CFD modelování molekulární difuze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CFD modelování molekulární difuze"

Transkript

1 Konference ANSYS 2009 CFD modelování molekulární difuze Ing. Karel Gregor ČVUT v Praze, Fakulta strojní, karel.gregor@fs.cvut.cz Abstract: This paper presents simulations of molecular diffusion of two gases by CFD program Fluent 6.3. An experiment of isothermal molecular diffusion of helium and nitrogen designed by JAERI (Japanese Atomic Energy Research Institute) was simulated. These simulations were aimed at obtaining of optimum models mesh, optimum value of time step for unsteady calculation and differences of results in the case were the double precision solver were used. The results of these simulations will be presented and discussed. Keywords: molecular diffusion, nitrogen, helium, time step Abstrakt: Článek se zabývá modelováním molekulární difuze dvou plynů za použití komerčního CFD řešiče Fluent 6.3. Jde zde o simulaci experimentu isotermické molekulární difuze helia a dusíku, který byl proveden japonským výzkumným institutem JAERI (Japanese Atomic Energy Research Institute). Hlavním cílem provedených simulací bylo stanovení optimální hustoty sítě výpočtového modelu, optimálního časového kroku pro nestacionární výpočet a vhodnost použití výpočtu s dvojitou přesností (double precision). Výsledkem jsou vzájemná porovnání jednotlivých modelů, pro které byly provedeny simulace s různou hodnotou časového kroku. Klíčová slova: molekulární difuze, dusík, helium, časový krok 1. Úvod Tento článek popisuje modelování molekulární difuze, kterým se zabývám v rámci mé disertační práce, jejímž tématem je lokální přenos tepla v dolní směšovací komoře HTGR (vysokoteplotní plynem chlazené reaktory). V rámci jeho výzkumu jsou studovány i havarijní stavy, kdy dochází k unikání chladícího média (helium) a vnikání vzduchu do prostor reaktoru. Tento proces je rozdělen a popsán v jednotlivých fázích. Jednou z těchto fází je molekulární difuze. Modelování molekulární difuze pomocí CFD programů je prvním kontaktem s touto problematikou. Tomu odpovídá i směřování těchto simulací a jejich výsledky. Jde především o to vyzkoušet schopnost v programu Fluent molekulární difuzi simulovat a dosáhnout smysluplných výsledků. Je zde proto diskutováno nastavení výpočtových modelů v různých směrech jako je nastavení vhodného časového kroku, optimální hustota výpočtové sítě, respektive velikost modelu atd. Výstupem z těchto simulací jsou pak především grafy a vzájemné porovnání různě nastavených modelů. Porovnání získaných hodnot s experimentálně naměřenými daty zde není prezentováno a není smyslem těchto simulací. Slouží pouze k orientaci a potvrzení smysluplnosti získaných dat.

2 TechSoft Engineering & SVS FEM 2. JAERI experimenty Japonský výzkumný institut JAERI (Japanese Atomic Energy Research Insitute) zkoumal zmiňovaný proces vnikání vzduchu do prostor reaktoru a unikání helia. Tři fáze (molekulární difuze, přirozená konvekce a oxidační reakce grafitu), do kterých byl celý tento proces rozdělen, byly samostatně simulovány na experimentálním zařízení, které je popsáno na následujícím obrázku. Obr. 1. Schéma experimentálního zařízení Experimentální zařízení se skládá z obrácené U-trubice, která je dvěma ventily napojena na spodní válcovou nádrž. Trubice se skládá de facto z dvou trubek, kde jedna může být ohřívána a druhá chlazena. Teplota jednotlivých ramen je nezávisle řízena topným a chladicím zařízením. Izotermická molekulární difuze, kterou se v tomto článku zabýváme, byla experimentálně prováděna podle následujícího postupu. Před spuštěním jsou ventily zavřeny, U-trubice je naplněna heliem a spodní nádrž je naplněna dusíkem. Místo vzduchu (při reálné havárii), který je vícesložkovou směsí plynů, je zde použit dusík. Zjednodušuje to proces molekulární difuze, kterého se tak účastní pouze dva plyny. Tlak v zařízení je na úrovni tlaku atmosférického. Otevření ventilů iniciuje proces difuze plynů. Protože je helium lehčí než dusík, zůstává nad ním. Molové zlomky difundujícího dusíku jsou měřeny jako funkce času v různých výškách horkého (hot H) a chladného (cold C) ramene trubice. Jednotlivá ramena nazýváme horké a chladné, přestože je tento test isotermický. 3. Molekulární difuze Difuzí složky ve směsi se rozumí její relativní pohyb vzhledem k dané směsi. Tento pohyb je důsledkem nerovnoměrného rozložení chemických potenciálů (Míka, 1990). V nepřítomnosti teplotních a tlakových gradientů, vnějších sil a chemických reakcí platí pro dvousložkovou směs následující rovnice (I. Fickův zákon) mezi hybnými silami, a, a hustotami molárních toků a (mol.m -2 s -1 )

3 Konference ANSYS 2009 Každá z látek je označena dolním indexem 1 nebo 2. Celková molární koncentrace je označena symbolem c, hybné síly jsou zde vyjádřeny jako gradienty molových zlomků y 1 a y 2. Tyto rovnice platí pouze v případě, že celková hustota molárního toku je nulová,. Difúzní koeficienty D 12 a D 21 jsou kladné konstanty s rozměrem m 2 s -1. Pro dvousložkovou směs platí, že, respektive difúze dvousložkové směsi je popsána jedním difúzním koeficientem. Difúzní koeficient pro dvousložkovou plynovou směs helia a dusíku byl získán z (Marrero, 1972) v podobě následujícího vztahu, při atmosférickém tlaku jako funkce teploty: (1) (2) (3) kde D je v cm 2 s -1 a T je v K. 4. Modely Pro simulování molekulární difuze helia a dusíku byly vytvořeny 4 modely o stejné geometrii, která odpovídá použité experimentální aparatuře, viz Obr. 1. Tyto modely byly vytvořeny v programu Gambit 2.4. Všechny měly stejné rozměry, lišily se však hustotou výpočtové sítě, respektive počtem buněk, který každý model obsahoval. Označení jednotlivých modelů a příslušný zaokrouhlený počet buněk je uvedeno v následující tabulce. Model Počet buněk A B C D Tab. 1. Použité modely Všechny buňky jsou šestistěnné a jejich kvalita dostatečná. Obr. 2. Výpočtová síť pro model B

4 TechSoft Engineering & SVS FEM 5. Nastavení výpočtu Modelování molekulární difuze bylo prováděno pro 3D geometrie v programu Fluent 6.3. Jeho nastavení a popis použitých metod je popsán v následující části. 5.1 Model směšování Aby mohlo být směšování simulováno, musí být ve Species Modelu zapnut model Species Transport a v nastavení směsi Mixture Properties zvolena směs, pro kterou chceme směšování modelovat. Tuto směs si můžeme vybrat z databáze již připravených směsí. V našem případě však je třeba směs helium dusík teprve vytvořit. 5.2 Materiálové vlastnosti Pro práci se směsí helium dusík, musíme předtím jednotlivé složky, tedy helium a dusík (zde označovaný jako n2) načíst z databáze tekutin. V nastavení naší směsi je pak třeba vybrat pouze tyto dva plyny, jako plyny tvořící směs a dále nastavit fyzikální vlastnosti směsi, které jsou uvedeny v následující tabulce. Vlastnosti Nastavení Density (kg.m -3 ) C p (J.kg -1.K -1 ) Thermal Conductivity (W.m -1.K -1 ) Viscosity (kg.m -1.s -1 ) Mass Diffusivity (m 2.s -1 ) ideal-gas mixing-law ideal-gas-mixing-law ideal-gas-mixing-law constant-dilute-appx Celková difuze: Tab. 2. Materiálové vlastnosti constant-dilute-appx Pro výpočet difuze podle Ficka, definujeme jednu konstantní hodnotu difuze. V tomto případě je hodnota součinitele difuze vypočtena podle výše uvedeného vztahu (3) pro teplotu 18 C. 5.3 Časový krok Na modelování molekulární difuze nás zajímá především to, jak se plyny vzájemně mísí v čase. Výstupem těchto simulací je vývoj hodnot molové koncentrace dusíku po výšce U-trubice v čase. Zajímá nás časový průběh difuze, výpočet je tedy nestacionární. Doba, po kterou vývoj difuze zaznamenáváme, je dlouhá 300 minut. Jedním z hlavních úkolů prováděných výpočtů bylo najít optimální časový krok nestacionárního výpočtu. Takový, aby byl schopen zachytit děje molekulární difuze a zároveň výpočet nebyl příliš náročný z hlediska výpočtového času. 5.4 Počáteční podmínky Počáteční podmínky musí odpovídat reálnému počátečnímu stavu experimentu, kdy obrácená U- trubice je naplněna heliem a spodní nádrž dusíkem. Tyto dva plyny jsou od sebe odděleny ventily. Okamžik jejich otevření uvažujeme jako počáteční stav dané simulace. Tento počáteční stav je ve Fluentu zadán po inicializaci celé úlohy pomocí příkazu Patch, kde označíme fluidní oblast spodní nádrže jako plnou dusíku (hodnota n2 = 1) a horní oblast obrácené U-trubice bez obsahu dusíku (hodnota n2 = 0).

5 Konference ANSYS Dvojitá přesnost double precision řešič V programu Fluent jsou využitelné dva typy řešičů a to se základní přesností (single-precision) a s dvojitou přesností (double-precision). Ve většině případů úspěšně dostačuje klasický singleprecision řešič, ale v určitých typech úloh může být ku prospěchu věci použití double-precision verze. Je vhodné jej použít v těchto typech úloh: - Když jsou v použité geometrii velmi rozdílná měřítka (např. dlouhá úzká trubka). - Pro problémy, které zahrnují vysoké koeficienty tepelné vodivosti nebo problematickou síť, nebo může být narušena konvergence či přesnost výpočtů kvůli nedostatečnému přenosu okrajových informací. - Při použití příliš malých buněk a husté sítě celého modelu. 6. Série výpočtů Jak bylo již uvedeno, byly vytvořeny 4 modely o různých hustotách výpočtové sítě. Pro každý tento model byl simulován experiment molekulární difuze po dobu 300 minut. V intervalu 10 minut byly ve čtyřech různých výškách U-trubice zaznamenávány koncentrace difundujícího dusíku. Z takto získaných bodů byly vytvořené grafy, které zobrazují časový průběh molekulární difuze. Jelikož se jedná o izotermickou difuzi, je zde rozlišení studené a horké větve U-trubice lehce zavádějící a platí, že v odpovídajících výškách jsou koncentrace dusíku téměř identické (v grafech se příslušné křivky překrývají). Nestacionární výpočet byl prováděn pro 8 různých časových kroků o velikostech: 0,01s; 0,025s; 0,05s; 0,1s; 0,5s; 1s; 5s; 10s. Pro každý časový krok byl proveden výpočet se základní přesností (single-precision) a s dvojitou přesností (double-precision). Celkem tedy bylo provedeno 64 výpočtů, 18 pro každý model. 7. Diskuse výsledků Množství provedených výpočtů umožňuje široký způsob prezentace dosažených výsledků a různé způsoby interpretace. První a zásadní otázkou je, zda se podařilo dosáhnout stejných hodnot, jako při experimentálním měření. K dispozici nejsou přesná konkrétní data, ale z jejich grafických výstupů lze alespoň odhadnout úroveň, na které se pohybujeme. K srovnání je použito hodnot získaných pro místo H1, tedy první ze čtyř sledovaných výškových hladin. Zde nabývají molární zlomky dusíku nejvyšších hodnot. Po 300 minutách probíhající molekulární difuzi jsou, na hodnotě kolem 0,75 (experiment) respektive 0,55 (diskutované simulace). Je tedy patrný kvantitativní rozdíl na úrovni 26%. To čím je tento rozdíl způsoben můžeme diskutovat (správný součinitel difuze, správné vlastnosti plynů, atd.), není to však předmětem provedených výpočtů. Důležité je, že časový průběh difuze je stejný, tedy kvalitativně srovnatelný, pouze na nižší úrovni co se dosahovaných hodnot molárních zlomků týká. 7.1 Porovnání modelů Následující série grafů prezentuje výpočty provedené se základní přesností. Z grafů, které zobrazují průběh molekulární difuze v místě H1 pro jednotlivé modely, můžeme vyvodit několik závěrů.

6 TechSoft Engineering & SVS FEM Obr. 3. Porovnání modelů Je patrné, že simulace s delším časovým krokem (10s, 5s), jsou nereálné a dosahují příliš malých hodnot. Tato tendence se zvyšuje s hustotou sítě modelu příliš nízké a nereálné hodnoty jsou v modelu D dosahovány též při časových krocích 1s a 0,5s. Maximální hodnoty pro jednotlivé modely jsou dosaženy v těchto časových krocích: A model ts = 0,1 s molární zlomek N2 = 0,5473 B model ts = 0,05 s molární zlomek N2 = 0,5463 C model ts = 0,05 s molární zlomek N2 = 0,5500 D model ts = 0,025 s molární zlomek N2 = 0,5474 Lze konstatovat, že při použití časového kroku 0,05s je u většiny modelů dosaženo maximální hodnoty molárního zlomku N2. Platí, že hodnoty získané v simulacích s časovými kroky 0,1s a 0,05s jsou obdobné a rozdíly mezi nimi nepatrné na úrovni desetiny procenta. 7.2 Vliv dvojité přesnosti použití double-precision Jak ovlivňuje výpočet molekulární difuze d-p řešič, lze vypozorovat ze srovnání jejich průběhů pro jednotlivé modely.

7 Konference ANSYS 2009 Obr. 4. Porovnání modelů dp řešič Je patrné, že u všech modelů došlo k jistému učesání a vyrovnání výsledků. Rozptyl mezi jednotlivými časovými kroky již není tak markantní. U prvních modelů s méně hustou výpočetní sítí (A a B) však stále simulace s delším časovým krokem (10s, 5s u A modelu, 1s u B modelu) dosahují nižších hodnot molárních zlomků. Pro model C jsou, až na výpočet s časovým krokem 5s, všechny simulace obdobné a je dosaženo podobných výsledků. U modelu D je pak překvapivé, jakého rozdílu je dosaženo při použití dvojité přesnosti při delších časových krocích (10s, 5s). Vyplývá z toho, že pro tyto časové kroky v modelu s hustší výpočetní sítí, je použití výpočtu s dvojitou přesností nutné a předchozí výpočty bez jejího užití jsou zcela nesmysluplné. 7.3 Časové kroky V následující sérii grafů budou ve dvojicích porovnávány výsledky výpočtů molekulární difuze řešené s dvojitou přesností (d-p) a se základní přesností pro příslušný časový krok. Graf ukazuje průběh molekulární difuze v místě H1 pro každý model. Obr. 5. Časový krok ts = 10s Obr. 6 Časový krok ts = 5s

8 TechSoft Engineering & SVS FEM Obr. 7. Časový krok ts = 1s Obr. 8. Časový krok ts = 0,5s U výše zobrazených průběhů můžeme pozorovat jasný vliv použití dvojité přesností a jejího vlivu na zúžení rozptylu výsledných hodnot. Jak se zkracuje použitý časový krok, jsou si výsledné hodnoty pro jednotlivé modely bližší. Evidentní je nereálnost získaných hodnot pro model D bez použití dvojité přesnosti řešení. Obr. 9. Časový krok ts = 0,1s Obr. 10. Časový krok ts = 0,05s

9 Konference ANSYS 2009 Od hodnoty 0,1s pro velikost časového kroku jsou získané hodnoty pro všechny modely téměř shodné, s minimálními rozdíly. Obr. 11. Časový krok ts = 0,025s Obr. 12. Časový krok ts = 0,01s Jak je vidět z výše uvedených grafů, další zmenšování časového kroku již nemá požadovaný vliv. Výsledky pro všechny modely jsou téměř stejné. Získáváme tedy informaci o vhodném časovém kroku. 8. Závěr Shrneme-li výsledné poznatky, docházíme ke zjištění, že modely s hustší výpočtovou sítí nijak zásadně nemění kvalitu výpočtu, a stejných hodnot je dosaženo i s několikanásobně řidší sítí. Takováto optimalizace je vhodná především kvůli časové náročnosti výpočtu. Můžeme-li, volíme co nejdelší časový krok a model, který obsahuje nejméně buněk. Zde se jeví jako optimální časový krok o velikosti 0,05s a výpočet můžeme provádět na nejjednodušším modelu A. 9. Reference 1. Hishida, M., Takeda, T., Study on air ingress during an early stage of a primary-pipe rupture accident of a high-temperature gas-cooled reactor, Nucl. Eng. Des., A.C. Kadak, T. Zhai, Air Ingress Benchmarking with Computational Fluid Dynamics Analysis, Nucl. Eng. Des. 236, T.R. Marrero, E.A. Mason, Gaseous Diffusion Coefficients, J. Chem. And Ref. Data, Míka V., Chemickoinženýrská termodynamika. Vlastnosti tekutin, Skriptum VŠCHT, Praha Takeda, T., Hishida, M., Studies on molecular diffusion and natural convection in a multicomponent gas system, Int. J. Heat Mass Transfer, Vol. 39, No. 3., 1996

10 TechSoft Engineering & SVS FEM

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Konference ANSYS 2009 Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Petr Kovařík Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzeň, kovarikp@ntc.zcu.cz Abstract: The paper

Více

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky Konference ANSYS 011 CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky D. Lávička Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení,

Více

NUMERICKÝ MODEL NESTACIONÁRNÍHO PŘENOSU TEPLA V PALIVOVÉ TYČI JADERNÉHO REAKTORU VVER 1000 SVOČ FST 2014

NUMERICKÝ MODEL NESTACIONÁRNÍHO PŘENOSU TEPLA V PALIVOVÉ TYČI JADERNÉHO REAKTORU VVER 1000 SVOČ FST 2014 NUMERICKÝ MODEL NESTACIONÁRNÍHO PŘENOSU TEPLA V PALIVOVÉ TYČI JADERNÉHO REAKTORU VVER 1000 SVOČ FST 2014 Miroslav Kabát, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT

Více

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky Konference ANSYS 2009 Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky J. Štěch Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení jstech@kke.zcu.cz

Více

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy P. Šturm ŠKODA VÝZKUM s.r.o. Abstrakt: Příspěvek se věnuje optimalizaci průtoku vzduchu chladícím kanálem ventilátoru lokomotivy. Optimalizace

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod - Počítačová dynamika tekutin (CFD) - úvod - Co je CFD? 2 Computational Fluid Dynamics (CFD) je moderní metoda jak získat představu o proudění tekutin, přenosu tepla a hmoty, průběhu chemických reakcích

Více

Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla

Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla Konference ANSYS 2009 Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla M. Kůs Západočeská univerzita v Plzni, Výzkumné centrum Nové technologie, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Abstract: The article

Více

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 NUMERICKÉ SIMULACE ING. KATEŘINA

Více

VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU

VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU VLIV KMITÁNÍ TRUBKY NA PŘESTUP TEPLA V KANÁLU MEZIKRUHOVÉHO PRŮŘEZU Autoři: Ing. Petr KOVAŘÍK, Ph.D., Katedra energetických strojů a zařízení, FST, ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI, e-mail: kovarikp@ntc.zcu.cz

Více

NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE

NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE NUMERICKÝ VÝPOČET RADIÁLNÍHO VENTILÁTORU V KLIMATIZAČNÍ JEDNOTCE Autoři: Ing. Petr ŠVARC, Technická univerzita v Liberci, petr.svarc@tul.cz Ing. Václav DVOŘÁK, Ph.D., Technická univerzita v Liberci, vaclav.dvorak@tul.cz

Více

NESTACIONÁRNÍ ŘEŠENÍ OCHLAZOVÁNÍ BRZDOVÉHO KOTOUČE

NESTACIONÁRNÍ ŘEŠENÍ OCHLAZOVÁNÍ BRZDOVÉHO KOTOUČE NESTACIONÁRNÍ ŘEŠENÍ OCHLAZOVÁNÍ BRZDOVÉHO KOTOUČE Autor: Ing. Pavel ŠTURM, ŠKODA VÝZKUM s.r.o., pavel.sturm@skodavyzkum.cz Anotace: Příspěvek se věnuje nestacionárnímu řešení chlazení brzdového kotouče

Více

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE Autoři: Ing. David LÁVIČKA, Ph.D., Katedra eneegetických strojů a zařízení, Západočeská univerzita v Plzni, e-mail:

Více

FSI analýza brzdového kotouče tramvaje

FSI analýza brzdového kotouče tramvaje Konference ANSYS 2011 FSI analýza brzdového kotouče tramvaje Michal Moštěk TechSoft Engineering, s.r.o. Abstrakt: Tento příspěvek vznikl ze vzorového příkladu pro tepelný výpočet brzdových kotoučů tramvaje,

Více

Modelování proudění vzdušiny v elektroodlučovači ELUIII

Modelování proudění vzdušiny v elektroodlučovači ELUIII Konference ANSYS 2009 Modelování proudění vzdušiny v elektroodlučovači ELUIII Richard Matas, František Wegschmied Západočeská univerzita v Plzni, Výzkumné centrum Nové technologie, Univerzitní 8, 306 14

Více

CFD výpočtový model bazénu pro skladování použitého paliva na JE Temelín a jeho validace

CFD výpočtový model bazénu pro skladování použitého paliva na JE Temelín a jeho validace CFD výpočtový model bazénu pro skladování použitého paliva na JE Temelín a jeho validace Ondřej Burian Pavel Zácha Václav Železný ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav energetiky NUSIM 2013 Co je to CFD?

Více

Výpočtové nadstavby pro CAD

Výpočtové nadstavby pro CAD Výpočtové nadstavby pro CAD 4. přednáška eplotní úlohy v MKP Michal Vaverka, Martin Vrbka Přenos tepla Př: Uvažujme pro jednoduchost spalovací motor chlazený vzduchem. Spalováním vzniká teplo, které se

Více

Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády

Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády Miloš Kalousek, Jiří Kala Anotace česky: Příspěvek se snaží srovnat vliv dvojité a jednoduché fasády na energetickou náročnost a vnitřní prostředí budovy.

Více

Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí

Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí Jiří Ježek 1, Jan Schwarzer 2 1 Oknotherm spol. s r.o. 2 ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Abstrakt Obsahem příspěvku je určení

Více

CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE

CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE CFD SIMULACE VE VOŠTINOVÉM KANÁLU CHLADIČE Autoři: Ing. Michal KŮS, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni - Výzkumné centrum Nové technologie, e-mail: mks@ntc.zcu.cz Anotace: V článku je uvedeno porovnání

Více

Studium šíření tlakových pulsací vysokotlakým systémem

Studium šíření tlakových pulsací vysokotlakým systémem Konference ANSYS 2009 Studium šíření tlakových pulsací vysokotlakým systémem Josef Foldyna, Zdeněk Říha, Libor Sitek Ústav geoniky AV ČR, v. v. i., Ostrava josef.foldyna@ugn.cas.cz, riha.zdenek@seznam.cz,

Více

TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno 2013

TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno 2013 Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí TERMOMECHANIKA PRO STUDENTY STROJNÍCH FAKULT prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. Brno

Více

Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy

Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy Konference ANSYS 2009 Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy Regina Holčáková, Martin Marek VŠB-TUO, FEI, Katedra elektrických strojů a přístrojů Abstract: Paper focuses

Více

ZAŘÍZENÍ MAGNETICKÉHO CHLAZENÍ NA ČVUT FAKULTĚ STROJNÍ

ZAŘÍZENÍ MAGNETICKÉHO CHLAZENÍ NA ČVUT FAKULTĚ STROJNÍ 11 th conference on Power System Engineering, Thermodynamics & Fluid Flow - ES 2012 June 13-15, 2012, Srni, Czech Republic ZAŘÍZENÍ MAGNETICKÉHO CHLAZENÍ NA ČVUT FAKULTĚ STROJNÍ TUČEK Antonín (TechSoft

Více

OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM

OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM ANOTACE OPERATIVNÍ TEPLOTA V PROSTORU S CHLADICÍM STROPEM Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Technická 4, 66 7 Praha 6 Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz Pro hodnocení

Více

Numerická simulace proudění stupněm s vyrovnávacími štěrbinami

Numerická simulace proudění stupněm s vyrovnávacími štěrbinami Konference ANSYS 2011 Numerická simulace proudění stupněm s vyrovnávacími štěrbinami Bartoloměj Rudas, Zdeněk Šimka, Petr Milčák, Ladislav Tajč, Michal Hoznedl ŠKODA POWER, A Doosan Copany bartolomej.rudas@doosan.com

Více

Stacionární 2D výpočet účinnosti turbínového jeden a půl stupně

Stacionární 2D výpočet účinnosti turbínového jeden a půl stupně Stacionární D výpočet účinnosti turbínového jeden a půl stupně Petr Toms Abstrakt Příspěvek je věnován popisu řešení proudění stacionárního D výpočtu účinnosti jeden a půl vysokotlakého turbínového stupně

Více

Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami

Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami Příspěvek do konference STČ 2008: Numerické modelování obtékání profilu NACA 0012 dvěma nemísitelnými tekutinami (Numerical Modelling of Flow of Two Immiscible Fluids Past a NACA 0012 profile) Ing. Tomáš

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8 Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory

Více

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Teorie transportu plynů a par polymerními membránami Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Úvod Teorie transportu Difuze v polymerních membránách Propustnost polymerních membrán

Více

Modelování přepadu vody přes pohyblivou klapkovou konstrukci

Modelování přepadu vody přes pohyblivou klapkovou konstrukci Konference ANSYS 2011 Modelování přepadu vody přes pohyblivou klapkovou konstrukci V. Jirsák, M. Kantor, P. Sklenář České vysoké učení v Praze, Fakulta stavební, Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Abstract: The

Více

Kondenzace brýdové páry ze sušení biomasy

Kondenzace brýdové páry ze sušení biomasy Kondenzace brýdové páry ze sušení biomasy Jan HAVLÍK 1,*, Tomáš DLOUHÝ 1 1 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Ústav energetiky, Technická 4, 16607 Praha 6, Česká republika * Email:

Více

THE PREDICTION PHYSICAL AND MECHANICAL BEHAVIOR OF FLOWING LIQUID IN THE TECHNICAL ELEMENT

THE PREDICTION PHYSICAL AND MECHANICAL BEHAVIOR OF FLOWING LIQUID IN THE TECHNICAL ELEMENT THE PREDICTION PHYSICAL AND MECHANICAL BEHAVIOR OF FLOWING LIQUID IN THE TECHNICAL ELEMENT PREDIKCE FYZIKÁLNĚ-MECHANICKÝCH POMĚRŮ PROUDÍCÍ KAPALINY V TECHNICKÉM ELEMENTU Kumbár V., Bartoň S., Křivánek

Více

TERMOFYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI. Radek Vašíček

TERMOFYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI. Radek Vašíček TERMOFYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI Radek Vašíček Základní termofyzikální vlastnosti Tepelná konduktivita l (součinitel tepelné vodivosti) vyjadřuje schopnost dané látky vést teplo jde o množství tepla, které v

Více

NÁZEV ZAŘÍZENÍ: EXPERIMENTÁLNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH

NÁZEV ZAŘÍZENÍ: EXPERIMENTÁLNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH NÁZEV ZAŘÍZENÍ: EXPERIMENTÁLNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ (ATMOSFÉRICKÝ STAND) ROK VZNIKU: 203 UMÍSTĚNÍ: VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ, FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, TECHNICKÁ

Více

OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI

OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI Konference Vytápění Třeboň 2015 19. až 21. května 2015 OPTIMALIZACE PROVOZU OTOPNÉ SOUSTAVY BUDOVY PRO VZDĚLÁVÁNÍ PO JEJÍ REKONSTRUKCI Ing. Petr Komínek 1, doc. Ing. Jiří Hirš, CSc 2 ANOTACE Většina realizovaných

Více

Tvarová optimalizace v prostředí ANSYS Workbench

Tvarová optimalizace v prostředí ANSYS Workbench Tvarová optimalizace v prostředí ANSYS Workbench Jan Szweda, Zdenek Poruba VŠB-Technická univerzita Ostrava, Fakulta strojní, katedra mechaniky Ostrava, Czech Republic Anotace Prezentace je soustředěna

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 9 Nestacionární vedení tepla v rovinné stěně Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento

Více

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi 1. ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Systém a okolí 1.2 Vlastnosti systému 1.3 Vybrané základní veličiny 1.3.1 Množství 1.3.2 Délka 1.3.2 Délka 1.4 Vybrané odvozené veličiny 1.4.1 Objem 1.4.2 Hustota 1.4.3 Tlak 1.4.4

Více

Studentská tvůrčí činnost 2009

Studentská tvůrčí činnost 2009 Studentská tvůrčí činnost 2009 Numerické řešení proudového pole v kompresorové lopatkové mříži Balcarová Lucie Vedoucí práce: Prof. Ing. P. Šafařík, CSc. a Ing. T. Hyhlík, PhD. Numerické řešení proudového

Více

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE LABORATOŘ OBORU I ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE () A Určování binárních difúzních koeficientů ve Stefanově trubici Vedoucí práce: Ing. Pavel Čapek, CSc. Umístění práce: laboratoř 74 Určování binárních difúzních

Více

Analýza dynamické charakteristiky zkratové spouště jističe nn

Analýza dynamické charakteristiky zkratové spouště jističe nn Konference ANSYS 2009 Analýza dynamické charakteristiky zkratové spouště jističe nn Ing. Petr Kačor, Ph.D., Ing. Martin Marek, Ph.D. VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra elektrických

Více

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy

Experimentální realizace Buquoyovy úlohy Experimentální realizace Buquoyovy úlohy ČENĚK KODEJŠKA, JAN ŘÍHA Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Olomouc Abstrakt Tato práce se zabývá experimentální realizací Buquoyovy úlohy. Jedná se o

Více

Zákony ideálního plynu

Zákony ideálního plynu 5.2Zákony ideálního plynu 5.1.1 Ideální plyn 5.1.2 Avogadrův zákon 5.1.3 Normální podmínky 5.1.4 Boyleův-Mariottův zákon Izoterma 5.1.5 Gay-Lussacův zákon 5.1.6 Charlesův zákon 5.1.7 Poissonův zákon 5.1.8

Více

DIFÚZNÍ MOSTY. g = - δ grad p (2) Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc. Ing. Petr Slanina Stavební fakulta ČVUT v Praze

DIFÚZNÍ MOSTY. g = - δ grad p (2) Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc. Ing. Petr Slanina Stavební fakulta ČVUT v Praze Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc. Ing. Petr Slanina Stavební fakulta ČVUT v Praze DIFÚZNÍ MOSTY ABSTRAKT Při jednoduchém výpočtu zkondenzovaného množství vlhkosti uvnitř střešního pláště podle ČSN EN ISO

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí SIMHYD 2.0 Simulace vývinu hydratačního tepla s vlivem teploty pomocí fuzzy logiky Manuál k programu Aneta

Více

Výpočet vlastních frekvencí a tvarů kmitů lopaty oběžného kola Kaplanovy turbíny ve vodě

Výpočet vlastních frekvencí a tvarů kmitů lopaty oběžného kola Kaplanovy turbíny ve vodě Výpočet vlastních frekvencí a tvarů kmitů lopaty oběžného kola Kaplanovy turbíny ve vodě ANOTACE Varner M., Kanický V., Salajka V. Uvádí se výsledky studie vlivu vodního prostředí na vlastní frekvence

Více

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky -

Centrum kompetence automobilového průmyslu Josefa Božka - AutoSympo a Kolokvium Božek 2. a , Roztoky - Popis obsahu balíčku WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku České vysoké učení technické

Více

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková

Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru. Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková Třífázové trubkové reaktory se zkrápěným ložem katalyzátoru Předmět: Vícefázové reaktory Jméno: Veronika Sedláková 3-fázové reakce Autoklávy (diskontinuální) Trubkové reaktory (kontinuální) Probublávané

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí HYDRATION SIMULATOR Program k diplomové práci Simulace vývinu hydratačního tepla s vlivem teploty pomocí fuzzy

Více

APLIKACE SIMULAČNÍHO PROGRAMU ANSYS PRO VÝUKU MIKROELEKTROTECHNICKÝCH TECHNOLOGIÍ

APLIKACE SIMULAČNÍHO PROGRAMU ANSYS PRO VÝUKU MIKROELEKTROTECHNICKÝCH TECHNOLOGIÍ APLIKACE SIMULAČNÍHO PROGRAMU ANSYS PRO VÝUKU MIKROELEKTROTECHNICKÝCH TECHNOLOGIÍ 1. ÚVOD Ing. Psota Boleslav, Doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. Ústav mikroelektroniky, FEKT VUT v Brně, Technická 10, 602

Více

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10

MODELOVÁNÍ. Základní pojmy. Obecný postup vytváření induktivních modelů. Měřicí a řídicí technika magisterské studium FTOP - přednášky ZS 2009/10 MODELOVÁNÍ základní pojmy a postupy principy vytváření deterministických matematických modelů vybrané základní vztahy používané při vytváření matematických modelů ukázkové příklady Základní pojmy matematický

Více

Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce

Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce Vliv kapilární vodivosti na tepelně technické vlastnosti stavební konstrukce Článek se zabývá problematikou vlivu kondenzující vodní páry a jejího množství na stavební konstrukce, aplikací na střešní pláště,

Více

NESTABILITY VYBRANÝCH SYSTÉMŮ. Úvod. Vzpěr prutu. Petr Frantík 1

NESTABILITY VYBRANÝCH SYSTÉMŮ. Úvod. Vzpěr prutu. Petr Frantík 1 NESTABILITY VYBRANÝCH SYSTÉMŮ Petr Frantík 1 Úvod Úloha pokritického vzpěru přímého prutu je řešena dynamickou metodou. Prut se statickým zatížením je modelován jako nelineární disipativní dynamický systém.

Více

Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení

Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení Vliv úhlu distální anastomózy femoropoplitálního bypassu na proudové charakteristiky v napojení Manoch Lukáš Abstrakt: Práce je zaměřena na stanovení vlivu úhlu napojení distální anastomózy femoropoplitálního

Více

MODEL DYNAMICKÉHO TEPELNÉHO CHOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH DETAILŮ

MODEL DYNAMICKÉHO TEPELNÉHO CHOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH DETAILŮ Simulace budov a techniky prostředí 2008 5. konference IBPSA-CZ Brno, 6. a 7. 11. 2008 MODEL DYNAMICKÉHO TEPELNÉHO CHOVÁNÍ KONSTRUKČNÍCH DETAILŮ Ondřej Šikula Ústav technických zařízení budov, Fakulta

Více

CFD simulace vícefázového proudění na nakloněné desce: porovnání smáčivosti různých kapalin. Martin Šourek

CFD simulace vícefázového proudění na nakloněné desce: porovnání smáčivosti různých kapalin. Martin Šourek CFD simulace vícefázového proudění na nakloněné desce: porovnání smáčivosti různých kapalin Martin Šourek VŠCHT Praha Ústav matematiky Praha 13. Prosince 2016 Úvod Model Výsledky Závěr Úvod 13.12.2016

Více

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU 2. Konference Klimatizace a větrání 212 OS 1 Klimatizace a větrání STP 212 ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz

Více

Parametrická studie vlivu vzájemného spojení vrstev vozovky

Parametrická studie vlivu vzájemného spojení vrstev vozovky Konference ANSYS 2009 Parametrická studie vlivu vzájemného spojení vrstev vozovky M. Štěpánek a J. Pěnčík VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav stavební mechaniky Abstract: The testing of a cyclic-load performance

Více

Optimalizace talířové pružiny turbodmychadla

Optimalizace talířové pružiny turbodmychadla Konference ANSYS 2011 Optimalizace talířové pružiny turbodmychadla Radek Jandora Honeywell, spol. s r.o. HTS CZ o.z., Tuřanka 100/1387, 627 00 Brno, radek.jandora@honeywell.com Abstract: Po testech životnosti

Více

Měření měrné tepelné kapacity látek kalorimetrem

Měření měrné tepelné kapacity látek kalorimetrem Měření měrné tepelné kapacity látek kalorimetrem Problém A. Změření kapacity kalorimetru (tzv. vodní hodnota) pomocí elektrického ohřevu s měřeným příkonem. B. Změření měrné tepelné kapacity hliníku směšovací

Více

VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU

VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU Energeticky efektivní budovy 2015 sympozium Společnosti pro techniku prostředí 15. října 2015, Buštěhrad VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU Bořivoj Šourek,

Více

DIFÚZNÍ MOSTY. Šárka Šilarová, Petr Slanina

DIFÚZNÍ MOSTY. Šárka Šilarová, Petr Slanina DIFÚZNÍ MOSTY Šárka Šilarová, Petr Slanina Doc. Ing. Šárka Šilarová, CSc. Ing. Petr Slanina Stavební fakulta ČVUT v Praze DIFÚZNÍ MOSTY ABSTRAKT Při jednoduchém výpočtu zkondenzovaného množství vlhkosti

Více

Tomáš Syka Komořanská 3118, Most Česká republika

Tomáš Syka Komořanská 3118, Most Česká republika SOUČINITEL PŘESTUPU TEPLA V MAKETĚ PALIVOVÉ TYČE ZA RŮZNÝH VSTUPNÍH PARAMETRŮ HLADÍÍHO VZDUHU SVOČ FST 2008 Tomáš Syka Komořanská 38, 434 0 Most Česká republika ABSTRAKT Hlavním úkolem této práce bylo

Více

Kritický stav jaderného reaktoru

Kritický stav jaderného reaktoru Kritický stav jaderného reaktoru Autoři: L. Homolová 1, L. Jahodová 2, J. B. Hejduková 3 Gymnázium Václava Hlavatého Louny 1, Purkyňovo gymnázium Strážnice 2, SPŠ Stavební Plzeň 3 jadracka@centrum.cz Abstrakt:

Více

POSTUPY SIMULACÍ SLOŽITÝCH ÚLOH AERODYNAMIKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL

POSTUPY SIMULACÍ SLOŽITÝCH ÚLOH AERODYNAMIKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL POSTUPY SIMULACÍ SLOŽITÝCH ÚLOH AERODYNAMIKY KOLEJOVÝCH VOZIDEL Autor: Dr. Ing. Milan SCHUSTER, ŠKODA VÝZKUM s.r.o., Tylova 1/57, 316 00 Plzeň, e-mail: milan.schuster@skodavyzkum.cz Anotace: V příspěvku

Více

PŘÍKLAD 2: 2D VEDENÍ TEPLA + PROUDĚNÍ

PŘÍKLAD 2: 2D VEDENÍ TEPLA + PROUDĚNÍ PŘÍKLAD 2: 2D VEDENÍ TEPLA + PROUDĚNÍ Schéma řešeného problému: d5 zdivo tep. izolace h3 interiér h2 h4 vzduch kov exteriér h1 d1 d2 d3 d4 Postup zadání a výpočtu: Vyjdeme z úlohy č. 1 a doplníme šíření

Více

NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow

NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow NUMERICKÁ SIMULACE PROUDĚNÍ DVOUFÁZOVÉ VLHKÉ PÁRY OHYBEM POTRUBÍ Numerical simulation of two phase wet steam flow in pipeline elbow Šťastný Miroslav 1, Střasák Pavel 2 1 Západočeská univerzita v Plzni,

Více

Optimalizace teplosměnné plochy kondenzátoru brýdových par ze sušení biomasy

Optimalizace teplosměnné plochy kondenzátoru brýdových par ze sušení biomasy Optimalizace teplosměnné plochy kondenzátoru brýdových par ze sušení biomasy Jan HAVLÍK 1,*, Tomáš Dlouhý 1 1 České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Ústav energetiky, Technická 4, 16607

Více

TERMOMECHANIKA 15. Základy přenosu tepla

TERMOMECHANIKA 15. Základy přenosu tepla FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí Prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. TERMOMECHANIKA 15. Základy přenosu tepla OSNOVA 15. KAPITOLY Tři mechanizmy přenosu tepla Tepelný

Více

Stabilita v procesním průmyslu

Stabilita v procesním průmyslu Konference ANSYS 2009 Stabilita v procesním průmyslu Tomáš Létal VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV PROCESNÍHO A EKOLOGICKÉHO INŽENÝRSTVÍ, Adresa: Technická 2896/2, 616 69

Více

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb

Ctislav Fiala: Optimalizace a multikriteriální hodnocení funkční způsobilosti pozemních staveb 16 Optimální hodnoty svázaných energií stropních konstrukcí (Graf. 6) zde je rozdíl materiálových konstant, tedy svázaných energií v 1 kg materiálu vložek nejmarkantnější, u polystyrénu je téměř 40krát

Více

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze

Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Fyzikální praktikum FJFI ČVUT v Praze Úloha 6: Kalibrace teploměru, skupenské teplo Datum měření: 17. 12. 2015 Skupina: 8, čtvrtek 7:30 Vypracoval: Tadeáš Kmenta Klasifikace: Část I Kalibrace rtuťového

Více

Požární zatížení po roce 2021

Požární zatížení po roce 2021 Seminář Požární normy po roce 2021 Požární zatížení po roce 2021 Ing. Kamila Cábová, Ph.D. Motivace Seznámit s připravovanými změnami v normě Eurocode 1 Zatížení konstrukcí - Část 1-2: Obecná zatížení

Více

POŽÁRNÍ ODOLNOST DŘEVOBETONOVÉHO STROPU

POŽÁRNÍ ODOLNOST DŘEVOBETONOVÉHO STROPU Energeticky efektivní budovy 2015 sympozium Společnosti pro techniku prostředí 15. října 2015, Buštěhrad POŽÁRNÍ ODOLNOST DŘEVOBETONOVÉHO STROPU Eva Caldová 1), František Wald 1),2) 1) Univerzitní centrum

Více

SVOČ FST Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, Strakonice Česká republika

SVOČ FST Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, Strakonice Česká republika VÝPOČET PROUDĚNÍ V NADBANDÁŽOVÉ UCPÁVCE PRVNÍHO STUPNĚ OBĚŽNÉHO KOLA BUBNOVÉHO ROTORU TURBÍNY SVOČ FST 2011 Bc. Václav Sláma, Zahradní 861, 386 01 Strakonice Česká republika Bc Jan Čulík, Politických vězňů

Více

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky

Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky Vliv zateplení objektů na vytápěcí soustavu, nové provozní stavy a topné křivky V současnosti se u řady stávajících bytových objektů provádí zvyšování tepelných odporů obvodového pláště, neboli zateplování

Více

PŘÍLOHA KE KAPITOLE 12

PŘÍLOHA KE KAPITOLE 12 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ Ústav materiálového inženýrství - odbor slévárenství 1 PŘÍLOHA KE KAPITOLE 12 Disertační práce Příloha ke kap. 12 VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

Více

POČÍTAČOVÉ MODELOVÁNÍ POŽÁRNÍ ZKOUŠKY V MOKRSKU COMPUTER - SIMULATION OF A FIRE TEST IN MOKRSKO

POČÍTAČOVÉ MODELOVÁNÍ POŽÁRNÍ ZKOUŠKY V MOKRSKU COMPUTER - SIMULATION OF A FIRE TEST IN MOKRSKO Otto DVOŘÁK 1, Jan ANGELIS 2, Tomáš KUNDRATA 3, Hana MATHEISLOVÁ 4, Petra BURSÍKOVÁ 5, Milan JAHODA 6 POČÍTAČOVÉ MODELOVÁNÍ POŽÁRNÍ ZKOUŠKY V MOKRSKU Abstrakt COMPUTER - SIMULATION OF A FIRE TEST IN MOKRSKO

Více

CFD ANALÝZA CHLAZENÍ MOTORU

CFD ANALÝZA CHLAZENÍ MOTORU CFD ANALÝZA CHLAZENÍ MOTORU Ing. Zdeněk PORUBA, Ph.D., VŠB TU Ostrava, zdenek.poruba@vsb.cz Ing. Jan SZWEDA, Ph.D., VŠB TU Ostrava, jan.szweda@vsb.cz Anotace česky (slovensky) Předložený článek prezentuje

Více

WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A] [F] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku

WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A] [F] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním balíčku Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A][F] WP13: Aerodynamika motorového prostoru a chlazení: AV/T/EV pro SVA priority [A] [F] Vedoucí konsorcia podílející se na pracovním

Více

Modelování zdravotně významných částic v ovzduší v podmínkách městské zástavby

Modelování zdravotně významných částic v ovzduší v podmínkách městské zástavby Modelování zdravotně významných částic v ovzduší v podmínkách městské zástavby Jiří Pospíšil, Miroslav Jícha pospisil.j@fme.vutbr.cz Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Energetický

Více

PŘÍKLAD 1: 2D VEDENÍ TEPLA

PŘÍKLAD 1: 2D VEDENÍ TEPLA Schéma řešeného problému: PŘÍKLAD 1: 2D VEDENÍ TEPLA d5 zdivo tep. izolace h3 interiér h2 h4 vzduch kov exteriér h1 d1 d2 d3 d4 Postup zadání a výpočtu: a) volba modelu: 2D + Heat transfer in solids +

Více

Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu

Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu XXIX. ASR '2004 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, April 30, 2004 237 Program for Gas Flow Simulation in Unhinged Material Program pro simulaci proudění plynu v rozrušeném materiálu PONČÍK, Josef

Více

Šíření tepla. Obecnéprincipy

Šíření tepla. Obecnéprincipy Šíření tepla Obecnéprincipy Šíření tepla Obecně: Šíření tepla je výměna tepelné energie v tělese nebo mezi tělesy, která nastává při rozdílu teplot. Těleso s vyšší teplotou má větší tepelnou energii. Šíření

Více

CFD simulace vlivu proudění okolního prostředí na lokální odsávání

CFD simulace vlivu proudění okolního prostředí na lokální odsávání CFD simulace vlivu proudění okolního prostředí na lokální sávání Krajča, Karel 1, Janotková, Eva 2, 1 Ing. FSI VUT v Brně, Technická 2, 616 69 Brno, karelkrajca@centrum.cz Abstrakt: 2 Doc., Ing., CSc.,

Více

Miloslav Dohnal 1 PROCESNÍ VÝPOČTY TECHNOLOGIÍ

Miloslav Dohnal 1 PROCESNÍ VÝPOČTY TECHNOLOGIÍ Miloslav Dohnal 1 PROCESNÍ VÝPOČTY TECHNOLOGIÍ Tento článek je věnován odborné stáži, která vznikla v rámci projektu MSEK Partnerství v oblasti energetiky. 1. ÚVOD Projekt MSEK Partnerství v oblasti energetiky

Více

KULOVÝ STEREOTEPLOMĚR NOVÝ přístroj pro měření a hodnocení NEROVNOMĚRNÉ TEPELNÉ ZÁTĚŽE

KULOVÝ STEREOTEPLOMĚR NOVÝ přístroj pro měření a hodnocení NEROVNOMĚRNÉ TEPELNÉ ZÁTĚŽE české pracovní lékařství číslo 1 28 Původní práce SUMMARy KULOVÝ STEREOTEPLOMĚR NOVÝ přístroj pro měření a hodnocení NEROVNOMĚRNÉ TEPELNÉ ZÁTĚŽE globe STEREOTHERMOMETER A NEW DEVICE FOR measurement and

Více

5.4 Adiabatický děj Polytropický děj Porovnání dějů Základy tepelných cyklů První zákon termodynamiky pro cykly 42 6.

5.4 Adiabatický děj Polytropický děj Porovnání dějů Základy tepelných cyklů První zákon termodynamiky pro cykly 42 6. OBSAH Předmluva 9 I. ZÁKLADY TERMODYNAMIKY 10 1. Základní pojmy 10 1.1 Termodynamická soustava 10 1.2 Energie, teplo, práce 10 1.3 Stavy látek 11 1.4 Veličiny popisující stavy látek 12 1.5 Úlohy technické

Více

Sklářské a bižuterní materiály 2005/06

Sklářské a bižuterní materiály 2005/06 Sklářské a bižuterní materiály 005/06 Cvičení 4 Výpočet parametru Y z hmotnostních a molárních % Vlastnosti skla a skloviny Viskozita. Viskozitní křivka. Výpočet pomocí Vogel-Fulcher-Tammannovy rovnice.

Více

Porovnání výsledků numerické analýzy programem FLUENT s měřením emisí NOx pro granulační kotel K11

Porovnání výsledků numerické analýzy programem FLUENT s měřením emisí NOx pro granulační kotel K11 Porovnání výsledků numerické analýzy programem FLUENT s měřením emisí NOx pro granulační kotel K11 Pavel STŘASÁK 14 Techsoft Engineering, s.r.o., Praha Josef PRŮŠA 15 Invelt Servis,s.r.o., Praha Popis

Více

Numerické řešení transsonického proudění v trysce

Numerické řešení transsonického proudění v trysce Numerické řešení transsonického proudění v trysce Jiří Stodůlka Vedoucí práce: Ing. Tomáš Hyhlík, Ph.D. Abstrakt Pro fuzní Z-pinchové experimenty je potřeba vytvořit rychlé napuštění plynem, neboli Gasspuff,

Více

Funkční vzorek chlazení výfukového potrubí kogenerační jednotky

Funkční vzorek chlazení výfukového potrubí kogenerační jednotky Funkční vzorek chlazení výfukového potrubí kogenerační jednotky Funkční vzorek FST KKE FV 017 16 Autoři: Ing. Roman Gášpár (KKE) Ing. Jiří Linhart (TEDOM) Bc. Tomáš Levý (KKE) Vedoucí pracoviště: Dr. Ing.

Více

Technologie a procesy sušení dřeva

Technologie a procesy sušení dřeva strana 1 Technologie a procesy sušení dřeva 3. Teplotní pole ve dřevě během sušení Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF)

Více

BIM & Simulace CFD simulace ve stavebnictví. Ing. Petr Fischer

BIM & Simulace CFD simulace ve stavebnictví. Ing. Petr Fischer BIM & Simulace CFD simulace ve stavebnictví Ing. Petr Fischer Agenda 10:15 11:00 Úvod do problematiky Petr Fischer Technické informace a příklady Jiří Jirát Otázky a odpovědi Používané metody navrhování

Více

NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ

NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ NUMERICKÉ MODELOVÁNÍ ÚČINKŮ ZATÍŽENÍ KONSTRUKCÍ VĚTREM V REÁLNÉ ATMOSFÉŘE NUMERICAL MODELING WIND ACTION ON STRUCTURES IN REAL ATMOSPHERE Vladimíra Michalcová 1, Zdeněk Michalec 2, Lenka Lausová 3, Abstract

Více

Colloquium FLUID DYNAMICS 2007 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 2007 p.1

Colloquium FLUID DYNAMICS 2007 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 2007 p.1 Colloquium FLUID DYNAMICS 27 Institute of Thermomechanics AS CR, v. v. i., Prague, October 24-26, 27 p.1 NUMERICKÉ ŘEŠENÍ STACIONÁRNÍHO A NESTACIONÁRNÍHO TRANSSONICKÉHO PROUDĚNÍ VE VNĚJŠÍ AERODYNAMICE

Více

Simulace elektrostatického pole při experimentálním zjišťování průrazné pevnosti transformátorového oleje

Simulace elektrostatického pole při experimentálním zjišťování průrazné pevnosti transformátorového oleje Konference ANSYS 2009 Simulace elektrostatického pole při experimentálním zjišťování průrazné pevnosti transformátorového oleje Martin Marek, Radoslav Špita VŠB-TU Ostrava, FEI, Katedra elektrických strojů

Více

VÝZKUM VLASTNOSTÍ SMĚSI TEKBLEND Z HLEDISKA JEJÍHO POUŽITÍ PRO STAVBU ŽEBRA

VÝZKUM VLASTNOSTÍ SMĚSI TEKBLEND Z HLEDISKA JEJÍHO POUŽITÍ PRO STAVBU ŽEBRA Vladimír Petroš, VŠB Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu 15/2172, 708 33 Ostrava, Poruba, tel.: +420 597325287, vladimir.petros@vsb.cz; Jindřich Šancer, VŠB Technická univerzita Ostrava, 17. listopadu

Více

ANALÝZA TRANSKRITICKÉHO CHLADÍCÍHO OBĚHU S OXIDEM UHLIČITÝM SVOČ FST 2009

ANALÝZA TRANSKRITICKÉHO CHLADÍCÍHO OBĚHU S OXIDEM UHLIČITÝM SVOČ FST 2009 ANALÝZA TRANSKRITICKÉHO CHLADÍCÍHO OBĚHU S OXIDEM UHLIČITÝM SVOČ FST 2009 Jan Fuks, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Moderní chladicí systémy musí splňovat

Více

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Řešení rovnic. - metoda konečných objemů -

Počítačová dynamika tekutin (CFD) Řešení rovnic. - metoda konečných objemů - Počítačová dynamika tekutin (CFD) Řešení rovnic - metoda konečných objemů - Rozdělení parciálních diferenciálních rovnic 2 Obecná parciální diferenciální rovnice se dvěma nezávislými proměnnými x a y:

Více