Exekuce, bankrot! Nebo finanční pohoda?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Exekuce, bankrot! Nebo finanční pohoda?"

Transkript

1 PRO STRÝČKA PŘÍHODU Moje babička nikdy nevěděla, že existuje krátkodobá či dlouhodobá rezerva. Ale v kuchyni v kredenci měla hrníček, kam si odkládala peníze PRO STRÝČKA PŘÍHODU!

2 Exekuce, bankrot! Nebo finanční pohoda? Toto povídání vzniklo jako reklamní i pracovní materiál. Vzniklo proto, že se v rodinách stále málo klade důraz na spoření. Tvoření finančních rezerv, které jsou základním stavebním kamenem každé domácí či rodinné banky. Připravil jsem pro Vás úryvek z deník.cz ze dne V roce 2013 bylo vyhlášeno rekordních osobních bankrotů, což je o 13 procent více než v roce předchozím. Jak tomu lze předejít.? Jednoduše! Vytvořením finanční rezervy! Rezerva krátkodobá Rezerva střednědobá Rezerva dlouhodobá

3 Krátkodobá rezerva Pod slovem rezerva se rozumí zásoba nebo záloha. V osobních financích je to samozřejmě zásoba nebo záloha peněžní. Jako takovou rezervu si můžete představit hrneček mé babičky. Ta měla vždy v kredenci v kuchyni uložený svazeček bankovek, právě v takovém hrníčku. Měla naspořené peníze PRO STRÝČKA PŘÍHODU. Je jedno jak budeme tyto peníze nazývat, důležitý je účel. A ten je pokrytí nezbytných výdajů při náhlém poklesu nebo výpadku příjmu. Tento pokles či výpadek příjmu může nastat v důsledku onemocnění, úrazu či ztráty zaměstnání. Je nutné si uvědomit jaké důsledky by pro Vás a Vaši rodinu znamenala ztráta příjmu na jeden měsíc. Ale také jaké důsledky by měla pro období čtvrt roku nebo jeden celý rok. Zastavil se pravidelný přísun Vašich peněz, ale Vy jste se nezastavili. Vy stále musíte něco jíst, něco pít a něco stojí i střecha nad hlavou.

4 Krátkodobá rezerva Běžné účty Spořící účty Kontokorent Kreditní karta Kontokorent a kreditní karty jsou sice možná řešení, ale již zde se uvádíte do dluhů. Také může z ničeho nic odejít Vaše pračka nebo lednice. Bez televize nějaký týden možná přežijete, ale lednice je pro uchování potravin velmi důležitá. To je také důvod proč mít nachytané PENÍZE PRO STRÝČKA PŘÍHODU. Jak takovou rezervu budovat víme?! Musíme si začít odkládat minimálně jednu desetinu příjmu měsíčně. Musíme ji odložit tak, abychom si ji sami před sebou schovali. K tomu je dobré zvolit například spořící účet s možností pravidelného spoření. Nebudu Vám nabízet konkrétní produkt. O tom toto pojednání není. Ona totiž neexistuje nejlepší banka ani nejlepší spořící účet. Každý z nás preferuje jiné potřeby a každá banka nabízí různé produkty. Na několika základních bodech se ale určitě shodneme. - Založení a vedení účtu zdarma - Solidní úroková sazba - Dostupnost finančních prostředků v případě potřeby - Pak jsou tu ještě další výhody, jako je například internet a mobil banking, možnost platební karty (nikoli úvěrové). Další důvod proč nelze nabídnout konkrétní spořící účet u konkrétního peněžního domu je, že banka může v průběhu spoření změnit obchodní podmínky i úročení finančních prostředků.

5 Krátkodobá rezerva Sečteno, podtrženo! Krátkodobá rezerva je naše finanční záloha. Onemocníme-li, nebo spadneme ze schodů, zůstaneme doma na pracovní neschopnosti. První tři dny nedostaneme vůbec nic, pak platí něco zaměstnavatel, ale jen 14 dnů. Nakonec to doplácí zdravotní pojišťovna. Jenže naše příjmy jsou cca o jednu třetinu nižší. Komerční pojišťovna, (pokud máme pojištění sjednané) sice také něco uhradí, ale až po nějakém čase. Sáhnu tedy do své finanční zálohy, krátkodobé rezervy, a výpadek příjmu zvládnu. Po úhradě plnění z pojišťovny (té komerční) zase krátkodobou rezervu doplním. Pokud pojištění postrádám, musím dospořit! Tento e-book je věnován REZERVÁM, proto komerční pojištění zde není rozvinuto. Komerčnímu pojištění bude věnován samostatný e-book. Mohou nastat další životní situace. Klekne pračka, lednice. Mám-li vytvořenou rezervu, mohu koupit nový spotřebič a použiji peníze z hrnečku PRO STRÝČKA PŘÍHODU, z krátkodobé rezervy. Sice mi žádná pojišťovna deficit nedorovná, ale nemusel jsem se zadlužit. Svou rezervu lehce dospořím. Ale v případě zadlužení bych ještě musel splácet poplatky za zřízení úvěrového rámce a úroky z půjčky. Proto je nezbytné mít krátkodobou rezervu vytvořenu. A pokud jsme nemuseli z rezervy čerpat, znamená to pro nás jen přínos. V případě, že jsme si naspořili do krátkodobé rezervy finanční prostředky ve výši 6 ti násobku měsíčního příjmu a tyto nemuseli použít, můžeme s nimi dále pracovat. Finanční prostředky můžeme investovat a zajistit tak vyšší ziskovost. Můžeme je investovat do produktů s delší vázací dobou, kde bude vyšší roční úročení a tím vyšší zisk. Roční úročení Můžete najít pod zkratkou p.a.

6 Střednědobá rezerva Pod pojmem střednědobá rezerva rozumíme shromažďování finančních prostředků (spoření) na plánované výdaje v horizontu jednoho roku a dále. Tyto plánované výdaje mohou být například nákup nových elektrospotřebičů, rekonstrukce bydlení či nákup rodinného vozu. Jedná se o nákup zboží nebo služeb většího finančního rozsahu. Může to být i akontace na pořízení nového bydlení. Z tohoto důvodu je důležité stanovit si jaké větší výdaje nás v budoucnu čekají. Určit si termín a částku, jakou potřebujeme mít k dispozici. Podle těchto dvou základních kritérií musíme teprve vybírat vhodné produkty. Produkty vhodné pro budování střednědobé rezervy pro kratší období, od jednoho do pěti let mohou být opět spořící účty. Jsou sice s nižším úročením než jiné produkty, ale jsou bez poplatků z založení a za vedení účtů. Stavební spoření se státním příspěvkem je stále vhodné investování na období minimálně 6-ti let. Stavební spoření je dosti známý produkt a jeho pravidla jsou v zásadě stejná u všech stavebních spořitelen. Liší se jen úročením a poplatky za vedení účtu.

7 Střednědobá rezerva Spořící účty Stavební spoření Termínované vklady Dluhopisové fondy Zajištěné fondy Jednorázové pojistky Mohou však být různé marketinkové akce, kdy majitel účtu stavebního spoření (investor) může dostat slevu za sjednání smlouvy či věcný dárek. Státní příspěvky a vázací doba jsou stanovené zákonem o stavebním spoření a jsou u všech spořitelen stejné. Pro spoření na delší časové období lze zvolit investice do dluhopisových fondů. U stavebního spoření, tak i u fondů se hradí poplatek za uzavření smlouvy. Je tedy nutné dobře zvážit, abychom na poplatcích nakonec neprodělali. Aby poplatky za zřízení a vedení účtu nebyly vyšší než výnos. Způsoby budování střednědobé rezervy se u podílových fondů vyplatí až od určité výše měsíční investice a určitého počtu let, na které člověk (investor) do tohoto programu vstupuje. U podílových, dluhopisových fondů se poplatky za sjednání smlouvy mohou platit dopředu, nebo mohou být rozloženy do pravidelných plateb. Druhá varianta je ale pro investora dražší. Pokud je poplatek za uzavření smlouvy uhrazen dopředu, celý pravidelný vklad se může v produktu zhodnocovat.

8 Střednědobá rezerva Pokud je poplatek rozmělněn do měsíčních plateb, je zhodnocována pouze ta část měsíční platby bez poplatku za založení produktu. Tím je nižší výnos. V obou případech ale zájemce o spoření, tedy investor, ví, kolik zaplatí na poplatcích a s jakou finální částkou může po ukončení vázací doby počítat. Jako možnost budování střednědobé rezervy se můžete setkat i s nabídkou spoření na kapitálových a investičních životních pojistkách. (V žargonu pojišťováků, IŽP, ÍŽETPÉČKÁCH a KZP, KÁZETPÉČKÁCH) Pozor!!!! Životní pojištění musí být sjednáno pro případ smrti nebo dožití. Pojišťovna si z kapitálové hodnoty (naspořených peněz) ukrajuje peníze na svá rizika a náklady. A to není malá položka. Dále úročení pojistek se dnes pohybuje kolem 1,9 % p.a.. (roční úroková sazba). Tuto variantu bych pro budování středně dobé rezervy nedoporučoval. V těchto pojistných produktech navíc můžete platit i poplatky za vložení jednorázového vkladu a jeho výběr. Pokud tuto variantu spoření zvolíte, je zde další důležitá informace. Životní pojistky bývají odpočtovou položkou z daňového základu. Pokud z pojistky uplatňujete daňový odpočet, musí se při výběru dodanit. Na to také POZOR!!! Pro spoření do střednědobé rezervy můžeme zvolit i více produktů a jejich kombinaci. Tím získáte různé termíny pro možné výběry a také získání vyššího zhodnocení.

9 Střednědobá rezerva Sečteno, podtrženo. Výběr produktu pro budování střednědobé rezervy řešíme, až si uděláme jasno, jakou částku si musíme naspořit a termín, čas, kdy peníze budeme potřebovat. Pro výběr produktů mám malou pomůcku: let ideální spořící účet let a více Stavební spoření, podílové fondy, dluhopisové fondy, termínované vklady, zajištěné fondy Poté, co víme v jakém časovém horizontu budeme peníze potřebovat, si začínáme vybírat vhodný produkt o kterém si zjistíme 1. Jaký je vstupní poplatek 2. Jaké jsou poplatky za vedení účtu 3. Jaké jsou poplatky za výběr z účtu 4. Jaké je předpokládané roční zhodnocení 5. Jsou-li nějaké garance 6. Jsou-li nějaká rizika Informace, ať Vám zajistí třeba Váš finanční poradce, důležité je vědět co potřebujete vědět a to nyní už víte Po zvážení NÁKLADŮ a ROČNÍCH VÝNOSŮ si spočítáme, který produkt je nejvýhodnější. To Vám také může spočítat Váš poradce.

10 Dlouhodobá rezerva Co se myslí pod úslovím dlouhodobá rezerva? Jak už víme, rezerva je záloha, zásoba. Pod slovem dlouhodobá, se skrývá dlouhý čas, tedy budoucnost! Dlouhodobou rezervou jsou myšleny peněžní zásoby na důchod. Peněžní zásoba na čas, kdy již nebudeme pracovně činní a náš příjem již nebude plynout ze závislé činnosti, čili ze zaměstnání. Budeme pobírat státní penzi. Po celou dobu, co jsme byli pracovně aktivní, nám z výplaty strhávali odvody na zdravotní a sociální pojištění. Jenže penízky, které my jsme odváděli státu, již na jeho kontě nejsou. V posledních letech stát vyplácí na důchodech více, než kolik se vybere na důchodovém pojištění, důchody tak musí být financovány i z jiných zdrojů než z vybraného pojištění. Za rok 2012 činil deficit 49,4 miliard Kč.

11 Dlouhodobá rezerva Populace výrazně zestárne. To je hlavní závěr statistiků. V roce 2059 se například více než zdvojnásobí počet lidí starších 65 let. Velice rychle bude také přibývat lidí v nejvyšším věku. Počet lidí starších 85 let se v roce 2068 zvýší na 6,6násobek. Tyto řádky, byly pro mnohé z nás velký bubák. Ale je to realita, nastavení zrcadla toho, co naši a následující generace ve skutečnosti čeká. Co z toho vyplývá? Že pokud si chceme v důchodovém věku udržet svůj životní standard, musíme se na něj finančně připravit. Musíme si na něj naspořit. Nebo si zajistit pasivní příjem. Tento e-book je věnován REZERVÁM, neboli laicky řečeno a napsáno spoření. A tento oddíl je spoření na důchod. Proto se otázce pasivního příjmu budu věnovat v některém z následujících e-booků.

12 Dlouhodobá rezerva Penzijní připojištění Programy životního cyklu Důchodové pojistky Investiční životní pojištění Kapitálová životní pojištění Důchodové spoření Akciové fondy Vhodné produkty k budování dlouhodobé rezervy Vám nabízím ve vedlejším sloupci. Sečteno, podtrženo - dlouhodobá rezerva je spoření na důchod. Pokud jsme si nevybudovali pasivní příjem, tak po odchodu z aktivního zaměstnání či podnikání se nám sníží pravidelný příjem. Jestliže nemáme zmíněný pasivní příjem nebo dostatečně naspořeno na důchod, může se nám velmi snížit životní úroveň na jakou jsme byli zvyklí. Povinností státu není vyplácet důchodcům nadstandardní penze, ale pouze splnit jejich základní životní potřeby. Minimální měsíční výše důchodu přiznaného letos je celkem 3 110,- Kč. Nezbývá tedy než si na svůj důchod naspořit.

13 Sečteno, podtrženo Jsem tu pro Vás Antonín Burďák TRIO SERVICE GROUP s.r.o. Manager oblasti Uh. Hradiště a Uh. Brod tel: , antonin.burdak@triogroup.cz Jestli chcete mít více peněz, vede k tomu jediná cesta. MUSÍTE SE S NIMI NAUČIT PRACOVAT. Váš majetek poroste jak porostete Vy sami. Zaměřte se na zvyšování příjmů, zvyšování úspor, budování investic a snižování životních nákladů. Udělejte si výkaz čistého jmění. Sečtěte si finanční prostředky na účtech, hodnoty všech věcí a nemovitostí, které vlastníte a odečtěte všechny dluhy. Každého čtvrtroku si rozvahu udělejte znovu a uvidíte jak vaše jmění poroste. Plně využívejte služeb finančního poradce. Díky tomu získáte komplexní nabídku možností a budete se moci lépe rozhodnout.

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Vítáme Vás na semináři organizovaném v rámci projektu Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.1.00/50.0015 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

Finanční gramotnost pro školy. Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK

Finanční gramotnost pro školy. Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK Finanční gramotnost pro školy Senior lektoři: Karel KOŘENÝ Petr PAVLÁSEK r. 2012 1. Zlatá pravidla Pokud chcete dosáhnout finanční nezávislosti, musíte plánovat, být disciplinovaní a rozhodnuti ovládat

Více

Moderní žena myslí na budoucnost. Jan Diviš Kateřina Dalecká

Moderní žena myslí na budoucnost. Jan Diviš Kateřina Dalecká Moderní žena myslí na budoucnost Jan Diviš Kateřina Dalecká Na úvod pár zajímavých statistik Data z r. 2004 Naděje dožití věk Muži Ženy 30 43,66 49,67 40 34,21 39,92 50 25,32 30,51 60 17,59 21,64 - střední

Více

Rodinný rozpočet Přehled příjmů Seznam výdajů Porovnání příjmů a výdajů Přehodnocení a přizpůsobení výdajů Aktualizace rozpočtu

Rodinný rozpočet Přehled příjmů Seznam výdajů Porovnání příjmů a výdajů Přehodnocení a přizpůsobení výdajů Aktualizace rozpočtu = plán finančního hospodaření domácnosti jeho vytvoření vede: ke kontrole finanční situace rodiny ke snížení rizika zbytečných výdajů ke snížení rizika případného zadlužování k nalezení zdrojů pro rezervy

Více

Výhody poradce Money Plus +

Výhody poradce Money Plus + PRESENTÁTOR Popis práce finančního trenéra Sociální dávky při pracovní neschopnosti, Půjčky vs. Investice, Financování bydlení a Finanční svoboda Výhody poradce Money Plus + penzijní fond hypotéka leasing

Více

FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty. www.zlinskedumy.cz

FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty. www.zlinskedumy.cz FINANČNÍ MATEMATIKA Finanční produkty www.zlinskedumy.cz Finanční produkty jsou půjčky, hypotéky, spoření, nejrozšířenější jsou produkty, jejichž hlavní zaměřením je: správa financí: běžné účty zhodnocení

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

OBSAH TÉMATU FINANČNÍ PRODUKTY FINANČNÍ PRODUKTY SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR 8.1.2011 ÚVĚROVÉ FINANČNÍ PRODUKTY ÚVĚROVÉ FINANČNÍ PRODUKTY

OBSAH TÉMATU FINANČNÍ PRODUKTY FINANČNÍ PRODUKTY SPOTŘEBITELSKÝ ÚVĚR 8.1.2011 ÚVĚROVÉ FINANČNÍ PRODUKTY ÚVĚROVÉ FINANČNÍ PRODUKTY OBSAH TÉMATU FINANČNÍ PRODUKTY Ing. Lukáš Kučera Členění finančních produktů Úvěrové finanční produkty Vkladové finanční produkty Životní pojištění Střední odborná škola strojní a elektrotechnická Velešín

Více

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI

FINANČNÍ ŘEŠENÍ VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI VAŠICH ŽIVOTNÍCH SITUACÍ PŘINÁŠEJÍ PODÍLOVÉ FONDY Z NABÍDKY SPOLEČNOSTI www.mojeinvestice.cz Pro Váš domov Ať již nemovitost vlastníte, nebo se na to právě chystáte, dříve či později zjistíte, že vlastnictví

Více

1. vlastní firma využívá trvale 2. cizí musí časem vracet (splácet) jiným subjektům ( bankám dodavatelům apod)

1. vlastní firma využívá trvale 2. cizí musí časem vracet (splácet) jiným subjektům ( bankám dodavatelům apod) Otázka: Financování podnikových činnosti Předmět: Ekonomie/Finance podniku Přidal(a): nikita Zdroje financování Zdroje financování členíme: podle formy jsou to: peněžní hotové peníze, pohledávky, devizy

Více

Informační příručka SENIOŘI A FINANCE

Informační příručka SENIOŘI A FINANCE Informační příručka SENIOŘI A FINANCE FINANČNÍ RADY PANA RADY Informační příručka SENIOŘI A FINANCE 1 Základní 2 TOP 3 informace z oblasti financí bankovní subjekty Nabídka finančního trhu TOP produkty

Více

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty

Pracovní list. Workshop: Finanční trh, finanční produkty Pracovní list Workshop: Finanční trh, finanční produkty Úkol č. 1 Osobní půjčka Doplňte v následující tabulce kolik zaplatíte za úvěr celkem (vč. úroků) při jednotlivých RPSN. Současně porovnejte, zda

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Osobní finance 2 Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět:

Více

Zjednodušený Finanční plán rychlý návod

Zjednodušený Finanční plán rychlý návod Zjednodušený Finanční plán rychlý návod Osobní údaje Jméno klienta Nemusí se nutně jednat o celé jméno klienta (z důvodů diskrétnosti) Doporučujeme používat pouze křestní jméno nebo zkratku jméno klienta

Více

Česká spořitelna radí klientům, jak rozložit peníze

Česká spořitelna radí klientům, jak rozložit peníze Česká spořitelna radí klientům, jak rozložit peníze Martin Techman, ředitel úseku rozvoj obchodu České spořitelny Tomáš Reytt, ředitel odboru klientské segmenty České spořitelny Obsah Co říkají výzkumy

Více

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla.

Finanční řízení podniku cvičení 1. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Finanční řízení podniku cvičení 1 I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Některé vztahy mezi majetkem a kapitálem 1) Majetek je ve stejné výši jako kapitál, proto

Více

Dotazník Osobní finanční plán. Diskrétní

Dotazník Osobní finanční plán. Diskrétní Dotazník Osobní finanční plán Diskrétní Osobní informace Celá jména Klient Partner/ka Pohlaví muž žena muž žena Rodné číslo Datum narození / / / / Rodinný stav svobodn(ý/á) rozvoden(ý/á) ženat(ý/á) vdov(ec/a)

Více

Finanční a Investiční plán pro :

Finanční a Investiční plán pro : Finanční a Investiční plán pro : Karel Opatrný, Ing. Maruška Běžná Informace a zadání: Karel je ředitel menší soukromé firmy,39let, Maruška je účetní,37 let,syn Jiří 13 let Bydlí v bytě a platí nájem.

Více

DESATERO FINANČNĚ GRAMOTNÉHO ČLOVĚKA

DESATERO FINANČNĚ GRAMOTNÉHO ČLOVĚKA DESATERO FINANČNĚ GRAMOTNÉHO ČLOVĚKA Žádné rady nejsou STOPROCENTNÍ! Univerzální návod NEEXISUJE! 1. Mám běžný účet, a to bez jakýchkoli poplatků Proč? Za co jsem ochoten bance zaplatit? 2. Nevyužívám

Více

ové motivace a ení v ČR R a ve vybrané zemi EU

ové motivace a ení v ČR R a ve vybrané zemi EU Životní pojištění,, jeho daňov ové motivace a postavení v systému důchodovd chodového zabezpečen ení v ČR R a ve vybrané zemi EU Vypracovali: Jakub Procházka Antonín Spálovský Obsah Smysl ŽP Význam a role

Více

Váš průvodce důchodovou reformou ...---. JIŘí PĚNKAVA. ČESKÉ POJIŠŤOVNY a.s, REFORMA PENZí ) PENZIJNí FOND ČESKÉ POJlŠŤOVNY

Váš průvodce důchodovou reformou ...---. JIŘí PĚNKAVA. ČESKÉ POJIŠŤOVNY a.s, REFORMA PENZí ) PENZIJNí FOND ČESKÉ POJlŠŤOVNY JIŘí PĚNKAVA pojišťovací a investiční poradce ČESKÉ POJIŠŤOVNY a.s, Agentura 336 Plzeň II, jednatelství Rokycany Bydliště: Iěškovská 557, Mýto, 33805 Tel.: 723 599657, TeIJFax: 371 750126 REFORMA PENZí

Více

Investování volných finančních prostředků

Investování volných finančních prostředků Investování volných finančních prostředků Rizika investování Lidský faktor Politická rizika Hospodářská rizika Měnová rizika Riziko likvidity Inflace Riziko poškození majetku Univerzální optimální investiční

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

Důchodové pojištění, jeho produktové modifikace a srovnání s životním pojištěním

Důchodové pojištění, jeho produktové modifikace a srovnání s životním pojištěním Ekonomicko-správní fakulta MU v Brně Seminární práce z předmětu: Pojišťovnictví JS 2005/2006 Téma: Důchodové pojištění, jeho produktové modifikace a srovnání s životním pojištěním Vypracoval: Marcela Dubová,

Více

Věra Keselicová. Prosinec 2011

Věra Keselicová. Prosinec 2011 VY_62_INOVACE_VK11 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace Věra Keselicová Prosinec 2011 8.

Více

FINANČNÍ PRODUKTY. pracovní list k tématu. Individuální práce. A) Práce v hodině

FINANČNÍ PRODUKTY. pracovní list k tématu. Individuální práce. A) Práce v hodině pracovní list k tématu FINANČNÍ PRODUKTY Individuální práce A) Práce v hodině Úkol č. 1: Určete, co z uvedených pojmů jsou finanční produkty. Jaké finanční instituce je nabízejí? Úkol č. 2: Doplňte vynechaná

Více

PENÍZE NAVÍC. pravidla hry

PENÍZE NAVÍC. pravidla hry PENÍZE NAVÍC pravidla hry PENÍZE NAVÍC - HRA O ŽIVOT(Ě) aneb 30 LET VIRTUÁLNÍ REALITY ČESKÉ DOMÁCNOSTI Vítejte ve hře o životě PENÍZE NAVÍC, která vás provede finančním životem běžné české domácnosti.

Více

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT

KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT KDE A JAK SI PENÍZE ULOŽIT A VYPŮJČIT Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním

Více

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi Digitální podoba e learningové aplikace 0 (vyuka.iss cheb.cz) Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Ing. Radmila

Více

Kolik musíme pravidelně na daný účet spořit, vždy koncem každého druhého měsíce, abychom si za 9 let mohli z účtu vybrat při úrokové sazbě 9

Kolik musíme pravidelně na daný účet spořit, vždy koncem každého druhého měsíce, abychom si za 9 let mohli z účtu vybrat při úrokové sazbě 9 K testu průběžný Kolik musíme pravidelně na daný účet spořit, vždy koncem každého druhého měsíce, abychom si za 9 let mohli z účtu vybrat 250 000 při úrokové sazbě 9 % p.a. platné v průběhu prvních 4 let

Více

Prezentace vysvětluje žákům základní ekonomické pojmy FINANČNÍ GRAMOTNOST orientace na finančním trhu ČR

Prezentace vysvětluje žákům základní ekonomické pojmy FINANČNÍ GRAMOTNOST orientace na finančním trhu ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje žákům základní ekonomické pojmy Očekávaný výstup:

Více

FINANČNÍ PLÁN. Martin a Jana Procházkovi.01. Zpracoval

FINANČNÍ PLÁN. Martin a Jana Procházkovi.01. Zpracoval FINANČNÍ PLÁN Martin a Jana Procházkovi.1 Zpracoval Šárka Chocová, 22. září 217 Šárka Chocová Adresa: Štěříkova louka 1175, 357 35 Chodov Telefon: 65 114 799 Email: sarka.chocova@efaway.cz Blahopřejeme

Více

Pojištění není spoření!

Pojištění není spoření! Asociace finančních poradců České republiky, spolek Tento krátký e- book je určen pro všechny občany České republiky. Přečtení a pochopení tohoto ebooku vám v budoucnu může ušetřit nemalé peníze a připraví

Více

uropean Financial Advisor Případová studie

uropean Financial Advisor Případová studie uropean Financial Advisor Případová studie I. Představení klienta Martin Mrkvička pracuje jako pekař v Brně. Tuto práci již vykonává přes šest let a je v ní spokojený. Poslední dobou se však firmou proslýchá,

Více

Firemní program Domino

Firemní program Domino Firemní program Domino pro zaměstnance společnosti SPŠ Mladá Boleslav Prezentace FP Domino BĚŽNÝ ÚČET V KČ Srovnání nabídky kont Perfekt Konto Extra Konto Premium Konto Měsíční kreditní obrat > 10 000

Více

Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013

Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013 Penzijní připojištění - změny od 1.1.2013 Víte, co se stane v rámci důchodové reformy od roku 2013 s penzijním připojištěním? Mimo jiného se změní výše státního příspěvku, posune se hranice pro možnost

Více

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely.

Optimální půjčka vám umožní získat i neúčelovou část použitelnou na jakékoli nepodnikatelské účely. POTŘEBUJI PŮJČIT Jestliže potřebujete rychle půjčit finanční prostředky a hledáte solidního partnera, pak jste v Modré pyramidě na správné adrese. Díky půjčkám z naší nabídky si můžete jednoduše a bez

Více

Penzijní fondy a důchodová reforma. Kristýna Nevolová

Penzijní fondy a důchodová reforma. Kristýna Nevolová Penzijní fondy a důchodová reforma Kristýna Nevolová Penzijní fond Právnická osoba (a.s.), sídlo ČR Provozuje penzijní připojištění Hodnota základního kapitálu PF: 50 000 000 Kč Musí s majetkem hospodařit

Více

Důchodová reforma = šance pro aktivní občany

Důchodová reforma = šance pro aktivní občany Důchodová reforma = šance pro aktivní občany 5.9.2012 Vydání 2012/09/05 Obsah Úvod - strana 1 Jak poznat dobrou firmu - strana 2 Pilíře důchodové reformy str. 3 Výhody a nevýhody II. A III. pilíře str.

Více

Časová hodnota peněz (2015-01-18)

Časová hodnota peněz (2015-01-18) Časová hodnota peněz (2015-01-18) Základní pojem moderní teorie financí. Říká nám, že peníze svoji hodnotu v čase mění. Díky časové hodnotě peněz jsme schopni porovnat různé investiční nebo úvěrové nabídky

Více

Osobní finance. a společenskovědní seminář

Osobní finance. a společenskovědní seminář Osobní finance Občanská nauka Občanská nauka a společenskovědní seminář Zhodnocování finančních prostředků (od r. 2011 pojištění bankovních vkladů ů do výše 100 000 EUR) Běžný účet základní nástroj hotovostního

Více

Proč potřebujeme důchodovou reformu?

Proč potřebujeme důchodovou reformu? Proč potřebujeme důchodovou reformu? V roce 2008 byl důchodový účet vyrovnaný. Dnes chybí ročně 30 40 mld. Kč. o Přibylo 80 000 důchodců (~ 10 mld. Kč) o Ubylo 180 000 zaměstnanců (~ 15 mld. Kč) o Mimořádná

Více

Od dubna se už nevyplatí nechat peníze u ostatních bank spát

Od dubna se už nevyplatí nechat peníze u ostatních bank spát Od dubna se už nevyplatí nechat peníze u ostatních bank spát 27. března 2013 I banku můžete mít rádi Už od roku 2011 chceme mít nejlepší služby pro lidi s běžnými bankovními potřebami 2 2011: Od našeho

Více

Pasivní služby stavební a penzijní pojištění

Pasivní služby stavební a penzijní pojištění Stavební spoření Nejznámější stavební spořitelny Pasivní služby stavební a penzijní pojištění Českomoravská stavební spořitelna ( ), Stavební spořitelna České spořitelny (.), Modrá pyramida, Spoření se

Více

PŮJČKY - pokračování

PŮJČKY - pokračování PŮJČKY - pokračování Výukový materiál je připraven pro 8. ročník s využitím Power pointové prezentace a sešitu. Žáci se seznámí s různými možnostmi půjček, s jejich výhodami a nevýhodami, pracují s tabulkou,

Více

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti.

VÝCHOVA K OBČANSTVÍ. Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. VÝCHOVA K OBČANSTVÍ Akcie Cenný papír, který představuje podíl na jmění a zisku akciové společnosti. Akontace Zálohová úhrada části, případně celé dodávky zboží. Bankomat Samoobslužné zařízení umožňující

Více

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ EVOLUCE

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ EVOLUCE PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ EVOLUCE PLATNÝ OD 1. 1. 2014 Část A. Poplatky za vedení podílového účtu a jednorázové poplatky Rozdíl mezi prodejní*) a nákupní cenou**)

Více

Jakou formou je penzijní připojištění podporováno státem? (dle současné právní úpravy k 1. 1. 2006)

Jakou formou je penzijní připojištění podporováno státem? (dle současné právní úpravy k 1. 1. 2006) Doktorand: Jiří Vopátek VŠE Praha, Fakulta managementu v J. Hradci Anotace: Příspěvek je zaměřen na problematiku II. pilíře v rámci důchodového zabezpečení ve stáří. Příspěvek přibližuje uvedený pilíř

Více

Osobní finace. Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz.

Osobní finace. Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz. Katedra práva Osobní finace Investiční instrumenty, spoření, úvěry a daně Ing. Gabriela Oškrdalová, Ph.D. e-mail: oskrdalo@econ.muni.cz Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189.

Více

Allianz penze. Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření Pojištění Strážce penze. S vámi od A do Z

Allianz penze. Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření Pojištění Strážce penze. S vámi od A do Z Allianz penze Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření Pojištění Strážce penze S vámi od A do Z Tento materiál byl vyhotoven ke dni 1. 1. 2013 Tři penzijní pilíře Od 1. ledna 2013 je důchodový systém

Více

Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku

Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku Finanční produkty a jejich využití v postproduktivním věku Ing. Petr Šafránek Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky www.afiz.cz Listopad 2013 1 Finanční produkty lze

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 1 Číslo

Více

HOR_62_INOVACE_8.ZSV.19.notebook. September 04, 2013

HOR_62_INOVACE_8.ZSV.19.notebook. September 04, 2013 HOR_62_INOVACE_8.ZSV.19 Mgr. Jana Horná 8. ročník ( VI/2 EU OPVK) 27. 2. 2013 Základy společenský věd 8. ročník; Finanční produkty 1 Výukový materiál je připraven pro 8. ročník s využitím interaktivní

Více

Jak se zajistit na stáří

Jak se zajistit na stáří Jak se zajistit na stáří Ing. Kateřina Lichtenberková manažerka projektu Josef Janoušek Centrum finanční gramotnosti Děkujeme Co nás dnes čeká Program: Dozvíte se: Životní etapy a proč je důležité myslet

Více

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku

Úkol: ve výši 11.000 Kč. zachovat? 1. zjistěte, jestli by paní Sirotková byla schopna splácet hypotéku Mgr. Zuzana Válková Zadání: Paní Sirotková má měsíční příjem 27.890 Kč. Bydlí v městském bytě, kde platí měsíční nájem 8.500 Kč. Celkové měsíční výdaje (včetně nájmu) činí 21.600 Kč. Vlastní majetek v

Více

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty.

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. 5. Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. PASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY veškeré bankovní produkty, při kterých BANKA od svých klientů přijímá VKLAD DEPOZITUM v bankovní bilanci na straně PASIV

Více

Osobní údaje Klient Martina Plánovací. Váš financní trenér. Financní bilance. Deti. Príjmy - celkové

Osobní údaje Klient Martina Plánovací. Váš financní trenér. Financní bilance. Deti. Príjmy - celkové Dobrý den, v rukou držíte financní plán, který Vám má ukázat cestu ke splnení Vašich životních cílu. Vycházeli jsme z dukladné analýzy Vašich príjmu, výdaju a plánu, které chcete v budoucnu uskutecnit.

Více

www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce.

www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce. www.modrapyramida.cz Bezplatná infolinka Modré pyramidy 800 101 554 Veškeré detaily o produktech s vámi rád projedná náš finanční poradce. POTŘEBUJI BYDLET Nabízíme vám produkty stabilních a silných partnerů:

Více

Příjmy z kapitálového majetku

Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu na akciové společnosti, na společnosti s ručením omezeným

Více

chtěl bych Vám ukázat úplně jinou možnost spoření, než jakou jste nejspíš znali doposud.

chtěl bych Vám ukázat úplně jinou možnost spoření, než jakou jste nejspíš znali doposud. VS Dobrý den, chtěl bych Vám ukázat úplně jinou možnost spoření, než jakou jste nejspíš znali doposud. Můj názor je, že když si spořím, tak ať to stojí za to. Nyní Vám ukážu na porovnání, jak a kde lze

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 1 8 Edice Investice Petr

Více

Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro ambulantní lékaře a lékaře podnikatele (firmy)

Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro ambulantní lékaře a lékaře podnikatele (firmy) Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro ambulantní lékaře a lékaře podnikatele (firmy) Proč UniCredit Bank? zaujala mě zvýhodněná nabídka bankovních služeb pro lékaře chci být obsluhován

Více

Zvýhodněná nabídka finančních produktů a služeb pro: International police association, sekce Česká republika

Zvýhodněná nabídka finančních produktů a služeb pro: International police association, sekce Česká republika Zvýhodněná nabídka finančních produktů a služeb pro: International police association, sekce Česká republika Nabídka je platná na příštích 12 měsíců, tj. od 1.12.2010 do 30.11.2011 22.12.2010 Co Vám můžeme

Více

Finanční řízení podniku 1. cvičení. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla.

Finanční řízení podniku 1. cvičení. I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Finanční řízení podniku 1. cvičení I) Vývoj vztahů mezi celkovým majetkem a kapitálem má svá ustálená pravidla. Některé vztahy mezi majetkem a kapitálem 1) Majetek je ve stejné výši jako kapitál, proto

Více

Příjmy z kapitálového majetku

Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby cenných papírů, příjmy z vyrovnání společníkovi,

Více

Zaměstnání. Bankovní produkty pro zaměstnané. Co je dobré vědět. Běžný účet

Zaměstnání. Bankovní produkty pro zaměstnané. Co je dobré vědět. Běžný účet Zaměstnání V dnešní době se bez bankovního účtu téměř neobejdete. Zvláště pak v případě, že pracujete a zaměstnavatel vám nevyplácí váš výdělek v hotovosti. Peníze jsou na bankovním účtu bezpečně uložené

Více

Průvodce spořením na penzi pro obchodní síť

Průvodce spořením na penzi pro obchodní síť Průvodce spořením na penzi pro obchodní síť Jak se správně připravit na penzi? Bydlení Vlastní byt nebo dům Penzijní spoření III. pilíř Pravidelné spoření s podporou státu Investice Podílové fondy a jiné

Více

Příjmy z kapitálového majetku

Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu na akciové společnosti, na společnosti s ručením omezeným

Více

PRŮZKUM FINANČNÍ GRAMOTNOSTI AXA & VŠE

PRŮZKUM FINANČNÍ GRAMOTNOSTI AXA & VŠE PRŮZKUM FINANČNÍ GRAMOTNOSTI AXA & VŠE Srpen 2016 Centrum výzkumu osobních finančních rizik Cíle průzkumu: Postoje studentů k riziku a vnímání rizika Vztah studentů k pojištění Znalost základních druhů

Více

Škola finanční gramotnosti. Jak správně na rodinné finance Jak se správně pojistit a proč Jak správně na dluhy Jak na důchodovou reformu

Škola finanční gramotnosti. Jak správně na rodinné finance Jak se správně pojistit a proč Jak správně na dluhy Jak na důchodovou reformu Škola finanční gramotnosti Jak správně na rodinné finance Jak se správně pojistit a proč Jak správně na dluhy Jak na důchodovou reformu Jak správně na rodinné finance Co se dneska dozvíme Jak na rodinný

Více

Pojištění a jeho optimalizace webinář. Jan Mareš 25. 6. 2014

Pojištění a jeho optimalizace webinář. Jan Mareš 25. 6. 2014 Pojištění a jeho optimalizace webinář Jan Mareš 25. 6. 2014 O čem to dnes bude? I. K čemu je pojištění? II. Něco z historie III. Jaké jsou druhy životního pojištění IV. Jak si můžeme pojištění koupit K

Více

Majetek v poradenském mandátu

Majetek v poradenském mandátu Majetek v poradenském mandátu 1 Obsah: 1 Co znamená majetek v poradenském mandátu... 3 2 Počátek účtování poplatků za investiční poradenství... 3 3 Z čeho se skládá majetek v poradenském mandátu... 4 3.1

Více

Obsah kurzu. 1. Novela zákona o daních z příjmů 2. ŽP a PP 3. Výhody SŽP 4. Výběry a ukončení / 2

Obsah kurzu. 1. Novela zákona o daních z příjmů 2. ŽP a PP 3. Výhody SŽP 4. Výběry a ukončení / 2 SŽP Obsah kurzu 1. Novela zákona o daních z příjmů 2. ŽP a PP 3. Výhody SŽP 4. Výběry a ukončení / 2 Zákonné podmínky 1. pojistník = pojištěný 2. pojištění sjednáno minimálně do 60 let věku 3. pojistná

Více

Téma: Jednoduché úročení

Téma: Jednoduché úročení Téma: Jednoduché úročení 1. Půjčili jste 10 000 Kč. Za 5 měsíců Vám vrátili 11 000 Kč. Jaká byla výnosnost této půjčky (při jaké úrokové sazbě jste ji poskytli)? [24 % p. a.] 2. Za kolik dnů vzroste vklad

Více

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem

Finanční gramotnost pro SŠ -10. modul Investování a pasivní příjem Modul č. 10 Ing. Miroslav Škvára O investicích O investování likvidita výnosnost rizikovost Kam mám investovat? Mnoho začínajících investorů se ptá, kam je nejlepší investovat? Všichni investiční poradci

Více

mateřskou školou podle školského zákona vzorec výpočet uroků z prosince 2000 a nebyl do tohoto data zrušen, jsou příjmy plynoucí

mateřskou školou podle školského zákona vzorec výpočet uroků z prosince 2000 a nebyl do tohoto data zrušen, jsou příjmy plynoucí vzorec výpočet uroků z půjčky bez potvrzení., ve znění pozdějších předpisů. prosince 2003 povede účetnictví, zvýší výsledek hospodaření o hodnotu zásob a cenin, hodnotu poskytnutých záloh s výjimkou záloh

Více

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ VÝBĚROVÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ MAXIMUM EVOLUTION

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ VÝBĚROVÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ MAXIMUM EVOLUTION PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ VÝBĚROVÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ MAXIMUM EVOLUTION PLATNÝ OD 21. 7. 2013 Část A. Poplatky za vedení podílového účtu a jednorázové poplatky Rozdíl mezi prodejní*) a nákupní

Více

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ VÝBĚROVÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ MAXIMUM EVOLUTION

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ VÝBĚROVÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ MAXIMUM EVOLUTION PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ VÝBĚROVÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ MAXIMUM EVOLUTION PLATNÝ OD 1. 10. 2016 Část A. Poplatky za vedení podílového účtu a jednorázové poplatky Rozdíl mezi prodejní*) a nákupní

Více

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ Investiční životní pojištění OK1

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ Investiční životní pojištění OK1 PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ Investiční životní pojištění OK1 PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ OK1 PLATNÝ OD 1. 1. 2015 Část A. Poplatky za vedení podílového

Více

FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ

FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ FINANČNÍ PLÁNOVÁNÍ DOMÁCNOSTÍ Kořená Kateřina ABSTRAKT Článek je zaměřen na oblast finančního poradenství, a to na finanční plánování domácností. Cílem článku je obecně charakterizovat základní principy

Více

6. Přednáška Vkladové (depozitní) bankovní produkty

6. Přednáška Vkladové (depozitní) bankovní produkty 6. Přednáška Vkladové (depozitní) bankovní produkty VKLADOVÉ BANKOVNÍ PRODUKTY bankovní obchody, při kterých banka získává cizí peněžní prostředky formou vkladů nebo emisí dluhových cenných papírů. Mezi

Více

Řídí jí bankovní rada, tvořená 7 členy(guvernér, 2viceguvernéři a 4 další), jsou jmenování prezidentem

Řídí jí bankovní rada, tvořená 7 členy(guvernér, 2viceguvernéři a 4 další), jsou jmenování prezidentem Otázka: Bankovní soustava ČR Předmět: Ekonomie/Bankovnictví a pojišťovnictví Přidal(a): odbojar Bankovní soustava ČR je 2 stupňová 1. Česká národní banka 2. Obchodní a komerční banky 1) Česká národní banka

Více

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah

Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Vítáme Vás na semináři organizovaném v rámci projektu Klíčové kompetence do obcí obecné i odborné vzdělávání na dosah Reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.1.00/50.0015 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

19.10.2015. Finanční matematika. Čas ve finanční matematice. Finanční matematika v osobních a rodinných financích

19.10.2015. Finanční matematika. Čas ve finanční matematice. Finanční matematika v osobních a rodinných financích Finanční matematika v osobních a rodinných financích Garant: Ing. Martin Širůček, Ph.D. Lektor: Ing. Martin Širůček, Ph.D. - doktorské studium oboru Finance na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity

Více

šumperk půjčka do výplaty. pojištění - příspěvek od zaměstnavatele - pobočky v Praze -

šumperk půjčka do výplaty. pojištění - příspěvek od zaměstnavatele - pobočky v Praze - šumperk půjčka do výplaty. pojištění - příspěvek od zaměstnavatele - pobočky v Praze - výpověď z penzijního pojištění - žádost o výplatu dávky AXA - změna pojišťovny - tiskopis úraz - csob pojištení progres

Více

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ Investiční životní pojištění OK1

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ Investiční životní pojištění OK1 PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ Investiční životní pojištění OK1 PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ OK1 PLATNÝ OD 16. 7. 2015 Část A. Poplatky za vedení podílového

Více

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ

PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ PŘEHLED POPLATKŮ A PARAMETRŮ POJIŠTĚNÍ VÝBĚROVÉ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Maximum Evolution PLATNÝ OD 1. 1. 2014 Část A. Poplatky za vedení podílového účtu a jednorázové poplatky Rozdíl mezi prodejní*) a nákupní

Více

Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro nemocniční lékaře a lékaře zaměstnance

Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro nemocniční lékaře a lékaře zaměstnance Speciální nabídka služeb a produktů UniCredit Bank pro nemocniční lékaře a lékaře zaměstnance Proč UniCredit Bank? zaujala mě zvýhodněná nabídka bankovních služeb pro lékaře chci být obsluhován odborníky

Více

DŮCHODOVÁ REFORMA (vládní návrh)

DŮCHODOVÁ REFORMA (vládní návrh) DŮCHODOVÁ REFORMA (vládní návrh) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah tématu : 1. Cíle a důvody realizace důchodové reformy. 2. Státní důchod (I. pilíř). 3. Základní fakta a mechanismus fungování důchodové

Více

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty.

Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. 5. Pasivní bankovní operace, vkladové bankovní produkty. PASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY veškeré bankovní produkty, při kterých BANKA od svých klientů přijímá VKLAD DEPOZITUM v bankovní bilanci na straně PASIV

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Finanční produkty Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_39_07 Tématický celek: Rodina a finance Autor: Mgr. Drahomíra

Více

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY

Otázka: Obchodní banky a bankovní operace. Předmět: Ekonomie a bankovnictví. Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Otázka: Obchodní banky a bankovní operace Předmět: Ekonomie a bankovnictví Přidal(a): Lenka OBCHODNÍ BANKY Podnikatelské subjekty, a. s. ZK min. 500 mil. Kč + další podmínky Hlavním cílem zisk Podle zákona

Více

Přehled poplatků a parametrů produktu FLEXI životní pojištění

Přehled poplatků a parametrů produktu FLEXI životní pojištění www.koop.cz Přehled poplatků a parametrů produktu FLEXI životní pojištění účinnost od 1. 1. 2019 pro smlouvy sjednané od 1. 1. 2009 POPLATKY Náklady spojené s přijetím do pojištění a žádostí o změnu Měsíční

Více

6. Právo na odměnu. O využití tohoto práva nemusíte nijak žádat. Kartu CCS obdržíte automaticky po řádném splacení úvěru.

6. Právo na odměnu. O využití tohoto práva nemusíte nijak žádat. Kartu CCS obdržíte automaticky po řádném splacení úvěru. 6. Právo na odměnu Doplatili jste řádně svůj úvěr a nevyužili možnost odkladu na počátku splácení? FlexiFIN vás za to odmění. Kromě všech uvedených výhod vaše řádné ukončení úvěru rádi odměníme. Pokud

Více

PRŮVODCE SPOŘENÍM NA PENZI PRO OBCHODNÍ SÍŤ

PRŮVODCE SPOŘENÍM NA PENZI PRO OBCHODNÍ SÍŤ PRŮVODCE SPOŘENÍM NA PENZI PRO OBCHODNÍ SÍŤ Jak se správně připravit na penzi? Bydlení Vlastní byt nebo dům Penzijní spoření III. pilíř Pravidelné spoření s podporou státu Investice Podílové fondy a jiné

Více

Přípravný kurz FA. Finanční matematika Martin Širůček 1

Přípravný kurz FA. Finanční matematika Martin Širůček 1 Přípravný kurz FA Finanční matematika 1 Úvod čas ve finanční matematice, daně, inflace Jednoduché a složené úročení, kombinace Spoření a pravidelné investice Důchody (současná hodnota anuity) Kombinace

Více

Stránka č.: 1 Příloha č. 1 - Rozvaha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE

Stránka č.: 1 Příloha č. 1 - Rozvaha PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE Stránka č.: 1 AKTIVA AKTIVA CELKEM 5 710 102.02 3 591 581.90 2 118 520.12 1 956 661.44 A. Stálá aktiva 3 867 681.40 3 591 581.90 276 099.50 328 836.00 I. Dlouhodobý nehmotný majetek 0.00 0.00 0.00 0.00

Více

Pojištění je jako manželství. Buď si vybereš dobře, nebo se spálíš.

Pojištění je jako manželství. Buď si vybereš dobře, nebo se spálíš. Pojištění je jako manželství Buď si vybereš dobře, nebo se spálíš. Výběr ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ je jako výběr životního partnera Můžeš si vybrat dobře a bude Ti po celý život oporou Když si vybereš dobře,

Více