Uživatelský manuál administrace FastCentrik. verze 1.0

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Uživatelský manuál administrace FastCentrik. verze 1.0"

Transkript

1 Uživatelský manuál administrace FastCentrik verze 1.0 Platnost od

2 2 / 73 Obsah: 1. Úvod Výkladový slovník Přihlášení Odhlášení Horní lišta Nastavení systému Základní nastavení Základní nastavení Obecné a) HTML hlavička b) Nastavení ového automatu c) Chybová stránka d) Chybová stránka e) Odebírání novinek e) Exporty XML do vyhledavačů f) Zápatí stránky g) Doporučte nás h) Základní statistiky Google i) Top List j) Zobrazení ankety Kategorie a) Filtrování, řazení, stránkování položek b) Nejprodávanější zboží v kategorii číslovaný seznam c) Zanoření v kategorii Produkt a) Nejprodávanější global b) Akční zboží c) Doporučené zboží d) Nové zboží Uživatel a)formulář pro zapomenuté heslo b)editace osobních dat/registrace c)tělo u pro potvrzení registrace/změn osobních údajů d) Tělo u Zapomenutého hesla Objednávka a) Odeslání objednávky em b) Tisk objednávky Platba a) Způsoby platby ikonky Nastavení vzhledu Favicon Obrázky v hlavičce obchodu Nastavení barevných schémat Práva uživatelů Způsoby dopravy Způsob platby Vazby doprava/platba Vymazání cache Vodoznak v obrázcích... 37

3 3 / Editace textů - Články Obsahová část Editace zboží Základní údaje položky Doplňující obrázky Odkaz na soubory Doplňující parametry Související zboží Alternativní zboží Cena pro zákaznické skupiny Vyhledávání zboží pro editaci Kategorie Parametry Definice parametrů Definice parametrů v kategorii Výrobci Manažer obrázků Import XML Univerzální XML Import Pohoda Postup importu dat z systému Pohoda v prostředí administrace e-shopu Postup exportu objednávek z administrace e-shopu do systému Pohoda Marketing Ceníky Seznam zákazníků y (novinky) Textová inzerce Ankety Statistiky Objednávky Shop Doplňky HTML editor... 70

4 4 / Úvod Obchod nejsou pouze informace o nabízeném zboží, ale také další www stránky, které potenciálnímu zákazníkovi usnadňují orientaci a poskytují mu dodatečné informace. Součástí FastCentriku je i malý publikační systém, který umožňuje takovéto stránky snadno tvořit. Nepotřebujete programátora nebo webdesignéra k tomu, abyste si například vytvořili stránku představující Vaši společnost. Celá obsluha tohoto systému je ukrytá v části webové administrace e-shopu. Ta je vždy dostupná na adrese Výkladový slovník FrontEnd - slouží k označení části webu viditelné běžným návštěvníkům, např. u internetového obchodu slouží jako frontend katalog zboží, nákupní košík a objednávkový formulář. BackEnd - je opakem frontendu, část webové aplikace sloužící k administraci. Zde se určuje a ovlivňuje obsah, který pak frontend zobrazuje. HelpDesk místo kde nám zadáváte své dotazy a informujte nás o chybách E-shop - internetový obchod - počítačová aplikace používaná na B2B (business-to-business) nebo B2C (business-to-consumer) komerci v prostředí internetu. Slouží k nabídce zboží, příjmu objednávek od zákazníků, zprostředkování plateb a poskytování dalších informací o výrobcích či řešení reklamací. Meta tag - jsou zvláštní značky, které se píšou do hlavičky stránky. V každé stránce je potřeba použít: meta tag pro kódování a hodně doporučuji description. Meta tag Description - meta-tag pro definici popisku vaší stránky Meta tag Keywords - slouží k definování klíčových slov na stránce, která by mělo co nejvýstižněji definovat obsah textu na stránce. Jednotlivá klíčová slova se oddělují čárkou, doporučený počet klíčových slov je 10 až elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. XML feed - je XML soubor, pomocí kterého získáme informace o Vašem zboží. Každý den dochází ke stažení a zpracování XML souboru a tudíž k aktualizaci informací o poskytovaném zboží. Formát pdf - je univerzální formát dokumentů pro jejich bezproblémový přenos do různých operačních systémů bez závislosti na programovém vybavení. Jakýkoliv dokument lze přenést z libovolné aplikace při zachování přesného vzhledu a obsahu originálu. Select box pole s roletkou s možností výběru, např. velikost u trička: S, M, L, XL apod. Upload nahrání dat (obrázků, souborů) do systému Favicon - ikonka webové stránky je vlastně běžný soubor typu ICO, tedy klasická ikonka, ikona se zobrazuje v záložce prohlížeče a rovněž u www stránky, kterou máte uloženou ve svých oblíbených položkách.

5 5 / Přihlášení Při vstupu na tuto stránku jste vyzváni k přihlášení do administrace. Přihlašovací údaje si můžete sami upravit viz. sekce 2.3. Práva uživatelů. Zde zadejte: 1. přihlašovací jméno 2. heslo Po kliknutí na tlačítko vstoupíte do administrace Vašeho obchodu. Vaše jméno se zobrazí vpravo nahoře na liště. HelpDesk - Vstup do systému HelpDesk 1.3 Odhlášení Pro odhlášení z administrace použijte křížek, který je umístěn vpravo na horní liště. 1.4 Horní lišta Administrace je rozčleněná na sekce umístěné na horní liště. Po kliku na název sekce se rozbalí menu, kde jsou další podsekce. Po najetí myší daná sekce změní barvu pozadí z šedé na tmavě šedou a rozbalí se nabídka podsekcí

6 6 / Nastavení systému 2.1 Základní nastavení Po kliku na sekci Nastavení modulů Vám najede seznam parametrů modulů. Jde o velmi jednoduchou, ale zároveň o důležitou součást provozu internetových stránek. Aby správně fungoval, musí být nejprve každý internetový obchod správně nastaven, tj. provozovatel musí mít nastaveny všechny potřebné údaje.

7 7 / Základní nastavení Zboží lze zařadit do více kategorií Umožní či znemožní zařadit zboží do více, než jedné kategorie. Počet dnů po zařazení zboží jako novinka Nové zboží si můžete označit jako novinku na určitý počet dní a bude se zobrazovat nejen v patřičné kategorii, ale také v nabídce novinek na titulní stránce. Po vypršení této doby, se zboží jako novinka již zobrazovat nebude. Pokud zadáte nulový počet dnů, jako novinka se bude zobrazovat jen zboží manuálně zatržené v editaci zboží s příznakem Novinka.

8 8 / 73 Maximální aplikovatelná sleva na zboží Zde si vymezíte, jak velkou slevu jste ochotni poskytovat z ceny zboží e-shopu. Globální sleva Globální sleva je sleva, která se aplikuje na všechno zboží na celém shopu. Nejprodávanější zboží generovat Pokud zatrhnete manuálně dle výběru, bude se zobrazovat zboží manuálně vložené zboží s příznakem Nejprodávanější. Pokud zvolíte variantu automaticky z objednávek, nejprodávanější zboží se bude generovat automaticky, dle uskutečněných objednávek za období posledních 14 dnů. Dříve než na e-shop vložíte první produkty, musíte se rozhodnout, zda budete ceny zboží zadávat s DPH či bez DPH! Pozdější změna je sice možná, ale u dříve vytvořených produktů budete muset ceny upravit. Zobrazovat ceny Bez DPH Nastavení zobrazení cen na shopu. V případě, že zvolíte u položky Ukládat ceny s DPH volbu Ano, nemá toto nastavení na zobrazování cen vliv. Budou se zobrazovat pouze ceny s DPH. Zobrazovat ceny S DPH Nastavení zobrazení cen na shopu. Ukládat ceny s DPH Nastavení uložení cen na shopu. Povolená doména projektu Nastavení přesměrování domény. V případě, že máte zaregistrováno více domén, je vhodné, aby docházelo k přesměrování pouze na jednu doménu hlavní. Nebudete pak sankcionování vyhledávači za duplicitní obsah.

9 9 / 73 Název obchodu Možnost editace názvu obchodu. Tento název se pak zobrazuje uživatelům, pokud si Vaše stránky zadají mezi oblíbené položky v prohlížeči. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno Obecné Systém FastCentrik je navržen tak, aby podporoval základní pravidla tvorby SEO (např. tvorba title z názvů kategorií, zboží, description z popisů apod.). V této sekci můžete toto nastavení vhodným způsobem doplňovat. Všechny tři základní meta tagy jsou rozděleny na části eshop (stránky týkající se obchodu katalogové zobrazení, detail zboží apod.) a publikační (úvodní stránka, články apod.) a) HTML hlavička

10 10 / 73 SEO titulek tzv. meta title text zobrazující se v každém prohlížeči v liště úplně nahoře. Titulek by měl být tvořen do maximálně 7 až 8 slovy (pro Seznam do 70 znaků, pro Google do 64 znaků). Tato část title se zobrazuje za generovaným title systémem FastCentrik. SEO popis tzv. meta description - malé shrnutí obsahu stránky. Vyhledávače v něm hledají, proto je dobré v něm uvést dostatek klíčových slov. Někdy je také vyhledávači použit jako popisek k vaší stránce při zobrazování výsledků hledání. Jeho délka by neměla přesáhnout 156 znaků. SEO klíčová slova tzv. meta keywords - klíčová slova důležitá pro vyhledávače. Počet slov omezte na b) Nastavení ového automatu Zde nastavíte ovou adresu, ze které budou odcházet všechny ové zprávy a adresu, na kterou Vám budou od zákazníků přicházet y dotazy, či připomínky, např. z modulu Napište nám. Můžete využít i možnosti kopie ů zasílat na další adresu. Odesílatel generovaných ů ová adresa, ze které budou odcházet veškeré maily, které posílá aplikace (položky FROM nebo OD ). V případě, že ponecháte tuto položku prázdnou, nebudou žádné y klientům odcházet! Kopie ů posílat na adresu všechny y budou automaticky posílány na tuto adresu ve skryté kopii- Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno.

11 11 / c) Chybová stránka 404 Zde lze editovat text, který se zobrazí zákazníkovi při případném překlepu v URL nebo pokud stránka přestane existovat (např. zboží již nebude dále nabízeno). Pro usnadnění práce zde lze použít HTML editor. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno.

12 12 / d) Chybová stránka 500 Zde lze editovat text, který se zobrazí zákazníkovi při případné vnitřní chybě na našem serveru. Pro usnadnění práce zde lze použít HTML editor. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno.

13 13 / e) Odebírání novinek Zde máte možnost editovat informační text při registraci odběru, předměty zpráv pro registraci odběru, zprávy o zrušení odběru, zprávy po souhlasu odběru novinek. Pro usnadnění práce zde lze použít HTML editor.

14 14 / 73

15 15 / 73 Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno e) Exporty XML do vyhledavačů Nastavení XML výstupů pro vyhledavače. Zde zapínáte/vypínáte možnost generování XML feedu pro předem definované katalogy zboží. V případě, že katalog vyžaduje další upřesnění (např. název kategorie), uveďte to zde v administraci. Feed je generován jednou denně. Doplňková služba Pravidelný export zboží do porovnávače zboží k systému FastCentrik obsahuje ruční registraci do nejvýznamnějších vyhledávačů a ověření správného zobrazování na těchto vyhledávačích. Službu lze zakoupit za jednorázový příplatek Kč.

16 16 / 73 Adresy jednotlivých feedů (použijete při registraci do katalogů): Bezva Ceny: Centrum: Jyxo: Seznam (zbozi.cz): Naakup: Hledej Ceny:

17 17 / 73 Heureka: Monitor: Srovnání cen: Srovnáme: Nejlepší ceny: Ceny zboží: Nej nákup: Seznam zboží: Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno.

18 18 / f) Zápatí stránky Zde si můžete editovat zápatí stránky. Obvykle se zde uvádí název e-shopu a kontakty na provozovatele. Pro editaci je určen HTML editor. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno g) Doporučte nás Zde můžete vytvořit text, který bude obsahovat informační o Vašem e-shopu. Zákazníci budou mít možnost jej odesílat svým známým nebo kamarádům přímo z e-shopu. Je to v podstatě jeden ze způsobu vaší propagace, která proběhne nenásilnou formou reference.

19 19 / 73 Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno h) Základní statistiky Google Nastavení pro statistiky Google nastavení provedete vložením ID uživatele pro Google Analytics. Abyste mohli službu GA využívat, je potřeba se na stránkách Google nejprve zaregistrovat. Po dokončení registrace obdržíte jedinečný identifikátor (např. UA ), který vložíte zde do administrace. Následující den byste měli mít možnost prostřednictvím této služby sledovat Vaše statistiky. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno i) Top List Zde nastavíte zobrazení Top Listu na svých stránkách pomocí obdrženého kódu. Podobně jako při použití služby Google Analytics se musíte nejprve do TOP Listu zaregistrovat, následně obdržíte identifikátor (např ), který vložíte zde do administrace. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno.

20 20 / j) Zobrazení ankety V této části administrace máte možnost zvolit si, zda se budou počty hlasujících zobrazovat v procentech nebo hlasech a zda klient uvidí aktuální stav ankety ještě před svým hlasováním. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno Kategorie a) Filtrování, řazení, stránkování položek Nastavení zobrazení počtu položek produktů v katalogovém zobrazení. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno b) Nejprodávanější zboží v kategorii číslovaný seznam Nastavení zobrazení počtu položek produktů v tomto modulu.

21 21 / 73 Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno c) Zanoření v kategorii Nastavíte, co se má zobrazit v tzv. drobečkové navigaci jako titulní stránka. Ve frontendu e-shopu zobrazeno takto: Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno Produkt a) Nejprodávanější global Nastavení zobrazení počtu položek produktů v pravém sloupcovém boxu Nejprodávanější. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno b) Akční zboží Nastavení zobrazení počtu položek produktů v akčních produktech.

22 22 / 73 Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno c) Doporučené zboží Nastavení zobrazení počtu položek produktů v Doporučeném zboží. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno d) Nové zboží Nastavení zobrazení počtu položek produktů na titulní stránce Novinky. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno Uživatel a)formulář pro zapomenuté heslo Modul slouží k zaslání zapomenutých přihlašovacích údajů zákazníkovi e-shopu. V případě, že zákazník zapomene přihlašovací údaje, může si tyto nechat zaslat na svou ovou adresu, zadanou při registraci. Vy si můžete editovat předmět příchozího u klientovi a text na frontendu. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno.

23 23 / b)editace osobních dat/registrace Zde můžete editovat text upozornění klienta při jeho registraci na Váš e-shop, že veškeré údaje, které zákazník při registraci uvádí, podléhají ustanovením z. č. 101/2000 Sb., Zákona o ochraně osobních údajů ve znění pozdějších novel. Opět zde lze použít HTML editor.

24 24 / 73 Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno c)tělo u pro potvrzení registrace/změn osobních údajů Jedná se o správu odchozích mailů při registraci anebo změn registračních údajů. V administraci lze změnit Předmět mailu a určit na jakou adresu mají chodit kopie (jedná se o skrytou kopii). Dále je možno editovat tělo mailu, a to prefix a sufix. Údaje o registraci jsou automaticky do mailu doplněny doprostřed a to mezi prefix a sufix. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno.

25 25 / 73

26 26 / d) Tělo u Zapomenutého hesla Zde nastavíte, jaký text bude chodit zákazníkovi, pokud použije funkci zapomenutého hesla. Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno.

27 27 / Objednávka a) Odeslání objednávky em Zákazníkovi po úspěšném odeslání objednávky přijde informační, jehož text můžete editovat zde a v u budou také údaje o objednávce a v příloze objednávka ve formátu HTML. Kopii toho u můžete poslat na Vámi určenou adresu.

28 28 / 73 Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno b) Tisk objednávky Po úspěšném odeslání objednávky má zákazník možnost si svou objednávku vytisknout. Údaje, které chcete mít na objednávce, si nastavíte zde. Mezi tyto údaje patří např. adresa, bankovní účet, atd.

29 29 / 73

30 30 / 73 Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno Platba a) Způsoby platby ikonky Pokud chcete zobrazit pouze ikony použitých plateb ve fronendu v levém sloupci dole, tuto volbu zvolíte zde: Zadané změny stačí jen potvrdit klikem na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, klikněte na tlačítko Storno. 2.2 Nastavení vzhledu Favicon Zde nahrajete faviconu uloženou ve svém počítači. Tato ikona se bude následně zobrazovat v záložce prohlížeče a rovněž u Vašeho shopu, který budou mít klienti uložen ve svých oblíbených položkách. Faviconu lze do aplikace vložit pouze ve formátu "ico", který je pro favicony nezbytný. Pokud již budete mít ikonu ve formátu "ico", je nutné ji před vkládaním do aplikace přejmenovat její název na "favicon".

31 31 / 73 V administraci e-shopu vyberte z hlavní nabídky Nastavení systému / Nastavení vzhledu / Favicon. Nyní pomocí tlačítka Procházet vyberete místo na disku, kde jste si ikonu ve formátu "ico" a s názvem "favicon" uložili a zmáčknete tlačítko "Otevřít". V políčku "Soubor:" se Vám zobrazí cesta k této ikonce a nyní nezbývá než uložit tlačítkem "Uložit soubor". V případě, že vše proběhne v pořádku, zobrazí se pod tlačítkem hlášení: "Soubor byl uložen" Obrázky v hlavičce obchodu Zde lze kompletně nastavit vlastní vzhled v horní části obchodu. Lze taky snadno umístit vlastní logo, vlastní pozadí a banner. V horní části obrazovky se zobrazí aktuální vzhled hlavičky obchodu.

32 32 / 73 Můžete měnit logo i jeho pozici, banner i jeho pozici a také pozadí (koláž). Kliknutím do jednotlivých políček určíme, se kterým prvkem se bude pracovat. Nejdříve můžeme změnit pozadí. Manažer obrázku pomůže vybrat z existujících obrázků na serveru nebo nahrát obrázky z vašeho disku. Práci s manažerem obrázku se detailně věnuje část 4.5. Pokud si již vybereme požadovaný obrázek, klikneme na něj a v horní pravé části klikneme na tlačítko Přenést obrázek. U loga a banneru je kromě výběru obrázku pomocí Manažera obrázku dále možnost posunu obrázku pomocí těchto tlačítek. Kliknutím na tlačítko Uložit, se uloží nová grafika, což se okamžitě projeví na e-shopu. O správném uložení také informuje hlášení Nastaveno v pravém horním rohu Nastavení barevných schémat Zde je možno nastavit vlastní barvy obchodu. Je možno vybírat z přednastavených šablon vzhledu a také je lze snadno doladit podle vlastních představ. Je zde možno vytvářet, upravovat i ukládat vlastní šablony vzhledu.

33 33 / 73 V pravé horní polovině vidíme reálný vzhled obchodu. Zde se také budou promítat změny nastavení barev, které provedete ve sloupci nastavení barev pozadí a inkoustů vlevo. Pravá dolní polovina je rozdělená do dvou záložek. V první záložce jsou připravené barevné schémata, u kterých je také možnost je dále doladit. Do druhé záložky je možno ukládat vlastní barevné schémata a vlastním názvem. V levém sloupci jsou pole pro zvolení barvy. U každého pole je možnost výběru barev pomocí tlačítka tří teček. Posuvníkem je možno se posouvat po barevné škále. Kolečkem je možno barvu doladit. Změna barvy se v levém sloupci v daném poli okamžitě promítne. Pokud docílíte požadované, barvy okno s barvami uzavřete křížkem v pravém horním rohu. Pokud zmačknete na tlačítko Promítnou změny v nastavení barev, změny se projeví v náhledu vpravo, nikoli ještě na ostrém e-shopu. Pozadí 1 mění barvu pozadí nákupního košíku, barvu písma a číslování v boxíku Nejprodávanější Pozadí 2 určuje barvu pozadí položky produkty, barvu nápisu Kategorie, Pokud si nevyberete námi nabízené barevné schéma, máte možnost toto barevné schéma změnit a uložit tlačítkem Uložit uživatelské schéma pro pozdější použití. Zmačknutím tlačítka nás systém vyzve k zadání názvu barevného schématu. Po zadání názvu stiskneme tlačítko Uložit a nyní již v záložce Uživatelská barevná schémata nově vytvořené barevné schéma vidíme. Pro uložení barevného schématu a změny grafiky na ostrém e-shopu stiskněte tlačítko Uložit, potvrzení uložení se projeví hlášením v pravém horním rohu nastaveno Práva uživatelů Do administrace e-shopu můžete vytvořit přístup neomezenému počtu osob a každé z osob můžete přidělit různá oprávnění na moduly a operace, které mohou provádět. Díky tomu můžete například brigádníkům povolit pouze vkládání zboží. Tito pak nebudou moci dělat nic jiného a neuvidí statistiky, data klientů apod.

34 34 / 73 Pokud jsme přihlášení jako Univerzální uživatel jsme uživatel s maximálními právy můžeme zakládat další uživatele (administrátory), přidělovat jim různá práva a sami také můžeme provádět další úkony v administraci. Pro vytvoření nového uživatele v administraci zvolíme Nastavení systému / Práva uživatelů a klikneme na tlačítko Nový uživatel Seznam existujících uživatelů vidíme pod tímto tlačítkem.

35 35 / 73 K novému uživateli vyplníme v pravé části jméno, příjmení, přihlašovací jméno a heslo. Pro vytváření hesla můžeme použít nápovědu. Zvolené heslo je třeba ještě zopakovat do políčka Kontrolní heslo. Dole nastavíme oprávnění uživatele k jednotlivým položkám menu v administraci e-shopu a klikneme na tlačítko Uložit. Nově vytvořený uživatel se zobrazí v seznamu uživatelů. Kliknutím na červený křížek vedle uživatele je možno uživatele odstranit. Odhlášení uživatele probíhá kliknutím na oranžový křížek v pravém horním rohu administrace eshopu a potvrzením hlášení Odhlásit? tlačítkem Ano Způsoby dopravy V průběhu procesu objednávky je zákazník e-shopu vyzván k vyplnění způsobu dopravy zboží. Po kliku na způsob dopravy v administraci Vám najede okno, kde je možno definovat: název dopravy, stručný popis, URL sledování zásilky (např. u služeb PPL je možnost zjistit v průběhu přepravy, kde se zásilka aktuálně nachází). Způsob dopravy je možno blokovat zatrhnutím příznaku Blok, tzn. že tento způsob dopravy není možno použít. Dále je možno u způsobu dopravy definovat, zda tato doprava má být zobrazována jako výchozí, pořadí v jakém jsou způsoby řazené na frontendu e-shopu a cenu za její realizaci (např. poštovné, přepravné apod.) Zadání nového způsobu dopravy provádíme klikem na tlačítko Nový způsob dopravy. Po stisknutí se načte prázdný formulář, kde stačí jen vyplnit data a nakonec jen kliknete na tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, stačí kliknout na tlačítko Storno Způsob platby

36 36 / 73 Zde si můžete definovat a používat různé platební metody sloužící ke zpříjemnění nakupování prostřednictvím internetu. Tento fakt se týká i výběru způsobu platby. Platební metody jsou na frontendu reprezentovány ikonkami. Zákazník si z nich může vybrat při nákupu zboží. Po kliku na způsob platby v administraci Vám najede okno kde je možno definovat: název platební metody, číslo účtu, typ platby je možno vybrat z roletky. Dále je u způsobu platby možnost definovat pořadí, v jakém chcete zobrazovat; blokovat způsob dopravy, tzn. volba se na stránkách e-shopu nebude nabízet; možnost zobrazení způsobu platby jen při kreditu, tzn. tuto volbu zatrhnete, pokud chcete danou platbu nabízet jen v případě určitého kreditu zákazníka. Také je možno u způsobu platby definovat, zda tato platba má být zobrazována jako výchozí, stručný popis platby, je možnost nahrát pomocí Manažera obrázků logo, obrázek či ikonku dané platební metody, která se bude zobrazovat na frontendu a dále je možno uvést u způsobu platby odkaz na vytvořený volný článek. Zadání nového způsobu platby probíhá klikem na tlačítko Nový způsob platby. Kliknutím se načte prázdný formulář, kde stačí jen vyplnit data a nakonec vše uložit kliknete a tlačítko Uložit. Pokud nechcete udělat žádné změny, stačí kliknout na tlačítko Storno Vazby doprava/platba Slouží k jednoduchému provázání vybraných platebních metod se způsoby dopravy. Ke každé platbě nemusí být přiřazena doprava a naopak k jedné platbě mohou být přiřazeny všechny způsoby dopravy. Ne vždy je vhodné kombinovat všechny možné způsoby (např. Dobírku s Bankovním převodem apod.). Je jen na vás jaké kombinace zákazníkovi připravíte a které budou také pro Vás výhodné. Klikem dle šipek se Vám rozbalí roletky s nabídkami dopravy a plateb.

37 37 / 73 Je možno si zvolit výchozí vazbu, která se zobrazí v objednávce na prvním místě a bude zákazníkovi jako první nabídnutá. K zadání nové vazby doprava/platba slouží tlačítko Nová vazba. Kliknutím na toto tlačítko se načte další prázdný řádek, kde stačí jen vyplnit data a nakonec jen kliknete na tlačítko. 2.7 Vymazání cache Slouží pro urychlení práce s editací e-shopu. Změny provedené v administraci se na frontendu projeví téměř ihned po vymazání cache. 2.8 Vodoznak v obrázcích Zde do pole Vodoznak v obrázcích zadejte text, který si přejete zobrazovat v obrázcích. Slouží jako ochrana proti případnému kopírování obrázků z vašeho e-shopu.

38 38 / Editace textů - Články FastCentrik umožňuje vkládání článků do různých sekcí e-shopu. Různým skupinám návštěvníků můžete servírovat různé články. Články lze snadno tvořit a také jednoduše určovat pozici zobrazení. Zobrazení článků můžete kdykoliv povolit nebo zakázat. Součástí editace textů je HTML (WYSIWYG) editor stránek detailněji popsaný níže v části 7.1. Ovládání tohoto modulu je plně intuitivní. V levém sloupci se nachází sekce článků, do kterých články můžeme vkládat, např. sekce menu, infobox, novinky, volné články, uvítací články.

39 39 / 73 Obsah jednotlivých sekcí v levém sloupci lze sbalit a rozbalit kliknutím na symbol. Pouze v sekci Menu lze budovat stromovou strukturu podmenu. Symboly + znamenají, že položka má podmenu. Kliknutím na název článku se obsah načte vpravo. Kliknutím na červený křížek na konci názvu článku můžeme článek smazat. Kliknutím na zelený háček/červený křížek před tlačítkem pro smazání článku můžeme zakázat nebo povolit zobrazování článku. Článek přeneseme do jiné sekce tak, že klikneme na článek, který chceme přesunout, najedeme myší na symbol vlevo, stiskneme levé tlačítko, držíme jej a přeneseme článek na cílové místo. Vodorovná oranžová čára označuje místo, kam se umístí článek, když pustíme myš. Pokud jste nad boxíkem s možností zanoření, oranžově zbarvené titulky značí budoucí sousedy, tedy články úrovně, do které přibude přetahovaný článek, pokud pustíte myš. Nový článek přidáme pomocí kliknutí na tlačítko Nový článek V pravé části se načte prázdný formulář. Vložíme název článku. Pole URL adresa se vyplní samo. Pomocí tlačítka stromové struktury zvolíme umístění do sekce. Kliknutím na titulkový pruh boxíku v levém menu vybíráte místo, kam bude článek umístěn. Pokud chcete zařadit článek pod nějaký již existující článek (např. jako podmenu), klikněte přímo na danou položku. V poli umístění se ihned zobrazí název zvolené sekce. V poli Pořadí můžeme číslem určit pořadí článku v sekci, ale můžeme to nechat i na později a článek přesunout metodou táhni a pusť. Přepínači Zobrazovat určíme, kterým skupinám se článek bude zobrazovat, zda všem návštěvníkům, pouze nepřihlášeným nebo pouze přihlášeným. Další pole u článku je Nezobrazovat článek, pokud toto pole zatrhneme, nebude se po uložení na eshopu článek zobrazovat. Do pole URL pro přesměrování vyplníme www adresu, pokud si přejeme, aby byl po kliknutí na článek uživatel přenesen na tuto adresu. Pole Datum zveřejnění slouží pro určení data zveřejnění článku, pokud jej nevyplníme, bude článek zveřejněn ihned. Kliknutím na tlačítko tří teček se nám zobrazí kalendář pro snadnější výběr data. Stejně tak můžeme určit termín vypnutí zobrazení článku v poli Datum exspirace. K článku můžeme pomocí Manažera obrázku obrázek. (popsán v části 4.5.) vložit úvodní Do pole Anotace vyplníme anotaci článku, tedy krátký text článku. Dlouhý text článku vyplníme do pole Tělo. K úpravám textu využíváme editoru a jeho tlačítek, díky nímž můžeme měnit písma, jeho velikosti, vkládat odkazy, podobně jako ve Wordu.

40 40 / 73 Na konci formuláře každého článku jsou ještě pole SEO titulek (na frontendu se zobrazí v horní liště prohlížeče), SEO popis, SEO klíčová slova, kde můžeme doplnit SEO informace pro vyhledávače. Vytvořený článek uložíme tlačítkem Uložit. Úvodní články slouží k editaci úvodního uvítacího textu. Také máte možnost tvořit si tzv. Volné články, které potom odkazem směřujete kdekoli na e-shop. Pokud je v položce Odkaz nějaký odkaz uveden, pak se přesměruje stránka na něj - díky tomu je možné např. z menu přistupovat i k ostatním stránkám e-shopu (k registraci, košíku, úvodní stránce), ale i k externím stránkám. Zde máte možnost vkládat např. dříve připravené Volné články (viz výše). Pokud vede odkaz na interní stránky e-shopu, doporučujeme zadávat odkaz ve tvaru: "/nazev_clanku/cislo", pro externí odkazy je nutno použít prefix "

41 41 / Obsahová část 4.1. Editace zboží Každý výrobek má svou vlastní editovatelnou část kartu zboží, která se skládá z několika oddílů záložek Základní údaje položky První záložkou karty zboží je záložka Základní údaje položky.

42 42 / 73 Do základní údajů položky na kartě zboží patří pole Název, kde zadáváme název výrobku; Kód položky, kde je nutno zadat jedinečný kód položky. Každé zboží zařadíme do kategorie, případně do více kategorií. Kategorii: vyberte pomocným tlačítkem stromové struktury, poté uložte. Do pole Záruční podmínky zadejte, kolik měsíců poskytujete na toto zboží záruku. Příznak Vyjmout zaškrtněte pouze v případě, že nechcete, aby se prozatím zboží zobrazovalo na stránkách e-shopu. Příznak Šablona se používá k vytvoření šablony z karty zboží, kterou použijeme pro podobné výrobky. Často se můžete na e-shopu setkat s téměř identickými výrobky. Pro Vás to znamená několikanásobné vyplnění informací o výrobku stejnými, nebo velmi podobnými daty a právě pro tento účel slouží příznak Šablona. Umožňuje uložit v šabloně informace jako třeba cena, anotace, popis, zatřízení do kategorií, výrobce, odkazy, soubory, alternativní a související zboží atd Počet šablon není omezen. Pokud v administraci uložíte kartu zboží jako šablonu (obyčejný výrobek s příznakem šablona), máte při vytváření nové karty k dispozici stejné nebo podobné údaje. Pouze pak na nové kartě doplníte další údaje a informace, které se nemohou kopírovat - jako název, kód apod. Při kopírování údajů je možno si zvolit, zda chcete kopírovat celou šablonu (vyjma údajů, které musejí být unikátní) anebo pouze parametry zboží, což provedete kliknutím na tlačítko s vybranou možnosti. Dále do základních údajů položky na kartě zboží patří pole Skladová dostupnost, kde je třeba uvést, zda je zboží např. skladem, do 2 dnů či na dotaz. V poli Výchozí odběr si nastavíte počet kusů, kolik se běžně daného výrobku prodává, toto pole lze samozřejmě při nákupu změnit, např. u pneumatik je běžný prodej po 4 kusech. Příznaky Akční, Novinky, Doporučujeme, Nejprodávanější zatrhujeme podle toho, ve kterém boxíku chceme, aby se zboží mimo hlavní katalog ještě zobrazovalo.

43 43 / 73 Akční: Pokud bude zatržené, zboží se zobrazí na frontendu v akčním sloupci. Novinky: Pokud bude zatržené zboží jako novinka, zboží se zobrazí na frontendu v novinkách na titulní straně. Doporučujeme: Pokud bude zatrženo, zboží se zobrazí na titulní straně, jako doporučujeme. Nejprodávanější v kategorii (ručně): pokud bude v nastavení systému zatrženo manuálně dle výběru a bude mít příznak nejprodávanější v kategorii, bude se zboží zobrazovat na frontendu v dané kategorii jako nejprodávanější. Nejprodávanější na shopu (ručně): pokud bude v nastavení systému zatrženo manuálně dle výběru a bude mít příznak nejprodávanější na shopu, bude se zboží zobrazovat na frontendu jako nejprodávanější na shopu. V poli Sleva je možné zadat procentní slevu zboží. Tuto slevu je můžeme sečíst se slevou v ceníku nebo nahradit za slevu ceníku. Výběr možnosti je nutno zatrhnout. Pole Anotace slouží pro zápis zkráceného popis zboží, maximální délka textu 150 znaků. Dlouhý popis zboží vkládáme do pole Popis a pomocí HTML editoru vytvoříte přehledný popis daného výrobku. Obrázek vložíte pomocí tlačítka, kterým se otevře obrázkový manažer (více v části 4.5.), kde snadno vyberete nebo nahrajete nový obrázek Doplňující obrázky Doplňující obrázky je záložka na kartě zboží, která nabízí vkládání doplňujícího "vizuálního popisu" zboží. Součástí modulu je i možnost nahrávání obrázků z počítače uživatele na internetový server. Doplňující obrázky mohou být z různých pohledů na výrobek, mohou vyobrazit rozličná barevná provedení nebo mohou být zobrazeny různé části či detaily výrobku, či jeho různé varianty. Počet doplňujících obrázků není nijak omezen, pouze by se měl brát ohled na jejich velikost a to nejen

44 44 / 73 šířku/výšku (aby se nerozpadl design stránky), ale také na velikost v kb. Vložit lze pouze obrázky formátů.jpg,.png,.gif, což plně postačuje. Pro vložení nového doplňujícího obrázku klikněte na tlačítko Další obrázek. Položku vložíte pomoci tlačítka Manažera obrázků. Takto se v databázi vytvoří vazba mezi doplňujícím obrázkem a hlavním zbožím. Je také důležité doplnit popis ke každému obrázku. K hlavnímu zboží je možné přidat neomezené množství doplňujících obrázků. Pokud ke zboží nejsou vloženy žádné doplňující obrázky, rámeček s doplňujícími obrázky se na webu neobjevuje Odkaz na soubory Ke zboží lze vložit libovolný počet souborových příloh. Tímto způsobem lze například vkládat dokumentaci ve formátu pdf, apod. Součástí je i možnost nahrávání souborů z počítače uživatele na internetový server. Soubory se budou zobrazovat na stránce detailu zboží. Pro vložení nového souboru klikněte na tlačítko Další odkaz. Položku si vyberete a vložíte pomocí tlačítka Lis. Je důležité vyplnit řádek Text odkazu, jelikož ten se zobrazí na frontendu jako samotný odkaz. Takto se v databázi vytvoří vazba mezi odkazy na soubory a hlavním zbožím. K hlavnímu zboží je možné přidat neomezené množství odkazů na soubory. Pokud ke zboží nejsou vloženy žádné odkazy na soubory, rámeček s odkazy na soubory se na webu neobjevuje Doplňující parametry Zde, v záložce Doplňující parametry na kartě zboží, si přiřazujete k vytvořenému zboží parametry, které dané zboží pomáhají charakterizovat. Samotné vytváření parametrů se administruje v sekci Obsahová část / Parametry, která je popsána v manuálu v bodě 4.3.

45 45 / 73 Pro přiřazení nového parametru klikněte na tlačítko Nový. Do názvu parametru přidáme parametr pomocí kliknutí na roletku a výběrem ze select boxu přednastaveného parametru. Pokud si přejete, aby daný parametr byl volitelný, je důležité toto označit Volitelný. v zatržením příznaku Hodnoty parametrů přidám pomocí kliknutí na roletku a výběrem z ní hodnoty, které už jsou vytvořené nebo tlačítkem Nová a vyhledání hodnoty či přidáním úplně nové hodnoty ve spodní části okna Zvolit hodnotu parametru. Do pole Nová hodnota vepíšeme požadovanou hodnotu a tlačítkem Uložit hodnotu uložíme.

46 46 / 73 Kliknutím na hodnotu, kterou chceme přidat k parametru produktu se hodnota přenese na kartu zboží. Nyní již stačí stisknout tlačítko Přidat k parametrům a parametr u zboží je vytvořen. Pro přidání dalších hodnot k parametrům slouží tlačítko Další. Nový parametr k produktům přidáme pomocí stisknutí tlačítka Nový. Pokud se někdy v budoucnu chcete k editaci těchto parametrů vrátit a provádět změny, je vždy důležité tlačítko Přidat k parametrům použít Související zboží Ke každému zboží lze přiřadit související zboží, které s daným zbožím nějakým způsobem souvisí nebo jej doplňuje. Pro vložení nového souvisejícího zboží klikněte na tlačítko Položku si vyberete pomocí tlačítka List. Vyskočí Vám pomocné okno pro Výběr zboží: Do vyhledávacího pole zadáte konkrétní kód nebo název výrobku a zmáčknete tlačítko Odeslat. Druhou možností je kliknout rovnou na dané tlačítko a zobrazí se všechny zadané výrobky, ze kterých volíte. Takto se v databázi vytvoří vazba mezi souvisejícím zbožím a hlavním zbožím. K hlavnímu zboží

47 47 / 73 je možné přidat neomezené množství souvisejícího zboží. Pokud ke zboží není vloženo žádné související zboží, rámeček se souvisejícím zbožím se na webu neobjevuje Alternativní zboží Alternativní zboží se zobrazuje se v detailu zboží. Poskytuje zákazníkovi možnost zvolit si podobný, logicky související výrobek, bez nutnosti opustit kartu vybraného výrobku a bez nutnosti nového vyhledávání. Zákazník tak dostává příležitost k širšímu výběru zboží ve vybrané kategorii. Po kliku na alternativní zboží je možné zobrazit jeho detail a případně vložit do košíku. Pro vložení nového alternativního zboží klikněte na tlačítko. Položku si vyberete kliknutím na tlačítko List. Vyskočí Vám toto pomocné okno pro výběr. Do vyhledávacího pole zadáte konkrétní kód nebo název výrobku a zmáčknete tlačítko Odeslat. Druhou možností je kliknout jen na dané tlačítko a zobrazí se všechny zadané výrobky, ze kterých následně volíte. Takto se v databázi vytvoří vazba mezi alternativním zbožím a hlavním zbožím. K hlavnímu zboží je možné přidat neomezené množství alternativního zboží. Pokud ke zboží není vloženo žádné alternativní zboží, rámeček se souvisejícím zbožím se na webu neobjevuje.

48 48 / Cena pro zákaznické skupiny Zde si nastavujete cenu zboží, případně také MC (maloobchodní cenu), která se na frontendu zobrazí jako Běžná cena. Vytváření ceníku je popsáno v manuálu v části 5.1. Přepočtem cen celého ceníku se tato cena u jednotlivých cenových skupin automaticky přepočítá. Načítá se sleva globální, sleva na konkrétní zboží a sleva daného ceníku. Cena výsledná = základní cena (součet slev)% Vyhledávání zboží pro editaci Panel vlevo v modulu Editace zboží slouží k rychlému nalezení zboží, které chcete upravit. Je možno vyhledávat podle názvu zboží, kódu, příznaku, nebo podle kategorie. Pole Vyhledat slouží jako fulltextové vyhledávání, vyplněním pole a stisknutím na tlačítko OK se provede výběr. Seznam produktů, které vyhovují vyhledáváni, se zobrazí v pravé spodní části obrazovky. Kliknutím na vybraný produkt se hodnoty produktu přenesou do horní části obrazovky na kartu zboží a nyní můžeme informace o zboží měnit. K editaci informaci o zboží slouží v seznamu také editační tlačítko, pomocí něhož se hodnoty produktu přenesou do horní části obrazovky na kartu zboží. Zboží je dále pod polem Vyhledat filtrováno podle příznaků. Např. Nezatříděné zboží je uloženo v administraci, ale nebylo ještě zařazeno do konkrétní kategorie. Vyřazené zboží je zboží s příznakem Vyjmout, z nějakého důvodu momentálně vyřazeno z nabídky na e-shopu.

49 49 / Kategorie Můžete budovat libovolnou stromovou strukturu kategorií, kategorie přidávat, upravovat i mazat. Zároveň můžete určovat pořadí kategorií ve větvích stromu. Kategorie jsou jako hlavní navigační prvek velmi důležité pro orientaci zákazníka. Proto by měly být členěny přehledně a logicky, tak aby zákazníka dovedly ke zboží, které hledá. Na e-shopu se pak v jednotlivých kategoriích zobrazuje zboží. Libovolný produkt je možno zařadit do neomezeného počtu kategorií. Kategorie dělíme na hlavní to jsou ty, které nemají nadřazenou žádnou kategorii; a na podkategorie. Systém umožňuje tvorbu nekonečné stromové struktury kategorií, kdy každá z kategorií může obsahovat libovolný počet podkategorií a každá z podkategorií se dále může větvit. V praxi je však nejlepší nebudovat příliš hlubokou strukturu kategorií, protože zákazníci se pak mohou ztrácet. V levém sloupci jsou hlavní kategorie obchodu, kategorie se znaménkem + obsahuji podkategorie, kliknutím na znaménko + se rozbalí podkategorie. Kliknutím na znaménko se podkategorie dané kategorie skryjí. K založení nové kategorie slouží tlačítko Nová kategorie, na které klikneme, a zobrazí se nám prázdný formulář v pravé části. Vyplníme název kategorie, dále kategorii zařadíme do stromu kliknutím na tlačítko struktury, pokud si ji nepřejeme mít jako hlavní. Vybereme kategorii a klikneme na tlačítko Uložit. Ve formuláři každé kategorie jsou ještě pole SEO titulek, SEO popis, SEO klíčová slova, kde můžeme doplnit SEO informace pro vyhledávače. Příznakem Nezobrazovat u kategorii, určíme, zda se má nová kategorie ihned zobrazovat na shopu. Obvykle se ihned nenechá zobrazovat, protože do kategorie je nejdříve nutno vložit zboží, a kdybychom ji nyní zveřejnili, byla by prázdná. Lepší je obsah kategorie důkladně připravit a pak dodatečně příznak změnit a změnu uložit. Do pole Úvodní obrázek můžeme pomocí Manažera obrázků vložit nepovinný úvodní obrázek kategorie.

50 50 / 73 Do pole Úvodní popis vložíme popis kategorie, který můžeme dále upravit pomoci WYSIWYG editoru. Popisem kategorie se rozumí komentář, který se zobrazí, klikne-li myší uživatel na e-shopu na nějakou kategorii nebo podkategorii. Do popisu kategorie lze kromě textu, vkládat např. také obrázky či odkazy. Pokud není popis kategorie vyplněn, na stránkách e-shopu se nezobrazí. Dále můžeme určit Pořadí ve větvi stromu vyplněním čísla v tomto poli. Kategorii vytvoříme a uložíme stiskem na tlačítko Uložit. Smazaní celé kategorie je možno provést kliknutím na název kategorie a stisknutím tlačítka Smazat kategorii. Smazání kategorie potvrdíme tlačítkem OK při hlášení: Opravdu chcete smazat tuto kategorii? Případné zboží, které tato kategorie obsahovala, bude nezatříděné! 4.3. Parametry Obchodní systém je prostředím, které snadno umožňuje strukturovaně popsat jakékoliv zboží. Při zakládání zboží si provozovatel může kromě základních parametrů (cena, DPH ap.) libovolně vytvářet nové doplňkové parametry (rozměry, barvy, spotřeba, drsnost, objem, frekvence, výkon ap.) a stanovovat jejich jednotky. Tato jedinečná technika umožňuje popsat jakýkoliv zboží reálného světa parametricky, přičemž nové druhy parametrů lze snadno vytvářet a provozovatel není nijak omezován. Informace o doplňkových parametrech se ukládají jako strukturovaná data, podle kterých lze snadno vyhledávat a třídit. Parametry je možno rozdělit na volitelné a nevolitelné. U volitelných parametrů si zákazník může při koupi zboží z hodnot těchto parametrů vybrat (např. velikost či barva u oblečení) Definice parametrů Nejdříve je nutno nadefinovat parametry, které se budou u Vašeho zboží vyskytovat. Tlačítkem založíme parametr nový. Do políčka Název daný parametr pojmenujeme. Založíme jednotku, která bude s tímto parametrem svázaná. U tohoto políčka je nutno rolovací lištou zkontrolovat, zda daná jednotka již nebyla v minulosti pojmenována. Dále nastavíme tzv. Hledací prvek, který je důležitý při následném zobrazení parametru u samotného zboží. Pole Popis nabízí možnost daný parametr popsat detailněji.

51 51 / Definice parametrů v kategorii Dále je nutno zařadit daný parametr do předem vytvořené kategorie. Klikem na nabízené kategorie v levém sloupci zvolíme žádanou kategorii. Parametr přidáme tlačítkem. Jako druhý krok vybereme z rolovací lišty Název, již předdefinovaný parametr. Zvolíme místa, kde chceme tento parametr zobrazovat (v katalogu, ve filtru, v parametrickém vyhledávání). Pole Zobrazit jako slouží k výběru zobrazení. Jako další krok zvolíme tlačítko S těmito předdefinovanými parametry se bude dále pracovat při Editaci vlastního zboží.

52 52 / Výrobci V systému FastCentrik dále můžete evidovat seznam výrobců a dále výrobce na kartě zboží přiřazovat. V e-shopu zákazník tedy uvidí v detailu zboží, např.

53 53 / 73 U výrobce můžete kromě Názvu firmy, příjmení a jména také další kontaktní údaje. Můžete zde vložit pomocí Manažera obrázku logo výrobce a pomocí HTML editoru upravit popis výrobce. V levém sloupci je možnost vyhledávání ve výrobcích podle názvu, u, adresu, IČO nebo DIČ. Výsledky vyhledávání se zobrazí v pravé spodní části obrazovky Manažer obrázků Přehledný manažer obrázků s náhledem, možnost nahrávání obrázků (upload obrázku na server), procházení a vytváření nových adresářů a mazání obrázků. Tento manager najdete všude tam, kde je možnost vkládat obrázky: editace menu, editace úvodní stránky, infoboxu, editace kategorii, editace zboží, doplňkové obrázky, editace výrobce atd. Můžete v něm vytvářet adresáře, vkládat obrázky, třídit obrázky, vyhledávat. V levém sloupci v horní části je stromová struktura adresářů, která slouží k přehlednému organizování obrázků. Pokud si vybereme adresář se kterým chceme pracovat, klikneme na něj a uprostřed okna se zobrazí obrázky, které tento adresář obsahuje. Pro vytvoření nového adresáře slouží pole Vytvořit adresář v pravém sloupci pod stromovou strukturou adresářů. Do tohoto pole zadáme název adresáře, který chceme vytvořit, a stisknutím tlačítka OK se adresář vytvoří. Pro vytvoření podadresáře je nejdříve třeba kliknout na název adresáře, do kterého chceme podadresář vložit. Symbol + u adresářů znamená, že obsahuje podadresáře. Kliknutím na symbol + se adresář rozbalí a zobrazí se nám jeho podadresáře.

54 54 / 73 Pro smazání adresáře vybereme adresář kliknutím na jeho název a v prostředním sloupci nahoře se nám zobrazí Zvolený adresář včetně jeho cesty a na konci je červený křížek ke smazání. Kliknutím na červený křížek, se zobrazí hlášení: Opravdu chcete odstranit tuto složku a všechny soubory, které obsahuje? Stisknutím tlačítka OK zvolený adresář nenávratně smažeme. Pro označení všech obrázku v adresáři slouží tlačítko Vybrat vše. Ke zrušení označení všech obrázku slouží tlačítko Zrušit označení. K přesunutí obrázku do jiného adresáře si vybereme klikem obrázek, který chceme přesunout a v levém sloupci otevřeme roletku s adresáři, vybereme cílový adresář, do kterého chceme obrázek přesunout a kliknutím na tlačítko Přesunout přesuneme obrázek do zvoleného adresáře. Smazání obrázku provedeme kliknutím na zvolený obrázek, který chceme smazat a v pravém sloupci klikneme na tlačítko Smazat. Smazání potvrdíme kliknutím na tlačítko OK při otázce Opravdu chcete smazat tento soubor? Přesun obrázku z vašeho počítače do adresářů na webovém serveru provedeme kliknutím na název složky ve stromové struktuře, vybereme složku, do které chceme obrázek nahrát. V prostředním sloupci klikneme na tlačítko Procházet, vybereme z disku cílový obrázek a stiskneme tlačítko Otevřít. Podobně můžeme nahrávat další obrázky. Přenesení vybraných obrázku z PC na server provedeme stisknutím tlačítka Nahrát. Pro přenesení libovolného obrázku k položce článku, zboží slouží tlačítko Přenést obrázek v pravém sloupci v horní části. Při zobrazování obrázku si můžete vybrat způsob zobrazení katalogové nebo seznamové. Volbu proveďte klikem na obrázkový přepínač Katalog / Seznam Import XML Internetový obchod FastCentrik dokáže importovat data z XML, což můžete využít jednak pro počáteční naplnění tak i pro pravidelné aktualizace cen, zboží ap. Pro tento účel jsme definovali XML struktury, které je nutno přesně dodržet. Ze svého programu, ať už se jedná o libovolný ekonomický systém, tabulkový procesor nebo z dat distributora, pak můžete ukládat data podle námi definovaných struktur a následně je importovat. Aktualizace internetového obchodu se tak stává snadnou a příjemnou záležitostí šetřící mnoho času. Do systému FastCentrik je možné pomocí XML importovat: kategorie, zboží, zařazení zboží do kategorie, ceníky, ceny zboží, alternativní zboží a související zboží Univerzální XML Odkazy na schémata XML jsou níže uvedené. Pokud jste v této oblasti méně zkušení, požádejte vašeho dodavatele účetního software nebo poskytovatele dat (např. distributora) o přizpůsobení exportů pro tyto struktury.

55 55 / 73 Kategorie Zboží Zařazení Zboží -> Kategorie Ceníky Ceny zboží Alternativní zboží Související zboží Zde jsou také odkazy na příklady XML ke stažení - vzory XML včetně vyplněných dat. Kategorie Zboží Zařazení Zboží -> Kategorie Ceníky Ceny zboží Alternativní zboží Související zboží Doporučujeme následující pořadí operací při prvotním importu e-shopu zbožím: 1. Kategorie 2. Zboží 3. Zařazení Zboží -> Kategorie 4. Ceníky 5. Ceny zboží 6. Alternativní zboží 7. Související zboží Postup při opakovaném importu dat 1. Přihlaste se do administrace svého obchodu. 2. Přepněte se do následující sekce: Obsahová část -> Import XML. 3. V prvním kroku vyberte u zdroje dat "Univerzální XML". 4. V dalším kroku nahrejte na server XML soubory. Nahrát soubory lze přes FTP protokol (pro zprovoznění FTP použijte údaje, které Vám byly zaslány při zprovoznění Vašeho eshopu) do adresáře../files/import anebo pomocí webového rozhraní. Řiďte se prosím nápovědou umístěnou na stránkách administrace. Vyberte soubor, který chcete naimportovat (přepínač - radio button). Při prvotním naplnění e- shopu se řiďte doporučovaným postupem (není možno např. nahrávat soubory se zbožím a zařazením do kategorií bez toho, aby jste měli nahrány kategorie v systému).

56 56 / Ve třetím kroku systém zkontroluje, zda-li má importovaný soubor validní XML formát. Pokud ano, přejděte ke kroku 4 a spusťte import nahraných dat. O průběhu importu jste informování na obrazovce. Systém Vám automaticky sesumarizuje kolik položek bylo přidáno, smazáno, updatováno... Pokud se Vám nepodaří soubory na server nahrát, zkontrolujte si prosím nejprve, zda-li máte validní formát dat a zda-li se nesnažíte nahrát soubory mimo doporučený postup. Při přidání pouze několika položek zboží nemusíte nahrávat všechny soubory, stačí pouze ty změněné. Např. při vytvoření nové kategorie, stačí nahrát pouze soubor s kategoriemi. V případě, že jste si jisti, že máte všechna data správně a nepodaří se Vám data naimportovat, kontaktujte nás prostřednictvím HelpDesku (přihlašovací údaje Vám byly zaslány při zprovoznění Vašeho e-shopu). Uveďte postup, jakým jste při importech postupovali a přiložte všechny soubory, které se snažíte naimportovat Import Pohoda Stejně jako máme v administraci e-shopu kartu zboží, kde zadáváme název zboží, kód, popis a obrázek, tak i v systému POHODA naleznete kartu zboží (Sklady / Zásoby). Ukážeme si, co je potřeba nastavit, aby bylo možné exportovat zboží z ekonomického systému do administrace a importovat objednávky z administrace. Seznam importovaných údajů z Pohody do systému FastCentrik 1. Název zboží 2. Kód zboží 3. Anotace zboží 4. Popis zboží 5. Obrázek zboží (hlavní) 6. Prodejní cena zboží 7. DPH prodejní ceny 8. Příznak, zdali se má zboží zobrazovat na e-shopu 9. Individuální ceny (slevy) Dříve než se rozhodnete exportovat zboží z vašeho účetního systému Pohoda, stáhněte si soubor Commodity_export ze stránek

57 57 / 73 V adresáři (na vašem pevném disku): C:\Program Files\STORMWARE\Pohoda\Data (nebo na jiném místě, kde máte uloženy data z vašeho účetního systému) vytvořte složku XML a tam vložte tento soubor. Soubor Commodity_export otevřete např. v poznámkovém bloku. Zde přepište položku ico. Místo číslo ico vepište své číslo IČ, které máte v systému Pohoda (Soubor / Účetní jednotky / pole IČ). Aby byl import objednávek do Pohody úspěšný, je potřeba nejprve zkontrolovat, zdali máte v administraci e-shopu správně nastaveno IČ. Tento údaj musí souhlasit s identifikačním číslem, které máte zadáno ve Vašem ekonomickém systému. V administraci FastCentriku se IČ zadává v Nastavení systému / Nastavení modulů / Objednávka / Tisk objednávky. Ještě než začnete s exportem zboží ze systému Pohoda do administrace e-shopu, je zapotřebí nastavit v systému Pohoda nepovolení duplicitních kódů, jelikož každý kód produktu musí být jedinečný (Nastavení / Globální nastavení / Sklady pole Nepovolit duplicitní kód zásoby ve skladu musí být zatrženo) Na kartě zboží v systému Pohoda musí být zatrhnuto políčko Internet, aby bylo zboží automaticky naimportováno do databáze e-shopu. V případě, že si přejete nějaké zboží při následné aktualizaci stáhnout z obchodu, stačí tento příznak v Pohodě odškrtnout. Systém sám zjistí, že se zboží již nemá na e-shopu zobrazovat a automaticky jej v databázi nastaví na příznak Nezobrazovat (Vyjmout). Pokud není políčko Internet zaškrtnuté, zboží nebude do e-shopu importováno. V případě, že toto zboží už v databázi máte, změní se v administraci tohoto zboží příznak na vyjmout a položka se přestane zobrazovat. V Pohodě na kartě zboží záložka Internet Stručný a podrobný popis se v e-shopu zobrazí jako anotace zboží, spodní popis jako popis v detailu zboží. Obrázky, které chcete vkládat ke zboží si uložte do adresáře. Celý tento adresář pak nahrajete na server např. pomocí FTP klienta. Protože systém Pohoda neumožňuje kategorizovat zboží, je nutné, aby jste každé exportované zboží zařadili do kategorie. Tuto kategorizaci provedete v administraci e-shopu Postup importu dat z systému Pohoda v prostředí administrace e-shopu Krok 1. pokud chceme importovat data z Pohody, zvolíme možnost Stormware Pohoda a klikneme na tlačítko Další. Krok 2. klikneme na tlačítko Procházet, vybereme na pevném disku soubor Commodity_export, klikneme na tlačítko Otevřít a na konec 2. kroku stiskneme tlačítko Nahrát Soubory můžeme také nahrát přes FTP klienta. Nyní se nám zobrazí přehled Uploadovaných souborů, které odpovídají typu zvolenému v Kroku 1. Klikneme na zatržítko na konci řádku souboru a stiskneme tlačítko Další.

58 58 / 73 Krok 3. nyní se připraví data ke zpracování, pokud nedošlo k žádným chybám, stiskneme tlačítko Další. Krok 4. tlačítkem Start spustíme import nahraných dat. Průběh a stav importu se zobrazuje na obrazovce Postup exportu objednávek z administrace e-shopu do systému Pohoda V administraci e-shopu klikneme na část Objednávky. Rozbalí se seznam objednávek. V předposledním sloupci přehledu objednávek je sloupec s tlačítky E, které slouží pro export objednávky. Následně jste vyzvání k výběru typu XML, do kterého chcete objednávku exportovat: Univerzální XML nebo Stormware Pohoda. Vybereme Stormware Pohoda a na tuto možnost klikneme, na konci stránky přehledu objednávek se zobrazí hlášení: objednávka byla uložena do souboru pohoda např xml. Na tento uložený soubor můžeme kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat z nabízeného menu možnost Uložit cíl jako. Nyní vybereme složku se soubory XML a klikneme na tlačítko Uložit. Na uložený soubor můžeme kliknout levým tlačítkem myši a zobrazí se soubor XML. Nyní exportovanou objednávku z administrace musíme do Pohody importovat. V účetním systému Pohoda zvolíme Soubor / Datová komunikace / XML import/export. Vybereme typ XML pro zpracování Adresář, vstupní složku, kde jsou exporty uložené složku XML na pevném disku, výstupní složku, kde se importy ukládají. Zatržení políčka Kontrola duplicity dávek je to nepovinný údaj, který kontroluje, zda zadaný doklad již nebyl importován. Pokud doklad byl importován, import neproběhne a ve výstupní složce nebo souboru (response) dojde k zobrazení hlášení o duplicitě tohoto dokladu. Zatržení políčka Přeformátování výsledného XML provede přeformátování výsledného XML souboru do strukturované podoby (dojde k přidání odsazení a znaků nových řádků). U větších XML souborů může být přeformátování časově náročné. Jedná se o nepovinné pole. Klikněte na tlačítko Další nyní probíhá zpracování (v případě, že importovaný soubor není validní, zobrazí se hlášení: Obálku dokumentu se nepodařilo ověřit podle schématu), pro jeho dokončení klikněte na tlačítko Dokončit. Nyní v systému Pohoda kliknutím na záložku Položka importu zjistíme, co jsme importovali (v případě, že importovaný soubor nebyl validní, nenacházejí se zde žádné přijaté objednávky). Na detail přijaté objednávky se podíváme přes Fakturace / Přijaté objednávky. Pokud se vám nepodaří data neimportovat, ať už do e-shopu anebo Pohody, zkontrolujte si prosím nejprve, zdali máte validní formát dat. V případě, že jste si jisti, že máte všechna data správně a nepodaří se vám data neimportovat, kontaktujte nás prostřednictvím HelpDesku. Uveďte postup, jakým jste při importech postupovali a přiložte všechny soubory, které se snažíte neimportovat.

59 59 / 73 Seznam exportovaných údajů objednávky z FastCentriku do Pohody 1. Číslo objednávky 2. Datum objednávky 3. Celková cena objednávky 4. Způsob platby 5. Položky zboží název zboží kód zboží počet kusů cena bez DPH výše DPH cena s DPH Poznámka: K dispozici máte také možnost vyexportovat více objednávek najednou. Pokud chcete využit tuto možnost, nejprve si vyfiltrujte objednávky, které chcete exportovat použitím filtrů v administraci. Pak stiskněte tlačítko "Exportovat výsledek do XML". Vygeneruje se Vám soubor, který dále zpracujete dle návodu v tomto článku. Další informace včetně XML příkladů naleznete na stránkách společnosti Stormware.

60 60 / Marketing V sekci marketing je možno v systému FastCentrik nastavit Ceníky, prohlížet a vyhledávat v seznamu zákazníků. V této sekci je možno zjistit y zákazníků, kteří se registrovali k odběru novinek na e- shopu. Další funkci sekce Marketing je Textová inzerce, která umožňuje vkládání inzerce včetně odkazů na stránky inzerujících internetových obchodů či webů. Dále je zde možnost editace Ankety a grafického zobrazení statistik podle objednávek a prodejnosti zboží Ceníky Tento modul umožní vytvořit cenové skupiny pro různé zákazníky e-shopu. Tímto se dostává obchodníkovi do rukou silný nástroj pro motivaci zákazníků k nákupu. Umožnění nakupovat zákazníkovi za "jeho" ceny. Na e-shopu se cenové skupiny projeví zákazníkovi okamžitě po přihlášení platným jménem a heslem. Zákazník potom vidí místo koncových cen své dealerské ceny. Zboží, které si zákazník vložil do košíku před přihlášením, se však nepřepočítává. Pro aktivaci vlastních cen, se musí zákazník přihlásit na e-shop. Po přihlášení uživatele se začnou na e-shopu zobrazovat ceny dle zařazení do cenové hladiny. Zde můžete cenové skupiny jednoduše svázat s uživateli. Lze nastavit, která cenová hladina bude použita jako výchozí ceník pro neregistrované a nově registrované. Cenové skupiny lze zase velmi snadným způsobem odstranit, avšak cenová skupina nesmí být přiřazena žádnému zákazníkovi. Pokud je cenová skupina spojená alespoň s jedním zákazníkem, není možné ji odstranit. Celý tento mechanismus je automatizován.

61 61 / 73 Základní ceník je výchozí a není možné ho smazat. Další ceníky je již třeba uživatelský vytvořit. Kliknutím na tlačítko Nový ceník vytvoříme ceník, do pole Název vepíšeme pojmenování ceníku a určíme procentní výši slevy, která bude danému zákazníkovi poskytována. Pokud provádíme změny v ceníku, ať už jen upravujeme výši slevy nebo vytváříme ceník nový, vždy musíme daný ceník nebo všechny ceníky uložit a přepočítat. Přiřazení zákazníků k jednotlivým cenovým skupinám provádíme na kartě zákazníka v políčku Ceník. U ceníku v políčku klientů: pak vidíme počet klientů přiřazených k dané cenové skupině. Označením políčka blok zamezíme poskytování vámi stanovené výše slevy všem klientům zařazeným do tohoto ceníku. Těmto klientům bude stanovena cena dle základního ceníku Seznam zákazníků Pomocí toho modulu lze jednoduše pracovat s údaji o objednávkách, vztažených k určitému zákazníkovi. Po kliknutí v poli konkrétního zákazníka ve sloupci OBJ" na jednotlivá čísla, se Vám zobrazí seznam objednávek daného klienta. První číslo je Počet objednávek celkem, druhé číslo znamená Počet objednávek vyřízených a konečně třetí pole znamená Počet objednávek stornovaných. Po rozkliknutí těchto položek najedete na konkrétní přehled objednávek.

62 62 / 73 Výběrem zákazníka se Vám zobrazí formulář, ve kterém můžete měnit zákazníkovy údaje, které zadal při registraci a měnit cenovou hladinu, která je zobrazená v poli Ceník. Kartu zákazníka tvoří tři záložky: Firemní údaje - zde je jméno, příjmení, fakturační údaje, možnost editace interních poznámek a editace cenové hladiny v poli Ceník pomocí roletky. Adresy zde je možno doplnit dodací adresy zákazníka Poslední záložka Kontaktní údaje zobrazuje přihlašovací a ostatní kontaktní údaje zákazníka včetně pole Novinky, které se zatrhne, v případě, že zákazník má zájem o odběr novinek. Pole Blok slouží pro zablokování přihlašovacích přístupu do e-shopu zákazníkovi. Výběr zákazníka můžeme provést díky levému sloupci pro vyhledávání. Po výběru kritérií, zadání hledaného slova, části slova nebo počátečního písmene a klepnutí na tlačítko "Hledat" se zobrazí v pravé spodní části obrazovky výpis zákazníků odpovídajících zadaným kritériím. Pro vyhledání zákazníka je zde velký počet nástrojů, které se dají i kombinovat.

63 63 / y (novinky) Zde jsou jednoduchým způsobem evidované y, které na Frontendu zadávají zákazníci, jež nemají zájem být registrováni (případně při registraci samotné nezatrhli souhlas s odběrem), ale chtějí odebírat novinky z Vašeho e-shopu. Pokud budete chtít zobrazit všechny zadané y, klikněte na tlačítko Všechny y. Klikem na tlačítko písmeno. s písmenem v abecedě se Vám zobrazí všechny y začínající na toto Na vybraný jen klikněte a on se Vám zobrazí v editovatelném poli, kde jej můžete Smazat nebo Změnit Textová inzerce Textová inzerce může být vhodnou doplňkovou formou příjmů či vzájemné propagace "spřátelených stránek" ap. Jednotlivé položky jsou rozklikávací, a mohou směřovat odkazem na jakoukoli internetovou adresu. Lze do něj vkládat libovolný počet položek. Zobrazování vkládaných položek lze omezit časově. Novou textovou inzerci vytvoříte kliknutím na tlačítko Nový článek. Na začátku vyplňování nové inzerce vyplníme titulek, obsah a URL adresu na kterou bude zákazník přesměrován z frontendu. Pole platnost od: a do: slouží k zadání data platnosti inzerce. Pole Nepoužívat zatrhneme, pokud tuto inzerci nechceme zobrazovat na stránkách e-shopu. Pomocí pole Pořadí je možné určit, v jakém pořadí bude na frontendu inzerce zobrazována.

64 64 / Ankety Modul ankety slouží k zjišťování zpětných reakcí uživatelů na určité otázky, které si můžete sami vytvořit. Pomocí tohoto modulu máte možnost získat poměrně zásadní marketingové informace. Zobrazení anket je realizováno jako klasický boxový modul v levém, či pravém sloupci stránky na frontendu. Lze ovlivnit, zda se anketa zobrazí pouze na titulní stránce, na všech stránkách, nebo jen v určité kategorii, jen u výrobců atd. Anket si můžeme spustit několik a jejich prostřednictvím zjistit množství informací týkajících se například přání zákazníků, co vaše zákazníky zajímá, o jaký druh zboží mají zájem, případně zda jsou se zbožím, které nabízíte, spokojení. Anketa pro vás tedy může být důležitým marketingovým nástrojem pro zjišťování potřeb zákazníků. Můžete mít vytvořených více různých anket. V levém sloupci můžete podle jednotlivých kritérií vyhledávat ankety. Je možné vyhledávat podle začátku platnosti a ukončení ankety, podle toho, zda je anketa hodnocená nebo nehodnocená, podle zobrazení v konkrétní kategorii či podle zobrazení u konkrétního výrobce. Kliknutím na tlačítko Zobraz se zobrazí v pravé spodní části obrazovky všechny Vámi vložené ankety, které splňují zvolené kritéria. V pravé spodní části se nachází seznam již vytvořených anket. K upravení již existující ankety slouží editační tlačítko v posledním sloupci seznamu.

65 65 / 73 Pomocí tlačítka Nová vytvoříme novou anketu. Na začátku vyplňování nové ankety máme možnost zvolit, zda se bude anketa zobrazovat pouze na titulní stránce (první zatržítko) nebo zda nás anketa bude provázet všemi stránkami e-shopu (druhé zatržítko). Zvolit můžete i obě možnosti. Pole platnost od: a do: slouží k zadání data platnosti ankety. Pole Zobrazovat anketu v těchto kategoriích slouží ke zvolení kategorií, u které chceme, aby se anketa zobrazovala. Výběr kategorie provedeme kliknutím na tlačítko tří teček. Podobnou vlastnost má pole Výrobci, které slouží ke zvolení výrobců, u jejichž zboží chceme, aby se anketa zobrazovala. Výběr výrobce provedeme kliknutím na tlačítko tří teček. V další části nově vyplňované ankety doplníme anketní otázku a varianty odpovědí. Odpovědí může být maximálně 5. Pokud u některé nevyplníme odpověď, nezobrazí se. Počty hlasů u každé odpovědi v anketě můžete také sami měnit, k tomu slouží pole s číslem za každou možnosti odpovědi. Pokud zaškrtneme políčko Nezobrazovat, anketa se nebude na e-shopu zobrazovat, avšak zůstane v administraci uložena. Anketu si můžete podle sebe ohodnotit, k tomu slouží pole Hodnocení. Např. Anketa byla úspěšná, klienti hlasovali a na základě jejich hlasování jsme přidali nový produkt. Kliknutím na tlačítko Uložit anketu uložíme, správné uložení nám potvrdí hlášení v pravém horním rohu Data byla uložena.

66 66 / Statistiky Statistiky jsou důležitým nástrojem zpětné vazby, vypovídající o chování návštěvníků a prodejnosti zboží. Data získaná ze statistik je vhodné pravidelně vyhodnocovat a na jejich základě činit marketingová rozhodnutí. Statistiky jsou k dispozici v administraci a jsou prezentovány v přehledné grafické podobě. Výhodou statistik je fakt, že jsou prezentovány ad-hoc, což znamená, že se v čase neustále mění a zobrazují aktuální stav na rozdíl od statistik získávaných z logů www serverů (denní až měsíční zpoždění). Tento modul zahrnuje podrobné měsíční a roční statistiky návštěvností. Po vybrání typu grafu a časového úseku (měsíce, roku) klikněte na tlačítko a zobrazí se Vám grafy s údaji.

67 67 / 73 Překlikem ikonky na boku grafu získáte z válcového grafu spojnicový graf a naopak. Překlikem ikonky získáte z koláčového grafu pruhový graf a naopak

68 68 / Objednávky Objednávky lze v administraci filtrovat podle různých kritérií (dat, čísla objednávky, vyřízené, nevyřízené, atd.). Objednávky i její jednotlivé položky je možno také editovat. Kliknutí na sekci Objednávky se zobrazí přehled objednávek v pravé části. V levé části je sloupec pro filtrování a vyhledávání objednávek podle různých kritérií. Poslední možnosti filtrování objednávek je podle čísla dokladu. Vyhledat si můžeme dále také jen všechny nevyřízené položky či nevyřízené objednávky. Výpis všech nevyřízených položek můžete použít např. jako podklad pro objednání zboží u svého dodavatele. V levém sloupci pro filtrování je na začátku možnost filtrování podle data. Defaultně je nastaveno zobrazování všech Nevyřízených objednávek za poslední měsíc. Kliknutím na tlačítko tří teček se nám zobrazí kalendář pro snadnější výběr data. Dále je možnost filtrování objednávek podle měny a filtrování podle toho, zda je objednávka vyřízená či nevyřízená. Filtrování je možné využít, např. pokud chceme zjistit obrat za definované období, pokud vybereme datum, možnost Vše tedy všechny objednávky a klikneme na tlačítko OK, tak na konci přehledu objednávek v pravé části se zobrazí celkové součty. Filtrovat objednávky můžeme dále podle dne, kdy byla objednávka uskutečněna. Defaultně je nastaveno aktuální datum. Pod výpisem objednávek je vždy legenda, která nám říká, co jednotlivé barevné označení v objednávkách znamená. Na detail objednávky se podíváme kliknutím na číslo dokladu v přehledu objednávek. Zobrazí se nám konkrétní objednávka včetně položek. Kliknutím ve sloupci Zákazník na interní číslo zákazníka se nám zobrazí jeho adresa. Kliknutím na tlačítko OK se okno s informacemi o zákazníkovi skryjí. Sloupec Datum v objednávce nás informuje o datu a času uskutečnění objednávky.

69 69 / 73 Další sloupce nás informují o počtu položek v objednávce, o způsobu úhrady, o částce s DPH, o ceně za dopravu, o stavu objednávky. Klikem na editační tlačítko objednávky můžeme jednotlivé objednávky i její položky editovat, měnit jejich stav na vyřízená, částečně vyřízená, vyřizuje se či stornováno pomocí roletky u objednávky a podobně také u jednotlivých položek objednávky. Tlačítkem Zpět na seznam se z editace objednávek dostaneme zpět na výpis objednávek. Dalšími tlačítky v detailu objednávky je tlačítko pro tisk objednávky a smazání objednávky. V detailu objednávky jsou dále vypsané položky objednávky a k nim kód zboží, název, objednané množství, cena a stav. Editace objednávky

70 70 / 73 Také přímo na stránkách Vašeho obchodu se přihlášeným zákazníkům budou objednávky zobrazovat v přehledu objednávek podle toho, co zde nastavíte. 7. Shop Po editaci ať už zboží nebo jiné položky se jistě budete chtít přesvědčit, zda se editace ve Vašem obchodě bude správně zobrazovat. Pro rychlé zobrazení zboží v obchodě slouží tato záložka. Kliknutím na ni se Vám otevře shop. 8. Doplňky 8.1. HTML editor Součástí modulů, kde je výsledkem formátovaný text, je HTML - wysiwyg editor, díky kterému je tvorba www stránek velmi jednoduchá a je v principu podobná práci s programy typu MS Word, MS Wordpad apod. Do vytvářených stránek lze snadno vkládat texty, měnit řezy písma, velikosti, barvy, vkládat tabulky, obrázky, odkazy na jiné stránky, atd.. Díky vlastnosti WYSIWYG (What You See Is What You Get - co vidíš, to dostaneš) uvidíte stránky při jejich tvorbě přesně v takové formě, v jaké je později uvidí čtenáři (zákazníci) Vašich stránek

71 71 / 73 Možnosti HTML editoru: zobrazení zdrojového kódu přeškrtnuté vlastnosti dokumentu dolní index uložit horní index nová stránka vložit/odstranit číslovaný seznam náhled vložit/odstranit odrážky šablony zmenšit odsazení vyjmout zvětšit odsazení kopírovat zarovnat vlevo vložit zarovnat na střed vložit jako čistý text zarovnat vpravo vložit z wordu zarovnat do bloku tisk vložit/změnit odkaz zkontrolovat pravopis odstranit odkaz zpět vložit/změnit záložku vpřed vložit/změnit obrázek hledat vložit/upravit flash nahradit vložit/změnit tabulku

72 72 / 73 vybrat vše vložit vodorovnou linku odstranit formátování vložit smajlík tučně vložit speciální znaky kurzíva univerzální klávesnice podtržené Styl Formát Písmo Velikost

73 73 / 73 Barva textu Barva pozadí

Návod - katalog. ANTEE s.r.o. - tel.: , fax: , helpdesk: ,

Návod - katalog. ANTEE s.r.o. - tel.: , fax: , helpdesk: , Návod - katalog Strana 1/9 Obsah 1. Úvod...3 1.1. Založení katalogu...3 1.2. Drobečková navigace...3 1.3. Popis funkcí katalogu...4 2. Struktura katalogu...4 2.1. Vytvoření kategorie...4 2.2. Hierarchie

Více

Průvodce aplikací FS Karta

Průvodce aplikací FS Karta Průvodce aplikací FS Karta Základní informace k Aplikaci Online aplikace FS Karta slouží k bezpečnému ukládání osobních údajů fyzických osob a k jejich zpracování. Osobní údaje jsou uloženy ve formě karty.

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb

Uživatelský manuál aplikace. Dental MAXweb Uživatelský manuál aplikace Dental MAXweb Obsah Obsah... 2 1. Základní operace... 3 1.1. Přihlášení do aplikace... 3 1.2. Odhlášení z aplikace... 3 1.3. Náhled aplikace v jiné úrovni... 3 1.4. Změna barevné

Více

JEDNODUCHÝ PRŮVODCE STRÁNKAMI www.dedra.cz

JEDNODUCHÝ PRŮVODCE STRÁNKAMI www.dedra.cz JEDNODUCHÝ PRŮVODCE STRÁNKAMI www.dedra.cz Pomocí tohoto jednoduchého průvodce se budete lépe orientovat na našich internetových stánkách a bez problémů využívat výhod nového automatického objednávkového

Více

NÁVOD INTERNETOVÝ OBCHOD... 3 1. PŘIHLÁŠENÍ... 3 2. PRODUKTY... 3. 2.1 přidání produktu... 4. 2.2 Zadání ceny výrobku... 4

NÁVOD INTERNETOVÝ OBCHOD... 3 1. PŘIHLÁŠENÍ... 3 2. PRODUKTY... 3. 2.1 přidání produktu... 4. 2.2 Zadání ceny výrobku... 4 4Works Solutions Prestashop návod Posuneme Vás výš! TOMÁŠ KOZAR, Project Manager OBSAH NÁVOD INTERNETOVÝ OBCHOD... 3 1. PŘIHLÁŠENÍ... 3 2. PRODUKTY... 3 2.1 přidání produktu... 4 2.2 Zadání ceny výrobku...

Více

Návod - katalog. ANTEE s.r.o. - tel.: , fax: , helpdesk: ,

Návod - katalog. ANTEE s.r.o. - tel.: , fax: , helpdesk: , Návod - katalog Strana 1/7 Obsah 1. Úvod...3 1.1. Založení katalogu...3 1.2. Drobečková navigace...3 1.3. Popis funkcí katalogu...4 2. Struktura katalogu...4 2.1. Vytvoření kategorie...4 2.2. Hierarchie

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Jednoduchý návod na základní obsluhu Prestashopu 1.6:

Jednoduchý návod na základní obsluhu Prestashopu 1.6: Jednoduchý návod na základní obsluhu Prestashopu 1.6: Správa objednávek Když přijde objednávka, systém automaticky zasílá email provozovateli eshopu a zákazníkovi. Seznam objednávek je zde: Vedle každé

Více

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu

Stručný manuál pro webový editor. Ukládáni základních informací, tvorba menu Stručný manuál pro webový editor Ukládáni základních informací, tvorba menu Po přihlášení ( zadejte zaslané přihlašovací jméno a heslo ) se Vám zobrazí stránka, kde jsou následující údaje: 1. blok, který

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka B2B CENTRUM a.s. 3.2011 Obsah Začínáme... 3 Přihlášení a zapomenuté heslo... 3 Vytvoření uživatele... 3 Editace osobních údajů... 5 Vkládání souborů... 6 Elektronický podpis... 8 Stavební deník... 11 Identifikační

Více

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ

E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ E-NABÍDKA PARTNER.REDA.CZ Reda e-nabídka představuje mocný nástroj, díky kterému mohou naši registrovaní klienti přímo z prostředí e-shopu partner.reda.cz vytvářet vlastní produktové nabídky pro své zákazníky.

Více

ZSF web a intranet manuál

ZSF web a intranet manuál ZSF web a intranet manuál Verze pro školení 11.7.2013. Návody - Jak udělat...? WYSIWYG editor TinyMCE Takto vypadá prostředí WYSIWYG editoru TinyMCE Jak formátovat strukturu stránky? Nadpis, podnadpis,

Více

Manuál pro obsluhu Webových stránek

Manuál pro obsluhu Webových stránek ResMaster Systems s.r.o. Truhlářská 1119/20, 110 00 Praha 1 Manuál pro obsluhu Webových stránek (Prosinec 2018) Jana Vítová, +420 225 388 130 2018 Obsah Úvod Webové stránky... 3 Slovník pojmů... 3 URL

Více

PTÁČEK - velkoobchod. eshop. ZÁKAZNICKÝ pracovní postup

PTÁČEK - velkoobchod. eshop. ZÁKAZNICKÝ pracovní postup PTÁČEK - velkoobchod eshop ZÁKAZNICKÝ pracovní postup 2009 Obsah Úvod... 3 Autorizace... 3 Přihlášení... 4 Odhlášení... 4 Změna hesla editace uživatele... 4 Hlavní stránka Před přihlášením... 4 Výběr Produktu

Více

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3?

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Systém ESTOFAN je určen pro administraci a editaci webových stránek, které jsou provozovány reklamní agenturou PANKREA. 1. Přihlášení Po objednávce a vytvoření

Více

Dealer Extranet 3. Správa objednávek

Dealer Extranet 3. Správa objednávek Dealer Extranet 3 Správa objednávek Obsah Zpracování objednávky 3 Vyhledávací pole 4 Konfigurátor 5 Rychlá objednávka 6 Rychlá objednávka náhradních dílů a nestandardních produktů 7 Oblíbené 8 Objednávání

Více

zoom-driver Manuál k redakčnímu systému zoom-driver created by virtual-zoom s.r.o.

zoom-driver Manuál k redakčnímu systému zoom-driver created by virtual-zoom s.r.o. zoom-driver Manuál k redakčnímu systému zoom-driver created by virtual-zoom s.r.o. 1 Obsah 1. Přihlášení 2. Výpis sekcí 3. Vytvoření nové sekce 4. Editace sekce 4.1. Výběr sekce k editaci 5. Editace hlavičky

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb.

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb. UŽIVATELSKÝ MANUÁL pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb http://lesycr.bestdrive.cz/ Tento manuál je určen pracovníkům, kteří jsou pověřeni nákupem pneumatik a pneuservisních služeb pro svou OJ.

Více

Návod pro SMS Operátor off-line klient

Návod pro SMS Operátor off-line klient Verze: 1.10 Strana: 1 / 1 Návod pro SMS Operátor off-line klient 1. Co je to off-line klient SMS Operátor Off-line klient SMS Operátor je aplikace k systému SMS Operátor pro posílání SMS, která umožňuje:

Více

SERVICE ON LINE MANUÁL

SERVICE ON LINE MANUÁL SERVICE ON LINE MANUÁL 1 Obsah 1. Přihlášení... 3 1.1 Úvodní stránka... 3 2. Zaměstnanci... 4 2.1 Hledat zaměstnance... 4 2.2 Založit uživatele... 9 2.3 Založte skříňku/oddělení... 11 2.4 Přehled objednávek...

Více

HLEDEJCENY.mobi. Obsah. Mobilní verze e-shopu. Důvody instalace

HLEDEJCENY.mobi. Obsah. Mobilní verze e-shopu. Důvody instalace Obsah HLEDEJCENY.mobi Mezi Vodami 1952/9 e-mail: info@hledejceny.cz HLEDEJCENY.mobi... 1 Mobilní verze e-shopu... 1 Důvody instalace... 1 Výhody... 2 Co je k mobilní verzi potřeba... 2 Objednávka služby...

Více

Postupy práce se šablonami IS MPP

Postupy práce se šablonami IS MPP Postupy práce se šablonami IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Postupy práce se šablonami IS MPP Modul

Více

Úvod do email systému

Úvod do email systému Úvod do email systému Základní informace Toto emailové prostředí je rozloženo do tří hlavních částí - rámců. Levý rámec zobrazuje aktuálně přihlášené složky. V pravé části strany se realizuje veškerá činnost

Více

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace.

Profesis on-line 20.1.2015. Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Profesis on-line 20.1.2015 Obrázky v prezentaci byly upraveny pro potřeby prezentace. Adresa systému: www.profesis.cz Údaje nutné pro přihlášení: - přihlašovací jméno: sedmimístné číslo autorizace (včetně

Více

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o. NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE Ataxo Czech s.r.o. ÚVOD Internetové stránky vytvořené společností Ataxo v rámci produktu Mini web můžete jednoduše a rychle upravovat prostřednictvím on-line administrace.

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

Už ivatelska dokumentace

Už ivatelska dokumentace Už ivatelska dokumentace Aplikace Portál úspěšných projektů je určena k publikování informací o projektech realizovaných za přispění některého z Operačních programů v gesci Ministerstva vnitra České republiky.

Více

Jak se registrovat. Diagnostika Siemens online. V pravé straně obrazovky klikněte na Registrace

Jak se registrovat. Diagnostika Siemens online.  V pravé straně obrazovky klikněte na Registrace Jak se registrovat V pravé straně obrazovky klikněte na Registrace Poté se zobrazí další pole, která musíte vyplnit. Všechna pole jsou povinná. Při chybném vyplnění některých polí se jejich seznam zobrazí

Více

FFUK Uživatelský manuál pro administraci webu Obsah

FFUK Uživatelský manuál pro administraci webu Obsah FFUK Uživatelský manuál pro administraci webu Obsah FFUK Uživatelský manuál pro administraci webu... 1 1 Úvod... 2 2 Po přihlášení... 2 3 Základní nastavení webu... 2 4 Menu... 2 5 Bloky... 5 6 Správa

Více

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR CzechAdvisor.cz Návod pro členy AHR Obsah 1. Práce s portálem... 2 2. Registrace... 3 1.1. Základní údaje... 4 1.2. Informace o zařízení... 5 1.3. Fotografie... 5 1.4. Platba a podmínky... 6 1.5. Smlouva...

Více

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104)

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) 2013 Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) Obsah OBSAH... 1 ÚVOD... 2 PŘÍRUČKA PRO ADMINISTRÁTORA... 3 1. VYTVOŘENÍ

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR

CzechAdvisor.cz. Návod pro členy AHR CzechAdvisor.cz Návod pro členy AHR Obsah 1. Registrace... 2 1.1. Základní údaje... 3 1.2. Informace o zařízení... 4 1.3. Fotografie... 4 1.4. Platba a podmínky... 5 1.5. Smlouva... 6 2. Přihlášení do

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA

DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA DOKUMENTACE REDAKČNÍHO SYSTÉMU PINYA Obsah Obsah... 4 Pinya CMS... 5 Přihlášení do systému... 6 Položky v menu administrace... 7 Uživatelé... 8 Správa uživatelů... 8 Nový uživatel... 9 Role... 10 Vytvoření

Více

ACTIVATE HERE - FAQ. Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu.

ACTIVATE HERE - FAQ. Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu. ACTIVATE HERE - FAQ Co je to Activate-Here produkt? Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu. Součástí emailu je i odkaz, kde si můžete vybraný

Více

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál A3 WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál Ing. Karel Rejthar 16. 6. 2015-1 - OBSAH WordPress manuál......................................

Více

Údržbové prostředí Rebeca44

Údržbové prostředí Rebeca44 Údržbové prostředí Rebeca44 ÚVOD STRUKTURA VZNIKAJÍCÍCH WEB-STRÁNEK SPRÁVCE STRÁNEK Přihlášení Odhlášení POPIS PRVKŮ ÚDRŽBY Titulek Cestička Základní popis práce s modulem Menu Navigace Na úvodní stránku

Více

WEBOVÝ PORTÁL. SOCIÁLNÍ SLUŽBY v Plzeňském kraji UŽIVATELSKÝ MANUÁL

WEBOVÝ PORTÁL. SOCIÁLNÍ SLUŽBY v Plzeňském kraji UŽIVATELSKÝ MANUÁL WEBOVÝ PORTÁL SOCIÁLNÍ SLUŽBY v Plzeňském kraji UŽIVATELSKÝ MANUÁL pro vkládání článků 1. Přihlášení Otevřete si portál Sociální služby v Plzeňském kraji, viz následující odkaz: https://socialnisluzby.plzensky-kraj.cz/

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Uživatelská příručka pro ředitele škol

Uživatelská příručka pro ředitele škol Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání Uživatelská příručka pro ředitele škol Název souboru: Modul IDM - Uživatelská příručka pro ředitele škol V2.doc Strana 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Přihlášení

Více

Uživatelská příručka administrativního rozhraní Vědecké knihovny v Olomouci

Uživatelská příručka administrativního rozhraní Vědecké knihovny v Olomouci Držitel certifikátu jakosti ISO 9001:2001 Uživatelská příručka administrativního rozhraní Vědecké knihovny v Olomouci Stránka 1/44 Obsah 1.Redakční systém...4 1.1. Povolené jazykové mutace...4 5.2.1 Překlad

Více

Stručný návod na evidenci záznamů publikační činnosti v OBD 2.5

Stručný návod na evidenci záznamů publikační činnosti v OBD 2.5 Stručný návod na evidenci záznamů publikační činnosti v OBD 2.5 1. Hlavní okno aplikace: - pod tlačítkem Manuál k OBD 2.5 je ke stažení podrobný manuál pro práci v aplikaci - tabulka vpravo obsahuje seznam

Více

Profily zadavatelů návod Zadavatel

Profily zadavatelů návod Zadavatel Profily zadavatelů návod Zadavatel Návod Vás rychle a jednoduše provede procesem registrace, přihlášením, uveřejněním informací o veřejných zakázkách a možností propojení se systémem určeným pro elektronizaci

Více

Administrace webu Postup při práci

Administrace webu Postup při práci Administrace webu Postup při práci Obsah Úvod... 2 Hlavní menu... 3 a. Newslettery... 3 b. Administrátoři... 3 c. Editor stránek... 4 d. Kategorie... 4 e. Novinky... 5 f. Produkty... 5 g. Odhlásit se...

Více

Vítejte v aplikaci Objednejse-online.

Vítejte v aplikaci Objednejse-online. Vítejte v aplikaci Objednejse-online. 1. První přihlášení do aplikace Objednejse-online 2. Můj účet 2.1 osobní údaje 2.2 Moje rezervace 2.2.1 Detail rezervace 2.2.2 Řazení rezervací 2.3 Moje stránka 3.

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

Lokality a uživatelé

Lokality a uživatelé Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 15.října 2013

Více

Up & Down opce. Manuál. Obsah

Up & Down opce. Manuál. Obsah Up & Down opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 4 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 4 2.2 Market Watch... 5 2.3 Up-Down Opce... 9 2.4 Okno Obchodního portfólia... 11

Více

Uživatelský manuál.

Uživatelský manuál. Uživatelský manuál www.dpd.cz/objednavkaprepravy Obsah 1 Úvod 1 2 Přihlášení 1 2.1 Nový uživatel, zapomenuté heslo 1 3 Nastavení 2 3.1 Nastavení 2 3.2 Uživatelé 3 3.3 Bankovní účty 4 3.4 Adresář 5 3.4.1

Více

apilot - První kroky Publikační platforma apilot První kroky

apilot - První kroky Publikační platforma apilot První kroky Publikační platforma apilot První kroky Přihlášení https://domena.apilot.cz Po přihlášení Po přihlášení Nástěnka - aktualizace platformy novinky - tipy, triky (nastavení poštovních klientů) - aktivita

Více

Dobrý SHOP Popis produktu a jeho rozšíření

Dobrý SHOP Popis produktu a jeho rozšíření Dobrý SHOP Popis produktu a jeho rozšíření 501M012.N01 11/11/2011 www.dlaex.cz info@dlaex.cz OBSAH 1 Úvod...3 2 Účel produktu...3 3 Vlastnosti produktu...3 3.1 Koncepce...3 3.2 Základní y...3 3.3 Doplňkové

Více

Dealer Extranet 3. Cenové nabídky

Dealer Extranet 3. Cenové nabídky Dealer Extranet 3 Cenové nabídky Obsah Vytvoření cenové nabídky se slevou Velux 3 Vytvoření klientské cenové nabídky ze stávající cenové nabídky 10 Vytvoření klientské cenové nabídky pomocí Konfigurátoru

Více

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz Domovská stránka Křesťanských Vánoc je založena na databázi, která vedle běžných funkcí redakčního systému internetové prezentace umožňuje též uložit údaje o jednotlivých

Více

Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 4 a novější

Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 4 a novější Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 4 a novější 1 Vytvoření profilu zadavatele... 2 1.1 Doplnění identifikátoru profilu zadavatele ve VVZ... 2 2 Správa profilu... 3 2.1 Vytvoření

Více

Dokumentace k propojení e-shopu FastCentrik a ekonomického systému POHODA

Dokumentace k propojení e-shopu FastCentrik a ekonomického systému POHODA Dokumentace k propojení e-shopu FastCentrik a ekonomického systému POHODA Z tohoto dokumentu se dozvíte, co vše lze ze systému POHODA naplnit do administrace e-shopu FastCentrik a jak se tato data následně

Více

Nástrojová lišta v editačním poli

Nástrojová lišta v editačním poli Nástrojová lišta v editačním poli Název projektu PŘEJÍT NA konkrétní sekci webu ZOBRAZIT zobrazí a) pracovní verzi webu (tj. nepublikovanou) b) publikovanou verzi webu a) Odstranit odstraní zobrazenou

Více

TAXexpert5 modul Kartotéka II.

TAXexpert5 modul Kartotéka II. TAXexpert5 modul Kartotéka II. Strana 1 (celkem 11) Základní obrazovka kartotéky Aplikace Kartotéka nahrazuje od verze 5.4.1 stávající modul CRM. Data byla převedena. Základní obrazovka se kromě společných

Více

Snadná úprava stránek, nemusím umět HTML, tvořím obsah téměř jako ve Wordu. Jak změnit obsah nástěnky: vpravo nahoře Nastavení zobrazených informací

Snadná úprava stránek, nemusím umět HTML, tvořím obsah téměř jako ve Wordu. Jak změnit obsah nástěnky: vpravo nahoře Nastavení zobrazených informací Školení Wordpress Nainstalované pluginy: WPML Multilingual CMS Adminize Capability Manager Contact Form 7 Wordpress Download Monitor Google Analytics for WordPress Simple Google Sitemap XML Seznámení s

Více

Návod na práci s katalogem konstrukcí a materiálů Obsah

Návod na práci s katalogem konstrukcí a materiálů Obsah Návod na práci s katalogem konstrukcí a materiálů Obsah Vyhledávání údajů o materiálu... 2 Porovnávání materiálů... 4 Tvorba a editace... 5 Vytvoření materiálu... 5 Vytvořit nový materiál... 6 Vytvoř z

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu 28.5.2013 Obsah Interní web IS NSK tvorba standardu Obsah... 2 Návod

Více

1 Příručka používání Google Apps

1 Příručka používání Google Apps 1 Příručka používání Google Apps Tento manuál vznikl pro účel seznámení se základní funkčností balíku Google Apps a má za úkol Vás seznámit s principy používání jednotlivých služeb (Gmail, Kalendáře, Disk).

Více

Dokumentace pro správu zlínských DUM

Dokumentace pro správu zlínských DUM Dokumentace pro správu zlínských DUM Obsah 1 Správa administrátorů... 3 1.1 Přidávání administrátorů... 3 1.2 Nastavování práv administrátorů... 3 1.3 Upravení detailů administrátora... 5 1.4 Aktivování,

Více

Aplikace objednávání svozů

Aplikace objednávání svozů GE MONEY Aplikace objednávání svozů Uživatelská dokumentace IMP spol. s r.o. 14.1.2011 Uživatelská dokumentace k systému pro objednávání a evidenci svozů z poboček GE Money. 1 Přihlášení do aplikace K

Více

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP) Datové schránky

Dokumentace. k modulu. podnikový informační systém (ERP) Datové schránky Dokumentace k modulu podnikový informační systém (ERP) Nastavení datové schránky Datová schránka je elektronické úložiště, které je určené k doručování písemností státních institucí (orgánů veřejné moci)

Více

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange

Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange Hotline Helios Tel.: 800 129 734 E-mail: helios@ikomplet.cz Pokročilé ovládání IS Helios Orange 2013 BüroKomplet, s.r.o. Obsah 1 Kontingenční tabulky... 3 1.1 Vytvoření nové kontingenční tabulky... 3 2

Více

www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál

www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál DPD CZ Obsah 1. Úvod... 3 2. Přihlášení... 3 Přihlášení... 3 Nový uživatel, zapomenuté heslo... 5 3. Nastavení... 6 Nastavení uživatele... 6 Nastavení bankovních účtů...

Více

Manuál k produktu. fajny shop. FajnyWEB.cz 2008 (6.11.2008)

Manuál k produktu. fajny shop. FajnyWEB.cz 2008 (6.11.2008) Manuál k produktu fajny shop FajnyWEB.cz 2008 (6.11.2008) Obsah Obsah... 2 1 Popis administrace... 4 1.1 Objednávky... 4 1.1.1 Přehled... 4 1.1.1.1 Filtry a vyhledávání... 4 1.1.1.2 Seznam objednávek a

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Tel.: 558 646 913 Fax: 558 6626 500 Webové stránky města Kolín Uživatelská příručka Vypracovala Kateřina Klichová 28. 4. 2011 Obsah 1 Přílohy... 1 1.1 Vložení přílohy... 1 1.2 Smazání přílohy... 2 1.3

Více

E-BILLING UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Platí od 08.2012. www.dhlfreight.cz 840 111 308

E-BILLING UŽIVATELSKÝ MANUÁL. Platí od 08.2012. www.dhlfreight.cz 840 111 308 E-BILLING UŽIVATELSKÝ MANUÁL Platí od 08.2012 www.dhlfreight.cz 840 111 308 Obsah 1. E-BILLING 1.1 Úvod... 3 2. Registrační proces 2.1 Registrace do DHL E-BILLING... 4 2.2 Postup registrace do DHL E-BILLING...

Více

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese Freemail Prahy 10 Co umožňuje Freemail Freemail funguje na podobném principu jako běžné e-maily (seznam.cz, centrum.cz apod.). Abyste se lépe ve svém e-mailu orientovali, připravili jsme pro vás jednoduchý

Více

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz

Uživatelský manuál Radekce-Online.cz Uživatelský manuál Radekce-Online.cz (revize 06/2011) V prvním kroku třeba vstoupit do administrace na adrese www.redakce-online.cz kterou naleznete na záložce Administrace / Vstup do Administrace, pro

Více

Uzávěrka časopisu PEXeso

Uzávěrka časopisu PEXeso Uzávěrka časopisu PEXeso Uživatelský manuál Verze 1.0.1. Vytvořeno: 20. 3. 2013 1 1. Úvod... 3 1.1. Technické požadavky... 3 2. Uzávěrka... 3 2.1. Kde provést uzávěrku časopisu?... 3 2.2. Postup tvorby

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

NOVÁ ZÁLOŽKA DOKUMENTY... 2 DATOVÁ SCHRÁNKA - INFORMACE O ADRESÁTECH... 8 SUBJEKTY - OBECNÝ ZMOCNĚNEC... 9

NOVÁ ZÁLOŽKA DOKUMENTY... 2 DATOVÁ SCHRÁNKA - INFORMACE O ADRESÁTECH... 8 SUBJEKTY - OBECNÝ ZMOCNĚNEC... 9 NOVINKY VERZE 13.6.0 ze dne 9. 5. 2018 Vážení uživatelé, v uplynulém týdnu jsme pro vás v systému Insolvenční správce připravili několik novinek. Tou nejzásadnější z nich je, že došlo ke kompletnímu přepracování

Více

Studijní informační systém. Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) I. Obecné principy

Studijní informační systém. Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) I. Obecné principy Studijní informační systém Tvorba rozvrhu ve Studijním informačním systému (SIS) Co je třeba zajistit před zadáním rozvrhu do systému 1. Všechny předměty realizované v rozvrhovaném semestru jsou zadané

Více

Case Parts e-shop. Spuštění registrace

Case Parts e-shop. Spuštění registrace Case Parts e-shop 1. O e-shopu Case Parts: E-shop CaseParts nabízí registrovaným uživatelům možnost nákupu originálních náhradních dílů a příslušenství CASE IH od společnosti Agri CS a.s. a dalších autorizovaných

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

Uživatelská příručka pro administraci nabídek práce. na personálním webu Atraktivni-prace.cz. Verze 8.01/2013. Autor: Petr Kliment

Uživatelská příručka pro administraci nabídek práce. na personálním webu Atraktivni-prace.cz. Verze 8.01/2013. Autor: Petr Kliment Uživatelská příručka pro administraci nabídek práce na personálním webu Atraktivni-prace.cz Verze 8.01/2013 Autor: Petr Kliment Obsah: 1. Úvod 2. Registrace uživatelského účtu 3. Přihlášení na uživatelský

Více

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd

Nápověda k systému CCS Carnet Mini. Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Nápověda k systému CCS Carnet Mini Manuál k aplikaci pro evidenci knihy jízd Vážený zákazníku, vítejte v našem nejnovějším systému pro evidenci knihy jízd - CCS Carnet Mini. V následujících kapitolách

Více

Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN.

Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN. Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN http://lcr.csystem.cz/ 1 1. Přihlášení do objednávkového portálu Po přihlášení se objeví úvodní stránka. Vpravo nahoře je uvedeno Jméno a příjmení

Více

Profesis KROK ZA KROKEM 2

Profesis KROK ZA KROKEM 2 Profesis KROK ZA KROKEM 2 Adresa systému: www.profesis.cz Údaje nutné pro přihlášení: - přihlašovací jméno: sedmimístné číslo autorizace. Včetně nul na začátku např.: 0000001 - heslo: na štítku DVD Profesis

Více

Uživatelská příručka k programu Evidence Kontrola Revize Verze: 2.2.0

Uživatelská příručka k programu Evidence Kontrola Revize Verze: 2.2.0 Uživatelská příručka k programu Evidence Kontrola Revize Verze: 2.2.0 Spuštění programu Po spuštění programu se objeví přihlašovací obrazovka. Kliknutím do políčka pro výběr certifkátu se Vám objeví nabídka

Více

CEMEX Go. Faktury. Verze 2.1

CEMEX Go. Faktury. Verze 2.1 Faktury Verze 2. Faktury Ve snaze inovovat a zlepšovat zkušenosti našich zákazníků společnost CEMEX vytvořila integrované digitální řešení, které vám umožní správu vaší obchodní činnosti v reálném čase.

Více

ONLINE Documentation Moeller Internet Sales Application

ONLINE Documentation Moeller Internet Sales Application ONLINE Documentation Moeller Internet Sales Application Přehled Vítejte v elektronickém obchodě Moeller, přístup do systému je ze stránky na adrese www.eshop.moeller.cz, kde budete muset zadat jméno uživatele

Více

Stručný manuál práce s e-shopem fiktivnifirmy.cz: vložení zboží do e-shopu

Stručný manuál práce s e-shopem fiktivnifirmy.cz: vložení zboží do e-shopu Stručný manuál práce s e-shopem fiktivnifirmy.cz: vložení zboží do e-shopu Obsah Přihlášení k administraci... 1 Nová kategorie... 2 Nové zboží... 3 Záložka Zboží... 3 Záložka Kategorie... 4 Záložka Parametry

Více

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ Návod k používání systému OTDI.CZ Vážený kliente. Děkujeme za projevený zájem o náš on-line systém evidence kontrol, určený speciálně pro účely dozorů staveb. Systém OTDI.CZ nabízí svým uživatelům zejména:

Více

Použití informačního systému Helios Orange Personalistika

Použití informačního systému Helios Orange Personalistika Použití informačního systému Helios Orange Personalistika 2014 BüroKomplet, s.r.o. Obsah 1 Kontakty... 3 2 Obecné... 4 3 Školení, lékařské prohlídky... 5 3.1 1. krok kategorie školení, lékařských prohlídek...

Více

V tomto manuálu získáte informace o postupu:

V tomto manuálu získáte informace o postupu: V tomto manuálu získáte informace o postupu: A. Jak se jako dodavatel registrovat B. Jak se jako dodavatel přihlásím C. Jak podat elektronickou nabídku F. Elektronická komunikace 1 A. Jak se jako dodavatel

Více

Manuál pro Zákaznický servis CCS

Manuál pro Zákaznický servis CCS Manuál pro Zákaznický servis CCS 1 Obsah: 1. PŘIHLÁŠENÍ DO SYSTÉMU 3 2. VÝBĚR Z MENU (DOMŮ) 4 - VYHLEDÁVÁNÍ 5 3. KONTAKTY 6 4. OBJEDNÁVKA KARET 7 5. DOSUD NEVYŘÍZENÉ OBJEDNÁVKY KARET 8 6. DOSUD NEVYŘÍZENÉ

Více

Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější

Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější Manuál PVU zadavatel Platnost pro elektronický nástroj X-EN verze 3 a novější 1 Vytvoření profilu zadavatele... 2 1.1 Doplnění identifikátoru profilu zadavatele ve VVZ... 2 2 Správa profilu... 3 2.1 Vytvoření

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Modul Ankety verze 1.11 pro redakční systém Marwel 2.8 a 2.7

Modul Ankety verze 1.11 pro redakční systém Marwel 2.8 a 2.7 Modul Ankety verze 1.11 pro redakční systém Marwel 2.8 a 2.7 postupy a doporučení pro práci redaktorů Ivo Vrána, červen 2011 Podpora: e-mail: podpora@qcm.cz tel.: +420 538 702 705 Obsah Modul Ankety...3

Více

návod Bidvest dealer 4

návod Bidvest dealer 4 návod Bidvest dealer 4 Nové menu Synchronizace pro data a odesílání objednávek Synchronizace dat Nyní je několik způsobů synchronizace: pro data, pro kalendáře a zprávy, pro soubory a kontrolu stavu objednávek.

Více

Informační systém pro e-learning manuál

Informační systém pro e-learning manuál Informační systém pro e-learning manuál Verze 1.00 Úvod Tento dokument popisuje způsob práce s informačním systémem pro elektronické vzdělávání. Systém je určený pro vytvoření elektronického kurzu a jeho

Více

Uživatelský manuál administrace FastCentrik (popisované jsou funkčnosti administrace FastCentrik verze Gold) verze 3.5

Uživatelský manuál administrace FastCentrik (popisované jsou funkčnosti administrace FastCentrik verze Gold) verze 3.5 Uživatelský manuál administrace FastCentrik (popisované jsou funkčnosti administrace FastCentrik verze Gold) verze 3.5 Platnost od 5. 9. 2014 2 / 258 Obsah: Aktualizace Manuálu verze 3.5... 6 1. Úvod...

Více

InsideBusiness Payments CEE

InsideBusiness Payments CEE InsideBusiness Payments CEE Referenční příručka k novému vzhledu Přístupová cesta do střední a východní Evropy InsideBusiness Payments CEE Potřebujete pohodlný a bezproblémový přístup k úplné nabídce služeb

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více