Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2012 (osnova)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2012 (osnova)"

Transkript

1 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2012 (osnova) Kraj: Moravskoslezský Zpracovala : Mgr. Jitka Marková, referent pro sociální služby Schváleno : Mgr. Michalem Potockým, vedoucím oddělení rozvoje sociálních služeb Odkaz na internetovou prezentaci kraje, věnovanou drogám: Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji je určena pro laickou i odbornou veřejnost. Je zdrojem základních informací o koordinaci a institucionálním zajištění protidrogové politiky v kraji, koncepčních opatřeních, spolupráci s obcemi, finančním zajištění a finančních deficitech protidrogové politiky, charakteristice drogové scény, síti služeb pro uživatele drog a aktivitách realizovaných kraji v oblasti protidrogové politiky (např. vzdělávání, analýzy, rozvojové projekty apod.). Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji je jedním ze zdrojů při vytváření Souhrnné zprávy o realizaci protidrogové politiky v krajích a Výroční zprávy o stavu ve věcech drog v ČR. Zároveň je také důležitým informačním materiálem pro politiky na místní, krajské i centrální úrovni. Strana 1 (celkem 25)

2 Souhrn Protidrogová politika byla v roce 2012 byla realizována v souladu se Strategií protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období Nejčastější zneužívanou návykovou látkou zůstává pervitin a marihuana. Poslední čtvrtletí roku 2012 bylo v Moravskoslezském kraji významně ovlivněno kauzou metanol, kdy bylo postupně intoxikováno 63 osob, z nich na následky intoxikace 21 osob zemřelo. V návaznosti na tuto skutečnost se zvýšil počet kontrol původu a složení alkoholu. Síť služeb pro uživatele návykových látek je stabilizovaná a rozvíjí se dle definovaných potřeb. Služby se rozvíjí v návaznosti na proces střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb, jež Moravskoslezský kraj metodicky vede a koordinuje. Ze strany zástupců obcí plyne potřeba řešit situaci stále snižujícího se věku dětí a mladistvých experimentujících a užívající návykové látky. V kraji jsou omezené možnosti efektivně tuto situaci řešit. Schází zde pobytové zařízení pro děti a taktéž psychiatrická péče. Nejvyšší podíl uživatelů drog se vyskytuje u osob s nejnižším vzděláním a mezi nezaměstnanými. Evidentní je absence bydlení pro nízkopříjmovou skupinu obyvatel, absence pracovních příležitostí pro uživatelé návykových látek po léčbě. Rovněž i v roce 2012 se rozšířila nabídka služeb pro cílovou skupinu osob závislých na alkoholu. Strana 2 (celkem 25)

3 Obsah a struktura výroční zprávy: 1 Drogová scéna situace v kraji Koordinace protidrogové politiky Institucionální zajištění Krajské institucionální zajištění koordinace Místní zajištění koordinace protidrogové politiky Strategické dokumenty protidrogové politiky kraje Koncepce, strategie, akční plány a jejich zaměření Hodnocení strategických dokumentů/protidrogové politiky kraje Zadané/realizované analýzy/studie v oblasti drogové politiky a drogové situace Další významné aktivity v oblasti protidrogové politiky v r na krajské i místní úrovni Finanční zajištění služeb pro uživatele drog Služby poskytované uživatelům drog a osobám ohroženým drogami Různé - další údaje...25 Strana 3 (celkem 25)

4 1 Drogová scéna situace v kraji Na úseku nealkoholové toxikomanie v roce 2012 bylo zaznamenáno celkem 192 případů a prověřováno či stíháno bylo 240 osob (v roce 2011 bylo realizováno celkem 180 případů, a prověřováno či stíháno bylo 222 osob). Nejčastější zneužívanou návykovou látkou zůstává metamfetamin (pervitin) společně s marihuanou. Podařilo se odhalit 27 laboratoří sloužících k výrobě metamfetaminu (tzv. varen) a bylo zjištěno 16 pěstíren rostlin konopí (v roce 2011 se jednalo o 26 laboratoří na výrobu pervitinu a 12 pěstíren). Hlavními vstupními surovinami při výrobě metamfetaminu se staly zahraniční farmaceutické přípravky obsahující pseudoefedrin a to Sudafed, Ibuprom, Cirrus, Acatar a Modafen, které si pachatelé obstarávají nákupem v Polsku. Tato situace je srovnatelná se situací v roce Ceny zneužívaných návykových látek se oproti roku 2011 nijak výrazně nezměnily, k menším krátkodobým změnám dochází pouze v případech omezení okamžité dostupnosti těchto látek po zadržení regionálních výrobců policií. Počty realizovaných akcí ve věci snižování dostupnosti drog a počty zadržených pachatelů dle okresů MSK okres realizace pachatelé Bruntál Národní protidrogová centrála Frýdek-Místek Karviná Nový Jičín Opava celkem Strana 4 (celkem 25)

5 Spácháme trestné činy dle zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, v platném znění (MSK) 283 nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu šíření toxikomanie 288 výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem 1 celkem Tabulka 1-1: pachatelů přestupků projednaných v r podle 30, odst. 1, písm. j) zákona č. 200/1990 Sb. v rozdělení podle věku pachatele a druhu drogy: Přestupky držení drog Věk osoby 30 odst. 1, písm. j Do 18 let Přes 18 let Konopné drogy Pervitin Extáze Heroin Kokain Subutex/Suboxone Houby obsahující OPL Jiná OPL Celkem osob Poznámka: "Celkem osob" nemusí být součtem osob ve sloupci, protože jedna osoba mohla být sankcionována za držení více drog zároveň. Např. 1 osoba, která byla sankcionována zároveň za držení konopných drog, pervitinu a extáze, bude vykázána v každém řádku podle typu drogy, ale jen jednou v řádku Celkem osob. Tabulka 1-2: pachatelů přestupků projednaných v r podle 30, odst. 1, písm. k) zákona č. 200/1990 Sb. podle věku pachatele a druhu drogy: Přestupky pěstování rostlin a hub Věk osoby 30 odst. 1, písm. k Do 18 let Přes 18 let Rostliny konopí Jiné rostliny nebo houby obsahující OPL Celkem osob 0 11 Poznámka: "Celkem osob" nemusí být součtem osob ve sloupci, protože jedna osoba mohla být sankcionována za držení více drog zároveň. Např. 1 osoba, která byla sankcionována zároveň za držení konopných drog, pervitinu a extáze, bude vykázána v každém řádku podle typu drogy, ale jen jednou v řádku Celkem osob. Strana 5 (celkem 25)

6 Hlavní kriminogenní faktory v Moravskoslezském kraji: příhraniční oblast s Polskou a Slovenskou republikou, velký počet zahraničních dělníků, nepříznivá sociální struktura obyvatel - vysoká nezaměstnanost (k okres Bruntál 18%, Karviná 14,4%, 12,8%), vysoký počet osob pobírajících sociální dávky (k vyplácených dávek nejvíc v ČR), zadluženost obyvatel, velký počet bezdomovců, závislost pachatelů na návykových látkách, vysoký počet obyvatel s nižším vzděláním (57,4% obyvatel kraje má zákl. vzdělání nebo středoškolské bez maturity), sociálně vyloučené lokality (10 obcí), sociálně vyloučené romské lokality v kraji - cca 28 ( 10, Karviná 9), vysoký počet restauračních zařízení a heren s nonstop provozem vandalství, násilná kriminalita, krádeže na podnapilých osobách, velký počet kulturně-společenských a sportovních akcí, velký podíl recidivistů na objasněné trestné činnosti, vysoký podíl násilné kriminality, zvyšující se brutalita útoků, divácké násilí (i v nižších soutěžích), domácí násilí, výroba a distribuce drog, sofistikované pěstování marihuany, přejímání nesprávných vzorců chování u mladé generace, množství věznic, velké snížení počtu policistů velká zatíženost sloužících policistů. Strana 6 (celkem 25)

7 2 Koordinace protidrogové politiky 2.1 Institucionální zajištění Krajské institucionální zajištění koordinace Krajský protidrogový koordinátor - Jméno Mgr. Jitka Marková - Kontaktní údaje: tel: , jitka.markova@kr-moravskoslezsky.cz - Vykonává funkci KPK od data: Zařazení ve struktuře úřadu kraje: referent pro sociální služby, odbor sociálních věcí - Přímý nadřízený (jméno, funkce): Mgr. Michal Potocký, vedoucí oddělení rozvoje sociálních služeb - Velikost pracovního úvazku KPK: 0,5 - Jiné agendy vykonávané KPK (jaké?): služby sociální prevence, projekty v rámci OP LZZ na podporu služeb a aktivit v oblasti sociální Krajská protidrogová komise prevence V Moravskoslezském kraji není zřízena protidrogová komise Přehled pracovních skupin v oblasti protidrogové politiky Za účelem řešení protidrogové problematiky byla ustanovena Pracovní skupina protidrogové prevence v Moravskoslezském kraji Název skupiny: Pracovní skupina protidrogové prevence v Moravskoslezském kraji Jde o: stálou skupinu ad-hoc skupinu Rok vzniku skupiny: 2003 jednání v r. 2012: 2 Stručný popis její činnosti: (činnost, ke které byla zřízena a nejdůležitější úkoly/témata, kterými se ve sledovaném roce zabývala) Pracovní skupina protidrogové prevence v Moravskoslezském kraji je včleněna do organizační struktury procesu střednědobého plánování rozvoje sociáních služeb a ze své činnosti je odpovědna Pracovní skupině pro vznik a realizaci střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji (tzv. Řídící skupině ), jež byla ustanovena Radou Moravskoslezského kraje. Protidrogová problematika Moravskoslezského kraje je tedy jedním z témat procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v kraji. V Pracovní skupině protidrogové prevence v Moravskoslezském kraji jsou zastoupeni odborníci zabývající se realizací protidrogové politiky (místní protidrogový koordinátor obce s rozšířenou působností, zástupce Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, lékař-psychiatr, odborník na specifickou primární prevenci, zástupce za odbor zdravotnictví KÚ MSK, zástupce za oblast sociálně právní ochrany dětí, zástupci nestátních neziskových organizací poskytujících služby protidrogové prevence a krajský protidrogový koordinátor). Hlavní aktivitou této skupiny v roce 2012 bylo zajištění činností plynoucích ze Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období (příprava dotačního programu protidrogové politiky kraje). Strana 7 (celkem 25)

8 Složení pracovní skupiny (seznam členů): Jméno a příjmení Instituce Funkce v instituci Mgr. Jana Kupková (vedoucí pracovní skupiny) David Kondělka (zástupce vedoucí pracovní skupiny) Mgr. Marie Monsportová Modrý Kříž v České republice Renarkon o. p. s. Výbor sociální zastupitelstva Moravskoslezského kraje náměstek pro sociální práci, manažer kvality sociálních služeb, manažer projektu, adiktolog zástupce ředitele členka Mgr. Andrea Matějková Bc. Libuše Sobková Krajský úřad Moravskoslezského kraje Krajský úřad Moravskoslezského kraje zástupce odboru školství mládeže a sportu KÚ MSK (primární prevence) zástupce odboru zdravotnictví KÚ MSK (oblast léčby) Mgr. Štěpán Vozárik Magistrát města Ostravy protidrogový koordinátor Bc. Antonín Daněk Kpt. Mgr. Michal Kasper Krizové a kontaktní centrum Pod slunečníkem návykových látek Krajské ředitelství Policie Moravskoslezského kraje vedoucí K-centra vrchní komisař MUDr. Tomáš Javůrek Psychiatrická léčebna Opava psychiatr Mgr. Šárka Chytilová Mgr. Jitka Marková Magistrát města Ostravy Krajský úřad Moravskoslezského kraje metodická a kontrolní činnost na úseku sociálně právní ochrany dětí krajský protidrogový koordinátor Vzájemná spolupráce subjektů protidrogové politiky na krajské úrovni Problematika protidrogové koordinace je primárně zajišťována odborem sociálních věcí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Krajský protidrogový koordinátor: Mgr. Jitka Marková, tel: , jitka.markova@kr-moravskoslezsky.cz Ve struktuře Krajského úřadu Moravskoslezského kraje je zařazen na odboru sociálních věcí jako referent pro sociální služby. Mimo agendu protidrogové koordinace působí v oblasti sociální prevence všeobecně (problematika osob ohrožených sociálním vyloučením). Manažer prevence kriminality Mgr. Petra Havláková, tel : , .: petra.havlakova@kr-moravskoslezsky.cz V oblasti prevence kriminality je radou kraje zřizována Pracovní skupina prevence kriminality. Hlavní náplní činnosti této skupiny je spolupráce zainteresovaných subjektů při přípravě koncepce a realizaci preventivních aktivit a opatření v rámci kraje. Strana 8 (celkem 25)

9 Koordinátor pro národnostní menšiny a romské záležitosti Mgr. Daniel Vrána, tel.: , .: daniel.vrana@kr-moravskoslezsky.cz Do této agendy mimo jiné spadá koordinace činností ve prospěch integrace romského etnika a koordinace aktivit s cílem snížení sociálního vyloučení. Koordinátor střednědobého plánování sociálních služeb Mgr. Magdalena Bednářová tel.: magdalena.bednarova@kr-moravskoslezsky.cz Vzhledem ke skutečnosti, že agenda koordinátora pro národnostní menšiny a romské záležitosti, agenda prevence kriminality, problematika střednědobého plánování sociálních služeb i agenda protidrogové koordinace jsou organizačně zařazeny na odboru sociálních věcí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, je zajištěna velmi dobrá a flexibilní spolupráce v oblasti sociální prevence a plánování. Krajský metodik pro oblast prevence rizikových projevů chování ve školách a školských zařízeních Mgr. Andrea Matějková tel.: , andrea.matějkova@kr-moravskoslezsky.cz Hlavní činností koordinátora pro oblast prevence rizikového chování je metodické vedení metodiků prevence v pedagogicko psychologických poradnách a školních metodiků prevence působících na základních a středních školách Moravskoslezského kraje. Mimo dalších aktivit vyhodnocuje a monitoruje výskyt rizikového chování na školách a v návaznosti na to, navrhuje účinná preventivní opatření. Ve druhé polovině roku 2012 se intenzivně pracovalo na přípravách nové strategii prevence rizikového chování na období Ve struktuře Krajského úřadu Moravskoslezského kraje působí na odboru školství mládeže a sportu. Spolupráce mezi odbory školství mládeže a sportu, odborem zdravotnictví a odborem sociálních věcí KÚ MSK v rámci protidrogové problematiky probíhala standardně a je na dobré úrovni Místní zajištění koordinace protidrogové politiky obcí s rozšířenou působností v kraji 22 obcí s rozšířenou působností, ve kterých je zřízena pozice místního protidrogového koordinátora (dále MPK ) 16 Obce s rozšířenou působností, kde nejsou ustanoveny MPK: Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Karviná, Krnov a Odry Obce s rozšířenou působností kde jsou ustanoveni MPK: Bruntál, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Kopřivnice, Kravaře, Opava,, Orlová, Nový Jičín, Rýmařov, Třinec a Vítkov Strana 9 (celkem 25)

10 Seznam místních protidrogových koordinátorů v Moravskoslezském kraji (stav k ) Obec s rozšířenou působností Jméno Úvazek Zařazení ve struktuře obecního úřadu Bílovec Kontakt Bohumín odbor sociálních Bruntál Bc. Jana Michnová 0,2 věcí jana.michnova@mubruntal.cz Český Těšín Frenštát pod Ing. Helena městská policie ,2 Radhoštěm Nedvědová helena.nedvedova@mufrenstat.cz odbor sociálních Mgr. Andrea Frýdek-Místek 1 služeb Mališová malisova.andrea@frydekmistek.cz Frýdlant nad Ostravicí Havířov Hlučín Jablunkov Mgr. Iveta Pietruchová Bc. Gabriela Tomašková Mgr. Bc. Anna Kačmařová Bc. Josef Grochal 0,3 0,5 odbor sociálních věcí odbor školství a kultury odbor sociálních věcí a zdravotnictví odbor sociálních věcí a zdravotnictví ipietruchova@frydlantno.cz tomaskova.gabriela@havirovcity.cz kacmarova@hlucin.cz josef.grochal@jablunkov.cz Karviná odbor sociálních Mgr. Blanka Kopřivnice věcí a Mikundová blanka.mikundova@koprivnice.cz zdravotnictví odbor sociálních Kravaře Bc. Irena Sentenská 0,1 věcí irena.sentenska@kravare.cz Krnov Nový Jičín Odry Opava Mgr. Daniela Susíková Bc. Dagmar Polášková, DiS. Orlová Mgr. David Pěntka 0,5 odbor sociálních věcí 0,5 odbor školství odbor školství, kultury a sportu dsusikova@novyjicin-town.cz dagmar.polaskova@opava-city.cz , david.pentka@muor.cz Mgr. Štěpán Vozárik 1,0 Rýmařov Bc. Lucie Faronová 0,1 Třinec Vítkov Bc. Milena Haškovcová Dobromila Putková odbor kultury a zdravotnictví odbor sociálních věcí odbor sociálních věcí odbor sociálních věcí faronova@rymarov.cz milena.haskovcova@trinecko.cz putkova@vitkov.info Strana 10 (celkem 25)

11 Místní protidrogoví koordinátoři, (ve smyslu 23 zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, v platném znění) působí jen v některých v obcích s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje. Ve většině případů se nejedná o protidrogové koordinátory jako takové, ale jde o pracovníky v oblasti sociální prevence a sociálních služeb, popř. školství, kteří mají protidrogovou koordinaci kumulovanou s jinou činností (např. prevence kriminality, sociální kuratela, komunitní plánování, sociálně právní ochrana dětí apod.). V obcích s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje nezpracovávají samostatný strategický materiál zaměřený na protidrogovou prevenci. Tato problematika je většinou zapracována do koncepčních materiálů zaměřených na prevenci kriminality, popř. na prevenci sociálně nežádoucích jevů. V mnoha případech je pak oblast protidrogové prevence zohledněna ve střednědobých plánech rozvoje sociálních služeb, které v současné době mají vypracovány ve většině obcí s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje. Spolupráce krajského protidrogového koordinátora s místními protidrogovými koordinátory a s pracovníky v oblasti sociální prevence funguje na dobré úrovni. V roce 2012 proběhla dvě společná setkání se zástupci obcí ve věci protidrogové koordinace. Na tomto jednání byli zástupci obcí obeznámeni s financováním protidrogových programů z veřejných zdrojů, rovněž byli obeznámeni s činností Drogové poradny, jež v Ostravě provozuje obecně prospěšná společnost Renarkon. V závěru roku 2012 se na půdě Krajského úřadu Moravskoslezského kraje sešli místní protidrogoví koordinátoři a romští poradci působící na úrovni obcí s rozšířenou působností. Cílem tohoto setkání bylo zjistit postavení místních protidrogových koordinátorů v obcích v návaznosti na novelu zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů platné od S touto legislativní úpravou přibyla na obecní úroveň nová kompetence v podobě výkonu sociální práce, která se mimo jiné cílové skupiny, může vztahovat i k cílové skupině osob závislých na návykových látkách, osob závislých na hře a hracích automatech. V rámci metodického vedení kraje směrem k obcím byli v září 2012 o protidrogové problematice informováni i pracovníci sociálně právní ochrany dětí působící na obcích s rozšířenou působností. 2.2 Strategické dokumenty protidrogové politiky kraje Koncepce, strategie, akční plány a jejich zaměření Specifické strategické dokumenty protidrogové politiky kraje Název: Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období Období platnosti: Schváleno dne: , usnesením zastupitelstva kraje č. 16/1420 www stránky dokumentu ke stažení: Stručná charakteristika dokumentu: Základní vizí schváleného strategického dokumentu v oblasti protidrogové politiky Moravskoslezského kraje je zachovávat stávající síť služeb pro uživatele návykových látek a rozvíjet v oblasti protidrogové prevence takové aktivity a služby, jež povedou k postupnému snižování užívání návykových látek v Moravskoslezském kraji a ke snižování rizik, které mohou v souvislosti s jejich abúzem nastat. Zastřešujícím krajským strategickým dokumentem v oblasti rozvoje sociálních služeb je Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji na léta Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském určuje jasný směr v oblasti rozvoje stávajících i nových sociálních služeb. Cílem plánování rozvoje sociálních služeb je poskytovat a podporovat v obcích, resp. v kraji jen ty sociální služby, které vycházejí ze zjištěných potřeb obyvatel. V této souvislosti je tedy klíčové, aby informace o drogové scéně a Strana 11 (celkem 25)

12 potřeby z terénu byly prostřednictvím poskytovatelů soc. služeb, popř. prostřednictvím jiných zainteresovaných subjektů (např. samotní uživatelé drog, Policie ČR) přenášeny na úroveň obcí, a aby tyto informace byly zohledňovány v procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb těchto obcí. Hlavními cíli Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období je: Vytvářet podmínky pro efektivní primární prevenci závislostí Dostupnými nástroji snižovat rizika související s užíváním nelegálních drog Monitorovat dostupné možnosti léčby osob závislých na legálních i nelegálních drogách a realizovat kroky vedoucí k optimalizaci sítě těchto léčebných zařízení a léčebných programů Prosazovat mechanismy vedoucí k efektivní koordinaci a vzájemné komunikaci mezi všemi subjekty zapojenými do protidrogové problematiky Strategické dokumenty kraje se širším kontextem obsahující také otázky protidrogové politiky Název: Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Období platnosti: Schváleno dne: , usnesením zastupitelstva kraje č. 13/1209 www stránky dokumentu ke stažení: - Stručná charakteristika dokumentu: Hlavním cílem Střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb je vytvoření kvalitních a dostupných sociálních služeb na základě potřeb identifikovaných obcemi nebo kraje a nastavení jejího efektivního financování, včetně udržitelného rozvoje. V rámci Střednědobého plánu je vymezena i cílová skupina osob ohrožených návykovými látkami a osoby na návykových látkách závislé. Tato cílová skupina je plně etablovaná v procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb a návazných aktivit Moravskoslezského kraje. Další strategické dokumenty Moravskoslezského kraje z oblasti sociální prevence: Strategie integrace romské komunity Moravskoslezského kraje na období Koncepce prevence kriminality Moravskoslezského kraje V roce 2012 se připravovala Strategie prevence rizikového chování u dětí a mládeže v Moravskoslezském kraji na období Hodnocení strategických dokumentů/protidrogové politiky kraje Typ hodnocení: průběžně externí závěrečně interní kombinace obou Všechny výše uvedené strategické dokumenty Moravskoslezského kraje jsou hodnoceny průběžně v rámci příslušných pracovních skupin, ustanovených za účelem implementace zpracovaných strategických dokumentů. Hodnocení strategických dokumentů probíhá vždy minimálně jednou ročně. Strana 12 (celkem 25)

13 2.3 Zadané/realizované analýzy/studie v oblasti drogové politiky a drogové situace Moravskoslezský kraj v roce 2012 nerealizoval žádnou studii v oblasti drogové politiky a drogové situace. 2.4 Další významné aktivity v oblasti protidrogové politiky v r na krajské i místní úrovni Název aktivity Realizátor Cílová skupina Popis aktivity metodici prevence v PPP V. Krajská konference primární prevence v Moravskoslezském kraji Moravskoslezský kraj školní metodici prevence, školní psychologové, speciální pedagogové a výchovní poradci V. Krajská konference primární prevence v Moravskoslezském kraji ředitelé škol učitelé 3 Finanční zajištění služeb pro uživatele drog Způsob financování služeb krajem (popis) Moravskoslezský kraj stejně tak jako v předchozích letech podporoval v roce 2012 programy protidrogové prevence zejména prostřednictvím specifického dotačního titulu. Program protidrogové politiky kraje na rok 2012 (Podpora sítě certifikovaných služeb v oblasti protidrogové prevence) Finanční prostředky uvolněné v rámci dotačního programu v oblasti protidrogové politiky kraje sloužily v převážné míře k pokrytí provozních nákladů poskytovatelů sociálních služeb v oblasti protidrogové prevence. Tyto programy nepodléhají víceletému financování. Dotační programy jsou vyhlašovány vždy jednou za rok v návaznosti na rozpočet kraje. S ohledem na skutečnost, že vytýčeným cílem Moravskoslezského kraje je podporovat služby ustálené a kvalitní byla u programů protidrogové prevence v roce 2012 vyžadována certifikace odborné způsobilosti služeb pro uživatele návykových látek. V roce 2012 byly v rámci dotačního programu protidrogové politiky kraje podpořeny i programy pro osoby závislé na alkoholu a pro patologické hráče. Jedná se o programy, jež nejsou hrazeny z prostředků zdravotních pojišťoven Dotační program Podpora aktivit v oblasti prevence rizikového chování dětí a mládeže pro školní rok 2012/2013 V rámci tohoto dotačního programu byly podporovány: Projekty zaměřené na všeobecnou specifickou primární prevenci rizikových projevů chování (určeno pouze pro školy a školská zařízení) Projekty zaměřené na včasnou intervenci v oblasti selektivní a indikované specifické primární prevence rizikových projevů chování (určeno pro obecně prospěšné společnosti, občanská sdružení, školy a školská zařízení) Strana 13 (celkem 25)

14 Projekty zaměřené na zvyšování odborných znalostí a kompetencí pedagogů v problematice prevence a řešení rizikových projevů chování (určeno pro obecně prospěšné společnosti, občanská sdružení, školy a školská zařízení) Program na podporu neinvestičních aktivit z oblasti prevence kriminality na rok 2012 V rámci tohoto dotačního programu byly podporovány Podpora letních pobytových táborů, víkendových pobytů nebo jednorázových akcí pro děti a mládež ohrožené společensky nežádoucími jevy Podpora probačních programů zaměřených na sociální začleňování mladistvých pachatelů trestných činů v návaznosti na zákon č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže, v platném znění a podpora resocializačních aktivit zaměřených na sociální začleňování dospělých pachatelů Podpora tematicky zaměřených vzdělávacích, přednáškových a informačních aktivit (účinné prvky ochrany před trestnou činností včetně extremismu, prevence zadlužování, ochrana obětí domácího násilí a sexuálního komerčního zneužívání, kyberšikana. Financování protidrogových programů z evropských fondů: Individuální projekty Moravskoslezského kraje (Evropský sociální fond, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost) Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji realizovaný v letech V rámci tohoto projektu byl podporován terénní programy pro uživatele návykových látek v obcích Krnov, Opava, Havířov a Karviná a služby následné péče pro cílovou skupiny osoby závislých na alkoholu. Optimalizace sítě služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji v letech V rámci tohoto krajského projektu je podporován pouze terénní program pro uživatele drog v Krnově. Vytváření pozitivního prostředí ve školách Cílem tohoto krajského projektu financovaného z Operačního programu Vzdělání a konkurenceschopnost bylo získat primární soběstačnost preventivně působit a včasně řešit výskyt negativních trendů rizikových forem chování u žáků zapojených škol s dopadem na podporu a zlepšování pozitivního sociálního klimatu na jednotlivých školách. Doba realizace projektu Individuální projekty (granty) poskytovatelů služeb v oblasti protidrogové prevence Renarkon o. p. s. Balíček první pomoci k přežití ve světě bez drog Doba realizace: červenec květen 2014 Strana 14 (celkem 25)

15 Hlavním cílem projektu je realizace podpůrného vzdělávacího a poradenského balíčku, který pomůže cílové skupině překlenout první největší překážky stojící v cestě při hledání pracovního uplatnění a zapojení se do nového života "bez drog" (řešení bydlení, dluhů, péče o zdraví, vytvoření zdravého vztahu k okolí, orientace na trhu práce ap.) a jejichž "vypořádání" jim umožní srovnat svou pozici s ostatními uchazeči o zaměstnání "bez handicapu" a zaměřit tak svou pozornost pouze na hledání pracovního uplatnění. Aktivně za novou prací Doba realizace: listopad říjen 2013 Projekt zaměřený na osoby s dřívější závislostí na nealkoholových drogách, které mají ztížený vstup na běžný trh práce z důvodu zdravotních omezení, nedostatečného vzdělání či nedostatečně rozvinutých měkkých dovedností či nebo záznamu v trestním rejstříku. Hl. cílem projektu je podpořit zaměstnanost a zvýšit zaměstnatelnost osob znevýhodněných na trhu práce se zvláštním důrazem na tuto specifickou cílovou skupinu. Vzdělávání sociálních pracovníků Renarkon, o.p.s. Doba realizace: červenec červen 2013 Projekt je zaměřen na rozvoj odborné kvalifikace pracovníků společnosti Renarkon v soc. službách a reaguje na aktuální potřeby rozvoje odborných znalostí jednotlivých zaměstnanců a moderní trendy v oblasti soc. práce se zaměřením na osoby, které se ocitly v obtížné životní situaci v souvislosti s užíváním nealkoholových drog nebo jsou touto situací ohroženy. Hlavním cílem projektu je zvýšení kvality sociálních služeb poskytovaných pracovníky Renarkonu, kteří jsou v přímém kontaktu s klienty a osobami ohroženými závislostmi nebo osobami závislými na návykových látkách. Zpět do společnosti, zpět do práce Doba realizace: leden červen 2015 Sociální a pracovní začleňování sociálně vyloučených osob - osob závislých na návykových látkách, které absolvovaly nebo absolvují ústavní, popř. ambulantní léčbu a osob, které abstinují. Cíl 1 - Vytvořit a zavést do praxe komplexní metodiku adaptačního programu řešícího problematiku sociálního a pracovního uplatnění bývalých uživatelů drog. Cíl 2 - Podpořit motivaci cílové skupiny a pomocí cílených vzdělávacích aktivit a individuálního poradenství umožnit osobám z cílové skupiny zapojení do společnosti a návrat na trh práce. Cílovou skupinou projektu jsou klienti následné péče, tzn. Doléčovacího centra Renarkon, kteří potřebují pomoc při přechodu z léčby do běžného života a potřebují:- stabilizovat v novém životním stylu- podpořit v dosahování samostatnosti a nezávislosti na cizí pomoci.- připravit na problémy spojené se získáváním zaměstnání. Modrý kříž v České republice o. s. Stabilizace a rozvoj sítě služeb následné péče v Moravskoslezském kraji Doba realizace: leden 2013 červen 2015 Hlavním cílem projektu je kvalitní poskytování služeb následné péče a jejich stabilizace. V rámci poskytování služby pracujeme s klienty na udržení pozitivních změn v chování a životním stylu, ke kterým došlo v souvislostí s abstinencí, s důrazem na komplexní sociální začlenění jedince, jeho návrat nebo udržení na trhu práce. S důrazem na tento aspekt je dalším cílem projektu vytvoření metodiky programu "JobKlub", jeho realizace a pilotní ověření. Analýza finančních potřeb drogových služeb kraje V roce 2012 ani v předchozích letech nebyla provedena žádná analýza finančních potřeb drogových služeb. Plánování služeb pro uživatele drog a osoby ohrožené závislostmi na návykových látkách probíhá v rámci procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb. Jednotlivé potřeby jsou přenášeny z úrovně municipalit na úroveň krajskou. Ve všech 22 obcích s rozšířenou působností Moravskoslezského kraje střednědobé plánování rozvoje sociálních služeb probíhá a kraj toto plánování koordinuje a metodicky vede. Strana 15 (celkem 25)

16 Rozpočtové výdaje na protidrogovou politiku v kraji Tabulka 3-1: Výdaje z rozpočtu kraje v roce 2012 Výdaje Popis Výše (v Kč) Výše (v Kč) na protidrogovou Program protidrogové politiky kraje na rok 2012 Program, prostřednictvím kterého jsou financovány provozní náklady poskytovatelů služeb v oblasti protidrogové prevence (registrované sociální služby, dle zákona o sociálních službách + certifikované služby) politiku letní pobytové tábory a vícedenní akce pro děti a mládež ze společensky znevýhodněného prostředí. Krajský program na podporu neinvestičních aktivit v oblasti prevence kriminality 2012 motivační a vzdělávací programy realizované ve spolupráci s Probační a mediační službou, zaměřené na mladistvé a dospělé pachatele trestných činů, jejichž záměrem je dosažení opětovného začlenění těchto osob do společnosti vzdělávací, přednáškové a informační aktivity Dotační program Podpora aktivit v oblasti prevence rizikového chování dětí a mládeže pro školní rok 2012/ Financování protialkoholních záchytných stanic Celkem Tabulka 3-2: Výdaje z rozpočtu obcí v roce 2012 Výdaje Popis Výše (v Kč) Výše (v Kč) na protidrogovou zdroj na obecní úrovni nesledujeme zdroj na obecní úrovni nesledujeme Financování programů primární prevence Financování programů harm reduction politiku zdroj na obecní úrovni nesledujeme Léčba a sociální začleňování (terapeutické komunity, následná péče) Strana 16 (celkem 25)

17 zdroj na obecní úrovni nesledujeme zdroj na obecní úrovni nesledujeme Financování ambulantní léčby, včetně léčby alkoholové závislosti financování odborného sociálního poradenství pro drogově závislé a jejich příbuzné Celkem Tabulka 3-3: Souhrn výdajů podle typu služeb/podle účelu (v Kč) Pozn.: Jedná se o souhrnné zpracování dat z tabulek uvedených výše. Při vyplňování je nutné dodržovat předepsanou strukturu. Typ služeb Primárně-preventivní programy škol a školských zařízení Primárně-preventivní programy NNO, případně jiných subjektů rozpočet kraje rozpočty obcí rozpočet kraje - z toho IP - z toh o IP rozpočty obcí Primární prevence celkem Terénní programy Kontaktní centra Harm reduction celkem Ambulantní léčba NNO Substituční léčba Ostatní ambulantní AT/medicínská léčba Lůžková AT/medicínská léčba Terapeutické komunity Služby NNO ve vězení Léčba celkem Následná péče Záchytné stanice a ošetření intoxikovaných osob Informace/výzkum/koordinace* 1 Ostatní* (Program prevence kriminality, Drogová poradna) CELKEM * Specifikujte 1 Publikace, letáky, konference, semináře, analýzy, koncepce apod. Strana 17 (celkem 25)

18 Výdaje na protidrogovou politiku kraje z veřejných zdrojů Moravskoslezský kraj 2012 Moravskoslezský kraj Úřad vlády Ministerstvo práce a sociálních věcí Ministerstvo zdravotnictví Obce celkem Strana 18 (celkem 25)

19 4 Služby poskytované uživatelům drog a osobám ohroženým drogami Uveďte, zda je definována síť služeb pro uživatele drog ve vašem kraji: Moravskoslezský kraj nemá definovanou minimální síť služeb pro uživatele návykových látek a pro osoby tímto jevem ohrožené. Popis situace podle jednotlivých typů (standardů) služeb Oblast primární prevence I v průběhu roku 2012 byl realizován individuální projekt kraje (v rámci Operačního programu vzdělání pro konkurenceschopnost) Vytváření pozitivního prostředí ve školách, jehož cílem je získání primární soběstačnosti preventivně působit a včasně řešit výskyt negativních trendů rizikových forem chování sociálních skupin u žáků zapojených škol s dopadem na podporu a zlepšování pozitivního sociálního klimatu na jednotlivých školách (doba realizace projektu ). V oblasti primární prevence působí v Moravskoslezském kraji několik poskytovatelů, kteří se zabývají širším spektrem rizikového chování, jejich nabídka se nevztahuje pouze na prevenci zneužívání návykových látek. Nejširší nabídku nabízí RENARKON o. p. s., který poskytuje své služby převážně v Ostravě a blízkém okolí a dále organizace FAUST, které nabízí primární prevenci i na prvním stupni základních škol. V oblasti Karvinska působí Centrum prevence, příspěvková organizace (města Havířova) a občanské sdružení AVE. V oblasti Opavska zajišťují služby sdružení SWING a EUROPTOPIA, ve Frýdku-Místku pak občanské sdružení Centrum nové naděje, které bylo partnerem projektu uvedeného v prvním odstavci. Všechny tyto organizace mají přesahy svých okresů. Na Bruntálsku působí organizace Open House. Nutno podotknout, že velký podíl preventivních aktivit patří i metodikům prevence působících na pedagogicko psychologických poradnách. Voblasti Novojičínska služby primární prevence zajišťují především metodik prevence z PPP nebo Renarkon, o.p. s či Centrum nové naděje, o.s. V Moravskoslezském kraji působí i další organizace, které se profilují do specifických oblastí spektra rizikového chování (netolismus, poruchy příjmu potravy, sexuální problematika apod.) V mnoha případech se specifické primární prevenci věnují, mimo jiné, i poskytovatelé služeb v oblasti harmreduction, kteří jsou oslovováni přímo školami a kteří mají pro tyto účely zpracovány preventivní aktivity. Tabulka 4-1: Programy primární prevence realizované v r (mimo škol a školských zařízení) Název projektu/program u Centrum primární prevence Program dlouhodobé primární prevence rizikového chování pro 1. stupeň ZŠ Havířov Centrum prevence Realizátor programu (pracoviště ) Renarkon, o.p.s. Faust o. s. Sociální služby města Havířova Cílová skupin a děti, třídní kolektivy, učitelé, rodiče Děti z MŠ, třídní kolektivy na základníc h školách Děti z MŠ, třídní kolektivy, učitelé, Charakteristik a aktivit Preventivní programy pro třídní kolektivy a pro pedagogy Preventivní programy pro třídní kolektivy Preventivní programy pro třídní kolektivy a pro pedagogy akcí/oso b žáků pedagogů žáků žáků Typ PP dle standard ů PP Všeobecná / Selektivní/ Indikovan á Všeobecná/ Selektivní/ Indikovaná Všeobecná Všeobecná Certifikovan á služba (ano/ne) Strana 19 (celkem 25)

20 Český Těšín Občanské sdružení AVE Občanské sdružení AVE rodiče třídní kolektivy, žáci, učitelé Preventivní programy pro třídní kolektivy a pro pedagogy žáků Všeobecná/ Selektivní/ Indikovaná Opava Swing, o. s Opava Eurotopia, o.s. Frýdek-Místek Centrum nové naděje Swing, o. s. Eurotopia, o.s. Centrum nové naděje třídní kolektivy, žáci třídní kolektivy, žáci třídní kolektivy, žáci, učitelé Preventivní programy pro třídní kolektivy adaptační a kohezivní pobyty Preventivní programy pro třídní kolektivy Preventivní programy pro třídní kolektivy a pro pedagogy žáků pedagogů 117 Všeobecná Všeobecná Všeobecná Bruntál Open House Open House třídní kolektivy, žáci, Preventivní programy pro třídní kolektivy Všeobecná Oblast snižování rizik spojených s užíváním návykových látek (harm reduction) V Moravskoslezském kraji poskytovalo v roce 2012 v oblasti harm-reduction své služby 10 registrovaných poskytovatelů sociálních služeb, z toho bylo 7 kontaktních center a 5 terénních programů. Registraci dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a platný certifikát odborné způsobilosti měly v roce 2012 Krystal Help o. s., Krnov Krizové a kontaktní centrum Pod slunečníkem v Opavě Kontaktní centrum Kontaktní centrum Frýdek Místek Terénní program Terénní program na Novojičínsku Sociální služby města Havířova, Centrum drogové pomoci Služby harm-reduction registrované dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách Kontaktní centrum Karviná, Občanské sdružení T Terénní program, Občanské sdružení T Sociální služby města Havířova, Centrum drogové pomoci Terénní program Krystal Help Krnov Open House, Služby drogové prevence, Opava a Bruntál Sociální služby města Orlová, příspěvková organizace, kontaktní centrum ARKA o. s., Terénní program V roce 2012 byly z rozpočtu Moravskoslezského kraje podpořeny kontaktní centra v Ostravě, v Krnově, ve Frýdku-Místku, v Havířově a v Opavě v celkové hodnotě ,-- Kč. Dále byly podpořeny terénní programy pro osoby závislé na drogách v Ostravě, a na Novojičínsku v hodnotě ,-- Kč. Tato podpora proběhla na základě vyhlášeného dotačního titulu Program protidrogové politiky kraje pro rok V průběhu roku 2012 došlo k omezení provozu terénního programu v Havířově (Slezská diakonie, Streetwork Havířov) a to z důvodu ukončení individuálního projektu kraje Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji. (realizace ). Strana 20 (celkem 25)

21 Tabulka 4-2: Služby v oblasti snižování rizik poskytované v r (včetně programů snižování rizik na tanečních akcích, v klubech a prostředí noční zábavy) Název projektu/ programu Krnov SLUNCE služby nízkoprahového centra Terénní program Opava Krizové a kontaktní centrum "Pod slunečníkem" Karviná Nízkoprahová kontaktní střediska pro osoby s drogovou závislostí Kontaktní a poradenské centrum v Havířově Kontaktní centrum Terénní program Kontaktní centrum Frýdek Místek Terénní program na Novojičínsku Orlová Kontaktní centrum Opava, Bruntál Open House Realizát or KRYSTAL - sdružení pro podporu prevence a práce s drogově závislými Krystal Help o. s. Kontaktní centrum "Pod slunečníkem " Občanské sdružení T Město Havířov Renarkon, o.p.s. Renarkon, o.p.s. Renarkon, o.p.s. Renarkon, o.p.s. Sociální služby města Orlová, příspěvková organizace Služby drogové prevence Bruntál l Služby drogové prevence Opava Cílová skupin a osob, kt. služby využily /z toho UD kontaktů 2 výmě n 3 vydaný ch inj. stř. Územní působnos t, spádovost Certifik ovaná služba (ano/ne) UND ANO Krnovsko UND UND Opavsko ANO UND Karviná UND Havířov ANO UND ANO UND UND UND UND, Bohumín, Hlíčín Frýdecko- Místecko okres Nový Jičín (Kopřivnice, Příbor, Studénka, Odry, Nový Jičín, Bílovec, Frenštát pod Radhoštěm) UND Bruntál UND Opava ANO ANO ANO ANO 2 Kontakt: Každá návštěva/situace, při které dochází k interakci mezi klientem a pracovníkem programu (tzn. poskytnutí určité služby, informace, nebo poradenství - včetně skupinového. Příjem telefonického hovoru není kontakt. 3 Výměna: Kontakt, při kterém dochází k výměně (příp. jen odevzdání či výdeji) jedné nebo více injekčních jehel. UND uživatelé nealkoholových drog Strana 21 (celkem 25)

22 Oblast léčby závislostí a sociálního začleňování po absolvování léčby Registraci dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů a platný certifikát odborné způsobilosti měly v roce 2012 Renarkon o.p.s., Terapeutická komunita pro drogově závislé Renarkon o.p.s., Dům na půl cesty Doléčovací centrum Terapeutické komunity a služby následné péče registrované dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách v roce 2012 Modrý kříž v ČR, o. s. (poradenská pracoviště v Ostravě, Karviné, Frýdku-Místku a Českém Těšíně) ARKA, služby následné péče Armáda spásy v ČR, Dům pod svahem, služby následné péče Terapeutická komunita Renarkon a Dům na půl cesty-doléčovací centrum byly v rámci dotačního programu na protidrogovou politiku kraje podpořeny v celkové výši ,-- Kč. Poskytovatelé služeb pro osoby závislé alkoholu stále více oslovují lidé, kteří jsou v kritickém nebo pokročilém stadiu alkoholismu. Je zaznamenán nárůst osob, které se staly závislými na alkoholu, a které tento typ služeb vyhledají sami nebo prostřednictvím své rodiny a blízkých. Evidentní je nárůst patologických hráčů a snížení věku, kdy již děti a mladiství začínají experimentovat s alkoholem a hazardní hrou. Z krajského rozpočtu byly v roce 2012 podporovány i programy pro nedrogové závislosti, a to v celkové výši Kč. V roce 2012 byla občanským sdružením ARKA o. s. realizována nově Podpůrná skupina pro děti a mládež od 15 ti let pod vedením facilitátora; Skupina je určena pro mladistvé od 15 ti let nadužívající alkohol či osoby s problémy vyvolanými patologickým hraním. Toto sdružení dále mimo jiné poskytovalo internetové poradenství v oblasti alkoholu a patologického hráčství. a Tabulka 4-3: Služby v oblasti ambulantní léčby v r Název projektu/progra mu "Denní stacionář pro osoby závislé na návykových látkách a hráče ARKA CZ Poradna Český Těšín Realizáto r MUDr. L.Chvíla, CSc. ARKA CZ Modrý kříž v České republice, o. s. Typ služby ambulantní ambulantní ambulantní Cílová skupina závislí na návykových látkách, gambling osoby závislé na alkoholu, gambleři osoby závislé na alkoholu, gambleři Kapaci ta/ rok 673 klientů osob, kt. služby zař. využily nově evid. žádostí o léčbu 81 Územní působnost, spádovost Převážně, ale i jiné obce Moravslezskéh o kraje Certifi kovan á služb a (ano/n e) 53 Poradna Frýdek- Místek ambulantní osoby závislé na alkoholu, gambleři 91 Strana 22 (celkem 25)

23 Poradna Karviná Poradna ambulantní ambulantní osoby závislé na alkoholu, gambleři osoby závislé na alkoholu, gambleři Tabulka 4-4: Služby v oblasti rezidenční léčby v r Název projektu/progra mu Čeladná Terapeutická komunita pro drogově závislé Terapeutická komunita Pastor Bonus (bez registrace sociální služby dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách) Psychiatrická léčebna Opava Detoxifikace dospělých dětí a mladistvých Program substituční léčby metadonem nebo buprenorfinem Detoxifikace dospělých dětí a mladistvých Psychiatrické oddělení (léčba alkoholových a nealkoholových závislostí) Realizáto r Renarkon o.p.s. o. s. Pastor Bonus Psychiatrick á léčebna Opava Fakultní nemocnice Fakultní nemocnice Fakultní nemocnice Nemocnice s polikliniko u v Havířově Typ služby pobytová pobytová pobytová pobytová pobytová pobytová pobytová Cílová skupina uživatelé nealkohovýc h drog po detoxifikaci a krátkodobé léčbě drogově závislí, bez detoxifikace závislí na návykových látkách, gambling závislí na návykových látkách závislí na návykových látkách závislí na návykových látkách závislí na návykových látkách Kapacita/ rok osob, kt. služby zař. využily nově evid. žádostí o léčbu Územní působnost, spádovost Česká republika Certifi kovan á služb a (ano/n e) ANO Tabulka 4-5: Služby v oblasti doléčování a resocializace v r Název projektu/progra mu Doléčovací centrum s chráněným bydlením Havířov Dům pod svahem - služba následné péče Realizáto r Renarkon o.p.s. Armáda spásy v ČR Typ služby pobytová i ambulantní pobytová Cílová skupina abstinující absolventi léčby drogové závislosti muži bez přístřeší starší 18. let závislí na Kapacita/ rok osob, kt. služby zař. využily nově evid. žádostí o léčbu Územní působnost, spádovost Certifi kovan á služb a (ano/n e) 102 ČR ANO Strana 23 (celkem 25)

24 , Karviná, Český Těšín, Frýdek- Místek Služby následné péče Modrý kříž v České republice, o. s. ambulantní alkoholu nebo gamblingu abstinující minimálně 14 dnů osoby abstinující od alkoholu a gamblingu Služby následné péče ARKA CZ ambulantní osoby abstinující od alkoholu a gamblingu Tabulka 4-6: Ostatní specializované programy v r Název projektu/progra mu Drogová poradna Klub Absolvent Realizáto r Renarkon, o.p.s. Renarkon, o.p.s. Typ služby ambulantní odborná garance absolventů léčby Cílová skupina osoby ohrožené závislosti na drogách, rodinní příslušníci, osoby experime ntující s drogami Kapacita / rok osob, kt. služby zař. využily nově evid. žádostí o léčbu Územní působnost, spádovost, Moravskoslezs ký kraj ČR Certifi kovan á služb a (ano/n e) Strana 24 (celkem 25)

25 Obec Tabulka 4-7: zařízení podle typu služeb v kraji v r Organiz ace poskytu jící primárn í prevenc i Nízoprah. zařízení (TP a KC) Ambulan tní léčba (vč. stacionární ch programů) Subs tituč ní léčba Lůžková AT léčba (krátkostřednědo bá) Terape utické komuni ty Doléčo vací centra ambula ntní Doléčova cí centra s chráně ným bydlením Služby NNO v e vězení Detoxif ikační jednot ky Bruntál Frýdek- Místek Karviná Nový Jičín 1 Opava Kraj celke m Zách ytky 5 Různé - další údaje Strana 25 (celkem 25)

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova)

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova) Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2014 (osnova) Kraj: Moravskoslezský Zpracoval /jméno a funkce/: Mgr. Jitka Marková Projednáno a/nebo schváleno (kým): Mgr. Michalem Potockým,

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2013

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2013 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky v kraji za rok 2013 Kraj: Moravskoslezský Zpracovala: Mgr. Jitka Marková, referent pro sociální služby, krajský protidrogový koordinátor Schváleno: Mgr.

Více

OBECNÁ CHARAKTERISTIKA KRAJE (DEMOGRAFICKÉ A SOCIOEKONOMICKÉ UKAZATELE)...

OBECNÁ CHARAKTERISTIKA KRAJE (DEMOGRAFICKÉ A SOCIOEKONOMICKÉ UKAZATELE)... Kraj: Moravskoslezský Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky kraje v r. 2011 (osnova) Výroční zpráva za rok: 2011 Zpracoval /jméno a funkce/: Mgr. Jitka Marková, referent pro sociální služby,

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2017 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2016 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 2. akční plán realizace Strategie protidrogové

Více

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2017 2018 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ 1 Obsah KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ

Více

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ Obsah KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY

Více

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji

Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji Kriminalita a její prevence v Moravskoslezském m kraji 13. 11. 2013 Workshop: Prevence sociálních a bezpečnostních rizik v transformující se společnosti 21. století Moravskoslezský kraj - vybrané statistické

Více

Přehled dotačních řízení resortů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014

Přehled dotačních řízení resortů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014 Přehled dotačních řízení resortů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014 IV. Příloha č. 1 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (prostřednictvím Úřadu vlády ČR) Požadovaná výše finančních

Více

Úlohu 2. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období lze vymezit následujícím způsobem:

Úlohu 2. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období lze vymezit následujícím způsobem: Druhý akční plán realizace Strategie politiky Moravskoslezského na období 2007 2009 Druhý akční plán realizace Strategie politiky Moravskoslezského na období 2007 2009 reaguje na priority vymezené Národní

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015 (osnova)

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015 (osnova) Osnova VZ ORP 2015 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015 (osnova) Obec: Zpracoval (jméno a funkce): Projednáno a/nebo schváleno (kým): Jilemnice Mgr. Jindřiška Vébrová, vedoucí

Více

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Výstupy v roce 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sítě odborného sociálního poradenství Cíl D.1 Zajistit síť krizových poradenských

Více

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 republiková a resortní krajská lokální Primární Sekundární terciární Úrovně systému prevence Úrovně

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013. Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011

Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013. Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011 Možnost financování projektů z OP LZZ prioritní osa 3 v období 2007-2013 Mgr. Ivana Příhonská Praha, 19. října 2011 Sociální integrace a rovné příležitosti Podpora a rozvoj systému sociálních služeb je

Více

Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace 2015)

Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje. (aktualizace 2015) Bezpečnostní analýza Moravskoslezského kraje (aktualizace 2015) Obsah Úvod... 3 Vybrané sociodemografické ukazatele Moravskoslezského kraje... 4 Obyvatelstvo... 4 Nezaměstnanost... 5 Další jevy... 5 Institucionální

Více

Akční plán realizace protidrogové politiky v Olomouckém kraji na období

Akční plán realizace protidrogové politiky v Olomouckém kraji na období Akční plán realizace protidrogové politiky v Olomouckém kraji na období 2017 2018 Zpracovali: Mgr. Zuzana Starostová PhDr. Ladislav Spurný Strana 1 (celkem 12) Základním strategickým dokumentem Olomouckého

Více

1. ročník odborné konference: Společně proti drogám konané dne 2. 10. 2014 v Kyjově

1. ročník odborné konference: Společně proti drogám konané dne 2. 10. 2014 v Kyjově 1. ročník odborné konference: Společně proti drogám konané dne 2. 10. 2014 v Kyjově Osnova prezentace Kontakty - Oddělení prevence a volnočasových aktivit OŠ KrÚ JMK Charakteristika drogové scény JMK (Výroční

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši Kč v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem

Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši Kč v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem Č í s l o P r o j e k t u Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva MČ číslo UZ18_0567 ze dne 10.04.2018 Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši 400 000 Kč v rámci dotačního programu MČ s názvem

Více

Akční plán realizace Strategie protidrogové politiky Kraje Vysočina na období

Akční plán realizace Strategie protidrogové politiky Kraje Vysočina na období KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor sociálních věcí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Akční plán realizace Strategie protidrogové politiky Kraje Vysočina na období 2018-2019 Schváleno Radou Kraje

Více

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb

Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Dle vyhlášky č. 72/2005 Sb. o poskytování poradenských služeb Pedagogicko-psychologická poradna 5 odstavce 3 bod c,d,e c) poskytuje poradenské služby žákům se zvýšeným rizikem školní neúspěšnosti nebo

Více

Závěrečná zpráva o realizaci protidrogové politiky

Závěrečná zpráva o realizaci protidrogové politiky Obec: Jilemnice Zpráva za rok: 2009 Zpracoval (jméno a funkce): Mgr. Kateřina Kalenská Dne: 22.2.2010 Schváleno (kým): Ing. Dagmar Ouhrabková Pozn: Dodržujte, prosím, strukturu zprávy. Dle vlastního uvážení

Více

Zdraví 21 co se zdařilo a co nás čeká

Zdraví 21 co se zdařilo a co nás čeká Zdraví 21 co se zdařilo a co nás čeká Moravskoslezský veletrh zdraví Černá Louka, 5. prosince 2008 MUDr. Helena Šebáková PaedDr. Zdeněk Moldrzyk Ing. Jaroslav Kubina telefon: 695 138 111 podatelna@khsova.cz

Více

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Město Kyjov Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Zpracoval: Odbor sociálních věcí a školství Říjen 2013 Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 je

Více

Hlavní město Praha ZASTUPITELSTVO HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Zastupitelstva hlavního města Prahy

Hlavní město Praha ZASTUPITELSTVO HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ. Zastupitelstva hlavního města Prahy Hlavní město Praha ZASTUPITELSTVO HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY USNESENÍ Zastupitelstva hlavního města Prahy číslo 37/99 ze dne 17.5.2018 k návrhu na financování projektů v rámci Grantového programu hlavního města

Více

V l a s t n í p r o g r a m

V l a s t n í p r o g r a m S T Ř E D N Í Š K O L A T E C H N I C K Ý C H O B O R Ů Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Lidická 1a/600, 736 01 Havířov-Šumbark V l a s t n í p r o g r a m 1. Koordinace preventivních

Více

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400.

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400. Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva MČ Praha 1 číslo UZ19_0064 ze dne 22.05.2019 Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok

Více

Plánované finanční prostředky na realizaci protidrogové politiky v r. 2014

Plánované finanční prostředky na realizaci protidrogové politiky v r. 2014 V. Plánované finanční prostředky na realizaci protidrogové politiky v r. 2014 Radě vlády pro koordinaci protidrogové politiky se předkládá materiál na základě usnesení vlády ČR č. 283 ze dne 18. dubna

Více

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období

ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE. na období Základní škola a Mateřská škola Horní Moštěnice, příspěvková organizace ŠKOLNÍ PREVENTIVNÍ STRATEGIE na období 2012 2017 Základním principem primární prevence rizikového chování u žáků je výchova k předcházení

Více

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015

Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování PPP ÚK 2013 2015 Strategie primární prevence rizikových projevů chování (dále jen Strategie) 2013-2015 vychází z: 1. Závěrečné zprávy - hodnocení

Více

Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období 2005-2006

Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období 2005-2006 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období 2005-2006 odbor sociálních věcí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje únor 2007 Specifický

Více

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 30.08.2016 Bod pořadu jednání: 30. Název : Změna rozpočtu - rozpočtové opatření č. 260/16 úpravy v kapitole 917 05 Transfery odboru sociálních věcí, předfinancování

Více

Město Nová Role Karlovarský kraj

Město Nová Role Karlovarský kraj Město Nová Role Karlovarský kraj Plán práce prevence kriminality na období 2013 2015 MĚSTA NOVÁ ROLE Schválen 10. 12. 2012 usnesením ZMě Nová Role č. 16/07 2) 1 Obsah I. Úvod statistické údaje ustanovení

Více

Informace o programech v sociální oblasti vyhlašovaných v roce 2017

Informace o programech v sociální oblasti vyhlašovaných v roce 2017 Informace o programech v sociální oblasti vyhlašovaných v roce 2017 Zpracoval(a): Ing. Irena Muczková, Ing. Daniela Hlubková Datum: 13. 1. 2017 Vyhlášené dotační programy financované z rozpočtu MSK v roce

Více

Dodatek č. 1 k Střednědobému plánu rozvoje sociálních služeb města Frýdlant nad Ostravicí a obcí v jeho správním obvodu 2009 2013 ze dne 17. 12.

Dodatek č. 1 k Střednědobému plánu rozvoje sociálních služeb města Frýdlant nad Ostravicí a obcí v jeho správním obvodu 2009 2013 ze dne 17. 12. Zastupitelstvo města Frýdlant nad Ostravicí svým usnesením č. 6/4.1. ze dne 15. 9. 2011 podle ustanovení 84 odst. 2 písm. a) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Závěrečná zpráva o realizaci protidrogové politiky obce

Závěrečná zpráva o realizaci protidrogové politiky obce Obec: Jilemnice Zpráva za rok: 2010 Zpracoval: Mgr. Kateřina Janatová, místní protidrogová koordinátorka Dne: 15. 3. 2011 Schváleno (kým): vedoucí odboru Mgr. Jindřiška Vydrová 1. Obecná charakteristika

Více

Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže

Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže Přehled vybraných platných předpisů pro oblast prevence rizikových projevů chování u dětí a mládeže MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Legislativní předpisy Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2016 (osnova)

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2016 (osnova) Osnova VZ ORP 2016 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2016 (osnova) Obec: Jilemnice Zpracoval (jméno a funkce): Bc. Zuzana Škávová, sociální pracovník, kurátor pro děti a mládež

Více

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2011

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2011 Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2011 Celkové pořadí Podnikatelské prostředí Kvalita lokality Pracovní trh Přístup veřejné správy Cenové podmínky

Více

Městský program. prevence kriminality pro rok Město Smiřice

Městský program. prevence kriminality pro rok Město Smiřice Městský program prevence kriminality pro rok 2011 Město Smiřice OBSAH 1. Úvod...3 2. Podklady pro zpracování programu...3 2.1 Vyhodnocení průzkumu potřeb...3 2.2 Zpráva o bezpečnostní situaci v teritoriu

Více

Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Spolupráce Úřadu práce ČR s obcemi

Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Spolupráce Úřadu práce ČR s obcemi Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Spolupráce Úřadu práce ČR s obcemi Vypracoval Pavel Zdražila Nezaměstnanost v MSK k 28. 2. 2015 okres ke konci měsíce rozdíl proti min. měsíci počet uchazečů absolventi

Více

Aktuální otázky a informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování

Aktuální otázky a informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Aktuální otázky a informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Dítě a droga Krajská konference k problematice rizikového chování dětí, žáků a studentů

Více

Akční plán školské primární prevence rizikového chování v hl. m. Praze na rok 2017 s výhledem pro rok 2018

Akční plán školské primární prevence rizikového chování v hl. m. Praze na rok 2017 s výhledem pro rok 2018 Akční plán školské primární prevence rizikového chování v hl. m. Praze na rok 2017 s výhledem pro rok 2018 Mgr. Jana Havlíková Odbor zdravotnictví, sociální péče a prevence Oddělení prevence Obsah Popis

Více

Individuální projekt kraje Podpora služeb sociální prevence 2

Individuální projekt kraje Podpora služeb sociální prevence 2 Individuální projekt kraje Podpora služeb sociální prevence 2 Zpracoval(a): Jitka Marková Datum: 26. 9. 2016 Moravskoslezský kraj bude realizovat individuální projekt kraje Podpora služeb sociální prevence

Více

PREVENCE KRIMINALITY REALIZOVANÁ KARLOVARSKÝM KRAJEM

PREVENCE KRIMINALITY REALIZOVANÁ KARLOVARSKÝM KRAJEM PREVENCE KRIMINALITY REALIZOVANÁ KARLOVARSKÝM KRAJEM I. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování 22. 23. 9. 2010 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje na léta 2009-2011

Více

Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami

Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Analýza rovných příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků

Více

Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace

Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace Střední škola technických oborů, Havířov-Šumbark, Lidická 1a/600, příspěvková organizace V L A S T N Í P R O G R A M 1. Koordinace preventivních aktivit na škole seznámení ředitele školy se Školní preventivní

Více

Návrh usnesení Zastupitelstvo města Karviné dle ustanovení 85 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů,

Návrh usnesení Zastupitelstvo města Karviné dle ustanovení 85 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ Magistrát města Karviné Materiál ZM MRZ/7543/2014 Poř. číslo Odbor: Oddělení: Vyřizuje: Odbor sociální oddělení sociálních věcí Gavlovská Jana Bc. Materiál pro 2. zasedání Zastupitelstva

Více

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum

Centrum primární prevence, o.s. Prev-Centrum Program 9.00 10.15 představení služeb Centra primární prevence, o.s. Prev-Centrum 10.15 10.30 přestávka 10.30 11.00 diskuse všeobecná primární prevence selektivní primární prevence indikovaná primární

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů DNE: 11.2.2019 JEDNACÍ ČÍSLO: 112/2019/MP NÁZEV: Plán prevence kriminality ANOTACE: V rámci prevence kriminality města je nutné schválit Plán prevence

Více

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let 15. března 2016 Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let 2013-2017 Město Třinec realizuje střednědobé plánování již od r. 2005 Jedná se o čtvrtý komunitní plán města Třince

Více

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež

EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež EHP Fondy 2009 2014 Program CZ04 - Ohrožené děti a mládež Transformace péče o ohrožené děti a mládež Krajský úřad Pardubického kraje, sál J. Kašpara 16. 10. 2015 Ing. Kateřina Budínská, projektová manažerka

Více

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta AKČNÍ PLÁN ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 STAV PLNĚNÍ K 31.12.2012 Zpracoval: Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský krajský protidrogový

Více

SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS OSOBY V SOCIÁLNÍ KRIZI

SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS OSOBY V SOCIÁLNÍ KRIZI SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS OSOBY V SOCIÁLNÍ KRIZI Vize: Na začátku setkání byla stanovena vize pro rok 2017 v oblasti spadající do zájmu uvedené PS. - Město Nymburk má v roce 2017 zajištěné dostupné sociální

Více

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta 2012 2016 Akční plán drogové problematiky na léta 2014 2015 1. Udržet stávající síť služeb protidrogové prevence v regionu a usilovat

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 18 13.11.2003 Stomatologická péče v Moravskoslezském kraji v roce 2002 Analýza stomatologické

Více

STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2011-2014

STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2011-2014 STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2011-2014 Moravskoslezský kraj Krajský úřad Moravskoslezského kraje odbor sociálních věcí 2 OBSAH STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO

Více

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou. Liberecký kraj

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou. Liberecký kraj Město Rychnov u Jablonce nad Nisou Liberecký kraj Plán práce prevence kriminality na období 2013 2015 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Bezpečnostní analýza v období 2010 2012 3 2.1. Hlavní problémové oblasti v oblasti

Více

Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období

Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období 2011 2014 Obsah ISBN 978-80-87503-06-5 Úvod...4 1 Demografická struktura Moravskoslezského kraje...6 2 Drogová scéna v Moravskoslezském

Více

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová

IP Podpora vzdělávání v sociální oblasti v MSK III CZ.1.04/3.1.00/A9.00011. lektor: Mgr. Jaroslava Krömerová Proces střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Moravskoslezském kraji v letech 2015 2020 v kontextu návaznosti na rozvoj a strategii komunitního plánování sociálních služeb v Ostravě IP Podpora

Více

Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence. PhDr. Julius Kopčanský

Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence. PhDr. Julius Kopčanský Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence PhDr. Julius Kopčanský 1. Komunitní plán (do r. 2006) Vznik magistrátní komise PK a PP již před rokem 2005 (jiné PS ale již existovaly) Práce

Více

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant.

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant. Individuální projekt MPSV Podpora pracovního uplatnění starších osob v souvislosti s vyhlášením roku 2012 Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, Operační program Zaměstnanost (2014

Více

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2011

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2011 Obec: Zpracoval: Jilemnice Jana Krůfová, místní protidrogový koordinátor Dne: 28. 03. 2012 Schváleno (kým): Mgr. Jindřiška Vébrová, vedoucí odboru 1. Obecná charakteristika obce, regionu (velmi stručně,

Více

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu:

Modul 5 Sociálně - právní minimum. Lekce č. 9. Sociální služby. Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 9 Sociální služby Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském

Více

Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů

Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů VI. AT konference Jihočeského kraje říjen 2012 Lucia Kiššová Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Aktuální aktivity Koncepce sítě

Více

Seminář k výzvě. Oblast podpory 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit MPSV, listopad 2009

Seminář k výzvě. Oblast podpory 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit MPSV, listopad 2009 Seminář k výzvě Oblast podpory 3.2 Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit MPSV, listopad 2009 Výzva č. 19 Výzva pro předkládání grantových projektů v rámci oblasti podpory 3.2 Podpora

Více

Program Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj

Program Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj Program Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj Opava 25. 11. 2008 MUDr. Helena Šebáková PaedDr. Zdeněk Moldrzyk Ing. Jaroslav Kubina telefon: 695 138 111 podatelna@khsova.cz Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava,

Více

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016

Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Hodnocení prevence rizikového chování školní rok 2015/ 2016 Prevence rizikového chování byla zaměřena na výchovu žáků ke zdravému životnímu stylu, na jejich osobnostní a sociální rozvoj, na rozvoj jejich

Více

Akční plán protidrogové politiky Městské části Praha 21 na období a 2018

Akční plán protidrogové politiky Městské části Praha 21 na období a 2018 Akční plán protidrogové politiky Městské části Praha 21 na období 2017 a 2018 1 Obsah ÚVOD... 3 1. PRIMÁRNÍ PREVENCE... 5 2. LÉČBA A NÁSLEDNÁ PÉČE... 6 3. SNIŽOVÁNÍ RIZIK - HARM REDUCTION... 6 4. SNIŽOVÁNÍ

Více

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2008 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky

ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2008 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky ZPRÁVA O REALIZACI PROJEKTU PROTIDROGOVÉ POLITIKY V ROCE 2008 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky PRŮBĚŽNÁ ZÁVĚREČNÁ Instrukce pro předkladatele zprávy: Průběžnou zprávu zpracujte za období

Více

Aktivity při uplatňování prioritních cílů programu Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj

Aktivity při uplatňování prioritních cílů programu Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Aktivity při uplatňování prioritních cílů programu Zdraví 21 pro Moravskoslezský kraj Slezské dny preventivní medicíny Karviná Darkov,

Více

Přehled sociálních služeb zařazených do krajské sítě sociálních služeb ke dni 1. 1. 2016

Přehled sociálních služeb zařazených do krajské sítě sociálních služeb ke dni 1. 1. 2016 1 26851598 Agentura SLUNCE, o.p.s domovy pro seniory 1441727 2 26851598 Agentura SLUNCE, o.p.s osobní asistence 6828433 3 62331485 Akademický ústav Karviná, z.ú. nízkoprahová zařízení pro děti a mládež

Více

Financování protidrogové politiky v krajích navrhované změny zákona 379/2005 Sb.

Financování protidrogové politiky v krajích navrhované změny zákona 379/2005 Sb. Financování protidrogové politiky v krajích navrhované změny zákona 379/2005 Sb. Adiktologická konference Jihočeského kraje 18.10.2012 Červená nad Vltavou Financování protidrogové politiky na regionální

Více

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2014

Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2014 Tabulka č. 1: Celkové pořadí srovnávacího výzkumu Město pro byznys Moravskoslezského kraje 2014 Celkové pořadí v oblasti podnikatelské prostředí podle 17 kritérií (více detailů v tabulce č. 2, 3 a 4) v

Více

Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č

Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. U Tiskárny 515/3, 702 00 OSTRAVA IČ: 68145209 Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č. 5344963 Aktualizace

Více

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta 2012 Akční plán drogové problematiky na rok - vyhodnocení 1. Udržet stávající síť služeb protidrogové prevence v regionu a usilovat

Více

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta 2012 2016 Akční plán drogové problematiky na léta 2014 1. Udržet stávající síť služeb protidrogové prevence v regionu a usilovat

Více

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3

1 Úvod Azylové domy ( 57) Centra denních služeb ( 45) Denní stacionáře ( 46)... 3 Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Azylové domy ( 57)... 3 1.2 Centra denních služeb ( 45)... 3 1.3 Denní stacionáře ( 46)... 3 1.4 Domovy pro osoby se zdravotním postižením ( 48)... 3 1.5 Domovy pro seniory ( 49)...

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2013/2014

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2013/2014 Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2013/2014 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování grafů: Pedagogicko-psychologická

Více

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta AKČNÍ PLÁN ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 STAV PLNĚNÍ K 31.12.2010 Zpracoval: Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský krajský protidrogový

Více

Program protidrogové prevence MČ Praha 7 na období

Program protidrogové prevence MČ Praha 7 na období Program protidrogové prevence MČ Praha 7 na období 2018-2019 schválený usnesením Rady MČ Praha 7 č. 1145/17-R z jednání č. 87, ze dne 19.12.2017 OBSAH 1. Úvod 2. Bezpečnostní analýza 2.1 Stručný popis

Více

Zápis z výjezdního semináře

Zápis z výjezdního semináře Zápis z výjezdního semináře MANAŽERSKÉHO TÝMU v rámci projektu Společné plánování udržitelné sítě sociálních služeb v Ostravě (CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006590) DATUM: 22. - 23. 3. 2018 MÍSTO KONÁNÍ:

Více

PERSEFONA, o.s. Tel.: 737 834 345 545 245 996 E-mail: domacinasili@persefona.cz

PERSEFONA, o.s. Tel.: 737 834 345 545 245 996 E-mail: domacinasili@persefona.cz PERSEFONA, o.s. Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění Vzdělávání laické i odborné veřejnosti Analytická a publikační činnost Tel.: 737 834 345 545 245 996 E-mail: domacinasili@persefona.cz

Více

Individuální projekty národní

Individuální projekty národní I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Individuální projekty národní Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: OP Vzdělávání pro

Více

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019

Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Školní preventivní strategie pro období 2014-2019 Schválil : Mgr. Jindřich Honzík Ředitel OU a PrŠ Hlučín Zpracovala :... Mgr. Marcela Kirmanová ŠMP Školní preventivní strategie je dlouhodobým preventivním

Více

Dodatek k MPP č. 2 - Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky ve Středočeském kraji v roce 2013

Dodatek k MPP č. 2 - Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky ve Středočeském kraji v roce 2013 Dodatek k MPP č. 2 - Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky ve Středočeském kraji v roce 2013 zpracovaný 21. 11. 2014 schválený ředitelkou školy 24. 11. 2014 Celé znění Výroční zprávy je na/www.kr-stredocesky.cz/web/skolstvi

Více

IV. Příloha č. 2 Přehled dotačních řízení krajů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014

IV. Příloha č. 2 Přehled dotačních řízení krajů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014 IV. Příloha č. 2 Přehled dotačních řízení krajů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014 Kraj: Hlavního město Praha Předpokládaná celková výše dotací na rok 2014: 40 mil. Kč (dle roku 2013) Vyhlášené

Více

II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011

II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011 II. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování, Sokolov, 2.11.2011 Období 2009-2011 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje na léta 2009 2011... Krajský program prevence kriminality

Více

OP ZAMĚSTNANOST 2014-2020 - MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU

OP ZAMĚSTNANOST 2014-2020 - MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU OP ZAMĚSTNANOST 2014-2020 - MOŽNOSTI PODPORY V RÁMCI PRIORITNÍ OSY 2 SOCIÁLNÍ ZAČLEŇOVÁNÍ A BOJ S CHUDOBOU Ing. Helena Petroková helena.petrokova@mpsv.cz Praha, 2.11.2015 Zaměření prezentace: OP Zaměstnanost

Více

Realizace protidrogové politiky v krajích v r. 2011

Realizace protidrogové politiky v krajích v r. 2011 Realizace protidrogové politiky v krajích v r. 2011 Adiktologická konference Jihočeského kraje 18. října 2012 Červená nad Vltavou Úvodem Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích je zpracovávána

Více

Spolupráce Renarkonu,o.p.s. s PL Opava

Spolupráce Renarkonu,o.p.s. s PL Opava Spolupráce Renarkonu,o.p.s. s PL Opava Libor Chvíla la,david Kondělka. Centra společnosti Renarkon, o.p.s. Centrum primárn rní prevence Kontaktní centrum a terénn nní programy Ostrava Kontaktní centrum

Více

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015

Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť. v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015 Zpráva o činnosti školních poradenských pracovišť v Moravskoslezském kraji ve šk. roce 2014/2015 Zpracovala: Mgr. Kamila Králová, oddělení rozvoje vzdělávání Zpracování grafů: Pedagogicko-psychologická

Více

Mgr. Petra Kadlecová. Reflexe primární protidrogové prevence v oblasti středního školství

Mgr. Petra Kadlecová. Reflexe primární protidrogové prevence v oblasti středního školství Mgr. Petra Kadlecová Reflexe primární protidrogové prevence v oblasti středního školství Kapitola 1 strana 2 Prevence rizik návykových látek Prevence (dle WHO): soubor intervencí s cílem zamezit a snížit

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2015 2015 OBSAH Úvod... 1 1. Preventivní aktivity pro rok 2015... 2 1.1 Přednášky pro žáky základních škol Benešov... 2 1.2 Informační setkání pro rodiče...

Více

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž

XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ , Kroměříž XII. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE K PRIMÁRNÍ PREVENCI RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 13. 11. 2018, Kroměříž od 1.8.2018 zástupkyně statutárního orgánu KPPP a ZDVPP Zlín Mgr. Monika NĚMEČKOVÁ telefon:730 574 183 e-mail:

Více