Příloha č. 1 PK 01 Seznam vyšetření laboratoře Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Příloha č. 1 PK 01 Seznam vyšetření laboratoře Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o."

Transkript

1 Příloha č. 1 PK 01 Seznam vyšetření laboratoře Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o. Název vyšetření: Cervikovaginální histologické vyšetření a diagnostika PAP Metoda slouží k záchytu prekanceróz a malignity čípku děložního. Základním principem této metody je screeningové cytologické vyšetření. Po přijetí vzorku k vyšetření se provede barvení sklíčka v barvícím automatu, zamontování solakrylem BMX a po jeho zaschnutí následuje jeho hodnocení pod mikroskopem a určení výsledku. Stěr z děložního čípku, vulvy a vaginy. Na podložní sklo. Pro hodnocení stěru je nejvhodnější odběr v první polovině menstruačního cyklu. Je důležité odebrat tzv. transformační zónu. Uspokojivý stěr musí obsahovat v dostatečném množství buňky dlaždicových epitelií - exocervix a buňky žlázové - endocervix. Odběr se provádí kartáčkem (brush). Laboratoř nemá žádné specifické požadavky na připravenost pacientky k odběru. Odběr provádí vždy kvalifikovaný specializovaný lékař gynekolog, který je za něho odpovědný. 21 dní, v případě žádosti klinika týž nebo následující den. Název vyšetření: Histologické vyšetření tkání a diagnostika HE Základním principem této metody je barvení parafínových řezů získaných z vyšetřované tkáně - biopsie. Podložní skla s tkáňovými řezy vložíme do barvícího automatu a obarvíme. Výsledek barvení hodnotí lékař. Jádra buněk u barvení metodou H.E. jsou zbarvena modře,vazivo růžově, svalovina červeně, chrupavka modře. Obarvené preparáty se montují do solakrylu BMX, poté jsou odevzdány vedoucímu lékaři k určení diagnózy. Části postižených tkání či orgánů / záněty, benigní či maligní nádory, reaktivní změny apod/. Transportních lahviček (umělohmotných či skleněných). fixována vložením do fixační tekutiny (10% formalín/, aby nedošlo k autolýze buněk ve tkáni. Takto uložená a fixovaná tkáň je z hlediska času kvalitativně neměnná až do doby zpracování. Bioptický materiál je do naší laboratoře odesílán z různých lékařských ambulancí (chirurgická, kožní, oční, ORL, gynekologická gastroenterologická ), ve kterých je pacient podrobně seznámen s celkovým průběhem léčby, důvodem odběru vzorku tkáně a možnými omezeními po odběru. Laboratoř nemá žádné specifické požadavky na připravenost pacienta k odběrům. Odběry provádí vždy kvalifikovaný Verze: 01 Strana 1 (celkem 15)

2 specializovaný lékař, který je za ně odpovědný. Název vyšetření: Barvení metodou Alciánová modř ALC Základním principem této metody je barvení parafínových řezů získaných z vyšetřované tkáně - biopsie. Metoda ALC slouží k průkazu kyselých mukopolysacharidů, které se zbarví modře a jádra buněk červeně. Před samotným barvením musíme provést odparafinování parafinových řezů, které byly přikrojeny na mikrotomu. Po odparafinování následuje vlastní barvení pomocí kitu ALC. Řezy montujeme do solakrylu a po jeho zaschnutí předáme vedoucímu lékaři k vyhodnocení pod mikroskopem. U této metody se jádra buněk obarví červeně a kyselé mukopolysacharidy modře. Části postižených tkání či orgánů / záněty, benigní či maligní nádory, reaktivní změny apod/. Transportních lahviček (umělohmotných či skleněných). fixována vložením do fixační tekutiny (10% formalín/, aby nedošlo k autolýze buněk ve tkáni. Takto uložená a fixovaná tkáň je z hlediska času kvalitativně neměnná až do doby zpracování. Bioptický materiál je do naší laboratoře odesílán z různých lékařských ambulancí (chirurgická, kožní, oční, ORL, gynekologická gastroenterologická ), ve kterých je pacient podrobně seznámen s celkovým průběhem léčby, důvodem odběru vzorku tkáně a možnými omezeními po odběru. Laboratoř nemá žádné specifické požadavky na připravenost pacienta k odběrům. Odběry provádí vždy kvalifikovaný specializovaný lékař, který je za ně odpovědný dní Název vyšetření: Barvení metodou P.A.S. podle Hotchkiss - McManus PAS Základním principem této metody je barvení parafínových řezů získaných z vyšetřované tkáně - biopsie. Metoda P.A.S. umožňuje rozlišit různé tkáňové složky díky vysoké afinitě ke glykogenu a aminohydroxilovým skupinám. Podstatou PAS reakce je oxidace polysacharidů, při které vznikají aldehydy, jež reagují s Schiffovým reagens fialově červeným zbarvením. Polysacharidy (např. mukopolysacharidy, glykoproteiny) jsou složené sacharidy vyskytující se např. v hlenu žaludeční sliznice. Před samotným barvením musíme provést odparafinování parafinových řezů, které byly přikrojeny na mikrotomu. Po odparafinování následuje vlastní barvení pomocí kitu P.A.S.. Verze: 01 Strana 2 (celkem 15)

3 Dále řezy montujeme do solakrylu a po jeho zaschnutí předáme vedoucímu lékaři k vyhodnocení pod mikroskopem. U této metody se jádra buněk barví modře, polysacharidy a glykogen červeno-fialově. Části postižených tkání či orgánů / záněty, benigní či maligní nádory, reaktivní změny apod/. Transportních lahviček (umělohmotných či skleněných). fixována vložením do fixační tekutiny (10% formalín/, aby nedošlo k autolýze buněk ve tkáni. Takto uložená a fixovaná tkáň je z hlediska času kvalitativně neměnná až do doby zpracování. Bioptický materiál je do naší laboratoře odesílán z různých lékařských ambulancí (chirurgická, kožní, oční, ORL, gynekologická gastroenterologická ), ve kterých je pacient podrobně seznámen s celkovým průběhem léčby, důvodem odběru vzorku tkáně a možnými omezeními po odběru. Laboratoř nemá žádné specifické požadavky na připravenost pacienta k odběrům. Odběry provádí vždy kvalifikovaný specializovaný lékař, který je za ně odpovědný. Název vyšetření: Barvení metodou PERLS (průkaz železa) PERLS Metoda PERLS slouží k průkazu organicky vázaného železa ve tkáni. Základním principem této metody je barvení parafínových řezů získaných z vyšetřované tkáně - biopsie. Laborantka po přijetí vzorku provede zpracování a následné barvení vzorku a předá jej vedoucímu lékaři k odečtení výsledku a určení diagnózy. Kit obsahuje reagencie pro barvení metodou Perls k průkazu železa v histologických řezech. Zředěná kyselina chlorovodíková způsobí, že se uvolní železité ionty z vazby bílkovin. Tyto ionty poté reagují s ferrokyanidem draselným a vytvářejí nerozpustné modré sloučeniny (pruská modř). Tato metoda je charakterizována modrým zbarvením trojmocných železitých sloučenin, jádra buněk jsou zbarvena červeně. Části postižených tkání či orgánů / záněty, benigní či maligní nádory, reaktivní změny apod/. Transportních lahviček (umělohmotných či skleněných). fixována vložením do fixační tekutiny (10% formalín/, aby nedošlo k autolýze buněk ve tkáni. Takto uložená a fixovaná tkáň je z hlediska času kvalitativně neměnná až do doby zpracování. Bioptický materiál je do naší laboratoře odesílán z různých lékařských ambulancí (chirurgická, kožní, oční, ORL, gynekologická gastroenterologická ), ve kterých je pacient podrobně seznámen s celkovým průběhem léčby, důvodem odběru vzorku tkáně a možnými omezeními po odběru. Verze: 01 Strana 3 (celkem 15)

4 Laboratoř nemá žádné specifické požadavky na připravenost pacienta k odběrům. Odběry provádí vždy kvalifikovaný specializovaný lékař, který je za ně odpovědný. Název vyšetření: Barvení metodou May Grünwald Giemsa- cytologie MGG Základním principem MGG je barvení nátěrů odebraných punkcí ze štítné žlázy, barvení sekretů odebraných z prsou apod. Před barvením MGG vzorky fixujeme izopropylalkoholem a barvíme postupně roztoky May Grunwald, Giemsa Romanovski. Po obarvení a zaschnutí montujeme solakrylem BMX a předáme vedoucímu lékaři k vyhodnocení a určení diagnózy. Vzorek odebraný na cytologické vyšetření k nám přichází do laboratoře na podložním skle. Většinou se jedná o vzorek punkce ze štítné žlázy nebo o sekret z prsu. Nátěr na podložní sklo Materiál odebírá lékař pomocí tenkojehlové aspirace orgánu / štítná žláza/ nebo provádí nátěr např. sekretu z prsu. Nátěr je nanesen na čisté a odmaštěné podložní sklo a pomocí druhého podložního sklíčka se zabroušenou hranou rozetřen. Nátěr musí být tenký a nesmí dojít k poškození buněčných elementů. Nátěr je fixován fixačním sprayem nebo je fixován volně na vzduchu. Po zaschnutí nátěru je tento odeslán do laboratoře., dle žádosti klinika týž nebo další den po doručení. Název vyšetření: Barvení metodou Giemsa Giemsa Barvení metodou Giemsa slouží k průkazu bakterie Helicobacter pylori ve sliznici gastro-intestinálního traktu /žaludek, duodenum/ Po zhotovení tkáňových řezů z parafinového bloku na mikrotomu, jejich umístění na podložní sklo a temperování v termostatu je preparát připraven k barvení. Před vlastním barvením je nutno řez odparafinovat řadou xylenů a alkoholu a obarvíme dle doporučené metodiky. Po vlastním barvení řezy, odvodníme a projasníme a zamontujeme do solakrylu. Preparáty jsou nyní připraveny k mikroskopickému hodnocení lékařem. Bakterie jsou v řezech zbarveny tmavě modře. Bioptický materiál z gastro-intestinálního traktu Transportních lahviček (umělohmotných či skleněných). fixována vložením do fixační tekutiny (10% formalín/, aby nedošlo k autolýze buněk ve tkáni. Takto uložená a fixovaná tkáň je z hlediska času kvalitativně neměnná až do doby Verze: 01 Strana 4 (celkem 15)

5 zpracování. Bioptický materiál je do naší laboratoře odesílán z různých lékařských ambulancí (chirurgická, kožní, oční, ORL, gynekologická gastroenterologická ), ve kterých je pacient podrobně seznámen s celkovým průběhem léčby, důvodem odběru vzorku tkáně a možnými omezeními po odběru. Laboratoř nemá žádné specifické požadavky na připravenost pacienta k odběrům. Odběry provádí vždy kvalifikovaný specializovaný lékař, který je za ně odpovědný. Název vyšetření: Rychlá peroperační biopsie Peroperační biopsie Metoda slouží k rychlému histopatologickému vyšetření bioptického vzorku a určení diagnozy v průběhu operace. Zpracování nefixovaného čerstvě odebraného biologického materiálu ( tkáně, orgány) zmražením a zhotovením tenkých řezů v kryostatu, následně rychlým přehledným barvením Hematoxylin Eosin a odečtením vzorku atestovaným patologem. Části postižených tkání či orgánů / záněty, benigní či maligní nádory, reaktivní změny apod/ bez fixace formalínem. Odběr vzorku provádí lékař specialista v daném klinickém oboru, kde je vyžadováno rychlé peroperační vyšetření bioptického vzorku a ihned zajištuje jeho transport do laboratoře v co nejkratším časovém termínu. Transport provádí v našem případě školená sálová sestra. Peroperačně odebraná čerstvá nefixovaná tkáň je vložena do speciální plastové či skleněné uzavřené nádoby určené k tomuto účelu a ihned transportována do laboratoře. Každá nádoba musí být označena jménem pacienta a rokem narození nebo rodným číslem a údaje se musí shodovat s údaji na průvodním. Do 20 minut Název vyšetření: Barvení metodou May- Grünwald Giemsa- biopsie MGG Metodika barvení May Grünwald Giemsa slouží k barvení krvetvorné tkáně a krevních elementů- bílých krvinek. Základním principem této metody je speciální barvení parafínových řezů získaných z vyšetřované tkáně - biopsie. Laborantka po přijetí vzorku provede zpracování a následné barvení vzorku a předá jej vedoucímu lékaři k odečtení výsledku spolu s ostatními preparáty téhož případu a určení diagnózy. Toto barvení slouží k zobrazení krvetvorné tkáně a krevních elementů- bílých krvinek většinou v lymfatické uzlině, kůži, apod. Verze: 01 Strana 5 (celkem 15)

6 Části postižených tkání či orgánů / záněty, benigní či maligní nádory, reaktivní změny apod/. fixována vložením do fixační tekutiny (10% formalín/, aby nedošlo k autolýze buněk ve tkáni. Takto uložená a fixovaná tkáň je z hlediska času kvalitativně neměnná až do doby zpracování. Bioptický materiál je do naší laboratoře odesílán z různých lékařských ambulancí (chirurgická, kožní, oční, ORL, gynekologická gastroenterologická ), ve kterých je pacient podrobně seznámen s celkovým průběhem léčby, důvodem odběru vzorku tkáně a možnými omezeními po odběru. Laboratoř nemá žádné specifické požadavky na připravenost pacienta k odběrům. Odběry provádí vždy kvalifikovaný specializovaný lékař, který je za ně odpovědný dní Název vyšetření: Barvení metodou Fouchet Van Gieson podle Kutlicka Fouchet Van Gieson Metoda Fouchet van Gieson slouží k průkazu bilirubinu, pojivových tkání a kolagenu v histologických řezech v jednom barvení. Jedná se o speciální pomocnou metodu používanou společně s přehledným barvením (hematoxylin eosin). Základním principem této metody je speciální barvení parafínových řezů získaných z vyšetřované tkáně - biopsie. Laborantka po přijetí vzorku provede zpracování a následné barvení vzorku a předá jej vedoucímu lékaři k odečtení výsledku spolu s ostatními preparáty téhož případu a určení diagnózy. Principem metodiky Fouchet van Gieson podle Kutlicka je průkaz bilirubinu, bilirubin získává žlutohnědý odstín při katabolismu hemoglobinu, oxidací při použití Fouchet roztoku je obarven zeleně. Kontrastním barvením Van Giesonovým pikrofuchsínem se znázorní vazivo červeně a svalovina žlutě. Bioptický materiál především z jater nebo gastrointestinálního traktu Transportní nádoba plastová nebo skleněná fixována vložením do fixační tekutiny (10% formalín/, aby nedošlo k autolýze buněk ve tkáni. Takto uložená a fixovaná tkáň je z hlediska času kvalitativně neměnná až do doby zpracování. Bioptický materiál je do naší laboratoře odesílán z různých lékařských ambulancí (chirurgická, kožní, oční, ORL, gynekologická gastroenterologická ), ve kterých je pacient podrobně seznámen s celkovým průběhem léčby, důvodem odběru vzorku tkáně a možnými omezeními po odběru. Verze: 01 Strana 6 (celkem 15)

7 Laboratoř nemá žádné specifické požadavky na připravenost pacienta k odběrům. Odběry provádí vždy kvalifikovaný specializovaný lékař, který je za ně odpovědný dní Název vyšetření: Imunohistochemie Estrogen Receptor ER Metoda slouží k laboratornímu semikvantitativnímu průkazu estrogenových receptorů za použití protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human Estrogen Receptor ER klon 1D5 případě pro hormon estrogen, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Interpretaci musí provádět kvalifikovaný patolog v souvislosti s anamnézou pacienta a jinými diagnostickými Výsledkem je různě intenzivní hnědé zbarvení jader buněk. Transportní nádoba plastová nebo skleněná. Název vyšetření: Imunohistochemie - Progesteron Receptor PR Metoda slouží k laboratornímu semikvantitativnímu průkazu progesteronových receptorů za použití protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human Progesterone Receptor clone PgR636 případě pro hormon progesteron, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Interpretaci musí provádět kvalifikovaný patolog v souvislosti s anamnézou pacienta a jinými diagnostickými Výsledkem je různě intenzivní zbarvení jader buněk. Verze: 01 Strana 7 (celkem 15)

8 Transportní nádoba plastová nebo skleněná. Název vyšetření: Imunohistochemie c-erbb-2 Oncoprotein c-erbb-2 / HER2/neu/ Protilátka Polyclonal Rabbit Anti- Human c-erbb-2 Oncoprotein za pomocí imunohistochemického postupu značí molekuly proteinu c-erbb-2. případě pro onkoprotein c-erbb-2, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je různě intenzivní zbarvení buněčné membrány. Transportní nádoba plastová nebo skleněná. Název vyšetření: Imunohistochemie E-cadherin E-cadherin Metoda slouží k laboratornímu kvalitativnímu průkazu buněk pozitivních na E-cadherin ve tkáních za použití Verze: 01 Strana 8 (celkem 15)

9 protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human E-cadherin. případě pro E-cadherin, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je hnědé zbarvení buněčné cytoplasmy a membrán. Transportní nádoba plastová nebo skleněná. Název vyšetření: Imunohistochemie Cytokeratin CK AE1/AE3 k laboratornímu kvalitativnímu průkazu cytokeratinů za použití protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human Cytokeratin Clones AE1/AE3 případě cytokeratinu, který tvoří cytoskelet epiteliálních buněk, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je hnědé zbarvení cytoplasmy buněk. Verze: 01 Strana 9 (celkem 15)

10 Název vyšetření: Imunohistochemie CD 68 CD 68 k laboratornímu kvalitativnímu průkazu proteinu CD68 při použití protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human CD68 případě proteinu CD68, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je hnědé zbarvení cytoplasmy buněk hlavně makrofágů. Transportní nádoba plastová nebo skleněná Název vyšetření: Imunohistochemie Cytokeratin 19 CK 19 k laboratornímu kvalitativnímu průkazu proteinu cykokeratinu 19 za použití protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human Cytokeratin 19 případě proteinu Cytokeratin 19, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Verze: 01 Strana 10 (celkem 15)

11 Výsledkem je hnědé zbarvení cytoplasmy buněk. Transportní nádoba plastová nebo skleněná Název vyšetření: Imunohistochemie CD34 CD34 k laboratornímu kvalitativnímu průkazu proteinu CD34 ve tkáních použití protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human CD34 Class II případě proteinu CD34, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je hnědé zbarvení cytoplasmy endotelií cév. Trasportní nádoba plastová nebo skleněná Název vyšetření: Imunohistochemie Proliferační faktor Ki-67 Ki-67 k laboratornímu kvalitativnímu průkazu antigenu Ki-67 Verze: 01 Strana 11 (celkem 15)

12 tkáních fixovaných za použití protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human KI-67 Antigen Clone MIB-1 případě jaderného antigenu Ki-67 spojeného s buněčnou proliferací, na základě specifické interakce antigenu s monoklonální protilátkou MIB-1 a následná vizualizace a zhodnocení za použití světelné mikroskopie. Výsledkem je hnědé zbarvení jader buněk. Název vyšetření: Imunohistochemie hladkosvalový aktin Aktin k laboratornímu kvalitativnímu průkazu proteinu aktinu hladkého svalstva ve tkáních za použití protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human Alpha Smooth Muscle Actin Clone 1A4 Principem je identifikace alfa buněk pozitivních na aktin hladkého svalstva, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je hnědé zbarvení buněk hladké svaloviny a myoepitelií. Verze: 01 Strana 12 (celkem 15)

13 Název vyšetření: Imunohistochemie S 100 protein S 100 Název vyšetření: Imunohistochemie CD 3 CD 3 k laboratornímu kvalitativnímu průkazu antigenu S100 ve tkáních za použití protilátky Polyclonal Rabbit Anti-S100 případě S100 proteinu na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je hnědé zbarvení buněk neurálních tkáníglie, schwannovy buňky, melanocyty, chondrocyty, adipocyty, myoepitelie, Langerhansovy buňky. k laboratornímu kvalitativnímu průkazu antigenu T3(CD3 komplex) za použití protilátky Polyclonal Rabbit Anti-Human CD3 případě CD3, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je hnědé zbarvení T-lymfocytů. Verze: 01 Strana 13 (celkem 15)

14 Název vyšetření: Imunohistochemie Melan A Melan A k laboratornímu kvalitativnímu průkazu antigenu Melan-A ve tkáních za použití protilátky Monoclonal Mouse Anti-Human Melan-A případě Melan-A, na základě specifické interakce antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je hnědé zbarvení buněk maligního melanomu, PEComu, sarkomu z jasných buněk aj. Název vyšetření: Imunohistochemie Chromogranin A Chromogranin A k laboratornímu kvalitativnímu průkazu buněčného znaku chromograninu A ve tkáních za použití protilátky Polyclonal Rabbit Anti-Human Chromogranin A případě chromograninu A, na základě specifické interakce Verze: 01 Strana 14 (celkem 15)

15 antigenu s protilátkou a její barevné vizualizace vhodným markerem ve světelném mikroskopu. Výsledkem je hnědé zbarvení cytoplasmy neuroendokrinních buněk. Verze: 01 Strana 15 (celkem 15)

Části postižených tkání či orgánů / záněty, benigní či

Části postižených tkání či orgánů / záněty, benigní či Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o. LP 01 příloha 1: Seznam vyšetření laboratoře Název vyšetření: Cervikovaginální histologické vyšetření a diagnostika PAP Metoda slouží k záchytu prekanceróz a malignity

Více

Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o. Název vyšetření: Cervikovaginální cytologické vyšetření a diagnostika

Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o. Název vyšetření: Cervikovaginální cytologické vyšetření a diagnostika Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o. LP 01 příloha 1: Seznam vyšetření laboratoře Název vyšetření: Cervikovaginální cytologické vyšetření a diagnostika PAP Metoda slouží k záchytu prekanceróz a malignity

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA BIOS

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA BIOS L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A B I O S w w w. m e d i e k o s l a b o r. c z LABORATORNÍ PŘÍRUČKA BIOS Typ dokumentace: Řízená dokumentace II. vrstvy Verze: 01 Autor: Mgr. Hana Slobodianová Schválil

Více

histologie je nauka o mikroskopické skladbě organismu zkoumá skladbu těla živočišného i rostlinného, důležitá v humánní medicíně histologický preparát

histologie je nauka o mikroskopické skladbě organismu zkoumá skladbu těla živočišného i rostlinného, důležitá v humánní medicíně histologický preparát Histologické a (imuno)histochemické metody histologie je nauka o mikroskopické skladbě organismu zkoumá skladbu těla živočišného i rostlinného, důležitá v humánní medicíně histologický preparát zhotovený

Více

Histochemie a imunohistochemie, elektronová mikroskopie

Histochemie a imunohistochemie, elektronová mikroskopie Histochemie a imunohistochemie, elektronová mikroskopie Příprava histologických preparátů pro vyšetření světelným mikroskopem je sled pracovních úkonů v laboratoři, které mají za cíl vytvořit co nejlépe

Více

Laboratorní příručka Oddělení patologické anatomie 1. Základní informace o laboratoři Identifikace laboratoře a důležité údaje 1. Název laboratoře: Oddělení patologické anatomie Vsetínské nemocnice a.s.

Více

Struktura a skladba potravin Magisterský studijní program. Přednáška 4.

Struktura a skladba potravin Magisterský studijní program. Přednáška 4. Struktura a skladba potravin Magisterský studijní program Přednáška 4. Zobrazovací techniky a jejich využití při studiu struktury a skladby potravin. Téma 1. Světelná mikroskopie Přehledné a cílené barvící

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Typ dokumentu: Příručka Zpracoval/datum/podpis: 25. 5. 2014 Přezkoumal/datum/podpis: 3. 6. 2014 Schválil/datum/podpis: 3. 6. 2014 Číslo verze: 02 Číslo výtisku: 01 Platnost od: 1. 7. 2014 Verze: 02 Změna

Více

Odběrový manuál (Výtah z laboratorní příručky) Cytologická a bioptická laboratoř MUDr. Pavla Formánka

Odběrový manuál (Výtah z laboratorní příručky) Cytologická a bioptická laboratoř MUDr. Pavla Formánka Odběrový manuál (Výtah z laboratorní příručky) Cytologická a bioptická laboratoř MUDr. Pavla Formánka 1 Obsah 1 Obsah...2 2 Úvod...4 3 Informace o laboratoři...4 3.1 Základní informace...4 3.2 Zaměření

Více

Nepodkročitelné meze jednotlivých laboratorních oborů

Nepodkročitelné meze jednotlivých laboratorních oborů Nepodkročitelné meze jednotlivých laboratorních oborů 1) Definice laboratoře Definice laboratoře Laboratoř zajišťující morfologická (cytologická a histologická, příp. další speciální) vyšetření tkání lidského

Více

Cytologické a histologické vyšetření. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Cytologické a histologické vyšetření. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Cytologické a histologické vyšetření Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2011 Tondrová Irena Bc. CYTOLOGICKÉ A HISTOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ

Více

Přehled histologických barvení včetně imunohistochemie

Přehled histologických barvení včetně imunohistochemie Přehled histologických barvení včetně imunohistochemie Výukový materiál pro praktická cvičení z histologie Anna Malečková Vytvořeno v rámci projektu OP VVV Zvýšení kvality vzdělávání na UK a jeho relevance

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Laboratorní příručka Zpracoval Ověřil Schválil Uvolnil Rozdělovník Jméno a pracovní pozice MUDr. Anna Korcová primář Marie Štanglová vedoucí laborant MUDr. Anna Korcová primář MUDr. Anna Korcová primář

Více

Histologické techniky

Histologické techniky Histologické techniky stručný přehled Iva Dyková Histologická / histopatologická vyšetření Histologické techniky Histologická technika soubor postupů, kterými připravíme tkáně pro mikroskopické vyšetření

Více

Modul IB. Histochemie. CBO Odd. histologie a embryologie. MUDr. Martin Špaček

Modul IB. Histochemie. CBO Odd. histologie a embryologie. MUDr. Martin Špaček Modul IB Histochemie CBO Odd. histologie a embryologie MUDr. Martin Špaček Histochemie Histologická metoda užívaná k průkazu různých látek přímo v tkáních a buňkách Histochemie Katalytická histochemie

Více

Metody v histologii Mikroskop Vj. 4

Metody v histologii Mikroskop Vj. 4 Metody v histologii Mikroskop 2013 Vj. 4 Organizace praktických cvičení Příprava histologického preparátu Mikroskop Barvicí metody Práce s mikroskopem (preparáty) Oraganizace praktických cvičení Prezence

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Strana č.: 1 Jméno Podpis Výtisk č.:1 Vypracoval: Lucie Navrátilová ------------------------------ Platí od: 1.11.2018 Schválil: MUDr. Kateřina Prokešová ------------------------------ Účinnost od: 9.11.2018

Více

1 Popis vzorku. 2 Detekční limit vyšetření. 3 Časová náročnost. 4 Zpracování vzorku. 4.1 Množství vzorku. 4.2 Odběr vzorků

1 Popis vzorku. 2 Detekční limit vyšetření. 3 Časová náročnost. 4 Zpracování vzorku. 4.1 Množství vzorku. 4.2 Odběr vzorků 1 Popis vzorku Podle tohoto postupu se vyšetřují vzorky různých druhů masných výrobků. Pomocí histochemického barvení lze prokázat přítomnost škrobových zrn a na jejich základě vyslovit podezření o použití

Více

L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A - B I O S

L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A - B I O S L A B O R A T O R N Í P Ř Í R U Č K A - B I O S w w w. m e d i e k o s l a b o r. c z LABORATORNÍ PŘÍRUČKA BIOS Na tvorbě příručky se podíleli: MUDr.Pavel Salajka, Vanda Stloukalová, DiS., Platnost od:

Více

Typ dokumentace: Veřejná Výtisk: 01

Typ dokumentace: Veřejná Výtisk: 01 DOKUMENTACE SMK Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o. Laboratorní příručka LP 01 Verze: 04 Platnost: 01.03.2013 Typ dokumentace: Veřejná Výtisk: 01 Zpracoval: MUDr. Josef Velecký Datum: 01.03.2013 Podpis:

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE U h e r s k o h r a d i š ť s k á n e m o c n i c e a. s. J. E. Purkyně 365, 686 68 Uherské Hradiště (dále též jen Společnost ) Druh OŘN: Laboratorní příručka Evidenční číslo OŘN: LP-02-2011-PAT Verze:

Více

Laboratorní příručka F.P. Histolab s.r.o.

Laboratorní příručka F.P. Histolab s.r.o. Laboratorní příručka Zpracoval: 1.1.2015 Ing. Lenka Literáková, manažer kvality Schválil: 1.1.2015 MUDr. Pavel Formánek, vedoucí laboratoře Verze: 2-2015 Strana 1/19 1 Obsah LABORATORNÍ PŘÍRUČKA...1 1

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE Uherskohradišťská nemocnice a.s. J.E.Purkyně 365, 686 68 Uherské Hradiště LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE LP-02-2011-UHN Verze provedení/dostupnost/počet stran 3.0 / ox.nspuh.cz Autor (jméno, funkce,

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Laboratorní příručka Strana: 1 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA A - Úvod Tato laboratorní příručka má sloužit jako obecný průvodce pro spolupráci snaší laboratoří a jako informativní materiál o poskytovaných službách.

Více

Typ dokumentace: Veřejná Výtisk: 01

Typ dokumentace: Veřejná Výtisk: 01 DOKUMENTACE SMK Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o. Laboratorní příručka LP 01 Verze: 05 Platnost: 02.03.2015 Typ dokumentace: Veřejná Výtisk: 01 Zpracoval: MUDr. Josef Velecký, Bc. Renáta Hřibová Datum:

Více

Protokol 04. pšeničná bílkovina. masné výrobky. zkrácená verze

Protokol 04. pšeničná bílkovina. masné výrobky. zkrácená verze 1 Popis vzorku Podle protokolu č. 04 lze vyšetřit vzorky různých druhů masných výrobků na přítomnost pšeničné bílkoviny. 2 Detekční limit vyšetření Přítomnost pšeničné bílkoviny lze spolehlivě prokázat,

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATORNÍ PŘÍRUČKA MDgK- plus spol. s r.o. Vydání č. 1 schválila dne: 21.12. 2011 MUDr. Jarmila Klusáková, PhD, Datum platnosti: 22.12. 2012 Stránka 1 z 8 OBSAH: 1. ÚVOD....3 2. INFORMACE O LABORATOŘI

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka strana : 1 z 11 Chrudimská nemocnice - Patologicko - anatomické oddělení Václavská 570 Chrudim Název dokumentu Laboratorní příručka Abstrakt Rozdělovník Funkce Jméno Počet Exemplář Datum převzetí Podpis

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE Uherskohradišťská nemocnice a.s. J.E.Purkyně 365, 686 68 Uherské Hradiště LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE LP-02-2011-UHN Verze provedení/dostupnost/počet stran 4.0 / ox.nspuh.cz Autor (jméno, funkce,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Histochemie. Histochemie. Histochemie Příklady histochemických metod: Ionty. Histochemie Příklady histochemických metod: Ionty

Histochemie. Histochemie. Histochemie Příklady histochemických metod: Ionty. Histochemie Příklady histochemických metod: Ionty Modul IB CBO Odd. histologie a embryologie MUDr. Martin Špaček http://www.lf3.cuni.cz/histologie Histologická metoda užívaná k průkazu různých látek přímo v tkáních a buňkách Katalytická histochemie Imunohistochemie

Více

Identifikace postupu vyšetření Klinická biochemie SOP-OKB-01 SOP-OKB-03 SOP-OKB-04 SOP-OKB-05 SOP-OKB-06 SOP-OKB-07

Identifikace postupu vyšetření Klinická biochemie SOP-OKB-01 SOP-OKB-03 SOP-OKB-04 SOP-OKB-05 SOP-OKB-06 SOP-OKB-07 Pracoviště zdravotnické laboratoře: Oddělení klinické biochemie (OKB) Podolské nábřeží 157, Praha 4 Podolí 2. Oddělení klinické hematologie a krevní banka (OKH) Podolské nábřeží 157, Praha 4 Podolí 3.

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Laboratoř MDgK- plus Stránka 1 z 9 OBSAH: 1. ÚVOD....3 2. INFORMACE O LABORATOŘI 3 2.1. Základní informace o laboratoři...3 2.2. Zaměření laboratoře a spektrum nabízených služeb...

Více

2.4.2. Laboratoře. 2.4.3. Pitevní trakt

2.4.2. Laboratoře. 2.4.3. Pitevní trakt Patologickoanatomické oddělení Václavská 570 537 27 Chrudim Laboratorní příručka pro odběr primárních vzorků Platné od: 1.1.2012 Verze: 2 1. Úvod Tato laboratorní příručka je vydána Patologicko-anatomickým

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Hvězdova 1073/33, 140 00 Praha 4 Laboratorní příručka Výtisk č.:01 Počet stran: 6 Datum vydání: 18.8.2016 Datum účinnosti: 18.8.2016 Zrušovací ustanovení: / Zpracoval Schválil Jméno Ing.Kristýna Chaloupková

Více

PATOLOGICKO ANATOMICKÉ ODDĚLENÍ LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

PATOLOGICKO ANATOMICKÉ ODDĚLENÍ LABORATORNÍ PŘÍRUČKA PATOLOGICKO ANATOMICKÉ ODDĚLENÍ LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Verze č. 4 Vlastník procesu: Patologicko-anatomické oddělení Účinnost od: 6. 6. 2016 Jméno Funkce Datum Podpis Zpracoval: MUDr. Barbora Studená Manažerka

Více

Laboratorní příručka Patologickoanatomické oddělení. Nemocnice Kyjov, příspěvková organizace

Laboratorní příručka Patologickoanatomické oddělení. Nemocnice Kyjov, příspěvková organizace Laboratorní příručka Patologickoanatomické oddělení Nemocnice Kyjov, příspěvková organizace Obsah A Předmluva B Informace o oddělení B1.1 Identifikace laboratoře B1.2 Telefonní kontakty B 2 Základní informace

Více

Laboratorní p íru ka P íru ka pro odb r primárních vzork dle SN EN ISO 15189

Laboratorní p íru ka P íru ka pro odb r primárních vzork dle SN EN ISO 15189 BioCyt, v.o.s. Laborato BioCyt Bieblova 22 Brno, okres Brno-m sto, PS 613 00 Výtisk.: 01 Po et stran: 10 Po et p íloh: 0 vzork dle SN EN ISO 15189 Datum vydání: 10.5.2012 Datum ú innosti: 10.5.2012 Zru

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř Cytohisto Břeclav, Bří. Mrštíků 3065, PSČ 690 02. Výtisk č.: 01. Počet stran: 20. Počet příloh: 0.

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř Cytohisto Břeclav, Bří. Mrštíků 3065, PSČ 690 02. Výtisk č.: 01. Počet stran: 20. Počet příloh: 0. Břeclav, Bří. Mrštíků 3065, PSČ 690 02 Výtisk č.: 01 Počet stran: 20 Počet příloh: 0 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Datum vydání: 9.1.2015 Datum účinnosti: 9.1.2015 Zpracoval Schválil Jméno RNDr. Blanka Tesaříková

Více

Laboratorní příručka Příručka pro odběr primárních vzorků dle ČSN EN ISO 15189

Laboratorní příručka Příručka pro odběr primárních vzorků dle ČSN EN ISO 15189 BIOLAB Praha, k.s. AeskuLab Brno Bieblova 22 Brno, okres Brno-město, PSČ 613 00 Výtisk č.: 01 Počet stran: 11 Počet příloh: 0 vzorků dle ČSN EN ISO 15189 Datum vydání: 3.7.2015 Datum účinnosti: 3.7.2015

Více

Informační hodnota core cut biopsií mammy. I. Julišová, Trnková M., Juliš I. Biolab Praha V. Pecha DTC Praha

Informační hodnota core cut biopsií mammy. I. Julišová, Trnková M., Juliš I. Biolab Praha V. Pecha DTC Praha Informační hodnota core cut biopsií mammy I. Julišová, Trnková M., Juliš I. Biolab Praha V. Pecha DTC Praha Datový audit mamografického screeningu v praxi Brno, 18.11.2005 Informační hodnota core cut biopsií

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Oddělení patologicko-anatomické Vypracovala Marcela Mášková Schválil MUDr. Pavel Holan Akreditováno Spojenou akreditační komisí, o.p.s. audit I NASKL Stránka 1 z 27 1 Obsah 1 Obsah...

Více

Verze: 06 Platnost: Typ dokumentace: Veřejná Výtisk: 01

Verze: 06 Platnost: Typ dokumentace: Veřejná Výtisk: 01 DOKUMENTACE SMK Zdravotnická laboratoř VELAB s.r.o. Laboratorní příručka LP 01 Verze: 06 Platnost: 1.1.2017 Typ dokumentace: Veřejná Výtisk: 01 Zpracoval: MUDr. Josef Velecký, Bc. Renáta Hřibová Datum:

Více

Laboratorní příručka Patologického oddělení

Laboratorní příručka Patologického oddělení Typ dokumentu: Laboratorní příručka Číslo dokumentu: LP Oblast využití: Patologické oddělení Platnost od: 1.10. 2013 Verze č.: 1 Interval revizí: 1 rok Název dokumentu Laboratorní příručka Patologického

Více

Laboratorní příručka Patologie

Laboratorní příručka Patologie Laboratorní příručka Patologie Číslo Datum Povaha změny (vydání Revizního (změnového) listu, revize) Provedl Schválil 1. 2. 3. 1/18 OBSAH A Úvod. 3 A-1 Členění pracoviště Patologie 3 B Identifikace pracoviště.

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA BLP01/PAT LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Termín vydání: srpen 2015 Zhotovil: Vedoucí laborant Mgr. Lucie Kurfűrstová Platnost: 3. 8. 2015 Oponoval: Primář oddělení Manažer laboratoří prim. MUDr. Vlasta Faltýnková

Více

Laboratorní příručka oddělení patologie. Nemocnice s poliklinikou Havířov, p.o.

Laboratorní příručka oddělení patologie. Nemocnice s poliklinikou Havířov, p.o. Laboratorní příručka oddělení patologie Nemocnice s poliklinikou Havířov, p.o. Tento dokument a informace v něm obsažené jsou duševním vlastnictvím Nemocnice s poliklinikou Havířov, p.o. Dokument ani žádná

Více

Speciální metody v histologii

Speciální metody v histologii Speciální metody v histologii 147 Metody v histologii studium buněk a tkání Světelná mikroskopie Elektronová mikroskopie - transmisní, prozařovací - skenovací, rastrovací Fluorescenční mikroskopie Nejběžnější

Více

Příručka pro odběr primárních vzorků cytologické laboratoře

Příručka pro odběr primárních vzorků cytologické laboratoře Gynekologicko porodní oddělení Standardní operační postup organizační Počet stran textu: 15 Počet příloh: 1 Název dokumentu: cytologické laboratoře Zpracoval: Zkontroloval: Schválil:... Ing. Ludmila Švandová

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Patologickoanatomické oddělení LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Zpracoval: Alena Konečná Číslo výtisku: Počet příloh: 0 Schválil: MUDr. Iva Horáková Verze: 1 Změna: 0 Účinnost od: 1.1.2015 Strana č./stran 1/14 Obsah

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Patologie Vypracovala: Marcela Mášková, DiS. Schválil: MUDr. Pavel Holan Akreditováno dle ČSN EN ISO 15189 (dle platné legislativy) Stránka 1 z 24 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Identifikace

Více

IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ JATER A ŽALUDKU

IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ JATER A ŽALUDKU IMUNOLOGIE Autoimunitní onemocnění jater a žaludku IMUNOFLUORESCENČNÍ SOUPRAVA K DIAGNOSTICE AUTOIMUNITNÍCH ONEMOCNĚNÍ JATER A ŽALUDKU Mitochondrie Hladké svalstvo Mikrosomy jater a ledvin Parietální buňky

Více

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole

Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém. MUDr. Marek Grega. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Patologie a klasifikace karcinomu prostaty, Gleasonův systém MUDr. Marek Grega Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK a FN v Motole Nádory prostaty v z každé buňky, která vytváří komplexní uspořádání

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka NEMOS Sokolov s. r. o. Strana: 1/22 NEMOS Sokolov s. r. o. Za Císařským mlýnem 1115/2 170 00 Praha 7 Zapsaná v OR vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka170975 IČO 2476473246 Oddělení patologické

Více

SM_02_Laboratorní příručka. Jméno Datum Podpis Zpracoval Marie Podoláková 18.12.2014. Obsah

SM_02_Laboratorní příručka. Jméno Datum Podpis Zpracoval Marie Podoláková 18.12.2014. Obsah Počet stran: 9 Verze č.: 1 Výtisk č.: Jméno Datum Podpis Zpracoval Marie Podoláková 18.12.2014 Schválil MUDr. Vadim Stolnyi 18.12.2014 Obsah 1. ÚVOD... 2 2. ZÁKLADNÍ INFORMACE O LABORATOŘI... 2 2.1 Úroveň

Více

Příručka pro odběr primárních vzorků

Příručka pro odběr primárních vzorků Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Ústav patologie Studničkova 2, 128 00 Praha 2 SM-PAT 07 Strana 1 z 13 Příručka pro odběr Obsah: 1. Účel a oblast platnosti dokumentu...2 2. Pojmy a zkratky... 2 3.

Více

INFORMAČNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE

INFORMAČNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE Podklady pro spolupráci mezi oddělením patologie a klinickými pracovišti INFORMAČNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE ODDĚLENÍ PATOLOGIE NEMOCNICE JINDŘICHŮV HRADEC a. s. VERZE 1.2 ZPRACOVALA: Dagmar Simonidesová

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, Praha 6 Sekce parazitologie Kvalitativní stanovení protilátek proti leptospirám metodou aglutinace - lýze sérum, likvor 1 srážlivá krev, likvor 2 ml, likvor 0,5 ml krev: 2-25 C 12 hodin, sérum: 2-8 C až 1 týden,

Více

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6

synlab czech s.r.o. U Vojenské nemocnice 1200, 169 00 Praha 6 Sekce parazitologie Kvalitativní stanovení protilátek proti leptospirám metodou aglutinace - lýze sérum, likvor 1 příprava materiálu - Odběr do...) srážlivá krev, likvor 2 ml, likvor 0,5 ml krev: 2-25

Více

Laboratorní příručka Biocytolab s.r.o. Obsah Úvod...4 Použité zkratky, definice a pojmy...5 Informace o laboratoři...5

Laboratorní příručka Biocytolab s.r.o. Obsah Úvod...4 Použité zkratky, definice a pojmy...5 Informace o laboratoři...5 LP Strana: 1 /19 Vypracoval: Bc. Jana Vrátná Schválil: MUDr. Vladimír Hořava Platnost od: Datum a podpis: Datum a podpis: 1.6.2015 Obsah 0 Úvod...4 1 Použité zkratky, definice a pojmy...5 Zkratky a pojmy...5

Více

Laboratorní příručka pro uživatele služeb oddělení patologie ON Kladno (platnost dokumentu od 4/2011)

Laboratorní příručka pro uživatele služeb oddělení patologie ON Kladno (platnost dokumentu od 4/2011) Patologicko anatomické oddělení Vančurova 1548, 272 59 Kladno Laboratorní příručka pro uživatele služeb oddělení patologie ON Kladno (platnost dokumentu od 4/2011) Obsah: 1. Úvod 1.1 Definice a zkratky

Více

Laboratorní příručka PAO

Laboratorní příručka PAO ONMB, a.s., nemocnice Verze: 02 Počet stran: 25 Kód dokumentu: LP PAO 001 Výtisk č. Umístění Odpovědná osoba Podpis 1 Kancelář vedoucí laborantky Lenka Macounová Název dokumentu: Rozdělovník: Verze 02

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Strana: 1/22 Oddělení patologické anatomie Nemocnice Sokolov tel.: 352 520 277, 352 520 279, fax: 352 520 279 Laboratorní příručka Oddělení patologické anatomie Zpracoval: Kontroloval: Schválil: Odborný

Více

Nepodkročitelné meze jednotlivých laboratorních oborů

Nepodkročitelné meze jednotlivých laboratorních oborů Nepodkročitelné meze jednotlivých laboratorních oborů 1) Definice laboratoře Definice laboratoře Laboratoř zajišťující morfologická (cytologická a histologická, příp. další speciální) vyšetření tkání lidského

Více

je nutno páchat sebevraždu? Lenka Čeganová, Laboratoř Trutnov

je nutno páchat sebevraždu? Lenka Čeganová, Laboratoř Trutnov Selhání cervikovaginální cytologie je ntno páchat sebevražd? Lenka Čeganová, Laboratoř Trtnov Cervikovaginální cytologie Žádný test v historii nebyl úspěšnější v boji s rakovino Ale: cervikovaginální

Více

Cytologické vyšetření

Cytologické vyšetření Cytologie Cytologické vyšetření mikroskopické vyšetření jednotlivých buněk rozetřených na podložním skle - chybí kontinuita vyšetřované tkáně v histologickém řezu Materiál a způsoby odběru tekutý materiál

Více

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63)

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63) ONKOLOGIE NÁZEV : PSA POUŽITÍ : kvantitativní stanovení celkového PSA (volného PSA i PSA v komplexu s alfa-1-antichymotrypsinem) v lidském séru. Společně s digitálním rektálním vyšetřením (DRE) se u mužů

Více

Laboratorní příručka oddělení patologické anatomie LP 01-0445/12

Laboratorní příručka oddělení patologické anatomie LP 01-0445/12 Strana 1 Laboratorní příručka oddělení patologické anatomie Datum platnosti: dnem vydání Účinnost: 20. 7. 2012 Nahrazuje: Laboratorní příručka oddělení patologické anatomie ze dne 1. 12. 2010 Funkce Jméno

Více

Diagnostika amyloidózy z pohledu patologa Látalová P., Flodr P., Tichý M.

Diagnostika amyloidózy z pohledu patologa Látalová P., Flodr P., Tichý M. Diagnostika amyloidózy z pohledu patologa Látalová P., Flodr P., Tichý M. Ústav klinické a molekulární patologie LF UP a FN Olomouc Úvodem -vzácná jednotka i pro patologa Statistika Ústavu klinické a

Více

Laboratorní příručka patologie

Laboratorní příručka patologie Typ dokumentu: Instrukce Číslo dokumentu: I 5 Oblast využití: klinická pracoviště Platnost od: 1.11. 2014 Verze č.: 3 Interval revizí: 1 rok Název dokumentu Laboratorní příručka patologie Účel dokumentu

Více

Laboratorní příručka Oddělení patologické anatomie

Laboratorní příručka Oddělení patologické anatomie Oblastní nemocnice Náchod a.s. Purkyňova 446, 547 69 Náchod Laboratorní příručka LP platnost od 1.9.2013 strana 1 (celkem 22) Obsah 1. Úvod... 3 2. Použité zkratky a pojmy... 3 2.1. Zkratky... 3 2.2. Základní

Více

VŠEOBECNÁ PRAVIDLA PRO ODBĚR BIOPTICKÉHO MATERIÁLU DRUHY BIOPTICKÝCH ODBĚRŮ

VŠEOBECNÁ PRAVIDLA PRO ODBĚR BIOPTICKÉHO MATERIÁLU DRUHY BIOPTICKÝCH ODBĚRŮ 1 VŠEOBECNÁ PRAVIDLA PRO ODBĚR BIOPTICKÉHO MATERIÁLU DRUHY BIOPTICKÝCH ODBĚRŮ a) Diagnostické bioptické odběry. Operační výkon nebo endoskopický odběr je indikován pro bioptické vyšetření. Cílem chirurgického

Více

Verze : 1 Strana : 1/5. Poř.č. Zkratka Název Materiál Odběr Doordinování Zpracování Dostupnost výsledků Zodp.osoba VŠ 2 APTT

Verze : 1 Strana : 1/5. Poř.č. Zkratka Název Materiál Odběr Doordinování Zpracování Dostupnost výsledků Zodp.osoba VŠ 2 APTT Strana : 1/5 F - PŘEHLED LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ POSKYTOVANÝCH OKH NSP HAVÍŘOV F - 1 Přehled laboratorních vyšetření prováděných v laboratoři OKH NsPHavířov KOAGULACE 1 INR Protrombinový čas 2 APTT Aktivovaný

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Kód dokumentu: Bioptická a cytologická LP Vydání: 2 Počet stran: 15 Datum vydání: 3.4.2013 Revize LP Datum revize Jméno a podpis Datum revize Jméno a podpis Zpracoval: MUDr. Pavla Vysoudilová Manažer kvality

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Vydání: 3. Počet stran: 22 Datum vydání: 16.4.2015 Platné od: 16.4.2015 Rozdělovník Výtisk č. Umístění Odpovědná osoba Podpis 1 Místnost č. 605 MUDr. Jan Nožička,Ph.D. Název dokumentu: s platností od 16.

Více

Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin. Tomáš Zajíc Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie KNL a.s.

Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin. Tomáš Zajíc Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie KNL a.s. Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin Tomáš Zajíc Oddělení klinické mikrobiologie a imunologie KNL a.s. Proč jsme zavedli cytometrické vyšetření uzlin? Protože nás o to požádali patologové Limitace

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Oddělení patologie ÚVN

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Oddělení patologie ÚVN LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ÚVN - 2017 - Platnost od: 15.1.2017 Vypracoval: Bc. Ladislava Krejčíková dne: 20.12.2016 podpis: Posoudil: Bc. Ladislava Krejčíková dne: 27.12.2016 podpis: Schválil: primář MUDr. Petr

Více

TRVALÝ PREPARÁT. Zhotovení roztěru

TRVALÝ PREPARÁT. Zhotovení roztěru TRVALÝ PREPARÁT Zhotovení trvalého preparátu zahrnuje usmrcení, fixování a barvení objektu. Podle způsobu zpracování rozeznáváme preparáty celkové (obsahují celý organismus), nátěrové, roztěrové, roztlakové,

Více

Laboratorní příručka HistoCyt s.r.o.

Laboratorní příručka HistoCyt s.r.o. , Verze: 02 Datum vydání: 19.02.2012 Datum účinnosti: 19.02.2012 Zrušovací ustanovení: nahrazuje verzi 01 ze dne 1.8.2011. Počet stran: 11 Zpracoval Schválil Jméno Marcela Princová MUDr. Ivan Princ Funkce

Více

Laboratorní příručka Cytologická laboratoř Porodnicko-gynekologické kliniky FNO

Laboratorní příručka Cytologická laboratoř Porodnicko-gynekologické kliniky FNO Fakultní nemocnice Ostrava 17. listopadu 1790, 708 52 Ostrava-Poruba Cytologická laboratoř Porodnicko-gynekologické kliniky FNO Evid. značka: Identifikace: Identifikace výtisku: Rozdělovník: Nahrazuje:

Více

PŘEHLED OBECNÉ HISTOLOGIE

PŘEHLED OBECNÉ HISTOLOGIE PŘEDMLUVA 8 1. ZÁKLADY HISTOLOGICKÉ TECHNIKY 9 1.1 Světelný mikroskop a příprava vzorků pro vyšetření (D. Horký) 9 1.1.1 Světelný mikroskop 9 1.1.2 Zásady správného mikroskopování 10 1.1.3 Nejčastější

Více

PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE DIAGNOSTIKY A LÉČBY NOVINKA V MEDICÍNSKÉM UVAŽOVÁNÍ

PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE DIAGNOSTIKY A LÉČBY NOVINKA V MEDICÍNSKÉM UVAŽOVÁNÍ PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE DIAGNOSTIKY A LÉČBY NOVINKA V MEDICÍNSKÉM UVAŽOVÁNÍ? STARÁ CESTA NOVÝ NÁZEV PERSONALIZACE INDIVIDUALIZACE LÉČBY ROLE INTERVENČNÍCH VÝKONŮ ROLE MINIINVAZIVNÍ VAKUEM KONTROLOVANÉ

Více

Laboratorní příručka oddělení Patologie

Laboratorní příručka oddělení Patologie Laboratorní příručka oddělení Patologie Zpracoval/a : Hana Bartošíková Funkce: zdravotní laborantka Podpis: Spolupracoval(a): Jana Svobodová Vlastník originálu: asistentka ředitele Schválil/a: Ing. Leoš

Více

Cytologie a cytodiagnostika nejen na patologii. Jaroslava Rutarová 4.12.2008

Cytologie a cytodiagnostika nejen na patologii. Jaroslava Rutarová 4.12.2008 Cytologie a cytodiagnostika nejen na patologii. Jaroslava Rutarová 4.12.2008 Opakování matka moudrosti BUŇKA - je základní morfologickou a funkční jednotkou mnohobuněčných organismů - je schopna základních

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Strana 1 (celkem 26) CGB laboratoř a.s. Referenční laboratoř firmy OLYMPUS Vydáno dne: 12.5.2011 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Laboratoře klinické patologie a cytologie A Úvod B Identifikace laboratoře B-1 Základní

Více

Laboratorní příručka Histopatologická laboratoř DVK

Laboratorní příručka Histopatologická laboratoř DVK Strana 1 z 9 Histopatologická laboratoř DVK Obsah: 1. Účel a oblast platnosti dokumentu...2 2. Zkratky...2 3. Odpovědnosti a pravomoci...2 3.1 Organizace laboratoře..2 3.2. Základní informace o laboratoři

Více

LBC DALŠÍ DIMENZE CYTOLOGIE. Líšková Daniela, Rýcová Andrea Dis., PATOLOGIE NOVÝ JIČÍN

LBC DALŠÍ DIMENZE CYTOLOGIE. Líšková Daniela, Rýcová Andrea Dis., PATOLOGIE NOVÝ JIČÍN Líšková Daniela, Rýcová Andrea Dis., PATOLOGIE NOVÝ JIČÍN - ROBERT HOOKE ( 1665, primitvní mikroskop ) - ANTONI van LEEUWENHOEK ( svět mikroorganizmů ) - JAN EVANGELISTA PURKYNĚ ( první popis jádra živočišně

Více

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky

Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky Mikromorfologická diagnostika bronchogenního karcinomu z pohledu pneumologické cytodiagnostiky P. Žáčková Pneumologická klinika 1. LFUK Thomayerova nemocnice Úvod a definice Každá buňka obsahuje informace

Více

Laboratorní příručka. Oddělení patologie. Rozdělovník řízených výtisků:

Laboratorní příručka. Oddělení patologie. Rozdělovník řízených výtisků: PRIVAMED Healthia s.r.o. KOTÍKOVSKÁ 19, č.p. 927, 323 00 PLZEŇ provozovatel Masarykovy nemocnice, Dukelských hrdinů 200, 269 29 Rakovník Rozdělovník řízených výtisků: 1 výtisk - manažerka kvality elektronicky

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka 1 z 21 22.12018 datum tisku 20.12018 Název dokumentu Abstrakt je základní dokument, který informuje o provozu na PAO, o nabídce jeho služeb a o komunikaci s klienty Rozdělovník Funkce Správce dokumentace

Více

SPOLUPRÁCE MEZI CHIRURGEM A PATOLOGEM PŘI DIAGNOSTICE A LÉČBĚ ZHOUBNÝCH NÁDORŮ KŮŽE

SPOLUPRÁCE MEZI CHIRURGEM A PATOLOGEM PŘI DIAGNOSTICE A LÉČBĚ ZHOUBNÝCH NÁDORŮ KŮŽE SPOLUPRÁCE MEZI CHIRURGEM A PATOLOGEM PŘI DIAGNOSTICE A LÉČBĚ ZHOUBNÝCH NÁDORŮ KŮŽE MUDr. Dimitar Hadži Nikolov Fingerlandův ústav patologie Fakultní nemocnice Hradec Králové Lékařská fakulta UK Hradec

Více

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY

LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY LÉKAŘSKÁ VYŠETŘENÍ A LABORATORNÍ TESTY Pokud čtete tento text, pravděpodobně jste v kontaktu s odborníkem na léčbu mnohočetného myelomu. Diagnóza mnohočetného myelomu je stanovena pomocí četných laboratorních

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Zpracoval: Miroslava Lamplotová, 24.8. 201 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Laboratoř MDgK-plus Schválila dne: 24.8. 201 MUDr. Jarmila Klusáková, PhD, Stránka 1 z 10 Zpracoval: Miroslava Lamplotová, 24.8. 201 OBSAH:

Více

Řízená dokumentace. Laboratorní příručka

Řízená dokumentace. Laboratorní příručka Oddělení patologie, Nemocnice Český Krumlov, a.s., Horní Brána 429, 381 27 Český Krumlov Řízená dokumentace Laboratorní příručka Kód dokumentace: LP OP-NCK 02 2011 Vydání: 02 Datum vydání: 3.1.2011 Platné

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka strana 1 z 20 Název dokumentu Laboratorní příručka Abstrakt Laboratorní příručka je základní dokument, který informuje o provozu na PAO, o nabídce jeho služeb a o komunikaci s klienty Rozdělovník Funkce

Více

SMĚRNICE ÚSTAVU. Tabulka provedených revizí a změn. Laboratorní příručka Vydání 4. Změna:0 Datum změny:

SMĚRNICE ÚSTAVU. Tabulka provedených revizí a změn. Laboratorní příručka Vydání 4. Změna:0 Datum změny: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Šrobárova 50, Praha 10 Ústav patologie SMĚRNICE ÚSTAVU Číslo : LP-86500-01/2011 Platnost směrnice: od 1.10.2014 ročně Počet příloh: Interval revizí: schválení Místo

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA DOKUMENTACE QMS PK 02 Laboratorní příručka Typ dokumentace: Interní Verze: 02 Autor (jméno, datum, podpis): MUDr. Jan Šťastný, vedoucí laboratoře Eva Závorková, vedoucí laborantka Schválil (jméno, datum,

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ PATOLOGIE V 02 Strana/Celkem Vypracoval Schválil Označení Datum vydání dokumentu 15.4.2013 17 Kolektiv autorů MUDr.Hořava st. LP 01 Přehled vydaných změn Datum změny,revize

Více

Laboratorní příručka Oddělení patologické anatomie

Laboratorní příručka Oddělení patologické anatomie Oblastní nemocnice Náchod a.s. Purkyňova 446, 547 69 Náchod Laboratorní příručka Oddělení patologické anatomie strana 1 (celkem mimo ONN a.s je zakázáno. Obsah 1. Úvod... 3 2. Použité zkratky a pojmy...

Více

ThinPrep Pap test a Imaging system. Iva Kinkorová Luňáčková

ThinPrep Pap test a Imaging system. Iva Kinkorová Luňáčková ThinPrep Pap test a Imaging system Iva Kinkorová Luňáčková XXII. Cytologický den Brno 2014 Boj proti Ca děložního hrdla 1. celoplošná vakcinace mladých děvčat 2. organizovaný skríning (adresné výzvy)

Více