Odstraňování krátkodobých permanentních močových katetrů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Odstraňování krátkodobých permanentních močových katetrů"

Transkript

1 Ročník 10 Číslo ISSN: Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Odstraňování krátkodobých permanentních močových katetrů Doporučení Tato doporučení jsou založena na statisticky významných závěrech přehledu.je nutné tato zjištění podpořit dalšími studiemi, neboť většina závěrů je postavena na jediné studii. Načasování odstranění permanentních močových katetrů (PMK) Po urologických výkonech a operacích včetně gynekologických operací je doporučeno odstraňovat PMK o půlnoci. (Stupeň A) Doba trvání katetrizace Časné odstranění PMK je spojeno s nižším rizikem infekce močového ústrojí a s kratší hospitalizací, ale vyšším rizikem krátkodobých problémů s močením. (Stupeň B) Uzavírání PMK svorkou Vzhledem k omezeným důkazům získaným z přehledu je toto doporučení založeno na zjištěních vztahujících se k důležitým výsledkům pacientů. Doporučuje se odstranit PMK po volném odtoku trvajícím 24 hodin. (Stupeň D) Informační zdroj Tento informační materiál Best Practice vychází ze systematického přehledu výzkumu publikovaného Joanna Briggs Institute pod názvem Comparison of late night and early morning removal of short-term urethral catheters: a systematic review 1 a dalšího publikovaného Cochrane Library pod názvem Policies for the removal of short term indwelling urethral catheters. 2 Primární literatura, která je základem tohoto informačního materiálu, je k dispozici v systematické analýze dostupné na stránce Joanna Briggs Institute 2 a v Cochrane Library. Úvod Stupně doporučení Tyto stupně doporučení jsou založeny na stupních účinnosti vytvořených v Joanna Briggs Institute Stupeň A Účinnost prokázána v míře, která si zaslouží aplikaci. Stupeň B Účinnost prokázána v míře, která umožňuje aplikaci. Stupeň C Účinnost prokázána v míře, která opravňuje ke zvážení aplikace zjištění. Stupeň D Účinnost prokázána jen v omezené míře. Krátkodobé používání (PMK) je bezpečným a účinným postupem vedoucím k udržení dobrého stavu močového měchýře a ledvin. Jeho rozumné použití přispívá k lepším výsledkům. Ovšem zavedení PMK se neobejde bez komplikací. S katetrem je běžně spojená bakteriurie, která po dobu katetrizace každý den narůstá o pět až osm procent. Mezi další komplikace patří poškození struktur močového ústrojí, krvácení, vznik falešného průchodu, retence moči a nepohodlí pro pacienta. Zatímco důležitost krátkodobého použití PMK je uznávána, mezi kliniky neexistuje shoda ohledně denní doby, která je optimální pro odstranění PMK, doby, po kterou je PMK ponechán na místě, či toho, zda uzavření PMK svorkou před jeho odstraněním ovlivňuje pacientovy výsledky. Definice Pro potřeby tohoto informačního materiálu byly použity následující definice: Krátkodobý PMK katetr zavedený na dobu 1-14 dnů. Odstranění časně ráno odstranění PMK v době mezi 6.00 a Odstranění pozdě večer odstranění mezi a půlnocí. Stupeň E JBI Odstranění krátkodobých permanentních močových katetrů Best Practice 10(3) Účinnost neprokázána.

2 Cíle Určit nejlepší postupy pro odstranění krátkodobých PMK u dospělých pacientů s tímto nástrojem. Předmětem zkoumání byla následující srovnání: odstranění PMK v určitou denní dobu je lepší než v jinou dobu odstranění PMK po kratší době použití je lepší než po delší době odstranění PMK po uzavření svorkou a uvolnění je lepší než odstranění PMK s volným odtokem Kritéria pro zařazení Do přehledu byly zařazeny všechny randomizované kontrolované pokusy (RCT) a kvazirandomizované kontrolované pokusy hodnotící účinnost postupů používaných pro odstranění krátkodobých PMK u lidí všech věkových skupin v jakémkoliv prostředí (nemocniční, komunitní, domy s pečovatelskou službou). Kritéria pro vyloučení Studie, které zahrnovaly suprapubické katetry, intermitentní katetrizaci a odstranění nefrostomických a suprapubických drénů. Odstranění PMK v určitou denní dobu v porovnání s jinou dobou Osm studií zahrnujících 1020 pacientů srovnávalo odstranění PMK v různou denní dobu u pacientů po urologických operacích a zákrocích, gynekologických operacích s akutní retencí moči ve všech případech. Metaanalýza však byla jen omezená vzhledem k omezeným dostupným informacím a klinicky heterogenním studiím. Čas do prvního močení (n=6 studií) Čas se u jednotlivých pacientů značně lišil (např. od 10 minut až po 13 hodin a 15 minut). V pěti studiích byl čas do prvního močení delší, ve třech studiích významně, ve skupinách, kterým bylo přiděleno odstranění o půlnoci. Výjimkou byla studie u pacientek po gynekologické operaci, kde byl čas po půlnočním odstranění významně kratší (p=0,012). Objem prvního močení (n= 7 studií) Objem prvního močení se pohyboval od 5 do 600 ml, což se odráželo ve vysokých směrodatných chybách a směrodatných odchylkách udávaných ve studiích. Ve všech sedmi studiích byl vyloučený objem při prvním močení významně vyšší u pacientů, kterým byl PMK odstraněn o půlnoci, bez ohledu na důvod počáteční katetrizace. Délka hospitalizace (n=7 studií) Šest ze sedmi studií udávalo kratší dobu hospitalizace po odstranění PMK o půlnoci. Zbývající studie se týkala času do rozhodnutí o propuštění a tento údaj se mezi skupinami nijak nelišil. Ve čtyřech studiích s odpovídajícími údaji se propuštění zpozdilo u třetiny subjektů s ranním odstraněním PMK (RR 0,67; 95% CI 0,59 až 0,75). V páté studii byla střední doba hospitalizace o dva dny kratší u skupiny, které bylo přiděleno odstranění o půlnoci. Podle sekundární analýzy by tento rozdíl mohl být větší u katetrizace po gynekologické operaci močového měchýře nebo uretry. Potřeba rekatetrizace z důvodu retence moči (n=6 studií) Celkem bylo rekatetrizováno 46 ze 716 případů přidělených do skupin s půlnočním odstraněním oproti 60 z 695 případů přidělených do skupin s ranním odstraněním (RR 0,82; 95% CI 0,58 až 1,16). JBI Odstranění krátkodobých permanentních močových katetrů Best Practice 10(3)

3 Denní doba rekatetrizace (n=2 studie) Čas od prvního odstranění po rekatetrizaci se pohyboval od 7 do 80 hodin. Podle jedné studie u pacientů, jejichž PMK byly odstraněny večer, byla větší pravděpodobnost rekatetrizace během pracovní doby (statistická významnost však nebyla uvedena). PMK neodstraněn včas (n=3 studie) Ve dvou ze třech studií bylo včas odstraněno více PMK v případě plánovaného půlnočního odstranění oproti plánovanému rannímu odstranění. Ve třetí skupině však bylo včas odstraněno méně PMK s plánovaným půlnočním odstraněním. Efektivita nákladů (n=1 studie) Jediná studie, která se tím zabývala, udávala, že kratší doba hospitalizace pacientů, jejichž PMK byly odstraněny o půlnoci, představovala roční úsporu 17 lůžkodnů, což se rovná roční úspoře 1500 britských liber na oddělení. Spokojenost pacientů (n=6 studií) Podle pěti studií půlnoční odstranění PMK nenarušilo spánek pacientů; někteří pacienti znovu usnuli okamžitě po odstranění katetru, jiní spali během procesu odstraňování. Šestá studie ukázala, že pacienti, jimž byl PMK odstraněn o půlnoci, měli narušený spánek, ráno byli unavení a zmatení a déle jim trval návrat k pravidelnému močení. Podle jedné studie došlo po ranním odstranění u dvou ze tří pacientů k rekatetrizaci v nespolečenskou dobu (20.30 a hodin), což jednak stresovalo pacienta, jednak bylo provedeno lékařem majícím pohotovost, který nebyl s případem seznámen. Kratší doba zavedení ve srovnání s delší dobou zavedení PMK Osm studií se 122 pacienty sledovalo dopad délky katetrizace na výsledky léčby striktur uretry a akutní retence moči a operací stresové inkontinence, transuretrálních operací a operací rekta. Krátkodobá retence moči / opožděné močení po odstranění PMK (n=4 studie) Ve všech čtyřech studiích, které se tím zabývaly, byly různé klinické indikace, malé počty případů přidělovaných různým srovnávaným postupům a široké intervaly spolehlivosti. Významně méně subjektů trpělo krátkodobou retencí moči po resekci rekta, kdy odstranění katetru bylo zpožděno o pět dnů. Tato zjištění jsou však z velké části postavena na jediné studii. Počet pacientů vyžadujících rekatetrizaci (n=3 studie) Ve všech třech studiích byl široký interval spolehlivosti, což odráží nízký počet událostí ve srovnáních. Žádný ze zjištěných rozdílů nebyl statisticky významný. Chronická retence moči (n=2 studie) Ve dvou studiích, které se tím zabývaly, se vyskytlo pouze 13 případů chronické retence. U podobného množství případů bylo původně přistoupeno k brzkému nebo zpožděnému odstranění PMK. Infekce močového ústrojí (n=5 studií) Těchto pět studií poskytlo jen málo údajů, které však shodně udávaly zvýšené riziko v případě pozdějšího odstranění, a to bez ohledu na pohlaví. Uretrální bolest a výtok (n=1 studie) JBI Odstranění krátkodobých permanentních močových katetrů Best Practice 10(3)

4 Po uretrotomii žádný z 20 pacientů ve skupině s časným odstraněním (3 dny) neudával uretrální bolest nebo výtok, oproti dvěma pacientům z 20 v pozdější skupině (28 dnů). Sekundární krvácení (n=1 studie) Ze 30 pacientů po TURP, jimž byl PMK odstraněn po dvou dnech, došlo k jedinému případu sekundárního krvácení oproti žádnému případu u 29 pacientů, jimž byl katetr odstraněn po jednom dni. Hluboká žilní trombóza (n=1 studie) U pacientů po TURP, jejichž PMK byl odstraněn po jednom dni (n=29), byl uveden jediný případ hluboké žilní trombózy oproti žádnému případu při odstranění PMK po dvou dnech (n=30). Epididymitida (n=1 studie) U dvou z 20 pacientů, jejichž katetry byly odstraněny 28 dnů po uretrotomii, se objevila epididymitida oproti žádnému případu u 20 pacientů ve skupině s odstraněním po třech dnech. Recidiva striktur (n=2 studie) Recidiva striktur u pacientů po uretrotomii, jimž byl PMK odstraněn po 3 dnech (n=20) nebo 28 dnech (n=20), nastala v šesti případech (třech v každé skupině) během šestiměsíčního sledování a v osmi případech (čtyřech v každé skupině) během dvanáctiměsíčního sledování. Tyto výsledky nebyly signifikantní. Stejně tak nebyl u této komplikace zjištěn statisticky významný rozdíl, pokud byl PMK odstraněn 1 den nebo 14 dnů po uretrotomii. Dlouhodobé močové komplikace (n=1 studie) U těchto výsledků nebyl udáván statisticky významný rozdíl u pacientů po proktektomii, jimž byl PMK odstraněn po jednom nebo pěti dnech (10 ze 64, resp. 5 ze 62). Délka hospitalizace (n=3 studie) Všechny tři studie dopadly ve prospěch časného odstranění PMK, byť pouze ve dvou studiích byly výsledky statisticky významné (p < 0,001). Spokojenost pacientů (n=1 studie) Větší podíl pacientů spokojených s léčbou byl ve skupině katetrizované po jediný den než ve skupině katetrizované po dobu 14 dnů, přestože výsledky nebyly statisticky významné (RR 0,72; 95% CI 0,45 až 1,17). Uzavření svorkou oproti volnému odtoku před odstraněním PMK Tři studie zahrnující celkem 234 pacientů, většinou žen, srovnávaly uzavření PMK svorkou před odstraněním s ponecháním volného odtoku. Všechny tři studie využívaly různé režimy uzávěru svorkou, takže výsledky nemohly být sloučeny pro metaanalýzu. Všechna srovnání obsahovala malá množství dat, takže všechny intervaly spolehlivosti byly široké. Infekce močového ústrojí (n=1 studie) U těchto výsledků nebyly hlášeny statisticky významné rozdíly u pacientů, jimž byl PMK odstraněn po době uzavření svorkou (3 z 33), a těch, u nichž byl ponechán volný odtok po 24 (3 z 37) nebo 72 hodin (6 z 36). JBI Odstranění krátkodobých permanentních močových katetrů Best Practice 10(3)

5 Retence moči (n=1 studie) U těchto výsledků nebyly hlášeny statisticky významné rozdíly u pacientů, jimž byl PMK odstraněn po době uzavření svorkou (14 z 33), a těch, u nichž byl ponechán volný odtok po 24 (9 z 37) nebo 72 hodin (11 z 36). Rekatetrizace (n=1 studie) U těchto výsledků nebyly hlášeny statisticky významné rozdíly u pacientů, jimž byl PMK odstraněn po době uzavření svorkou (2 z 33), a těch, u nichž byl ponechán volný odtok po 24 (1 z 37) nebo 72 hodin (3 z 36). Čas do prvního močení (n=2 studie) V obou studiích byl čas do prvního močení významně kratší u pacientů, jejichž permanentní katetr byl odstraněn po předchozím uzavření PMK svorkou. Pooperační dysfunkce močení (n=1 studie) Uzavření PMK svorkou nebo ponechání volného odtoku před odstraněním nemělo vliv na výskyt pooperační dysfunkce močení (RR 0,74; 95% CI 0,44 až 1,24). Praktické dopady Důkazy ukazují, ne však jednoznačně, že odstranění katetru o půlnoci spíše než ráno může vést ke kratší hospitalizaci s následnou úsporou prostředků. Na základě důkazů se zdá, že načasováním odstranění katetru se zajistí rovnováha mezi vyhnutím se infekci (při časném odstranění) a vyhnutím se dysfunkce močení (při pozdějším odstranění). Časné odstranění podle všeho snižuje střední dobu hospitalizace. Důkazy pro hodnocení uzavření permanentního močového katetru svorkou před jeho odstraněním jsou omezené. Do doby, než budou k dispozici silnější důkazy, postupy související s uzavíráním permanentních močových katetrů svorkou se budou i nadále řídit místními zvyklostmi a finančními faktory. Implikace pro výzkum Tento přehled poskytl vodítko pro budoucí priority výzkumu. 1. Jsou nutné další RCT za použití větších skupin subjektů, které by se přesněji a spolehlivěji zabývaly všemi aspekty zmíněnými v přehledu a které by umožnily sekundární analýzy v diskrétních podskupinách. 2. Další studie by měly zahrnovat spektrum výsledků hodnocených v tomto přehledu, včetně měření kvality života a využití zdrojů. 3. Měřené ukazatele (např. retence moči) musejí být dobře definovány, aby se zvýšila robustnost dalších studií. Hlavními otázkami jsou potřeba rekatetrizace a doba do propuštění z nemocnice. 4. Hodnocení v širším prostředí a u specifických skupin pacientů by zvýšilo zobecnitelnost. 5. Další RCT by měly srovnávat vliv odstranění permanentního močového katetru o půlnoci nebo brzy ráno a odstranění v kteroukoliv denní hodinu. 6. Stejně tak jsou nutné RCT za použití větších skupin subjektů k získání robustních důkazů ohledně vlivu uzavírání permanentních močových katetrů svorkami nebo ponechání volného odtoku a přídatného použití alfa blokátorů před odstraněním. Poděkování Tento informační materiál Best Practice byl vytvořen v New South Wales Centre for Evidence Based Health Care, partnerském centru Joanna Briggs Institute, a South Western Sydney Centre for Applied Nursing Research (společném projektu University of Western Sydney a Sydney South West Area Health Service). JBI Odstranění krátkodobých permanentních močových katetrů Best Practice 10(3)

6 Tento informační materiál Best Practice byl recenzován odborníky navrženými mezinárodními partnerskými centry Joanna Briggs Institute Literatura 1. Fernandez R, Griffiths R, Murie P. Comparison of late night and early morning removal of short-term urethral catheters. JBI Reports 1(1)2003: Griffiths R, Fernandez R. Policies for the removal of short-term indwelling urethral catheters. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005, Issue 1. Art. No.: CD pub2. DOI: / CD pub2. 3. The Joanna Briggs Institute. Systematic reviews - the review process, Levels of evidence. Accessed on-line The Joanna Briggs Institute Margaret Graham Building Royal Adelaide Hospital North Terrace, South Australia ph: f ax: vydáno nakladatelstvím Blackwell Publishing Postupy popsané v Best Practice mohou používat pouze osoby s příslušnou kvalifikací v oboru, ke kterému se postupy vztahují. Je nutné ověřit vhodnost těchto informací, než se na ně spolehneme. Byla věnována velká péče, abychom zaručili, že toto vydání Best Practice shrnuje výsledky výzkumu a odborných názorů, které máme k dispozici. Proto neneseme odpovědnost za jakékoliv poškození, postižení, výdaje, náklady nebo závazky utrpěné nebo způsobené spoléháním se na tyto postupy (pokud nastaly následkem nemoci, nedbalosti nebo jinak). JBI Odstranění krátkodobých permanentních močových katetrů Best Practice 10(3)

Roztoky, techniky a tlak pro čištění ran

Roztoky, techniky a tlak pro čištění ran Ročník 10 Číslo 2 2006 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Roztoky, techniky a tlak pro čištění ran Doporučení Tato doporučení jsou založena na nejlepších klinických důkazech

Více

Dekubity péče o tkáně poškozené tlakem

Dekubity péče o tkáně poškozené tlakem Ročník 12 Číslo 3 2008 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Dekubity péče o tkáně poškozené tlakem Doporučení Optimální péče vyžaduje komplexní a přesné posouzení anamnézy rány,

Více

Edukační intervence pro pacienty s duševním onemocněním užívající psychotropní léky dna pánevního na močovou inkontinenci po porodu

Edukační intervence pro pacienty s duševním onemocněním užívající psychotropní léky dna pánevního na močovou inkontinenci po porodu Ročník 10 Číslo 4 2006 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Edukační intervence pro pacienty s duševním onemocněním užívající psychotropní léky dna pánevního na močovou inkontinenci

Více

Ošetření bolestivých bradavek a/nebo poranění spojeného s kojením dna pánevního na močovou inkontinenci po porodu

Ošetření bolestivých bradavek a/nebo poranění spojeného s kojením dna pánevního na močovou inkontinenci po porodu Ročník 7 Číslo 3 2003 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Ošetření bolestivých bradavek a/nebo poranění spojeného s kojením dna pánevního na močovou inkontinenci po porodu Doporučení

Více

Předoperační odstranění ochlupení ke snížení infekce operační rány

Předoperační odstranění ochlupení ke snížení infekce operační rány Ročník 11 Číslo 4 2007 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Předoperační odstranění ochlupení ke snížení infekce operační rány Doporučení Tato doporučení jsou založena na nejlepších

Více

Účinnost programu cvičení svalů dna pánevního na močovou inkontinenci po porodu

Účinnost programu cvičení svalů dna pánevního na močovou inkontinenci po porodu Ročník 9 Číslo 2 2005 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Účinnost programu cvičení svalů dna pánevního na močovou inkontinenci po porodu Doporučení Tato doporučení jsou odvozena

Více

Předoperační hladovění pro prevenci peroperačních komplikací u dětí

Předoperační hladovění pro prevenci peroperačních komplikací u dětí Ročník 12 Číslo 1 2008 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Předoperační hladovění pro prevenci peroperačních komplikací u dětí Doporučení Většina dětí může bezpečně pít čiré

Více

Péče sester a porodních asistentek o zdravé donošené novorozence s asymptomatickou hypoglykémií

Péče sester a porodních asistentek o zdravé donošené novorozence s asymptomatickou hypoglykémií Ročník 10 Číslo 1 2006 ISSN: 1329-1874 Přeloženo souhlasem Joanna Briggs Institute Péče sester a porodních asistentek o zdravé donošené novorozence s asymptomatickou hypoglykémií Doporučení Tento systematický

Více

Lokální péče o kůži v zařízeních pro seniory

Lokální péče o kůži v zařízeních pro seniory Ročník 11 Číslo 3 2007 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Lokální péče o kůži v zařízeních pro seniory Využití pro praxi U inkontinentních seniorů v dlouhodobé péči by mělo

Více

Ošetřovatelské kliniky pro dospělé s ischemickou chorobou srdeční

Ošetřovatelské kliniky pro dospělé s ischemickou chorobou srdeční Ročník 9 Číslo 1 2005 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Doporučení Ošetřovatelské kliniky pro dospělé s ischemickou chorobou srdeční Tato doporučení jsou odvozena od systematického

Více

Dekubity prevence poškození tlakem

Dekubity prevence poškození tlakem Ročník 12 Číslo 2 2008 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Dekubity prevence poškození tlakem Doporučení Polohování by mělo mít za cíl zabránit přímému tlaku na kostní prominence

Více

Strategie vedoucí ke snižování medikačních chyb u seniorů

Strategie vedoucí ke snižování medikačních chyb u seniorů Ročník 9 Číslo 4 2005 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Strategie vedoucí ke snižování medikačních chyb u seniorů Doporučení Počítačové systémy počítačové systémy pro zadávání

Více

Intervence a strategie pro odvykání kouření

Intervence a strategie pro odvykání kouření Ročník 12 Číslo 8 2008 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Intervence a strategie pro odvykání kouření Doporučení Svépomoc by neměla být považována za terapii první linie pro

Více

Metodologie vědecké práce v rehabilitaci

Metodologie vědecké práce v rehabilitaci Metodologie vědecké práce v rehabilitaci Medicína založená na důkazech EBM Medicína založená na důkazech Evidence based medicine = využití vedle osobní zkušenosti i zkušeností většiny lékařů/zdravotníků

Více

Vliv moderních operačních metod na indikaci lázeňské péče

Vliv moderních operačních metod na indikaci lázeňské péče Michálkovická 18, Slezská Ostrava Vliv moderních operačních metod na indikaci lázeňské péče Bouřlivý rozvoj medicíny, jehož jsme v posledních několika desetiletích svědky, s sebou přináší nové operační

Více

Kompresivní punčochy pro prevenci pooperační žilní tromboembolie

Kompresivní punčochy pro prevenci pooperační žilní tromboembolie Ročník 12 Číslo 4 2008 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Kompresivní punčochy pro prevenci pooperační žilní tromboembolie Doporučení Pacienti by měli být posouzeni pro stanovení

Více

Tab. 4.1 Pacienti s vybraným chronickým onemocněním v evidenci praktického lékaře pro dospělé celkem a ve věku 65 a více let v letech 2009 až 2013

Tab. 4.1 Pacienti s vybraným chronickým onemocněním v evidenci praktického lékaře pro dospělé celkem a ve věku 65 a více let v letech 2009 až 2013 4. Zdravotní péče Nejčerstvější údaje o zdravotní péči o seniory jsou k dispozici za rok 213. V zásadě jde o data přebíraná od Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Zdravotní stav Jak u obyvatelstva

Více

Informační boom (nejen) ve zdravotnictví - požadavky na vyhledávání relevantních informací na základě principů evidence based medicine

Informační boom (nejen) ve zdravotnictví - požadavky na vyhledávání relevantních informací na základě principů evidence based medicine Informační boom (nejen) ve zdravotnictví - požadavky na vyhledávání relevantních informací na základě principů evidence based medicine Daniel Hodyc 19. 3. 2014 Zdroje informací a jejich vyhledávání Informační

Více

OPERAČNÍ LÉČBA KARCINOMU PROSTATY

OPERAČNÍ LÉČBA KARCINOMU PROSTATY MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME BUDOUCNOST MEDICÍNY OPERAČNÍ LÉČBA KARCINOMU PROSTATY Petr Filipenský Primář Urologického oddělení Seminář pro pacienty Mám rakovinu prostaty, co dál? 08.11.2018

Více

Centra pro implantaci umělého svěrače uretry AMS 800 u mužů s inkontinencí moče a statistické výsledky. Pokyny pro urologická pracoviště

Centra pro implantaci umělého svěrače uretry AMS 800 u mužů s inkontinencí moče a statistické výsledky. Pokyny pro urologická pracoviště Centra pro implantaci umělého svěrače uretry AMS 800 u mužů s inkontinencí moče a statistické výsledky Statistické výsledky budou prezentovány a jednou ročně aktualizovány na www stránkách Urologické kliniky

Více

Urologická příprava pacienta do registru čekatelů na TL. Pavel Navrátil RTC při Urologické klinice FN a LF UK v Hradci Králové

Urologická příprava pacienta do registru čekatelů na TL. Pavel Navrátil RTC při Urologické klinice FN a LF UK v Hradci Králové Urologická příprava pacienta do registru čekatelů na TL Pavel Navrátil RTC při Urologické klinice FN a LF UK v Hradci Králové Základní předpoklady vstupu do registru čekatelů 1. Vyloučení malignity 2.

Více

Účinnost intervencí pro podvyživené seniory v nemocničním prostředí

Účinnost intervencí pro podvyživené seniory v nemocničním prostředí Ročník 11 Číslo 2 2007 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Účinnost intervencí pro podvyživené seniory v nemocničním prostředí Využití pro praxi Bylo zjištěno, že intervence

Více

Základní principy Evidence-Based. Practice praxe založená na dkazech

Základní principy Evidence-Based. Practice praxe založená na dkazech Základní principy Evidence-Based Practice praxe založená na dkazech Darja Jarošová Ústav ošetovatelství a porodní asistence Fakulta zdravotnických studií Ostravská univerzita Definice EBP EBP je vdomé,

Více

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Péče o K/N na chirurgickém oddělení Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním prostaty Odpovězte na níže uvedené otázky dle přiložené ošetřovatelské dokumentace: 1. Na základě zjištěných údajů u konkrétního

Více

Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG MDC 11 Nemoci vylučovací soustavy

Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG MDC 11 Nemoci vylučovací soustavy Ukázka spolupráce na návrhu klasifikačního systému CZ-DRG MDC 11 Nemoci vylučovací soustavy Roman Zachoval Česká urologická společnost ČLS JEP Thomayerova nemocnice Praha Konference DRG Restart 2016 9.

Více

Očkování proti pneumokokovým nákazám v dětském a dospělém věku

Očkování proti pneumokokovým nákazám v dětském a dospělém věku Očkování proti pneumokokovým nákazám v dětském a dospělém věku Milan Trojánek Klinika infekčních nemocí 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí

Více

VÝVOJ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI A STRUKTURY PRÁCE NESCHOPNÝCH

VÝVOJ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI A STRUKTURY PRÁCE NESCHOPNÝCH VÝVOJ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI A STRUKTURY PRÁCE NESCHOPNÝCH Statistické podklady pro sledování pracovní neschopnosti Statistika pracovní neschopnosti využívá 3 základní zdroje: Český statistický úřad (ČSÚ),

Více

Zpracovala referentka oddělení protiepidemického pro okresy Praha východ a Praha západ KHS Stč. kraje: Václava Zvolská

Zpracovala referentka oddělení protiepidemického pro okresy Praha východ a Praha západ KHS Stč. kraje: Václava Zvolská Zpracovala referentka oddělení protiepidemického pro okresy Praha východ a Praha západ KHS Stč. kraje: Václava Zvolská Datum zpracování: 10.08.2017 1 Pohlavně přenosná onemocnění ve Středočeském kraji

Více

Ošetřovatelství založené na důkazu

Ošetřovatelství založené na důkazu Ošetřovatelství založené na důkazu EBN - Evidence Based Nursing Darja Jarošová Ústav ošetřovatelství a porodní asistence Lékařská fakulta Ostravská univerzita Co je Evidence-Based Nursing? vidět pacienta

Více

PO RADIKÁLNÍ PROSTATEKTOMII A JEJICH ŘEŠENÍ

PO RADIKÁLNÍ PROSTATEKTOMII A JEJICH ŘEŠENÍ MEZINÁRODNÍ CENTRUM KLINICKÉHO VÝZKUMU TVOŘÍME MOŽNÉ BUDOUCNOST KOMPLIKACE MEDICÍNY PO RADIKÁLNÍ PROSTATEKTOMII A JEJICH ŘEŠENÍ Magda Krechlerová Urologické oddělení FNUSA Seminář pro pacienty Mám rakovinu

Více

Heterogenita v poskytování akutní lůžkové péče v ČR

Heterogenita v poskytování akutní lůžkové péče v ČR Heterogenita v poskytování akutní lůžkové péče v ČR Markéta Bartůňková, Tomáš Pavlík, Zbyněk Bortlíček, Petra Kovalčíková, Ladislav Dušek, Petr Klika, Jan Linda a tým projektu DRG Restart Ústav zdravotnických

Více

CÉVKOVÁNÍ. Zavedení permanentního močového katétru

CÉVKOVÁNÍ. Zavedení permanentního močového katétru CÉVKOVÁNÍ Zavedení permanentního močového katétru Pomůcky permanentní Folleyův katétr fyziologický roztok F 1/1 injekční stříkačka dle velikosti balonku 10-20 ml sběrný močový sáček sterilní tampony dezinfekční

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG 009.2012 Platná verze MKN-10 Pro rok 2012 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů 2. aktualizované

Více

ERAS na chirurgických pracovištích v ČR

ERAS na chirurgických pracovištích v ČR ERAS na chirurgických pracovištích v ČR Ryska O, Šerclová Z, Antoš F* Chirurgické oddělení, NH Hořovice *Chirurgická klinika, Nemocnice Na Bulovce Definice ERAS programu The protocol describes the perioperative

Více

Přehled statistických výsledků

Přehled statistických výsledků Příloha 7 Přehled statistických výsledků 1 Úvod, zdroj dat a zadání analýz Statistická zpracování popsaná v tomto dokumentu vychází výhradně z dat Registru AINSO, tedy z dat sbíraných již podle návrhu

Více

R.A. Burger, 1 M.F. Brady, 2 J. Rhee, 3 M.A. Sovak, 3 H. Nguyen, 3 M.A. Bookman 4

R.A. Burger, 1 M.F. Brady, 2 J. Rhee, 3 M.A. Sovak, 3 H. Nguyen, 3 M.A. Bookman 4 NEZÁVISLÉ RADIOLOOGICKÉ HODNOCENÍ STUDIE FÁZE III GOG218 S BEVACIZUMABEM (BEV) V PRIMÁRNÍ LÉČBĚ POKROČILÉHO EPITELOVÉHO NÁDORU VAJEČNÍKŮ, PRIMÁRNÍHO NÁDORU PERITONEA NEBO VEJCOVODŮ. R.A. Burger, 1 M.F.

Více

Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) Zdravotní potíže (XII. díl)

Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) Zdravotní potíže (XII. díl) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 12.3.2003 11 Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) Zdravotní potíže (XII. díl) Tato aktuální

Více

Chirurgické možnosti řešení rhabdomyosarkomu pánve u mladé pacientky v rámci multimodálního přístupu

Chirurgické možnosti řešení rhabdomyosarkomu pánve u mladé pacientky v rámci multimodálního přístupu Chirurgické možnosti řešení rhabdomyosarkomu pánve u mladé pacientky v rámci multimodálního přístupu Macík D. 1, Doležel J. 1, Múdry P. 2, Zerhau P. 3, Staník M. 1, Čapák I. 1 1 ODDĚLENÍ UROLOGICKÉ ONKOLOGIE,

Více

PERIOPERAČNÍ BLOKÁDA SYMPATIKU

PERIOPERAČNÍ BLOKÁDA SYMPATIKU PERIOPERAČNÍ BLOKÁDA SYMPATIKU Březina A., Říha H., Hess L. IKEM Praha 2011 ÚVOD Zajištění oběhové stability je jedním ze základních předpokladů úspěšné operace a časné pooperační péče, který má vliv na

Více

Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě

Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě Antibiotická profylaxe v gynekologické operativě J. MAŠATA Gynekologicko porodnická klinika VFN a 1. LF UK, Praha Definice infekce Kolonizace (colonisation) běžná přítomnost bakterie Kontaminace (contamination)

Více

4. Zdravotní péče. Zdravotní stav

4. Zdravotní péče. Zdravotní stav 4. Zdravotní péče Všechna data pro tuto kapitolu jsou převzata z publikací Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Tyto publikace s daty za rok 2014 mají být zveřejněny až po vydání této analýzy,

Více

Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii

Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii Lymfoscintigrafie horních končetin u pacientek po mastektomii Lang O, Balon H, Kuníková I, Křížová H, Wald M KNM UK 3. LF a FNKV, 1. Chirurgická klinika UK 2. LF a FN Motol, Praha 51. DNM, Seč Ústupky,

Více

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s.

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s. BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na www.athero.cz Připravila Česká společnost pro aterosklerózu www.athero.cz Česká společnost pro aterosklerózu

Více

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?!

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pověry o statinech aneb Nevěřte všemu, co se povídá a píše O statinech, tedy lécích na snížení množství cholesterolu v krvi, koluje mezi laiky,

Více

Výzva k akci pro zdraví novorozenců v Evropě

Výzva k akci pro zdraví novorozenců v Evropě Výzva k akci pro zdraví novorozenců v Evropě Powered by Úmluva Spojených národů o právech dítěte byla podepsána ve 196 zemích a prohlašuje, že dítě, z důvodu své fyzické a mentální nedospělosti, potřebuje

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Protonová terapie Health Technology Assessment Dossier. Klára Kruntorádová Tomáš Doležal Institute of Health Economics and Technology Assessment

Protonová terapie Health Technology Assessment Dossier. Klára Kruntorádová Tomáš Doležal Institute of Health Economics and Technology Assessment Protonová terapie Health Technology Assessment Dossier Klára Kruntorádová Tomáš Doležal Institute of Health Economics and Technology Assessment PROTONOVÁ TERAPIE HTA DOSSIER 1. Přehled zahraničních HTA

Více

Jana Bizoňová, Darja Jarošová. Abstrakt. Abstract. Úvod

Jana Bizoňová, Darja Jarošová. Abstrakt. Abstract. Úvod roč. 2, č. 3/2011 VL PREVENTNÍCH STRATEGIÍ NA VZNIK INFEKCE MOČOVÝCH CEST PŘI KATETRIZACI MOČOVÉHO MĚCHÝŘE IMPACT OF A PREVENTE STRATEGIES ON INCIDENCE OF CATHETER- ASSOCIATED URINARY TRACT INFECTION Jana

Více

Komplikace poranění pánevního kruhu

Komplikace poranění pánevního kruhu Komplikace poranění pánevního kruhu Šrám J., Lukáš R., Taller S., Harcuba R. Traumatologicko - ortopedické centrum KN Liberec a.s. Mikulov 2015 Tento projekt je finančně podpořen z Programu na podporu

Více

Výskyt alergických onemocnění u dětí v Moravskoslezském kraji

Výskyt alergických onemocnění u dětí v Moravskoslezském kraji Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí Subsystém 6 Výskyt alergických onemocnění u dětí v Moravskoslezském kraji Porovnání výsledků studie 2015 s celostátním

Více

DynaMed = EBM v praxi

DynaMed = EBM v praxi DynaMed = EBM v praxi Vytvořen lékaři pro lékaře včetně slovenského zastoupení 3 200+ klinických témat pro všechny obory všechna synonyma = 1 téma Monitoring obsahu 500+ medicínských časopisů a dalších

Více

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči MUDr. Eva Míčková Intenzivní péče a infekce spojené se zdravotní péčí Jednotka intenzivní péče (JIP), anglicky intensive care unit (ICU),

Více

3. Výdaje zdravotních pojišťoven

3. Výdaje zdravotních pojišťoven 3. Výdaje zdravotních pojišťoven Náklady sedmi zdravotních pojišťoven, které působí v současné době v České republice, tvořily v roce 2013 více než tři čtvrtiny všech výdajů na zdravotní péči. Z pohledu

Více

Zpracovala referentka oddělení protiepidemického pro okresy Praha-východ a Praha západ KHS Stč. kraje: Václava Zvolská

Zpracovala referentka oddělení protiepidemického pro okresy Praha-východ a Praha západ KHS Stč. kraje: Václava Zvolská Zpracovala referentka oddělení protiepidemického pro okresy Praha-východ a Praha západ KHS Stč. kraje: Václava Zvolská Datum zpracování: 2.6.216 1 Pohlavně přenosná ve Středočeském kraji rok 215 Zdrojem

Více

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2007. Activity of the branch of diabetology, care for diabetics in 2007

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2007. Activity of the branch of diabetology, care for diabetics in 2007 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30. 7. 2008 31 Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2007 Activity of the branch of diabetology, care

Více

Bc. PharmDr. Ivana Minarčíková, Ph.D. www. farmakoekonomie.cz www.elekarnice.cz

Bc. PharmDr. Ivana Minarčíková, Ph.D. www. farmakoekonomie.cz www.elekarnice.cz Bc. PharmDr. Ivana Minarčíková, Ph.D. www. farmakoekonomie.cz www.elekarnice.cz CÍL: alkoholem způsobená jaterní cirhóza alkoholem vyvolaná transplantace jater alkoholem způsobená pankreatitida Vyčíslení

Více

Proč se nemocnice musí změnit

Proč se nemocnice musí změnit 17. 18. května 2018 Proč se nemocnice musí změnit MUDr. Pavel Hroboň, M.S. Advance Healthcare Management Institute ČESKÁ REPUBLIKA 2 Obsah této prezentace Proč se nemocnice musí změnit? Hlavní změny a

Více

Kvalita zdravotní péče a možnosti jejího měření. Seminář ŠVZ IPVZ Možnosti měření kvality zdravotní péče IPVZ, 21.března 2006

Kvalita zdravotní péče a možnosti jejího měření. Seminář ŠVZ IPVZ Možnosti měření kvality zdravotní péče IPVZ, 21.března 2006 Kvalita zdravotní péče a možnosti jejího měření Seminář ŠVZ IPVZ Možnosti měření kvality zdravotní péče IPVZ, 21.března 2006 Vývoj sledování kvality USA 70. léta rozvoj zdravotnictví používání nových vyspělých

Více

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce Activity of the branch of diabetology, care for diabetics in 2006

Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce Activity of the branch of diabetology, care for diabetics in 2006 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 5. 11. 2007 55 Činnost oboru diabetologie, péče o diabetiky v roce 2006 Activity of the branch of diabetology, care

Více

Vývoj pracovní neschopnosti

Vývoj pracovní neschopnosti VÝVOJ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI A STRUKTURY PRÁCE NESCHOPNÝCH Statistické podklady pro sledování pracovní neschopnosti Statistika pracovní neschopnosti využívá 3 základní zdroje: Český statistický úřad (ČSÚ),

Více

Kyselina tranexamová u krvácejících pacientů po úrazech (studie CRASH-2) z pohledu center v ČR a na Slovensku

Kyselina tranexamová u krvácejících pacientů po úrazech (studie CRASH-2) z pohledu center v ČR a na Slovensku P. Svoboda, I. Kantorová, P. Scheer, Š. Trenkler Kyselina tranexamová u 20 000 krvácejících pacientů po úrazech (studie CRASH-2) z pohledu center v ČR a na Slovensku XVIII. kongres ČSARIM Praha 7.10.2011

Více

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů

Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Kapitola 2. Zdravotní stav seniorů Předmluva ke kapitole: Kapitola se zabývá jak zdravotním stavem seniorů, tak náklady na jejich léčbu. První část kapitoly je zaměřena na hospitalizace osob ve věku 5

Více

Soubor nemocných s megauretery v období

Soubor nemocných s megauretery v období Soubor nemocných s megauretery v období 2004-2013. Novák I, Kuliaček P 1 Dětské oddělení Urologické kliniky, 1 Oddělení dětské chirurgie a traumatologie Fakultní nemocnice a LFUK Hradec Králové Soubor

Více

Zahajovací konference

Zahajovací konference Zahajovací konference Program CZ11 Public Health Initiatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Předdefinovaný projekt Vytvoření Systému Ucelené Psychiatrické Rehabilitace (S.U.P.R) a jeho implementace

Více

Zpracovala pracovnice KHS Stč. kraje: Václava Zvolská

Zpracovala pracovnice KHS Stč. kraje: Václava Zvolská Zpracovala pracovnice KHS Stč. kraje: Václava Zvolská Datum zpracování: 17.04.2015 1 2 Pohlavně přenosná onemocnění ve Středočeském kraji Zdrojem informací této výroční zprávy je povinné Hlášení pohlavní

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. p ř e d m ě t : v y b r a n é k a p i t o l y c h i r u r g i e Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á

Více

Tab. 4.1 Pacienti s vybraným chronickým onemocněním v evidenci praktického lékaře pro dospělé celkem a ve věku 65 a více let v letech 2009 až 2013

Tab. 4.1 Pacienti s vybraným chronickým onemocněním v evidenci praktického lékaře pro dospělé celkem a ve věku 65 a více let v letech 2009 až 2013 4. Zdravotní péče Zdrojem dat uváděných v této kapitole jsou publikace Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Zdravotnické ročenky krajů a ČR a Činnost zdravotnických zařízení ve vybraných

Více

POUČENÍ K TUR JIZVY V ANASTOMOSE PO RAPE

POUČENÍ K TUR JIZVY V ANASTOMOSE PO RAPE Havlíčkovo nábřeží 600, 762 75 Zlín, IČO: 27661989 Urologické oddělení, tel. 577 552 737 POUČENÍ K TUR JIZVY V ANASTOMOSE PO RAPE Vážený pane, Vaším ošetřujícím lékařem Vám byla zjištěna diagnóza striktury

Více

Zpracovaly pracovnice KHS Stč. kraje: MUDr. Markéta Korcinová, vedoucí protiepidemického odboru Václava Zvolská, referentka protiepidemického odboru

Zpracovaly pracovnice KHS Stč. kraje: MUDr. Markéta Korcinová, vedoucí protiepidemického odboru Václava Zvolská, referentka protiepidemického odboru Zpracovaly pracovnice KHS Stč. kraje: MUDr. Markéta Korcinová, vedoucí protiepidemického odboru Václava Zvolská, referentka protiepidemického odboru Datum zpracování: 4/7/211 Pohlavně přenosná onemocnění

Více

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov Efektivní strategie podpory zdraví IV. Praha SZÚ 16. 6. 2016 Nemocnice Pelhřimov Nemocnice

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Testování JBI software pro tvorbu systematického review k tématu: Efekt léčby hyperbarickou oxygenoterapií u dospělých pacientů s kraniotraumatem.

Testování JBI software pro tvorbu systematického review k tématu: Efekt léčby hyperbarickou oxygenoterapií u dospělých pacientů s kraniotraumatem. Testování JBI software pro tvorbu systematického review k tématu: Efekt léčby hyperbarickou oxygenoterapií u dospělých pacientů s kraniotraumatem. Jméno: Mgr. Ivana Nytra Školitel: doc. PhDr. Jana Marečková,

Více

Žádost o grant AVKV 2012

Žádost o grant AVKV 2012 Žádost o grant AVKV 2012 Zlepšení nutričního stavu chirurgických nemocných s maligním onemocněním trávicího traktu Žadatel Všeobecná Fakultní Nemocnice 1. Chirurgická klinika Praha 2, U nemocnice 2, 128

Více

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde? Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech

Více

Roman Zachoval. Urologické oddělení, Thomayerova nemocnice, Praha

Roman Zachoval. Urologické oddělení, Thomayerova nemocnice, Praha Roman Zachoval Urologické oddělení, Thomayerova nemocnice, Praha 1. Suprapubický přístup: 1996 Ulmsten 2. Transobturatorní přístup: 2000 Delorme 3. Single Incision Sling: 2008 Neuman - ve srovnání s Burchovou

Více

Účinné dietní intervence pro děti s nadváhou a obezitou

Účinné dietní intervence pro děti s nadváhou a obezitou Ročník 11 Číslo 1 2007 ISSN: 1329-1874 Přeloženo se souhlasem Joanna Briggs Institute Účinné dietní intervence pro děti s nadváhou a obezitou Doporučení pro praxi Intervence, které kombinují komponenty

Více

Je možné zvýšit současnou účinnost biologické léčby IBD?

Je možné zvýšit současnou účinnost biologické léčby IBD? Je možné zvýšit současnou účinnost biologické léčby IBD? Martin Bortlík Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty ISCARE a Interní klinika UVN a 1. LF UK Praha Obsah přednášky Jaká je současná situace?

Více

Efektivita zahřívání dospělých pacientů v celkové anestézii

Efektivita zahřívání dospělých pacientů v celkové anestézii Efektivita zahřívání dospělých pacientů v celkové anestézii Gahérová I., Gybasová Z. ARK, FN Ostrava Cíl práce Účelem naší práce bylo porovnat různé metody zahřívání dospělých pacientů v průběhu anestézie

Více

Problematika epidurální analgezie v souvislosti s operačním výkonem

Problematika epidurální analgezie v souvislosti s operačním výkonem Problematika epidurální analgezie v souvislosti s operačním výkonem III. Celostátní královehradecký kongres perioperačních sester 24. - 25. 9. 2014 Mgr. Petra Kourková Nemocnice Jihlava, ARO - anestezie

Více

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Co je to ambulantní katetrizace? Jednodenní vyšetření a ošetření bez hospitalizace

Více

Jana Zapletalová, Kateřina Langová

Jana Zapletalová, Kateřina Langová Jana Zapletalová, Kateřina Langová 2008 1 Ověření účinnosti a snášenlivosti přípravku Eregma Max Power tablety Do klinické prospektivní dotazníkové studie Eregma Max Power tablety bylo zařazeno celkem

Více

ACS u rupturovaných aneuryzmat abdominální aorty

ACS u rupturovaných aneuryzmat abdominální aorty ACS u rupturovaných aneuryzmat abdominální aorty Daněk T., Pirkl M., Fořtová M., Bělobrádek Z., Černý M. Oddělení cévní a plastické chirurgie Chirurgická klinika Pardubické nemocnice Chirurgická klinika

Více

Příloha IV. Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci

Příloha IV. Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci Příloha IV Vědecké závěry a zdůvodnění změny podmínek rozhodnutí o registraci 132 Vědecké závěry Výbor CHMP zvážil níže uvedené doporučení výboru PRAC ze dne 5. prosince 2013 s ohledem na postup podle

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 5 27.4.2004 Diabetologická péče v Moravskoslezském kraji v roce 2003 Informace o

Více

Výsledky elektivní léčby aneuryzmat břišní aorty. Mazur M., Pekař M., Chovancová T. Vítkovická nemocnice

Výsledky elektivní léčby aneuryzmat břišní aorty. Mazur M., Pekař M., Chovancová T. Vítkovická nemocnice Výsledky elektivní léčby aneuryzmat břišní aorty Mazur M., Pekař M., Chovancová T. Vítkovická nemocnice Výsledky elektivní léčby AAA - kdy a koho léčit? 2. RIZIKO OPERACE 3. NÁZOR PACIENTA 1. RIZIKO RUPTURY

Více

Moderní nakupování zdravotní péče. Daniel Hodyc

Moderní nakupování zdravotní péče. Daniel Hodyc Moderní nakupování zdravotní péče Daniel Hodyc 18. 10. 2017 Proč se stále více uplatňují moderní úhradové mechanismy v kontraktech? Prudký a setrvalý nárůst nákladů na zdravotnictví ve většině zemí Evropy

Více

Terapie primárních megaureterů na KDCHOT v období Kubát M., Zerhau P., Husár M. Urologické oddělení KDCHOT FN Brno

Terapie primárních megaureterů na KDCHOT v období Kubát M., Zerhau P., Husár M. Urologické oddělení KDCHOT FN Brno Terapie primárních megaureterů na KDCHOT v období 2003 2013 Kubát M., Zerhau P., Husár M. Urologické oddělení KDCHOT FN Brno Megaureter Patologický stav, charakterizovaný abnormální šířkou ureteru nad

Více

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce:

MUDr. Jan Hiblbauer s.r.o. Provozovna: třída Karla IV. 834/4, 500 02 Hradec Králové, tel.: 602 485 746 Identifikace: Narozen/a: Pohlaví: Plátce: Husova 64, 506 01 Jičín Souhlas s poskytnutím zdravotních služeb ASCENDENTNÍ PYELOGRAFIE (ureteropyelografie=upg), URETERÁLNÍ STENT (zavedení či výměna) INFORMACE O ZÁKROKU PRO PACIENTY Pacient/ka: Rodné

Více

Je rutinní vážení těhotných zbytečností či ještě stále prvním krokem k prevenci těhotenských komplikací?

Je rutinní vážení těhotných zbytečností či ještě stále prvním krokem k prevenci těhotenských komplikací? Je rutinní vážení těhotných zbytečností či ještě stále prvním krokem k prevenci těhotenských komplikací? Tereza Šmrhová-Kovács, Gynpraxe Tábor Pavel Calda, Centrum fetální medicíny 1.LF UK a VFN Praha

Více

ULTRASONOGRAFICKY NAVIGOVANÁ KANYLACE PERIFERNÍ ŽÍLY V PNP

ULTRASONOGRAFICKY NAVIGOVANÁ KANYLACE PERIFERNÍ ŽÍLY V PNP ULTRASONOGRAFICKY NAVIGOVANÁ KANYLACE PERIFERNÍ ŽÍLY V PNP RANDOMIZOVANÁ KLINICKÁ STUDIE R. Škulec 1-3, J. Callerová 1,4, V. Černý 1,5,6 1 Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova

Více

THE ORIGINAL VÝSLEDKY KLINICKÝCH ZKOUŠEK. Kožní klinika Fakultní nemocnice Albert Ludwigs ve Freiburgu. Prof. MUDr. Vanscheidt

THE ORIGINAL VÝSLEDKY KLINICKÝCH ZKOUŠEK. Kožní klinika Fakultní nemocnice Albert Ludwigs ve Freiburgu. Prof. MUDr. Vanscheidt Kožní klinika Fakultní nemocnice Albert Ludwigs ve Freiburgu Prof. MUDr. Vanscheidt Na kožní klinice Fakultní nemocnice ve Frieburgu byla vědecky testována absorpční kapacita plen po předchozím ošetření

Více

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER?

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? Mgr. Ivana Kupečková, MBA KARIM Fakultní nemocnice Hradec Králové ČAS sekce ARIP PROTOKOLY / DOPORUČENÉ POSTUPY Jsou to sady postupů předepsaných

Více

ideálně podle potřeb konkrétního pacienta

ideálně podle potřeb konkrétního pacienta Perioperační optimalizace Pavel Suk ARK, FN u sv. Anny v Brně IV. česko-slovenský kongres intenzivní medicíny, Brno, 12.-14. května 2010 Rizikový chirurgický pacient perioperační mortalita (~ 1%) a morbidita

Více

Implementace DRG pohled zvenčí

Implementace DRG pohled zvenčí Information for Success: Implementace DRG pohled zvenčí Praha, 11.06.2009 Ivan Kalman MSc, MBA Implementace DRG pohled zvenčí Obsah 2. 30 letá křížová cesta osobni zkušenost na poli DRG 4. Jaké cíle má

Více

CELKOVÉ SHRNUTÍ VĚDECKÉHO HODNOCENÍ LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ OBSAHUJÍCÍCH KYSELINU VALPROOVOU/VALPROÁT (viz Příloha I)

CELKOVÉ SHRNUTÍ VĚDECKÉHO HODNOCENÍ LÉČIVÝCH PŘÍPRAVKŮ OBSAHUJÍCÍCH KYSELINU VALPROOVOU/VALPROÁT (viz Příloha I) PŘÍLOHA II VĚDECKÉ ZÁVĚRY A ZDŮVODNĚNÍ POTŘEBNÝCH ÚPRAV V SOUHRNECH ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÝCH INFORMACÍCH PŘEDKLÁDANÉ EVROPSKOU AGENTUROU PRO LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY 104 VĚDECKÉ ZÁVĚRY CELKOVÉ SHRNUTÍ VĚDECKÉHO

Více

CEBO: (Center for Evidence Based Oncology) Incidence Kostních příhod u nádorů prsu PROJEKT IKARUS. Neintervenční epidemiologická studie

CEBO: (Center for Evidence Based Oncology) Incidence Kostních příhod u nádorů prsu PROJEKT IKARUS. Neintervenční epidemiologická studie CEBO: (Center for Evidence Based Oncology) Incidence Kostních příhod u nádorů prsu PROJEKT Neintervenční epidemiologická studie PROTOKOL PROJEKTU Verze: 4.0 Datum: 26.09.2006 Strana 2 PROTOKOL PROJEKTU

Více

Rizika na pracovišti. Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV

Rizika na pracovišti. Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV Rizika na pracovišti Tomáš Svoboda COS I FN Brno, PMDV RIZIKO = kombinace pravděpodobnosti výskytu nežádoucího jevu a stupně negativního dopadu takového jevu na výstup procesu očekávaná hodnota škody odchýlení

Více

Standardy z pohledu. Jan Švihovec

Standardy z pohledu. Jan Švihovec Standardy z pohledu klinické farmakologie Jan Švihovec DOPORUČENÝ POSTUP jde o systematicky vytvářená stanoviska s cílem pomáhat lékaři nebo pacientovi (!) při rozhodování o patřičné zdravotní péči za

Více