F/7 Funkční poškození míchy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "F/7 Funkční poškození míchy"

Transkript

1 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 1 Standard fyzioterapie doporučený UNIFY ČR A. Identifikační údaje Autor: Editor: Zpracovatelé: Oponent: Verze provedení: Za zpracování a další aktualizaci doporučeného postupu odpovídá: Autorská doména: Kdo péči poskytuje: UNIFY ČR MUDr. Lenka Forýtková, CSc., MUDr. Aleš Bourek, Ph.D. Zdena Faltýnková, Mgr. Petra Tarabová Prof. MUDr. Peter Wendsche, CSc., MUDr. Lia Frantálová, MUDr. Hana Weissová, Bc. Zdeněk Váňa 1. autorská verze. UNIFY ČR CEESTAHC UNIFY ČR CEESTAHC Odbornosti (dle číselníku VZP): 902, 918. Fyzioterapeut (viz zákon č. 96/2004 Sb.). Komu je péče poskytována: Osobám s funkčním poškozením míchy Č. dg. dle MKM 10: G820, G821, G823, G824, S14, S24, S34. Poznámka: Standard není v konečné verzi a bude upravován na základě připomínek dalších odborníků a organizace CEESTAHC Central and Eastern European Society of Technology Assessment in Health Care.

2 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 2 Fyzioterapie B. Věcný rámec standardu B1. Vymezení věcného rámce standardu Dokument stanovuje diagnostické a terapeutické postupy fyzioterapie v jednotlivých fázích vývoje onemocnění. Fáze onemocnění Cíl Fáze onemocnění: Fáze IA akutní, kdy pacient je vázán na odd. ARO, jde o období míšního šoku a stabilizace zdravotního stavu. Fáze IB postakutní, kdy je pacient přeložen na specializované pracoviště spinální jednotku (SJ), jeho zdravotní stav je stabilizován, dochází k návratu míšních automatismů (období cca 2 měsíců od vzniku poškození míchy). Fáze II adaptační, rehabilitační, chronická. Pacient je v rehabilitačním ústavu (RSJ), kde probíhá funkční trénink s využitím všech reziduálních schopností k dosažení maximální nezávislosti v každodenním životě, zlepšuje svůj fyzický potenciál. Fáze III resocializační (a následně tzv. terciární, pozdní) charakterizovaná průběžným udržováním fyzické kondice a prevencí možných komplikací ochrnutí, a potažmo jejich řešení v průběhu celého života. Cíl Cílem dokumentu je stanovit optimální úroveň kvality fyzioterapie u pacientů s míšní lézí. Pojmy a zkratky Použité pojmy a zkratky: ASIA score mezinárodní standard klasifikace poranění míchy dle American Spinal Injury Association (1992), dále zahrnuje stupnici A.S.I.A., která je modifikací Frankelovy klasifikace. Brown-Sequardův syndrom neúplná léze míšní částečně zachované senzitivní a/nebo motorické funkce; typy: přední míšní syndrom, zadní míšní syndrom, centrální míšní syndrom. Dochází ke specifickým projevům poruchy motoriky a čití. FIM Functional Independence Measure (Hamilton a Granger, 1991), měření funkční nezávislosti, mezinárodní standardizované vyšetření. Frankelova klasifikace hodnocení neurologického deficitu pěti stupni A E, přičemž E je normální nález. Klíčové svaly inervované svaly, které jsou hlavními aktivátory určité funkce (např. flexe lokte m. biceps brachii). Metoda Problem solving strategie řešení situací každodenního života, která spočívá v několika konkrétních úkolech. Fyzioterapeut učí pacienta správně a ekonomicky jednotlivé úkoly řešit (posadit se, přetáčet se na lůžku atd.).

3 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 3 ML míšní léze poškození míchy obecně. TLM úplná léze míšní (transverzální léze míšní) termín se užívá při absenci senzitivní a motorické funkce pod poškozeným segmentem. SCIM Spinal Cord Independence Measure test hodnocení stupně nezávislosti u pacientů s poškozením míchy (Izrael, 1997). SJ spinální jednotka specializované pracoviště zajišťující léčení pacientů s poškozením míšních funkcí v postakutním stadiu (dle Metodického opatření MZČR ze dne stadium IB, cca týden) po vzniku onemocnění nebo úrazu. SRJ spinální rehabilitační jednotka specializované pracoviště rehabilitačního ústavu, kde jsou léčeni pacienti s poškozením míšních funkcí ve II. stadiu (dle Metodického opatření MZČR ze dne cca týden) po vzniku onemocnění nebo úrazu. SŠ spinální šok náhlé přerušení vodivosti míšních neuronů,jehož důsledkem je ztráta volní hybnosti, čití všech kvalit, vegetativní a reflexní aktivity míchy. Definice onemocnění: Poškozením míchy dochází k poruše přenosu informací z mozku na periferii a opačným směrem, tedy z periferie do centra. Tato skutečnost se projeví jako porucha či ztráta citlivosti některých či všech kvalit a porucha či ztráta hybnosti pod úrovní poškození míchy, porucha vegetativních funkcí. Definice onemocnění Klasifikace onemocnění Klinické hodnocení ASIA Score (Příloha č. 1), Frankel klasifikace (Příloha č. 3) paraplegie, tetraplegie, paraparéza, tetraparéza pod úrovní poškozeného segmentu. Funkční hodnocení pacienta s míšní lézí (Příloha č. 4), SCIM (Příloha č. 5). Klasifikace onemocnění Epidemiologické charakteristiky onemocnění Počet nových případů za rok , poměr tetraplegie:paraplegie = 2:3, muži:ženy = 3:1, nejčastěji mezi 16. a 30. rokem života (The National SCI Statistical Center, Birmingham). Uvedené údaje korespondují s dalšími zahraničními statistikami (Český registr poranění páteře a míchy se připravuje). Funkční a strukturální změny onemocnění Strukturální změny primární zlomeniny a luxace obratle, výhřezy plotének, střelná a bodná poranění. Strukturální změny sekundární autodestrukční změny následkem neurogenního šoku (heterotopické osifikace). Funkční změny porucha motorických, senzitivních a vegetativních funkcí. Funkční a strukturální změny

4 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 4 Fyzioterapie B3. Kvalifikační předpoklady Instituce Instituce Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších právních předpisů. Zákon č. 160/1992 Sb., o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních, ve znění pozdějších právních předpisů. Vyhláška MZČR 242/1991 Sb., o soustavě zdravotnických zařízení zřizovaných okresními úřady a obcemi. Vyhláška MZČR č. 394/1991 Sb., o postavení organizací a činnosti fakultních nemocnic, vybraných odborných léčebných ústavů a krajských hygienických stanic v řídící působnosti MZ ČR. Metodické opatření č. 7/2002 Věst. MZ, kterým se stanovuje síť zdravotnických zařízení a jejich spádové území pro zajištění komplexní péče při závažných čerstvých spinálních postiženích. Metodické opatření č. 8/2002, kterým se upravuje síť traumacenter v ČR a jejich spádové území. Nemocnice vyšších tříd (traumacentra) akutní péče. Spinální jednotky (4 v ČR) postakutní péče. Rehabilitační ústavy, spinální rehabilitační jednotky následná péče. Lůžková rehabilitační oddělení následná péče. Ambulantní zařízení následná péče. Domácí péče následná péče. Lázeňská zařízení následná péče. Občanská sdružení poskytování léčebné, rehabilitační a psychosociální péče. Odborný personál Odborný personál: Fyzioterapeut dle zákona č. 96/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu činností souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních). Nezbytná je spolupráce s lékařem FBLR a dalšími odborníky, kteří určí rozsah, intenzitu a limitaci fyzioterapie. Technické předpoklady Technické předpoklady: Dle zákona č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších právních předpisů, nařízení vlády č. 336/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na zdravotnické prostředky a kterým se mění nařízení vlády vydaná k provedení zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, a o změně doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška MZ ČR č. 49/1993 Sb., o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení, ve znění pozdějších právních předpisů. Technické vybavení jednotlivých institucí (SJ, RSJ, RÚ) odpovídá indikované úrovni fyzioterapie v jednotlivých fázích vývoje onemocnění. Přístroje a pomůcky musí splňovat dané normy, fyzioterapeut dodržuje platné předpisy pro jejich používání a údržbu.

5 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 5 Fáze IA (ARO) pomůcky k polohování končetin, vlastní ruky, event. závěsový systém, drobné pomůcky pro facilitaci (např. míčky), respirační fyzioterapii (spirometry, flutter aj.). Fáze IB (SJ) dtto jako v IA fázi a dále elektrostimulační přístroje, závěsový systém, široké cvičební stoly s nastavitelnou výškou, vertikalizační stůl, vertikalizační stojan, bradlový chodník, chodítka, vozíky, přístroje pro pasivní a aktivní pohybovou terapii, míče, válce. Fáze II (RSJ) dtto jako IB a další elektroléčebné přístroje (magnetoterapie, přístrojová lymfodrenáž, atd.), vodoléčba včetně bazénu a pomůcek pro hydrokinezioterapii, přístroje pro cílenou mechanoterapii, rotopedy, ortézy pro vertikalizaci a chůzi, upravené sportovní pomůcky. Jiné předpoklady: Nejsou. C. Proces péče C1. Proces péče ve fázi IA a IB (viz vývojový diagram 1) Vstupní podmínky procesu péče ve fázi IA a IB Podmínkou zahájení procesu fyzioterapie je indikace lékařem a získání maximálního množství informací o aktuálním fyzickém, psychickém a sociálním stavu pacienta. Výsledky klinického a funkčního vyšetření fyzioterapeut zaznamenává do standardizované dokumentace. Úzce spolupracuje se členy multidisciplinárního týmu a rodinou pacienta. Tyto kroky by měly být základem pro stanovení reálných cílů. Vstupní podmínky fáze IA a IB Fyzioterapeut shromáždí veškeré dostupné informace o stavu pacienta/ klienta, odebere anamnézu: OA, No, RA, SA, PA, FA, AA, u žen GA. Fyzioterapeut provede klinické a funkční hodnocení pacienta/klienta a výsledky zaznamenává do standardizované dokumentace. Klinické hodnocení pacienta v akutní fázi IA a postakutní fázi IB Fyzioterapeutická hodnocení určují okamžité terapeutické potřeby pacienta. Fyzioterapeut se zaměří při vyšetření klinického stavu na: získání informací o pooperačním stavu pacienta v případě operativního výkonu a respektování podmínek daných operatérem,

6 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 6 Fyzioterapie sledování přítomnosti kožních lézí, hodnocení respiračních možností pacienta (Příloha č. 6), hodnocení aktivní a pasivní hybnosti končetin (Příloha č. 1 a 8), hodnocení poruchy všech kvalit čití (Příloha č. 1), hodnocení svalového tonu, klonu, spasticity (Příloha č. 2), hodnocení změn polohy, stability a ortostatických reakcí, vertikalizace (Příloha č. 7), hodnocení dalších omezení (přidruženým traumatem). Vlastní proces péče fáze IA a IB Vlastní proces péče ve fázi IA a IB Postup péče: Fyzioterapeut provede vstupní vyšetření po prostudování zdravotní dokumentace, seznámí se s limity danými operačním zákrokem, komplikacemi úrazu a jiných příčin vzniku poškození míchy. Po ukončení vstupního hodnocení sestaví fyzioterapeut krátkodobý a dlouhodobý terapeutický plán, kdy pacientovi vysvětlí podstatu a cíle jednotlivých fyzioterapeutických postupů. Plán by měl vždy korelovat se zdravotním stavem pacienta, s fyzickým i psychickým stavem. Terapeutický plán obsahuje reálné cíle, které jsou průběžně přehodnocovány podle aktuálních potřeb a schopností pacienta. Zahrnuje využití prvků fyzikální terapie. Fyzioterapeut sestavuje plán a výběr postupů ve spolupráci s ergoterapeutem a multidisciplinárním týmem za aktivní spoluúčasti pacienta a jeho rodiny. Všechny úkony a výběr postupů fyzioterapeut provádí v souladu s cíli terapie (v popředí je využíváno technik na neurofyziologickém podkladě, Vojtův princip, PNF). Splánem a cíli terapie je seznámena rodina a zároveň je do terapie aktivně zapojena. Vstupní fyzioterapeutické vyšetření Vstupní fyzioterapeutické vyšetření se stanovením cílů: Fyzioterapeut provede kineziologický rozbor, klasifikaci poškození motorických a senzitivních funkcí a funkční hodnocení. Cílem fyzioterapeutického vyšetření je určit povahu a závažnost zdravotních problémů (při rozličném klinickém obraze pacientů), které lze fyzioterapií ovlivnit. Dále pak sestaví terapeutický plán s dílčími cíli, se kterými seznámí pacienta a jeho nejbližší. Vyšetření aspekcí (tělesná konfigurace, svalová atrofie, deviace jednotlivých segmentů končetin, deformity, kožní léze, vzájemné porovnání polovin těla začátek každodenní terapie). Vyšetření palpací (svalový tonus, sudomotorika, teplota kůže popsat začátek každodenní terapie).

7 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 7 Vyšetření hybnosti pasivní rozsahy kloubů (test), pohyblivost páteře (dle možností stavu pacienta), aktivní hybnost inervovaných svalů (test klíčových svalů pro daný pohyb ASIA skóre, funkční svalový test), úchopy (popsat, test). Vyšetření čití všech kvalit k určení senzitivní léze (ASIA skóre). Vyšetření spasticity, klonu, bolesti (test). Vyšetření respiračních funkcí mechanika hrudníku, typ dýchání (test hodnocení respiračních funkcí). Vyšetření sedu, stoje, chůze (postura, stabilita, kvalita pohybových stereotypů). Hodnocení míry funkční nezávislosti (FIM, SCIM). Léčba dle stadia a závažnosti onemocnění Fyzioterapeut pracuje s pacientem v jeho funkční integritě, jeho přístup je holistický. Léčba probíhá vždy v souladu s aktuálním fyzickým a psychickým stavem bez ohledu na rozsah funkční poruchy. Struktura a cíle terapeutického plánu budou záviset na míře poškození míchy a eventuelně přidružených poraněních a onemocněních. Léčba Léčba v akutní fázi IA a postakutní fázi IB Pacient se nachází na oddělení intenzivní péče (ARO, JIP a návazně SJ). Strategie terapeutického plánu bude záviset na míře poškození míchy, v případě úrazu event. na přidružených poraněních. Fyzioterapeut směřuje terapii ke splnění terapeutických cílů. Fyzioterapeut informuje pacienta o používaných konceptech a metodách, jejich změnách a respektuje jeho subjektivní pocity. Terapeutický plán zahrnuje terapii veškerých problémů a zranění pacienta. Fyzioterapeut při terapii respektuje nařízení lékaře a aktivně spolupracuje s ošetřovatelským personálem. Častost a doba trvání fyzioterapeutických opatření se řídí individuálními potřebami pacienta. Nicméně vždy by terapie měla probíhat dvakrát denně. Fyzioterapeut využívá prostředků FT. Cíle léčby Cíle léčby 1. Prevence dekubitů Fyzioterapeut participuje při polohování pacienta, dbá na správnou stabilizovanou/centrovanou polohu v kloubech. Fyzioterapeut podporuje prokrvení tkání cílenými fyzioterapeutickými technikami. Fyzioterapeut provádí pohybovou léčbu.

8 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 8 Fyzioterapie 2. Prevence kloubní rigidity Udržení fyziologického (minimálně funkčního) rozsahu v kloubech. Polohování rizikových segmentů s využitím dlah, ortéz. Intermitentní polohování horních končetin v ramenním kloubu s důrazem do abdukce 90, střídání ext. a int. rotace u tetraplegiků. Pasivní mobilizace kloubů a protahování rizikových svalových skupin je prováděno u každého kloubního segmentu dvakrát denně. Polohování tetraplegické ruky dle vývoje spasticity pro vytvoření tenodézy přikládáním odpočinkových a polohovacích dlah k nácviku náhradního funkčního úchopu. 3. Prevence artrotických změn v kloubech Jedná se především o udržení fyziologického (minimálně funkčního) kloubního rozsahu a o prevenci možného vzniku heterotopických osifikací okolo velkých kloubů, které podstatně omezí výsledky fyzioterapie. Fyzioterapeut provádí pasivní cvičení pomalu, pouze do submaximálního rozsahu a v stabilizované/centrované kloubní poloze jako prevence mikrotraumatizace. Pasivní mobilizace plegických končetin je prováděna u každého kloubního segmentu končetin dvakrát denně 2 až 3 minuty. Polohováním fyzioterapeut zajišťuje střídání různých poloh v kloubech. 4. Zlepšení respiračních funkcí Fyzioterapeut využívá vybraných metod ke zlepšení ventilačních parametrů, zlepšení mechaniky hrudníku a bronchiální hygieny. Vždy spolupracuje s ošetřovatelským týmem. Fyzioterapeut provádí respirační fyzioterapii několikrát denně v různých pacientem tolerovaných polohách. Fyzioterapeut zacvičí do terapie ošetřovatelský personál a rodinu. Fyzioterapeut využívá různých reflexních technik a pomůcek pro respirační fyzioterapii. Fyzioterapeut pracuje na udržení elasticity měkkých tkání. Fyzioterapeut pracuje na zlepšení pohyblivosti hrudníku a kloubů končetin. 5. Zlepšení fyzického potenciálu Fyzioterapeut využívá facilitačních a stimulačních prostředků a metod za účelem návratu motorických, senzitivních a vegetativních funkcí.

9 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 9 Fyzioterapeut motivuje pacienta k maximálnímu výkonu. Fyzioterapeut akceptuje změny psychického stavu, jeho reakce a emoce. Fyzioterapeut dodržuje zásadu submaximálních rozsahů pohybu v kloubech při reedukaci motorických funkcí i funkčním cvičení. Fyzioterapeut akceptuje pocity únavy a bolesti a jiných negativních subjektivních vjemů. Fyzioterapeut pečlivě vybírá a kombinuje fyzioterapeutické metody pro optimalizaci dané funkce. 6. Nácvik vertikalizace pacienta Svertikalizací je nutné začít co nejdříve po vzniku poškození míchy z důvodu špatné tolerance ortostatických reakcí zvláště u tetraplegiků. Pokud pacient vydrží sedět ve vozíku dvakrát 2 hodiny denně, je schopen se plně zapojit do rehabilitačního programu. Fyzioterapeut začíná vertikalizovat pacienta po konzultaci s lékařem. Pacient je vertikalizován pomalu při stálém sledování objektivních příznaků ortostatického kolapsu a subjektivních pocitů pacienta. Fyzioterapeut při vertikalizaci pacienta využívá vertikalizačního lůžka, sklopného stolu, vertikalizačního stojanu či polohovacího a vertikalizačního vozíku. 7. Nácvik balance (rovnováhy) a stability Pacient se musí naučit udržovat rovnováhu a stabilitu v jednotlivých jím dosažitelných polohách kompenzačními mechanismy a jinými alternativními způsoby. Vnímání balance je otázkou vnitřní opory (svaly) a zevní opory (korzet, opěrka vozíku). Kritéria Při cvičení rovnováhy a stability má fyzioterapeut pacienta stále pod kontrolou. Trénink začíná sezením pacienta s oporou zad. Následuje trénink sedu na tuhé podložce s funkční oporou o horní končetiny, nejdříve dlouhý sed (dolní končetiny na lůžku) a následně krátký sed (dolní končetiny opřeny o podložku). Fyzioterapeut nacvičuje nejprve rovnováhu statickou (základ pro úkony sebeobsluhy). Cvičení dynamické rovnováhy se provádí při změnách poloh a funkčních cvičeních pacienta/klienta (využití labilních ploch). 8. Funkční trénink mobilita, přesuny a sebeobsluha Fyzioterapeut učí pacienta zapojovat funkční svalstvo při mobilitě na lůžku, ovládat vozík, vertikální a horizontální přesuny a eventuelně chůzi.

10 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 10 Fyzioterapie Tetraplegika učí využívat náhradní úchopové funkce ruky. Fyzioterapeut využívá kompenzačních pomůcek. Kritéria Fyzioterapeut při terapii dbá na stabilizované/centrované postavení v kloubech. Fyzioterapeut využívá metody, které podporují cílené zapojování svalstva do funkčního tréninku. Fyzioterapeut spolupracuje s ergoterapeutem (při určení správné postury sedu na vozíku, při výběru a nastavení sedadlové jednotky, při využívání pomůcek pro úchop, dlahování ruky a dalších kompenzačních pomůcek). Fyzioterapeut dbá na správné zapojování horních končetin při ovládání vozíku při změnách poloh, využívá pomůcek. 9. Participace na tréninku neurogenního močového měchýře a střevní činnosti Fyzioterapeut vybírá metody k ovlivnění funkce svěračů v závislosti na výsledcích urologických vyšetření a doporučení ošetřujícího lékaře. Střevní činnost a činnost močového měchýře ovlivňuje technikami dle typu neurogenní poruchy. Kritéria Fyzioterapeut úzce spolupracuje s ošetřovatelským týmem a s ergoterapeutem. Fyzioterapeut nacvičuje pohybové vzorce, změnu poloh a stabilitu vedoucí k nezávislosti při vyměšovacích funkcích pacienta/klienta. Kontrolní a výstupní fyzioterapeutická vyšetření Průběžná kontrolní vyšetření se provádí dle vývoje návratu funkcí či zdravotních komplikací, minimálně však 1x týdně a výsledky fyzioterapeut zaznamenává do dokumentace, která koreluje se vstupními vyšetřeními. Výstupní vyšetření sleduje stejné parametry jako vyšetření vstupní a výstupní skóre klinických a funkčních změn se opět zaznamenává do téže dokumentace (testů). Podmínky ukončení procesu péče fáze IA aib Podmínky ukončení procesu péče ve fázi IA a IB Výstupní kritéria pacienta: V akutní fázi IA: subjektivní i objektivní zlepšení klinického stavu zdravotní stav je stabilizovaný, pacient spontánně ventiluje a je schopen časné rehabilitace (první mobilizace).

11 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 11 V postakutní fázi IB celkový zdravotní a funkční stav pacienta odpovídá podmínkám pro absolvování intenzivní rehabilitace v RSJ. Pacient je již částečně adaptován na vertikální polohu ve vozíku v průběhu dne. Klinické a funkční hodnocení pacienta v chronické, adaptační fázi II V chronickém stadiu onemocnění se pacient adaptuje na změnu svých fyzických možností a cílem fyzioterapie je maximální fyzický potenciál pacienta, k dosažení soběstačnosti v každodenním životě. V této fázi se fyzioterapeut zabývá také řešením sekundárních problémů pacienta. C2. Proces péče ve fázi II Vstupní podmínky procesu péče ve fázi II Vstupní podmínky procesu péče fáze II Fyzioterapeut provede vstupní klinické a funkční vyšetření ve stejném rozsahu jako ve fázi IA a IB, včetně možných komplikací (heterotopické osifikace) bod 2, 3, 4 (využívá vhodné testy a měření). Fyzioterapeut získá informace o dosud probíhající rehabilitaci a o případných komplikacích. Fyzioterapeut se zaměří na aktuální problémy pacienta a jejich řešení zahrne do plánu terapie. Vlastní proces péče ve fázi II Vlastní proces péče fáze II Postup péče Pacient se nachází v RÚ na RSJ, jeho zdravotní stav je stabilizovaný a je předpokládaná tolerance celodenní fyzické zátěže. Konkrétní cíle terapeutického plánu závisí na využitelnosti funkčních výstupů u daného jedince a jsou respektována reálná přání pacienta. Fyzioterapeutický plán zahrnuje na doporučení lékaře a celého týmu terapii všech problematických oblastí fyzického stavu. Fyzioterapeut informuje pacienta o působení aplikovaných fyzioterapeutických metod a vysvětlí případnou změnu terapie. Fyzioterapeut využívá prostředků fyzikální terapie. Fyzioterapeut při terapii respektuje doporučení lékaře a aktivně spolupracuje s multidisciplinárním týmem.

12 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 12 Fyzioterapie Cíle léčby Cíle léčby 1. Prevence dekubitů Fyzioterapeut participuje na polohování a s pacientem nacvičuje samostatné polohování, využívá pomůcek. Fyzioterapeut aktivně spolupracuje s ergoterapeutem při hodnocení postury sedu, doporučení sedacího programu a nacvičuje odlehčovací techniky. 2. Prevence omezeného pohybu, kloubní rigidity Polohování rizikových segmentů proti hyperaktivitě spastických svalů, využití polohovacích dlah, ortéz, a jiných polohovacích pomůcek do antispastických poloh. Ovlivnění rizikových svalových skupin pasivním protahováním využitím reflexních metod i při funkčním cvičení. Instruktáž pacienta k autorehabilitaci a edukace rodiny pro domácí cvičení. 3. Zlepšení respiračních funkcí Cílem fyzioterapie je posílení dechových svalů, zlepšení mechaniky hrudníku a nezávislé vykašlávání k udržení hygieny dýchacích cest. Fyzioterapeut edukuje pacienta o významu respirační fyzioterapie. Fyzioterapeut zacvičí pacienta v autorehabilitaci dechových funkcí v různých polohách včetně vykašlávání, instruuje rodinu. 4. Podpora funkce neurogenního močového měchýře a střevní činnosti Fyzioterapeut získá informace o kvalitě funkce svěračů. Fyzioterapeut působí vybranými metodami na dysfunkci svěračů, svalů pánevního dna a břicha.

13 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str Zlepšení stability Pacient si upevňuje rovnovážné reakce kompenzačními mechanismy při změnách poloh končetin a těla v gravitačním poli v různých polohách cvičení dynamické rovnováhy. Fyzioterapeut dodržuje zásady dávkované zátěže. Pacient je vždy na dosah terapeuta, který zodpovídá za jeho bezpečí. 6. Funkční trénink mobilita, přesuny a sebeobsluha: Fyzioterapeut se snaží podporovat a facilitovat pacientovo nové pohybové chování, hledá strategie kompenzačních mechanismů při každodenní aktivitě (terapie problem solving ). Kvalita nových pohybových vzorů ovlivní v budoucnu kvalitu života pacienta/ klienta. Je třeba si uvědomit, že každý pacient má své limity. Funkční trénink zahrnuje: mobilitu na žíněnce (otáčení, posazování, posouvání pánve), zlepšení stability při změnách poloh, horizontální a vertikální přesuny, ovládání vozíku, funkční úchop, chůze a nácvik techniky pádu, sportovní terapie. Fyzioterapeut dbá na optimální zatěžování kloubních struktur pacienta/klienta. Fyzioterapeut dbá na bezpečí pacienta, je připraven dát oporu, záchranu. Fyzioterapeut spolupracuje při funkčním tréninku a výběru kompenzačních a technických pomůcek s ergoterapeutem. 7. Kontrolní a výstupní fyzioterapeutická vyšetření Koresponduje se zásadami ve fázi IA a IB a je prováděno jedenkrát měsíčně. Podmínky ukončení procesu péče ve fázi II Podmínky ukončení procesu péče fáze II Výstupní kritéria pacienta: subjektivní a objektivní zlepšení klinického stavu pacienta, úroveň funkčních schopností odpovídá úrovni léze a případným komplikacím,

14 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 14 Fyzioterapie zdravotní stav či psychický pacienta nedovoluje pokračovat ve fyzioterapii, pacient odmítá fyzioterapii zhoršení psychiky. C3. Proces péče ve fázi III Vstupní podmínky procesu péče fáze III Vstupní podmínky procesu péče ve fázi III Tato fáze je charakterizována adaptací na nové bio-psycho-sociální podmínky. Pacient/klient přebírá iniciační roli v zodpovědnosti za svůj zdravotní a fyzický stav. Je v domácím prostředí a využívá fyzického rezidua kúkonům každodenního života. Pro vynucené přetěžování určitých svalů a kloubních struktur je poskytování fyzioterapie nutné v průběhu celého života plegického i paretického pacienta/klienta. Klinické a funkční hodnocení pacienta/klienta ve fázi III Vstupní fyzioterapeutické vyšetření koresponduje s vyšetřeními ve fázi II. Další vyšetření se týkají nově vzniklého zdravotního problému (vertebrogenní potíže, bolesti kloubů, svalová dysbalance a jeho analýzy). Fyzioterapeut sestavuje individuální cvičební plán pro udržení fyzického potenciálu a prevence patologických změn na pohybovém aparátu. Vlastní proces péče fáze III Vlastní proces péče ve fázi III Péče v této fázi by měla zahrnovat jedenkrát za rok kontrolní vyšetření jako monitoring zdravotního stavu a prevence vzniku možných komplikací. Fyzioterapeut se seznámí se zdravotní dokumentací pacienta/klienta, provede vstupní klinické a funkční vyšetření a vyšetření způsobů provádění každodenních činností (sebeobsluha, rekreační aktivity, pracovní činnost, zvyky) v souvislosti s daným problémem/poruchou funkce. Fyzioterapeut určuje strategii terapie problému v souvislosti s úrovní a rozsahem míšní léze. Fyzioterapeut vede pacienta k porozumění jeho problému a spolu s ním vytvoří cvičební program, zainstruuje rodinu. Fyzioterapeut vede pacienta ke zdravému životnímu stylu preventivními cvičebními programy. Fyzioterapeut spolupracuje s ergoterapeutem (ergonomie domácího a pracovního prostředí, pomůcky). Cíle léčby řídí se řešením nově vzniklého problému a upevněním fyzického potenciálu, doporučenými strategiemi k udržení rovnováhy mezi fyzickou zátěží a zátěžovou kapacitou pacienta.

15 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 15 Kontrolní a výstupní fyzioterapeutické vyšetření: Průběžná kontrolní vyšetření se provádí dle potřeby a charakteru problému minimálně jedenkrát týdně a výsledky se zaznamenávají do dokumentace, která koreluje se vstupními vyšetřeními. Výstupní vyšetření sleduje stejné parametry jako vyšetření vstupní a výsledné skóre se opět zaznamenává do téže dokumentace (testů). Fyzioterapeut o všech změnách informuje lékaře a pacienta. Fyzioterapeut dle změněného klinického stavu upraví terapeutický plán a změny zapíše do dokumentace. Výstupní vyšetření fyzioterapeut předá ošetřujícímu lékaři jako podklad k propouštěcí zprávě. Podmínky ukončení procesu péče ve fázi III Podmínky ukončení procesu péče fáze III Proces péče je dynamický a nelze jej jako takový ukončit. Klient vyžaduje fyzioterapii během celého svého života, a to jako prevenci a léčbu nově vzniklých potíží podmíněných nebo akcentovaných v důsledku míšního poškození. Celkové zlepšení fyzického stavu a odstranění případných nově vzniklých komplikací problému, který zhoršuje výsledný funkční stav pacienta/klienta. Pacient/klient dosahuje předpokládané kvality funkce, které odpovídá jeho funkční kapacitě. Specifika a rizika fyzioterapie Fyzioterapeut se setkává s pacientem v různém zdravotním a psychickém stavu, vyrovnávací mechanismy mají pestrý obraz. Záleží zcela na schopnostech a strategiích fyzioterapeuta motivovat pacienta k žádoucí aktivitě při terapii. Určitým rizikem je porucha čití, kdy vázne zpětná vazba na bolestivé podněty, problémem je vegetativní labilita, osteoporóza, autonomní dysreflexie. Stav pacienta po ukončení předmětné fáze fyzioterapie je závislý na kvalitě poskytované komplexní péče pracovištěm na odborné úrovni aorganizaci fyzioterapie, počtu fyzioterapeutů na počet pacientů/klientů včetně technického zázemí pro fyzioterapii a na spolupráci multidisciplinárního týmu.

16 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 16 Fyzioterapie Prognóza Prognóza: Viz příloha č. 9 Tabulka funkční nezávislosti u osob s ML. Prevence Primární prevence Participace fyzioterapeutů na osvětových programech pro potencionálně nejvíce zasaženou skupinu, kterou je mužská část obyvatelstva ve věku od let věku. Jde o intervenci ve školách všech stupňů a v médiích upozorní na riskantní situace a následky míšní léze. Sekundární prevence Nelze ovlivnit fyzioterapeutickými prostředky. Terciární prevence Po vzniku míšní léze zabránit cílenými fyzioterapeutickými postupy negativním sekundárním změnám (svalové kontraktury, artrotické změny, bolest, spasticita, dekubity). Další péče Doporučení další péče: Komplexní péče je zajišťována multidisciplinárním týmem a úzkou spoluprací jednotlivých odborníků (fyzioterapeut, ergoterapeut, psycholog, neurourolog, chirurg, ortoped, sociální pracovník, protetik, instruktoři ADL aj.). Léčebná rehabilitace je poskytována na klinikách rehabilitačního lékařství formou hospitalizace i ambulantní formou. Léčebnou a psychosociální rehabilitaci poskytují ambulantní formou specializovaná centra pro klienty s ML (např. Centrum Paraple Svazu paraplegiků, Centrum Jimramov). Poskytování fyzioterapie v domácím prostředí klienta, např. agenturami domácí péče atp. D. Výsledky kritéria a indikátory kvality péče T Tabulka 1: Výsledky kritéria a indikátory kvality péče Část standardu Kontrolní kritéria Způsob kontroly Podmínky zahájení Péče je zahájena na doporučení lékaře Záznam v dokumentaci. péče provedením vstupního fyzioterapeutického vyšetření a stanovením fyzioterapeutické diagnózy. Klinické hodnocení deficit motoriky čití, svalového tonu, spasticity, bolesti (ASIA).

17 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 17 Část standardu Kontrolní kritéria Způsob kontroly Funkční hodnocení úroveň funkční nezávislosti (FIM, SCIM). Proces Vlastní proces terapie zahrnuje: Záznam v dokumentaci. Reedukaci motorických a senzitivních funkcí, udržení fyziologické kloubní pohyblivosti, ovlivnění nežádoucí spasticity a bolesti aplikací a kombinací fyzioterapeutických konceptů a metod s cílem maximální funkční kapacity pacienta/klienta = provádění průběžných kontrolních fyzioterapeutických vyšetření, jejichž skóre hodnotí kvantitu a kvalitu nových pohybových vzorců a dovedností. Podmínky ukončení Výstupní fyzioterapeutické vyšetření se Záznam v dokumentaci. péče závěrečným hodnocením klinického a funkčního stavu pacienta/klienta, který odpovídá očekávaným funkčním výstupům v závislosti na výšce a rozsahu poškození míchy včetně komplikací doporučení dalšího postupu a návazné péče v rámci mezioborové spolupráce. E. Odkazy na literaturu 1. Beneš, V.: Poranění míchy. 2. vyd. Praha: Avicenum, ISBN Bromley, I.: Tetraplegia and Paraplegia, A Guide for Physiotherapists. USA: Churchil Livingstone, ISBN Donovan, W. H., Bedrook, G.: Comprehensive Management of Spinal Cord Injury. USA: CIBA, Vol. 34, No ISBN Edwards, S.: Neurological Physiotherapy, A Problem Solving Approach. USA: Churchil Livingstone, ISBN Kottke, F. J., Lehman, J. F.: Krusen s Handbook of Physical Medicine and Rehabilitation. USA: W.B. Saunders, ISBN Malý, M. a kolektiv. Poranenie miechy a rehabilitácia. Bratislava: Bonus Real, s.r.o., ISBN Santilli, V., Castellano, S.: Linee Guida per la Riabilitazione del Medulloleso. Itálie: Ed. Il Fisiatria, a Cura del Grupo Regionale S.I.M.F.E.R Interní materiál Spinální jednotky Řím 8. Vickie, N.: Spinal Cord Injury A Guide to Functional Outcomes in Physical Therapy Management. USA: Aspen Publishers, Inc., ISBN

18 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 18 Fyzioterapie 9. WENDSCHE, P. a kolektiv. Poranění páteře a míchy. Brno: IDVPZ, ISBN WHO Promoting Independence Following a Spinal Cord Injury A Manual for Mid-Level Rehabilitation Workers. Ženeva Yarkony, G. M.: Spinal Cord Injury. USA: Aspen Publishers, Inc., ISBN X 12. Zäch, G. A.: Querschnittlähmung ganzheitliche Rehabilitation Schweizer Paraplegiker Zentrum Nottwil. Switzerland: Verlag Dr. Felix Wüst AG., ISSN SWISS MED 6-S/ Zäch, G. A., Koch, H. G.: Paraplegie, ganzheitliche Rehabilitation, Switzerland: S. Karger AG., ISBN

19 Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 19 Vývojový diagram 1: DIAGRAM Pacient s funkčním poškozením míchy. ANO Zahájení procesu fyzioterapie je indikováno lékařem? NE Získání maximálního množství informací o aktuálním fyzickém, psychickém a sociálním stavu pacienta. Indikován jiný způsob terapie. Klinické a funkční vyšetření zaznamenané do standardizované dokumentace. Vstupní fyzioterapeutické vyšetření a stanovení fyzioterapeutické diagnózy. Klinické hodnocení deficit motoriky čití, svalového tonu, spasticity, bolesti (ASIA). Funkční hodnocení úroveň funkční nezávislosti (FIM, SCIM). reedukace motorických a senzitivních funkcí udržení fyziologické kloubní pohyblivosti ovlivnění nežádoucí spasticity a bolesti aplikací a kombinací fyzioterapeutických konceptů a metod s cílem maximální funkční kapacity pacienta/klienta = provádění průběžných kontrolních fyzioterapeutických vyšetření, jejichž skóre hodnotí kvantitu a kvalitu nových pohybových vzorců a dovedností Zahájení vlastního procesu terapie Výstupní fyzioterapeutické vyšetření se závěrečným hodnocením klinického a funkčního stavu pacienta/klienta, který odpovídá očekávaným funkčním výstupům v závislosti na výšce a rozsahu poškození míchy včetně komplikací. Doporučení dalšího postupu a návazné péče v rámci mezioborové spolupráce. Ukončení procesu fyzioterapeutické péče.

20 Programy kvality a standardy léčebných postupů str. 20 Fyzioterapie

Neurorehabilitační péče po CMP

Neurorehabilitační péče po CMP Neurorehabilitační péče po CMP As. MUDr. Martina Hoskovcová Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Ucelená rehabilitace výcvik nebo znovuzískání co možná nejvyššího stupně funkčních

Více

NEJČASTĚJŠÍ KOMPLIKACE NASEDAJÍCÍ NA NEDOSTATEČNOU REHABILITAČNÍ PÉČI V AKUTNÍM STÁDIU PO MÍŠNÍM PORANĚNÍ

NEJČASTĚJŠÍ KOMPLIKACE NASEDAJÍCÍ NA NEDOSTATEČNOU REHABILITAČNÍ PÉČI V AKUTNÍM STÁDIU PO MÍŠNÍM PORANĚNÍ NEJČASTĚJŠÍ KOMPLIKACE NASEDAJÍCÍ NA NEDOSTATEČNOU REHABILITAČNÍ PÉČI V AKUTNÍM STÁDIU PO MÍŠNÍM PORANĚNÍ Lucie Slámová, Hana Jakšová FN Brno, Klinika úrazové chirurgie spinální jednotka, Rehabilitační

Více

SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH

SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH SPECIFIKA FYZIOTERAPIE U KRITICKY NEMOCNÝCH PO CHIRURGICKÝCH VÝKONECH Mgr. Kožešníková Lucie MUDr. Eduard Havel, Ph.D. Rehabilitační klinika FN a LF UK Hradec Králové, přednostka doc. MUDr. E. Vaňásková,

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Rehabilitace hodnotí a léčí příznaky syndromu centrálního motoneuronu s ohledem na poruchu funkce

Více

ZÁZNAM O DIAGNOSTICE A TERAPII PACIENTA

ZÁZNAM O DIAGNOSTICE A TERAPII PACIENTA I. Základní údaje A. Fyzioterapeut:... B. Datum terapie: od... do... C. Iniciály, pohlaví a věk pacienta:... D. Aktuální řešený problém (diagnóza): II. Anamnéza: A. Subjektivní potíže: B. Osobní anamnéza

Více

Mgr. Lucie Slámová. Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení

Mgr. Lucie Slámová. Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení Mgr. Lucie Slámová Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení Spinální trauma Je závažný stav s rozsáhlým dopadem jak na fyzickou tak na psychickou stránku člověka. Důsledkem tohoto

Více

PŘÍLOHA Č. 1. Kineziologické vyšetření pacienta na JIP, ARO, JIMP, OCHRIP. PŘ. FBLR/3 str. 1. Příloha 1a

PŘÍLOHA Č. 1. Kineziologické vyšetření pacienta na JIP, ARO, JIMP, OCHRIP. PŘ. FBLR/3 str. 1. Příloha 1a Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie Kriticky nemocný pacient PŘ. FBLR/3 str. 1 PŘÍLOHA Č. 1 Kineziologické vyšetření pacienta na JIP, ARO, JIMP, OCHRIP Příloha 1a PŘ. FBLR/3 Programy

Více

Povolání Vyšší odborné vzdělání; Bakalářský studijní program

Povolání Vyšší odborné vzdělání; Bakalářský studijní program Fyzioterapeut Jednotka práce bude aktualizována v souladu s platnou legislativou v průběhu roku 2013-2014. Fyzioterapeut provádí diagnostickou, preventivní a léčebnou péči v oblasti poruch pohybového aparátu

Více

FYZIO/11 Dokumentace fyzioterapeuta UNIFY ČR STANDARD FYZIOTERAPIE DOPORUČENÝ UNIFY ČR A. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE

FYZIO/11 Dokumentace fyzioterapeuta UNIFY ČR STANDARD FYZIOTERAPIE DOPORUČENÝ UNIFY ČR A. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 4.1.11 FYZIO/11 Dokumentace fyzioterapeuta UNIFY ČR 1. 10. 2016 STANDARD FYZIOTERAPIE DOPORUČENÝ UNIFY ČR A. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Autor UNIFY ČR Editor MUDr. Lenka Forýtková, CSc., MUDr. Aleš Bourek, Ph.D.

Více

VARIA SYSTÉM LÉČBY NA SPINÁLNÍ REHABILITAČNÍ JEDNOTCE V REHABILITAČNÍM ÚSTAVU KLADRUBY

VARIA SYSTÉM LÉČBY NA SPINÁLNÍ REHABILITAČNÍ JEDNOTCE V REHABILITAČNÍM ÚSTAVU KLADRUBY VARIA SYSTÉM LÉČBY NA SPINÁLNÍ REHABILITAČNÍ JEDNOTCE V REHABILITAČNÍM ÚSTAVU KLADRUBY Eva Talpová 1, 2, Marie Kulakovská 2 12: 352 357, 2010 ISSN 1212-4117 1Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích,

Více

Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS. Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze

Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS. Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Možnosti ovlivnění poruch chůze u RS Klára Novotná MS centrum, Neurologická klinika 1.LF UK a VFN v Praze Chůze - charakteristika Lidská bipedální lokomoce -vliv ontogeneze Cyklické střídání opěrné-stojné

Více

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ

LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ LÉČEBNÁ REHABILITACE U DĚTÍ S DĚTSKOU MOZKOVOU OBRNOU V POOPERAČNÍM OBDOBÍ Klára Svobodová, Dis. PaedDr. Irena Zounková, Ph.D. Předmět: Fyzioterapie v klinických oborech, ZS, 2NMgr Téma: metodické postupy

Více

Nemocnice České Budějovice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Nemocnice České Budějovice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 6 0 6 8 8 7 7 IČZ smluvního ZZ 3 2 0 0 6 0 0 0 Číslo smlouvy 2 C 3 2 M 0 0 4 Název IČO Nemocnice České Budějovice, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Obsah. Předmluva...13

Obsah. Předmluva...13 Obsah Předmluva...13 1 Pohyb jako základní projev života...17 1.1 Pohyb obecně...17 1.2 Pohybové chování...17 1.3 Vliv pohybu na životní pochody...18 1.4 Vztah pohybu k funkci CNS...19 1.5 Psychomotorické

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 6 7 5 2 0 5 1 IČZ smluvního ZZ 2 1 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 S 2 1 N 1 0 3 Název IČO JESSENIA a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

USNESENÍ. Pacientské rady ministra zdravotnictví. ze dne 12. září 2018 č. 14

USNESENÍ. Pacientské rady ministra zdravotnictví. ze dne 12. září 2018 č. 14 USNESENÍ Pacientské rady ministra zdravotnictví ze dne 12. září 2018 č. 14 k pracím na novele zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve věci zdravotnických prostředků na poukaz Pacientská

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU VZDĚLÁVACÍ PROGRAM CERTIFIKOVANÉHO KURZU Cílem 1. části je pochopení teoretických východisek pro úspěšnou aplikaci principů metody v praxi. Znát všechny facilitační prvky (procedury) a jejich praktické

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 5 4 8 8 6 2 7 IČZ smluvního ZZ 5 8 1 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 U 5 8 N 0 0 1 Název IČO Krajská zdravotní, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Název IČO Krajská nemocnice Liberec, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Krajská nemocnice Liberec, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 7 2 8 3 9 3 3 IČZ smluvního ZZ 5 4 1 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 5 4 M 0 0 1 Název IČO Krajská nemocnice Liberec, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Co je to ergoterapie?

Co je to ergoterapie? Co je to ergoterapie? Ergoterapie je profese, která prostřednictvím smysluplného zaměstnávání usiluje o zachování a využívání schopností jedince potřebných pro zvládání běžných denních, pracovních, zájmových

Více

Parkinsonova nemoc a možnosti fyzioterapie. As.MUDr.Martina Hoskovcová

Parkinsonova nemoc a možnosti fyzioterapie. As.MUDr.Martina Hoskovcová Parkinsonova nemoc a možnosti fyzioterapie As.MUDr.Martina Hoskovcová Základní cíle fyzioterapie Zlepšení kvality života pacienta s PN Strategie k zajištění základních cílů: soběstačnosti nezávislosti

Více

Název IČO Oblastní nemocnice Příbram, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Oblastní nemocnice Příbram, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 7 0 8 5 0 3 1 IČZ smluvního ZZ 3 0 5 3 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 S 3 0 N 0 0 4 Název IČO Oblastní nemocnice Příbram, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 7 2 8 3 9 3 3 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 4 1 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 2 L 5 4 M 0 0 5 Název IČO Krajská nemocnice Liberec PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.08.08 / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Název IČO Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s.

Název IČO Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. IČO 2 7 2 5 6 4 5 6 IČZ smluvního ZZ 2 6 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 S 2 6 N 0 0 2 Název IČO Oblastní nemocnice Mladá Boleslav, a. s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž

Projekt SZŠ Kroměříž CZ /0.0/0.0/16_035/ Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Projekt SZŠ Kroměříž CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_035/0007978 Podpora podnikavosti a kreativity žáků Střední zdravotnické školy Kroměříž Sdílení informací - ze stáží Rehabilitační oddělení Mgr. Michaela Karafiátová

Více

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace

SZZK magisterská. - speciální a vývojová kineziologie - léčebná rehabilitace SZZK magisterská Studijní program: Studijní obor: Teoretická zkouška: Praktická zkouška: Specializace ve zdravotnictví Fyzioterapie - biomechanika člověka - speciální a vývojová kineziologie - léčebná

Více

Návrh změn zajištění Cerebrovaskulární péče v ČR za SRFM:

Návrh změn zajištění Cerebrovaskulární péče v ČR za SRFM: Návrh změn zajištění Cerebrovaskulární péče v ČR 2020 2025 za SRFM: Jsou zobrazeny jen pasáže týkající se oboru Rehabilitační a fyzikální medicíny ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení je jedinou léčbou, která může pacientovi

Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení je jedinou léčbou, která může pacientovi Mgr. Lucie Slámová, Hana Jakšová Klinika úrazové chirurgie Spinální jednotka Rehabilitační oddělení Rehabilitace je samozřejmá a nezbytná součást komplexní péče o spinální pacienty. Po chirurgickém řešení

Více

Vzdělání a/versus kompetence fyzioterapeutů. Mgr. Petr Pospíšil, Ph. D. Katedra podpory zdraví Fakulta sportovních studií MU

Vzdělání a/versus kompetence fyzioterapeutů. Mgr. Petr Pospíšil, Ph. D. Katedra podpory zdraví Fakulta sportovních studií MU Vzdělání a/versus kompetence fyzioterapeutů Mgr. Petr Pospíšil, Ph. D. Katedra podpory zdraví Fakulta sportovních studií MU VZDĚLÁNÍ V OBORU FYZIOTERAPIE Český fyzioterapeut: absolvent 2 leté nástavbové

Více

Komplexní léčba dětí s DMO (CP) a jinými neurogenními postiženími v LÁZNÍCH TEPLICE

Komplexní léčba dětí s DMO (CP) a jinými neurogenními postiženími v LÁZNÍCH TEPLICE Komplexní léčba dětí s DMO (CP) a jinými neurogenními postiženími v LÁZNÍCH TEPLICE Smetana V., Smetana P. Klinika CLT Teplice Ortopedická klinika UK 2. LF FN v Motole Praha 5 Richard z Yorku, pozdější

Více

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč Ergoterapeut Ergoterapeut provádí činnosti v rámci preventivní, diagnostické, léčebné, rehabilitační a paliativní péče v oboru ergoterapie. Zejména provádí ergoterapeutická vyšetření, stanovuje optimální

Více

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA

REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ. Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA REHABILITACE NA ORTOPEDICKÉM ODDĚLENÍ Mgr. Michaela Veselá KTLR FNUSA Definice rehabilitace Dle WHO: RHB zahrnuje všechny prostředky, směřující ke zmírnění tíže omezujících a znevýhodňujících stavů a umožňuje

Více

Standard komplexní plicní rehabilitace u nemocných s CHOPN

Standard komplexní plicní rehabilitace u nemocných s CHOPN Standard komplexní plicní rehabilitace u nemocných s CHOPN Mgr. K. Neumannová, Ph.D. Katedra fyzioterapie a katedra přírodních věd v kinantropologii, FTK UP Plicní rehabilitace: definice ATS/ERS 2006 Plicní

Více

6 Přílohy. 6.1 Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS

6 Přílohy. 6.1 Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS 6 Přílohy 6.1 Žádost o vyjádření etické komise UK FTVS 6.2 Návrh informovaného souhlasu INFORMOVANÝ SOUHLAS V souladu se Zákonem o péči o zdraví lidu ( 23 odst. 2 zákona č.20/1966 Sb.) a Úmluvou o lidských

Více

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů

PNP bez paréz s EMG nálezem těžkého stupně a nutností užívání antiepileptik či opiátů Bonusový indikační seznam - SENIOŘI nad 60 let - 2019 - léčebné čtrnáctidenní lázeňské pobyty Číslo indikace Indikace ZÁKLADNÍ léčebný pobyt Zvláštní podmínky Vyžadovaná vyšetření/ doklady VI VI/1 - Chabé

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 2 3 8 8 4 IČZ smluvního ZZ 0 5 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 5 M 0 0 4 Název IČO Nemocnice Na Homolce PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání

praktická ukázka změny polohy klienta posazení, postavení, otáčení a posouvání v lůžku, oblékání Církevní ZŠ a SŠ Plzeň Táborská 28, 326 00 Plzeň Obor vzdělání (kód a název): 74-41-M/01 Sociální činnost Forma vzdělávání: dálková SOUBOR MATURITNÍCH OKRUHŮ PEČOVATELSTVÍ pro školní rok 2018/2019 1. Péče

Více

Význam dechové rehabilitace u nemocných se spinální svalovou atrofií

Význam dechové rehabilitace u nemocných se spinální svalovou atrofií Význam dechové rehabilitace u nemocných se spinální svalovou atrofií Mgr. Kateřina Neumannová, Ph.D., odborná asistentka Katedry fyzioterapie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého, Olomouc U pacientů

Více

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze

As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze As.MUDr. Martina Hoskovcová Mgr. Ota Gál Rehabilitační oddělení Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze Poruchy mentální a gnostické (paměť, orientace, intelekt) Poruchy komunikace (afázie, dysartrie)

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana

Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana Ambulantní kardiorehabilitace v Nemocnici ve Frýdku-Místku Mgr.Chrostková Romana, Mgr.Chovancová Hana HISTORIE Kardiovaskulární rehabilitace (KR) má v Nemocnici ve Frýdku Místku dlouhou tradici. Patříme

Více

Spasticita po cévní mozkové

Spasticita po cévní mozkové Spasticita po cévní mozkové příhodě Jiří Neumann, Jan Kubík Iktové centrum, Neurologické oddělení KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Krajský neurologicko neurochirurgický seminář, Teplice, 26.10.201 Cévní

Více

FBLR/3 Kriticky nemocný pacient

FBLR/3 Kriticky nemocný pacient Programy kvality a standardy léčebných postupů Fyzioterapie str. 1 Standard fyzioterapie doporučený UNIFY ČR A. Identifikační údaje Autor: Editor: Zpracovatelé: Oponent: Verze provedení Za zpracování a

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111,

Více

POSOUZENÍ KVALITY GERIATRICKÉ PÉČE 2005 GERIATRICKÁ KLINIKA VŠEOBECNÉ FAKULTNÍ NEMOCNICE

POSOUZENÍ KVALITY GERIATRICKÉ PÉČE 2005 GERIATRICKÁ KLINIKA VŠEOBECNÉ FAKULTNÍ NEMOCNICE POSOUZENÍ KVALITY GERIATRICKÉ PÉČE 2005 GERIATRICKÁ KLINIKA VŠEOBECNÉ FAKULTNÍ NEMOCNICE zpracovala: prof. MUDr. Eva Topinková, CSc. 1 ZÁKLADNÍ UKAZATELE Základní ukazatele 2004 Tab 1 ukazatel Geriatrická

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 5 8 9 7 5 5 1 IČZ smluvního ZZ 8 7 0 2 9 0 0 0 Číslo smlouvy 2 T 8 7 N 0 0 6 Název IČO Nemocnice Český Těšín a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.10.10 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Návaznost a koordinovanost aktivit ucelené podpory návratu osob po CMP do aktivního a pracovního života

Návaznost a koordinovanost aktivit ucelené podpory návratu osob po CMP do aktivního a pracovního života Návaznost a koordinovanost aktivit ucelené podpory návratu osob po CMP do aktivního a pracovního života Metodika Obsah Úvod... 3 Současná situace... 4 Ucelená podpora osob po CMP a její podstata... 4 Proces

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_160. Masérská a lázeňská péče AUTOR: Masérská a lázeňská péče VY_32_INOVACE_160 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Speciální terapie Inhalace aerosolová Využívá se

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 5 4 8 8 6 2 7 IČZ smluvního ZZ 5 8 1 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 U 5 8 N 0 0 1 Název IČO Krajská zdravotní, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.10.10 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016 FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2016 1. Poranění kostí a kloubů ruky anatomie ruky a zápěstí (popis kostí, vazivového aparátu, svalů

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D.

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v geriatrii Rehabilitační ošetřovatelství Rehabilitační prostředky Mgr. Libuše

Více

Zadání VŠKP STAG (AR 2016/17)

Zadání VŠKP STAG (AR 2016/17) Zadání VŠKP STAG (AR 2016/17) 1. Fyzioterapie jako součást primární a sekundární prevence u ischemické choroby srdeční a) Teoretická analýza odborné literatury shrnující problematiku využití fyzioterapie

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu

Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Polohování pacientů po CMP podle Bobath konceptu Mikula J, Müllerová N. Prevence dekubitů. Praha: Grada Publishing, 2008. Polohování pacienta po cévní mozkové příhodě (CMP) je velmi důležité a mělo by

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 7 2 8 3 9 3 3 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 4 1 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 2 L 5 4 M 0 0 5 Název IČO Krajská nemocnice Liberec PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.08.08 /4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 20, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.4. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS

Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Možnosti využití systému Lokomat v terapii chůze u pacientů s RS Crhonková, R. 1,2, Coufalová, R. 1, Kubová, M. 2, 1 Oddělení rehabilitace, FN Olomouc 2 Ústav fyzioterapie, FZV UP v Olomouci Úvod poruchy

Více

Objednání pacientů 461 352 360. Prim. MUDr. Radmila Binarová, PhDr. Vít Kolář 461 352 371. Vedoucí fyzioterapeut Bc. Dagmar Netolická 461 352 218

Objednání pacientů 461 352 360. Prim. MUDr. Radmila Binarová, PhDr. Vít Kolář 461 352 371. Vedoucí fyzioterapeut Bc. Dagmar Netolická 461 352 218 REHABILITACE Adresa: Nemocnice následné péče Mor. Třebová Svitavská 25, 57101 Mor. Třebová 3. budova v přízemí, výtah pro imobilní pacienty se nachází v pravé části budovy. KONTAKT Objednání pacientů 461

Více

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ

SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ SAMOSTATNÉ PŘÍLOHY K DŮVODOVÉ ZPRÁVĚ 1. Celkový počet absolventů v jednotlivých oborech (kvalifikační studium) a celkový počet sester a asistentů v praxi 2. Srovnání činností všeobecné sestry a zdravotnického

Více

Poradna stresové inkontinence z pohledu fyzioterapeuta. Mgr. Petra Brédová Rehabilitační oddělení KN Liberec a.s.

Poradna stresové inkontinence z pohledu fyzioterapeuta. Mgr. Petra Brédová Rehabilitační oddělení KN Liberec a.s. Poradna stresové inkontinence z pohledu fyzioterapeuta Mgr. Petra Brédová Rehabilitační oddělení KN Liberec a.s. Co nás vedlo k otevření poradny? Nedostatečná péče o tuto problematiku v okolí Vysoký počet

Více

Informace k letní odborné praxi

Informace k letní odborné praxi Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Fakulta > Ústavy a kliniky > Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol > Informace k letní

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 6 0 0 0 2 0 2 IČZ smluvního ZZ 6 4 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 3 H 6 4 N 0 0 Název IČO Oblastní nemocnice Náchod, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-0 / 8.0.0 / 4_2 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Rady a návody k nácviku obnovy pohybu po CMP

Rady a návody k nácviku obnovy pohybu po CMP Rady a návody k nácviku obnovy pohybu po CMP Cévní mozková příhoda je onemocnění, které do značné míry ovlivňuje život postiženého i jeho blízkých. Doporučujeme co nejdříve zahájit obnovu postižených funkcí.

Více

Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o.

Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o. CHIRONAX INVEST, s.r.o. NESTÁTNÍ ZDRAVOTNICKÉ ZAŘÍZENÍ Řezáčova 1 624 00 Brno Směrnice 47/012 Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o. Obsah 1. Úvod...2 1.1. Základní pojmy...2 1.2. Použité

Více

SPORTOVNÍ LÉKAŘSTVÍ NEMOCNICE S POLIKLINIKOU PRAHA ITALSKÁ

SPORTOVNÍ LÉKAŘSTVÍ NEMOCNICE S POLIKLINIKOU PRAHA ITALSKÁ SPORTOVNÍ LÉKAŘSTVÍ NEMOCNICE S POLIKLINIKOU PRAHA ITALSKÁ 1. PROČ SPORTOVNÍ LÉKAŘSTVÍ Každý sportovec by měl už od mládežnických kategorií absolvovat jednou ročně sportovní prohlídku. Sportovní činnosti

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 5 4 8 8 6 2 7 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 9 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 5 9 M 0 0 1 Název IČO Krajská zdravotní, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.08.08 / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Primární, sekundární a terciární prevence dětských úrazů nezbytná triáda činnosti Centra dětské traumatologie Tomáš Pešl, Petr Havránek, Linda Jandová

Primární, sekundární a terciární prevence dětských úrazů nezbytná triáda činnosti Centra dětské traumatologie Tomáš Pešl, Petr Havránek, Linda Jandová Primární, sekundární a terciární prevence dětských úrazů nezbytná triáda činnosti Centra dětské traumatologie Tomáš Pešl, Petr Havránek, Linda Jandová Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK

Více

profese fyzioterapeuta je profesí krásnou, naplňující, prospěšnou a zasluhující patřičné společenské uznání a ocenění FYZIOTERAPIE

profese fyzioterapeuta je profesí krásnou, naplňující, prospěšnou a zasluhující patřičné společenské uznání a ocenění FYZIOTERAPIE profese fyzioterapeuta je profesí krásnou, naplňující, prospěšnou a zasluhující patřičné společenské uznání a ocenění FYZIOTERAPIE Unie fyzioterapeutů ČR od počátku novodobé historie České republiky hájí

Více

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP MUDr. Zdeněk Monhart, Ph.D. zástupce ředitele pro LPP, Nemocnice Znojmo MUDr. Vladislav Kopecký, MUDr.

Více

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR Mezinárodní konference,,sociální služby jako výzva 21.století Sociální dialog v sociálních službách 13. a 14. května 2010 Hustopeče Praktické zkušenosti

Více

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová

Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Řízení svalového tonu Martina Hoskovcová Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Svalový tonus Reflexně

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG 009.2012 Platná verze MKN-10 Pro rok 2012 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů 2. aktualizované

Více

Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP. MUDr.Vladimír Macháček

Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP. MUDr.Vladimír Macháček Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP MUDr.Vladimír Macháček ARO, Nemocnice Na Homolce XIII. kongres ČSARIM říjen 2011 Dlouhodobá intenzivní péče (DIP) DIP - pracoviště

Více

Doporučená pohybová aktivita po prodělání CHOPN exacerbace

Doporučená pohybová aktivita po prodělání CHOPN exacerbace Doporučená pohybová aktivita po prodělání CHOPN exacerbace Mgr. Kateřina Neumannová, Ph.D. Katedra fyzioterapie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého, Olomouc Co může ovlivňovat úroveň pohybových

Více

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2017

FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2017 FZS UJEP Katedra fyzioterapie a ergoterapie Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2017 1. Ergoterapie v oblasti pletence ramenního a proximálního konce humeru anatomie (popis kostí

Více

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra CÍL příspěvek shrnuje informace o úrazech a pádech v seniorském věku a o možnostech

Více

07.01 vozíky + příslušenství 07.01.01 mechanické vozíky 07.01.01.01 mechanické vozíky - základní

07.01 vozíky + příslušenství 07.01.01 mechanické vozíky 07.01.01.01 mechanické vozíky - základní Kategorizační strom zdravotnických prostředků viz http://szpcr.cz/aktuality/20130919.pdf doplněný o odborná kritéria (indikační omezení) vynechány preskripční omezení, množstevní a finanční limity, vlastnictví

Více

MUDr.Lenka Forýtková, CS.c;MUDr.Aleš Bourek, Ph.D. Mgr. Iva Chwalková, Mgr Lucie Kožešníková Mgr.Vladan Toufar

MUDr.Lenka Forýtková, CS.c;MUDr.Aleš Bourek, Ph.D. Mgr. Iva Chwalková, Mgr Lucie Kožešníková Mgr.Vladan Toufar 4.1.9 FYZIO/9 Kriticky nemocný pacient (KN) UNIFY ČR 1. 6. 2016 Standard fyzioterapie doporučený UNIFY ČR A. Identifikační údaje Autor: UNIFY ČR Editor MUDr.Lenka Forýtková, CS.c;MUDr.Aleš Bourek, Ph.D.

Více

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Polohování prevence a terapie dekubitů. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování prevence a terapie dekubitů Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Polohování Správné uložení těla nemocného díky změnám poloh Systematická, přesnými pravidly se řídící změna polohy pacienta

Více

Název IČO Thomayerova nemocnice. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Thomayerova nemocnice. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 1 9 0 IČZ smluvního ZZ 0 4 0 0 5 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 4 N 0 0 6 Název IČO Thomayerova nemocnice PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY TOTÁLNÍ ENDOPROTÉZA RAMENNÍHO KLOUBU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY Vážení pacienti, jste po operaci totální endoprotézy (TEP) ramenního kloubu. V zotavování po operaci a návratu k aktivnímu životu bude

Více

Kineziologie-ontogeneze a klíčová stádia. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz

Kineziologie-ontogeneze a klíčová stádia. Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz Kineziologie-ontogeneze a klíčová stádia Pavel Hráský, hrasky@ftvs.cuni.cz Klíčová stadia Embryonální vývoj ovlivnění pohybem matky (přetěžování x úrazy), stresové situace Novorozenec pohybové automatismy

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru APLIKOVANÁ FYZIOTERAPIE

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru APLIKOVANÁ FYZIOTERAPIE LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru APLIKOVANÁ FYZIOTERAPIE Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz, www.mzcr.cz

Více

Komplexní fyzioterapie u pacienta na resuscitačním oddělení. Veronika Jelínková Stanislava Chromá Zuzana Dlabalová KARIM VFN v Praze

Komplexní fyzioterapie u pacienta na resuscitačním oddělení. Veronika Jelínková Stanislava Chromá Zuzana Dlabalová KARIM VFN v Praze Komplexní fyzioterapie u pacienta na resuscitačním oddělení Veronika Jelínková Stanislava Chromá Zuzana Dlabalová KARIM VFN v Praze Oddělení ARO - poskytuje integrovanou péči v plném rozsahu o kriticky

Více

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová

Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče. Mgr. Dita Svobodová Hodnocení kvality poskytované ošetřovatelské péče Mgr. Dita Svobodová Cíl a předmět hodnocení Hodnocení úrovně kvality poskytované ošetřovatelské péče Dodržování legislativních norem Dodržování akreditačních

Více

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Strana 1 z 7 Název: PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Platnost od: 2. 5. 2008 Platnost do: odvolání Nahrazuje: ----- Personál: Všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotně sociální

Více

Chceme cvičit s dobou. Prim. MUDr. Radmila Dědková Mgr. Petra Novotná RHB oddělení OÚ nemocnice

Chceme cvičit s dobou. Prim. MUDr. Radmila Dědková Mgr. Petra Novotná RHB oddělení OÚ nemocnice Chceme cvičit s dobou Prim. MUDr. Radmila Dědková Mgr. Petra Novotná RHB oddělení OÚ nemocnice Nové trendy ve fyzioterapii Fyzioterapie propojuje většinu klinických zdravotnických odborností. Cílem vždy

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 1 7 9 9 0 6 IČZ smluvního ZZ 6 1 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 6 1 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Hradec Králové PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta

6. Přílohy. Příloha č. 1: Vyjádření etické komise. Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta 6. Přílohy Příloha č. 1: Vyjádření etické komise Příloha č. 2: Vzor informovaného souhlasu pacienta Příloha č. 3: Fotodokumentace terapie cvičení na Redcordu cvik č. 1 Příloha č. 4: Fotodokumentace terapie

Více

FZS UJEP Katedra ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2018

FZS UJEP Katedra ergoterapie. Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2018 FZS UJEP Katedra ergoterapie Tematické okruhy pro státní závěrečnou zkoušku ERGOTERAPIE 2018 1. Ergoterapie v oblasti pletence ramenního a proximálního konce humeru anatomie (popis kostí a svalů v oblasti

Více

SKUPINOVÉ CVIČENÍ ZDRAVÁ ZÁDA

SKUPINOVÉ CVIČENÍ ZDRAVÁ ZÁDA brozura_final_sestava 1 9.4.2018 9:03 Stránka 1 SKUPINOVÉ CVIČENÍ ZDRAVÁ ZÁDA Aby záda a krční páteř nebolela brozura_final_sestava 1 9.4.2018 9:03 Stránka 2 Chcete aktivně pracovat na svém zdraví a fyzické

Více

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov

Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Podpora zdraví v Nemocnici Pelhřimov Mgr. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov Efektivní strategie podpory zdraví IV. Praha SZÚ 16. 6. 2016 Nemocnice Pelhřimov Nemocnice

Více

BOBATH KONCEPT. Techniky proprioceptivní a taktilní stimulace

BOBATH KONCEPT. Techniky proprioceptivní a taktilní stimulace BOBATH KONCEPT Techniky proprioceptivní a taktilní stimulace Vývoj NDT / neurodevelopmental treatment / 1. R.I.P. reflex inhibiting postures Posturální inhibiční reflexy Posturální vzorce opačné, než reflexní

Více

Maturitní témata profilová část

Maturitní témata profilová část Zkouška je složena ze dvou částí. 1. Samostatný výkon na odborném pracovišti 2. Písemná zkouška ze Sociálního poradenství a práva Obsah 1. části Praktická část maturitní zkoušky bude probíhat v Domově

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra

Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN. Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Neurochirurgická a neuroonkologická klinika 1. LF UK a ÚVN Mgr Marta Želízková Vrchní sestra Historie kliniky Neurochirurgická klinika ÚVN Praha vznikla 29. října 1959. Zakladatelem kliniky byl generálmajor

Více

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER?

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? Mgr. Ivana Kupečková, MBA KARIM Fakultní nemocnice Hradec Králové ČAS sekce ARIP PROTOKOLY / DOPORUČENÉ POSTUPY Jsou to sady postupů předepsaných

Více

Diagnostika pohybu u lukostřelců. PaedDr. Martina Končalová www.mfkcentrum.cz

Diagnostika pohybu u lukostřelců. PaedDr. Martina Končalová www.mfkcentrum.cz Diagnostika pohybu u lukostřelců PaedDr. Martina Končalová www.mfkcentrum.cz ANAMÉZA DOTAZNÍK PLÁN TRÉNINK nebo TERAPIE VYŠETŘENÍ KONTROLA METODA VOLBA FYZIOTERAPIE, CVIČENÍ DIAGNOSTIKA SVAL Má sílu Trenér

Více