Proč byly akvaristické předměty zařazeny do výuky?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Proč byly akvaristické předměty zařazeny do výuky?"

Transkript

1 Proč byly akvaristické předměty zařazeny do výuky? Česká akvaristika se řadí mezi nejvýznamější producenty a exportéry akvarijních ryb na světě, s vysokou kvalitou ryb Obchod s akvarijními rybami v ČR převyšuje odchod s tržními rybami.

2 Historie akvaristiky - první zmínky o chovu akvarijních ryb ze staré Číny z doby před naším letopočtem. - ryby v akváriích, v příbytcích či zahradách Číňanů, kteří je používali jako ozdobu bytu či zahradních nádrží. - v nejstarší známé zoologické zahradě, kterou zřídil kolem roku 1150 př. n. l. císař Wen Wang z dynastie Čen, byly chovány vedle savců, ptáků i želvy a ryby. Hlavní druh ryby červeně zbarvená forma karasa stříbřitého Carassius auratus.

3 Historie akvaristiky - otevření Číny evropskému obchodu umožnilo import karase stříbřitého (červené formy) do Evropy, kam byla Portugalci dovezena v roce další rozvoj akvaristiky je spojen s dalším chovem ryb v zajetí v domácnostech, zakládáním akvárií, vydáváním odborných časopisů a vznikem různých akvaristických spolků. - největšího rozmachu však dosáhla akvaristika v 19. a 20. Století v hospodářsky vyspělých zemích jako například v USA, Kanadě, Japonsku, Německu, Itálii, Francii, Anglii a Španělsku.

4 Význam akvaristiky ve světovém měřítku - v současné době akvaristika, jako část tzv. HOBBY průmyslu, zaujímá velmi významné místo ve světové ekonomice. - její roční obrat se pohybuje okolo 15 bilionů USD. -,,Průmyslová" produkce živočichů a rostlin pro potřeby akvaristiky je rychle se rozvíjející sektor akvakultury - neustále dochází ke omezování odlovu živočichů a rostlin zvolnépřírody. - z celkového množství obchodovaných ryb ve sladkovodní akvaristice pochází 90 % z akvakultur a jen 10 % je odlovováno z volné přírody.

5 Význam akvaristiky ve světovém měřítku - obchod s akvarijními živočichy a rostlinami je pro některé státy významnou součástí ekonomiky. - např.: v Singapuru tvoří export akvarijních ryb 40 % celkového exportu země. - v USA roční produkce akvarijních ryb dosahuje 7 % z celkového objemu produkce, která je vyráběná v místních akvakulturách. - ve světovém měřítku můžeme jednotlivé země rozdělit na: - země bez akvaristické tradice -země exportující (producenti) - země importující (spotřebitelé)

6 Podle ekologických a sociálně-ekonomických aspektů můžeme producenty akvarijních ryb dále rozdělit na: 1) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně odchytem (Brazílie, Peru, Venezuela atd.) Výhody: velký potenciál pro objevování nových druhů ryb, po genetické stránce kvalitní chovný materiál, značné množství druhů, jejichž odchov není zatím zvládnut, extenzivní způsob odlovu ryb umožňující využití velkého počtu domorodého obyvatelstva k této činnosti, nízká cena ryb.

7 1) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně odchytem (Brazílie, Peru, Venezuela atd.) Nevýhody: - obecně velmi vysoké ztráty od odchytu ryb až po jejich aklimatizaci u konečného spotřebitele (akvaristy) - stále dražší letecká doprava a často dlouhá doba transportu - narůstající tlak ze strany ochránců přírody proti odchytu ve volné přírodě - omezený počet druhů pro export - omezená možnost odchytu s ohledem na kolísání hladiny vody (sezónnost) - velký tlak na ekonomicky atraktivní druhy a ohrožování jejich přirozených populací - nedostatek odborné pracovní síly v oboru.

8 2) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou Výhody: - nízké produkční náklady, - široký sortiment druhů a barevných forem, -možnost přizpůsobení produkce poptávce na světových trzích, - nízká cena ryb. Nevýhody: - problémy s aklimatizací některých ryb na prostředí akvárií, - časté zdravotní problémy ryb spojené zvláště s intenzifikací chovů a s plošným používáním antibiotik, - stále dražší letecká doprava a často dlouhá doba transportu

9 3) Země mimo tropické oblasti získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou Výhody: - produkce ryb po generace v akváriích (ryby velmi odolné vůči stresům) - velmi široké spektrum druhů a barevných variant, -možnosti přizpůsobení produkce poptávce na světových trzích - obrovská producentská základna, - snadná dosažitelnost důležitých světových trhů, - široká základna odborníků. Nevýhody: - ekonomická náročnost produkce, - absence některých strategických druhů ryb, -u některých druhů ryb problémy s inbrídingem.

10 Světový export akvarijních ryb podle zemí: - akv. ryby v průměru exportuje 146 zemí. - nejvýznamnější exportéři: Singapur (25 %) USA (7 %), Malajsie (6 %), Česká republika (6 %), Indonésie (6 %), Srí Lanka (5 %), Japonsko (4 %), Filipíny (4 %) Izrael (4 %). -těchto 9 zemí ovládá přes 65% světového exportu akvarijních ryb.

11 Světový export akvarijních ryb podle světadílů: Kontinent Hodnota v mil. USD Podíl na sv. exportu v % Asie 93,014 54,9 Evropa 36,682 21,6 Severní Amerika 17,820 10,5 Jižní Amerika 10,084 6,0 Střední Východ 6,688 3,9 Oceánie 3,044 1,8 Afrika 2,124 1,3 Celkem 169, ,0

12 Světový import akvarijních ryb podle zemí: 1. USA (23.5%) 2. Japonsko (14 %) 3. Německo (9 %) 4. Francie (8%) 5. Velká Británie (4,5%) 6. Belgie (4%) 7. Itálie (4 %) 8. Singapur ( 4 %) 9. Nizozemí (4 %) 10. Čína (2 %) 11. Kanada (2 %)

13 Světový import akvarijních ryb podle světadílů: Kontinent Cena v mil. USD Podíl na světovém importu v % Evropa 114,180 47,1 Severní Amerika 65,756 27,1 Asie 58,446 24,1 Střední Východ 2,338 1,0 Afrika 0,975 0,4 Jižní Amerika 0,433 0,2 Oceánie 0,316 0,1 Celkem 242, ,0

14 Světová distribuční síť akvarijních ryb

15 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů 1.USA - současným největší světový trhem pro akvarijní ryby - významný světový importér celé řady akv. ryb - zhruba 25 % domácností vlastní akvárium. - americká firma Dolphin je největším světovým importérem akvarijních ryb zásobující největší světový obchodní řetězec Wal-markt s více než obchodními středisky. - nízká úroveň chovu akvarijních ryb, kterou charakterizuje pojem one week fish. - vysoké procento zakoupených ryb nepřežije jeden týden.

16 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů 1.USA Nízká kvalita chovu akvarijních ryb je způsobena: a) Prodej akvarijních ryb v obřích supermarketech a prodej ryb je neodborný a zdravotní stav prodávaných ryb bývá často katastrofální. b) Úroveň akvaristů v USA je po odborné stránce velmi nízká a značná část akvarijních ryb nepřežije první dny akváriích konečných spotřebitelů.

17 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů 1.USA - nejprodávanější rybou pro akvarijní účely je bojovnice pestrá (dovezeno ročně kolem 20 milionů těchto ryb převážně z asijských farem) - druhou nejprodávanější rybou je mřenka nádherná (Botia macracanthus) pocházející zatím pouze z odchytu.

18 Struktura ryb na americkém akvaristickém trhu je podle původu následující: Asie: 43 % Singapur, Hongkong, Indonésie, Malajsie, Čína Vlastní produkce: 29 % z toho přes 90 % z floridských farem Jižní Amerika: 15 % Brazílie, Kolumbie, Peru Ostatní: 10 % Německo, Anglie, Belgie, ostatní Afrika: 3 % Nigerie, Kongo, Jihoafrická Republika

19 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů 2. Japonsko - akvaristický trh dosahoval vrcholu v 80. a století - byl to trh specializovaný na novinky, XXL velikosti ryb a vzácné ryby. - s poklesem kupní síly obyvatelstva je i odbyt drahých akvarijních ryb menší % tropických akvarijních ryb pochází z importu (chov tropických akvarijních ryb v Japonsku je v hluboké krizi). -do Japonska exportuje akvarijní ryby více než 40 zemí. - specifikem japonské akvaristiky je kult KOI kaprů (2000 let před naším letopočtem) - značná část lokální produkce KOI kaprů a bazénových ryb je obchodována přímo v Japonsku.

20 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů 2. Japonsko - tento trend je v posledních 3 letech velmi výrazně ovlivněn výskytem nové nemoci kaprů - herpes virus. - produkce izraelských farem je snížena a pozice Japonska jako exportéra převážně bazénových ryb opět posílila. - dalším specifikem Japonska jsou hojně využívaná akvária Holandského typu (důmyslně osázená akvária rostlinami, kde ryby nejsou hlavní náplní). - japonská akvaristika proto klade důraz na ryb, které jsou šetrné k rostlinám (pancéřníčci Corydoras, cichlidy Apistograma, neonky Paracheirodon innesi a exelrodi)

21 Struktura ryb na japonském akvaristickém trhu je podle původu následující: Asie: 60,32 % Singapur, Hongkong, Indonésie, Malajsie, Čína,Thajsko, Taiwan Evropa: 13,20 % Německo, Anglie, Belgie, ostatní Jižní Amerika: 9,20 % Brazílie, Kolumbie, Peru USA: 9,00 % Vlastní produkce: 7,78 % převážně bazénové ryby Afrika: 0,50 % Nigerie, Kongo

22 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů 3. Singapur - v současnosti drží primát v produkci akvarijních ryb. -světový exportér číslo 1. -největší producent neonky obecné a červené. -největší produkce akv. ryb na světe je založena: 1. na příznivých klimatických podmínkách 2. na velmi výhodných obchodních podmínkách (strategická poloha, výborně zvládnutá logistika a podpora singapurské vlády). - existuje zde okolo farem produkující akv. ryby. - jsou to většinou rodinné podniky (tradice a znalosti se předávají z generace na generaci).

23 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů 3. Singapur - singapurské farmy mají problémy s kvalitou a produkcí akv. ryb (limitovaný prostor- silné osídlení,rostoucí náklady na produkci,intenzifikace chovu, inbreeding mezi chovanými rybami, plošné využívání antibiotik). - všechny akvarijní ryby exportované Singapurem nejsou Singapurem vyprodukované. - exportní firmy využívají reexportu z jiných asijských zemí (hlavně Malajsie,Sumatra, Jáva). - reexport není zveřejňován je uváděn původ ryb ze Singapuru snaha udržet si významné světové trhy.

24 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů 3. Singapur -ročně exportuje v průměru do 68 zemí světa v celkové hodnotě 2 bilióny korun. Deset nejdůležitějších zemí a skupin akvarijních ryb pro export ze Singapuru:

25 TOP 10 pro export TOP 10 skupin ryb Země odběr v % Skupiny % exportu Velká Británie 14 Tetry 10 USA 14 Paví očka 9 Japonsko 12 Sumci 7 Německo 11 Bazénové ryby 7 Francie 8 Molynésie 6 Itálie 5 Labyrintky 6 Španělsko 3 Platy/Mečovky 6 Nizozemí 3 Botie 4 Belgie 3 Cichlidy 4 Švýcarsko 3 Parmičky 4 Ostatní (1) 24 Ostatní 37

26 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Velká Británie - akvaristika je velmi dobře organizovaná. - vyskytuje se zde nejvíce akvaristických klubů na světě. - zajímavé statistiky: - na každého člověka na Britských ostrovech připadá 2,5 akvarijní ryby. - 6,6 % akvaristů vlastní více jak 100 kusů akvarijních ryb. - tito akvaristé vlastní 45 % všech akvarijních ryb ve Velké Británii. - 50% akvaristů skončí s akvaristikou po 3 letech. - 75% akvaristů skončí s akvaristikou po 6 letech.

27 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Velká Británie - po Japonsku a Číně nejvíce specializovaný trh na bazénové ryby. - chov kvalitních KOI kaprů - prestižní záležitost. - akvaristé a rybáři mají ve Velké Británii poměrně značnou lobby - dovoz ryb je povolen pouze z těch zemí, které mají produkci ošetřenou proti virovým onemocněním ryb a nebo jsou chovy soustředěné do uzavřených recirkulačních systémů. - Česká republika nemá povolení vyvážet ryby do VB. - na konci 20. století - 65% bazénových ryb z Izraele -35 % těchto ryb z Asie - dnes skoro veškeré ryby z Japonska, Izrael problém s Herpes virusem.

28 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Velká Británie - vlastní produkce akvarijních ryb je minimální. -zužuje se v podstatě na produkci terčovců (firma Punchard). - nahodilé chovy členské základny akvaristických spolků. - dále je zde omezená produkce bazénových druhů (závojnatky, Koi kapr, karas). - existují zde i odchovy mořských ryb u firmy Tropical Marine Center.

29 Struktura ryb na britském akvaristickém trhu je podle původu následující: Asie: 59,0 % Singapur, Hongkong, Japonsko, Indonésie, Malajsie, Čína, Taiwan Izrael: 14,0 % převážně bazénové ryby a živorodky uzavřené recirkulační chovy Amerika: 9,0 % USA, Brazílie, Kolumbie, Peru (A) Česká republika: 7,5 % Ostatní: 6,0 % převážně mořské ryby Afrika: 4,0 % Nigerie (B), Kongo Vlastní produkce: 0,5 %

30 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Německo -počátky masivního rozvoje německé akvaristiky lze datovat od konce 2. světové války. - v 60. letech vlastnila v průměru každá 4. domácnost vněmecku akvárium. - akvaristé v NDR vytřeli poprvé v zajetí nejvíce akvarijních ryb. -v současné době má neuvěřitelných 47 % německých domácností nějaké domácí zvíře. - obchod s domácími zvířaty vykázal v roce 2000 obrat 3,6 miliard Euro, z toho 2,8 miliard tvořila krmiva.

31 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Německo - Pet obchod v Německu je poměrně dobře organizován: - krmiva jsou ze 75% prodávána v supermarketech - naopak živá zvířata + technika jsou z 85 % prodávána ve specializovaných prodejnách. - v současnosti má 6% domácností akvárium - podle statistik: kolem 3 milionů akvárií s 85 mil. kusy akvarijních ryb. - velmi zajímavá orientace akvaristiky byla v bývalém západním a východním Německu: - NSR významný obchodní uzel (velké importní firmy) - NDR významný producent ryb, velmi rozvinuté chovatelství, lidé si chovem ryb významně přividělávali.

32 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Německo - po sjednocení Německa - šokový nárůst produkčních cen a snížení výkupních cen likvidace produkce akvarijních ryb. -Německo je významným trhem pro exportéry z celého světa se zanedbatelnou vlastní produkcí akvarijních ryb. - v současnosti dochází ke změně distribuce akvarijních ryb v Německu: -distribuční převahu začínají mít obchodní řetězce. - malé akvaristiky a na ně navazující velkoobchody mají stále těžší pozici. Proto se sdružují do velkých organizací.

33 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Německo -Německo má velmi propracovaný a nesmyslný ekologický dohled nad celým sektorem obchodu se zvířaty. - neodborná nařízení značně ztěžují udržení akvaristické produkce v Německu. - je zakázáno propagovat prodej živých zvířat nebo držet zvířata z různých oblastí společně. -není možné přilákat zákazníka na cenové nabídky či množstevní slevy. - Česká republika je tradičním dodavatelem akv. ryb na německý trh

34 Struktura ryb na německém trhu podle původu: IAsie: 39,0 % Izrael: 13,5 % Singapur, Hongkong, Japonsko, Indonésie převážně bazénové ryby Jižní Amerika: 13,0 % Brazílie, Kolumbie, Peru Česká republika: 12,5 % USA: 9,5% Ostatní: Afrika: Vlastní produkce: 6,0 % převážně mořské ryby 4,0 % Nigerie, Kongo 0,5 % převážně terčovci a vzácnější druhy cichlid

35 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Francie -Francie je po Německu největším trhem na akvarijní ryby vevropě. - podrobnější informace o tomto trhu jsou však velmi těžko dostupné. - Česká republika je tradičním dodavatelem akvarijních ryb na francouzský trh. - pro svojí komplexní nabídku neustále získává větší význam na trhu.

36 Struktura ryb na francouzském trhu podle původu je následující: - Asie: 54,0 % Singapur, Hongkong, Japonsko, Indonésie, Malajsie, Čína, Taiwan - Izrael: 7,0 % převážně bazénové ryby a živorodky -Jižní Amerika: 8,0 % Brazílie, Kolumbie, Peru -Česká republika: 7,0 % - Ostatní: 12,0 % převážně mořské ryby -USA:3,0% převážně bazénové ryby - Itálie: 2,0% převážně bazénové ryby - Afrika: 5,0 % Nigerie, Kongo - vlastní produkce: 1,0 % převážně africké cichlidy a bazénové ryby

37 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Itálie - Itálie je na 4. místě vevropě v chovu domácích zvířat ( Pet zvířat ). - za poslední roky chov zvířat zaznamenal největší nárůst. - nejpopulárnějším chovaným zvířetem v Itálii jsou akvarijní ryby. - Itálie je významným evropským producentem a exportérem bazénových ryb - zvláště barevných forem Carassius auratus. - Česká republika je tradičním exportérem akv. ryb na italský trh.

38 Struktura ryb na italském trhu podle původu : Asie: 42,0 % Singapur, Hongkong, Japonsko, Indonésie Izrael: 15,0 % převážně bazénové ryby a živorodky Česká republika: 15,0 % Jižní Amerika: Vlastní produkce: Ostatní: Afrika: 10,0 % Brazílie, Kolumbie Peru 8,0 % převážně bazénové ryby 7,0 % převážně mořské ryby 4,0 %Nigerie (D), Kongo

39 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Španělsko -odbytištěm pro klasické akvarijní ryby z Asie. -tradičně největším dodavatelem je Singapur. -tradičním dodavatelem akv. ryb je také Česká republika - ve Španělsku je velmi nízká vlastní produkce akv. ryb (především živorodek, skalárů a bazénových ryb). - Na ostrově Tenerife je nově vybudovaná odchovna pro průmyslovou produkci akvarijních ryb, kterou se zatím nepodařilo stoprocentně rozběhnout. - klimatické podmínky po většinu roku velmi příznivé pro a.r. -největší produkce akvarijních rostlin v Evropě Firma Horticultura

40 Struktura ryb na španělském trhu podle původu: Asie: 42,0 % Singapur, Hongkong, Japonsko, Indonésie, Malajsie, Čína, Taiwan Izrael: 15,0 % převážně bazénové ryby, živorodky a skaláry Jižní Amerika: 13,0 % Brazílie, Kolumbie, Peru Ostatní: 12,0 % převážně mořské ryby Česká republika: 8,0 % Itálie: Afrika: 5,0 % převážně bazénové ryby 4,0 % Nigerie, Kongo Vlastní produkce: 1,0 %

41 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Brazílie - je tradičním exportérem akvarijních ryb do celého světa. -počátky exportu sahají do 50. let minulého století. - podle dostupných statistických údajů z let se export akv. ryb pohyboval kolem 20 mil. ryb ročně. - v letech došlo k dalšímu nárůstu exportu až na počty kolem 30 mil. ryb ročně. - v současné době je povoleno exportovat 200 druhů akvarijních ryb z Brazílie. - z tohoto seznamu vyškrtnuty veškeré druhy sloužící zároveň jako konzumní ryby. - Export akvarijních ryb je velmi důležitou součástí národního hospodářství zvláště ve státě Amazonia.

42 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Brazílie - Brazílie má veliký potenciál pro export akvarijních ryb. - ve vodách Amazonie se vyskytuje zhruba 50 % všech druhů ryb Jižní Ameriky (kolem druhů ryb). - na oficiálně vyvezených 30 mil. kusů ryb musí být z řek nachytáno až 150 mil. kusů - velká mortalita ryb je způsobena extrémními hodnotami vody (ph 3,5-5,5), malou přístupností odchytových oblastí a nízkou odborností, která je spojená s typickou mentalitou místních lidí. - cílem vlády v Brazílii je vzdělání obyvatelstva zabývající se odlovem a exportem akvarijních ryb a minimalizace ztrát ryb.

43 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Brazílie Provincie Barcelon ve státě Amazona: tvoří export akvarijních ryb kolem % celkových příjmů obyvatelstva. -přímo je na odchytu akvarijních ryb závislých zhruba lidí, z toho chytačů. - hlavním obdobím pro odlov ryb v Brazílii je říjen - únor (nízké stavy vody a ryby se soustřeďují do koryt řek). -nejdůležitější rybou pro export v Brazílii je červená neonka Cheirodon axelrodi - jejím největším zdrojem v Brazílii je řeka Rio Negro v oblasti Barcelos.

44 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Brazílie - odlov a export akv. ryb v Brazílii má výrazný socioekonomický, ale i ekologický význam. -zaručuje obživu velké části obyvatelstva - obyvatelé se věnují odlovu ryb a nedochází k těžbě dřeva a zlata a tím k dalšímu ničení deštného pralesa. - odlov a export ryb je soustředěn hlavně na nejhojnější druh v řece Rio Negro - neonku červenou. - k odlovu a exportu přispívá fakt, že se zatím nedaří červené neonky odchovávat v zajetí ve velkém, které by mohly ohrozit jejich odchyt a tím i socioekonomickou situaci v regionu. - proto OFI (Ornamental fish international - Mezinárodní organizace prodejců okrasných akvarijních ryb) vymyslela kampaň na ochranu pralesa s heslem: Kup si odchytovou rybičku, zachráníš tropický prales

45 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Brazílie - ichtyologické průzkumy neukázaly negativní vliv odlovu neonky červené na stav její populace v řece Rio Negro. - v současné době jedinou restrikcí při odlovu neonek je ochrana dospělých jedinců v období výtěru (květen až červenec). - XL velikost červených neonek tzv. JUMBO CARDINALS nemá na světovém trhu velké uplatnění. - nejvíce se exportují neonky ve velikosti SL (standard length), tj. 18 mm. - odlovy naopak způsobily ohrožení výskytu krunýřovce pruhovaného vláda jedná o nějakých restrikcích, ale ne o zákazu odlovu akvarijních ryb v Brazílii.

46 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Peru - využívá ichtyologické rozmanitosti oblasti Amazonie -tradiční exportér akvarijních ryb do celého světa. - většina exportovaných ryb pochází z oblasti Loreto s hlavním městem Iquitos - situace v Peru nám poslouží jako model platící s menšími rozdíly pro všechny jihoamerické státy zabývající se odchytem a exportem akvarijních ryb - exportovanou rybou číslo jedna je neonka obecná (Paracheirodon innesi) - v současné době je světová spotřeba neonky obecné (Paracheirodon innesi) pokryta převážně produkcí asijských a evropských chovatelů x export akvarijních ryb z Peru se nezhroutil

47 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Peru - na exportu akvarijních ryb je přímo nebo nepřímo závislých kolem lidí - v druhé polovině minulého století tvořil základ exportu akvarijních ryb jeden druh - neonka obecná (Paracheirodon innesi) - v dnešní době se země soustředila na jiné druhy ryb - dále se export akvarijních ryb opírá o následující druhy: Otocinclus sp., Apistogramma sp., Corydoras sp. a skupinu přísavných sumců označovaných obchodně písmenem L a pořadovým číslem - významné druhy objevené pro akvaristiku v Peru v posledních letech je možné uvést: Heros severus, několik druhů rodu Corydoras a Apistogramma - ekonomicky zajímavou oblastí exportu jsou rejnoci

48 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika historie akvaristiky - akvaristika má dlouholetou tradici a je významným článkem ekonomiky. -počátky se datují od konce 19. Století (zakládání spolků nadšenců akvaristiky). - první spolek Aquarium (1899 v Praze), - druhý spolek Iris (1901 v Plzni), -třetí spolek Cyperus (1907 v Brně), - všechny tyto spolky jsou funkční dodnes první akvaristický časopis - Akvaristický obzor byl v Praze ustaven Svaz českých spolků akvaristických (sdružoval všechny akvaristické spolky u nás).

49 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika historie akvaristiky - rozvoj akvaristiky přerušen 1. a 2. světovou válkou snaha o sjednocení české akvaristiky a teraristiky pro politické důvody neúspěšná zákonem zakázána činnost akvaristický spolků, které byly později obnoveny. - došlo k izolaci ČSR a později ČSSR od západního světa. - velmi obtížně se k nám dostávaly nové importované druhy ryb a nejnovější informace o akvaristice. - úzký kontakt s akvaristy z NDR významný rozvoj chovu akv. ryb v obou zemí let 20. století 1. zkušenosti s mořskou akvaristikou (začátek české mořské akvaristiky).

50 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika historie akvaristiky - od 60. let 20. století rychlý rozvoj české akvaristiky, vydávají se četné knihy, časopis Akvárium-Terárium. - každá 5. domácnost vlastní akvárium - nustále se zvyšuje akvaristická zkušenost a dovednost akvaristů -většímu rozvoji akavristiky brání zákaz soukromého podnikání v ČSSR - produkce a prodej akvarijních ryb byla pro řadu lidí významným zdrojem vedlejšího příjmu. - státní organizace ZVERIMEX se jako jediná starala o omezený výkup a vývoz akvarijních ryb do zahraničí.

51 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika novodobá historie, po roce po roce 1989 se situace v produkci a exportu akvarijních ryb u nás dramaticky změnila. - byl nastartován proces profesionalizace akvaristiky: 1. export akvarijních ryb začal být zajišťován rozsáhlou skupinou exportních firem různých velikostí. Od drobných rodinných podniků zásobujících jeden nebo více maloobchodů v příhraničních oblastech, až po firmy s desítkami zaměstnanců exportující ryby od nás do desítek zemí světa

52 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika novodobá historie, po roce Došlo k prudkému vzestupu objemu produkce a exportu akvarijních ryb vyvezené kusy v mil rok

53 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika novodobá historie, po roce Import akvarijních ryb se stal legální, a tak byly importované nové druhy ryb. Došlo k obohacení akvaristického sortimentu ryb v ČR. 4. Došlo k vylepšení sortimentu akvaristických pomůcek (čerpadel, filtrů, lepená akvária samozřejmostí, osvětlení, ph-metry, Oximetry, soupravy k chgemickým analýzán, ionizátory,ozonizátory, pravidelná dodávka kvalitních artémií, noví druhy rostlin atd.

54 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika novodobá historie, po roce Podobně jako v NDR došlo k nárůstu nákladů spojených s akvaristikou a k poklesu reálných výkupních cen. 6. Došlo k poklesu hobby malo-producentů a došlo k intenzifikaci chovu profesionálních akvaristů. 7. Dochází k rychlému nárůstu počtu nabízených druhů akvarijních ryb, jejich velikostí a barevných forem nejčastěji exportovaných druhů se podílí zhruba 30 % na celkovém exportu akvarijních ryb z ČR. 9. Je zaznamenán pokles kvality akvarijních ryb oproti období před rokem (je snížena velikost nabízených ryb a zvýšeny zdravotní problémy spojené s intenzivním chovem a exportovanými druhy.

55 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika novodobá historie, po roce 1989 Druh Vel. v cm Vyvezeno kusů za čtvrtletí: I. II. III. IV. Celkem Cheirodon innesi 2, Cheirodon axelrodi Cheirodon innesi Rasbora heteromorpha 2, Ancistrus spec Hemigrammus rhodostomus

56 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika novodobá historie, po roce předmět akvaristika je postupně zařazován do výukových programů středního i vysokého školství. - čeští odborníci se uplatňují na světovém trhu práce v této oblasti a také se významnou měrou podílejí na vědeckovýzkumné činnosti spojené s touto problematikou.

57 Charakteristika nejvýznamnějších exportérů a importérů akvarijních živočichů Česká republika novodobá historie, po roce do současnosti bylo uděleno přes 100 licencí pro export akvarijních ryb a celková hodnota vyvezených akvarijních ryb výrazně převyšuje hodnotu exportu konzumních ryb. - velká produkce akvarijních ryb je vyvážena bez celních záznamů - celkový objem financí za export akv. ryb je orientační a velmi nepřesný (cca miliónů USD, 2,5 miliardy Kč, 6% podíl ve světovém exportu) - cca asi 3 5 násobek vývozu tržních ryb. - nejvýznamnější akv. město v ČR je Praha. - jen v Praze je počet,,pet obchodů odhadován na více než 350 a počet exportních firem, vyvážejících akvarijní ryby na 50.

58 Akvaristika ekonomické aspekty 3 způsoby produkce akvarijních ryb: 1) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně odchytem (Brazílie, Peru, Venezuela atd.), 2) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Singapur, Malasie), 3) Země mimo tropické oblasti získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Česká republika, v budoucnosti zřejmě USA).

59 Akvaristika ekonomické aspekty Obchod s akvarijními živočichy je v současné době ovlivňován kvalitou a cenou této komodity a to z pohledu všech mezičlánků podílejících se na produkci a obchodu s akvarijními živočichy obecně. Kvalita zahrnuje tyto základní znaky: - velikost ryby, - tvar těla a ploutví, - barva ryby, - zdravotní stav ryby, -u některých druhů původ a zdravotní stav rodičů. - z obchodního hlediska sem patří i kvalita služeb spojená s prodejem a distribucí akvarijních ryb.

60 Akvaristika ekonomické aspekty Konečná zákaznická cena akv. živočichů zahrnuje tyto položky : - nákupní cena akv. živočicha (cena producenta či chytače), - cena překupníků, importérů (náklady na vnitřní a mezistátní dopravu, náklady na celní deklarace, skladování, karanténu + zisková marše překupníka), - ztráty překupníků, importérů (od nakoupení od producenta po prodej do maloobchodů), - ztráty v maloobchodech, - zisková marše maloobchodníka.

61 Akvaristika ekonomické aspekty Ztráty akvarijních živočichů od producenta po konečného spotřebitele: Akvarijní živočichové pocházející z odchytů či odchovů z tropických oblastí: Oblast výskytu ztrát Podíl ztrát Kumulativní podíl ztrát Před transportem % 35 % Během transportu % 48 % U velkoobchodníka % 62 % V maloobchodě % 73 % - akv. živočichové z tropických oblastí jsou produkováni při nižších nákladech (nižší cena) ale i při nižší kvalitě (ryby mají vyšší mortalitu vlivem horšího zdravotního a kondičního stavu, nízké adaptace na stres).

62 Akvaristika ekonomické aspekty Ztráty akvarijních živočichů od producenta po konečného spotřebitele: Akvarijní živočichové pocházející z odchovů z mimotropických oblastí: Oblast výskytu ztrát Podíl ztrát Kumulativní podíl ztrát Před transportem 0,05-0,1 % 0,08 % Během transportu 2,5-3,5 % 3,0 % U velkoobchodníka 5-10 % 10,5 % V maloobchodě % 25,6 % - akv. živočichové v těchto oblastech jsou trvale chováni v kontrolovaných podmínkách recirkulačních systémů chovu. - jsou to živočichové po několik generací adaptovaní na umělé životní podmínky (světlo, krmivo a rušení). - tito živočichové jsou daleko více adaptovaní na stres při manipulaci, jsou v dobrém zdravotním a kondičním stavu - vykazují nižší ztráty.

63 Akvaristika ekonomické aspekty 1) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně odchytem (Brazílie, Peru, Venezuela atd.) Cena akv. živočichů se skládá: 1. cena od chytače - velmi nízká cena, nízké náklady na odchyt, primitivní způsob odlovu, nízké vzdělání. 2. vlastní cena akv. živočicha v exportním katalogu: - nákupní cena od chytače, - náklady na vnitřní dopravu, - náklady na skladování a karanténu (personál, krmivo, medikamenty, infrastruktura, voda, energie), - průměrné ztráty u daného druhu do doby exportu (většinou nejvýznamnější položka u řady druhů), - zisková marše obchodníka. 3. další náklady spojené s přípravou zásilky při importu akv. živočichů cena boxu, balné, poplatek za veterinární odbavení v exportní zemi, poplatek za celní odbavení v exportní zemi.

64 Akvaristika ekonomické aspekty 1) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně odchytem (Brazílie, Peru, Venezuela atd.) 4. náklady spojené s dopravou do importující země a s odbavením zásilky - cena dopravy za 1 kg, manipulační poplatek, veterinární odbavení, celní odbavení, odvod státu z hodnoty importovaného zboží. 5. náklady uvnitř importní firmy - karanténní náklady (ztráty, léčiva, energie, voda), - náklady spojené s prodejem (balení, doprava, kancelářské odbavení zásilky, propagace prodeje) - z této oblasti jsou většinou v 1 boxu popřípadě v 1 zásilce importovány ryby 1 druhu - zákazníkem většinou jsou velkoobchodní firmy, které cenu ryby ještě zvyšují. 6. vlastní maloobchodní prodej - náklady na prodej (provozní náklady obchodu- mzdy, energie, daně), - nákupní cena akv. živočichů, - ztráty od nákupu po prodej, - zisková marše obchodníka.

65 Akvaristika ekonomické aspekty 1) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně odchytem (Brazílie, Peru, Venezuela atd.) -největší podíl na ceně - cena dopravy, cena aklimatizace živočichů v akváriích a poté ztráty akv. živočichů. - cena dopravy - výrazně snižuje konkurenceschopnost akv. živočichů z odchytů, velké vzdálenosti při prodeji - velké náklady. - aklimatizace v akváriích - velmi důležité aby akv. živočichové z odchytů byly odborně a dostatečně aklimatizovány, což sníží ztráty těchto živočichů při transportu. -největší ztráty během transportu a jsou převážně způsobené špatnou přípravou ryb na transport a velmi nízkou odborností pracovníků exportních firem v těchto oblastech. - následné ztráty u importéra jsou způsobeny převážně špatným kondičním a zdravotním stavem, dřívějším mechanickým poškozením ryb.

66 Akvaristika ekonomické aspekty 1) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně odchytem (Brazílie, Peru, Venezuela atd.) Výhled do budoucnosti: -nedá se předpokládat, že dojde ke zlevnění přepravy akvarijních ryb ztěchto oblastí. - pro zvýšení konkurenceschopnosti akv. živočichů z odchytů je nutné: - zlepšovat jejich kvalitu karanténou a vhodnou přípravou na transport, - snižovat transportní náklady používáním speciálních technik při transportu (antistresant Blue Omega), - objevovat nové, komerčně zajímavé druhy akv. živočichů, - nastartovat chovy pro produkci akvarijních živočichů. - Paracheirodon axelrodi a Botia macracanthus nejvýznamnější ryby dodávané z odchytu - zvládnutí umělého chovu těchto druhů - výrazné snížení jejich odchytu.

67 Akvaristika ekonomické aspekty 2) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Singapur, Malasie) Cena akv. živočichů se skládá: 1. cena od producenta: velmi nízká cena, živočichové jsou produkovány v příkopových rybníčcích, sádkách, rýžovištních kanálech, nízké náklady na energii, potravu ryb, mzdové prostředky. 2. vlastní cena akv. živočicha v exportním katalogu: - nákupní cena od producenta, - náklady na vnitřní dopravu, - náklady na skladování a karanténu (personál, krmivo, medikamenty, infrastruktura, voda, energie), -průměrné ztráty u daného druhu do doby exportu (většinou nejvýznamnější položka u řady druhů), - zisková marše obchodníka.

68 Akvaristika ekonomické aspekty 2) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Singapur, Malasie) 3. další náklady spojené s přípravou zásilky při importu akv. živočichů cena boxu, balné, poplatek za veterinární odbavení v exportní zemi, poplatek za celní odbavení v exportní zemi. 4. náklady spojené s dopravou do importující země a s odbavením zásilky - cena dopravy za 1 kg, manipulační poplatek, veterinární odbavení, celní odbavení, odvod státu z hodnoty importovaného zboží. 5. náklady uvnitř importní firmy - karanténní náklady (ztráty, léčiva, energie, voda), - náklady spojené s prodejem (balení, doprava, kancelářské odbavení zásilky, propagace prodeje).

69 Akvaristika ekonomické aspekty 2) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Singapur, Malasie) 6. vlastní maloobchodní prodej - náklady na prodej (provozní náklady obchodu- mzdy, energie, daň), - nákupní cena akv. živočichů, - ztráty od nákupu po prodej, - zisková marše obchodníka. Cena akv. živočichů z této oblasti je tvořena především ztrátami a cenou dopravy. - ztráty se projevují především několik dní po obdržení zásilky importérem a jsou způsobeny často velmi infekčními virovýmia bakteriálními chorobami s vysokým stupněm rezistence.

70 Akvaristika ekonomické aspekty 2) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Singapur, Malasie) Současný stav a výhled do budoucnosti: -včele s největší světový exportér Singapur, - zhruba 50 % všech sladkovodních a mořských akvarijních ryb na světových trzích pochází z Asie, - narůstající problémy především s kvalitou exportovaných ryb snižují celosvětově popularitu akvarijních ryb z této oblasti, - pokud se Singapuru nepodaří zastavit kvalitativní propad produkovaných ryb, bude jeho pozice na světových trzích klesat a vněkterých zemích by mohlo dojít k zákazu importu akvarijních ryb z této oblasti, - roli největšího exportéra akvarijních ryb v budoucnu zřejmě převezme USA (největší trh s akv. živočichy na světě, dobrá logistika a infrastruktura).

71 Akvaristika ekonomické aspekty 2) Země v tropických oblastech získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Singapur, Malasie) Současný stav a výhled do budoucnosti: - velkým konkurentem pro tuto oblast produkce akv. živočichů mohou být v budoucnu farmy vybudované v ablasti tropické Afriky či Jižní Ameriky, - země Afriky a Jižní Ameriky se snaží přilákat akvarijní firmy k založení farem v jejich zemích, - tyto aktivity většinou troskotají na nízkém vzdělání a nespolehlivosti místních lidí, velké finanční korupci, špatné logistice a infrastruktuře.

72 Akvaristika ekonomické aspekty 3) Země mimo tropické oblasti získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Česká republika). Cena akv. živočichů se skládá: 1. cena od producenta: poměrně vysoká cena, ryby jsou chované v recirkulačních zařízeních, které jsou náročné na energii, chov je dále náročný na umělou či různým způsobem získanou přirozenou potravu, chovatelé mají vyšší nároky na mzdu. 2. vlastní cena akv. živočicha v exportním katalogu: - nákupní cena od producenta, - náklady na vnitřní dopravu, - náklady na skladování a karanténu (personál, krmivo, medikamenty, infrastruktura, voda, energie), -průměrné ztráty u daného druhu do doby exportu (většinou nejvýznamnější položka u řady druhů), - zisková marše obchodníka.

73 3) Země mimo tropické oblasti získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Česká republika). 3. další náklady spojené s přípravou zásilky při importu akv. živočichů cena boxu, balné, poplatek za veterinární odbavení v exportní zemi, poplatek za celní odbavení v exportní zemi. 4. náklady spojené s dopravou do importující země a s odbavením zásilky - cena dopravy za 1 kg, manipulační poplatek, veterinární odbavení, celní odbavení, odvod státu z hodnoty importovaného zboží. 5. náklady uvnitř importní firmy - jsou téměř nulové, ryby jsou většinou hned zařazovány do prodeje protože jsou bez kondičních a zdravotních problémů. - existuje pestrá nabídka dodavatele - v 1 boxu dodává až 12 druhů, proto někdy jsou ryby dodávány přímo do maloobchodů bez mezičlánku velkoobchodu. - velmi často jsou dodavatelé z této oblasti nuceni přebírat několikadenní garanci za dodané živočichy.

74 3) Země mimo tropické oblasti získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Česká republika). - největší podíl na ceně akv. živočichů tvoří výrobní náklady producenta: energie, voda, krmivo, mzda pracovníků a ztráty při chovu živočichů, - stále rostoucí podíl na ceně má i doprava k exportérovi (rostoucí cena pohonných hmot), - nákupní cena od producenta se v této oblasti pohybuje kolem % oproti 9 % od chytače či od %od producenta v tropech, - ovšem i při takovémto velkém podílu nákladů producenta na ceně není cena silně zatížena ziskovou marší producenta, - naopak producent pro zisk musí mít produkci akv. živočichů dobře zorganizovanou s minimálními ztrátami, protože v opačném případě je chov vzhledem k vysokým provozním nákladům neekonomický, - obecně lze akv. živočichy z této oblasti charakterizovat jako drahé, ale kvalitních bez výrazných ztrát,

75 3) Země mimo tropické oblasti získávající akvarijní ryby převážně akvakulturou (Česká republika). - tato produkce je hlavně využívána v evropských zemích, kde jsou nízké náklady na jí dopravu. Budoucnost: - bude záviset na intenzifikaci produkce při zachování vysoké kvality, - na ekonomických a socioekonomických ukazatelích, - na kursu koruny k cizím měnám. - podle prognózy sníží neustálé zvyšování nákladů na produkci a distribuci akv. živočichů konkurenceschopnost českých akvarijních firem. - dojde k postupnému poklesu podílu českých exportérů na světovém exportu sladkovodních akvarijních ryb. - ochrana: zaujmout významné postavení mezi evropskými velkoobchody vyřazení jednoho mezičlánku, zvyšující se náklady snižovat pomocí zisku z prodeje cizího zboží.

Chovy akvarijních ryb v ČR

Chovy akvarijních ryb v ČR 1. Malochovy akvarijních ryb - chovy jednoho chovatele, který chová akvarijní ryby pro obživu popřípadě jako hobby (pro přivýdělek). - chovy s objemem vody několik set litrů až několik m 3. - odchované

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. července 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 6. 2019 do

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. srpna 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 7. 2019 do 31.

Více

Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem. Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014

Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem. Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014 Situace v zahraničním obchodě pivem, chmelem a sladem Ministerstvo zemědělství, Praha, 19.6.2014 Českého pivovarství Vladimír Balach Miliony Výstav piva celkem v mil. hl 20,5 113 tis. hl 20,0 19,9 19,5

Více

Moderní metody intenzivní produkce ryb

Moderní metody intenzivní produkce ryb Moderní metody intenzivní produkce ryb Pramen: FAO Světová produkce (tis. tun) Produkce ryb v evropských zemích (mil. EUR) 1900 4000 1700 1500 1300 3800 3600 3400 3200 3000 1100 2800 900 700 2600 2400

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. pol. roku 2016 dosáhly

Více

EXPORT ZBOŽÍ NA TAIWAN PŘÍPADOVÁ STUDIE

EXPORT ZBOŽÍ NA TAIWAN PŘÍPADOVÁ STUDIE EXPORT ZBOŽÍ NA TAIWAN PŘÍPADOVÁ STUDIE Obsah 1. Zadání... 2 2. Sestavení rámcové nabídky... 2 3. Analýza statistik taiwanského trhu s vínem... 2 3.1. Import vína na Taiwan... 2 3.2. Export vína z Taiwanu...

Více

Plocha vinic (2008) celkem 7,86 mil. ha Španělsko 15%

Plocha vinic (2008) celkem 7,86 mil. ha Španělsko 15% Vinařství ve světě v roce 28 Evropská unie hraje stále zásadní roli v oboru. Současná plocha vinic světa činí 7.861 tisíc ha. V EU se z toho nachází 3.818 tisíc ha a zavedení prémií za klučení vinic znamenalo

Více

ČESKÁ REPUBLIKA VE SVĚTĚ A V EU (2015, zdroj: FAO a Eurostat)

ČESKÁ REPUBLIKA VE SVĚTĚ A V EU (2015, zdroj: FAO a Eurostat) Evropské středisko pro sledování trhu s produkty rybolovu a akvakultury ČESKÁ REPUBLIKA VE SVĚTĚ A V EU (2015, zdroj: FAO a Eurostat) je vnitrozemská země bez mořských oblastí rybolovu, zatímco je 11.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. května 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 4. 2018 do 30.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2019 do 28.

Více

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ Zpráva o trhu vajec

České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ Zpráva o trhu vajec TIS České republiky Tržní informační systém Ve Smečkách 33 Praha 1 PSČ 110 00 222 871 416 fax: 222 871 536 AGRÁRNÍ TRŽNÍ INFORMACE ČESKÉ REPUBLIKY Ročník VI. číslo 4 TIS ČR - SZIF 15. 4. 2003 březen/2003

Více

je tvořen navzájem provázanými složkami: část prostoru upravená či používaná pro dopravu (pohyb dopravních prostředků)

je tvořen navzájem provázanými složkami: část prostoru upravená či používaná pro dopravu (pohyb dopravních prostředků) Dopravní systém je tvořen navzájem provázanými složkami: 1. Dopravní prostředky soubor pohyblivých zařízení 2. Dopravní cesty část prostoru upravená či používaná pro dopravu (pohyb dopravních prostředků)

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. října 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 9. 2018 do 30.

Více

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Podzim 2008 Copyright 2008 Oxford Economics 1 PROGNÓZY V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Celkový přehled za šest členských států CECIMO Francie Německo Itálie Španělsko

Více

Výstupy předmětu. Žák si zopakuje pojmy, vesmír, planeta Země, tvar, rozměry, rotace a její důsledky, mapa a určení polohy, zemské sféry.

Výstupy předmětu. Žák si zopakuje pojmy, vesmír, planeta Země, tvar, rozměry, rotace a její důsledky, mapa a určení polohy, zemské sféry. Opakování 6. ročníku -opakování základních pojmů -práce s učebnicí-otázky a úkoly -práce s tematickými mapami Žák si zopakuje pojmy, vesmír, planeta Země, tvar, rozměry, rotace a její důsledky, mapa a

Více

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ

4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ Výroba usní a souvisejících výrobků 4. CZ-NACE 15 - VÝROBA USNÍ A SOUVISEJÍCÍCH VÝROBKŮ 4.1 Charakteristika odvětví V roce 2009 nahradila klasifikaci OKEČ nová klasifikace CZ-NACE. Podle této klasifikace

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. března 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2018 do 28.

Více

Současné trendy a výhledy produkce, prodeje, zpeněžování jatečného skotu na domácím a zahraničním trhu

Současné trendy a výhledy produkce, prodeje, zpeněžování jatečného skotu na domácím a zahraničním trhu Současné trendy a výhledy produkce, prodeje, zpeněžování jatečného skotu na domácím a zahraničním trhu Dr. Ing. Josef Langr CHOVSERVIS a.s., Hradec Králové Současné trendy a výhledy produkce se opírají

Více

Produkce vepřového masa v ČR a jeho ekonomika v porovnání se zeměmi EU. Miluše Abrahamová, Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Produkce vepřového masa v ČR a jeho ekonomika v porovnání se zeměmi EU. Miluše Abrahamová, Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Produkce vepřového masa v ČR a jeho ekonomika v porovnání se zeměmi EU Miluše Abrahamová, Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Praha, ČZU 26. 1. 217 1 Obsah I. Trh s vepřovým masem v EU II. Trh

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. června 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce mléka v ČR bylo za období od 1.5.2016 do 31.5.2016 dodáno registrovaným prvním kupujícím

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. listopadu 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 10. 2018 do

Více

Prodej ze dvora- marketing LEDEN A ÚNOR 2010

Prodej ze dvora- marketing LEDEN A ÚNOR 2010 Prodej ze dvora- marketing zemědělských komodit LEDEN A ÚNOR 2010 Výhody nákupu místní produkce pro obchodníky - nákupčí vyšší kvalita (zejména u rychle se kazícího zboží, které je nutno přepravovat) p

Více

Chov ryb ve speciálních zařízeních

Chov ryb ve speciálních zařízeních Chov ryb ve speciálních zařízeních prof. Dr. Ing. Jan Mareš Odd. rybářství a hydrobiologie Mendelova univerzita v Brně www.rybarstvi.eu, mares@mendelu.cz Produkční systémy Produkce ryb v rybničních podmínkách

Více

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant

Export ČR a exportní omezení Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant Export ČR a exportní omezení 18.6.2019 Mgr. Bc. Kryštof Rygl Exportní konzultant ZAHRANIČNÍ OBCHOD ČR 9 000 000 000 8 000 000 000 7 000 000 000 6 000 000 000 5 000 000 000 4 000 000 000 3 000 000 000 2

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000

Více

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ing. Jan Zaplatílek 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu Ropa a její význam Ropa je hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků.

Více

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM

Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Deutsche Telekom AG Světové akcie vstupují na RM-SYSTÉM Investice do zahraničních firem v českých korunách? Deutsche Telekom Deutsche Telekom patří mezi největší světové poskytovatele telekomunikačních

Více

Tisková zpráva. Průměrná prodejní cena stoupla meziročně o 21 procent a napomohla silnému růstu v hodnotě.

Tisková zpráva. Průměrná prodejní cena stoupla meziročně o 21 procent a napomohla silnému růstu v hodnotě. Tisková zpráva 14. května 2018 Mgr. Andrea Patočková Marketing&PR +420 296 555 422 andrea.patockova@gfk.com Celosvětová poptávka po chytrých telefonech v prvním čtvrtletí meziročně poklesla, ale růst v

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. prosince 2018 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 11. 2018 do

Více

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy

Úloha 1. Úloha 2. Úloha 3. Úloha 4. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy. Text úlohy Úloha 1 Predátorské ceny nebo predátorská cenová politika představují: a. dočasné snížení cen s cílem vytlačit konkurenta b. krátkodobá ztrátovost s cílem vyrovnat se konkurenčním cenám c. dohoda s konkurencí

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. března 2017 V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 2. 2017 do 28. 2. 2017 dodáno

Více

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny?

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Drahomíra Dubská Mezinárodní vědecká konference Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům pořádaná v rámci projektu

Více

Analýza struktury exportu služeb

Analýza struktury exportu služeb Analýza struktury exportu služeb aktualizováno - srpen 2008 Úvod... 3 I. Úloha služeb v zahraničním obchodě ČR... 4 I.1 Vývoj zahraničního obchodu se službami v ČR... 4 I.1.1 Celkový objem zahraničního

Více

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0

Hospodářský vývoj a Průmysl 4.0 Hospodářský vývoj a Průmysl.0. listopadu 201 ŠKODA AUTO Vysoká škola Hospodářský vývoj a Průmysl.0 Makroekonomický rámec Česká ekonomika v roce 201 meziročně vzrostla o 2 % V roce 201 dynamika hospodářského

Více

Oficiální rozvojová pomoc ČLR v Ghaně v milionech USD ( )

Oficiální rozvojová pomoc ČLR v Ghaně v milionech USD ( ) Seznam příloh Příloha č. 1 Regionální distribuce oficiální rozvojové pomoci ČLR do roku 29 Příloha č. 2 Oficiální rozvojová pomoc ČLR v Ghaně v milionech USD (2 212) Příloha č. 3 Oficiální rozvojové finance

Více

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018

ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY. Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 ROSTOUCÍ CENY ENERGIÍ A JEJICH DOPAD NA PRŮMYSLOVÉ PODNIKY Karel Šimeček - SVSE Luhačovice 1/2018 Rostoucí ceny energií jak dlouho? Rozhodne trh nebo politika? Výroba elektřiny v ČR je více zatížena růstem

Více

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa

Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa 1.7. 2014 Potravinová bilance ČR se meziročně zlepšila při významném růstu exportu zejména do Německa Převaha v dovozech potravin do ČR nad jejich vývozem nebyla za první čtyři měsíce letošního roku tak

Více

Služba UPS World Ease. Zkracování dodavatelského řetězce za účelem optimalizace mezinárodní distribuce

Služba UPS World Ease. Zkracování dodavatelského řetězce za účelem optimalizace mezinárodní distribuce Služba UPS Zkracování dodavatelského řetězce za účelem optimalizace mezinárodní distribuce Agenda Co je služba? Výhody služby Příklad úspor v rámci služby Kvalifikátory pro službu Země podporující službu

Více

ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A FRANCIÍ , Praha

ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A FRANCIÍ , Praha ANALÝZA AMSP ČR OBCHODNÍ A INVESTIČNÍ AKTIVITY MEZI ČR A FRANCIÍ 27. 7. 2016, Praha Obsah: Analýza exportu výrobků a služeb do Francie Analýza importu výrobků a služeb z Francie Analýza francouzských investic

Více

Globální stav a perspektivy kalového hospodářství čistíren odpadních vod

Globální stav a perspektivy kalového hospodářství čistíren odpadních vod Globální stav a perspektivy kalového hospodářství čistíren odpadních vod Pavel Jeníček VŠCHT Praha Ústav technologie vody a prostředí Paradoxy čistírenských kalů I Kaly obsahují řadu polutantů, které mohou

Více

6 HODNOCENÍ VÝVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V EVROPĚ S DŮRAZEM NA MAPOVÁNÍ DOPADŮ V OBDOBÍ EKONOMICKÉ KRIZE

6 HODNOCENÍ VÝVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V EVROPĚ S DŮRAZEM NA MAPOVÁNÍ DOPADŮ V OBDOBÍ EKONOMICKÉ KRIZE 6 HODNOCENÍ VÝVOJE CESTOVNÍHO RUCHU V EVROPĚ S DŮRAZEM NA MAPOVÁNÍ DOPADŮ V OBDOBÍ EKONOMICKÉ KRIZE 6.1 Pozice Evropy na světovém trhu cestovního ruchu 6.1.1 Přehled světových statistik cestovního ruchu

Více

JAK USPĚT V USA? červen minut čtení

JAK USPĚT V USA? červen minut čtení JAK USPĚT V USA? červen 2019 10 minut čtení 2 Jak uspět v USA? EKONOMIKA USA DLE SEKTORŮ SLUŽBY 79.7% VÝROBA 19.2% ZEMĚDĚLSTVÍ 1.1% 1 TOP PŘÍLEŽITOSTI PRO EXPORT DO USA ELEKTRONIKA Mezi roky 2009 a 2016

Více

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry

Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry Otevíráme nové trhy a služby pro exportéry EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ 2012-2020 Petr Nečas Martin Kuba RNDr. Petr Nečas předseda vlády Čeho chceme tedy strategií dosáhnout? Udržení tempa

Více

Tisková zpráva. Počet prodaných kusů v milionech. meziroční 4Q16 4Q17 rozdíl v % Střední % % východ a Afrika

Tisková zpráva. Počet prodaných kusů v milionech. meziroční 4Q16 4Q17 rozdíl v % Střední % % východ a Afrika Tisková zpráva 1. února 2018 Andrea Patočková Marketing and Communications +420 737 263 113 andrea.patockova@gfk.com Celosvětová průměrná prodejní cena chytrých telefonů zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. února 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 1. 2017 do 31.

Více

Analýza struktury exportu služeb

Analýza struktury exportu služeb Analýza struktury exportu služeb aktualizováno - srpen 2008 Manažerské shrnutí... 3 Úvod... 5 I. Úloha služeb v zahraničním obchodě ČR... 6 I.1 Vývoj zahraničního obchodu se službami v ČR... 6 I.1.1 Celkový

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A PŘÍRODA ZEMĚPIS 7. KUDLÁČEK VMS - II Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Vyhledá americký kontinent a určí jeho geografickou polohu

Více

Výroba mléka v ČR, v kandidátských zemích a v EU Kvapilík J. Výzkumný ústav živočišné výroby Praha-Uhříněves

Výroba mléka v ČR, v kandidátských zemích a v EU Kvapilík J. Výzkumný ústav živočišné výroby Praha-Uhříněves Výroba mléka v ČR, v kandidátských zemích a v EU Kvapilík J. Výzkumný ústav živočišné výroby Praha-Uhříněves Úvod V současné době je již samozřejmým a vcelku úspěšně plněným úkolem chovu dojených krav

Více

Většina zemí Eurozóny bojuje s průměrným daňovým zatížením téměř 44% HDP

Většina zemí Eurozóny bojuje s průměrným daňovým zatížením téměř 44% HDP Vydal: Auditor SK s. r. o., člen sítě UHY International Většina zemí Eurozóny bojuje s průměrným daňovým zatížením téměř 44% V zemích G8 se pouze Rusko pohybuje pod 20 % Nejrychleji rostoucí země nemají

Více

OBILOVINY&OLEJNINY SKLIZEŇ Ing. Jiří Kolomazník

OBILOVINY&OLEJNINY SKLIZEŇ Ing. Jiří Kolomazník OBILOVINY&OLEJNINY SKLIZEŇ 2017 Ing. Jiří Kolomazník Světová produkce obilnin (mil.t) produkce +0.1%, spotřeba +1% 2013 2014 2015 2016 2017 předpoklad Produkce 2 522 2 558 2530 2608 2611 Spotřeba 2 424

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Chv_III/2_05_14. Kolonialismus a Evropa před 1. světovou válkou Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Písek Pracovní list DUMu v rámci projektu Evropské peníze pro Obchodní akademii Písek", reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0301 Číslo a název

Více

Tuzemská produkce, výkup. Export akvarijních ryb 29/03/2017. Přednáška #8. V ČR vyprodukované akvarijní ryby mají dobrou pověst v zahraničí

Tuzemská produkce, výkup. Export akvarijních ryb 29/03/2017. Přednáška #8. V ČR vyprodukované akvarijní ryby mají dobrou pověst v zahraničí odkaz Jiří Patoka patoka@af.czu.cz OFI (založeno 1980) mezinárodní organizace sdružující obchodníky s akvarijními rybami Akvaristika: Etický kodex obchodníků - ekonomicky významný obor Jen několik členů

Více

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku

Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Měnová politika a zahraniční nejistoty Tvrdý brexit a jeho dopady na českou ekonomiku Tomáš Holub člen bankovní rady Konference ČSOB/Patria Praha, 26. února 2019 AKTUÁLNÍ PROGNÓZA ČNB 2 Prognóza inflace

Více

Analýza zpracovatelského sektoru biomléka

Analýza zpracovatelského sektoru biomléka EPOS Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR Analýza zpracovatelského sektoru biomléka Pro veřejnou zakázku PODPORA ROZVOJE REGIONÁLNÍHO ODBYTU BIOPOTRAVIN Autor: Mgr. Tomáš Václavík Sběr dat: říjen

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

Situace v komoditě mléko 5/2016

Situace v komoditě mléko 5/2016 Situace v komoditě mléko 5/2016 Výkupní cena neustále klesá. Každé čtvrtletí cena klesne o 50 haléřů. Chovatelé mléčného skotu v ČR už následkem embarga a ukončení režimu mléčných kvót přišli o 9 miliard

Více

PMI. Přední světový ekonomický ukazatel

PMI. Přední světový ekonomický ukazatel PMI Přední světový ekonomický ukazatel Index nákupních manažerů (PMI ) je založen na měsíčních průzkumech pečlivě vybraných firem, které reprezentují přední i rozvíjející se hospodářství po celém světě.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. prosince 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 11. 2017 do

Více

Analýza struktury exportu služeb. Zpracoval: odbor vnitřního trhu a služeb EU

Analýza struktury exportu služeb. Zpracoval: odbor vnitřního trhu a služeb EU Analýza struktury exportu služeb Zpracoval: odbor vnitřního trhu a služeb EU aktualizováno k listopadu 2007 Úvod... 3 I. Úloha služeb v zahraničním obchodě ČR... 4 I.1 Vývoj zahraničního obchodu se službami

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. října 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 9. 2017 do 30.

Více

1BHospodářský telegram 12/2010

1BHospodářský telegram 12/2010 1BHospodářský telegram 12/ Konjunkturální vývoj Obchodní klima v Sasku v porovnání 115 110 105 Sasko nové země Německo S 110,2 nz 107,6 N 107,6 100 95 90 85 80 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008

Více

Nejméně rozvinuté země světa. Vyčleněno OSN na základě HDP, zdravotních, k výživě se vztahujících, vzdělanostních apod. charakteristik.

Nejméně rozvinuté země světa. Vyčleněno OSN na základě HDP, zdravotních, k výživě se vztahujících, vzdělanostních apod. charakteristik. 1 HDP, HNP 1. února 2011 12:38 HDP (GDP) = hrubý domácí produkt o Celková peněžní hodnota zboží a služeb vytvořená za dané období (rok) na určitém území bez ohledu na původ obchodu o Nejsou zahrnuty např.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 29. července 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce mléka v ČR bylo za období od 1.6.2016 do 30.6.2016 dodáno registrovaným prvním kupujícím

Více

2. Globální aspekty světového hospodářství. Ekonomika

2. Globální aspekty světového hospodářství. Ekonomika 2. Globální aspekty světového hospodářství Ekonomika 2.1. Ekonomika a populační problém 2.1.1 Vývoj lidské populace Ekonomika je úzce spojena s populací.proto dříve než se zaměříme na jednotlivé ekonomické

Více

Zahraniční obchod s vínem České republiky

Zahraniční obchod s vínem České republiky Zahraniční obchod s vínem České republiky (III. rok 2008 + prosinec 2008) Po vstupu ČR do EU v roce 2004 se výrazně změnily podmínky dovozu a vývozu vína v rámci hranic České republiky. Současně se stále

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

Proměny distribučních kanálů oboru TZB v digitální éře

Proměny distribučních kanálů oboru TZB v digitální éře Asociace odborných velkoobchodů a výrobců TZB Proměny distribučních kanálů oboru TZB v digitální éře Ivan Bohata Prezident AOVV Digitalizace mění náš život Internet mění naše zvyklosti a pomalu nabourává

Více

Společná zemědělská politika

Společná zemědělská politika Společná zemědělská politika Důvody vzniku SZP 1. Zajištění potravinové soběstačnosti členů ES 2. Nutnost zvládnout migrační proud obyvatelstva z venkova do měst 3. Politické důvody zemědělci významnou

Více

Tisková zpráva. Ve 4. kvartále 2015 dosáhly globální prodeje chytrých telefonů čtvrtletního maxima

Tisková zpráva. Ve 4. kvartále 2015 dosáhly globální prodeje chytrých telefonů čtvrtletního maxima Tisková zpráva 6. dubna 2016 Andrea Winklerová Marcom +420 296 555 422 andrea.winklerova@gfk.com Ve 4. kvartále 2015 dosáhly globální prodeje chytrých telefonů čtvrtletního maxima Tahounem poptávky je

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 27. září 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 8. 2017 do 31.

Více

Většina zemí Eurozóny bojuje s průměrným daňovým zatížením téměř 44% HDP

Většina zemí Eurozóny bojuje s průměrným daňovým zatížením téměř 44% HDP Vydal: AUDITOR spol. s r. o., člen sítě UHY Většina zemí Eurozóny bojuje s průměrným daňovým zatížením téměř 44% HDP V zemích G8 se pouze Rusko pohybuje pod 20 % HDP Nejrychleji rostoucí země nemají vysoké

Více

Obchod s padělanými a pirátskými výrobky:

Obchod s padělanými a pirátskými výrobky: Obchod s padělanými a pirátskými výrobky: Duben 2016 2 SHRNUTÍ Studie poskytuje aktuální analýzu dopadu padělaných a pirátských výrobků, známých široké veřejnosti jako padělky, na světový obchod. Na základě

Více

Kolonialismus v obdobíkonce druhé světovéválky

Kolonialismus v obdobíkonce druhé světovéválky KOLONIZACE SVĚTA KOLONIZACE Kolonizace je proces záměrného osidlování či osvojování určitého území. Dělí se na: Vnitřníkolonizaci (osidlovánívlastního územísvým obyvatelstvem). Vnější kolonizaci (osídlení

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. listopadu 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 10. 2016 do

Více

Zpráva o Digitální cestě k prosperitě

Zpráva o Digitální cestě k prosperitě Zpráva o Digitální cestě k prosperitě Milena Tvrdíková Milena Tvrdíková Katedra aplikované informatiky, VŠB- Technická Univerzita Ostrava Sokolská třída 33. 701 21Ostrava 1 milena.tvrdikova@vsb.cz Ve vyspělých

Více

ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY PRODUKCE HOVĚZÍHO MASA A MASNÝCH VÝROBKŮ- PRODEJ ZE DVORA

ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY PRODUKCE HOVĚZÍHO MASA A MASNÝCH VÝROBKŮ- PRODEJ ZE DVORA ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY PRODUKCE HOVĚZÍHO MASA A MASNÝCH VÝROBKŮ- PRODEJ ZE DVORA Agenda 1 Současná situace na trhu s hovězím masem 2 Marketing hovězího masa a výrobků 3 Prodej ze dvora 4 Legislativa 1 Současn

Více

Současná situace ekologického zemědělství v České republice. 14.10.2015 ing.zdeněk Perlinger, PRO-BIO

Současná situace ekologického zemědělství v České republice. 14.10.2015 ing.zdeněk Perlinger, PRO-BIO Současná situace ekologického zemědělství v České republice Účel analýzy stavu EZ Příspěvek svazu PRO-BIO do Biosumitu ze strany zemědělské praxe Situace v 1.roce nové SZP Tvorba nového Akčního plánu Častá

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 3) Borovského žáky

Více

Vnější hospodářská politika 1

Vnější hospodářská politika 1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY Vnější hospodářská politika 1 Druhy nástrojů obchodní politiky Nástroje obchodní politiky Omezení obchodu Rozšíření obchodu Cena Množství Cena Množství Dovozní clo Vývozní

Více

Průměrná dovozní cena vína za jednotlivé měsíce

Průměrná dovozní cena vína za jednotlivé měsíce Zahraniční obchod České republiky s vínem (XIV. listopad 29) V listopadu 29 bylo dovezeno do ČR 148 tis. hl vína (o 3 tisíc hl více než v říjnu) za 356 mil. Kč (o 97 mil. Kč více), z toho 71 tis. hl lahvového

Více

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2018

Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2018 Vývoj cestovního ruchu v Praze v 1. pololetí 2018 Ve zkratce: Hostů celkem: 3,587.700 ze zahraničí: 3,019.243 (84,2 %) z tuzemska: 568.457 (15,8 %) Celkový přírůstek hostů: 128.875 osob (3,7%) nerezidenti

Více

IV. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY

IV. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY IV. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY 1 Druhy nástrojů obchodní politiky Nástroje obchodní politiky Omezení obchodu Rozšíření obchodu Cena Množství Cena Množství Dovozní clo Vývozní clo Dovozní kvóta Dobrovolná

Více

Produkce vybrané zemědělské komodity ve světě

Produkce vybrané zemědělské komodity ve světě UNIVERZITA KARLOVA Přírodovědecká fakulta Produkce vybrané zemědělské komodity ve světě (cvičení z ekonomické geografie) 2005/2006 Pavel Břichnáč 1.roč. Ge-Ka Zadání: Zhodnoťte vývoj a regionální rozdíly

Více

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005)

Korejská republika. 1. Základní údaje o zemi. 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Korejská republika 1. Základní údaje o zemi 1.1. Obyvatelstvo (odhad pro rok 2005) Obyvatelstvo (mil.) 48,42 Přírůstek obyvatelstva 0,38 % Populace - do 14 let 19,4 % - 15 64 let 72,0 % - nad 65 let 8,6

Více

SPOLEČNOST HAMÉ. a expanze na zahraničních trzích

SPOLEČNOST HAMÉ. a expanze na zahraničních trzích SPOLEČNOST HAMÉ a expanze na zahraničních trzích Skupina Hamé Je jedním z největších českých producentů a vývozců trvanlivých a chlazených potravin včetně kojenecké stravy, bagetového programu a polotovarů

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. srpna 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 7. 2017 do 31.

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. července 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 6. 2017 do

Více

MVDr. Blanka Karešová KVS pro Královéhradecký kraj b.karesova.kvsh@svscr.cz

MVDr. Blanka Karešová KVS pro Královéhradecký kraj b.karesova.kvsh@svscr.cz Vyhláška č. 289/2007 Sb. o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství MVDr. Blanka Karešová KVS pro Královéhradecký

Více

Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika

Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika Vyspělé a rozvojové státy, politická a ekonomická charakteristika Politická situace Ovlivňuje hospodářský a sociální rozvoj každého státu K extrémnímu ovlivnění hospodářství a sociálních poměrů dochází

Více

Správná odpověď: a) Správná odpověď: d) Správná odpověď: d) Správná odpověď: c)

Správná odpověď: a) Správná odpověď: d) Správná odpověď: d) Správná odpověď: c) K základním funkcím obchodu patří: a. zajišťování platební způsobilosti zákazníků b. řízení inovací c. úprava cenové politiky d. kvalitativní rozvoj území e. spotřebitelská výchova K významným důvodům

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. prosince 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 11. 2016 do

Více

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018

MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 MATURITNÍ TÉMATA Z GEOGRAFIE 2017/2018 1. Planetární geografie tvar a velikost Země rotace Země a její důsledky oběh Země kolem Slunce a jeho důsledky pásmový čas, datová hranice slapové jevy 2. Kartografie

Více

ODBYT (marketing) Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb. Obchodní plán Marketingové techniky Organizace marketingu v podniku

ODBYT (marketing) Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb. Obchodní plán Marketingové techniky Organizace marketingu v podniku ODBYT (marketing) Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb. Obchodní plán Marketingové techniky Organizace marketingu v podniku Odbyt a marketing. Prodej zboží a služeb Odbyt = završení podnikového reprodukčního

Více

Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s.

Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s. ZDROJE INFORMACÍ, ZPRACOVATELÉ PODKLADŮ: MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Ministerstvo zemědělství ČR Česká zemědělská univerzita Český statistický úřad RABBIT Trhový Štěpánov a. s. Odbor živočišných

Více

Státní veterinární dozor při výrobě a zpracování medu a dalších včelích produktů. MVDr. Pavel Texl Nasavrky

Státní veterinární dozor při výrobě a zpracování medu a dalších včelích produktů. MVDr. Pavel Texl Nasavrky Státní veterinární dozor při výrobě a zpracování medu a dalších včelích produktů MVDr. Pavel Texl 20. 21. 3. 2019 Nasavrky Výroba medu Legislativní podklady Nejdůležitější nařízení a směrnice 1. Nařízení

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 24. října 212

Více

Specifikum zemědělství a jeho postavení v národním hospodářství. doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.

Specifikum zemědělství a jeho postavení v národním hospodářství. doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc. Specifikum zemědělství a jeho postavení v národním doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc. 1. Specifikum zemědělství Zemědělství, jako odvětví materiální výroby, slouží svými produkty především k uspokojování

Více