

Více

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E Platné od.. 0 p.č. 8 účastník A. Činnosti vykonávané před zadáváním písemných zkoušek Překontrolujte první den konání písemných zkoušek před jejich započetím platnost

Více

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E k zajištění písemných zkoušek společné části MZ ve škole Platné od 5. 2011 A. Činnosti vykonávané před zadáváním didaktických testů a písemných prací p. č. 3. účastník

Více

CISKOM 6. LOGISTIKA 6.1 ORGANIZACE MZ

CISKOM 6. LOGISTIKA 6.1 ORGANIZACE MZ CISKOM 6. LOGISTIKA 6.1 ORGANIZACE MZ PC, tiskárna a dokumentový skener Školní maturitní komisař 2018 Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání verze 8.1 Informace o modulu Kód modulu: 6.1.6 Cíl modulu:

Více

MATURITY JARO 2016 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, LITTROWA 122, HORŠOVSKÝ TÝN 30.3.2016

MATURITY JARO 2016 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, LITTROWA 122, HORŠOVSKÝ TÝN 30.3.2016 MATURITY JARO 2016 30.3.2016 1. PRÁVNÍ PŘEDPISY K MATURITNÍM ZKOUŠKÁM Školský zákon č. 561/2004, Vyhláška ke šk. zákonu č. 177/2009, Vyhláška o některých dokladech o vzdělání č. 3/20015, vše v platném

Více

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o.

Volby a Referenda. 2013 ALIS spol. s r.o. 21.10.2013 2 Obsah 1 KEOX - Volby 4 2 Postup zpracování 5 3 Číselníky a parametry 9 3.1 Číselníky-přehled... 9 3.2 Číselníky-popis... 9 3.3 Parametry... 10 4 Metodika a legislativa 12 4.1 Úvod... 12 pojmy

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8

Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8 Ukončení roku v programu SKLAD Odpadů 8 Program: SKLAD Odpadů 8 Datum: 21.12.2015 Vypracoval: Radim Kopal, Tomáš Vrba Vážení uživatelé programu SKLAD Odpadů, tento dokument Vás seznámí s činnostmi a postupy,

Více

k archivaci dokumentů k maturitní zkoušce jaro 2013 UMÍSTĚNÍ DOKUMENTU PŘIHLAŠOVÁNÍ libovolná tiskárna IS CERTIS libovolná tiskárna IS CERTIS

k archivaci dokumentů k maturitní zkoušce jaro 2013 UMÍSTĚNÍ DOKUMENTU PŘIHLAŠOVÁNÍ libovolná tiskárna IS CERTIS libovolná tiskárna IS CERTIS P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E POKYNY PRO ŘEDITELE k archivaci dokumentů k maturitní zkoušce jaro 2013 k archivaci dokumentů k maturitní zkoušce jaro 2013 NÁZEV Přihláška k MZ Posudek pro žáka s PUP

Více

Postup objednávky www.akreditovanekurzy.cz

Postup objednávky www.akreditovanekurzy.cz Postup objednávky www.akreditovanekurzy.cz Objednávku e-learningových kurzů je možné provést: 1. Přihlášení přes záložku Personalista (Postup pro personalistu s jedinečnými přihl.údaji) 2. Přihlášení přímo

Více

Konec roku, tvorba hlášení o odpadech. Uzavření průběžné evidence konec roku

Konec roku, tvorba hlášení o odpadech. Uzavření průběžné evidence konec roku Konec roku, tvorba hlášení o odpadech Téma: Pokyny pro uživatele programu EVI 8 s koncem evidenčního roku Program: EVI 8 Vypracoval: Mgr. Tomáš Čejchan (oddělení technické podpory) Revize: 29.12.2014 Cílem

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

Helios RED a Internetový obchod

Helios RED a Internetový obchod (pracovní verze!) Helios RED a Internetový obchod Obsah dokumetace: 1. Úvod 2. Evidované údaje na skladové kartě 3. Přenos skladových karet z Helios RED do e-shopu 4. Přenos objednávek z e-shopu do Helios

Více

P O K Y N Y P R O K O M I S A Ř E

P O K Y N Y P R O K O M I S A Ř E P O K Y N Y P R O K O M I S A Ř E Platné od 1. 1. 2011 ZÁKLADNÍ POVINNOSTI KOMISAŘE Zabezpečuje řádný průběh konání didaktických testů a písemných prací ve zkušebním místě. Řídí a kontroluje činnost zadavatelů

Více

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download)

Uživatelský manuál. A3600 DL ( Data Download) Uživatelský manuál A3600 DL ( Data Download) Aplikace : Jednoduchý program pro přenášení dat z on line monitorovacího systému A3600 Export měřených statických dat do souboru Zobrazení grafů naměřených

Více

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Softwarová podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Verze 1.3 Zpracováno v rámci projektu CZ.1.04/4.1.00/62.00008 ELEKTRONICKÁ

Více

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E

P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 5. 4. 0 P O K Y N Y P R O Ř E D I T E L E k zajištění písemných zkoušek společné části MZ ve škole jaro 0 A. Činnosti vykonávané před zadáváním didaktických testů

Více

POKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek SČ MZ jaro 2014 POKYNY PRO KOMISAŘE

POKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek SČ MZ jaro 2014 POKYNY PRO KOMISAŘE AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 1. 4. 014 POKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky jaro 014 V IS CERTIS v odkazu Zkušební místa je pod tlačítkem JZS

Více

První přihlášení do datové schránky krok za krokem

První přihlášení do datové schránky krok za krokem První přihlášení do datové schránky krok za krokem Dostali jste do rukou přístupové údaje ke vstupu do Vaší datové schránky a nevíte, kde začít? Stačí pět základních kroků, aby Vaše datová schránka byla

Více

Veřejné. Aplikace EP2W. Uživatelská příručka pro externího uživatele

Veřejné. Aplikace EP2W. Uživatelská příručka pro externího uživatele Aplikace EP2W Uživatelská příručka pro externího uživatele Verze: 1.04 Datum: 14.8.2012 Upozornění V dokumentu bylo použito názvů firem a produktů, které mohou být chráněny patentovými a autorskými právy

Více

Manuál k užívání webové aplikace BAKALÁŘI

Manuál k užívání webové aplikace BAKALÁŘI Manuál k užívání webové aplikace BAKALÁŘI OBSAH Přihlášení se do webové aplikace BAKALÁŘI Zadání přístupových údajů Úvodní stránka Hlavní panel s kartami nabídek Karta Úvod Karta Osobní údaje Karta Klasifikace

Více

WiFiS Uživatelská příručka Obsah

WiFiS Uživatelská příručka Obsah WiFiS Uživatelská příručka Obsah Nastavení aplikace Popis jednotlivých číselníků Agenda ISP internet service provider Obecné Nastavení Nastavení jednotlivých číselníků Skupiny číselníku Agenda, ISP a Obecné

Více

UŢIVATELSKÁ PŘÍRUČKA MODUL MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY APLIKACE - HLÁŠENÍ O PROVEDENÝCH TECHNICKÝCH KONTROLÁCH ZÁKLADNÍ POPIS

UŢIVATELSKÁ PŘÍRUČKA MODUL MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY APLIKACE - HLÁŠENÍ O PROVEDENÝCH TECHNICKÝCH KONTROLÁCH ZÁKLADNÍ POPIS UŢIVATELSKÁ PŘÍRUČKA MODUL MECHANIZAČNÍ PROSTŘEDKY APLIKACE - HLÁŠENÍ O PROVEDENÝCH TECHNICKÝCH KONTROLÁCH ZÁKLADNÍ POPIS 25.02.2011 Brno Variex Uţivatelská příručka pro provoz aplikace Hlášení o provedených

Více

Uživatelská příručka pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny. Projekt DMS modul Faktury

Uživatelská příručka pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny. Projekt DMS modul Faktury S Y C O N I X, a. s. Freyova 12 Telefon: +420 2 83 10 90 10 190 00 Praha 9 Fax: +420 2 83 10 90 11 Česká republika w w w. s y c o n i x. c z pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny Projekt DMS modul Faktury

Více

Instrukce ke konání maturitních zkoušek ve školním roce 2015/2016 QI 75-04-04

Instrukce ke konání maturitních zkoušek ve školním roce 2015/2016 QI 75-04-04 List číslo: 1 / 31 Druh dokumentu: Instrukce Vydání: 2 Identifikační označení: QI 75-04-04 Výtisk číslo: 1 Instrukce ke konání maturitních zkoušek ve školním roce 2015/2016 QI 75-04-04 Tato instrukce je

Více

PRAVIDLA PRO POUŽITÍ TECHNICKÝCH KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK V RÁMCI MATURITNÍ ZKOUŠKY

PRAVIDLA PRO POUŽITÍ TECHNICKÝCH KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK V RÁMCI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRAVIDLA PRO POUŽITÍ TECHNICKÝCH KOMPENZAČNÍCH POMŮCEK V RÁMCI MATURITNÍ ZKOUŠKY Žáci s přiznaným uzpůsobením podmínek pro konání MZ mají v odůvodněných případech (na základě posudku školského poradenského

Více

Obecné. Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Dodávka čerpadel na akci TVP Metronom

Obecné. Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Dodávka čerpadel na akci TVP Metronom Obecné Dovolujeme si vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce na adrese https://vrepe.proe.biz dne 22. 04. 2014 v 14:00. V případě vašeho zájmu

Více

CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle. Příprava a tisk osvědčení o způsobilosti k výkonu funkce HODNOTITELE

CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle. Příprava a tisk osvědčení o způsobilosti k výkonu funkce HODNOTITELE Příprava a tisk osvědčení HOD CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle Příprava a tisk osvědčení o způsobilosti k výkonu funkce HODNOTITELE 2014 CZVV Obsah 1. PŘEHLED PRO HODNOTITELE... 3 2. PŘÍPRAVA

Více

MZ 2016 zkoušky a předměty

MZ 2016 zkoušky a předměty MZ 2016 zkoušky a předměty Český jazyk a literatura Český jazyk a literatura je povinným zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. Maturitní zkouška z českého jazyka a literatury je zkouškou

Více

Výzva k účasti v e-aukci pro Město Počátky Zpracování projektové dokumentace na ZTV lokalita Z2 Počátky

Výzva k účasti v e-aukci pro Město Počátky Zpracování projektové dokumentace na ZTV lokalita Z2 Počátky Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou elektronické aukce na adrese https://pocatky.proebiz.com dne 08. 06. 2015 v 13:00. V případě Vašeho zájmu si prostudujte

Více

Pokročilé uţivatelské školení

Pokročilé uţivatelské školení Pokročilé uţivatelské školení Cíl a obsah kurzu Cílem kurzu je seznámit se s pokročilými funkcemi aplikace Word Členění kurzu, obsah jednotlivých lekcí Kurz je členěn do pěti samostatných lekcí. Kaţdá

Více

ISPOP 2016 MANUÁL K VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ PRO OHLAŠOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO VODNÍ BILANCI

ISPOP 2016 MANUÁL K VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ PRO OHLAŠOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO VODNÍ BILANCI ISPOP 2016 MANUÁL K VYPLNĚNÍ FORMULÁŘŮ PRO OHLAŠOVÁNÍ ÚDAJŮ PRO VODNÍ BILANCI 22, odst. 2, zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a vyhl. č. 431/2001 Sb., přílohy 1-4 Odběr podzemní vody ( 10 vyhl. č. 431/2001

Více

Elektronická spisová služba

Elektronická spisová služba Uživatelská příručka Vytvořeno dne: 17.5.2012 Aktualizováno: 28.11.2014 2014, a.s. Obsah 1. O aplikaci... 4 1.1. 2. Obecný postup práce s Elektronickou spisovou službou... 5 2.1. Přihlášení... 5 2.2. Uspořádání

Více

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+

edávky elektronické odesílání dávek Nový instalátor pro Dentist+ červenec 2010 edávky elektronické odesílání dávek Pro letní aktualizaci jsme pro Vás připravili revoluční novinku elektronického odesílání dávek. Zkuste si vytvořit a poslat celé vyúčtování jednoduše stiskem

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Žádost o zřízení datové schránky Vytvořeno dne: 22.6.2009 Aktualizováno: 2.3.2010 Verze: 1.6 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály Czech

Více

Maturitní. zpravodaj. CERMAT informuje o nové maturitní zkoušce

Maturitní. zpravodaj. CERMAT informuje o nové maturitní zkoušce Maturitní zpravodaj CERMAT informuje o nové maturitní zkoušce 10 /2011 www.novamaturita.cz řili sami. Ředitel doplní vygenerované 1., 2. a 4. části pracovních listů dodaných CERMATem třetími částmi pracovních

Více

MAWIS. Uživatelská dokumentace

MAWIS. Uživatelská dokumentace MAWIS Uživatelská dokumentace Verze 27-11-2008 OBSAH OBSAH... 2 1) O MAPOVÉM SERVERU... 3 2) POTŘEBNÁ NASTAVENÍ... 3 Hardwarové požadavky... 3 Softwarové požadavky... 3 Nastavení Internet Exploreru:...

Více

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Pronájem dopravního značení na akci Ortenovo náměstí

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Pronájem dopravního značení na akci Ortenovo náměstí Obecné Dovolujeme si vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce na adrese https://vrepe.proe.biz dne 28. 05. 2014 v 14:00. V případě vašeho zájmu

Více

Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce dne 05. 05. 2015 v 09:00.

Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce dne 05. 05. 2015 v 09:00. Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce dne 05. 05. 2015 v 09:00. V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené sekce

Více

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ NÁVRH VYHLÁŠKA ze dne kterou se stanoví podrobnosti o ukončování vzdělávání ve středních školách maturitní zkouškou Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen ministerstvo ) stanoví podle 81

Více

UPGRADE 2016. » Návod na instalaci a upgrade nové verze DUEL 12» Nezbytné kroky po převodu dat OBSAH ZPRAVODAJE 2 / 2016 INDIVIDUALITY

UPGRADE 2016. » Návod na instalaci a upgrade nové verze DUEL 12» Nezbytné kroky po převodu dat OBSAH ZPRAVODAJE 2 / 2016 INDIVIDUALITY LEGISLATIVA» NÁVODY» ŠKOLENÍ» TIPY, TRIKY» SOUTĚŽE» NÁVODY» AKCE 2 VYDÁNÍ LEDEN 2016 OSTNAC INFORMAČNÍ NOVINY PRO ZÁKAZNÍKY A PARTNERY SPOLEČNOSTI JEŽEK SOFTWARE OBSAH ZPRAVODAJE 2 / 2016 INDIVIDUALITY

Více

Manuál aplikace Inkaso pohledávek

Manuál aplikace Inkaso pohledávek Manuál aplikace Inkaso pohledávek Obsah Manuál aplikace Inkaso pohledávek... 1 Obsah... 1 Úvod... 4 Podpora... 4 Moduly aplikace... 5 Nastavení Internet Exploreru IE 8 a IE 9... 5 Volby na přihlašovací

Více

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Dodávka nerezového materiálu na akci Pujmanová

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Dodávka nerezového materiálu na akci Pujmanová Obecné Dovolujeme si vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce na adrese https://vrepe.proe.biz dne 02. 07. 2014 v 14:00. V případě vašeho zájmu

Více

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Obnova vozového parku Termonty Praha a.s. - část1

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Obnova vozového parku Termonty Praha a.s. - část1 Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce na adrese https://vrepe.proe.biz dne 18. 04. 2014 v 14:00. V případě Vašeho zájmu

Více

číslo aktuální verze programu instalační soubor programu M3

číslo aktuální verze programu instalační soubor programu M3 Průvodce převodem dat z programu Medicus 2 do programu Medicus 3 Komfort 1. O převodu V tomto průvodci vás krok za krokem seznámíme s postupem, jak převést data ze stávajícího programu Medicus 2 (dále

Více

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka

SPZ 2010 13.13. Uživatelská příručka SPZ 2010 13.13 Uživatelská příručka Listopad, 2010 Obsah Obsah ÚVOD... 2 Nápověda programu... 2 POŽADAVKY... 2 INSTALACE... 3 ZÁKLADNÍ NASTAVENÍ... 5 PRVNÍ NAČTENÍ DAT... 6 Automatické načtení... 6 Doplnění

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

Obecné. Přihlášeným účastníkům bude dle harmonogramu zaslán desetimístný přístupový klíč. Praha 10, dne: 18. 05. 2015 v 14:05

Obecné. Přihlášeným účastníkům bude dle harmonogramu zaslán desetimístný přístupový klíč. Praha 10, dne: 18. 05. 2015 v 14:05 Obecné Dovolujeme si vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce na adrese https://vrepe.proebiz.com dne 26. 05. 2015 v 14:00. V případě vašeho

Více

Zpracování evidence odpadů za rok 2015

Zpracování evidence odpadů za rok 2015 Zpracování evidence odpadů za rok 2015 Program: EVI 8 Obec, ESPI 8 Datum: 22.12.2015 Vypracoval: Tomáš Čejchan Obsah 1. Úvod... 2 2. Legislativní změny... 3 2.1. Ohlašování zařízení... 3 2.2. Zpracování

Více

Návod na obsluhu softwaru Repsale pro WM6.x objednávkový a prodejní software pro PDA a mobilní terminály.

Návod na obsluhu softwaru Repsale pro WM6.x objednávkový a prodejní software pro PDA a mobilní terminály. Návod na obsluhu softwaru Repsale pro WM6.x objednávkový a prodejní software pro PDA a mobilní terminály. Úvod popis funkcí softwaru Repsale. Nový doklad tvorba nových dokladů v PDA (Faktura / Návštěva

Více

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Nákup nových minirýpadel a výkup stávající mechanizace

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro TERMONTA PRAHA a.s. Nákup nových minirýpadel a výkup stávající mechanizace Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce na adrese https://vrepe.proe.biz dne 14. 05. 2014 v 10:00. V případě Vašeho zájmu

Více

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí

MLE2 a MLE8. Datalogery událostí MLE2 a MLE8 Datalogery událostí Zapisovač počtu pulsů a událostí Návod k obsluze modelů MLE2 MLE8 Doporučujeme vytisknout tento soubor, abyste jej mohli používat, když se budete učit zacházet se zapisovačem.

Více

POKYNY PRO KOMISAŘE. k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky ZÁKLADNÍ POVINNOSTI KOMISAŘE

POKYNY PRO KOMISAŘE. k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky ZÁKLADNÍ POVINNOSTI KOMISAŘE POKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky Platné od 1. 5. 2011 ZÁKLADNÍ POVINNOSTI KOMISAŘE Zabezpečuje řádný průběh konání didaktických testů a písemných prací

Více

Novinky programu POSKA. !!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!!

Novinky programu POSKA. !!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!! Novinky programu POSKA!!! Před nasazením verze nejprve ukončete všechny rozpracované objednávky!!! Novinky verze POS 1.00.44 k 2.2.2014 Pro prodejnu 530 ve Velkém Meziříčí je možné zakládat pohyby, které

Více

ERP informační systém

ERP informační systém Systém WAK INTRA umožňuje automatické sestavení výkazu Kontrolní hlášení DPH (dále jen KH). Tento dokument popisuje jednotlivé kroky při generování KH ve formátu XML a jeho podání pomocí daňového portálu

Více

Autorizační systém Uživatelská příručka pro Samoobslužnou aplikaci

Autorizační systém Uživatelská příručka pro Samoobslužnou aplikaci Autorizační systém Uživatelská příručka pro Samoobslužnou aplikaci Obsah 1 Základní informace o aplikaci... 2 2 Uživatelský účet... 2 2.1 Dodatečná autentizace... 2 2.2 Aktivace nově založeného uživatelského

Více

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013

UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 UZ modul VVISION poslední změna 1. 3. 2013 Obsah 1 Základní popis... - 2-1.1 Popis aplikace... - 2-1.2 Zdroje obrazových dat... - 2-1.3 Uložení dat... - 2-1.4 Funkcionalita... - 2-1.4.1 Základní soubor

Více

Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios

Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios Uživatelská příručka k O2 mobilnímu POS terminálu Verze pro operační systém ios Uživatelská příručka k O 2 mobilnímu POS terminálu je majetkem společnosti O2 Czech Republic a.s., poskytnuta a určena pouze

Více

Jak začít s ed MARKETEM

Jak začít s ed MARKETEM Jak začít s ed MARKETEM Ostrava, 26. ledna 2016 E LINKX a.s. Novoveská 1262/95, 709 00 Ostrava tel.: +420 597 444 777 e-mail: obchod@elinkx.cz www.elinkx.cz Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak nastavit e-shop...

Více

POKYNY K ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ jaro 2014

POKYNY K ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ jaro 2014 AKTUALIZAE JSOU VYZNAČENY MODŘE. Platné od.. 0 POKYNY K ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ jaro 0 Bezpečnostní incident Organizační incident Mimořádná událost s nutností kontaktovat CERMAT

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO INTERNETBANKING PPF banky a.s. Část III: Komunikace s Bankou, oznámení o vybraných událostech Verze: 201401118 Strana 1 (celkem 34) Obsah: I. Úvod... 3 II. Komunikace s Bankou...

Více

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Objednávky OBX Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Obsah Úvod Instalace aplikace, spuštění Konfigurace aplikace První načtení ceníku Principy ovládání

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru DS100

Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru DS100 Návod na instalaci a používání obslužného programu dataloggeru DS100 Instalace obslužného programu: 1) Zapněte počítač a nechte naběhnout systémový program PC. Na monitoru bude základní obrazovka systému.

Více

P O K Y N Y P R O Z A D A V A T E L E

P O K Y N Y P R O Z A D A V A T E L E AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 15.. 01 P O K Y N Y P R O Z A D A V A T E L E (vyjma pokynů pro zadávání zkoušek v učebně) jaro 01 A. Činnosti vykonávané před zahájením zkoušky (před vstupem

Více

Uživatelský manuál. pro program DPH_ZMENA. Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu

Uživatelský manuál. pro program DPH_ZMENA. Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu Uživatelský manuál pro program DPH_ZMENA Servisní program pro uživatele systému Shop2000 Pro přechod na novou daňovou soustavu UNICODE SYSTEMS s.r.o. Prosinec 2012 verze dokumentu: Manual DPH 2012 Verze

Více

V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené sekce a vyplňte Přihlášku, kterou naleznete v části Přihláška této Výzvy.

V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené sekce a vyplňte Přihlášku, kterou naleznete v části Přihláška této Výzvy. Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce ("ERMMA") dne 02. 10. 2014 v 12:00. V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže

Více

V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené sekce a vyplňte Přihlášku, kterou naleznete v části Přihláška této Výzvy.

V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené sekce a vyplňte Přihlášku, kterou naleznete v části Přihláška této Výzvy. Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce "ERMMA" dne 25. 11. 2014 v 10:00. V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže uvedené

Více

POKYNY PRO HODNOTITELE

POKYNY PRO HODNOTITELE POKYNY PRO HODNOTITELE k ústním zkouškám společné části Platné od 1. 5. 2011 A. Činnosti před konáním dílčích ústních zkoušek společné části p.č. 1 účastník činnosti HOD + PZMK 2 HOD Činnosti pro hodnotitele

Více

Návod na samoaktivaci

Návod na samoaktivaci Návod na samoaktivaci služby internet AKtivACe SluŽeB POMOCí instalátoru Pro zahájení instalace Vašeho nového připojení od naší společnosti propojte utp kabel s nástěnnou netbox zásuvkou a RJ-45 konektorem

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Vyřízení reklamace obdržení přístupových údajů do datové schránky Vytvořeno dne: 20.1.2010 Aktualizováno: 8.2.2011 Verze: 1.2 2009 MVČR Obsah

Více

TESTY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY LIBERECKÝ KRAJ - 2012

TESTY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY LIBERECKÝ KRAJ - 2012 TESTY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY LIBERECKÝ KRAJ - 2012 REKAPITULACE NABÍDKY CERMATU PO ZAPRACOVÁNÍ VÝSLEDKŮ DISKUSE S ŘEDITELI ŠKOL A PRACOVNÍKY OŠMS KÚ SKLADBA ZKOUŠEK: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 30% otevřených

Více

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE. Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE. Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0 Obsah: 1 Úvod... 3 1.1 Definice a zkratky... 4 1.2 Podmínky provozu... 4 1.3 Pokyny k užívání dokumentu... 4 1.4 Obecné informace o

Více

Modul ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol

Modul ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol Ministerstvo financí Odbor 47 Centrální harmonizační jednotka pro finanční kontroly Informační systém finanční kontroly ve veřejné správě Modul ročních zpráv o výsledcích finančních kontrol Prosinec 2015

Více

K vyplnění žádosti je nutné mít nainstalován v počítači program 602XML Filler

K vyplnění žádosti je nutné mít nainstalován v počítači program 602XML Filler Podrobný postup pro stažení, vyplnění a odeslání elektronické žádosti v dotačním programu Snížení emisí z lokálního vytápění domácností (kotlíkové dotace) v Jihočeském kraji K vyplnění žádosti je nutné

Více

P OKYNY PRO KOMISAŘE

P OKYNY PRO KOMISAŘE AKTUALIZACE JSOU VYZNAČENY MODŘE Platné od 1. 4. 016 P OKYNY PRO KOMISAŘE k zajištění písemných zkoušek společné části maturitní zkoušky jaro 016 Důležitá aktualizace: U didaktického testu z matematiky

Více

Obecné. Výzva k účasti v e-aukci Město Počátky Oprava komunikací v Počátkách a okolí

Obecné. Výzva k účasti v e-aukci Město Počátky Oprava komunikací v Počátkách a okolí Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce na adrese https://pocatky.proe.biz dne 17. 03. 2014 v 13:00. V případě Vašeho

Více

ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ

ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ ŘEŠENÍ ORGANIZAČNÍCH A BEZPEČNOSTNÍCH INCIDENTŮ Bezpečnostní incident Organizační incident Mimořádná událost s nutností kontaktovat CZVV Mimořádná událost v řešení školy č. INCIDENT ŘEŠENÍ POZNÁMKA ZADÁVÁNÍ

Více

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro United Energy a.s. Materiál pro výměnu separátorů a jízkových plechů kotle K7

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro United Energy a.s. Materiál pro výměnu separátorů a jízkových plechů kotle K7 Výzva k účasti Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce dne 01. 03. 2016 v 13:00. V případě Vašeho zájmu si prostudujte

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO SLUŽBU INTERNETBANKING PPF banky a.s.

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO SLUŽBU INTERNETBANKING PPF banky a.s. UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA PRO SLUŽBU INTERNETBANKING PPF banky a.s. Část I: Všeobecné informace, přihlášení do Internetbankingu, nastavení a Autorizace příkazů a žádostí pro Banku Obsah: I. Všeobecné informace...

Více

Systémový integrátor báze systému

Systémový integrátor báze systému Akademický informační systém ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA o.p.s. Systémový integrátor báze systému Svazek 10 Verze: 2.99 Datum: 11. března 2016 Autor: Jitka Šedá, Martin Tyllich Obsah Seznam obrázků 5 1 eagenda

Více

Vyplnění Roční zprávy v IS FKVS

Vyplnění Roční zprávy v IS FKVS Vyplnění Roční zprávy v IS FKVS Přístup do IS FKVS Spusťte prohlížeč Internet Explorer. Existují 2 způsoby spuštění IS FKVS: 1. přímo zadáním adresy http://app.mfcr.cz/fkvs 2. přes internetové stránky

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka OM-Link Uživatelská příručka Verze: 2.1 Prosinec 2006 Copyright 2005, 2006 ORBIT MERRET, s r.o. I Nápověda k programu OM-Link Obsah Část I Úvod 3 Část II Základní pojmy a informace 3 1 Připojení... 3 2

Více

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro United Energy a.s. Výměna separátorů a jízkových plechů kotle K7

Výzva k účasti v on-line výběrovém řízení pro United Energy a.s. Výměna separátorů a jízkových plechů kotle K7 Obecné Dovolujeme si Vás pozvat k účasti ve výběrovém řízení, které se uskuteční formou on-line elektronické nákupní aukce ("ERMMA") dne 11. 03. 2016 v 08:30. V případě Vašeho zájmu si prostudujte níže

Více

Zkrácený uživatelský manuál ÚVOD

Zkrácený uživatelský manuál ÚVOD POSTUP PRO PŘIHLÁŠENÍ K PROJEKTU MAG 10 Zkrácený uživatelský manuál ÚVOD Tento dokument slouží jako stručný návod pro přihlášení škol a jejich žáků k projektu MAG 10 (tj. zadání žáků a jimi vybraných zkoušek

Více

Procesy zpracování dokumentace po zadávání zkoušek. krok za krokem

Procesy zpracování dokumentace po zadávání zkoušek. krok za krokem Procesy zpracování dokumentace po zadávání zkoušek krok za krokem Procesy zpracování zkušební dokumentace po zadávání zkoušek ve zkušebních učebnách lze rozdělit dle typů zkoušek na: Procesy zpracování

Více

K PÍSEMNÝM ZKOUŠKÁM SČ MZ

K PÍSEMNÝM ZKOUŠKÁM SČ MZ ZÁKLADNÍ INFORMACE K PÍSEMNÝM ZKOUŠKÁM SČ MZ (PODZIMNÍ TERMÍN MZ 2013) Kdy: od 16. 8. 2013 Kdo: POZVÁNKY k písemným zkouškám SČ MZ Pozvánky předává/zasílá emailem ředitel školy. Kdy: 2. 9. 5. 9. 2013 DIDAKTICKÝ

Více

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň ÚSÚ) role ( administrátor )

Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň ÚSÚ) role ( administrátor ) Školící dokumentace administrátorů IS KRIZKOM (úroveň ÚSÚ) role ( administrátor ) DATASYS s.r.o., Jeseniova 2829/20, 130 00 Praha 3 tel.: +420225308111, fax: +420225308110 www.datasys.cz Obsah 1.1 Historie

Více

Dokumentace. k projektu Czech POINT. Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Provozní řád

Dokumentace. k projektu Czech POINT. Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Provozní řád Dokumentace k projektu Czech POINT Provozní řád Konverze dokumentů z elektronické do listinné podoby (z moci úřední) Vytvořeno dne: 18.6.2009 Aktualizováno: 23.6.2009 Verze: 1.0 2009 MVČR Obsah 1. Přihlášení

Více

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s.

Aktivní saldo. Copyright 2009 CÍGLER SOFTWARE, a.s. Aktivní saldo Copyright 1 Money S3 Aktivní saldo Obsah Co lze od modulu Aktivní saldo očekávat... 2 Instalace modulu Aktivní saldo... 2 Aktivní saldo... 5 Hierarchický seznam Aktivní saldo... 6 Obecné

Více

Plně hybridní videorekordér

Plně hybridní videorekordér IWH3216 instalační manuál Plně hybridní videorekordér IWH3216 Touch II Instalační manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba

Více

Návod pro vystavení karty stáže

Návod pro vystavení karty stáže Návod pro vystavení karty stáže Platný od 18. 9. 2014 Obsah 1 Zobrazení šablony stáže... 2 2 Údaje o mentorovi a místu výkonu stáže... 4 2.1 Zadání osoby poskytovatele... 5 2.2 Zadání adresy místa výkonu

Více

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC)

Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) Postup instalace přídavného modulu pro Aktuální zůstatky (CBA) v programu MultiCash KB (MCC) 1/6 1. Instalace modulu Na internetových stránkách KB na adrese http://www.mojebanka.cz v sekci Stáhněte si

Více