Metodické zhodnocení. IV. ročník Francouzský jazyk

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodické zhodnocení. IV. ročník Francouzský jazyk"

Transkript

1 1 Metodické zhodnocení V následujícím materiálu najdeme stručné metodické zhodnocení typů hodin, které proběhly v jazykové laboratoři vybavené počítači. IV. ročník Francouzský jazyk Práce se slovníkem na webu - nejméně 2 vyučovací jednotky Motivace: Žáci jsou velmi zběhlí ve vyhledávání různých webových stránek a dokáží snadno objevit nejrůznější slovníky a internetové překladače. Neumí však s nimi pracovat, překládají otrocky bez porozumění textu, nedokážou přeložit frazeologické obraty a těžko se orientují v cizojazyčném textu. Je nutno je vhodně ke správnému překládání motivovat ukázat jim jejich vlastní chyby, aby pochopili, jak se snažit porozumět neznámému slovu, odhadnout jeho význam apod. Postup práce: Je dobré nezadávat dlouhý text, ale rozdělit např. text z učebnice na úseky a ty zadat k překladu žákům ve dvojici. Musí se tak učit jednak spolupráci, jednak nejsou odrazeni délkou textu a považují úkol za jednoduchý. Je třeba vysvětlit, že budeme postupně skládat překlad celého textu žáci mají pocit, že budou mít při přípravě textu ulehčenou práci. Aby skutečně byla tato podmínka splněna, je nutno vyžadovat, aby žáci vypsali neznámá slova své části textu a nezapomněli na základní gramatický aparát rod, množné číslo, způsob časování, vazbu slovesa apod. Žáci dostanou pokyn k práci otevřou si několik internetových slovníků ( ) a zároveň zapisují do dokumentu překlad. Na závěr uvedou novou slovní zásobu a celý dokument pošlou učiteli. Před prací je dobré vysvětlit, že i ve slovníku mohou být chyby, ne všechna slova vždy naleznou je nutno podívat se i do jiného slovníku, zkusit slovo odhadnout, najít slovo příbuzné, použít pro ověření překladu slovník obráceně, nejen Fr Č, ale i Č Fr. Učitel shromáždí práce, zkopíruje do 1 dokumentu, namnoží pro žáky, případně na další hodinu v jazykové laboratoři rozešle. Žáci pak společně čtou text a překládají po úsecích každý pokud možno jiný úsek než svůj původní nemusí hledat slovní zásobu, poznávají i ostatní úseky textu, seznamují se i s chybami svých spolužáků opraví je, nebo se naopak z nich poučí. Výhody této práce: Překlad i poměrně náročného textu jde rychle, žáci si rozšiřují slovní zásobu nenásilnou podobou a bez nudného memorování, spolupracují alespoň ve dvojicích. Jistou roli hraje i snaha je-li jejich překlad předán písemně neztrapnit se před ostatními a odvést dobře svůj úkol. V neposlední řadě je mnohdy překlad i zábavný díky kouzlu nechtěného v písemné podobě. Tato práce se osvědčila, protože žáci mají zpočátku možnost pracovat vlastním tempem, nemají obavu z posměchu, pokud něco nevědí, mohou si vše ověřit. Po seskládání textu překladu je proto dobré autory jednotlivých částí neuvádět.není nutná papírová podoba textu. Nevýhody: Práce je poměrně dosti časově náročná pro učitele.

2 2 Práce na cvičeních v systému Škola za školou: Motivace: Bezprostředně po probrání gramatického učiva je vhodné zadat procvičení formou písemného domácího úkolu, ty jsou však často opisovány bezprostředně před následující vyučovací hodinou Frj. Proto je výhodné zadat cvičení na probranou látku ve Šzš, která umožňuje učiteli nastavit dobu, ve které je třeba úkol splnit, a také dává učiteli možnost toto splnění kontrolovat. Ve 4. ročníku jsou žáci již na takové úrovni práce s počítačem, že na ně grafika Šzš působí úsměvně, ale i oni jsou spokojeni, pokud jim systém hlásí, nakolik byli úspěšní. Postup práce Učitel v dané nebo bezprostředně předcházející hodině vysvětlí nové učivo. Vybere ve Šzš vhodná cvičení, zadá je žákům a stanoví termín splnění. Výhody: Zpětná kontrola splnění úkolu, vyhodnocení, nakolik žáci učivo zvládli, práce s počítačem je pro žáky zajímavější než s učebnicí, dobře se uplatňují zvláště žáci s SPU (specifické poruchy učení) pro ně je práce s počítačem velmi motivující. Je možné použít materiál z cvičení (snadno ke stažení) ke kontrolní práci, lze zadat i krátký test přímo v systému Šzš. Nevýhody Systém cvičené ve Šzš pro 2. díl učebnic Connexions a Forum je poměrně málo pestrý, je nutno doplňovat z tzv. univerzální učebnice, tato práce je pro učitele časově dosti náročná. Tvorba vlastních cvičení se zdá být málo efektivní, neboť na webu je řada vhodných francouzských stránek s širokou škálou cvičení, a pokud učitel není zběhlý v práci s počítačem, je pro něho tvorba nového cvičení velmi náročná. Pokud učitel použije přímo test ve Šzš, stává se, že je nepřesně vyhodnocen nelze se na něj spolehnout, lze ho ke zkoušení využít jen orientačně, není vždy jasné, zda chyba byla způsobena žákovou neznalostí, nebo neobratností v práci s počítačem.

3 3 Práce s cvičeními učebnice Forum II Motivace Po probrání gramatického učiva je dobré zadat cvičení, v učebnici není dostatek cvičení, ale vydavatelství má vlastní stránky které poskytují bohatou škálu cvičení gramatických i lexikálních i s řešením. Žáci se tedy mohou cvičit v autokorekci. Aby však nepodváděli, dostali připravená cvičení, která měli vyplnit, opravit si podle příslušných stránek a opravené poslat zpět učiteli. Postup práce Učitel v dané nebo bezprostředně předcházející hodině vysvětlí nové učivo. Vybere vhodná cvičení, sestaví z nich dokument, pošle jej žákům, vysvětlí postup práce a stanoví termín splnění. Výhody: Je zajištěna zpětná vazba, žáci vidí své chyby a jsou nuceni s nimi pracovat. Téměř všichni jsou pak při zkoušení příslušného gramatického učiva úspěšní (pokud nekopírovali od spolužáků ). Ušetří se práce s kopírováním, procvičování je individuální, při vypracovávání lze procházet mezi žáky a doplňovat, co zatím nepochopili. Nevýhody: Práce je poměrně dosti časově náročná pro učitele. Nebezpečí kopírování je poměrně značné, je možno mu zabránit upozorněním, že všichni těžko budou dělat stejné chyby a že znalost procvičeného bude prověřována v podobném testu.

4 4 Příklady cvičení a žákovské práce Forum II, unité 4 Le passif, exercice 1 Le passif, exercice 2 Remplacez chaque complément d'agent afin de compléter les énoncés à la forme passive. Le passif, exercice 3 Mettez les énoncés suivants à la forme passive (attention aux accords). Exemple : Une jeune journaliste interviewe la directrice de VTV. La directrice de VTV est interviewée par une jeune journaliste. Le passif, exercice 4 Actif ou passif? Complétez le texte suivant en mettant les verbes entre parenthèses à la forme active ou passive du temps indiqué : Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 1a Complétez le texte. Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 1, b Complétez le texte. Choisissez un élément dans la liste : Placez l'élément au bon endroit : Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 2 Complétez les dialogues avec quelques, quelques-uns, quelqu'un ou quelque chose. Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 3 Complétez avec tout, toute, tous, ou toutes. Les indéfinis et la négation, exercice 1 Reformulez les phrases à la forme négative à l'aide des pronoms rien, ou personne. 1. Quelqu'un a téléphoné. 2. Vous avez pris quelque chose? 3. Tout amuse cet enfant. 4. Elle a écrit à tout le monde. 5. Je veux tout savoir. 6. Le directeur a félicité tout le monde. 7. Elle doit tout dire. Les indéfinis et la négation, exercice 2 Répondez aux questions, à l'aide de en et aucun(e), comme dans l'exemple. Exemple : Vous avez rencontré tous mes collaborateurs? Non, je n'en ai rencontré aucun.

5 5 1. Tu prépares toutes les émissions? Non, 2. Vous connaissez des revues françaises? Non, 3. Il a vu tous les films de Chabrol? Non, 4. Ils ont pris beaucoup de congés cette année? Non, 5. Elle a pu inviter tous ses amis? Non, 6. A-t-il beaucoup de qualités artistiques? Non, La phrase nominale, exercice 1 Donnez le verbe qui correspond au nom. Exemple : Création : créer 1. Abandon : 2. Remboursement : 3. Présentation : 4. Nomination : 5. Invitation : 6. Interdiction : 7. Réponse : 8. Changement : 9. Réunion : La phrase nominale, exercice 2 Donnez un titre (sous forme nominale) aux informations suivantes. Exemple : On a crée une société de protection des animaux. Création d'une société de protection des animaux. 1. On a ouvert une boulangerie.. 2. On a construit une école.. 3. On a changé le montant des cotisations.. 4. On a arrêté les voleurs à Rome.. 5. On a arrêté la circulation rue de la Paix.. 6. On a réuni les parents d'élèves.. 7. On a réduit le temps de travail..

6 6 Forum II, unité 4 Honzová I. Le passif, exercice 1 Vous avez 8 bonnes réponses sur 8 Le passif, exercice 2 Remplacez chaque complément d'agent afin de compléter les énoncés à la forme passive. Vous avez 8 bonnes réponses sur 8 1. En 1999, les forêts de France ont été détruites par une violente tempête. 2. Les étudiants ont été encouragés par leur professeur. 3. Les nouveaux modèles de la collection sont présentés par la styliste. 4. Luc travaille dur. Il espère être augmenté par son patron. 5. Les cambrioleurs ont été arrêtés rapidement : ils avaient été reconnus par la victime. 6. Une troupe de musiciens est généralement dirigée par un chef d'orchestre. 7. Pauline a peur des animaux depuis qu'elle a été mordue par un chien. 8. La première expédition sur la lune a été organisée par les Américains. Le passif, exercice 3 Mettez les énoncés suivants à la forme passive (attention aux accords). Exemple : Une jeune journaliste interviewe la directrice de VTV. La directrice de VTV est interviewée par une jeune journaliste. Vous avez 7 bonnes réponses sur 8 1. Les professeurs ont accepté les nouveaux programmes éducatifs. Les nouveaux programmes éducatifs ont été acceptés par les professeurs. 2. Ludwig van Beethoven a composé la partition «La lettre à Élise». La partition «La lettre à Élise» a été composée par Ludwig van Beethoven. 3. Le directeur de l'école va contacter les parents de Mathieu. Les parents de Mathieu vont être contactés par le directeur de l'école. 4. Le tribunal a condamné l'accusé à six mois de prison. L'accusé a été condamné par le tribunal à six mois de prison. 5. Des scientifiques anglais auraient découvert un squelette de dinosaure. Un squelette de dinosaure aurait été découvert par des scientifiques anglais. 6. Le patron félicite les employés. Les employés sont félicités par le patron. 7. Les journalistes poseront des questions. Des questions seront posées par les journalistes. 8. Le mauvais temps a retardé les départs en vacances. Les départs en vacances ont été retardés par le mauvais temps. Le passif, exercice 4 Actif ou passif? Complétez le texte suivant en mettant les verbes entre parenthèses à la forme active ou passive du temps indiqué : Vous avez 8 bonnes réponses sur 10 Notre dernier voyage en France a été très agréable. Pourtant, tout avait mal commencé! À l'arrivée à l'aéroport, nous n'avons pas retrouvé (ne pas retrouver/passé composé) nos valises : elles avaient été perdues (perdre/plus-que-parfait) à Montréal! Puis, quand nous avons voulu (vouloir/passé composé) prendre le train pour Lyon, quelle surprise : tous les trains étaient annulés parce qu'il neigeait (neiger/imparfait)! Heureusement,?, nous avons été aidés (aider/passé

7 7 composé) par un jeune homme très sympathique, qui nous a indiqué (indiquer/passé composé) l'hôtel le plus proche de la gare. Mon mari a appelé (appeler/passé composé) nos amis à Lyon pour qu'ils ne s'inquiètent pas de notre retard : un dîner prévait était prévu (prévoir/imparfait) chez eux le soir. Finalement, nous avons pris (prendre/passé composé) un train pour Lyon le lendemain matin et nos billets de train ont été remboursés (rembourser/passé composé)! Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 1a Complétez le texte. Vous avez 6 bonnes reponsés sur 6 Savez-vous que chaque été, des millions de Français partent en vacances? Si certains vont à la mer, d'autres se reposent à la campagne ou visitent un pays étranger. D'ailleurs, tous les vacanciers n'empruntent pas le même mode de transport : train, avion ou voiture selon les préférences et les moyens! Généralement, aucun n'est pressé de rentrer, à la fin de l'été. Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 1, b Complétez le texte. Choisissez un élément dans la liste : Placez l'élément au bon endroit : Vous avez 6 bonnes reponsés sur 6 Vous savez, tous les enfants de la classe de Julie ont le même âge. Cependant, certains élèves ont plus de difficultés que d'autres pour apprendre à lire et à écrire mais aucun ne refuse les activités que propose le professeur. Pour celui-ci, chaque enfant doit progresser à son rythme. Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 2 Complétez les dialogues avec quelques, quelques-uns, quelqu'un ou quelque chose. Vous avez 9 bonnes reponsés sur Tu sais si Pierre organise quelque chose pour son anniversaire? Oui, il va faire une fête avec tous ses amis. 2. Tous les étudiants ont réussi l'examen? Non, malheureusement,? ont échoué. Non, malheureusement, quelques-un ont échoué 3. Je vais au marché. Tu as besoin de quelque chose? Non, je n'ai besoin de rien. 4. La réunion va commencer. Tout le monde est là? Non, il manque encore quelques personnes. 5. Quelqu'un est venu pendant mon absence? Oui, un journaliste est venu vous voir. Il a laissé son nom et son numéro de téléphone. 6. Tu as vu les nouveaux modèles de la collection? Oui, quelques-uns sont vraiment originaux! 7. Il paraît que vous avez acheté une maison à la campagne? Oui, nous avons fait quelques travaux et maintenant elle est très confortable! 8. Tu as rencontré quelqu'un à la soirée de Léa? Personne, j'étais très fatigué et je suis rentré me coucher tôt. 9. Vous voulez boire quelque chose? Un jus d'orange, s'il vous plaît.

8 8 10. Les enfants veulent jouer dehors. Tu pourrais leur prêter des vêtements chauds? Bien sûr. Regarde dans l'armoire, il doit y avoir quelques pulls en laine. Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 3 Complétez avec tout, toute, tous, ou toutes. Vous avez 6 bonnes réponses sur 6 Élise est une directrice très organisée. Elle note tous ses rendez-vous dans son agenda et prépare sérieusement toutes les émissions de VTV. Les journalistes qui l'ont rencontrée apprécient sa créativité même si tous ne partagent pas la nouvelle orientation de la chaîne. Élise ne travaille pas toute seule mais avec une équipe de collaborateurs : tous ont une fonction bien précise et permettent à la chaîne de diffuser des reportages de qualité. Tout sujet qui parle de questions sociales est particulièrement suivi par les téléspectateurs. Les indéfinis et la négation, exercice 1 Reformulez les phrases à la forme négative à l'aide des pronoms rien, ou personne. Vous avez 7 bonnes réponses sur 7 1. Quelqu'un a téléphoné. Personne n a téléphoné. 2. Vous avez pris quelque chose? Vous n avez rien pris? 3. Tout amuse cet enfant. Rien n amuse cet enfant. 4. Elle a écrit à tout le monde. Elle n a écrit à personne. 5. Je veux tout savoir. Je ne veux rien savoir. 6. Le directeur a félicité tout le monde. Le directeur n a félicité personne. 7. Elle doit tout dire. Elle ne doit rien dire. Les indéfinis et la négation, exercice 2 Répondez aux questions, à l'aide de en et aucun(e), comme dans l'exemple. Exemple : Vous avez rencontré tous mes collaborateurs? Non, je n'en ai rencontré aucun. Vous avez 5 bonnes réponses sur 6 1. Tu prépares toutes les émissions? Non, je n en prépare aucune. 2. Vous connaissez des revues françaises? Non, je n en connais aucune. 3. Il a vu tous les films de Chabrol? Non, il n en a vu aucun. 4. Ils ont pris beaucoup de congés cette année? Non, ils n en ont pris aucun. 5. Elle a pu inviter tous ses amis? Non, elle n en a pu inviter aucun. Non, elle n a pu en inviter aucun. 6. A-t-il beaucoup de qualités artistiques? Non, il n en a aucune. La phrase nominale, exercice 1 Donnez le verbe qui correspond au nom. Exemple : Création : créer Vous avez 8 bonnes réponses sur 9 1. Abandon : abandonner 2. Remboursement : rembourser

9 9 3. Présentation : présenter 4. Nomination :? nommer 5. Invitation : inviter 6. Interdiction : interdire 7. Réponse : répondre 8. Changement : changer 9. Réunion : réunir La phrase nominale, exercice 2 Donnez un titre (sous forme nominale) aux informations suivantes. Exemple : On a crée une société de protection des animaux. Création d'une société de protection des animaux. Vous avez 6 bonnes réponses sur 7 1. On a ouvert une boulangerie.. Ouverture d une boulangerie 2. On a construit une école.. Construction d une école 3. On a changé le montant des cotisations.. Changement du montant des cotisations 4. On a arrêté les voleurs à Rome.. Arrestation des voleurs à Rome 5. On a arrêté la circulation rue de la Paix.. Arrestation de la circulation rue de la Paix Arrêt de la circulation rue de la Paix 6. On a réuni les parents d'élèves.. Réunion des parents d eleves. 7. On a réduit le temps de travail.. Réduction du temps de travail Forum II, unité 4 Jan Dobrovolný Le passif, exercice 1 Vous avez 8 bonnes réponses sur 8 Le passif, exercice 2 Replacez chaque complément d'agent afin de compléter les énoncés à la forme passive. Vous avez 8 bonnes réponses sur 8 Le passif, exercice 3 Mettez les énoncés suivants à la forme passive (attention aux accords). Exemple : Une jeune journaliste interviewe la directrice de VTV. La directrice de VTV est interviewée par une jeune journaliste. Vous avez 5 bonnes réponses sur 8 Le passif, exercice 4 Actif ou passif? Complétez le texte suivant en mettant les verbes entre parenthèses à la forme active ou passive du temps indiqué : Vous avez 5 bonnes réponses sur 10 Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 1a Complétez le texte. Vous avez 4 bonnes réponses sur 6

10 10 Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 1, b Complétez le texte. Choisissez un élément dans la liste : Placez l'élément au bon endroit : Vous avez 6 bnnes réponses sur 6 Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 2 Complétez les dialogues avec quelques, quelques-uns, quelqu'un ou quelque chose. Vous avez 8 bonne(s) réponse(s) sur 10 Les adjectifs et les pronoms indéfinis, exercice 3 Complétez avec tout, toute, tous, ou toutes. Vous avez 4 bonnes réponses sur 6 Les indéfinis et la négation, exercice 1 Reformulez les phrases à la forme négative à l'aide des pronoms rien, ou personne. 1. Quelqu'un a téléphoné. Personne n'a téléphoné. 2. Vous avez pris quelque chose? Vous n'avez rien pris? 3. Tout amuse cet enfant. Cet enfant n'amuse rien. 4. Elle a écrit à tout le monde. Elle n'a rien octit. 5. Je veux tout savoir. Je ne veux rien savoir. 6. Le directeur a félicité tout le monde. Le directeur n'a rien félicité. 7. Elle doit tout dire. Elle ne doit rien dire. Vous avez 4 bonnes réponses sur 7 Les indéfinis et la négation, exercice 2 Répondez aux questions, à l'aide de en et aucun(e), comme dans l'exemple. Exemple : Vous avez rencontré tous mes collaborateurs? Non, je n'en ai rencontré aucun. 1. Tu prépares toutes les émissions? Non, je n'en prépare aucune. 2. Vous connaissez des revues françaises? Non, je n'en connais aucune. 3. Il a vu tous les films de Chabrol? Non, il n'en a vu aucun. 4. Ils ont pris beaucoup de congés cette année? Non, ils n'en ont pris aucun. 5. Elle a pu inviter tous ses amis? Non, elle n'en a pu aucun. 6. A-t-il beaucoup de qualités artistiques? Non, il n'en a aucun. Vous avez 4 bonnes réponses sur 6 La phrase nominale, exercice 1 Donnez le verbe qui correspond au nom. Exemple : Création : créer 1. Abandon : abandonner 2. Remboursement : rembourser 3. Présentation : présenter 4. Nomination : nominer 5. Invitation : inviter 6. Interdiction : interdir

11 11 7. Réponse : réponder 8. Changement : changer 9. Réunion : réunir Vous avez 6 bones réponses sur 9 La phrase nominale, exercice 2 Donnez un titre (sous forme nominale) aux informations suivantes. Exemple : On a crée une société de protection des animaux. Création d'une société de protection des animaux. 1. On a ouvert une boulangerie. Ouverture d'une boulangerie. 2. On a construit une école. Construction d'une école. 3. On a changé le montant des cotisations. Changement au montant des cotisations. 4. On a arrêté les voleurs à Rome. Arrêt aux voleurs à Rome. 5. On a arrêté la circulation rue de la Paix. Arrêt de la circulation rue de la Paix. 6. On a réuni les parents d'élèves. Réunion aux parents d'élèves. 7. On a réduit le temps de travail. Réduction au temps de travail. Vous avez 3bones réponses sur 7

12 12 Exercices B U 4 Nom: A Exprimer son accord/son désaccord, Constituez les six dialogues. 1. Comment voulez-vous qu'il achève son exposé? On l'interrompt sans cesse Je crois que tu devrais prendre quelques jours de repos. Tu as l'air fatigué Dis donc, tu n'aurais pas un peu maigri? Jean est un excellent médecin. Je lui fais entièrement confiance Je n'ai pas aimé le dernier film de Bresson. Je l'ai trouvé ennuyeux C'est normal que tu aies raté ton examen : tu n'as pas assez étudié... B Exprimer son accord/son désaccord, Choisissez la bonne réponse. 1. L'eau gèle à 0 degré. 2. La France administrative compte 27 régions 3. Sydney est la capitale de l'australie. 4. L Espagne a des frontières communes avec la France et le Portugal 5. La tour Eiffel a été construite pour l'exposition universelle de C'est Victor Hugo qui a écrit «Madame Bovary». C Complétez le texte à l'aide des mots suivants : enfin, ensuite, tout d'abord, d'une part, d'autre part, pour terminer. Ma cousine est venue me rendre visite avant-hier. Comme elle ne connaissait pas Paris, nous avons fait beaucoup de tourisme.., nous avons visité le Musée d'orsay et la place des Vosges, où a vécu Victor Hugo., nous nous sommes promenés le long des quais de Seine, c'était très agréable. Nous avons décidé de ne pas visiter le musée du Louvre car il y avait trop d'attente à l'entrée et. nous voulions profiter du beau temps qu'il faisait ce jour-là., nous avons décidé de dîner au restaurant. Nous avons hésité entre une pizzeria et une crêperie : nous avons choisi un restaurant chinois. C'était délicieux!

13 13 Exercices B U 4 Nom: Le Xuan A Exprimer son accord/son désaccord, Constituez les six dialogues. Vous avez 6 bonnes réponses sur 6 1. Comment voulez-vous qu'il achève son exposé? On l'interrompt sans cesse. Je suis de votre avis. On devrait le laisser parler. 2. Je crois que tu devrais prendre quelques jours de repos. Tu as l'air fatigué. Tu as raison, j'ai vraiment besoin de vacances. 3. Dis donc, tu n'aurais pas un peu maigri? Pas du tout! Je n'arrête pas de manger! 4. Jean est un excellent médecin. Je lui fais entièrement confiance. En effet, il est très compétent. 5. Je n'ai pas aimé le dernier film de Bresson. Je l'ai trouvé ennuyeux. Je ne suis pas d'accord. Pour moi, le scénario est original. 6. C'est normal que tu aies raté ton examen : tu n'as pas assez étudié C'est faux! J'ai révisé pendant deux semaines! B Exprimer son accord/son désaccord, Choisissez la bonne réponse.!!!! - L'eau gèle à 0 degré. L'eau bout à 100 degrés. - La France administrative compte 27 régions - Sydney est la capitale de l'australie. - L Espagne a des frontières communes avec la France et le Portugal - La tour Eiffel a été construite pour l'exposition universelle de C'est Victor Hugo qui a écrit «Madame Bovary». Vous avez 5 bonnes réponses sur 6 C Complétez le texte à l'aide des mots suivants : enfin, ensuite, tout d'abord, d'une part, d'autre part, pour terminer. Ma cousine est venue me rendre visite avant-hier. Comme elle ne connaissait pas Paris, nous avons fait beaucoup de tourisme. Tout d'abord, nous avons visité le Musée d'orsay et la place des Vosges, où a vécu Victor Hugo. Ensuite, nous nous sommes promenés le long des quais de Seine, c'était très agréable. Nous avons décidé de ne pas visiter le musée du Louvre car d'une part il y avait trop d'attente à l'entrée et d'autre part nous voulions profiter du beau temps qu'il faisait ce jour-là. Enfin, nous avons décidé de dîner au restaurant. Nous avons hésité entre une pizzeria et une crêperie : pour terminer nous avons choisi un restaurant chinois. C'était délicieux! Vous avez 6 bonnes réponses sur 6

14 14 Exercices B U 4 Nom: Tibor Kučera A Exprimer son accord/son désaccord, Constituez les six dialogues. Vous avez 4 bonnes réponses sur 6 1. Comment voulez-vous qu'il achève son exposé? On l'interrompt sans cesse. Je suis de votre avis. On devrait le laisser parler. 2.Je crois que tu devrais prendre quelques jours de repos. Tu as l'air fatigué. Tu as raison, j'ai vraiment besoin de vacances. 3. Dis donc, tu n'aurais pas un peu maigri? Pas du tout! Je n'arrête pas de manger! 4. Jean est un excellent médecin. Je lui fais entièrement confiance. C'est faux! J'ai révisé pendant deux semaine. En effet, il est très compétent 5. Je n'ai pas aimé le dernier film de Bresson. Je l'ai trouvé ennuyeux. Je ne suis pas d'accord. Pour moi, le scénario est original. 6. C'est normal que tu aies raté ton examen : tu n'as pas assez étudié En effet, il est très compétent. C'est faux! J'ai révisé pendant deux semaine. B Exprimer son accord/son désaccord, Choisissez la bonne réponse. Vous avez 4 bonnes réponses sur 6 - L'eau gèle à 0 degré. -Tout à fait. - La France administrative compte 27 régions Absolument.Pas du tout! Elle n'en compte que Sydney est la capitale de l'australie.- Vous avez tort. C'est Canberra la capitale. - L Espagne a des frontières communes avec la France et le Portugal- Ce n'est pas exact. Précisément. - La tour Eiffel a été construite pour l'exposition universelle de Ce n'est pas vrai. Il s'agit de celle de C'est Victor Hugo qui a écrit «Madame Bovary».- Bien sûr que non! C'est Gustave Flaubert! C Complétez le texte à l'aide des mots suivants : enfin, ensuite, tout d'abord, d'une part, d'autre part, pour terminer. Vous avez 4 bonnes réponses sur 6 Ma cousine est venue me rendre visite avant-hier. Comme elle ne connaissait pas Paris, nous avons fait beaucoup de tourisme.tout d abord, nous avons visité le Musée d'orsay et la place des Vosges, où a vécu Victor Hugo. Ensuite, nous nous sommes promenés le long des quais de Seine, c'était très agréable. Nous avons décidé de ne pas visiter le musée du Louvre car d une part il y avait trop d'attente à l'entrée et d autre part. nous voulions profiter du beau temps qu'il faisait ce jour-là. Enfin, nous avons décidé de dîner au restaurant. Nous avons hésité entre une pizzeria et une crêperie : pour terminer nous avons choisi un restaurant chinois. C'était délicieux!

15 15 Nácvik útvarů administrativního stylu. Motivace: Žáci mají často zájem o práci v zahraničí, jsou schopni si sami najít kontakty, je vhodné je seznámit s tím, jak se písemně ucházet o pracovní místo, navíc je toto učivo také součástí ŠVP, bývá zařazováno i v učebnicích. Postup práce: Žáci se seznámí v učebnici Forum II se zásadami psaní životopisu a motivačního dopisu toto učivo podporuje i mezipředmětové vztahy, protože administrativní styl je součástí výuky jazykové i v rámci výuky českého jazyka. Text administrativního stylu je však velmi vzdálený běžnému hovoru, a proto pro žáky obtížný, navíc ve Francii je zatížen řadou vyžadovaných frází, které v běžném dorozumívání nejsou potřebné. Proto je pro žáky velmi přitažlivé, seznámí-li se s možností administrativní text tvořit s pomocí webových stránek. Žáci sami vyhledají vhodné stránky pod zadáním curriculum vitae, lettre de motivation, vyberou si vhodné a použijí dle zadání učitele (např. požádejte o stáž, požádejte o místo apod.) Vypracované úkoly žáci zašlou učiteli, ten je opraví a pošle s vyznačenými chybami zpět, žáci pak pro sebe udělají úpravy, uloží se apod. Výhody: Je možné a žákovskými pracemi pracovat, archivovat je, upozorňovat na opakující se chyby. Žáci mají možnost si práci uložit a dále s textem pracovat podle svých potřeb. U tohoto typu práce je opravdu velkým přínosem práce s počítači. Nevýhody: Práce je poměrně dosti časově náročná pro učitele.

16 16 Ukázky prací: Sylvie Fedorová NAT 10, rue Žižkova 42, rue Victor Hugo Brno Carcassonne Tél Tél Candidature à un poste d assistante de direction Brno, le 4 Mai 2010 PJ: CV Madame, Monsieur, C est la publicité au journal qui m a fait découvrir le nom de votre société. Et j y voudrais travailler comme une assistante de direction. Je suis Tchèque, j étudie le français et mon désir est perfectionner mon français. Je possede du baccalauréat général. Je parle bien français, anglais, tchèque et j ai les principes du latin. Par ailleurs, je maîtrise les outils d Internet, Word et Excel. J aimerais obtenir un poste à votre société correspondant à moc expérience parce que j ai travaillé en France dans une entreprise comme l assistante de direction l année derniere. Je me tiens à votre entière disposition et je vous prie de croire, Madame, Monsieur, à mes sentiments les plus respectueux. Sylvie Fedorová Barevně jsou vyznačeny části s chybou, žák pak hledá nové, správné řešení.

17 17 Ivana Honzová École Saint Bernard de la Chapelle 22, rue Fleischnerova 11, rue Saint-Bruno Brno Paris Tél Tél Candidature à un poste d assistante de direction Brno, le 31 janvier 2010 PJ:CV Madame, Monsieur Je voudrais travailler dans votre école. Je connais votre école, parce que ma copine travaille chez vous. Je voudrais le poste d assistante de direction. Je suis Tchèque et j étudie le français. Je voudrais améliorer mon français. J ai le baccalauréat général. Je parle bien français, anglais, russe et tchèque. Par ailleurs, je maîtrise les outils d Internet, Word et Excel. J aimerais obtenir un poste à votre école correspondant à mon expérience, quelle ça veut dire j ai travaillé à Nancy dans une entreprise comme l assistante de direction. Je me tiens à votre entière disposition et je vous prie de croire, Madame, Monsieur, à mes sentiments les plus respectueux. Ivana Honzová

18 18 Richard Pánek 17, rue Bieblova Brno tél ISE 25, rue Charles de Gaulle Bordeaux Brno, le 1 février 2010 Candidature à un poste d assistant d informaticien Madame, Monsieur Quand je naviguais sur web, j ai fait découvrir votre site internete. Cette page internet m a intéressé beaucoup. J ai regardé que vous cherché un assistant d informaticien. J ai le baccalauréat d lycée de mathématique. Je sais travailler avec l ordinateur par example Word, Excel, avec Internet. Je sais faire programmés (C++, Java). Je parle bien thèque et anglais. J aimerais obtenir un poste chez ISE, parceque cette société est connu en Erope. Ce travail à Bordeaux m interesse, j aimerais grande ville et cette région. Je me tiens à votre entière disposition pour tous renseignements complémentaires. Je vous prie, Madame, Monsieur, d'agréer l'expression de mes respectueuses salutations. R. Pánek

19 19 CV David Nezval 3, rue Špirkova Brno tél nationalité tchèque né le 16 avril 1991 à Brno célibataire FORMATION : Le lycée Brno, třída Kapitána Jaroše 14; baccalauréat (mathématiques, physique, tchèque, anglais) : college ZŠ Křídlovická 30b, Brno : le (la!) primase nesmysl primairezš Měšťanská 21, Brno LANGUES - Anglais: courant - Franc ais: lu, écrit, parlé - Allemand: conaissance théorique, peu de pratique - Tchèque: lange maternelle RENSEIGNEMENTS COMPLÉMENTAIRES - Informatique: maîtrise de Word, d Excel; programe à Pascal, C, Java, xhtml - Le permise de conduire: B, C, T - Loisirs: ski, velo, randonnée, basket-ball

20 20 CURRICULUM VITAE Marek LE XUAN Adresse Mokrá 324 Mokrá u Brna République tchéque Télephone (mobile) lexuan@seznam.cz Le photo de moi ici État civil Situation de famille Célibataire Nationalité Tchéque Date de naissance Objectif Formation 2010 Baccalauréat (mathématiques, tchéque, économique économie, anglais) á au Lycée Brno, t. Kpt. Jaroše 14, class mathématique Langues - anglais - actif - francais - passif - russe - passif Les autres habilités - permis de conduire (classe B) - travail avec un ordinateur A Brno, Marek Le Xuan

21 21 Práce s textem písně, básně Motivace: Spojení hudby a slova je pro žáky zajímavé, navíc u počítače mají ještě obraz. Mohou si píseň pouštět individuálně do sluchátek, najít si titulky ve francouzštině, angličtině lze využít i mezipředmětových vztahů. Postup práce: Žáci dostali elektronickou poštou následující přehled webových stránek a vybírali si z nich podle svého zájmu, cíl hodiny je doplnit učivo z učebnice symboly Francie. Marseillaise s anglickými titulky M. Mathieu s franc. Titulky Placido Domingo Liberté text Gérard Philipe Le bateau ivre Il pleure dans mon coeur Debussy+hlas Il pleure dans mon coeur text Il pleure dans mon coeur text+hlas Při časové dotaci ve 4. ročníku žáci spíše jen sledovali text a poslouchali, zatím jsme nevěnovali pozornost nácviku písní. Pro doplnění se někteří seznámili s básněmi, které znají z hodin češtiny, tentokrát v originálním znění. Výhody této práce Žáci poznali nové webové stránky, celá tato hodina byla spíše motivační. Nevýhody Zatím hodina proběhla bez problémů, šlo o činnost spíše rekreační

22 22 Další doporučené a osvědčené webové stránky: osvědčen spektrum cvičení k učebnici Forum I, II dobré na slovní zásobu, stránky jsou i ozvučené, není jen pro FrJ, ale i pro jiné jazyky poskytuje řadu odkazů na procvičování a hry, žáci sami si aktivně hledají, co je zajímá velmi oblíbené stránky vybízejí k samostatné činnosti vhodné pro procvičování - podobně - jedna z nejoblíbenějších stránek, koncipovaná jako detektivka pro různé úrovně jazyka, doprovázeno i vyslovností slovíček - portál Francouzského institutu tato stránka poskytuje obrázkový slovník -velmi oblíbená stránka, trochu dětinská, poskytuje materiál pro různé úrovně jazyka - naše oblíbené TV5 dává možnost vyzkoušet různé kulturní testy, favoritem je hra Lettris Tematické stránky lze využít pro různá témata podle programu hodin: - počasí recepty, jídlo A noviny k tématu média: nejčastěji Le Monde, Le Figaro. II. ročník Francouzský jazyk Příklad: 2.B

23 23 Téma: Qu est-ce que tu préfères? Cíl: procvičit a zopakovat druhý stupeň příd.jmen, srovnání (comparaison: plus/moins que) Před hodinou jsem připravil PDF verzi vyučovací hodiny: tvořilo je několik sad obrázků, které spolu různě souvisely: TGV parní lokomotiva, horská scenérie louky, řeka moře, venkovské stavení mrakodrap, slavná herečka slavný herec. V první fázi hodiny měli studenti za úkol komentovat jednotlivé obrázky, které jsem jim promítal v různém pořadí. Ve skupinách pak měli během časového úseku vypsat co nejvíc přídavných jmen, které se jim s tím kterým obrázkem vybaví. Následně jsme si obrázky pouštěli znovu a ta skupina, která k jednotlivým obrázkům přimyslela nejvíc přídavných jmen, v improvizované mini-soutěži zvítězila. V poslední fázi jsme spojovali obrázky do dvojic: studenti měli za úkol najít mezi jednotlivými dvojicemi obrázků co nejvíc vzájemně srovnatelných vlastností (např. TGV vs parní lokomotiva: rychlý, pohodlný, bezpečný vs pomalý, nebezpečný, romantický atp.). Následně tvořili věty typu «Le TGV est plus confortable que le train à vapeur» atd. Hodinu jsme zakončili cvičením z pracovního sešitu a zadáním domácího úkolu. Osvědčilo, bavilo je to, dobrý výsledek

24 24 Příklad: 2.C Téma: S orienter en ville indiquer un trajet Cíl: rozkazovací způsob, př. určení místa (à gauche, à côté, au bout, tout droit, etc.) Tématem 7.lekce v učebnici Connexions 1 je město, orientace ve městě: studenti by měli být schopni ukázat někomu cestu, zeptat se na cestu, popsat základní městské reálie. K procvičení látky jsem využil příručky nakladatelství CLE: 150 Activités avec l Internet. Osmnáctá kapitola uvedené publikace s názvem Pour aller à dané téma pojednává. Studenti pracují s internetovými stránkami města Douai (viz příloha). Prvním úkolem bylo doplnit malou křížovku: cílem tu je připomenout základní slovní zásobu a obraty (Excusez-moi, pour aller à...). Poté jsme se podívali na plánek města Douai (activité 53): s přihlédnutím k tomuto plánku měli studenti doplnit krátký text (gap-exercice, text s bílými místy): rozhovor chodce a automobilisty, který se ptá na cestu. Přeložili jsme si základní výrazy (odbočte vpravo, pokračujte rovně a podobně). V posledním úkolu (activité 54) jsme se seznámili s nejznámějšími pamětihodnostmi města Douai. Součástí úkolu byl krátký text, do nějž bylo třeba z plánku města doplnit chybějící slovíčka. Ta se následně vepsala do křížovky s tajenkou. Úkol jsme zakončili improvizací na téma : Promiňte, kde se nachází /Excusez-moi, où se trouve...? Studenti pracovali ve dvojicích (konverzace). Na úplný závěr jsem zobrazil plánek města na promítací plochu a všichni společně jsme si vysvětlovali cestu od místního nádraží k nejrůznějším památkám. Zajímavé, bavilo je to, dobrý výsledek, poslechová vičení - dobrá

25 25 Příklad : 2.B Téma: Exprimer l a quantité Cíl: použití výrazů množství typu une bouteille de Lekce 8. v učebnici Forum 1 se zaměřuje na téma jídlo, restaurace. V rámci tohoto tématu se probírá základní problematika vyjadřování množství ve francouzštině: člen dělivý na jedné straně, předložka DE po výrazech množství na straně druhé. Nejprve jsme si připomněli používání dělivého členu: krátký text v učebnici nás navedl. Poté jsme zúžili problematiku na výrazy množství (recept v učebnici a uváděné množství přísad 150 g, 1 kilo, une poignée). Studentům jsem ukázal rozdíl v užívání členů a předložky DE (tu mets du sucre vs tu mets un morceau de sucre). V učebnici jsme si prošli další výrazy množství (une brique, un tube atd.), a pak jsem studenty nasměroval na internetové stránky kde jsme společně provedli několik úkolů k procvičení. Jednalo se z větší části o druh doplňovací úkolů (např. Sur le marché on achète pain,.. lait atd.), přiřazování (peu de Les gens boivent. boissons) a cvičení, v nichž měli studenti vybírat s vícero možností (např. Je voudrais acheter un pot de/une bouteille d eau).

26 26 Příklad: 2.B Téma: Číst recept ( lire une recette) Cíl: základní slovní zásoba týkající se vaření, člen dělivý vs přeložka DE Práce s internetem. Přes vyhledávač jsme se dostali na stránky La cuisine de Marthe a otevřeli odkaz Petite entrée italienne. Zde měli studenti za úkol (activité 46) prohlédnout si fotografii, na níž byl zobrazen italský předkrm, a na přiloženém pracovním listu odpovědět, jsou-li tvrzení pravdivá či nikoli (např. Les tomates sont à gauche de l assiette). Takto jsme si připomněli/aktivovali základní slovní zásobu. Následující úkol byl zaměřen na slovní zásobu týkající se vaření, receptů (activité 47): studenti měli spojit dané slovo s jeho francouzskou definicí (une tranche un morceau coupé mince). Posledním úkolem (activité 48) poté bylo pročíst si nejprve recept z aktivity 46 (entrée italienne): studenti jsou upozorněni na to, že v rubrice Ingrédients se vyskytují podstatná jména bez členu (200 g de fromage, olives). Následně jsme otevřeli další recept nazvaný Cake. Studenti měli doplnit následující tabulku: Produit Dans la partie «Ingrédients» Dans la partie «Recette» 1 Sucre 125 grammes de sucre Le sucre 2 Beurre 3 Oeufs 4 Farine 5 Levure 6 Raisins secs 7 Rhum Ukázali jsme si, že v části Recette se píší podstatná jména buď se členem určitým (to proto, že uvedené suroviny byly zmíněny v části Ingrédients, takže jsou již určené) anebo s výrazem množství (une cuillérée de): v takovém případě jsou bez členu. Za domácí úkol měli pak studenti sami na základě rozboru dalšího receptu (Truite et saumon fumés au fromage frais de chèvre) z uvedené internetové stránky vyplnit další tabulku: Dans la partie «Ingrédients» Dans la partie «Recette» 1 150g de saumon fumé 2 150g de truite fumé

27 g de chèvre frais 4 Crème 5 Ciboulette 6 Sel et poivre II. ročník Ruský jazyk Výuka ruského jazyka ve skupině čtvrtého ročníku 4. AD v počítačové učebně

28 Pro opakování a upevňování gramatických jevů jsme používali online jazyková cvičení, která jsou na německých internetových stránkách a Zde jsou gramatická cvičení seřazená podle slovních druhů a gramatických jevů v rámci jednotlivých slovních druhů. Studenti si zde procvičovali především konjugaci sloves v přítomném čase, tvary minulého času sloves, deklinaci podstatných a přídavných jmen v jednotném a množném čísle, číslovky a předložky. Na druhé zmíněné internetové stránce, která je spíš určena pro děti, studenti měli možnost kromě jazykových cvičení vyzkoušet si také fonetická cvičení a seznámit se s některými jazykolamy. Práce s těmito stránkami je důležitá zejména motivačně, žáci poznávají, že se mohou ruštinou zabývat i mimo hodiny ruského jazyka, zjišťují, že je tento jazyk vyučován i jinde v zahraničí. 5. lekce učebnice Raduga 2 je zaměřena na zeměpisné a časové údaje a životní prostředí. Úvodní článek je věnován cestováním v Rusku po transsibiřské magistrále, čehož jsme využili v učebně. Na internetové stránce je možné virtuálně cestovat po transsibiřské magistrále, prohlédnout si celou trasu a poznat některé přírodní krásy Ruska. Cílem bylo, aby se studenti blíže seznámili s geografií Ruska a aby si osvojili ruské názvy významných geografických útvarů. Jelikož je cestování po transsibiřské magistrále spojeno s cestování po železnici, využili jsme i stránky Ruských železničních drah kde se studenti seznámili s vyhledáváním spojů přes internet a se čtením jízdního řádu vyhledaných spojů. Tyto webové stránky jsou velmi vhodné pro výuku témat jako doprava, dopravní prostředky, cestování. Další článek je věnován ochraně životního prostředí a ochraně rostlin a živočichů. Na internetové stránce se měli studenti možnost seznámit s ruskou Červenou knihou ohrožených druhů a s ruskými názvy některých druhů rostlin a živočichů a jejich tříd. Tato aktivita vhodně poslouží pro procvičení témat příroda, flora, fauna, ochrana životního prostředí, problémy současného světa. Výuka ruštiny v počítačové učebně je zajímavá hlavně tím, že se žáci seznamují se stránkami, kam by asi sami nezavítali, poznávají reálie současnéhoruska a zjišťují, nakolik je praktické ovládat ruštinu. Vzhledem k tomu, že studijních materiálů k výuce ruštiny ve srovnání s ostatními cizími jazyky není takové množství a v hlavně nejsou k dispozici v dostatečné rozmanitosti, je možnost využití výuky na počítači rozhodně velkým přínosem. Jedinou nevýhodou je časová náročnost příprav takových vyučovacích hodin. 28

Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche TEST

Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche TEST VY_32_INOVACE_FJ_152 Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche TEST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: březen 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast:

Více

Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný

Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný VY_32_INOVACE_FJ_154 Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný PRACOVNÍ LIST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: březen 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie:

Více

1. Určovatelé: Členy a nesamostatná zájmena Les déterminants Člen určitý (l article défini)

1. Určovatelé: Členy a nesamostatná zájmena Les déterminants Člen určitý (l article défini) 1. Určovatelé: Členy a nesamostatná zájmena Les déterminants Člen určitý (l article défini) Rod mužský le/l les Rod ženský la/l les Jednotné číslo V češtině rozlišujeme tři rody, ve francouzštině pouze

Více

Minulý čas složený Passé composé Pracovní list

Minulý čas složený Passé composé Pracovní list VY_32_INOVACE_FJ_145 Minulý čas složený Passé composé Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné

Více

Présent Přítomný čas Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová

Présent Přítomný čas Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová VY_32_INOVACE_FJ_142 Présent Přítomný čas Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a

Více

PhDr. Jana Bros-Svobodová

PhDr. Jana Bros-Svobodová Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: PhDr. Jana Bros-Svobodová Konverzace Famille (Rodina) Pracovní list lze zařadit do hodin konverzace francouzského jazyka. Základem je poslechové

Více

Francouzský jazyk 9. ročník

Francouzský jazyk 9. ročník Francouzský jazyk 9. ročník evátá třída (Testovací klíč: GEXFTMOO) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 8 14 Poslech / Gramatika / Konverzace / Čtení s porozuměním /

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0229 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_126 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Anna Fekiačová

Více

Subjonctif Konjunktiv

Subjonctif Konjunktiv VY_32_INOVACE_FJ_157 Subjonctif Konjunktiv PRACOVNÍ LIST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy

Více

Francouzský jazyk. Voyages IIIcestování

Francouzský jazyk. Voyages IIIcestování Francouzský jazyk Voyages IIIcestování III Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Publikace vznikla v rámci kmenového úkolu NÚV Metodické komentáře ke Standardům pro základní vzdělávání.

Publikace vznikla v rámci kmenového úkolu NÚV Metodické komentáře ke Standardům pro základní vzdělávání. Publikace vznikla v rámci kmenového úkolu NÚV Metodické komentáře ke Standardům pro základní vzdělávání. Kateřina Juřičková, Jitka Tůmová, 2015 ISBN 978-80-7481-148-7 Vydal NÚV, Praha 2015 Metodické komentáře

Více

PASSÉ COMPOSÉ MINULÝ ČAS SLOŽENÝ prezentace

PASSÉ COMPOSÉ MINULÝ ČAS SLOŽENÝ prezentace VY_32_INOVACE_FJ_144 PASSÉ COMPOSÉ MINULÝ ČAS SLOŽENÝ prezentace Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu

Více

Předmět: Francouzský jazyk

Předmět: Francouzský jazyk Předmět: Francouzský jazyk Charakteristika předmětu francouzský jazyk 2. stupeň Vyučovací předmět francouzský jazyk patří do vzdělávacího oboru Další cizí jazyk a realizuje se ve vzdělávací oblasti Jazyk

Více

francouzština Jméno, příjmení, tituly:...

francouzština Jméno, příjmení, tituly:... francouzština Jméno, příjmení, tituly:... Datum:... Hodnocení: Písemná:... Ústní:... Cvičení:... Projekt:... Výsledek: Způsob vyhodnocení: Při vyhodnocení budou započteny jen správné odpovědi. Blok otázek

Více

Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534

Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 VY_32_INOVACE_FJ_141 Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření: únor 2013 Ročník: 3.

Více

Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche Pracovní list

Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche Pracovní list VY_32_INOVACE_FJ_151 Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: březen 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická

Více

Subjonctif Konjunktiv

Subjonctif Konjunktiv VY_32_INOVACE_FJ_158 Subjonctif Konjunktiv TEST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a způsoby

Více

VENDRE prodat, prodávat

VENDRE prodat, prodávat impératif (rozkazovací způsob) finis finissons finissez skonči skončeme skončete VENDRE prodat, prodávat je vends tu vends il/elle vend présent (přítomný čas) prodávám prodáváš prodává passé composé (minulý

Více

Concordance de temps Souslednost časová

Concordance de temps Souslednost časová VY_32_INOVACE_FJ_160 Concordance de temps Souslednost časová PRACOVNÍ LIST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie:

Více

francouzština Jméno, příjmení, tituly:...

francouzština Jméno, příjmení, tituly:... francouzština Jméno, příjmení, tituly:................................................................................. Datum:.................................................................................................................

Více

Souminulý čas Imparfait Test

Souminulý čas Imparfait Test VY_32_INOVACE_FJ_149 Souminulý čas Imparfait Test Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a způsoby

Více

Présent Přítomný čas TEST

Présent Přítomný čas TEST VY_32_INOVACE_FJ_143 Présent Přítomný čas TEST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a způsoby Předmět:

Více

Téma: Les boissons VY_32_INOVACE_292

Téma: Les boissons VY_32_INOVACE_292 Téma: Les boissons Autor: Číslo projektu: Mgr. Michaela Bašná CZ.1.07/1.5.00/34.1072 Ročník: 2. 3. Obor vzdělávání: Vzdělávací oblast: Tematický okruh: hotelnictví jazykové vzdělávání odborná slovní zásoba

Více

Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný

Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný VY_32_INOVACE_FJ_155 Podmiňovací způsob přítomný TEST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a způsoby

Více

MA FAMILLE ET MOI / MOJE RODINA A JÁ

MA FAMILLE ET MOI / MOJE RODINA A JÁ LEÇON DEUX 2 MA FAMILLE ET MOI / MOJE RODINA A JÁ J aimerais bien vous présenter ma famille. Nous sommes une famille nombreuse. Nous avons une ferme dans les montagnes. Nous, ça veut dire mes parents,

Více

Sylvain Levey: Dyť je to prdel, ne?

Sylvain Levey: Dyť je to prdel, ne? Sylvain Levey: Dyť je to prdel, ne? Překlad Natálie Preslová (ukázka) 2 2: Koukni na něj. Co vidíš? 1: Muže na zemi. Klečí. 2: Třese se. 1: Možná je mu zima. 2: Možná. 1: Sklonil hlavu. 2: Stydí se. 1:

Více

zvuková a grafická podoba jazyka - fonetické znaky (pasivně), základní výslovnostní návyky, vztah mezi zvukovou a grafickou podobou slov

zvuková a grafická podoba jazyka - fonetické znaky (pasivně), základní výslovnostní návyky, vztah mezi zvukovou a grafickou podobou slov 9.3.4. Jazyk a jazyková komunikace Francouzský jazyk - začátečníci - platný do 2015 Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV realizace Metody práce Průřezová

Více

Souminulý čas Imparfait Pracovní list

Souminulý čas Imparfait Pracovní list VY_32_INOVACE_FJ_148 Souminulý čas Imparfait Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy

Více

Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků. Třída: 9.B Datum ověření: 14.9.2012

Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků. Třída: 9.B Datum ověření: 14.9.2012 Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Název: Suites récurrentes étude à l'aide d'une suite auxiliaire

Název: Suites récurrentes étude à l'aide d'une suite auxiliaire Název: Suites récurrentes étude à l'aide d'une suite auxiliaire Autor: Mgr. Jiří Bureš, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její

Více

Potraviny. Na trhu. Maée jede nakoupit do města. Nejprve jde Maée na trh. (Chez le fruitier, elle achète des fruits et des légumes.

Potraviny. Na trhu. Maée jede nakoupit do města. Nejprve jde Maée na trh. (Chez le fruitier, elle achète des fruits et des légumes. A Na trhu Maée jede nakoupit do města. Nejprve jde Maée na trh. (Chez le fruitier, elle achète des fruits et des légumes.) Maée: Bonjour, je voudrais des pommes rouges. Fruitier: Combien en voulez-vous?

Více

Personnage principal du roman Bel-Ami vu par des différentes adaptations de théâtre Comparaison de deux versions, la tchèque et la française

Personnage principal du roman Bel-Ami vu par des différentes adaptations de théâtre Comparaison de deux versions, la tchèque et la française MASARYKOVA UNIVERZITA, FILOZOFICKA FAKULTA, USTAV ROMANSKÝCH JAZYKU A LITERATUR Personnage principal du roman Bel-Ami vu par des différentes adaptations de théâtre Comparaison de deux versions, la tchèque

Více

Žádost o práci ve Francii

Žádost o práci ve Francii Evropské služby zaměstnanosti Žádost o práci ve Francii Po výběru vhodného pracovního místa z nabídky na trhu práce (databáze ANPE, APEC, OMI, personální agentury tisk, žluté stránky, EURES, aj.) je potřeba

Více

Název: Komplexní čísla zobrazení v rovině

Název: Komplexní čísla zobrazení v rovině Název: Komplexní čísla zobrazení v rovině Autor: Mgr. Jiří Bureš, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 6. (4.

Více

Cestování Obecné. Obecné - Základy. Obecné - Konverzace. Můžete mi pomoci, prosím? Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? Pro zeptání se na pomoc

Cestování Obecné. Obecné - Základy. Obecné - Konverzace. Můžete mi pomoci, prosím? Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? Pro zeptání se na pomoc - Základy Můžete mi pomoci, prosím? Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? Pro zeptání se na pomoc Mluvíte anglicky? Parlez-vous anglais? Pro zeptání se, zda člověk mluví anglicky Mluvíte _[language]_?

Více

DIDAKTICKÝ TEST POSLECH, ČTENÍ A JAZYKOVÁ KOMPETENCE. 2.1 Pokyny k uzavřeným úlohám. 2.2 Pokyny k otevřeným úlohám

DIDAKTICKÝ TEST POSLECH, ČTENÍ A JAZYKOVÁ KOMPETENCE. 2.1 Pokyny k uzavřeným úlohám. 2.2 Pokyny k otevřeným úlohám FRANCOUZSKÝ JAZYK DIDAKTICKÝ TEST POSLECH, ČTENÍ A JAZYKOVÁ KOMPETENCE FJIZD15C0T01 Maximální bodové hodnocení: 63 bodů Hranice úspěšnosti: 44 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje

Více

DUM č. 15 v sadě. 3. Fj-1 Technika vyprávění

DUM č. 15 v sadě. 3. Fj-1 Technika vyprávění projekt GML Brno Docens DUM č. 15 v sadě 3. Fj-1 Technika vyprávění Autor: Thierry Saint-Arnoult Datum: 12.03.2014 Ročník: 3AF Anotace DUMu: Rozbor vyprávění snu. Analýza použití jednotlivých minulých

Více

Immigration Logement. Logement - Location. Signifier que vous souhaitez louer un logement. Type de logement. un appartement Type de logement

Immigration Logement. Logement - Location. Signifier que vous souhaitez louer un logement. Type de logement. un appartement Type de logement - Location français Je voudrais louer. Signifier que vous souhaitez louer un logement une chambre un appartement un studio une maison individuelle une maison jumelée une maison mitoyenne Combien coûte

Více

Le Petit Chaperon rouge

Le Petit Chaperon rouge Le Petit Chaperon rouge 2 Le Petit Chaperon rouge Il était une fois une petite fille. Sa mère en était folle et sa mère-grand encore plus. Elle lui avait offert un petit chaperon rouge qui lui allait si

Více

Název: Le Nord et le Sud: les contrastes démographiques

Název: Le Nord et le Sud: les contrastes démographiques Název: Le Nord et le Sud: les contrastes démographiques Autor: RNDr. Marie Šantrůčková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: zeměpis Ročník: 4. a 6.

Více

Très formel, le destinataire a un titre particulier qui doit être utilisé à la place de son nom

Très formel, le destinataire a un titre particulier qui doit être utilisé à la place de son nom - Ouverture français tchèque Monsieur le Président, Vážený pane prezidente, Très formel, le destinataire a un titre particulier qui doit être utilisé à la place de son nom Monsieur, Formel, destinataire

Více

STANDARDY FRANCOUZSKÝ JAZYK. 5. ročník. úroveň A1

STANDARDY FRANCOUZSKÝ JAZYK. 5. ročník. úroveň A1 STANDARDY FRANCOUZSKÝ JAZYK 5. ročník úroveň A1 Vypracovala skupina pro přípravu standardů z francouzského jazyka ve složení: Vedoucí: Členové: Mgr. Anna Lukešová, ZŠ s RVJ Fr. Plamínkové, Praha PhDr.

Více

Voyage Général. Général - Bases. Général - Conversation. Demander de l'aide. Demander si une personne parle anglais

Voyage Général. Général - Bases. Général - Conversation. Demander de l'aide. Demander si une personne parle anglais - Bases Můžete mi pomoci, prosím? Demander de l'aide Mluvíte anglicky? Demander si une personne parle anglais Můžete mi pomoci, prosím? Mluvíte anglicky? Mluvíte _[language]_? Demander si une personne

Více

Manuel d'utilisation 4 Pokyny pro uživatele 5

Manuel d'utilisation 4 Pokyny pro uživatele 5 Manuel d'utilisation 4 Pokyny pro uživatele 5 4 2 1 3 7 5 6 1 : Interrupteur marche / arrêt - Hlavní vypínač Zapnuto/Vypnuto L interrupteur principal de la S8 LAN TV permet la mise sous tension et l arrêt

Více

21 LEÇON VINGT ET UN. Problèmes d ordinateur

21 LEÇON VINGT ET UN. Problèmes d ordinateur 2 18 314 21 LEÇON VINGT ET UN Problèmes d ordinateur Au musée, l inauguration de l exposition approche à pas de géant et il reste encore beaucoup à faire. Ces derniers jours, Hélène est à son bureau du

Více

Přihláška Motivační dopis

Přihláška Motivační dopis - Úvod Vážený pane, Formální, příjemce muž, jméno neznámé Vážená paní, Formální, příjemce žena, jméno neznámé Vážený pane / Vážená paní, Formální, jméno a pohlaví příjemce neznámé Monsieur, Madame, Madame,

Více

SOUBOR VZOROVÝCH ÚLOH FRANCOUZSKÝ JAZYK ČTENÍ A JAZYKOVÁ KOMPETENCE

SOUBOR VZOROVÝCH ÚLOH FRANCOUZSKÝ JAZYK ČTENÍ A JAZYKOVÁ KOMPETENCE FRANCOUZSKÝ JAZYK ČTENÍ A JAZYKOVÁ KOMPETENCE ýtení A JAZYKOVÁ KOMPETENCE Skupina úloh I (odpovídá 5. části DT) ÚLOHY 1 5 PĜeþtČte si pčt krátkých textĥ. Na základč informací v textech vyberte k úlohám

Více

Zeptali jsme se našich hostů

Zeptali jsme se našich hostů Zeptali jsme se našich hostů Otázky připravili žáci III.A a III.D. Svým korespondentům poslali účastníci výměny Brno- Nancy 2009. Organizoval Marek Le Xuan (III.A) Odpovědi vybrala a přeložila Katka Dosoudilová

Více

Soubor cvičení k učebnici Le nouveau sans frontières, II. díl. Mgr. Martina Finsterlová

Soubor cvičení k učebnici Le nouveau sans frontières, II. díl. Mgr. Martina Finsterlová Soubor cvičení k učebnici Le nouveau sans frontières, II. díl Mgr. Martina Finsterlová UNITÉ III Leçon 1 1. Mettez les verbes à la forme qui convient: répondre (3. os. množ. č.)... être en colère (1. os.

Více

ČÁST 1: CVIČENÍ NA SLOVNÍ ZÁSOBU

ČÁST 1: CVIČENÍ NA SLOVNÍ ZÁSOBU P r a c o v n í l i s t yp r o f r a n c o u z s k ýj a z y k CZ. 1. 0 7 / 1. 1. 3 4 / 0 2. 0 0 5 2 ČÁST 1: CVIČENÍ NA SLOVNÍ ZÁSOBU 1. Přiřaďte slovíčka k obrázkům. Avoir mal à la tête / Casser la jambe

Více

Žádost o zápis narození Demande d enregistrement de la naissance (nécessaire pour l établissement de l acte de naissance tchèque)

Žádost o zápis narození Demande d enregistrement de la naissance (nécessaire pour l établissement de l acte de naissance tchèque) Žádost o zápis narození Demande d enregistrement de la naissance (nécessaire pour l établissement de l acte de naissance tchèque) do zvláštní matriky vedené Úřadem městské části Brna, Brno-střed, podle

Více

LA BELGIQUE MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

LA BELGIQUE MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 LA BELGIQUE Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

C est ma famille. parler être ne pas être je. trente-deux euros quarante-huit couronnes. dix-neuf couronnes seize euros

C est ma famille. parler être ne pas être je. trente-deux euros quarante-huit couronnes. dix-neuf couronnes seize euros C est ma famille 1 Complète par des pronoms personnels. els. Doplň osobní obní zájmena. 3 1. es 4. êtes 2. sommes 5. parles 7. chantons 3. parlent 6. suis 8. est 2 Complète le tableau. Doplň tabulku. parler

Více

Madame Picard n est pas contente

Madame Picard n est pas contente 2 3 LEÇON TROIS Madame Picard n est pas contente Mme Picard : Sabine, où est Jean? Sabine : Je ne sais pas, maman. Mme Picard : Jean, tu es dans ta chambre? Jean : Non, maman. Mme Picard : Tu n es pas

Více

Voyage Se débrouiller

Voyage Se débrouiller - Lieux Je suis perdu. Ne pas savoir où vous êtes Vous pouvez me montrer où c'est sur le plan? Demander un sur un plan Où puis-je trouver? Demander où se trouve une en particulier Ztratil(a) jsem se. Můžete/Můžeš

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Název: Posloupnosti Autor: Mgr. Jiří Bureš, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 5. (3. ročník vyššího gymnázia,

Více

VOYAGE ET LOGEMENT / CESTOVÁNÍ A UBYTOVÁNÍ

VOYAGE ET LOGEMENT / CESTOVÁNÍ A UBYTOVÁNÍ 8LEÇON HUIT VOYAGE ET LOGEMENT / CESTOVÁNÍ A UBYTOVÁNÍ autobusové gare routière, f nádraží baterka lampe de poche, f batoh sac à dos, m celnice douane, f cena prix, m cesta voyage, m cestovat voyager cestovní

Více

10 LEÇON DIX. À la frontière. À la douane de l aéroport de Montréal

10 LEÇON DIX. À la frontière. À la douane de l aéroport de Montréal 0 LEÇON DIX À la frontière Tôt le matin, le train arrive à Forbach. On ne contrôle plus systématiquement les passeports depuis que la République tchèque est membre de l Union européenne. Le vieux monsieur

Více

Paris ville, administration MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

Paris ville, administration MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 1 Paris ville, administration Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší odborná

Více

ZÁKLADNÍ NEPRAVIDELNÁ SLOVESA

ZÁKLADNÍ NEPRAVIDELNÁ SLOVESA ZÁKLADNÍ NEPRAVIDELNÁ SLOVESA 1. ÊTRE = být Je suis Tu es Il/elles est Nous sommes Vous êtes Ils/elles sont PC: J ai été 2. AVOIR = mít, vlastnit J ai Tu as Il/elle a Nous avons Vous avez Ils/elles ont

Více

Přílohy. 1 Obrazová příloha. Obr.příloha č. 1 Třída ve škole v Pradet. Obr.příloha č. 2 Třída ve škole v La Garde

Přílohy. 1 Obrazová příloha. Obr.příloha č. 1 Třída ve škole v Pradet. Obr.příloha č. 2 Třída ve škole v La Garde Přílohy 1 Obrazová příloha Obr.příloha č. 1 Třída ve škole v Pradet Obr.příloha č. 2 Třída ve škole v La Garde 80 Obr.příloha č. 3 Místo před tabulí pro seskupení ţáků na rituál ve škole v Mions Obr.příloha

Více

Jumelage Nancy Brno Výměna Nancy Brno

Jumelage Nancy Brno Výměna Nancy Brno Jumelage Nancy Brno Výměna Nancy Brno 29. 9.2011 5. 10. 2011 Ludovic Labesse / Alena Bulantová Théo Krauss / Jan Marek Pierre Hommez / Kateřina Kührová Théophile Berteloot Les Questions / Otázky Question

Více

C est ma famille. v prostoru. Počítat do 6 Pojmenovat některá zvíř. Ce sont mes parents, papa et maman. Je suis Aurélie. C est ma famille.

C est ma famille. v prostoru. Počítat do 6 Pojmenovat některá zvíř. Ce sont mes parents, papa et maman. Je suis Aurélie. C est ma famille. š í č u a n co se ní údaje Uvést základ, diny (jméno o členech ro í, jednoduše věk, povolán u popsat). každou osob ístění Vyjádřit um v prostoru. 9. Počítat do 6 Pojmenovat ata. některá zvíř Ce sont mes

Více

Využití: Výukový materiál určený pro opakování

Využití: Výukový materiál určený pro opakování VY_22_INOVACE_FRJ_ŠT_05 Učební materiál Sada: Gramatika a slovní zásoba Téma: Les membres de la famille Autor: Mgr. Benešová Šustrová Helena Předmět: Francouzský jazyk Ročník:3.ročník NG Využití: Výukový

Více

Osobní Dopis. Dopis - Adresa

Osobní Dopis. Dopis - Adresa - Adresa Clarisse Beaulieu 18, rue du Bac 75500 Paris. Standardní anglický formát adresy: název příjemce název společnosti, číslo název ulice, název města + regionu/státu + PSČ Clarisse Beaulieu 18, rue

Více

SOUBOR VZOROVÝCH ÚLOH FRANCOUZSKÝ JAZYK POSLECH

SOUBOR VZOROVÝCH ÚLOH FRANCOUZSKÝ JAZYK POSLECH FRANCOUZSKÝ JAZYK POSLECH POSLECH VERZE A 1. ÁST ÚLOHY 1 4 VERZE A Uslyšíte ty i krátké nahrávky. Nejprve uslyšíte otázku a poté vyslechnete nahrávku. Na základ vyslechnutých nahrávek vyberte k úlohám

Více

Dialogue des cultures : interprétation, traduction

Dialogue des cultures : interprétation, traduction Colloque international Dialogue des cultures: interprétation, traduction organisé par l Institut de Traductologie Université Charles de Prague, en collaboration avec l association Gallica et l Union des

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A1+ až A2 podle SERRJ Kvarta 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 31 září 2015 www.zssv.cz

školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 31 září 2015 www.zssv.cz školní časopis žáků ZŠ sv.voršily v Praze číslo 31 září 2015 www.zssv.cz Anička Rážová, 1.B Mes vacances d été Je suis allée en France avec ma mère et mon père. Nous avons été en Normandie. Nous avons

Více

Règles du jeu : Le joueur le plus jeune commence, celui situé à sa gauche tire une carte et lui lit un des deux combos d affirmations de son choix.

Règles du jeu : Le joueur le plus jeune commence, celui situé à sa gauche tire une carte et lui lit un des deux combos d affirmations de son choix. Règles du jeu : But du jeu : Sois le premier à obtenir 5 cartes en trouvant les bonnes réponses (ou choisis le nombre de cartes à obtenir pour gagner en début de partie). Jouer : Le joueur le plus jeune

Více

Cestování Ubytování. Ubytování - Hledání. Ubytování - Rezervace

Cestování Ubytování. Ubytování - Hledání. Ubytování - Rezervace - Hledání Kde můžu najít? Où puis-je trouver? Používá se k zeptání, jakým směrem se dostanete k vašemu ubytování... pokoj k pronájmu?... une chambre à louer?... hostel?... une auberge de jeunesse?... hotel?...

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Paris Généralités, fonctions et liste des lieux et des monuments GÉNÉRALITÉS Consigne : Présentez les informations générales sur Paris : la

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A1 podle SERRJ První ročník a kvarta 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a

Více

Jitka Brožová. Francouzština pro lenochy a věčné začátečníky

Jitka Brožová. Francouzština pro lenochy a věčné začátečníky Jitka Brožová Francouzština pro lenochy a věčné začátečníky Computer Press Brno 2009 Francouzština pro lenochy a věčné začátečníky JITKA BROŽOVÁ Computer Press, a.s., 2009. Vydání první. Odborná korektura:

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ. o režimu kvót pro výrobu bramborového škrobu. Návrh NAŘÍZENÍ RADY

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ZPRÁVA KOMISE RADĚ. o režimu kvót pro výrobu bramborového škrobu. Návrh NAŘÍZENÍ RADY KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 06.12.2004 KOM(2004) 772 v konečném znění 2004/0269 (CNS). ZPRÁVA KOMISE RADĚ o režimu kvót pro výrobu bramborového škrobu Návrh NAŘÍZENÍ RADY kterým se mění

Více

Syntakticko-stylistické problémy odborné francouzštiny v konfrontaci s èeštinou

Syntakticko-stylistické problémy odborné francouzštiny v konfrontaci s èeštinou Syntakticko-stylistické problémy odborné francouzštiny v konfrontaci s èeštinou Janka Priesolová* Odborný jazyk jako specializovaný jazykový subsystém obsahuje specifické rysy nejen lexikální, ale i gramatické

Více

KONJUNKTIV. nahrazení kondicionálu minulého v knižním stylu

KONJUNKTIV. nahrazení kondicionálu minulého v knižním stylu spojovací způsob KONJUNKTIV Zatímco čeština rozlišuje tři slovesné způsoby: indikativ (oznamovací), imperativ (rozkazovací) a kondicionál (podmiňovací), francouzština definuje čtvrtý slovesný způsob, jímž

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Le quiz sur la France Êtes-vous forts en géographie de la France? 1. Complétez avec les mots proposés. montagne, mer, hexagone, océan Atlantique,

Více

TCNF 185 TCNF 185 IX NO-FROST FRIGORÍFICO

TCNF 185 TCNF 185 IX NO-FROST FRIGORÍFICO TCNF 185 TCNF 185 IX NO-FROST FRIGORÍFICO ATTENTION Cet appareil est destiné à un usage domestique uniquement. Toute utilisation autre que celle prévue pour cet appareil, ou pour une autre application

Více

Annexe n 1. Annexe-n 2

Annexe n 1. Annexe-n 2 Annexe n 1 Annexe-n 2 2 Annexe n 3 3 Annexe n 4 4 Annexe n 5 Octobre (v) Novembre(v) Decembre (v) Janvier (v) 4X1h (8,15,22,29) 4x1h (5,12,19,26) 3x1h (3,10,17) 4x1h (7,14,21,28) ORAL ALPHABET LES CHIFFRES

Více

Využití: Výukový materiál určený pro opakování slovní zásoby

Využití: Výukový materiál určený pro opakování slovní zásoby VY_22_INOVACE_FRJ_ŠT_06 Učební materiál Sada: Gramatika a slovní zásoba Téma: Remplissez le formulaire Autor: Mgr. Benešová Šustrová Helena Předmět: Francouzský jazyk Ročník: 3.ročník NG Využití: Výukový

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ RADY

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh NAŘÍZENÍ RADY KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 08.10.2004 KOM(2004)644 v konečném znění Návrh NAŘÍZENÍ RADY kterým se mění nařízení (ES) č. 527/2003, kterým se povoluje nabízení nebo dodávání některých vín

Více

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C

S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C S T A T U T Á R N Í M Ě S T O L I B E R E C 5. zasedání zastupitelstva města dne: 27. 5. 2010 Bod pořadu jednání: Smlouva o partnerské spolupráci Zpracovala: odbor, oddělení: Ing. Miluše Charyparová odd.

Více

Le droit des affaires (des sociétés)

Le droit des affaires (des sociétés) Le droit des affaires (des sociétés) Le droit commercial est traditionnellement considéré comme régissant le droit privé du commerce comprenant les activités de distribution et celles de production. Dans

Více

STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Francouzský jazyk

STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Francouzský jazyk STANDARDY PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Francouzský jazyk Pracovní verze z 30. 4. 2013 Zpracováno dle upraveného RVP ZV platného od 1. 9. 2013 Vypracovala skupina pro přípravu standardů vzdělávacího oboru Francouzský

Více

Voyage Sortir Manger. Sortir Manger - À l'entrée. Sortir Manger - Commander à manger

Voyage Sortir Manger. Sortir Manger - À l'entrée. Sortir Manger - Commander à manger - À l'entrée Je voudrais réserver une table pour _[nombre de personne]_ à _[heure]_. Faire une réservation Une table pour _[nombre de personne]_, s'il vous Demander une table Acceptez-vous le paiement

Více

Allons-y! Bienvenue en France!

Allons-y! Bienvenue en France! Allons-y! 1 Mondijé, teď si říkáš, jestli to byl dobrý nápad, vyrazit takhle bez rodičů do daleké Francie! A jestlipak by vlastně nebylo lepší vybrat si před léty místo francouzštiny angličtinu nebo němčinu?!

Více

DIDAKTICKÝ TEST POSLECH, ČTENÍ A JAZYKOVÁ KOMPETENCE. 2.1 Pokyny k uzavřeným úlohám. 2.2 Pokyny k otevřeným úlohám

DIDAKTICKÝ TEST POSLECH, ČTENÍ A JAZYKOVÁ KOMPETENCE. 2.1 Pokyny k uzavřeným úlohám. 2.2 Pokyny k otevřeným úlohám FRANCOUZSKÝ JAZYK FJMZD13C0T04 DIDAKTICKÝ TEST POSLECH, ČTENÍ A JAZYKOVÁ KOMPETENCE Maximální bodové hodnocení: 63 bodů Hranice úspěšnosti: 44 % 1 Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje

Více

SPECIÁL. cizí. jazyky 5 květen/červen 2009. Le français ENTRE NOUS francouzština jako druhý cizí jazyk

SPECIÁL. cizí. jazyky 5 květen/červen 2009. Le français ENTRE NOUS francouzština jako druhý cizí jazyk SPECIÁL CjN A K L A D A T E L S T V Í F R A U S P R O Č T E N Á Ř E Č A S O P I S U cizí odpovědná redaktorka: Mgr. Helena Brandlová OBSAH jazyky 5 Vážení čtenáři, V naší příloze, věnované románským jazykům,

Více

Voyage Santé. Santé - Urgences. Santé - Chez le médecin. Demander à être amené à l'hôpital. Demander une assistance médicale.

Voyage Santé. Santé - Urgences. Santé - Chez le médecin. Demander à être amené à l'hôpital. Demander une assistance médicale. - Urgences Je dois me rendre à l'hôpital. Demander à être amené à l'hôpital Je me sens malade. Potřebuji do nemocnice. Je mi špatně. Je dois voir un médecin immédiatement! Demander une assistance médicale

Více

kopírované materiály, časopisy, noviny, mapy, video, pohlednice, obrázky

kopírované materiály, časopisy, noviny, mapy, video, pohlednice, obrázky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Konverzace ve francouzském jazyce Jazyk a jazyková komunikace 3. ročník a septima 2 hodiny týdně kopírované materiály, časopisy, noviny, mapy, video, pohlednice,

Více

Název: Etude de fonctions

Název: Etude de fonctions Název: Etude de fonctions Autor: Mgr. Jiří Bureš, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 5. (3. ročník vyššího

Více

Personnel Meilleurs Vœux

Personnel Meilleurs Vœux - Mariage Blahopřejeme. Přejeme Vám jen a jen štěstí. Utilisé pour féliciter un couple récemment marié Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Utilisé pour féliciter un couple

Více

Voyage Sortir Manger. Sortir Manger - À l'entrée. Sortir Manger - Commander à manger

Voyage Sortir Manger. Sortir Manger - À l'entrée. Sortir Manger - Commander à manger - À l'entrée Chtěl(a) bych si rezervovat stůl pro _[počet osob]_ na _[čas]_. Faire une réservation Stůl pro _[počet osob]_, prosím. Demander une table Přijímáte kreditní karty? Demander à payer par carte

Více

Volitelný francouzský jazyk

Volitelný francouzský jazyk školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Volitelný francouzský jazyk PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého

Více

Název: Equations de droites 2

Název: Equations de droites 2 Název: Equations de droites 2 Autor: Mgr. Hana Černá Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 3. a 4. ročník bilingvní

Více

V Bruselu dne 10.12.2004 KOM(2004)794v konečném znění. Návrh NAŘÍZENÍ RADY

V Bruselu dne 10.12.2004 KOM(2004)794v konečném znění. Návrh NAŘÍZENÍ RADY "A - "A - KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 1.12.24 KOM(24)794v konečném znění Návrh NAŘÍZENÍ RADY kterým se mění nařízení (ES) č. 1255/96 o dočasném pozastavení všeobecných cel společného celního

Více

Jazykový kurz francouzštiny

Jazykový kurz francouzštiny Jazykový kurz francouzštiny Vstupní úroveň : Úplný začátečník Výstupní úroveň: A2 Celková časová dotace: 150 h (120 h přímého studia + 30 domácí příprava) Kurz je koncipovaný na dva roky s tím, že frekventant

Více

bientôt les vacances!

bientôt les vacances! L7 bientôt les vacances! CO SE NAUČÍŠ Mluvit o letních prázdninách. Jednoduše popsat plán akce. Napsat jednoduchý pozdrav z prázdnin. Slušně o něco požádat. Rozumět některým francouzským výrazům při práci

Více

NÁLEZ SENÁTU K ŽÁDOSTI O ZMĚNU JAZYKA ADR ŘÍZENÍ (ROZHODNUTÍ) A3 (b)(6) Pravidel pro řešení sporů o domény.eu (Pravidla ADR)

NÁLEZ SENÁTU K ŽÁDOSTI O ZMĚNU JAZYKA ADR ŘÍZENÍ (ROZHODNUTÍ) A3 (b)(6) Pravidel pro řešení sporů o domény.eu (Pravidla ADR) NÁLEZ SENÁTU K ŽÁDOSTI O ZMĚNU JAZYKA ADR ŘÍZENÍ (ROZHODNUTÍ) ADR Centrum pro řešení sporů o domény.eu při Rozhodčím soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky (Rozhodčí

Více