Začíná se tím že se útočník skrčí a pokrčí kolena. Útočník provede výpad přední nohou a narazí ramenem do břicha protivníka.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Začíná se tím že se útočník skrčí a pokrčí kolena. Útočník provede výpad přední nohou a narazí ramenem do břicha protivníka."

Transkript

1 Bojová umění - MMA MMA je jedno z nejbrutálnějších bojových umění. Na světě je zhruba profesionálních bojovníků MMA. Používají se kombinace útoku kopů, úderů kolenem i rukou převzatých z Muay Thai, Karate a Savate. Když selžou techniky ve stoje, je možné soupeře strhnout na zem pomocí technik z Juda, Samba a řecko římského zápasu nebo donutit soupeře vzdát pomocí technik Jiujitsu. MMA zápasy se odehrávají v klasické oktagonové aréně. Pro někoho může být klíčová technika k vítězství tzv. podtržení obou nohou. Tato technika pochází ze starověkého Řecka a používali ji Sparťané proti Peršanům v bitvě u Thermopyl před 2500 lety. Začíná se tím že se útočník skrčí a pokrčí kolena. Útočník provede výpad přední nohou a narazí ramenem do břicha protivníka. Oběma pažemi ho obejme kolem stehen. Tím je napadený vyveden z rovnováhy. Potom útočník využije sílu nohou a protivníka zvedne do vzduchu, následně srazí na zem. Úderem o žíněnku je možné dosáhnout síly až 1300 kilogramů. Je to stejné, jako by vám z prvního poschodí někdo hodil na hruď pytel cementu. Pokud bojovník MMA není zrovna specialista na boj na zemi, je možné podtržení předejít jinou technikou tzv. The Sprawl. Základem této techniky je včas sklouznout nohama do zadu, zároveň je napnout a roztáhnout pro zajištění stability.

2 Útočník tak skončí obličejem na žíněnce, čímž se stává zranitelným pro mnoho útoků. Zadní kop z otočky: Síla kopu vychází z rotace trupu. Když se rychlost zvýší napnutím pokrčeného kolene, zasáhne chodidlo soupeře rychlostí kilometrů za hodinu. Dopadová energie je taková že pata na solar plexus přenese sílu 6,2 kilo newtonu, tedy 620 kilogramů. To stačí na poškození vnitřních orgánů a zlámání několika žeber. Jednou z nejdůležitějších postav MMA je Randy Couture: Randy má základy vojenských metod boje z blízka, zápasil na univerzitě, potom na olympiádě. Ovládá kopy, údery, stržení na zem i chvaty na zemi. Patří mezi nejvšestrannější bojovníky.

3 Je jediný, kdo získal 5x pás UFC ve dvou různých hmotnostních kategoriích. Ve svých 44 letech byl Randy nejstarším držitelem titulu v historii MMA. Někteří ho možná znáte z filmů Expendables 1 a 2, objeví se také ve třetím a čtvrtém pokračování Postradatelných. Tak tolik krátký přehled MMA, v příštím díle se můžete těšit na bojové umění s názvem SAVATE. Principy cvičení začátečníka Za začátečníka považujeme někoho, kdo se cvičením teprve začíná. Člověk, který třeba nikdy aktivně sport nevyhledával, nebyl nikdy v posilovně a hodiny tělocviku nikdy nijak zvlášť neprožíval. Začátečníka většinou v posilovně poznáte na první pohled. Bude chodit zmateně od stroje ke stroji, v mnoha případech si naloží váhu kterou nezvládne a proto od stroje raději odejde a nikdy, nebo hodně dlouho se k němu nevrátí (viděl sem cca před týdnem na vlastní oči). I když někdy pohled na tyto lidi může působit komicky, snažte se jim pomoc. Každý nějak začínal a třeba i vám v začátcích někdo pomáhal. Nováček v posilovně určitě nechce vidět jak se mu někdo směje, jen proto, že na benchpressu zvedne jen 30 kilo. Jaké jsou tedy základní principy cvičení začátečnika? - Pokud možno volit izolované cviky (ve stroji) - Nezatěžovat páteř (jak vodorovně, tak ani svisle) - Volit co nejšetrnější cviky Doporučené cviky: - Předkopávání - Zakopávání - Peck Deck - Izolované zkracovačky (břicho) - Upažování s jednoručkami v sedě

4 - Rozpažky s jednoručkami Nedoporučené cviky: - Tlaky za hlavou s rovnou tyčí - Benchpress - Přítahy k bradě - Těžké dřepy - Mrtvý tah - Přítahy velké činky v předklonu Cvičení i se strečinkem by mělo trvat asi 60 minut, cvičit by začátečník měl 2-3x týdně + doma provádět strečink + procvičovat doma problémové partie. Začátečník většinou jede 3 série po 12 opakováních, u každého cviku, s minutovou pauzou mezi sériemi. Jak si sestavit tréninkový plán si řekneme v některém z dalších článků. Vitariánství Vitariánství není žádná dieta, dá se říct, že jde o životní styl. Vitariání konzumují pouze jídla bez tepelného upravení, tzn. za syrova. Abychom tedy byly úplně přesní, nějaká tepelná úprava je, a to do 45 stupňů celsia. Úprava při větší teplotě je nepřípustná. Hlavní potravou vitariánů je ovoce, zelenina, různé druhy semen a ořechů ale i luštěniny, houby a bylinky. Příznivé účinky vitariánství na lidské tělo jsou nesporné. Vitariáni trpí mnohem méně na infarkty, nejsou obézní, mají lepší pleť i náladu. Jelikož do těla nedodávají žádné jedy, se kterými by se tělo muselo během dne vypořádat, pojmy jako plynatost nebo nepříjemně zapáchající pot se vitariánů absolutně netýka. Vitariáni jí jen zdravé věci a v jejich těle tak nic nekvasí.

5 Pokud se i vy rozhodnete začít s tímto životním stylem, budete se muset obrnit notnou dávkou trpělivosti. Počáteční příznaky vypuštění všech nezdravých jídel z jídelníčku jsou srovnatelné s jakýmikoliv jinými abstinenčními příznaky. Může se vám zhoršit pleť, budete bez nálady a unavení. Po zhruba měsící ale nastane to, kvůli čemu jste do toho šli. Vitariánství vám otočí život naruby, v dobrém slova smyslu. Jak už to ale bývá, každá mince má dvě strany a to platí i v případě vitariánství. Při dodržování tohoto životního stylu může dojít k podvýživě, oslabení svalstva nebo se snížit imunitní funkce. To jsou ale extrémy, ke kterým vůbec nemusí dojít. Stačí si i ve vitariánském jídelníčku najít nějaký balanc. A co vy, máte zkušenost s Vitariánstvím? Ketogenní dieta Ketogenní dieta neboli dieta plná bílkovin, je dieta při které se hubne. Základ ektogenní diety můžeme najít v dietě doktora Atkinsona. Základ Atkinsonovy diety byl vynechání veškerých sacharidů z jídelníčku. Po 2-3 dnech se tělo přepne a začne jako primární zdroj energie využívat tuky. Takže hlavním zdrojem energie už nebude glykogen, ale tzv. Ketony, které vzniknou při spalování tuků. Tento stav se nazývá ketóza. Po dosažení tohoto stavu, je možné opět začít přijímat malé množství sacharidů, maximálně však 40g na den. Při překročení této hranice se tělo vrátí k normálnímu metabolismu. Na základě všech dostupných informací vznikla speciální ketogenní dieta zvaná BODYOPUS, někteří používají jednodušší název, prostě jen ANABOLICKÁ DIETA. Základem této diety jsou stavy ketózy střídané s doplňováním dostatečného množství sacharidů. Doporučený poměr je 5:2, tedy 5 dní ketózy a 2 dny doplňování sacharidů (Doplňování sacharidů můžete nazvat také jako prasečák dostat do sebe co budete chtít, od sladkostí až po maximálně nezdravá jídla, hlavně dostatek sacharidů) Důležité je říct, že dlouhodobá ketóza má negativní vliv na svalovou hmotu, ale díky doplňování sacharidů dojde k jakoby superkompenzaci, svaly do sebe dostanou více glykogenu než je běžné a vy jste tak schopni první dva dny po sacharidovém doplnění odcvičit dva kvalitní silové tréninky. A jaké potraviny zařadit do ketogenního období, tedy období bez nebo

6 s minimem sacharidů? Ryba, šunka, maso na desítky způsobů, uzený losos, vařená vejce nebo třeba tvrdé sýry. Na téma ketogenní dieta je na internetu spousta článků, dávejte si ale pozor na informace, mnohdy se dost liší. Např. jedno tvrzení, které říká, že po ketogenní dietě musí automaticky přijít jojo efekt je naprostý nesmysl. Lze se mu vyhnout, díky nastolení sacharidových vln. To může vypadat následovně: Pondělí a úterý přijmout sacharidy pouze ráno, ve středu, čtvrtek a pátek přijmout sacharidy ráno i v poledne a na víkend (sobota+neděle) se vrátit k běžné stravě. Tento cyklus opakovat dohromady 2 týdny, díky čemuž se tělo lépe přizpůsobí a vy se tak vyhnete jojo efektu. Dobré vs. špatné tuky Taky se dá říct nasycené vs. nenasycené tuky. Které jsou správné a které našemu tělu naopak škodí? Kde můžeme které tuky najít? I o tomhle je dnešní článek. Nanesycené tuky: Nenasycené tuky jsou ty správné. Ty, které tělu prospívají, pomáhají udržet hladinu cholesterolu v krvi Najít je můžeme např. v olivovém oleji, avokádu, rybách, ale také v rybě, vlašském ořechu, řepkovém oleji, para ořechu, losos, sleď, makrela nebo roztíratelný tuk Flora.

7 Nenasycené tuky: Nenasycené tuky jsou špatné, ty které tělu spíš ubližují. Nenasycené tuky mají vliv na vysokou hladinu cholesterolu v krvi a nepříznivě ovlivňují činnost srdečně cévního systém. Nenasycené tuky nalezneme v másle, tučném mase, tučných sýrech, plnotučném mléce, v cukroví, naplních pečiva, dortech, koláčích, koblihách, smažených jídlech, fast foodech a mnoho dalších nezdravých jídlech. Jak vyměnit špatné za správné tuky: - Místo másla si kupte kvalitní margarín - Brambůrky, sušenky a tyčinky vyměňte za syrovou zeleninu, nízkotučný jogurt nebo ovoce - Dbejte na obaly potravin, vybírejte jen ty, které mají nízký obsah nasycených mastných kyselin - Mléčné výrobky nejlépe zakysané, nebo s nízkým obsahem tuku - Z jídelníčku vyřaďte tmavé maso a nahraďte ho kuřecím a krůtím (samozřejmě bez kůže) - Na salámy zapomeňte, kupujte kvalitní šunku s vysokým podílem masa (90%) nebo šunku od kosti - Světlé pečivo vyměňte za tmavé - Sladké pečivo jako koblihy nebo štrůdly vyřaďte z jídelníčku Přejít na zdravější životní styl není nic jednoduchého, zvlášt jestli se za poslední roky živíte fast foody, které prokládáte domácím štrůdlem. Vše je ale možné a jestli se rozhodnete pro zdravější životní styl, nebudete toho litovat. Svaly hrudníku Svaly hrudníku se dělí na vnější a vnitřní, my si ale řekneme něco k těm nejdůležitějším, kde začínají, jakou mají funkcí, kam se upínají. Taky zjistíte, jak provádět strečink a jako bonus pár cviků podle obtížnosti. Tak jdeme na to. Malý sval prsní: nachází se POD velkým prsním svalem, má trojúhelníkový tvar. Začíná od druhého až pátého žebra, upíná se na hákovitém výběžku lopatky. Jeho hlavní funkce je protrakce ramen (ramena dopředu) a napomáhá při předpažení. Velký sval prsní: Dělí se na tři části a to horní, střední a dolní. Horní část začíná na vnitřní části klíční kosti, střední

8 část na hrudní kosti a spodní část začíná od pochvy břišních svalů Úpon velkého prsního svalu je na zevní straně pažní kosti pod ramenem. Funkce velkého prsního svalu je addukce (připažení), předpažení, vzpažení a objímání. Strečink provádíme vždy, prsní svaly mají tendenci ke zkracování. Cvik 1 Protažení ve stoji v zapažení, ruce spojené za zády Cvik 2 Protažení ve stoji s opřením ruky o stěnu Cviky podle obtížnosti: Lehké cviky: peck-deck, stahování protisměrných kladek ve stoje/v předklonu Střední cviky: kliky s oporou kolen, rozpažování s jednoručkami hlavou nahoru, pullover, tlaky na multipressu Těžké cviky: Kliky, benchpress, Benchpress na šikmé lavici hlavou nahoru/dolu, tlaky s jednoručkami na rovné/šikmé lavici Na co si dát pozor: Tlaky s jednoručkami hlavou dolů cvičit jen vyjímečně - Při provádění tlaků neprohýbat záda a nepřetěžovat tak bederní páteř - Nepřetěžovat ramenní klouby zbytečně velkými váhami - Vždy provádět strečink, zařadit kompenzační cvičení atd.. Pilovitý sval přední: Začíná osmi zuby na horních osmi žebrech, upíná se na vnitřní plochu lopatky. Mezi funkce patří vzpažení, upažení, zapažení, také přitlačuje lopatku k žebrům.

9 Funkční anatomie Představíme si základní pojmy v anatomii jako je flexe, extense, abdukce, addukce, svalová kontrakce a další. Také se zjistíme co je to antagonista a synergista a že je možné si podle nich sestavit kvalitně tréninkový plán. V těle máme asi 600 svalů, z nichž většina je párová, to znamená asi 300 svalů v každé polovině těla. Každý sval je rozdělen na tři úseky a to: - Začátek svalu (místo kde je sval pomocí šlachy připevněn ke kosti) - Bříško svalu (nejširší část) - Úpon svalu (sval šlachou připojen ke kosti) Svalová kontrakce: je vlastně svalový stah, ten je vyvolán nervovým podnětem. Síla svalových stahů se liší od každého svalu. Sval zdvihne hmotnost 5-12kg na 1cm čtvereční svalových snopců. Rozeznáváme 2 typy svalové kontrakce: 1) kontrakce isotonická (při této kontrakci se mění délka svalu) * isotonická kontrakce koncentrická sval se zkracuje * isotonická kontrakce excentrická sval se prodlužuje 2) Kontrakce isometrická různé výdrže, např. v přítahu nahoře

10 na hrazdě. Délka svalu se nemění, sval rychle podléhá únavě kvůli nedostatečnému průtoku krve. Svalové skupiny a jejich antagonisté: Antagonista je sval protilehlý, takže pro příklad antagonista mezilopatkových svalů je sval prsní. Pro lýtkový sval je antagonista přední sval lýtkový. Na úplně nejjednodušším příkladu je pro biceps antagonista triceps. Dá se tedy říct, že antagonista je sval na protilehlý. Tréninky takto sestavené, dávají opravdu smysl. Kvalitně procvičíte prsa, hned na to záda. Jste vyvážení, nechodíte nijak zhrbení, ale krásně narovnání. Stejně tak u tréninku biceps/triceps. Odjedete si kvalitně biceps, a poté jej narovnáte kvalitním tricepsovým cvikem (kick, zdvihy na bradlech, stahování kladky, kick back atd..). Svalové skupiny a jejich synergisté: Synergistu už každá svalová skupina nemá. Jde o sval pomocný. Takže v praxi, zadní sval stehenní má jako synergistu sval hýžďový. Malý prsní sval má synergistu velký sval prsní a takový třeba přímý sval stehenní má jako synergistu sval bedrokyčlostehenní. Není úplně jednoduché se v tom zorientovat hned na poprvé, ale pokud vás dané téma zajímá, sami dojdete k názoru, že není na škodu znát své tělo a jeho funkce, jak pracuje a jaké jsou jeho možnosti. Slovník pojmů: Flexe předpažení ( v ramenním kloubu) Flexe v loktu je ohnutí (bicepsový zdvih biceps) Extenze zapažení ( v ramenním kloubu) Flexe v loktu je natažení ruky (pracuje triceps) Abdukce pohyb od těla (např u ramene jde o upažení) Addukce pohyb směrem k tělu (připažení) Pronace (pohyb v předloktí, ruce směrem ven palec od těla)

11 Supinace (pohyb v předloktí, hřbet ruky směrem ven, palek k tělu) Inverze vytočení nohy směrem za palcem nahoru Everze vytočení nohy směrem k malíkové straně nahoru Elevace vytažení (např. lopatek) Deprese stažení (opět lopatky) Horní a dolní zkřížený syndrom Horní zkřížený syndrom: Jde o narušenou rovnováhu v oblasti horní části hrudníku a krční páteře. Horní zkřížený syndrom je způsoben prací u PC nebo jízdou v autě. V praxi to vypadá následovně: Kulatá a povolená záda, ramena dopředu, hlava předsunutá. Svaly s tendencí k oslabování: - mezilopatkové svaly - hluboké ohybače krční páteře - pilovitý sval přední, - dolní fixátory lopatek - vodorovná vlákna širokého svalu zádového Svaly s tendencí ke zkracování: - Šíjové vzpřimovače - Horní a střední vlákna svalu prsního - Horní fixátory lopatek - Dolní vlákna širokého svalu zádového

12 Jak se vyvarovat hornímu zkříženému syndromu: Sedět hlavně rovně, u počítače na rovné židli nebo gymnastickém balónu, po každém cvičení se důkladně protáhnout, staré rozlámané křeslo ve kterém napůl ležíte vyhodit. Dolní zkřížený syndrom: Narušená rovnováha svalu v oblasti pánve, projevuje se vystrčeným zadkem. Svaly s tendencí k oslabování: - Svaly břišní - Svaly hýžďové

13 Svaly s tendencí ke zkracování: - Bederní vzpřimovače - Čtyřhranný sval bederní - Kyčelní ohybače Jak se vyhnout nebo napravit Dolní zkřížený syndrom: Opět, protahovat se po každém cvičení. V začátcích necvičit těžké cviky, začít aktivací jádra + přidat dechové cvičení (aktivace hlubokého stabilizačního systému). Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout asi 2,5 litru vody denně (nepočítá se coca cola, kafe ani alkoholické nápoje). Pro přesnější výpočet můžeme použít vzoreček 0,33l na 10 kg hmotnosti. Je to ale jen orientační, každopádně vždy bude lepší když vypijete spíš 3 litry, než 1,5l. Sportující člověk by měl přijmout ještě více tekutin, brát si vždy láhev s pitím na trénink a po tréninku ihned znovu doplnit tekutiny. Existují studie, podle kterých je náš organismus stavěný k tomu, aby byl schopný se dožít 140 let. Jedna z podmínek je právě správný režim. Vypít dvě plné sklenice vody ihned po probuzení, během dopoledne pak dohromady 1,5l vody. Před spaním opět dvě plné sklenice vody. Nedostatečný pitný režim: tělo začne vodu zadržovat (šetřit s ní), přestane pocení a může dojít až k přehřátí organismu. Zpomalí se samozřejmě i metabolismus a rozvod živin po těle díky čemuž může přijít i pokles výkonnosti. Málokdo dodržuje správný pitný režim, většina z nás se napije až přijde pocit žízně. A to je špatně. Pocit žízně: Při pocení se ztrácí tekutiny z krve, tím dochází ke zhuštění krve a tak i k pocitu žízně. Žízeň nastává až při ztrátě asi jednoho litru tekutin, pokud se ale tento stav opakuje, může dojít až k chronické dehydrataci. Tím by sportovec mohl přijít částečně o potenciál k maximálním výkonům. Pravidelnost: U pitného režimu je důležitá hlavně pravidelnost. Vypít za hodinu 4dcl vody je naprosto v pořádku. Naopak nevypít za celý den ani deci vody a večer se to snažit dohnat exnutím dvoulitrovky, si

14 vůbec nepomůžete. Pitný režim v posilovně: Do posilovny jsou vhodné nápoje s ionty sodíku a draslíku, naopak vyvarovat bychom se měli nápojům s vyšším obsahem oxidu uhličitého. Oxid uhličitý totiž odvádí krev ze svalů a to zrovna nechcete. Dehydratace a hyperdehydratace: Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: - Hypertonická dehydratace: Zapříčiněna nedostatkem čisté pitné vody, dochází k ní při velkých teplotách, nebo velké fyzické zátěži. Projevuje se poklesem tělesné hmotnosti, apatii, neklidem, halucinacemi. - Isotonická dehydratace: ztráta izotonické mezibuněčné tekutiny (zvracení, průjem), krvácivé stavy, velké pocení. Projevuje se únavou, poruchami vědomí, pokles krevního tlaku, rozvoj šoku. - Hypotonická dehydratace: Příčinou může být ztráta soli (ledvinová onemocnění, poruchy CNS). Projevuje se poklesem krevního tlaku, studenou namodralou kůží. - Hyperdehydratace: neboli převodnění. Dostat se do tohoto stavu není lehké, museli bychom vypít minimálně 5 litrů destilované vody nebo 6-7 litrů nízko stupňového piva. Kontrola příjmu tekutin: Barva, vůně a množství moči odhalí, zda dodržujete správně pitný režim. Pokud je moč tmavá a není ji mnoho, měli by jste okamžitě doplnit tekutiny. Značí to totiž vysokou koncentraci odpadních látek v metabolismu. Jestliže je moč světla, je vše jak má být. Jestliže užíváte vitamínové doplňky, moč může být tmavá i v případě správného pitného režimu. V tomto případě je dobré se spolehnout na objem. Vitamíny a minerály Vitamíny jsou vlastně látky, které nepřináší energii, při čemž většinu si naše tělo nedokáže vytvořit samo. Nedostatek vitamínů se projevuje únavou, nechutí k výkonu nebo poruchami koncentrace. Příjem vitamínů nemusí být nijak extra velký, na rozdíl od ostatních živin. Celkově je známo 22 vitamínů, z čehož 13 se uplatňuje u lidí. Vitamíny se dělí s hlediska rozpustnosti na:

15 - Vitamíny rozpustné v tucích (A,D,E,K) - Vitamíny rozpustné ve vodě (Vitamíny B-complexu + vitamín C) Termín pro nedostatek vitamínů je hypovitaminóza, pro úplnou absenci vitamínů je avitaminóza a přebytek vitamínů je hypervitaminóza. Vitamíny rozpustné v tucích: Vitamín A (Retinol) důležitý pro funkce a růst buněk, také při růstu kostí a zubů, taktéž při posílení imunitního systému. Hypovitaminóza se může projevovat šeroslepostí, suchou kůží, nechutenstvím aj. Hypervitaminóza je nebezpečná, vitamín A je totiž toxický ve větších dávkách. I proto je lepší vybírat místo vitamínu A jeho provitamín beta-karoten. Organismus si z něj totiž vytvoří jen tolik vitamínu A, kolik potřebuje. Zbytek vyloučí. Výskyt: žloutek, máslo, rybí tuk, mrkev, rajčata, meruňky, mléko. Vitamín D (Kalciferol) Potřebný pro metabolismus vápníku a fosforu. Hypovitaminóza se projevuje v dětství jako křivice, v dospělosti jako osteomalacie. Hypervitaminóza není úplně běžná, ale když už k ní dojde, projevuje se trvalou žízní, svědění kůže, průjmy. Výskyt: Rybí tuk, žloutek, máslo, mléko, játra Vitamín E (Tokoferol) Významný antioxidant. Výskyt: Obilné klíčky, rostlinné oleje, ořechy, slunečnicová semena, zelená listová zelenina, vnitřnosti, vejce, mléko Vitamín K (Fylochinony) Důležitý pro správnou srážlivost krve. Výskyt: Tento vitamín si dokážeme vytvořit sami ve střevní mikroflóře střevní bakterie, stejně tak jej obsahuje i mateřské mléko. Jinak se vitamín K vyskytuje v kapustě, zelí, brokolici, mase, vejcích a játrech. Vitamíny rozpustné ve vodě: Vitamín C (Kyselina L-askorbová) Přínos pro tvorbu kolagenu, podporuje imunitu, má dobré antioxidační účinky. Prevenční účinky před nachlazením. Při hypovitaminóze je poměrně známá nemoc kurděje. Výskyt: čerstvé ovoce (černý rybíz, jahody, citrusy) a zelenina (paprika) Vitamín B1 (Thiamin) Důležitá součást enzymů. Hypovitaminóza se projevuje nemocí zvanou Beri-Beri, avitaminóza se projeví porušením metabolismu sacharidů. Výskyt: Maso, droždí, tmavá mouka, luštěniny, brambory, vepřové maso, mléko. Vitamín B2 (Riboflavin) Hypovitaminóza se projeví postižením kůže a sliznic, poklesem duševní výkonnosti a poruchami imunity. Výskyt: Pivovarské kvasnice, pekařské droždí, brambory, droždí, játra, hovězí, vepřové a telecí maso, tvaroh. Vitamín B3 ( Niacin) Používá se jako léčivo při cévních poruchách a problémech se žílami.

16 Zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Avitaminóza se projevuje demencí, průjmem a dermatitidou. Výskyt: kvasnice, otruby, tmavý chléb, fazole, rýže, hrách, těstoviny, maso, játra, tuňák. Vitamín B5 (kyselina pantothenová) Působí proti stresu, zvyšuje odolnost vůči alergiím a stresu. Výskyt: kvasnice, sója, zelenina, semena, maso, mléko, žloutek. Vitamín B6 (Pyridoxin) Hypovitaminóza se projevuje zánětem rtů, ústní dutiny. Výskyt: Kvasnice, pšeničné klíčky, banán, mrkev, játra, vnitřnosti, ryby, vejce, vepřové maso, kuřecí maso. Vitamín B12 (Kobalamin) Přetváří neúčinnou kyselinu listovou na účinnou pro krvetvorbu. Vitamín B12 si umí tělo uložit samo do zásoby v játrech, na asi 2-3 roky dopředu. Výskyt: játra, maso, ústřice, mléko, vejce Minerály: Naše tělo se skládá z biogenních prvků, stopových prvků a minerálních látek. Každý jeden prvek má nějaký smysl a proto není na škodu vědět, který prvek má jakou funkci. Sodík udržuje stály osmotický tlak v těle a udržuje homeostázu. Výskyt: kuchyňská sůl, mléčné výrobky Draslík Nezbytný pro správnou činnost svalů, především pak svalu srdečního. Nedostatek se projevuje zrychlením činnosti srdce, svalovou slabostí aj. Výskyt: Ořechy, meruňky, Vápník Stavební součástí kostí a zubů. Je také nezbytný pro správné srážení krve. Využitelnost vápníku klesá s věkem a u žen pak v menopauze. Nedostatek vápníku je u veganů a makrobiotiků = vznik osteoporózy.

17 Fosfor příjem nadbytečného množství fosforu snižuje účinnost vápníku Výskyt: mléko, mléčné výrobky, ryby, vaječný žloutek, kolové nápoje, tavené sýry, uzeniny Hořčík Snižuje nervosvalovou dráždivost. Při nedostatku se dostavují křeče a právě nervosvalová dráždivost. Výskyt: Zelené části rostlin, mléčné výrobky, luštěniny, maso, vnitřnosti, ořechy Železo Vyskytuje se z prvků nejvíc v našem těle. Účastní se na transportu kyslíku. Nedostatek hrozí veganům a makrobiotikům. Výskyt: Maso, játra, žloutky, sója, čočka, zelenina Zinek Podílí se na tvorbě inzulínu, důležitý pro správné fungování mužských pohlavních orgánů, ovlivňuje hojení ran, růst a vývoj tkání. Nedostatek opět u veganů a makrobiotiků, poruchy hojení, poruchy funkce pohlavních orgánů. Výskyt: Maso, žloutek, dýňová semínka Jód je součástí hormonu štítné žlázy, při nedostatku kretenizmus, snížená činnost štítné žlázy Výskyt: Mořská voda, Mořské ryby, jodizovaná sůl. Výživa před, při a po sportovním výkonu Výživa sportovců od běžné populace by se měla výrazně lišit. V tomto článku se budeme věnovat výživě před výkonem, po ale také během sportovního výkonu.

18 Sacharidy: Sportovní výkon, který trvá DO 3-4 hodin vyžaduje přijmutí dostatečného množství sacharidů před výkonem. Glukóza se dostává do oběhu asi po 30 minutých od požití. Jako vhodné zdroje jsou různé sacharidové gely, sušené ovoce, sacharidové nápoje nebo tyčinky.při výkonu nad 4 hodiny dochází k většímu energetickému výdeji a je potřeba energii doplnit tuhou stravou. Nejlepší je se předzásobit před výkonem a poté postupně doplňovat energii i během výkonu. Po výkonu a večer pak doplnit zbytek energie. Po silovém tréninku doplnit do těla aspoň 135g sacharidů, u vytrvalostního minimálně 105g sacharidů. Bílkoviny: Pokud jde o silový trénink, je vhodné po jeho skončení do těla dodat 45g bílkovin, u vytrvalostního tréninku minimálně 35g bílkovin. Výživa: Snídaně před tréninkem: Ovesná kaše, sklenice pomerančového džusu, toasty s marmeládou, nízkotučné mléko, banán, toast, nízkotučné mléko, celozrnné pečivo se šunkou, rýžová kaše, Oběd před tréninkem: Vývar ze zeleniny a drůbežího masa s těstovinou, rýžový nákyp. Nevhodné jsou např. kynuté moučníky, smažené maso aj minut před tréninkem: Pokud trénink trvá do 60 minut, jsou vhodné potraviny s vyžším glykemickým indexem (chléb, pečivo, těstoviny). Při tréninku trvajícím minut naopak potraviny s nižším glykemickým indexem (jogurt, banán, ovesná kaše, jablka) Během tréninku: Mezi potraviny vhodné při aktivitě trvající 2-3 hodiny patří banány, jablka, sušené ovoce, energetické tyčinky, energetické a bílkovinné doplňky, sacharidové gely, sacharidové nápoje.

19 1. večeře po tréninku: drůbež, ryby, libové hovězí maso, nízkotučný sýr+zelenina, rýže, těstoviny. Vhodné úpravy masa jako dušení, vaření, grilování, pečení. 2. večeře po tréninku: U silových a silově vytrvalostních tréninků doplnit hlavně bílkoviny (proteinové koncentráty). Po vytrvalostním tréninku doplnit sacharidy (sacharidové koncentráty, obilné kaše) Výživa ke zvyšování hmotnosti: Nikdo na světě vám nedá přesný recept na to, jak přibrat na hmotnosti. Na každého funguje něco jiného. Pokud začínáte, naberete za první rok až 15 kilogramů. Spoustě lidí se podařilo nabrat až 25 kilogramů za jeden rok. Základ je pohnout s jídelníčkem. Pokud stagnujete a váha je delší dobu na stejných číslech, je potřeba něco změnit. Přidat o jednu porci jídla denně navíc, zvýšit počet gramů bílkovin a sacharidů. Úplně vynechat aerobní činnost. Svalová tkáň je z většiny tvořena vodou ( 70%), bílkovinami (22%) a zbytek tvoří tuk, glykogen a minerální látky. V různých publikacích se můžete dočíst, že na nárust jednoho kilogramu svalové hmnoty je potřeba asi KJ. Pokud tedy za týden budeme chtít nabrat 0,5 nebo 1 kg svalové hmoty, jde zhruba o 1000 až 4000 KJ denně navíc (oproti tomu co denně přijmete nyní). Výživa ke snižování hmotnosti: Za rozumné snižování hmotnosti se považuje úbytek váhy mezi 0,5-1kg za týden. Držet hladovky, díky kterým zhubnete za měsíc 10 kilo je naopak kontraproduktivní. První týdny budou vždy nejlehčí, tělo se zbavuje zásob, které bude používat jako energii. Aby se vám zhubnout opravdu podařilo, je důležité držet se několika pravidel: Stanovit si jasný cíl Jíst denně 4-5 jídel Ze sacharidů převážně polysacharidy Minimálně 100g sacharidů denně Dostatek kvalitní NETUČNÉ bílkoviny (ryby, drůbež) Dostatek ovoce a zeleniny 25-30g vlákniny denně Dostatečně pít (2,5-3 litry vody denně) Bílé pečivo nahraďte celozrnným, smažení a fritování nahradíme vařením a dušením. Rozhodně by jste neměli mít pocit hladu. Cíl je ztratit tuk, ale zachovat svalovou hmotu. Spartan Race - termíny

20 Co je to Spartan Race jsme vás informovali v tomto článku Nyní jsou známy termíny všech závodů pro letošní rok. Trifecta se kompletně bude konat v České republice. Co je Trifecta? Komplet závodů všech tří úrovní, tj. Sprint, Super a Beast. Termíny závodů: SPRINT EPLÉNY (MAĎARSKO) SPRINT KAMZÍK (SLOVENSKO) a 1.6 SPRINT LIBEREC SUPER KLÍNOVEC 5.7. SUPER VALČIANSKÁ DOLINA (SLOVENSKO) BEAST KLÍNOVEC SUPER BOŘETICE Tuto kolekci můžete mít doma i vy, pokud absolvujete a dokončíte všechny tři úrovně závodů, tedy sprint, super a beast. Dá se tedy očekávat, že na Klínovci bude slušně narváno, je to totiž zatím jediný ohlášený závod úrovně BEAST v Česku a na Slovensku. Všem kdo si to ještě nezkusili, doporučujeme!

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na:

Za závažnou dehydrataci se považuje úbytek tekutin kolem 6%. Dehydratace se dá rozdělit na: Pitný režim Lidské tělo obsahuje 50-65% vody, samotné svaly obsahují až 70%. Už jen tento fakt snad dostatečně vypovídá o důležitosti vody v těle. Obyčejný pracující a nesportující člověk by měl přijmout

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

Stagnace a její překonání

Stagnace a její překonání Stagnace a její překonání Každý se čas od času dostane do stavu stagnace tzn. kdy už se nikam neposouváte jak už v počtu opakování, nebo zvyšování váhy. Existuje několik způsobu legálních i zakázaných,

Více

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY

MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY MINERÁLNÍ A STOPOVÉ LÁTKY Následující text podává informace o základních minerálních a stopových prvcích, jejich výskytu v potravinách, doporučených denních dávkách a jejich významu pro organismus. Význam

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená

Zdravá výživa & tipy na svačiny. Pavlína Skrčená Zdravá výživa & tipy na svačiny Pavlína Skrčená Zdravá výživa - Neznamená úplnou změnu vašeho stravování - Přidáním zdravějších surovin do jídelníčku Dodržovat: pitný režim pravidelně se stravovat a nepřejídat

Více

Vitaminy. lidský organismus si je většinou v vytvořit. Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor hormonů kových. Hypovitaminóza Avitaminóza

Vitaminy. lidský organismus si je většinou v vytvořit. Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor hormonů kových. Hypovitaminóza Avitaminóza Vitaminy Vitaminy lidský organismus si je většinou v nedovede sám s vytvořit musí být přijp ijímány stravou Hlavní funkce vitaminů: Prekurzory biokatalyzátor torů - součásti sti koenzymů, hormonů Antioxidační

Více

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 -

Jak se probrat po zimě? Zkuste jarní detox! Napsal uživatel redakce Úterý, 30 Duben 2013 00:00 - Jaro je obdobím nových začátků. Nejen, že se probouzí příroda, ale procitá i naše tělo. Proto je tato doba nejvhodnější k nastartování nových sil a k přípravě na další dny plné energie. Nejprve bychom

Více

Vitaminy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. Přednáška se prochází klikáním nebo klávesou Enter.

Vitaminy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. Přednáška se prochází klikáním nebo klávesou Enter. Vitaminy Tato přednáška pochází z informačního systému Masarykovy univerzity v Brně, kde byla zveřejněna jako studijní materiál pro studenty předmětu Fyziologie výživy. Autorem přednášky je Mgr. Lucie

Více

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů

Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Standard SANATORY č. 7 Výživa seniorů Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno V Pardubicích 1.1. 2016 Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Úvod do problematiky

Více

Účinnost je opravdu velká, působí proti streptokoku, stafylokoku a zmírňuje účinky chemoterapie. Navíc má omlazující účinky.

Účinnost je opravdu velká, působí proti streptokoku, stafylokoku a zmírňuje účinky chemoterapie. Navíc má omlazující účinky. Východní medicína Východní medicína (rozuměj čínská a tibetská medicína), dokáže divy, v pravém slova smyslu. Je známá po tisíce let, stejně tak jako její recepty. Díky východní medicíně se budete nejen

Více

Kliky podceňovaný pomocník při posilování

Kliky podceňovaný pomocník při posilování 1 Kliky podceňovaný pomocník při posilování Jakkoli se může zdát tento cvik jednoduchý, patří mezi cviky nejúčinnější, které rozvíjejí svalstvo horní části trupu.můžeme jej cvičit jen tak bez potřeby činek

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

Jak pečovat o své srdce

Jak pečovat o své srdce Žijeme v době, která je uspěchaná. Často se stává, že ve shonu nebo ze svého pohodlí odsuneme péči o své srdce na,,druhou kolej, proto pečujme o své srdce, dříve než nás zastaví nemoc. Jak na to se dozvíte

Více

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D.

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Termíny Pozor, změna oproti IS! 5.4. 19.4. 26.4. 3.5. 17.5. Vždy 14.30 17.30 Struktura setkání Teoretická část přednáška a seminář k tématu Praktická

Více

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům Sacharidy seminář běžné stravování přednost složeným cukrům sportovci často volí jednoduché cukry (glukóza, sacharóza, maltodextriny) a potraviny s vysokým glyk. indexem pro rychlejší zpracování a dodání

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Špatné držení těla Celkově vzato, křížový syndrom souvisí s naším většinou sedavým stylem života a špatnými

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Zdravý životní styl předškolních dětí

Zdravý životní styl předškolních dětí Zdravý životní styl předškolních dětí Charakteristika předškolního věku dynamika vývoje a rozvoj dovedností ve všech oblastech, zejména v oblasti motorické, kognitivní, řečové a sociální rychlost růstu

Více

Minerální látky, stopové prvky, vitaminy. Zjišťování vý.zvyklostí 6.10.

Minerální látky, stopové prvky, vitaminy. Zjišťování vý.zvyklostí 6.10. Minerální látky, stopové prvky, vitaminy Zjišťování vý.zvyklostí 6.10. Vápník 99% v kostní tkáni, 1% v ECT DDD 1mg průměrně vstřebá se cca 35-50% v proximální části tenkého střeva Vylučuje se ledvinami

Více

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra zdravotnických studií. Výživa v těhotenství a její vliv na hmotnost

VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra zdravotnických studií. Výživa v těhotenství a její vliv na hmotnost VYSOKÁ ŠKOLA POLYTECHNICKÁ JIHLAVA Katedra zdravotnických studií Výživa v těhotenství a její vliv na hmotnost novorozence Bakalářská práce Autor: Markéta Polčíková Vedoucí práce: PhDr. Lenka Görnerová

Více

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek

1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek 1. 1. 2016 MICHAL JEŽEK JAK ODKYSELIT ORGANIZMUS? příčiny, následky, pomocné rady Michal Ježek Úvod Co to vlastně je překyselení? Co to pro naše tělo znamená? Co vyjadřuje hodnota ph? Rád bych zde čtenářům

Více

Významné skupiny organických sloučenin Vitamíny

Významné skupiny organických sloučenin Vitamíny Významné skupiny organických sloučenin Vitamíny Předmět Chemie Ročník a obor 1.ZA, 1.SC, 1.OS, 2.ZA Kód sady CHEM/ZA+SC+OS/02 Kód DUM CHEM/ZA+SC+OS/01+02/02/10-20 Autor Mgr. Alena Jirčáková Datum vzniku

Více

V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky.

V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky. Svaly zádové V dalším díle z rubriky anatomie se zaměříme na zádové svalstvo. Rozdělíme si svaly, řekneme si něco o strečinku a přidáme i nějaké cviky. Trapézový sval: Velmi rozsáhlý sval, kápovitého tvaru.

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2016. Nadhazovači 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2016. Nadhazovači 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2016 Nadhazovači 16-21 1. 2. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro nadhazovače 7. týden tempo : 2:2 odpočinek 1 min Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM

5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM. 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM 5 ŘEŠITELKOU NAVRHOVANÁ DIETÁRNÍ OPATŘENÍ PŘI LÉČBĚ DM 5.1 Dietární opatření při prevenci vzniku DM Dieta při diabetu je nejvýznamnější faktor při prevenci vzniku diabetu. Existují poznatky, že nesprávně

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: ; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03 Název materiálu: Vitamíny. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Vitamíny. Očekávaný

Více

Soubor znalostních testů k výukovému programu

Soubor znalostních testů k výukovému programu Soubor znalostních testů k výukovému programu 2016 Soubor znalostních testů k výukovému programu Výživa ve výchově ke zdraví Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ministerstvo zemědělství Ústav zemědělské ekonomiky

Více

Zkracovačky (Crunches)

Zkracovačky (Crunches) Pěkně rozvinuté břicho je snad nejpůsobivější částí těla (a pro ženy údajně i nejpřitažlivější???). Nejen proto bychom mu měli věnovat alespoň "trochu" pozornosti. Bolesti v zádech např. poměrně často

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 3 5 1 Mgr. Ing. Diana Chrpová

Více

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA

SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA ŠKOLÁKA CO JE SPRÁVNÁ ŽIVOTOSPRÁVA Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Dotazník k určení metabolického typu

Dotazník k určení metabolického typu 1 Dotazník k určení metabolického typu dle Billa Wolcotta U každé otázky si vyberte pouze jednu odpověď, která vám nejvíce vyhovuje. Pokud na vás neodpovídá ani jedna z nabízených odpovědí, na otázku neodpovídejte.

Více

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak

Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Arteriální hypertenze vysoký krevní tlak Onemocnění charakterizované zvýšeným tepenným tlakem ve velkém krevním oběhu je hypertenze arteriální. Jedno z nejčastějších onemocnění, jehož příčina není známa.

Více

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ

Více

A. Vyobrazení svalové soustavy

A. Vyobrazení svalové soustavy A. Vyobrazení svalové soustavy Obr. 9: Svaly krku, hrudníku a břicha 12 Obr. 10: Svaly zad 13 Obr. 11: Svaly horní končetiny 14 Obr. 12: Svaly dolní končetiny (Poznámka: Použity obr. 42, 49, 50 a 51 z

Více

Cholesterol: Strašák dnešní doby

Cholesterol: Strašák dnešní doby Press kit Cholesterol: Strašák dnešní doby 1 Cholesterol: Strašák dnešní doby Po několik desetiletí platí v medicíně jednoduchá úměra snížením hladiny cholesterolu prospějeme svému zdraví. V poslední době

Více

14 - denní detox program

14 - denní detox program 14 - denní detox program Pro bleskový úbytek tuku Underground Arena Proč detox? Detoxikace je období, ve kterém se snažíme dostat z těla všechny nechtěné toxiny a pracujeme na neutralizaci organizmu. Toxiny

Více

ÚVOD. Působení obkladu

ÚVOD. Působení obkladu ÚVOD Pro většinu z nás je zdraví a dlouhověkost hlavním cílem našeho snažení. V závislosti na úrovni svého podvědomí se o něj staráme méně či více aktivně. Abychom mohli začít s úvahami na dané téma, musíme

Více

SACHARIDY. mono- + di- sacharidy -> jednoduché cukry hnědý cukr, melasa rafinovaný cukr, med,...

SACHARIDY. mono- + di- sacharidy -> jednoduché cukry hnědý cukr, melasa rafinovaný cukr, med,... SACHARIDY 50-80 % energetického příjmu funkce využitelných sacharidů: 1. zdroj energie - l g ~ 4kcal 2. stavební jednotky mono- + di- sacharidy -> jednoduché cukry hnědý cukr, melasa rafinovaný cukr, med,...

Více

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci.

Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Staby pružná tyč Pružná tyč Staby je všestranné nářadí využitelné ve fitness, sportu a rehabilitaci. Znázornění polohy postoje při cvičení 1 v šíři boků 2 v šíři ramen 3 ve výpadu 4 na jedné noze 5 v sedě

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Poziční hráči 16-21 9. 10. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro poziční hráče 9. týden tempo : 2:2 odpočinek 75 s Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních.

Oligobiogenní prvky bývají běžnou součástí organismů, ale v těle jich již podstatně méně (do 1%) než prvků makrobiogenních. 1 (3) CHEMICKÉ SLOŢENÍ ORGANISMŮ Prvky Stejné prvky a sloučeniny se opakují ve všech formách života, protože mají shodné principy stavby těla i metabolismu. Např. chemické děje při dýchání jsou stejné

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista

15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 15 TIPŮ NA ZDRAVÉ SNÍDANĚ + snadné tipy, jak pomoci našemu tělu zvládat chutě na různé laskominky a při tom se nepřipravit o požitek z oblíbeného. napsala Bc. Markéta Klimešová výživový specialista 2013

Více

Výživa fotbalistů. Každý hráč je jiný, a tak neexistuje jeden jediný stravovací plán, který by vždy vyhovoval všem.

Výživa fotbalistů. Každý hráč je jiný, a tak neexistuje jeden jediný stravovací plán, který by vždy vyhovoval všem. Výživa fotbalistů Tato příručka obsahuje informace, které pomohou hráčům všech úrovní k tomu, aby se mohli informovaně rozhodnout, jak v různých situacích pokrýt své nutriční potřeby. Příručka se snaží

Více

zš mohylová, praha 5 - březen 2015

zš mohylová, praha 5 - březen 2015 zš mohylová, praha 5 - březen 2015 21. 5. 2015 Nevýběrový Profil jídelny Pondělí 2. 3. 2015 Dršťková Palačinky s marmeládou Úterý 3. 3. 2015 Hrachová Treska zapečená se sýrem a brokolicí, brambory, zeleninový

Více

živé organismy získávají energii ze základních živin přeměnou látek v živinách si syntetizují potřebné sloučeniny, dochází k uvolňování energie některé látky organismy nedovedou syntetizovat, proto musí

Více

Definice pojmu VLÁKNINA. Zdroje a význam vlákniny. Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí

Definice pojmu VLÁKNINA. Zdroje a význam vlákniny. Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Definice pojmu VLÁKNINA Zdroje a význam vlákniny Doporučený příjem vlákniny děti, dospělí Souhrnný název pro jedlé části rostlin nebo analogické (obdobné) sacharidy,

Více

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Proč nefungují diety celebrit a. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Proč nefungují diety celebrit a jiné redukční zázraky PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Každá redukční dieta má své neúprosné fáze a zákonitosti. Tak jako neexistuje ideální způsob stravování použitelný pro

Více

CHEMICKÉ ZNAKY ŽIVÝCH SOUSTAV

CHEMICKÉ ZNAKY ŽIVÝCH SOUSTAV CHEMICKÉ ZNAKY ŽIVÝCH SOUSTAV a) Chemické složení a. biogenní prvky makrobiogenní nad 0,OO5% (C, O, N, H, S, P, Ca.) - mikrobiogenní pod 0,005%(Fe,Zn, Cu, Si ) b. voda 60 90% každého organismu - 90% příjem

Více

FYZIOLOGICKÉ POTŘEBY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU (živiny a potraviny) P.Tláskal, J.Dostálová SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU

FYZIOLOGICKÉ POTŘEBY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU (živiny a potraviny) P.Tláskal, J.Dostálová SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU FYZIOLOGICKÉ POTŘEBY VÝŽIVY DĚTSKÉHO VĚKU (živiny a potraviny) P.Tláskal, J.Dostálová SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU ADEKVÁTNÍ VÝŽIVA ZDRAVÉHO DÍTĚTE MUSÍ ZAJIŠŤOVAT Optimální tělesný růst Optimální vývoj psychických

Více

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem.

Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Je prokázáno, že až 50 % změn na kůži je ovlivněno nesprávným životním stylem. Zhruba z poloviny máme tedy za stav naší pokožky zodpovědnost. Výzkumy dokazují, že pleti velmi svědčí konzumace mléka a mléčných

Více

PROJÍM SE K MIMINKU. Kateřina Burešová. Baby Friendly Diet TM. www.katerinaburesova.cz 2015

PROJÍM SE K MIMINKU. Kateřina Burešová. Baby Friendly Diet TM. www.katerinaburesova.cz 2015 PROJÍM SE K MIMINKU Kateřina Burešová Baby Friendly Diet TM www.katerinaburesova.cz 2015 2. Fáze menstruačního cyklu z pohledu BFD V této kapitole si řekneme, jak můžete vybírat potraviny prospěšné pro

Více

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org.

Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky. Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky Leidemanová Blanka VNT Nemocnice Jihlava, přísp.org. Historie: 1. výživové doporučení pod názvem Směry výživy obyvatelstva ČSR vydala Společnost pro

Více

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější.

FÁZE. Striktní bílkovinná dieta. Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. FÁZE Striktní bílkovinná dieta Tato fáze je ve vztahu k hubnutí nejúčinnější. Při přesném dodržování pokynů můžete počítat s redukcí hmotnosti 4 7 kg za měsíc, a to na úkor tukové a nikoliv svalové tkáně

Více

Rediar. Efektivní podpora při řešení trávicích problémů u telat FARM-O-SAN - PŘEŽVÝKAVCI

Rediar. Efektivní podpora při řešení trávicích problémů u telat FARM-O-SAN - PŘEŽVÝKAVCI Rediar Efektivní podpora při řešení trávicích problémů u telat REDIAR JE Vysoký obsah vitaminů A, D a E Obohaceno probiotiky Vysoký obsah elektrolytů a glukózy Snadná aplikace rychle a snadno rozpustný

Více

1 rada jak konečně začít přibírat na váze

1 rada jak konečně začít přibírat na váze 1 rada jak konečně začít přibírat na váze Chtěli by jste konečně přibrat nějaké kila? Nedaří se vám jít do pořádného objemu, i když jezdíte velké váhy a 6-8 opakování? No, problém určitě nebude v tréninku.

Více

Nordic walking. Martin Škopek

Nordic walking. Martin Škopek Nordic Walking 3 Zvláštní poděkování patří Mgr. Marcelu Štofikovi, který mi trpělivě pomáhal při fotografování, a mé přítelkyni Elišce za podporu při psaní této knihy. Martin Škopek Nordic walking Vydala

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF)

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

První samodiagnostický test na zjištění potravinové intolerance

První samodiagnostický test na zjištění potravinové intolerance První samodiagnostický test na zjištění potravinové intolerance K čemu je testování dobré? testování pomáhá řešit některé chronické nemoci a odhalit jejich možnou příčinu provedení testu je vhodné vždy,

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY

ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY ANÉMIE PORUCHY KRVETVORBY Anémie se řadí mezi nejrozšířenější choroby postihující lidskou populaci. Světová zdravotnická organizace uvádí, že tzv.nutriční anémií trpí přibližně 30 % populace. S tím souvisí

Více

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN,

Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, Česko ORGANICKÉ MINERÁLY BIOGENNÍ PRVKY VÁPNÍK, ŽELEZO, JÓD, ZINEK, SELÉN, CHRÓM, Calcium, Magnesium Organické Minerály ORGANICKÉ MINERÁLY Zásadní zvláštností všech přípravků linie «Organické minerály»

Více

K A T A R Í N A S K Y B O V Á

K A T A R Í N A S K Y B O V Á K A T A R Í N A S K Y B O V Á Potraviny jako aktivátory, stabilizátory a inhibitory Fresh diet jsou klíčem k úspěchu při hubnutí obsah Úvod 9 Jak vznikla Fresh diet 12 Fresh portrét 14 3 základní pravidla

Více

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG

CASA-FERA Puppy Štěně 3 KG 12,5 KG Puppy Štěně 12,5 KG CASA-FERA Puppy je přímo ušito na míru vysokým nárokům na živiny štěňat všech plemen: Malá plemena : od 4 do 21 týdnů Středně velká plemena: od 4 do 26 týdnů Velká plemena: od 4 do

Více

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI

SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI SPECIFIKA VÝŽIVY V LEDNÍM HOKEJI Lední hokej je spolu s fotbalem, házenou a volejbalem řazen do skupiny sportovních her. Jedná se o hru s intervalovým zatíţením, vyţadující výdrţ a sílu, pohyb hráčů je

Více

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle.

Motto: Skutečný optimismus nespočívá v přesvědčení, že všechno půjde dobře, ale v názoru, že ne všechno půjde zle. A jsme ve finále! Náš program S FITMAMI DO PLAVEK zahajuje poslední týden. V této chvíli byste již měli mít pevnější postavu, cítit se fit, zdravěji jíst a především - pohyb a cvičení by již mělo být nedílnou

Více

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst

Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Sportovní výživa v kategorii hokejové mládeže 16-18 let nevyužitá rezerva pro výkon, regeneraci i sportovní růst Ing. Ivan Mach, CSc. Zdravotní komise ČOV Aliance výživových poradců ČR Charakter kategorie

Více

Street Workout - Dračí vlajka

Street Workout - Dračí vlajka Street Workout - Dračí vlajka Dračí vlajka je stejně působivý cvik, jako všechny ostatní které jsme si už představili. A stejně jako ostatní cviky vypadá i dračí vlajka lehce, provedení je už ale o něco

Více

SHYBY PODHMATEM 1 ZÁDA. ulnární natahovač zápěstí. natahovač malíku. natahovač prstů. sval loketní. ulnární ohybač zápěstí.

SHYBY PODHMATEM 1 ZÁDA. ulnární natahovač zápěstí. natahovač malíku. natahovač prstů. sval loketní. ulnární ohybač zápěstí. SHYBY PODHMATEM 1 ulnární natahovač zápěstí natahovač malíku natahovač prstů sval loketní ulnární ohybač zápěstí vnější hlava trojhlavého svalu pažního velký sval prsní sval deltový sval podhřebenový sval

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

FS-149BW1 SCALEMAN. Digitální osobní váha. Návod k použití. Obsah. Osobní váha FS-149BW1

FS-149BW1 SCALEMAN. Digitální osobní váha. Návod k použití. Obsah. Osobní váha FS-149BW1 Obsah SCALEMAN Digitální osobní váha FS-149BW1 OBSAH... 2 ÚVOD... 3 BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 3 CO BYSTE MĚLI VĚDĚT PŘED TÍM NEŽ ZAČNETE VÁHU POUŽÍVAT... 3 PRINCIP METODY MĚŘENÍ BIA... 3 MĚŘENÍ TĚLESNÉHO

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači a poziční hráči 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači a poziční hráči 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Nadhazovači a poziční hráči 16-21 1. 2. týden 1. týden tempo 1:0:1 sec odpočinek 1 min mezi okruhy počet opakování : 2 Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle

Více

METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA

METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA Ing. Vladimír Jelínek V dnešním kongresovém příspěvku budeme hledat odpovědi na následující otázky: Co jsou to tuky Na co jsou organismu prospěšné a při stavbě

Více

Zdravá výživa a hubnutí

Zdravá výživa a hubnutí Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích Václava Kunová Václava Kunová ZDRAVÁ VÝŽIVA A HUBNUTÍ V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 220 386

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

KONDICE. Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty

KONDICE. Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty 38 PŮLMARATON. JIŽ TA PŮLKA V NÁZVU MŮŽE PRO MNOHÉ BĚŽCE ZNAMENAT MÉNĚ VÝZNAMNOU VZDÁLENOST. PŘESTO ZÁVOD NA 21 097,5 METRU LÁKÁ SPOUSTU VYTRVALCŮ.

Více

Nutrienty v potravě Energetická bilance. Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Veronika Březková

Nutrienty v potravě Energetická bilance. Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Veronika Březková Nutrienty v potravě Energetická bilance Mgr. Jitka Pokorná Mgr. Veronika Březková Energetická bilance energetický příjem ve formě chemické energie živin (sacharidů 4kcal/17kJ, tuků 9kcal/38kJ, bílkovin

Více

TR90 M-Bars & M-Shakes

TR90 M-Bars & M-Shakes TR90 M-Bars & M-Shakes Vyberte si, co vám nejvíc vyhovuje! POSTAVENÍ PRODUKTU NA TRHU Žijeme ve světě, kde čas jsou peníze. V náročných dnech, kdy se snažíme vyvážit péči o rodinu, práci, společenské akce

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

www.kvalitnivlasy.cz

www.kvalitnivlasy.cz Ewopharma, spol. s r. o. 2012 Milí ètenáøi, pøed tím, než se zaètete do následujících stránek, bychom Vás rádi seznámili s hlavními pojmy a fakty souvisejícími s péèí o vlasy. Vìøíme, že tento manuál Vám

Více

OCELOVÝ MUŽ OCELOVÁ ŽENA

OCELOVÝ MUŽ OCELOVÁ ŽENA Pravidla pro rok 2010 PRAVIDLA TESTU FYZICKÉ KONDICE OCELOVÝ MUŽ OCELOVÁ ŽENA I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Sportovní akce Ocelový muž Ocelová žena (dále jen OM-OŽ) je seriál veřejných všeobecných fyzických testů

Více

EU peníze středním školám

EU peníze středním školám EU peníze středním školám Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526

Více

Deset chval potravin rostlinného původu

Deset chval potravin rostlinného původu Deset chval potravin rostlinného původu Zdeněk Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK v Plzni Deset chval potravin rostlinného původu Rozdělení potravin podle jejich původu - rostlinného a živočišného

Více

Nadváha a obezita u dětí. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Nadváha a obezita u dětí. PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Nadváha a obezita u dětí PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Kdysi převládal názor, že tlusté dítě je zdravé dítě. Dnes je zřejmé, že dětská obezita je spojená se závažnými zdravotními problémy, přičemž některé

Více

VY_32_INOVACE_0611 Kostra člověka lidské tělo.notebook. July 11, 2012. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

VY_32_INOVACE_0611 Kostra člověka lidské tělo.notebook. July 11, 2012. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: III/2 č.sady:6.sada Ověřeno ve výuce:28.3.2o12 Třída:5. Datum:3.1.2012 1 KOSTRA ČLOVĚKA-LIDSKÉ TĚLO

Více

Je snazší v zimním období nepřibrat, než se na jaře zbytečných kil namáhavě zbavovat!

Je snazší v zimním období nepřibrat, než se na jaře zbytečných kil namáhavě zbavovat! FORMIA 4 ZIMNÍ PÉČE FORMIA 4 ZIMNÍ PÉČE kapsle Co jsou zimní kila? V zimním období vlivem chladu a nedostatku slunečních paprsků si naše tělo tvoří intenzivně vyšší tukové zásoby a vynucuje si vyšší konzumaci

Více

Zdravotní důsledky stresu. MUDr Sylva Gilbertová,CSc Fyzioterapeutické odd. SAZ, Praha 7

Zdravotní důsledky stresu. MUDr Sylva Gilbertová,CSc Fyzioterapeutické odd. SAZ, Praha 7 Zdravotní důsledky stresu MUDr Sylva Gilbertová,CSc Fyzioterapeutické odd. SAZ, Praha 7 Stres reakce na nadměrnou zátěž či ohrožení nepříznivými vlivy Akutní stres (krátkodobý) rychlé zvýšení emoční tenze

Více

Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5

Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Velký speciál: Zhubněte a dostaňte se do formy #5 Foto: FTV Prima/Lukáš Grossl Pátý díl, páté jídlo dne dnes jsou na řadě večeře. Máme pro vás skvělé tipy

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Nadváha a obezita, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Nadváha a obezita, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Nadváha a obezita, věčné téma PaedDr. & Mgr. Hana Čechová I u štíhlého člověka může v určitém období dojít k postupnému přibývání na váze. Základní problém spočívá v tom, že výživa je nejčastěji nadměrná

Více

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu:

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu: Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem Odvolání na legislativu: EU 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR Vyhláška

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 3 6 0 5 U MUDr. Martin Gregora,

Více

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil STREČINK Sestava základních cviků pro kanoistiku Zpracoval : Pavel Navrátil 1 Co je strečink? STREČINK je účinná metoda, která umí přirozeně a šetrně připravit svaly na zvýšenou zátěž (sport) anebo také

Více

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014)

Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Jak vyzrát na sedavé zaměstnání překladatele a tlumočníka Jeronýmovy dny (podzim 2014) Správným jídlem lze pozitivně ovlivnit schopnost koncentrace, duševní schopnosti a odolnost vůči stresu. Ing. Tereza

Více

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava:

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava: Otázka: Opěrná soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Kostra Kosterní (opěrná) soustava: základem je kost, soubor kostí v těle = kostra 206 230 kostí (novorozenec 300) tvoří pouze 14% tělesné hmotnosti

Více

Složky výživy - vitamíny. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Složky výživy - vitamíny. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Složky výživy - vitamíny Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Vitamíny 1 Biokatalyzátory Neenergetická složka stravy Organismus je neumí vytvořit (kromě K, částečně A,D) 22 vitamínů, u člověka se

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více