Chcete-li svému dítěti usnadnit vstup do mateřské školy, dodržujte denní režim

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Chcete-li svému dítěti usnadnit vstup do mateřské školy, dodržujte denní režim"

Transkript

1 Než k nám dítě přijde... Příchodem do mateřské školy prodělávají děti první výraznou změnu ve svém životě. Ze dne na den se ocitnou v neznámém prostředí, obklopeny houfem přibližně stejně starých chlapců a holčiček, které jsou na tom právě tak. Přitom jejich pracovní doba je často delší než jejich rodičů vždyť ti musejí dojet do zaměstnání a zpět. Dítě mění domov za neznámé prostředí mateřské školy, pečující maminku a starostlivého tatínka za dvě střídající se paní učitelky, které sotva letmo zná a o jejichž pozornost se navíc musí dělit s jinými dětmi. Doma se rodiče do velké míry přizpůsobovali jeho potřebám, teď se samo musí přizpůsobit režimu mateřské školy. Chcete-li svému dítěti usnadnit vstup do mateřské školy, dodržujte denní režim a přizpůsobujte ho režimu v mateřské škole. Zaměřte se na hygienické a pracovní návyky: dítě udržuje osobní čistotu, zvyká si použít toaletní papír a spláchnout WC samostatně jí lžící (starší děti příborem) pije z hrnku nebo skleničky učí se umývat, čistit zuby, utřít si ruce a ústa samo si svléká a obléká části oděvu (starší zapíná knoflíky) používá kapesník umí si nazout boty a bačkory (starší zavazuje tkaničky) zvykáme děti poznat si věci a uložit je na své místo Před nástupem musí být vyšetřeno dětským lékařem a řádně očkováno. Chráníme tak Vaše dítě i ostatní děti před nákazou. Před prvním nástupem do mateřské školy musí dítě vyšetřit pediatr záznam o tom učiní na přihlášce do mateřské školy. Připojí podpis, razítko a datum. Na evidenčním listu již není třeba lékařskou prohlídku potvrzovat. Bez potvrzení o zdravotním stavu a o řádném očkování nemůžeme Vaše dítě přijmout.

2 Co děti potřebují do mateřské školy Všechny věci pokud možno označené, podepsané Do šatny: sadu náhradního oblečení (tričko, ponožky/punčocháče, spodní prádlo) sadu oblečení pro hry venku (tepláková souprava a ponožky) bačkory (ne pantofle) při nepříznivém počasí holínky dostatečné množství papírových kapesníčků (průběžně doplňujte) v zimním období rukavice palčáky (neumí-li si dítě samostatně navléci prstové rukavice) Oblečení do třídy: tričko s krátkým rukávem lehké plátěné kalhoty nebo slabé tepláky, legíny, kraťasy, sukně ponožky pro celodenně docházející děti pyžamo a igelitovou podložku (podložku pouze pro malé a nově nastupující děti) Na výlety a na cestu do školy v přírodě: batůžek v něm pití v uzavíratelné lahvi, 1 sladkost (např. ovocná tyčinka), papírové kapesníčky, pláštěnka v případě proměnlivého počasí, sluneční brýle a kšiltovka v případě slunečného počasí, event. opalovací krém s adekvátním ochranným faktorem plná obuv (ne sandály) v případě proměnlivého počasí nedávejte, prosím, dětem žádné peníze Z bezpečnostních důvodů nemůže mít dítě v mateřské škole řetízky, přívěsky, prstýnky... Nevhodné jsou např. kalhoty na zapínání na rameni a vzadu, oblečení těsné, bez kapsy na kapesník, šle pod svetrem, těsná guma u kalhot, malé boty, rozbité zipy... Prosíme maminky, aby zvážily, co dítěti do mateřské školy obléknout. Nezapomeňte, že dítě potřebuje volný pohyb, a na skutečnost, že se počasí se během dne může výrazně změnit.

3 Pro rodiče nastupujících dětí První dny a týdny znamenají pro dítě, které bylo dosud v domácí péči, značnou změnu v jeho dosavadním životě. Je to především první změna a každé dítě se jí nepřizpůsobí stejně. Některé děti se rychle spřátelí s novým prostředím i s učitelkami, jiné jsou v prvních dnech smutné, špatně usínají, málo jedí, jsou brzy unavené a snáze i onemocní. V takovém případě však velmi záleží na klidném jednání rodičů i na tom, jak přizpůsobí dosavadní režim dítěte programu v mateřské škole, aby se vzájemně doplňovaly. Máme zkušenost i s takovými dětmi, které nemají v novém prostředí vůbec žádné potíže, neboť jsou již zvyklé na skupiny vrstevníků, neznámé prostředí i na cizí dospělé osoby. Přesto je však třeba upozornit na některé rozdíly: v mateřské škole se předpokládá již větší samostatnost dětí při jídle a pití, při mytí i oblékání, při udržování osobní čistoty použití WC. Do MŠ chodí děti již zásadně bez plen. I z toho důvodu jsou děti do mateřské školy dle úvahy ředitelky školy přijímány se zkušební dobou tří měsíců. Pokud se během této doby neosvědčí přizpůsobivost dítěte požadavkům v mateřské škole, může ředitelka školy dle paragrafu 35 odst. 1 c) rozhodnout o ukončení předškolního vzdělávání dítěte viz Školský zákon. Předejdete mnoha nepříjemnostem, budeme-li vědět co nejvíce o dosavadním vývoji a zvyklostech Vašeho dítěte. Nebojte se nám sdělit i pro Vás nepodstatné věci o dítěti každé dítě je individuální, jiné. Informujte nás o stravovacích zvyklostech dítěte co např. vůbec nejí z důvodu, že je mu po tom špatně a zvrací, zda trpí nechutenstvím, zda doma vydatně snídá pak nebude mít chut svačit apod. Nebojte se toho, že bychom děti nutily do jídla (jak se to dělávalo dříve)! Sledujte náš jídelníček, abyste mohli doma vhodně doplnit večeři. A věřte našim zkušenostem často doma neoblíbené nebo v MŠ zcela neznámé jídlo se naučí dítě v kolektivu ostatních jíst. Každé ráno doprovázejte své dítě až do mateřské školy. Jde nejenom o bezpečnost dítěte cestou, ale také o to, že jste povinni jej předat učitelce. V mateřských školách nepracují zdravotní sestry, neprovádí se tedy ranní zdravotní prohlídka. Nakažlivé nemoci se šíří stejně rychle v jakémkoliv dětském kolektivu, proto i zde se snažíme každé dítě, podezřelé z nákazy, vyloučit ze styku s ostatními dětmi. Vaší povinností je ráno informovat učitelku o neobvyklém chování dítěte doma, zejména o jakýchkoli odchylkách (nechutenství, zvýšená teplota, bolest hlavy, vyrážka, zvláště pak řídká stolice a zvracení). Nepokoušejte se do školky dítě propašovat! Nejenom že poškodíte zdraví vlastního dítěte, ale ohrozíte i děti ostatní. O nemocné dítě nemůže školka pečovat. V tomto případě budete vyzváni k okamžitému vyzvednutí dítěte z MŠ a k návštěvě pediatra. Dostatek času k zotavení dítěte po nemoci je jednou z nejdůležitějších podmínek jeho dalšího zdravého vývoje. Onemocní-li někdo jiný ve Vaší rodině, ohlaste to rovněž v MŠ.

4 Dostatek času pro dítě je to nejdražší, co mu můžete poskytnout. Neprodlužujte proto zbytečně pobyt dítěte v mateřské škole, která při nejlepší péči nemůže nahradit citový vztah k rodičům, prarodičům. Dopřejte mu denní společnou procházku, rozhovor, předčítání... Mateřská škola je totiž pouze doplňkem rodinné výchovné péče!!! A ještě o něco Vás prosíme: Najděte si čas pro dohodu s námi o společném postupu při výchově dítěte a nebojte se nám sdělit všechny své pochyby, přání nebo stížnosti. Většině nesrovnalostí a potížím se dá předejít včasnou vzájemnou domluvou.

5 Doporučená literatura a články pro rodiče dětí, nastupujících do MŠ Vstup dítěte do mateřské školy klade na dítě a jeho rodiče nové náročné požadavky. Dítě si musí v novém prostředí najít svou identitu, vytvářet nové vztahy a začlenit se do organizované skupiny dětí. Autoři popisují, jak dítě a jeho rodiče tuto životní změnu prožívají a jaké problémy jsou spojené s tímto vývojovým obdobím dítěte. Nechybí ani informace o potřebné zralosti dítěte pro vstup do mateřské školy, o způsobu přijímání dítěte a jeho přizpůsobování se životu v MŠ a náměty pro práci rodičů s dětmi, která pomůže učitelkám při péči o dítě. Každá kapitola knihy obsahuje poznámku a podněty pro pedagogickou praxi v mateřské škole. Tyto základní informace a rady pro vstup Vašeho dítěte do mateřské školy naleznete v knize z nakladatelství Portál s názvem Poprvé v mateřské škole. Děti nastupují do mateřské školy Doc. PhDr. Lenka Šulová, Csc., FFUK časopis INFORMATORIUM 3, 8. září 2004, čl. 7, str. 5-7 Září je pro mnohé malé děti významným obdobím jejich života. Nastupují totiž do mateřské školy. Věnujme čas společnému zamyšlení nad tím, jak jim tuto situaci co nejvíce usnadnit. Tradice, zkušenost i různé výchovné přístupy, které se v mateřských školách v etapách jejich vývoje uplatňovaly, vedly k tomu, že jsou na vysoké úrovni jak ve smyslu kvality pracovníků MŠ a jejich vzdělání, tak ve smyslu podnětnosti prostředí či realizovaných výchovných projektů. Mohu říci, že úroveň našich předškolních zařízení lze směle srovnávat s kteroukoliv jinou vyspělou zemí světa. Pro rodiče je však stále aktuální otázka, zda je vhodné malé dítě vytrhnout z rodinného prostředí a umístit ho do kolektivu, mezi vrstevníky, pod vedení a vliv cizí, byť profesionální, autority. Tato otázka byla intenzivně řešena především po druhé světové válce v souvislosti s výzkumy zaměřenými na deprivační vlivy, jež působí na malé dítě. Dva významní čeští psychologové, Z. Matějček a J. Langmeier, kteří uvedli problematiku psychické deprivace dítěte do ČR už v 60. letech, zdůrazňují význam tří dimenzí, které je nutno sledovat při umísťování dítěte do předškolího zařízení: Míru, do jaké zařízení doplňuje rodinnou výchovu (zda jsou rodinné výchovné přístupy v souladu s institucí a kolik času tráví dítě mimo rodinu). Věk, ve kterém dítě do kolektivu přichází (zdůrazňují, že kolektivní výchova bude mít jiný vliv na batole, které ještě kolektivu nedozrálo, a jiný na dítě starší 3 let, které už spontánně dětskou společnost vyhledává).

6 Vnitřní organizaci výchovy a práce s dětmi v jednotlivých zařízeních, což souvisí též s osobnostními předpoklady tamních vychovatelů, s tradicemi, materiálními podmínkami, stálostí vychovatelského týmu apod. Domnívám se, že velmi pozitivní roli může sehrát také dobrá kooperace vychovatelů a rodičů. Setkávám se v zahraničí s tím, že vychovatelé jsou rodiči vnímáni jako odborníci, kteří jim právě v adaptaci dítěte na předškolní zařízení mohou pomoci. Jak usnadnit dětem nástup do MŠ? Zopakujme si stručně, co charakterizuje dítě předškolního věku (3-6 let) z hlediska jeho psychického vývoje. Spontánní hra Předškolní období je nazýváno obdobím hry. Je to právě hra, která zcela vyplňuje celodenní aktivitu dítěte, je-li ponecháno v rodinném prostředí. Podle spontánní hry dítěte předškolního věku se dobrý pozorovatel dozví mnohé o dítěti, jeho povaze, předpokladech, temperamentu. Lze říci, že herní zvyky dítěte se později přenášejí do jeho způsobů učit se i do pozdějších pracovních návyků. Nástup dítěte do MŠ by neměl omezit možnost rodičů své dítě při spontánní hře pozorovat, případně se jí účastnit. Rodiče by si měli ponechat tolik společně tráveného času, aby toto bylo možné. V některých zemích západní Evropy řeší vzniklý problém dokonce tak, že děti jsou sledovány ve školce videokamerou a rodič má prostřednictvím přímého přenosu na internet kdykoliv během dne možnost vidět své dítě. Učitelky mateřské školy by se měly snažit seznamovat rodiče ještě před nástupem dítěte s prosazovanými výchovnými principy. Pro vývoj dítěte je vhodné, upřednostňují-li v nich spontánní hru v dostatečné míře. Měly by působit i na rodiče v tom smyslu, aby se i oni sami zamysleli nad tím, zda ponechají dítěti dostatek času na skutečně volnou hru. Dnes se často setkávám s tendencí rodičů zcela vyplnit volný čas předškolního dítěte různými řízenými aktivitami, kroužky, přípravou na školu, jazykovými kurzy. Z hlediska zdravého psychického vývoje předškolního dítěto to pokládám za předčasné a nevhodné. Pohyb Zdokonalují se motorické projevy dítěte. Pohyby jsou elegantnější, koordinovanější. Zlepšuje se jemná motorika, což se projevuje jednak kresebnými projevy a také schopností lépe manipulovat s drobnými předměty korálky, knoflíky, kamínky, stvebnicí apod. Rodiče by měli být co nejčastěji učitelkou informováni o tom, jak jejich dítě trávilo čas ve školce, a svým domácím programem buď doplnit pohybové aktivity, jestliže se jich nedostávalo, nebo naopak dodat klid a odpočinek. Nezapomínejme na to, že samotný pohyb mimo domov s novými podněty je pro dítě velmi fyzicky náročný.

7 Únava v prvním období docházky do mateřské školy je běžným jevem a musíme na ni adekvátně reagovat. Prostor a čas Rozvíjí se zraková a sluchová diferenciace nezbytná pro pozdější proces analýzy a syntézy při čtení a psaní. Zdokonaluje se prostorová a časová orientace. V mateřských školách se této oblasti věnuje značná péče, ale učitelky by měly i rodiče podněcovat k tomu, aby věnovali pozornost tomuto rozvoji. Příkladně je vhodné, aby dítě vědělo, kde se školka nachází ve vztahu k jeho domovu. Je mnohem klidnější, když má pocit, že se může domů snadno vrátit. Stejně to platí i o objasňování doby, za kterou rodiče opět uvidí. Neříkejte dítěti odpoledne, to je pro něho příliš abstraktní pojem, ale příkladně až se naobědváš, tak pro tebe přijdu. Je třeba sliby dodržovat, naše děti jsou chytré a lépe snesou větší zátěž než nejistotu ve slovo svých blízkých. Domov v kapse Paměť předškoláka je spíše bezděčná, mechanická, konkrétní a krátkodobá. Dítě je myšlenkově vázáno na to, co bezprostředně vnímá. Je vhodné, aby rodiče dali dítěti s sebou do školky něco, co by mu domov a blízké stále připomínalo a co by mohlo mít nenápadně při sobě (kaštan, kamínek, malinkého plyšáčka do kapsičky, fotografii). Realita a výmysl V období předškolního věku se projevují barvité a bohaté představy, které často doplňují nepřesně vnímanou realitu nebo nahrazují něco, co dítě vnímalo jako nesrozumitelné nebo negativní. Tato dětská konfabulace není tedy lhaním, jak se dospělí občas obávají, ale je jakýmsi postupným vývojovým krokem v cestě za přesným vnímáním reality. V mateřské škole i doma by dítě mělo mít dostatek prostoru k vlastnímu vyjádření, i když je podezření, že se jedná o smyšlenky. Dítě poskytne často při troše času a pozornosti pro jeho vyjadřování cenné informace. Dospělý by měl dát dítěti najevo, že rozumí jeho potřebě situaci trochu přibarvovat, ale postupně ho vést od tohle bylo jenom jako k tohle bylo doopravdy. Rozvoj řeči Dochází ke zkvalitňování řečových projevů, rozšiřování slovní kapacity i k osvojování gramatických pravidel. Projevuje se též výrazněji kognitivní složka řeči, související s nárůstem poznatků a zkušeností dítěte. Dítě už dokáže řečí vyjadřovat své pocity, prožitky a potřeby (složka expresivní) a řeč uplatňuje i svou funkcí regulační. Mluveným slovem lze ovlivňovat bezprostřední chování dítěte a dokonce může instrukce být občas dítětem i následně opakována a posléze zvnitřněna v tzv. vnitřní řeč.

8 Proto je nutné, aby učitelky i rodiče s dítětem dostatečně mluvili, i když jeho setrvalá otázka a proč vede občas k jejich únavě či netrpělivosti. Je třeba, aby dobře a především mnohými způsoby dítěti vysvětlovali, proč bude docházet do školky, co se tam bude dít, jaké tam může objevit radosti či těžkosti. Děti rády poslouchají vzpomínky rodičů na jejich vlastní docházku do školky nebo povídání paní učitelky, jak se kdysi někomu do školky moc nechtělo. Je velmi dobře, když je od počátku vytvořena možnost o svých pociteh vzájemně mluvit. Dokonce jsem se setkala s tím, jak dítě utěšuje ustrašenou maminku: Neboj se, já to tam zvládnu, já tam na tebe počkám. Obecně je důležité, by byl kladen důraz na jazykovou úroveň a rozvoj českého jazyka v mateřské škole. Samostatnost Pro předškoláka je velmi významný jeden paradox. Potřebuje aktivitu, kterou téměř nepřetržitě dává najevo (poskakováním, mluvením, vyhledáváním činností), ale stejně intenzivně potřebuje stabilitu prostředí, jistotu, trvalost zázemí. Některé děti velmi nelibě nesou jakékoli změny (malování bytu, přestavění bytu, změnu svého místa u stolu apod.). Když si dítě přestane být se svým zázemím jisté, jeho aktivita, chuť k samostatným projevům a zvídavost rychle vyprchají. Je dobré, když se učitelkám i rodičům podaří co možná nejvíce z předchozích zvyků dítěte uchovat i po jeho nástupu do MŠ. Není moudré mu například přestat číst před spaním se slovy: Teď už vám čtou ve školce a já nemám čas. Změny by měly být spíše pozitivní a posilovat jeho sebevědomí: Teď, když už chodíš do školky, můžeš dojít sám koupit lístek v pokladně kina (vyndat dopisy ze schránky, nasypat žrádlo kočce, prostřít). Dítě by mělo tuto životní změnu vnímat jako vývojový krok kupředu, větší samostatnost, které se mu dostává. Samozřejmě velmi záleží na předchozích výchovných přístupech v rodině. Dítě, které neopouštělo náruč matky, sotva přišel domů někdo cizí, to bude mít těžší. Citový kontakt Významnou charakteristikou dítěte tohoto období je potřeba citového vztahu a citového kontaktu, potřeba sociálního uznání, potřeba postupné emancipace. Je štěstím, když se podaří, že dítě má svou paní učitelku rádo a ona jeho. Rodiče by měli tento vztah pomoci budovat. Je oporou pro dítě. Dítě potřebuje vrstevníky Předškolní období je velmi důležité pro formování základních citových projevů. Citové prožívání tohoto věku je velmi intenzivní, ale zároveň krátkodobé a proměnlivé. Děti postupně začínají ovládat své citové projevy, dokáží už být kritické samy k sobě, hodnotí své chování, umějí se litovat, zlobit se za něco samy na sebe. Vytváří se sebecit, který souvisí s pocitem vlastní identity a sebevědomím. V tomto věku převládá u zdravého dítěte nálada veselá, postupně ustupuje strach z neznáma, na důležitosti nabývají sociální city (láska, nenávist, sympatie, nepřátelství). Mezi vrstevníky se rozvíjí schopnost spolupracovat, mít pochopení pro druhého i utěšovat

9 plačící kamarády. Rozvíjí se však též soupeření, schopnost podřídit se ostatním, řešit konflikt kompromisem apod. Předškolní dítě by bylo flustrováno nemožností být v kontaktu s vrstevníky. Je tedy třeba tento kontakt umožnit třeba právě před nástupem do MŠ, ale vhodně ho dávkovat, neboť stejně tak dítě potřebuje ještě dostatečný kontakt s rodiči v rodině. Velmi důležitý je pro dítě vztah matky a otce, který bedlivě sleduje. Je třeba zdůraznit, že přávě v tomto věku jsou pokládány základy citového chování a prožívání a je velmi důležité, v jakém prostředí dítě vyrůstá, jaké modely může dítě každodenně pozorovat. Je nutné rodiče připravit na to, že chtějí-li usnadnit nástup do školky svému dítěti, měli by více než jindy pečovat o hezkou atmosféru domova a především odsunout případné spory před ním. Nástup do školky by všichni měli vnímat jako jakousi mimořádnou událost a vyčlenit si na dítě více času. V kolektivu se setkává s mnoha situacemi, kde potřebuje objasnění nebo je potřebuje dodatečně probrat s dospělými. Je velmi důležité, aby se od počátku tato možnost následných pohovorů s rodiči, sourozenci, prarodiči, ale též učitelkami vytvářela. Předškolní období je obdobím počátků pro vývoj morálky či morálně etického cítění. Je tedy v zájmu pozdějšího vývoje dítěte, aby mělo dostatečnou možnost si objasňovat v rozhovorech, jaký je rozdíl mezi legrací a škodolibostí, mezi krádeží a půjčením si apod. Obecně lze říci, že dítě je kolem třetího roku obvykle dostatečně zralé pro nástup do vrstevnické skupiny. Konktakt s vrstevníky dokonce aktivně vyhledává, protože si potřebuje vyzkoušet to, co se naučilo v rodině. Základní sociální normy má obvykle zvnitřněny kolem třetího roku, takže dítě z dobré rodiny, která mu věnovala první tři roky péči, už dokáže být na přechodnou dobu bez bezprostředního kontaktu s matkou či otcem, aniž by strádalo. Už má interiorizovaný obraz matky ve své mysli (má vytvořenou její mentální prezentaci). Potřebuje kontakt se skupinou kamarádů pro osvojování dalších sociálních rolí, potřebuje je trénovat, modifikovat, uplatňovat v různých situacích. Potřebuje zažívat pocit vůdcovství i izolace a zavržení. Potřebuje si samo vytvářet klíče pro vlastní uplatnění mezi dětmi. I z tohoto důvodu je dobře, když MŠ poskytuje dostatečný prostor pro volnou spontánní hru. Rodiče se tedy nemusejí bát umístit dítě do MŠ, i vzhledem k jejich vysoké kvalitě v ČR, ale je vhodné aby chápali nástup dítěte jako dobu zvýšených nároků na něho a aby mu v tomto období pomohli. Zdravé předškolní dítě se se zvýšenými nároky poměrně snadnou vyrovnává, ale pomohou-li mu s nimi jeho nejbližší, může to být dítětem vnímáno jako situace veskrze pozitivní.

10 V Ledvicích dne Věra Ťupeková ředitelka MŠ

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1

Informace o MŠ. Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz. Počet tříd: 1 Informace o MŠ Název: MŠ Bordovice Adresa: Bordovice 83, 744 01 Telefon: 556 855539 Email: ms@bordovice.cz Počet tříd: 1 Věkové složení: zpravidla 2,5-6 let Ředitelka školy: Mgr. Kateřina Slabá Učitelka:

Více

PRO RODIČE NOVÁČKŮ V MŠ

PRO RODIČE NOVÁČKŮ V MŠ PRO RODIČE NOVÁČKŮ V MŠ Desatero rad před nástupem do MŠ Co by Vaše dítě mělo zvládat před nástupem do MŠ Jak usnadnit dětem nástup do MŠ? Dítě potřebuje vrstevníky Desatero dobrých rad, které usnadní

Více

10 dobrých rad, které usnadní vám i vašemu dítěti nástup do školky

10 dobrých rad, které usnadní vám i vašemu dítěti nástup do školky 10 dobrých rad, které usnadní vám i vašemu dítěti nástup do školky 1. Mluvte s dítětem o tom, co se ve školce dělá a jaké to tam je. Můžete si k tomu vzít obrázkovou knížku nebo si popovídat s dítětem,

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka

Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka Plán výchovy a péče Dětská skupina Janinka,, SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Janinka 1 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS

Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče Dětská skupina Břežánek SVĚT KOLEM NÁS Předmět vymezení: Dětská skupina Břežánek Obsah : 1. Úvod 2. Charakteristika, složení skupiny 3. Věcné podmínky 4. Psychosociální podmínky 5.

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

pan/í... V době zahájení poskytování sociální služby je osobním cílem uživatele (dle aktuálních potřeb)..

pan/í... V době zahájení poskytování sociální služby je osobním cílem uživatele (dle aktuálních potřeb).. DOTAZNÍK - pro zájemce o Domov pro osoby se zdravotním postižením Barborka Vážení rodiče, opatrovníci, rodinní příslušníci, požádali jste o poskytování sociální služby v naší službě pro (uveďte jméno a

Více

JESLE M. Knesla M. Knesla 4056, 760 01 Zlín Organizační složka statutárního města Zlína tel. 577 439 554, e-mail. jesle.kneslova@volny.

JESLE M. Knesla M. Knesla 4056, 760 01 Zlín Organizační složka statutárního města Zlína tel. 577 439 554, e-mail. jesle.kneslova@volny. JESLE M. Knesla M. Knesla 4056, 760 01 Zlín Organizační složka statutárního města Zlína tel. 577 439 554, e-mail. jesle.kneslova@volny.cz DOMÁCÍ ŘÁD JESLÍ V jeslích je poskytována péče zdravým dětem ve

Více

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 13. února 2015 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte)

Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka. pátek 13. února 2015 14,00 18,00. Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Zápis do 1. třídy ZŠ Slovanka pátek 13. února 2015 14,00 18,00 Individuální termín lze dohodnou tel. 774 3056 75 ( např. při nemoci dítěte) Den otevřených dveří pátek 16.1. 2015 8,00 - prohlídka školy

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Zpracovaný v souladu se školským zákonem 561/2004 Sb. a vyhlášky č. 43 ze dne 9. února 2006, kterou se mění vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 14/2005 Sb.,

Více

Mateřská škola Sluníčko Šumperk, Evaldova 25, příspěvková organizace Evaldova 25, 787 01 Šumperk

Mateřská škola Sluníčko Šumperk, Evaldova 25, příspěvková organizace Evaldova 25, 787 01 Šumperk ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNÍČKO ŠUMPERK, EVALDOVA 25, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE odloučené pracoviště Gen. Krátkého 28 Mateřská škola Gen. Krátkého 28 je 2 třídní MŠ, pro děti ve věku od 3

Více

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU číslo jednací: ZŠ-263/2013 RÁMCOVÝ ŠKOLNÍ VÝCHOVNÝ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU Obsah: I. Identifikační údaje II. Charakteristika ŠD III. Výchovný program IV. Vzdělávací část programu 1 I. Identifikační

Více

ADAPTAČNÍ PROGRAM MŠ POHÁDKA

ADAPTAČNÍ PROGRAM MŠ POHÁDKA ADAPTAČNÍ PROGRAM MŠ POHÁDKA Vstup do mateřské školy je významná událost v životě dítěte. Mnohé děti byly doposud zvyklé jen na rodiče, sourozence, či prarodiče. Mohou být ostýchavé, mít problémy s pobytem

Více

JESLE Budovatelská 4820, 760 05 Zlín Organizační složka statutárního města Zlína DOMÁCÍ ŘÁD JESLÍ

JESLE Budovatelská 4820, 760 05 Zlín Organizační složka statutárního města Zlína DOMÁCÍ ŘÁD JESLÍ JESLE Budovatelská 4820, 760 05 Zlín Organizační složka statutárního města Zlína DOMÁCÍ ŘÁD JESLÍ Obsah: 1. ZŘÍZENÍ JESLÍ...3 2. PŘIJÍMÁNÍ DĚTÍ...3 3. PROVOZ JESLÍ...4 3.1. Přivádění dětí...4 3.2. Nepřítomnost

Více

Dodatek k ŠVP PV č. 2

Dodatek k ŠVP PV č. 2 Dodatek k ŠVP PV č. 2 Název školního vzdělávacího programu: Čas plný her a objevování Škola: Základní a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Ředitelka školy: RNDr. Jana Kalandrová

Více

Č.j. MŠ Řitka/ 35/2019

Č.j. MŠ Řitka/ 35/2019 Informace k zápisu do Mateřské školy Řitka, okres Praha-západ, konanému dne 2.5.2019 a stanovení podmínek pro podávání žádostí o přijetí dětí k předškolnímu vzdělávání Č.j. MŠ Řitka/ 35/2019 Ředitelka

Více

Školní řád mateřské školy Lubná

Školní řád mateřské školy Lubná Školní řád mateřské školy Lubná Předškolní vzdělávání doplňuje rodinnou výchovu a uspokojuje přirozené potřeby dítěte. Nabízí dítěti zajímavé a podnětné prostředí s mnoha specifickými činnostmi, které

Více

Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2017 Léto s úsměvem

Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2017 Léto s úsměvem Přihláška na letní dětský tábor ORLÍK VYSTRKOV 2017 Termín : 16. 22. července 2017 Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2017 Léto s úsměvem Údaje o dítěti Jméno:, příjmení:.. Adresa trvalého bydliště:...

Více

Přihláška účastníka na Letní dětský pobyt na mlýně s velbloudy 2013

Přihláška účastníka na Letní dětský pobyt na mlýně s velbloudy 2013 Přihláška účastníka na Letní dětský pobyt na mlýně s velbloudy 2013 Který se koná ve dnech 12-21.7.2013; 9-18.8.2013 na Uhrovic mlýně 1. Údaje o účastníkovi: Jméno a příjmení:. Rodné číslo: Zdravotní pojišťovna:...

Více

Školní řád mateřské školy Spisový znak: Účinnost od: 1. 9. 2015 Skartační znak: V 5

Školní řád mateřské školy Spisový znak: Účinnost od: 1. 9. 2015 Skartační znak: V 5 Škola: Mateřská škola, Rohoznice 145 Školní řád mateřské školy Spisový znak: Účinnost od: 1. 9. 2015 Vypracovala: Skartační znak: V 5 Alena Poláčková Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004Sb., o předškolním,

Více

Bohemia sport Žatec z.s.

Bohemia sport Žatec z.s. PŘIHLÁŠKA LETNÍ SPORTOVNÍ TÁBOR V ŽEROTÍNĚ S VÝUKOU ANGLICKÉHO JAZYKA Místo: Žerotín Termín: 6.7. 13.7. 2019 Cena: 3 800 Kč Více info na tel. čísle pořadatelky paní PhDr. Lucie Staňkové: 601 369 084 Téma

Více

Zvířata domácí, divoká

Zvířata domácí, divoká ZÁŘÍ TÉMA: My se školy nebojíme Začíná škola Zvířata domácí, divoká tělo Přivítání dětí i jejich rodičů ve škole, navození atmosféry důvěry a pohody. Pomoci dětem i rodičům orientovat se v novém prostředí.

Více

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod. Školní řád mateřské školy

Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod. Školní řád mateřské školy Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Školní řád mateřské školy Chvalkovice březen 2010 Organizace provozu mateřské školy Organizace provozu mateřské školy Mateřská škola je součástí

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

MŠ Rychvald, Mírová 1744, Rychvald, okr. Karviná, přísp. org. Jdu do školky za novými kamarády

MŠ Rychvald, Mírová 1744, Rychvald, okr. Karviná, přísp. org. Jdu do školky za novými kamarády MŠ Rychvald, Mírová 1744, Rychvald, okr. Karviná, přísp. org. Jdu do školky za novými kamarády Adaptační program Cílem je zmírnění potíží dětí při zvykání na novou situaci. Vstup do MŠ je významná událost

Více

Základní škola a Mateřská škola Žimutice ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ

Základní škola a Mateřská škola Žimutice ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ Základní škola a Mateřská škola Žimutice ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY I.Práva a povinnosti účastníků předškolní výchovy a vzdělávání 1.Základní cíle mateřské školy při zabezpečování předškolní výchovy a vzdělávání

Více

,,Týden nových zážitků,,

,,Týden nových zážitků,, Přihláška na letní příměstský dětský tábor Termíny: 13. 18. července 2015 17. 22. srpna 2015 (vybraný termín označte podtržením) denně od 8:00 16:00,,Týden nových zážitků,, Údaje o dítěti Jméno:, příjmení:..

Více

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny

Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92. Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Těškovice, příspěvková organizace, Těškovice 92 Školní vzdělávací program školní družiny Platnost od 1.9.2016 Obsah Základní charakteristika školy... 3 Konkrétní cíle vzdělávání...

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

III. Informovat zařízení o změnách zdravotní způsobilosti, obtížích a jiných závažných skutečnostech, které by mohly mít vliv na pobyt v zařízení.

III. Informovat zařízení o změnách zdravotní způsobilosti, obtížích a jiných závažných skutečnostech, které by mohly mít vliv na pobyt v zařízení. 1. Zřizovatel Zřizovatelem hlídacího zařízení je společnost VERBSON s.r.o. 2. Provoz Provoz zařízení je od 7.00 do 17.00. Omezení nebo přerušení provozu oznámí ředitelka zařízení zákonnému zástupci nejméně

Více

I. Údaje o zařízení. Adresa: Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň

I. Údaje o zařízení. Adresa: Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň I. Údaje o zařízení Adresa: Mateřská škola Vrčeň, okres Plzeň jih, příspěvková organizace Vrčeň 137, 335 41 Vrčeň Telefon: 378 609 695 mateřská škola 378 609 619 školní jídelna E-mail: ms@vrcen.cz www.stránky:

Více

ŠUMAVÁČEK. miničasopis naší školky I. MŠ Strakonice Šumavská 264. www.ms-sumavska.strakonice.eu reditel@ms-sumavska.strakonice.eu

ŠUMAVÁČEK. miničasopis naší školky I. MŠ Strakonice Šumavská 264. www.ms-sumavska.strakonice.eu reditel@ms-sumavska.strakonice.eu ŠUMAVÁČEK miničasopis naší školky I. MŠ Strakonice Šumavská 264 www.ms-sumavska.strakonice.eu reditel@ms-sumavska.strakonice.eu Vážení rodiče, milé děti a přátelé naší mateřské školy, vítáme vás na stránkách

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vychovat šťastné a spokojené dítě pro nás znamená vychovat zdravého, vyrovnaného člověka, který si váží sám sebe, ale i druhých lidí. ROK S KRÁLÍKY Z KLOBOUKU Náš cíl: BOBEM A

Více

Školní řád Universitní mateřské školy Lvíčata

Školní řád Universitní mateřské školy Lvíčata Universitní mateřské školy Lvíčata je zpracován v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb., školský zákon (dále jen školský zákon ), v souladu s vyhláškou MŠMT ČR č. 14/2005 Sb., (dále jen vyhláška ), o předškolním

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SVITAVY - LAČNOV Zadní 50, Svitavy 568 02736 629 432736 629 432e-mail: zslacnov@svitavy.cz www.modra-skola.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SVITAVY - LAČNOV Zadní 50, Svitavy 568 02736 629 432736 629 432e-mail: zslacnov@svitavy.cz www.modra-skola. Vážení rodiče, dostáváte do rukou dopis s informacemi, které jsou důležité pro spokojený pobyt Vašich dětí ve školce. V případě jakýchkoliv nejasností a připomínek k nim, nás neváhejte oslovit. DŮLEŽITÉ

Více

NOVINKY PRO VAŠE RODINKY

NOVINKY PRO VAŠE RODINKY NOVINKY PRO VAŠE RODINKY Školní rok 2012/2013 Číslo 1 webové stránky: msts-hostinne.cz MŠ SE PŘEDSTAVUJE Adresa školy: Mateřská škola Tyršovy sady 676 543 71 Hostinné číslo telefonu: 499 44 12 80 e-mail:

Více

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola Prostějov, Komenského 10. Vnitřní řád

Střední škola, Základní škola a Mateřská škola Prostějov, Komenského 10. Vnitřní řád Střední škola, Základní škola a Mateřská škola Prostějov, Komenského 10 Vnitřní řád ŠKOLA 1. Režim dne Vyučování začíná dopoledne v 8.00 hodin v obou budovách školy. Odpolední vyučování začíná ve 12.45

Více

SEZNAM DOPORUČENÝCH VĚCÍ NA NÁŠ TÁBOR

SEZNAM DOPORUČENÝCH VĚCÍ NA NÁŠ TÁBOR SEZNAM DOPORUČENÝCH VĚCÍ NA NÁŠ TÁBOR Tento seznam je univerzální a je určen především Vám rodičům, kterým jedou letos děti na náš tábor poprvé, a nevědí přesně co budou v rámci pobytu potřebovat. Jak

Více

PaedDr. et Mgr. Hana Žáčková

PaedDr. et Mgr. Hana Žáčková PaedDr. et Mgr. Hana Žáčková Poznávací schopnosti rozumové schopnosti a smyslové vnímání Motivace Vůle Učební návyky Osobnostní charakteristiky Přítomnost specifických poruch učení (dyslexie, dysgrafie,

Více

ŠKOLA KAVČÍ HORY- MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SLUŽEB, PRAHA 4, K SÍDLIŠTI 840 FAKULTNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÉ FAKULTY UK

ŠKOLA KAVČÍ HORY- MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SLUŽEB, PRAHA 4, K SÍDLIŠTI 840 FAKULTNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÉ FAKULTY UK ŠKOLA KAVČÍ HORY- MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SLUŽEB, PRAHA 4, K SÍDLIŠTI 840 FAKULTNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÉ FAKULTY UK Tel. 241 731 467 Bankovní spojení: 75435041/0100 IČ: 48 13

Více

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace

Dotazník pro rodiče. Mateřská škola Letovice. Třebětínská 28/19, okres Blansko, příspěvková organizace Dotazník pro rodiče Vážení rodiče, zjistili jsme díky dotazníku Váš pohled a názor na úroveň naší školy. Vaše anonymní odpovědi jsou nám cenným vodítkem a inspirací ke zkvalitnění naší práce. Vrátilo se

Více

Školní řád mateřské školy

Školní řád mateřské školy IČO: 49 74 62 27 Č. j.: mš33/2014 Účinnost: od 1. září 2014 Počet stránek: 5 Školní řád mateřské školy Organizace provozu mateřské školy I. Přijímací řízení Zápis dětí do mateřské školy na následující

Více

Školní řád MŠ a organizace provozu MŠ

Školní řád MŠ a organizace provozu MŠ Školní řád MŠ a organizace provozu MŠ Vydal: Základní škola a Mateřská škola, Bílý Potok, okres Liberec, příspěvková organizace Platnost: 1.9.2012 Závaznost: pro všechny žáky, pedagogy, zaměstnance Zpracovala:

Více

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE VAŠE PRVNÍ LOUČENÍ Pokud jste se rozhodli, že nastal čas, aby Vaše dítě začalo objevovat nový svět a kamarády ve školce, potom si o tom s dítětem povídejte. Vysvětlete mu, že ve

Více

JAK USNADNIT DÍTĚTI NÁSTUP DO ŠKOLY. Mgr. Libuše Marková Tišnov 2018

JAK USNADNIT DÍTĚTI NÁSTUP DO ŠKOLY. Mgr. Libuše Marková Tišnov 2018 JAK USNADNIT DÍTĚTI NÁSTUP DO ŠKOLY Mgr. Libuše Marková Tišnov 2018 Předškolní věk období od dovršení třetího roku do jeho nástupu do školy, přibližně do ukončení šestého roku života období výrazných změn

Více

Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2018 Společně si užíváme léta

Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2018 Společně si užíváme léta Přihláška na letní dětský tábor ORLÍK VYSTRKOV 2018 Termín : 15. 21. července 2018 Tradiční letní dětský tábor Orlík Vystrkov 2018 Společně si užíváme léta Údaje o dítěti Jméno:, příjmení:.. Adresa trvalého

Více

Vnitřní hodnocení a evaluace Mateřské školy Dr. E. Beneše Respondenti

Vnitřní hodnocení a evaluace Mateřské školy Dr. E. Beneše Respondenti Vnitřní hodnocení a evaluace Mateřské školy Dr. E. Beneše 2017. Počet pedagogů MŠ celkem: 19 Počet respondentů: 18 Respondenti 1; 3% 19; 50% 18; 47% 1 2 3 1. Naplňování cílů ŠVP Základní cíl mateřské školy

Více

NÁSTUPNÍ LIST. Jméno klienta:... Termín nástupu:...

NÁSTUPNÍ LIST. Jméno klienta:... Termín nástupu:... SVP HELP ME BOŘETICKÁ 2, 629 00 BRNO VINOHRADY Tel.: 544234629, Tel./fax: 544216178 e-mail: helpme@volny.cz, www.svphelpme.cz ambulance: 602/343309, vychovatelé: 602/343533 NÁSTUPNÍ LIST Jméno klienta:...

Více

Mateřská škola, Náchod, Myslbekova 4 ŠKOLNÍ ŘÁD

Mateřská škola, Náchod, Myslbekova 4 ŠKOLNÍ ŘÁD Mateřská škola, Náchod, Myslbekova 4 (odloučené pracoviště Mateřská škola, Náchod, U Kočovny 31) ŠKOLNÍ ŘÁD 1/ Úvodní ustanovení Obsah školního řádu je vymezen zákonem č.561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

VNITŘNÍ ŘÁD. Lilie centrum dramatické výchovy soukromé vzdělávací zařízení pro děti od 2 do 6 let

VNITŘNÍ ŘÁD. Lilie centrum dramatické výchovy soukromé vzdělávací zařízení pro děti od 2 do 6 let VNITŘNÍ ŘÁD Lilie centrum dramatické výchovy soukromé vzdělávací zařízení pro děti od 2 do 6 let Jasenická 1831, 755 01 Vsetín Tel: 720 119 272 IČ: 66730317 č.ú.:259668122/0300 www.lilie-centrum.cz MOTTO:

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E. Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.: 115 16/99-11073 Signatura: bk5as108 Oblastní pracoviště č. 11 Jihlava Okresní pracoviště Žďár nad Sázavou INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Mateřská škola Poděšín Poděšín/45,

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD mateřské školy

ŠKOLNÍ ŘÁD mateřské školy 1 ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÁ ŠKOLA Radostín nad Oslavou, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD mateřské školy Vydává: Mgr. Jiří Slouka, ředitel školy Vypracovala: Ivana Fabíková, vedoucí učitelka Účinnost od 10.

Více

Jihlavská astronomická společnost

Jihlavská astronomická společnost Pokyny pro účastníky Letního astronomického soustředění LASO 2010 Hájenka Černé lesy, Brtnice na Jihlavsku, 21. až 30. července 2010 Vážení rodiče a účastníci, na základě Vámi zaslané přihlášky Vám prostřednictvím

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY CHOLTICE

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY CHOLTICE Škola : Mateřská škola Choltice Školní řád Mateřské školy Choltice Č.j.: 253 / 2010 Účinnost od: 1.9.2010 Spisový znak: Počet příloh: Změny: IV. od 1.7.2013, II. od 1.1.2014, III. od 1.1.2014, XIX od 1.1.2016

Více

Mateřská škola Sluníčko Šumperk, Evaldova 25, příspěvková organizace Evaldova 25, 787 01 Šumperk

Mateřská škola Sluníčko Šumperk, Evaldova 25, příspěvková organizace Evaldova 25, 787 01 Šumperk ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNÍČKO ŠUMPERK, EVALDOVA 25, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Odloučené pracoviště Šumavská 15 Mateřská škola Šumavská 15 je 3 třídní MŠ, pro děti ve věku od 3 do 6 let,

Více

Toto oblečení bude opatřeno jednoznačnými identifikačními údaji (číselné označení fixem na štítku ošacení).

Toto oblečení bude opatřeno jednoznačnými identifikačními údaji (číselné označení fixem na štítku ošacení). Pravidla pro používání vlastního ošacení dětí 1. Před nástupem Rodiče (zákonní zástupci) obdrží před nástupem dítěte seznam doporučeného ošacení (viz příloha seznam), které zahrnuje oblečení pro školu

Více

Školní řád. Zápis. Práva rodičů, zákonných zástupců. Konzultace. Projednán na pedagogické radě dne platný pro školní rok 2013-14

Školní řád. Zápis. Práva rodičů, zákonných zástupců. Konzultace. Projednán na pedagogické radě dne platný pro školní rok 2013-14 Školní řád Projednán na pedagogické radě dne platný pro školní rok 2013-14 Zápis Zápis do mateřské školy se provádí v měsíci dubnu, kdy je škola přístupna zákonným zástupcům a jejich dětem, k prohlídce

Více

NOVINKY PRO VAŠE RODINKY

NOVINKY PRO VAŠE RODINKY NOVINKY PRO VAŠE RODINKY Školní rok 2011/2012 Číslo 1 webové stránky: msts.estranky.cz MŠ SE PŘEDSTAVUJE Adresa školy: Mateřská škola Tyršovy sady 676 543 71 Hostinné číslo telefonu: 499 44 12 80 e-mail:

Více

Malé a velké děti v mateřské škole. Prof. RNDr. PhDr. Marie Vágnerová, CSc.

Malé a velké děti v mateřské škole. Prof. RNDr. PhDr. Marie Vágnerová, CSc. Malé a velké děti v mateřské škole Prof. RNDr. PhDr. Marie Vágnerová, CSc. Období mezi 2.a 3. rokem je věkem autonomizace Dochází k postupnému osamostatňování a uvolňování z dřívějších vazeb. Avšak ve

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLNÍ DRUŢINY Základní škola a Mateřská škola Cheznovice, okres Rokycany, příspěvková organizace Cheznovice 136, 338 06 Cheznovice 1. Identifikační údaje Školní družina při Základní

Více

Školní řád aktualizovaný k / podle zákona č. 561/ 2004 Sb. a podle prováděcí vyhlášky č. 14/ 2005 Sb. /

Školní řád aktualizovaný k / podle zákona č. 561/ 2004 Sb. a podle prováděcí vyhlášky č. 14/ 2005 Sb. / Mateřská škola Tismice Školní řád aktualizovaný k 1.9.2010 / podle zákona č. 561/ 2004 Sb. a podle prováděcí vyhlášky č. 14/ 2005 Sb. / Předškolní výchova: Podporuje zdravý tělesný, psychický a sociální

Více

Školní vzdělávací program pro školní klub (Příloha ŠVP č. 3)

Školní vzdělávací program pro školní klub (Příloha ŠVP č. 3) Školní vzdělávací program pro školní klub (Příloha ŠVP č. 3) Č. j.: ZŠH/471/2018 Spisový znak: 1-2 Skartační znak: A10 Vypracoval: Schválil: Mgr. Luděk Balcařík, ředitel školy Mgr. Luděk Balcařík, ředitel

Více

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS

PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS PLÁN VÝCHOVY A PÉČE MONTESSORI ŠKOLKA HVĚZDIČKA DS Identifikační údaje: Název zřizovatele: Spolek pro Hvězdičku Právní forma zřizovatele: zapsaný spolek Telefon: +420 604 287 375 Adresa provozovny: Kovářova

Více

Projekt ZDRAVÁ ABECEDA v MŠ Vlkava

Projekt ZDRAVÁ ABECEDA v MŠ Vlkava Projekt ZDRAVÁ ABECEDA v MŠ Vlkava Ve školním roce 2014/25 se Mateřská škola Vlkava připojila jako partnerská školka do programu ZDRAVÁ ABECEDA (více na www.zdravaabeceda.cz). Jde o projekt zaměřený na

Více

Školní řád mateřské školy

Školní řád mateřské školy Školní řád mateřské školy (Součást Školního řádu Základní školy a mateřské školy Liběšice, okr. Louny, příspěvkové organizace) Č. j.: ZSMS/128/2016 Úvodní ustanovení Školní řád mateřské školy je vytvářen

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD ŠŘ - 3/11

ŠKOLNÍ ŘÁD ŠŘ - 3/11 / Mateřská škola Olešná ŠKOLNÍ ŘÁD ŠŘ - 3/11 1) Název-Mateřská škola Olešná,26764 Olešná 7'1 Zřizovatel-Obec Olešná IČO 75033241 Te1.311572152 E-mail ms.olesnaseznam.cz Kapacita 20dětí Provozní doba 6,30-15,30h.

Více

Školní vzdělávací program pro školní klub

Školní vzdělávací program pro školní klub Školní vzdělávací program pro školní klub Ředitel : Mgr. Miloš Sobotka Zástupce ředitele : Mgr. Dana Černíková Vychovatelka školního klubu : Mgr. Petra Plšková Charakteristika, umístění a vybavení školního

Více

10. - 14. 8. 2015 CENA: 1.000,-Kč, VS 117

10. - 14. 8. 2015 CENA: 1.000,-Kč, VS 117 Příměstský tábor v DDM Třinec 10. - 14. 8. 2015 CENA: 1.000,-Kč, VS 117 Informace pro rodiče Příměstský tábor je určen pro všechny kluky a holky, kteří by se chtěli o prázdninách trochu více hýbat, poznat

Více

Nýdek Hluchová 27. 31.7.2015

Nýdek Hluchová 27. 31.7.2015 Nýdek Hluchová 27. 31.7.2015 Cena tábora: 2900,- Kč VS 104 Pobyt je určen dětem ve věku 5 10 let S neukončeným řečovým vývojem S poruchami plynulosti řeči S nesprávnou výslovností hlásek S výukovými obtížemi

Více

Kritéria přijímání dětí do MŠ Starý Kolín 2013/2013

Kritéria přijímání dětí do MŠ Starý Kolín 2013/2013 Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín; 281 23, tel. 321761 179 e - mail: parez@zsstarykolin.cz Kritéria přijímání dětí do MŠ Starý Kolín 2013/2013

Více

KONTAKT SE ZÁKONNÝMI ZÁSTUPCI

KONTAKT SE ZÁKONNÝMI ZÁSTUPCI PROVOZNÍ ŘÁD HLÍDACÍ SLUŽBY VÝPOMOC RODIČŮM Služba hlídaní dětí, kterou realizuje Rodinné centrum Sluníčko, je koncipovaná jako výpomoc rodičům. Není službou dle školského zákona a není tudíž povinna dodržovat

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY OBSAH: I. Údaje o zařízení II. Režimové požadavky III. Kroužky IV. Přijímání dětí do MŠ Doctrina V. Práva a povinnosti rodičů VI. Práva dětí VII. Práva a povinnosti pedagogů VIII. Ukončení docházky dítěte

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY

ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY (součást pracoviště Základní škola a Mateřská škola Úhonice, okres Praha-západ) Školní řád zpracován v souladu s těmito právními normami a předpisy: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Základní škola a Mateřská škola Loukovec, Loukovec 90, 294 11 Loukov ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY

Základní škola a Mateřská škola Loukovec, Loukovec 90, 294 11 Loukov ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Základní škola a Mateřská škola Loukovec, Loukovec 90, 294 11 Loukov ŠKOLNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY 1. Základní cíle mateřské školy při zabezpečování předškolní výchovy a vzdělávání a školní vzdělávací program

Více

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků)

Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Další cizí jazyk Německý jazyk (rozšířená výuka cizích jazyků) 6. 9. ročník 3 hodiny týdně třídy, jazykové

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MŠ ŽABEŇ 1. Identifikační údaje o škole 2. Charakteristika školy 3. Podmínky vzdělávání 3.1 Materiální podmínky 3.2 Životospráva 3.3 Psychosociální podmínky 3.4 Organizace 3.5

Více

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU

Základní škola a mateřská škola Huntířov ROK SE ŠKOLNÍ DRUŽINOU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLSKÉHO ZAŘÍZENÍ PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ PLATNOST OD 1. ZÁŘÍ 2011 Obsah 1.1 Identifikační údaje...2 1.2 Charakteristika zařízení...3 1.3 Konkrétní cíle vzdělávání...3 1.4 Délka

Více

PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY

PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY Škola : Základní škola a Mateřská škola Frymburk Mateřská škola Frymburk PROVOZNÍ ŘÁD MATEŘSKÉ ŠKOLY I. Údaje o zařízení Základní škola a Mateřská škola Frymburk Mateřská škola Frymburk Adresa školy: Frymburk

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD Mateřská škola Libochovany, příspěvková organizace

ŠKOLNÍ ŘÁD Mateřská škola Libochovany, příspěvková organizace ŠKOLNÍ ŘÁD Mateřská škola Libochovany, příspěvková organizace Libochovany 181, 411 03, Libochovany Ředitelka Mateřské školy Libochovany, příspěvkové oranizace na základě Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním,

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. Mgr. Monika Řezáčová Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Květen, 2011 Mgr. Monika Řezáčová zdravotnické povolání patří z hlediska odborné přípravy i konkrétního

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY TÁBORSKÉ SOUKROMÉ GYMNÁZIUM A ZÁKLADNÍ ŠKOLA, s. r. o. VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY SCHVÁLIL: Mgr. Markéta Švadlenová ÚČINNOSTI OD: 1.9.2016 Obecná ustanovení Na základě ustanovení 30 zákona č. 561/2004

Více

1. PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR ( ) INFORMACE PRO RODIČE

1. PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR ( ) INFORMACE PRO RODIČE 1. PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR (8.-12.7.2019) Začátek tábora: pondělí 8. července od 7:00 do 8:00 hodin v SVČ Mozaika. Vyzvedávání dětí: Každý den je vyzvedávání dětí mezi 15:30 16:00 hodinou. v prostorách tělocvičny.

Více

Implementace konceptu stimulace vnímání

Implementace konceptu stimulace vnímání Implementace konceptu stimulace vnímání do ošetřovatelské péče Mgr.et Mgr. J.Dresslerová KARIM FN Brno Bohunice 16.11.2013 Schopnost vnímání se rozvíjí již v embryonálním životě vnímání vibrací vnímání

Více

Program pro děti do 3 let věku

Program pro děti do 3 let věku Program pro děti do 3 let věku PŘÍLOHA ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 Úvodní ustanovení Tento dodatek obsahově doplňuje platný Školní vzdělávací program

Více

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Cíle předškolního vzdělávání

ŠKOLNÍ ŘÁD. I. Cíle předškolního vzdělávání ŠKOLNÍ ŘÁD I. Cíle předškolního vzdělávání Cíle předškolního vzdělávání vychází ze školského zákona č.561/2004 Sb. a vyhlášky č. 14/2005 Sb. o předškolním vzdělávání a rámcového vzdělávacího programu pro

Více

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** jméno dítěte:... narozené:...

ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** jméno dítěte:... narozené:... Oddíl Stříbrný vlček Rudná Česká tábornická unie ZÁVAZNÁ PŘIHLÁŠKA NA TÁBOR *********************************** Provozovatel: Oddíl Stříbrný vlček Rudná, ČTU Cena tábora pro rok 2015: 3400,- Kč konaného

Více

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy Vzorový návrh Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán Škola Jméno a příjmení žáka/žákyně Datum narození Třída

Více

PŘIHLÁŠKA NA LETNÍ TÁBOR SOPKA. II. turnus 15. 7. 30. 7. 2016. všeobecný klasický tábor. jméno a příjmení dítěte:...

PŘIHLÁŠKA NA LETNÍ TÁBOR SOPKA. II. turnus 15. 7. 30. 7. 2016. všeobecný klasický tábor. jméno a příjmení dítěte:... všeobecný klasický tábor PŘIHLÁŠKA NA LETNÍ TÁBOR SOPKA II. turnus 15. 7. 30. 7. 2016 4.750,- Kč jméno a příjmení dítěte:.......................................... datum narození:...............................

Více

Školní řád MŠ. Vydala: Mgr. Pavlína Komeštíková, ředitelka školy. Projednáno na pedagogické radě: 21.4.2015

Školní řád MŠ. Vydala: Mgr. Pavlína Komeštíková, ředitelka školy. Projednáno na pedagogické radě: 21.4.2015 Školní řád MŠ Základní škola a Mateřská škola Kojetice Moravcova 26, 250 72 Kojetice Telefon: 315 684 078 Web: www.skolakojetice.cz E-mail: ms@skolakojetice.cz IČO: 750 31 655 Banka: KB Neratovice, č.

Více

Nabídka služby CHB. - podpora při úklidu společných prostor (vysávání, stírání prachu, mytí nádobí aj.)

Nabídka služby CHB. - podpora při úklidu společných prostor (vysávání, stírání prachu, mytí nádobí aj.) Nabídka služby CHB 1. Poskytnutí ubytování a) ubytování - podpora při úpravě bytu, pokoje podle představ klienta - plánování změn prostředí- zakázka klienta b) v případě potřeby praní a drobné opravy ložního

Více

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Hodnotící zpráva Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Projekt Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy podpořený Městem Rakovník byl zaměřen na podporu a zkvalitnění nadstandardních

Více

ADAPTAČNÍ PROGRAM PRVNÍ KRŮČKY V MATEŘSKÉ ŠKOLE

ADAPTAČNÍ PROGRAM PRVNÍ KRŮČKY V MATEŘSKÉ ŠKOLE Základní škola a Mateřská škola Litvínov, Ruská 2059, okres Most Mateřská škola Pod lesem, Tylova 2085, 436 01 Litvínov ADAPTAČNÍ PROGRAM PRVNÍ KRŮČKY V MATEŘSKÉ ŠKOLE vypracovala Jana Heinc Buchalová

Více

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY

INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY INFORMACE K VYHODNOCENÍ SITUACE DÍTĚTE A JEHO RODINY Datum přijetí do péče Om/Nom Datum hodnocení Datum změny Pohlaví Adresa faktického pobytu Datum narození, rodné číslo Mateřský jazyk rodičů Mateřský

Více

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka

Najdete zde. Desatero pro prvňáčka Najdete zde - desatero pro prvňáčka - rady a informace pro rodiče prvňáčků - co by mělo umět dítě, které jde do školy - co potřebuje prvňák od rodičů - pomůcky pro žáky 1. ročníku ZŠ - školní zralost Desatero

Více

PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A MĚSTSKÉ KNIHOVNY V JIŘÍKOVĚ

PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A MĚSTSKÉ KNIHOVNY V JIŘÍKOVĚ PROJEKT SPOLUPRÁCE MATEŘSKÉ ŠKOLY SLUNEČNICE A MĚSTSKÉ KNIHOVNY V JIŘÍKOVĚ KNIHA JE NÁŠ KAMARÁD TYP PROJEKTU: DLOUHODOBÝ, CELOROČNÍ 1. CÍL PROJEKTU 2. CÍLOVÁ SKUPINA 3. PŘÍNOS PRO DĚTI 4. DÍLČÍ CÍLE 5.

Více

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu :

Cílem školy je : Vzdělávací obsah Školní vzdělávací činnosti integrované bloky. Název školního vzdělávacího programu : Charakteristika ŠVP Mateřská škola je celodenní mateřskou školou, jejímž cílem je příprava dětí do života a na základní školu. Vzdělání je uskutečňováno ve všech činnostech v průběhu celého dne. Probíhá

Více

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín; 281 23, tel. 321761 179 e - mail: parez@zsstarykolin.

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín; 281 23, tel. 321761 179 e - mail: parez@zsstarykolin. Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín; 281 23, tel. 321761 179 e - mail: parez@zsstarykolin.cz Zápis do mateřské školy proběhne ve dnech 29. a 30.

Více

Školní řád. Mateřská škola Dobětice, Ústí nad Labem, Rabasova 3207/45, příspěvková organizace. SMĚRNICE č. 4/2011

Školní řád. Mateřská škola Dobětice, Ústí nad Labem, Rabasova 3207/45, příspěvková organizace. SMĚRNICE č. 4/2011 Mateřská škola Dobětice, Ústí nad Labem, Rabasova 3207/45, příspěvková organizace SMĚRNICE č. 4/2011 Školní řád Obsah : ČL. 1 Úvodní ustanovení ČL. 2 Práva a povinnosti osob účastných vzdělávání ČL. 3

Více

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček

PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ. Dětská skupina Malíček PLÁN VÝCHOVY, PÉČE A VZDĚLÁVÁNÍ Dětská skupina Malíček Při definování Plánu výchovy, péče a vzdělávání jsme se inspirovali v Rámcovém programu pro předškolní vzdělávání. Začlenili jsme zde také filozofie,

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Další cizí jazyk německý jazyk Ročník: 7.

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Další cizí jazyk německý jazyk Ročník: 7. DNJ7 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Další cizí jazyk německý jazyk Ročník: 7. rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou pronášeny pomalu a s pečlivou výslovností

Více