E. Hulicius: 12NT (Polovodičové) nanotechnologie, FJFI, Cukrovarnická 10, zasedačka v budově A, 2014, pondělí 15:30/45 18:50 (4 hod.): 22.9., 29.9.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "E. Hulicius: 12NT (Polovodičové) nanotechnologie, FJFI, Cukrovarnická 10, zasedačka v budově A, 2014, pondělí 15:30/45 18:50 (4 hod.): 22.9., 29.9."

Transkript

1 nanotechnologie E. Hulicius: 12NT (Polovodičové) nanotechnologie, FJFI, Cukrovarnická 10, zasedačka v budově A, 2014, pondělí 15:30/45 18:50 (4 hod.): 22.9., 29.9., a exkurse, viz F. Novotný: Kvant. tečky : a a pak někdy na FJFI. Exkurse 4 hoď.: od 15:30/45 do laboratoří MOVPE, MBE a dalších ve FZÚ AV ČR, v.v.i. v Cukrovarnické 10, Praha 6: Polovodičové epitaxní technologie MBE a MOVPE, prof. E. Hulicius + dr. V. Novák, Elektronová-a foto-litografie -dr. V. Jurka, Nanocharakterizace, AFM a STM - dr. A. Fejfar, Nanodiamanty, příprava vlastnosti, aplikace - dr. A. Kromka. Volno: , část listopadu a prosinec. ZK: před-termíny v prosinci od 15:45; či ve FZÚ.

2 CHARAKTERIZACE A DIAGNOSTIKA EPITAXNÍHO RŮSTU A NANOSTRUKTUR

3 Eduard Hulicius, Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. 6. In-situ (při růstu) charakterizace a diagnostika. Vysvětlení základních principů měřících metod. Parametry vlastnosti a důvody omezující různé metody. 7. Ex-situ charakterizace a diagnostika vrstev a struktur. Vysvětlení základních principů měřících metod. Ukázky výsledků.

4 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur 6.1. In situ obecné Měření vakua Měření teploty Hmotnostní spektroskopie Absorpční spektroskopie Ramanův rozptyl Laserem indukovaná fluorescence 6.2. In situ povrchové analýzy Difrakční techniky Optické metody Sondové rastrovací metody 6.3. Ex situ Optické metody Elektrické (transportní) RTG difrakce Mikroskopie

5 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur 6.2. In situ povrchové analýzy Difrakční techniky LEED - Difrakce nízkoenergetických elektronů RHEED - Difrakce vysokoenergetických elektronů odrazem GIXS (Grazing Incidence X-ray scattering) Optické metody Reflektance Polarizovaného světla Anizotropická spektroskopie Elipsometrie Polarizovaná spektroskopie Povrchová fotoabsorpce Reflektometrie Rozptyl Laserového světla Ramanův Sondové rastrovací metody AFM STM

6 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur 7.3. Ex situ Optické metody Elektrické (transportní) RTG difrakce Mikroskopie Elektronové SEM TEM Nanoskopické HRTEM X-STM X-AFM

7 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur In-situ - myšleno při růstu v epitaxním (či jiném) reaktoru Při epitaxním růstu bychom rádi znali jaké atomy (molekuly) a v jakém množství se vyskytují v okolí substrátu. Další důležitá informace pro modelování či výpočty je znalost dějů na jeho povrchu.

8 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Vrůstové komoře měříme vakuum (tlak) nebo čistotu nosného plynu (i jeho průtok); teploty substrátu i vypařovaných látek (lokálně i plošně je to netriviální úkol!); na měření typu a koncentrace látek přítomných v růstové komoře používáme hmotnostní spektroskopii. Pro technologii vakuovou MBE je to poměrně snadné a také se může přímo měřit tok molekul z Knudsenovy cely.

9 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Měření zbytkového vakua (tlaku) v růstové komoře: Teplota termočlánku (1 rotačka 10 ( ) ) Piraniho měrka Pt vlákno se žhaví, ohřeje se podle toho jaké je vakuum Penningův měrka Ionty v mg poli oscilují, ionizují zbytkový plyn jehož vodivost se měří Ionizační měrka zbytkový plyn se ionizuje přímo topeným drátkem ( až do torr)

10

11 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Pro MOVPE je použití hmotnostní spektroskopie trochu složitější - musí se podstatně snížit tlak.

12 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur O tom jaké látky se vyskytují v okolí povrchu substrátu můžeme zjistit i pomocí měření absorpční spektroskopie (v UV či viditelné oblasti).

13 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Mnohem lepší prostorové rozlišení na povrchu substrátu, ale s horší citlivostí, nám dává měření Ramanova rozptylu.

14 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Jedna z nejcitlivějších detekčních technik je laserem indukovaná fluorescence. Je možné detekovat i jen 10-8 atomů Si v cm -3.

15

16 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Měření toku (transportu) molekul k povrchu jsou přímá vložení hmotového spektroskopu přímo do toku molekul, nebo měřením rychlosti částic a částeček pomocí Dopplerova efektu.

17 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur In situ povrchové analýzy Difrakční techniky Pro vakuové růstové techniky lze použít: LEED Difrakce nízkoenergetických ( ev) elektronů (Low Energy Electron Diffraction). RHEED Difrakce vysokoenergetických (5 50 kev) elektronů odrazem (Reflection High Energy Electron Diffraction). Metoda číslo jedna pro MBE!

18

19 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur I pro nevakuové růstové techniky lze použít: GIXS Plochý RTG rozptyl(grazing Incidence X-ray scattering) Používá se na studium strukturní analýzy povrchu při MOVPE růstu. Je to studijní metoda, je potřeba silný zdroj rentgenového záření (synchrotron apod.).

20

21 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Optické metody Umožňují monitorování a řízení růstu i pro nevakuové CVD techniky. I když fotony jsou mnohem větší než elektrony a nemohou vidět jednotlivé atomy či molekuly na povrchu, povrchové dvourozměrné krystalografické útvary a jejich změny při růstu, už vidět jsou.

22

23 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Reflektance Obr E R. Polarizovaného světla Obr E a 13. R. Anizotropická spektroskopie, RAS (Reflektanční Anisotropická Spectroskopie) detekuje povrchovou rekonstrukci Obr E a 15. Elipsometrie, SE (Spectr. Ellipsometry) hůř vidí růst jednotlivých monovrstev, funguje však i pro isotropní povrchy a hlavně dobře vidí růst a rozliší i rychlosti růstu. Obr E a 23. E a 26.

24

25

26 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Reflektance Obr E R. Polarizovaného světla Obr E a 13. R. Anizotropická spektroskopie, RAS (Reflektanční Anisotropická Spectroskopie) detekuje povrchovou rekonstrukci Obr E a 15. Elipsometrie, SE (Spectr. Ellipsometry) hůř vidí růst jednotlivých monovrstev, funguje však i pro isotropní povrchy a hlavně dobře vidí růst a rozliší i rychosti růstu. Obr E a 23. E a 26.

27

28 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Reflektance Obr E R. Polarizovaného světla Obr E a 13. Anizotropická spektroskopie, RAS (Refl. Anisotr. Spectr.) detekuje povrchovou rekonstrukci Obr E a 15. Elipsometrie, SE (Spectr. Ellipsometry) hůř vidí růst jednotlivých monovrstev, funguje však i pro isotropní povrchy a hlavně dobře vidí růst a rozliší i rychosti růstu. Obr E a 23. E a 26.

29

30

31 Re{dr/r} 0, C 0,0030 0,0025 0,0020 0,0015 0,0010 0,0005 0,0000-0,0005-0,0010-0,0015-0,0020-0,0025-0,0030-0,0035 GaAs 2x4 GaAs c4x4 GaAs 4x2 GaAs 1x6 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 E [ev]

32 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur naše výsledky na RASu (Reflektanční Anisotropická Spectroskopie)

33 Zdroj a detekce záření Optická dráha, vstupní okno Vrstvy a růstový substrát

34 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Detailnější schéma aparatury a procesu:

35

36 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Na následujících grafech jsou dva typy záznamů výsledků Reflektanční Anisotropické Spectroskopie: 1. Na barevných obrázcích je na ose y čas růstu struktury (od začátku 0 až do konce, což je asi 5000 s), na ose x je vlnová délka odráženého světla. Ve falešných barvách jsou znázorněny změny odrazivosti v průběhu růstu. (Na jednom obr. je i průběh teploty.) 2. Pro dvě zvolené barvy (nejvhodnější jsou v našem případu 2,65 ev a 4,2eV), je časový záznam (na ose x) průběhu odrazivosti. Téměř každá změna růstu (materiál, teplota, rychlost, přerušení, prekursory, ) je jasně vidět a umožňuje nám hodnotit i řídit růst vrstev a struktury.

37

38

39

40

41

42 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Další mimořádně užitečná schopnost Reflektanční Anisotropické Spectroskopie je zviditelnění růstových monovrstvových oscilací :

43

44 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Polarizovaná spektroskopie, PRS (Polarized Refl. Spectr.) a Povrchová fotoabsorpce, SPA (Surface PhotoAbsorption) jsou v podstatě totéž, světlo dopadá na povrch pod úhlem asi 30 kdy je odrazivost malá a i malé změny povrchu vyvolají velké změny odraženého světla. Obr E a 28.

45 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Reflektometrie má v podstatě stejné uspořádání jako RAS, je velmi citlivá na měření optických tlouštěk (srovnatelných s vlnovou délkou světla) optimalizace VCSEL laserových struktur. Hlavně se používá pro přesná měření teploty, díky silné závislosti dielektrické funkce.

46 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Rozptyl Rozptyl laserového světla umožňuje měřit povrchové nehomogenity. Obr E a 31.

47 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Ramanův rozptyl (Ramanova spektroskopie) vypovídá nejen o povrchu, ale i o vlastnostech materiálu složení, vazby, vibrační módy,... Je to velmi silná badatelská metoda. Obr E a 34.

48 Ramanův rozptyl (Ramanova spektroskopie) vypovídá nejen o povrchu, ale i o vlastnostech materiálu složení, vazby, vibrační módy,... Je to velmi silná badatelská metoda.

49 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Sondové rastrovací metody Tyto metody se dají používat i přímo při růstu. Je to však velmi komplikované vibrace, kontaminace technologické aparatury, hrubé ovlivňování růstu,... Převládá jejich používání mimo růstovou komoru a také pro příčné techniky (cross, X-...), kdy se vzorek zlomí a pozorujeme příčný profil struktury to již zcela mimo aparaturu. AFM Mikroskopie meziatomárních sil, (Atomic Force Microscopy) Je vhodná i pro nevodivé vzorky. Nepožadujeme-li atomární rozlišení, je to relativně malá aparatura (ceny od 2 do 10 MKč) STM Rastrovací tunelová mikroskopie, (Scanning Tunneling Microscopy) Je zapotřebí vzorky alespoň trochu vodivé. Dává atomární rozlišení, ceny podle vybavení od 0,5 do 20 MKč) Obr E a 2.

50 Zdroj:

51 STM Rastrovací tunelová mikroskopie, (Scanning Tunneling Microscopy) Je zapotřebí vzorky alespoň trochu vodivé. Dává atomární rozlišení, ceny podle vybavení od 0,5 do 20 MKč) Obr E a 2.

52

53 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Jsou ještě: Generace druhé harmonické SGH (Second Harmonic Generation) - dvoufotonový nelineární proces a Infračervená reflektanční absorpční spektroskopie IRRAS (Infrared Reflection Absorption Spectroscopy), ty však mají v praxi malý význam.

54 7. Ex-situ charakterizace a diagnostika vrstev a struktur. Vysvětlení základních principů měřících metod. Ukázky výsledků. Klasická standardní měření jsou předmětem mnoha jiných přednášek, zde uvedu jen příklady našich měření a ukázky z monografie Kubínek, Vůjtek, Mašláň: Mikroskopie skenující sondou.

55 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Ex situ (i když řadu měření lze dělat aniž vzorek opustí růstovou komoru, nebo ultravakuum) Optické metody Kromě všech optických uvedených v In-situ to jsou fotoluminiscence a elektroluminiscence a jejich varianty. Elektrické (transportní) Nejrůznější měření odporu, vodivosti, kapacity, dále voltampérové charakteristiky, Hallův efekt. RTG difrakce Nyní trochu na ústupu kvůli sondové nanoskopii a TEM, stále ale velmi významná a přesná, často kalibrační metoda (i pro TEM).

56 Dosažená vlnová délka FL InAs/InGaAs QD

57 FL InAs/GaAs QD překrytých InGaAs I PL (arb.u.) E PL (ev) 1508B bez ternaru 1524B 13%In I* B 23%In 1526B 6%In I*35 InGaAs 23% In InAs GaAs Základní stav: 0.86 ev 1.44 m 1. excitovaný stav: 0.93 ev 1.3 m

58 Photoluminescence PL intensity [a.u.] x QD with capping layer Energy [ev] SL thickness: Ac1 2 nm Ac2 3.7 nm Ac3 5 nm Ac4 7.5 nm Ac5 10 nm Ac6 15 nm PL intensity [a.u.] x QD without capping layer A1 2 nm A2 3.7 nm A3 5 nm A4 7.5 nm A5 10 nm A6 15 nm Energy [ev] Maximum PL [ev] Maximum of PL [ev] on SL thickness 0,99 Ac4 A5 A6 0,98 Ac1 Ac5 0,97 A4 Ac6 0,96 0,95 Ac2 Ac3 0,94 0, SL thickness [nm] Energy difference E 1 [mev] Ac2 Ac3 PL intensity [a.u.] 6 E ,8 0,9 1,0 1,1 Emission energy [ev] Ac SL thickness [nm]

59 Srovnání laserů s ternární a supermřížkovou (nebo MQW) aktivní oblastí Ternární InGaAs QW laser InAs/GaAs laser se supermřížkou Optical Power [a.u.] Intensity EL I ex =2 A I ex =2.25 A I ex =2.5 A I ex =3 A T=300 K Emission Energy [ev] T 0 = 109 K Current Density [A/cm 2 ] laser A 25 o C 40 o C 50 o C 60 o C 70 o C 80 o C 85 o C Optical Power [ W] Intensity PL EL I ex =0.46A T=300K Emission Energy [ev] T 0 = 126 K Current Density [A/cm 2 ] laser B 25 C 35 C 45 C 55 C 65 C 75 C 85 C

60 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Mikroskopie Elektronové - SEM a TEM (HRTEM) Sondové - STM (X-STM) a AFM (X-AFM) Nanoskopické (s atomárním rozlišením) z nich jsou: TEM a HRTEM, STM a X-STM AFM a X-AFM

61 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Řádkovací elektronová mikroskopie SEM (Scanning Electron Microscopy) je nesmírně užitečná metoda pro studium polovodičových struktur a heterostruktur. Umožňuje zviditelnit druh materiálu, jeho složeni (RTG mikroanalýza), typ a koncentraci nositelů (elektromotorická síla, napěťový kontrast), polohu a strmost P-N přechodu. Má velkou hloubku ostrosti, obrovský rozsah zvětšení ( ). S nanorozměry však má potíže. Obr laserová struktura s profily koncentrací a P-N přechodem

62

63

64 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Transmisní elektronová mikroskopie TEM (Transmission Electron Microscopy) je asi první metoda, která umožnila zviditelnit atomy. Velmi náročná příprava vzorků -ztenčeni na nm. Vidíme integrálně průřez (což je dobře i špatně). Odkaz na bránu TEM a naše Obr Vávra z posterů 3x

65 Transmisní elektronová mikroskopie (TEM) JEM 2010 (JEOL) Transmisní elektronová mikroskopie (TEM) je zobrazovací technikou využívající průchodu urychlených elektronů vzorkem a jeho zobrazení na fluorescenčním stínítku nebo záznamu na film nebo speciální CCD kameru. Podle zvoleného urychlovacího napětí je možné měřit velikosti nanočástic do 0,1 nm. Aplikace: stanovení velikosti a distribuce částic, morfologie nanočástic, chemického složení, krystalické struktury. Rozlišovací mez nm Urychlovací napětí: kv Zvětšení: 50 1,

66 Zdroj:

67 3 QD TEM 7 QD 7 QW

68 Charakterizace a diagnostika epitaxního růstu a nanostruktur Mikroskopie meziatomárních sil AFM (Atomic Force Microscopy) Je vhodná i pro nevodivé vzorky. Nepožadujeme-li atomární rozlišení, je to relativně malá aparatura (ceny od 2 do 10 MKč) Rastrovací tunelová mikroskopie STM (Scanning Tunneling Microscopy) Je zapotřebí vzorky alespoň trochu vodivé. Dává atomární rozlišení, ceny podle vybavení od 0,5 do 20 MKč) Obr Brána str 1 obr 3 a 4, str 1 obr 5 a 6 a celkový pohled naše OP obr a manipulace 3 str

69 Zdroj:

70

71 Atomic manipulation The finest possible tool for device assembly is provided by scanning probe microscopes. The invention of their first representative, the scanning tunneling microscope (STM) invented by G. Binnig and H. Rohrer in 1981 [G. Binnig, H. Rohrer, In touch with atoms, Reviews of Modern Physics 71 (1999) S324] gave us a tool capable of imaging and manipulating single atoms. Eye-catching images assembled by moving atoms by the STM tip appeared soon after and caught the imagination of a wide public. The smallest advertisement assembled atom-by-atom by the tip of scanning tunneling microscope.

72 Since the seminal discovery of the STM, the field of nanotechnology has expanded into many directions: a large number of probe microscopes was developed which use various interaction between the sharp scanning tip and a specimen: atomic force microscopy (AFM), electric field microscopy (EFM), magnetic force (MFM), near-field scanning optical microscopy (NSOM) etc. Advanced probe designs use local heating, additional gate electrodes, sensitization by attached biological molecules [R. Wiesendanger, Contributions of Scanning Probe microscopy and spectroscopy to the investigation and fabrication of nanometer-scale structures, J. Vac. Sci. Technol. B 12 (1994) 515]. Multiple probes and/or probe arrays are investigated: arrays of probes in so called millipede or nanodrive project [P. Vettiger, G. Binnig, The Nanodrive Project, Scientific American, January 2003, 47] are used to store and read information with much higher density than the present hard drives [, possibly reaching the atomic scale memory [R. Bennewitz, J.N. Crain, A. Kirakosian, J.-L. Lin, J. L. McChesney, D.Y. Petrovykh, F. J. Himpsel, Atomic scale memory at a silicon surface, Nanotechnolgy 13 (2002) 499]. Special molecules are designed and synthesized which could be used as building blocks for constructing functional nanostructures. An example may be lander molecule named because of its similarity to the lander modules used in space exploration [F. Rosei et al., Organic molecules acting as templates on Metal Surfaces, Science 296, 328 (2002).].

73 Few examples below may illustrate the vast potential of this approach. Assembly of the atomic quantum corrals enable direct observation of the standing waves of the electron density on the surface of the metals, in other words, the smallest resonators.

74 Probe with an additional electrode next to the tunneling tip of the STM can be used as a gate for the nanometer sized field effect study of metallic nanoclusters. [L. Gurevich, L. Canali, L.P. Kouwenhoven, Scanning gate spectroscopy on nanoclusters, Applied Physics Letters 76 (2000) 384]. The STM tip was used to perform stepby-step the Ullmann chemical reaction of C 12 H 10 synthesis from C 6 H 5 I, normally carried out on a copper catalysts [Hla et al, Inducing All Steps of a Chemical Reaction with the Scanning Tunnelling Microscope Tip: Towards Single Molecule Engineering, Physical Review Letters 85 (2000) 2777.].

75 AFM picture of InAs/GaAs QDs

76 AFM QDs 1 QD 1.6 ML 4 QD 1.43 ML 7 QD 1.3 ML 11 QD

77 InAs QD formation waiting time after-growth waiting time AFM picture of InAs/GaAs QRs

78 GaAs: buffer 230 nm AlGaAs-n typ 570 nm AlGaAs 400 nm GaAs 150 nm GaAs 150 nm AlGa As 320 nm AlGaAs-p typ 570 nm GaAs 700 nm GaAs:Te substrate SPSLS 12x (InAs / GaAs)

79 M50_ori.par + 2D + 3D

80 M51_ori.par + 2D + 3D

81 M23_ori.par + namalovaný tvar hrotu + profil

82 M23_ori.par + namalovaný tvar hrotu + profil

83 Děkuji za pozornost

84 Rentgenová prášková difrakce (XRD) XRD-7 (Seifert) Analýzou difraktovaného rtg záření (Cu K můžeme stanovit některé strukturní charakteristiky. Vzniklý difraktogram svým geometrickým rozložením difrakčních maxim a minim přímo souvisí s prostorovým uspořádáním hmotných částic. Jelikož každá chemická látka má své specifické uspořádání částic, má i svůj specifický difrakční záznam a lze ji dle něj identifikovat. 400 XRD je nenahraditelná při identifikaci polymorfních modifikací oxidů železa a Využívá se ke kvalitativní a kvantitativní analýze a jejím užitím lze navíc získat informaci o velikosti zkoumaných částic I (cps) ( o )

85 SQUID MPMS XL-7 (Quantum Design) Měření hysterezních smyček magnetických materiálů (nanočástic) Teplotní závislosti magnetizace

86 Mikroskopie skenující sondou (SPM) NTEGRA Aura (NT-MDT) Scanning Probe Microscope (SPM) je univerzální přístroj pro 3D analýzy povrchu a jeho vlastností v mikro a nanometrové škále. V závislosti na použitém režimu může mapovat topografii (AFM), tření (LFM), magnetické vlastnosti (MFM) apod. Použití pro měření distribuce částic, morfologii částic, drsnost povrchu a měření magnetických vlastností nanočástic Režimy: kontaktní a nekontaktní AFM, MFM, LFM, PFM, EFM, SCM, F- d spektroskopie Rozsah skenování:100 µm 100 µm 10 µm (skenování hrotem), 10 µm 10 µm 4 µm (skenování vzorkem)

87 Mikroskopie atomárních sil (AFM) Explorer AFM (ThermoMicroscopes) AFM Fe 2 O 3 práš ášek z berlínsk nské modři BET

88 Transmisní elektronová mikroskopie (TEM) JEM 2010 (JEOL) Transmisní elektronová mikroskopie (TEM) je zobrazovací technikou využívající průchodu urychlených elektronů vzorkem a jeho zobrazení na fluorescenčním stínítku nebo záznamu na film nebo speciální CCD kameru. Podle zvoleného urychlovacího napětí je možné měřit velikosti nanočástic do 0,1 nm. Aplikace: stanovení velikosti a distribuce částic, morfologie nanočástic, chemického složení, krystalické struktury. Rozlišovací mez nm Urychlovací napětí: kv Zvětšení: 50 1,

89 Mikroskopie skenující sondou SPM Scanning Probe Microscopy 1981 STM Skenovací tunelovací mikroskopie 1986 Nobelova cena Gerd Binnig Heinrich Rohrer konstrukce STM (Scanning Tunneling Microscope) 1986 AFM (Atomic Force Microscopy) Mikroskopie atomárn rních sil 1987 do současnosti další klony využívaj vající princip přesnp polohování a těsnt sného přiblp iblížení sondy k povrchu esného

90 Charakteristika metod SPM SPM přístroje pracují v oblasti blízkého pole dosažení rozlišení pod tzv. difrakční mezí, (u SM srovnatelné s vlnovou délkou), ovšem za cenu získání pouze lokální informace o vzorku. Postupné měření ve více bodech skenování sondou nad vzorkem pro charakterizaci celého povrchu vzorku. Metody poskytují trojrozměrný obraz vpřímém prostoru, narozdíl např. od difrakčních technik nebo elektronové mikroskopie s vysokým rozlišením. Techniky SPM tedy vhodně překrývají rozsahy dosažitelné pomocí optické a elektronové mikroskopie využití k vzájemným kombinacím. Technika SPM nemusí být pouze zobrazovací - lze ji použít i k modifikaci povrchů až na atomární škále. (Lze provádět litografické zpracování, mechanické odstraňování, manipulace s molekulami i jednotlivými atomy).

91 Vývojové fáze metod SPM Synge - teoretický návrh optického zobrazení ostrým skleněným hrotem těsně nad povrchem (Znovuobjevení předchozího teoretického principu skenování O'Keefe 1956) Ash - Experimentální ověření rozlišení pod vlnovou mezí s mikrovlnami o λ=3 cm, rozlišení 150 μm Young - Sestrojení Topografineru, přístroje, který mapuje topografii vodivých vzorků srozlišením 3nm vertikálně a 400 nm horizontálně

92 Vývojové fáze metod SPM První úspěšná realizace tunelování Binnigem a Rohrerem v roce v laboratořích IBM - přístroj pracuje ve vakuu, vibrace jsou tlumeny magnetickou levitací, použití zpětné vazby a piezokeramických pohybových členů 1982 Realizace kapacitní mikroskopie a následně rozvoj mnoha dalších klonů, např. AFM První pozorování poškození vzorku vlivem interakce s hrotem a následné využití k modifikaci povrchů (nanolitografie) sestavení loga IBM z atomů xenonu na niklu

93 Vývojové fáze metod SPM Demonstrace kvantových vlastností vznikem stojatých vln v kruhové bariéře sestavené z atomů železa na mědi 2000 Řízení chemických reakcí jednotlivých molekul, bouřlivý rozvoj aplikací nejen v oblasti základního, ale i aplikovaného výzkumu.

94 Rozvoj metod SPM v 1.desetiletí Tunelovací 1981 Binnig, Rohrer Optická blízkého pole 1982 Pohl Kapacitní Matey, Blanctepelná Williams, Wickramasinghe Atomárních sil 1986 Binnig, Rohrer Přitažlivých sil Martin, Williams, Wickramasinghe Magnetických sil Martin, Wickramasinghe Třecích sil Mate, McClelland, Chiang Elektrostatických sil Martin, Abraham, Wickramasinghene Elastická tunelovací spektroskopie Smith, Kirk, Quate Laserem řízený STM Arnold, Krieger, Walther Emise balistických elektronů Kaiser Inverzní fotoemisní 1988 Coombs, Gimzewski, Reihl, Sass, Schlittler Akustická blízkého pole 1989 Takata, Hasegawa, Hosaka, Hosoki, Komoda Šumová Moller, Esslinger, Koslowskispinová Manassen, Hamers, Iontová 1989 Hansma, Drake, Marti, Gould, Prater Elektrochemická 1989 Husser, Craston, Bard Absorpční 1989 Weaver, Wickramasinghe Fotonová absorpční 1989 Wickramasinghe, Weaver, Williams Chemického potenciálu 1990 Williams, Wickramasinghe Fotonapěťová 1990 Hamers, Markert

95 Princip mikroskopických ch technik využívaj vajících ch skenující sondu umístění mechanické sondy do do blízkosti povrchu vzorku řízení pohybu ve ve směru x y, y, z signálem zpětné vazby piezoelektricky (rozlišení m) m) 10 m)

96 Skenovací tunelovací mikroskopie - STM Podmínka: ostrý vodivý hrot a vodivý vzorek Pravděpodobnost průchodu energetickou d bariérou rou (tunelování) 2 Tunelovací proud obraz povrchu je dán d n rozložen 0 P e I a. U. e 2m U 1. 2 b x. d E dx ením m vlnové funkce atomů Režim konstantní výšky rychlejší vhodný pro hladké povrchy Režim konstantního proudu časově náročnější měření Si (111),10x10 nm přesnější pro členité povrchy

97 Mikroskopie atomárn rních sil (AFM) mapování atomárn rních sil odpudivé síly elektrostatické přitažlivé síly Van der Waalsovy graf závislosti z celkové síly na hrot kontaktní režim F 10-7 N režim konstantní síly d 1 nm tuhé vzorky nekontaktní režim F W N, d 100 nm, raménko kmitá s f r 200 khz měkké,, pružné (biologické) ) vzorky poklepový režim

98 Polohovací zařízen zení skener skener zajišťuje přesnou p pozici vzhledem k povrchu vzorku piezoelektrická keramika PbZrO 3, PbTiO 3 trojnožka 100 x 100 m, z 10 m trubička 2 x 2 m, z 0,8 m režim skenování: počet řádků až 1000 počet bodů až 1000 zkreslení skeneru chyby skenování: hystereze nejdnoznačnost nost při p i rozpínání a smršťování skeneru nelinearita prodloužení není lineární funkcí přiloženého napětí tečení ení (creep) postupné prodlužování ování skeneru stárnutí změna vlastností piezoelektrické keramiky

99 Kontaktní režim AFM feed back loop laser controller electronics kontaktní režim F 10-7 N režim konstantní síly d 1 nm zejména vhodné pro tuhé vzorky scanner detector electronics split photodiode detector cantilever and tip sample typický hrot Schéma detekce v kontaktním režimu Figure 1 : Principle and technology of atomi v kontaktním force microscopesrežimu (schema Digital Instruments)

100 Schéma detekce v bezkontaktním a poklepovém režimu nekontaktní režim poklepový režim F W N, d 100 nm, raménko kmitá s f r khz měkké,, pružné (biologické) ) vzorky Feedback Loop Maintains Constant Oscillation Amplitude Laser NanoScope IIIa Controller Electronics Frequency Synthesizer typický hrot s poloměrem 5 až 10 nm Detector Electronics X,Y Scanner Measures RMS of amplitude signal Z Split Photodiode Detector Cantilever & T ip Sample

101 Rozlišovací mez AFM daná štíhlostí hrotu štíhlost hrotu 1 : 3 speciáln lní hroty 1 : 10 (schopnost zobrazit ostré hrany a hluboké zářezy) 0,2 2 m 10 m monokrystal Si hrot Si 3 N 4 r 5 nm nanotrubičky WS 2 leptaný hrot

102 Mikroskopie magnetické síly (MFM Magnetic Force Microscopy) Systém pracuje v NK režimu rezonanční frekvenci raménka ovlivňuje změna magnetického pole (magnetická síla) vzorku 1. informace o topografii 2. informace o magnetických vlastnostech povrchu. MFM mapování domén v magnetických materiálech změna magnetického pole zviditelněná v MFM (magnetické domény v oblasti 8 x 8 m) MFM obraz harddisku v oblasti 30x30µm

103 Skenovací kapacitní mikroskopie (SCM Scanning Capacitance Microscopy) Skenovací kapacitní mikroskopie (SCM) zobrazuje prostorové změny elektrické kapacity. Princip: Raménko s hrotem pracuje v NK režimu (režim konstantní výšky) speciální obvod sleduje elektrickou kapacitu mezi hrotem a vzorkem. Použití: SCM může sledovat změny obrazu: v závislosti na tloušťce dielektrického materiálu na polovodičových substrátech SCM může být použit při vizualizaci podpovrchových nosičů náboje Topografický a kapacitní obraz správně a mapovaní příměsí (legovacích látek) špatně srovnané fotomasky v průběhu viontově implantovaných polovodičích. procesu implantace legovací látky.

104 Mikroskopie bočních sil (LFM Lateral Force Microscopy) Princip LFM vyhodnocení příčného ohybu (krutu) raménka LFM je vhodný pro: zobrazení nehomogenit povrchu (změna koeficientu tření), získání obrazu povrchů tvořených stupňovitými nerovnostmi (hranami). K laterálnímu ohybu raménka dochází ze dvou příčin: změnou tření změnou náklonu raménka.

105 Mikroskopie modulovaných sil (FMM Force Modulation Microscopy) (FMM) používá modulační techniku v dotykovém režimu s konstantní silou. Vzorek vibruje se stálou amplitudou a frekvencí nad mezní frekvencí zpětné vazby a se stejnou frekvencí bude kmitat i hrot, který je s ním v kontaktu. Amplituda kmitů raménka závisí na elastických vlastnostech vzorku vmístě doteku. Měření je možno provádět současně s AFM, jejíž obraz se získává z napětí na piezokeramice Kontaktní AFM FMM obraz kompozit uhlík/polymer (5x5 µm)

106 Mikroskopie detekce fázových posunů (PDM Phase Detection Microscopy) Mikroskopie detekce fáze (PDM) fázové zobrazení ve spojení s obvyklými režimy (NK, P-K AFM, MFM). Změna fáze může být měřena i v průběhu režimu FMM. Detekce fázového posunu vyhodnocení fázového zpoždění mezi signálem budícím oscilaci raménka a výstupním signálem vyvolaným ve vzorku oscilujícím raménkem Příklad použití: Pořizování informací o materiálových vlastnostech vzorků, jejichž topografie se snadněji měří v NK AFM než kontaktním AFM způsobem. PDM poskytuje doplňkovou informaci k topografii povrchu). Porovnání AFM topografie s PDM Teflonový povrch potažený silikonovým mazadlem (Obrazové pole 9 x 9 m)

107 Mikroskopie elektrostatických sil (EFM Electrostatic Force Microscopy) Princip: EFM mapuje oblasti (domény) s různou polaritou a hustotou elektrického náboje na povrchu vzorku (obdoba MFM). Velikost výchylky raménka s hrotem je úměrná hustotě náboje. Může být měřena standardním detekčním systémem užívajícím laserový svazek. Použití: Mapování elektrostatického pole elektronických obvodů při zapnutí a vypnutí přístrojů ( napěťová mikrosonda pro testování aktivních mikroprocesorových čipů v submikronových mezích). Ferroelektrický materiál (topografický kontrast vlevo) s implantovaným povrchovým nábojem (+2,5 V), (EFM obraz nabité plochy vpravo) Oblast 5 x 5 m

108 Další příbuzné metody s AFM Mikroskopie disipativních sil (DFM) mapuje výkon, který nosník ztrácí interakcí se vzorkem. Disipace vzniká následkem hystereze v adhezi mezi vzorkem a hrotem (projevují se i jiné principy). Výhodou metody je možnost mapovat rozložení hustoty fononů vzorku podél povrchu (v přiblížení obraz závisí jen na vlastnostech vzorku, nikoliv hrotu, což je jistá analogie k STM). Mikroskopie ultrazvukových sil (UFM) využívá ultrazvukové excitace vzorku, především pro mapování materiálových vlastností. Klasická mikroskopie využívá lineární režim detekce, v němž je sledována amplituda a fáze pohybu nosníku. V UFM je použit nelineární režim. Při ultrazvukovém kmitání je modulována vzdálenost hrot vzorek mezi maximální a minimální hodnotou, které jsou určeny amplitudou buzení a nastavením síly (setpoint). Pro velké amplitudy se projeví nelinearita, středovaná síla obsahuje přídavnou sílu (vlivem ultrazvuku) a tím přídavné ohnutí nosníku lze provádět mikroskopii.

109 Skenovací teplotní mikroskopie (SThM Scanning Thermal Microscopy) SThM umožňuje současné snímání tepelné vodivosti a topografie povrchu vzorku Princip: U SThM přístroje je místo hrotu sonda s odporovým prvkem. Řídící jednotka řídí vytváření map teploty nebo tepelné vodivosti. Ke konstrukci raménka SThM se používá Wollastonova drátu (slitiny dvou různých kovů), který představuje tepelně závislý odporový prvek. Vlastním odporovým teplotním čidlem je na konci umístěný prvek zplatiny (příp. ze slitiny platiny s 10% obsahem rhodia). Výhoda této konstrukce je, že může být použita pro oba módy tepelného zobrazení (teplota a tepelná vodivost). SThM snímek fotorezistu

110 Mikrotermální analýza (µta Micro Thermal Analysis) Mikrotermální analýze (µta) - submikronové mapování teploty povrchu (lokální kalorimetrická měření). Princip: Wollastonův drát působí jako aktivní tepelný zdroj (odpor sondy je úměrný její teplotě). Změny proudu vyžadované k udržení sondy na konstantní teplotě vedou ke vzniku teplotních map (a obráceně, změny elektrického odporu sondy při konstantním proudu vedou rovněž ke generaci teplotních map). současně vzniká: obraz zahrnující informaci o tepelné difúzi obraz podpovrchových změn materiálového složení. použití: pro kalorimetrické měření mikro-diferenciální termální analýza (µdta). Je možné sledovat roztažnost, tloušťku vrstvy, teplotu fázových přechodů, změny tvrdosti, procesy tání, tuhnutí, měknutí apod., vlastnosti polymerů na úrovni doménových struktur a jejich rozhraní.

111 Skenovací optická mikroskopie v blízkém poli (NSOM Near Field Scanning Optical Microscopy) NSOM je skenovací optická mikroskopická technika, která zobrazuje pod difrakčním limitem ( okolo 300 nm). Princip: na vzorek dopadá světlo procházející přes jednomódové optické vlákno (několik desítek nm v průměru) pokovené hliníkem (zabránění světelných ztrát). Provádí se detekce evanescentních vln Způsoby detekce světla Polystyrénové kuličky 500 nm V režimu NSOM a SM NSOM obraz srdečního svalu (10 x 10 m)

112 Vodivostní AFM (Conductive AFM) Princip : Měření změn vodivosti povrchu. Hrot musí být z vodivého materiálu. Současně je na hrot přivedeno stejnosměrné napětí a vzorek je uzemněn. Proud procházející hrotem na vzorek měří vestavěný předzesilovač ve skeneru. Princip vodivostního AFM

113 Závěr

114 Eduard Hulicius, Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i. 8. Podpůrné techniky: a) Elektronová litografie b) Napařování a naprašování Vysvětlení základních principů metody. Parametry vlastnosti zařízení ve FZÚ.

115 Laboratoř pro elektronovou nanolitografii Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.

116 Laboratoř fotolitografie (od r ) Prostředí : 3-stupňová filtrace vzduchu, recirkulační okruh DI vody Fotolitografie: zpracování fotorezistu, mokré leptací procesy, optická zařízení e w Suché leptání (PE), depozice některých vrstev Individuální operace

117 KAN Nové jevy a materiály pro nanoelektroniku Struktury pro spintroniku a kvantové jevy v nanoelektronice vytvořené elektronovou litografií

118 Podmínka pro instalaci EBL: Splnit požadavky: Výrobce EBL Vybudovat adekvátní pracoviště stabilita teploty vzduchu (± 0,5 C) antivibrační uložení (< 0,5 16 Hz) potlačení akust. šumu (< Hz) potlačení magnet.rušení (< Hz) specifikace instalací a parametrů médií Uživatelů čisté prostory => vzduchotechnika příprava a rozvod DEMI-vody plynové hospodářství (N 2, technické plyny) technologické zázemí (vakuum, vzduch, chlazení) organizace práce

119 Způsob instalace EBL ve FZÚ v. v. i. - Cukrovarnická E Čisté prostory: 10 m 2 nejčistší část : tř. 100 (zóny: EBL, rezisty) 42 m 2 třída 1000 (sál: expozice/sesazování) 22 m 2 třída (sál: mokré a suché leptání)

120 Měření parametrů pracoviště l výběr r umíst stění nanolitografu proměření lokality (TESCAN) doporučení, upřesnění řešení l vyhodnocení postaveného pracoviště proměření parametrů (RAITH) pracoviště způsobilé k instalaci nanolitografu l zprovoznění pracoviště povolení zkušebního provozu kolaudace E

121 Nová aparatura EBL e_line 1 Raith, BRD 1 --laserově-interferometricky řízený stolek (4 pojezd, 2nm přesnost) - průměr - rozlišení el. svazku: SEM: 1,5nm 2nm (20keV), resp. 4 3 nm nm (1keV) - nejmenší - šířka exponované exponovanýčáry motiv při při EBL: EBL: nm --přesnost: napojování: 20 nm, soukrytu: nm nm Možnost vlastní přípravy dílčích masek pro fotolitografii

122 Kvalifikační testy nanolitografu l test u výrobcev za účasti pracovníků FZÚ v. v. i. (Dortmund) dosaženy specifikované parametry l po instalaci ve FZÚ v nové laboratoři testy pracovníků výrobce (Cukrovarnická) instalace a oživení nanolitografu úspěšné

123

124

125

126

127

128

129

130

131 Kontakty pro elektrická měření polovodičů Transportní vlastnosti polovodičů obvykle studujeme pomocí přenosu náboje mezi vzorkem a vnějšími obvody; rozhraním je elektrický kontakt. Potřebujeme kvalitní (definované, reprodukovatelné) kovové kontakty. Schottkyho bariéra (usměrnění, oblast prostorového náboje) Ohmický kontakt (zanedbatelný úbytek potenciálu, bez injekce) Metody vytváření kontaktů: napařování, naprašování, CVD, pájení, elektrolytické nanášení, (+ žíhání pro ohmické kontakty)

132 Izolační vrstvy ve studiu elektronového transportu Kapacitní (C-V, DLTS ) měření MIS struktur na vzorcích, kde nelze připravit kvalitní Schottkyho bariéru Podélný transport v dvojrozměrných systémech a tenkých vrstvách polní jev MISFET struktury na nových materiálech a strukturách aplikace polního jevu pro studium hustoty stavů Modifikace povrchových stavů a studium jejich stability - diamant, hydrogenovaný diamant

133 Koncepce aparatury Základní metodiky přípravy: rezistivní napařování napařování pomocí elektronového svazku RF naprašování + čištění substrátu v jediném vakuovém systému umožňujícím in-situ kombinaci jednotlivých procesů a maximální kontrolu parametrů depozice.

134 Proč víceúčelový vakuový systém? Výhody (rezistivního) napařování: jednoduché definování tvaru kontaktu (masky) kombinace různých materiálů (vícevrstvé ohmické kontakty) základní technologie, relativně levná, operativní Výhody napařování pomocí elektronového svazku: depozice kovů s vysokou teplotou tání (Mo, Ta, Nb, ) vysoká rychlost depozice + přesnější řízení rychlosti chlazení kelímku minimalizuje kontaminaci

135 Proč víceúčelový vakuový systém? Výhody naprašování: přesné řízení tloušťky vrstev velké plochy vrstev s homogenní tloušťkou depozice sloučenin při zachování stechiometrie depozice izolátorů (RF naprašování) hradlové vrstvy, optické aplikace, piezoelektrické vrstvy depozice amorfních a polykrystalických vrstev reaktivní naprašování (target+plyn) např. SiN x substrát lze zapojit jako target odprašování povrchu substrátu čištění

136 Proč víceúčelový vakuový systém? Výhody kombinace naprašování, napařování a čištění in-situ společné prvky (vakuový systém, měření tloušťek, řízení teploty substrátu, ) snižují náklady depozice speciálních sekvencí materiálů definovaná příprava MIS struktur in-situ čištění (leptání) odstranění nežádoucích povrchových (oxidových) vrstev zlepšení kvality kontaktů

137 Vliv in-situ leptání na měrný odpor ohmických kontaktů Ti/Pt na n-inp W. C. Dautremont-Smith et al, J.Vac. Sci. Technol. B 2 (1984) 620

138 Využití víceúčelového vakuového systému Příprava ohmických kontaktů, Schottkyho bariér a MIS struktur pro charakterizaci polovodičů III-V (MOVPE, E.Hulicius) Optimalizace kontaktů pro III-V struktury se širokým zakázaným pásem -(Al)GaN (M. Leys, Leuven) Příprava Schottkyho bariér pro studium defektů v 3D a 2D polovodičích metodami transientní spektroskopie (MAV, CNR) Optimalizace kontaktů pro detektory ionizujícího záření, včetně 2D struktur s laterálním sběrem

139 Využití víceúčelového vakuového systému Příprava hradlových struktur pro studium povrchové vodivosti hydrogenovaného diamantu (L. Ley, Erlangen) Vývoj a příprava nízkoodporových kontaktů pro diamantové struktury a nanodiamant (M. Nesládek, M. Vaněček) Vývoj ohmických kontaktů pro materiály (diamant, ZnO, ) s jednodimenzionálními subsystémy (nanorods) (D. Gruen, ANL, R. Mosca, MASPEC)

140 Využití víceúčelového vakuového systému Optimalizace kontaktů a jejich žíhání pro 2D struktury s vysokou pohyblivostí a pro materiály pro spinotroniku (MBE, V. Novák) Kooperace se vznikající laboratoří nanolitografie (Z. Výborný) komplementární vybavení

141 Využití víceúčelového vakuového systému => Modulární vakuový systém, použitelný pro různé depoziční techniky a experimenty je nezbytným zázemím studia elektronového transportu Odpovídající plně funkční víceúčelový vakuový systém v rámci sekce Cukrovarnická neexistuje.

142 Víceúčelový vakuový systém Auto 500 (výrobce BOC Edwards) Modulární systém, adaptovatelný na různé techniky a experimenty 1. Vakuový systém: turbomolekulární vývěva 550 l/s rotační vývěva LN 2 vymrazovačka olejové filtry mezní tlak: 7x10-7 mbar čas dosažení pracovního tlaku 10-6 mbar: ~60 min ochrana proti výpadku napájení nerezová vakuová komora s předním vstupem automatizovaný inteligentní systém ventilů

143

144 Víceúčelový vakuový systém Auto Zdroj vypařování: odporový ohřev, otočný (4 pozice) pro nanášení různých materiálů bez přerušení vakua automatické zavírání clon 3. Zařízení pro naprašování: RF magnetron (3 ), zdroj 600 W předpětí substrátů leptání(čištění) substrátů řízení průtoku plynu 4. Držák substrátů rotační (20-60 ot/min), zlepšuje homogenitu vrstev

145 Víceúčelový vakuový systém Auto Optický ohřev substrátu (křemenná lampa) a měření jeho teploty 6. Měření a řízení tloušťky nanášených vrstev změna frekvence křemenného krystalu, databáze materiálů vazba na clony 7. Součástí dodávky je uvedení systému do provozu, otestování a zaškolení obsluhy.

146 Víceúčelový vakuový systém Auto 500

147 Víceúčelový vakuový systém Auto Vakuová komora nerezová s předním vstupem ø 500 mm, výška 500 mm osazena průchodkami pro přídavná zařízení a speciální experimenty (např. elektrická měření v definované atmosféře) vizuální kontrola depozičního procesu okénka + periskop 3. Držák substrátů rotační (20-60 ot/min) zlepšuje homogenitu vrstev elektricky izolovaný (leptání, naprašování)

148 Víceúčelový vakuový systém Auto Zdroj vypařování pomocí el. svazku kompaktní, vodou chlazený Cu kelímek, 1 cm 3 5,5 kv, 3kW 4. Resistivní zdroj vypařování otočný (4 pozice) pro nanášení různých materiálů bez přerušení vakua automatické zavírání clon 5. Zařízení pro naprašování RF magnetron (3 ), zdroj 600 W předpětí substrátů leptání(čištění) substrátů pomocí odprašování řízení průtoku plynu

149 Víceúčelový vakuový systém Auto Optický ohřev substrátu (křemenná lampa 500 W) a měření jeho teploty 7. Měření a řízení tloušťky nanášených vrstev změna frekvence křemenného krystalu, databáze materiálů flexibilní držák krystalu vodou chlazený vazba na clony Součástí dodávky je uvedení systému do provozu, otestování a zaškolení obsluhy. Cena naší modifikace = 7 MKč ( holá 500ka = 5 MKč, 306ka = 2MKč; minimálně vybavená 600ka = 10 MKč)

150

151

152

153

154 Slévání kontaktů (ohmických) Odstranění bariér Slévání ve vakuu Slévání ve vodíku (či jiných plynech) Řízení časováho průběhu teploty (výška teploty; délky ohřevu, teplotního puzu,...

155

156 Realizace přívodů (ohmických) Zajištění elektrických kontaktů, teplotního odvodu Pájení Termokomprese Ultrazvuk Další Otázky životnosti a spolehlivosti!

157

158 Příprava dielektrických (nano) vrstev Podklad pro litografii Funkční materiály pro součástkové struktury Naprašování Napařování Plasmový výboj Jiné metody

159 Introduction Thin films Why do we need to control the growth at nanometer scale? Thin films deposition methods Substrates: nature, preparation Thin films characterizations

160 Dielectrics LaAlO3, SrTiO3 Ferroelectrics BaTiO3, PbTiO3 Pyroelectrics LiNbO3 Ferromagnets SrRuO3, La0.7Sr0.3MnO3 Conductors SrRuO3, LaNiO3 Magnetoresistive La0.7Sr0.3MnO3 Semiconductors Nb-doped SrTiO3 Superconductors YBa2Cu3O7, (La,Sr)2CuO4

161

162

163

164

165

166

167

168

169 1960: T.H. Maiman constructed the first optical maser using a rod of ruby as the lasing medium 1962: Breech and Cross used ruby laser to vaporize and excite atoms from a solid surface 1965: Smith and Turner used a ruby laser to deposit thin films -> very beginning of PLD technique development However, the deposited films were still inferior to those obtained by other techniques such as chemical vapor deposition and molecular beam epitaxy. Early 1980 s: a few research groups (mainly in the former USSR) achieved remarkable results on manufacturing of thin film structures utilizing laser technology. 1987: Dijkkamp and Venkatesan prepared thin films of YBa2Cu3O7 by PLD In the 1990 s: development of new laser technology, such as lasers with high repetition rate and short pulse durations, made PLD a very competitive tool for the growth of thinfilms with complex stoichiometry. Pulsed laser deposition

170 PVD process whereby atoms in a solid target material are ejected into the gas phase due to bombardment of the material by energetic ions. Sputtered atoms ejected into the gas phase are not in their thermodynamic equilibrium state, and tend to deposit on all surfaces in the vacuum chamber. --> A substrate (such as a wafer) placed in the chamber will be coated with a thin film. Sputtering usually uses an argon plasma.

171 Standard physical sputtering is driven by momentum exchange between the ions and atoms in the material, due to collisions (Behrisch 1981, Sigmund 1987). Analogy with atomic billiards: the ion (cue ball) strikes a large cluster of closepacked atoms (billiard balls). Energy of impinging ions: < 10 ev: elastic backscatting of the ions 10 à 1000 ev: sputtering of the target > 1000eV: ions implantation The number of atoms ejected from the surface per incident particle is called the sputter yield and is an important measure of the efficiency of the sputtering process. Sputter yield depends on: - the energy of the incident ions (>> 10 ev), which depends on target gun s bias voltage Ar gas pressure - the masses of the ions and of target atoms - the binding energy of atoms in the solid

172

173 Děkuji za pozornost

174

175

176

177 Děkuji za pozornost

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL

nano.tul.cz Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na TUL nano.tul.cz Tyto materiály byly vytvořeny v rámci projektu ESF OP VK: Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na Technické univerzitě v Liberci Přednášky pro

Více

Mikroskopie skenující sondou

Mikroskopie skenující sondou Mikroskopie skenující sondou Roman Kubínek, Milan Vůjtek Katedra experimentální fyziky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Mikroskopie se vzorkovací sondou. Pavel Matějka

Mikroskopie se vzorkovací sondou. Pavel Matějka Mikroskopie se vzorkovací sondou Pavel Matějka Mikroskopie se vzorkovací sondou 1. STM 1. Princip metody 2. Instrumentace a příklady využití 2. AFM 1. Princip metody 2. Instrumentace a příklady využití

Více

Mikroskopie rastrující sondy

Mikroskopie rastrující sondy Mikroskopie rastrující sondy Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. Metody mikroskopie rastrující sondy SPM (scanning( probe Microscopy) Metody mikroskopie rastrující sondy soubor

Více

Elektronová mikroskopie SEM, TEM, AFM

Elektronová mikroskopie SEM, TEM, AFM Elektronová mikroskopie SEM, TEM, AFM Historie 1931 E. Ruska a M. Knoll sestrojili první elektronový prozařovací mikroskop 1939 první vyrobený elektronový mikroskop firma Siemens rozlišení 10 nm 1965 první

Více

Zobrazovací metody v nanotechnologiích

Zobrazovací metody v nanotechnologiích Zobrazovací metody v nanotechnologiích Optická mikroskopie Z vlnové povahy světla plyne, že není možné detekovat menší podrobnosti než polovina vlnové délky světla. Viditelné světlo má asi 500 nm, nejmenší

Více

Proč elektronový mikroskop?

Proč elektronový mikroskop? Elektronová mikroskopie Historie 1931 E. Ruska a M. Knoll sestrojili první elektronový prozařovací mikroskop,, 1 1939 první vyrobený elektronový mikroskop firma Siemens rozlišení 10 nm 1965 první komerční

Více

Mikroskopické techniky

Mikroskopické techniky Mikroskopické techniky Světelná mikroskopie Elektronová mikroskopie Mikroskopie skenující sondou Zkráceno z přednášky doc. RNDr. R. Kubínka, CSc. Zdroj informací: http://apfyz.upol.cz/ucebnice/elmikro.html

Více

Skenovací tunelová mikroskopie a mikroskopie atomárních sil

Skenovací tunelová mikroskopie a mikroskopie atomárních sil Skenovací tunelová mikroskopie a mikroskopie atomárních sil M. Vůjtek Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky v rámci projektu Vzdělávání výzkumných

Více

Techniky mikroskopie povrchů

Techniky mikroskopie povrchů Techniky mikroskopie povrchů Elektronové mikroskopie Urychlené elektrony - šíření ve vakuu, ovlivnění dráhy elektrostatickým nebo elektromagnetickým polem Nepřímé pozorování elektronového paprsku TEM transmisní

Více

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické).

3. Vlastnosti skla za normální teploty (mechanické, tepelné, optické, chemické, elektrické). PŘEDMĚTY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM V BAKALÁŘSKÉM STUDIU SP: CHEMIE A TECHNOLOGIE MATERIÁLŮ SO: MATERIÁLOVÉ INŽENÝRSTVÍ POVINNÝ PŘEDMĚT: NAUKA O MATERIÁLECH Ing. Alena Macháčková, CSc. 1. Souvislost

Více

Preparation of semiconductor nanomaterials

Preparation of semiconductor nanomaterials Studijní program:nanotechnologie Studijní obor: Nanomateriály (organizuje prof. J. Šedlbauer, FPP TU v Liberci) Preparation of semiconductor nanomaterials 2014/2015 (prof. E. Hulicius, FZÚ AV ČR, v.v.i.,)

Více

Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur)

Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur) Co je litografie? - technologický proces sloužící pro vytváření jemných struktur (obzvláště mikrostruktur a nanostruktur) -přenesení dané struktury na povrch strukturovaného substrátu Princip - interakce

Více

Metody charakterizace

Metody charakterizace Metody y strukturní analýzy Metody charakterizace nanomateriálů I Význam strukturní analýzy pro studium vlastností materiálů Experimentáln lní metody využívan vané v materiálov lovém m inženýrstv enýrství:

Více

Základem AFM je velmi ostrý hrot, který je upevněn na ohebném nosníku (angl. cantilever, tento termín se používá i v češtině).

Základem AFM je velmi ostrý hrot, který je upevněn na ohebném nosníku (angl. cantilever, tento termín se používá i v češtině). AFM mikroskop Obsah: AFM mikroskop... 1 Režimy snímání povrchu... 1 Konstrukce AFM... 3 Vlastnosti AFM... 3 Rozlišení AFM... 3 Historie AFM... 4 Využití AFM... 4 Modifikace AFM... 5 Závěr... 5 Literatura

Více

10/21/2013. K. Záruba. Chování a vlastnosti nanočástic ovlivňuje. velikost a tvar (distribuce) povrchové atomy, funkční skupiny porozita stabilita

10/21/2013. K. Záruba. Chování a vlastnosti nanočástic ovlivňuje. velikost a tvar (distribuce) povrchové atomy, funkční skupiny porozita stabilita Chování a vlastnosti nanočástic ovlivňuje velikost a tvar (distribuce) povrchové atomy, funkční skupiny porozita stabilita K. Záruba Optická mikroskopie Elektronová mikroskopie (SEM, TEM) Fotoelektronová

Více

Nanoskopie Elektronová mikroskopie (TEM, SEM) Mikroskopie skenující sondou

Nanoskopie Elektronová mikroskopie (TEM, SEM) Mikroskopie skenující sondou Nanoskopie Elektronová mikroskopie (TEM, SEM) Mikroskopie skenující sondou Doc.RNDr. Roman Kubínek, CSc. Katedra experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty, Univerzita Palackého v Olomouci Elektronová

Více

INTERAKCE IONTŮ S POVRCHY II.

INTERAKCE IONTŮ S POVRCHY II. Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů INTERAKCE IONTŮ S POVRCHY II. Metody IBA (Ion Beam Analysis): pružný rozptyl nabitých částic (RBS), detekce odražených atomů (ERDA), metoda PIXE, Spektroskopie rozptýlených

Více

Mikroskop atomárních sil

Mikroskop atomárních sil Mikroskop atomárních sil ÚVOD, VYUŽITÍ Patří do skupiny nedestruktivních metod se skenovacím čidlem Ke zobrazení není zapotřebí externí zdroj částic Zobrazuje strukturu povrchu v atomárním rozlišení ve

Více

Innovation and Development of Study Field. nano.tul.cz

Innovation and Development of Study Field. nano.tul.cz Innovation and Development of Study Field Nanomaterials at the Technical University of Liberec nano.tul.cz These materials have been developed within the ESF project: Innovation and development of study

Více

Plazmová depozice tenkých vrstev oxidu zinečnatého

Plazmová depozice tenkých vrstev oxidu zinečnatého Plazmová depozice tenkých vrstev oxidu zinečnatého Bariérový pochodňový výboj za atmosférického tlaku Štěpán Kment Doc. Dr. Ing. Petr Klusoň Mgr. Zdeněk Hubička Ph.D. Obsah prezentace Úvod do problematiky

Více

METODY ANALÝZY POVRCHŮ

METODY ANALÝZY POVRCHŮ METODY ANALÝZY POVRCHŮ (c) - 2017 Povrch vzorku 3 definice IUPAC: Povrch: vnější část vzorku o nedefinované hloubce (Užívaný při diskuzích o vnějších oblastech vzorku). Fyzikální povrch: nejsvrchnější

Více

galvanicky chemicky plazmatem ve vakuu Vrstvy ve vakuu MBE Vakuová fyzika 2 1 / 39

galvanicky chemicky plazmatem ve vakuu Vrstvy ve vakuu MBE Vakuová fyzika 2 1 / 39 Vytváření vrstev galvanicky chemicky plazmatem ve vakuu Vrstvy ve vakuu povlakování MBE měření tloušt ky vrstvy během depozice Vakuová fyzika 2 1 / 39 Velmi stručná historie (více na www.svc.org) 1857

Více

Nanokrystalické tenké filmy oxidu železitého pro solární štěpení vody

Nanokrystalické tenké filmy oxidu železitého pro solární štěpení vody Nanokrystalické tenké filmy oxidu železitého pro solární štěpení vody J. Frydrych, L. Machala, M. Mašláň, J. Pechoušek, M. Heřmánek, I. Medřík, R. Procházka, D. Jančík, R. Zbořil, J. Tuček, J. Filip a

Více

Optická mikroskopie a spektroskopie nanoobjektů. Nanoindentace. Pavel Matějka

Optická mikroskopie a spektroskopie nanoobjektů. Nanoindentace. Pavel Matějka Optická mikroskopie a spektroskopie nanoobjektů Nanoindentace Pavel Matějka Optická mikroskopie a spektroskopie nanoobjektů 1. Optická mikroskopie blízkého pole 1. Princip metody 2. Instrumentace 2. Optická

Více

LEED (Low-Energy Electron Diffraction difrakce elektronů s nízkou energií)

LEED (Low-Energy Electron Diffraction difrakce elektronů s nízkou energií) LEED (Low-Energy Electron Diffraction difrakce elektronů s nízkou energií) RHEED (Reflection High-Energy Electron Diffraction difrakce elektronů s vysokou energií na odraz) Úvod Zkoumání povrchů pevných

Více

Techniky prvkové povrchové analýzy elemental analysis

Techniky prvkové povrchové analýzy elemental analysis Techniky prvkové povrchové analýzy elemental analysis (Foto)elektronová spektroskopie (pro chemickou analýzu) ESCA, XPS X-ray photoelectron spectroscopy (XPS) Any technique in which the sample is bombarded

Více

Jiří Oswald. Fyzikální ústav AV ČR v.v.i.

Jiří Oswald. Fyzikální ústav AV ČR v.v.i. Jiří Oswald Fyzikální ústav AV ČR v.v.i. I. Úvod Polovodiče Zákládní pojmy Kvantově-rozměrový jev II. Luminiscence Si nanokrystalů III. Luminiscence polovodičových nanostruktur A III B V IV. Aplikace Pásová

Více

Mikroskopie skenující sondou: teorie a aplikace

Mikroskopie skenující sondou: teorie a aplikace Mikroskopie skenující sondou: teorie a aplikace Úvod SPM scanning probe microscopy mikroskopie skenující sondou Soubor experimentálních metod určených ke studiu struktury povrchu s atomárním rozlišením

Více

Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace. Katedra materiálů TU Liberec

Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace. Katedra materiálů TU Liberec Fotoelektronová spektroskopie Instrumentace RNDr. Věra V Vodičkov ková,, PhD. Katedra materiálů TU Liberec Obecné schéma metody Dopad rtg záření emitovaného ze zdroje na vzorek průnik fotonů několik µm

Více

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenografie, RTG prášková difrakce

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenografie, RTG prášková difrakce Metody využívající rentgenové záření Rentgenografie, RTG prášková difrakce 1 Rentgenovo záření 2 Rentgenovo záření X-Ray Elektromagnetické záření Ionizující záření 10 nm 1 pm Využívá se v lékařství a krystalografii.

Více

V001 Dokončení a kalibrace experimentálních zařízení v laboratoři urychlovače Tandetron

V001 Dokončení a kalibrace experimentálních zařízení v laboratoři urychlovače Tandetron V001 Dokončení a kalibrace experimentálních zařízení v laboratoři urychlovače Tandetron Údaje o provozu urychlovačů v ÚJF AV ČR ( hodiny 2009/hodiny 2008) Urychlovač Celkový počet hodin Analýzy Implantace

Více

Věra Mansfeldová. vera.mansfeldova@jh-inst.cas.cz Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR, v. v. i.

Věra Mansfeldová. vera.mansfeldova@jh-inst.cas.cz Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR, v. v. i. Mikroskopie, která umožnila vidět Feynmanův svět Věra Mansfeldová vera.mansfeldova@jh-inst.cas.cz Ústav fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského AV ČR, v. v. i. Richard P. Feynman 1918-1988 1965 - Nobelova

Více

Metody analýzy povrchu

Metody analýzy povrchu Metody analýzy povrchu Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. Povrch pevné látky: Poslední monoatomární vrstva + absorbovaná monovrstva Ovlivňuje fyzikální vlastnosti (ukončení

Více

Mikroskop atomárních sil: základní popis instrumentace

Mikroskop atomárních sil: základní popis instrumentace Mikroskop atomárních sil: základní popis instrumentace Jednotlivé komponenty mikroskopu AFM Funkce, obecné nastavení parametrů a jejich vztah ke konkrétním funkcím software Nova Verze 20110706 Jan Přibyl,

Více

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenovo záření. Vznik rentgenova záření. Metody využívající RTG záření

Metody využívající rentgenové záření. Rentgenovo záření. Vznik rentgenova záření. Metody využívající RTG záření Metody využívající rentgenové záření Rentgenovo záření Rentgenografie, RTG prášková difrakce 1 2 Rentgenovo záření Vznik rentgenova záření X-Ray Elektromagnetické záření Ionizující záření 10 nm 1 pm Využívá

Více

EM, aneb TEM nebo SEM?

EM, aneb TEM nebo SEM? EM, aneb TEM nebo SEM? Jiří Šperka Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita, Brno 2. únor 2011 / Prezentace pro studentský seminář Jiří Šperka (Masarykova univerzita) SEM a TEM 2. únor 2011 1 / 21

Více

Metody analýzy povrchu

Metody analýzy povrchu Metody analýzy povrchu Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. 2 Povrch pevné látky: Poslední monoatomární vrstva + absorbovaná monovrstva Ovlivňuje fyzikální vlastnosti (ukončení

Více

Transmisní elektronová mikroskopie Skenovací elektronová mikroskopie Mikroskopie skenující sondou. Mikroskopické metody SEM, TEM, AFM

Transmisní elektronová mikroskopie Skenovací elektronová mikroskopie Mikroskopie skenující sondou. Mikroskopické metody SEM, TEM, AFM Mikroskopické metody SEM, TEM, AFM Rozlišení v optické mikroskopii důvod pro vyvíjení nových technik omezení rozlišení světelné mikroskopie nejmenší vzdálenost dvou bodů, kterou ještě rozlišíme závisí

Více

Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů. Spektroskopie Augerových elektron (AES), elektronová mikrosonda, spektroskopie prahových potenciál

Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů. Spektroskopie Augerových elektron (AES), elektronová mikrosonda, spektroskopie prahových potenciál Úvod do fyziky tenkých vrstev a povrchů Spektroskopie Augerových elektron (AES), elektronová mikrosonda, spektroskopie prahových potenciál ty i hlavní typy nepružných srážkových proces pr chodu energetických

Více

Vybrané spektroskopické metody

Vybrané spektroskopické metody Vybrané spektroskopické metody a jejich porovnání s Ramanovou spektroskopií Předmět: Kapitoly o nanostrukturách (2012/2013) Autor: Bc. Michal Martinek Školitel: Ing. Ivan Gregora, CSc. Obsah přednášky

Více

Přednáška 5. SPM (Scanning Probe Microscopies) - STM (Scanning Tunneling Microscope) - AFM (Atomic Force Microscopy) Martin Kormunda

Přednáška 5. SPM (Scanning Probe Microscopies) - STM (Scanning Tunneling Microscope) - AFM (Atomic Force Microscopy) Martin Kormunda Přednáška 5 SPM (Scanning Probe Microscopies) - STM (Scanning Tunneling Microscope) - AFM (Atomic Force Microscopy) Mikroskopie skenovací sondou Mikroskopie skenující (rastrující) sondou (Scanning Probe

Více

Spektroskopie subvalenčních elektronů Elektronová mikroanalýza, rentgenfluorescenční spektroskopie

Spektroskopie subvalenčních elektronů Elektronová mikroanalýza, rentgenfluorescenční spektroskopie Spektroskopie subvalenčních elektronů Elektronová mikroanalýza, rentgenfluorescenční spektroskopie Metody charakterizace nanomateriálů I RNDr. Věra Vodičková, PhD. rentgenová spektroskopická metoda k určen

Více

Pavel Matějka

Pavel Matějka Pavel Matějka Pavel.Matejka@vscht.cz Pavel.Matejka@gmail.com www.vscht.cz/anl/matejka Strukturní a povrchová analýza Analýza struktury (pevných látek) a analýza povrchu, resp. fázového rozhraní pevných

Více

F7030 Rentgenový rozptyl na tenkých vrstvách

F7030 Rentgenový rozptyl na tenkých vrstvách F7030 Rentgenový rozptyl na tenkých vrstvách O. Caha PřF MU Prezentace k přednášce Numerické simulace Příklady experimentů Vybrané vztahy Sylabus Elementární popis vlnového pole: Rtg vlna ve vakuu; Greenova

Více

Analýza vrstev pomocí elektronové spektroskopie a podobných metod

Analýza vrstev pomocí elektronové spektroskopie a podobných metod 1/23 Analýza vrstev pomocí elektronové a podobných metod 1. 4. 2010 2/23 Obsah 3/23 Scanning Electron Microscopy metoda analýzy textury povrchu, chemického složení a krystalové struktury[1] využívá svazek

Více

ELEKTRONICKÉ PRVKY TECHNOLOGIE VÝROBY POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ

ELEKTRONICKÉ PRVKY TECHNOLOGIE VÝROBY POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ ELEKTRONICKÉ PRVKY TECHNOLOGIE VÝROBY POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ Polovodič - prvek IV. skupiny, v elektronice nejčastěji křemík Si, vykazuje vysokou čistotu (10-10 ) a bezchybnou strukturu atomové mřížky v monokrystalu.

Více

13. Spektroskopie základní pojmy

13. Spektroskopie základní pojmy základní pojmy Spektroskopicky významné OPTICKÉ JEVY absorpce absorpční spektrometrie emise emisní spektrometrie rozptyl rozptylové metody Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Více

Elektronová Mikroskopie SEM

Elektronová Mikroskopie SEM Elektronová Mikroskopie SEM 26. listopadu 2012 Historie elektronové mikroskopie První TEM Ernst Ruska (1931) Nobelova cena za fyziku 1986 Historie elektronové mikroskopie První SEM Manfred von Ardenne

Více

Krystalografie a strukturní analýza

Krystalografie a strukturní analýza Krystalografie a strukturní analýza O čem to dneska bude (a nebo také nebude): trocha historie aneb jak to všechno začalo... jak a čím pozorovat strukturu látek difrakce - tak trochu jiný mikroskop rozptyl

Více

Mikroskopie atomárních sil

Mikroskopie atomárních sil Mikroskopie atomárních sil Roman Kubínek, Milan Vůjtek, Renata Holubová Katedra experimentální fyziky přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci 1 Úvod V řadě oblastí vědy a techniky se usiluje

Více

Morfologie částic Fe 2 O 3. studium pomocí AFM

Morfologie částic Fe 2 O 3. studium pomocí AFM Morfologie částic Fe 2 O 3 studium pomocí AFM 25. 1. 2001 Plán přednášky Mikroskopie atomárních sil Artefakty důležité pro studium částic Oxidy železa, příprava vzorků Výsledky Diskuze Mikroskopie atomárních

Více

Přednáška 3. Napařování : princip, rovnovážný tlak par, rychlost vypařování.

Přednáška 3. Napařování : princip, rovnovážný tlak par, rychlost vypařování. Přednáška 3 Napařování : princip, rovnovážný tlak par, rychlost vypařování. Realizace vypařovadel, směrovost vypařování, vypařování sloučenin a slitin, Vypařování elektronovým svazkem a MBE Napařování

Více

Emise vyvolaná působením fotonů nebo částic

Emise vyvolaná působením fotonů nebo částic Emise vyvolaná působením fotonů nebo částic PES (fotoelektronová spektroskopie) XPS (rentgenová fotoelektronová spektroskopie), ESCA (elektronová spektroskopie pro chemickou analýzu) UPS (ultrafialová

Více

Studium vybraných buněčných linií pomocí mikroskopie atomárních sil s možným využitím v praxi

Studium vybraných buněčných linií pomocí mikroskopie atomárních sil s možným využitím v praxi Studium vybraných buněčných linií pomocí mikroskopie atomárních sil s možným využitím v praxi Petr Kolář, Kateřina Tománková, Jakub Malohlava, Hana Kolářová, ÚLB Olomouc 2013 atomic force microscopy mikroskopie

Více

Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM. Praktikum z pevných látek (F6390)

Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM. Praktikum z pevných látek (F6390) Fyzikální sekce přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Praktikum z pevných látek (F6390) Zpracoval: Michal Truhlář Naměřeno: 13. března 2007 Obor: Fyzika Ročník: III Semestr:

Více

Využití plazmových metod ve strojírenství. Metody depozice povlaků a tenkých vrstev

Využití plazmových metod ve strojírenství. Metody depozice povlaků a tenkých vrstev Využití plazmových metod ve strojírenství Metody depozice povlaků a tenkých vrstev Metody depozice povlaků Využití plazmatu pro depozice (nanášení) povlaků a tenkých vrstev je moderní a stále častěji aplikovaná

Více

Fyzikální metody nanášení tenkých vrstev

Fyzikální metody nanášení tenkých vrstev Fyzikální metody nanášení tenkých vrstev Vakuové napařování Příprava tenkých vrstev kovů některých dielektrik polovodičů je možné vytvořit i epitaxní vrstvy (orientované vrstvy na krystalické podložce)

Více

Společná laboratoř optiky. Skupina nelineární a kvantové optiky. Představení vypisovaných témat. bakalářských prací. prosinec 2011

Společná laboratoř optiky. Skupina nelineární a kvantové optiky. Představení vypisovaných témat. bakalářských prací. prosinec 2011 Společná laboratoř optiky Skupina nelineární a kvantové optiky Představení vypisovaných témat bakalářských prací prosinec 2011 O naší skupině... Zařazení: UP PřF Společná laboratoř optiky skupina nelin.

Více

PRINCIPY ZAŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ TECHNOLOGIE (FSI-TPZ-A)

PRINCIPY ZAŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ TECHNOLOGIE (FSI-TPZ-A) PRINCIPY ZAŘÍZENÍ PRO FYZIKÁLNÍ TECHNOLOGIE (FSI-TPZ-A) GARANT PŘEDMĚTU: Prof. RNDr. Tomáš Šikola, CSc. (ÚFI) VYUČUJÍCÍ PŘEDMĚTU: Prof. RNDr. Tomáš Šikola, CSc., Ing. Stanislav Voborný, Ph.D. (ÚFI) JAZYK

Více

Typy interakcí. Obsah přednášky

Typy interakcí. Obsah přednášky Co je to inteligentní a progresivní materiál - Jaderné analytické metody-využití iontových svazků v materiálové analýze Anna Macková Ústav jaderné fyziky AV ČR, Řež 250 68 Obsah přednášky fyzikální princip

Více

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2012

Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2012 Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2012 MIKROVLNNÁ SKENOVACÍ MIKROSKOPIE Josef KUDĚLKA, Tomáš MARTÍNEK Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky Nad Stráněmi 4511 760 05 Zlín

Více

DOUTNAVÝ VÝBOJ. Další technologie využívající doutnavý výboj

DOUTNAVÝ VÝBOJ. Další technologie využívající doutnavý výboj DOUTNAVÝ VÝBOJ Další technologie využívající doutnavý výboj Plazma doutnavého výboje je využíváno v technologiích depozice povlaků nebo modifikace povrchů. Jedná se zejména o : - depozici povlaků magnetronovým

Více

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech

elektrické filtry Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech Jiří Petržela filtry založené na jiných fyzikálních principech piezoelektrický jev při mechanickém namáhání krystalu ve správném směru na něm vzniká elektrické napětí po přiložení elektrického napětí se

Více

ANALYTICKÝ PRŮZKUM / 1 CHEMICKÉ ANALÝZY DROBNÝCH KOVOVÝCH OZDOB Z HROBU KULTURY SE ZVONCOVÝMI POHÁRY Z HODONIC METODOU SEM-EDX

ANALYTICKÝ PRŮZKUM / 1 CHEMICKÉ ANALÝZY DROBNÝCH KOVOVÝCH OZDOB Z HROBU KULTURY SE ZVONCOVÝMI POHÁRY Z HODONIC METODOU SEM-EDX / 1 ZPRACOVAL Mgr. Martin Hložek TMB MCK, 2011 ZADAVATEL David Humpola Ústav archeologické památkové péče v Brně Pobočka Znojmo Vídeňská 23 669 02 Znojmo OBSAH Úvod Skanovací elektronová mikroskopie (SEM)

Více

Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, )

Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, ) Tenké vrstvy pro lékařství 1. Laserové vrstvy ( metody přípravy vrstev, laser, princip metody pulzní laserové depozice PLD, růst vrstev, ) 2. Vybrané vrstvy a aplikace - gradientní vrstvy, nanokrystalické

Více

Lasery v mikroelektrotechnice. Soviš Jan Aplikovaná fyzika

Lasery v mikroelektrotechnice. Soviš Jan Aplikovaná fyzika Lasery v mikroelektrotechnice Soviš Jan Aplikovaná fyzika Obsah Úvod Laserové: žíhání rýhování (orýsování) dolaďování depozice tenkých vrstev dopování příměsí Úvod Vysoká hustota výkonu laseru změna struktury

Více

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv

Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do spektrálních metod pro analýzu léčiv Pavel Matějka, Vadym Prokopec pavel.matejka@vscht.cz pavel.matejka@gmail.com Vadym.Prokopec@vscht.cz

Více

FOTOAKUSTIKA. Vítězslav Otruba

FOTOAKUSTIKA. Vítězslav Otruba FOTOAKUSTIKA Vítězslav Otruba 2010 prof. Otruba 2 The spectrophone 1881 A.G. Bell návrh a Spektrofonu (spectrophone) pro účely posouzení absorpčního spektra subjektů v těch částech, které jsou neviditelné.

Více

Ionizační manometry. Při ionizaci plynu o koncentraci n nejsou ionizovány všechny molekuly, ale jenom část z nich n i = γn ; γ < 1.

Ionizační manometry. Při ionizaci plynu o koncentraci n nejsou ionizovány všechny molekuly, ale jenom část z nich n i = γn ; γ < 1. Ionizační manometry Princip: ionizace molekul a měření počtu nabitých částic Rozdělení podle způsobu ionizace: Manometry se žhavenou katodou Manometry se studenou katodou Manometry s radioaktivním zářičem

Více

EXKURZE DO NANOSVĚTA aneb Výlet za EM a SPM. Pracovní listy teoretická příprava

EXKURZE DO NANOSVĚTA aneb Výlet za EM a SPM. Pracovní listy teoretická příprava EXKURZE DO NANOSVĚTA aneb Výlet za EM a SPM Pracovní listy teoretická příprava Úloha 1: První nahlédnutí do nanosvěta Novou část dějin mikroskopie otevřel německý elektroinženýr, laureát Nobelovy ceny

Více

Rentgenová difrakce a spektrometrie

Rentgenová difrakce a spektrometrie Rentgenová difrakce a spektrometrie RNDr.Jaroslav Maixner, CSc. VŠCHT v Praze Laboratoř rentgenové difraktometrie a spektrometrie Technická 5, 166 28 Praha 6 224354201, 24355023 Jaroslav.Maixner@vscht.cz

Více

REAKTIVNÍ MAGNETRONOVÉ NAPRAŠOV. Jan VALTER HVM Plasma s.r.o. www.hvm.cz

REAKTIVNÍ MAGNETRONOVÉ NAPRAŠOV. Jan VALTER HVM Plasma s.r.o. www.hvm.cz REAKTIVNÍ MAGNETRONOVÉ NAPRAŠOV OVÁNÍ Jan VALTER SCHEMA REAKTIVNÍHO NAPRAŠOV OVÁNÍ zdroj výboje katoda odprašovaný terč plasma inertní napouštění plynů reaktivní zdroj předpětí p o v l a k o v a n é s

Více

Podivuhodný grafen. Radek Kalousek a Jiří Spousta. Ústav fyzikálního inženýrství a CEITEC Vysoké učení technické v Brně. Čichnova 19. 9.

Podivuhodný grafen. Radek Kalousek a Jiří Spousta. Ústav fyzikálního inženýrství a CEITEC Vysoké učení technické v Brně. Čichnova 19. 9. Podivuhodný grafen Radek Kalousek a Jiří Spousta Ústav fyzikálního inženýrství a CEITEC Vysoké učení technické v Brně Čichnova 19. 9. 2014 Osnova přednášky Úvod Co je grafen? Trocha historie Některé podivuhodné

Více

Elektronová mikroskopie a RTG spektroskopie. Pavel Matějka

Elektronová mikroskopie a RTG spektroskopie. Pavel Matějka Elektronová mikroskopie a RTG spektroskopie Pavel Matějka Elektronová mikroskopie a RTG spektroskopie 1. Elektronová mikroskopie 1. TEM transmisní elektronová mikroskopie 2. STEM řádkovací transmisní elektronová

Více

Vakuové metody přípravy tenkých vrstev

Vakuové metody přípravy tenkých vrstev Vakuové metody přípravy tenkých vrstev Metody vytváření tenkých vrstev Vakuové metody dnes nejužívanější CVD Chemical Vapour Deposition (PE CVD Plasma Enhanced CVD nebo PA CVD Plasma Assisted CVD) PVD

Více

Uhlíkové struktury vázající ionty těžkých kovů

Uhlíkové struktury vázající ionty těžkých kovů Uhlíkové struktury vázající ionty těžkých kovů 7. června/june 2013 9:30 h 17:30 h Laboratoř metalomiky a nanotechnologií, Mendelova univerzita v Brně a Středoevropský technologický institut Budova D, Zemědělská

Více

Nanotechnologie a Nanomateriály na PřF UJEP Pavla Čapková

Nanotechnologie a Nanomateriály na PřF UJEP Pavla Čapková Přírodovědecká fakulta UJEP Ústí n.l. a Ústecké materiálové centrum na PřF UJEP http://sci.ujep.cz/faculty-of-science.html Nanotechnologie a Nanomateriály na PřF UJEP Pavla Čapková Kontakt: Doc. RNDr.

Více

Charakterizace koloidních disperzí. Pavel Matějka

Charakterizace koloidních disperzí. Pavel Matějka Charakterizace koloidních disperzí Pavel Matějka Charakterizace koloidních disperzí 1. Úvod koloidní disperze 2. Spektroskopie kvazielastického rozptylu 1. Princip metody 2. Instrumentace 3. Příklady použití

Více

Testování nanovlákenných materiálů

Testování nanovlákenných materiálů Testování nanovlákenných materiálů Eva Košťáková KNT, FT, TUL Obsah přednášky Testování nanovlákenných materiálů -Vizualizace (zobrazování nanovlákenných materiálů) -Chemické složení nanovlákenných materiálů

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ TEPLOTY 10.1. Kontaktní snímače teploty 10.2. Bezkontaktní snímače teploty 10.1. KONTAKTNÍ SNÍMAČE TEPLOTY Experimentální metody přednáška 10 snímač je připevněn na měřený objekt 10.1.1.

Více

Fotoelektronová spektroskopie ESCA, UPS spektroskopie Augerových elektronů. Pavel Matějka

Fotoelektronová spektroskopie ESCA, UPS spektroskopie Augerových elektronů. Pavel Matějka Fotoelektronová spektroskopie ESCA, UPS spektroskopie Augerových elektronů Pavel Matějka Fotoelektronová spektroskopie 1. XPS rentgenová fotoelektronová spektroskopie 1. Princip metody 2. Instrumentace

Více

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS

Molekulová spektroskopie 1. Chemická vazba, UV/VIS Molekulová spektroskopie 1 Chemická vazba, UV/VIS 1 Chemická vazba Silová interakce mezi dvěma atomy. Chemické vazby jsou soudržné síly působící mezi jednotlivými atomy nebo ionty v molekulách. Chemická

Více

Optické spektroskopie 1 LS 2014/15

Optické spektroskopie 1 LS 2014/15 Optické spektroskopie 1 LS 2014/15 Martin Kubala 585634179 mkubala@prfnw.upol.cz 1.Úvod Velikosti objektů v přírodě Dítě ~ 1 m (10 0 m) Prst ~ 2 cm (10-2 m) Vlas ~ 0.1 mm (10-4 m) Buňka ~ 20 m (10-5 m)

Více

Metody povrchové analýzy založené na detekci iontů. Pavel Matějka

Metody povrchové analýzy založené na detekci iontů. Pavel Matějka Metody povrchové analýzy založené na detekci iontů Pavel Matějka Metody povrchové analýzy založené na detekci iontů 1. sekundárních iontů - SIMS 1. Princip metody 2. Typy bombardování 3. Analyzátory iontů

Více

Vybrané technologie povrchových úprav. Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008

Vybrané technologie povrchových úprav. Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Vybrané technologie povrchových úprav Metody vytváření tenkých vrstev Doc. Ing. Karel Daďourek 2008 Metody vytváření tenkých vrstev Vakuové metody dnes nejužívanější CVD Chemical vapour deposition PE CVD

Více

ANALYTICKÝ PRŮZKUM / 1 CHEMICKÉ ANALÝZY ZLATÝCH A STŘÍBRNÝCH KELTSKÝCH MINCÍ Z BRATISLAVSKÉHO HRADU METODOU SEM-EDX. ZPRACOVAL Martin Hložek

ANALYTICKÝ PRŮZKUM / 1 CHEMICKÉ ANALÝZY ZLATÝCH A STŘÍBRNÝCH KELTSKÝCH MINCÍ Z BRATISLAVSKÉHO HRADU METODOU SEM-EDX. ZPRACOVAL Martin Hložek / 1 ZPRACOVAL Martin Hložek TMB MCK, 2011 ZADAVATEL PhDr. Margaréta Musilová Mestský ústav ochrany pamiatok Uršulínska 9 811 01 Bratislava OBSAH Úvod Skanovací elektronová mikroskopie (SEM) Energiově-disperzní

Více

Princip rastrovacího konfokálního mikroskopu

Princip rastrovacího konfokálního mikroskopu Konfokální mikroskop Obsah: Konfokální mikroskop... 1 Princip rastrovacího konfokálního mikroskopu... 1 Rozlišovací schopnost... 2 Pozorování povrchů ve skutečných barvách... 2 Konfokální mikroskop Olympus

Více

Elektronová mikroskopie a mikroanalýza-2

Elektronová mikroskopie a mikroanalýza-2 Elektronová mikroskopie a mikroanalýza-2 elektronové dělo elektronové dělo je zařízení, které produkuje elektrony uspořádané do svazku (paprsku) elektrony opustí svůj zdroj katodu- po dodání určité množství

Více

J = S A.T 2. exp(-eφ / kt)

J = S A.T 2. exp(-eφ / kt) Vakuové součástky typy a využití Obrazovky: - osciloskopické - televizní + monitory Elektronky: - vysokofrekvenční (do 1 GHz, 1MW) - mikrovlnné elektronky ( až do 20 GHz, 10 MW) - akustické zesilovače

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY

České vysoké učení technické v Praze Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská. Příloha formuláře C OKRUHY Příloha formuláře C OKRUHY ke státním závěrečným zkouškám BAKALÁŘSKÉ STUDIUM Obor: Studijní program: Aplikace přírodních věd Základy fyziky kondenzovaných látek 1. Vazebné síly v kondenzovaných látkách

Více

Plazmatické metody pro úpravu povrchů

Plazmatické metody pro úpravu povrchů Plazmatické metody pro úpravu povrchů Aleš Kolouch Technická Univerzita v Liberci Studentská 2 461 17 Liberec 1 Obsah 1. Plazma 2. Plazmové stříkání 3. Plazmové leptání 4. PVD 5. PECVD 6. Druhy reaktorů

Více

Přehled metod depozice a povrchových

Přehled metod depozice a povrchových Kapitola 5 Přehled metod depozice a povrchových úprav Tabulka 5.1: První část přehledu technologií pro depozici tenkých vrstev. Klasifikované podle použitého procesu (napařování, MBE, máčení, CVD (chemical

Více

Glass temperature history

Glass temperature history Glass Glass temperature history Crystallization and nucleation Nucleation on temperature Crystallization on temperature New Applications of Glass Anorganické nanomateriály se skelnou matricí Martin Míka

Více

Metody skenovací elektronové mikroskopie SEM a analytické techniky Jiří Němeček

Metody skenovací elektronové mikroskopie SEM a analytické techniky Jiří Němeček Metody skenovací elektronové mikroskopie SEM a analytické techniky Jiří Němeček Druhy mikroskopie Podle druhu použitého paprsku nebo sondy rozeznáváme tyto základní druhy mikroskopie: Světelná mikrokopie

Více

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová

SPEKTROMETRIE. aneb co jsem se dozvěděla. autor: Zdeňka Baxová SPEKTROMETRIE aneb co jsem se dozvěděla autor: Zdeňka Baxová FTIR spektrometrie analytická metoda identifikace látek (organických i anorganických) všech skupenství měříme pohlcení IČ záření (o různé vlnové

Více

Přednáška IX: Elektronová spektroskopie II.

Přednáška IX: Elektronová spektroskopie II. Přednáška IX: Elektronová spektroskopie II. 1 Försterův resonanční přenos energie Pravděpodobnost (rychlost) přenosu je určená jako: k ret 1 = τ 0 D R r 0 6 0 τ D R 0 r Doba života donoru v excitovaném

Více

Mikro a nano vrstvy. Technologie a vlastnosti tenkých vrstev, tenkovrstvé sensory - N444028

Mikro a nano vrstvy. Technologie a vlastnosti tenkých vrstev, tenkovrstvé sensory - N444028 Mikro a nano vrstvy 1 Co je nanotechnolgie? Slovo pochází z řečtiny = malost, trpaslictví. Z něj n j odvozen termín n nanotechnologie. Jako nanotechnologie je označov ována oblast vědy, jejímž cílem je

Více

Mikroskopie skenující sondou (Scanning Probe Microscopy)

Mikroskopie skenující sondou (Scanning Probe Microscopy) Mikroskopie skenující sondou (Scanning Probe Microscopy) Stanovené cíle praktických cvičení: (1) Pochopení základních principů SPM (teoretické základy) (2) Studium funkce a základních operačních režimů

Více

Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou?

Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou? Detekce nabitých částic Jak se ztrácí energie průchodem částice hmotou? 10/20/2004 1 Bethe Blochova formule (1) je maximální možná předaná energie elektronu N r e - vogadrovo čislo - klasický poloměr elektronu

Více