Karlovarský kraj problémová analýza

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Karlovarský kraj problémová analýza"

Transkript

1 Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD

2 Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika a inovační systém Cestovní ruch Trh práce Demografický vývoj a věková struktura populace Školství a vzdělanost Sociální služby Zdravotnictví Pozemní dopravní infrastruktura Rozvoj letiště v Karlových Varech a jeho ekonomické dopady Kvalita životního prostředí Územní rozdíly v Karlovarském kraji Porovnání Karlovarského kraje s německými regiony

3 Makroekonomický vývoj - problém 1 Nízká míra hospodářského růstu stagnace ekonomiky kraje po roce 2003, kdy Česko zažívalo výrazný ekonomický růst; nízká výkonnost ekonomiky kraje kraj zaostává za ostatními regiony ČR a jeho odstup se neustále zvyšuje. Příčiny nízká produktivita práce téměř ve všech sektorech ekonomiky nízká vzdělanostní úroveň obyvatelstva špatná pozice firem v evropských a globálních hodnotových řetězcích orientace na zakázkovou výrobu méně sofistikovaných výrobků s nižší přidanou hodnotou

4 Makroekonomický vývoj - problém 1 Důsledky vysoká nezaměstnanost, (v letech 2003 a 2005 nárůst skokově o 5 p. b.) a dále se drží vysoko nad národním průměrem. nízká atraktivita pro nové investory velmi nízký příliv zahraničních investic stagnace životní úrovně obyvatelstva

5 Makroekonomický vývoj problém 2 Vysoká míra nezaměstnanosti pozitivní vývoj do roku 2003 (MN odpovídala národnímu průměru); od roku 2003 negativní trend ekonomického vývoje; Příčiny nízká produktivita práce téměř ve všech sektorech ekonomiky nízká vzdělanostní úroveň růst nezaměstnanosti až na hodnoty kolem 10 %.

6 Makroekonomický vývoj problém 2 Důsledky : vysoký přebytek uchazečů o zaměstnání v porovnání s počtem volných pracovních míst; nevhodná vzdělanostní a oborová struktura pracovních sil; nedostatek technicky vzdělaných a vyučených pracovníků; vysoký podíl dlouhodobě nezaměstnaných osob specifická skupina dlouhodobě nezaměstnaných osob - také uchazeči s vyšším vzděláním a aktivně hledající práci.

7 Internacionalizace ekonomiky problém 1 Nízká úroveň přímých ZI dlouhodobě region s nejnižší absolutní i relativní výší přímých zahraničních investic (ZI). Příčiny absence silného ekonomického centra regionu se specializovanými podpůrnými službami, které PZI využívají. malá tradice technických oborů v kraji absence výzkumného a vývojového zázemí (VaV instituce či VŠ)

8 Internacionalizace ekonomiky problém 1 Důsledky : podle mnoha empirických studií mají podniky v zahraničním vlastnictví vyšší produktivitu práce. Její nízká úroveň je právě jednou z příčin ekonomického zaostávání Karlovarského kraje (důvodem je i malý objem zahraničních investic).

9 Internacionalizace ekonomiky problém 2 Stagnace vývozní výkonnosti kraje podíl kraje na celkovém vývozu z ČR dlouhodobě klesá stagnace relativní úrovně exportní výkonnosti kraje Příčiny malá konkurenceschopnost výrobců, nízké ambice prosadit se na zahraničních trzích; orientace firem na zakázkovou výrobu jednoduchých produktů; neznalost koncových zákazníků a trhů; malá autonomie při rozhodování o dalším směřování podniku; minimální šance firem inovovat produkty a nabízet je úspěšně na globálních trzích

10 Internacionalizace ekonomiky problém 2 Důsledky : Karlovarský kraj je výrazně exportně orientován (tak jako celá česká ekonomika). Proto stagnace v úrovni exportu vede nutně k oslabení jeho ekonomického růstu.

11 Internacionalizace ekonomiky problém 3 Diverzifikace portfolia vývozních destinací silná vazba exportu na Německo; 57 % celkové hodnoty vývozu přílišná závislost na některém exportním partnerovi s sebou nese potenciální riziko v případě jeho ekonomických problémů. Příčiny malá ambice většiny firem v kraji aktivně vytvářet nové produkty a snažit se pro ně hledat nové trhy, které mohou být zpětně pro firmy zdrojem inovací výzva - noví exportní partneři v oblastech méně zasažených ekonomickou recesí a evropskou dluhovou krizí (např. asijské trhy, Rusko).

12 Internacionalizace ekonomiky problém 3 Důsledky : Příležitost - nastartování a rozvoj nových růstových exportních trhů značný pozitivní vliv na ekonomiku kraje; noví odběratelé a jejich zakázky mohou přispět nejen k růstu exportních firem, ale také jejich regionálních partnerů a subdodavatelů. prosazení se na růstových trzích, které zatím nebyly tolik postiženy krizí = značná konkurenční výhoda kraje oproti ostatním regionům.

13 Odvětvová specializace kraje - problém 1 Nízká úroveň produktivity práce velmi nízká úroveň produktivity práce napříč všemi dílčími ekonomickými sektory; hodnoty se pohybují od 60 % do 80 % úrovně v Česku. Příčiny vzájemná kombinace několika faktorů: orientace podniků na výrobky s nižší přidanou hodnotou; nízká pozice firem v hodnotových řetězcích; malý objem zahraničních investic; velmi malý počet firem s orientací na výzkumné a vývojové aktivity.

14 Odvětvová specializace kraje - problém 1 Důsledky : ekonomické zaostávání kraje oproti ostatním regionům Česka; zhoršuje se konkurenceschopnost kraje na evropském trhu; Doporučení: Kraj by se měl snažit podporovat užší provázanost firem a jednotlivých oborů v kraji tak, aby se využilo případných synergických efektů

15 Odvětvová specializace kraje - problém 2 Dominance tradičních odvětví ekonomika kraje je postavena na tradičních odvětvích s nízkou produktivitou práce: těžba a hutnictví kovodělný průmysl, textilní průmysl Příčiny historický vývoj - odvětvová struktura vyplývá z místních zdrojů nerostných surovin a bývalého centrálního plánování; odvětvová struktura vykazuje velkou míru inercie v čase a je složité ji změnit. výroba nekovových výrobků (sklo, keramika, porcelán).

16 Odvětvová specializace kraje - problém 2 Důsledky : růst nezaměstnanosti v důsledku poklesu pracovních míst v tradičních oborech; Doporučení: nové trhy a zdroje inovací pro firmy orientované na tradiční odvětví rozvoj nových oborů v ekonomice kraje, které nahradí tradiční.

17 Odvětvová specializace kraje - problém 3 Málo rozvinutý a výkonný zpracovatelský průmysl podíl zpracovatelského průmyslu na tvorbě celkové přidané hodnoty v kraji pouze 21% nízká produktivita práce (pod národním průměrem). Příčiny aktivity firem v progresivnějších odvětvích průmyslu omezeny na jednodušší produkci dílčích komponent bez výzkumných a vývojových aktivit a se značnou závislostí na nadřazené firmy; nedostatek odborníků a pracovníků v technických oborech; omezená nabídka technicky zaměřených středních škol.

18 Odvětvová specializace kraje - problém 3 Důsledky : ekonomické zaostávání kraje; nízká atraktivita pro nové investice na kvalitativně vyšší úrovni v oblasti zpracovatelského průmyslu.

19 Odvětvová specializace kraje - problém 4 Nižší zastoupení komerčních služeb nízké zastoupení zejména peněžnictví a pojišťovnictví, informační, komunikační, vědecké a technické činnosti, které vykazují obecně vyšší tvorbu přidané hodnoty. Příčiny absence silného ekonomického centra v kraji celková periferní poloha v sídelní struktuře a neexistence dostatečně velkého trhu;

20 Odvětvová specializace kraje - problém 4 Důsledky : sektor služeb v kraji nadprůměrná dominance tzv. veřejných služeb jako školství, zdravotnictví, veřejná administrativa a sociální služby; pozitivní rozvoj ekonomiky kraje může vést ke vzniku nových firem a oborů, nárůstu koupěschopnosti obyvatelstva a následně také k rozvoji komerčních služeb.

21 Znalostní ekonomika - problém 1 Extrémně nízká úroveň inovačních vstupů a výstupů velmi malá pozornost věnovaná inovacím a vstupům do inovačního systému v kraji; poslední pozice ve výdajích na VaV, počtu výzkumníků i podílu VŠ a odborné zaměstnanosti. Příčiny povaha aktivit místních firem, které až na výjimky vůbec nevěnují pozornost výzkumu či vývoj; absence univerzity nebo výzkumného ústavu v kraji.

22 Znalostní ekonomika - problém 1 Důsledky : nízká míra inovačních výstupů - měřeno patenty; která výrazně zaostává i za předposledním krajem Vysočina. převažující jednodušší povaha inovačních aktivit, které jen výjimečně vedou k uvedení nového produktu na trh případně vzniku úplně nových trhů. Při zachování této situace bude kraj jen velmi složitě postupovat ke znalostně založené regionální ekonomice.

23 Znalostní ekonomika - problém 2 Absence univerzity nebo vědecko-výzkumných institucí v kraji se nenachází univerzita ani významnější vědeckovýzkumná instituce; V kraji působí pouze pobočky soukromých vysokých škol. Příčiny periferní poloha kraje, jeho malá populační velikost a historické okolnosti, které nepřispívaly ke vzniku univerzity; malá tradice v průmyslových oborech, které ve velké míře využívají VaV poznatků a inovací.

24 Znalostní ekonomika - problém 2 Důsledky : nízká vzdělanostní úroveň obyvatel; odliv vzdělaných absolventů VŠ do metropolitních regionů (především Prahy); Kraj je cílem pro firmy využívající méně kvalifikovanou pracovní sílu, nízké výrobní náklady. Doporučení: navázání spolupráce mezi firmami v Karlovarském kraji a případný transfer technologií z některé VŠ z okolních regionů (Plzeň, Ústí, Praha).

25 Trh práce - problém 1 Nadprůměrná míra nezaměstnanosti ekonomický vývoj kraje má negativní dopad na vývoj trhu práce; dlouhodobě nadprůměrná míra nezaměstnanosti - r míra nezaměstnanosti za posledních 15 let nejvyšší, r čtvrtá nejhorší pozici v Česku; nejnižší úroveň mezd v ČR. Příčiny nižší ekonomická výkonnost kraje; ekonomika kraje mírně roste, ale není schopna vytvářet dostatek nových pracovních míst (zefektivňování výrobního procesu); sezónní charakter trhu práce (sezónní výkyvy vlivem odvětvové struktury); nevhodná struktura absolventů SŠ.

26 Trh práce - problém 1 Důsledky : špatná situace na trhu práce vede ke zhoršování ekonomické pozice Karlovarského kraje; zvyšování nezaměstnanosti ukazuje, že situace v kraji není ekonomicky stabilizovaná a předchozí zaostání ekonomické dynamiky kraje se může ještě silněji prohloubit. Doporučení: Intervence Karlovarského kraje v této problematice mohou být prostřednictvím identifikace potenciálních rozvojových oblastí a tím přispět k nastartování ekonomiky či nových aktivit.

27 Trh práce - problém 2 Změna struktury uchazečů o zaměstnání nové skupiny uchazečů se vzděláním a kvalifikovaní s praxí; nárůst uchazečů ve věku let (zejména absolventů) a uchazečů se středním odborným vzděláním bez maturity relativní i absolutní navýšení skupiny dlouhodobě nezaměstnaných nad 12 měsíců Příčiny dopad celosvětové ekonomické krize; výrazný pokles počtu volných pracovních míst v kraji; mezi roky 2007 a 2009 z na 830 volných pracovních míst.

28 Trh práce - problém 2 Důsledky : Využití těchto osob, které mají zájem pracovat, se bude postupem času zhoršovat a jejich návrat na trh práce bude mnohem složitější. Nejzávažnějším důsledkem dlouhodobé nezaměstnanosti je ztráta kvalifikace. Dlouhodobá nezaměstnanost = společenské nebezpečí, její dopad může mít závažné negativní důsledky pro danou osobu ztráta kvalifikace, sebedůvěry, pocit neužitečnosti, beznaděj, přebytek volného času. Zhoršování sociální situace v kraji, vznik nových sociálních problémů nárůst alkoholismu, drogově závislých, gamblerství, zločinnosti a dalších sociálních problémů.

29 Trh práce - problém 2 Doporučení : tyto nové skupiny mají i své specifické potřeby z hlediska podpory při hledání dalšího uplatnění; opatření na trhu práce se musí zaměřit na specifikaci nových, pravděpodobně více individualizovaných a proaktivnějších nástrojů a forem podpory, které jim pomohou najít nové uplatnění a zabrání jejich propadu mezi dlouhodobě nezaměstnané, s kterými si zatím v Česku politika trhu práce nedokázala příliš poradit.

30 Demografický vývoj - problém 1 Stárnutí populace současnost - relativně příznivá věková struktura populace kraje výrazné dopady procesu demografického stárnutí; podíl obyvatel nad 65 let vzroste do roku 2020 přibližně na pětinu celkového počtu obyvatel kraje největší růst nejstarší věkové kategorie - osoby nad 80 let nárůst do roku 2020 o více než Příčiny pokles porodnosti a nárůst naděje dožití a nevyrovnaný populační vývoj v minulosti; úbytek obyvatel mladších věkových skupin; naopak prodlužováním života starších obyvatel nárůst podílu seniorů v populaci; dopady demografického stárnutí budou v kraji se zpožděním v porovnání s ostatními regiony ČR (v průměru pětiletým)

31 Demografický vývoj - problém 1 Důsledky : zvyšování nároků na sociální a zdravotní služby poptávaných seniory (např. terénní sociální služby); změny nároků na kapacity škol a školských zařízení vlivem: ještě několik let pokračující pokles počtu obyvatel v ročnících vstupujících na střední školy; nárůst počtu žáků vstupujících na základní školy (v nejmladší věkové skupině dětí s potřebou mateřských škol se růst brzy zastaví) a tato vlna bude postupně přecházet na střední školy; po odeznění této druhé vlny pozvolný pokles počtu dětí ve všech věkových skupinách.

32 Školství a vzdělanost - problém 1 Vzdělanostní struktura obyvatelstva nejnižší úroveň vzdělanosti obyvatel; téměř čtvrtinu populace starší 15 let tvoří lidé pouze se základním vzděláním; podíl vysokoškolsky vzdělaných osob je menší než 8 %. Příčiny historický vývoj - specializace hospodářství kraje na těžkou chemii a těžbu v minulosti; nižší rodinné tradice vzdělanosti vedou k nižší poptávce v další generaci omezené možnosti terciárního vzdělávání; odliv nejtalentovanějších za studiem mimo kraji; menší nabídka pracovních míst a jejich nižší pestrost pro absolventy vysokých škol.

33 Školství a vzdělanost - problém 1 Důsledky : nedostatek vzdělané a kvalifikované pracovní síly, která by mohla napomáhat zavádění inovací a ekonomickému růstu; negativní dopad na příliv a přínos zahraničních investic do regionu; problematické umísťování aktivit s vyšší přidanou hodnotou v kraji, ať už by se jedná o zahraniční investory, nebo o rozvíjející se místní firmy.

34 Školství a vzdělanost - problém 2 Nabídka středního a vyššího vzdělávání nabídka středního a vyššího vzdělávání nevyhovuje požadavkům trhu práce; nízká kvalita a nevhodná struktura SŠ a VOŠ v kraji; nedostatek kvalitních absolventů SŠ a VOŠ zaměřených na průmyslové obory; vyšší vzdělávací nabídka v oboru služeb, než je zaměstnanost na trhu práce. Příčiny zaměření vzdělávacích programů, kvalita pedagogů, jejich postoj k modernizaci a změnám ve výuce a v neposlední řadě technické vybavení škol, které může ztěžovat kvalitní přípravu studentů; nízká efektivita a kvalita vzdělávání a jeho relevance vůči potřebám trhu práce a budoucích absolventů škol.

35 Školství a vzdělanost - problém 2 Důsledky : setrvávající vysoká nezaměstnanost čerstvých absolventů středních škol; vzhledem k vyšší mobilitě této skupiny obyvatel častější odchod za prací mimo Karlovarský kraj; Doporučení: Slaďování potřeb trhu práce a vzdělávání nesmí však podléhat krátkodobým potřebám například i firem z nekonkurenceschopných oborů a aktivit, ale musí vždy zohledňovat určitou šíři znalostí, dlouhodobější vzdělávací trendy a do jisté míry i předpovídat budoucí potřeby.

36 Školství a vzdělanost - problém 3 Kapacita škol a školských zařízení populační vlna bude mít dopad na aktuální potřebu a naplněnost jednotlivých stupňů škol; síť škol a školských zařízení je v současné době z hlediska dostupnosti a naplněnosti dostatečná potřeba širší optimalizace v oblasti středního školství. Příčiny změny v počtu dětí a žáků jednotlivých škol jsou ovlivněny posloupností populační vlny, která reprodukuje pokles porodnosti v 90. letech 20. století a následující nárůst daný nárůstem počtu dětí ženám silných ročníků 70. let 20. století.

37 Školství a vzdělanost - problém 3 Důsledky : počet nejmladších dětí do 4 let věku bude od roku 2012 klesat; počet dětí ve věku 5 9 let bude nejprve růst s kulminací v roce 2014 a klesat začne postupně až od roku 2017; stejný vývoj bude i v ostatních věkových skupinách, vždy s přibližně pětiletým zpožděním. V nejbližších letech je však nutné počítat zejména s krátkodobým výrazným úbytkem mladistvých ve věku let; v některých lokalitách může dojít soustředěním mladých lidí a jejich dětí k dočasnému nedostatku míst jak v mateřských tak základních školách.

38 Školství a vzdělanost - problém 3 Doporučení: Je zřejmé, že populační změny a jejich důsledky pro kapacity škol nebudou lineární a budou v příštích cca letech proměnlivé v jednotlivých věkových skupinách a příslušných druzích škol. Proto bude potřeba řešit měnící se požadavky na školské kapacity krátkodobějšími opatřeními a lepším využíváním stávajících kapacit..

39 Typologie firem v Karlovarském kraji I 1 Dynamické, velké zahraniční firmy Stojí za nimi silná struktura TNC (zajišťuje odbyt, VaV) Low-tech výroba, nízká pozice v globálních hodnotových řetězcích Využívají málo kvalifikovanou pracovní sílu 2 Upadající, velké domácí firmy Tradiční odvětvích v kraji (porcelán, strojírenství) Inovují, mají vlastní VaV, ale dohánějí tím konkurenci Významní zaměstnavatelé často v periferních oblastech kraje 39

40 Typologie firem v Karlovarském kraji II 3 Rozvíjející se střední zahraniční firmy Medium-tech výroba složitějších součástí a modulů Zvyšují obrat i zaměstnanost, potenciál pro přechod mezi velké firmy Nedostatek technicky kvalifikovaných pracovníků 4 Stagnující středně velké domácí firmy Mají technologický potenciál, know-how, vývojové aktivity Nemají však motivaci dále se rozvíjet, růst, orientace na domácí trh 5 Stagnující technologická menší domácí firma Medium až high-tech výrobci často finálních produktů Nemají vlastní VaV aktivity, chybí kapacity a prostředky na další rozvoj 40

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Karlovarský kraj problémová analýza

Karlovarský kraj problémová analýza Karlovarský kraj problémová analýza RNDr. Jan Vozáb, PhD Analýza rozvojových charakteristik a potřeb kraje Makroekonomický vývoj Internacionalizace ekonomiky Odvětvová specializace kraje Znalostní ekonomika

Více

Výkonnost Karlovarského kraje, její řešení a vliv na tvorbu pracovních míst. 28. dubna 2012, České Budějovice

Výkonnost Karlovarského kraje, její řešení a vliv na tvorbu pracovních míst. 28. dubna 2012, České Budějovice Výkonnost Karlovarského kraje, její řešení a vliv na tvorbu pracovních míst 28. dubna 2012, České Budějovice Vývoj HDP v KV kraji V polovině 90 let patřil KV kraj k bohatším krajům V dalších letech ale

Více

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí Vize Liberecký kraj je moderní atraktivní konkurenceschopný region rozvíjející se v souladu s principy udržitelného

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

SEZNAM GRAFŮ: I. INVESTICE V OBLASTI VĚDY, TECHNOLOGIÍ A NOVÝCH ZNALOSTÍ I.1

SEZNAM GRAFŮ: I. INVESTICE V OBLASTI VĚDY, TECHNOLOGIÍ A NOVÝCH ZNALOSTÍ I.1 SEZNAM GRAFŮ: I. INVESTICE V OBLASTI VĚDY, TECHNOLOGIÍ A NOVÝCH ZNALOSTÍ I.1 Výdaje na výzkum a vývoj Graf 1: Celkové výdaje na VaV v ČR; 1995-2005 (v mld. Kč v b.c. a jako % HDP) Graf 2: Meziroční procentní

Více

ICT jako faktor konkurenceschopnosti?

ICT jako faktor konkurenceschopnosti? FITPROsto 15.4.2010 ICT jako faktor konkurenceschopnosti? Jiří Voříšek katedra informačních technologií Vysoká škola ekonomická v Praze vorisek@vse.cz Situace V roce 2004 Česká republika byla na předních

Více

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE

VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE VAZBY STRATEGIE ROZVOJE LIDSKÝCH ZDROJŮ NA JINÉ NÁSTROJE Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C4.00015 I je financován

Více

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz

Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Podpora inovační výkonnosti (ano, ale...) Anna Kadeřábková Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Ročenka konkurenceschopnosti 2006-2007 Růst a stabilita Globalizace Konkurenceschopnost Institucionální

Více

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje. Mgr. Arnošt Marks, PhD. Olomouc, 18, září 2012

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje. Mgr. Arnošt Marks, PhD. Olomouc, 18, září 2012 Územní dimenze a priority Olomouckého kraje Mgr. Arnošt Marks, PhD. Olomouc, 18, září 2012 Východiska Stagnace a dlouhodobý relativní pokles OK Zdroj: Studie Socioekonomická analýza Olomouckého kraje;

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly Ekonomické postavení Karlovarského kraje se zhoršuje Zvyšuje se HDP na 1 zaměstnaného Důležitým faktorem situace na trhu práce (tj. využití lidských zdrojů) je celkový ekonomický

Více

Analýza věcných priorit a potřeb jednotlivých oblastí v působnosti MPO pro zaměření podpory ze strukturálních fondů EU v programovacím období (2014+)

Analýza věcných priorit a potřeb jednotlivých oblastí v působnosti MPO pro zaměření podpory ze strukturálních fondů EU v programovacím období (2014+) Analýza věcných priorit a potřeb jednotlivých oblastí v působnosti MPO pro zaměření podpory ze strukturálních fondů EU v programovacím období (2014+) RNDr. Jan Vozáb, PhD partner, hlavní konzultant pro

Více

RIS 3 Karlovarského kraje krajská příloha k Národní RIS 3

RIS 3 Karlovarského kraje krajská příloha k Národní RIS 3 RIS 3 Karlovarského kraje krajská příloha k Národní RIS 3 Slabá pozice kraje (ve VaV) počet obyvatel HDP (mil. Kč) zaměstnanci ve VaV (FO) celkové výdaje na VaV (mil. Kč) KV kraj 301 726 78 151 200 203,5

Více

A. Transfer technologií

A. Transfer technologií A. Transfer technologií Ověření / zdroj informace Potřeba / cílový stav Absence cílené politiky pro podporu inovací Absence vhodných programů pro podporu inovativního malého a středního podnikání (nedostatečná

Více

Z Á P I S ze dne

Z Á P I S ze dne Z Á P I S ze dne 8. 4. 2014 Pracovní skupina: Ekonomická udržitelnost, zaměstnanost, školství, vzdělávání 14:00 16:00 Program: 1. Diskuze k SWOT analýze a návrhové části rámcové strategie Přítomni: dle

Více

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Konference Zaměstnanost 2015 / Karlovy Vary Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK 1 Vymezení pomoci strukturálně

Více

ANALÝZA RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU TECHNICKÁ CHEMIE A CHEMIE SILIKÁTŮ (MATURITNÍ)

ANALÝZA RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU TECHNICKÁ CHEMIE A CHEMIE SILIKÁTŮ (MATURITNÍ) SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA RÁMCOVÉHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU TECHNICKÁ CHEMIE A CHEMIE SILIKÁTŮ (MATURITNÍ) Zakázka:

Více

ROZVOJ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE

ROZVOJ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE ROZVOJ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE Cílem tohoto dokumentu je zjištění problematických oblastí s dopadem na zaměstnanost v Karlovarském kraji, najít jejich příčiny, způsoby řešení a navrhnout opatření,

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ELEKTROTECHNIKA

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ELEKTROTECHNIKA SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ELEKTROTECHNIKA Zakázka: Projekt: Dodavatel: Zajištění koncepčního

Více

S3 STRATEGIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE

S3 STRATEGIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE S3 STRATEGIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE PhDr. Mgr. Ivo Říha S3 manažer pro Středočeský kraj Praha, 17. října 2013 Co je S3 (RIS3)? = strategie systémové podpory inovačního podnikání a konkurenceschopnosti kraje

Více

Možnosti zapojení do Regionální inovační strategie Olomouckého kraje a RIS3 (S3) strategie Kamil Krč, MBA

Možnosti zapojení do Regionální inovační strategie Olomouckého kraje a RIS3 (S3) strategie Kamil Krč, MBA Možnosti zapojení do Regionální inovační strategie Olomouckého kraje a RIS3 (S3) strategie Kamil Krč, MBA ředitel sdružení Problémy Olomouckého kraje Třetí nejnižší produktivita na obyvatele v ČR Nejnižší

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU STROJÍRENSTVÍ

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU STROJÍRENSTVÍ SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU STROJÍRENSTVÍ Zakázka: Projekt: Dodavatel: Zajištění koncepčního řešení

Více

Analýza průmyslových odvětví. Anna Kadeřábková, Centre for Economic Studies, o.p.s.

Analýza průmyslových odvětví. Anna Kadeřábková, Centre for Economic Studies, o.p.s. Analýza průmyslových odvětví Anna Kadeřábková, Centre for Economic Studies, o.p.s. 1 Zdroje a fáze konkurenceschopnosti INOVACE FAKTORY KVALITA INOVACE CENA EFEKTIVNOST IMITACE Faktory růstu tažený produktivitou

Více

SEZNAM GRAFŮ A INVESTICE DO VĚDY A VZDĚLÁVÁNÍ

SEZNAM GRAFŮ A INVESTICE DO VĚDY A VZDĚLÁVÁNÍ SEZNAM GRAFŮ A INVESTICE DO VĚDY A VZDĚLÁVÁNÍ A.1 Celkové výdaje na výzkum a vývoj Graf A1-1 Celkové výdaje na VaV, 1998 2008 Graf A1-2 Celkové výdaje na VaV podle sektorů užití, 2000 2008 Graf A1-3 Celkové

Více

Strategický plán rozvoje města Kopřivnice

Strategický plán rozvoje města Kopřivnice 2 Obyvatelstvo Cílem této kapitoly je zhodnotit jednak současný a dále i budoucí demografický vývoj ve městě. Populační vývoj a zejména vývoj věkové struktury populace má zásadní vliv na poptávku po vzdělávacích,

Více

Konkurenceschopnost regionů. Podstata regionální inovační politiky Ing. Petr Adámek, MBA

Konkurenceschopnost regionů. Podstata regionální inovační politiky Ing. Petr Adámek, MBA Konkurenceschopnost regionů Podstata regionální inovační politiky Ing. Petr Adámek, MBA Rozdílné podmínky regionů pro přechod ke znalostní ekonomice míra nezaměstnanosti (2006) 16,0 14,0 ULK 12,0 MSK 10,0

Více

Využití pracovní síly

Využití pracovní síly Využití pracovní síly HDP na konci sledovaného období klesal výrazněji než v celé Rozhodující význam má v kraji zpracovatelský průmysl Hrubý domácí produkt na Vysočině obdobně jako v celé České republice

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ŘEZNÍK-UZENÁŘ, ŘEZNICKÉ A UZENÁŘSKÉ PRÁCE

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ŘEZNÍK-UZENÁŘ, ŘEZNICKÉ A UZENÁŘSKÉ PRÁCE SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ŘEZNÍK-UZENÁŘ, ŘEZNICKÉ A UZENÁŘSKÉ PRÁCE Zakázka: Projekt: Dodavatel:

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU CHOVATEL ZVÍŘAT, CHOVATELSKÉ A ZPRACOVATELSKÉ PRÁCE

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU CHOVATEL ZVÍŘAT, CHOVATELSKÉ A ZPRACOVATELSKÉ PRÁCE SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU CHOVATEL ZVÍŘAT, CHOVATELSKÉ A ZPRACOVATELSKÉ PRÁCE Zakázka: Projekt:

Více

Strategie rozvoje zaměstnanosti Karlovarského kraje. návrh. Karlovarská agentura rozvoje podnikání, p.o. Ing. Vlastimil Veselý

Strategie rozvoje zaměstnanosti Karlovarského kraje. návrh. Karlovarská agentura rozvoje podnikání, p.o. Ing. Vlastimil Veselý Strategie rozvoje zaměstnanosti Karlovarského kraje návrh Karlovarská agentura rozvoje podnikání, p.o. Ing. Vlastimil Veselý Důvody 1. Snaha čelit problémům - nedostatečná výkonost ekonomiky kraje, nedostatek

Více

Příští výrobní revoluce příležitost nebo hrozba?

Příští výrobní revoluce příležitost nebo hrozba? Příští výrobní revoluce příležitost nebo hrozba? Martin Bunček Místopředseda TA ČR Technologická agentura ČR 24. 3. 2015 ČR je jedna z nejindustrializovanějších zemí Podíl zpracovatelského průmyslu na

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU SKLADNÍK, PRÁCE VE SKLADU

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU SKLADNÍK, PRÁCE VE SKLADU SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU SKLADNÍK, PRÁCE VE SKLADU Zakázka: Projekt: Dodavatel: Zajištění koncepčního

Více

Strategický plán města Plzně Obyvatelstvo a bydlení

Strategický plán města Plzně Obyvatelstvo a bydlení Strategický plán města Plzně Obyvatelstvo a bydlení 31. 3 2016 Workshopy 17. 3. 2016 - Marketing města a cestovní ruch 22. 3. 2016 - Občanská vybavenost 29. 3. 2016 - Životní prostředí 30. 3. 2016 - Hospodářský

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ŘEZNÍK-UZENÁŘ, ŘEZNICKÉ A UZENÁŘSKÉ PRÁCE

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ŘEZNÍK-UZENÁŘ, ŘEZNICKÉ A UZENÁŘSKÉ PRÁCE SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ŘEZNÍK-UZENÁŘ, ŘEZNICKÉ A UZENÁŘSKÉ PRÁCE Zakázka: Projekt: Dodavatel:

Více

Středočeské inovační centrum a jeho aktivity

Středočeské inovační centrum a jeho aktivity Workshop projektu KETGATE Praha 27. 11. 2017 Středočeské inovační centrum a jeho aktivity Projekt KETGATE Středočeské inovační centrum Petr Jirman Středočeské inovační centrum KDO JSME A CO DĚLÁME? 8.

Více

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Action 6.3.3. FREE - From Research to Enterprise

This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. Action 6.3.3. FREE - From Research to Enterprise Action 6.3.3 FREE - From Research to Enterprise No. 1CE028P1 STUDIE PROVEDITELNOSTI č. 2 1 Název: Analýza lidských zdrojů: Podnikatelský inkubátor a Centrum transferu technologie při nově budovaném Technoparku

Více

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Konference Rozdíly v konkurenceschopnosti mezi státy EU předpoklady a bariéry jejich překonání 11.dubna 2014, Brno Konkurenceschopnost - srovnání ČR s vybranými

Více

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření

Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Operační program Praha Adaptabilita a zaměstnanost Přehled priorit a opatření Duben 2007 Prioritní osy programu Prioritní osa 1 - Podpora rozvoje znalostní ekonomiky... 2 Prioritní osa 2 - Podpora vstupu

Více

Konkurenceschopnost obcí, měst a regionů. Regionalistika 2

Konkurenceschopnost obcí, měst a regionů. Regionalistika 2 Konkurenceschopnost obcí, měst a regionů Regionalistika 2 Konkurenceschopnost území základní kontext Faktory ekonomického rozvoje území a diferenciace rozvoje území (přirozené, umělé): změna jejich významu

Více

Sekce Výzkum, vývoj, inovace. Ing. Radek NOVOTNÝ, PhD.

Sekce Výzkum, vývoj, inovace. Ing. Radek NOVOTNÝ, PhD. Veřejn ejné projednání Kulatý stůl Programové dokumenty ČR R pro období 2007 2013 2013 - Sekce Výzkum, vývoj, inovace Ing. Radek NOVOTNÝ, PhD. Obsah presentace 1. SWOT analýza oblasti Výzkum, vývoj, inovace

Více

Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků

Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků Projekt KOMPAS Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s. Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků Řídící výbor Teritoriálního paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje

Více

Má smysl vkládat finanční prostředky do aplikovaného výzkumu? Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM. CzechInvest Brno, 8. října 2013

Má smysl vkládat finanční prostředky do aplikovaného výzkumu? Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM. CzechInvest Brno, 8. října 2013 Má smysl vkládat finanční prostředky do aplikovaného výzkumu? Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM. CzechInvest Brno, 8. října 2013 Růst konkurenceschopnosti ČR, podpora schopnosti českých podniků vyrábět špičkové

Více

Bílá kniha terciárního vzdělávání

Bílá kniha terciárního vzdělávání Bílá kniha terciárního vzdělávání Potřebujeme novou Bílou knihu? 18. 9. 2007 Aleš Vlk Potřebujeme novou BK? Potřebujeme nějaké změny v terciárním vzdělávání? PROČ? Plní terciární vzdělávání v ČR své základní

Více

Regionální inovační strategie RIS3

Regionální inovační strategie RIS3 Jihočeský kraj Rozloha: 10 056 m2 (12 % rozlohy ČR) Počet obyvatel: 637 tisíc (nejnižší hustota zasídlení) Důležitá centra: Č. Budějovice, Tábor, Písek, Strakonice, Jindřichův Hradec Výhodná geografická

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU SERVIS A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU SERVIS A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU SERVIS A OPRAVY STROJŮ A ZAŘÍZENÍ Zakázka: Projekt: Dodavatel: Zajištění

Více

Strategie lokalizace investic v regionech

Strategie lokalizace investic v regionech Strategie lokalizace investic v regionech Ing. Veronika Pudelová Voltnerová Říjen 2018 www.czechinvest.org 2 Nástroje, služby a aktivity CzechInvestu + Investiční pobídky + Databáze subdodavatelů + Databáze

Více

Konference Programovací období : Výzvy pro města

Konference Programovací období : Výzvy pro města Konference Programovací období 2014 2020: Výzvy pro města 5. června 2012, Ostrava www.ostrava.cz Ostrava 1989 Ocelové srdce republiky vrchol 150ti letého intenzivního růstu těžkého průmyslu extenzivní

Více

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Současná situace Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Nízká úroveň vzdělanosti Neexistence veřejné vysoké školy a výzkumných center

Více

ANALÝZA SITUACE NA TRHU PRÁCE PRO STUDIJNÍ OBOR PROVOZ, ORGANIZACE A EKONOMIKA POŠT

ANALÝZA SITUACE NA TRHU PRÁCE PRO STUDIJNÍ OBOR PROVOZ, ORGANIZACE A EKONOMIKA POŠT SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA SITUACE NA TRHU PRÁCE PRO STUDIJNÍ OBOR PROVOZ, ORGANIZACE A EKONOMIKA POŠT Zakázka: Projekt:

Více

Aktuální situace na trhu práce v Jihomoravském kraji. Nová role úřadů práce.

Aktuální situace na trhu práce v Jihomoravském kraji. Nová role úřadů práce. Aktuální situace na trhu práce v Jihomoravském kraji. Nová role úřadů práce. Úřad práce ČR krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Vedoucí oddělení zaměstnanosti josef.burger@bm.mpsv.cz Obsah prezentace

Více

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu mezi konkurenceschopností a sociální soudržností Vytvořeno pro: Projekt reg.č.: Název projektu: Objednatel:

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU OBRÁBĚČ KOVŮ

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU OBRÁBĚČ KOVŮ SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU OBRÁBĚČ KOVŮ Zakázka: Projekt: Dodavatel: Zajištění koncepčního řešení

Více

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky

Rozvojové priority regionů ČR z pohledu budoucí kohezní politiky Speciální analýzy prosinec 2010 ozvojové priority regionů Č z pohledu budoucí kohezní politiky Petr Zahradník EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Poláčkova 1976/2 140 00 Praha 4 tel.: +420 261 073 308 fax:

Více

5. SWOT analýza. Postavení kraje. Inovační podnikání. Průběžný nárůst absolutní výše hrubého domácího produktu

5. SWOT analýza. Postavení kraje. Inovační podnikání. Průběžný nárůst absolutní výše hrubého domácího produktu 5. SWOT analýza Silné stránky Průběžný nárůst absolutní výše hrubého domácího produktu Růst produktivity práce na zaměstnanou osobu Rostoucí trend tvorby regionální hrubé přidané hodnoty (dále HPH) Vysoký

Více

SE změny v NUTS 2 Střední Čechy

SE změny v NUTS 2 Střední Čechy SE změny v NUTS 2 Střední Čechy Středočeský kraj: 110 km2 a patří k největším v ČR (14% území ČR). Hustota osídlení 120 obyv. / 1 km2. Nejméně zalidněnými okresy jsou dlouhodobě Rakovník, Benešov a Příbram

Více

DOKUMENTY POČET ZAPSANÝCH STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE D O K U M E N T Y. Graf č. A.2.7

DOKUMENTY POČET ZAPSANÝCH STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE D O K U M E N T Y. Graf č. A.2.7 DOKUMENTY D O K U M E N T Y POČET ZAPSANÝCH STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE Graf č. A.2.7 Poznámka: počet studentů k 31. prosinci kalendářního roku Vysokoškolské studium v České republice se uskutečňuje

Více

Výzvy a příležitosti umísťování hlubinného úložiště. Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR 8. 9.

Výzvy a příležitosti umísťování hlubinného úložiště. Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR 8. 9. Výzvy a příležitosti umísťování hlubinného úložiště Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR 8. 9. 2015 SCÉNÁŘE BUDOUCÍHO VÝVOJE MIKROREGIONU JADERNÉ ELEKTRÁRNY DUKOVANY

Více

ANALÝZA SITUACE NA TRHU PRÁCE PRO STUDIJNÍ OBOR PROVOZ, ORGANIZACE A EKONOMIKA POŠT

ANALÝZA SITUACE NA TRHU PRÁCE PRO STUDIJNÍ OBOR PROVOZ, ORGANIZACE A EKONOMIKA POŠT SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA SITUACE NA TRHU PRÁCE PRO STUDIJNÍ OBOR PROVOZ, ORGANIZACE A EKONOMIKA POŠT Zakázka: Projekt:

Více

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument.

Kraj: Plzeňský kraj. Pořadí významnosti prioritní oblasti pro kraj (1,2, ) Vazba na regionální strategický dokument. Určení prioritních oblastí a identifikace hlavních oblastí podpory s uvedením vazby na Integrované hlavní směry strategie Evropa 2020 a na regionální strategické y Kraj: Plzeňský kraj Prioritní oblast

Více

předchozp edchozích let? PhDr. Miroslava Kopicová kopicova@nvf.cz vací fond, o.p.s. www.nvf.cz

předchozp edchozích let? PhDr. Miroslava Kopicová kopicova@nvf.cz vací fond, o.p.s. www.nvf.cz 1 VZDĚLÁVÁNÍ,, VÝZKUM V A INOVACE Jak navázat na růst r předchozp edchozích let? PhDr. Miroslava Kopicová kopicova@nvf.cz Národní vzdělávac vací fond, o.p.s. 2 ČR: Jak navázat na 10 let růstu? 3 ČR: Jak

Více

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje

Současná situace. Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR. Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Současná situace Dlouhodobě nepříznivý vývoj ekonomiky Karlovarského kraje v rámci ČR Odchod kvalifikovaných pracovníků z kraje Nízká úroveň vzdělanosti Neexistence veřejné vysoké školy a výzkumných center

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Výrobní podnik při současných tržních podmínkách SPŠ a OA Uherský Brod, 2012 Osnova tématu: 1. Globální pohled na svět, společnost a ekonomiku

Více

8 NEZAMĚSTNANOST. 8.1 Klíčové pojmy

8 NEZAMĚSTNANOST. 8.1 Klíčové pojmy 8 NEZAMĚSTNANOST 8.1 Klíčové pojmy Ekonomicky aktivní obyvatelstvo je definováno jako suma zaměstnaných a nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti je definovaná jako procento ekonomicky aktivního obyvatelstva,

Více

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK 1 Vymezení pomoci strukturálně postiženým krajům ( MSK, ÚK a KVK)

Více

7. Veřejné výdaje. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

7. Veřejné výdaje. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. 7. Veřejné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah : 7.1 Charakteristika veřejných 7.2 Ukazatele dynamiky, objemu a struktury veřejných 7.3 Klasifikace veřejných 7.4 Teorie růstu veřejných 7.5 Faktory

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ZÁMEČNÍK, ZÁMEČNICKÉ PRÁCE A ÚDRŽBA

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ZÁMEČNÍK, ZÁMEČNICKÉ PRÁCE A ÚDRŽBA SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ZÁMEČNÍK, ZÁMEČNICKÉ PRÁCE A ÚDRŽBA Zakázka: Projekt: Dodavatel: Zajištění

Více

PROFIL VZDĚLÁVACÍH OBORŮ CUKRÁŘ, CUKROVINKÁŘ, CUKRÁŘSKÉ PRÁCE A PEKAŘ, PEKAŘSKÉ PRÁCE

PROFIL VZDĚLÁVACÍH OBORŮ CUKRÁŘ, CUKROVINKÁŘ, CUKRÁŘSKÉ PRÁCE A PEKAŘ, PEKAŘSKÉ PRÁCE SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD PROFIL VZDĚLÁVACÍH OBORŮ CUKRÁŘ, CUKROVINKÁŘ, CUKRÁŘSKÉ PRÁCE A PEKAŘ, PEKAŘSKÉ PRÁCE Zakázka:

Více

10 Místní části města Kopřivnice

10 Místní části města Kopřivnice 10 Místní části města Kopřivnice Město Kopřivnice je rozděleno pro statistické účely na dvacet základních sídelních jednotek 23, které lze sloučit do čtyř ucelených částí městské sídlo Kopřivnice, přilehlá

Více

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR

Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR Jak zvýšit konkurenceschopnost ČR a EU? Podnikatelské fórum: 10 let ČR v EU 30. dubna 2014, Praha Inovace mezinárodní srovnání ČESKÁ REPUBLIKA Zdroj: OECD Inovace

Více

Růstová výkonnost a stabilita

Růstová výkonnost a stabilita Růstová výkonnost a stabilita 1. Růst a nabídková stránka ekonomiky 1.1 Mezinárodní ekonomický vývoj Struktura světového hospodářského růstu Vývoj ekonomiky v USA Japonsko Evropská unie Nové členské země

Více

ANALÝZA SITUACE NA TRHU PRÁCE PRO STUDIJNÍ OBOR PROVOZ, ORGANIZACE A EKONOMIKA DOPRAVY

ANALÝZA SITUACE NA TRHU PRÁCE PRO STUDIJNÍ OBOR PROVOZ, ORGANIZACE A EKONOMIKA DOPRAVY SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA SITUACE NA TRHU PRÁCE PRO STUDIJNÍ OBOR PROVOZ, ORGANIZACE A EKONOMIKA DOPRAVY Zakázka:

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

Praha, 5. 12. 2013 OP VVV 2014-2020

Praha, 5. 12. 2013 OP VVV 2014-2020 Praha, 5. 12. 2013 OP VVV 2014-2020 Rámec přípravy programu Časový rámec Dohoda o partnerství v nové verzi zaslána na EK K 30. 11. 2013 (3. 12. 2013) odevzdaná 3. verze OP VVV Prosinec 2013 předpokládaný

Více

Michaela Novotná S3 manažer pro Jihočeský kraj novotna@jaip.cz. RIS3 Smart specialization strategy pro Jihočeský kraj

Michaela Novotná S3 manažer pro Jihočeský kraj novotna@jaip.cz. RIS3 Smart specialization strategy pro Jihočeský kraj Michaela Novotná S3 manažer pro Jihočeský kraj novotna@jaip.cz RIS3 Smart specialization strategy pro Jihočeský kraj Strategie Evropské unie Evropská unie připravuje strategii podpory regionů v novém programovacím

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ZEMĚDĚLEC, ZEMĚDĚLSKÉ PRÁCE

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ZEMĚDĚLEC, ZEMĚDĚLSKÉ PRÁCE SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU ZEMĚDĚLEC, ZEMĚDĚLSKÉ PRÁCE Zakázka: Projekt: Dodavatel: Zajištění

Více

Strategický plán rozvoje města Kopřivnice

Strategický plán rozvoje města Kopřivnice 4 Trh práce Kapitola bude analyzovat základní charakteristiky situace na trhu práce zejména se zaměřením na strukturu nezaměstnanosti podle nejdůležitějších aspektů. Analýza bude využívat nejpodrobnější

Více

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky)

Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) Česko podnikavé, kreativní a přitažlivé pro talenty a peníze (vize Národní Strategie inteligentní specializace České republiky) 30.1.2014 multimediální sál budovy Krajského úřadu Libereckého kraje Struktura

Více

11. Náklady/výdaje na VaVaI v rámci RIS3 strategie v období

11. Náklady/výdaje na VaVaI v rámci RIS3 strategie v období 11. Náklady/výdaje na VaVaI v rámci RIS3 strategie v období 2014 31.12.2017 Implementace Národní RIS3 strategie je přímo navázána na relevantní výzvy následujících dotačních zdrojů: Operační program Podnikání

Více

SCICOM Rozvoj kompetencí pro komunikaci vědy

SCICOM Rozvoj kompetencí pro komunikaci vědy SCICOM Rozvoj kompetencí pro komunikaci vědy CZ.1.07/2.3.00/09.0151 Západočeská univerzita v Plzni 4. prosince 2009 Obsah Proč byl tento projekt připraven? Cíle projektu Aktivity projektu Realizované aktivity

Více

STRATEGIE INTELIGENTNÍ KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI. Pavel Šubrt

STRATEGIE INTELIGENTNÍ KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI. Pavel Šubrt STRATEGIE INTELIGENTNÍ SPECIALIZACE V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Pavel Šubrt Smart Specialization Strategy S3 Strategický přístup k ekonomickému rozvoji státu/regionu (hospodářská strategie) prostřednictvím

Více

Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2021+

Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2021+ Strategie rozvoje Královéhradeckého kraje 2021+ Tento materiál je podkladem pro společné jednání Výkonné rady Paktu Zaměstnanosti, pracovní skupiny Vzdělávání a Rady pro výzkum vývoj a inovace dne 29.1.

Více

TRH PRÁCE STARŠÍ PRACOVNÍ SÍLY A POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI

TRH PRÁCE STARŠÍ PRACOVNÍ SÍLY A POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI RELIK 2014. Reprodukce lidského kapitálu vzájemné vazby a souvislosti. 24. 25. listopadu 2014 TRH PRÁCE STARŠÍ PRACOVNÍ SÍLY A POLITIKA ZAMĚSTNANOSTI Kotýnková Magdalena Abstrakt Stárnutí obyvatelstva,

Více

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI

Národní 3,117 20 Praha 1,tel. 420 221 403 331;e- mail: preslickova@kav.cas.cz. Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Národní 3, 117 20 Praha 1 Zpracoval: Odbor pro evropskou integraci a využití znalostního potenciálu OEI Ing. Marcela Přesličková, tel.221 403 331, e-mail : preslickova@ kav.cas.cz str.1 1. Specifikace

Více

Statutární město Hradec králové www.hradeckralove.org. Statutární město Pardubice www.pardubice.eu

Statutární město Hradec králové www.hradeckralove.org. Statutární město Pardubice www.pardubice.eu * Statutární město Hradec králové www.hradeckralove.org Statutární město Pardubice www.pardubice.eu *ITI INTEGROVANÉ ÚZEMNÍ INVESTICE = NOVÝ přístup k územnímu (urbánnímu) rozvoji - investice na základě

Více

Podnikatelské fórum Ústeckého kraje

Podnikatelské fórum Ústeckého kraje Podnikatelské fórum Ústeckého kraje Příprava opatření pro rozvoj Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje POTŘEBNÉ ZMĚNY V SOCIÁLNÍ OBLASTI Ústí nad Labem, 14. 6. 2016 Společné problémy ÚK, KK

Více

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Obsah 1. Klíčové dokumenty pro přípravu OP VVV 2. Hlavní záměry a strategie programu 3. Prioritní osy 4. Harmonogram přípravy Klíčové dokumenty pro přípravu

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU OBECNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU OBECNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ SLAĎOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍ NABÍDKY S POTŘEBAMI TRHU PRÁCE PILOTNÍ INFORMAČNÍ PRODUKT PRO POTŘEBY SEKTOROVÝCH RAD ANALÝZA VZDĚLÁVACÍHO OBORU OBECNÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Zakázka: Projekt: Dodavatel: Zajištění koncepčního

Více

Od myšlenek k aplikacím cílená podpora VaV (je nezbytná)

Od myšlenek k aplikacím cílená podpora VaV (je nezbytná) Od myšlenek k aplikacím cílená podpora VaV (je nezbytná) Rut Bízková předsedkyně TA ČR Konference KE VŠB, Rožnov pod Radhoštěm 9. 9. 2015 Nové společenské výzvy Industry 4.0 a příští výrobní revoluce Industry

Více

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení?

Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? Hodnocení založené na důkazech: je možné u ex-ante hodnocení? RNDr. Jan Vozáb, PhD partner, principal consultant Cíle hodnocení založeného na důkazech Zvýšit dopady a přidanou hodnotu intervencí politiky

Více

13.3.2012. Kdo je nezaměstnaný? Míra nezaměstnanosti

13.3.2012. Kdo je nezaměstnaný? Míra nezaměstnanosti Měření nezaměstnanosti Nezaměstnanost 15.3.2012 Kdo je nezaměstnaný? Ekonomicky aktivní ob. Celkové obyvatelstvo Ekonomicky neaktivní ob. Zaměstnaní Nezaměstnaní důchodci studenti rodičovská dovolená Zaměstnaní:

Více

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. www.truckjobs.cz 2012 Výsledky průzkumu za rok 2012 1 S t r á n k a INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. první specializovaná

Více

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR

Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Financování výzkumu a inovací z fondů EU a ČR v létech 2007-2013 2013 Ing. Martin Tlapa Náměstek MPO ČR Strukturální fondy pro výzkum a inovace OP Podnikání a inovace OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje 10. 12. 2018 Hradec Králové Program jednání 10:00 10:10 Úvodní informace 10:10 11:00 Pracovní část prioritní oblasti 11:00 11:45 Pracovní část - vize 11:45

Více

vodní plochy 3,4% lesní pozemky 7,8% trvalé travní porosty 3,1% ovocné sady 0,6%

vodní plochy 3,4% lesní pozemky 7,8% trvalé travní porosty 3,1% ovocné sady 0,6% Neratovice Správní obvod Neratovice se nachází na severu kraje a sousedí s obvody Brandýs nad Labem-St.Bol., Kralupy nad Vltavou a Mělník. Povrch obvodu je nížinatý, rozkládá se kolem řeky Labe a je součástí

Více

ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3

ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012 STRUKTURA PREZENTACE 1. Vymezení předmětu analýzy 2. Dostupnost

Více

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka

Jak povzbudit ekonomický růst během recese. Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 14 Růstové faktory českého strojírenství 17. dubna 14 Jak povzbudit ekonomický růst během recese Petr Král ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Česká národní banka Recese

Více

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje

Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje Strategie programu rozvoje Karlovarského kraje RNDr. Jan Vozáb, PhD Problémy konkurenceschopnosti Karlovarského kraje Problémy konkurenceschopnosti KVK Investiční priority podle návrhů nařízení ke strukturálním

Více