STANOVENÍ CREEPOVÝCH VLASTNOSTÍ ALUMINIDU ŽELEZA SE ZRETELEM NA JEJICH UŽITÍ JAKO KONSTRUKCNÍHO MATERIÁLU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "STANOVENÍ CREEPOVÝCH VLASTNOSTÍ ALUMINIDU ŽELEZA SE ZRETELEM NA JEJICH UŽITÍ JAKO KONSTRUKCNÍHO MATERIÁLU"

Transkript

1 STANOVENÍ CREEPOVÝCH VLASTNOSTÍ ALUMINIDU ŽELEZA SE ZRETELEM NA JEJICH UŽITÍ JAKO KONSTRUKCNÍHO MATERIÁLU DETERMINATION OF CREEP PROPERTIES OF IRON ALUMINIDES FOR THEIR USE AS STRUCTURAL MATERIAL Jan Hakl a Tomáš Vlasák a Petr Kratochvíl b a SVÚM a.s., Areál VÚ Bechovice, Praha 9, CR, hightempmat@svum.cz b Universita Karlova, MFF, Ke Karlovu 5, Praha 2, CR, pekrat@met.mff.cuni.cz Abstrakt Creep aluminidu železa na bázi Fe 3 Al modifikovaných Cr byl studován v rozmezí teplot 5 a 7 C v podmínkách odpovídajících jejich užití. Zjištoval se vliv aditiv (TiB 2, Ce) a tepelného zpracování. Creepové vlastnosti jsou porovnány s bežnými materiály používanými pri vysokých teplotách. Abstract Creep of iron aluminides based on Fe 3 Al modified by Cr was investigated at temperatures between 5 and 7 C under conditions corresponding to its use. The influence of additives (TiB 2, Ce) and of heat treatment (HT) was observed. The creep properties are compared with common high temperature creep resistant alloys. 1. ÚVOD Intermetalické slitiny jsou tuhé roztoky, ve kterých jsou jednotlivé atomy pod urcitou kritickou teplotou pravidelne usporádány na dlouhou vzdálenost. Duležitou skupinou intermetalik tvorí aluminidy, což jsou slitiny typu NiAl, TiAl, FeAl Fe 3 Al apod. Technicky zajímavé jsou hlavne multikomponentní slitiny, odvozené od techto základních složení. Jejich predností jsou dobré mechanické vlastnosti pri zvýšených a vysokých teplotách, odolnost proti oxidaci a vysokoteplotní korozi v sulfidickém prostredí, relativne nízká merná hmotnost, odolnost proti abrazi a erozi, netecnost proti taveninám skel atd. Díky temto vlastnostem aluminidy rozširují škálu vysokoteplotních materiálu a v nekterých prípadech mohou technicky i cenove úspešne konkurovat vysokolegovaným ocelím a slitinám[1-3]. Cílem príspevku je uvedení nekterých našich nových poznatku o vlivu chemického složení a technologie na creepové chování vybraných aluminidu železa. Kvantitativní údaje o creepových vlastnostech mohou být pro konstruktéra vodítkem pro volbu materiálového rešení a možných aplikacích aluminidu. Práce navazuje na naše predchozí sdelení, presentované na konferencích METAL 22 a 23 [4,5] a v [6] a k hodnocení experimentu je použit stejný fenomenologický prístup jako v [4]. Fyzikální popis studovaných jevu a jejich podstata bude náplní pozdejší práce [7].

2 2. EXPERIMENTÁLNÍ MATERIÁL, METODIKA A ZPUSOB HODNOCENÍ VÝSLEDKU Chemické složení zkoumaných aluminidu je uvedeno v Tab. I. Slitiny a FA-TiB 2 jsou aluminidy typu Fe 3 Al, modifikované Cr a minoritními prísadami. Jedná se o tvárené slitiny, jejichž technologická historie je obdobná z cistých komponent byl materiál nataven a odlit ve vakuu resp. pod inertní atmosférou Ar. Vzniklý ingot byl tváren za tepla a poslední operací bylo kalení postupem 1 C/olej. Tento stav bude pro naše další popisy znamenat stav základní, na nejž navázalo tepelné zpracování (TZ), které bylo pro obe slitiny shodné, a to 115 C/2h/vzd. Z tvárených a tepelne zpracovaných polotovaru byly obrobeny zkušební tyce s merným prumerem a délkou? 5 x 25 mm, jejichž podélná osa byla rovnobežná se smerem tvárení. Tab.I. Chemické složení zkoumaných materiálu, Fe=základ (at%). Table I Chemical composition of investigated materials, Fe-base (at%). Prvek Slitina FA-TiB 2 C,16,16 Al 28,4 3,2 Cr 2,6 3,9 Ti -,94 B - 1,9 Ce,2 - Mn,2,2 Creepové zkoušky byly provedeny na vzduchu pri stálém zatížení v rozsahu teplot 5-7 C. Teploty v creepových pecích byly mereny Pt-Rh termoclánky a v souladu s CSN byly v rozmezí neprevyšujícím ±6 C. Creepové testy byly vždy ukonceny lomem a ve všech prípadech byly pomocí rucickových úchylkomeru snímány casové rozvoje plastických deformací (creepové krivky). Pro posouzení creepového chování obou variant chemického složení a TZ budeme materiál v základním stavu považovat za referencní. Tento aluminid byl zkoušen dosti rozsáhle pri teplotách 5 až 9 C a je podrobne popsán v [4,6]. Pri hodnocení nových výsledku bude pri grafických interpretacích tento materiál znázornován tenkými krivkami. K matematickému hodnocení experimentálních dat jsme použili v návaznosti na [4] následující vztahy. Pro vyhodnocení pevnosti pri tecení log R? A? A? P? A? P, (1) m 1 2 LM 3 2 LM kde PLM? T?(log t r? A4), T je teplota [K], R m je mez pevnosti pri tecení [MPa], t r je doba do lomu [h], A 1 - A 4 jsou materiálové konstanty a pro minimální rychlosti tecení log?? C1? C 2? log?? C3? log T C T C kde e? je minimální rychlost tecení (%/h), R je napetí (MPa), T je teplota (K), C 1 -C 6 jsou materiálové konstanty. 5? sinh? C? R? T?? C? log?? log? sinh? C? R? T? 5, (2)

3 3. VÝSLEDKY Aluminid po /vzd. byl testován pri teplotách 5, 6 a 7 C. Porovnání pevnosti pri tecení tohoto a referencního materiálu je provedeno na obr.1. Je patrné, že pri TZ prináší jednoznacný nárust dob do lomu. Tento efekt 7 C je významný zejména pri a s rustem teploty se mírne snižuje. Ze strmosti Doba do lomu [h] Napetí [MPa] Obr. 1 - Vliv /vzduch na pevnost pri tecení slitiny Fig. 1 - Influence of HT 115 C/2h/air on creep strength of alloy závislosti doba do lomu na napetí a teplote je dále zrejmé, že s rustem teploty se zvyšuje napetová citlivost doby do lomu. I velmi malé zmeny na napetí zpusobují výrazné posuvy v životnosti. Aplikované TZ výrazne mení deformacní chování aluminidu. Z obr.2 je Deformace [%] Cas [h] 2MPa 2MPa TZ115 C/2h Obr. 2 - Vliv /vzduch na casový prubeh creepové deformace slitiny pri 7 C a 2 MPa Fig. 2 - Influence of HT 115 C/2h/air on creep curve of alloy at 7 C and 2MPa Minimální rychlost tecení [%/h] 1,1,1 7 C, Napetí [MPa] Obr. 3 - Vliv /vzduch na minimální rychlost tecení slitiny Fig. 3 - Influence HT 115 C/2h/air on minimum creep rate of alloy 7 C zrejmé, že tepelných zpracováním se nejen prodlužuje doby do lomu, ale i etapa sekundárního creepu. Deformace pri lomu se pritom významne snižuje. Podrobnejší informaci o príznivém efektu TZ ukazuje Tab. II - Materiálové parametry vztahu (1) a (2) pro slitinu Tab. II - Material parameters of eqs. (1) and (2) for alloy Soubor Regresní model vztah (1) vztah (2) po TZ 115 C/2h A 1 1,4428E+1 9,278E+ A 2-1,1699E-3-6,843E-4 A 3 2,5857E-8 1,2953E-8 A 4 1,7289E+1 1,477E+1 C 1-2,4355E+1-1,717E+2 C 2-6,556E+ -5,644E+1 C 3-5,2198E+ -7,742E+ C 4-1,6586E+1-2,3219E+1 C 5 1,478E+3 1,473E+3 C 6 5,9955E-5 5,431E-12 obr.3, kde je vyhodnocena závislost minimální rychlosti tecení na teplote a napetí. Materiálové parametry ze vztahu (1) a (2) pro popsané soubory dat jsou v Tab.II.

4 Slitina FA-TiB 2 byla zkoušena na menším souboru vzorku po /vzd a to pouze pri teplote. Porovnání žárupevnosti se slitinou je provedeno na obr.4 obdobne jako v predchozím prípade. Jedním experimentálním výsledkem je zde inforamtivne charakterizován i aluminid FA-TiB 2. Z grafického vyhodnocení je zrejmé, že tepelne Deformace [%] FA-TiB Cas [h] FA-TiB2 Obr. 5 - Vliv TZ na casový prubeh deformace aluminidu pri a MPa Fig.5 - Influence of HT on creep curve of aluminides at and MPa Doba do lomu [h] Napetí [MPa] FA-TiB2 FA-TiB2 Obr.4 - Porovnání žárupevnosti slitin a FA-TiB 2 pri Fig. 4 - Comparison of creep strength of alloys and FA-TiB 2 at zpracovaný aluminid FA-TiB 2 vykazuje ze sledovaných variant aluminidu jednoznacne nejvyšší creepovou odolnost a predstavuje perspektivní materiál pro další studium. Zlepšování creepových vlastností, kterých bylo dosaženo zmenou chemického složení a použitím TZ, presvedcive dokládají creepové krivky aluminidu a FA-TiB 2 v základním stavu i po TZ vynesené na obr.5 pro testy pri a MPa. 4. DISKUSE Pro materiálové rešení mechanicky namáhaných cástí nad teplotou asi 45 C má konstruktér k dispozici následující typy žárupevných ocelí nízkolegované typu Cr-Mo, Cr- Mo-V ap., chromové typu 9Cr, 9-12Cr-Mo-V ap. a oceli austenitické. Nad touto oblastí leží slitiny na bázi Ni respektive Co a ješte výše Minimální mez kluzu R p,2 [MPa] Ocel Ocel Ocel Aluminid (Ce) Aluminid (TiB) Teplota [ C] Obr.6 - Teplotní závislost mezí kluzu studovaných aluminidu a vybraných žárupevných ocelí Fig.6 - Temperature dependence of yield limit of investigated aluminides and some heat resistant steels slitiny na bázi Mo nebo Nb. Tyto oblasti jsou však již mimo náš zájem. Na obr. 6 a 7 je provedeno porovnání teplotních závislostí nekterých užitných vlastností ocelí.6cr-.5mo-.25v (15128), 9Cr-1Mo-.15V (17 117), 17Cr-13Ni-2Mo (17 341) a hodnocených aluminidu. Na obr.6 jsou vyneseny minimální hodnoty mezí R p.2 zarucované príslušnými normami [8-] a namerené hodnoty techto mezí pro aluminidy a FA-TiB 2 [11]. Je patrno, že pokud mez R p.2 je materiálovým parametrem pro výpocet, v teplotní oblasti asi 45 až by diskutované aluminidy byly výhodným materiálem. Na dalším obr.7 jsou vyneseny teplotní závislosti mezí pevností pri tecení za 4 h uvedených ocelí

5 Mez pevnosti pri tecení R TPt 4 [MPa] ocel Cr-.5Mo-.25V Obr.7 - Teplotní závislost meze pevnosti pri tecení studovaných aluminidu a vybraných žárupevných ocelí Fig.7 - Temperature dependence of creep strength of studied aluminides and some heat resistant steels a aluminidu (po /vzd.). Pokud je výpoctovým kritériem mez pevnosti pri tecení, pak je aplikace aluminidu méne výhodná. Je ovšem nutno mít na pameti, že kritéria pro rozhodování o materiálovém rešení obvykle jsou komplexnejší. V návaznosti na mechanizmy provozního poškozování (zejména creep, koroze, únava, prípadne eroze atd.) je obvykle nejcasteji dominantním kriteriem životnost resp. spolehlivost. Duležitou roli pri volbe materiálu však mohou hrát i fyzikální vlastnosti (merná hmotnost, tepelná vodivost apod.), cena, a dále dostupnost a rozsah technologických znalostí o daném materiálu atd. Ruzné príklady aplikací lze nalézt v literature kupr. v [2, 12, 13]. 5. ZÁVER V predložené práci jsou shrnuty výsledky zkoušek aluminidu typu Fe 3 Al+Cr legovaných bud Ce anebo TiB 2. U obou slitin byl prokázán príznivý vliv /vzd. na creepové chování. Dochází jak k zvýšení žárupevnosti, tak i ovlivnení creepových deformacních charakteristik - snížení rychlosti tecení i lomové deformace. Modifikace slitiny TiB 2 je z hlediska creepového chování výhodnejší. LITERATURA ocel Cr-13Ni-2Mo aluminid Ce Teplota [ C] ocel Cr-1Mo-.15V [1] VEDULA, K., in Intermetallic Compounds, eds. J.H.Westbrook and R.L. Fleischer, John Wiley and Sons, New York, 1995, vol.2, p [2] DEEVI, S.C., SIKKA, V.K., Nickel and iron aluminides: an overview on properties, processing, and applications, Intermetallics 4 (1996), 357. [3] McKAMEY C.G., DeVAN, J.H., TORTORELLI, P.F., SIKKA, V.K. A review of recent developments in Fe 3 Al-based alloys, J.Mater Res. 6 (1991), No.8, p [4] HAKL,J., VLASÁK,T., KRATOCHVÍL,P, Nekteré poznatky o žárupevných vlastnostech intermetalické slitiny typu Fe28Al33Cr.2Ce. Sborník. konf. METAL 21,ed. TANGER, Ostrava. (CD ROM), referát c. 79. [5] KRATOCHVÍL,P., HAKL,J., VLASÁK,T., Enhencement of creep resistence of Fe28Al3Cr alloy by thermal treatment. Sborník 12. konf. METAL 23, ed. TANGER, Ostrava. (CD ROM), referát c. 7. [6] KRATOCHVÍL,P., ŠEDIVÁ.I., HAKL,J., VLASÁK,T., Creep behaviour of the intermetallic Fe28-3Al alloy. Kovové Mater. 4 (22), c.2, s [7] KRATOCHVÍL.P., PEŠICKA, J., HAKL,J., VLASÁK,T., HANUS, P., Creep behaviour of intermetallic Fe-28Al-3Cr alloy with Ce addition, J. Alloys and Compounds, 24, v tisku. [8] Ocel Cr-Mo-V, , CSN , [9] Ocel Cr-Mo-V, , CSN , [] Ocel Cr-Ni-Mo, , CSN ,

6 [11] KRATOCHVÍL,P., VODICKOVÁ, V., ŠEDIVÁ.I., Struktura a mechanické vlastnosti aluminidu železa Fe28Al5Cr s prísadami céru a titanboridu. Hutnické listy, LV (2), c.9, s [12] JUDKINS, R.R., RAO, U.S., Fossil energy application of intermetallic alloys, Intermetallics 8 (2), [13] KRATOCHVÍL, P., POSPÍŠIL, D., ROUS, S., FOSTER, Z., ECKSTEIN, J., Lité výrobky ze slitin na basi FeAl, struktura a vlastnosti, Hutnické listy (21) c1-3, s PODEKOVÁNÍ Rešení predložené práce bylo možné díky financní podpore Grantové agentury Ceské republiky v rámci projektu c. 6/2/687.

NĚKTERÉ POZNATKY O ŽÁRUPEVNÝCH VLASTNOSTECH INTERMETALICKÉ SLITINY TYPU Fe28Al3Cr0,02Ce.

NĚKTERÉ POZNATKY O ŽÁRUPEVNÝCH VLASTNOSTECH INTERMETALICKÉ SLITINY TYPU Fe28Al3Cr0,02Ce. NĚKTERÉ POZNATKY O ŽÁRUPEVNÝCH VLASTNOSTECH INTERMETALICKÉ SLITINY TYPU Fe28Al3Cr,2Ce. J.HAKL, T.VLASÁK, P.KRATOCHVÍL SVÚM, a.s., Praha, Areál VÚ, 9 Praha 9, svum@mbox.vol.cz Katedra fyziky kovů, Matematicko-fyzikální

Více

CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON

CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON METAL 9 9... 9, Hradec nad Moravicí CREEP AUSTENITICKÉ LITINY S KULIČKOVÝM GRAFITEM CREEP OF AUSTENITIC DUCTILE CAST IRON Vlasák, T., Hakl, J., Čech, J., Sochor, J. SVUM a.s., Podnikatelská, 9 Praha 9,

Více

VYSOKOTEPLOTNÍ CREEPOVÉ VLASTNOSTI SLITINY Fe31Al3Cr S PŘÍSADOU Zr. HIGH TEMPERATURE CREEP PROPERTIES Fe31Al3Cr ALLOY WITH Zr ADITIVE

VYSOKOTEPLOTNÍ CREEPOVÉ VLASTNOSTI SLITINY Fe31Al3Cr S PŘÍSADOU Zr. HIGH TEMPERATURE CREEP PROPERTIES Fe31Al3Cr ALLOY WITH Zr ADITIVE VYSOKOTEPLOTNÍ CREEPOVÉ VLASTNOSTI SLITINY Fe31Al3Cr S PŘÍSADOU Zr HIGH TEMPERATURE CREEP PROPERTIES Fe31Al3Cr ALLOY WITH Zr ADITIVE Pavel Hanus Petr Kratochvíl Technická univerzita v Liberci, Katedra

Více

CREEP INTERMETALICKÉ SLITINY TiAl PRI VELMI MALÝCH RYCHLOSTECH DEFORMACE. CREEP OF INTERMETALLIC ALLOY TiAl AT VERY LOW STRAIN RATES

CREEP INTERMETALICKÉ SLITINY TiAl PRI VELMI MALÝCH RYCHLOSTECH DEFORMACE. CREEP OF INTERMETALLIC ALLOY TiAl AT VERY LOW STRAIN RATES CREEP INTERMETALICKÉ SLITINY TiAl PRI VELMI MALÝCH RYCHLOSTECH DEFORMACE CREEP OF INTERMETALLIC ALLOY TiAl AT VERY LOW STRAIN RATES Petr Marecek a Luboš Kloc b Jaroslav Fiala a a Faculty of Chemistry,

Více

ŽÁUPEVNÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH SUPERSLITIN NA BÁZI Ni. HIGH TEMPERATURE PROPERTIES OF SELECTED Ni BASE SUPERALLOYS. Jan Hakl Tomáš Vlasák

ŽÁUPEVNÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH SUPERSLITIN NA BÁZI Ni. HIGH TEMPERATURE PROPERTIES OF SELECTED Ni BASE SUPERALLOYS. Jan Hakl Tomáš Vlasák METAL 5-55 Hradec nad Moravicí ŽÁUPEVNÉ VLASTNOSTI VYBRANÝCH SUPERSLITIN NA BÁZI Ni HIGH TEMPERATURE PROPERTIES OF SELECTED Ni BASE SUPERALLOYS Jan Hakl Tomáš Vlasák SVÚM as, Areál VÚ Běchovice, 19 11

Více

MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY

MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA LITÝCH NIKLOVÝCH SLITIN PO DLOUHODOBÉM ÚČINKU TEPLOTY MECHANICAL PROPERTIES AND STRUCTURAL STABILITY OF CAST NICKEL ALLOYS AFTER LONG-TERM INFLUENCE OF TEMPERATURE

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ, MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA PERSPEKTIVNÍCH LITÝCH NIKLOVÝCH SUPERSLITIN

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ, MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA PERSPEKTIVNÍCH LITÝCH NIKLOVÝCH SUPERSLITIN TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ, MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA PERSPEKTIVNÍCH LITÝCH NIKLOVÝCH SUPERSLITIN HEAT TREATMENT, MECHANICAL PROPERTIES AND STRUKTURE STABILITY OF PROMISING NIKEL SUPERALLOYS

Více

a UJP PRAHA a.s., Nad Kamínkou 1345, Praha Zbraslav, b PBS Velká Bíteš a.s. Vlkovská 279, Velká Bíteš,

a UJP PRAHA a.s., Nad Kamínkou 1345, Praha Zbraslav,   b PBS Velká Bíteš a.s. Vlkovská 279, Velká Bíteš, MECHANICKÉ VLASTNOSTI A STRUKTURNÍ STABILITA NIKLOVÉ SLITINY IN 792 5A MECHANICAL PROPERTIES AND STRUCTURE STABILITY OF PROMISING NIKCKEL ALLOY IN 792 5A Božena Podhorná a Jiří Kudrman a Karel Hrbáček

Více

SOUVISLOST VÝSKYTU SIGMA-FÁZE VE STRUKTUŘE A ŽÁRUPEVNÝCH VLASTNOSTÍ LITÉ SLITINY NA BÁZI Ni

SOUVISLOST VÝSKYTU SIGMA-FÁZE VE STRUKTUŘE A ŽÁRUPEVNÝCH VLASTNOSTÍ LITÉ SLITINY NA BÁZI Ni SOUVISLOST VÝSKYTU SIGMA-FÁZE VE STRUKTUŘE A ŽÁRUPEVNÝCH VLASTNOSTÍ LITÉ SLITINY NA BÁZI Ni a Jan Hakl, a Tomáš Vlasák, b Pavel Kovařík, b Pavel Novák a SVÚM a.s., Areál VÚ-Běchovice, 190 11 Praha 9, ČR,

Více

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A STRUKTURNÍ STABILITY SUPERSLITINY NA BÁZI NIKLU DAMERON. Karel Hrbáček a

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A STRUKTURNÍ STABILITY SUPERSLITINY NA BÁZI NIKLU DAMERON. Karel Hrbáček a VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ A STRUKTURNÍ STABILITY SUPERSLITINY NA BÁZI NIKLU DAMERON. Karel Hrbáček a Božena Podhorná b Vítězslav Musil a Antonín Joch a a První brněnská strojírna Velká Bíteš, a.s.,

Více

ALUMINIDY ŽELEZA, PYROFERAL JAKO VYSOKOTEPLOTNÍ KONSTRUKČNÍ MATERIÁL. David Pospíšil, Petr Kratochvíl a Milan Hanzal b

ALUMINIDY ŽELEZA, PYROFERAL JAKO VYSOKOTEPLOTNÍ KONSTRUKČNÍ MATERIÁL. David Pospíšil, Petr Kratochvíl a Milan Hanzal b ALUMINIDY ŽELEZA, PYROFERAL JAKO VYSOKOTEPLOTNÍ KONSTRUKČNÍ MATERIÁL David Pospíšil, Petr Kratochvíl a Milan Hanzal b a Technická Univerzita v Liberci, Hálkova 6, 461 17 Liberec, ČR, david.pospisil@vslib.cz

Více

VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MECHANICKÉ VLASTNOSTI A VYSOKOTEPLOTNÍ STABILITU NIKLOVÉ SLITINY IN 792 5A

VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MECHANICKÉ VLASTNOSTI A VYSOKOTEPLOTNÍ STABILITU NIKLOVÉ SLITINY IN 792 5A METAL 27 VLIV TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ NA MECHANICKÉ VLASTNOSTI A VYSOKOTEPLOTNÍ STABILITU NIKLOVÉ SLITINY IN 792 5A INFLUENCE OF HEAT TREATMENT ON MECHANICA PROPERTIES AND HIGN-TEMPERATURE STRUCTURAL STABILITY

Více

VLIV OBSAHU NIKLU NA VLASTNOSTI LKG PO FERITIZAČNÍM ŽÍHÁNÍ EFFECT OF THE CONTENT OF NICKEL ON DI PROPERTIES AFTER FERRITIZATION ANNEALING

VLIV OBSAHU NIKLU NA VLASTNOSTI LKG PO FERITIZAČNÍM ŽÍHÁNÍ EFFECT OF THE CONTENT OF NICKEL ON DI PROPERTIES AFTER FERRITIZATION ANNEALING VLIV OBSAHU NIKLU NA VLASTNOSTI LKG PO FERITIZAČNÍM ŽÍHÁNÍ EFFECT OF THE CONTENT OF NICKEL ON DI PROPERTIES AFTER FERRITIZATION ANNEALING Hana Tesařová Bohumil Pacal Ondřej Man VUT-FSI-ÚMVI-OKM, Technická

Více

VLASTNOSTI NiCrW SLITIN BĚHEM DLOUHODOBÉHO ŽÍHÁNÍ. PROPERTIES OF NiCrW ALLOYS DURING LONG-RUN HIGH- TEMPERATURE ANNEALING

VLASTNOSTI NiCrW SLITIN BĚHEM DLOUHODOBÉHO ŽÍHÁNÍ. PROPERTIES OF NiCrW ALLOYS DURING LONG-RUN HIGH- TEMPERATURE ANNEALING VLASTNOSTI NiCrW SLITIN BĚHEM DLOUHODOBÉHO ŽÍHÁNÍ PROPERTIES OF NiCrW ALLOYS DURING LONG-RUN HIGH- TEMPERATURE ANNEALING Jiří Kudrman a Božena Podhorná a Karel Hrbáček b Václav Sklenička c a ) Škoda-ÚJP,

Více

VLIV UHLÍKU (0,1-1,9 at.%) NA STRUKTURU SLITINY Fe- 40at.% Al. THE EFFECT OF CARBON (0.1 1.9 at.%) ON THE STRUCTURE OF Fe- 40at.

VLIV UHLÍKU (0,1-1,9 at.%) NA STRUKTURU SLITINY Fe- 40at.% Al. THE EFFECT OF CARBON (0.1 1.9 at.%) ON THE STRUCTURE OF Fe- 40at. VLIV UHLÍKU (0,1-1,9 at.%) NA STRUKTURU SLITINY Fe- 40at.% Al THE EFFECT OF CARBON (0.1 1.9 at.%) ON THE STRUCTURE OF Fe- 40at.% Al V. Vodičková *1, P. Kratochvíl 1 1 Technical university of Liberec, Faculty

Více

KOROZNÍ ODOLNOST ALUMINIDU ŽELEZA NA BÁZI Fe 3 Al V OLOVNATÉM KŘIŠŤÁLU

KOROZNÍ ODOLNOST ALUMINIDU ŽELEZA NA BÁZI Fe 3 Al V OLOVNATÉM KŘIŠŤÁLU KOROZNÍ ODOLNOST ALUMINIDU ŽELEZA NA BÁZI Fe 3 Al V OLOVNATÉM KŘIŠŤÁLU THE CORROSION RESISTANCE OF Fe 3 Al BASED IRON ALUMINIDE IN LEAD CRYSTAL Adam Hotař a Vlastimil Hotař b a katedra materiálu, TU v

Více

VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ČÁSTÍ ZE SUPERSLITIN, POUŽÍVANÝCH VE SKLÁŘSKÉM PRŮMYSLU.

VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ČÁSTÍ ZE SUPERSLITIN, POUŽÍVANÝCH VE SKLÁŘSKÉM PRŮMYSLU. VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ČÁSTÍ ZE SUPERSLITIN, POUŽÍVANÝCH VE SKLÁŘSKÉM PRŮMYSLU. Karel Hrbáček a JIŘÍ KUDRMAN b ANTONÍN JOCH a BOŽENA PODHORNÁ b a První brněnská strojírna Velká Bíteš,a.s., Vlkovská

Více

NEKONVENČNÍ VLASTNOSTI OCELI 15NiCuMoNb5 (WB 36) UNCONVENTIONAL PROPERTIES OF 15NiCuMoNb (WB 36) GRADE STEEL. Ladislav Kander Karel Matocha

NEKONVENČNÍ VLASTNOSTI OCELI 15NiCuMoNb5 (WB 36) UNCONVENTIONAL PROPERTIES OF 15NiCuMoNb (WB 36) GRADE STEEL. Ladislav Kander Karel Matocha NEKONVENČNÍ VLASTNOSTI OCELI 15NiCuMoNb5 (WB 36) UNCONVENTIONAL PROPERTIES OF 15NiCuMoNb (WB 36) GRADE STEEL Ladislav Kander Karel Matocha VÍTKOVICE Výzkum a vývoj, spol s r.o., Pohraniční 31, 706 02 Ostrava

Více

OPTIMALIZACE REŽIMU TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ PRO ZVÝŠENÍ MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SLITINY ALSI9Cu2Mg

OPTIMALIZACE REŽIMU TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ PRO ZVÝŠENÍ MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SLITINY ALSI9Cu2Mg OPTIMALIZACE REŽIMU TEPELNÉHO ZPRACOVÁNÍ PRO ZVÝŠENÍ MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SLITINY ALSI9Cu2Mg OPTIMIZATION OF HEAT TREATMENT CONDITIONS TO IMPROVE OF MECHANICAL PROPETIES OF AlSi9Cu2Mg ALLOY Jan Šerák,

Více

PŘÍSPĚVEK K OPTIMALIZACI MATERIÁLU PRO LOPATKY LETECKÝCH TURBIN. SVÚM a.s., Areál VÚ, Praha 9,

PŘÍSPĚVEK K OPTIMALIZACI MATERIÁLU PRO LOPATKY LETECKÝCH TURBIN. SVÚM a.s., Areál VÚ, Praha 9, PŘÍSPĚVEK K OPTIMALIZACI MATERIÁLU PRO LOPATKY LETECKÝCH TURBIN Tomáš Vlasák, Jan Hakl, Pavel Kovařík 1, Pavel Novák 1, Radovan Pech 2, SVÚM a.s., Areál VÚ, 190 11 Praha 9, svum@mbox.vol.cz 1 WALTER, a.s.,

Více

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM

24.-26.5.2005, Hradec nad Moravicí POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM POLYKOMPONENTNÍ SLITINY HOŘČÍKU MODIFIKOVANÉ SODÍKEM EFFECT OF SODIUM MODIFICATION ON THE STRUCTURE AND PROPERTIES OF POLYCOMPONENT Mg ALLOYS Luděk Ptáček, Ladislav Zemčík VUT v Brně, Fakulta strojního

Více

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ NIKLOVÝCH SUPERSLITIN HEAT TREATMENT OF HIGH-TEMPERATURE NICKEL ALLOYS. Božena Podhorná a Jiří Kudrman a Karel Hrbáček b

TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ NIKLOVÝCH SUPERSLITIN HEAT TREATMENT OF HIGH-TEMPERATURE NICKEL ALLOYS. Božena Podhorná a Jiří Kudrman a Karel Hrbáček b TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ NIKLOVÝCH SUPERSLITIN HEAT TREATMENT OF HIGH-TEMPERATURE NICKEL ALLOYS Božena Podhorná a Jiří Kudrman a Karel Hrbáček b a UJP PRAHA a.s., Nad Kamínkou 1345, 156 10 Praha Zbraslav, E-mail:

Více

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek

HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH. Klára Jacková, Ivo Štepánek HODNOCENÍ POVRCHOVÝCH ZMEN MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ PO ELEKTROCHEMICKÝCH ZKOUŠKÁCH Klára Jacková, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz Abstrakt

Více

KOROZNÍ ODOLNOST ALUMINIDŮ ŽELEZA NA BÁZI Fe 3 Al V SODNOVÁPENATÉ SKLOVINĚ PŘI TEPLOTĚ 1200 C

KOROZNÍ ODOLNOST ALUMINIDŮ ŽELEZA NA BÁZI Fe 3 Al V SODNOVÁPENATÉ SKLOVINĚ PŘI TEPLOTĚ 1200 C KOROZNÍ ODOLNOST ALUMINIDŮ ŽELEZA NA BÁZI Fe 3 Al V SODNOVÁPENATÉ SKLOVINĚ PŘI TEPLOTĚ 1200 C CORROSION RESISTANCE OF Fe 3 Al BASED IRON ALUMINIDES IN SODA-POTASH MOLTEN GLASS AT 1200 C Adam Hotař a Vlastimil

Více

ŽÁRUPEVNOST ZÁKLADNÍHO MATERIÁLU A SVAROVÝCH SPOJŮ OCELI P23 CREEP RESISTANCE OF STEEL P23 AND WELDMENTS

ŽÁRUPEVNOST ZÁKLADNÍHO MATERIÁLU A SVAROVÝCH SPOJŮ OCELI P23 CREEP RESISTANCE OF STEEL P23 AND WELDMENTS ŽÁRUPEVNOST ZÁKLADNÍHO MATERIÁLU A SVAROVÝCH SPOJŮ OCELI P23 CREEP RESISTANCE OF STEEL P23 AND WELDMENTS Tomáš Vlasák 1, Jan Hakl 1, Jozef Pecha 2 1 SVUM a.s., Areál VÚ Běchovice, 190 11 Praha, ČR,

Více

DEGRADACE STRUTURY A MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SLITINY LVN13 DLOUHODOBÝM ÚČINKEM TEPLOTY

DEGRADACE STRUTURY A MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SLITINY LVN13 DLOUHODOBÝM ÚČINKEM TEPLOTY DEGRADACE STRUTURY A MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SLITINY LVN13 DLOUHODOBÝM ÚČINKEM TEPLOTY LONG-TERM DEGRADATION OF STRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF LVN13 ALLOY INDUCED BY TEMPERATURE Božena Podhorná

Více

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA SPALOVEN S VYŠŠÍMI PARAMETRY PÁRY

MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA SPALOVEN S VYŠŠÍMI PARAMETRY PÁRY MATERIÁLOVÁ PROBLEMATIKA SPALOVEN S VYŠŠÍMI PARAMETRY PÁRY Ing. Josef Cizner, CSc. SVÚM a.s., Podnikatelská 565, 190 11 Praha 9 V příspěvku jsou uvedeny laboratorní i provozní výsledky zkoušek vybraných

Více

Katedra materiálu.

Katedra materiálu. Katedra materiálu Vedoucí katedry: prof. Ing. Petr Louda, CSc. Zástupce vedoucího katedry: doc. Ing. Dora Kroisová, Ph.D. Tajemnice katedry: Ing. Daniela Odehnalová http://www.kmt.tul.cz/ EF TUL, Gaudeamus

Více

SVÚM a.s. Zkušební laboratoř vlastností materiálů Tovární 2053, Čelákovice

SVÚM a.s. Zkušební laboratoř vlastností materiálů Tovární 2053, Čelákovice Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Pracoviště Čelákovice 2. Pracoviště Praha Areál VÚ, Podnikatelská 565, 190 11 Praha-Běchovice 1. Pracoviště Čelákovice Pracoviště je způsobilé aktualizovat normy identifikující

Více

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ

VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Transfer inovácií 2/211 211 VLIV TECHNOLOGIE ŽÁROVÉHO ZINKOVÁNÍ NA VLASTNOSTI ŽÁROVĚ ZINKOVANÝCH OCELÍ Ing. Libor Černý, Ph.D. 1 prof. Ing. Ivo Schindler, CSc. 2 Ing. Petr Strzyž 3 Ing. Radim Pachlopník

Více

Projekty podpořené z programu TAČR

Projekty podpořené z programu TAČR Projekty podpořené z programu TAČR aktuálně řeší tyto projekty ALFA, EPSILON, EPSILON II a Centra kompetence podpořené Technologickou agenturou České republiky Technologická agentura České republiky je

Více

CHOVÁNÍ ALUMINIDU ŽELEZA V KAPALNÝCH PROSTREDÍCH BEHAVIOUR OF IRON ALUMINIDES IN LIQUID ENVIRONMENTS

CHOVÁNÍ ALUMINIDU ŽELEZA V KAPALNÝCH PROSTREDÍCH BEHAVIOUR OF IRON ALUMINIDES IN LIQUID ENVIRONMENTS CHOVÁNÍ ALUMINIDU ŽELEZA V KAPALNÝCH PROSTREDÍCH BEHAVIOUR OF IRON ALUMINIDES IN LIQUID ENVIRONMENTS Martin Kraus a Vladimír Cíhal a Petr Kratochvíl b a Katedra materiálového inženýrství, Fakulta metalurgie

Více

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE Pojednání ke státní doktorské zkoušce Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel MAZAL CSc. 2 /18 OBSAH Úvod Vymezení řešení problematiky

Více

SMĚROVÁ KRYSTALIZACE EUTEKTIK SYSTÉMU Ti-Al-Si DIRECTIONAL CRYSTALLIZATION OF Ti-Al-Si EUTECTICS

SMĚROVÁ KRYSTALIZACE EUTEKTIK SYSTÉMU Ti-Al-Si DIRECTIONAL CRYSTALLIZATION OF Ti-Al-Si EUTECTICS SMĚROVÁ KRYSTALIZACE EUTEKTIK SYSTÉMU Ti-Al-Si DIRECTIONAL CRYSTALLIZATION OF Ti-Al-Si EUTECTICS Dalibor Vojtěch a Pavel Lejček b Jaromír Kopeček b Katrin Bialasová a a Ústav kovových materiálů a korozního

Více

, Hradec nad Moravicí

, Hradec nad Moravicí KOROZNÍ ÚČINEK SKLOVINY NA SLITINY NA BÁZI Fe 3 Al THE CORROSION EFFECT OF MOLTEN GLASS TO Fe 3 Al BASED ALLOYS Adam Hotař a a katedra materiálu, TU v Liberci, Hálkova 6, 461 17 Liberec, adam.hotar@tul.cz

Více

VÝVOJ NOVÝCH NÁSTROJOVÝCH OCELÍ PRO KOVACÍ ZÁPUSTKY

VÝVOJ NOVÝCH NÁSTROJOVÝCH OCELÍ PRO KOVACÍ ZÁPUSTKY VÝVOJ NOVÝCH NÁSTROJOVÝCH OCELÍ PRO KOVACÍ ZÁPUSTKY Ing. Pavel ŠUCHMANN a, Ing. Jiří KREJČÍK, CSc. b, Ing. Pavel FILA c, Ing. Ladislav JELEN, CSc. d, Ing. Eduard PSÍK e a COMTES FHT a. s., Průmyslová 995,

Více

KOROZNÍ CHOVÁNÍ Mg SLITIN V PROVZDUŠNĚNÉM FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU

KOROZNÍ CHOVÁNÍ Mg SLITIN V PROVZDUŠNĚNÉM FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU KOROZNÍ CHOVÁNÍ Mg SLITIN V PROVZDUŠNĚNÉM FYZIOLOGICKÉM ROZTOKU František HNILICA a, LUDĚK JOSKA b, BOHUMIL SMOLA c, IVANA STULÍKOVÁ c a České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Technická

Více

PLASTICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOPEVNOSTNÍCH MATERIÁLŮ DĚLENÝCH NESTANDARDNÍMI TECHNOLOGIEMI

PLASTICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOPEVNOSTNÍCH MATERIÁLŮ DĚLENÝCH NESTANDARDNÍMI TECHNOLOGIEMI PLASTICKÉ VLASTNOSTI VYSOKOPEVNOSTNÍCH MATERIÁLŮ DĚLENÝCH NESTANDARDNÍMI TECHNOLOGIEMI PLASTIC PROPERTIES OF HIGH STRENGHT STEELS CUTTING BY SPECIAL TECHNOLOGIES Pavel Doubek a Pavel Solfronk a Michaela

Více

Rozdělení ocelí podle použití. Konstrukční, nástrojové

Rozdělení ocelí podle použití. Konstrukční, nástrojové Rozdělení ocelí podle použití Konstrukční, nástrojové Rozdělení ocelí podle použití Podle použití oceli: Konstrukční (uhlíkové, legované), nástrojové (uhlíkové, legované). Konstrukční oceli uplatnění pro

Více

ZMENY POVRCHOVÝCH MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SYSTÉMU S TENKÝMI VRSTVAMI PO KOMBINOVANÉM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štepánek

ZMENY POVRCHOVÝCH MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SYSTÉMU S TENKÝMI VRSTVAMI PO KOMBINOVANÉM NAMÁHÁNÍ. Roman Reindl, Ivo Štepánek ZMENY POVRCHOVÝCH MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SYSTÉMU S TENKÝMI VRSTVAMI PO KOMBINOVANÉM NAMÁHÁNÍ Roman Reindl, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz

Více

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ

PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ PROBLEMATICKÉ SVAROVÉ SPOJE MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ doc. Ing. Petr Mohyla, Ph.D. Fakulta strojní, VŠB TU Ostrava 1. Úvod Snižování spotřeby fosilních paliv a snižování škodlivých emisí vede k

Více

VÝVOJ TECHNOLOGIE PRESNÉHO LITÍ LOPATEK PLYNOVÝCH TURBÍN DEVELOPMENT OF PRECISE CASTING TECHNOLOGY FOR GAS TURBINE BLADES

VÝVOJ TECHNOLOGIE PRESNÉHO LITÍ LOPATEK PLYNOVÝCH TURBÍN DEVELOPMENT OF PRECISE CASTING TECHNOLOGY FOR GAS TURBINE BLADES METAL 2004 Hradec nad Moravicí VÝVOJ TECHNOLOGIE PRESNÉHO LITÍ LOPATEK PLYNOVÝCH TURBÍN DEVELOPMENT OF PRECISE CASTING TECHNOLOGY FOR GAS TURBINE BLADES Karel Hrbácek a Božena Podhorná b Antonín Joch a

Více

STŘEDNÍ PŘIROZENÉ DEFORMAČNÍ ODPORY PŘI TVÁŘENÍ OCELÍ ZA TEPLA - VLIV CHEMICKÉHO A STRUKTURNÍHO STAVU

STŘEDNÍ PŘIROZENÉ DEFORMAČNÍ ODPORY PŘI TVÁŘENÍ OCELÍ ZA TEPLA - VLIV CHEMICKÉHO A STRUKTURNÍHO STAVU STŘEDNÍ PŘIROZENÉ DEFORMAČNÍ ODPORY PŘI TVÁŘENÍ OCELÍ ZA TEPLA - VLIV CHEMICKÉHO A STRUKTURNÍHO STAVU MEAN EQUIVALENT STRESS VALUES DURING HOT FORMING OF STEELS - INFLUENCE OF CHEMICAL AND STRUCTURE STATE

Více

VLIV NĚKTERÝCH TECHNOLOGICKÝCH FAKTORŮ NA ŽÁRUPEVNOST LITÉ SUPERSLITINY IN 738 LC. Jan Hakl a Tomáš Vlasák a Pavel Kovařík b Pavel Novák b

VLIV NĚKTERÝCH TECHNOLOGICKÝCH FAKTORŮ NA ŽÁRUPEVNOST LITÉ SUPERSLITINY IN 738 LC. Jan Hakl a Tomáš Vlasák a Pavel Kovařík b Pavel Novák b VLIV NĚKTERÝCH TECHNOLOGICKÝCH FAKTORŮ NA ŽÁRUPEVNOST LITÉ SUPERSLITINY IN 738 LC Jan Hakl a Tomáš Vlasák a Pavel Kovařík b Pavel Novák b a SVÚM a.s.-praha, Areál VÚ, 190 11 Praha 9, ČR, svum@mbox.vol.cz

Více

ASTM A694 F60 - TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ A MECHANICKÉ VLASTNOSTI ASTM A694 F60 HEAT TREATMENT AND MECHANICAL PROPERTIES

ASTM A694 F60 - TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ A MECHANICKÉ VLASTNOSTI ASTM A694 F60 HEAT TREATMENT AND MECHANICAL PROPERTIES ASTM A694 F60 - TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ A MECHANICKÉ VLASTNOSTI ASTM A694 F60 HEAT TREATMENT AND MECHANICAL PROPERTIES Martin BALCAR, Jaroslav NOVÁK, Libor SOCHOR, Pavel FILA, Ludvík MARTÍNEK ŽĎAS, a.s., Strojírenská

Více

INFLUENCE OF TEMPERING ON THE PROPERTIES OF CAST C-Mn STEEL AFTER NORMALIZING AND AFTER INTERCRITICAL ANNEALING. Josef Bárta, Jiří Pluháček

INFLUENCE OF TEMPERING ON THE PROPERTIES OF CAST C-Mn STEEL AFTER NORMALIZING AND AFTER INTERCRITICAL ANNEALING. Josef Bárta, Jiří Pluháček VLIV POPOUŠTĚNÍ NA VLASTNOSTI LITÉ C-Mn OCELI PO NORMALIZACI A PO INTERKRITICKÉM ŽÍHÁNÍ INFLUENCE OF TEMPERING ON THE PROPERTIES OF CAST C-Mn STEEL AFTER NORMALIZING AND AFTER INTERCRITICAL ANNEALING Josef

Více

NOVÉ POZNATKY O STRUKTUŘE TVÁŘENÉ SLITINY AlSi12CuMgNi (AA 4032) Katedra náuky o materiáloch, Slovenská republika

NOVÉ POZNATKY O STRUKTUŘE TVÁŘENÉ SLITINY AlSi12CuMgNi (AA 4032) Katedra náuky o materiáloch, Slovenská republika 19/18 ARCHIWUM ODLEWNICTWA Rok 2006, Rocznik 6, Nr 18 (1/2) ARCHIVES OF FOUNDRY Year 2006, Volume 6, N o 18 (1/2) PAN Katowice PL ISSN 1642-5308 NOVÉ POZNATKY O STRUKTUŘE TVÁŘENÉ SLITINY AlSi12CuMgNi (AA

Více

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92. Ing. Petr Mohyla, Ph.D.

VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92. Ing. Petr Mohyla, Ph.D. VÝZKUM MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ SVAROVÝCH SPOJŮ MODIFIKOVANÝCH ŽÁROPEVNÝCH OCELÍ T24 A P92 Ing. Petr Mohyla, Ph.D. Úvod Od konce osmdesátých let 20. století probíhá v celosvětovém měřítku intenzivní vývoj

Více

Tomáš Vlasák a, Jan Hakl a, Jiří Sochor b, Jan Čech b

Tomáš Vlasák a, Jan Hakl a, Jiří Sochor b, Jan Čech b REDUKCE ŽÁRUPEVNOSTI SVAROVÉHO SPOJE OCELE P91VYROBENÉ VE ŽĎAS A.S. STRENGTH REDUCTION FACTOR FOR WELD JOINTS OF P91 STEEL PRODUCED IN ŽĎAS A.S. Tomáš Vlasák a, Jan Hakl a, Jiří Sochor b, Jan Čech b a

Více

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC

ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Sborník str. 392-400 ZKOUŠKY MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ DOMEX 700MC Antonín Kříž Výzkumné centrum kolejových vozidel, ZČU v Plzni,Univerzitní 22, 306 14, Česká republika, kriz@kmm.zcu.cz Požadavky kladené dnešními

Více

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů

Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Hodnocení korozí odolnosti systémů tenká vrstva substrát v prostředí kompresorů Analysis of Corrosion Resistance of Systems Thin Films Substrate in Compressors Environment Jiří Hána, Ivo Štěpánek, Radek

Více

STRUKTURNÍ STABILITA A ŽÁRUPEVNOST FERITICKÝCH OCELÍ STRUCTURAL STABILITY AND CREEP RESISTANCE OF FERRITIC STEELS

STRUKTURNÍ STABILITA A ŽÁRUPEVNOST FERITICKÝCH OCELÍ STRUCTURAL STABILITY AND CREEP RESISTANCE OF FERRITIC STEELS STRUKTURNÍ STABILITA A ŽÁRUPEVNOST FERITICKÝCH OCELÍ STRUCTURAL STABILITY AND CREEP RESISTANCE OF FERRITIC STEELS Václav Foldyna a Jaroslav Purmenský b a JINPO PLUS a.s., Krištanova, 70 00 Ostrava-Prívoz,

Více

PODSTATA VYSOKOTEPLOTNÍ STABILITY Ni-Cr-W-C SLITIN. THE NATURE OF HIGH-TEMPERATURE HEAT RESISTANCE OF Ni-Cr-W-C ALLYS

PODSTATA VYSOKOTEPLOTNÍ STABILITY Ni-Cr-W-C SLITIN. THE NATURE OF HIGH-TEMPERATURE HEAT RESISTANCE OF Ni-Cr-W-C ALLYS PODSTATA VYSOKOTEPLOTNÍ STABILITY Ni-Cr-W-C SLITIN THE NATURE OF HIGH-TEMPERATURE HEAT RESISTANCE OF Ni-Cr-W-C ALLYS Božena Podhorná Jiří Kudrman Škoda-ÚJP, Praha, a.s., Nad Kamínkou 1345, 156 10 Praha-Zbraslav,

Více

JEDNODUCHÉ MODELY DEFORMAČNÍCH ODPORŮ A STRUKTUROTVORNÉ PROCESY PŘI TVÁŘENÍ ALUMINIDŮ ŽELEZA ZA TEPLA

JEDNODUCHÉ MODELY DEFORMAČNÍCH ODPORŮ A STRUKTUROTVORNÉ PROCESY PŘI TVÁŘENÍ ALUMINIDŮ ŽELEZA ZA TEPLA JEDNODUCHÉ MODELY DEFORMAČNÍCH ODPORŮ A STRUKTUROTVORNÉ PROCESY PŘI TVÁŘENÍ ALUMINIDŮ ŽELEZA ZA TEPLA SIMPLE MODELS OF DEFORMATION RESISTANCE AND STRUCTURE-FORMING PROCESSES IN HOT WORKING OF IRON ALUMINIDES

Více

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep

Vlastnosti a zkoušení materiálů. Přednáška č.9 Plasticita a creep Vlastnosti a zkoušení materiálů Přednáška č.9 Plasticita a creep Vliv teploty na chování materiálu 1. Teplotní roztažnost L = L α T ( x) dl 2. Závislost modulu pružnosti na teplotě: Modul pružnosti při

Více

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu

LETECKÉ MATERIÁLY. Úvod do předmětu LETECKÉ MATERIÁLY Úvod do předmětu Historický vývoj leteckých konstrukčních materiálů Uplatnění konstrukčních materiálů souvisí s pevnostními koncepcemi leteckých konstrukcí Pevnostní koncepce leteckých

Více

VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU. Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ

VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU. Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ VLIV KOROZNÍHO PŮSOBENÍ OCELÍ S VYSOKÝM OBSAHEM MANGANU A CHROMU NA ŽÁRUVZDORNOU KERAMIKU Libor BRAVANSKÝ, Kateřina KADLÍKOVÁ SEEIF Ceramic,a.s., Rájec-Jestřebí, Česká Republika libor.bravansky@ceramic.cz

Více

PROVĚŘENÍ VLIVU SMĚROVÉ KRYSTALIZACE NA VLASTNOSTI Ni 3 Al. VŠB TU Ostrava, třída 17. listopadu, Ostrava Poruba

PROVĚŘENÍ VLIVU SMĚROVÉ KRYSTALIZACE NA VLASTNOSTI Ni 3 Al. VŠB TU Ostrava, třída 17. listopadu, Ostrava Poruba PROVĚŘENÍ VLIVU SMĚROVÉ KRYSTALIZACE NA VLASTNOSTI Ni 3 Al Jitka Malcharcziková Miroslav Kursa VŠB TU Ostrava, třída 17. listopadu, 78 33 Ostrava Poruba Abstract The paper concentrates on verification

Více

Konstrukční, nástrojové

Konstrukční, nástrojové Rozdělení ocelí podle použití Konstrukční, nástrojové Rozdělení ocelí podle použití Podle použití oceli: konstrukční (uhlíkové, legované), nástrojové (uhlíkové, legované). Konstrukční oceli uplatnění pro

Více

i. Vliv zvýšených teplot na vlastnosti ocelí

i. Vliv zvýšených teplot na vlastnosti ocelí Creep (kríp) tečení i. Vliv zvýšených teplot na vlastnosti ocelí ii. Zkoušení creepového chování iii. Charakteristiky odolnosti materiálu vůči creepu iv. Deformace a lom při creepu v. Parametry ekvivalence

Více

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE

Pojednání ke státní doktorské zkoušce. Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE Pojednání ke státní doktorské zkoušce Hodnocení mechanických vlastností slitin na bázi Al a Mg s využitím metody AE autor: Ing. školitel: doc. Ing. Pavel MAZAL CSc. 2 /18 OBSAH Úvod Vymezení řešení problematiky

Více

CREEPOVÉ VLASTNOSTI A STRUKTURA OCELI P91 CREEP PROPERTIES AND STRUCTURE OF STEEL P91

CREEPOVÉ VLASTNOSTI A STRUKTURA OCELI P91 CREEP PROPERTIES AND STRUCTURE OF STEEL P91 METAL 8... 8, Hradec nad Moravicí CREEPOVÉ VLASTNOSTI A STRUKTURA OCELI P9 CREEP PROPERTIES AND STRUCTURE OF STEEL P9 Jan Hakl, Tomáš Vlasák, Jiří Kudrman SVÚM a.s., areál VÚ, Podnikatelská, 9 Praha 9

Více

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic

VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical engineering, 17. Listopadu 15, Ostrava Poruba, Czech Republic SIMULACE PROTLAČOVÁNÍ SLITIN Al NÁSTROJEM ECAP S UPRAVENOU GEOMETRIÍ A POROVNÁNÍ S EXPERIMENTY Abstrakt Jan Kedroň, Stanislav Rusz, Stanislav Tylšar VŠB Technical University of Ostrava, Faculty of Mechanical

Více

Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Autor cvičení: Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc., Ing. Petr Liškutín, Ing. Martin Petrenec,

Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Autor cvičení: Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc., Ing. Petr Liškutín, Ing. Martin Petrenec, BUM - 7 Únava materiálu Jméno: St. skupina: Datum cvičení: Autor cvičení: Doc. Ing. Stanislav Věchet, CSc., Ing. Petr Liškutín, Ing. Martin Petrenec, Úkoly k řešení 1. Vysvětlete stručně co je únava materiálu.

Více

Tváření,tepelné zpracování

Tváření,tepelné zpracování tváření, tepelné zpracování Optimalizace řízeného válcování nové konstrukční oceli se zvláštními užitnými vlastnostmi Prof. Ing. Ivo Schindler, CSc., Doc. Dr. Ing. Jaroslav Sojka, VŠB-TU Ostrava, 17. listopadu

Více

DEFORMACE A ZOTAVOVOVACÍ PROCESY PŘI VÁLCOVÁNÍ ALUMINIDU ŽELEZA PŘI VYSOKÝCH TEPLOTÁCH

DEFORMACE A ZOTAVOVOVACÍ PROCESY PŘI VÁLCOVÁNÍ ALUMINIDU ŽELEZA PŘI VYSOKÝCH TEPLOTÁCH DEFORMACE A ZOTAVOVOVACÍ PROCESY PŘI VÁLCOVÁNÍ ALUMINIDU ŽELEZA PŘI VYSOKÝCH TEPLOTÁCH Petr Kratochvíl 1, Miloš Janeček 1 Ivo Schindler 2 Josef Bořuta 3 Pavel Hanus 4 1 Katedra fyziky kovů, UK MFF Praha,

Více

Druhy ocelí, legující prvky

Druhy ocelí, legující prvky 1 Oceli druhy, použití Ocel je technické kujné železo s obsahem maximálně 2% uhlíku, další příměsi jsou křemík, mangan, síra, fosfor. Poslední dva jmenované prvky jsou nežádoucí, zhoršují kvalitu oceli.

Více

VÝZKUM A VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ OBĚŽNÝCH KOL A STATOROVÝCH ČÁSTÍ TURBODMYCHADEL NOVÉ GENERACE

VÝZKUM A VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ OBĚŽNÝCH KOL A STATOROVÝCH ČÁSTÍ TURBODMYCHADEL NOVÉ GENERACE VÝZKUM A VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ OBĚŽNÝCH KOL A STATOROVÝCH ČÁSTÍ TURBODMYCHADEL NOVÉ GENERACE R&D OF THE PROCESS OF PRECISION CASTING OF IMPELLER WHEELS AND STATOR PARTS OF A NEW GENERATION OF

Více

NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ

NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ NOVÉ VÝROBNÍ TECHNOLOGIE VYBRANÝCH JAKOSTÍ SE ZAMĚŘENÍM NA SNÍŽENÍ VÝROBNÍCH NÁKLADŮ a Miloš MASARIK, b Libor ČAMEK, a Jiří DUDA, a Zdeněk ŠÁŇA a EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a. s., Štramberská 2871/47, Czech

Více

- 120 - VLIV REAKTOROVÉHO PROSTŘEDl' NA ZKŘEHNUTI' Cr-Mo-V OCELI

- 120 - VLIV REAKTOROVÉHO PROSTŘEDl' NA ZKŘEHNUTI' Cr-Mo-V OCELI - 120 - VLIV REAKTOROVÉHO PROSTŘEDl' NA ZKŘEHNUTI' Cr-Mo-V OCELI Ing. K. Šplíchal, Ing. R. Axamit^RNDr. J. Otruba, Prof. Ing. J. Koutský, DrSc, ÚJV Řež 1. Úvod Rozvoj trhlin za účasti koroze v materiálech

Více

MĚŘENÍ ELASTICITRY OVLIVNĚNÝCH PÁSEM SVAROVÝCH SPOJŮ VYSOKOPEVNOSTNÍCH OCELÍ

MĚŘENÍ ELASTICITRY OVLIVNĚNÝCH PÁSEM SVAROVÝCH SPOJŮ VYSOKOPEVNOSTNÍCH OCELÍ MĚŘENÍ ELASTICITRY OVLIVNĚNÝCH PÁSEM SVAROVÝCH SPOJŮ VYSOKOPEVNOSTNÍCH OCELÍ Petr HANUS, Michal KONEČNÝ, Josef TOMANOVIČ Katedra mechaniky, materiálů a částí strojů, Dopravní fakulta Jana Pernera, Univerzita

Více

Vliv mikrolegování oceli dle ČSN 412050 na mechanické vlastnosti. Ludvík Martínek, Martin Balcar, Pavel Fila, Jaroslav Novák, Libor Sochor

Vliv mikrolegování oceli dle ČSN 412050 na mechanické vlastnosti. Ludvík Martínek, Martin Balcar, Pavel Fila, Jaroslav Novák, Libor Sochor Vliv mikrolegování oceli dle ČSN 412050 na mechanické vlastnosti Ludvík Martínek, Martin Balcar, Pavel Fila, Jaroslav Novák, Libor Sochor Abstrakt Při tváření ingotů volným kováním docházelo ke vzniku

Více

ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS

ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS ZKOUŠENÍ KOROZNÍ ODOLNOSTI PLAZMOVĚ NANÁŠENÝCH NITRIDICKÝCH VRSTEV NA OCELÍCH CORROSION RESISTANCE TESTING OF PLASMA NITRIDATION LAYERS ON STEELS Marie Blahetová, Jan Oppelt, Stanislav Lasek, Vladimír

Více

Experimentální výzkum tvařitelnosti vysokolegovaných ocelí a niklových slitin

Experimentální výzkum tvařitelnosti vysokolegovaných ocelí a niklových slitin Hutnické listy č.1/8 Experimentální výzkum tvařitelnosti vysokolegovaných ocelí a niklových slitin Ing. Petr Unucka, Ph.D., Ing. Josef Bořuta, CSc., VÍTKOVICE - Výzkum a vývoj, spol. s r. o. Využití tahových

Více

Číselné označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN 573 1:2005 ( )

Číselné označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN 573 1:2005 ( ) Číselné označování hliníku a jeho slitin dle ČSN EN 573 1:2005 (42 140 Označení musí být ve tvaru, jak uvedeno na Obr. č. 1, je složeno z číslic a písmen: Tabulka č. 1: Význam číslic v označení tvářeného

Více

OXIDAČNÍ ODOLNOST A TEPELNÁ STABILITA SLITIN Ti-Al-Si VYROBENÝCH REAKTIVNÍ SINTRACÍ

OXIDAČNÍ ODOLNOST A TEPELNÁ STABILITA SLITIN Ti-Al-Si VYROBENÝCH REAKTIVNÍ SINTRACÍ OXIDAČNÍ ODOLNOST A TEPELNÁ STABILITA SLITIN Ti-Al-Si VYROBENÝCH REAKTIVNÍ SINTRACÍ OXIDATION RESISTANCE AND THERMAL STABILITY OF Ti-Al-Si ALLOYS PRODUCED BY REACTIVE SINTERING Pavel Novák Filip Průša

Více

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické

ZKOUŠKY MECHANICKÝCH. Mechanické zkoušky statické a dynamické ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ Mechanické zkoušky statické a dynamické Úvod Vlastnosti materiálu, lze rozdělit na: fyzikální a fyzikálně-chemické; mechanické; technologické. I. Mechanické vlastnosti

Více

MATERIÁLOVÉ PARAMETRY TVAŘITELNOSTI VYSOKOLEGOVANÝCH MATERIÁLŮ MATERIAL PARAMETERS OF FORMABILITY OF HIGH ALLOYED MATERIALS

MATERIÁLOVÉ PARAMETRY TVAŘITELNOSTI VYSOKOLEGOVANÝCH MATERIÁLŮ MATERIAL PARAMETERS OF FORMABILITY OF HIGH ALLOYED MATERIALS MATERIÁLOVÉ PARAMETRY TVAŘITELNOSTI VYSOKOLEGOVANÝCH MATERIÁLŮ MATERIAL PARAMETERS OF FORMABILITY OF HIGH ALLOYED MATERIALS Petr Unucka a Aleš Bořuta a a MATERIÁLOVÝ A METALURGICKÝ VÝZKUM s.r.o., Pohraniční

Více

HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ VÝKOVKŮ ROTORŮ Z OCELI 26NiCrMoV115

HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ VÝKOVKŮ ROTORŮ Z OCELI 26NiCrMoV115 HODNOCENÍ VLASTNOSTÍ VÝKOVKŮ ROTORŮ Z OCELI 26NiCrMoV115 Martin BALCAR a), Václav TURECKÝ a), Libor Sochor a), Pavel FILA a), Ludvík MARTÍNEK a), Jiří BAŽAN b), Stanislav NĚMEČEK c), Dušan KEŠNER c) a)

Více

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2011 -

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2011 - 53A107 Systematický výzkum vlastností vybraného konstrukčního materiálu (litina, slitiny lehkých kovů) typického pro teplotně exponované díly motoru (hlava, blok, skříně turbodmychadla ) s ohledem na kombinované

Více

Test A 100 [%] 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná.

Test A 100 [%] 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná. Test A 1. Čím je charakteristická plastická deformace? - Je to deformace nevratná. 2. Co je to µ? - Poissonův poměr µ poměr poměrného příčného zkrácení k poměrnému podélnému prodloužení v oblasti pružných

Více

HODNOCENÍ STÁRNUTÍ POVRCHU MATERIÁLU POMOCÍ INDENTACNÍCH MERENÍ

HODNOCENÍ STÁRNUTÍ POVRCHU MATERIÁLU POMOCÍ INDENTACNÍCH MERENÍ HODNOCENÍ STÁRNUTÍ POVRCHU MATERIÁLU POMOCÍ INDENTACNÍCH MERENÍ Marek Tengler, Ivo Štepánek Západoceská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzen, CR, ivo.stepanek@volny.cz Abstrakt Príspevek se

Více

, Hradec nad Moravicí

, Hradec nad Moravicí ŽÁRUPEVNÉ VLASTNOSTI NÍZKOLEGOVANÉ OCELI 2,25%Cr-,6%W-0,25%V. CREEP PROPERTIES OF LOW-ALLOY STEEL 2,25%Cr-,6%W-0,25%V Jan Hakl, Tomáš Vlasák, Peter Brziak 2, Peter Zifčák 2 SVUM a.s., Areál VÚ Běchovice,

Více

MOŽNOSTI TVÁŘENÍ MONOKRYSTALŮ VYSOKOTAVITELNÝCH KOVŮ V OCHRANNÉM OBALU FORMING OF SINGLE CRYSTALS REFRACTORY METALS IN THE PROTECTIVE COVER

MOŽNOSTI TVÁŘENÍ MONOKRYSTALŮ VYSOKOTAVITELNÝCH KOVŮ V OCHRANNÉM OBALU FORMING OF SINGLE CRYSTALS REFRACTORY METALS IN THE PROTECTIVE COVER MOŽNOSTI TVÁŘENÍ MONOKRYSTALŮ VYSOKOTAVITELNÝCH KOVŮ V OCHRANNÉM OBALU FORMING OF SINGLE CRYSTALS REFRACTORY METALS IN THE PROTECTIVE COVER Kamil Krybus a Jaromír Drápala b a OSRAM Bruntál, spol. s r.

Více

IMPROVED PROPERTIES DIE CASTING APPLICATIONS

IMPROVED PROPERTIES DIE CASTING APPLICATIONS HOTWORK TOOL STEELS WITH IMPROVED PROPERTIES FOR DIE CASTING APPLICATIONS by ThyssenKrupp Ferrosta s.r.o V Holešovičkách 1579 / 24 180 00 Praha 8 Libeň Tel.: 2 8 1 0 9 6 5 1 1, 2 8 1 0 9 6 5 3 2 Fax: 2

Více

Nanotým VŠB TU Ostrava CZ.1.07/2.3.00/20.0038

Nanotým VŠB TU Ostrava CZ.1.07/2.3.00/20.0038 Nanotým POZVÁNKA 3. ODBORNÉ DISKUZNÍ FÓRUM 17. 18. října 2013 Hotel Petr Bezruč***, Malenovice, Česká republika V rámci projektu: Registrační číslo: Lysá hora Tvorba mezinárodního vědeckého týmu a zapojování

Více

Jitka Malcharcziková a Zdeněk Jedlička a Miroslav Kursa a

Jitka Malcharcziková a Zdeněk Jedlička a Miroslav Kursa a STANOVENÍ FYZIKÁLNÍCH A MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ INTERMETALICKÝCH SLOUČENIN NA BÁZI Ni-Al PŘIPRAVENÝCH SMĚROVOU KRYSTALIZACÍ BRIDGMANOVOU METODOU NA RŮZNÝCH ZAŘÍZENÍCH DETERMINATION OF PHYSICAL AND MECHANICAL

Více

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN

5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN 5.0 ZJIŠŤOVÁNÍ FÁZOVÝCH PŘEMĚN Metody zkoumání fázových přeměn v kovech a slitinách jsou založeny na využití změn převážně fyzikálních vlastností, které fázovou přeměnu a s ní spojenou změnu struktury

Více

Co je to korozivzdorná ocel? Fe Cr > 10,5% C < 1,2%

Co je to korozivzdorná ocel? Fe Cr > 10,5% C < 1,2% Co je to korozivzdorná ocel? Cr > 10,5% C < 1,2% Co je to korozivzdorná ocel? Co je to korozivzdorná ocel? Korozivzdorné oceli (antikoro, nerez) jsou slitiny na bázi železa s obsahem 10,5 % chromu a 1,2

Více

Provozní korozní zkoušky ohybù austenitických ocelí pro nadkritické uhelné kotle

Provozní korozní zkoušky ohybù austenitických ocelí pro nadkritické uhelné kotle Czech Associa on of Corrosion Engineers TECHNOLOGICKÉ ZAJÍMAVOSTI A ÈLÁNKY Z PRAXE Provozní korozní zkoušky ohybù austenitických ocelí pro nadkritické uhelné kotle Operation corrosion test of austenitic

Více

VYUŽITÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ OCELÍ V SIMULAČNÍM SOFTWARE PRO TVÁŘENÍ

VYUŽITÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ OCELÍ V SIMULAČNÍM SOFTWARE PRO TVÁŘENÍ VYUŽITÍ DYNAMICKÝCH MODELŮ OCELÍ V SIMULAČNÍM SOFTWARE PRO TVÁŘENÍ APPLICATION OF DYNAMIC MODELS OF STEELS IN SIMULATION SOFTWARE FOR MATAL FORMING Milan Forejt a, Zbyněk Pernica b, Dalibor Krásny c Brno

Více

Doba žíhání [h]

Doba žíhání [h] VÝVOJ TECHNOLOGIE PŘESNÉHO LITÍ ŽÁROVÝCH ČÁSTÍ NOVĚ VYVUTÉHO TURBÍNOVÉHO MOTORU TJ 100 DEVELOPMENT OF PRECISION CASTG PROCESS FOR REFRACTORY PARTS OF A NEWLY DEVELOPED TJ 100 TURBOJET ENGE Karel Hrbáček

Více

STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ

STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ STATISTICKÉ PARAMETRY OCELÍ POUŽÍVANÝCH NA STAVBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Lubomír ROZLÍVKA, Ing., CSc., IOK s.r.o., Frýdek-Místek, tel./fax: 555 557 529, mail: rozlivka@iok.cz Miroslav FAJKUS, Ing., IOK s.r.o.,

Více

Svafiování elektronov m paprskem

Svafiování elektronov m paprskem Svafiování elektronov m paprskem Svařování svazkem elektronů je proces tavného svařování, při kterém se kinetická energie rychle letících elektronů mění na tepelnou při dopadu na povrch svařovaného materiálu.

Více

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY PRI POUŽÍVÁNÍ KUBICKÝCH CU VLOŽEK KRYSTALIZÁTORU NA ZPO 1 V TŽ, A.S. TRINEC

DOSAŽENÉ VÝSLEDKY PRI POUŽÍVÁNÍ KUBICKÝCH CU VLOŽEK KRYSTALIZÁTORU NA ZPO 1 V TŽ, A.S. TRINEC DOSAŽENÉ VÝSLEDKY PRI POUŽÍVÁNÍ KUBICKÝCH CU VLOŽEK KRYSTALIZÁTORU NA ZPO 1 V TŽ, A.S. TRINEC RESULTS ACHIEVED FROM APPLICATION OF CUBIC CU MOULD INSERTS FOR CCM 1 AT TŽ, A.S. Jan Morávka, Vladislav Mrajca

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.11 Neželezné kovy a jejich slitiny

Nauka o materiálu. Přednáška č.11 Neželezné kovy a jejich slitiny Nauka o materiálu Rozdělení neželezných kovů a slitin Jako kritérium pro rozdělení do skupin se volí teplota tání s př přihlédnutím na další vlastnosti (hustota, chemická stálost..) Neželezné kovy s nízkou

Více

POSSIBLE GENERALISATION OF DECREASE IN MECHANICAL PROPERTIES OF CARBON STEEL (ČSN ) ON OTHER STEELS

POSSIBLE GENERALISATION OF DECREASE IN MECHANICAL PROPERTIES OF CARBON STEEL (ČSN ) ON OTHER STEELS MOŽNOST ZOBECNĚNÍ POKLESU MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ OCELI 12 022 NA DALŠÍ MATERIÁLY POSSIBLE GENERALISATION OF DECREASE IN MECHANICAL PROPERTIES OF CARBON STEEL (ČSN 12 022) ON OTHER STEELS Josef ČMAKAL,

Více

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger

1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB. Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Podéš 1875, éště. Miloš Rieger 1. přednáška OCELOVÉ KONSTRUKCE VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Ludvíka Podéš éště 1875, 708 33 Ostrava - Poruba Miloš Rieger Základní návrhové předpisy: - ČSN 73 1401/98 Navrhování ocelových

Více

ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI A POUŽITÍ MATERIÁLŮ

ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI A POUŽITÍ MATERIÁLŮ Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10; platnost do r. 2016 v návaznosti na použité normy. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D. Kavková

Více

MOŽNOSTI VYUŽITÍ MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ. Tomáš Schellong Kamil Pětroš Václav Foldyna. JINPO PLUS a.s., Křišťanova 2, 702 00 Ostrava, ČR

MOŽNOSTI VYUŽITÍ MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ. Tomáš Schellong Kamil Pětroš Václav Foldyna. JINPO PLUS a.s., Křišťanova 2, 702 00 Ostrava, ČR MOŽNOSTI VYUŽITÍ MIKROLEGOVANÝCH OCELÍ Tomáš Schellong Kamil Pětroš Václav Foldyna JINPO PLUS a.s., Křišťanova 2, 702 00 Ostrava, ČR Abstract The proof stress and tensile strength in carbon steel can be

Více