Tělesná výchova

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tělesná výchova"

Transkript

1 Tělesná výchova

2 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 1. ročník 5.8.1/01 Žák: dodrží základní pravidla bezpečnosti seznámí se s hlavními zásadami hygieny při sportování v tělocvičně, na hřišti, v přírodě dozví se o poskytování první pomoci v podmínkách tělesné výchovy pozná a použije vhodné oblečení a obutí pro pohybové aktivity seznámí se se základní přípravou organismu před pohybovou aktivitou seznámí se se správným držením těla, protahovacími cviky, cviky pro zahřátí a uvolnění vzhledem k věku a vlastním možnostem je prakticky uplatní seznámí se s pohybovým režimem a jeho vlivem na zdraví organismu zvládne v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti přiměřeně věku a schopnostem dovede vyjádřit melodii rytmem pohybu zatančí si jednoduché tanečky s říkankami spolupracuje při jednoduchých týmových činnostech a soutěžích seznámí se se základními pravidly míčových her je schopen soutěžit v družstvu základy bezpečnosti při sportování hygiena při tělesné výchově, vhodné oblečení a obutí pro cvičení příprava organismu před pohybovou činností zdravotně zaměřené činnosti (držení těla, protahovací cviky) význam pohybu pro zdraví rytmické a kondiční formy cvičení pro děti s hudbou nebo rytmickým doprovodem jednoduché tanečky základy estetického pohybu základy sportovních her míčové hry, pohybové hry, sportovní utkání podle zjednodušených pravidel minisportů Pravidelně cvičíme pro své zdraví (OSV, t..106, m. 4.3), MKV 1. Hv Spolupracujeme ve sportovním týmu a soutěžíme (OSV, t.107,m. 9.4) MKV 7.

3 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 1. ročník 5.8.1/02 pozná techniku hodu míčkem rozezná nízký start procvičí si nízký start seznámí se s technikou skoku do dálky podle vlastních možností zvládne kotoul vpřed předvede jednoduché cvičení na žebřinách skáče přes švihadlo seznámí se se základy přeskoku přes kozu zná základní tělocvičné pojmy pochopí smluvené pokyny, povely k činnosti rozezná jednotlivá domluvená gesta a signály projeví přiměřenou radost z pohybové činnosti, samostatnost, odvahu a vůli po zlepšení pohybových dovedností základy atletiky rychlý běh, hod míčkem, skok do dálky, koordinace pohybu základy gymnastiky průpravná cvičení, jednoduché úpoly tělocvičné pojmy, komunikace v tělesné výchově vztah ke sportu zásady chování a jednání fair play VDO 5., 9., 17.

4 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 2. ročník 5.8.1/03 Žák: zná a dodrží pravidla bezpečnosti při sportování v tělocvičně, na hřišti a v přírodě pochopí zásady první pomoci v podmínkách tělesné výchovy zvládne základní přípravu organismu před pohybovou činností, správné dýchání procvičí si protahovací a napínací cviky, cviky pro zahřátí a uvolnění organismu před další pohybovou zátěží zná a použije vhodné oblečení a obutí pro jednotlivé a sportovní aktivity uplatní hlavní zásady hygieny při pohybových činnostech délku a intenzitu pohybu přizpůsobí vlastním možnostem spojí pravidelnou pohybovou činnost se zdravím a využije nabízené příležitosti v souladu s individuálními předpoklady pochopí a zvládne jednoduché pohybové činnosti přiměřeně schopnostem sladí pohyb s jednoduchým hudebním doprovodem seznámí se, se správným držením těla, správným dýcháním zacvičí si kompenzační a relaxační cviky spolupracuje při jednoduchých týmových činnostech a soutěžích vyřeší jednoduché herní situace zasoutěží si v družstvu pochopí a dodrží základní zjednodušená pravidla sportovních pochopí pojmy spoluhráč, kapitán, herní prostor procvičí si chytání míče jednoruč i obouruč procvičí si přihrávky rukou a nohou bezpečnost při sportovních aktivitách příprava organismu před pohybovou činností zdravotně zaměřené činnosti, protahovací cvičení hygiena při tělesné výchově vhodné oblečení a obutí pro sport význam pohybu pro zdraví rytmické a kondiční formy cvičení pro děti, s hudbou nebo rytmickým doprovodem, jednoduché tanečky, základy estetického pohybu základy sportovních her míčové hry, pohybové hry, pohybová tvořivost, zjednodušená pravidla osvojovaných činností Poskytujeme první pomoc (OSV, t. 160, m. 11.6) VDO 5., MKV 1., 7. Hv Dodržujeme pravidla při sportu (OSV, t.109, m. 9.4;11.7), MKV 1. 7.

5 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 2. ročník 5.8.1/04 porozumí základním pojmů atletická dráha, start, cíl procvičí si nízký start chápe a procvičí si techniku hodu míčkem procvičí si techniku rychlého běhu procvičí si skok do dálky s odrazem podle vlastních možností a s dopomocí zvládne průpravu pro kotoul vpřed předvede jednoduchá cvičení na žebřinách skáče přes švihadlo provede přetahy a přetlaky zná a užívá základní tělocvičné pojmy, zná názvy sportovních nářadí a náčiní reaguje na smluvené pokyny a povely, gesta a signály k činnosti projeví přiměřenou radost z pohybu, samostatnost a vůli polepšení svých pohybových dovedností dokáže respektovat zdravotní handicap zvládne překonávat zábrany základy atletiky rychlý běh, hod míčkem, skok do dálky, koordinace pohybu základy gymnastiky, cvičení na nářadí, cvičení, úpoly tělocvičné pojmy, komunikace při tělesné výchově vztah ke sportu, zásady chování a jednání v duchu fair play, olympijské ideály VDO 5., 9., 17.

6 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 3. ročník 5.8.1/05 Žák: zná a dodrží pravidla bezpečnosti při sportování v tělocvičně, na hřišti, v přírodě pochopí zásady poskytování v podmínkách tělesné výchovy zná a použije vhodné oblečení a obutí pro jednotlivé sportovní aktivity seznámí se se zásadami pohybové hygieny, zvládne v souladu s individuálními předpoklady osvojované pohybové dovednosti zvládne základní přípravu organismu před pohybovou aktivitou zná a zacvičí si protahovací a napínací cviky, cviky pro zahřátí a uvolnění spojí pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využije nabízené příležitosti uplatní hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech ve známých prostorách školy zvládne v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti sladí pohyb s jednoduchým hudebním doprovodem, sám zatančí jednoduché tanečky soustředí se na správné držení těla a správné dýchání při různých pohybových činnostech zná a procvičí si kompenzační a relaxační cviky spolupracuje při jednoduchých týmových činnostech a soutěžích řeší herní situace, zná a dodržuje základní pravidla her je schopen soutěžit v družstvu, chápe pojmy spoluhráč, kapitán, herní prostor bezpečnost při sportování hygiena při tělesné výchově příprava organismu ke sportovnímu výkonu, zdravotně zaměřené činnosti význam pohybu pro zdraví rytmické a kondiční formy cvičení pro děti, s hudbou nebo rytmickým doprovodem, jednoduché tanečky, základy estetického pohybu základy sportovních her míčové hry (manipulace s míčem, pálkou a jiným herním náčiním), pohybové hry, netradiční pohybové hry, využití netradičního náčiní při cvičení, pohybová tvořivost, zásady jednání a chování, zjednodušená pravidla jednotlivých sportů Provádíme zdravotní TV (OSV, t. 123, m. 3.6) Hv VDO 17., MKV 1., 7.

7 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 3. ročník 5.8.1/06 procvičí si chytání míče jednoruč, obouruč, přihrávky rukou a nohou, zdokonalí svůj postřeh rozliší míč na volejbal a basketbal učí se ovládat hru s basketbalovým míčem, nacvičí střelbu na koš zahraje si přehazovanou, soustředí se na rozvoj obratnosti a pohyblivosti dohodne se na spolupráci a jednoduché taktice družstva pozná a označí zjevné přestupky proti pravidlům a adekvátně na ně reaguje porozumí základním pojmům atletická dráha, start, cíl procvičí techniku rychlého běhu, uběhne 60 m procvičí si skok do dálky nacvičí techniku hodu kriketovým míčkem seznámí se s principem štafetového běhu pozná taktiku při běhu na delší vzdálenost, při běhu terénem s překážkami zvládne sám nebo s dopomocí jednoduchá cvičení na žíněnce kotoul vpřed, vzad, napojované kotouly pod vedením zvládne stoj na hlavě samostatně předvede jednoduchá cvičení na řebřinách seznámí se, se správnou technikou odrazu z můstku při cvičení na koze podle svých možností a schopností si procvičí skrčku a přeskok přes kozu podle vlastních možností se adaptuje na vodní prostředí získá základní plavecké dovednosti seznámí se s prvky sebezáchrany a dopomoci tonoucímu reaguje na základní pokyny a povely k osvojované činnosti a její organizaci užije při pohybové činnosti základní osvojované tělocvičné názvosloví základy atletiky - rychlý běh, skok do dálky, hod míčkem, rozvoj různých forem rychlosti, vytrvalosti, síly a pohyblivosti, koordinace pohybu základy gymnastiky přeskok přes kozu, skrčka, cvičení na žíněnce (kotouly, stoj na hlavě, hvězda), cvičení na žebřinách, průpravná cvičení, úpoly plavání základní plavecká výuka tělocvičné pojmy, komunikace při tělesné výchově

8 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 3. ročník 5.8.1/07 podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu, uplatňuje kondičně zaměřené činnosti projeví přiměřenou samostatnost a vůli po zlepšené úrovně své zdatnosti jedná v duchu fair play, dodržuje pravidla her a soutěží respektuje při pohybových činnostech opačné pohlaví vztah ke sportu, zásady jednání a chování fair play, olympijské ideály a symboly Pracujeme na zlepšování své tělesné zdatnosti (OSV, t. 108, m. 3.6; 4.3) VDO 5., 9., 17., MKV 1., 7.

9 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 4. ročník 5.8.1/08 Žák: zná a dodrží pravidla bezpečnosti při sportování v tělocvičně, na hřišti, v přírodě zná a platní pravidla první pomoci v podmínkách tělesné výchovy zná a použije vhodné oblečení a obutí pro pohybové aktivity uplatní pravidla hygieny a bezpečného chování v běžném sportovním prostředí, adekvátně reaguje v situaci úrazu spolužáka zvládne základní přípravu organismu před pohybovou aktivitou podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu, uplatní kondičně zaměřené činnosti zařadí do pohybového režimu korektivní cvičení, především v souvislosti s jednostrannou zátěží nebo vlastním smyslovým oslabením zjistí své pohybové přednosti a nedostatky a s pomocí učitele a rodičů je ovlivňuje zvládne v souladu s individuálními předpoklady osvojované pohybové dovednosti vytvoří varianty osvojených her seznámí se s dětským aerobikem a kondičním cvičením s hudbou dbá na správné držení těla, na správné dýchání procvičí si kompenzační a relaxační cviky spolupracuje při jednoduchých týmových pohybových činnostech pod vedením zvládne vytvořit varianty osvojených pohybových her bezpečnost při sportování hygiena při tělesné výchově příprava ke sportovnímu výkonu příprava organismu, zdravotně zaměřené činnosti pohybový režim, kondiční cvičení, korekční cvičení význam pohybu pro zdraví rytmické a kondiční formy cvičení pro děti s hudbou nebo rytmickým doprovodem, jednoduché tanečky, základy dětského aerobiku, základy estetického pohybu, kompenzační a relaxační cviky základy sportovních her míčové hry (manipulace s míčem, pálkou a jiným herním náčiním), pohybové hry, netradiční pohybové hry, využití netradičního náčiní při cvičení, pohybová tvořivost, minifotbal, florbal Připravujeme své tělo na sportování (OSV, t.111, m. 3.6), MKV 2., 24. Hv VDO 17., MKV 24., MDV 31.

10 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 4. ročník 5.8.1/09 jednoduše zhodnotí kvalitu pohybové činnosti spolužáka a reaguje na pokyny k vlastnímu provedení pohybové činnosti rozliší druhy míčů podle sportovní činnosti (vybíjená, volejbal, minifotbal, košíková ) umí přihrávky jednoruč, obouruč, cvičí ovládání míče ve hře dle vlastních schopností nacvičí střelbu na koš, přihrávky rukou i nohou zná a provede cviky na zdokonalení obratnosti a pohyblivosti dodrží jednoduchá pravidla her a soutěží, pozná a označí zjevné přestupky proti pravidlům procvičí techniku hodu kriketových míčkem zná princip štafetového běhu dle vlastních možností uběhne 60. m rozliší různé taktiky běhu k metě, sprint, vytrvalostní běh zvládne skok do dálky, nacvičí správnou techniku skoku z místa pod vedením změří základní pohybové výkony a porovná je s předchozími výsledky zvládne cvičení na žíněnce kotouly, napojované kotouly, stoj na hlavě provede cvičení na žebřinách podle jednoduchého nákresu, popisu cvičení soustředí se na správnou techniku odrazu z můstku při cvičení na koze s dopomocí zdokonalí roznožku, výskok do kleku a dřepu provede jednoduchá cvičení na švédské bedně pod vedením se zdokonalí ve cvičení na ostatním nářadí, na kruhách, na žebřinách, na lavičce reaguje na základní pokyny a povely k osvojované činnosti a její organizaci základy atletiky rychlý běh, motivovaný vytrvalostní běh, skok do dálky, hod míčkem (základní atletická abeceda) základy gymnastiky průpravná cvičení, akrobacie, cvičení s náčiním a na nářadí odpovídající velikosti a hmotnosti tělocvičné pojmy, komunikace při tělesné výchově

11 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 4. ročník 5.8.1/10 užije při pohybové činnosti základní osvojované tělocvičné názvosloví, cvičí podle jednoduchého nákresu, popisu cvičení podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu, projevuje přiměřenou samostatnost a vůli po zlepšení své pohybové zdatnosti jedná v duchu fair play, dodržuje pravidla her a soutěží, pozná a označí zjevné přestupky proti pravidlům a adekvátně na ně reaguje respektuje při pohybových činnostech opačné pohlaví orientuje se v informačních zdrojích o pohybových aktivitách a sportovních akcích ve škole i v místě bydliště samostatně získá potřebné informace vztahující se ke sportování, zdravému životnímu stylu naučí se orientovat v přírodě zasportují si a zlepší se v různých druzích sportovních aktivit vztah ke sportu, zásady chování a jednání fair play, respektování jeden druhého zdroje informací o pohybových činnostech a sportech 5-7 denní pobyty v přírodě VDO 5., 9., 17., MDV 31. Učíme se spolupracovat během pobytu v přírodě (OSV, t. 113, m. 4.3; 9.1; 9.2; 9.3) EV 1., 6., 18., MKV 2., 24. MDV 31.

12 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 5. ročník 5.8.1/11 Žák: zná a dodrží pravidla bezpečnosti při sportování v tělocvičně, na hřišti, v přírodě zná a platní pravidla první pomoci v podmínkách tělesné výchovy zná a použije vhodné oblečení a obutí pro pohybové aktivity uplatní pravidla hygieny a bezpečného chování v běžném sportovním prostředí, adekvátně reaguje v situaci úrazu spolužáka zvládne základní přípravu organismu před pohybovou aktivitou podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu, uplatní kondičně zaměřené činnosti zařadí do pohybového režimu korektivní cvičení, především v souvislosti s jednostrannou zátěží nebo vlastním smyslovým oslabením zvládne různé druhy rozcvičení a ukončení činnosti v souladu s hlavním cvičením zjistí své pohybové přednosti a nedostatky a s pomocí učitele a rodičů je ovlivňuje zná a zacvičí si protahovací a napínací cviky, cviky pro zahřátí a uvolnění zdokonalí v souladu s individuálními předpoklady osvojované pohybové dovednosti vytvoří varianty osvojených her zacvičí si dětský aerobik a kondiční cvičení s hudbou dbá a soustředí se na správné držení těla, na správné dýchání procvičí si kompenzační a relaxační cviky a chápe jejich význam bezpečnost při sportování hygiena při tělesné výchově příprava ke sportovnímu výkonu příprava organismu, zdravotně zaměřené činnosti pohybový režim, kondiční cvičení, korekční cvičení význam pohybu pro zdraví rytmické a kondiční formy cvičení pro děti s hudbou nebo rytmickým doprovodem, jednoduché tanečky, základy dětského aerobiku, základy estetického pohybu, kompenzační a relaxační cviky Poskytujeme první pomoc (OSV, t. 161, m. 11.6) Provádíme zdravotní a relaxační cvičení (OSV,.t 112, m. 3.6; 4.2) MKV 2. Hv

13 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 5. ročník 5.8.1/12 spolupracuje při jednoduchých týmových pohybových činnostech pod vedením zvládne vytvořit varianty osvojených pohybových her jednoduše zhodnotí kvalitu pohybové činnosti spolužáka a reaguje na pokyny k vlastnímu provedení pohybové činnosti rozliší druhy míčů podle sportovní činnosti (vybíjená, volejbal, minifotbal, košíková ) umí přihrávky jednoruč, obouruč, zdokonalí ovládání míče ve hře dle vlastních schopností nacvičí střelbu na koš, přihrávky rukou i nohou, vedení míče ve hře zná a provede cviky na zdokonalení obratnosti a pohyblivosti dodrží jednoduchá pravidla her a soutěží (zná pravidla přehazované, malé kopané, florbalu, volejbalu) pozná a označí zjevné přestupky proti pravidlům zorganizuje nenáročné pohybové činnosti a soutěže na úrovni třídy procvičí a zdokonalí techniku hodu kriketových míčkem zaběhne štafetový běh podle principu dle vlastních možností uběhne 60. m rozliší různé taktiky běhu k metě, sprint, vytrvalostní běh zvládne skok do dálky, nacvičí správnou techniku skoku z místa pod vedením změří základní pohybové výkony a porovná je s předchozími výsledky zvládne cvičení na žíněnce kotouly vpřed i vzad, napojované kotouly, stoj na hlavě provede cvičení na žebřinách podle jednoduchého nákresu, popisu cvičení soustředí se a zdokonalí správnou techniku odrazu z můstku při cvičení na koze základy sportovních her míčové hry (manipulace s míčem, pálkou a jiným herním náčiním), pohybové hry, netradiční pohybové hry, využití netradičního náčiní při cvičení, pohybová tvořivost, minifotbal, florbal základy atletiky rychlý běh, motivovaný vytrvalostní běh, skok do dálky, hod míčkem (základní atletická abeceda) základy gymnastiky průpravná cvičení, akrobacie, cvičení s náčiním a na nářadí odpovídající velikosti a hmotnosti VDO 9., 17., MKV 24., MDV 31.

14 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 5. ročník 5.8.1/13 s dopomocí zdokonalí roznožku, výskok do kleku a dřepu provede jednoduchá cvičení na švédské bedně pod vedením se zdokonalí ve cvičení na ostatním nářadí, na kruhách, na žebřinách, na lavičce zvládne provést cviky dle jednoduchého nákresu nebo popisu - (přitahování na hrazdě) reaguje na základní pokyny a povely k osvojované činnosti a její organizaci užije při pohybové činnosti základní osvojované tělocvičné názvosloví, cvičí podle jednoduchého nákresu, popisu cvičení podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu, projevuje přiměřenou samostatnost a vůli po zlepšení své pohybové zdatnosti jedná v duchu fair play, dodržuje pravidla her a soutěží, pozná a označí zjevné přestupky proti pravidlům a adekvátně na ně reaguje respektuje zdravotní handicap zná význam sportování pro zdraví respektuje při pohybových činnostech opačné pohlaví orientuje se v informačních zdrojích o pohybových aktivitách a sportovních akcích ve škole i v místě bydliště samostatně získá potřebné informace vztahující se ke sportování, zdravému životnímu stylu pod vedením dokáže zorganizovat jednoduché soutěže a závody podle dostupných informací tělocvičné pojmy, komunikace při tělesné výchově vztah ke sportu, zásady chování a jednání fair play, respektování jeden druhého, olympijské ideály zdroje informací o pohybových činnostech a sportech VDO 5., 9., 17., EV 18. MKV 2., 24., MDV 31. Připravujeme pohybové hry a soutěže pro druhé (OSV, t.110, m.9.1, 11.6) VDO 5., 9.,17., EV 18. MKV , MDV 31.

15 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 6. ročník 5.8.1/14 Žák: uplatňuje zásady bezpečného chování při sportu je seznámen s řádem tělocvičny dodržuje hygienické návyky při sportu - vhodný sportovní úbor a obuv, pitný režim zná a chápe úpravy pohybových aktivit vzhledem ke stupni znečištění ovzduší spolupracuje při dopomoci a záchraně v případě nutnosti spolupracuje při ošetřování a odsunu raněného zná aktivně osvojené pojmy umí cvičit podle slovních pokynů zvládá nástup žáků a podávání hlášení aktivně se zapojuje do organizace svého pohybového režimu a to na bázi rekreační či výkonnostní využívá nabízených sportovních aktivit a spojuje je se zdravím zná rozdíly mezi sportovními aktivitami dívek a respektuje je usiluje o zlepšení své tělesné kondice odmítá drogy a jiné škodliviny ohrožující tělesnou výkonnost a zdraví zná význam přípravy organismu před pohybovými aktivitami zná nutnost a význam provádění zdravotní tělesné výchovy, relaxačních chvilek hygiena a bezpečnost při pohybových činnostech hygiena a bezpečnost v nestandardním prostředí první pomoc při TV a sportu v různém prostřed, improvizované ošetření poranění a odsun raněného komunikace v TV - tělocvičné názvosloví osvojovaných činností, smluvené povely, signály, gesta, značky význam pohybu pro zdraví - rekreační a výkonnostní sport sport dívek a chlapců zdravotně orientovaná zdatnost - rozvoj ZOZ prevence a korekce jednostranného zatížení a svalových dysbalancí: průpravná, kompenzační, vyrovnávací, relaxační a jiná zdravotně zaměřená cvičení Dodržujeme pravidla bezpečnosti při pohybových aktivitách (OSV, t.116, m.11.5) EV 23. Pravidelně cvičíme pro své zdraví (OSV, t.114, m.3.6, 4.3) Př MKV 2.

16 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 6. ročník 5.8.1/15 Žák: má zásobu alespoň tří pohybových her zná jejich význam - radost ze hry, komunikace, spolupráce, upevňování mezilidských vztahů dle svých individuálních pohybových dovedností a schopností zvládá dané prvky posoudí případné nedostatky, příčiny a snaží se je odstranit zvládá techniku, uplatňuje fyzický fond zvládá aerobní cvičení s hudbou zvládá daný prvek zvládá taneční kreace v rytmu hudby uplatňuje svůj fyzický fond zvládá techniku, uplatní svůj fyzický fond a vůli zná základní startovní povely osvojí si techniku daných disciplin závodí se svými spolužáky rozumí základním pravidlům hry zvládá základní herní činnosti jednotlivce - vhazování, přihrávka, střelba spolupracuje v týmu, utká se ve hře se svými spolužáky zná práva a povinnosti hráče, diváka utká se ve hře se svými spolužáky pohybové hry - s různým zaměřením gymnastika akrobacie - rovnovážné polohy v postojích přeskok - odraz z můstku hrazda - náskok do vzporu, kotoul vpřed kruhy - překot vpřed, vzad šplh na tyči estetické a kondiční formy cvičení s hudbou a rytmickým doprovodem základy rytmické gymnastiky švihadlo - přeskok libovolným způsobem tanec diskotékový úpoly - základy sebeobrany - přetahy, přetlaky atletika - rychlý běh 50m, vytrvalostní běh v terénu 300m skok do dálky, hod kriketovým míčkem běh na 50m, 300m, skok daleký, hod kriketovým míčkem - celoškolní lehkoatletické závody sportovní hry - herní činnosti jednotlivce - florbal, přehazovaná, kopaná utkání podle školních pravidel zásady chování a jednání při různých činnostech celoškolní turnaj ve sportovních hrách Zlepšujeme přesnost pohybů při sportu (OSV, t.118, m.3.6, 4.2) Hv Hv MDV , MKV 6.13.

17 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 6. ročník 5.8.1/16 zájemci se zúčastní turnaje hraje fair play, respektuje slabší zajímá se o sportovní dění aktivně se podílí na přípravě akce zná pravidla bezpečnosti silničního provozu v roli chodce (cyklisty) a uplatňuje je v praxi v souladu s individuálními předpoklady zvládá dané dovednosti, uplatňuje svůj fyzický fond řídí se pravidly ochranáře přírody zvládá techniku plaveckého stylu prsa, zdokonaluje již osvojené plavecké dovednosti zná PP při záchraně tonoucího rozvíjí svou plaveckou vytrvalost / m / osvojí si a v praxi vyzkouší další plavecký způsob - kraul, znak utká se v plaveckých dovednostech turnaj ve stolním tenise olympismus významné soutěže a sportovci turistika a pobyt v přírodě - příprava turistické akce (3-5ti denní ozdravné pobyty v přírodě) přesun do terénu a uplatňování pravidel bezpečnosti silničního provozu v roli chodce (cyklisty) chůze se zátěží i v mírně náročném terénu, základy orientačního běhu ochrana přírody plavání - plavecké dovednosti (kroužek plavání) dovednosti záchranného a branného plavání rozvoj plavecké vytrvalosti další plavecký způsob plavecké závody - plavání na 25m libovolným způsobem MKV 1. Z Učíme se spolupracovat během pobytu v přírodě (OSV, t.119, m.3.6) Z

18 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 7. ročník 5.8.1/17 Žák: uplatňuje zásady bezpečného chování při sportu je seznámen s řádem tělocvičny dodržuje hygienické návyky při sportu - vhodný sportovní úbor, obuv, pitný režim zvládá dopomoc a záchranu i v nestandardním prostředí zná a chápe úpravy pohybových aktivit vzhledem ke stupni znečištění ovzduší zná základy PP, spolupracuje při ošetřování a odsunu raněného za pomoci učitele zvládá nástup a podávání hlášení užívá osvojené názvosloví na úrovni cvičence dohodne se na spolupráci a taktice vedoucí k úspěchu družstva (za pomoci učitele) využívá nabízených sportovních aktivit, zná jejich prospěšnost aktivně se zapojuje do organizace svého pohybového režimu a to na bázi rekreační či výkonnostní zná rozdíly mezi sportovními aktivitami dívek a chlapců, zdravých a oslabených usiluje o zlepšení své tělesné kondice odmítá drogy a jiné škodliviny ohrožující tělesnou výkonnost a zdraví hygiena a bezpečnost při pohybových činnostech hygiena a bezpečnost v nestandardním prostředí první pomoc při TV a sportu v různém prostředí, improvizované ošetření poranění a odsun raněného komunikace v TV - tělocvičné názvosloví osvojovaných činností, smluvené povely, signály, gesta, značky význam pohybu pro zdraví - rekreační a výkonnostní sport sport dívek a chlapců zdravotně orientovaná zdatnost - rozvoj ZOZ EV 23. Př Odmítáme podpůrné prostředky ohrožující naše zdraví. (OSV, t.115, m.11.5)

19 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 7. ročník 5.8.1/18 zaujímá správné cvičební polohy uplatňuje správné způsoby držení těla v různých polohách zná nutnost a význam relaxačních chvilek má zásobu alespoň pěti pohybových her různého zaměření dle svých individuálních pohybových dovedností a schopností zvládá dané prvky posoudí případné nedostatky, příčiny a snaží se je odstranit zdokonaluje techniku šplhu, uplatňuje svůj fyzický fond prevence a korekce jednostranného zatížení svalových dysbalancí: průpravná, kompenzační, vyrovnávací, relaxační a jiná zdravotně zaměřená cvičení pohybové hry s různým zaměřením gymnastika akrobacie - stoj na rukou přeskok - roznožka přes kozu našíř hrazda - náskok do vzporu, seskok zákmitem kruhy - svíčka šplh na tyči Provádíme zdravotní a relaxační cvičení (OSV, t.117, m.3.6, 4.2) MKV 2. zvládá aerobní cvičení s hudbou zvládá dané prvky zatančí polkový krok, zvládá taneční držení uplatňuje svůj fyzický fond zdokonaluje techniku běhu, uplatní svůj fyzický fond a vůli zdokonaluje techniku daných disciplin, posoudí případné nedostatky a příčiny závodí se svými spolužáky zvládá herní kombinace, domluví taktiku hry utká se ve hře se svými spolužáky estetické a kondiční formy cvičení s hudbou a rytmickým doprovodem základy rytmické gymnastiky švihadlo - různé typy přeskoků tanec - polka úpoly- přetahy, přetlaky atletika - rychlý běh 50m, vytrvalostní běh v terénu 300m skok daleký, hod kriketovým míčkem běh na 50m, 300m, skok daleký, hod kriketovým míčkem - celoškolní lehkoatletické závody sportovní hry- herní kombinace, systémy kopaná, florbal, přehazovaná, stolní tenis celoškolní turnaj ve sportovních hrách Hv Hv Spolupracujeme na taktice našeho sportovního týmu (OSV, t.120, m )

20 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 7. ročník 5.8.1/19 zvolí taktiku hry řídí utkání svých vrstevníků vyhodnotí utkání zájemci se zúčastní turnaje zná práva a povinnosti hráče, diváka hraje fair play respektuje slabší, pomáhá jim zajímá se o sportovní dění aktivně se podílí na přípravě akce zná pravidla bezpečnosti silničního provozu v roli chodce (cyklisty) a uplatňuje je v praxi v souladu s individuálními předpoklady zvládá dané dovednosti, uplatňuje svůj fyzický fond hledá příčiny případných nedostatků řídí se pravidly ochranáře přírody zdokonaluje již osvojené plavecké dovednosti, zvládá techniku již osvojeného plaveckého stylu prsa zná PP při záchraně tonoucího rozvíjí svou plaveckou vytrvalost ( m) osvojí si a v praxi vyzkouší další plavecký způsob- kraul, znak utká se v plaveckých dovednostech zná a v praxi uplatňuje správnou techniku sjezdového lyžování, jízdy na vleku zná a v praxi používá zásady bezpečného chování na horách a PP při úrazech na horách. pravidla osvojovaných pohybových činností - her, závodů, soutěží měření výkonů a posuzování pohybových dovedností turnaj ve stolním tenise zásady chování a jednání při různých činnostech olympismus významné soutěže a sportovci turistika a pobyt v přírodě - příprava turistické akce (3-5ti denní ozdravné pobyty v přírodě) přesun do terénu a uplatňování pravidel bezpečnosti silničního provozu v roli chodce (cyklisty) a dokáže je uplatňovat v praxi chůze se zátěží i v mírně náročném terénu, základy orientačního běhu ochrana přírody plavání- plavecké dovednosti (kroužek plavání) dovednosti záchranného a branného plavání rozvoj plavecké vytrvalosti další plavecký způsob plavecké závody- plavání na 25m libovolným způsobem sjezdové lyžování, jízda na vleku (týdenní lyžařský výcvikový kurz) bezpečnost pohybu v zimní horské krajině - beseda (člen HS) MDV , MKV MKV 1. Z Z

21 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 7. ročník 5.8.1/20 seznámí se s výběrem a ošetřováním lyžařské výstroje a výzbroje sportovní výstroj a výzbroj - výběr a ošetřování, Z

22 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 8. ročník 5.8.1/21 Žák: uplatňuje zásady bezpečného chování při pohybových aktivitách je seznámen s řádem tělocvičny dodržuje hygienické návyky při sportu - vhodný cvičební úbor a obuv, pitný režim zná a chápe úpravy pohybových aktivit vzhledem ke stupni znečištění ovzduší bezpečně zvládá dopomoc a záchranu i v nestandardním prostředí zná základy PP, zvládá praktické jednání a rozhodování i ve vypjatých situacích (např. při úrazu), pomáhá při ošetření a odsunu raněného zvládá nástup žáků a podávání hlášení používá osvojené názvosloví na úrovni cvičence, cvičitele dohodne se na spolupráci a taktice vedoucí k úspěchu družstva umí si uspořádat svůj pohybový režim, pravidelně se věnuje nějaké pohybové aktivitě či sportu zvyšováním tělesné zátěže usiluje o zlepšení své tělesné kondice odmítá drogy a jiné škodliviny ohrožující tělesnou výkonnost a zdraví zná význam přípravy organismu před pohybovými aktivitami a za dopomoci učitele ji organizuje pro ostatní žáky hygiena a bezpečnost při pohybových činnostech hygiena a bezpečnost v nestandardním prostředí první pomoc při TV a sportu v různém prostředí, improvizované ošetření poranění a odsun raněného komunikace v TV - tělocvičné názvosloví osvojovaných činností, smluvené povely, signály, gesta, značky význam pohybu pro zdraví- rekreační a výkonnostní sport zdravotně orientovaná zdatnost - ZOZ, manipulace se zatížením prevence a korekce jednostranného zatížení a svalových dysbalancí: průpravná, kompenzační, vyrovnávací, relaxační a jiná zdravotně zaměřená cvičení EV 23. Poskytujeme první pomoc (OSV, t.162, m.11.6)

23 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 8. ročník 5.8.1/22 dovede využívat gymnastické cviky pro upevnění či nápravu správného držení těla zná nutnost a význam relaxačních chvilek zorganizuje a řídí pohybovou hru (za pomoci učitele) dané prvky zvládá dle svých individuálních dovedností a schopností posoudí případné nedostatky, příčiny a snaží se je odstranit zvládá techniku šplhu, uplatňuje svůj fyzický fond samostatně řídí aerobní cvičení s hudbou zvládá daný prvek zatančí valčíkový krok, ovládá taneční držení uplatňuje svůj fyzický fond zdokonaluje techniku běhu, uplatní svůj fyzický fond a vůli zdokonaluje techniku daných disciplin, posoudí případné nedostatky a příčiny naměří, eviduje a vyhodnotí výkony svých spolužáků závodí se svými spolužáky pohybové hry s různým zaměřením, netradiční pohybové hry gymnastika akrobacie - stoj na rukou, kotoul vpřed přeskok - skrčka přes bednu (poloviční) hrazda - výmyk s dopomocí kruhy - houpání v předhupu a záhupu šplh na laně estetické a kondiční formy cvičení s hudbou a rytmickým doprovodem základy rytmické gymnastiky švihadlo - přeskok vpřed a vzad tanec - valčík úpoly - přetahy, přetlaky atletika - rychlý běh 60m, vytrvalostní běh v terénu 500m skok daleký, hod kriketovým míčkem měření výkonů a posuzování pohybových dovedností - měření, evidence, vyhodnocování běh na 60m, 500m, skok daleký, hod kriketovým míčkem - celoškolní lehkoatletické závody MKV 2. Hv Hv Používáme popisný jazyk při posuzování sportovních výkonů (OSV, t.122, m.8.8) M

24 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 8. ročník 5.8.1/23 rozumí základním pravidlům hry zvládá základní herní činnosti jednotlivce dohodne se na taktice hry, dodržuje ji utká se ve hře se svými spolužáky řídí utkání svých vrstevníků vyhodnotí utkání turnaj- zájemci se zúčastní a podílí na organizaci zná práva a povinnosti hráče, rozhodčího, diváka, organizátora hraje fair play respektuje slabší a pomáhá jim zajímá se o sportovní dění aktivně se podílí na přípravě akce zná pravidla bezpečnosti silničního provozu v roli chodce (cyklisty) a uplatňuje je v praxi uplatňuje svůj fyzický fond, zdokonaluje se v daných dovednostech hledá příčiny případných nedostatků řídí se pravidly ochranáře přírody zvládá techniku již osvojeného plaveckého stylu prsa, zdokonaluje již osvojené plavecké dovednosti rozvíjí plaveckou vytrvalost ( m) osvojí si a v praxi vyzkouší další plavecký způsob- kraul, znak utká se v plaveckých dovednostech zná a v praxi uplatňuje správnou techniku sjezdového lyžování, snowboardingu, jízdy na vleku zná zásady bezpečného chování na horách, PP při úrazech na horách sportovní hry - pravidla osvojovaných pohybových činností - basketbal, nohejbal celoškolní turnaj ve sportovních hrách turnaj ve stolním tenise zásady chování a jednání při různých činnostech olympismus významné soutěže a sportovci turistika a pobyt v přírodě - příprava turistické akce (3-5ti denní ozdravné pobyty v přírodě) přesun do terénu a uplatňování pravidel bezpečnosti silničního provozu v roli chodce (cyklisty) chůze se zátěží v náročnějším terénu, základy orientačního běhu ochrana přírody plavání - plavecké dovednosti (kroužek plavání) rozvoj plavecké vytrvalosti plavecké závody - plavání na 25m libovolným způsobem sjezdové lyžování, snowboarding, jízda na vleku (týdenní lyžařský výcvikový kurz) bezpečnost pohybu v zimní horské krajině - beseda (člen HS) MDV 33., MKV MKV 1. Z Z, Z

25 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 8. ročník 5.8.1/24 seznámí se s výběrem a ošetřováním lyžařské (snowboardové) výstroje a výzbroje sportovní výstroj a výzbroj - výběr a ošetřování

26 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 9. ročník 5.8.1/25 Žák: uplatňuje zásady bezpečného chování při sportu je seznámen s řádem tělocvičny dodržuje hygienické návyky při sportu - vhodný sportovní úbor a obuv, pitný režim zná a chápe úpravy pohybových aktivit vzhledem ke stupni znečištění ovzduší samostatně zvládá dopomoc a záchranu i v nestandardním prostředí zná základy PP, zvládá praktické jednání a rozhodování i ve vypjatých situacích (např.při úrazu), pomáhá při ošetření a odsunu raněného bezpečně zvládá nástup žáků a podávání hlášení dohodne se na spolupráci a taktice vedoucí k úspěchu družstva umí si uspořádat svůj pohybový režim, pravidelně se věnuje nějaké pohybové aktivitě či sportu sestaví si kondiční program, vzhledem ke svým fyzickým možnostem, ke svému zdravotnímu stavu odmítá drogy a jiné škodliviny ohrožující tělesnou výkonnost a zdraví zná význam přípravy organismu před pohybovými aktivitami a samostatně ji zorganizuje dovede prožívat cvičení a relaxaci, soustředit se na správné a přesné provedení hygiena a bezpečnost při pohybových činnostech hygiena a bezpečnost v nestandardním prostředí první pomoc při TV a sportu v různém prostředí, improvizované ošetření poranění a odsun raněného komunikace v TV - tělocvičné názvosloví osvojovaných činností, smluvené povely, signály, gesta, značky význam pohybu pro zdraví - rekreační a výkonnostní sport zdravotně orientovaná zdatnost - rozvoj ZOZ, kondiční programy prevence a korekce jednostranného zatížení a svalových dysbalancí: průpravná, kompenzační, vyrovnávací, relaxační a jiná zdravotně zaměřená cvičení EV 23. MKV 2.

27 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 9. ročník 5.8.1/26 dokáže samostatně zorganizovat a řídit pohybové hry dané prvky zvládá dle svých individuálních pohybových dovedností a schopností posoudí případné nedostatky, příčiny a snaží se je odstranit zdokonaluje techniku šplhu, uplatňuje svůj fyzický fond samostatně řídí aerobní cvičení s hudbou samostatně připraví a předvede krátkou sestavu zatančí jeden country tanec uplatní svůj fyzický fond zdokonaluje techniku běhu, uplatňuje svůj fyzický fond a vůli zdokonaluje techniku daných disciplin naměří, eviduje a vyhodnotí výkony svých spolužáků závodí se svými spolužáky osvojí si základním pravidla hry zvládá základní herní činnosti jednotlivce utká se ve hře se svými spolužáky pomáhá řídit utkání svých vrstevníků vyhodnotí utkání pohybové hry - s různým zaměřením, netradiční pohybové hry gymnastika akrobacie - přemet stranou přeskok - skrčka přes bednu hrazda - výmyk kruhy - houpání v předhupu a záhupu, seskok šplh na laně estetické a kondiční formy cvičení s hudbou a rytmickým doprovodem švihadlo - sestava country tanec úpoly - přetahy, přetlaky atletika - rychlý běh 60m, vytrvalostní běh v terénu 500m skok daleký, hod kriketovým míčkem měření výkonů a posuzování pohybových dovedností - měření, evidence, vyhodnocování běh na 60m,500m, skok daleký, hod kriketovým míčkem - celoškolní lehkoatletické závody sportovní hry - pravidla osvojovaných pohybových činností - volejbal basketbal, nohejbal, florbal, přehazovaná, kopaná - utkání podle školních pravidel - celoškolní turnaj ve sportovních hrách Hv Hv M MDV 1., MKV 6.13.

28 TĚLESNÁ VÝCHOVA - 9. ročník 5.8.1/27 turnaj- zájemci se zúčastní turnaje a podílí se na organizaci zná práva a povinnosti hráče, rozhodčího, diváka, organizátora hraje fair play respektuje slabší a pomáhá jim zajímá se o sportovní dění aktivně se podílí na přípravě akce zná pravidla bezpečnosti silničního provozu v roli chodce (cyklisty) a uplatňuje je v praxi uplatňuje svůj fyzický fond, zdokonaluje se v daných dovednostech hledá příčiny případných nedostatků řídí se pravidly ochranáře přírody zvládá techniku již osvojeného plaveckého stylu prsa, zdokonaluje již osvojené plavecké dovednosti rozvíjí plaveckou vytrvalost ( m) osvojí si a v praxi vyzkouší další plavecký styl - kraul, znak utká se v plaveckých dovednostech zná a v praxi uplatňuje správnou techniku sjezdového lyžování, snowboardingu, jízdy na vleku zná zásady bezpečného chování na horách, PP při úrazech na horách seznámí se s výběrem a ošetřováním lyžařské (snowboardové) výstroje a výzbroje turnaj ve stolním tenise zásady jednání a chování při různých činnostech olympismus významné soutěže a sportovci turistika a pobyt v přírodě - příprava turistické akce (3-5ti denní ozdravné pobyty v přírodě) přesun do terénu a uplatňování pravidel bezpečnosti silničního provozu v roli chodce (cyklisty) chůze se zátěží v náročném terénu, orientační běh ochrana přírody plavání - plavecké dovednosti (kroužek plavání) rozvoj plavecké vytrvalosti plavecké závody - plavání na 25m libovolným způsobem sjezdové lyžování, snowboarding, jízda na vleku (týdenní lyžařský, snowboardový výcvikový kurz) bezpečnost pohybu v zimní horské krajině - beseda (člen HS) sportovní výstroj a výzbroj - výběr a ošetřování Připravujeme sportovní akce pro druhé (OSV, t.121, m.9.1, 11.6) MKV 1. Z Z, Z

Ročník IV. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed.

Ročník IV. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Průřezová témata. Mezipřed. Gymnastika Příprava ke sportovnímu výkonu příprava organismu, zdravotně zaměřené činnosti Cvičení během dne, rytmické a kondiční formy cvičení pro děti tanečky, základy estetického pohybu Zvládá základní

Více

Výstup Učivo Průřezová témata. Příprava ke sportovnímu výkonu. Cvičení během dne, rytmické a kondiční formy cvičení pro děti

Výstup Učivo Průřezová témata. Příprava ke sportovnímu výkonu. Cvičení během dne, rytmické a kondiční formy cvičení pro děti 5.1.9.2Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět : Tělesná výchova Ročník: 1. Výstup Učivo Průřezová témata Zvládá základní přípravu organismu před pohybovou

Více

POZNÁMKY. OSVsebepoznávání,seberegulace

POZNÁMKY. OSVsebepoznávání,seberegulace 1 VÝSTUP UČIVO PRŮŘEZOVÉ TÉMA MEZIPŘEDMĚTOVÉ VZTAHY 1. ROČNÍK žák - spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti -význam pohybu pro zdraví a vývoj organismu

Více

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu.

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Ročník: 5. Časová dotace: 2 hodiny týdně Činnosti ovlivňující zdraví Význam pohybu pro zdraví pohybový režim žáků délka a intenzita pohybu Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Uplatňuje

Více

Tělesná výchova 1. ročník

Tělesná výchova 1. ročník Období Ročníkový výstup Učivo zvládá základní přípravu organismu před pohybovou aktivitou seznámí se s protahovacími a napínacími cviky pro zahřátí a uvolnění spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 4.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 4. 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 4. ročník Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo TV5101 podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu;

Více

Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka

Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Ročník: 1. - spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené možnosti - uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech

Více

7. ročník. Tělesná výchova

7. ročník. Tělesná výchova list 1 / 5 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 7. ročník (TV 9 1 01) (TV 9 1 01.2) (TV 9 1 01.3) (TV 9 1 02) (TV 9 1 03) aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové

Více

Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. 1. období

Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. 1. období Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. 1. období PŘEDMĚT: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Výstup Doporučené učivo Související PT TV 3.1.1 spojuje pravidelnou každodenní

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Období: 1.

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Období: 1. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Období: 1. Oblast: Člověk a zdraví Předmět: Tělesná výchova Období: 1. Očekávané výstupy: Učivo Ročník Průřezová témata Spojuje každodenní

Více

5.8.2 Tělesná výchova povinný předmět

5.8.2 Tělesná výchova povinný předmět 5.8.2 Tělesná výchova povinný předmět Učební plán předmětu 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 2 2 2 2 2 3 2+1 2+1 2+1 Předmět tělesná výchova je vyučován

Více

Výuka může probíhat ve dvou tělocvičnách, v zimní zahradě, na hřištích v blízkosti školy, v bazénu, příležitostně i v přírodě.

Výuka může probíhat ve dvou tělocvičnách, v zimní zahradě, na hřištích v blízkosti školy, v bazénu, příležitostně i v přírodě. 7.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 7.8.1 Tělesná výchova (TV) Charakteristika předmětu 1. stupně Vyučovací předmět má časovou dotaci v 1.,4. a 5. ročníku 2 hodiny týdně, ve 2. a 3. ročníku bylo použito po 0,5 disponibilní

Více

ŠKOLA PRO VŠECHNY Č.j. ŘZŠ/41/2016

ŠKOLA PRO VŠECHNY Č.j. ŘZŠ/41/2016 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE DODATEK číslo 1 ze dne 7. července 2017 Č. j. ŘZŠ/83/2017 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Název programu ŠKOLA PRO VŠECHNY Č.j. ŘZŠ/41/2016 Datum 12. 7. 2016 Název

Více

6. ročník. Tělesná výchova

6. ročník. Tělesná výchova list 1 / 5 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 6. ročník (TV 9 1 01) (TV 9 1 01.1) (TV 9 1 01.2) (TV 9 1 02) (TV 9 1 03) aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové

Více

Vzdělávací předmět: Tělesná výchova. bezpečnost při pohybových činnostech organizace a bezpečnost cvičebního prostoru, bezpečnost v

Vzdělávací předmět: Tělesná výchova. bezpečnost při pohybových činnostech organizace a bezpečnost cvičebního prostoru, bezpečnost v Dodatek č. 1, účinnost od 1. 9. 2017, tímto dodatkem se zrušuje učební osnova předmětu tělesná výchova 1. stupeň ze dne 1. 9. 2016 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Ročník: 1. 3. Výstupy spojuje pravidelnou

Více

Uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech i při činnostech v neznámém prostředí.

Uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech i při činnostech v neznámém prostředí. Vyučovací předmět: Ročník Předmět Průřezová témata Tv Mezipředmět. vazby Pr Tělesná výchova (Tv) Školní výstupy Uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech i při činnostech

Více

9. ročník. Tělesná výchova

9. ročník. Tělesná výchova list 1 / 7 Tv časová dotace: 2 hod / týden Tělesná výchova 9. ročník TV 9 1 01 TV 9 1 01.1 TV 9 1 01.2 TV 9 1 01.3 aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje

Více

5.5. Člověk a zdraví Tělesná výchova

5.5. Člověk a zdraví Tělesná výchova 5.5. Člověk a zdraví 5.5.1. Tělesná výchova Vzdělávání v předmětu Tělesná výchova směřuje: k vytvoření zdravého stylu života a k pochopení hodnoty zdraví, k získání potřebné míry zodpovědnosti za zdraví

Více

I. Sekaniny1804 Tělesná výchova

I. Sekaniny1804 Tělesná výchova Tělesná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Tělesná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících, vždy 2 hodiny týdně.

Více

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu.

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Ročník: 3. Časová dotace: 2 hodiny týdně Činnosti ovlivňující zdraví Význam pohybu pro zdraví pohybový režim žáků délka a intenzita pohybu Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Spojuje

Více

Vzdělávací obor Tělesná výchova

Vzdělávací obor Tělesná výchova Hlavní okruhy Očekávané výstupy dle RVP ZV Metody práce 1. ČINNOSTI Kompetence pracovní, k učení, sociální, 1.Pohybový režim žáků, délka a intenzita pohybu OVLIVŇUJÍCÍ personální, pracovní, komunikativní

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Tělesná výchova Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod Část V. Osnovy I. stupeň KAPITOLA 9. - TĚLESNÁ

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Tělesná výchova 5. ročník Zpracovala: Mgr. Věra Hauptmannová podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu; uplatňuje kondičně zaměřené činnosti; projevuje

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 5.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 2. období 5. RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ TV5101 TV5102 podílí se na realizaci pravidelného pohybového režimu; uplatňuje kondičně

Více

Tělesná výchova 6. ročník

Tělesná výchova 6. ročník Tělesná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence ČINNOST OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Mezipředmětové vztahy,průř.tém. Pomůcky, literatura aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu

Více

Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 9. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Pohybové hry s různým zaměřením; netradiční pohybové hry a aktivity Žák zvládá v souladu s individuálními předpoklady osvojované pohybové dovednosti a tvořivě je aplikuje ve hře, soutěži, při rekreačních

Více

Dodatek číslo 1 Školní vzdělávací program základního vzdělávání Škola plná života

Dodatek číslo 1 Školní vzdělávací program základního vzdělávání Škola plná života Dodatek číslo 1 Školní vzdělávací program základního vzdělávání Škola plná života Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola plná života Škola: Integrovaná

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 9. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 9. ročník ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ RVP ZV Obsah 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 9. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo TV9101 aktivně vstupuje

Více

Tělesná výchova 6. ročník

Tělesná výchova 6. ročník Tělesná výchova 6. ročník Období Ročníkový výstup Učivo Kompetence ČINNOST OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ Mezipředmětové vztahy,průř.tém. Pomůcky, literatura aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu

Více

Člověk a zdraví Tělesná výchova

Člověk a zdraví Tělesná výchova Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Období ročník : Počet hodin : 66 Člověk a zdraví Tělesná výchova 2. období 5. ročník Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávání v oblasti směřuje k: poznávání

Více

Dodatek č. 3 ke Školnímu vzdělávacímu programu Základní školy Ořechov zpracovaný dle RVP ZV

Dodatek č. 3 ke Školnímu vzdělávacímu programu Základní školy Ořechov zpracovaný dle RVP ZV Dodatek č. 3 ke Školnímu vzdělávacímu programu Základní školy Ořechov zpracovaný dle RVP ZV ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OŘECHOV, OKRES BRNO - VENKOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KOMENSKÉHO 2, OŘECHOV Dodatek

Více

Příloha č. 7 učební osnovy

Příloha č. 7 učební osnovy Příloha č. 7 učební osnovy Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A ZDRAVÍ Vzdělávací obor: TĚLESNÁ VÝCHOVA Vzdělávací oblast Člověk a zdraví je zastoupena vzdělávacím oborem Tělesná výchova. Je realizována ve všech

Více

I. Sekaniny1804 Tělesná výchova

I. Sekaniny1804 Tělesná výchova Tělesná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět Tělesná výchova se vyučuje jako samostatný předmět ve všech ročnících, vždy 2 hodiny týdně.

Více

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3

Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Dodatek k ŠVP ZV Máš na to! č. 3 Ministryně školství vydala opatření č. j.: MŠMT-7019/2017, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání Název školního vzdělávacího programu: Školní

Více

rozcvičení, příprava pro pohybovou činnost, uklidnění po zátěž znalost základních pojmů - názvosloví pohybových činností

rozcvičení, příprava pro pohybovou činnost, uklidnění po zátěž znalost základních pojmů - názvosloví pohybových činností Vyučovací předmět: Tělesná výchova (Tv) Ročník ředmět ůřezová témata Mezipředmět. vazby 1 Tv 1 Tv Hv, 1 Tv Školní výstupy Učivo (pojmy) oznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva

Více

Kompetence sociální a personální cílem je rozvíjet u žáků schopnost spolupracovat, pracovat v týmu, respektovat a hodnotit práci vlastní i druhých.

Kompetence sociální a personální cílem je rozvíjet u žáků schopnost spolupracovat, pracovat v týmu, respektovat a hodnotit práci vlastní i druhých. 5.8. Vyučovací oblast: Člověk a zdraví 5.8.2. Tělesná výchova pro 1. stupeň Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Tělesná výchova vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a zdraví. Hlavním

Více

Tělesná výchova - 1. ročník

Tělesná výchova - 1. ročník Tělesná výchova - 1. ročník reaguje na základní pokyny a povely Pohybové a organizační činnosti zvládá v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti dodržuje bezpečnostní a hygienické

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika zná základní taneční kroky, respektuje rytmus

Více

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA Spojuje pravidelnou každodenní činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti Zvládá v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti jednotlivce nebo činnosti prováděné ve skupině,

Více

1 Tělesná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden

1 Tělesná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 2 2 2 2 2 2 2 2 2 18 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

Předmět: Tělesná výchova

Předmět: Tělesná výchova Činnosti ovlivňující zdraví 1 aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem 3 samostatně se připraví před pohybovou činností

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 astika Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník 1V2, 1V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu; uplatňuje kondičně zaměřené činnosti, projevuje samostatnou vůli pro zlepšení úrovně své zdatnosti Žák zařazuje do pohybového režimu cviky posilující

Více

Člověk a zdraví Tělesná výchova

Člověk a zdraví Tělesná výchova Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Období ročník : Počet hodin : 66 Člověk a zdraví Tělesná výchova 2. období 5. ročník Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávání v oblasti směřuje k: poznávání

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: KONKRETIZOVANÝ VÝSTUP KONKRETIZOVANÉ UČIVO VAZBY, PŘESAHY

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: KONKRETIZOVANÝ VÝSTUP KONKRETIZOVANÉ UČIVO VAZBY, PŘESAHY Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 6. ročník: ČLOVĚK A SPORT OVO: 4.1.,4.2., 4.3, Význam biorytmů pro zdraví a 4.4., 4.5, 5.1. pohybovou aktivitu Pojmy osvojovaných činností Základní pojmy spojené s

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň - je realizována v 1. - 5. ročníku - v každém ročníku jsou 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah je rozdělen na 3 tematické okruhy: a) činnosti

Více

5.8.2 Tělesná výchova - 1. stupeň

5.8.2 Tělesná výchova - 1. stupeň 5.8.2 Tělesná výchova - 1. stupeň Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu: Tělesná výchova jako součást komplexnějšího vzdělávání žáků v problematice zdraví směřuje na

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově Průběžně osvojované vědomosti a dovednosti: TĚLESNÁ VÝCHOVA - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově - Základní pojmy spojené s osvojovanými činnostmi - Základní organizační činnosti

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 6. Ročník: 6. - při vytrvalosti uplatní vůli rozvijí dynamiku a rychlost - zvládá techniky nových atletických disciplín získané dovednosti uplatní jako reprezentant školy zejména v Poháru rozhlasu a Přespolním

Více

Školní vzdělávací program CESTA ZA PROFESÍ. ŠVP zpracovaný podle RVP ZV

Školní vzdělávací program CESTA ZA PROFESÍ. ŠVP zpracovaný podle RVP ZV Dodatek k ŠVP ZV č. 5 - aktualizace k 1. 9. 2017 Školní vzdělávací program CESTA ZA PROFESÍ ŠVP zpracovaný podle RVP ZV Základní škola a mateřská škola Bečov nad Teplou, okres Karlovy Vary, příspěvková

Více

Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu : Časové vymezení: je realizována v ročníku -- v každém ročníku jsou 2 hodiny týdně

Charakteristika vyučovacího předmětu : Časové vymezení: je realizována v ročníku -- v každém ročníku jsou 2 hodiny týdně Charakteristika vyučovacího předmětu : Časové vymezení: je realizována v 1. - 5. ročníku -- v každém ročníku jsou 2 hodiny týdně Vzdělávací obsah je rozdělen na 3 tematické okruhy: Obsahové vymezení: Organizační

Více

Učivo Bezpečnost při pohybových činnostech Význam pohybu pro zdraví Příprava organismu Hygiena při TV. Základní pojmy a názvy cviků

Učivo Bezpečnost při pohybových činnostech Význam pohybu pro zdraví Příprava organismu Hygiena při TV. Základní pojmy a názvy cviků Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět : Tělesná výchova Ročník: 1. Výstupy - Kompetence - zvládá základní přípravu organismu před pohybovou aktivitou - reaguje na základní pokyny a povely

Více

Předmět: Tělesná výchova

Předmět: Tělesná výchova 5.8 Oblast: Člověk a zdraví 5.8.2 Obor: Tělesná výchova Předmět: Tělesná výchova Charakteristika předmětu tělesná výchova 1. stupeň Vzdělávací oblast Člověk a zdraví je realizována vzdělávacím oborem Tělesná

Více

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 11 TĚLESNÁ VÝCHOVA Uplatňuje vhodné a bezpečné chování i v méně známém prostředí sportovišť, přírody, silničního provozu; předvídá možná nebezpečí úrazu a přizpůsobí jim svou činnost. Provede laickou první pomoc, přivolá

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Tělesná výchova 8. ročník Zpracovala: Mgr. Alena Tupá Činnosti ovlivňující zdraví aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Tělesná výchova 9. ročník Zpracovala: Mgr. Alena Tupá Činnosti ovlivňující zdraví aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti

Více

I. 8 TV Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Tělesná výchova (TV)

I. 8 TV Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Tělesná výchova (TV) I. 8 TV Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Tělesná výchova (TV) Charakteristika předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Vyučovací předmět tělesná výchova umožňuje žákům poznávat vlastní pohybové

Více

6.22 Tělesná výchova 1.stupeň

6.22 Tělesná výchova 1.stupeň VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Člověk a zdraví Tělesná výchova 6.22 Tělesná výchova 1.stupeň Tělesná výchova je vyučovacím předmětem, jehoţ cíle, zaměření

Více

Rozvíjená kompetence Občanské Učení Pracovní Komunikace. Návaznost na další předměty Př - biorytmy, péče o zdraví, první pomoc

Rozvíjená kompetence Občanské Učení Pracovní Komunikace. Návaznost na další předměty Př - biorytmy, péče o zdraví, první pomoc Očekávaný výstup předmětu: Tv 6 - užívá osvojené názvosloví na úrovni cvičence - zná a užívá základní tělocvičné pojmy - rozumí povelům pořadových cvičení a správně na ně reaguje, - usiluje o zlepšení

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Vzdělávací obor: Stupeň: Období: Ročník: Člověk a zdraví Tělesná výchova Komp e t e n c e.

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Vzdělávací obor: Stupeň: Období: Ročník: Člověk a zdraví Tělesná výchova Komp e t e n c e. VZDĚLÁVACÍ BLAT: Vzdělávací obor: tupeň: bdobí: Ročník: Člověk a zdraví Tělesná výchova čekávané výstupy omp e t e n c e čivo Mezipředmětové vztahy oznámky ví, že pohyb je vhodný pro jeho zdraví umí reagovat

Více

DODATEK Č. 1 ZAŘAZENÍ VÝUKY PLAVÁNÍ DO ŠVP 11. ČLOVĚK A ZDRAVÍ Tělesná výchova

DODATEK Č. 1 ZAŘAZENÍ VÝUKY PLAVÁNÍ DO ŠVP 11. ČLOVĚK A ZDRAVÍ Tělesná výchova DODATEK Č. 1 ZAŘAZENÍ VÝUKY PLAVÁNÍ DO ŠVP 11. ČLOVĚK A ZDRAVÍ Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Člověk a zdraví je oblastí, kde vzdělání směřuje především k tomu, aby žáci poznávali

Více

Školní výstupy. Průřezová témata. Přesahy a vazby, mezipředmětové vztahy. Očekávané výstupy. Žák: Žák:

Školní výstupy. Průřezová témata. Přesahy a vazby, mezipředmětové vztahy. Očekávané výstupy. Žák: Žák: TV1 1. spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti zvládá v souladu s individuálními předpoklady jednoduché pohybové činnosti jednotlivce nebo činnosti prováděné

Více

Tělesná výchova 1. 3. ročník

Tělesná výchova 1. 3. ročník Tělesná výchova 1. 3. ročník Očekávaný výstup Školní výstup Učivo Mezipředmětové vztahy, průřezová témata Spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti. Zná

Více

Tělesná výchova Ročník: Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy (průřezová témata)

Tělesná výchova Ročník: Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy (průřezová témata) Tělesná výchova Ročník: 1. - 3. Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy (průřezová témata) Žák: - spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti

Více

DODATEK ZE DNE KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU. Cesta za poznáním

DODATEK ZE DNE KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU. Cesta za poznáním DODATEK ZE DNE 1.9.2017 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU Cesta za poznáním Č.j.: ZSMS-243/2017 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1.1 NÁZEV ŠVP NÁZEV ŠVP: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání MOTIVAČNÍ

Více

Předmět:: Tělesná výchova

Předmět:: Tělesná výchova Činnosti ovlivňující zdraví 1 aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem 3 samostatně se připraví před pohybovou činností

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 8. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 8. ročník ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ RVP ZV Obsah 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 8. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo TV9101 aktivně vstupuje

Více

význam pohybu pro zdraví hygiena v TV - při sportu zdravotně zaměřené činnosti

význam pohybu pro zdraví hygiena v TV - při sportu zdravotně zaměřené činnosti Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1., 2., 3., (1. období) Žák spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti zvládá

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 6. ročník

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 6. ročník ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ pohybové dovednosti a tvořivě je aplikuje ve hře, 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 6. ročník RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané

Více

Základní škola, Dobré, okres Rychnov nad Kněžnou čp. 110 PSČ IČO tel.:

Základní škola, Dobré, okres Rychnov nad Kněžnou čp. 110 PSČ IČO tel.: 7. 1. I.stupeň Základní škola, Dobré, okres Rychnov nad Kněžnou čp. 110 PSČ 517 93 IČO 70979723 tel.:494 664 109 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 7. 1. 8. Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika

Více

Uplatňuje správné držení těla v různých polohách a pracovních činnostech. Správné provedení. duševní zdraví. cvičební polohy

Uplatňuje správné držení těla v různých polohách a pracovních činnostech. Správné provedení. duševní zdraví. cvičební polohy Předmět: Tělesná výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, poznámky Činnosti ovlivňující zdraví Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu.

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA Činnosti ovlivňující zdraví 5.2.3. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Význam

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Příprava a rozcvička Žák: použije správné vybavení připraví se na pohybovou aktivitu rozcvičí se - vhodné oblečení a obuv - rozcvička - protahovací a napínací, zahřívací

Více

Člověk a zdraví Tělesná výchova

Člověk a zdraví Tělesná výchova Člověk a zdraví Tělesná výchova Časová dotace: 1. 5. ročník 2 vyuč. hodiny Vzdělávací obor Tělesná výchova je součástí komplexního vzdělávání žáků a směřuje nejen k poznávání vlastních pohybových možností,

Více

DODATEK č.1 k ŠVP Veselá škola šance pro všechny

DODATEK č.1 k ŠVP Veselá škola šance pro všechny DODATEK č.1 k ŠVP Veselá škola šance pro všechny Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zdravotně znevýhodněné, Brno, Kamenomlýnská 2 Dodatek k ŠVP je veden pod číslem jednacím: V379 - ZŠ 557

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Střední škola a Základní škola Tišnov, příspěvková organizace nám. Míru 22, 666 25 Tišnov Účelem vzdělávání není pouze vědět, ale především umět používat.

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Tělesná výchova je vyučována jako samostatný vyučovací předmět. V 1. 5. ročníku jsou 2 hodiny týdně. Vzdělávací obsah je rozdělen na tři tematické

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Mgr. Markéta Vítů

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Mgr. Markéta Vítů CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Mgr. Markéta Vítů Vyučovací předmět Tělesná výchova je zařazen samostatně v 1. 5. ročníku v hodinové dotaci

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Obsahové, časové a organizační vymezení Tv na 2. stupni Předmět tělesná výchova se vyučuje jako samostatný

Více

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky výstupy okruh učivo Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 1V2 1V1, 1V2, 1V4 1V3 Činnosti ovlivňující zdraví hygiena, bezpečnost a zásady chování při pohybových

Více

Předmět:: Tělesná výchova

Předmět:: Tělesná výchova Činnosti ovlivňující zdraví 1 aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem 3 samostatně se připraví před pohybovou činností

Více

Tělesná výchova - 1. 3. ročník Vzdělávací obsah

Tělesná výchova - 1. 3. ročník Vzdělávací obsah Tělesná výchova - 1. 3. ročník Téma Učivo Ročníkové výstupy žák podle svých schopností: Poznámka Bezpečnost při pohybových činnostech (činnosti ovlivňující zdraví) Hygiena při Tv Poučení o bezpečném chování

Více

Tělesná výchova. TÉMATA 1/3, 1/8 - sebepoznání

Tělesná výchova. TÉMATA 1/3, 1/8 - sebepoznání Atletika Běhy atletická abeceda běžecká abeceda, sprinty vytrvalostní běhy cvičení na rozvoj výbušné síly obratnostní cvičení Skok daleký odrazová cvičení pro skok daleký Hod míčkem Gymnastika organizace

Více

Tělesná výchova. TÉMATA 1/3, 1/8 - sebepoznání

Tělesná výchova. TÉMATA 1/3, 1/8 - sebepoznání Atletika Běhy atletická abeceda běžecká abeceda, sprinty vytrvalostní běhy cvičení na rozvoj výbušné síly obratnostní cvičení Skok daleký odrazová cvičení pro skok daleký Hod míčkem Gymnastika organizace

Více

5.8 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA

5.8 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Dodatek č. 15 - Výuka plavání jako součástí vzdělávání v základní škole, platnost od 1. 9. 2017 5.8 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 5.8.2 Vzdělávací obor: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: TĚLESNÁ

Více

Předmět: Tělesná výchova

Předmět: Tělesná výchova Činnosti ovlivňující zdraví 1 aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem 3 samostatně se připraví před pohybovou činností

Více

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci výstupy okruh učivo dílčí kompetence mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 základní druhy tělocvičné aktivity (tělesnou výchova, tělocvičná rekreace a sport).

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Období: 3. období Počet hodin ročník: 66 66 66 66 Učební texty: 1 3. období A) Cíle vzdělávací oblasti

Více

TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník Vyučující: Mgr. Lenka Erberová, Mgr. Lenka Hojná, Mgr. Vladimíra Hryzlíková Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1. O) Školní rok 2018/2019 1. Držení míče, manipulace s míčem - držení míče,

Více

Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP)

Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 2018/2019 Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP) ŠVP (sekunda chlapci) hodinová dotace: 9 (3 hodiny týdně) Výchova

Více

- topografie- orientace na mapě

- topografie- orientace na mapě Ročník: 6. - aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem - usiluje o zlepšení své tělesné zdatnosti a z nabídky zvolí vhodný

Více

Vzdělávací oblast : Člověk a zdraví Vyučovací předmět : Tělesná výchova Ročník : 6.

Vzdělávací oblast : Člověk a zdraví Vyučovací předmět : Tělesná výchova Ročník : 6. TV6 Vzdělávací oblast : Člověk a zdraví Vyučovací předmět : Tělesná výchova Ročník : 6. aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním

Více

V. 8 Člověk a zdraví V. 8.2 Tělesná výchova

V. 8 Člověk a zdraví V. 8.2 Tělesná výchova 1/6 V. 8 Člověk a zdraví V. 8.2 Tělesná výchova V.8.2. I 1. stupeň V.8.2.I. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Obor tělesná výchova směřuje k poznání vlastních pohybových

Více

Člověk a zdraví Tělesná výchova

Člověk a zdraví Tělesná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období ročník: Člověk a zdraví Tělesná výchova 3. období 6. 7. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Příprava na cvičení Žák: použije vhodné oblečení a obuv 1 ZV Základní vzdělávání Správné dýchání a držení těla správně dýchá správně drží tělo OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova, I. stupeň

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova, I. stupeň Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova, I. stupeň 1/ Charakteristika vyučovacího předmětu a) obsahové vymezení předmětu Vyučovací předmět Tělesná výchova vychází ze vzdělávací

Více

8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ UČEBNÍ OSNOVY

8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ UČEBNÍ OSNOVY 8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ UČEBNÍ OSNOVY 8. 2 Tělesná výchova Časová dotace 1. ročník 2 hodiny 2. ročník 2 hodiny 3. ročník 2 hodiny 4. ročník 2 hodiny 5. ročník 2 hodiny Celková dotace na 1. stupni je 10 hodin

Více

1 / 5. Tv - 1. stupeň.doc. Školní výstupy Žák by měl. Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) Činnosti ovlivňující zdraví

1 / 5. Tv - 1. stupeň.doc. Školní výstupy Žák by měl. Přesahy a vazby (mezipředmětové vztahy, průřezová témata) Činnosti ovlivňující zdraví 1. ročník zacvičit pod vedením učitele jednoduché cviky provádět pod vedením učitele pohybové aktivity zdravotně zaměřené činnosti správné držení těla, průpravná, koordinační, dechová a relaxační cvičení

Více